Sunteți pe pagina 1din 1

Narvalul (denumire latină:Monodon monoceros) este un cetaceeu cu dinți ce face parte din familia

Monodontidae alături de belugă ce trăiește pe tot parcursul anului prin oceanul Arctic. Acestea s-au
descoperit prima dată în apele din nordul Canadei și din Groenlanda în sud la 65°N latitudine.[2]

Cuprins

1 Descriere

2 Mediul

3 Referințe

4 Legături externe

Descriere

Dintele narvalului a fost cel care a dat naștere în vremurile medievale legendei inorogului. Acest
dinte superior lung atinge o lungime medie de doi metri și poate cântări până la 10 kilograme.
Asemenea coarnelor cerbului, acest dinte pare a fi o caracteristică sexuală secundară pentru masculi,
folosită pentru a-și impune rangul și poate ca armă. Femelei narvalului îi lipsește acest dinte lung.

Mediul

Narvalii trăiesc în ape arctice și sub-arctice și de obicei se întâlnesc în apropierea ghețarilor și par să
se deplaseze în grupuri de doi până la zece indivizi, separați în funcție de vârstă și sex. Masculii pot fi
văzuți duelându-se la suprafață.

Femelele dau naștere unui singur pui, la fiecare doi până la trei ani.

Regimul alimentar al narvalului este foarte variat și el prinde creveți, cefalopode, pești care înoată în
bancuri, precum codul, și pești care trăiesc pe fundul oceanului, precum cambula.

Referințe

^ Jefferson, T.A., Karczmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Reeves, R.R., Rojas-Bracho, L., Secchi,
E.R., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y. & Zhou, K. (2008). Monodon monoceros. În: IUCN 2008. Lista
roșie a speciiilor periclitate IUCN. Descărcat pe 18 December 2008.

^ K.L. Laidre , M.P. Heide-Jørgensen , O.A. Jørgensen , and M.A. Treble (2004). „Deep-ocean
predation by a high Arctic cetacean”. ICES Journal of Marine Science. 61 (1): 430–440.
doi:10.1016/j.icesjms.2004.02.002.

Legături externe