Sunteți pe pagina 1din 6

Probleme care se rezolv prin metoda falsei ipoteze

Metoda falsei ipoteze const n formularea de ctre rezolvitor a unei noi ipoteze (sau mai multe), ajungndu-se la o nepotrivire cu enunul, nepotrivire ce ne duce la determinarea necunoscutelor. Problem: ntr-o ograd sunt fazani i iepuri, n total fiind 100 picioare i 36 capete.Ci fazani i ci iepuri sunt ? Rezolvare: Dac n ograd ar fi doar fazani am avea 36 de capete i 72 de picioare de fazan. Cum problema spune c avem 100 de picioare, obinem c 28 de picioare sunt ale iepurilor care au patru picioare. Deci 28:2=14, adic avem 14 iepuri. Din 36-14=22 obinem c n ograd sunt 22 fazani. Rspuns: 14 iepuri i 22 fazani Problem: Un biciclist urc cu 6 km/h i coboar aceeai pant cu 20 km/h. tiind c drumul urcat i cobort a durat 3h i 15 minute, s se afle lungimea drumului. Rezolvare: Presupunem c lungimea pantei este de 60km. n baza ipotezei fcute timpul de urcare va fi t u = 60 km : 6 km/h = 10 ore iar timpul de coborre va fi t c = 60 km : 20 km/h = 3 ore, timpul total n acest caz fiind t = 13 h. t 13 / 4 1 Comparm timpul total ipotetic cu cel real din problem i avem real = = . 13 4 t Dac t real este de patru ori mai mic dect timpul ipotetic rezult c drumul real este mai mic de patru ori dect drumul ipotetic (60 km) adic d = 15 km. Rspuns: 15 km. Problem: La un depozit s-au adus 48 saci cu orez, unii de 50 kg, alii de 54 kg i alii de 63 kg. S se afle ci saci au fost de fiecare fel tiind c numrul sacilor de 50 kg era cu 8 mai mic numrul celor de 54kg i c n total s-au adus 2552 kg orez. Rezolvare: Dac s-ar mai aduga 8 saci de 50 kg (adic 400kg) atunci datele noii probleme ar fi: S-au adus 56 saci de cte 50kg, 54kg, 63kg, n total 2952 kg orez. Numrul celor de 50kg este triplul celor de 54 kg. Presupunem c ar fi 30 saci de 50 kg. Avem 1500 kg n cei 30 saci de cte 50kg fiecare, 540 kg n 10 saci de 54kg fiecare i 1008 kg n cei 16 saci de 63kg, deci n total 3048 kg. Observm c a crescut cantitatea de orez cu 3048-2952=96kg. Emitem o nou ipotez asupra numrului de saci de 50kg: n loc de 30 saci lum 27saci sau 33 saci(multiplu de 3). Fie 33 saci de 50kg. n acest caz am avea 1650kg n cei 33 saci de 50kg, 594kg n cei 11 saci de 54kg, 756kg n cei 12 saci de 63 kg fiecare, deci n total 3000 kg.

Observm c dac s-a mrit cu 3 numrul sacilor de 50kg (de la 30 la 33) atunci cantitatea total a sczut cu 3048 3000 =48kg. Noi avem 2952 kg, deci mai trebuie micorat cantitatea cu 48kg. Atunci, dac, mrind cu 3 numrul sacilor de 50 cantitatea a sczut la 48, pentru a avea 2952 kg mai mrim cu nc 3 numrul sacilor de 50kg. Aadar avem 36 saci de 50kg, 12 saci de 54kg i 8 saci de 63kg.Avnd n vedere c am mai adugat la nceput 8 saci de 50kg avem : 28 saci de 50kg,12 saci de 54 kg i 8 saci 63 kg.

Probleme care se rezolv prin metoda reducerii la unitate


Aceast metod prezint avantajul c este foarte accesibil putnd fi folosit de orice elev ntr-o gam variat de probleme. Singura dificultate este de a reui s se stabileasc felul dependenei ntre mrimi(direct sau invers proporionale). Problem: Zece muncitori termin o lucrare n 6 zile. a) n cte zile ar termina lucrarea 12 muncitori lucrnd n aceleai condiii? b) Dac dup 2 zile de lucru pleac 2 muncitori cte zile sunt necesare pentru finalizarea lucrrii? c) Dac dup 3 zile vin nc 8 muncitori n cte zile se va finaliza lucrarea? Rezolvare: a) 10 muncitori termin lucrarea n 6 zile, atunci 1 muncitor va termina lucrarea ntr-un timp de 10 ori mai mare, adic n 60 zile, iar 12 muncitori vor termina lucrarea ntr-un timp de 12 ori mai mic dect 60, adic n 5 zile. b) 10 muncitori.....................................................6 zile 10 muncitori.....................................................6-2 = 4 zile 1 muncitor......................................................40 zile 10-2 =8 muncitori............................................40: 8 = 5 zile. c) 10 muncitori.....................................................6 zile 10 muncitori.....................................................6+3= 9 zile 1 muncitor......................................................90 zile 10+8 = 18 muncitori.........................................90: 18 = 5 zile. Rspuns: 5 zile Problem: O lucrare poate fi executat n 20 zile de ctre15 muncitori. Deoarece dup 8 zile de lucru unii dintr muncitori pleac pe alt antier lucrarea se termin dup alte 30 zile. Ci muncitori au plecat pe alt antier? Rezolvare: Dac 15 muncitori n 20 zile termin o lucrare, notat 1L, atunci 15 muncitori ntr-o zi termin 1/20 din L, deci 15 muncitori n 8 zile termin 8/20 din L. Ce parte din lucrare mai rmne pentru urmtoerele 30 zile? 1L 8/20L=12/20 L Ci muncitori execut 12/20L? Pentru 8/20 L este nevoie de 8 zile n condiiile n care lucreaz 15 muncitori.

Pentru 1/20L.........................1 zi................................................. 15 muncitori Pentru 12/20L......................30 zile............................................. 12 15 =6muncitori. Ci muncitori au plecat pe alt antier? 15 6 = 9 muncitori.

30

Rspuns: 9 muncitori Problem: Prin trei robinete, fiind deschise timp de 4 zile cte 7 ore pe zi, curg 30240 litri ap. n cte zile, prin 4 robinete cu acelai debit, fiind deschise cte 3 ore pe zi, curg 21600 litri ap? Rezolvare: 3 robinete..28 ore(4 zile cu 7ore pe zi)30240 litri 3 robinete..1 or30240:28=1080 litri 1 robinet.1 or.....1080: 3=360 litri 4 robinete...............................1 or..................................................... 4 360 = 1440 litri 4 robinete...............................3 ore.................................................... 1440 3 = 4320 litri Dac prin acelai numr de robinete n 3 ore curg 4320 litri, n cte zile zile vor curge 21600 litri? 21600 : 4320 = 5 (zile) Rspuns: 5 zile

Probleme care se rezolv cu metoda figurativ


Caracteristica acestei metode const n reprezentarea necunoscutelor problemei i a relaiilor dintre acestea , cu ajutorul unor desene (de regul segmente de dreapt). Problem: Fie trei numere naturale. Dac se mparte primul numr la al doile, se obine ctul 3 i restul 3, iar dac se mparte al treilea la al doilea se obine ctul 5 i restul 2. tiind c diferena dintre al treilea i primul numr este 121, aflai cele trei numere. Rezolvare: 3

II
2

III
121

(121+3-2) : 2 = 61 (reprezinta un segment, adica numarul al II-lea)

61x3+3 = 183+3 = 186 (primul numar) 61x5+2 = 305+2 = 307 (al III-lea numar)

Probleme care se rezolv cu metoda comparaiei


Metoda comparaiei se utilizeaz de regul n problemele n care mrimile care trebuie comparate sunt caracterizate prin cte dou valori fiecare. Se ncearc aducerea unei mrimi la aceeai valoare , simplificndu-se astfel problema iniial, ajungndu-se la final la o singur necunoscut. Problem: Dac 20 de cosai au cosit n 15 zile 15 hectare, aflai cte hectare vor cosi 30 de cosai n 30 de zile. Rezolvare: 20 cosai .15 zile .15 hectare 30 cosai .30 zile . ? hectare ___________________________________ 20 20 10 30 cosai .15 zile .15 hectare cosai .30 zile .30 hectare cosai .30 zile .15 hectare cosai .30 zile .45 hectare Rspuns: 45 hectare

Probleme care se rezolv cu metoda mersului invers


n unele probleme relaiile dintre mrimi sunt date ntr-o ordine succesiv. Dac s-ar aplica ordinea natural a calculelor raionamentele devin greoaie. Metoda mersului invers const n folosirea datelor problemei n ordine invers. Problem: Un elev are o sum de bani din care cheltuiete astfel: Pentru a cumpra o uniform colar cheltuiete 1/3 din sum i nc 18 lei, pentru caiete 1/3 din suma rmas i nc 18 lei, pentru rechizite 1/3 din rest i nc 18 lei; la cofetrie 1/3 din noul rest i i mai rmn 28 lei. Ci lei a cheltuit pentru fiecare cumprtur i ce sum a avut iniial? Rezolvare: La cofetrie a cheltuit 1/3 din restul rmas dup cumprarea rechizitelor i i-au rmas 28 lei. Deci, cei 28 lei corespund la 2/3 di banii rmai dup cumprarea rechizitelor. Deci banii cheltuii la cofetrie sunt 1/3 din rest, ceea ce corespunde la 14 lei. La cofetrie a cheltuit 14 lei i i-au rmas 28 lei, aadar restul rmas dup cumprarea rechizitelor a fost de 28lei +14lei = 42lei. pentru rechizite a cheltuit 1/3 din restul rmas pentru cumprarea caietelor i nc 18 lei, adic 2/3 din banii rmai corespund la 42+18=60 lei i atunci 1/3 corespund la 60 : 2 = 30 lei. Aadar pentru rechzite a cheltuit 30+18=48 lei.

Dup cumprarea caietelor i-au rmas deci 90lei. Pe caiete a cheltuit 1/3 din banii rmai dup cumprarea uniformei i nc 18 lei, aadar 2/3 din banii rmai corespund la 90+18=108 lei. 1/3 din banii rmai corespund la 108 : 2 = 54 lei i atunci banii rmai dup cumprarea uniformei au fost 54 3 = 162 lei. Deci pentru caiete a cheltuit 54+18 =72lei. Pe unform a pltit 1/3 din sum i nc 18 lei, adic 2/3 din banii rmai dup cumprarea uniformei corespund la 162 +18 = 180 lei; 1/3 din banii rmai corespund la 180 : 2 = 90 lei. Deci suma avut iniial a fost de 270lei i pe uniform a pltit 90 + 18 = 108 lei. Rspuns: 270 lei

Probleme de micare
1. Din oraele A i B aflate la o distan de 210 km, pornesc unul spre altul n acelai timp, doi motocicliti. Viteza medie a motociclistului care pleac din A este
3 4

din viteza celeuilalt motociclist. Dup dou ore de la pornire, cei doi mai aveau de parcurs, pn la ntlnirea lor, 70 km. Aflai viteza medie a fiecrui motociclist. Rezolvare:( metoda aritmetic) Reprezentarea grafic poate fi: A B I I v1 I I I 70 km I I I

v2
I

d 1 = 2v 1

d 2 = 2v 2

Cum se ajunge la aceast prezentare? Deoarece v1=


3 3 v2 d1= d2 , timpul fiind acelai. 4 4

Reprezentarea grafic a distanelor parcurse poate fi aezat astfel: d2 I I I I I

210 km

d1 I

Din desen rezult c 7 pri, fiecare parte fiind egal cu 210km70km=140km. Ci km a parcurs primul n dou ore? 140:7.3=60 (km) Ci km a parcurs al doilea n dou ore? 140:7.4=80 (km) sau

1 din d2 reprezint 4

3 . d2=60km d2=60:3.4=80 (km) 4

Care a fost viteza medie a motociclistului care a plecat din A? 60:2=30 (km/h) Care a fost viteza medie a motociclistului care a plecat din B?

80:2=40 (km/h) sau

3 . v2=30km/h v2=30:3.4=40(km/h) 4

Rezolvare:( metoda algebric) Pstrm notaiile de mai sus. Dac d1=2v1 i d2=2v2, iar v1= 2v1+2v2+70km=210km 2 v1=30km/h. 2. Un motociclist pleac din oraul A cu o vitez medie de 30 km/h. Dup 4 ore pleac din acelai ora i n acelai sens un autoturism care are o vitez medie de 60 km/h. Dup ct timp autoturismul va ajunge din urm motociclistul? Rezolvare:( metoda aritmetic) Reprezentarea grafic poate fi:
3 v2 4

3 v2+2v2=140km 3v2+4v2=2.140km 7v2=280km v2=40km/h 4

A C I

moto v1=30km/h auto v2=60km/h

B I

Ci km parcurge motociclistul n cele 4 ore? 4.30=120km Cnd autoturismul s-a pus n micare, motociclistul avea un avans de 120 km (se afla n punctul B). Pentru ca autoturismul s ajung motociclistul, el trebuie s recupereze distana de 120 km. Cnd autoturismul pleac la drum, motociclistul i continu micarea spre punctul C. Este posibil ca autoturismul s ajung biciclistul? Da, deoarece viteza mainii era mai mare. Ct recupereaz ntr-o or? 60-30=30km/h} In ct timp autoturismul recupereaz 120 km? 120:30=4 ore Rezolvare:( metoda algebric) Se tie c d=vt. Deci AC=60t, BC=30t de unde AC-BC=60t-30t=4.30 de unde t=4h.