Sunteți pe pagina 1din 53

UPCAT REVIEWER

PRACTICE TEST 1
SOLUTION
1
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
2
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
1. Find the contrapositive of the following statement. If a figure has three sides, it is a triangle.
(A) If a figure does not have three sides, it is a triangle.
(B) If a figure is a triangle, then it does not have three sides
(C) If a figure is not a triangle, then it does not have three sides.
(D) If a figure has three sides, it is not a triangle.
Solution:
Recal l :
The cont r aposi t i ve of t he st at ement If p t hen q i s If not q t hen not p
So t he cont r aposi t i ve of
If a figure has three sides, it is a triangle is
If a figure is not a triangle, then it does not have three sides
Answer: C
2. Solve for x: 4 6 = + + x x
(A) no solution (B) 100 (C) 5 (D)
16
25
Solution:
4 6 = + + x x
transpose
x
to the right
x x = + 4 6
get the square of both sides
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
3
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
x x x + = + 8 16 6
10 8 = x di vi de bot h si des by 8
4
5
= x get t he squar e of bot h si des
16
25
= x
Checki ng:
4 6 = + + x x
4
?
16
25
6
16
25
=
+ +
4
?
16
25
16
96 25
=
+
+
4
?
16
25
16
121
=
+
4
?
4
5
4
11
=
+
4
?
4
16
=
4 4
=
Answer: D
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
4
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
3. Find the length of diagonal AC
in the rectangular solid shown. Dimensions are in feet.
(A) ft d
2
29+

(B) ft d + 7

(C) ft d
2
29+

(D) ft d + 7

Solution:
Usi ng Pyt hagor ean Theor em

( )
2 2 2
5 AB d = +

25
2
+ = d AB
Now, we apply the Pythagorean Theorem to
ABC A
( ) ( ) ( )
2 2 2
AC BC AB = +
d
2
C
B
A
5
d
2
C
B
A
5
A
B
d
5
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
5
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
( ) ( )
2 2 2
2 25 AC d = + +
( ) 29
2 2
+ = d AC
29
2
+ = d AC
Answer: C
4. The area of a regular octagon is
2
30cm
.
What is the area of a regular octagon with sides four
times as large?
(A)
2
545 cm

(B)
2
480 cm

(C)
2
3600 cm

(D)
2
120 cm

Solution:
Gi ven:
2
1
30 cm A =
?
2
= A
1 2
4s s = or 4
1
2
=
s
s
2
1
2
1
2
|
|
.
|

\
|
=
s
s
A
A
2
1
2
4 =
A
A
1 2
16 A A =
( ) 30 16
2
= A
Answer: B
2
2
480 cm A =
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
6
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
5. Simplify:
( )( ) 7 3 7 3 +
(A) -4 (B) 58 (C) 10 (D) -40
Solution:
( )( ) ( ) ( )
2 2
7 3 7 3 7 3 = +

7 3 =
4 =
Answer: A
6. If the sum of the roots of 0 5 3
2
= + x x is added to the product of its roots, the result is
(A) -2 (B) -8 (C) -15 (D) 15
Recal l :
( )( )
2 2
b a b a b a = +
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
7
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
Solution:
In 0 5 3
2
= + x x a=1, b=3, and c=-5
So
Sum of roots =
1
3
= -3
Product of roots =
1
5
= -5
Sum + Product of roots = (-3) + (-5) = -8
Answer: B
Recal l :
In t he quadr at i c equat i on
0
2
= + + c bx ax , w her e 0 = a
Sum of r oot s =
a
b

Pr oduct of r oot s =
a
c
Why?
The r oot s of 0
2
= + + c bx ax usi ng quadr at i c f or mul a
ar e:
a
ac b b
2
4
2

and
a
ac b b
2
4
2
+
Sum of r oot s =
a
ac b b
2
4
2

+
a
ac b b
2
4
2
+
=
a
b
2
2
=
a
b
pr oduct of r oot s =
|
|
.
|

\
|
+
|
|
.
|

\
|

a
ac b b
a
ac b b
2
4
2
4
2 2
( ) ( )
( )
2
2
2 2
2
4
a
ac b b
=
( )
( )
2
2 2
2
4
a
ac b b
=
2
4
4
a
ac
=
a
c
=
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
8
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
7. The roots of the equation 4 2
2
= x x are
(A) real, rational, and unequal
(B) real and irrational
(C) real, rational, and equal
(D) imaginary
Solution:
Express 4 2
2
= x x in the form 0
2
= + + c bx ax , and compute the discriminant ac b 4
2

The b
2
4ac term is called the discriminant and it helps to determine how many and what kind of roots
you see in the solution
Value of b
2
4ac Is it a perfect square? Nature of the Roots
b2 4ac > 0 yes 2 real roots, rational
b2 4ac > 0 no 2 real roots, irrational
b2 4ac < 0 not possible 2 imaginary roots
b2 4ac = 0 not possible 1 real root
So 4 2
2
= x x becomes 0 4 2
2
= x x , a = 2, b = -1, c = -4
( ) ( )( ) 33 4 2 4 1 4
2 2
= = ac b
The result is 33 which is greater than zero and not a perfect square.
therefore the roots are real and irrational.
Answer: B
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
9
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
8. Which statement must be true if a parabola represented by the equation c bx ax y + + =
2
does not
intersect the x-axis?
(A) , 0 4
2
> ac b and ac b 4
2
is not a perfect square


(B) , 0 4
2
> ac b and ac b 4
2
is a perfect square


(C) 0 4
2
< ac b


(D) 0 4
2
= ac b

Solution:
To get the x-intercept/s of c bx ax y + + =
2
we let y = 0, and solve for x.
c bx ax y + + =
2
does not intersect the x-axis when the roots of 0
2
= + + c bx ax are not real or
imaginary.
That happens when 0 4
2
< ac b
Answer: C
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
10
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
9. The value of
1
3
2
0
27
3

|
|
|
.
|

\
|

is


(A) 9 (B)
9
1
(C) 9 (D)
9
1
Solution:
1
3
2
1
3
2
0
27
1
27
3

|
|
|
.
|

\
|
=
|
|
|
.
|

\
|

3
2
27 =

( )
2
3
27 =

2
3 =

9 =
Answer: C
10. What is the last term in the expansion of ( )
5
2y x + ?
(A)
5
2y (B)
5
32y (C)
5
y (D)
5
10y
Solution:
The last term in the expansion of ( )
5
2y x +
is
( )
5
2y
which is equal to
5
32y
Answer: B
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
11
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
11. The larger root of the equation ( )( ) 0 4 3 = + x x is
(A) -3 (B) -4 (C) 4 (D) 3
Solution:
( )( ) 0 4 3 = + x x
0 3 = + x or 0 4 = x
3 = x or 4 = x
The l ar ger of -3 and 4 i s 4.
Answer: C
12. Express
x x
1
1
1
+
+
as a single fraction.
(A)
x x
x
+
+
2
3 2
(B)
x x
x
+
+
2
1 2
(C)
1 2
2
+ x
(D)
2
3
x
Solution:
( )
( ) 1
1 1
1
1
+
+ +
= +
+ x x
x x
x x
( ) 1
1 2
+
+
=
x x
x

x x
x
+
+
=
2
1 2
Answer: B
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
12
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
13. Ano ang kabuuan ng walang katapusang geometric series na
? ... 6696 . 0 116 . 1 86 . 1 1 . 3 + + + +

(A) 8.75 (B) 9.75 (C) 4.75 (D) 7.75
Solution:
Let
... 6696 . 0 116 . 1 86 . 1 1 . 3 + + + + = x

( ) ... 116 . 1 86 . 1 1 . 3 6 . 0 1 . 3 + + + + = x

x x 6 . 0 1 . 3 + =
1 . 3 4 . 0 = x
4 . 0
1 . 3
= x
75 . 7 or
4
31
= x
We can al so use t he f or mul a
r
a
S
n

=
1
1
, w her e
1
a = f i r st t er m and r = common r at i o
6 . 0 1
1 . 3

=
n
S
75 . 7
4
31
4 . 0
1 . 3
= = =
n
S
Answer: D
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
13
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
14. Which equation represents a hyperbola?

(A)
2
16x y = (B)
2
16 x y = (C)
2 2
16 x y = (D)
x
y
16
=
Sol ut i on:
(A)
2
16x y = is a parabola
(B)
2
16 x y = is also a parabola and it opens downward.
(C)
2 2
16 x y = can be expressed as 16
2 2
= + y x .
Therefore it is a circle.

(D)
x
y
16
= Its graph is a hyperbola.
Answer: D
Recal l :
The gr aph of t he quadr at i c f unct i on
c bx ax y + + =
2
, w her e a, b, and c
ar e const ant s and 0 = a , i s a
par abol a t hat opens upw ar d i f a>0,
and a par abol a t hat opens dow nw ar d
i f a<0.
Recal l :
The gr aph of t he equat i on
( ) ( )
2 2 2
r k y h x = + i s a ci r cl e
w hose r adi us i s r and cent er i s (h,k)
Recal l :
If y var i es i nver sel y as x, t hen
x
k
y = , w her e k
i s a const ant of var i at ion and i t s gr aph i s a
hyper bol a. (i n
x
y
16
= ,k=16)
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
14
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
15. Which expression is equivalent to the complex fraction
2
1
2
+

+
x
x
x
x
?
(A)
2
x
(B)
2
2
+ x
x
(C)
4
2
2
+ x
x
(D)
x
2
Sol ut i on:
( ) x x
x
x
x
x
x
x
x
+
=
+
+
-
|
.
|

\
|
+

|
.
|

\
|
+
2 2
2
2
1
2

2
x
=
Answer: A
16. What is the radian measure of the angle formed by the hands of the clock at 2:00 pm?

(A)
2

(B)
3

(C)
4

(D)
6

Sol ut i on:
The degr ee measur e f or med by t he hands of t he
cl ock at 2:00 i s 60
O
. To conver t 60
O
t o r adi an
measur e, mul t i pl y 60
O
by
180

.
rad
3 180
60
O
O

=
Answer: B
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
15
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
17. The expression 15 3[2 + 6(3)] simplifies to
(A) -45 (B) -33 (C) 63 (D) 192
Sol ut i on:
( ) | | | | 18 2 3 15 3 6 2 3 15 = +
| | 16 3 15 =
48 15+ =
63 =
Answer: C
18. Ano ang halaga ng ( )
1
3
1
1 2

+
m
m
m ?
(A) 15 (B) 55 (C) 57 (D) 245
Sol ut i on:
( )
2 1 0
1
3
1
7 5 3 1 2 + + = +

=

m
m
m

49 5 1 + + =
55 =
Answer: B
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
16
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
19. Ang pagsusuli t sa asi gnat ur ang HEKASI ay may 10 kat anungan na nagkakahalaga ng 5 punt os baw at i sa, 7
mga kat anungan na nagkakahalaga ng 6 na punt os sa baw at i sa, at 4 na mga kat anungan na
nagkakahal aga ng 2 punt os sa baw at i sa. Wal a sa mga t anong na i t o ang bi bi gyan ng bahagyang kr edi t o.
Gaano kar ami ng mga punt os sa pagit an ng 0 at 100 ang i mposi bl eng i skor ?
(A) 3 (B) 2 (C) 4 (D) 7
Solution:
- There are 10 questions worth 5 points each so multiples of 5 including 0 up to 50 are possible
scores. [5x0=0, 5x1=5, 5x2=10,,5x10=50].We encircle the numbers.
0
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34
35
36 37 38 39
40
41 42 43 44 45 46 47 48 49
50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
- We add multiples of 6 from 6 to 42 to the encircled numbers because there are 7 question worth 6
points each. We underline the resulting numbers.
0
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34
35
36 37 38 39
40
41 42 43 44 45 46 47 48 49
50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
17
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
- We add multiples of 2 from 2 to 8 to the encircled numbers and also to the underlined numbers
because there are 4 questions worth 2 points each. We highlight the resulting numbers.
0
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34
35
36 37 38 39
40
41 42 43 44 45 46 47 48 49
50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
If the number is not encircled, highlighted or underlined then the number is an impossible score. The
impossible scores between 0 and 100 are 1, 3, 97, and 99.
There are four impossible scores between 0 and 100.
Answer: C
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
18
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
20. Ang isang malaking istante ng libro ay maaaring naglalaman sa pagitan ng 57 at 564 na mga libro.
Eksaktong
6
1
ay librong matematika at eksaktong
9
1
ay librong physics. Ano ang positibong kaibahan
sa pagitan ng pinakamataas at ang pinakamaliit na posibleng bilang ng mga libro na maaaring naka-
imbak sa istante?
(A) 468 (B) 486 (C) 504 (D) 522
Solution:
Eksaktong
6
1
ay librong matematikathe number of books in Mathematics is divisible by 6
eksaktong
9
1
ay librong physics the number of books in Physics is divisible by 9
Number of Math and Physics books combined is divisible by both 6 and 9. Therefore, total number of
books is divisible by 18.
The smallest number more than 57 that is divisible by 18 is 72.
The largest number less than 564 that is divisible by 18 is 558.
The difference between the largest and smallest possible number of books is 558 72 = 486
Answer: B
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
19
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
21. Simplify:
5
3
5 60
3
5
2

(A)
15
15 29
(B)
3
15 7
(C)
15
15 7
(D)
3
15 29
Solution:
First term:
3
5
2

3
5 2
=
, Multiply the numerator and denominator by to rationalize.

3
3
3
5 2
- =

3
15 2
=
60 : Term Second

15 4- =

15 4 - =

15 2 =
Third term:
5
3
5

5
5
5
3 5
- =
3
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
20
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.

5
15 5
=

15 =
15 15 2
3
15 2
5
3
5 60
3
5
2 =
LCD is 3
3
15 7
=
Answer: B
22. Given: R is the midpoint of MS

MS TR
If you outlined a proof that shows
TS TM ~
, which would NOT be used?
(A) TSR TMR A ~ A by the SAS congruency postulate
(B) TS TM ~ by CPCTC
(C) TSR TMR A ~ A by the ASA congruency postulate
(D)
T
S R M
T
S
R M
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
21
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
Solution:
Below is a proof that shows
TS TM ~
Statement Reason
1. R is the midpoint of MS 1. Given
RS MR ~ 2.
2. A midpoint cuts a segment into two
congruent segments
MS TR 3. 3. Given
angles right are SRT and MRT 4. Z Z s right form lines 4. Z
SRT MRT 5. Z ~ Z ~ Z are s right All 5.
TR TR ~ 6. 6. reflexive
7. TSR TMR A ~ A
7. SAS
TS TM ~ 8. 8. CPCTC

All of the choices were used to prove that
TS TM ~
EXCEPT (C) TSR TMR A ~ A by the ASA congruency postulate
ANSWER: C
S
A
S
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
22
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
23. Refer to the figure shown. State the congruency postulate that can be used to prove that
WXV TUV A ~ A
.

Given:
WV TV ~
and
XV UV ~

(A) SSS (B) SAS (C) ASA (D) AAS
Solution:


Included angle and two included sides are congruent. Therefore by SAS
WXV TUV A ~ A
Answer: B not C as given in the answer key
X
W V
U
T
X
W V
U
T
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
23
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
24. Find OM if LO bisects NLM Z
,
20 = LM
,
3 = NO
,
. and

5 = LN
.

(A) 10.23 (B) 0.75 (C) 12 (D) 33.33
Solution:
LN
NO
LM
=
OM
5
3
20
OM
=
12 = OM
ANSWER: C
M
O
N
L
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
24
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
25. What value of x will give the maximum value for 3 7 7
2
+ + x x ?
(A) 0

(B) 1

(C)
2
1

(D)
2
3

Solution:
Let
3 7 7
2
+ + = x x y
7 = a
,
7 = b
,
3 = c
Since ais negative, then
a
b
h
2

=

14
7

=

2
1
= , will give the maximum value
for 3 7 7
2
+ + x x
.
ANSWER: C
Recal l :
In c bx ax y + + =
2
, t he ver t ex i s ( ) k h,
If a i s posi t i ve t hen h w i l l gi ve t he mi ni mum
val ue f or y , and t he mi ni mum val ue i s equal
t o k .
If a i s negat i ve t hen h w i l l gi ve t he maxi mum
val ue f or y , and t he maxi mum val ue i s equal
t o k .
a
b
h
2

= ,
a
b ac
k
4
4
2

=
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
25
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
26. Written in simplest form
y x
y x
2
2
4
4


is
(A) 1 (B) 0 (C)
y x
y x
2
2
4
4


(D) -1
Solution:
( ) 4
4
4
4
2
2
2
2


=


y x
y x
y x
y x

1 =
ANSWER: D
27. Which expression is equivalent to
2 7
2 7

+
?
(A)
5
9
(B) -1 (C)
5
14 2 9 +
(D)
14
2 11+
Solution:
Multiply the numerator and denominator by the conjugate of the denominator.
The conjugate of 2 7 is 2 7 +
2 7
2 14 2 7
2 7
2 7
2 7
2 7

+ +
=
+
+
-

+

5
14 2 9 +
=
ANSWER: C
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
26
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
28. Given two lines whose equations are 0 8 3 = + y x and 0 9 2 = + + ky x , determine the value of k
such that the two lines are perpendicular.
(A)
3
2
(B) 6 (C) 8 (D) 9
Solution:
We express 0 8 3 = + y x in the form b mx y + = , the result is 8 3 + = x y
So its slope is -3.
We express 0 9 2 = + + ky x in the form b mx y + = , the result is
k
x
k
y
9 2
=
So its slope is
k
2
.
We get the product of their slopes and equate to -1.
( ) 1
2
3 =
|
.
|

\
|

k
, if we solve for k, the answer is
6 = k
Answer: B
Recal l :
In b mx y + = , m i s t he sl ope of t he l i ne
Tw o l i nes ar e per pendi cul ar i f t hei r slopes ar e
negat i ve r eci procal s of each ot her .
or i f t he pr oduct of t hei r sl opes i s equal t o -1.
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
27
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
29. Solve for x:
2 2
64 256

=
x x
(A)
11
6
(B)
5
6
(C)
5
1
(D) 0
Solution:
Express both sides of the equation in the same base

2 2
64 256

=
x x

( ) ( )
2
3
2
4
4 4

=
x x

6 3 8
4 4

=
x x

6 3 8 = x x

6 5 = x

5
6
= x
Answer: B
Recal l : l aw of exponent f or
pow er s
( )
mn n m
a a =
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
28
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
30. Find the square root of 4 4 5 2
2 3 4
+ + + + x x x x .
(A) 2
2
+ + x x

(B) 2 2
2
+ + x x

(C) 2 3
2
+ + x x

(D) 2
2
+ x

Solution:
( ) 4 4 5 2 2
2 3 4
2
2
+ + + + = + + x x x x x x
Answer: A
31. The product of the square roots of two consecutive positive numbers is 14 2 , what is their sum?
(A) 15 (B) 17 (C) 19 (D) 21
Solution:
Let x and 1 + x
be the two consecutive positive numbers.
14 2 1 = + - x x
( ) 56 14 4 1 = = + x x
( ) 56 1 = + x x , so 7 = x
because 7(7+1) = 56
The two consecutive positive numbers are 7 and 8. Their sum is 15.
Answer: A
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
29
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
4
32. Given the formula ( ) 32
9
5
= F C ; find F when C is 20.
(A) 15 (B) 17 (C) 68 (D) 21
Solution:
( ) 32
9
5
= F C
( ) 32
9
5
20 = F multiply both sides by
5
9
( ) 32
9
5
5
9
20
5
9
- = - F
32 36 = F
68 = F
Answer: C
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
30
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
33. What number added to 6% of itself equals 31.8?
(A)29.892 (B) 31.74 (C)30 (D) 31
Solution:
Let
x
be the number
8 . 31 06 . 0 = + x x
8 . 31 06 . 1 = x
06 . 1
8 . 31
= x
30 = x
Answer: C
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
31
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
34. Perform the indicated operations: ( ) ( ) ( )
2 2
3 2 3 3 2 a a a a
(A) 2 (B) 0 (C) -3 (D) a 2
Solution:
( ) ( ) ( ) ( ) 9 6 6 3 9 12 4 3 2 3 3 2
2 2 2 2 2
+ + + = a a a a a a a a a a
9 12 4
2
+ a a

Answer: B
35. What must be the value of m if 5 x is a factor of 35 2
2
mx x ?
(A) 3 (B) 5 (C) 7 (D) 10
Solution:
Let 35 2 ) (
2
= mx x x f
5 x
is a factor of
35 2 ) (
2
= mx x x f when 0 ) 5 ( = f [We use the Remainder Theorem]
So ( ) 35 5 5 2 ) 5 (
2
= m f
m 5 15 =
3 0 5 15 = = m m
Answer: A
a a 6 3
2
+
9 6
2
+ a a
0
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
32
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
36. Reduce
|
.
|

\
|

+
b a
b
a
b
a b
a b
2 to a single fraction in its lowest terms.
(A)
b
b a 2 +
(B)
a
b a 2
(C)
a
b a 2
(D)
b
b a + 2
Solution:
|
.
|

\
|

+
b a
b
a
b
a b
a b
2
, we distribute -2
b a
b
a
b
a b
a b

+
=
2 2
b a
b a
b a
b
a
b

+ =
2 2

b a
b a b
a
b

+
+ =
) ( 2 2
b a
a b
a
b

+ =
2
a b
a b
a
b

=
2
Si mi l ar f r act i ons, [ t hey have t he
same denomi nat or s] so w e
combi ne t he numer at or s.
a b
a b

+
i s al so equal t o
b a
b a

1
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
33
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
3 + x 2
a
a
a
b
=
2
a
b a 2
=
Answer: C
37. Find the quotient if 6 5 3 2
2 3
+ x x x is divided by 2 3
2
+ x x .
(A) 3 2 x (B) 3 2 + x (C) 3 2 + x (D) 3 2 x
Solution:

2 3
2
+ x x

6 5 3 2
2 3
+ x x x
Answer: B
6 9 3
2
+ x x
6 +
a
a
= 1
St ep 1.Di vi de
3
2x by
2
x , t he r esul t i s x 2
St ep 2.M ul t i pl y x 2 by 2 3
2
+ x x , t he
r esul t i s x x x 4 6 2
2 3
+
x x x 4 6 2
2 3
+
x x 9 3
2

St ep 3.Subt r act x x x 4 6 2
2 3
+ f r om
6 5 3 2
2 3
+ x x x
, the result is
x x 9 3
2

St ep 4.Br i ng dow n +6
St ep 5.Di vi de
2
3x by
2
x , t he r esul t i s 3
St ep 6.M ul t i pl y 3 by 2 3
2
+ x x , t he r esul t
i s 6 9 3
2
+ x x
St ep 7.Subt r act 6 9 3
2
+ x x f r om
6 9 3
2
+ x x , t he r esul t i s 0, t her e i s no
r emai nder .
0
Last St ep8. The quot i ent i s
3 2 + x
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
34
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
38. Ang mga bahay sa Ti ni o St reet ay may sunud-sunod na bi l ang mul a 1 hanggang 447. Il ang t anso na
numer o ang kai l angan upang magaw a ang l ahat ng bil ang ng mga bahay ?
(A) 1232 (B) 1231 (C) 1236 (D) 1233
Solution:
ANSWER: D
39. Solve for x: ( ) ( ) 34 25
7
3
11
14
1
5
7
+ = x x
x
(A) 4 (B) 11 (C) 18 (D) 25
Solution:
( ) ( ) 34 25
7
3
11
14
1
5
7
+ = x x
x
multiply both sides by 70 = LCD
( ) ( ) ( ) ( )
(

+ =
(

34 25
7
3
70 11
14
1
5
7
70 x x
x
distribute 70
( ) ( ) 2380 25 30 11 5 98 + = x x x
2380 750 30 55 5 98 + = + x x x
1630 30 55 93 + = + x x
1575 63 = x
25 = x
ANSWER: D
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
35
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
40. The length of a room is 8 feet greater than its width; if each dimension is increased by 2 feet, the area
will be increased by 60 square feet. Find the area of the floor.
(A) 65 (B) 105 (C) 153 (D) 180
Solution:
Area = ( ) 8 + x x
New Area = ( )( ) ( ) 60 8 10 2 + + = + + x x x x
( )( ) ( ) 60 8 10 2 + + = + + x x x x
60 8 20 12
2 2
+ + = + + x x x x
40 4 = x
10 = x
Original area of the floor = ( )
2
180 18 10 ft =

ANSWER: D
2 + x
10 + x
x
8 + x
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
36
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
41. Find the greatest common factor of 9 6 3
2
+ x x , 15 21 6
2
+ x x , and 6 6
3
x .
(A) ( ) 1 3 x (B) ( ) 3 3 + x (C) ( ) 1 3 + x (D) ( ) 3 3 x
Solution:
( ) ( )( ) 1 3 3 3 2 3 9 6 3
2 2
+ = + = + x x x x x x
( ) ( )( ) 1 5 2 3 5 7 2 3 15 21 6
2 2
= + = + x x x x x x

( ) ( )( ) 1 1 3 2 1 6 6 6
2 3 3
+ + = = x x x x x
GCF = ( ) 1 3 x
Answer: A
42. Find the equation of the line that passes through the point (-2,-5) and is parallel to the line 5x-4y=2.
(A) 5x-4y=-17 (B) -2x-5y=2 (C) 5x+4y=2 (D) 5x-4y=10
Solution:
The lines 5x-4y=2 and 5x-4y=k [k is constant] are parallel.
To solve for k, we substitute (-2,-5) in 5x-4y=k
( ) ( ) k = 5 4 2 5
k = + 20 10
10 = k
Therefore the equation of the line that passes through the point (-2,-5) and is parallel to the line 5x-4y=2
is 10 4 5 = y x
ANSWER: D
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
37
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
43. Simplify:
3
2
5 3
2
2
2 3
4

|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|
x
p y
y
p x

(A)
14
4 6
16 p
y x
(B)
15 11
12
16
p y
x
(C)
19 10
6
4 p y
x
(D)
19 13
12
16 p y
x

Solution:
|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|
=
|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|

6
15 9
4
4 6 2
3
2
5 3
2
2
2 3
4 4
x
p y
y
p x
x
p y
y
p x

|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|
=


6
15 9
4
4 6 2
4
x
p y
y
p x

19 13
12
16 p y
x
=
ANSWER: D
44. Simplify:
|
.
|

\
|
+ |
.
|

\
|

2
7
2
1
2
7
2
1
7 6 7 6 y x y x

(A)
7
49 42 36 y xy x + (B)
7
49 36 y x (C)
7
49 42 36 y xy x + (D)
7
49 36 y x +

Solution:
2
2
7
2
2
1
2
7
2
1
2
7
2
1
7 6 7 6 7 6 |
.
|

\
|
|
.
|

\
|
= |
.
|

\
|
+ |
.
|

\
|
y x y x y x

7
49 36 y x =
ANSWER: B
Recal l :
( )( )
2 2
b a b a b a = +
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
38
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
45. Simplify:
( )
3 8 2
4
3
3 6

xy y x
xy y x
(A)
3 4
y x (B) xy (C)
6 5
y x (D)
4 5
y x
Solution:
( )
( )( )( )
4
3 3 4 2
3 8 2
4
3
3 6
xy
y x xy y x
xy y x
xy y x
=



4 5
y x =

ANSWER: D
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
39
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
46. Use similar triangles to find x.

(A) 8/9 ft (B) 5.4 ft (C) 15 ft (D) ft
3
2
1
Solution:
9
5
3
=
x
ft
3
2
1 or
3
5
= x
ANSWER: D
3 f t
9 f t
5 f t
x
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
40
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
47. Given: BC PQ//
.
Find the length of AC
.
(A) 17 (B) 21 (C) 23 (D) 18
Solution:
AC
AQ
=
AB
AP

Let AQ = x
12 14
6
+
=
x
x
cross multiply
72 6 14 + = x x
72 8 = x
9 = x
AC = x+12 = 9 + 12 = 21
Answer: B
B
12
6
Q P
A
C
8
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
41
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
48. The numbers 27, 36, and 45 represents the length of the sides of a/an
(A) acute triangle (B) obtuse triangle (C) no triangle (D) right triangle
Solution:
3-4-5 is a Pythagorean Triple, multiply by 9
27-36-45
Therefore the numbers 27, 36, and 45 represents the length of the sides of a right triangle.
ANSWER: D
49. In the figure shown, square WXYZ is inscribed in circle O. Also, XY OM and . 7 = OM
Find the area of the shaded region.


(A) 49 49 (B) 49 2 49 (C) 196 98 (D) 196 147
Y
X
Z
W

UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
42
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
Solution:


14 2 = = OM YZ
XZ is a diagonal of the square, therefore
2 14 2 = = YZ XZ
XZ is also the diameter of the circle, so the radius is one-half of its measure.
Radius of circle O = 2 7
Area of shaded region = Area of circle Area of square
= ( )
2
2
14 2 7
= 196 98
Answer: C
Y
X
Z
W

UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
43
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
50. Simplify:
|
.
|

\
|

+
3
1
8
7
2
3
1
6
5
(A)
8
3
(B)
5
4
(C)
3
2
(D)
6
1
Solution:
|
.
|

\
|

+
= -
|
.
|

\
|

+
3
1
8
7
24 48
8 20
24
24
3
1
8
7
2
3
1
6
5

8 21 48
28
+
=

35
28
=
5
4
=
Answer: B
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
44
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
51. Evaluate ( )( )
0
5 5 5 2 2
3 4 2 4 2 y xy x y x y x + + + if 3 = x and 4 = y .
(A) -45 (B) -81 (C) -36 (D) -27
Solution:
( )( )
0
5 5 5 2 2
3 4 2 4 2 y xy x y x y x + + +
( ) y x y x + = 4 2
2 2

substitute 3 = x and 4 = y .
( ) ( ) 4 3 4 4 2 3
2 2
+ =
( ) 1 4 32 9 + =
27 =
ANSWER: D
1
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
45
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
52. The length of AC is
6
1
5 meters. The length of BC is
2
1
2 meters. Find AB.
(A) 2 m (B)
4
1
7 m (C)
3
2
7 m (D)
3
2
2 m
Solution:
AC BC AB = +
6
1
5
2
1
2 = + AB
2
1
2
6
1
5 = AB

6
3
2
6
1
5 =

6
15
6
31
=

6
16
=

m
3
2
2 or
3
8
=
ANSWER: D
B C A
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
46
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
53. What is the sum of 2 and 18 ?
(A) 5 2i

(B) 2 5i

(C) 2 4i

(D) i 6
Solution:
2 3 2 18 2 i i + = +
2 4i =
Answer: C
54. Ano ang ika-7-term sa isang geometric sequence kung ang unang term ay 81 at ang ika-11-term ay

?
729
1

(A)
27
1

(B)
9
1

(C)
3
1

(D) 1
Solution:
Given: 81
1
= a ,
729
1
11
= a , ?
7
= a
In geometric sequence the nth term is
1
1

=
n
n
r a a
1 11
1 11

= r a a
10
81
729
1
r =
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
47
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
10
81 729
1
r =

10
4 6
3 3
1
r =

10
10
3
1
r =
10
10
3
1
r =
|
.
|

\
|
3
1
= r
Therefore
1 7
1 7

= r a a
( )
6
3
1
81
|
.
|

\
|
=
6
4
3
3
=
2
3
1
=
9
1
=
Answer: B
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
48
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
55. Kung ang 25% ng isang numero ay 75. Ano naman ang 30% ng numero?
(A) 80 (B) 90 (C) 100 (D) 85
1
Solution:
Let
x
be the number
75 25 . 0 = x , multiply both sides by 4
300 = x
Therefore
Answer: B
90 3 . 0 = x
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
49
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
56. Based on the diagram below, which statement is true?
(A) a // b (B) a // c (C) b // c (D) d // e
Solution:
Therefore d//e
ANSWER: D
e
d
c
b a

120

115

60

110
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
50
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
57. Ayon sa i sang si naunang pani ni w al a, kapag ang i sang kai bi gan ay dumal aw sa i sang may sakit na t ao,
30
1
ng kanyang pagkakasakit ay naw aw al a . Ano ang pi nakamababang bi l ang ng kai bi gan ang
kai l angang bumi si t a sa may saki t upang maal i s ang 98% o hi gi t pa ng kanyang pagkakasaki t ?
(A) 114 (B) 115 (C) 116 (D) 117
Solution:
02 . 0
30
29
=
|
.
|

\
|
x
get the log of both sides
02 . 0 log
30
29
log =
|
.
|

\
|
x
|
.
|

\
|
=
30
29
log
02 . 0 log
x
3936 . 115 = x
The smallest integer greater than 115.3936 is 116.
Answer: C
100% - 98%
30
1
1
Recal l :
a n a
b
n
b
log log =
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
51
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
58. Si Sar ah ay gagaw a ng i sang keyk at i l ang mga cooki es. Ang keyk ay nangangai l angan ng
8
3
t asa ng
asukal at ang mga cooki es ay nangangai l angan ng
5
3
t asa ng asukal . Si Sar ah ay may
16
15
t asa ng
asukal . Si ya ba ay may sapat na asukal ?
(A) Si ya ay may sapat na asukal
(B) Kai l angan pa niya ng
8
1
tasa ng asukal.
(C) Kai l angan pa niya ng
80
3
tasa ng asukal.
(D) Kai l angan pa niya ng
19
4
tasa ng asukal.
Solution:
Sarah needs
16
15
5
3
8
3

|
.
|

\
|
+ cups of sugar

16
15
40
39
=

16
15
40
39
=

80
75 78
=

80
3
=
Answer: C
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
52
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
59. Find the distance from the point (2,3) to the line . 5 = y x
(A) 1

(B)
3
2

(C)
2
3

(D) 2 3
Solution:
2 2
1 1
B A
C By Ax
d
+
+ +
=

( )( ) ( )( ) ( )
( )
2
2
1 1
5 3 1 2 1
+
+ +
=

2
6
=
2 3 =
ANSWER: D
UPCAT REVIEWER
PRACTICE TEST 1
SOLUTION
53
If you have quest i ons or homew or k i n M at h (f r om el ement ar y t o col l ege l evel )
send t o us at r evi ew ermat h@yahoo.com. Do l et us know t he deadl i ne of your assi gnment .
We l l submi t t he sol ut i on on t i me t hr ough your e-mai l addr ess.
60. If
4
1
= +
x
x
, what is the value of
2
2
1
x
x +
?
(A) 16

(B) 15

(C) 14

(D) 12
Solution:
4
1
= +
x
x
get the square of both sides
16
1 1
2
2
2
= + +
x x
x x
14
1
2
2
= +
x
x
Answer: C
.