Sunteți pe pagina 1din 2

ZAGANUL (vulturul cu barba)

specie pe cale de disparitie din Romania

Origine
Patria acestei pasari o formeaza lanturile muntoase ale
Caucazului, Alpilor, Pirineilor, ale Asiei Mici si Himalaya. In Europa
de Sud-Est numarul de exemplare este mai mic, zaganii apar la
altitudini de 1500-3000 m.
   Probabil cea mai maiestuoasa specie de vultur, zaganul a
stapanit timp de mii de ani inaltimile si stancariile Carpatilor, insa in
cele din urma rautatea si lacomia oamenilor l-au doborat definitiv.
Astazi, silueta sa maiestuoasa nu mai brazdeaza cerul tarii noastre.
Zaganul mai este cunoscut si sub denumirea de vultur barbos.
Caracteristici Zaganul
Lungimea corpului este de 105-125 cm si greutatea este
cuprinsa intre 4500-7800 g (media 6210 g). Femela este putin mai
mare decat masculul. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 235-275
cm. Adultii au infatisare similara. Cele doua sexe au penajul
asemanator, ele se diferentiaza doar prin fapul ca femela este putin
mai mare decat masculul.
Ochii au irisul de culoare galbena, iar in jurul lor prezinta cate
un inel din piele rosie. Picioarele sunt robuste, acoperite in partea
superioara cu pene, iar degetele groase se termina cu gheare ascutite
si foarte bine dezvoltate.
Este o pasare maiestuoasa, cu un penaj ce imbina portocaliul
ruginiu cu negrul intr-o combinatie inegalabila. Este unul dintre cei
mai mari vulturi din lume. Atinge penajul de adult dupa cinci ani.
Pasarile tinere au o culoare inchisa.  În libertate, zăganii trăiesc în
medie între 21 și 22 de ani.

Hrana Zaganul
Se hraneste la fel ca majoritatea vulturilor cu hoituri, insa ca
particularitate, se hraneste in proportie mare cu maduva oaselor
acestora. Arunca oasele de la inaltime pe stanci, pentru a le sparge,
apoi le inghite".

Reproducere Zaganul
Vulturii barbosi isi construiesc cuiburile doar pe stancile
inaccesibile, la inatimi foarte mari. Acestea sunt foarte mari, iar
materialul folosit cuprinde multe ramuri de copaci, oase, pene si par
de animale.
In perioada de imperechere, de la sfarsitul lunii decembrie pana
la inceputul lunii februarie, femela depune in cuib un numar de doua
oua albe cu pete galbene, al doilea apare la o distanta de o
saptamana de primul.
Acestea sunt clocite timp de aproximativ 58 de zile de catre
femela, uneori fiind inlocuita de mascul doar 2-3 ore pe zi cat merge
sa isi caute hrana. Dupa eclozare ies puii care incep din prima clipa
sa tipe dupa hrana.
Aceasta la inceput consta doar din carne, dupa cel putin o
saptamana ei vor ingera si fragmente mici de oase. In anumite cazuri
puiul mai robust poate ucide puiul mai slab, pentru a beneficia numai
el de hrana adusa de parinti.
Pasarile tinere ajung la maturitate la varsta de 5-7 ani.

Elev: Stanciu Cristian Andrei


Clasa a III-a Step by step