Sunteți pe pagina 1din 75

STANDARDE DE EVALUARE

1. Din ipostaza de expert consultant al clientului, tipul de valoare estimat va fi: a)valoarea de pia b)valoarea subiectiv c)valoarea de asigurare d)valoarea real Dac ntreprinderea va funciona i cu credite, valoarea ntreprinderii fa de valoarea capitalului acionarilor va fi: a)egal b)mai mic c)mai mare d)oricare din variantele de mai sus Standardele internaionale de evaluare: a)sunt obligatorii n toate rile b)reprezint cea mai buna practic c)sunt impuse de autoritile statului d)reprezint o mod n prezentarea metodologiei de evaluare: a)trebuie artate motivele evalurii b)trebuie evideniat logica aplicrii metodelor de evaluare i alegerii valorii finale c)trebuie demonstrate formulele folosite d)nu se dau amnunte, ntruct unele sunt proprietatea evaluatorului Abordrile n evaluarea ntreprinderilor sunt: a)prin comparaia de pia, prin capitalizarea/actualizarea venitului i bazat pe active b)patrimoniale, flux de numerar actualizat, contabile c)patrimoniale, flux de numerar actualizat, comparaie d)comparaie, lichidare, bazate pe venit (de randament) Procesul estimrii valorii de pia nseamn: a)analiza datelor ntreprinderii, aplicarea formulelor de evaluare i exprimarea valorii finale b)culegerea datelor din ntreprindere, aplicarea metodelor patrimoniale i de randament i medierea rezultatelor c)culegerea datelor de pe pia, comparaie i raionament bazat pe experiena evaluatorului d)analiza diagnostic, evaluarea patrimonial i evaluarea financiar Valoarea unei proprieti este dat de: a)utilitate b)raritate - atractivitate c)dorin i putere real de cumprare d)toate cele de mai sus simultan

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8. Standardul Internaional de Practic n Evaluare cu titlul Evaluarea ntreprinderii, coninut n ediia a asea i a aptea (2003 i 2005) a IVS este codificat prin: a) GN 1 b)GN 4 c) GN 6 d)IVS 1

9.

n optica standardelor de evaluare ANEVAR, abordarea pe baz de active include metode de

evaluare ca: a)valoarea substanial brut b)valoarea substanial net c)capital permanent necesar exploatrii d)activul net corectat sau activul net de lichidare 10. Fondul comercial se va calcula n optica standardelor de evaluare: a)n mod direct prin capitalizarea supraprofitului b)indirect, ca diferen ntre o valoare bazat pe venit i ANC (activul net corectat) c)nu se calculeaz d)prin metode combinate 11. ntr-un restaurant creat i condus direct de ctre proprietar ntr-un spaiu nchiriat, un activ care nu trebuie inclus n valoarea de pia este: a)obiectele de inventar b)utilajele i echipamentele specifice c)stocurile d)fondul comercial personal 12. Principiul anticiprii arat c valoarea se bazeaz pe: a)percepiile evaluatorului asupra beneficiilor viitoare ale afacerii b)anticiparea de ctre evaluator a modificrilor economice favorabile investitorilor c)raportul cerere-ofert, evaluatorul anticipnd ca preul variaz direct proporional cu cererea d)nici un rspuns corect 13. Abordarea evalurii prin capitalizarea venitului se bazeaz pe principiul: a)raritii b)anticiprii c)contribuiei d)nici unul de mai sus 14. Evaluarea activelor necorporale este de competena: a)evaluatorului de ntreprinderi b)evaluatorului de proprieti imobiliare c)evaluatorului de active corporale mobile d)tuturor categoriilor de evaluatori de mai sus 15. Ce metode utilizeaz informaii de pia: a)metoda costului b)metode bazate pe venit c)metoda comparaiei de pia d)toate cele de mai sus 16. Folosirea unei metode de evaluare depinde de: a)problema concret de evaluare b)discreia evaluatorului c)discreia clientului d)nici una din cele de mai sus 17. Principiul substituiei este aplicabil n: a)metoda activului net corectat b)metode bazate pe venit c)metoda comparaiei de pia d)toate cele de mai sus 18. Termenul de valoare" ar trebui utilizat n raportul de evaluare fr alt atribut:

a)ntotdeauna b)uneori c)niciodat d)la aprecierea evaluatorului


19. Influena factorilor de mediu asupra valorii unei ntreprinderi: a)sporete valoarea b)nu poate fi cuantificat c)este o datorie n afara bilanului d)nici unul din cele de mai sus 20. Termenul de valoare" este utilizat n raportul de evaluare cu alt atribut: a)uneori b)doar pentru metoda DCF (discounted de flux de numerar actualizat) i ANC (activul net corectat) c)n funcie de cerinele clientului d)nici un rspuns corect 21. Principiul fundamental de evaluare al abordrii bazate pe venit este: a)oferta i cererea b)substituia c)anticiparea d)toate 22. Care tip de valoare este sinonim cu valoarea de pia: a)valoarea de asigurare b)valoarea de lichidare c)valoarea de investiie d)valoarea de schimb 23. Se poate ca valoarea de pia s fie egal cu valoarea patrimonial (bazat pe active): a)da, ntotdeauna b)nu, niciodat c)s-ar putea d)nu pentru c este mai mic 24. Care NU este o condiie fundamental a definiiei valorii de pia: a)vnztorul i cumprtorul sunt decii (hotri) s fac tranzacia b)plata tranzaciei se face n cash c)exist o perioad de timp rezonabil pentru expunerea pe pia a proprietii d)ambele pri sunt bine informate 25. Care NU este factor de producie: a)terenul b)munca c)contribuia d)capitalul 26. Principiul substituiei este specific: a)metodelor patrimoniale b)metodelor bazate pe venit c)metodei comparaiei de pia d)tuturor celor trei grupe de metode de mai sus 27. Prima etap a procesului de evaluare este: a)colectarea informaiilor

b)inspectarea proprietii c)definirea misiunii evalurii d)precizarea metodelor de evaluare


28. Crui tip de valoare i corespunde o perioad de comercializare limitat: a)valoarea de impozitare b)valoarea de lichidare c)valoarea subiectiv d)valoarea special 29. Care este o condiie a definiiei valorii de pia: a)vocaia la credit b)cumprtorul i vnztorul sunt perfect informai asupra detaliilor tuturor tranzaciilor din ultimii 3 ani c)cumprtorul i vnztorul sunt dou persoane independente, nelegate ntre ele prin relaii prefereniale d)cumprtorul este contient de stringena vnztorului de a vinde 30. Valoarea de pia, prin definiie este: a)ntotdeauna preul cel mai mare b)ntotdeauna preul cel mai mic c)preul cel mai probabil d)costul plus profitul 31. Tipul de valoare pentru un anumit investitor este: a)valoarea de pia b)valoarea de impozitare c)valoarea de asigurare d)valoarea de investiie 32. Cererea efectiv se refer la: a)cost i valoare b)dorin i putere efectiv de cumprare c)dorin i nevoie d)dorin i satisfacie 33. Care este un criteriu al celei mai bune utilizri: a)fezabil financiar b)cererea i oferta c)concurenta d)contribuia 34. Alegerea metodelor de evaluare se face: a)conform caietului de sarcini b)n funcie de scopul evalurii c)conform indicaiilor proprietarului d)n funcie de conjunctura economic 35. Termenul de capacitate beneficiar" mai este folosit n terminologia standardelor internaionale de evaluare: a)da b)nu c)uneori d)numai n unele standarde 36. Proprietatea intelectual conine active necorporale: a)identificabile b)neidentificabile

c)protejate prin reglementri legale d)incluse n fondul comercial


37. Costul unui activ este: a)preul pltit pentru bunuri i servicii cumprate b)suma necesar pentru a crea sau produce un bun sau un serviciu c)expresia utilitii unui bun sau serviciu d)rspunsul de la a) i b) de mai sus 38. Care este caracteristica unei investiii imobiliare: a)genereaz profit pentru cel care o exploateaz b)este destinat nchirierii i / sau revnzrii la un pre avantajos: c)va fi modernizat d)funcioneaz la capacitatea maxim 39. Evaluarea instalaiilor i echipamentelor este de competena: a)evaluatorului de proprieti imobiliare b)evaluatorului de bunuri mobile c)evaluatorului de ntreprinderi d)consilierilor n proprietate intelectual 40. n care din ipostazele urmtoare un evaluator va evalua un restaurant din perspectiva unui investitor mediu: a)expert consultant b)expert neutru c)arbitru (mediator) d)nici una 41. Standardele de evaluare cuprind: a)definiii ale unor termeni specifici evalurii b)indici de actualizare c)formule de calcul a valorii prin diferite metode de evaluare d)tabele de ncadrare 42. ntre obiectivele standardelor de evaluare fac parte: a)sprijinirea evaluatorilor sa elaboreze rapoarte coerente pentru clieni b)promovarea nelegerii uniforme (coerenei) prin utilizarea unor definiii standard ale valorii de pia c)a i b d)nici unul 43. Valoarea de pia vs. valoarea de investiie a unei ntreprinderi este: a)ntotdeauna egal b)niciodat nu este egal c)este ntotdeauna mai mare d)poate s fie i egal 44. Standardele de evaluare sunt necesare: a)pentru o nelegere uniform a termenilor i procedurilor de evaluare b)pentru ralierea la standardele de contabilitate c)pentru a putea fi atestai evaluatorii d)pentru alinierea la cerinele integrrii n U.E. 45. Pentru un client potenial al unei ntreprinderi, care solicit utilizarea unei rate de capitalizare de 22%, dei rata de capitalizare uzual pe pia este 14%, tipul de valoare calculat va fi:

a)valoarea de utilizare b)valoarea de pia c)valoarea de investiie d)valoarea de pia pentru utilizarea existent
46. n accepiunea evalurii prin capitalizare se nelege: a)convertirea venitului n valoare b)structura capitalului unei ntreprinderi c)recunoaterea unei cheltuieli ca o imobilizare de capital d)toate cele trei variante de mai sus 47. Sintagmele "la data evalurii" i "suma estimat" exprim: a)faptul c evaluatorul face o estimare monetar la un anumit moment b)faptul c un raport de evaluare este un "produs perisabil" c)faptul c plata se presupune a fi fcut n numerar la data evalurii d)toate cele de mai sus 48. Proprietatea imobiliar include: a)terenul liber b)terenul, construciile i amenajrile ataate c)toate drepturile, interesele i beneficiile ce au legtur cu stpnirea proprietii d)a sau b 49. Metodele i tehnicile recunoscute de evaluare sunt: a)specifice n funcie de gradul de dezvoltare economic a unei ri b)influenate de interesele clientului c)n general similare pentru toat lumea d)dictate de asociaia profesional 50. Proprietatea imobiliar este un concept: a)non-fizic b)fizic c)tehnic d)influenat de poziia evaluatorului 51. Proprietatea mobiliar include: a)bunuri care nu se fixeaz permanent de teren i construcii b)bunuri necorporale care sunt ataate proprietii c)bunuri care sunt caracterizate de mobilitatea lor d)a i c 52. Conceptul de valoare a unui bun: a)implic existena unei piee pentru acel bun b)implic o sum de bani asociat cu o tranzacie c)implic existena unor tranzacii anterioare cu bunuri similare d)implic o imagine a ateptrilor vnztorilor i cumprtorilor hotri asupra beneficiilor viitoare 53. Evaluatorul extern: a)nu poate fi rud cu persoane din firma care solicit evaluarea b)are doar un interes financiar indirect n firma evaluat c)este angajat exclusiv n cazuri de litigii d)este angajat de regul n cazul evalurilor pentru garanii 54. Evaluatorul independent este un evaluator extern i care n ultimele: a)12 luni

b)24 de luni c)36 de luni d)6 luni nu a avut relaii contractuale cu prile implicate n tranzacie.
55. Prin interes financiar indirect n relaia client-evaluator se nelege: a)relaia intre preul lucrrii i volumul de activitate implicat n evaluarea respectiv b)relaia de asociere ntre preul lucrrii i valoarea proprietii / afacerii evaluate c)relaia de asociere i relaia de rudenie cu persoane din firm care solicit lucrarea de evaluare d)relaia ntre pregtirea i competena evaluatorului pe de o parte i preul lucrrii de evaluare 56. Metodele uzuale n abordarea pe baz de active sunt: a)ANC (activul net corectat) i ANL (activul net de lichidare) b)AN contabil i ANL c)ANC i AN contabil d)AN contabil, ANC, ANL, VSB (valoarea substanial brut) i VSN (valoarea substanial net) 57. Valoarea de garantare a creditului ipotecar: a)identific i elimin elementele speculative b)ia n considerare utilizrile alternative adecvate c)ine seama de aspectele mentenabile ntr-un viitor apropiat d)toate cele de mai sus 58. Care dintre elementele de mai jos nu este cuprins n definiia valorii de pia: a)suma estimat b)tranzacie echilibrat c)proprietarul activului d)marketing adecvat 59. Care dintre urmtoarele baze de evaluare este cea mai utilizat n evaluarea pentru dispute maritale (conform standardelor de evaluare): a)valoarea de pia b)valoarea de lichidare c)valoarea intrinsec d)nu exist o baz specificat n acest scop 60. Care sunt standardele de evaluare obligatorii pentru membrii ANEVAR, ncepnd cu 1 ianuarie 2004: a)standardele de evaluare elaborate de ANEVAR - SEV b)standardele internaionale de evaluare c)standardele europene de evaluare d)oricare din cele de mai sus 61. Care dintre urmtoarele tipuri de valoare este utilizat n evaluarea ntreprinderii pentru achiziii strategice: a)valoarea de pia b)valoarea de investiie c)valoarea de lichidare d)costul de nlocuire net 62. Care dintre urmtoarele abordri ale valorii au n vedere principiul substituiei: a)abordarea prin comparaie de pia b)abordarea pe baz de active c)a i b

d)a sau b
63. Cumprtorii strategici sunt dispui s plteasc pentru aciunile unei firme: a)mai mult dect investitorii financiari b)cel mult ct investitorii financiari c)att ct i investitorii financiari d)nu este o informaie relevant i util pentru evaluator 64. Termenul activ n afara exploatrii se refer la: a)active care nu sunt necesare exploatrii b)active n conservare c)active subutilizate d)a i b 65. Pentru valoarea de pia, testul corect pentru precizia evalurilor, realizate de o firm de consultan, este comparaia cu tranzacii recente: a)doar un raport de verificare reprezint un "test corect" b)nu, pentru ca valoarea de pia este o cifr nerealizabil din cauza condiiilor de natura "ideal" incluse n definiie c)nu, pentru c valoarea de pia este valabil la data evalurii i raportul de evaluare nu are un termen de valabilitate d)nici un rspuns corect 66. n evaluarea unei ntreprinderi, evaluatorul trebuie s-i foloseasc raionamentul profesional pentru: a)alegerea celor mai adecvate metode de evaluare b)utilizarea unor ipoteze credibile c)asigurarea coerenei ntre indicatorii utilizai d)toate cele de mai sus 67. Nu este o eroare n evaluarea unei ntreprinderi: a)omisiunea datei evalurii b)omisiunea declaraiei privind condiiile limitative c)omisiunea opiniei evaluatorului d)omisiunea metodei capitalizrii profitului 68. Nu este o eroare n evaluarea unei ntreprinderi: a)omisiunea bazei evalurii b)omisiunea valorii activelor din afara exploatrii n evaluarea prin metoda DCF (discounted de flux de numerar actualizat) c)omisiunea declaraiei privind condiiile limitative d)omisiunea metodei activului net contabil 69. Cumprtorii investiionali sunt dispui s plteasc pentru aciunile unei ntreprinderi: a)mai mult dect investitorii strategici b)cel mult ct investitorii strategici c)att ct i investitorii strategici d)nu este o informaie relevant i util pentru evaluator 70. Termenul activ din afara exploatrii se refer la: a)active utilizate sub capacitatea proiectat b)active supradimensionate c)active nchiriate terilor d)active supraevaluate n contabilitate

71. Existena unui activ din afara exploatrii genereaz: a)corecii asupra ratei de actualizare i de capitalizare b)corecii asupra veniturilor i cheltuielilor generate de acel activ c)nscrierea informaiilor n ipotezele i condiiile limitative d)toate cele de mai sus 72. Teoria valorii are un postulat care precizeaz c: a)valoarea nu este o trstur intrinsec a unei proprieti ci reprezentarea asupra utilitii sale b)manifestarea valorii nu este condiionat de transferabilitatea proprietii c)valoarea este expresia monetar a utilitii proprietii pentru vnztor d)toate cele de mai sus 73. Teoria valorii are un postulat care precizeaz c: a)valoarea este o trstur intrinsec a unei proprieti i nu reprezentarea asupra utilitii acesteia b)manifestarea valorii este condiionat de transferabilitatea proprietii c)valoarea este expresia monetar a utilitii proprietii pentru cumprtor d)toate cele de mai sus 74. Teoria valorii are un postulat care precizeaz c: a)manifestarea valorii este condiionat de transferabilitatea proprietii b)valoarea este o trstur intrinsec a unei proprieti i nu reprezentarea asupra utilitii sale c)valoarea este expresia monetar a utilitii proprietii pentru vnztori i cumprtori d)toate cele de mai sus 75. Cnd acioneaz n ipostaza de expert consultant pentru un potenial investitor, evaluatorul calculeaz: a)valoarea de lichidare i valoarea de ipotecare pentru a-l ajuta pe client s ia o decizie inteligent b)valoarea de asigurare i valoarea de pia pentru a-l ajuta pe client s ia o decizie inteligent c)valoarea de investiie i valoarea de pia pentru a-l ajuta pe client s ia o decizie inteligent d)valoarea prin DCF (discounted cash-flow) i prin ANC (activul net corectat) pentru a-l ajuta pe client s ia o decizie inteligent 76. Cnd acioneaz n ipostaza de expert consultant pentru un potenial investitor (cumprtor), evaluatorul va propune pentru a fi util clientului: a)de regul o valoare maxim b)de regul o valoare minim c)conform standardului de evaluare a afacerii, va propune o valoare situat ntre DCF (discounted cash-flow) i ANC (activul net corectat) d)nici un rspuns corect 77. Cnd acioneaz n ipostaza de expert consultant pentru un potenial vnztor, evaluatorul va propune, pentru a fi util clientului: a)de regul o valoare maxim b)de regul o valoare minim c)conform standardului de evaluare a afacerii va propune o valoare situat ntre DCF (discounted cash-flow) i capitalizarea profitului d)nici un rspuns corect

78. Valoarea de investiie poate s fie egal cu valoarea de pia numai dac: a)metodele aplicate sunt adecvate scopului evalurii b)ipotezele utilizate n estimarea ei ar fi acceptate de ctre toi participanii de pe pia c)nu se ine seama de metoda ANC (activul net corectat) d)se estimeaz corect rata de actualizare 79. Care din urmtoarele elemente nu este activ n afara exploatrii: a)creane incerte b)portofoliul de titluri de plasament c)teren excedentar d)licene neutilizate 80. Principiul anticiprii arat c: a)valoarea se bazeaz pe anticiparea modificrilor legislative favorabile investitorilor b)valoarea se bazeaz pe percepiile participanilor pe pia asupra beneficiilor viitoare ale ntreprinderii / afacerii c)valoarea se bazeaz pe raportul cerere-ofert, anticipnd c preul unui bun variaz direct proporional cu cererea i n mod invers proporional cu oferta d)a i b 81. Principiul contribuiei arat c: a)valoarea unei pri a unei afaceri / ntreprinderi depinde de ct de mult contribuie la valoarea ntregului sau, n condiiile n care n-ar exista, ct de mult ar reduce valoarea ntregului b)valoarea unei pri a unei afaceri / ntreprinderi depinde de ponderea costurilor de nlocuire nete (CIN) n total CIN al ntregului c)valoarea unei pri a unei afaceri / ntreprinderi depinde de ponderea valorii de lichidare (VL) n total VL a ntregului d)nu este un principiu utilizat n evaluarea ntreprinderii 82. n abordarea prin comparaia de pia un principiu fundamental este "principiul substituiei" care spune c: a)un investitor nu va plti mai mult dect valoarea estimat prin ANC (activul net corectat) b)un investitor nu va plti mai mult dect costul unui bun de substituie c)un cumprtor va plti cel mult valoarea estimat prin DCF (exclusiv activele din afara exploatrii) d)n abordarea prin comparaie de pia primordial este principiul anticiprii 83. Principiul substituiei cere ca ntreprinderile comparabile s fie: a)apropiate ca dimensiune i piaa de aprovizionare b)s acioneze n aceeai ramur c)similare i relevante d)a i b 84. Principiul contribuiei arat c: a)valoarea unei pri a unei afaceri / ntreprinderi depinde de ponderea costurilor de reconstrucie n total cost de reconstrucie a ntregului b)valoarea unei pri a unei ntreprinderi depinde de ponderea valorii activelor din afara exploatrii n ANC c)valoarea unei pri a unei ntreprinderi / proprieti depinde de ct de mult contribuie la valoarea ntregului sau, n condiiile n care n-ar exista, ct de mult ar reduce valoarea ntregului d)valoarea unei pri a unei ntreprinderi depinde de ponderea valorii activelor

10

din afara exploatrii n ANC (activul net corectat) i n DCF (flux de numerar actualizat) 85. Analiza i separarea activelor n afara exploatrii va evidenia: a) activele n afara exploatrii care nu genereaz venituri b)activele n afara exploatrii care genereaz venituri c)mijloacele fixe n conservare d)toate cele de mai sus 86. n evaluarea pentru divizare se are n vedere: a)principiul contribuiei care arat c valoarea unei pri a unei afaceri depinde, n condiiile n care acea parte n-ar exista, de ct de mult ar reduce valoarea ntregului b)principiul anticiprii care spune c valoarea se bazeaz pe anticiparea modificrilor legislative favorabile investitorilor c)principiul substituiei care spune c un investitor nu va plti mai mult dect valoarea estimat prin ANC (activul net corectat) d)toate cele de mai sus 87. Principiul substituiei cere ca o ntreprindere de substituie: a)s acioneze n domenii de activitate diferite i s aib o dimensiune apropiat b)s fie similar c)s fie relevant d)b i c 88. Ultima etap n procesul de evaluare este: a)prezentarea anexelor care au fundamentat valoarea b)prezentarea copiilor dup bilan, autorizaiile de funcionare, ridicrile topo etc. c)reconcilierea rezultatelor i estimarea valorii finale d)declaraia privind condiiile limitative i certificarea competentei evaluatorului 89. Care dintre elementele de mai jos nu este cuprins n definiia valorii de pia: a)vnztor hotrt i cumprtor hotrt b)tranzacie echilibrat c)la data evalurii d)o parte a acionat prudent i fr constrngeri 90. Pentru un investitor potenial care solicit o rat de actualizare de 14%, identic cu rata uzual de pia, tipul de valoare calculat va fi: a)valoarea de pia b)valoarea de investiie c)valoarea de utilizare d)valoarea de lichidare 91. Metoda practicienilor apare n terminologia standardelor internaionale de evaluare: a)numai n standardele europene b)da c)a aprut dup 1990 d)nu 92. Ce se nelege prin valoarea capitalului investit (VCI): a)valoarea contabil a capitalului propriu b)valoarea de pia a capitalului propriu, capitalului preferenial i celui mprumutat

11

c)ANC d)valoarea contabil a capitalului mprumutat


93. O asociaie profesional a evaluatorilor care promoveaz standarde profesionale de evaluare: a)asigur o uniformitate a calificrii i competentei n rndul membrilor si b)asigur o uniformitate a metodelor aplicate n rapoartele de evaluare de ctre membrii si, inclusiv a unor metode recunoscute pe plan european (de exemplu: metoda practicienilor) c)o asociaie profesional ar trebui s insiste pe promovarea unor tarife minime n lucrrile elaborate de membrii si i nu pe standarde profesionale d)nici un rspuns corect

DIAGNOSTICUL NTREPRINDERII
1. Lichiditatea general curent se calculeaz prin raportul dintre: a)active totale / datorii curente b)active totale / datorii totale c)active circulante / datorii curente d)active circulante / datorii totale Lichiditatea rapid (intermediar) se calculeaz prin raportul dintre: a)active totale / datorii totale b)stocuri plus creane / datorii curente c)stocuri plus creane / datorii nefinanciare d)creane plus disponibiliti / datorii curente Rata solvabilitii generale exprim raportul dintre: a)active totale / datorii curente b)active totale / datorii totale c)active imobilizate / datorii curente d)active totale / datorii bancare

2.

3.

4. Rata autonomiei financiare este: a)capital permanent / capital propriu b)capital propriu / capital permanent c)capital propriu / capital social d)capital propriu / capital mprumutat 5. Rata de finanare a stocurilor este: a)fond de rulment / stocuri b)stocuri / fond de rulment net c)capital social / stocuri d)datorii curente / stocuri 6. Rata datoriilor este: a)datorii curente / active circulante b)datorii totale / active totale c)datorii totale / active imobilizate d)datorii totale / capital propriu 7. Rata de rotaie a datoriilor (n nr. de rotaii) este: a)cifra de afaceri / datorii totale b)venituri din exploatare / datorii totale c)cifra de afaceri / datorii curente d)datorii totale / capital propriu 8. Rotaia activelor circulante (nr. de rotaii) se calculeaz prin raportul dintre: a)cifra de afaceri / active circulante

12

b)venituri din exploatare / active circulante c)cifra de afaceri / stocuri plus creane d)active circulante / capital propriu
9. Rata rentabilitii costurilor este: a)profit net / capital social b)profit brut / capital propriu c)profit net / capital permanent d)profit net / cheltuieli totale

10. Pragul de rentabilitate (punctul critic al rentabilitii) este: a)cheltuieli fixe plus cheltuieli variabile / cheltuieli din exploatare b)cheltuieli fixe / cheltuieli variabile plus cheltuieli constante c)cheltuieli fixe totale / (pre unitar - cost variabil unitar) d)cheltuieli variabile totale / [1- (cheltuieli fixe totale + cheltuieli variabile totale)] 11. Fondul de rulment net propriu este: a)active totale - active circulante b)active totale - datorii totale c)capital propriu - active imobilizate d)active totale - active imobilizate 12. Rotaia activului total (n nr. de rotaii) este: a)active totale / cifra de afaceri b)cifra de afaceri / active totale c)active totale / capital propriu d)active totale / capital permanent 13. Durata medie de recuperare a creanelor (n zile) se calculeaz prin formula: a)360 zile / media creanelor totale b)media creanelor totale / 360 zile c)(media creanelor totale / cifra de afaceri) 360 zile d)(venituri totale / media creanelor totale) 360 zile 14. Rata rentabilitii economice este: a)profit brut / capital permanent b)profit net / capital permanent c)profit net / capital propriu d)profit brut / capital social 15. Rata rentabilitii financiare este: a)profit brut / capital permanent b)profit brut / capital social c)flux de numerar actualizat net / capital permanent d)profit net / capital propriu 16. Fondul de rulment net permanent este: a)active imobilizate - capital permanent b)active totale - active imobilizate c)capital permanent - active imobilizate d)capital social - active necorporale 17. O rat a lichiditii generale (curente) de 1,6 semnific: a)ntreprinderea are disponibiliti de 1,6 ori mai mari comparativ cu datoriile curente b)ntreprinderea are active curente de 1,6 lei la 1 leu datorii curente c)ntreprinderea are o situaie satisfctoare a rentabilitii

13

d)ntreprinderea are datorii curente de 1,6 ori mai mari comparativ cu activele curente
18. Necesarul de fond de rulment este: a)stocuri + creane + active de regularizare - datorii curente - pasive de regularizare b)active circulante - datorii curente nefinanciare c)creane + disponibiliti - datorii curente d)disponibiliti - datorii curente 19. Trezoreria net este: a)active circulante - datorii curente b)stocuri + disponibiliti - datorii curente c)disponibiliti - datorii curente d)FRN (fond de rulment net) - NFR (necesar de fond de rulment) 20. La o ntreprindere industrial, care nregistreaz o cretere a stocurilor de produse finite i producie neterminat de dimensiuni mari, cifra de afaceri fa de veniturile din exploatare este: a)egal b)mai mare c)mai mic d)sunt posibile toate variantele de mai sus 21. Care indicator poate avea o mrime negativ: a)trezoreria net b)lichiditatea intermediar (rapid) c)a i b d)recuperarea creanelor 22. Viteza de rotaie a activelor curente poate fi exprimat n: a)numr mediu anual de rotaii b)durata n zile a unei rotaii c)ambii indicatori de mai sus d)nici unul dintre cei de mai sus 23. Care din nivelurile ratei lichiditii generale curente este cel mai bun: a)0,5 b)1 c)1,5 d)2 24. Viabilitatea unei ntreprinderi se refer la: a)capacitatea de a atrage investiii b)capacitatea de a distribui dividende c)capacitatea de a ptrunde pe pia d)profitabilitate i lichiditate 25. Convertind o rat a rentabilitii de 0,0575 n rat procentual, rezultatul este: a)0,575 % b)57,5 % c)5,75 % d)575 % 26. Capitalul permanent al unei ntreprinderi cuprinde: a)capital propriu plus mprumuturi pe termen scurt b)capital social plus mprumuturi pe termen lung c)capital propriu plus mprumuturi cu termen de rambursare mai mare de 1 an d)active totale minus datorii totale

14

27. Nivelul recomandat al ratei lichiditii generale (curente) este: a)20 % b)1,8 - 2 c)sub 1 d)nu exist un nivel recomandat 28. Prghia financiar exprim raportul dintre: a)capital propriu i total active imobilizate b)active imobilizate i active circulante c)active imobilizate i total active d)total active i capital propriu 29. Amortizarea imobilizrilor face parte din una din categoriile de cheltuieli de mai jos: a)cheltuieli fixe b)cheltuieli variabile c)cheltuieli anticipate d)nici una din categoriile de mai sus 30. Calcularea dinamicii produciei n preuri constante din evoluia acesteia n preuri curente se face cel mai relevant cu: a)indicele general al preurilor de consum b)indicele general al produciei industriale c)indicele preurilor grupei de produse d)cursul de schimb valutar 31. Scopul analizei financiare n raportul de evaluare este s permit: a)urmrirea evoluiei n timp a echilibrelor i performanelor afacerii b)compararea cu afaceri similare c)ajustarea informaiilor financiare istorice d)toate cele de mai sus 32. Care din urmtoarele rate financiare este util n estimarea fondului de rulment net (capital de lucru net): a)lichiditatea general b)lichiditatea rapid c)rentabilitatea cifrei de afaceri d)FRN (fondul de rulment net) / cifra de afaceri 33. Ce reprezint "X" i "Y" n formula de mai jos (formula Du Pont): Profit net /X = Y/ Venituri x Venituri /Active x Active /Capitalpropriu a)ambii termeni reprezint capitaluri proprii b)X = capital propriu i Y = profit net c)X = venituri i Y = profit net d)X = capital propriu i Y = cifra de afaceri 34. Scopul analizei financiare n raportul de evaluare este: a)s analizeze rezultatele financiare ale firmei b)s calculeze indicatorii de echilibru financiar c)s permit ajustarea informaiilor financiare istorice d)toate cele de mai sus 35. Care dintre activele urmtoare NU este activ curent: a)creane b)avansuri primite c)stocuri materiale

15

d)disponibiliti n valut
36. Principalele faze ale diagnosticului pentru evaluare sunt: a)pregtirea i distribuirea chestionarului, interviul i analiza informaiilor obinute b)obinerea documentelor, interviul i analiza informaiilor c)pregtirea diagnosticului, analiza documentelor i informaiilor, elaborarea concluziilor d)nici un rspuns corect 37. Analiza SWOT se bazeaz pe: a)2 niveluri de analiz: firma i industria b)3 niveluri de analiz: firma, industria i mediul extern c)un singur nivel de analiz: firma d)5 niveluri de analiz: analiza juridic, tehnica, analiza comercial, analiza managementului i resurselor umane i analiza financiar 38. Analiza i separarea activelor din afara exploatrii se realizeaz n cadrul: a)diagnosticului juridic b)diagnosticului tehnic (operaional) c)diagnosticului economico-financiar d)aplicrii metodei ANC 39. Cele 5 fore ale competiiei sunt: a)concurenii poteniali, rivalitatea intern, furnizorii, clienii i ameninarea produselor / serviciilor de substituie b)politica statului, aciunile managementului, furnizorii, clienii i ameninarea produselor / serviciilor de substituie c)concurena, rentabilitatea, barierele de intrare, furnizorii, clienii d)rivalitatea intern, barierele de intrare n ramur, puterea de negociere cu furnizorii, puterea de negociere cu clienii i pericolul produselor substituibile 40. Analiza calitii produselor i serviciilor se urmrete n: a)diagnosticul juridic b)diagnosticul comercial c)diagnosticul tehnic (operaional) d)nu prezint interes n evaluarea ntreprinderii 41. Puterea de negociere cu furnizorii prezint interes pentru evaluarea unei ntreprinderi: a)n cazul unei puteri de negociere reduse furnizorii pot impune preuri ridicate la materii prime, materiale, servicii b)n cazul unei puteri de negociere ridicate exista riscul de rupturi in aprovizionare c)n situaia unei puteri de negociere reduse exista riscul ridicat de apariie a unor produse de substituie d)acest aspect nu prezint interes in evaluarea ntreprinderii 42. Clientela unei firme este: 80% instituii bugetare i 20% SRL - uri cu unic asociat. Aceasta reprezint: a)putere de negociere sczut cu furnizorii b)un risc datorat probabilitii ridicate de faliment a clienilor c)un punct slab datorit dependenei de instituiile bugetare d)un punct favorabil datorit meninerii unei cifre de afaceri constante 43. Restriciile Guvernului privind nfiinarea unei bnci: a)reprezint o barier de intrare n ramur

16

b)permite creterea puterii de negociere a bncilor din sistem cu furnizorii c)genereaz scderea puterii de negociere a clienilor cu bncile d)toate cele de mai sus
44. Analiza capacitii de producie i a gradului de utilizare a capacitii de producie se realizeaz n: a)diagnosticul juridic b)diagnosticul tehnic (operaional) c)diagnosticul management resurse-umane d)cadrul coreciilor din metoda ANC 45. Un grad de utilizare extrem de redus al capacitii de producie: a)reprezint o explicaie pentru o valoare mai ridicat a ANC comparativ cu DCF sau capitalizarea venitului b)reprezint o explicaie pentru o valoare mai ridicat a DCF comparativ cu capitalizarea venitului c)certitudine privind inexistena unor active necorporale d)explic un nivel redus de nzestrare tehnic a muncii (mijloace fixe pe salariat) 46. Aplicarea unui sistem de asigurare a calitii se va reflecta n: a)diminuarea cheltuielilor de promovare b)reducerea ndatorrii firmei i implicit a AN contabil c)creterea cifrei de afaceri i a indicatorilor de eficien d)nu au influen asupra performanelor i judecii valorii 47. Analiza dimensiunii i structurii potenialului uman are n vedere: a)numrul de zile de grev b)dinamica numrului de salariai c)dinamica productivitii muncii d)dinamica salariului mediu 48. Analiza eficienei utilizrii potenialului uman are n vedere: a)evoluia ponderii personalului TESA b)evoluia productivitii muncii c)dinamica raportului mijloace fixe / numr de salariai d)dinamica mobilitii personalului 49. Analiza dimensiunii i structurii potenialului uman are n vedere: a)evoluiei numrului de zile de absene nemotivate i a salariului mediu net b)evoluia personalului TESA i neproductiv, numrul de greve, nemulumirile salariailor c)latura cantitativ si calitativ a ncadrrii ntreprinderii cu personalul necesar, dinamica i structura acestuia d)nu prezint interes n diagnosticului pentru evaluare 50. Analiza contractelor de asigurare se face n: a)diagnosticul juridic b)diagnosticul operaional c)diagnosticul management resurse-umane d)cadrul stabilirii ipotezelor DCF 51. Existena unor drepturi de proprietate intelectual este stabilit n cadrul: a)diagnosticului juridic i are inciden asupra ANC b)diagnosticului managementului resurselor umane i are inciden asupra ANC c)diagnosticului tehnic i are inciden asupra DCF d)diagnosticului comercial i are inciden n abordarea prin comparaie

17

direct 52. Existenta unui credit pe termen lung: a) va fi evideniat de diagnosticul juridic i diagnosticul tehnic i are inciden asupra DCF b)va fi evideniat de diagnosticul juridic i diagnosticul managementului i are inciden asupra DCF c)va fi evideniat de diagnosticul juridic i economico-financiar i are inciden asupra DCF d) va fi evideniat de diagnosticul juridic i economico-financiar i are inciden asupra ANC 53. Existena unui activ n afara exploatrii va fi evideniat: a)n diagnosticul juridic i nu va avea relevanta n DCF b)n diagnosticul tehnic i va avea relevan n metodele bazate pe venit c)n diagnosticul economico-financiar i va avea relevanta in estimarea ratei de actualizare d)n diagnosticul comercial i va avea relevan n ANC 54. Existena unor salarii mult peste media ramurii va fi evideniat n: a)diagnosticul management - resurse umane i va avea impact asupra ANC b)diagnosticul management - resurse umane i va avea impact asupra nivelului venitului care se capitalizeaz c)diagnosticul juridic i va avea impact asupra ANC d)diagnosticul comercial i va avea impact asupra DCF 55. Existena unei dotri tehnologice depreciat funcional va fi evideniat n: a)diagnosticul juridic i va avea impact asupra ANC b)diagnosticul tehnic i va avea impact asupra ANC c)diagnosticul tehnic i va avea impact asupra ANC i DCF d)diagnosticul comercial i va avea impact asupra ratei de actualizare 56. Existena unor litigii n calitate de prt va fi evideniat n: a)diagnosticul juridic i va avea impact asupra AN contabil b)diagnosticul comercial i va avea impact asupra DCF c)diagnosticul juridic i va avea impact asupra ANC d)diagnosticul economico-financiar i va avea impact asupra valorii reziduale 57. Fora de munc excedentar va fi evideniat prin: a)evoluia numrului mediu de salariai b)evoluia ponderii personalului TESA c)evoluia corelat numr de salariai - cifra de afaceri d)evoluia corelat numr de salariai profit 58. Prima etap n procesul de evaluare este: a)diagnosticul pentru evaluare b)prezentarea firmei evaluate i a consultantului c)definirea problemei (scopul evalurii, definirea valorii, data evalurii, condiii limitative etc.) d)sinteza rezultatului evalurii 59. Ultima etap n procesul de evaluare este: a)analiza SWOT b)coreciile asupra valorii (lipsa de control, lipsa de lichiditate) c)reconcilierea rezultatelor i estimarea valorii finale

18

d)prezentarea anexelor care au fundamentat valoarea final


60. Data evalurii poate fi: a)data curent b)o dat anterioar elaborrii raportului c)o dat ulterioar elaborrii raportului d)toate cele de mai sus 61. Analiza activelor din afara exploatrii nchiriate terilor se realizeaz n cadrul: a)diagnosticului juridic i diagnosticului economico-financiar b)diagnosticului juridic i diagnosticului tehnic c)diagnosticului management - resurse umane i diagnosticului economicofinanciar d)diagnosticului management - resurse umane i diagnosticului comercial 62. O durat de recuperare a creanelor de 120 de zile fa de media ramurii 25 de zile: a)apare n diagnosticul financiar prin calculul ratei Profit / CA i este confirmat de diagnosticul comercial prin analiza clienilor ntreprinderii b)apare n diagnosticul financiar prin calculul ratei Creane / CA x 360 i este confirmat de diagnosticul comercial prin analiza pieei de desfacere i a clienilor ntreprinderii c)apare n diagnosticul management resurse umane prin calculul indicatorilor de conflictualitate i este confirmat de diagnosticul comercial prin analiza pieei de desfacere i a clienilor ntreprinderii d)nu este o informaie relevant pentru evaluare afacerii 63. O durat de achitare a furnizorilor de 200 de zile fa de media ramurii 30 de zile: a)apare n diagnosticul financiar n analiza pe baza punctului critic i este confirmat de diagnosticul comercial prin analiza furnizorilor ntreprinderii b)apare n diagnosticul financiar prin calculul ratei de eficien a costurilor i este confirmat de diagnosticul comercial prin analiza pieei de aprovizionare i a furnizorilor ntreprinderii c)apare n diagnosticul financiar prin calculul ratei Furnizori / CA x 360 i este confirmat de diagnosticul comercial prin analiza pieei de aprovizionare i a furnizorilor ntreprinderii d)apare n diagnosticul management - resurse umane prin calculul indicatorilor de dinamic i structur i este confirmat de diagnosticul comercial prin analiza pieei de aprovizionare i a furnizorilor ntreprinderii 64. O brutrie are o capacitate de producie de 400 mii buci/an. Cheltuielile fixe sunt de 500 mil. lei/ an, costurile variabile de 3.000 lei pe bucat, iar preul de vnzare este de 5.000 lei pe bucat. Punctul critic al rentabilitii va fi de: a)800 mii buci b)125 mii buci c)25 mii buci d)250 mii buci 65. Estimarea unei creteri cu 10% a cifrei de afaceri n primul an de previziune va determina n principiu: a)o cretere cu 10% a profitabilitii exploatrii (operaionale) datorit existentei unei componente variabile a cheltuielilor b)meninerea rentabilitii exploatrii (operaionale) din perioada anterioar (anul de baz)

19

c)o cretere a profitabilitii exploatrii (operaionale) datorit existenei unei


componente fixe a cheltuielilor d)permite o cretere a fluxului de numerar actualizat ca urmare a creterii creanelor 66. Ce reprezint "X" i "Y" n formula de mai jos: X / Cap. propriu = Profit net / Y x CA / Cap. propriu a)X = cifra de afaceri (CA) i Y = Profit net b)X = Profit net i Y = CA c)ambii termeni reprezint CA d)X = lichiditatea general i Y = rentabilitatea financiar 67. Un nivel al lichiditii generale de 5,5 reprezint: a)o situaie favorabil a rentabilitii i performantelor afacerii b)un nivel asigurator din prisma finanatorilor pe termen scurt c)o gestiune proast a activelor curente din prisma acionarilor afacerii d)b i c 68. Situaia unei firme arat o pierdere net de 200 mil. lei i un capital propriu de minus 1.000 mil. lei. Dac media ramurii prezint o rentabilitate financiar de 5% vom considera c: a)firma are o situaie favorabil pentru c rentabilitatea financiar este peste media ramurii b)firma are o rentabilitate financiar de 20%, peste nivelul ateptat de un investitor mediu c)apare paradoxul numerelor negative n metoda ratelor d)a i b 69. Analiza n termeni de rate financiare este utilizat pentru : a)c este cerut de Ministerul Finanelor Publice n anexele bilanurilor agenilor economici b)a fundamenta deprecierile din cauze externe ale activelor n abordarea bazat pe active c)a compara riscul relativ al ntreprinderii n cauz de-a lungul timpului cu cel al ntreprinderilor similare d)a dimensiona riscul financiar n estimarea ratei de actualizare n abordarea bazat pe venituri 70. Analiza n termeni procentuali: a)este utilizat pentru a stabili tendinele i relaiile ntre conturile de venituri i cheltuieli ale unei ntreprinderi de-a lungul timpului b)este utilizat pentru a compara riscul relativ al ntreprinderii n cauz de-a lungul timpului i n cel al ntreprinderilor similare c)permite compararea tendinelor relaiilor existente de-a lungul timpului, ntre elementele de venituri i cheltuieli, sau ntre posturile de bilan pentru ntreprinderea n cauz sau n raport cu cele ale ntreprinderilor similare d) permite estimarea riscului specific de afacere i dimensionarea primei de risc n modelul CAPM 71. Analiza n termeni monetari: a)este utilizat pentru a stabili tendinele i relaiile ntre conturile de venituri i cheltuieli ale unei ntreprinderi de-a lungul timpului b)este utilizat pentru a compara riscul relativ al ntreprinderii n cauz de-a lungul timpului i n cel al ntreprinderilor similare c)permite compararea relaiilor existente de-a lungul timpului, ntre elementele de venituri i cheltuieli sau ntre posturile de bilan pentru

20

ntreprinderea n cauz sau n raport cu cele ale ntreprinderilor similare d) st la baza previzionrii n termeni monetari a profitului net i a ratei de pia PER 72. Analiza situaiilor financiare ale ntreprinderii evaluate n termeni monetari, procentuali i n termeni de rate financiare faciliteaz: a)nelegerea structurii financiare i a riscului investiiilor efectuate de ntreprindere b)nelegerea situaiilor financiare i a riscului investiiilor ntreprinderii c)nelegerea tendinelor vnzrilor pe grupe de produse i a riscului investiiilor efectuate de ntreprindere d)nelegerea situaiei economice i a riscului investiiei n ntreprindere 73. Existena licenelor, sistemelor i procedurilor necesare exploatrii reprezint: a)o dovad a unui management adecvat economiei de tranziie b)factori de constituire a unor active necorporale ale valorii unei ntreprinderi n exploatare c)surse ale profitului net estimat n metoda capitalizrii d)factori de constituire ai activelor necorporale de tipul fondului comercial ntr-o ntreprindere n exploatare 74. ntre factorii privind mediul economic ce ar putea afecta ntreprinderea evaluat i pe care trebuie s-i ia n considerare evaluatorul, se numr: a)rata natalitii, gradul de ocupare al populaiei, dezvoltarea durabil b)rata de schimb valutar, rata inflaiei i rata dobnzii c)stabilitatea i coerena legislaiei, stabilitatea i securitatea geopolitic d)a i b

METODE PATRIMONIALE
1. n abordarea patrimonial, terenul va fi tratat: a)pe baza valorii din contabilitate, actualizat b)pe baza valorii de profitabilitate c)pe baza costului de achiziie d)pe baza valorii de pia

2. n abordarea patrimonial, mainile i utilajele se estimeaz ntotdeauna numai pe baza: a)valorii de pia b)valorii de nlocuire c)valorii de randament d)nici uneia din cele de mai sus 3. Valoarea recuperabil a mijloacelor fixe aflate n exploatare, conform IAS 36, este: a)valoarea de pia n general b)costul de nlocuire net c)cea mai mare valoare dintre valoarea de utilizare i valoarea de pia minus cheltuielile de vnzare d)valoarea de achiziie Abordarea patrimonial este prioritar: a)la ntreprinderile care i continu activitatea b)la ntreprinderile n dificultate financiar c)la evaluarea pentru lichidare d)la ntreprinderile mici Abordarea patrimonial se recomand la:

4.

5.

21

a)evaluarea ntreprinderii n totalitate b)evaluarea participaiilor minoritare c)evaluarea ntreprinderilor din sfera serviciilor profesionale d)la toate cazurile de mai sus
6. Portofoliul de aciuni deinute de o ntreprindere ca active financiare se include n evaluare: a)ca active din afara exploatrii b)se trateaz ca orice activ c)nu se include n evaluare d)sunt posibile toate variantele de mai sus 7. Metoda indicilor de actualizare pentru evaluarea unui teren liber este: a)adecvat b)neadecvat c)cea mai bun d)neaplicabil

8. Cea mai adecvat metod de evaluare a unui program informatic de gestiune este: a)costul de nlocuire minus deprecierea b)comparaia de pia c)capitalizarea profitului d)toate cele trei metode de mai sus 9. Un proiect de cercetare tiinific fundamental se evalueaz prin: a)costuri b)capitalizare (actualizarea venitului) c)comparaia de pia d)nu se evalueaz 10. Activele din afara exploatrii (n surplus fa de necesitile de exploatare) se evalueaz la: a)valoarea de pia b)valoarea de casare c)valoarea de lichidare d)valoarea de realizare net 11. Valoarea de realizare net a activelor din afara exploatrii este: a)preul estimat de vnzare - costuri de vnzare b)preul estimat de vnzare - costuri de vnzare - impozitul pe ctigul de capital din vnzare c)valoarea de pia d)valoarea de casare 12. Corecii asupra valorii de nregistrare a creanelor se fac pe baza unor: a)estimri asupra posibilitii de ncasare a lor b)reglementri / norme c)recomandri din standarde d)legislaii n vigoare 13. La ce valoare se evalueaz producia n curs de execuie: a)costul de producie b)valoarea de pia c)valoarea de realizare net d)preul estimat de vnzare al produselor finite rezultate minus cheltuielile estimate de finalizare a produciei minus cheltuielile de vnzare minus un profit aferent efortului de completare i vnzare

22

14. n evaluarea unei cldiri / construcii prin metoda costului, cea mai indicat procedur este prin: a)costul de nlocuire net b)costul de reproducie net c)indici de actualizare d)cursul de schimb valutar 15. Active din afara exploatrii sunt: a)cldirile din exploatare b)mainile i echipamentele de lucru c)staia de epurare a apelor uzate d)titlurile de participare 16. Disponibilitile bneti sunt active din afara exploatrii : a)n toate cazurile b)niciodat c)cnd sunt sub form de depozite la termen d)cnd sunt sub form de sold normal n conturile bancare 17. Un mijloc fix este un activ din afara exploatrii cnd este: a)utilizat ntr-o activitate auxiliar b)n conservare c)neamortizat d)amortizat integral i este nc necesar 18. Activ din afara exploatrii este: a)terenul excedentar i construibil b)mijlocul fix amortizat i utilizat c)stocul normal de produse finite d)disponibilitile bneti n numerar 19. Metoda adecvat de evaluare a unei cldiri din proprietatea unei ntreprinderi, care este nchiriat pe termen lung unei firme, este: a)costul de nlocuire net b)devizul de cheltuieli actualizat c)capitalizarea venitului net din exploatare provenit din chirie d)valoarea de vnzare forat 20. Pentru o ntreprindere care nu desfoar o activitate de import-export, un activ din afara exploatrii este: a)autoturismul utilizat de manager b)valuta din contul de la banc c)stocul produciei neterminate d)terenul din coproprietatea cu vecinul aferent drumului de acces 21. n cazul aplicrii metodei ANC nu se face pentru corecie pentru: a)un teren liber i construibil b)disponibilitile n lei c)stocul de materii prime necesare fabricaiei d)certificatele de depozit la termen 22. Ce caracteristici trebuie s fie luate n considerare n evalurile profesioniste ale echipamentelor i utilajelor: a)fizice b)funcionale c)economice d)toate

23

23. Valoarea unei macarale care nu a fost utilizat n ultimii 15 ani este: a)valoarea de recuperare b)valoarea de lichidare c)influene externe (cererea efectiv de produse) d)valoarea de utilizare 24. Capitalul permanent necesar exploatrii reprezint: a)o metod de evaluare menionat n Standardele de Evaluare b)o form de exprimare a valorii capitalului utilizat c)o component a activului net corectat d)nici unul din cele de mai sus 25. Capitalul permanent necesar exploatrii este necesar n cazul evalurii: a)oricrei ntreprinderi b)numai pentru ntreprinderile n dificultate c)nu este o metod de evaluare d)nici unul din cele de mai sus 26. Cea mai credibil metod de evaluare a terenului este: a)extracia b)alocarea c)comparaia vnzrilor (de pia) d)tehnica rezidual 27. Durata de via util rmas estimat a unui mijloc fix n accepiunea evalurii este: a)durata de via util total minus vrsta efectiv b)durata de via util total minus vrsta cronologic c)cea determinat conform legii d)cea preluat din cataloage de specialitate 28. Evaluarea mijloacelor fixe are o importan deosebit n evalurile prin metode: a)bazate pe venit b)bazate pe cifra de afaceri c)patrimoniale d)bursiere 29. Cea mai adecvat metod de evaluare a unui hectar de teren intravilan, destinat construciilor de locuine individuale este metoda: a)extraciei b)parcelrii i dezvoltrii c)capitalizrii rentei (chiriei) d)rezidual 30. Costurile segregate nseamn: a)costurile directe i indirecte b)costurile unitare pentru componentele cldirii c)costurile separate ale cldirilor i ale terenurilor d)costul de reconstrucie i costul de nlocuire 31. Abordarea patrimonial n evaluarea cldirii unui hotel este relevant: a)n toate situaiile b)numai pentru hotelurile de categorie inferioar c)n cazul celor construite recent i n zone n care pot fi construite noi hoteluri d)nu este o abordare convingtoare

24

32. Capitalul investit reprezint: a)capitalul propriu plus mprumuturile cu termen mai mare de un an b)capitalul social c)activul net corectat d)activele totale 33. n metoda ANC, cheltuielile de constituire sunt tratate astfel: a)sunt preluate la valoarea contabil b)sunt eliminate c)sunt preluate la valoarea corectat d)sunt actualizate prin indexare 34. Un bun mobil poate fi: a)un dispozitiv ce funcioneaz independent b)un subansamblu al unei instalaii c)o proprietate corporal d)toate cele de mai sus 35. Un bun mobil este o proprietate: a)imobiliar b)mobil corporal c)imobil corporal d)oricare din cele de mai sus 36. Valoarea de utilizare a unui bun mobil care funcioneaz ca o unitate generatoare de numerar, este: a)valoarea actualizat a fluxului de numerar viitor generat de acel bun b)preul solicitat de vnztor c)costul pltit de cumprtor d)nici unul din cele de mai sus 37. Costul fa de valoarea unui bun mobil poate fi: a)egal b)mai mic c)mai mare d)oricare din cazurile de mai sus 38. Costul de nlocuire a unui bun mobil este: a)costul de reproducie minus deprecierea b)costul de dislocare a acestuia de pe amplasamentul su c)costul componentelor nlocuite prin reparaie d)costul unui substitut modern, cu aceeai utilitate 39. Costul de reconstrucie a unui bun mobil este: a)costul reparaiilor capitale b)costul reparaiilor curente i capitale c)costul de reproducie a unui substitut identic d)costul de reproducie a unui substitut asemntor 40. Pentru evaluarea unui bun mobil, inspecia este necesar pentru: a)identificare acestuia b)verificarea funcionrii c)verificarea parametrilor tehnici i a deprecierii d)toate cele de mai sus 41. Deprecierea unui bun mobil este: a)pierderea de valoare ca rezultat al vechimii b)pierderea de valoare din cauza neadecvrii funcionale c)pierderea de valoare din cauza subutilizrii

25

d)toate cele de mai sus


42. Durata de via util a unui bun mobil este afectat de: a)regimul i mediul de lucru b)legislaia economic c)progresul tehnologic d)toate cele de mai sus 43. Deprecierea economic a unui bun mobil care are o greutate de 30 de tone, fa de un substitut care are o greutate de 27 de tone este: a)10% b)33,3% c)nu este o depreciere economic d)nici unul din cele de mai sus 44. Deprecierea funcional a unui bun mobil care produce 15 uniti/zi fa de un substitut care produce 17 uniti/zi este: a)11,8% b)13,3% c)nu poate fi cuantificat pe baza datelor din enun d)nici unul din cele de mai sus 45. Diminuarea cu 10% a produciei unui bun mobil, cauzat de scderea cererii, este: a)efectul unui management slab b)efectul unui marketing necorespunztor c)o depreciere economic (extern) d)nici unul din cele de mai sus 46. Cea mai probabil ordine de apariie a deprecierilor unui bun mobil este: a)fizic, economic, funcional b)fizic, funcional, economic c)funcional, fizic, economic d)ordinea este indiferent 47. n evaluarea unui bun mobil prin metoda costului, elementele normale incluse n estimare sunt: a)costurile directe b)toate costurile directe i indirecte c)pre furnizor + taxe i impozite d)nici unul din cele de mai sus 48. Principiul de baz aplicabil n determinarea costului de nlocuire a unui bun mobil este: a)contribuia b)concurena c)substituia d)cea mai bun utilizare 49. Evaluarea unui bun mobil prin metoda comparaiei de pia este adecvat dac: a)bunurile mobile se vnd pe pia b)exist suficiente tranzacii cu bunuri mobile comparabile i informaii despre acestea c)piaa este a vnztorului d)piaa este a cumprtorului 50. Valoarea de casare a unui utilaj este dat de: a)preul obinut din vnzare ca fier vechi b)costul de demontare i pregtire pentru vnzare

26

c)suma: a + b d)diferena: a - b
51. Valoarea de recuperare a unui bun mobil fa de valoarea de casare este n general: a)mai mic b)egal c)mai mare sau egal d)oricare 52. Valoarea de asigurare a unui bun mobil poate fi determinat prin: a)metoda costului b)metoda costului i abordarea prin comparaie de pia c)metodele: costului, comparaia de pia i venit d)metoda pe baz de venit 53. Abordarea pe baz de active se bazeaz n special pe principiul: a)anticiprii b)substituiei c)orientrii spre viitor d)b i c 54. O firm nregistreaz n bilan la "disponibiliti" un depozit bancar de 4 mld. lei, pe termen de 1 an, cu rata anual a dobnzii de 25%. n evaluarea ntreprinderii vom considera acest activ ca fiind: a)activ care genereaz venituri ce vor fi incluse n previziunea contului de profit i pierdere b)activ n afara exploatrii cu valoarea de 4 mld. lei, realizabil imediat c)activ n afara exploatrii cu valoarea de 5 mld. lei, realizabil la termen d)activ n afara exploatrii cu valoarea de 4 mld. lei minus costurile bancare de lichidare a depozitului, realizabil imediat 55. Un stand de prob, utilizat 8 ore pe lun, ntr-o firm industrial aflat n exploatare, se va evalua n abordarea pe baz de active la: a)tipul de valoare este n funcie de scopul evalurii b)valoarea de pia c)valoarea de lichidare d)cea mai mic valoare ntre a i b 56. n evaluarea ma inilor i echipamentelor, costul curent al unui bun nou cu o utilitate echivalent cu cea a bunului evaluat este: a)costul de reproducie b)costul de nlocuire c)valoarea de pia d)valoarea de exploatare continu 57. Time-sharingul reprezint: a)cumprarea dreptului de petrecere a vacanelor viitoare la preurile viitoare b)cumprarea dreptului de petrecere a vacanelor viitoare la preurile curente c)cumprarea unei proprieti imobiliare cu plata n rate d)cumprarea activelor necorporale ataate unei proprieti imobiliare complexe 58. Avantajul amplasamentului este un activ necorporal:

27

a)transferabil al afacerii b)neidentificabil al persoanei c)neidentificabil al afacerii d)nici un rspuns corect


59. Ce fel de activ este avantajul contractului de nchiriere: a)activ necorporal neidentificabil al afacerii b)activ necorporal distinct c)este o proprietate intelectual d)nu face obiectul evalurii 60. Cel mai adesea noiunea de fond comercial este asociat cu: a)un supraprofit b)o valoare rezidual c)reputaia d)toate cele de mai sus 61. n evaluarea unui brevet de invenie relevana abordrii prin cost este: a)mic b)satisfctoare c)bun d)nu intereseaz evaluatorul 62. n evaluarea reelei de distribuie, relevana abordrii prin cost este: a)mic b)satisfctoare c)bun d)nu intereseaz evaluatorul 63. Care dintre urmtoarele elemente nu reprezint proprietate intelectual: a)marca b)know-how-ul c)avantajul contractului de asigurare d)copyright-ul 64. Pierderea de fond comercial pentru o afacere ce poate fi reamplasat va fi: a)costul de reconstituire a fondului comercial iniial b)fondul comercial nainte de reamplasare minus fondul comercial dup reamplasare c)capitalizarea supraprofitului nainte de reamplasare d)a sau c 65. O firm nregistreaz n bilan la "disponibiliti" un plasament financiar la un fond de investiii operaional, la o valoare nominal de 8 mld. lei pe termen de 1 an cu o rat anual a dobnzii de 25%. n evaluarea ntreprinderii acest activ este considerat ca fiind: a)activ care genereaz venituri ce vor fi incluse n previziunea contului de profit i pierderi b)activ n afara exploatrii cu valoarea de 8 mld. lei, realizabil imediat c)activ n afara exploatrii cu valoarea de 10 mld. lei, realizabil la termen d)activ n afara exploatrii cu valoarea de 8 mld. lei minus costurile financiare de lichidare a plasamentului, realizabil imediat 66. O main de rectificat este utilizat 5-6 zile lunar pentru finisajele speciale ale anumitor produse realizate de o firma industriala operaional. Acest activ: a)este un activ din afara exploatrii i se va evalua la valoarea de lichidare b)este un activ din afara exploatrii i se va evalua la valoarea net de

28

realizare pe pia c)este un activ n exploatare i se va evalua la valoarea de utilizare d)nici un rspuns corect 67. n cadrul unei ntreprinderi exist o proprietate imobiliar construit fr proiect i fr autorizaie de construire. Aceasta este o proprietate din afara exploatrii pentru care exist pia de vnzare. Evaluatorul va evalua acest activ: a)la valoarea de utilizare b)la valoarea de realizare pe pia minus cheltuielile de vnzare c)la valoarea pe pia minus cheltuielile necesare pentru obinerea autorizaiei minus cheltuielile de vnzare d)nici un rspuns corect 68. Concluziile analizei gradului de utilizare a capacitii de producie se reflect: a)n ANC pentru c evideniaz existena unor active utilizate la 20-30% i deci aflate n afara exploatrii b)n corecia asupra multiplicatorului PER c)n estimarea amortizrii neinclus pe costuri i deci influeneaz rata de eficien a cheltuielilor materiale d)nici un rspuns corect 69. Existena unor pasive ecologice ale unei firme petrochimice: a)influeneaz concluziile diagnosticului management-resurse umane b)implic unele corecii asupra activelor circulante i deci influeneaz ANC c)implic anumite corecii asupra datoriilor i deci influeneaz ANC d)aceast problem nu face obiectul evalurii 70. Un castel din proprietatea unei firme agricole, utilizat ca sediu administrativ, se va evalua: a)pe baza comparaiei directe b)pe baza costului de nlocuire net c)pe baza costului de reconstrucie d)pe baza valorii de vnzare forat 71. Dac o firm are un credit pe termen lung, la data evalurii (31.12.N), credit contractat la data de 30.12.N n condiiile pieei, n evaluarea ntreprinderii: a)se face o corecie asupra datoriilor b)fiind nregistrat n afara bilanului va genera o corecie pozitiv asupra datoriilor purttoare de dobnzi c)influeneaz fluxul de numerar din exploatare d)influeneaz fluxul de numerar din finanare 72. Dac o firm multinaional ZETA achiziioneaz o ntreprindere romneasc, pentru a-i realiza strategia de ptrundere pe pia est-european, valoarea estimat a firmei romneti: a)va include avantajele create prin intrarea n grupul ZETA b)n reconcilierea valorii vom propune rezultatul metodei ANC c)nu va include sinergiile create prin intrarea n grup d)rata de actualizare va fi mai mare pentru c va include riscul de ar 73. Cea mai credibil metod n evaluarea unui teren liber din proprietatea unei firme este: a)tehnica rezidual b)capitalizarea rentei c)alocarea d)comparaia de pia

29

74. Termenul activ din afara exploatrii se refer la: a)active care genereaz venituri reduse b)active care nu sunt necesare sau n surplus c)active subutilizate d)toate cele de mai sus 75. Fondul comercial (goodwill-ul) se poate estima: a)prin nsumarea costurilor anterioare b)prin capitalizarea profitului excedentar c)a sau b d)nici un rspuns corect 76. Valoarea ntreprinderii calculat prin ANC este o valoare: a)pe baz minoritar b)pe baz de control c)fie pe baz minoritar fie pe baz de control d)nici una 77. De obicei, metoda relevant de evaluare a unui brevet de invenie utilizat de titular, este: a)comparaia de pia b)costul de recreare c)capitalizarea supraprofitului d)actualizarea economiei de cheltuieli i / sau a economiei de redeven ipotetic 78. Clauza de neconcuren (necompetiie) se evalueaz numai prin: a)abordarea pe baz de cost b)abordarea prin venit c)comparaia de pia d)toate cele trei abordri de mai sus 79. Un ANC negativ: a)evideniaz o greeal grav a evaluatorului b)poate fi compensat de un DCF pozitiv n metoda practicienilor c)poate evidenia existena unor credite obinute cu garanii (active imobilizate ale ntreprinderii) supraevaluate d)ANC nu poate fi negativ 80. Un indice de corecie de 0,75 aplicat asupra costului de nlocuire net a unei cldiri istorice din proprietatea unei afaceri reprezint: a)un coeficient de ncredere al evaluatorului n estimarea costului de reconstrucie a unei asemenea proprieti b)o corecie datorat unei uzuri semnificative a acelui activ c)o apreciere profesionist a raportului cerere-ofert pe piaa proprietilor istorice d)nici un rspuns corect 81. n abordarea pe baz de cost a unei proprieti imobiliare (teren + cldire) din cadrul unei afaceri reprezentnd o cas de vacan: a)valoarea proprietii se obine prin adugarea valorii estimative a terenului la CIN al cldirii plus profitul antreprenorului b)valoarea proprietii se obine prin adugarea valorii estimative a terenului la CIN al cldirii c)valoarea proprietii se obine prin adugarea valorii estimative a terenului la costul de reconstrucie al cldirii, fiind vorba de un activ din afara

30

exploatrii

d)valoarea proprietii se determin pe baza valorii nete de realizare pe pia,


fiind vorba de un activ din afara exploatrii 82. Abordarea patrimonial: a)nu ine cont de activele necorporale b)ia n calcul toate activele necorporale mobile c)estimeaz toate activele (corporale i necorporale) i obligaiile la valoarea de pia d)estimeaz toate activele (corporale i necorporale) i toate obligaiile la valoarea de pia sau la alte valori adecvate 83. Corectarea valorilor contabile n metoda ANC: a)nu se refer la datoriile viitoare condiionate b)nu se face la activele necorporale c)nu se face la activele nchiriate terilor d)nu se refer la profitul deja realizat 84. n cadrul unei proprieti terenul care poate fi considerat n exces este terenul: a)neconstruit din cadrul proprietii b)liber, situat la extremitile proiprietii c)pe care sunt amenajate construcii provizorii d)care nu este necesar proprietii i care poate fi utilizat pentru dezvoltri ulterioare 85. Metoda de evaluare a terenului care ia n considerare raportul ntre valoarea terenului i valoarea proprietii este metoda: a)proporiei (alocrii) b)extraciei c)parcelrii d)comparaiei vnzarilor 86. Care din urmtoarele este o metod de evaluare a terenului: a)multiplicatorul chiriei brute b)capitalizarea rentei funciare c)costul de nlocuire net d)nici una din cele de mai sus 87. Modificarea de-a lungul timpului a standardelor de construcie poate duce, n cazul unei cldiri, la apariia unei: a)reduceri a duratei de via b)deprecieri din cauze externe c)deprecieri funcionale d)uzuri accentuate

METODE BAZATE PE VENIT


1. Rata de capitalizare este mai mic dect rata de actualizare cnd: a)venitul va fi constant ca flux viitor b)venitul va crete cu o rat anual constant c)durata de previziune explicit este mare d)fluxul de numerar net (FNN) pentru acionari este n descretere

2. Condiia de efectuare a unei corecii asupra elementelor de venit sau de cheltuieli este: a)s fie posibil statutar / legal b)s fie fezabil tehnic / tehnologic c)variantele a) i b) cumulativ d)nici unul din cele de mai sus

31

3.

n condiiile continurii normale a activitii la infinit, valoarea terminal se va calcula pe urmtoarea baz: a)patrimonial (ANC, ANL) b)capitalizarea fluxului de numerar net sau profitului net c)valoarea mai mare rezultat din a) i b) d)nici unul din cele de mai sus Care din relaiile de mai jos este corect: a)valoarea capitalului acionarilor (VCA) > valoarea capitalului investit (VCI) b)valoarea prin capitalizarea profitului net + credite totale = VCA c)valoarea prin capitalizarea profitului net - credite totale = VCI d)VCI - credite totale = VCA Profitul net anual corectat i reprezentativ poate fi cel: a)dintr-un an anterior sau o medie a anilor anteriori b)din anul anterior c)dintr-un an viitor d)oricare din variantele de mai sus Rata de cretere perpetu (g) a unei forme de venit, n cazul metodei capitalizrii, poate fi estimat: a)la orice nivel b)s fie mai mare dect rata de actualizare c)s fie fluctuant anual d)s fie mai mic sau egal cu creterea estimat a produciei domeniului i/sau PIB Coreciile asupra veniturilor i cheltuielilor se refer la: a)elemente excepionale b)modificri viitoare sigure c)ajustarea pentru o situaie normal d)toate cele de mai sus Previziunea fluxului de numerar (FN) este mai adecvat: a)n scenarii (pesimist, normal, optimist) b)n stadii (trepte) de evoluie c)ntr-o singur variant d)nici unul din cele de mai sus Evaluarea mijloacelor fixe aflate n afara exploatrii se va face la: a) valoarea de lichidare b) valoarea de nlocuire c)valoarea de utilitate d)valoarea realizabil net

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10. Semnificaia fluxului de numerar net la dispoziia acionarilor (FNNA) este: a) dividende distribuibile acionarilor b) resurse pentru dezvoltare c)rezerve d)nici una din cele trei semnificaii de mai sus 11. Semnificaia fluxului de numerar net la dispoziia capitalului investit (FNNCI) este: a) dividende distribuibile acionarilor b) dividende distribuibile acionarilor i flux de numerar disponibil pentru plata serviciului datoriei

32

c)rezerve plus profit net d)nici una din cele trei semnificaii de mai sus
12. Tipul de flux de numerar recomandat pentru evaluarea ntreprinderilor n dificultate financiar dar redresabile este: a) flux de numerar net la dispoziia acionarilor b) flux de numerar net la dispoziia capitalului investit (firmei) c)flux de numerar brut d)marja brut de autofinanare 13. Investiiile previzionate n metoda DCF se refer la: a) active corporale b) active necorporale c)active financiare d)active corporale i necorporale 14. n perioada de previziune explicit, mrimea investiiilor anuale fa de amortizarea anual de obicei este: a) egal b) mai mic c)mai mare d)oricare din situaiile de mai sus 15. n perioada de previziune nonexplicit, mrimea investiiilor anuale fa de amortizarea anual de obicei este: a) egal b) mai mic c)mai mare d)oricare din situaiile de mai sus 16. Sensul corect de nelegere a investiiilor incluse n calcularea fluxului de numerar net necesar aplicrii metodei DCF este: a) de meninere b) de nlocuire c)investiie brut d)de susinere a cifrei de afaceri previzionate 17. Formula capitalizrii fluxului de numerar net este aplicabil: a)cnd fluxul de numerar net va crete n rate anuale diferite b)cnd fluxul de numerar net anual va fi constant sau va crete cu o rat constant c)n orice situaie d)nu este aplicabil o astfel de formul 18. Cea mai uzual metod de evaluare a unei mrci de produs este: a)costul de nlocuire minus deprecierea b)comparaia de pia c)metodele bazate pe venitul generat de marc d)toate cele trei metode de mai sus 19. Un brevet de invenie generat intern i cu aplicabilitate la mai multe procese tehnologice din ntreprinderea titular se evalueaz de obicei prin: a)capitalizarea economiei de costuri i/sau prin capitalizarea economiei de redeven generate de brevet b)costul de achiziie c)comparaia de pia d)costul recrerii minus deprecierea

33

20. Modelul CAPM este utilizat pentru determinarea ratei rentabilitii pentru: a)capitalul propriu b)capitalul mprumutat c)capitalul permanent d)companiile care au un coeficient P = 1 21. Diferena de mrime dintre rata de actualizare i rata de capitalizare este: a)venit brut vs. venit net b)pachet de control vs. pachet minoritar c)creterea sperat a venitului d)profit net vs. flux de numerar actualizat 22. Durata perioadei de previziune a fluxului de numerar actualizat trebuie s fie: a)5 ani b)10 ani c)sfritul unui ciclu economic d)pn la atingerea unui nivel normal i mentenabil pe termen lung al ratei rentabilitii capitalului investit 23. Care abordare este cea mai relevant n evaluarea unei mrci comerciale: a)prin comparaia de pia b)prin venit c)prin cost d)prin uzane 24. Costul mediu ponderat al capitalului trebuie s fie calculat: a)pe baza valorii contabile a capitalului investit b)pe baza structurii optime a capitalului investit la valoarea lui de pia c)pe baza structurii curente a capitalului investit d)oricare cele de mai sus 25. n metoda DCF, valoarea de realizare net a activelor din afara exploatrii este redat sub form de: a)ncasri din vnzarea de active b)nu este luat n calcul c)flux de numerar net din afara exploatrii d)valoare terminal 26. n evaluarea unui pachet minoritar, o corecie inadecvat se refer la: a)salariile managerilor / proprietarilor b)impozitul pe profit c)amortizare d)nici una din cele de mai sus 27. n cazul evalurii unei ntreprinderi care apeleaz la mprumuturi pe termen lung, rata de actualizare reflect: a)costul mediu ponderat al capitalului b)costul capitalului propriu c)costul capitalului tranzacionat pe pia de capital d)costul unui plasament fr risc 28. n cazul evalurii unei ntreprinderi nendatorate, prin metoda DCF, rata de actualizare reflect: a)rata rentabilitii exploatrii b)rata nominal a dobnzii c)rata de baz fr risc d)costul capitalului propriu (acionarilor)

34

29. n previziunea fluxului de numerar NU se ine cont de veniturile: a)din exploatare b)financiare c)din afara exploatrii d)nici un rspuns corect 30. n previziunea fluxului de numerar NU se ine cont de veniturile: a)din exploatare b)financiare c)excepionale d)din activitatea normal 31. n metoda capitalizrii fluxului de numerar net (FNN), valoarea capitalului investit (firmei) va depinde de urmtorii indicatori: a)FNN i rata de capitalizare b)FNN, rata de capitalizare i creditele totale c)FNN, rata de capitalizare, creditele bancare i valoarea de realizare net a activelor din afara exploatrii d)FNN, rata de capitalizare i creditele bancare 32. Prin metoda capitalizrii FNN poate rezulta: a)valoarea capitalului investit b)valoarea capitalului acionarilor c)valoarea unei aciuni d)fie valoarea capitalului acionarilor, fie valoarea capitalului investit 33. Optica unui investitor pentru achiziionarea unui pachet de aciuni minoritar se bazeaz pe valoarea rezultat din: a)capitalizarea dividendelor estimate pentru o durat estimat de meninere a pachetului de aciuni b)capitalizarea dividendelor estimate i actualizarea ctigului din revnzare c)cursul aciunilor unor ntreprinderi din acelai domeniu de activitate d)valoarea patrimonial ce revine la o aciune 34. Din fluxul de numerar brut previzionat n metoda DCF nu se scad: a)dividendele disponibile pentru acionari b)investiiile necesare c)modificarea anual a fondului de rulment net (FRN) d)ratele de plat pentru creditele primite 35. Care este sensul corect al conceptului de cost de oportunitate al capitalului propriu: a)puterea de cumprare realizabil b)rata rentabilitii cerut de acionarii deintori de aciuni ordinare c)cea mai mare rentabilitate realizat n domeniul de activitate respectiv d)cea mai mic rentabilitate realizat n domeniul de activitate respectiv 36. n cazul evalurii unei ntrprinderi care funcioneaz pe baza concesiunii unei resurse minerale, epuizabile n 6 ani, valoarea terminal a ntreprinderii se va calcula prin: a)capitalizarea profitului net b)capitalizarea FNN c)activul net de lichidare d)activul net corectat 37. Prin capitalizarea fluxului de numerar net la dispoziia acionarilor se calculeaz: a)valoarea capitalului investit (firmei) b)valoarea capitalului acionarilor c)valoarea net a activelor corporale d)fondul comercial total al afacerii

35

38. Care din categoriile de risc de mai jos sunt specifice NUMAI ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotat: a)financiar b)investiional c)de nelichiditate d)credibilitate a previziunilor 39. Care din categoriile de risc de mai jos sunt specifice NUMAI ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotat: a)financiar b)investiional c)calitatea managementului d)credibilitate a previziunilor 40. Care din categoriile de risc de mai jos sunt specifice numai ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotat: a)financiar b)investiional c)bariere de intrare pe o anumit pia d)credibilitate a previziunilor 41. Care din categoriile de risc de mai jos sunt specifice numai ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotat: a)financiar b)investiional c)poziia / segmentul de pia d)credibilitate a previziunilor 42. Care din categoriile de risc de mai jos sunt specifice numai ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotata: a)financiar b)investiional c)diversificarea / flexibilitatea activitii d)credibilitate a previziunilor 43. Pentru estimrile care se fac n moneda naional a Romniei, rata de actualizare se va estima n: a)termeni nominali b)termeni reali c)termeni nominali i/sau termeni reali d)nu are legtur cu noiunile de exprimare nominal i exprimare real 44. n ce stadiu de evoluie a unei ntreprinderi viabile se aplic metoda capitalizrii venitului: a)de dificultate financiar b)de redresare c)de cretere rapid d)de stabilitate economico-financiar 45. Dac n formula Gordon - Shapiro se utilizeaz o rata nominal i una real de capitalizare, pentru a capitaliza un venit exprimat n termeni nominali i respectiv reali, valorile obinute trebuie s fie: a)egale b)inegale

36

c)apropiate ca mrime d)oricare variant de mai sus


46. Creterea medie anual pe termen lung a produciei unui domeniu de activitate i a P.I.B. - ului este previzionat n: a)termeni nominali b)termeni reali c)n ambii termeni d)nici un rspuns corect 47. Valoarea unei ntreprinderi, calculat prin metoda DCF, crete cnd: a)se fac investiii b)se accelereaz viteza de rotaie a activelor circulante c)rata rentabilitii capitalului investit este > rata de actualizare d)rata rentabilitii are tendina de cretere 48. Valoarea unei ntreprinderi, calculat prin metoda DCF, se menine cnd: a)nu se fac investiii b)viteza de rotaie a activelor circulante nu se accelereaz c)rata rentabilitii capitalului investit este egal cu rata de actualizare d)rata rentabilitii se menine constant 49. Valoarea unei ntreprinderi, calculat prin metoda DCF, se diminueaz cnd: a)investiiile se diminueaz b)viteza de rotaie a activelor circulante se diminueaz c)rata rentabilitii scade d)rata rentabilitii capitalului investit este mai mic dect rata de actualizare 50. Primul indicator care trebuie previzionat n cadrul metodei DCF este: a)volumul investiiilor necesare b)modificarea anual a fondului de rulment c)cifra de afaceri d)creterea perpetu a venitului 51. n cazul evalurii unei afaceri de tip joint-venture durata de previziune va fi: a)5 ani b)8 ani c)nu este necesar d)durata rmas a contractului 52. n cazul modelului CAPM de stabilire a costului capitalului propriu, coeficientul P se aplic la: a)rata de baz fr risc b)rata rentabilitii pe piaa bursier c)prima de risc pe piaa bursier d)rata medie a rentabilitii unui domeniu 53. n previziunea fluxului de numerar net la dispoziia capitalului investit NU se previzioneaz: a)modificarea anual a fondului de rulment net b)cheltuiala cu dobnzile la creditele pe termen lung c)investiiile necesare d)cheltuielile generale ale ntreprinderii 54. n previziunea fluxului de numerar net la dispoziia capitalului investit NU se previzioneaz: a)modificarea anual a fondului de rulment net b)intrrile i ieirile de credite c)investiiile necesare d)cheltuielile generale ale ntreprinderii

37

55. n care tip de flux de numerar net (FNN) se previzioneaz veniturile din dobnzi i cheltuiala cu dobnzi: a)disponibil pentru investiii b)disponibil pentru acionari c)ambele tipuri de FNN d)nici unul din cele de mai sus 56. n care tip de flux de numerar net se previzioneaz investiiile necesare: a)disponibil pentru investiii b)disponibil pentru acionari c)ambele tipuri de FNN de mai sus d)nici unul din cele de mai sus 57. Calcularea valorii terminale a unei ntreprinderi nu este necesar cnd: a)durata de previziune explicit este foarte lung b)este necesar n toate cazurile c)FNN disponibil pentru acionari d)nici unul din cele de mai sus 58. Rata dobnzii la obligaiunile guvernamentale pe termen lung este o rat: a)nominal b)real c)i nominal i real d)nici una din cele de mai sus 59. n cazul ntreprinderilor n dificultate, dar redresabile, rata de actualizare este: a)mai mic dect ar fi fost ntr-o situaie normal b)mai mare dect ar fi fost ntr-o situaie normal c)aceeai cu cea din situaia normal d)preluat de pe pia 60. Riscul sistematic, aferent stabilirii ratei de actualizare, se refer la: a)riscul de obinere a creditelor b)factorii de risc la nivel macroeconomic c)riscul pierderii oamenilor cheie d)riscul de nelichiditate 61. Un factor de risc sistematic este: a)modificarea cursului de schimb valutar b)riscul privind vocaia la credite c)riscul nediversificrii produciei d)riscul de nevnzare a aciunilor 62. Un factor de risc sistematic este: a)riscul privind vocaia la credite b)modificarea ratelor dobnzii c)riscul pierderii oamenilor cheie d)riscul nerealizrii previziunilor 63. Un factor de risc sistematic este: a)riscul modificrii volumului cererii de consum b)modificarea ratelor dobnzii c)modificarea cursului de schimb valutar d)toi cei trei factori de risc de mai sus 64. Investiia net de capital este finanat din: a)amortizare b)profit net, credite i aport de capital c)ambele surse de mai sus

38

d)nici un rspuns corect


65. Investiia brut de capital este finanat din: a)amortizare b)profit net, credite i aport de capital c)ambele surse de mai sus d)nici un rspuns corect 66. Rata de actualizare vs. rata de capitalizare poate fi: a)ntotdeauna mai mare b)ntotdeauna mai mic c)egal sau mai mare d)ntotdeauna egal 67. Rata de capitalizare vs. rata de actualizare poate fi: a)ntotdeauna mai mare b)ntotdeauna mai mic c)egal sau mai mic d)ntotdeauna egal 68. Este posibil ca rata de cretere perpetu a venitului (notat cu g) s fie mai mare fa de rata de capitalizare: a)da b)nu c)uneori d)ntre ele nu exist o relaie de mrime 69. Limitele metodelor nscrise n abordarea pe baz de venit sunt: a)se bazeaz pe previziuni care nu au o fundamentare controlabil b)nu sunt aplicabile ntreprinderilor neprofitabile c)necesit un aparat matematic complicat d)nu in cont de condiiile concrete ale economiei 70. Fluxul de numerar net (FNN) care va fi capitalizat este: a)o medie aritmetic a FNN viitoare, preluate din previziunea fluxurilor de numerar b)un FNN al unui an reprezentativ c)un flux de numerar brut din exploatare d)un FNN contabil raportat n ultimul an 71. Cu ct durata de previziune explicit este mai mare, ponderea valorii terminale actualizate n valoarea ntreprinderii va fi: a)mai mic b)mai mare c)nu este influenat d)fie mai mic, fie mai mare 72. Dac rata de capitalizare este 24 %, coeficientul multiplicator al venitului va fi: a)1,24 b)0,76 c)4,16 d)41,6 73. Ce informaii sunt utilizate pentru previziunea veniturilor: a)informaiile asupra veniturilor raportate de firm b)informaiile macroeconomice care au impact asupra creterii venitului c)informaiile furnizate de firmele concurente referitoare la inteniile lor

39

d)toate cele trei categorii de informaii de mai sus 74. n evaluarea unui restaurant sau hotel care trebuie s fie modernizat, metoda adecvat de evaluare pe baz de venit este: a)metoda capitalizrii profitului net realizabil n perioada modernizrii b)metoda capitalizrii profitului net din anul anterior modernizrii c)metoda fluxului de numerar actualizat d)metoda valorii la termen
75. Rata care reflect relaia dintre venitul anual i valoarea proprietii se numete: a)rata de capitalizare b)rata rentabilitii c)rata global d)rata de actualizare 76. Cnd valoarea de pia a unei proprieti libere se calculeaz prin metoda capitalizrii chiriei, forma chiriei care se capitalizeaz este: a)chiria de contract b)chiria de pia c)chiria n surplus fa de cea de pia d)chiria din ofertele de chirie 77. Profitul extraordinar, n metoda DCF este inclus n: a)profitul total b)profitul curent c)nu este inclus i previzionat d)este inclus n mod distinct 78. Metoda fluxului de numerar actualizat face parte din: a)abordarea pe baz de venit b)abordarea prin comparaia vnzrilor c)costul de nlocuire net d)abordarea pe baz de active 79. Urmtoarele forme de venit sunt de regul utilizate n evaluarea ntreprinderii prin metoda capitalizrii venitului: a)FNNA si FNNCI b)proftul net c)fluxul de numerar brut d)dividendele 80. Care dintre elementele urmtoare se refer la definiia capitalizrii: a)transformarea venitului n valoare b)transformarea ratei de cretere a profitului net n valoarea activelor redundante c)transformarea profitului n valoarea capitalului acionarilor d)a i b 81. Care din urmtoarele afirmaii este corect n legtur cu estimarea ratei de capitalizare: a)att n abordarea pe baz de venit ct i n abordarea prin comparaia de pia rata de capitalizare este n mod uzual estimat ca inversul multiplicatorului corespunztor venitului avut n vedere b)att n abordarea pe baz de venit ct i n abordarea prin comparaia de pia rata de capitalizare este n mod uzual estimat calculnd costul capitalului pentru respectivul venit minus rata de cretere a venitului

40

c)n abordarea pe baz de venit rata de capitalizare este n mod uzual


estimat ca inversul multiplicatorului corespunztor venitului avut n vedere iar n abordarea prin comparaia de pia rata de capitalizare se estimeaz calculnd costul capitalului pentru respectivul venit minus rata de cretere a venitului d)n abordarea pe baz de venit rata de capitalizare este n mod uzual estimat calculnd costul capitalului pentru respectivul venit minus rata de cretere a venitului, iar n abordarea prin comparaia de pia rata de capitalizare se estimeaz ca inversul multiplicatorului corespunztor venitului avut n vedere 82. Referitor la relaia rata de actualizare / capitalizare care afirmaie este corect: a)nseamn acelai lucru, fiind termeni interschimbabili b)rata de actualizare = rata de capitalizare minus rata de cretere a venitului c)rata de capitalizare = rata de actualizare minus rata de cretere a venitului d)nici un rspuns corect 83. Care este rata de actualizare pe baza urmtoarelor ipoteze (evaluarea unui pachet minoritar): -rata rentabilitii la obligaiunile de stat (20 de ani): 6,7% -prima de risc pe piaa bursier: 7,0% -coeficientul B: 1,10 -prima de risc pentru lips de lichiditate: 35% -creterea anual pe termen lung a fluxului de numerar: 2,0% a)15,9% b)17,9% c)19,9% d)14,4% 84. Ce tip de valoare rezult n urma aplicrii metodei DCF: a)valoare pe baz minoritar b)valoare pe baz majoritar c)fie o valoare pe baz minoritar, fie pe baz majoritar d)nici unul dintre rspunsurile anterioare nu este corect 85. Rata anual de cretere a venitului: a)poate fi mai mare dect rata de actualizare b)poate fi cel mult egal cu rata de actualizare c)nu poate fi mai mic dect rata de cretere a sectorului sau a economiei d)nici un rspuns corect 86. Eliminarea din bilan i contul de profit i pierdere a impactului elementelor din afara exploatrii se refer la: a)corecia pentru cheltuielile financiare aferente dobnzilor la linia de finanare curent b)corecii aferente activelor din exploatare c)corecii pentru diferenele de curs valutar la firmele care desfoar activitate de export d)nici un rspuns corect 87. Existena unui activ din afara exploatrii genereaz corecii asupra: a)veniturilor generate de acel activ b)cheltuielilor generate de acel activ c)ratei de actualizare / capitalizare utilizate d)a i b 88. Metoda capitalizrii economiei de costuri n evaluarea activelor necorporale face parte din: a)abordarea pe baz de cost

41

b)abordarea pe baz de venit c)abordarea pe baza comparaiei de pia d)nu se utilizeaz n evaluarea prin metoda ANC
89. Calculul valorii unui activ necorporal pe baza formulei: VAN = ERMA x m ERMA = economia de redeven medie anual m = factor corespunztor unei rate de x % i perioade de y ani a)reprezint o tehnic bazat pe capitalizarea venitului b)reprezint o tehnic bazat pe actualizarea venitului c)reprezint o tehnic bazat pe metoda comparaiei directe d)este o formul incorect 90. Ordinea cresctoare a nivelului ratei de rentabilitate, cerut de un investitor pentru elementele capitalului investit, este: a)fond de rulment net, active necorporale, active corporale b)active necorporale, active corporale , fond de rulment net c)fond de rulment net, active corporale, active necorporale d)rata de remunerare se refera exclusiv la capitaluri proprii i datorii 91. Metoda capitalizrii economiei de costuri n evaluarea activelor necorporale este o variant a: a)metodei costului de nlocuire b)metodei contribuiei la profit c)metodei IRS (Internal Revenue Services) de calcul a fondului comercial d)metodei DCF 92. Formula Gordon-Shapiro este utilizat n: a)estimarea ratei de actualizare pentru ntreprinderile necotate b)estimarea valorii unei ntreprinderi prin capitalizarea unui venit care va nregistra o cretere constant c)estimarea valorii terminale (metoda DCF) n condiiile unui flux de numerar care nregistreaz o cretere constant n perioada de previziune nonexplicit d)b i c 93. Formula Gordon-Shapiro este utilizat n: a)estimarea valorii terminale (metoda DCF) n condiiile unui flux de numerar care nregistreaz o cretere constant doar n perioada de previziune explicit b)estimarea ratei de actualizare pentru ntreprinderile necotate c)estimarea valorii terminale n condiiile unui flux de numerar care nregistreaz o cretere constant dup perioada de previziune explicit d)toate cele de mai sus 94. n evaluarea ntrerinderilor demarate recent evaluarea: a)se bazeaz exclusiv pe planul de afaceri al operatorului b)ar putea utiliza planul de afaceri al operatorului cu o examinare critic a importanei acestei surse de informaii i dup corecii adecvate c)se bazeaz exclusiv pe proiecia operatorului n primul an de previziune, dup care estimeaz cele 3 stadii de evaluare a afacerii d)nu ia n considerare valoarea activelor necorporale 95. n evaluarea unei ntreprinderi n dificultate, dar redresabil se recomand utilizarea: a)fluxului de numerar la dispoziia capitalului investit (FNNCI) b)fluxului de numerar la dispoziia acionarilor (FNNA) c)capitalizarea profitului net

42

d)capitalizarea dividendelor
96. Care din urmtoarele relaii este corect: a)flux de numerar actualizat la dispoziia capitalului investit (FNNCI) < flux de numerar la dispoziia acionarilor (FNNA) b)Profit net > Cifra de afaceri c)FNNA de regul > Cifra de afaceri d)nici un rspuns corect 97. Care dintre urmtoarele informaii NU sunt cuprinse n formula de calcul a valorii ntrepriderii sau unor active necorporale distincte prin metoda capitalizrii profitului: a)profitul net b)rata de capitalizare c)rata de cretere a profitului d)rata rentabilitii economice 98. Care dintre urmtoarele informaii NU sunt implicate, direct sau indirect, n formula de calcul a valorii ntreprinderii sau unor active necorporale distincte prin metoda DCF: a)rata de actualizare i fluxul de numerar b)rata de capitalizare c)rata de cretere dup perioada explicit de previziune d)costul de nlocuire net al activelor operaionale 99. Punctul de plecare n elaborarea previziunilor l reprezint: a)evoluia pieei pe care opereaz firma b)diagnosticul ntreprinderii c)ratele de profit realizate pe pia d)a i b 100.Valoarea calculat prin metoda DCF este afectat de durata de previziune explicit: a)da, pentru c o durat mai scurt determin o valoare terminal mai mare b)da, n condiiile n care previziunea nu se face n moned constant (termeni reali) c)da, n condiiile n care previziunea se face pe stadii d)nici un rspuns corect 101.n metoda DCF investiiile pentru nlocuirea imobilizrilor sunt: a)investiii care asigur coerena ntre capitalul de lucru i cifra de afaceri previzionat b)investiii care au rolul de a asigura realizarea cifrei de afaceri previzionat c)investiii care ntotdeauna genereaz creterea productivitii muncii prin nlocuirea vechilor mijloace fixe d)investiii care nlocuiesc activele din afara exploatrii 102.Pentru o ntreprindere care nu pltete impozit pe profit i recurge la finanarea prin credite, costul creditului este: a)rata dobnzii x (1 - TVA) b)rata dobnzii la creditele primite c)costul capitalului propriu d)rata dobnzii fr risc 103.O firm deine la 31.12.N un credit pe 5 ani. Valoarea rezidual a ntreprinderii se va estima n mod normal pe baza relaiei: a)FNN (N+5) / rata de capitalizare b)PN (N+5) / rata de capitalizare c)FNN (N+6) / rata de capitalizare d)nici un rspuns corect 104.n cazul modelului CAPM de estimare a costului capitalului propriu, diferena Rm -

43

Rf exprim: a)rata rentabilitii de baza (fr risc) b)prima de risc pe piaa de capital c)rata medie a rentabilitii financiare n ramur d)prima de control pentru lipsa de lichiditate 105.O valoare de pia estimat prin metoda DCF este corect cnd: a)are la baza exclusiv previziunile furnizate de managementul firmei b)se utilizeaz dou scenarii de previziune cu rate de actualizare de 19%, respectiv 21% c)evaluatorul evideniaz i anexeaz bilanurile i programul de redresare destinat creditorilor d)fundamenteaz previziunile pe analiza pieei 106.Creterea fondului de rulment net (FRN) determin: a)creterea fluxului de numerar din exploatare i implicit a valorii prin DCF b)scderea fluxului de numerar din exploatare c)creterea profitului net (PN) i implicit a fluxului de numerar din exploatare d)scderea PN i implicit a fluxului de numerar din investiii 107.n cazul n care rata de actualizare este de 20 %, rata de cretere perpetu a fluxului de numerar net este 3%, rata de capitalizare va fi: a)20 % b)23 % c)17 % d)19,7 % 108.Pentru companiile evaluate numai prin metoda DCF, rata de actualizare fa de RIR este: a)mai mare b)mai mic c)egal d)oricare din relaiile de mai sus 109.Costul mediu ponderat al capitalului (Cmpc), calculat pe baza structurii capitalului investit, pe de o parte, i pe baza rentabilitii normale a categoriilor de active, pe de alt parte, este: a)egal b)diferit c)mai mare cel pe baza structurii capitalului investit d)mai mare cel pe baza rentabilitii normale a activelor 110.Dac evaluarea se face pe baza actualizrii / capitalizrii dividendelor, se poate aplica: a)prim de control b)discount pentru minoritate c)ambele d)nici o corecie 111.Rata de capitalizare (c) poate fi mai mare dect rata de actualizare atunci cnd: a)rata de cretere g = 0 b)g este negativ (scderea venitului) c)g > c d)g > 0 112.Rata de actualizare i rata de capitalizare preluate de pe piaa comparabilelor, sunt exprimate n termeni: a)nominali b)reali

44

c)nominali i reali d)n nici una din cele dou exprimri


113.Valoarea ntreprinderii, calculat prin metoda DCF, este o valoare: a)pe baz minoritar b)pe baz de control c)fie pe baz minoritar fie pe baz de control d)nici una 114.Abordarea prin venit are ca fundament: a)principiul anticiprii b)principiul substituiei c)principiul cererii i ofertei d)toate cele trei principii 115.Abordarea prin venit este axat pe: a)teoria valorii-munc b)teoria utilitii c)ambele teorii d)pe nici una 116.Dac exist informaii suficiente i credibile, valoarea unui pachet minoritar se calculeaz prin: a)metoda capitalizrii dividendelor (modelul Gordon) b)DCF c)ANC d)capitalizarea profitului net 117.Dac venitul supus capitalizrii va avea o tendin de diminuare: a) rata de capitalizare (c) = rata de actualizare (k) b) c) d) k>cc>kc<k 118.n metoda capitalizrii venitului, generat de un activ necorporal, schema evoluiei viitoare a venitului poate fi: a)o anuitate constant la infinit b)o anuitate cresctoare cu o rat constant la infinit c)o anuitate descresctoare cu o rat constant la infinit d)o anuitate constant, cresctoare sau descresctoare pe durata de via economic rmas 119.n metoda capitalizrii fluxului de numerar net normalizat, valoarea rezultat este pe baz: a)de control b)minoritar c)fie de control, fie minoritar d)nici o variant 120.Costul capitalului utilizat de o ntreprindere este reflectat de: a)rata de actualizare b)rata de capitalizare minus creterea perpetu a venitului c)rata de actualizare minus creterea perpetu a venitului d)rata de capitalizare 121.Calcularea n mod direct a modificrii anuale previzionate a fondului de rulment net (FRN) se poate face pe baza urmtoarelor rate financiare: a)rata lichiditii generale b)rata lichiditii rapide (imediate) c)numrul mediu anual de rotaie a stocurilor d)ponderea FRN n cifra de afaceri

45

122.Factorul de capitalizare este: a)un multiplu utilizat pentru convertirea venitului n valoare b)raportul 1/(1 + k), n care k este rata de actualizare c)un divizor utilizat pentru convertirea venitului n valoare d)nici una din cele trei variante de mai sus 123.Deosebirea ntre evaluarea unei ntreprinderi n ansamblul ei i evaluarea unui activ necorporal distinct, prin metode bazate pe venit, se refer n primul rnd la: a)durata rmas de via economic b)mrimea venitului supus actualizrii / capitalizrii c)riscul asociat cu o investiie ntr-o ntreprindere versus ntr-un activ necorporal distinct d)a + b + c 124.Un indice de corecie de 0,9 aplicat asupra valorii rezultate prin DCF reprezint: a)un coeficient de ncredere al evaluatorului n scenariul construit b)o corecie datorat existenei unor active din afara exploatrii de 10% din ANC c)o apreciere profesionist a raportului cerere - ofert pe piaa fluxurilor de lichiditi d)nici un rspuns corect 125.Un indice de corecie de 1,25 aplicat asupra valorii rezultate prin capitalizarea profitului reprezint: a)un coeficient de ncredere al evaluatorului n scenariul construit pentru estimarea profitului net anual reproductibil (s-a optat pentru un an ulterior datei evalurii) b)o corecie datorat faptului c exist active redundante de 25% din ANC c)o corecie datorat faptului c raportul PER este situat cu 25% peste media ramurii d)nici un rspuns corect 126.Care din urmtoarele relaii este INCORECT: a)profit / rata de capitalizare = valoare b)(profit minus rata de cretere g) / rata de capitalizare = valoare c)profit x multiplicator = valoare d)multiplicator = 1/ rata de capitalizare 127.Care din urmtoarele relaii este corect: a)FNN actualizat plus Val. terminal actualizat = Valoare b)FNN capitalizat plus Val. terminal capitalizat = Valoare c)FNN actualizat plus Val. terminal actualizat minus active din afara exploatrii = Valoare d)FNN actualizat minus Val. terminal actualizat plus active din afara exploatrii = Valoare 128.Care din urmtoarele relaii este incorect: a)profit x multiplicator = valoare terminal b)(profit minus rata de cretere g)/ rata de capitalizare = valoare terminal c)profit / rata de capitalizare = valoare terminl d)flux de numerar actualizat x 1/ rata de capitalizare = valoare terminal 129.n evaluarea unei ntreprinderi (ultimul an de previziune explicit = n) valoarea terminal se determin pe baza formulei: a)(profitul din anul n+1 x multiplicator) minus rata g de cretere dup n+1 b)(profitul din anul n+1 minus rata de cretere g)/ rata de capitalizare c)(flux de numerar actualizat din anul n+1 x 1/ rata de capitalizare) minus rata g de cretere dup n+1

46

d)nici un rspuns corect


130.Rata de capitalizare reflect relaia dintre valoarea ntreprinderii i: a)capitalul propriu investit b)venitul net anticipat dintr-un an reprezentativ c)ncasrile viitoare anuale d)patrimoniul net al ntreprinderii 131.Rata de capitalizare este: a)identic cu rata de actualizare b)o rat de rentabilitate a capitalului c)o rat de venit d)o rat de cretere a venitului

METODA COMPARAIEI
1. n abordarea prin comparaie, ntreprinderile comparabile trebuie s fie: a)asemntoare i n aceeai localitate b)similare i relevante c)identice i n aceeai ar d)cu acelai profit net Sursele uzuale de informaii folosite n compararea ntreprinderilor sunt: a)pieele organizate de valori mobiliare b)piaa de fuziuni i achiziii c)tranzaciile anterioare ale subiectului evaluat d)toate cele de mai sus n abordarea prin comparaie ntreprinderea relevant rspunde la: a)dorinele i ateptrile cumprtorului probabil b)caracteristicile medii ale ntreprinderilor din aceeai ramur c)caracteristicile ntreprinderilor cotate d)cerina existenei unei piee active pentru comparabilele similare selectate Abordarea prin comparaie folosete rata: a)pre / profit net b)cifra de afaceri / numrul de salariai c)numrul de salariai / active imobilizate d)valoarea adugat / activ net Abordarea prin comparaie folosete ratele: a)pre / cifra de afaceri, pre / profit, pre / datorii b)pre / profit, pre / activ net, pre / imobilizri necorporale c)pre / cifra de afaceri, pre / profit, pre / activ net d)profit / cifra de afaceri, datorii / capital social Dac metoda de evaluare a unui pachet minoritar al unei ntreprinderi cotate este comparaia cu cursul recent de tranzacionare a unor pachete minoritare la ntreprinderi similare cotate NU se va aplica: a)prima de control b)discount pentru lipsa de lichiditate c)discount pentru pachet minoritar d)b i c Investigarea tranzaciilor de pe pia se face prin: a)informaii de la vnztori i cumprtori

2.

3.

4.

5.

6.

7.

47

b)analiza datelor statistice ale pieei c)informaii de la consultanii financiari d)toate cele de mai sus
8. n metoda comparaiei directe se ajusteaz ntotdeauna preul pentru: a)ntreprinderile comparabile fa de cea de evaluat b)ntreprinderea de evaluat c)ntreprinderile comparabile ntre ele d)nici unul din cele de mai sus Dac procentajul de ajustare a valorii de baz este o diminuare cu 15 %, calculul poate fi simplificat prin multiplicarea valorii de baz cu: a)1,15 b)0,15 c)0,85 d)0,085

9.

10. Dac prima de control este 35%, valoarea estimat prin capitalizarea dividendelor se ajusteaz cu: a)0,65 b)0,75 c)1,35 d)1,25 11. Care dintre urmtorii multipli pentru a determina valoarea unui pachet majoritar NU sunt, n mod uzual, utilizai n abordarea prin comparaie: a)valoarea de pia a capitalului propriu / profit nainte de impozit i dobnzi (EBIT) b)preul aciunii / profit net pe aciune c)valoarea de pia a capitalului propriu / cifra de afaceri d)valoarea de pia a capitalului propriu / activ total (exclusiv active din afara exploatrii) 12. Care dintre urmtoarele surse de informaii sunt relevante pentru estimarea structurii capitalului investit al ntreprinderii (necesar pentru estimarea costului mediu ponderat al capitalului): a)situaiile financiare medii pe ramur (pe baza valorii contabile ale capitalurilor i datoriilor) b)situaiile financiare medii pe ramur (pe baza valorii de pia a capitalului i datoriilor) c)rapoarte anuale de firm (RMA, Dun & Bradstreet) d)a sau b 13. Conform precizrilor din Standardele Internaionale de Evaluare (IVS), n abordarea prin comparaia vnzrilor: a. se iau n considerare doar vnzrile unor proprieti similare, tranzacionate pe o pia deschis b. se iau n considerare vnzrile i ofertele de vnzare ale unor proprieti tranzacionate pe o pia deschis c. se iau n considerare vnzrile unor proprieti similare, tranzacionate pe o pia deschis i pot fi considerate i ofertele de vnzare ale unor proprieti similare d. se iau n considerare vnzrile unor proprieti similare, tranzacionate pe o pia

48

deschis, vnzrile nregistrate de de cabinetele notariale i ofertele de vnzare din presa de specialitate 14. n abordarea prin comparaie raportul Pre / CA: a)este preferat fa de Pre / Profit i Pre / AN contabil pentru c nu poate s fie niciodat negativ b)este preferat pentru c este mai puin influenat de deciziile managementului comparativ cu Pre / Profit c)este preferat pentru c este mai puin influenat de inflaie comparativ cu Pre / AN contabil d)toate cele de mai sus 15. Utilizarea ratei Pre / Profit: a)ncorporeaz ipotezele referitoare la riscul, creterea i rata de repartizare a dividendelor b)este preferata ratei Pre / AN contabil pentru c apare mai frecvent n literatura de specialitate c)este util n fundamentarea coreciilor asupra activelor firmei d)este util doar n evaluarea ntreprinderilor mici 16. Dezavantajul al utilizrii ratei Pre / AN contabil este: a)valoarea contabil poate fi influenat de deciziile managementului i ali factori (inflaia, sistem de contabilitate etc.) i deci ratele nu sunt comparabile cnd difer politicile i practicile contabile b)rata nu poate avea o valoare negativ c)permite comparabilitatea ntre ri cu sisteme contabile diferite (utilizarea unor rate din ri dezvoltate n evaluarea de ntreprinderi din ri n curs de dezvoltare) d)nu este relevant pentru firmele capital intensive 17. Se d urmtoarea schem vis--vis de corelaia Rentabilitate financiar (Rf) vs Rata Pre / AN contabil:
Pre / ANcontabil

n principiu: a)cadranul A arat o situaie de supraevaluare a firmei, iar cadranul D o situaie de subevaluare b)cadranul B arat o situaie de supraevaluare a firmei, iar cadranul C o situaie de subevaluare c)cadranul A arat o situaie de subevaluare a firmei, iar cadranul D o situaie de supraevaluare d)cadranul B arat o situaie de subevaluare a firmei, iar cadranul C o situaie de supraevaluare 18. Suntei consultantul potenialului cumprtor i facei comparaia Rentabilitate financiar (Rf) vs Rata Pre / AN contabil. n ce cadran trebuie s se afle firma evaluat pentru a orienta clientul dvs. s cumpere: A
Pre / AN contabil

B D

a) b) c) d)

Rf n cadranul A n cadranul B n cadranul C n cadranul D

49

19. n abordarea prin comparaie, un principiu fundamental este cel al substituiei care spune c: a)un cumprtor nu va plti mai mult dect valoarea unui flux de numerar net similar ca mrime i risc cu fluxul de numerar net generat de firma evaluat b)un investitor va plti cel mult ANC al firmei evaluate c)un cumprtor nu va plti mai mult dect valoarea estimat prin DCF la o rata de 21% d)n abordarea prin comparaie primordial este principiul contribuiei 20. n abordarea prin comparaie, un principiu fundamental este cel al substituiei care spune c: a)un cumprtor nu va plti mai mult dect valoarea estimat prin comparaia direct, avnd n vedere un nivel mediu n ramura al raportului Pre / AN contabil b)un investitor nu va plti mai mult dect ANC plus valoarea de realizare net a activelor din afara exploatrii c)un investitor nu va plti mai mult dect valoarea unui flux de numerar similar ca mrime i risc cu fluxul de numerar net generat de firma evaluat d)toate cele de mai sus 21. Cnd impozitarea profitului firmei evaluate este diferit de impozitarea profitului comparabilelor, multiplul selectat va fi: a)pre / profit net pe aciune b)pre / profit brut pe aciune c)pre / (profit net pe aciune + amortizare pe aciune) d)pre / valoarea contabil a aciunii 22. n abordarea prin comparaia vnzrilor, n cazul utilizrii unei comparabile la care tranzacia s-a realizat n familie, evaluatorul trebuie s analizeze corecia care se impune pentru: a)carateristicile fizice ale proprietii b)utilizare c)condiiile de vnzare d)condiiile pieei

ALEGEREA METODELOR DE EVALUARE. RECONCILIEREA VALORILOR


1. Criteriile de stabilire a valorii finale sunt: a)precizia, calitatea informaiilor i raionamentul profesional al evaluatorului b)cantitatea informaiilor, data evalurii i tipul valorii estimate c)diferentele ntre rezultatele obinute d)competena evaluatorului, apropierea rezultatelor, valoarea real

2. Valoarea estimat pe baza fluxului de numerar net la dispoziia acionarilor trebuie s fie apropiat de: a)activul net corectat b)valoarea de lichidare c)valoarea estimat prin capitalizarea profitului net contabil d)nici una din cele de mai sus

50

3.

Dac ANC = 12 mld. lei, valoarea calculat prin abordarea prin venit este 4 mld. lei, iar activul net de lichidare este 5 mld. lei, valoarea propus va fi: a)10 mld. lei b)4 mld. lei c)o medie ponderat a celor trei valori d)valoarea de lichidare Stabilirea valorii finale a unei ntreprinderi se face prin: a)ponderrarea valorilor diferite obinute b)prezentarea unui interval de valori ntre minimul i maximul obinut din aplicarea metodelor de evaluare c)selectarea valorii aferente celei mai adecvate metode de evaluare d)precizarea unei valori minime Valoarea de pia a unei ntreprinderi vs. valoarea ei de investie este: a)egal b)mai mic c)mai mare d)oricare din situaiile anterioare

4.

5.

6. Valoarea de lichidare vs. valoarea calculat prin metodele de capitalizare / actualizare poate fi: a)mai mic b)mai mare c)egal d)mai mic, egal sau mai mare 7. Valorile diferite, obinute n urma unei evaluri, se reconciliaz prin: a)media aritmetic b)media ponderat c)eliminarea valorilor minime i maxime d)selectarea unei valori Reconcilierea valorilor rezultate dintr-o evaluare: a)se refer la ntreaga lucrare de evaluare b)este pasul final al procesului de evaluare c)att a ct i b sunt corecte d)nici un rspuns de mai sus nu este corect Reconcilierea valorilor este: a)un proces de ponderare b)un proces de calculare a unei medii aritmetice c)un proces de selectare bazat pe raionamentul evaluatorului d)nici un rspuns de mai sus

8.

9.

10. n exprimarea valorii de pia finale este mai important: a)rezultatul din formulele financiare b)rezultatul din metoda comparaiei de pia c)rezultatul din metodele patrimoniale d)rezultatul din compararea cu alte rapoarte de evaluare 11. Cea mai adecvat metod de evaluare a unui cabinet stomatologic, n scopul vnzrii acestuia, este: a)DCF b)capitalizarea fluxului de numerar net c)Activul Net Corectat d)metode combinate

51

12. Valoarea estimat a unei ntreprinderi este credibil cnd: a)s-au folosit cel puin patru metode de evaluare b)raionamentul evaluatorului s-a bazat pe informaii credibile c)raionamentul evaluatorului s-a bazat pe informaii verificate d)s-au folosit metodele de evaluare adecvate scopului evalurii 13. Cea mai adecvat metod de evaluare a unui teren agricol pentru exploataia vegetal este: a)capitalizarea rentei funciare b)parcelarea c)extracia d)rezidual 14. n cazul unor ntreprinderi cu potenial adecvat de profitabilitate: a)valoarea rezultat prin metoda ANC (activul net corectat) i prin capitalizarea fluxului de numerar la dispoziia acionarilor vor fi apropiate b)valoarea rezultat prin metoda ANC i AN contabil vor fi apropiate c)valoarea rezultat prin metoda AN contabil i capitalizarea profitului vor fi apropiate d)valoarea rezultat prin metoda ANC i ANL (activul net de lichidare) vor fi apropiate 15. n evaluarea ntreprinderilor mici un element important n raionamentul evaluatorilor este: a)credibilitatea informaiilor financiar-contabile este redus b)structura capitalului investit este complex c)nu au fost operate reevalurile legale asupra mijloacelor fixe d)toate cele de mai sus 16. n evaluarea ntreprinderilor mici un element important n stabilirea ratei de actualizare este: a)necesitatea unor corecii pentru cheltuieli cu compensarea proprietarilor b)accesul dificil la surse de finanare c)structura capitalului investit este simpl d)nici unul din cele de mai sus 17. Valoarea capitalului acionarilor, calculat prin metoda ANC este egal cu valoarea calculat prin actualizarea / capitalizarea unei forme de venit: a)cnd metodele aplicate sunt adecvate scopului evalurii b)cnd capitalul investit genereaz o rentabilitate egal cu costul capitalului investit c)cnd firma nregistreaz o cretere constant g cel puin la nivelul creterii PIB d)cnd se estimeaz corect rata de actualizare / capitalizare 18. Metoda DCF poate fi utilizat pentru estimarea valorii de pia atunci cnd: a)previziunea veniturilor reflect c ntreprinderea a ajuns la stabilitate (croazier) b)previziunea veniturilor reflect ateptrile i percepiile participanilor pe pia c)previziunea veniturilor reflect capacitatea ntreprinderii de a-i achita plile restante d)previziunea veniturilor reflect o rentabilitate corespunztoare 19. n contextul reconcilierii rezultatelor evalurii unei ntreprinderi afirmaia c "valoarea este subiectiv" se traduce prin: a)valoarea este expresia unei selecii subiective realizate de evaluator a rezultatelor mai multor metode aplicate

52

b)valoarea se refer la un anumit subiect (ntreprindere) la o anumit dat i


n anumite circumstane c)valoarea poate fi diferit pentru diferii cumprtori i acelai subiect dar piaa este alctuit din suma acestor decizii subiective d)este o afirmaie greit, doar preul este subiectiv 20. n contextul reconcilierii rezultatelor afirmaia c "valoarea este o predicie" are n vedere c: a)evaluatorul are n mod normal calificare i competena pentru a realiza o predicie corect b)evaluatorul se bazeaz fundamental pe previziunile puse la dispoziie de managementul firmei c)valoarea estimat depinde de cantitatea i calitatea informaiilor disponibile pentru fundamentarea previziunilor d)evaluatorul trebuie s aib suficient certitudine n legtur cu realismul previziunilor 21. Reconcilierea rezultatelor nseamn: a)analiza unor rezultate alternative pentru a ajunge la estimarea valorii finale b)selectarea unei valori ntre ANC i DCF c)utilizarea unor formule tehnice i financiare pentru estimarea final a valorii d)realizarea unor teste de coeren prin care evaluatorul elimin rezultatele unor metode insuficient fundamentate 22. Criteriile fundamentale prin care evaluatorul ajunge la estimarea valorii finale sunt: a)coerena, consistena i cantitatea informaiilor b)coerena, precizia i perioada de diagnostic c)adecvarea, precizia i cantitatea informaiilor d)scopul evalurii, data evalurii i condiiile limitative 23. Criteriul "adecvrii" n estimarea valorii finale se refer la coerena: a)fiecrei abordri cu scopul i destinaia raportului b)fiecrei metode la condiiile limitative din raport c)fiecrei abordri la cantitatea de informaii disponibile d)fiecrei abordri la pregtirea evaluatorului 24. "Precizia" este un criteriu utilizat de evaluator n estimarea valorii finale i se refer la: a)faptul c opinia evaluatorului poate fi o cifr sau un interval ntre dou valori b)nivelurile pn la care se pot rotunji cifrele c)ncrederea evaluatorului n precizia uneia sau alteia dintre metodele aplicate d)gradul de ncredere al evaluatorului n autenticitatea, completitudinea i fundamentarea informaiilor utilizate 25. Reconcilierea rezultatelor nseamn: a)selectarea unei valori dintre rezultatele metodelor utilizate b)utilizarea unei formule acceptate de client pentru estimarea final a valorii c)analiza i selectarea unor rezultate alternative pentru a ajunge la estimarea valorii finale d)realizarea unor teste de coeren prin care evaluatorul elimin rezultatele unor metode care nu au suficient ncredere pentru vnztor 26. O eroare fundamental n evaluarea unei ntreprinderi este: a)construirea unui scenariu n ipoteza preurilor constante i utilizarea unei rate de actualizare ce incorporeaz o rata a rentabilitii fr risc de 25% b)neaplicarea unei corecii pozitive (prima de control) asupra valorii DCF pentru evaluarea unui pachet majoritar la o firm necotat c)adugarea valorii activelor din afara exploatrii la valoarea rezultat prin capitalizarea profitului net

53

d)a i b
27. O eroare n evaluarea unei ntreprinderi este: a)aplicarea unei corecii pozitive (prima de control) asupra valorii rezultate prin capitalizarea profitului net corectat n evaluarea unui pachet majoritar la o firm cotat b)includerea valorii nete de realizare pe pia a activelor din afara exploatrii n fluxul de numerar (metoda DCF) c)construirea unui scenariu pe 5 ani care n estimarea ratei de actualizare pornete de la o rat a rentabilitii fr risc corespunztoare rentabilitii la obligaiunile emise de stat pe termen de 5 ani d)toate de cele de mai sus 28. Este o eroare n evaluarea unei ntreprinderi: a)omisiunea metodei activului net contabil b)omisiunea aplicrii coreciei pentru lipsa de lichiditate la o firma cotat la bursa de valori c)omisiunea aplicrii unei corecii asupra creditelor pe termen lung contractate n condiiile pieei d)realizarea unei corecii negative la activele necorporale cu valoarea cheltuielilor de constituire 29. n evaluarea unui crematoriu pentru gunoaie din patrimoniul unei afaceri (activ n exploatare) a)activul se va evalua pe baza comparaiei directe b)activul se va evalua pe baza costurilor c)activul se va evalua ca diferena ntre DCF i ANC (exclusiv acest activ) d)activul se va evalua la valoarea de lichidare 30. n exprimarea n lei a opiniei asupra valorii evaluatorul trebuie s rotunjeasc: a)pn la plus sau minus un milion b)cel mai aproape de nivelul de un milion c)pn la nivelul cel mai mare din gama de valori obinut d)astfel nct s arate gradul de precizie pe care l consider adecvat pentru proprietatea respectiv

_________COD DEONTOLOGIC. RAPORT DE EVALUARE___________


1. Raportul de evaluare: a)trebuie s descrie activitile efectuate de evaluator b)s arate baza legal a evalurii c)s reprezinte mijlocul de comunicare a valorii d)toate cele de mai sus O lucrare de evaluare este bun cnd: a)este fundamentat exclusiv pe datele puse la dispoziie de ntreprindere b)evaluatorul evideniaz autenticitatea unor documente juridice puse la dispoziie de ntreprinderi c)fundamenteaz diagnosticul i previziunile pe analiza pieei d)utilizeaz un singur scenariu de previziune Dac evaluatorul are un interes n ntreprinderea de evaluat: a)trebuie s refuze lucrarea b)trebuie s declare acest lucru c)trebuie s menin confidenialitatea d)trebuie s acioneze neutru O deficien a lucrrii de evaluare este: a)neutilizarea datelor de la Bursa de Valori b)omisiunea de a formula ipotezele i condiiile limitative c)omisiunea de a folosi instruciunile salariailor de la AVAS

2.

3.

4.

54

d)neluarea n considerare a opiniei acionarilor principali


5. Expertul neutru: a)se va baza pe informaiile puse la dispoziie de client b)se va situa pe poziia investitorului mediu c)va respecta metodologia de evaluare dat de stat d)va face o medie ntre valoarea pentru vnztor i valoarea pentru cumprtor O deficien a lucrrii de evaluare este: a)nu identific sfera de extindere a investigaiilor b)rezultatele aplicrii metodelor de evaluare difer substanial c)independena premiselor n cele 3 abordri d)toate cele de mai sus Este lipsit de etic i profesionalism: a)emiterea unei opinii asupra valorii fr o investigare i analiz complet a proprietii b)acceptarea unei lucrri a crei plat este exprimat n procente din valoarea rezultat c)colaborarea cu alt evaluator angajat independent pentru aceeai evaluare d)toate cele de mai sus Verificarea unui raport de evaluare se poate face: a)la cererea clientului b)la cererea unei instane de judecat c)dac exist dubii asupra corectitudinii valorii estimate d)toate cele de mai sus Evaluatorul acioneaz n principal: a)n interesul clientului b)n interesul propriu c)n interesul public d)n interesul profesiei

6.

7.

8.

9.

10. Integritatea evaluatorului nseamn: a)s realizeze o lucrare integral b)s fie onest i serios n limitele confidenialitii c)s nu se bazeze pe colaboratori d)s accepte numai informaii complete 11. Suntei consultat n legtur cu elaborarea unui caiet de sarcini pentru contractarea lucrrilor de evaluare. Apare ideea c pentru fiecare evaluare s fie angajai doi evaluatori iar dac valoarea estimat de evaluatori depete 5 % s nu fie pltit contravaloarea lucrrilor de evaluare. a)respingei din start ideea b)propunei ca diferena acceptabil s fie 15 % i suntei de acord ca evaluatorii s nu fie pltii dac diferena ntre valorile estimate depete aceast limit c)propunei ca n cazul n care diferena depete 25 % evaluatorii s suporte costul medierii sau arbitrajului unei tere pri d)propunei s fie acceptai exclusiv membrii ANEVAR care au asigurare profesional 12. Competena evaluatorului: a)este dat de diplomele obinute b)este dat de vechimea n activitate c)este declarat n ofert

55

d)este evideniat de recomandrile altor clieni 13. La verificarea rapoartelor de evaluare: a)se pun n eviden toate erorile b)se fac referiri la competena evaluatorului c)se analizeaz raportul de evaluare n relaie cu misiunea i standardele profesionale d)se refac acele pri din raport care nu corespund 14. Un raport de evaluare bun: a)este redactat conform reglementarilor b)este conform cerinelor clientului c)d posibilitatea beneficiarului s neleag problema, faptele, logica i concluziile d)cuprinde numai datele culese de pe teren i verificate 15. Verificarea unui raport de evaluare presupune: a)modificarea valorii b)investigarea logicii, procedurilor i concordanei cu standardele de evaluare c)folosirea retrospectivei d)nici unul din cele de mai sus
16. Raportul de evaluare trebuie s conin: a)scopul evalurii b)baza de evaluare, ipotezele i condiiile limitative c)declaraiile de certificare d)toate cele de mai sus 17. Evaluatorul poate s lucreze n acelai timp pentru dou sau mai multe pri interesate de rezultatul evalurii: a)niciodat b)ntotdeauna c)numai cu acordul n scris al prilor d)este la latitudinea evaluatorului 18. n redactarea raportului de evaluare evaluatorul: a)va prezenta concluziile reale b)va evita s evidenieze incertitudinile pentru a nu deruta clientul c)va prezenta numai elementele bazate pe documentele oficiale d)va prezenta rezultate care sunt dup dorina clientului 19. La stabilirea onorariului solicitat pentru evaluare se are n vedere: a)valoarea ntreprinderii b)costul ntreprinderii c)volumul de munc necesar pentru realizarea misiunii d)veniturile generate de ntreprindere 20. Care din factorii de mai jos NU trebuie s influeneze onorariul solicitat de evaluator pentru o lucrare de evaluare: a)complexitatea lucrrii b)valoarea estimat c)cheltuielile necesare lucrrii d)timpul necesar pentru realizarea lucrrii 21. O diferen acceptabil ntre dou evaluri ale aceleiai ntreprinderi / afaceri este de:

a)5-20% b)10-50% c)40-50%

56

d)sub 50%
22. Verificarea unui raport de evaluare are scopul: a)de a stabili consecvena i corectitudinea evaluatorului n funcie de scopul evalurii b)de a stabili consecvena i coerena concluziilor cu standardele de evaluare, informaiile coninute n raport i alte informaii cunoscute c)de a stabili abilitatea evaluatorului n aplicarea procedurilor i standardelor recunoscute d)toate cele de mai sus 23. Evaluatorul verificator trebuie: a)s aib experien superioar fa de cea a evaluatorului raportului iniial b)s aib experien superioar fa de cea a evaluatorului raportului iniial i s fie membru acreditat ANEVAR c)s aib experien cel puin la nivelul autorilor raportului iniial d)s aib experien i calificare corespunztoare i s nu aib interese speciale cu acel raport de evaluare 24. Raportul de verificare: a)sprijin clientul n deciziile lui de vnzare, cumprare, nchiriere etc. b)ofer clientului o estimare corect i credibil a valorii proprietii / afacerii c)ajut clientul s obin un pre mai bun n negocierea pentru vnzare, cumprare, nchiriere etc. d)sprijin clientul pentru a verifica nivelul de pregtire i de competen al evaluatorului iniial 25. Dac ntr-un raport de verificare clientul solicit actualizarea valorii, evaluatorul verificator: a)va solicita o suma n plus pentru realizarea actualizrii b)va preciza necesitatea unei noi evaluri c)va include un capitol distinct n raportul de verificare cu o declaraie privind condiiile limitative d)a i c 26. Prin transparen n raportul de evaluare se nelege: a)comunicarea permanent cu clientul b)dezvluirea n raportul de evaluare a surselor de informaii pe care este fundamentat valoarea c)dezvluirea n raportul de evaluare a etapelor parcurse pentru estimarea valorii ntreprinderii d)comunicarea limitelor de competen sau a conflictelor de interese ale evaluatorului 27. Prin consisten n raportul de evaluare se nelege: a)fundamentarea raionamentului evaluatorului pe date relevante i exhaustive b)fundamentarea raionamentului evaluatorului pe informaii verificabile i relevante c)fundamentarea raionamentului evaluatorului pe date i informaii verificate i credibile d)fundamentarea raionamentului evaluatorului pe informaii exhaustive i verificabile 28. Prin coeren n raportul de evaluare se nelege: a)selectarea metodelor n funcie de scopul evalurii i corelarea indicatorilor inclui n cadrul formulelor de calcul b)selectarea metodelor n funcie de clientul evalurii i corelarea indicatorilor inclui n cadrul formulelor de calcul c)selectarea surselor de informaii n funcie de definiia valorii i corelarea indicatorilor inclui n cadrul formulelor de calcul d)selectarea definiiei valorii estimate n funcie de scopul evalurii i corelarea indicatorilor inclui n cadrul formulelor de calcul

57

29. Declaraia privind condiiile limitative se introduce n raport: a)pentru a obine o prim de asigurare mai mic de la firma de asigurare profesional b)pentru a fundamenta valoarea de pia c)pentru a proteja evaluatorul, a informa i proteja clientul i ali utilizatori d)pentru a permite reconcilierea rezultatelor 30. Este lipsit de etic i profesionalism: a)acceptarea unei lucrri a crei plat este exprimat n numr de zile consultant x tarif / zi consultant b)lipsa de colaborare cu un alt evaluator membru ANEVAR angajat independent pentru aceeai evaluare c)elaborarea n paralel a dou rapoarte de evaluare, unul pentru vnztor i cellalt pentru cumprtor d)nici un rspuns corect 31. Verificarea unui raport de evaluare: a)necesit ntotdeauna consimmntul scris i prealabil al autorului iniial b)necesit ntotdeauna consimmntul scris i prealabil al ANEVAR c)necesit ntotdeauna inspecia proprietii / afacerii d)nici un rspuns corect 32. Evaluarea retroactiv (la o data anterioar elaborrii raportului) poate aprea: a)n cazurile n care se estimeaz valoarea unui prejudiciu trecut b)pentru asigurare, n cazul n care se estimeaz daunele produse ca urmare a manifestrii unui risc asigurat c)a i b d)nici un rspuns corect 33. Declaraia privind condiiile limitative se introduce n raport pentru: a)a proteja evaluatorul b)pentru a informa i proteja clientul i ali utilizatori ai raportului c)n general nu se include o asemenea declaraie ntr-un raport de evaluare d)a i b 34. Care din urmtoarele caracteristici ale raportului de evaluare trebuie urmrite la verificarea unui raport de evaluare: a)adecvarea i relevana datelor utilizate b)modul de editare a raportului c)exprimarea condiiilor n care evaluatorul si-aq desfurat munca d)nici un rspuns corect

LICHIDARE. GARANII

______________________________________________________________________________________________________________________________2___________________________________________________________________

1.

n estimarea valorii de garantare a creditului ipotecar: a)se elimin elementele speculative b)se consider numai elementele ce se pstreaz pe termen lung c)se ia n considerare utilizarea curent i cele alternative d)toate cele de mai sus Obiectivele lichidrii societilor comerciale sunt: a)finalizarea operaiilor comerciale b)ncasarea creanelor c)plata datoriilor d)toate cele de mai sus La evaluarea stocurilor pentru lichidare, inspecia, identificarea, cuantificarea i estimarea gradului

2.

3.

58

de depreciere sunt: a)necesare uneori b)obligatorii c)nenecesare d)nici unul din cele de mai sus 4. Creanele nerecuperabile se evalueaz la lichidare la: a)valoarea contabil b)un procent din valoarea contabil c)valoarea zero d)nici unul din cele de mai sus Valoarea de casare este: a)fr legtur cu valoarea de lichidare b)mai mare ca valoarea de lichidare c)limita inferioar a valorii de lichidare n absena valorilor negative d)nici una din cele de mai sus

5.

6. n cazul ntreprinderilor n dificultate i neredresabile, metoda de evaluare adecvat este: a)metoda fluxului de numerar actualizat b)metoda activului net de lichidare c)metoda capitalizrii profiturilor d)nici una din cele de mai sus 7. Valoarea de lichidare este estimat: a)numai cnd ntreprinderea este falimentar b)numai la cererea cumprtorului c)cnd proprietarul hotrte s nchid ntreprinderea d)pentru toate ntreprinderile neprofitabile Valoarea unei proprieti imobiliare la lichidare, este: a)ntotdeauna mai mare dect valoarea terenului b)cel puin egal cu valoarea terenului c)uneori mai mic dect valoarea terenului d)cel mult egal cu valoarea terenului Valoarea stocurilor la lichidare: a)e mai mic dect valoarea contabil b)nu poate fi mai mic dect valoarea contabil c)poate fi i negativ d)e mai mic pentru c nu se acord garanie

8.

9.

10. Valoarea creanelor la lichidare: a)e mai mic dect valoarea contabil b)nu poate fi mai mic dect valoarea contabil c)este zero, pentru c debitorii nu mai pot fi obligai s plteasc d)e mai mic pentru c nu s-a ncasat la timp 11. Valoarea participaiilor la o alt societate, n caz de lichidare, este: a)proporional cu procentajul deinut b)proporional cu puterea de vot c)influenat de puterea de vot d)nesemnificativ la lichidare 12. Creditele contractate, n caz de lichidare: a)se reevalueaz la data rambursrii b)se evalueaz la data lichidrii c)se negociaz separat cu banca creditoare

59

d)se trec la datoria public


13. Conform standardelor de evaluare, valoarea de lichidare este similar cu: a)valoarea de pia b)valoarea de vnzare forat c)valoarea de casare d)valoarea de salvare 14. Faza preliminar a evalurii pentru lichidare, cuprinde: a)inventarierea metodelor de evaluare b)definirea sarcinilor i echipei de evaluare c)obinerea acceptului adunrii creditorilor d)inventarierea bunurilor 15. Evaluarea pentru lichidare este bazat pe abordarea: a)patrimonial b)comercial c)financiar d)managerial 16. Separarea activitilor viabile, nseamn: a)divizarea managementului b)divizarea activelor c)asamblarea unor uniti viabile d)fuziunea serviciilor 17. La evaluarea pentru lichidare a instalaiilor, mainilor i echipamentelor aflate n stare de funcionare: a)se estimeaz valoarea de pia b)se estimeaz valoarea de casare c)se consider la cea mai bun utilizare d)se consider i utilizarea existent 18. La evaluarea activitilor viabile: a)valoarea este dat de metode bazate pe venit b)valoarea este dat de metoda patrimonial c)se consider numai valoarea activelor componente d)nu se ia n considerare fondul de rulment 19. Evaluarea pentru lichidare: a)consider cea mai bun utilizare a fiecrui activ b)consider cea mai bun utilizare n combinaie a activelor c)ine cont de hotrrile adunrii generale d)ine cont de deciziile judectorului sindic 20. La actualizarea evalurii: a)se reduce valoarea cu max. 30% b)se reduce valoarea cu procentul admis de judectorul sindic c)se ine cont de mersul licitaiilor d)se ine cont de inflaie 21. La evaluarea unor utilaje tehnologice speciale: a)se ia n calcul numai valoarea de casare b)se compar cu preurile obinute la licitaiile recente c)se consider preurile oferite la cumprare de furnizorii acestor utilaje d)se consult cataloagele de utilaje la mna a doua 22. Anumite activiti din ntreprinderea n lichidare sunt viabile dac:

60

a)nu au nevoie de investiii suplimentare b)au nevoie de fond de rulment c)au nevoie de management d)sunt acceptate la Registrul Comerului
23. Obligaiile speciale ctre salariai: a)nu se mai iau n considerare b)rmn s se achite dup finalizarea lichidrii c)se evalueaz la data lichidrii d)vor fi achitate de acionari 24. Veniturile nregistrate n avans: a)se restituie celor ce le-au constituit b)se impoziteaz i se trec la active c)se consider profit d)se anuleaz 25. Evaluarea activelor necorporale: a)are la baz i beneficiile generabile de acestea b)are la baz numai cheltuielile efectuate pentru obinerea lor c)se execut numai la vnzarea lor d)nu se mai face pentru c nu mai au valoare la lichidare 26. Fondul comercial al societii n lichidare: a)se reevalueaz innd cont de cursul de schimb leu/dolar la data evalurii b)rmne la valoarea contabil c)nu are valoare d)se mparte proporional ntre acionari

MAJORARE DE CAPITAL SOCIAL


1. Capitalul social al unei societi comerciale reprezint: a)valoarea societii la un anumit nivel al preurilor b)suma valorii nominale a aciunilor / prilor sociale ce aparin acionarilor / asociailor c)valoarea investiiilor realizate de acionari / asociai d)a i b Capitalul social al unei societi comerciale poate fi majorat prin: a)aport n numerar b)aport n natur c)ncorporarea fondurilor proprii, profiturilor, diferenelor din reevaluare d)una din cile prezentate la pct. a, b i c Capitalul social al unei societi comerciale poate fi majorat prin: a)aport n creane asupra altor persoane juridice b)aport n natur c)ncorporarea rezervelor legale d)prin una din cile prezentate la pct. a, b i c Dreptul de preemiune poate fi exercitat n cazul majorrii capitalului social prin: a)aport n natur b)aport n numerar c)ncorporarea rezervelor legale d)n toate cazurile, conform Legii nr. 31/1990 Evaluarea aportului la capitalul social este obligatorie m cazul: a)aportului n numerar

2.

3.

4.

5.

61

b)aportului n natur c)ncorporrii fondurilor proprii d)n toate cazurile

DISCONTURI. PRIMA DE CONTROL


1. Pentru determinarea discontului pentru un pachet minoritar sau a primei de control pentru un pachet majoritar, elementul esenial l reprezint: a)dac societatea este nchis sau deschis b)tipul valorii (pe baz de control sau minoritar) estimat n procesul de evaluare c)structura acionariatului / asociailor d)nici un rspuns corect Prima de control pentru pachet majoritar poate fi determinat prin: a)majorarea valorii determinate prin metoda DCF cu un procentaj bazat pe raionamentul i experiena evaluatorului b)capitalizarea surplusului de avantaje financiare obinute ca urmare a drepturilor date de deinerea pachetului majoritar c)capitalizarea dividendelor distribuite acionarilor d)nici un rspuns corect Valoarea unui pachet majoritar de aciuni poate fi determinat prin: a)metoda DCF, dup corectarea contului de profit i pierdere b)metoda ANC c)metoda capitalizrii dividendelor distribuibile acionarilor d)prin metodele de la pct. a i b Mrimea discontului pentru nelichiditate este influenat de: a)mrimea participaiei - pachetul minoritar sau pachetul majoritar b)structura activelor si gradul de lichiditate a acestora c)mrimea societii d)toate elementele prezentate la pct. a, b i c Valoarea unui pachet minoritar de aciuni poate fi determinat prin: a)metoda capitalizrii dividendelor distribuibile acionarilor b)metoda comparaiilor cu valoarea de pia a unei aciuni cotate, emis de o ntreprindere comparabil c)metoda DCF, dup corectarea contului de profit i pierdere d)prin una din metodele de la pct. a i b Discontul pentru lipsa de control nseamn: a)o sum sau procentaj care reflect lipsa de control n repartizarea profitului net b)o sum sau procentaj care reflect lipsa de control n declanarea procedurii de faliment c)o sum sau procentaj care reflect lipsa unora sau a tuturor drepturilor de control Discontul pentru lipsa de lichiditate nseamn: a) o sum sau un procentaj care reflect faptul c rata lichiditii generale este mai mic de 1,5 b)o sum sau un procentaj care reflect faptul c rata disponibiliti / total active este mai mic de 2% c)o sum sau un procentaj care reflect lipsa de lichiditate a investiiei n firma evaluat d)o sum sau un procentaj care reflect lipsa de decizie asupra fluxului de

2.

3.

4.

5.

6.

7.

62

8.

lichiditi generat de firma evaluat Ordinea aplicrii disconturilor asupra unei valori pe baz de control a unei ntreprinderi necotate este: a)discont pentru minoritate i apoi discount pentru nelichiditate b)discont pentru nelichiditate i apoi cel pentru minoritate c)nu se aplic discont pentru nelichiditate d)orice ordine Dac se evalueaz un pachet majoritar, soluia cea mai adecvat este: a)calcularea valorii pe baze minoritare i aplicarea unei prime de control b)utilizarea unei metode de calculare n mod direct a valorii pe baz de control c)utilizarea metodei capitalizrii dividendelor d)oricare din cele dou variante de mai sus

9.

EVALUARE PENTRU SITUAII FINANCIARE

________________________________________________________________________________________2__________________________________________________

1. Evaluarea n scopul ntocmirii situaiilor financiare are drept scop: a) estimarea valorii de pia a societii b) recunoaterea valorii activelor n bilanul contabil c) determinarea discontului pentru pachet minoritar prin comparaie cu valoarea de pia a unei aciuni cotate, emis de o ntreprindere comparabil 2. Pentru recunoaterea n bilan a activelor, acestea trebuie s ndeplineasc urmtoarele criterii: a) s aib un cost sau o valoare, care poate fi evaluat () n mod credibil b) s genereaze un flux de numerar viitor, fie direct, fie prin asociere cu alte active c)s aib o durat de via util cuantificabil d)toate criteriile de mai sus 3. Valoarea contabil a unui activ imobilizat este reprezentat de: a) costul de achiziie plus costurile necesare punerii n funciune b) valoarea de intrare rezultat n urma reevalurilor administrative c)valoarea amortizabil d)valoarea rmas de amortizat (recuperabil) 4. Valoarea de nregistrare n contabilitate a unui activ cumprat de la o societate unde a fost utilizat si amortizat parial, este dat de: a) valoarea contabil (rmas de amortizat) nregistrat la vnztor b) costul de achiziie plus costurile necesare punerii n funciune la cumprtor c)valoarea de intrare (amortizabil) nregistrat la vnztor d)valoarea determinat printr-un raport de evaluare, la data achiziiei 5. Valoarea de intrare (valoare amortizabil) poate fi modificat prin: a) investiii ulterioare b) reevaluare ca urmare a influenei inflaiei c)realizarea de reparaii care s reduc gradul de uzur fizic d)unul din cazurile a sau b 6. Deprecierea unui activ reprezint: a) pierderea de valoare cauzat de deteriorarea fizic b) pierderea de valoare cauzat att de deteriorarea fizic ct i de modificrile n domeniul tehnologic, economic, comercial i juridic, n care ntreprinderea i

63

desfoar activitatea c) valoarea cumulat a amortizrilor nregistrate conform legislaiei n vigoare 7. Valoarea recuperabil a unui activ, n accepiunea IAS 36, reprezint: a) valoarea de pia a activului b) maximul dintre valoarea just minus cheltuielile de vnzare i valoarea de utilizare c)valoarea de nregistrare n contabilitate (valoarea amortizabil) d)valoarea de vnzare forat 8. Cheltuiala realizat de ntreprindere cu achiziia unui mijloc fix reprezint pentru aceasta: a) un activ n cadrul bilanului su contabil b) o cheltuial n cadrul contului su de profit i pierdere c)o resurs (element de pasiv) n cadrul bilanului su contabil d)o diminuare a capitalurilor sale proprii 9. Plata facturilor de ctre clienii ntreprinderii reprezint pentru aceasta: a)o cretere a veniturilor sale totale b)o diminuare a creanelor sale c)o majorare a profitului din exploatare d)o scdere a cheltuielilor de exploatare 10. Contractarea unui mprumut de ctre ntreprindere reprezint pentru aceasta: a)o cretere a veniturilor sale financiare b)un activ n cadrul bilanului su contabil c)o resurs (element de pasiv) n cadrul bilanului su contabil d)o cretere a cheltuielilor sale de exploatare 11. Plata de ctre ntreprindere a ratelor de credit reprezint: a)o cheltuial n cadrul contului su de profit i pierdere b)o diminuare a resurselor sale mprumutate reflectate n cadrul bilanului su contabil c)o cretere a cheltuielilor sale financiare cu suma de plat d)o diminuare a capitalurilor proprii ale acesteia 12. Cheltuielile cu amortizarea, respectiv provizioanele constituite, reprezint: a)o ieire de numerar din trezoreria ntreprinderii b)trecerea pe cheltuieli a deprecierii constatate la nivelul activelor c)venituri pentru ntreprindere ce asigur recuperarea capitalului investitit n activele acesteia d)cheltuieli nregistrate n avans de ctre ntreprindere pentru recuperarea capitalului investit n activele sale 13. Activele luate n sistem de leasing operaional de ctre ntreprindere: a)pot fi reevaluate b)sunt considerate cheltuieli nregistrate n avans c)apar reflectate n bilanul contabil n cadrul activelor corporale d)sunt reflectate extrabilanier 14. Apelarea la metoda FIFO pentru estimarea costului stocurilor de materii prime trecute pe consum are ca efect (n condiii de inflaie): a)supraevaluarea cheltuielilor cu materiile prime ale ntreprinderii b)subevaluarea profitului din exploatare realizat de ctre ntreprindere c)reflectarea n bilanul ntreprinderii a unei valori curente a stocurilor cu materii prime deinute de ntreprindere d)reflectarea n bilanul ntreprinderii a costului istoric a stocurilor cu materii

64

prime deinute de ntreprindere 15. Apelarea la metoda de amortizare accelerat pentru reflectarea deprecierii activelor corporale deinute de ctre ntreprindere are ca efect: a)scderea resurselor ntreprinderii sub form de cash sau echivalente monetare b)diminuarea valorii juste a activelor amortizate c)creterea veniturilor din exploatare d)diminuarea valorii contabile a activelor amortizate 16. Apelarea la metoda LIFO pentru estimarea costului stocurilor de materii prime trecute pe consum are ca efect (n condiii de inflaie): a)subevaluarea cheltuielilor cu materiile prime ale ntreprinderii b)subevaluarea profitului din exploatare realizat de ctre ntreprindere c)reflectarea n bilanul ntreprinderii a unei valori actuale a stocurilor cu materii prime deinute de ntreprindere d)reflectarea n bilanul ntreprinderii a stocurilor cu materii prime la valoarea lor justa 17. Rata de plat n cazul leasingului financiar: a)este considerat cheltuial de exploatare pentru ntreprinderea care l-a contractat b)diminueaz valoarea contabil a activului luat n sistem de leasing financiar c)este integral deductibil din veniturile firmei d)este deductibil parial din veniturile firmei (partea reprezentat de dobnda de plat)

JURIDIC
1. Ipoteca convenional: a)este valabil indiferent de forma sub care se ncheie b)este valabil dac n contract se menioneaz suma mprumutat c)trebuie s prevad n coninutul ei att suma mprumutat, ct i imobilul care garanteaz mprumutul d)poate avea ca obiect bunuri mobile i imobile aflate n circuitul civil 2. Bunurile dobndite n timpul cstoriei: a)sunt comune indiferent de modul de dobndire b)pot fi bunuri proprii n anumite condiii c)regimul juridic al acestora este stabilit de ctre soi d)doar cele obinute de soi prin cumprare sunt bunuri comune 3. n cazul construciilor fcute de o persoan cu materiale proprii pe terenul aparinnd altcuiva: a)proprietarul terenului poate fi obligat s devin proprietarul construciilor realizate b)constructorul poate fi despgubit chiar dac proprietarul terenului nu dorete s devin i proprietarul construciilor c)constructorul, care tia ca nu-i aparine terenul, poate pretinde fie valoarea materialelor plus preul muncii fie sporul de valoare dobndit de teren d)doar constructorul de bun-credin poate pretinde o despgubire care poate reprezenta manopera i preul materialelor sau sporul de valoare 4. Pot face obiect al exproprierii pentru utilitate public: a)bunurile mobile i imobile aparinnd persoanelor fizice i juridice b)doar bunurile imobile aparinnd persoanelor fizice c)bunurile imobile aparinnd persoanelor fizice i juridice i cele aflate n proprietatea privat aparinnd comunelor, oraelor i municipiilor

65

d)orice fel de bunuri indiferent de regimul juridic


5. n cazul n care se vinde un teren pe care se gsete o construcie: a)nu este necesar form autentic a contractului de vnzare-cumprare b)contractul este valabil indiferent de forma actului c)forma autentic a contractului de vnzare-cumprare este necesar doar pentru vnzarea terenului d)dac se vinde printr-un act sub semntura privat se dobndete proprietatea doar asupra construciei 6. n cazul ipotecrii succesive a aceluiai bun are drept de prioritate: a)cel care i nscrie primul contractul la cartea funciar b)cel care a ncheiat primul contractul de ipotec c)contractul este nul deoarece bunul nu mai poate fi ipotecat d)creditorul a crui crean are valoarea cea mai mare 7. n cazul constituirii unui drept de superficie: a)acesta se pierde prin nstrinarea construciei b)este valabil doar cel care este constat printr-un nscris c)acesta se menine doar de-a lungul existenei construciei d)acesta nceteaz prin vnzarea terenului 8. Contractul de locaiune ncheiat anterior vnzrii imobilului: a)nu trebuie respectat de noul proprietar b)este respectat de noul proprietar doar dac este nscris n cartea funciar c)dac are o durat mai mare de 3 ani trebuie nscris la cartea funciar pentru a fi respectat de noul proprietar al imobilului pe ntreaga durat d)trebuie respectat doar dac are form autentic 9. Bunurile care fac parte din patrimoniul statului: a)pot fi vndute n condiii restrictive i doar prin licitaie public b)se pot vinde prin licitaie public numai cele din domeniul privat c)nu pot fi vndute, ipotecate sau concesionate d)doar cele din domeniul privat al statului pot fi vndute similar celor aparinnd persoanelor private 10. n cazul coproprietii obinuite: a)fiecare coproprietar poate vinde o parte din bun fr acordul celorlali b)actele de administrare a bunului presupun acordul celorlali coproprietari c)fiecare coproprietar i poate vinde n mod valabil cota din dreptul de proprietate d)nstrinarea bunului fr acordul celorlali este sancionat ntotdeauna cu nulitatea actului

INFLUENTA FACTORILOR DE MEDIU


____________________________________________________________________2____________________________________________________________________________________________________________________________

1.

n cazul evalurii unei ntreprinderi, a crei activitate afecteaz mediul prin emisia de substane toxice n atmosfer, evaluatorul are obligaia: a)s aduc la cunotina conducerii ntreprinderii acest fapt b)s aprecieze (estimeze) modul n care acest fapt influeneaz valoarea ntreprinderii c)evaluatorul nu are nici o obligaie, acest aspect nu intr n domeniul su de activitate d)toate cele de mai sus

2. Existena substanelor toxice sau periculoase reprezint factori de mediu ce pot afecta:

66

a)valoarea de pia a ntreprinderii cauzat de reducerea vandabilitii b)valoarea estimat pe baza activului net corectat, din cauza existenei unor
obligaii extrabilaniere

c)valoarea estimat pe baza venitului din cauza reducerii fluxurilor de


numerar d)toate cele de mai sus 3. Responsabilitile evaluatorului fa de client, n relaie cu influena factorilor de mediu asupra valorii, sunt: a)declararea competenei fa de toate aspectele poteniale de mediu, care afecteaz valoarea proprietii b)menionarea rezultatelor investigaiilor realizate i a naturii celor de realizat c)nu are responsabiliti n acest domeniu d)punctele a i b cumulat n cazul evalurii unei ntreprinderi, a crei valoare este afectat negativ de factorii de mediu, riscurile asociate activitii sunt: a)mai mici dect n cazul ntreprinderilor ce nu sunt afectate de factorii de mediu b)mai mari dect n cazul ntreprinderilor ce nu sunt afectate de factorii de mediu c)factorii de mediu nu au influene asupra riscurilor d)nici una din cele de mai sus Influena factorilor de mediu asupra valorii este dat de: a)costurile directe necesare tratrii si remedierii b)costurile indirecte necesare gestionrii, calificrii personalului si taxelor ecologice c)influena costurilor directe i indirecte, precum si a riscurilor asociate i a pierderii de vandabilitate d)toate cele de mai sus

4.

5.

67

PROBLEME
1. Profitul net anual reproductibil al unei firme pe o perioad nedefinit n viitor este de 100 mil. lei, rata de actualizare este 20%, iar rata de cretere perpetu a venitului este 2%. Valoarea ntreprinderii calculat prin metoda capitalizrii profitului va fi: a)555,6 mil. lei b)500,0 mil. lei c)454,5 mil. lei d)599,9 mil. lei Profitul net anual reproductibil al unei firme pe o perioad nedefinit n viitor este de 100 mil. lei, rata de actualizare este 22%, iar rata de cretere perpetu a venitului este 2%. Dac valoarea activelor necorporale este de 100 mil. lei, valoarea ntreprinderii prin metoda capitalizrii profitului va fi: a)555,6 mil. lei b)500,0 mil. lei c)454,5 mil. lei d)600,0 mil. lei Profitul net anual reproductibil al unei firme pe o perioad limitat (3 ani) este de 100 mil. lei, rata de capitalizare este 20%, iar valoarea net de lichidare a activelor la sfritul celor 3 ani este zero. Valoarea ntreprinderii prin metoda capitalizrii profitului va fi: a)210 mil. lei b)500 mil. lei c)750 mil. lei d)599 mil. lei Fluxul de numerar net actualizat la o rat de 20%, pe perioada explicit de previziune (3 ani), este 1.000 mil. lei. Afacerea nu va mai continua dup cei 3 ani, iar valoarea net de realizare a activelor la sfritul perioadei explicite este de 500 mil. lei. Valoarea ntreprinderii prin metoda DCF va fi: a)1.289 mil. lei b)1.500 mil. lei c)711 mil. lei d)868 mil. lei Fluxul de numerar net actualizat pe perioada explicit de previziune (1 an) este 1.000 mil. lei. Afacerea nu va mai continua dup perioada explicit, iar valoarea net de realizare a activelor la sfritul perioadei explicite este de 800 mil. lei. Rata de actualizare este 20%. Valoarea ntreprinderii prin metoda DCF va fi: a)1.800 mil. lei b)1.500 mil. lei c) 700 mil. lei d) 1.667 mil. lei O tranzacie foarte apropiat de data evalurii arat c aciunile unei firme s-au vndut cu 10

2.

3.

4.

5.

6.

68

mii lei/aciune n condiiile 50% plata cash i 50% plata peste 1 an, fr dobnd. Conform definiiei valorii de pia evaluatorul va considera n abordarea prin comparaie c valoarea unei aciuni este: (costul capitalului = 20%) a) 9.167 lei/aciune b)11.833 lei/aciune c)10.000 lei/aciune d) 8.333 lei/aciune 7. O tranzacie foarte apropiat de data evalurii arat c aciunile unei firme s-au vndut cu 50 mii lei/aciune n condiiile 20% plata cash i 80% plata peste 1 an, fr dobnd. Conform definiiei valorii de pia evaluatorul va considera n abordarea prin comparaie c valoarea unei aciuni este: (costul capitalului = 20%) a)50.000 lei/aciune b)43.333 lei/aciune c)41.667 lei/aciune d)56.667 lei/aciune O ntreprindere chimic deine un stoc de produse finite care a fost refuzat de client i care nu mai poate fi valorificat. Valoarea contabil a acelui stoc este de 1.000 mil. lei, iar costurile de neutralizare a produselor respective este de 1.200 mil. lei. Corecia aplicat asupra valorii contabile a acelui stoc este de: a)minus 1.000 mil. lei b)minus 1.200 mil. lei c)minus 2.200 mil. lei d)plus 1.200 mil. lei O firm deine o crean nencasat n termen de 1.000 mil. lei care va fi ncasat totui peste 1 an. Rata de actualizare utilizat pentru scenariul construit n scopul estimrii valorii firmei este de 20% iar rata inflaiei prognozat de Guvern pentru anul urmtor este de 7%. Corecia asupra creanei n cadrul metodei ANC va fi: a)minus 333 mil. lei b)minus 167 mil. lei c)minus 500 mil. lei d)plus 167 mil. lei

8.

9.

10. Multiplicatorul PER la 5 firme similare i relevante este : 3,1; 3,2; 3,3; 3,4; 3,5. Profitul brut al firmei evaluate este de 1.000 mil. lei. In condiiile unei cote de impozit pe profit de 25%, valoarea estimat prin metoda comparaiei directe va fi: a)3.000 mil. lei b)2.475 mil. lei c)3.600 mil. lei d)3.100 mil. lei 11. Multiplicatorul PER la 5 firme similare i relevante este : 2,1; 2,2; 2,3; 2,4; 2,5. Profitul brut al

69

firmei evaluate este de 1.000 mil. lei. In condiiile existentei unor active necorporale cu o valoare estimat de 500 mil. lei i reinnd c impozitul pe profit are o cota de 25%, valoarea estimat prin metoda comparaiei directe va fi: a)2.800 mil. lei b)2.300 mil. lei c)2.225 mil. lei d)1.725 mil. lei 12. Raportul Pre / AN contabil la 5 firme similare i relevante este : 2,1; 2,2; 2,2; 2,3; 8,0. Activul net contabil al firmei evaluate este de 10.000 mil. lei. Valoarea estimat prin metoda comparaiei directe va fi: a)22.000 mil. lei b)51.000 mil. lei c)ultima firm probabil i-a reevaluat activele imobilizate. Nu putem avea o indicaie a valorii prin comparaie d)primele patru firme probabil nu i-au reevaluat activele imobilizate. Nu putem avea o indicaie a valorii prin comparaie 13. O firm a dat cu chirie un spaiu comercial, la un pre de 1.000 u.m. i durata 1 an, n condiiile n care pe pia se nchiriaz spaii similare cu 1.500 u.m. Aceast situaie implic (costul capitalului = 20%): a)o corecie cu minus 417 mil. lei asupra datoriilor b)o corecie cu plus 500 mil. lei asupra activelor circulante c)o corecie de minus 417 mil. lei asupra activelor necorporale d)o corecie de minus 500 mil. lei asupra cldirilor 14. O firm deine un contract de nchiriere avantajos pentru un depozit, pltind un pre de 1.000 mil. lei i durata 1 an, n condiiile n care pe pia se nchiriaz depozite similare cu 1.500 mil. lei. Aceasta situaie implic (costul capitalului = 10%): a)o corecie cu minus 454 mil. lei asupra valorii estimate prin DCF b)o corecie cu plus 500 mil. lei asupra cldirilor c)o corecie de plus 454 mil. lei asupra activelor necorporale d)o corecie de minus 500 mil. lei asupra cldirilor 15. Dac rata de capitalizare este de 18%, coeficientul multiplicator al venitului va fi: a)55,5 b)0,555 c)5,55 d)4,45 16. Care este rata de actualizare pe baza urmtoarelor informaii: -rata dobnzii la obligaiunile de stat: 6% -coeficientul beta: 1,1 -prima de risc pe piaa bursier 10% a)17,0% b)16,6% c)17,4% d)nici un rspuns corect. 17. Care este valoarea terminal a unei ntreprinderi pe baza urmtoarelor informaii:

70

-fluxul de numerar net n primul an al perioadei de previziune nonexplicit = 1.000


mil. lei; -rata rentabilitii la obligaiunile de stat: 4% -coeficientul beta: 1,4 -prima de risc pe piaa bursier: 6% -rata de cretere g = 2% a) 8.065 mil. lei b) 10.000 mil. lei c)9.615 mil. lei d)8.000 mil. lei 18. Profitul net anual reproductibil al unei ntreprinderi pe o perioada nedefinit n viitor este 500 mil. lei. Rata de actualizare este 18% iar rata de cretere 2%. Dac valoarea activelor din afara exploatrii este 350 mil. lei valoarea ntreprinderii va fi de: a)3.125 mil. lei b)2.775 mil. lei c)3.475 mil. lei d)nici un rspuns corect 19. Profitul net anual reproductibil al unei firme pe o perioada limitat n viitor (3 ani) este 500 mil. lei, valoarea activelor necorporale este 500 mil. lei, valoarea net de realizare a activelor n anul N+3 este de 500 mil. lei, iar valoarea activelor din afara exploatrii de 500 mil. lei. Valoarea ntreprinderii la un cost al capitalului de 20% va fi de: a)2.396 mil. lei b)2.896 mil. lei c)3.296 mil. lei d)1.843 mil. lei 20. n condiiile n care se evalueaz o firm necotat de dimensiuni mici i includem n rata de actualizare disconturile specifice, care este rata de actualizare a fluxului de numerar net la dispoziia acionarilor (FNNA), tiind c: randamentul obligaiunilor guvernamentale pe termen lung = 6 % prima de risc pe piaa bursier = 5,5 % coeficientul P al domeniului = 0,9 % prima de risc pentru ntreprinderi mici cotate = 5 % prima de risc pentru ntreprinderea necotat = 4 % creterea perpetu sperat a FNNA = 5 % a) b) c) d) 19,95% 14,95% 25,5% 19,5%

21. Dac o rat nominal a dobnzii este 10% i rata anual a inflaiei este 6%, rata real a dobnzii este: a)4% b)2% c)3,77% d)4,53% 22. Dac dividendul anual sperat / aciune este 15.000 lei, iar cursul aciunii este 105.000 lei, costul capitalului propriu va fi: a)10% b)14,3% c)12% d)nu se poate calcula 23. Se cunosc urmtoarele informaii privind trei tranzacii cu proprieti comparabile (firme industriale): Firma comparabil

71

X Profit net ajustat (mil.lei / an) Pre de vnzare (mil.lei) - corecia preului de vnzare pentru condiiile tranzaciei - corecia preului de vnzare pentru uzura echipamentelor 1.100 6.500

Y 1.450 7.400 +15%

Z 1.200 6.500 +5% +10%

Pe baza informaiilor disponibile rezult o rat de capitalizare de: a)19,6% b)20,6% c)19,9% d)16,9%
RSPUNSURI

STANDARDE DE EVALUARE
1-b 2-c 3-b 4-b 5-a 6-c 7-d 8-c 9-d 10 - b

11 - d

12 - a

13 - b

14 - a

15 - d

16 - a

17 - d

18 - c

19 - d

20 - d

21 - c

22 - d

23 - c

24 - d

25 - c

26 - d

27 - c

28 - b

29 - c

30 - c

31 - d

32 - b

33 - a

34 - b

35 - b

36 - c

37 - d

38 - b

39 - b

40 - b

41 - a 51 - d

42 - c

43 - d

44 - a

45 - c

46 - a

47 - d

48 - d

49 - c

50 - b

I
52 62 - c 72 - d 82 - b 63 - a 73 - d 83 - c

I
64 - d 74 - c 84 - c 65 - c 75 - c 85 - d 92 - b

I
66 - d 76 - a 86 - a

I
67 - d 77 - b 87 - d

I
68 - d 78 - b 88 - c

I
69 - b 79 - a 89 - d 93 - a 70 - c 80 - b 90 - a

d 53 - a 54 - b 55 - b 56 - a 57 - d 58 - c 59 - a 60 - b ________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I________
61 - b 71 - b 81 - a 91 - d

DIAGNOSTICUL NTREPRINDERII
1-c 8-a 2-d 3-b 4-b 5-a 6-b 7-a

1
9-d 10 - c

1
11 - c 12 - b

1
13 - c

1
14 - a

1
15 - d 16 - c

1
17 - b

72

18 - a 28 -

19 - d

20 - c

21 - a
31 -

22 - c

23 - d

24 - d

25 - c

26 - c

27 - b 37 -

29 -

30 - c

32 -

33 -

34 -

35 -

36 - c

38 -

39 -

40 - c

41 -

42 -

43 -

44 -

45 -

46 - c

47 -

48 - b 49 - c 50 - a 51 - a 52 - c 53 - b 54 - b 55 - c 56 - c 57 ________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I ________ 58 - c 59 - c 60 - d 61 - a 62 - b 63 - c 64 - d 65 - c 66 - b

67 - d

68 - c 69 - c 70 - c 71 - a 72 - d 73 - b 74 - b ________I__________I__________I__________I__________I__________I ________

1-d

2-d

3-c

4-c

5-a

6-a

7-b

8-a

9-d

10 - d

11

-b

12 -

13 -

14 -

15 -

16 - c

17 -

18 - a

19 -

20 -

21

-b

22 -

23 -

24 -

25 -

26 - c

27 -

28 - c

29 -

30 -

31 - c

32 - a

33 - b

34 - d

35 - b

36 - a

37 - d

38 - d

39 - c

40 - d

41 - d 42 - d 43 - c 44 - c 45 - c 46 - b 47 - b 48 - c 49 - b 50 - d ________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I ________ 51 - c 52 - b 53 - b 54 - d 55 - b 56 - b 57 - b 58 - a 59 - b 60 - d

61 - a 62 - b 63 - c 64 - b 65 - d 66 - c 67 - c 68 - d 69 - c 70 ________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I ________ 71 - d 72 - a 73 - d 74 - b 75 - b 76 - b 77 - d 78 - b 79 - c

80 - d

81 - d 82 - d 83 - d 84 - d 85 - a 86 - b 87 - c ________I__________I__________I__________I__________I__________I________

METODE BAZATE PE VENIT

1-b

2-c 3-b 4-d 5-d 6-d 7-d 8-b 9-d 10 - a ________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I__________I________

73

131 - c

METODA COMPARAIEI
1-

b 2-

3-

d 4-

5-c

6-

b 7-

8-

9-c

10 - c

11 21 - b

- d 12 -

13

- c 14 -

15 - a

16 22 - c

- a 17 -

18 -

19 - a

20 - c

ALEGEREA METODELOR DE EVALUARE. RECONCILIEREA VALORILOR


1-

2-

3-

4-

5-

b 6-

7-

8-

9-

10 -

11 -

12 -

13 -

14 -

15

- a 16 -

17 -

18 -

19 -

20 -

21 -

22 -

23 -

24 -

25

- c 26 -

27 -

28 -

29 -

30 -

COD DEONTOLOGIC. RAPORTUL DE EVALUARE


1-

2-

3-

b 4-

5-

6-

7-

8-

9-

10 -

11 -

12 -

13

- c 14 -

15 -

16 -

17 -

18 -

19 -

20 -

21 -

22 -

23

- c 24 -

25 -

26 -

27 -

28 -

29 -

30 -

31 - d

32 - c

33 - d

34 - a

__________________________________________________________________2_______

LICHIDARE. GARANII
1 1
7-d 8-c

1-d

1
2-d 3-b 4-c

1
5-c

1
9-c

1
10 - a

6-b

11 - c

12 - b

13 - b

14 - b

15 - a

16 - c 17 - c

18 - a

19 - b

20 - c

21 - c

22 - a

23 - c

24 - a

25 - a

26 - c

74

MAJORARE DE CAPITAL SOCIAL


1-b 2-d 3-b 4-b 5-b

DISCONTURI. PRIMA DE CONTROL


1-b 2-b 3-d 4-d 5-d 6-c 7-c 8-a 9-b

EVALUAREA PENTRU SITUAII FINANCIARE


_____________________________________________________________________________________________2___________________________________________________

1-b 11 - b

1
2-d 12 - b 3-d 4-b 13 - d

1
5-d 14 - c

1
6-b

1
7-b 8-a 16 - b

1
9-b 17 - d

1
10 - c

15 - d

JURIDIC
1-c 2-b 3-d 4-c 5-d 6-a 7-c 8-c 9-b 10 - c

INFLUENTA FACTORILOR DE MEDIU


1-b 2-d 3-d 4-b 5-c

PROBLEME
1-a 2-b 3-a 4-a 5-d 6-a 7-b 8-b 9-b 10 - b

1 17 - c

1 18 - c

1 19 - d

1 20 - a

1 11 - c

12 - a

13 - c

14 - c

15 - c

16 - a

21 - c 22 - b

23 - d

75