Sunteți pe pagina 1din 24

ADDISON

• Pacienta 43 ani, mediul rural consulta pentru


• Astenie fizica instalata de 3ani cu accentuare
in ultima luna
• Modificari TA
• Scadere ponderala

Clinic
TA 80/50 mmHg
Facies obosit
Vitiligo
scadere ponderala 10 kg in 3 luni
Calcificari in
suprarenale
afectate de
tuberculoza cu
consecinta:
Addison
Bilantul hormonal corticotrop

• ACTH=644,1pg/ml (N:0-46pg/ml);
• cortizol plasmatic matinal=1,5ug/dl (N:5-
25ug/dl);
• cortizol plasmatic vesperal=0,91ug/dl (N:2,5-
12,5ug/dl);
• CLU=35 nmol/24h (N:100-379nmol/24h);
• Ac antisupraranala +
• Renina –nu s-a putut efectua

• Na 136 mmol/l (135-145)
• K 5,1mmol/l (3,5-4,5) RA 20mmol/l (22-29)
• Glicemie 80mg/dl
• Hlg , Ca, uree, creatinina -VN
• Eco abdomen –normal

• Tsh,Ft4, AAT TPO- VN
• Management terapeutic
• Cronic/decompensare/ boli intercurente
Inainte si dupa tratament
CM 18 ani
• regim de urgență
– astenie importantă, greață, vărsături, crampe
abdominale, scădere ponderală importantă 6 kg în
3 săptămăni.
• Istoric:
• spitalizat in
– Cl Boli Infectioase
• In urma cu 2 saptamani
• aceasi simptome
• ameliorare dupa perfuzii (nu poate preciza ce anume )
dar au revenit simptomele la 7 zile dupa externare.
• Preferă alimentele sărate
• Antec heredo-col nesemnificative

Clinic

• tegumente deshidratate,
pliu cutanat
persistent,
hiperpigmentare:
pliuri palmare,
mucoasa orală, coate,
genunchi, zone
expuse la soare
• TA: 65/50 mmHg, FC: 70
b/min, T: 37.5 C
• Talie 168 cm (-1.1DS)
Greutate 55 kg BMI
19 kg/m2

• Ce analize recomandati?
Ce analize recomandati?

Bilanț biologic:
• Na: 127 mmol/L (135-145)
• K: 6 mmol/L (3.5 -4.5)
• RA = 17 mmol/L (22-29)
• Glicemie: 60 mg/dl
• Hb: 12 g/dl, Ht: 46%, GR: 4.5 x 106 uL, GA: 4.5 x 103 uL, Eozinofile: 9%,
Limfocite: 55 %
• Uree: 60 mg/dL, Creatinină: 1.1 mg/dl
• Ca: 10.1 mg/dl (8.6 -10.2)
• TSH: 4.2 uUI/ml (0.4 -4), Ft4: 1.1 ng/dl (0.8 – 1.79), AAT-TPO > 1000
UI/ml (< 25)
• Cortizol = 4 ug/dl (5-25)

Diagnostic
• Insuficienta corticosuprarenala primara (boala
Adiison) - criza
• Tiroidita autoimuna
• Poliimunopatie tip 2

Ce tratament de urgență instituiți în acest


caz?
Tratament
1. Corectarea 2. Hemisuccinat
hipovolemiei cu
solutie izotona: hidrocortizo
ü NaCl 9 ‰ n
urmat de Ser
Glucozat 5 %
ü 3000 ml lichide/
zi din care
+ ü 100 mg bolus i.v
ü Urmat de 50 mg
la 6 ore in
1000 ml in prima zi
prima ora

+ Tratamentul factorilor
precipitanti
Monitorizare
Na , K, R Alc, glicemie minim de 2 ori pe zi
In 4 zile de la internare
• HHC 25 mg x 4/zi
• TA 110/70 mmHg
• Bea si se alimenteaza singur
• Na 140 mEq/L K 3.9 mEq/L, Ralc 25 mEq/L, glicemie 91
mg/dl
Ce recomandati mai departe?
• Terapie per os
• Se adauga meneralocorticoizi 9 alpha
fludrocortizon 0.1 mg/zi
• Hidrocortizon Russel 40 mg/zi (20-10-10) cu
scaderea progresiva a dozelor pina la 20 mg/zi
(10-5-5)
In 7 zile pacientul pleaca acasa cu tratamentul - care

• Hidrocortison 20 mg/zi (10-5-5)


sau Prednison 5.5 mg/zi (5-2.5)
• Astonin 0.1 mg/zi

TSH: 4.2 uUI/ml (0.4 -4), Ft4:


1.1 ng/dl (0.8 – 1.79)
Dam Euthyrox?

NU
• In 3 luni pacientul va suna ca pina in prezent s-a simtit f
bine dar de 3 zile se simte f obosit, mananca f multa
sare iar tensiunea este in jur de 80/60 mmHg. Este in
tratament stomatologic pentru carii dentare.

Realizati ca educatia pacientului nu s-


a efectuat optim
Ce presupune aceasta ?
Educatia pacientului cu
insuficientaadrenala

Tratamentul este cronic, toata viata


Regimul este NORMOSODAT

• In caz de
– efort fizic intens Cresterea dozei
– febra > 38.5

de hidrocortison/
extractie dentara, trat carii,
PDN de 2-3 ori cat
– Vaccinare persista factorul
– TA < 90 mmHg precipitant

• Colonoscopie 100 mg HHC iv
• Interventie chirurgica 100 mg HHC in faza de inductie apoi 50
mg la 6 ore
12 luni
Hidrocortison 20 mg/zi (10-5-5) Ce recomandati?
Astonin (Fludrocortizon) 0.1 mg/zi
Cresterea dozei de

• 175 cm, 68 Kg Astonin 0.15 mg/zi
• Stare general buna, pofta de sare Adaugare de Euthyrox 50
in continuare
• TA 90/60 mmHG
ug/dl

• Glicemie 82mg/dl
• Na 131 mEq/l K 4.6mEq/l
• Renina 315 μUI/mL (2.8-39.9)
• TSH 11 uUI/ml 0.4-4)
• fT4 0.7 ng/dl (0.89-1.76)