Sunteți pe pagina 1din 14

5

Cap.1 PRIMITIVE

CAPITOLUL 1 PRIMITIVE
1.1 METODE GENERALE DE CALCUL ALE PRIMITIVELOR
n acest paragraf vom reaminti noiunea de primitiv, proprietile primitivelor i metodele generale de calcul ale acestora. Definiia 1.1.1 Fie f : I , unde I este un interval. Funcia F : I se numete primitiv a funciei f pe intervalul I, dac F este derivabil pe I i F ( x ) = f ( x ) , x I. Observaia 1.1.1 Dac F este o primitiv a lui f pe I, atunci oricare ar fi constanta real C, funcia G : I definit prin G ( x) = F ( x) + C , x I, este de asemenea o primitiv a lui f pe I. Mai mult, orice alt primitiv a lui f pe I este de aceast form. ntr-adevr, dac G = F + C, atunci G = F = f , deci G este o primitiv a lui f pe I. Reciproc, fie G o alt primitiv a lui f pe I i fie H = G F. Pentru orice x I avem H ( x ) = G ( x ) F ( x ) = f ( x ) f ( x ) = 0 . Fie acum a I un punct interior fixat. Din Teorema lui Lagrange rezult c pentru orice x I, exist n intervalul deschis de capete a i x astfel nct: H ( x) H ( a) = H ( ) ( x a ) = 0 . Dac notm cu C = H(a), atunci G(x) F(x) = C, x I, deci G = F + C pe I. Definiia 1.1.2 Fie f : I i F : I o primitiv a sa. Mulimea tuturor primitivelor funciei f pe I se noteaz cu f dx sau f ( x ) dx i se numete integrala nedefinit a funciei f. Din Observaia 1.1.1 rezult c f ( x ) dx = F ( x ) + C , x I, unde cu C am notat mulimea tuturor funciilor constante pe I. Observaia 1.1.2 n capitolul urmtor se va arta c orice funcie continu pe un interval admite primitive pe acest interval. n continuare reamintim tabloul primitivelor funciilor elementare uzuale.

x +1 + C , x , 1 +1 1 1 x dx = ln x + C , x (0, ), x dx = ln ( x ) + C , x (,0) ax , x , a > 0, a 1, e x dx = e x + C , x a x dx = ln a sin x dx = cos x + C , x


x dx =

cos x dx = sin x + C ,

x , x

cos2 x dx = tg x + C
1 1

\ {( 2k + 1) 2; k

sin 2 x dx = ctg x + C , 1 + x2 dx = arctg x + C

1 1 x2

\ {k ; k

,x

dx = arcsin x + C , x (1,1)

sh x dx = ch x + C , x ch x dx = sh x + C , x

dx x +a
dx x2 a2
2 2

( ) ln x + x + a + C , x ( a, ) ) ( , = ln ( x x a )+ C , x ( , a )
= ln x + x 2 + a 2 + C , x
2 2 2 2

a > 0.

Propoziia 1.1.1 Fie f, g : I i fie , primitive pe I, atunci f + g admite primitive pe I i ( f + g ) ( x)dx = f (x) dx + g (x) dx .

oarecare. Dac f i g au

Demonstraie. Afirmaia rezult din proprietatea de linearitate a operaiei de derivare: ( F + G ) = F + G .


Propoziia 1.1.2 Fie F : J o primitiv a funciei f : J u : I J o funcie derivabil pe I. Atunci

i fie

Cap.1 PRIMITIVE

f [u( x)] u(x)dx = F [u(x)] + C

, x I.

Demonstraia rezult imediat din regula de derivare a funciilor compuse: ( F [u(x)]) = F [u(x)] u(x) = f [u(x)] u(x) , x I.
Observaia 1.1.3 Din Propoziia 1.1.2 rezult c pentru calculul primitivei funciei ( f o u ) u se poate proceda astfel:

Facem schimbarea de variabil t = u( x) , x I. Funcia u este difereniabil pe I i avem dt = du( x) = u( x)dx . n continuare rezult: f [u( x)] u( x)dx = f (t)dt = F (t) + C = F [u( x)] + C , x I. Precizm c egalitatea

f [u( x)] u( x)dx = f (t)dt


dx

este o egalitate formal.

ntr-adevr, funcia din membrul stng este definit pe J iar funcia din membrul drept pe I, deci cele dou funcii nu sunt egale n sensul egalitii funciilor.
Exemplul 1.1.1 S se calculeze

x2 + a2 .

x , atunci dx = adt i vom avea: a x dx 1 dx 1 ad t 1 1 x 2 + a 2 = a 2 x 2 = a 2 t 2 + 1 = a arctg t = a arctg a + C , x . a +1 n mod analog se arat c dx x a 2 x 2 = arcsin a + C , x ( a, a ) , a > 0.
Dac notm t =
Propoziia 1.1.3 Fie u : I J o funcie bijectiv de clas C1 cu u'(x) 0, x I i f : J o funcie continu. Dac G : J este o primitiv a funciei f (u 1 ) : J atunci f [u( x)] dx = G [u( x)] + C , x I.

Demonstraie.
Deoarece u 1 [u( x)] = x , x I, rezult u 1 Aadar avem:

( ) [u(x)]u(x) = 1 ,
1

x I.

f [u( x)] dx = f [u( x)] (u

) [u(x)] u(x)dx = f (u ) [u(x)] u(x)dx .

Cum G este o primitiv a funciei f u 1 , din Propoziia 1.1.2 rezult c

( )

f (u 1 ) [u(x)] u(x)dx = G [u(x)] +C

Observaia 1.1.4 Din Propoziia 1.1.3 rezult c pentru calculul primitivei f [u( x)] dx , facem schimbarea de variabil t = u(x) i acceptm urmtorul calcul

formal: x = u 1(t ) , dx = (u 1 ) (t )dt ,


= G [u( x)] +C .

f [u(x)] dx = f (t) (u

) (t)dt = G(t) + C =

Exemplul 1.1.2 S se calculeze tg 4 x dx , x ( 2, 2) .

Notm t = tgx, x = arctg t, dx =


4 tg x dx =

1 1+ t 2

dt .

1 t3 dt = t 2 1 + dt = t + arctg t + C = 3 1+ t 2 1+ t2

t4

tg 3 x tg x + x + C . 3 Urmtorul rezultat este cunoscut sub numele de metoda de integrare prin =

pri.
Propoziia 1.1.3 Dac f i g sunt de clas C1 pe I, atunci f ( x) g( x) dx = f ( x) g ( x) f (x) g ( x)dx .

Demonstraie. Conform regulii de derivare a produsului a dou funcii, avem: ( fg ) = f g + fg .

innd seama de Propoziia 1.1.1 rezult f ( x) g ( x) dx = ( f ( x) g ( x) ) dx f ( x) g ( x)dx = f ( x) g ( x) f ( x) g ( x)dx .


Exemplul 1.1.3 S se calculeze

a 2 x 2 dx .
x x x dx . a a2 x2 , atunci

a 2 x 2 dx =

a2 x2 a2 x2

dx = a 2 arcsin x a x2
2

Dac notm cu f ( x) = x i g ( x) =

Cap.1 PRIMITIVE

f ( x ) = 1 , g ( x) = a 2 x 2 i

a2 x2 x Aadar a 2 x 2 dx = a 2 arcsin + x a 2 x 2 a 2 x 2 dx , de rezult c a x a 2 x 2 dx = x a 2 x 2 + a 2 arcsin + C , deci a x 2 a2 x a 2 x 2 dx = a x2 + arcsin + C . 2 2 a n mod asemntor se arat c x 2 a2 a 2 + x 2 dx = a + x 2 + ln x + x 2 + a 2 + C , x . 2 2

dx = x a 2 x 2 + a 2 x 2 dx .

1.2. PRIMITIVELE FUNCIILOR RAIONALE


Prin funcie raional se nelege un raport de dou polinoame (funcii P( x) polinomiale), adic o funcie de forma: R ( x) = , x I unde P i Q sunt Q( x) polinoame i Q( x) 0 , x I. Dac gradul lui P este mai mare sau egal cu gradul lui Q, efectum mprirea i obinem: P ( x) P ( x) = C ( x) + 1 , unde C este un polinom i grad P1 < grad Q . Q( x) Q( x) P De la cursul de algebr se tie c raportul 1 admite urmtoarea descomQ punere (unic) n fracii simple: A jk j Aj 2 P1( x) l A j1 + = + +K+ 2 kj xa Q( x) j =1 j x aj x aj n Bj mj x + C j mj B j2 x + C j2 B j1 x + C j1 . + 2 + +K+ 2 mj 2 2 j =1 x + b j x + c j x + bj x + c j x + bj x + c j

unde A j i , a j , B j i , C j i , b j , c j sunt numere reale, b 2 4c j < 0 , j = 1, n i Q(x) = j


= ( x a1 ) 1 K( x al )
k kl

(x

+ b1 x + c1

m1

K x 2 + bn x + cn

mn

(Descompunerea

factori ireductibili a polinomului Q). Aadar, pentru a calcula primitiva unei funcii raionale este suficient s tim s calculm primitive de forma

10

( x a ) k dx ,
avem

respectiv

Bx + C

x + bx + c

dx , b 2 4c < 0 , k

Calculul primului tip de primitiv este imediat. ntr-adevr, pentru k 1

( x a )k = ( x a )

dx

( x a ) k +1 + C dx =
k + 1

, iar

x a = ln x a + C .

dx

Pentru al doilea tip de primitiv procedm astfel: Bx + C Bx + C dx = dx . 2 k k 2 x + bx + c b 4c b 2 x + + 2 4

Folosind notaiile t = x +

Bx + C

x 2 + bx + c

b 4c b 2 i a 2 = obinem: 2 4 B 2t Bb dt dx = dt + C k 2 t 2 + a2 2 t 2 + a2

Evident avem:
1 , pentru k 1 k 1 2t 2 (1 k ) t 2 + a 2 2 2 k dt = t +a ln t 2 + a 2 , pentru k = 1 . Pentru cealalt primitiv stabilim, n cazul k > 1, o relaie de recuren: dt 1 a2 + t 2 t 2 1 t2 = 2 Ik = d t = 2 I k 1 dt . k k k a a t 2 + a2 t 2 + a2 t 2 + a2 t Dac notm cu f (t ) = t i g (t ) = , atunci f (t ) = t i 2 2 k t +a

( (

) )

g (t ) =
t
2

1 2t 2 2 2 t +a

dt =

1 1 2 ( k 1) t 2 + a 2

k 1

(t

+a

2 k

dt =

t 2 ( k 1) t 2 + a

2 k 1

1 I k 1 . 2 ( k 1)

n continuare avem: 1 t I k = 2 I k 1 + a 2 ( k 1) t 2 + a 2

k 1

1 I k 1 sau 2 ( k 1)

11

Cap.1 PRIMITIVE

1 t 2k 3 I k 1 + 2 k 1 2 ( k 1) a 2 ( k 1) t 2 + a 2 dt 1 t n cazul k = 1 avem I1 = 2 2 = arctg + C . a a t +a Ik =

(1)

Exemplul 1.2.1 S se calculeze primitiva funciei: x7 2 x6 + 4 x5 5 x 4 + 4 x3 5 x 2 x f ( x) = 6 . x 2 x5 + 3 x 4 4 x3 + 3 x 2 2 x + 1 Este uor de observat c polinomul de la numitor are rdcina dubl x = 1 i

admite descompunerea x 6 2 x5 + 3x 4 4 x3 + 3x 2 2 x + 1 = ( x 1) Din teorema mpririi rezult: x 5 x 4 + x3 3 x 2 2 x f ( x) = x + , deci 2 2 x 1) x 2 + 1 (

( x + 1) .
2 2

f ( x)dx =

x2 x5 x 4 + x3 3 x 2 2 x dx . + 2 2 2 x 1 x2 + 1

Funcia de sub semnul integral o descompunem n fracii simple astfel: x5 x 4 + x 3 3 x 2 2 x A B Cx + D Ex + F = + + 2 + . 2 2 2 2 x 1 ( x 1) x +1 x 1 x2 + 1 x2 + 1

Dac amplificm ambii membri ai acestei egaliti cu ( x 1) i apoi dm


2

lui x valoarea 1, rezult B = 1. n continuare, trecem n membrul stng termenul 1 , aducem la acelai numitor i simplificm cu x 1. Rezult: ( x 1)2

x 4 + x3 2 x 2 + x 1

( x 1) ( x 2 + 1)

A Cx + D Ex + F + 2 + . 2 x 1 x +1 x2 + 1

Amplificnd ultima egalitate cu x 1 i dnd apoi lui x valoarea 1 obinem 1 A = 1. Trecem n membrul stng termenul , aducem la acelai numitor i x 1 simplificm cu x 1. Rezult: Ex + F x 2 + x + 2 Cx + D + = 2 sau 2 2 2 2 x +1 x +1 x +1

x 2 + x + 2 = Cx3 + Dx 2 + ( C + E ) x + D + F .

12

Se obine astfel sistemul: C = 0, D = 1, C + E = 1, D + F = 2, care admite soluia: C = 0, D = 1, E = 1, F = 1. Aadar, avem: 5 x +1 x x 4 + x3 3 x 2 2 x dx dx 1 dx = dx + dx = + 2 2 2 2 2 x 1 2 2 x +1 ( x 1) x +1 x 1 x +1

= ln x 1 +

1 1 2x dx + arctg x + dx + 2 x 1 2 x2 + 1 x2 + 1

= ln x 1 +

1 1 + arctg x + I2 . 2 x 1 2 x +1

Din (1) rezult: dx I2 = x2 + 1

2 x +1

x
2

1 dx 1 x x2 + 1 = 2 x2 + 1 + 2 arctg x . 2

n final avem:

f ( x)dx =

x2 1 x 1 3 + ln x 1 + + + arctg x + C . 2 2 x 1 2 x +1 2

1.3 PRIMITIVE DE FORMA: R (cos x, sin x ) dx


Fie R ( u , v ) =
n m

Q ( u, v )

P ( u, v )

o funcie raional de dou variabile, unde P ( u, v ) =


m l

= ai j u i v j i Q ( u , v ) = bi j u i v j sunt dou polinoame de dou variabile.


i =0 j =0 k =0 j =0

Presupunem c I (, ) este un interval i Q ( sin x, cos x ) 0 , x I. Pentru calculul primitivei de forma variabil: t = tg

R ( sin x, cos x ) dx

facem schimbarea de

2 x dt . , x I. Inversnd funcia, obinem x = 2arctg t i dx = 2 1+ t2 Pe de alt parte avem: x x 1 tg 2 2 tg 2 i sin x = 2 . cos x = 2 x 2 x 1 + tg 1 + tg 2 2

13

Cap.1 PRIMITIVE

n urma acestei schimbri de variabil rezult: 1 t 2 2t 2 , d t = R1(t ) d t , R ( cos x, sin x ) dx = R 1+ t2 1+ t2 1+ t2 unde R1 este o funcie raional n t.
Observaia 1.3.1 Intervalul I se poate nlocui cu orice alt interval J pe care x funcia x tg este strict monoton i Q ( sin x, cos x ) 0 , x J. 2 Exemplul 1.3.1 S se calculeze

3 + sin x ,

dx

x (, ) .

x i obinem: 2 2d t 2 dt 1 2 dx = = dt = 2 3 + sin x = 2 2t 1 + t 3t + 2t + 3 3 1 2 8 3+ t + + 1+ t2 3 9 1 x t+ 3tg + 1 2 3 1 3= 2 arctg arctg = +C . 3 2 2 2 2 2 2 2 3 n continuare, prezentm trei cazuri particulare, n care se pot face alte schimbri de variabile, ce conduc la calculul unor primitive de funcii raionale mai x simple dect cele obinute n urma schimbrii de variabil tg = t. 2 1. R ( cos x, sin x ) = R1 cos 2 x, sin 2 x sau R2 ( tg x ) , unde R1 (respectiv R2)

Facem schimbarea de variabil t = tg

sunt funcii raionale. Presupunem n plus c I , i Q ( cos x, sin x ) 0 , x I. n 2 2 acest caz, se face schimbarea de variabil t = tg x. 1 Inversnd funcia, obinem x = arctg t i dx = d t. 1+ t2 De la trigonometrie se tie c: 1 tg 2 x i sin 2 x = . cos 2 x = 1 + tg 2 x 1 + tg 2 x Aadar, n urma acestei schimbri de variabile obinem:

14

1 t2 1 , dt , R1 cos 2 x, sin 2 x dx = R1 1+ t2 1+ t2 1+ t2 1 respectiv R 2 ( tg x ) dx = R2 (t ) 1 + t 2 d t . n ambele cazuri problema s-a redus la calculul unor primitive de funcii raionale n t.

Exemplul 1.3.2 S se calculeze

2 + sin x cos x dx , x 2 , 2 .

Pentru nceput observm c: 1 1 tg 2 x + 1 dx = dx = dx . 2 + sin x cos x 2 + tg x cos 2 x 2 tg 2 x + tg x + 2 Dac facem schimbarea de variabil: x = tg x, x , , obinem: 2 2 2 t +1 1 dt dt 1 dt = 2 = = dx = 2 2 2 + sin x cos x 2t + t + 2 1 + t 2t + t + 2 2 1 2 15 t + + 4 16 1 t+ 1 4 4 = 2 arctg 4 tg x + 1 + C . = arctg 2 15 15 15 15 4 2 2) R ( cos x, sin x ) = R1 cos x, sin x cos x , x I, unde R1 este de asemenea,

o funcie raional de dou variabile. n acest caz facem schimbarea de variabil sin x = t. Rezult dt = cos x dx i 2 2 R1 cos x, sin x cos x dx = R1 1 t , t d t = R 2 (t ) d t .

Exemplul 1.3.3 S se calculeze

de variabil: t = sin x, atunci dt = cos x dx i obinem:

sin 4 x dx , x k. Dac facem schimbarea


=

cos3 x

t sin x 1 1 1 1 = 3 + = + +C . 3 t 3t 3sin x sin x 3) R ( cos x,sin x ) = R1 cos x,sin 2 x sin x .

sin 4 x

cos3 x

dx =

cos 2 x cos x dx
4

(1 t ) d t =
2 4

t4 t2 dt =

15

Cap.1 PRIMITIVE

n acest caz se recomand schimbarea de variabil cos x = t.


Exemplul 1.3.4 S se calculeze

cos
5

x sin 3 x dx . Dac facem schimbarea

de variabil cos x = t obinem: 2 3 2 2 2 2 4 2 cos x sin x dx = cos x sin x sin x dx = t 1 t ( d t ) = t t d t =

t t cos x cos x = +C . 5 3 5 3

1.4 PRIMITIVE DE FORMA R ax 2 + bx + c dx


Pentru nceput observm c printr-o schimbare de variabil de forma t = x + se obine o primitiv de forma: sau

R1 ( t ,

1 t2 d t .
2 2

R1 ( t ,

t2 +1 d t ,

R1 ( t ,

t2 1 d t

ntr-adevr, dac a > 0 i = b2 4ac < 0, atunci avem: b 4a 2 b ax + bx + c = a x + + = x+ +1 . 2a 4a 4a 2a Dac facem schimbarea de variabil b 2a b dt t= t , dx = x+ , atunci x = 2a 2a 2a
2

R ( x,

b 2 ax 2 + bx + c dx = R t , 4a t + 1 2a d t = 2a
= R1 t , t 2 + 1 d t .

Celelalte dou forme se obin n cazurile a > 0, > 0, respectiv a < 0, > 0. Pentru primitivele de forma urmtoarele schimbri de variabile:

R (t,

t 2 + 1 d t se poate face una din

t 2 + 1 = tu + 1 ;

t 2 + 1 = tu 1 ;

t2 +1 = u t .

Exemplul 1.4.1 S se calculeze

. x2 + 2 x + 2 Dac facem schimbarea de variabil x + 1 = t, rezult

x+

dx

16

x+

dx x2 + 2 x + 2

dx x+

( x + 1)2 + 1

dt t 1+ t2 +1

Facem acum o nou schimbare de variabil: t 2 + 1 = u t . Ridicnd la ptrat i efectund calculele obinem: u2 + 1 u2 1 u2 + 1 d u i t 2 + 1 = , dt = . t= 2u 2u 2u 2 Aadar, avem:

2 1 1 1 u +1 du u2 + 1 = = 2 2 du = 2 2 2 u ( u 1) t 1+ t2 +1 2 u 1 1+ u +1 u 2u 2u 1 du 1 du 1 1 1 1 1 = + 2 = ln u 1 + 2 du = 2 u 1 2 u ( u 1) 2 2 u 1 u u

dt

1 1 = ln u 1 ln u + + C unde u = t + t 2 + 1 = x + 1 + x 2 + 2 x + 2 . 2 2u

Pentru primitive de forma urmtoarele schimbri de

R (t,

t 2 1 d t se poate face una din

variabile:

t 2 1 = u ( t 1) ;

t 2 1 = t u , iar pentru primitive de forma

R (t,

1 t2 dt ,

t 2 1 = u ( t + 1) ; 1 t 2 = u (1 t ) ;

1 t 2 = u (1 + t ) ; 1 t 2 = tu 1 .

1.5. PRIMITIVE DE FORMA: x m ( ax n + b ) dx , m,n,q Q


p
Acest tip de primitive este cunoscut sub numele de integrale binome. Matematicianul rus P.L. Cebev a artat c aceste primitive se pot calcula numai n urmtoarele 3 cazuri:
Cazul 1: p . Dac notm cu r numitorul comun al numerelor m i n i facem schimbarea de variabil x = t r obinem:

( ax

+b

dx = t mr at nr + b

rt r 1d t .

Deoarece mr raional.

i nr

rezult c funcia de sub semnul integral este

17

Cap.1 PRIMITIVE

Exemplul 1.5.1 S se calculeze

dx

x +1

10

, x (0, )

dx

x +1

10

= x 1 2 x1 4 + 1

10

dx .

1 1 Aadar avem: m = ; n = i p = 10 . 2 4 Cum r = 4 facem schimbarea de variabil x = t 4 i obinem: t 4t 3d t dt dt dx = = 4 4 = d t = 4 4 10 10 9 10 2 t ( t + 1) ( t + 1) ( t + 1) ( t + 1)10 x x +1

1 2 ( t + 1)
8

4 1 1 + = 9 9 ( t + 1) 2

x +1

4 + 9

x +1

+C .

Cazul 2:

m +1 , p . n
1

Dac notm u = x n , x > 0, atunci x = u n , dx =


m

1 n 1 u du i n
m +1

1 1 1 1 p p x ax + b dx = n u n ( au + b ) u n du = n u n ( au + b ) du . n continuare facem schimbarea de variabil au + b = t r , unde r este 1 numitorul lui p. Rezult u = t r b i a n p

n 1 r t rp t r 1d t = R (t ) d t . ( au + b ) du = t r b a a m +1 Cum 1 i rp , rezult c funcia de sub semnul integralei este n raional n t. p

m +1 1 u n

m +1

Exemplul 1.5.2 S se calculeze

x3
1 x2

dx , x (1,1) .

m +1 1 = 2 . Cum p = , vom face schimbarea n 2 t de variabil 1 x 2 = t 2 . Rezult x = 1 t 2 , dx = d t i 1 t2

Avem m = 3, n = 2, deci

18

x3
1 x2

dx =

(1 t )
t

2 32

t
2

(1 t )

d t = t2 1 d t = 12

t3 t = 3

(1 x ) =
2

1 x2

1 x2 + C .

m +1 m +1 ;p . + p ; n n Se poate arta, aa cum s-a procedat i n cazul 2, c dac facem schimbarea ax n + b r de variabil = t , x 0, unde r este numitorul lui p, problema se reduce la xn calculul primitivei unei funcii raionale.

Cazul 3:

Exemplul 1.5.3 S se calculeze

dx x
2

(1 + x )

2 3

, x > 0.

m +1 + p = 2 . Facem n 1 , schimbarea de variabil 1 + x 2 = t 2 x 2 , x > 0 i obinem x = t2 1

Avem m = 2; n = 2 i p = 3 2 . Evident

dx =

t2 1

32

dt ,

dx x
2

(1 + x )

2 3

(t = ( t 1)
2

1 t
3

32

t2 1

32

dt =

x 1 1 + x2 +C . dt = t = t x t2 1 + x2 n ncheierea acestui capitol, prezentm o list de primitive care nu se pot exprima prin funcii elementare. ex sin x cos x shx Ei ( x) = dx ; Si ( x ) = dx ; Ci ( x) = dx ; Sh i ( x) = dx ; x x x x 2 chx S ( x) = sin x 2 dx ; C ( x) = cos x 2 dx ; ( x) = e x dx ; Ch i ( x) = dx ; x dx . Li ( x) = ln x =

1 t2