Sunteți pe pagina 1din 6

LIMBAJUL CORPULUI Un zambet poate provoca minuni Nu putem mereu comunica, insa corpul nostru vorbeste intotdeauna.

Mimica, gestica, tonul in care vorbim, tinuta corpului, mersul, lasa in urma mereu o impresie despre noi, ele subliniaza mai mult ca orice simpatia si antipatia intre noi, oamenii, decat vorbele pe care le rostim.

Test de identificare a comunicarii non-verbale intre doi parteneri de discutie 1. Incepeti sa vorbiti si ascultatorul dumneavoastra incepe sa bata cu degetele pe masa. Acest lucru semnalizeaza: a). Acord, consimtamant, aprobare b). Refuz, respingere c). Nervozitate, nerabdare d). Talentul de a se impune 2. Partenerul dumneavoastra de discutie isi freaca mainile. Acest lucru semnalizeaza: a). (Auto) satisfactie, (auto) multumire b). Nerabdare c). Scepticism, neincredere d). Indispozitie, neliniste 3. Partenerul dumneavoastra de discutie se apleaca in fata in timpul discutiei. El semnalizeaza : a). Jena, impas, indoiala b). Interes, simpatie c). Ingandurare, meditatie d). Dezinteres 4. Purtati o discutie in picioare cu un partener de afaceri. Ce distanta ar trebui sa pastrati? a). Ca. 50 cm b). Ca 20 cm c). Ca 1-1,5 m d). Ca 2-3 m 5. Partenerul de discutie sta in fata dumneavoastra cu bratele incrucisate. Acest lucru semnalizeaza: a). Nesiguranta, reticenta, respingere

b). Concentrare, hotarare c). Siguranta, sinceritate d). Plictiseala, pesimism, istovire 6. Care din urmatoarele gesturi semnalizeaza agresivitate: a). Apropiere ambelor degete aratatoare, la incrucisarea restului de degete, in timp ce degetele mari se lipesc deasupra celor aratatoare ( pistol dublu) b). Vorbitorul isi freaca incet mainile c). Vorbitorul preseaza la un loc varfurile degetelor unei maini d). Vorbitorul incruciseaza mainile pe piept 7. Observati la partenerul dumneavoastra de discutie o clipire destul de deasa a ochilor. Acest lucru semnalizeaza: a). Respingere b). Aroganta c). Nesiguranta, nervozitate d). Furie, manie restransa 8. Vorbiti si partenerul dumneavoastra de discutie se uita des in alta parte. Acest lucru semnalizeaza: a). Dorinta de a se impune b). Lipsa de simpatie, jena, indoiala c). Siguranta, interes d). Refuz, agresiune 9. Partenerul dumneavoastra se atinge la nas in pasi repetati. Aceasta semnalizeaza: a). Jena, indoiala b). Frica, protectie de sine c). Interes, atentie d). Incordare 10. Persoana de vizavi pastreaza contact vizibil cu dumeavoastra. Aceasta semnalizeaza: a). Dezinteres b). Interes c). Siguranta d). Nesiguranta

11. Partenerul dumneavoastra de discutie isi atinge buzele cu unul sau mai multe degete. Aceasta semnalizeaza: a). Agresivitate b). Mirare, uimire, surprindere

c). Multumire, satisfactie d). Retinere de informatii 12. Observati la partenerul de discutie ca isi musca buzele. Aceasta semnalizeaza: a). Incordare interioara, respingere b). Aroganta c). Bucurie, multumire, satisfactie d). Dorinta de impunere 13. Partenerul de discutie sta in fata dumneavoastra pe scaun, cu picioarele larg desfacute. Aceasta semnalizeaza: a). Spontaneitate, creativitate b). Calm, lipsit de bunavointa c). Nervozitate d). Refuz, indignare 14. Picioarele suprapuse ale unei persoane sunt indreptate spre partenerul de discutie. Aceasta semnalizeaza: a). Refuz, dezmintire, respingere b). Dorinta de a se impune c). Interes, simpatie d). Impas, indoiala Raspunsuri corecte: 1-c, 2-a, 3-b, 4-c, 5-a, 6-a, 7-c, 8-b, 9-a, 10-b, 11-d, 12-a, 13-b, 14-c Fiecare raspuns corect se noteaza cu 1 punct. 1-7 Puncte Un rezultat bun, care vizeaza faptul ca stiti sa interpretati bine limbajul trupului. Cu toate acestea trebuie sa recunoasteti si sa constatati uneori, ca nu este chiar atat de facil sa identificam foarte clar semnalele partenerului de discutie. Trebuie sa aveti in vedere, ca identificarea semnalelor nonverbale ale corpului este cu atat mai compacta, cu cat stiti sa identificati cat mai multe semnale. Doar cand toate semnalele sunt corect identificate, aveti succes cu interpretarea dumneavoastra. Insa aveti deja un simt bine dezvoltat in ceea ce priveste semnalele nonverbale ale oamenilor din jur, o mai mare siguranta in intelegerea limbajului trupului v-ar putea oferi un seminar de specialitate. 8-14 Puncte Va descurcati foarte bine in descifrarea limbajului trupului. Cu toate acestea sau mai ales trebuie sa stiti, ca limbajul trupului are mereu mai multe intelesuri. Interpretarea acestuia depinde si de situatiile in care identificati aceste semnale. Este bine sa recurgeti cat mai des la perceptiile dumneavoastra, ca sa nu aveti impresia anticipata, ca ati inteles din primul moment tot.

Ipostaze din limbajul trupului si insemnatatea acestora

Frica, indispozitie: umerii ridicati, Bratele sunt pe post de bariera de protectie

Situatie tensionata: Stergerea grijilor

Bucurie adevarata coltul gurii arata in sus, ochii rad si ei

Apropiere

Indispozitie personificata a inghitit limba, mainile tradatoare sunt la spate

Sublinierea gestului: a arata rezolvarea

Groaza pura Gura deschisa, ochii larg deschisi

Gest de dominanta: Aspiratie la putere, evtl. ingandurare, aroganta

Indoiala, daca este in ordine

Deprimat, capul lasat in jos, coltul gurii la fel, mainile incordate

Corpul vorbeste cu sublinierea unei afirmatii

Buza inferioara este ridicata, dubiu, multumire

Ingandurare, mangaierea barbiei