Sunteți pe pagina 1din 11

GMAT 33

1. Four points define a square in the Cartesian axes. The points are (c; -d), (-c; -d), (c; d) and c<0, d>0. What could be the coordinates of the fourth point? A) (3, -5) B) (-5, -3) C) (-5, 3) D) (3, 5) E) (5, -3)

2. What is the integer that is closer to (1) a > 10 (2) 0 < a < 25

4a + 4 ? a

3. If 1<x<2 and 2 <y<3. Is xy>3? (1) The tenths digit of x is 5 (2) The tenths digit of y is 9 4. 20 people have 14 items each; 60 people have 10 items each. What is the average of items per person? 5. We define a function f ( n ) = 2 x 3 y 5 z , where x, y and z are positive integers and are the hundreds, tens and units digits of n. If f ( v ) = 9 f ( n ) , what is the value of (v - n)? (A) 10 (B) 20 (C) 30 (D) 45 (E) 100

6. What is the greatest prime factor of 2100 296 ? 7. What is the median of 9 positive consecutive integers? (1) The median of the first 7 numbers is 15 (2) The median of the last 7 numbers is 17
1 8. If 36 x = 8100 what is the value of 3 3( x ) ?

A. 90

B. 30

C. 10

D. 10/3

E. 2

9. A certain truck company reported that the profit for cars was 11% less in 1997 than it was in 1996. The profit for trucks was 7% more in 1997 than in 1996. The total profit for cars and trucks was 1% more for 1997 than for 1996. What is, for 1996, the ratio form the total profit of cars to the total profit of trucks?

10. In the figure at right the chord crosses in points A and B a circle with center O. The segment OX is perpendicular to AB. What is the length of AB? (1) Radio of circle is 3 A

O X B

(2) OX=1

11. The formula to convert Celsius temperature to Fahrenheit is F =

9 C + 32 were F and C are the 5

measures in Fahrenheit and Celsius respectively. If for July we had five temperatures

a b c d e measured in Celsius scale, then what is the range of these temperatures in


Fahrenheit?

A)

ea

B)

9 ( e a ) + 32 5

C)

5 ( e + d + c + b) 4

D) ( e a ) + 32
F 90
o

E)
E 90
o

9 (e a) 5
12. In the figure at right all the triangles share a vertex. All shown angles are 90o. If sides A=B=C=D=E=F=G=H=I=J=K=1, what is the value of side X?
H

G 90
o

D 90
o

90
o

90 90
o

A 90
o

90
o

I J

X 90
o

Figure notK drawn to scale

13. If Henry were to add 5 gallons of water to a tank that is already (3/4)th full of water, the tank would be (7/8)th full. How many gallons of water would the tank hold if it were full? A. 25 B. 40 C. 64 D. 80 E. 96

14. If k, m, and t are positive integers and k/6+ m/4 = t/12, does t and 12 have a common factor greater than 1 ? (1) k is a multiple of 3. (2) m is a multiple of 2. 15. How many integers from 0 to 50, inclusive, have a remainder of 1 when divided by 3 ? A. 15 B. 16 C. 17 D. 18 E. 19

16. Yesterday Diana spent a total of 240 minutes attending a training class, responding to E-mails, and talking on the phone. If she did no two of these three activities at the same time, how much time did she spend talking on the phone? (1) Yesterday the amount of time that Diana spent attending the training class was 90 percent of the amount of time that she spent responding to E-mails. (2) Yesterday the amount of time that Diana spent attending the training class was 60 percent of the total amount of time that she spent responding to E-mails and talking on the phone. 17. What is the ratio of the average (arithmetic mean) height of students in class X to the average height of students in class Y? (1) The average height of the students in class X is 120 centimeters. (2) The average height of the students in class X and class Y combined is 126 centimeters. 18. The buyer of a new home must choose 2 of 4 types of flooring and 2 of 6 paint colors. How many different combinations of type of flooring and paint color are available to the home buyer? A. 4 B.24 C. 48 D. 90 E. 96

19. What is the value of x5 ? (1) x2 = 9 (2) x3 > 9 20. In a certain sequence of 8 numbers, each number after the first is 1 more than the previous number. If the first number is 5, how many of the numbers in the sequence are positive? A. None B. One C. Two D. Three E. Four

21. A straight line in the xy-plane has a slope of 2 and a y-intercept of 2. On this line, what is the xcoordinate of the point whose y-coordinate is 500 ? A. 249 B. 498 C. 676 D. 823 E. 1,002

22. A total of $60,000 was invested for one year. Part of this amount earned simple annual interest at the rate of x percent per year, and the rest earned simple annual interest at the rate of y percent per year. If the total interest earned by the $60,000 for that year was $4,080, what is the value of x? (1) The amount deposited at x percent is 3/4 of the amount deposited at y percent (2) The ratio of the amount interest at the rate of x percent per year to the amount interest at the rate of y percent per year was 3 to 2.

23. A glass was filled with 10 ounces of water, and 0.01 ounces of the water evaporated each day during a 20-day period. What percent of the original amount of water evaporated during this period? A. 0.002% B. 0.02% C. 0.2% D. 2% E. 20% 24. If x > 0, is x2 < x ? (1) 0.1 < x < 0.4 (2) x3 < x2 25. What is the value of x ? (1) x2 + y2 = 25 (2) xy = 12 26. A clothing store acquired an item at a cost of x dollars and sold the item for y dollars. The stores gross profit from the item was what percent of its cost for the item? (1) y x = 20 (2) The gross profit represents 10% of the sale price 27. If m, x and k are positive integers and 12 x 2 k 1 = 2 m 32 . What is the value of m? A. m = k + 1 B. m = xk + 1 C. m = k + 3 D. m = 2k 1 E. 2k + 1

28. A number of students selected each 3 different letters from ABCDEFGH only one time to compose a serial code. If each student has a different code and at the end, 36 serial codes are still available, how many students they are? A. 20 B. 54 C. 126 D. 220 E. 300

29. If a, b are digits what is the value of two-digit number ab (a 0)? (1) ab + ba = aac (c is a digit) (2) a = b 30. xyz > 0? (1) (2)
x + z = x +z x + y = x +y

31. xyz 0 ? (1) x + z = x +z (2) x + y = x +y

32. What is the approximate value of 10 180 10 30 ? A. 10150 B. 10180 C. 10210 D. 10170 E. 101800

33. Set R and S have the same amount of numbers. Is the sum of all numbers in R bigger than the sum of all numbers in S? (1) In R, all numbers are consecutive even numbers. In S, all numbers are consecutive odd numbers (2) The median in S is bigger than the mean in R 34. Francine travels x percent of the distance of a trip at a constant speed of 40 mph and the rest of the trip at a constant speed of 60 mph. What is the average speed for the trip in terms of x? B)

A)

x +180 2

2400 x +100

C)

12000 x + 200

D)

200 x +180

E)

x + 240 180

35. j, k and m are all positive integers. Is k > m? (1) j divided by 4 leaves a remainder of m (3) j divided by 6 leaves a remainder of k
2 36. Whats the value of (0.1 5 ) 2 ? (Exponential notation only)

37. Theres two cylinders A and B. Cylinder A has a volume of 36 and its radius is two times the radius of B and its height is three times the height of B. Whats the volume of B? (-value) 38. We have a square with a triangle inside. What is the area of triangle? (1) The area of the square is 3 times the area of the triangle. (2) The difference between the area of the square and the area of the triangle is 8.

(Not drawn to scale) 39. m and n are integers. Is m bigger than n?

m >1 n m n m n > (2) n m


(1)

40. Machine A makes a hundred thousand cans in 5 hours and machines A and B takes 2 hours together to make the same job. How many cans does B make in one hour?

41. We have 100 passengers in a train and 50 passengers have 4 suitcases each, 20 passengers have 3 suitcases each, 10 passengers have 2 suitcases each and the rest have no suitcases. What is the mean of the suitcases for all the passengers? 42. 8 people attended to a conference, 3 of them speak Spanish. What is the probability of choosing 2 people such that at least one speaks Spanish? (Irreducible fraction only) 43. We have two phone companies A and B. Company A charges an initial fee of 3.5 dollars and 0.04 per minute and Company B charges 0.07 per minute. Whats the difference between what A charges and B charges for the same successful phone call? (the time is rounded to units of minutes) A) $3.50 B) $2.50 C) $2.00 D) $1.50 E) $1.00

44. 100 workers get paid $6 and the rest 10$. The company pays $19,520 in salaries. How many workers does the company have?

45. x + y 8 , x and y are positive integers and x y . What is the number of different possible results of product xy?

46. ABCD is a parallelogram. What is the measure of the diagonal AC? (1) AD=8 (2) CA=5

47. If a regular hexagon has area 9 6

3 . What is the length of the side of the hexagon?

48. Which of the following is the result of 75 + 4 3 ? A) 2 3 B) 5 3 C) 7 3 D) 8 3 E) 9 3

49. In how many ways can we seat 4 people in a row of four chairs? (Whole number) 50. What is the value of x?
1 (1) x 0 x = 8 (2) = 2

51. Arrange these values in ascendant order: A.

1 , 0.333 and 0.3. 3 1 3


D. 0.3, 0.333,

1 , 0.3, 0.333 3

B. 0.3,

1 , 0.333 3

C. 0.333, 0.3,

1 3

E. N cannot be

ordered 52. If for the numbers 9, 10, 11, 12 and x the average is equal to the median, what is the value of x?

(1) Median=11 (2) x

> 12
a) Line K passes through point (0;2) b) Line K is parallel to x-axis

53. Is the slope of line K equal to 0?

54. Numbers a, b and c are integers. Is a even? a) The sum of a plus b is an even number. b) The sum of b plus c is an even number. 55. There is a rectangular solid box made of plastic whose faces have areas 12, 15 and 20 respectively. What is the volume of the plastic? A. 30 B. 45 C. 50 D. 60 E. 100

56. 10 n 0.001 . What is the value of integer n? (1) n < 2 (2) n > 5 57. 25% of the employees are male, and 50% of the employees are members of staff. What is the total amount of employees? (1) 7 people are both male and members of staff. (2) The number of male has 16 less than the number of female employees.

58. How many numbers between 10 and 1000 are the square of an odd integer? 59. What is the cube root of w? (1) The 5th root of w is 64. (2) The 15th root of w is 4. 60. We have four groups. A, B, C with 10 members each and D with 20 members. We want to form a shorter group selecting 1 member from A, 1 member from B, 1 member from C and 2 members from D. In how many ways can we do it? A. 1,900 B. 10,000 C. 19,000 D. 100,000 E. 190,000

61. In the pentagon at right, what is the value of angle y? 2x x

2x 2x 3x y

62. What is the value of m? (1) m < 0 (2) m is a root of the equation x 2 6 x + 9 = 0 63. If x 2 + 4 x + 4 = 16 , what is the value of ( x + 2 ) 4 ? 64. We have 8 televisions, 2 black/white and 6 color. If we randomly select 2, what is the probability of selecting at least one black/white television? (Irreducible fraction)

65. A line K has a slope of (1) Point (4, 3) is in line K. (2) Point (3, 8) is in line K.

3 . Is the point (1, 2) in the line? 4

66. A manager must assign 12 tasks to 7 employees, one task for each employee. In how many ways can it do that? (Factorial notation) 67. In how many ways five students sit in 5 chairs aligned if Jan and Mary must sit in the center chair?

68. What is the product of all terms of the form

n 1 where n is an integer and 2 n 50 ? (Fraction) n

69. In the figure at right, if lines L and M are parallel, are angles x and y equal? (1) Lines P, R and T are parallel (2) Lines Q and S are parallel

P Q y R S T L // M

1 4 70. What is the value of ? (Decimal number) 5 4


71. What is the least value of integer n such that 0.025 0.0025 0.00025 10 n is an integer? 72. A ball has a volume of 45,387 mm3. What is the volume in cm3? 73. It would takes to a car 2 seconds more to travel 1 Km than if his speed would be 75 Km/h. What is his actual speed in Km/h? A. 71.5 B. 72 C. 72.5 D. 73 E. 73.5

74. If each one of 8 players plays with each other once, how many games we will have? 75. In Thomass farm, the cost of sorghum is $100 per acre and the cost of cotton is $500 per acre. How much acres are planted with sorghum? (1) Total cost of sorghum plus cotton is $14,000 (2) Total acres planted with sorghum plus cotton is 500. 76. In a certain store, one third of the products costs $105, three fifths cost $85 and the rest costs $210. What is the average of cost per product?

77. t is an integer. n is the sum of 6 consecutive integers immediately following t. p is the sum of 6 consecutive integers immediately following (t + 6). What is the value of p in terms of n? A. n + 6 B. n 6 C. n +18 D. n + 24 E. n + 36

78. The cost of n packs of orange is $40. If we have an average of x oranges per pack what is the cost of 12 oranges in terms of n and x? A.

3n 1 x 0

B.

3n x 1 0

C.

1 x 0 3n

D.

10 nx 3

E.

480 nx

79. f is a function defined as follow: If x is bigger than or equal 0 and smaller than or equal 4 then
f ( x ) = 7 x . If x is bigger than 4 and smaller than or equal 6 then f ( x ) =

x 2 . Which of the 2
1 D. { , 3, 5, 7}

following sets entirely contains the values taken by f? A. {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} E. {0, 2, 4, 6} 80. If k is an integer and 3k + 5 is even which of the following integers must be odd? A. 5 k B. k +1 C. 4k + 6 D. 5k 4 E. k ( k +1)
1 B. { , 2, 3, 4, 5, 6, 7}

C. {0, 1, 3, 4, 5}

81. What is the value of h? (1)h is bigger than 1 (2) h

1 5 = 2 2
F the B G C

82. ABCD is a square, BCF and CDE are each equilateral triangles. Segments BE and DF intersect in point G. What is value of angle BGF? (Figure at right)

A. 30

B. 60

C. 75

D. 90

E. 105

83. What is the value of x if 1.2595 is the median of the following six points:

( x 0.011 ),
A. 1.241

1.255 ,

( x 0.003 ),

1.265 , x and ( x + 0.003 ) ? (Not ordered)

B. 1.252

C. 1.261

D. 1.270

E. 1.275

84. In a Business course 40% of students learn French and 80% of students learn management. If all students must learn either French or management or both, what percent of those learn French learn also management? A. 20% B. 25% C. 40% D. 50% E. 80%

85. T and U are two different and parallel lines. We have 5 different points over T and 4 different points over U. How many different triangles can we draw from 2 points of a line and one point of the other line?

A. 7

B. 14

C. 30

D. 40

E. 70

86. ABCD is a square. Segments DF, CE, GH and AG form a smaller square EFGH like the figure shows. If angle ADF=30 what is the ratio of smaller square to the bigger square? (Fraction)

A F

30

D E H

G B C

87. x, y, z are integers. ( x + y ) leaves a remainder of 1 when divided by 5. ( x + z ) leaves a remainder of 2 when divided by 5. ( y + z ) leaves a remainder of 3 when divided by 5. What is the remainder when x is divided by 5? A. 0 B. 1 C. 2 D. 4 E. 5

88. ABCD is a square and BCE is an equilateral triangle. How much is the angle ADE? A. Less than 10 B. Between 10 y 20 C. Between 20 y 30 D. Between 30 y 40 E. Between 40 y 50

89. For ordered couple of positive integers ( x, y ) each of them less than 7. If x + y =8 , what is the probability that either x or y equals 5? A.

1 18

B.

1 5

C.

2 5

D.

1 4

E.

1 2

90. Is x > 1 ? a) b)

( x +1)( x
x > 1

) >0 1

91. If a n =

1 1 where n is a positive integer and S n = a1 + a 2 + + a n . What is the value of n n +1

S100 ?
A.

201 100

B.

99 100

C.

100 101

D.

1 1 ,0 0 0 0

E. 0

92. Electrical company Powerpack supplies the same amount of electricity in each of countries X and Y. In country X this company provides k % of total electricity supplied in that country. If the total amount of

electricity provided in country X is three times the total amount of electricity provided in country Y, what percent of total electricity supplied in country Y is supplied by Powerpack in that country in terms of k? A. (100 k ) % B. k % C. 3k % D.

3k % 2

E.

k % 3

93. A manager has w employees and w is an odd integer. He wants to divide them in three teams to give to each team a certain task. Which of the following must be the number of employees in each team?

A. ( w 1, w 1, w 2 ) B.

w 1 w 1 w + 2 , , 3 3 3 w 1 w 1 w 1 , , 3 3 3 w w w , , 3 3 2

C.

D. E.

w w w , , 2 3 4

94. A series is defined by the two first terms a1 = 1, a 2 = 2 and for every integer bigger 2, a n is defined as the sum of all previous terms. If a n = p what is the value of a n +2 in terms of p?
1 A. p +

B. p +2

C. 2 p

D. 3 p

E. 4 p

ANSWERS 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. D A A 11 B 5 D D 1:2 C E 1 1 B D C C E D C C A C D D E B C E A E C B C C E 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64.

9 14
C 1,992 10 B 8 E 24 C D D B E D E B 14 D E 18 B 256

78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94.

E D D B B C D E 2 3 2 A B C A C C B E

13 28 1 ! 2 5! 1 50
E 0.2 12 45.387 B 28 C $100 E

65. D 66.

67. 48 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77.

C E 30,000 cans 2.8

2 6 3