Sunteți pe pagina 1din 14

1.

Manifestari generale ale TBC pulomonare necomplicate : hemoptizie


2. Medicamente cu effect sterilizant: rifampicina, pirazinamida
3. Incidenta TBC in Romania: 100 la 100000 de locuitori
4. Procentul din infectati care fac boala: 10%
5. Diagnosticul diferential radiologic al miliarei TBC cu exceptia :
bronchopneumonia stafilococica
6. Cea mai frecventa cauza a esecului therapeutic: aderenta scazuta a
bolnavului
7. Medicamente contraindicate in sarcina: streptomicina
8. Efecte adverse ale rifampicinei CU EXCEPTIA: surditate
9. Factori de risc pt TBC boala CU EXCEPTIA: insuficienta hepatica
10.Cel mai frecvent semn care-l aduce pe pacient la doctor: tuse persistenta
11.TBC contagioasa: TBC cavitara
12.Pacient cu TGO si TGP foarte crescute in tratament cu HPZS?. Ce faci: dai
E si S? pana la normalizarea valorilor TGP si TGO
13.Riscul ca un pacient HIV infectat sa faca boala pe parcursul vietii: 50%
14.Pleurezia TBC: este exudat
15.Despre antibiograma TBC sunt adevarate CU EXCEPTIA: antibiograma
este rapida
16.Conform DOTS? CU EXCEPTIA: tratarea si depistarea a cel putin 90% din
pacienti cu TBC latent
17.Imagine specifica radiologica TBC pulmonara CU EXCEPTIA: leziuni
bilaterale bazale
18.Urmatoarele sunt adevarate despre BK CU EXCEPTIA: ?
19.Despre cei cu infectie HIV+TBC este adevarat: sunt mai frecvente
formele extrapulmonare decat la cei imunocompetenti
20.Controlul eficientei tratamentului antiTBC se pune in evidenta prin
urmatoarele: examene bacteriologice seriate

Schema tratament:
M+ 2 HRZE / 2 HRZS + 4HR
2HRZES + 1 HRZE + 5 HRE
M- 2HRE + 4HR
3. Tuberculoza pulmonara (forme clinice, diagnostic, tratament)
Bibliografie:
  1. Harrison - Principii de medicina interna, editia 14, editura Teora 2001 sau 2003
(15 intrebari)

Cod intrebare: G103001
Care din afirmatiile urmatoare privind medicamentele de prima linie in tratamentul tuberculozei sunt adevarate:
   A. Realizeaza concentratii serice maxime la 2-4 ore si eliminarea aproape completa in 24 ore
   B. Asocierea lor permite scaderea dozelor individuale cu pastrarea efectului
   C. Sunt recomandate pe baza activitatii lor bactericide si de sterilizare
   D. Administrarea asociata, dar intermitenta, mareste riscul chimiorezistentei
   E. Se caracterizeaza printr-o rata scazuta de inducere a chimiorezistentei

Raspuns corect: A, C, E

Pagina din bibliografie: 1117 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103002
Care din afirmatiile urmatoare privind monitorizarea raspunsului la tratament in tuberculoza sunt adevarate:
   A. Evaluarea bacteriologica este metoda preferata de monitorizare a raspunsului la tratament
   B. Evaluarea radiologica este metoda preferata de monitorizare a raspunsului la tratament
   C. La sfarsitul celei de-a treia luni, aproape toti pacientii trebuie sa prezinte culturi negative
   D. La unii pacienti conversia (negativarea) frotiului poate urma conversiei culturilor; acest fenomen se datoreaza probabil
expectoratiei si vizualizarii microscopice a bacililor morti
   E. Prezenta frotiurilor pozitive dupa 5 luni trebuie considerata un indiciu al esecului terapeutic

Raspuns corect: A, C, D, E

Pagina din bibliografie: 1118 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103003
Care din afirmatiile urmatoare privind vaccinarea BCG sunt adevarate:
   A. Vaccinarea BCG realizeaza profilaxia tuberculozei secundare
   B. Estimarile eficacitatii in cadrul studiilor randomizate a variat intre 80% si 0%
   C. Studiile au descoperit existenta unor rate mai inalte ale eficacitatii protectiei la nou nascuti si copii mici fata de meningita
tuberculoasa si tuberculoza miliara
   D. Efectele secundare cele mai frecvente sunt ulceratia la locul vaccinarii si limfadenita regionala
   E. Vaccinarea BCG induce reactivitate la PPD

Raspuns corect: B, C, D, E

Pagina din bibliografie: 1120 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103004
Care din afirmatiile urmatore, privind tuberculoza secundara, sunt adevarate:
   A. Este localizata de obicei in segmentele apicale si posterioare ale lobilor superiori
   B. Gradul afectarii parenchimului pulmonar variaza in limite largi, de la mici infiltrate la boala cavitara extinsa
   C. Ganglionii limfatici hipertrofiati pot comprima bronhiile cauzand atelectazie segmentara sau lobara
   D. Diseminarea hematogena este frecventa si poate induce cele mai severe manifestari
   E. Dupa formarea cavernelor, continutul necrotic lichefiat este descarcat in caile respiratorii, determinand leziuni satelite

Raspuns corect: A, B, E

Pagina din bibliografie: 1112 propune modificarea    inapoi la tematici


Cod intrebare: G103005
Dintre persoanele infectate cu Mycobacterium tuberculosis vor dezvolta in cele din urma tuberculoza activa:
   A. 5%
   B. 10%
   C. 20%
   D. 40%
   E. 50%

Raspuns corect: B

Pagina din bibliografie: 1110 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103006
Imunitatea mediata celular are un rol critic in tuberculoza. Principalii efectori sunt:
   A. Limfocitele T
   B. Neutrofilele
   C. Macrofagele alveolare
   D. Limfocitele B
   E. Plasmocitele

Raspuns corect: A, C

Pagina din bibliografie: 1111 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103007
In tratamentul initial, zilnic, al tuberculozei la adult, doza de Izoniazida recomandata este de:
   A. 5mg/Kg; maxim 300mg
   B. 10mg/Kg; maxim 600mg
   C. 15mg/Kg; maxim 900mg
   D. 20mg/Kg; maxim 1200mg
   E. Nici una din aceste doze

Raspuns corect: A

Pagina din bibliografie: 1117 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103008
In tratamentul initial, zilnic, al tuberculozei la adult, doza de Rifampicina recomandata este de:
   A. 5mg/Kg; maxim 300mg
   B. 10mg/Kg; maxim 600mg
   C. 15mg/Kg; maxim 900mg
   D. 20mg/Kg; maxim 1200mg
   E. Nici una din aceste doze

Raspuns corect: B

Pagina din bibliografie: 1117 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103009
In tratamentul pacientilor cu tuberculoza rezistenta la medicamentele din prima linie sunt utilizate urmatoarele
medicamente din linia a doua, cu EXCEPTIA
   A. Kanamicina
   B. Pirazinamida
   C. Cicloserina
   D. Etambutolul
   E. Sparfloxacina
Raspuns corect: B, D

Pagina din bibliografie: 1117 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103010
M. tuberculosis este transmis cel mai frecvent de la un pacient cu tuberculoza pulmonara pe cale:
   A. Digestiva
   B. Aerogena
   C. Transcutanata
   D. Transplacentara
   E. Sexuala

Raspuns corect: B

Pagina din bibliografie: 1110 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103011
Principalul factor de risc pentru dezvoltarea tuberculozei la indivizii infectati este:
   A. Corticoterapia
   B. Tabagismul
   C. Coinfectia HIV
   D. Neoplaziile
   E. Silicoza

Raspuns corect: C

Pagina din bibliografie: 1110 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103012
Sunt considerate medicamente de prima linie in tratamentul tuberculozei, urmatoarele, cu EXCEPTIA:
   A. Cicloserina
   B. Izoniazida
   C. Pirazinamida
   D. Etionamida
   E. Rifampicina

Raspuns corect: A, D

Pagina din bibliografie: 1117 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103013
Sunt creditate cu hepatotoxicitate, punand probleme speciale la pacienti cu boala hepatica activa, urmatoarele
medicamente:
   A. Streptomicina
   B. Rifampicina
   C. Pirazinamida
   D. Izoniazida
   E. Etambutolul

Raspuns corect: B, C, D

Pagina din bibliografie: 1119 propune modificarea    inapoi la tematici


Cod intrebare: G103014
Tuberculoza este cauzata de bacterii apartinand complexului Mycobacterium tuberculosis. Din acest complex fac
parte:
   A. Mycobacterium leprae
   B. Mycobacterium tuberculosis hominis
   C. Mycobacterium bovis
   D. Mycobacterium avium
   E. Mycobacterium africanum

Raspuns corect: B, C, E

Pagina din bibliografie: 1109 propune modificarea    inapoi la tematici

Cod intrebare: G103015
Tuberculoza la copiii mici (primara) este aproape invariabil insotita de:
   A. Revarsat pleural
   B. Empiem tuberculos
   C. Atelectazie
   D. Limfadenopatie hilara/mediastinala
   E. Bronsiectazii

Raspuns corect: D

Pagina din bibliografie: 1112

1
2 c fara hemoptizie
3 e toate
4 d fara rash cutanat
5b
6 imagine cavitara
7 b transpiratiile nocturne
8 a cultura pozitiva pt bacili
9d
10 c
11 d
12 c
13 b rmf si pzm
14 c ex bacteriologice
15 d
16 c
17 c imaginile rX pot ramane si toata viata
18 b
19 b
20 a
21 b
22 a
23 b
24 a?
25 e
26 d
27 e
28 d toate
29 c antibiograma este limitata si iese in minim 1 luna
30 c
3. În patogenia tuberculozei factorul necrozei tumorale alfa determină următoarele modificări cu
excepţia:
a. Febră
b. Scădere ponderală
c. Formare de granuloame
d. Hiperglobulinemie

Raspuns d
4. Tuberculoza pulmonară secundară este localizată la nivelul segmentelor apicale şi posterioare
unde:
a. Concentraţia de oxigen mare favorizează dezvoltarea mycobacteriilor
b. Vascularizaţia este mai abundentă
c. Circulaţia limfatică este mai bine reprezentată

Răspuns a
5. Tuberculoza asociată stadiilor avansate de imunosupresie din infecţia HIV are următoarele
particularităţi:
a. Are aspect de tip tuberculoză primară
b. Diagnosticul este facil
c. Cavităţile tuberculoase sunt frecvente

Răspuns a
6. Tuberculoza congenitală se produce prin următoarele mecanisme cu excepţia:
a. Ingestia de lichid amniotic contaminat de către făt
b. Transmitere transplacentară
c. Nici unul dintre aceste mecanisme

Raspuns c
7. In tarile in curs de dezvoltare, in 1990, Organizatia Mondiala a
1
Sanatatii raporta un procent de cazuri doi de tuberculoza de:
a. 90%
b. 80%
c. 50%
d. 30%
e. 10%
Raspuns: b
8. Cel mai des tuberculoza se transmite prin:
a. lapte
b. singe
c. droplet nuclei
d. piele
e. placenta
Raspuns: c
9. Tuberculoza primara se localizeaza mai frecvent in:
a. ganglionii limfatici
b. lobii superiori pulmonari
c. ariile pulmonare medii si inferioare
d. pleura
e. piele
Raspuns: c
10. Diagnosticul de certitudine in tuberculoza se afirma pe baza:
a. examenului microscopic
b. culturilor
c. examenului anatomopatologic
d. examenului radiologic
e a, b sau c
Raspuns: e
11. Testul la tuberculina se efectueaza:
a. subcutanat
b. intradermic
c. intramuscular
d. este un test ce necesita recoltarea de singe
e. nu e mai efectueaza
Raspuns: b
12. Medicamentele de prima linie utilizate in tratamentul tuberculozei
sunt, cu exceptia:
a. izoniazida
b. claritromicina
c. streptomicina
2
d. rifampicina
e. pirazinamida
Raspuns: b
13. Faza initiala de tratament in tuberculoza dureaza:
a. 2 sau 3 luni, in functie de categoria de tratament
b. 2 luni, indiferent de categoria de tratament
c. 3 luni, indiferent de categoria de tratament
d. 4 sau 5 luni, in functie de categoria de tratament
e. nu exista o faza initiala de tratament
Raspuns: a
14. Metoda preferata pentru monitorizarea raspunsului la tratament in
tuberculoza este:
a. radiografia toracica
b. examenul clinic
c. examenul de singe
d. examenul bacteriologic
e. nu este necesara monitorizarea
Raspuns: d
15. Vaccinul BCG contine:
a. un extract antigenic specific
b. o tulpina de M. bovis vie atenuata
c. o tulpina de M. tuberculosis vie atenuata
d. placebo
e. o tulpina de M. bovis omorita
Raspuns: b
16. Chimioterapia preventiva cu izoniazida se administreaza
persoanelor:
a. cu infectie latenta TBC si risc mare de imbolnavire
b. cu tuberculoza
c. de rutina
d. pentru consolidarea tratamentului antituberculos
e. la 1 an dupa terminarea tratamentului antituberculos
Raspuns: a
1. Peretele bacterian al Mycobacterium tuberculosis conţine lipide specifice care influenţează
următoarele caracteristici ale acestui patogen:

a. Proprietăţile sale de colorare


b. Proprietăţile sale de decolorare

3
c. Supravieţuirea în macrofage
d. Capacitatea de stimulare a răspunsului imun
e. Viteza de creştere a acestui germene

Răspuns a, b, c, d
1. Care din afirmaţiile următoare privind riscul de a apariţie a tuberculozei sunt adevărate

a. Imigranţii au un risc de a dezvolta tuberculoza care este cel din tara de origine
b. Imigranţii au un risc de a dezvolta tuberculoza care este cel din tara de adopţie
c. Pacienţii HIV pozitivi au un risc mai ridicat de a dezvolta tuberculoza
d. În ţările cu incidenţă ridicată a tuberculozei ea apare în special la vârstnici
e. În tarile cu incidenţă scăzută a tuberculozei ea apare în special la vârstnici

Răspuns a, c, e
19. Care din factorii de mai jos influenţează apariţia unei tuberculoze la pacienţii deja infectaţi:
a. Seropozitivitatea HIV
b. Insuficienţa renală cronică
c. Vaccinarea BCG
d. Silicoza
e. Boala Hodgkin

Răspuns a,b,d,e
20. Care din afirmaţiile următoare privind transmiterea tuberculozei sunt adevărate
a. Transmiterea tuberculozei se face pe cale respiratorie
b. Calea digestivă este un mod comun de transmitere a tuberculozei
c. Toate formele de tuberculoză (pulmonare şi extra-pulmonare) sunt contagioase
d. Transmiterea tuberculozei necesită un contact scurt de câteva ore sau zile
e. Transmiterea tuberculozei apare frecvent în spaţii largi, la lumina zilei, în cazul aglomerărilor
de persoane

Răspuns : a
21. Care din următoarele afirmaţii sunt corecte
a. Pacienţii cu tuberculoză pulmonară având bacili sensibili la tratament rămân infecţioşi până la
terminarea tratamentului şi de aceea trebuie izolaţi
b. Dacă leziunile de tuberculoză primară se vindecă spontan, riscul de apariţie ulterioară a
tuberculozei este nul

4
c. Riscul cel mai ridicat de a dezvolta tuberculoza-boală este în primii trei ani după infecţie
d. Calcificarea leziunilor de tuberculoza primara arată vindecarea lor completa şi deci eliminarea
riscului de a dezvolta tuberculoza ulterior

Răspuns c
22. Care din afirmaţiile următoare sunt adevărate privind răspunsul imun în tuberculoză
a. Reacţia de hipersensibilitate la tuberculina este mediata de limfocite
b. Reacţia de hipersensibilitate la tuberculina este mediata de anticorpi
c. Reacţia de hipersensibilitate la tuberculina este mediata de neutrofile
d. Reacţia de hipersensibilitate la tuberculina este mediata de macrofage
e. Toate cele de mai sus

Răspuns a
23. Reacţia granuloamatoasă ce apare în tuberculoză :
a. Participă la limitarea diseminării infecţiei tuberculoase
b. Participă la diseminarea infecţiei tuberculoase
c. Este expresia hipersensibilităţii la tuberculină
d. Apare mai ales datorita răspunsului imun celular
e. Anticorpii dirijaţi contra proteinelor Mycobacterium tuberculosis participă la formarea
granuloamelor

Răspuns a, c, d
24. Care din afirmaţiile următoare privind tuberculoza primară sunt adevărate
a. Infecţia apare în special în zonele apicale ale plămânului
b. La copii se asociază frecvent cu adenopatii hilare
c. Este de obicei simptomatică
d. Toate cele de mai sus
e. Nici unul din răspunsurile de mai sus

Răspuns b
25. Tuberculoza pulmonară secundară
a. Apare mai frecvent în segmentele apicale şi posterioare ale lobilor superiori
b. Apare frecvent în segmentele apicale ale lobilor inferiori
c. Apare frecvent în lobul mediu şi în lingulă
d. Toate cele de mai sus

Răspuns a, b

5
26. Cavernele tuberculoase :
a. Se formează prin vindecarea leziunilor de tuberculoză pulmonară
b. Dispar întotdeauna odată cu un tratament eficient
c. Apariţia lor este asociată cu scăderea numărului de bacili în sputa din cauza eliminări
cazeumului
d. Niciunul din răspunsurile de mai sus

Răspuns d
27. Principalele complicaţii ale cavernelor tuberculoase sunt:
a. Ruptura cavernelor în pleură cu apariţia empiemului pleural
b. Suprainfecţia cu germeni anaerobi
c. Apariţia unui aspergilom într-o caverna veche
d. Hemoptiziile masive
e. Toate cele de mai sus

Răspuns a, c, d
28. Care din afirmaţiile următoare privind pleurezia tuberculoasă sunt adevărate
a. Cel mai frecvent este bilaterală
b. Este o pleurezie transudativă
c. Apare în special la vârstnici
d. Netratata poate evolua frecvent către vindecare
e. Trebuie complet evacuata chiar daca nu este importantă

Răspuns d
29. Care din afirmaţiile următoare privind Meningita tuberculoasă sunt adevărate :
a. Vaccinarea BCG previne apariţia meningitei
b. Lichidul cefalorahidian are un conţinut scăzut de glucoză şi proteine şi conţine predominant
limfocite
c. Tratamentul local este necesar în asociere cu cel general
d. Leziunile sunt întâlnite în special la baza craniului şi sunt asociate cu leziuni ale nervilor
cranieni

Răspuns a, d
30. Care din afirmaţiile următoare privind tuberculoza tractului digestiv sunt adevărate
a. Este o formă rară de tuberculoză
b. Atunci când apare, implică întreg tractul digestiv de la stomac la ileon şi caecum
c. Poate fi confundată cu boala Crohn
d. Apare la pacienţii cu debilitaţi şi cu forme avansate de tuberculoză
e. Toate cele de mai sus

6
Răspuns a, c, d
31. Care din afirmaţiile următoare privind tuberculoza miliară sunt adevărate
a. Este mai frecventă la pacienţii HIV pozitivi
b. Se prezintă de obicei ca o febră prelungită fără cauză evidentă
c. Imaginile radiologice pulmonare apar tardiv
d. Examenul direct al sputei pentru Bacili acido-alcoolo-rezistenţi este frecvent pozitiv
e. Se asociază frecvent cu o intradermoreacţie la tuberculină negativă

Răspuns a,b,c,e
32. Care din afirmaţiile următoare privind intradermoreacţia la tuberculină sunt adevărate:
a. O reacţie pozitiva rapida la 12-24 de ore de la injectare trebuie considerată pozitivă chiar daca
la 72 de ore induraţia este mai mică de 10 mm
b. Este negativă la o treime din pacienţii cu pleurezie tuberculoasă
c. Se pozitivează frecvent în cursul tratamentului la pacienţii cu tuberculoză la care iniţial era
negativă
d. O reacţie pozitivă arată că pacientul este bolnav şi trebuie tratat cu tuberculostatice
e. La pacienţii HIV+ intradermoreacţia la tuberculină trebuie considerată pozitivă daca este mai
mare de 5 mm

Răspuns b, c, e,
33. Care din afirmaţiile următoare privind tratamentul antituberculos sunt adevărate
a. Formele extrapulmonare precum şi cele grave de tuberculoză necesită un tratament mai
îndelungat sau cu mai multe anti-tuberculoase
b. Introducerea rifampicinei în regimurile moderne permite scăderea duratei de tratament
c. Etambutolul şi pirazinamida au doar un efect bacteriostatic
d. Streptomicina este asociată pentru eficacitatea sa asupra germenilor intracelulari
e. Ameliorarea clinică şi radiologică se vede după prima lună de tratament

Răspuns b
34. Care din următoarele categorii de persoane trebuie să primească un tratament al infecţiei
tuberculoase latente (chimioprofilaxie)
a. Pacienţii care au fost infectaţi recent (în ultimul an)
b. Copii contacţi cu un pacient cu tuberculoză pulmonară
c. Adulţii contacţi cu un pacient cu tuberculoză
d. Toate cele de mai sus

Răspuns a, b
7
35.Urmatoarele afirmatii privind tuberculoza pulmonara primara sunt adevarate:
a) se complica frecvent cu reactie pleurala
b) leziunea este periferica;
c) evolueaza frecvent cu hemoptizie;
d) leziunea se vindeca spontan;
e) se localizeaza adesea apical.
Raspuns: B,D
36. In tuberculoza pulmonara, modalitatile de administrare a tratamentului pot fi:
a) zilnic in patru prize;
b) de trei ori pe saptamana;
c) o data pe luna;
d) saptamanal;
e) zilnic pe toata durata curei.
Raspuns: B,E
37. Dintre agentii de prima linie in tratamentul tuberculozei fac parte:
a) augmentin;
b) izoniazida;
c) streptomicina;
d) rifampicina;
e) pirazinamida.
Raspuns: B,D,E
38. Tratamentul actual al tuberculozei pulmonare cuprinde:
a)tratamentul initial cu etambutol si amikacina;
b) administrarea initiala de tripla asociere izoniazida, rifampicina si pirazinamida;
c) faza initiala de 6 luni;
d) faza initiala de 2 luni;
e) se prefera forma injectabila.
Raspuns: B,D
39. Streptomicina se administreaza in tratamentul initial al tuberculozei pulmonare:
a) in doze de 15 mg/kgcorp;
b) nu se administreaza la gravide;
c) se administreaza in toate cazurile la pacientii cu insuficienta renala;
d) maxim 1 g/zi;
e) se poate administra oral.
Raspuns: A,B,D
40. Tratamenul pleureziei tuberculoase presupune:
a) 600mg izoniazida, 300 rifampicina 6 luni,1200mg etambutol -2 luni
b) 300 mg izoniazida, 600 mg rifampicina -6 luni
c) 300 mg etambutol, 600 mg rifampicina-12 luni
d)300 mg izoniazida, 300mg rifampicina1400 mg etambutol 6 luni
e)300mg rifampicina,600 mg izoniazida 6 luni
raspuns: B
41. Intradermoreactia la PPD utilizata ca test diagnostic in tuberculoza pulmonara:
a) este utilizat in toate cazurile cu culturi de bacil Koch din sputa pozitive;
b)prezinta o sensibilitate si specificitate inalta
c)reactiile fals negative sunt frecvente la cei cu tuberculoza agresiva
d) are valoare certa in diagnosticul tuberculozei
e)asigura un argument suplimentar pentru diagnosticul tuberculozei in aczurile cu culturi
negative
raspuns: C E