Sunteți pe pagina 1din 102

Universitatea tefan cel Mare Suceava Facultatea de tiine Economice i Administraie Public

EXAMENE LICEN

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

Asisten managerial i secretariat

Editura Universitii Suceava 2009

COLECTIV DE AUTORI:

1. Prof. univ. dr. Elena Hlaciuc, disciplina: a) Bazele contabilitii 2. Prof. univ. dr. Aurel Burciu, disciplina: a) Management 3. Prof. univ. dr. Doru Tiliue, disciplina: b) Birotic 4. Prof. univ. dr. Ionel Bostan, disciplina: c) Drept financiar i fiscal 5. Lector univ. dr. Alunica Morariu, disciplina: a) Managementul resurselor umane

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

DISCIPLINELE VALABILE PENTRU EXAMENUL DE LICEN LA SPECIALIZAREA ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

I.

Discipline fundamentale: 1. Management pp. 4 18 2. Birotic p. 19 - 31 Discipline de specialitate 1. Bazele contabilitii pp. 32 68 2. Managementul resurselor umane pp.69 - 84 3. Drept financiar i fiscal pp. 85 100

II.

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT MANAGEMENT Model teste licen 2008-2009 1.Care din urmtoarele definiii pot fi asociate managementului? 1. tiina tehnicilor de conducere a ntreprinderii; 2. procesul de definire i ndeplinire a unor scopuri prin realizarea a 3 funcii de baz ale conducerii planificarea, organizarea i sistematizarea - pe fondul utilizrii unor resurse date; 3. arta de a conduce, de a administra; 4. procesul prin care managerii opereaz cu trei elemente fundamentale idei, lucruri, bani i oameni realiznd obiectivele prin alii. Alegei varianta corect: a) 1,3 b) 2,3 c) 3,4 2. Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. prin funcia de control se iniiaz ciclul procesului de management; b.funcia de control reprezint ansamblul proceselor prin care performanele realizate de firm sau de componenii ei sunt msurate i comparate cu obiectivele standard; c. procesul de control presupune determinarea cauzelor obiective i subiective care au generat abaterile; 3. n concepia sistemic asupra firmei, n vederea definirii managementului se face apel la urmtoarele noiuni: a. relaiile de management, procesele de management; b. procesele de management, cunotinele de management; c. cunotinele de management, relaiile de management. 4. Procesul de management cuprinde urmtoarele funcii: a. funcia de previziune, funcia de organizare, funcia de coordonare, funcia de motivare, funcia de control; b. funcia de previziune, funcia de promovare, funcia de organizare, funcia de conducere, funcia de control; c. funcia de previziune, funcia de promovare, funcia de organizare, funcia de antrenare, funcia de conducere, funcia de control. 5. Prin aptitudinile conceptuale al e managerilor nelegem: a. S orienteze firma n timp, dup un anumit pan conceput, pentru a-i atinge misiunea i obiectivele stabilite, de a formula i implementa strategii eficiente i eficace; b. S creeze un climat favorabil cooperrii i comunicrii deschise ntre componenii grupurilor de lucru; c. Totalitatea cunotinelor profesionale de specialitate. 6. Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. strategia de renunare presupune renunarea la activitile care implic costuri suplimentare; b.strategia de prezentare pentru faliment presupune iniierea din proprie iniiativ a procedurii de reorganizare sub supraveghere judectoreasc; c. strategia lichidrii implic vnzarea sau dizolvarea firmei ca urmare a deciziei acionarilor; d.strategia lichidrii implic vnzarea sau dizolvarea firmei ca urmare a unei conjuncturi nefavorabile. 7. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. strategia diversificrii presupune dezvoltarea i diversificarea produsului sau serviciului; b.strategia integrrii verticale presupune integrarea prin absorbirea unor firme din acelai domeniu; c. strategia integrrii verticale presupune integrarea n domeniile clienilor; d.strategia diversificrii este a strategie la nivel de afaceri. 8. Care din urmtoarele afirmaii sunt false?
4

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT a. strategia de concentrare asupra unui anumit segment de pia se realizeaz pe baza strategiei de dominare global prin costuri i a strategiei diversificrii; b.diferenierea produsului sau serviciului este o alternativ strategic prin care se individualizeaz produsul ca fiind unicat; c. strategiile la nivel de afaceri precizeaz ce domenii de afaceri vor fi abordate i cum se vor repartiza resursele firmei ntre aceste domenii. 9. Care din urmtoarele afirmaii sunt false: a. strategia reprezint arta de folosi cu dibcie toate mijloacele disponibile n vederea asigurrii succesului ntr-o lupt; b. strategia reprezint ansamblul criteriilor de decizie care ghideaz comportamentul unui agent economic; c. strategia reprezint direcia i scopul unei organizaii pe termen scurt, care potrivete ntr-un mod ideal resursele cu mediul su extern. 10. Unii autori identific n evoluia managementului strategic urmtoarele etape distincte: 1.planificarea financiar de baz; 2.planificarea bazat pe profunzime; 3.planificarea orientat pe mediu extern; 4.managementul strategic. Alegei varianta corect: a) 1,3,4; b) 2,3,4; c) 1,2,3,4. 11. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. diviziunea vertical a muncii pornete de la faptul c munca specializat este eficient; b.diviziunea vertical a muncii presupune stabilirea ierarhiilor, a liniilor de autoritate i a fluxului de comunicaii din interiorul unei firme; c. diviziunea vertical a muncii se realizeaz prin separarea activitilor i gruparea lor n posturi i compartimente. 12. Diviziunea vertical a muncii presupune stabilirea: a. posturilor; b. activitilor i gruparea lor n posturi i compartimente; c. fluxului de comunicaii din interiorul unei firme. 13. Compartimentele: a. reprezint acele componente formate dintr-un numr variabil de salariai ai firmei subordonai unei autoriti unice; b. se creeaz n scopul ndeplinirii unor activiti i atribuii cu caracter provizoriu; c. pot fi grupate dup diferite criterii. 14. Care dintre urmtorii factori nu influeneaz structura organizatoric a unei firme? a. Strategiile; b. Mediul; c. Tehnologia; d. Resursele umane; e. Sloganul firmei. 15. Organizarea descentralizat: a. n acest caz firma i definete foarte amnunit procedurile interne de lucru, regulile dup care va funciona, urmnd ca diverse compartimente/departamente constituite s funcioneze dup reguli formale stricte; b. n acest caz marile companii s-au partajat n uniti mici de profit , fiecare unitate fiind subordonat unui manager,devenind astfel mai adaptabil la cerinele clientului; c. acest tip de organizare deriv din doctrina militar i presupune o centralizare a puterii/competenelor; n afaceri s-a aplicat n anii 50 n companiile americane i echivaleaz cu organigrame relativ birocratice, greu adaptabile la cerinele impuse de clieni.
5

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 16. Care din urmtoarele afirmaii sunt false: a. Motivaia este pentru muli manageri esena filozofiei manageriale iar pentru alii rmne o enigm; b. Motivaia reprezint suma forelor, energiilor interne i externe care nu iniiaz i dirijeaz comportamentul spre un scop; c. Performanele individuale i organizaionale sunt determinate de sistemul de valori al indivizilor, gradul lor de motivaie i satisfacie; d. Motivarea muncii unui individ echivaleaz cu certitudinea c el va obine, executnd o munc n condiiile date, elemente ce-i vor satisface propriile nevoi la un moment dat; e. Motivaia individual presupune definirea a trei elemente principale: interesele, atitudinile, nevoile. 17. Principalele teorii ale motivaiei individuale ntlnite n teoria i practica managerial sunt: 1. teoria performanelor ateptate; 2. teoria factorilor duali; 3. teoria ierarhiei nevoilor (clasificarea piramidal a nevoilor); 4. teoria achiziiei succeselor; 5. teoria condiionrii operante; 6. teoria ERG; 7. teoria X-Y-Z. Alegei varianta corect: a) 3,4,6,7; b) 1,3,4,7; c) 2,3,4,6. 18. Concepia tradiional fa de individ n procesul muncii consider: a. individul obinuit este ru natural i manifest o inerent neplcere fa de munc i o va evita dac el va putea; b. omului obinuit nu-i displace munca; c. individul obinuit nu prefer s fie condus. 19. Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. interesele sunt predispoziii de acceptare sau respingere a unor evenimente, obiecte sau persoane; b. nevoile nesatisfcute sunt energizantele comportamentului uman; c. interesele reprezint activitile spre care voina individului se orienteaz. 20. Alderfer consider c exist urmtoarele tipuri de nevoi individuale: a. nevoi de securitate, nevoi existeniale, nevoi de mplinire ; b. nevoi existeniale, nevoi relaionale, nevoi de mplinire; c. nevoi relaionale, nevoi de mplinire, nevoi de securitate. 21. Ideea care domin teoria performanelor ateptate este: a. individul va obine performan dac va fi pltit; b. individul ia o anumit decizie cu privire la comportamentul lui n sperana satisfacerii unor nevoi sau dorine. 22. Care din urmtoarele afirmaii este fals? a. teoria factorilor duali sugereaz c atunci cnd lipsesc factorii motivatori stagneaz att satisfacia ct i motivaia; b. teoria condiionrii operante, ca teorie care abordeaz motivaia individual, sugereaz c individul va obine performan dac va fi pltit; c. teoria performanelor ateptate combin factorii individuali i factorii organizaionali n explicarea motivaiei. 23.Nevoile reprezint: a. predispoziii de acceptare sau respingere a unor evenimente, obiecte sau persoane; b. dorinele sau trebuinele fizice i psihice ale persoanei; c. activitile spre care voina individului se orienteaz, cu scopul de a obine ceea ce este avantajos sau folositor pentru acesta.

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 24.Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. beneficiile obinute din control trebuie s fie mai mari dect cheltuielile ocazionate de acesta; b. sistemele de control sunt afectate de ineficien dac cei la care se aplic le resimt ca nedrepte sau inacceptabile; c. metodele i obiectivele controlate nu trebuie s corespund i s fie corelate cu natura obiectelor, poziia ierarhic i personalitatea celor a cror realizri sunt controlate; d. controlul trebuie s se bazeze pe informaii corecte, asigurate la timp i la persoanele care au nevoie de ele i le pot utiliza cu maximum de randament. 25.Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. controlul poate fi definit ca fiind procesul de asigurare a ndeplinirii eficiente a obiectivelor ntreprinderii; b. a controla nseamn a stabili standardele de performan folosite pentru a msura progresul spre realizarea obiectivelor; c. controlul trebuie s asigure prevenirea nerealizrii obiectivelor; d. ntre activitatea de planificare i cea de control nu exist o intercondiionare reciproc. 26. Procesul de execuie se caracterizeaz prin: a. Faptul c o parte din fora de munc acioneaz asupra celorlalte pri a majoritii resurselor umane pentru o eficien ct mai ridicat; (procesele de management) b. Faptul c este un ntreg integrat; c. Faptul c fora de munc acioneaz nemijlocit asupra obiectelor muncii prin intermediul mijloacelor de munc; d. Faptul c fora de munc acioneaz nemijlocit asupra celorlalte pri a majoritii resurselor umane; e. Faptul c fora de munc acioneaz n mod indirect cu ajutorul unor categorii speciale de mijloace de munc. 27. Analiznd sunt: a b c d dezvoltarea specializrii i a nivelurilor de management putem spune ca managerii De prim linie, de baz, superiori; Manageri superiori, de prim linie, inferiori; Inferiori, de mijloc, seniori-managerii; Managerii superiori, de nivel mediu, inferiori, non-managerii.

28. Funciile managementului firmei sunt: a. Conducere, organizare, delegare, dirijare; b. Examinare, organizare, control, dirijare; c. Prevedere, organizare, coordonare, control; d. Prevedere, organizare, coordonare, antrenare i motivare, control i evaluare; e. Planificare, organizare, control, delegare; f. Planificare, examinare, delegare, control. 29. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: a. Managementul reprezint activitatea sau procesul de planificare, organizare, coordonare, antrenare i control al membrilor unei organizaii n vederea utilizrii cu maximum de eficien a resurselor de care dispune acea organizaie; b. Managerii sunt persoanele chemate s materializeze actul de conducere, respectiv persoanele investit cu autoritate, capacitate decizional i responsabilitate privind folosirea cu eficien maxim a resurselor disponibile firmei; c. Prin funcia de conducere se decide cine i ce anume face, se grupeaz activitile pe posturi i compartimente, se definesc responsabilitile, se stabilesc mijloacele ce se vor utiliza pentru comunicare, coordonare i control; d. Misiunea firmei reprezint viziunea managerilor asupra ceea ce firma va face pe termen lung; e. Cultura managerial reprezint filozofia firmei privind modul de conducere a afacerilor, respectiv gndirea managerilor, standardele etice aplicate, atitudinile managerilor i tradiia, ntmplrile, evenimentele prin care a trecut firma; f. Orientarea strategic a managerilor reprezint orientarea firmei n timp, dup un anumit plan conceput
7

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT pentru a-i atinge misiunea i obiectivele; g. Obiectivul unei firmei reprezint scopul sau elul propus de o firm pentru a fi atins ntr-o anumit perioad de timp. 30. n cazul strategiilor defensive variantele ce pot fi urmate sunt: a. strategia reducerii pariale a activitilor ce implic costuri suplimentare de afaceri sau a operaiunilor derulate; b. strategia de renunare; c. strategia de prezentare pentru faliment; d. strategia captivitii; e. strategia diversificrii; f. strategia lichidrii. 31. Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. strategia diversificrii presupune dezvoltarea i diversificarea produsului sau serviciului; b. strategia integrrii verticale presupune integrarea prin absorbirea unor firme din acelai domeniu; c. strategia integrrii verticale presupune integrarea n domeniile clienilor; d. strategia diversificrii este a strategie la nivel de afaceri. 32. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. dominarea global prin costuri este a strategie combinat; b. dominarea global prin costuri const n a oferi produse i servicii la cele mai mici preuri de pe pia; c. dominarea global prin costuri se realizeaz pe baza unui set de msuri de reducere a costurilor; d. strategia captivitii este o strategie prin care o firm mic sau mijlocie devine subfurnizorul unei companii. 33. Cele mai importante principii ale organizrii viznd autoritatea sunt urmtoarele: a. principiul delegrii de autoritate ctre managerii care au capacitatea de a realiza obiectivele; b. principiul universabilitii responsabilitii; c. principiul corespondenei dintre autoritate i responsabilitate; d. principiul unicitii conducerii; e. principiul echilibrului; f. principiul nivelului de adoptare a deciziilor. 34 Care din urmtoarele principii ale organizrii vizeaz departamentarea unei firme? a. principiul universabilitii responsabilitii; b. principiul echilibrului; c. principiul flexibilitii; d. principiul facilitilor pe care le ofer relaiile de conducere; e. principiul corespondenei dintre autoritate i responsabilitate. 35. n concepia lui Maslow, studiul motivaiei presupune urmtoarele ipoteze: a. Nevoile umane pot fi mprite n cinci categorii: nevoi fiziologice, nevoi de securitate i siguran, nevoi sociale, nevoi de stim, nevoi de autodepire; b. nevoie satisfcut activeaz persoana crend un anumit comportament; c. Cnd o nevoie de baz este satisfcut ea nu mai constituie motivatorul primar i atenia individului se va ndrepta spre satisfacerea urmtoarei nevoi de pe nivelul superior; d. Nevoia de pe nivelul imediat urmtor poate deveni o for motivatoare activ dac nevoia precedent nu a fost satisfcut suficient; e. Nici o persoan nu rmne doar la nivelul nevoilor de baz ci au tendina s-i satisfac mai ales nevoile de ordin superior; f. Nevoile fiziologice i nevoile de securitate sunt considerate nevoi inferioare dar sunt eseniale pentru existen. 36. n concepia lui Maslow, studiul motivaiei presupune urmtoarele ipoteze: a. Nevoile umane pot fi mprite n cinci categorii: nevoi fiziologice, nevoi de securitate i siguran, nevoi sociale, nevoi de stim, nevoi de autodepire;
8

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT b. nevoie satisfcut activeaz persoana crend un anumit comportament; c. Cnd o nevoie de baz este satisfcut ea nu mai constituie motivatorul primar i atenia individului se va ndrepta spre satisfacerea urmtoarei nevoi de pe nivelul superior; d. Nevoia de pe nivelul imediat urmtor poate deveni o for motivatoare activ dac nevoia precedent nu a fost satisfcut suficient; e. Nici o persoan nu rmne doar la nivelul nevoilor de baz ci au tendina s-i satisfac mai ales nevoile de ordin superior; f. Nevoile fiziologice i nevoile de securitate sunt considerate nevoi inferioare dar sunt eseniale pentru existen. 37. Conform teoriei performanelor ateptate relaia comportament performan este caracterizat de existena urmtoarelor mrimi: a. raportul efort-performan; b. raportul performan - recompens; c. valena. 38. Preferinele n munc a persoanelor cu nevoia de realizare sunt: a. Responsabilitate individual; b. Oportunitatea comunicrii; c. Scopuri provocatoare i realizabile; d. Recunotin; e. Controlul performanei. 39. Fundamentarea strategiei de management are loc n mai multe planuri distincte: a. la nivel de organizaie; b. la nivel de afaceri; c. la nivel de firm; d. la nivel de activiti i domenii. 40. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. controlul poate fi definit ca fiind procesul de asigurare a ndeplinirii eficiente a obiectivelor ntreprinderii; b. a controla nseamn a stabili standardele de performan folosite pentru a msura progresul spre realizarea obiectivelor; c. controlul trebuie s asigure prevenirea nerealizrii obiectivelor; d. ntre activitatea de planificare i cea de control exist o intercondiionare reciproc. 41. Ca tiin managementul studiaz: a. procesele de management i execuie, n urma crora se obin bunuri economice; b. procesele de munc i relaiile de management; c. procesele de management i relaiile de management; d. relaiile de munc i relaiile de management. 42. Principalele obiective clare, n viziunea lui Drucker, vizate de firm i care pot fi msurate (tangibile) sunt: a. poziia pe pia i meninerea ei; b. inovaia; c. productivitatea; d. volumul vnzrilor; e. cercetarea-dezvoltarea; f. performana managerilor; g. resursele fizice i financiare; h. profitabilitatea i. responsabilitile publice. 43. n formularea misiunii ne raportm concis la: a. Produsul realiza de firm ;
9

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT b. Interesele economice; c. Piaa pe care activeaz firma; d. Situaia /poziia noastr pe pia. 44. Fundamentarea strategiei de management are loc n mai multe planuri distincte: a. la nivel de organizaie; b. la nivel de afaceri; c. la nivel de firm; d. la nivel de activiti i domenii. 45. Din punct de vedere istoric, managementul a nceput a se individualiza ca: a. art b. tiin b. un talent c. tiin i art d. arta de a conduce oamenii 46. Managementul este considerat o tiin deoarece se bazeaz pe: a. caliti personale (intuiia, bunul sim, imaginaia, capacitatea de reacie, talentul etc.); b. calitile personale i cunoaterea complet a realitii; c. experien i talent, exclusiv; d. cunotinele teoretice i raportarea la manuale. 47. Managementul este: a. tiin i art b. arta de a conduce oamenii c. tiina de a conduce un grup de oameni d. tiina i arta de a conduce oamenii 48. ntre diversele definiii privind managementul amintim: a. activitatea/arta de a conduce, cu referire la anumite structuri organizate cum ar fi ntreprinderea b. tiina tehnologiilor de conducere a ntreprinderii c. procesul n care managerii opereaz cu trei elemente fundamentale idei, lucruri, oameni, realiznd propriile obiective d. activitatea de reorientare a unei entiti socio-economice ctre anumite obiective propuse 49. Unui manager i revin trei tipuri de responsabiliti, i anume: a. juridic, de imagine i de contiin b. uman, juridic i financiar c. decizional, financiar i de contiin d. decizional, juridic i financiar e. juridic, decizional i de contiin 50. Unui manager i revin anumite tipuri de competene: a. de a decide, de a distribui resursele financiare i de a stimula salariaii b. de a decide, de a aloca resurse i de a influena comportamentul c. de a lua decizii, de a acumula i distribui fonduri bneti i de a lucra cu oamenii d. de a lua decizii, de a produce profit n activitatea firmei i de a stimula angajaii 51. Aptitudinile conceptuale ale managerilor, constau n: a. crearea unui climat favorabil cooperrii i comunicrii deschise ntre componenii grupurilor de lucru, precum i armonizarea intereselor individuale cu interesele de grup i cele organizaionale b. capacitatea managerilor de a asigura orientarea strategic a organizaiei, ca un tot unitar, n acord cu misiunea i obiectivele stabilite, de a formula i implementa strategii eficiente i eficace c. totalitatea cunotinelor profesionale, de specialitate, pe care managerul este capabil s le aplice n efectuarea unor activiti concrete sau n ndrumarea personalului din subordine
10

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT d. totalitatea cunotinelor profesionale, de specialitate, pe care managerul este capabil s le aplice n efectuarea unor activiti de concepere a unor planuri sau n ndrumarea personalului din subordine e. capacitatea managerilor de a asigura concepia planificrii strategice a organizaiei, concepia de obiective, formularea i implementarea de strategii eficiente i eficace 52. Cea de-a doua categorie de sarcini globale corespunde managerilor din urmtoarele nivele ierarhice: a. manageri superiori i manageri mijlocii b. manageri de prim linie i non-manageri c. manageri superiori i manageri de prim line d. manageri mijlocii i manageri de prim linie e. manageri mijlocii i manageri superiori 53. Dac ne referim la domeniul interpersonal, un manager: a. acioneaz ca un leader, prelund asupra sa avantajele ce decurg din poziia de conductor; b. acioneaz ca purttor de cuvnt al organizaiei, putnd sau nu s delege unele sarcini de acest tip; c. acioneaz ca purttor de cuvnt al organizaiei, putnd sau nu s delege unele sarcini de acest tip; d. mediaz conflictele ntre salariai i le direcioneaz efortul; e. menine firma n legtur cu exteriorul, anticipeaz schimbrile din mediul extern, ncearc s deduc consecinele unor evenimente certe etc. f. reprezint firma n relaiile ei curente cu diferite grupuri de interese, semneaz documente / contracte, primete vizitatori etc.. 54. Funciile managementului sunt: a. planificarea, organizarea, coordonarea, motivarea, controlul b. previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea, control-evaluarea c. previziunea, organizarea, coordonarea, motivarea, evaluarea d. previziunea, organizarea, reglarea, coordonarea, antrenarea 55. Funcia de coordonare presupune: a. elaborarea/adaptarea organigramei firmei i convenirea unor modaliti adecvate de comunicare i control n structura organizaiei b. analiza direciei pe care ar trebui s-o urmeze firma, a restriciilor externe i interne, stabilirea obiectivelor, dezvoltarea de strategii i politici adecvate c. se gndete maniera de corelare a subsistemelor componente, se pune de acord munca fiecrui individ i a echipelor de salariai/manageri i se orienteaz eforturile spre obiective comune d. se decide cine i ce anume face, se grupeaz activitile pe posturi i compartimente, se definesc responsabilitile, se stabilesc mijloacele ce se vor utiliza pentru comunicare, organizare i control 56. Misiunea unei companii definete perspectivele de viitor, obiectivele i anumite valori la care compania se raporteaz, ntre acestea nu se ncadreaz: a. integritate i un management performant i etic; b. viziune clar asupra viitorului; c. inovaie i acceptarea schimbrii ca o oportunitate; d. angajament pentru a iniia i atinge obiective; e. vitez n adoptarea/aplicarea unor decizii; f. spirit de echipa i cooperare ntre salariaii companiei. 57. n ceea ce privete obiectivele unei organizaii de afaceri, se recomand ca acestea s fie structurate pe anumite nivele, dintre care nu face parte: a. ntreaga organizaie (corporaie); b. divizii, dac este cazul; c. uniti i subuniti componente (afaceri); d. domenii funcionale; e. departamente ale activitii; f. compartimente din structur;

11

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 58. Conform concepiei lui Drucker, domeniilor fundamentale n care nu se vor stabili obiectivele concrete ale organizaiei sunt: a. poziia pe pia i meninerea ei b. inovaia c. productivitatea d. resursele fizice i financiare e. investiiile f. profitabilitatea 59. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la obiectivele organizaionale, considerai c este incorect: a. obiectivele corporatiste sunt, de regul, obiective strategice ale decidentului i se definesc cel mai frecvent pe termen lung; b. obiectivele strategice trebuie s fie echilibrate plecnd de la domeniile principale n care ele se localizeaz; c. din obiectivele strategice deriv succesiv categorii de obiective pe termene medii i scurte de timp, obiective ce se regsesc alocate pe divizii i/sau subuniti i/sau compartimente; d. n condiiile unui mediu concurenial n care activeaz firma, este obligatoriu ca obiectivele pe termen scurt s fie actualizate anual/periodic; e. stabilirea obiectivelor organizaionale constituie o parte a activitii de planificare strategic, dar cele dou proceduri nu se suprapun (totui, ntlnim situaii n care un obiectiv corporatist se identific cu un nivel din planul strategic); f. n condiiile unui mediu concurenial n care activeaz firma, este obligatoriu ca obiectivele pe termen lung s fie actualizate anual/periodic; 60. Conform lui Ansoff, nelegem c exist patru strategii distincte de cretere a unei afaceri, care dintre afirmaiile de mai jos nu se ncadreaz ntre acestea: a. strategia de penetrare a pieei, cnd firma vinde o cantitate mai mare de produse/servicii pe pieele curente (reduce costurile, distribuie mai eficient, negociaz cu furnizorii etc.); b. strategia de dezvoltare a pieei, cnd firma vinde o cantitate mai mare din aceleai produse/servicii pe noi piee (preia piaa unui concurent, export n strintate etc.); c. strategia de dezvoltare a produsului, cnd firma vinde produse/servicii noi pe pieele curente pe care opereaz; d. strategia de diversificare a produselor, cnd firma vinde produse/servicii noi pe piee noi (diversificarea poate fi orizontal, vertical, concentric etc.); e. strategia de diversificare, cnd firma vinde produse/servicii noi pe piee noi (diversificarea poate fi orizontal, vertical, concentric etc.). 61. Procesul managementului strategic la Mockler, nu se compune din: a. factori interni i factori externi b. factori direci i factori indireci c. cadrul strategic iniial d. marketing, producie e. dezvoltare, planuri f. filtrare/rafinare continu 62. ntre principalele strategii organizaionale nu se ncadreaz: a. strategia de cretere b. strategia de stabilitate c. strategia defensiv d. strategia de descretere e. strategia combinat f. strategia captivitii 63. Previziunea (sau planificarea) ca funcie a procesului de management nu include: a. adoptarea planurilor i a programelor; b. stabilirea obiectivelor;
12

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c. definirea responsabilitilor; d. elaborarea diverselor variante strategice. 64. La departamentarea unei firme pot fi avute n vedere criterii cum ar fi: a. natura activitii; b. furnizorii; c. mediul economic; d. mediul politic; e. specializarea angajailor; f. resursele financiare. 65. Controlul preventiv: a. se concentreaz asupra condiiilor care vor face dificil sau imposibil apariia deviaiilor de la norme; b. este destinat s detecteze i s anticipeze deviaiile de la standarde n diferite puncte ale desfurrii procesului. 66. Care din urmtoarele variante de strategii nu pot fi incluse n cadrul strategiilor defensive: a. strategia reducerii pariale a activitilor ce implic costuri suplimentare de afaceri sau a operaiunilor derulate; b.strategia de renunare; c. strategia de prezentare pentru faliment; d.strategia captivitii; e. strategia diversificrii; f. strategia lichidrii. 67. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat? a. strategia diversificrii presupune dezvoltarea i diversificarea produsului sau serviciului; b.strategia integrrii verticale presupune integrarea prin absorbirea unor firme din acelai domeniu; c. strategia integrrii verticale presupune integrarea n domeniile clienilor; d.strategia diversificrii este o strategie la nivel de afaceri. 68. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat? a. strategiile de cretere implic promovarea consecvent a unui statut dobndit de firm ntr-o ni a pieei; b. strategia concentrrii este o strategie de cretere; c. strategia concentrrii are n vedere extinderea activitii firmei n afaceri complet diferite de domeniul curent. 69. Referitor la organizarea descentralizat, putem afirma c: a. n acest caz firma i definete foarte amnunit procedurile interne de lucru, regulile dup care va funciona, urmnd ca diverse compartimente/departamente constituite s funcioneze dup reguli formale stricte b. n acest caz marile companii s-au partajat n uniti mici de profit , fiecare unitate fiind subordonat unui manager,devenind astfel mai adaptabil la cerinele clientului c. acest tip de organizare deriv din doctrina militar i presupune o centralizare a puterii/competenelor; n afaceri s-a aplicat n anii 50 n companiile americane i echivaleaz cu organigrame relativ birocratice, greu adaptabile la cerinele impuse de clieni 70. Sfera de autoritate nu poate fi denumit: a. span of control b. norm de conducere c. pondere ierarhic d. span of authority 71. Numrul de niveluri ierarhice din organigram (Nih):
13

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT a. variaz direct proporional cu numrul de executani ai firmei i invers proporional cu amplitudinea sferei de autoritate, determinat ca medie pentru toi managerii companiei; b. variaz invers proporional cu numrul de executani ai firmei i direct proporional cu amplitudinea sferei de autoritate, determinat ca medie pentru toi managerii companiei; c. variaz direct proporional cu numrul de executani ai firmei i invers proporional cu amplitudinea sferei de autoritate, determinat suma a toi managerii companiei; d. variaz invers proporional cu numrul de executani ai firmei i direct proporional cu amplitudinea sferei de autoritate, determinat suma a toi managerii companiei. 72. Compartimentele unei firme: a. reprezint acele componente formate dintr-un numr variabil de salariai ai firmei subordonai unei autoriti unice; b.se creeaz n scopul ndeplinirii unor activiti i atribuii cu caracter provizoriu; c. pot fi grupate dup diferite criterii; d.reprezint elemente componente ale firmei care sistematizeaz activitatea salariailor unei firme. 73. Concepia tradiional fa de individ n procesul muncii consider: a. individul obinuit este ru natural i manifest o inerent neplcere fa de munc i o va evita dac el va putea; b.omului obinuit nu-i displace munca; c. individul obinuit nu prefer s fie condus. 74. Despre relaiile organizatorice nu este adevrat faptul c: a. reprezint legturile care se stabilesc, n mod curent/obinuit, ntre posturile i compartimentele unei firme, respectiv ntre diverse grupuri/echipe de munc b.relaiile formale n structura unei organigrame, sunt relaiile ce deriv din nsi ierarhiile i canalele de comunicaie pe care le impune organigrama c. relaiile informale ce se instituie aleatoriu ntre diverse puncte din structura organigramei, fie vertical, fie orizontal, lateral d.formeaz structura organizatoric formal a unei organizaii i relaiile ce se stabilesc n mod natural ntre salariaii organizaiei 75. Din punctul de vedere al naturii lor, relaiile care apar n procesul de conducere nu pot s fie: a. relaii de autoritate b.relaii de control c. relaii de cooperare d.relaii de evaluare 76. Dintre cei patru factori cu influen major asupra conturului unei organigrame, nu face parte: a. obiectivele/strategiile b. natura tehnologiilor c. resursele umane d. resursele financiare e. mediul extern 77. Frecvent firmele elaboreaz aa-numitul ROF (Regulament de Organizare i Funcionare), document ce se structureaz uzual pe mai multe pri, dintre care excepie face: a. Prezentarea general a organizaiei n care se expliciteaz aspecte ce in de actul de nfiinare, statutul firmei, contractul de societate, relaiile cu proprietarii, alte aspecte similare; b. Misiunea/obiectivele i principalele strategii avute n vedere de top-management pentru un orizont rezonabil de timp c. Aspecte ce in de managementul aplicat de organizaie, precum atribuiile AGA, Consiliul de Administraie, Comitetul de direcie, atribuii ale unor organisme de control precum auditul intern i/sau comisia de cenzori, atribuii ale principalelor posturi/funcii executive d. Relaiile/raporturile curente dintre principalele compartimente ale firmei (ateliere, fabrici, birouri, direcii etc.);relaiile curente dintre nivele ierarhice constituite

14

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT e. Aspecte juridice cu privire la poziia firmei pe piaa i clauzele contractuale ce le folosete n mod curent 78. Despre organigrama matricial se spune c: a. deriv din doctrina militar i presupune o centralizare a puterii/competenelor; b. i definete foarte amnunit procedurile interne de lucru, regulile dup care va funciona, urmnd ca diverse compartimente/departamente constituite s funcioneze dup reguli formale stricte; c. poate fi utilizat n firmele mici i mijlocii cu o singur afacere, n care activitile cheie sunt bine definite prin scopuri i specializare; d. este specific firmelor cu o activitate larg n plan teritorial (au o dispersie geografic notabil), ndeosebi cnd strategia difer de la o arie geografic la alta; e. principiul unitii de comand nu mai este valabil, respectiv unul i acelai salariat/serviciu/direcie are n mod permanent o dubl subordonare; 79. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. misiunea constituie punctul de plecare n definirea obiectivelor; b. formularea misiunii se face raportat la produsul realizat de firm; c. formularea misiunii se face raportat la piaa pe care activeaz firma; d. nainte de a formula obiective i/sau strategii decidenii superiori trebuie s-i formuleze clar misiunea ce revine firmei. 80. Productivitatea ca obiectiv vizat de firm presupune: a obiective ce reflect modul de utilizare a resurselor de orice tip; b obiective ce reflect clar eficiena final, capitalul reinvestit; c creterea ratei valorii adugate din total vnzri; d creterea ratei valorii ce rmne ca profit din total valoare adugat; e noi dotri tehnologice. 81. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. obiectivele corporatiste se definesc pe termen scurt sau mediu; b. obiectivele strategice trebuie s fie echilibrate plecnd de la domeniile principale n care ele se localizeaz; c. n condiiile unui mediu concurenial n care activeaz firma este obligatoriu ca obiectivle pe termen lung s fie actualizate anual; d. stabilirea obiectivelor organizaionale constituie o parte a activitii de planificare strategic. 82. n cazul strategiilor defensive variantele ce pot fi urmate sunt: a. strategia reducerii pariale a activitilor ce implic costuri suplimentare de afaceri sau a operaiunilor derulate; b. strategia de renunare; c. strategia de prezentare pentru faliment; d. strategia captivitii; e. strategia diversificrii; f. strategia lichidrii. 83. Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. strategia diversificrii presupune dezvoltarea i diversificarea produsului sau serviciului; b. strategia integrrii verticale presupune integrarea prin absorbirea unor firme din acelai domeniu; c. strategia integrrii verticale presupune integrarea n domeniile clienilor; d. strategia diversificrii este a strategie la nivel de afaceri. 84. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. dominarea global prin costuri este a strategie combinat; b. dominarea global prin costuri const n a oferi produse i servicii la cele mai mici preuri de pe pia; c. dominarea global prin costuri se realizeaz pe baza unui set de msuri de reducere a costurilor;
15

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT d. strategia captivitii este o strategie prin care o firm mic sau mijlocie devine subfurnizorul unei companii. 85. Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. strategia de concentrare asupra unui anumit segment de pia se realizeaz pe baza strategiei de dominare global prin costuri i a strategiei diversificrii; b. diferenierea produsului sau serviciului este o alternativ strategic prin care se individualizeaz produsul ca fiind unicat; c. strategiile la nivel de afaceri precizeaz ce domenii de afaceri vor fi abordate i cum se vor repartiza resursele firmei ntre aceste domenii. 86. Sistemul de management este: a. Ansamblul elementelor prin care se asigur participarea metodelor de management la funciile procesului de management; b. Ansamblul elementelor de modelare a funciilor i funciunilor managementului; c. Ansamblul elementelor care asigur modelarea i exercitarea funciilor de management n vederea sporirii profitabilitii economice; d. Ansamblul elementelor care asigur modelarea i exercitarea funciilor de management n vederea sporirii profitabilitii financiare i tehnice; e. Ansamblul de elemente ce intermediaz funciile procesului de management i asigur profitabilitate. 87. Resursele de care poate dispune organizaia sunt: a. materiale (maini, utilaje, materii prime etc.); b. financiare (capital avansat); c. umane (fora de munc numeric i calificarea ei); d. informaia (materia prima pentru fundamentarea DECIZIEI) . e. timpul. 88. Procesul de management cuprinde urmtoarele funcii: a. funcia de previziune ; b. funcia de promovare; c. funcia de organizare; d. funcia de conducere; e. funcia de control. 89. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. obiectivul reprezint scopul sau elul propus de o firm pentru a fi atins ntr-o anumit perioad de timp; b. obiectivele unei organizaii se reflect numai prin intermediul factorului uman; c. P. Drucker propune zece domenii n care firma trebuie s-i defineasc obiective clare; d. la nivel de organizaie, prin stabilirea unor obiective clare se furnizeaz un sens al direciei de urmat. 90. Poziia pe pia i meninerea ei, ca obiectiv vizat de firm presupune: a. situaia actual pe piaa existent, competitori direci i indireci; b. situaia unor piee noi pentru actuale produse ale firmei; c. produse noi pe piaa actual i/sau pe noi piee; d. produse ce ar trebui abandonate datorit tehnologiilor i a unor factori sociali; e. obiective ce reflect clar eficiena final, capitalul reinvestit; f. obiective legate de canalele de distribuie; g. situaia actual privind spaiile utilizate, categorii de maini, instalaii. 91. a. b. c. d. Principalele tipuri de strategii organizaionale sunt: strategii de cretere; strategii de dominare global prin costuri; strategii de stabilitate; strategii defensive;
16

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

e. strategii combinate.
92. Strategiile combinate rezid n: a. creterea cifrei de afaceri realizat de firm; b. aplicarea de ctre firm a unor strategii diferite, pe domenii diferite de activitate; c. aplicarea de ctre firm a unor strategii diferite n mod simultan pe domenii diferite de activitate.

93. Ca din urmtoarele afirmaii sunt false? a. strategiile organizaionale se elaboreaz pentru fiecare domeniu distinct de afaceri n care firma este implicat; b. strategiile organizaionale precizeaz ce domenii de afaceri vor fi abordate i cum se vor repartiza resursele firmei ntre aceste domenii; c. strategiile organizaionale sunt: dominarea global prin costuri, diferenierea produsului sau serviciului, concentrarea asupra unui anumit segment de pia. 94. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. strategiile de cretere implic promovarea consecvent a unui statut dobndit de firm ntr-o ni a pieei; b. strategia concentrrii este o strategie de cretere; c. strategia concentrrii are n vedere extinderea n acelai domeniu de afaceri; d. strategia concentrrii are n vedere extinderea activitii firmei n afaceri complet diferite de domeniul curent. 95. Compartimentele unei firme se pot grupa dup diferite criterii: a. dup activitile specifice ndeplinite; b. dup domeniul funcional; c. dup relaiile de autoritate care se stabilesc; d. dup volumul de activitate i numrul de personal. 96. Structura funcional: a. poate fi utilizat n firmele mici i mijlocii cu o singur afacere; b. este specific firmelor cu o scar larg de activitate; c. poate fi aplicat n firmele integrate vertical. 97. Preferinele n munc a persoanelor cu nevoia de putere sunt: a. Controlul angajailor; b. Responsabilitatea individual; c. Atenia; d. Recunotin; e. Relaii interpersonale. 98. Alderfer consider c exist urmtoarele tipuri de nevoi individuale: a. nevoi de securitate; b. nevoi existeniale; c. nevoi relaionale; d. nevoi de mplinire. 99. Interesele sunt: a. dorinele sau trebuinele fizice i psihice ale individului; b. activitile spre care voina individului se orienteaz, cu scopul de a obine ceea ce este avantajos sau folositor pentru acesta; c. predispoziii de acceptare sau respingere a unor evenimente, obiecte sau persoane. 100. Optica idealist fa de individ n procesul muncii consider: a. individul obinuit este ru natural i manifest o inerent neplcere fa de munc i o va evita dac el va putea; b. omului obinuit nu-i displace munca;
17

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c. omul obinuit, sub anumite condiii, va cuta responsabilitatea. 101.Ideea care domin teoria performanelor ateptate este: a. individul va obine performan dac va fi pltit; b. individul ia o anumit decizie cu privire la comportamentul lui n sperana satisfacerii unor nevoi sau dorine. 102.Care din urmtoarele ipoteze sunt sugerate de optica idealist fa de individ n procesul muncii? a. omul este o fiin raional care poate fi controlat i dirijat n cadrul organizaiei, b. individul se poate autocontrola i conduce pentru atinge obiectivele pentru care s-a angajat; c. omul obinuit, sub anumite condiii, va cuta responsabilitatea; d. omului obinuit nu-i displace munca. SOLUII TESTE MANAGEMENT 1. a 2. a 3. a 4. a 5. a 6. a 7. c 8. a 9. c 10. c 11. b 12. c 13. c 14. e 15. b 16. b 17. a 18. a 19. a 20. b 21. b 22. b 23. b 24. c 25. d 26. c 27. d 28. c,d 29. a,b,d,e,f,g 30.a, b, c, d, f 31. a, b, d 32. b, c, d 33. a, b, c, d, f 34 b, c, d 35. a,c,e,f 36. a,c,e,f 37. a, b, c 38. a,c,e 39. a, b, c, d 40. a, b, c, d 41.C
18

42. a,b,c,g,h, 43. a,c 44. a, b, c, d 45 b 46 c 47 a 48 a 49 a 50 b 51 d 52 f 53 a 54 c 55 f 56 e 57 e 58 d 59 d 60 b 61 f 62 c 63 a 64 a 65 e 66 c 67 b 68 b 69 d 70 a 71 c 72 a 73 c 74 c 75 d 76 d 77 d 78 e 79.a, b, c, d 80. a,c,d 81. b, c, d 82. a, b, c, d, f

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 83.a, b, d 84. b, c, d 85. a 86. c 87. a,b,c,d,e 88. a,c,d,e 89. a, b, d 90. a,b,c,d,f 91. a, c, d, e 92. c 93. a, c 94. b, c 95. a, b, d 96. a, b, c 97. a,c,d 98. b, c, d 99. b 100. b, c 101. b 102. b, c, d TESTE GRIL BIROTIC AMS

1) Care este numrul maxim de funcii care pot fi imbricate n Excel?


a) 7 b) 2 c) nu exist o astfel de limitare d) nu se pot imbrica mai multe funcii 2) Adugarea unei liste particularizate in Excel se face cu ajutorul comenzii: a) Simbol din meniul Inserare b) Validare din meniul Date c) Opiuni din meniul Instrumente d) Stil din meniul Format

3) n Excel transformarea literelor mari in litere mici se face cu:


a) b) c) d) funcia Lower nu se poate face comanda Modificare dup caz (Change case) din meniul Format comanda Obiect (Object) din meniul Insert c) ppt d) xls d) A$4

4) Care este extensia unui fisier Excel? a) doc b) exe

5) Care dintre urmtoarele referine este o referin absolut? a) A4 b) $A$4 c) $A4

6) In Excel se poate face sortarea datelor dup mai multe chei de sortare? a) Da b) Nu 7) Validarea datelor in Excel se refera la: a) salvarea datelor b) sortarea datelor c) introducerea de restricii din meniul Date, comanda Validare d) formatarea tabelelor 8) Formatarea condiional se refera la: a) aplicarea anumitor formate textului afiat sau formulelor, n funcie de valorile datelor b) validarea datelor c) tiprirea foii de calcul d) totalizarea datelor

9) Urmtorul tip de date nu exista in Excel:


a. numr b. data c. text d. Logic

10) n mediul MS-Excel, care dintre urmtoarele afirmaii este fals:


a) Actualizarea datelor dintr-un tabel pivot se realizeaz dinamic;
19

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT b) Se poate modifica funcia utilizat pentru sintetizarea datelor cuprinse ntr-un tabel pivot; c) Modificarea structurii tabelului pivot se poate realiza prin tragerea cu mouse-ul a etichetelor tabelului pivot; d) Datele sintetizate n tabelele pivot pot servi ca surs pentru diagrame.

11) n mediul MS-Excel, care dintre urmtoarele afirmaii este fals:


a) Argumentele funciilor pot fi precizate prin valori sau prin adresa celulelor; b) Argumentele funciilor pot fi obligatorii sau opionale; c) Argumentul unei funcii nu pot fi o alt funcie; d). La copierea sau mutarea celulelor care conin funcii, are loc actualizarea argumentelor. 12) Care dintre urmtoarele elemente nu aparin unei diagrame realizat n mediul MS - Excel: a) DataSeries (grupurile de date); b) ChartWizard (expertul diagram); c) PlotArea (zona graficului); d) ChartArea (zona diagramei).

13) n contextul mediului MS-Excel, care dintre urmtoarele afirmaii este fals:
a) Tabelul pivot prezint informaia n mod organizat n vederea analizei sau listrii; b) Tabelul pivot se aplic unor liste numai dup efectuarea subtotalurilor automate; c) Formatul unui domeniu de celule se poate copia folosind butonul Format Painter (Descriptor de format) aflat pe bara cu instrumente; d) Comanda Data / Consolidate (Date \ Centralizare) se aplic asupra datelor aflate n mai multe domenii de celule.

14) Care din urmtoarele afirmaii este adevrat:


a) n mediul MS - Excel o formul sau funcie ncepe cu caracterele Fx ; b) Inserarea nseamn alegerea datelor care se vor supune unei operaii de copiere, mutare, tergere, formatare; c) Funciile sunt elemente care se aplic unor operanzi i returneaz o valoare; d) n mediul MS Excel, adresele relative se marcheaz prin caracterul '$ '.

15) n mediul MS - Excel cu ajutorul butonului AutoSum nu se poate efectua:


a) Alipirea mai multor celule adiacente; b) Adunarea datelor numerice dintr-un grup de celule adiacente; c) Adunarea valorilor din oricare domeniu de celule; d) Calcularea unui total general pentru valorile din mai multe coloane.

16) Care din urmtoarele cuvinte cheie nu reprezint o funcie n sens Excel:
a. SUM b. SORT c. AVERAGE d. IF

17) Care dintre urmtoarele expresii nu reprezint o formul, n sens Excel:


a) =100+A1 b) =sum(A1:A10) c) A1+A2 d) =1+1

18) Folosind mediul MS-Excel, care din urmtoarele afirmaii este fals:
a) Apsarea tastei Delete este echivalent cu Edit\Clear\All; b) O formul sau funcie ncepe cu caracterul " = "; c) Se pot desena obiecte grafice utiliznd butoanele barei de desenare; d) Adresele absolute se actualizeaz prin copiere.

19) Care dintre urmtoarele afirmaii este fals:


a) Celula este elementul foii de calcul care se afl la intersecia unei linii cu o coloan; b) Excel permite utilizarea datelor de tip numeric, ir de caractere, dat calendaristic; c) O agend Excel (Workbook) poate conine una sau mai multe foi de calcul;
20

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT d) O foaie de calcul poate conine mai multe agende.

20) Pentru a centra un tabel ntr-o pagin realizat n mediul MS-Excel, se folosete:
a) Butonul Merge and Center (mbinare i centrare) de pe bara de instrumente dup selectarea tabelului; b) Comanda Page Setup (Iniializare pagin) din meniul File i bifarea opiunilor Horizontal i Vertical din dialogul Margins; c) Butonul Center de pe bara de instrumente dup selectarea tabelului; d) Comanda Conditional Formating (Formatare condiionat) din meniul Format.

21) Utiliznd mediul MS-Excel, care dintre urmtoarele afirmaii este fals:
a) Este permis selectarea de domenii formate din celule neadiacente; b) Prin opiunile meniului Format \ Cells (Formatare \ Celule) se pot alege: modul de afiare a datelor, font-ul, alinierea, chenarul, textura, culorile; c) Centrarea textului peste mai multe celule se face cu ajutorul butonului Center (Centrare); d) Prin opiunile meniului Edit \ Clear (Editare \ Golire) se poate terge coninutul sau formatul celulelor selectate.

22) n cazul folosirii mediului MS-Excel, care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat:
a) Sortarea este operaia de ordonare a datelor dup valoarea datelor cuprinse n cmpuri; b) Filtrarea este operaia de vizualizare a datelor care prezint interes la un moment dat; c) Selectarea datelor este operaia de alegere a celulelor care se vor supune prelucrrii; d) toate afirmaiile a, b, c.

23) n cazul folosirii mediului MS-Excel, care din urmtoarele afirmaii este fals:
a) Adresele (References) reprezint modalitile de identificare a celulelor; b) Adresele (References) sunt un mod de identificare a fiierelor Excel; c) Adresele (References) pot fi: relative, absolute, mixte, 3D; d) Domeniile de celule pot fi precizate prin adrese sau prin nume de domenii.

24) Formatul Curency aplicat unei celule, are ca efect:


a) Alinierea datelor numerice la stnga; b) Ordonarea datelor selectate ascendent; c) Afiarea datelor numerice cu simbolul monetar dorit; d) Afiarea datelor sub form de procent.

25) n mediul MS-Excel, care dintre urmtoarele aciuni nu poate fi efectuat utiliznd caseta de
dialog a comenzii Edit \ Paste Special (Editare \ Lipire special): a) Depunerea n Clipboard a informaiei selectate, fr a o terge de pe ecran; b) Legarea datelor surs (Link) de cele destinaie; c) Depunerea informaiei din Clipboard n fiierul deschis pe ecran cu efectuarea unor modificri privind formatul sau tipul datelor; d) Efectuarea unor operaii aritmetice simple ntre datele din Clipboard i cele existente deja n domeniul destinaie.

26) n mediul MS-Excel, prin comanda Edit \ Clear (Editare \ Golire) se poate terge:
a) formatul celulelor selectate; b) Clipboard-ul; c) Rndul selectat; d) Coloana selectat.

27) n mediul MS-Excel, comanda Edit \ Copy (Editare \ Copiere) are ca efect:
a) Realizarea unei copii a foii de lucru active; b) Depunerea n Clipboard a informaiei selectate i tergerea acesteia de pe ecran; c) Depunerea n Clipboard a informaiei selectate fr a o terge de pe ecran; d) Depunerea informaiei din Clipboard ntr-un fiier aflat pe un suport extern de memorie.

21

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

28) Care dintre urmtoarele elemente reprezint un control:


a) Combo Box (List ascuns sau derulant); b) Pivot Table (Tabel Pivot); c) Data Analysis Tool Pack (pachetul de instrumente pentru analiza datelor); d) Expertul de cutare Lookup Wizard. 29) Utiliznd aplicaia MS-Excel, prin comanda File \ Print... (Fiier \Imprimare...) se poate tipri: a) foaia de lucru activ; b) zona selectat; c) zona de imprimat (Print Area); d) oricare dintre variantele precizate la pct. a, b, c. 30) Fiierele din Excel se numesc: a) Registre de calcul; b) Foi de calcul; c) Ferestre de calcul; d) Celule de calcul.

31) Workbook nseamn:


a) Foi de calcul; b) Foi de diagrame; c) Registru de lucru; d) Grafic.

32) Sheet nseamn:


a) b) c) d) Foaie cu diagram; Foaie de calcul; Registru de lucru; Fiier Excel.

33) Coloanele n Excel se numeroteaz cu: a) Cifre romane; b) Litere mari; c) Cifre arabe; d) Nici una din cele de mai sus. 34) Liniile (rndurile) n Excel se numeroteaz cu: a) Cifre romane; b) Litere mari; c) Cifre arabe; d) Nici una din cele de mai sus.

35) Celula B7 se gsete la:


a) b) c) d) Intersecia liniei B cu coloana 7; Intersecia liniei 7 cu coloana B; Intersecia liniei 7 cu coloana 7; Intersecia liniei B cu coloana B.

36) Inserarea unei diagrame (grafic) se face cu ajutorul butonului:


a) b) c) d)

37) nainte de scrierea unei formule matematice ntr-o celul se pune semnul: a) = b) + c) / d) ? 38) Inserarea unei funcii n Excel se face cu ajutorul butonului:
22

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT a) b) c) d) 39) Calcularea unei sume n Excel se face cu ajutorul butonului: a) a) b) c) d) b) c) d)

40) Funcia SUM calculeaz:


Media aritmetic; Procentul dintr-un numr; Suma unor celule, linii, coloane; Maximul dintre mai multe numere.

41) Programul Excel se deschide iniial cu:


a) 1 foaie de calcul; b) 2 foi de calcul; c) 3 foi de calcul; d) 4 foi de calcul. 42) Fiecare foaie de calcul conine: a) 200 de coloane; b) 256 de coloane; c) 300 de coloane; d) 356 de coloane. 43) Fiecare foaie de calcul conine: a) peste 55.000 de linii; b) peste 65.000 de linii; c) peste 75.000 de linii; d) peste 85.000 de linii. 44) mbinarea mai multor celule se face cu ajutorul butonului: a) b) c) 45) Funcia AVERAGE calculeaz: a) Media aritmetic; b) Procentul dintr-un numr; c) Suma unor celule, linii, coloane; d) Maximul dintre mai multe numere. d)

46) Funcia PMT este o funcie:


a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) Matematic; Financiar; Statistic; Nici una dintre cele enumerate. Inserare; Format; Instrumente; Date. Diferena unor numere; Produsul unor numere; Media aritmetic a unor numere; Suma unor numere.
23

47) Opiunea Validare date se gsete n meniul:

48) Funcia PRODUCT calculeaz:

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 49) Formatarea numerelor coninute n celule se face executnd paii: a) Clic-dreapta pe celula respectiv sau pe selecia mai multor celule Formatare celule Numr; b) Clic-dreapta pe celula respectiv sau pe selecia mai multor celule Formatare celule Hyperlink; c) Clic-dreapta pe celula respectiv sau pe selecia mai multor celule Formatare celule Modele; d) Clic-dreapta pe celula respectiv sau pe selecia mai multor celule Formatare celule Protecie.

50) Funcia =IF(B12> 1000; 75%; 50%) se traduce prin:


a) b) c) d) Dac numrul din celula B12 este mai mare dect 1000 atunci afieaz 75%, dac nu afieaz 50%; Dac numrul din celula B12 este mai mare dect 1000 atunci afieaz 50%, dac nu afieaz 75%; Dac numrul din celula B12 este mai mare dect 1000 atunci calculeaz 75% din el; Dac numrul din celula B12 este mai mare dect 1000 atunci calculeaz 50% din el;

51) Alinierea orizontal, vertical i ncadrarea textului se face astfel: a) Clic-dreapta pe celula respectiv Formatare celule Font; b) Clic-dreapta pe celula respectiv Formatare celule Bordur; c) Clic-dreapta pe celula respectiv Formatare celule Aliniere; d) Clic-dreapta pe celula respectiv Formatare celule Modele. 52) Salvarea unui fiier Excel se face din meniul:
a) b) c) d) Inserare; Vizualizare; Editare; Fiier.

53) Umplerea unor celule selectate cu o culoare se face folosind butonul: a) b) c) d)

54) Alegerea culorii fontului ntr-o celul sau mai multe celule selectate se face cu ajutorul butonului: a) b) c) d)

55) Afiarea unui anumit numr de zecimale pentru un numr dintr-o celul sau mai multe celule se face urmnd paii: a) Clic-dreapta pe celula respectiv sau pe selecia mai multor celule Formatare celule Numr Numr de zecimale; b) Clic-dreapta pe celula respectiv sau pe selecia mai multor celule Formatare celule Aliniere Numr de zecimale; c) Clic-dreapta pe celula respectiv sau pe selecia mai multor celule Formatare celule Modele Numr de zecimale; d) Aceast operaie nu este posibil.

56) Pentru a insera pe o linie sau pe o coloan o serie se parcurg etapele: a) Inserare Umplere Serie; b) Editare Umplere Serie; c) Vizualizare Umplere Serie; d) Format Umplere Serie.
57) Aplicarea bordurilor unui tabel se poate face cu ajutorul butonului: a) a) b) c) d) b) c) d)

58) Formula =SUM(A1:A6)/6 are ca efect:


nsumarea (adunarea) numerelor din celulele A1, A2, , A6; mprirea la 6 a fiecrui numr din celulele de la A1 la A6; Calcularea mediei aritmetice a numerelor din celulele A1, pn la A6; nmulirea numerelor cuprinse n celulele de la A1 la A6.
24

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

59) Apsarea simultan a tastelor


a) b) c) d)

Ctrl

are ca efect:

mutarea punctului de inserare mai sus cu o linie; mutarea punctului de inserare la nceputul liniei; mutarea punctului de inserare mai sus cu un paragraf; mutarea punctului de inserare la nceputul documentului.

60) Apsarea simultan a tastelor


a) b) c) d)

Ctrl

Home

are ca efect:

mutarea punctului de inserare mai sus cu o linie; mutarea punctului de inserare la nceputul liniei; mutarea punctului de inserare mai sus cu un paragraf; mutarea punctului de inserare la nceputul documentului.

61) Selectarea unei propoziii se face executnd: a) clic oriunde n interiorul propoziiei; b) dublu-clic oriunde n interiorul propoziiei; c) triplu-clic oriunde n interiorul propoziiei; d) se apas tasta Ctrl i se execut clic oriunde n interiorul propoziiei.

62) Selectarea unui cuvnt se face executnd:


a) clic pe acel cuvnt; b) dublu-clic pe acel cuvnt; c) triplu-clic pe acel cuvnt; d) se apas Ctrl i se execut clic pe cuvnt. 63) Extensia unui fiier creat n Word este: a) .pdf b) .jpg c) .doc d) .exe 64) Inserarea unui tabel ntr-un document Word se face urmnd paii: a) Vizualizare Inserare Tabel; b) Editare Inserare Tabel; c) Tabel Inserare Tabel; d) Format Inserare Tabel. 65) Stabilirea marginilor paginii se face urmnd etapele: a) Fiier Iniializare pagin Margini; b) Fiier Iniializare pagin Dimensiune hrtie; c) Fiier Iniializare pagin Surs hrtie; d) Fiier Iniializare pagin Aspect. 66) Copierea i lipirea se fac cu ajutorul combinaiilor de taste: a) Copiere = Ctrl + A Lipire = Ctrl + X; b) Copiere = Ctrl + V Lipire = Ctrl + C; c) Copiere = Ctrl + A Lipire = Ctrl + C; d) Copiere = Ctrl + C Lipire = Ctrl + V. 67) Examinarea documentului nainte de tiprire se face executnd clic pe butonul: a) b) c) d)
25

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 68) Selectarea ntregului coninut al unui document se face cu combinaia de taste: a) Ctrl + S; b) Ctrl + P; c) Ctrl + A; d) Ctrl + V. 69) Comanda are ca efect: a) Scindarea celulelor selectate ale unui tabel; b) mbinarea celulelor selectate ale unui tabel; c) tergerea celulelor selectate ale unui tabel; d) Umplerea cu o culoare a celulelor selectate ale unui table. 70) Etapele inserrii unei imagini din folderul My Pictures n documentul Word, sunt: a) Inserare Imagine Din Fiier My Pictures; b) Inserare Imagine WordArt My Pictures; c) Inserare Imagine My Computer My Pictures; d) Inserare Imagine ClipArt My Pictures.

71) Salvarea unui document se face executnd clic pe butonul:


a) b) c) d)

72) Printarea unui document se face executnd clic pe butonul: a) b) c) d)

73) Deschiderea unui document nou se face executnd clic pe butonul: a) a) b) c) d) a) b) c) d) b) c) d)

74) Opiunea Forme automate se gsete n bara:


Desenare; Formatare; Standard; Caset de controale. Trecerea la un rnd nou; Trecerea la un paragraf nou; Trecerea la o pagin nou; Trecerea la un alt document.

75) Combinaia de taste Ctrl + Enter are ca efect:

76) Apsarea butonului are ca efect: a) Evidenierea caracterelor prin ngroare; b) Evidenierea caracterelor prin nclinare; c) Evidenierea caracterelor prin subliniere; d) Evidenierea caracterelor prin redimensionare.

77) Apasarea butonului


a) b) c) d)

are ca efect: Evidenierea caracterelor prin ngroare; Evidenierea caracterelor prin nclinare; Evidenierea caracterelor prin subliniere; Evidenierea caracterelor prin redimensionare.
26

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 78) Apsarea butonului are ca efect: a) Evidenierea caracterelor prin ngroare; b) Evidenierea caracterelor prin nclinare; c) Evidenierea caracterelor prin subliniere; d) Evidenierea caracterelor prin redimensionare. 79) Butonul care are ca efect anularea ultimei comenzi este: a) b) c) d)

80) Butonul care are ca efect rotirea unui obiect este: a) b) c) d)

81) Inserarea unei csue text se face cu ajutorul butonului:


a) b) c) d)

82) Adugarea unei bare de instrumente n fereastra Microsoft Word se face din meniul: a) Vizualizare; b) Editare; c) Inserare; d) Instrumente. 83) Pentru a aranja n ordine alfabetic numele unor persoane scrise ntr-un tabel pe o coloan, parcurgem urmtoarele etape: a) Selectm coloana, deschidem meniul Format, alegem Marcatori i numerotare. b) Selectm coloana, deschidem meniul Tabel, alegem Sortare. c) Selectm coloana, executm clic-dreapta pe selecie, alegem Aranjare pictograme dup nume. d) Selectm coloana, deschidem meniul Fereastr, alegem Aranjare total.

84) Apsarea butonului


a) b) c) d)

de pe bara cu unelte de desenare are ca efect: Inserarea WordArt; Definirea culorii corpului de liter; Crearea unei casete de text; Desenarea unui ptrat sau a unui dreptunghi. de pe bara cu unelte de desenare are ca efect:

85) Apsarea butonului


a) b) c) d)

Inserarea WordArt; Definirea culorii corpului de liter; Crearea unei casete de text; Desenarea unui ptrat sau a unui dreptunghi.

86) Apsarea butonului

de pe bara cu unelte de desenare are ca efect: a) Inserarea WordArt; b) Definirea culorii corpului de liter; c) Crearea unei casete de text; d) Desenarea unui ptrat sau a unui dreptunghi.

27

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

87) Apsarea butonului


a) b) c) d)

de pe bara cu unelte de desenare are ca efect: Inserarea WordArt; Definirea culorii corpului de liter; Crearea unei casete de text; Desenarea unui ptrat sau a unui dreptunghi.

88) Pentru a terge caracterul din dreapta cursorului se apas tasta: a) Backspace; b) Delete; c) End; d) Tab.

89) Opiunile Gsire i nlocuire se gsesc n meniul:


a) b) c) d) a) b) c) d) Fiier; Editare; Format; Inserare. Tabel; Inserare; Editare; Vizualizare.

90) Opiunea Antet i subsol se gsete n meniul:

91) Pentru a tipri, dintr-un document de 50 de pagini doar paginile 1,5, 34 i 49, parcurgem urmtoarele etape:

a) Fiier Imprimare alegem b) Fiier Imprimare alegem c) Fiier Imprimare alegem

iar n csu scriem 1-5-34-49 iar n csu scriem 1;5;34;49

iar n csu scriem 1,5,34,49 d) Este imposibil s tiprim numai aceste pagini.

92) Pentru a insera n document obiectul parcurgem etapele: a) Format Font Efecte text; b) Instrumente Plicuri i etichete; c) Format Stil; d) Inserare Simbol. 93) Butoanele din imagine
a) b) c) d) Trasarea unor linii paralele; Sublinierea textului; Spaiere rnduri; Distanarea liniilor unui tabel. se folosesc pentru:

94) Ce este master slide-ul?


a) Primul slide al unei prezentri b) Slide-ul ablon care determin designul tuturor slide-urilor c) Slide-ul care include numrul paginii i antetul 95) Ce se nelege prin placeholder? a) Este o zon care conine textul ce apare ntr-o prezentare b) Cadrul n care se plaseaz diverse obiecte ce pot fi coninute de prezentare (imagini, grafice, tabele) c) Caseta din partea superioar a slide-ului care conine titlul
28

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 96) Ce este tranziia? a) Modul de apariie a elementelor (obiectelor) dintr-un slide b) Modul de trecere de la un slide la altul c) Timpul scurs ntre apariia a dou obiecte consecutive 97) Prin animaie se nelege: a) Modul de trecere de la un slide la altul b) Un set de efecte aplicabile obiectelor dintr-un slide pentru a le da dinamicitate c) Modul n care apare un obiect pe slide n timpul prezentrii 98) Layout-ul unui slide se refer la: a) Designul slide-ului b) Felul n care arat un slide c) Aranjamentul tuturor elementelor care compun slide-ul (titlu, grafice, casete text) 99) Prin designul unui slide nelegem: a) Un set de atribute care stabilesc aspectul fundalului, schema de culori i de animaii b) Aspectul imaginii de fundal c) Aspectul cel mai general al slide-ului 100) Zona dintr-un slide care conine texul care va apare ntr-o prezentare se numete: a) Caset de titlu b) Marcator de list c) Placeholder

101)

Pentru a terge un marcator al unei linii dintr-o list marcat, plasai cursorul n interiorul liniei i.. a) Apsai Backspace b) Apsai butonul Bullets de pe bara de instrumente Formatting c) Apsai combinaia de taste Shift + Ctrl + Del Pentru a gsi repede prezentrile la care ai lucrat recent a) Facei click pe meniul File i selectai numele fiierului din partea inferioar a meniului b) Selectai New n meniu File i alegei din task Pane From existing presentations c) Deschidei dosarul unde ai salvat i aranjai pictogramele n ordinea datei n care au fost create

102)

103) Apsarea butonului F5 lanseaz prezentarea a) ncepnd cu primul slide b) ncepnd cu slide-ul curent c) La fel ca la apsarea butonului Slide show.. 104) a) b) c) Apsarea combinaiei Alt +F5 lanseaz prezentarea ncepnd cu primul slide ncepnd cu slide-ul curent Nu lanseaz prezentarea ci o oprete la slide-ul curent

105) Submodul de vizualizare Outline este accesibil n modul de vizualizare


a) Slide sorter b) Notes page c) Normal 106) O prezentare poate conine sunet a) Numai nregistrat odat cu prezentarea b) Numai din fiier audio care nsoete prezentarea c) Att nregistrat ct i din surs audio extern

29

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 107) Modurile de vizualizare ale slide-urilor sunt: a) Print Layout, Slide Show i Slide Sorter b) Normal, Slide Show, Notes Page i Slide Sorter c) Notes Page, Slide Sorter i Normal 108) Pentru a modifica designul unui grup de slide-uri dintr-o prezentare a) Selectai slide-urile respective i aplicai o schema de culori diferit b) Selectai slide-urile respective i alegei din meniul Format un Layout diferit c) Selectai slide-urile respective i din meniul Format alegei Slide Design, apoi din galeria de pe Task Pane alegei varianta dorit

109) Care este modul de vizualizare cel mai potrivit pentru a selecta, reordona sau ascunde mai multe
slide-uri? a) Normal b) Slide Sorter c) Notes Page 110) Pentru stabilirea ordinii ntre mai multe desene dintr-un slide folosii: a) Bring to Front sau Send to Back din meniul contextual Order b) Grouping din meniul contextual Order c) Set Autoshape Defaults din meniul contextual al desenului

111) Efectele de umbrire Shadow style se pot aplica:


a) Oricror forme cu contur nchis, obiectelor WordArt, casetelor text b) Tabelelor c) Hiperlegturilor i semnelor de carte (bookmarks) 112) Tranziiile slide-urilor se pot realiza, n cadrul unei prezentri a) Numai manual la click cu mausul sau tastelor cu sgei ale tastaturii b) Numai automat, la un timp prestabilit c) Automat i manual, dac comanda vine nainte de expirarea timpului stabilit 113) Slide-urile ascunse devin invizibile: a) Numai n timpul prezentrii b) n timpul prezentrii i n modul Slide Sorter c) n oricare dintre modurile de vizualizare Design 114) a) b) c) 115) n Windows, optiunea Programs contine: toate imprimantele un mouse programele instalate pe calculator Prin comanda Run, din mediul Windows, se poate:

a) nchide calculatorul
b) deschide calculatorul c) lansa n executie un program 116) a) b) c) 117) a) b) c) Shut Down reprezinta: comanda de pornire a calculatorului comanda de oprire a calculatorului comanda de executie Comanda Replace, n Word: nlocuieste fisierul curent redenumeste documentul substituie un text cu alt text
30

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 118) a) b) c) 119) a) b) c) Creearea unei tabel, n Word, se face prin meniul: File Window Table Meniul Insert, Page Numbers, realizeaza: numerotarea paragrafelor numerotarea paginilor numerotarea cuvintelor

120)

Abandonarea programului Word se face prin comanda: a) close b) print c) exit n Word, optiunea Line spacing se gaseste n meniul: Tools Insert Format

121) a) b) c)

Rspunsuri corecte 1a, 2c, 3a, 4d, 5b, 6a, 7c, 8a, 9d, 10a, 11c, 12b, 13b, 14c, 15a, 16b, 17c, 18d, 19d, 20b, 21c, 22d, 23b, 24c, 25a, 26a, 27c, 28a, 29d, 30a, 31c, 32a, 33b, 34c, 35b, 36b, 37a, 38b, 39a, 40c, 41c, 42b, 43b, 44a, 45a, 46b, 47c, 48b, 49a, 50a, 51c, 52d, 53a, 54b, 55a, 56d, 57a, 58c, 59d, 60d, 61b, 62d, 63c, 64c, 65a, 66d, 67b, 68c, 69b,70d,71c,72d,73a,74c,75c,76c,77a,78b, 79a, 80c, 81c, 82a, 83b, 84c, 85a, 86b, 87d, 88b, 89d, 90d, 91c, 92d, 93b, 94b, 95a, 96b, 97b, 98c, 99a,100c, 101b,102a,103a,104b,105c, 106c,107b,108c,109b,110a, 111a,112c,113a, 114c, 115c, 116b, 117c, 118c, 119b, 120a, 121c

31

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT TESTE GRIL LA DISCIPLINA BAZELE CONTABILITII 1. Principalii utilizatori externi ai informaiilor contabile sunt: a. Managerii, investitorii, angajaii, creditorii, furnizorii i ali creditori, clienii, statele i instituiile acestora, publicul. b. Asociaii i angajaii. c. Investitorii, angajaii, creditorii, furnizorii i ali creditori, clienii, statele i instituiile acestora, publicul. d. A, b, c. 2. trebuie: a. b. c. Pentru ca o anumit structur economico social s poat deveni perimetru contabil S aib autonomie funcional i centru propriu de decizii. S aib autonomie funcional. S aib centru propriu de decizii.

3. Obiectul contabilitii poate fi definit ca fiind: a. Ansamblul micrilor de valori, exprimabile n bani, dintr-un perimetru de mic sau mare ntindere (regie autonom, societate comercial, instituie public, societate bancar etc.), fr a lua n considerare raporturile economico-juridice n care unitatea patrimonial este parte i care genereaz decontri bneti. b. Ansamblul micrilor de valori, exprimabile n bani, dintr-un perimetru de mic sau mare ntindere (regie autonom, societate comercial, instituie public, societate bancar etc.), precum i raporturile economico-juridice n care unitatea patrimonial este parte i care genereaz decontri bneti. c. Ansamblul micrilor, exprimabile n uniti cantitativ valorice, dintr-un perimetru de mic sau mare ntindere (regie autonom, societate comercial, instituie public, societate bancar etc.). 4. Treptele metodei contabilitii sunt: a. Reprezentarea cifric a micrilor de valori ca un bilan mobil, sistemul de calcul contabil digrafic, calcule periodice de sintez. b. ntocmirea bilanului iniial, nregistrarea operaiunilor n Registrul Jurnal, ntocmirea balanei de verificare. c. Inventarierea patrimoniului, situaii financiare anuale. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. Sistemul de calcul contabil digrafic descifreaz modul cum trebuie interpretate faptele generatoare de micri de valori dup influena pe care o au ele asupra situaiei economico-financiare a perimetrului contabil. Aceast treapt a metodei stabilete cum trebuie s gndim asupra obiectului contabilitii pentru a avea o gndire contabil. b. Reprezentarea cifric a micrilor de valori ca un bilan mobil reia pe un alt plan demersul cognitiv de pe prima treapt. Aici, cunoaterea printr-o succesiune de sinteze a perimetrului contabil este nlocuit cu calcule independente asupra situaiei i evoluiei n timp a fiecreia din structurile bilanului, calcule numite conturi ce se reunesc ntr-un sistem n msur s acopere ntregul obiect de studiu al contabilitii. c. Pe cea de a treia treapt a metodei contabilitii, aceea a calculelor periodice de sintez se concepe revenirea la sinteza asupra unei pri din universul materiei contabile (balanele analitice, calculaia costurilor, calculaia rezultatelor, Anexa) sau a ntregului univers (balana sintetic, bilan,).
5.

6. Principiile contabile ce trebuie respectate sunt: a. Principiul continuitii activitii, Principiul permanenei metodelor, Principiul prudenei, Principiul costului istoric. b. Principiul continuitii activitii, Principiul permanenei modelelor, Principiul prudenei, Principiul dependenei exerciiului, Principiul necompensrii, Principiul evalurii separate a elementelor de activ i de datorii, Principiul intangibilitii bilanului de nchidere a unui exerciiu, Principiului prevalenei economicului asupra juridicului, Principiul pragului de semnificaie, Principiul costului istoric. c. Principiul continuitii activitii, Principiul permanenei metodelor, Principiul prudenei, Principiul independenei exerciiului, Principiul necompensrii, Principiul evalurii separate a elementelor de
32

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT activ i de datorii, Principiul intangibilitii bilanului de deschidere a unui exerciiu, Principiului prevalenei economicului asupra juridicului, Principiul pragului de semnificaie, Principiul costului istoric. 7. Principiul continuitii activitii presupune: a. C nu este admis supraevaluarea elementelor de activ i a veniturilor, respectiv subevaluarea elementelor de pasiv a cheltuielilor, innd cont de deprecierile, riscurile si pierderile posibile generate de desfurarea activitii exerciiului curent sau anterior. b. C entitatea economico-social dat i continu n mod normal funcionarea ntr-un viitor previzibil, fr a intra n stare de lichidare sau de reducere sensibil a activitii. c. Continuitatea aplicrii regulilor i normelor privind evaluarea, nregistrarea n contabilitate i prezentarea elementelor astfel nct s se asigure consecvena de la un exerciiu financiar la altul. d. C nu este admis supraevaluarea elementelor de activ i a veniturilor, respectiv subevaluarea elementelor de pasiv a cheltuielilor, innd cont de deprecierile, riscurile si pierderile posibile generate de desfurarea activitii exerciiului curent sau anterior. 8. Principiul necompensrii presupune: a. Ca elementele de activ i de pasiv, de venituri i de cheltuieli s fie evaluate i nregistrate n contabilitate separat nefiind admis compensarea ntre posturile de activ i cele de pasiv ale bilanului, precum i ntre veniturile i cheltuielile din contul de rezultate. b. Delimitarea n timp a veniturilor i cheltuielilor aferente activitii unitii patrimoniale pe msura angajrii acestora i trecerii lor la rezultatul exerciiului la care se refer. c. C unitatea monetar este stabil i c se pot nsuma valori exprimate n uniti monetare din perioade diferite 9. Principiul costului istoric presupune a. C nu este admis supraevaluarea elementelor de activ i a veniturilor, respectiv subevaluarea elementelor de pasiv a cheltuielilor, innd cont de deprecierile, riscurile si pierderile posibile generate de desfurarea activitii exerciiului curent sau anterior. b. Delimitarea n timp a veniturilor i cheltuielilor aferente activitii unitii patrimoniale pe msura angajrii acestora i trecerii lor la rezultatul exerciiului la care se refer. c. C unitatea monetar este stabil i c se pot nsuma valori exprimate n uniti monetare din perioade diferite. 10. a. b. c. acestora. Termenul de active definete n contabilitate: Interpretarea ca existene concret materiale a bunurilor cu valoare de schimb. Proveniena bunurilor cu valoare de schimb. Interpretarea ca existene concret materiale a bunurilor cu valoare de schimb i proveniena

11. Pasivele cuprind: a. Datorii i capitaluri proprii n ordinea lor de formare i dup destinaie n procesul de reproducie i drepturi i obligaii pecuniare. b. Obiecte de drepturi i obiecte de obligaii. c. Datorii i capitaluri proprii n ordinea lor de formare i dup destinaie n procesul de reproducie i obiecte de drepturi i obiecte obligaii.
12. Un activ poate fi definit ca reprezentnd:

a. O avere controlat de ntreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute i de la care se ateapt s genereze beneficii economice ulterioare pentru ntreprindere. b. Potenialul de a contribui, n mod direct sau indirect, la fluxul de numerar i echivalente ale numerarului ctre ntreprindere. c. Obligaii viitoare ale ntreprinderii ce decurg din evenimente trecute i prin decontarea crora se ateapt s rezulte ieiri de resurse care ncorporeaz beneficii economice.
13. Datoriile reprezint:

a. O avere controlat de ntreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute i de la care se ateapt s genereze beneficii economice ulterioare pentru ntreprindere.
33

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


b. Obligaii actuale ale ntreprinderii ce decurg din evenimente trecute i prin decontarea crora se ateapt s rezulte ieiri de resurse care ncorporeaz beneficii economice. c. Potenialul de a contribui, n mod direct sau indirect, la fluxul de numerar i echivalente ale numerarului ctre ntreprindere.

14. Stingerea unei obligaii se poate face n mai multe moduri, cum ar fi: a. Achiziia de materii prime i materiale necesare produciei. b. Plata n numerar sau n natur. c. Compensarea cu o alt obligaie.
15. Capitalul propriu reprezint:

a. Interesul rezidual al acionarului n activele unei ntreprinderi, dar dup deducerea tuturor datoriilor sale. b. O avere controlat de ntreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute i de la care se ateapt s genereze beneficii economice ulterioare pentru ntreprindere. c. Interesul rezidual al acionarului n activele unei ntreprinderi, inclusiv datoriile sale. 16. Imobilizri necorporale cuprind: a. Prime legate de capital, cheltuieli de constituire, licenele de fabricaie, coloniile de albine. b. Cheltuieli de dezvoltare, chiriile ncasate n avans, programele informatice, brevetele de invenie, imobilizri necorporale n curs. c. Fondul comercial, licenele de fabricaie, cheltuili de constituire, mrcile comerciale. 17. a. b. c. Imobilizrile corporale cuprind: Echipamente tehnologice, mijloace de transport, materiale consumabile, animale i psri. Terenuri, cldiri, aparatur birotic, mobilier, instalaii de lucru. Produse finite, clieni, amenajri de terenuri, brevete de invenie.

18. Imobilizrile financiare cuprind: a. Titluri de participare i titluri de plasament, aciuni, obligaiuni. b. Aciuni deinute la entitile afiliate, mpumuturi acordate pe termen lung, creane imobilizate. c. Efecte de ncasat, mprumuturi din emisiunea de obligaiuni, casa n lei, tichete de mas, bonuri de benzin 19. a. b. c. Activele circulante se clasific n: Active circulante imobilizate, active circulante materiale i active circulante de trezorerie. Active circulante bneti, active circulante materiale i active circulante de trezorerie. Active circulante bneti, active circulante materiale i active circulante n decontare.

20. Activele circulante materiale cuprind: a. Cldiri, terenuri, materiale consumabile, materii prime, produse finite, animale. b. Casa n euro, tichete de vacan, tichete de mas, produse reziduale, consumabile, mijloace de transport. c. Materii prime, produse reziduale, produse finite, animale i psri.
21. Activele circulante de trezererie cuprind:

a. Casa n lei, contul bancar in euro, tichete cadou, bonuri de mas, viramente interne, aciuni pe termen scurt, obligaiuni, timbre potale. b. Credit bancar pe termen scurt, disponibiliti bneti, bilete de odihn i tratament, efecte de ncasat, produse reziduale. c. Titluri de participare, imprumut din emisiunea de obligaiuni, bonuri de mas, casa n lei, dividende de plat. 22. a. b. c. Capitalurile proprii sunt formate din: Capitaluri proprii cu destinaie special si imobilizri corporale. Capitaluri proprii ale activitii de baz i capitaluri proprii cu destinaie special. Capital social i bunurile aduse ca aport de ctre asociai.
34

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 23. a. b. c. Datoriile se clasific n: Datorii fa de asociai i furnizori. Datorii pe termen mediu i capitaluri cu destinaie special. Datorii n credite i datorii n angajament.

24. Datoriile n angajament cuprind: a. Rezerve legale, debitori diveri, efecte de pltit, asigurri sociale, taxe vamale. b. Credite bancare pe termen scurt i lung, dividende de plat, salariile angajailor, drepturi de personal neridicate, sume datorate asociailor. c. Furnizorii, clienii creditori, TVA de plat, imporzitul pe profit, creditori diveri. 25. Datoriile n credite cuprind: a. Credite bancare pe termen scurt i lung, dividende de plat, salariile angajailor, drepturi de personal neridicate, sume datorate asociailor. b. Furnizorii, clienii creditori, TVA de plat, imporzitul pe profit, creditori diveri. c. Datorii ce privesc imobilizrile financiare, mprumuturi din emisiunea de obligaiuni, credite bancare pe termen lung. 26. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat? a. Mijloacele imobilizate corporale reprezint imobilizri care nu se concretizeaz, de regul, n bunuri materiale ci n valori consumate de pe urma crora se obin efecte n mai multe exerciii. b. Mijloace imobilizate corporale reprezint activele care sunt deinute de o persoan juridic pentru a fi utilizate n producia proprie de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi folosite n scopuri administrative. c. Mijloace imobilizate necorporale reprezint activele care sunt deinute de o persoan juridic pentru a fi utilizate n producia proprie de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi folosite n scopuri administrative. 27. Mijloacele imobilizate sunt definite ca: a. Imobilizrile care mbrac forma de investiii financiare pe termen lung n valori productoare de venituri financiare. b. Bunurile i valorile destinate s serveasc o perioad ndelungat n activitatea unitii patrimoniale i care nu se consum la prima utilizare. c. Resursele proprietate individual sau a asociailor obinute pe seama aporturilor de capital, a primelor legate de capital, a diferenelor din reevaluare, a rezervelor, a fondurilor proprii, subveniilor pentru investiii, a provizioanelor reglementate precum i a profiturilor nerepartizate. 28. Se consider mijloc fix obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizeaz ca atare i ndeplinete cumulativ urmtoarele dou condiii: a. (1) are o valoare de intrare mai mare dect limita stabilit prin Hotrre a Guvernului (pentru anul 2008 limita valoric este de 1800 lei) i (2) are o durat normal de utilizare mai mare de un an. b. (1) are o valoare de intrare mai mic dect limita stabilit prin Hotrre a Guvernului (pentru anul 2008 limita valoric este de 1800 lei) i (2) are o durat normal de utilizare mai mare de un an. c. (1) are o valoare de intrare mai mare dect limita stabilit prin Hotrre a Guvernului (pentru anul 2008 limita valoric este de 1800 lei) i (2) are o durat normal de utilizare mai mic de un an. 29. Mijloacele circulante pot mbrca forma: a. Stocurilor i a produciei n curs de execuie destinate fie a fi vndute n aceeai stare sau dup prelucrarea lor n procesul de producie fie a fi consumate la prima lor utilizare. b. Creanelor precum i a titlurilor de participare i a disponibilitilor n conturi la bnci, n cas sau alte valori de trezorerie. c. Resurselor proprietate individual sau a asociailor obinute pe seama aporturilor de capital, a primelor legate de capital, a diferenelor din reevaluare, a rezervelor, a fondurilor proprii, subveniilor pentru investiii, a provizioanelor reglementate precum i a profiturilor nerepartizate. 30. Evaluare contabil reprezint: a. Exprimarea n bani a faptelor i fenomenelor cercetate de contabilitate.
35

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT b. c. 31. a. b. c. Reprezentarea cifric a micrilor printr-un bilan mobil. Calcule periodice de sitez. La data intrrii n patrimoniu, bunurile se evalueaz i se nregistreaz n contabilitate: La valoarea de intrare sau la valoarea contabil La valoarea de iesire i valoarea contabil La valoarea de intrare, denumit valoarea contabil

32. Valoarea de utilitate poate fi definit ca: a. Valoarea stabilit n funcie de preul pieei, utilitatea, starea i amplasarea bunurilor. b. Preul de cumprare + taxele nerecuperabile + cheltuielile de transport aprovizionare + alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea n stare de utilitate sau intrarea n gestiune a bunului respectiv. c. Cheltuielile directe de producie + cota din cheltuielile indirecte de producie determinate raional ca fiind legate de fabricaia bunurilor. 33. a. b. c. 34. a. b. c. La inventariere bunurile sunt evaluate la: Valoarea actual i de utilitate. Valoarea actual i valoarea de producie. Valoarea de producie i valoarea just. La nchiderea exerciiului elementele patrimoniale sunt evaluate la: Valoarea de inventar Valoarea de intrare Valoarea de ieire

35. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. Diferenele constatate n minus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de activ se nregistreaz n contabilitate pe seama amortizrii - atunci cnd deprecierea este ireversibil sau prin constituirea unui provizion atunci cnd deprecierea este reversibil. Diferenele constatate n plus nu se nregistreaz. b. Diferenele constatate n plus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de pasiv se nregistreaz n contabilitate pe seama amortizrii; diferenele constatate n minus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de pasiv nu se nregistreaz n contabilitate. c. Diferenele constatate n plus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de pasiv se nregistreaz n contabilitate prin constituirea unui provizion; diferenele constatate n minus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de activ nu se nregistreaz n contabilitate. 36. a. b. profitului. c. Posturile rectificative de ACTIV contra PASIV cuprind: Rezerve din reevaluare, repartizarea profitului, TVA de recuperat. Provizioane pentru deprecierea imobilizrilor, amortizri privind imobilizrile, repartizarea Prime privind rambursarea obligaiunilor, TVA neexigibil.

37. Bilanul este definit ca: a. Operaii care au loc n interiorul perimetrului de studiu al contabilitii sau care privesc aceast entitate. b. Exprimarea n bani a faptelor i fenomenelor cercetate de contabilitate. c. Fiind sinteza contabilitii care prezint, la un moment dat, exprimat n bani, situaia economico-financiar a unui perimetru al micrilor de valori punnd fa n fa activul cu pasivul. 38. Egalitatea A + x x = P semnific: a. Dac un element de Activ sporete i Pasivul rmne neschimbat, atunci un alt element de Activ se reduce n aceeai msur. b. Dac un element de Activ se reduce i nu se mai modific nici un alt element de activ, atunci un elemente de Pasiv se reduce n aceeai msur. c. Dac un element de pasiv se reduce cu mai mult dect sporete un alt element de pasiv, Activul se reduce cu diferena dintre acestea.
36

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 39. Egalitatea A x = P x semnific: a. Dac un element de activ sporete cu mai mult dect se reduce un alt element de activ, atunci pasivul sporete cu diferena dintre acestea. b. Dac un element de pasiv sporete cu mai mult dect se reduce un alt element de pasiv, Activul sporete cu diferena dintre acestea. c. Dac un element de Activ se reduce i nu se mai modific nici un alt element de activ, atunci un elemente de Pasiv se reduce n aceeai msur.
40. Egalitatea A x = P-X+x semnific:

a. Dac un element de Activ sporete i Pasivul rmne neschimbat, atunci un alt element de Activ se reduce n aceeai msur. b. Dac un element de pasiv se reduce cu mai mult dect sporete un alt element de pasiv, Activul se reduce cu diferena dintre acestea. c. Dac un element de activ se reduce cu mai mult dect sporete un alt element de activ, Pasivul se reduce cu diferena dintre acestea. 41. Conform extrasului de cont, se ncaseaz n contul societii deschis la banc suma de 40.000 RON reprezentnd aportul la constituirea capitalului social, subscris i nevrsat. a. A + x x = P b. A + X x = P + x c. A = P + x - x 42. la asociai. a. b. c. Se nregistreaz n structura Capital subscris vrsat suma de 40.000.000 lei ncasat de A+ x = P + x A X + x = P x A=P+x-x

43. Conform extraselor de cont, se nregistreaz ncasarea unui credit bancar pe termen de 2 ani n sum de 50.000.000 lei. a. A+ x = P + x b. A x = P - x c. A + x = P + X x 44. Conform extraselor de cont, se nregistreaz rambursarea creditului bancar pe termen scurt n sum de 15.000.000 lei. a. A x = P - x b. A+ x = P + x c. A + x = P + X x 45. Se nregistreaz efectul de comer primit de la clientul C n sum de 12.000 lei n contul creanei ajuns la ncasarea de 10.000. a. A+ x = P + x b. A + x = P + X x c. A + X x = P + x 46. Se nregistreaz scderea din gestiunea a unui utilaj cu valoarea de intrare de 10.000 RON i amortizarea nregistrat pn n momentul cedrii de 6.000 RON. a. A + x = P + X x b. A+ x = P + x c. A X + x = P x 47. Se emite n favoarea furnizorului F un efect comercial pentru suma de 18.000 RON n contul datoriei fa de acesta, ajuns la scaden, de 15.000 RON. a. A + x = P + X x b. A + X x = P + x c. A = P + x - x
37

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 48. Conform statelor de plat a salariilor, se nregistreaz reinerile de 32.000 RON reprezentnd: avansuri acordate personalului 20.000 RON; contribuia personalului la asigurri sociale 525,15 RON; contribuia angajailor pentru asigurrile sociale de sntate 315 RON, contribuia personalului la fondul de omaj 45 RON; impozit pe salarii 314,85 RON. a. A+ x = P + x b. A x = P X + x c. A X + x = P x 49. Contul poate fi definit: a. Ca un mijloc de consemnare, de calcul i de cunoatere a situaiei i modificrilor succesive ale unei anumite categorii de valori a crei natur economico-juridic este n prealabil definit. b. Ca un calcul periodic de sintez. c. Reprezentarea fidel a patrimoniului. 50. a. b. c. Prile contului sunt: Activ i pasiv. Debit i credit. Activ i debit, pasiv i credit.

51. Existentul iniial din categoria de valori pe care o reflect contul respectiv poart denumirea de: a. Sold iniial b. Sold final c. Rulaj 52. a. b. c. A debita un cont nseamn: A trece o sum de bani n creditul lui A trece o sum de bani n debitul lui. Diferena dintre totalul debitului i totalul creditului.

53. Rulajul reprezint: a. Totalul sporirilor i respectiv al reducerilor suferite de o anumit categorie de valori ntr-o perioad determinat. b. Diferena dintre totalul debitului i totalul creditului. c. Existentul iniial din categoria de valori pe care o reflect contul respectiv. 54. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat? a. Conturile de activ funcioneaz dup regula potrivit creia n debit se nscriu soldul iniial i sporirile iar n credit reducerile i soldul final. b. Conturile de activ funcioneaz dup regula potrivit creia n credit se nscriu soldul iniial i sporirile iar n debit reducerile i soldul final. c. Conturile de pasiv funcioneaz dup regula potrivit creia n debit se nscriu soldul iniial i sporirile iar n credit reducerile i soldul final. 55. Care dintre urmtoarele operaiuni sunt similare? a. A = P +x x i + A = - A b. A + X x = P + x i +A = + P
c.

A x = P - X + x i P = + P

56. Analiza contabil este: a. Un demers logic prin care se cerceteaz fiecare operaie n parte cu scopul de a se determina toate elementele necesare n vederea precizrii conturilor corespondente debitoare i creditoare. b. nregistrarea simultan i la acelai nivel a unei operaii singulare sau a unui grup de operaii inseparabile, dup caz, fie n debitul unui cont sau unor mai multor conturi precum i creditul altui cont sau mai multor conturi.
38

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c. Reducerea nregistrat n debitul unui cont de Pasiv este egal cu reducerea consemnat n creditul unui cont de Activ i sporirea din creditul altui cont de Pasiv. 57. n baza extrasului de cont se nregistreaz ncasarea contravalorii facturii nr. 1000 de la Clientul C, lei 30.000 RON. Corespndena este: a. Conturi la bnci n lei = Clieni b. Casa n lei = Clieni creditori c. Conturi la bnci n lei = Casa n lei 58. a. b. c. Articolul contabil cuprinde urmtoarele elemente: Debitul i creditul. Data, titlul articolului, explicaia, sumele de bani. Formula contabil, data, explicaia, sumele de bani.

59. Articolul contabil compus: a. Are titlul format fie dintr-un singur cont debitor i dou sau mai multe conturi creditoare, fie din dou sau mai multe conturi debitoare i un singur cont creditor. b. Are titlul format din dou sau mai multe conturi debitoare i dou sau mai multe conturi creditoare. c. Este acela n care titlul articolului este format dintr-un singur cont debitor i un singur cont creditor.
60. Registrele obligatorii n Romnia sunt:

a. b. c.

Registrul jurnal i registrul inventar. Registru jurnal, registru cartea mare i registru inventar. Registru jurnal, registrul cumprrilor i registrul vnzrilor.

61. Documentul justificativ poate fi definit ca: a. Actul scris ntocmit dup efectuarea nregistrrii contabile, pentru justificare. b. Actul scris ntocmit pentru consemnarea la origine a operaiunilor contabilizabile servind ca dovad a nfptuirii acestora. c. Actul scris n vederea ntocmirii situaiilor financiare anuale. 62. a. contabile. b. c. Dup destinaie documentele pot fi clasificate n: Documente de dispoziie; documente de execuie; documente combinate i documente Documente primare i documente centralizatoare. Documente externe i documente interne.

63. Dup momentul n care se efectueaz, verificarea documentelor justificative poate fi: a. Preventiv, adic nainte ca operaia dispus s aib loc i postoperativ, adic dup efectuarea operaiei contabilizate. b. Operativ adic n timpul efecturii operaiilor economico-financiare i postoperativ, adic dup efectuarea operaiei contabilizate. c. Preventiv, adic nainte ca operaia dispus s aib loc, operativ adic n timpul efecturii operaiilor economico-financiare i postoperativ, adic dup efectuarea operaiei contabilizate.
64. Verificarea de fond a documentelor se refer la: a. Legalitatea, realitatea, oportunitatea, necesitatea i economicitatea operaiei consemnate.

b. c.

Verificarea exactitii calculelor. Folosirea formularului corespunztor.

65. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. Graficele pe compartimente cuprind documentele i lucrrile care se execut de ctre o anumit persoan; termenele de efectuare i compartimentele unde circul n continuare sau persoanele crora li se transmit.

39

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT b. Graficele individuale sau de structur cuprind documentele i lucrrile din cadrul unui compartiment al entitii economico-sociale, termenele, executanii i compartimentele crora li se transmit. c. Graficele generale sau sintetice (pe activiti) cuprind toate operaiile necesare unei anumite lucrri cu un grad ridicat de complexitate, cum sunt de exemplu situaiile financiare anuale (conturile anuale). 66. Conturile pentru gestionarea activelor: a. Au misiunea de a reflecta existena, constituirea i utilizarea potrivit destinaiilor stabilite a valorilor care au intrat n perimetrul de studiu ca aport la constituirea capitalului, autofinanare, subvenii, creditare i decontare. b. Au misiunea de a reflecta existena i micarea bunurilor corporale, creanelor i consumaiunilor de pe urma crora se obin efecte ntr-o perioad mai mare dect durata unui exerciiu. c. Au misiunea de a aduce la nivelul valorii de intrare n patrimoniu mijloacele de inventar atunci cnd acestea sunt lsate n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare la alt nivel dect valoarea de intrare n patrimoniu (preuri prestabilite, preturi standard, preuri planificate etc.). 67. Metodele de evaluare a stocurilor la ieirea din patrimoniu cuprind: a. Identificarea specific, costul mediu ponderat (CMP), metoda primul intrat primul ieit (FIFO), metoda ultimul intrat primul ieit (LIFO). b. Costul istoric, costul mediu ponderat (CMP), metoda primul intrat primul ieit (FIFO), metoda ultimul intrat primul ieit (LIFO), costul de achiziie. c. Costul istoric, costul mediu ponderat (CMP), metoda primul intrat primul ieit (FIFO), metoda ultimul intrat primul ieit (LIFO), costul de producie. 68. Care din urmtoarele informaii este fals? a. n condiiile inventarului permanent n conturile de gestionare se vor consemna toate operaiile de intrare i ieire ceea ce permite stabilirea i cunoaterea n orice moment a stocurilor, att cantitativ ct i valoric. b. Contabilitatea sintetic a stocurilor se poate organiza, n funcie de specificul activitii i necesitile proprii ale unitii patrimoniale dup una din metodele: metoda operativ-contabil (sau pe solduri), metoda cantitativ-valoric (pe fia de cont analitic), metoda global-valoric. c. n condiiile inventarului intermitent stabilirea i nregistrarea soldului n conturile de gestionare a stocurilor (clasa 3) se face doar la finele perioadei, pe baza inventarierii stocurilor prin preluarea mrimii acestora din conturile clasei 6, atunci cnd sunt obinute pe calea aprovizionrilor din afar, sau prin reflectarea lor ca Variaia stocurilor atunci cnd aceast metod se extinde i asupra produselor. 69. Conturile de regularizare asupra evalurii activelor: a. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a aduce la nivelul valorii de intrare n patrimoniu mijloacele de inventar atunci cnd acestea sunt lsate n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare la alt nivel dect valoarea de intrare n patrimoniu (preuri prestabilite, preturi standard, preuri planificate etc.). b. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a reflecta existena, constituirea i utilizarea potrivit destinaiilor stabilite a valorilor care au intrat n perimetrul de studiu ca aport la constituirea capitalului, autofinanare, subvenii, creditare i decontare. c. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a aduce la nivelul efectiv evaluarea resurselor (fondurilor) atunci cnd acestea sunt lsate, n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare a resurselor (fondurilor) la alt nivel dect cel efectiv. 70. Conturile de venituri ale perioadei curente: a. Au misiunea de a reflecta acele consumaiuni de valori care reprezint sacrificii (eforturile exprimabile n bani) fcute n perioada curent (luna de referin) de pe urma crora se obin de regul efecte. b. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a reflecta resursele reproduse. c. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a aduce la nivelul efectiv evaluarea resurselor (fondurilor) atunci cnd acestea sunt lsate, n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare a resurselor (fondurilor) la alt nivel dect cel efectiv.

40

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


71. Conturile de consumaiuni ale perioadelor viitoare:

a. Misiunea lor este de a lua din sarcina perioadelor de gestiune curente acele venituri care aparin perioadelor viitoare de gestiune sau de a mijloci aducerea n sarcina perioadei de gestiune curente a unor consumaiuni de valori care sub aspectul provenienei devin exigibile la plat n perioadele viitoare. b. Preiau din sarcina perioadei de gestiune elementele care se consum sub durata unei perioade de timp de pe urma crora se obin efecte n viitor. c. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a reflecta resursele reproduse. 72. Contul 121 Profit i pierdere are misiunea de a: a. compara i a stabili la nivelul unei perioade alese (fiecare lun calendaristic precum i perioada scurs din acel exerciiu) rezultatul comparaiei ntre eforturi (cheltuielile perioadei) i efecte (veniturile aceleiai perioade). b. a lua din sarcina perioadelor de gestiune curente acele venituri care aparin perioadelor viitoare de gestiune sau de a mijloci aducerea n sarcina perioadei de gestiune curente a unor consumaiuni de valori care sub aspectul provenienei devin exigibile la plat n perioadele viitoare. c. aduce la nivelul efectiv evaluarea resurselor (fondurilor) atunci cnd acestea sunt lsate, n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare a resurselor (fondurilor) la alt nivel dect cel efectiv.
73. Conturile rectificative de pasiv contra activ:

a. Preiau din sarcina perioadei de gestiune elementele care se consum sub durata unei perioade de timp de pe urma crora se obin efecte n viitor. b. Au misiunea n sistemul de calcul contabil digrafic de a mijloci cunoaterea nivelului real al resurselor atunci cnd acestea sunt lsate n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare a acestora la un nivel superior celui real. c. Au misiunea de a mijloci cunoaterea nivelului real al mijloacelor atunci cnd acestea sunt lsate n mod deliberat s figureze n conturile de mijloace la un nivel superior celui apreciat ca fiind, n momentul respectiv, nivelul real. 74. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat? a. Regimul de amortizare linear const n repartizarea uniform a valorii de intrare pe toat durata de amortizare stabilit. b. Regimul de amortizare degresiv const n calcularea, n primul an de funcionare, a unei amortizri de 50%. c. Regimul de amortizare accelerat presupune multiplicarea cotelor de amortizare linear cu anumii coeficieni stabilii de lege. 75. Inventarierea poate fi definit ca: a. Operaiunea de compara i a stabili la nivelul unei perioade alese (fiecare lun calendaristic precum i perioada scurs din acel exerciiu) rezultatul comparaiei ntre eforturi (cheltuielile perioadei) i efecte (veniturile aceleiai perioade). b. Ansamblul de operaii interdependente prin care se stabilesc n urma numrrii, msurrii, cntririi etc. sau atunci cnd aceste determinri nu se pot face n mod nemijlocit - se apreciaz pe baz de documente doveditoare, prin punctaje mrimea avut n momentul respectiv de categoria de mijloace i de resurse supus acestui demers. c. Raporturile economico-juridice n care unitatea patrimonial este parte i care genereaz decontri bneti. 76. Etapele inventarierii sunt: a. Pregtirea inventarierii; inventarierea propriu-zis; stabilirea rezultatelor inventarierii i nregistrarea lor. b. Inventarierea propriu-zis a patrimoniului; stabilirea rezultatelor inventarierii i nregistrarea lor. c. Inventarierea mijloacelor economice de natura bunurilor corporale; inventarierea mijloacelor aflate n transformare; inventarierea mijloacelor circulante n decontare; inventarierea resurselor; inventarierea bunurilor aparinnd altor uniti economice.

41

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 77. Inventarierea propriu-zis: a. Se refer la operaiile cu caracter organizatoric i de pregtire contabil prin care se asigur condiiile desfurrii normale a operaiunilor de inventariere propriu-zise. b. Se refer la constatarea, descrierea i evaluarea mijloacelor i resurselor n conformitate cu constatrile fcute asupra realitii acestora. c. Se refer la constatarea, descrierea i evaluarea mijloacelor i resurselor n conformitate cu constatrile fcute asupra realitii acestora. 78. Care dintre afirmaii este adevrat? a. n cazul constatrii unor lipsuri n gestiune, imputabile, administratorii vor lua msura de a le imputa acestora la valoarea lor de nlocuire. b. n cazul constatrii unor lipsuri n gestiune, imputabile, administratorii vor lua msura de a le imputa acestora la valoarea lor de intrare. c. n cazul constatrii unor lipsuri n gestiune, imputabile, administratorii vor lua msura de a le imputa acestora la valoarea lor de producie. 79. Rezultatele inventarierii trebuie nregistrate att n evidena tehnico-operativ, ct i n contabilitate, n termen de: a. Cel mult 5 zile de la data terminrii operaiunilor de inventariere. b. Cel puin 5 zile de la data terminrii operaiunilor de inventariere. c. Cel mult 25 zile de la data terminrii operaiunilor de inventariere. 80. Situaiile financiare anuale sunt: a. Documentele care se ntocmesc n cadrul compartimentului contabilitii pe baza documentelor justificative, pentru a nlesni i accelera nregistrarea operaiilor contabilizabile n conturi. b. Documentele de sintez care cuprind ntr-o structur formalizat informaiile privind poziia financiar, performanele i modificrile poziiei financiare. c. Actul scris ntocmit pentru consemnarea la origine a operaiunilor contabilizabile servind ca dovad a nfptuirii acestora. 81. Un set complet de situaii financiare anuale include urmtoarele componente: a. Bilanul; contul de profit i pierdere; situaia modificrilor capitalului mprumutat; note explicative. b. Bilanul; contul de profit i pierdere; balana de verificare; situaia modificrilor capitalului propriu; situaia fluxurilor de trezorerie; politici contabile i note explicative. c. Bilanul; contul de profit i pierdere; situaia modificrilor capitalului propriu; situaia fluxurilor de trezorerie; politici contabile i note explicative. 82. Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. Situaiile financiare anuale se ntocmesc conform contabilitii de angajamente. b. n situaiile financiare trebuie prezentate informaiile numerice i pentru perioada precedent astfel nct perioada curent s poat fi neleas mai bine. c. Fiecare element semnificativ trebuie prezentat separat n situaiile financiare. d. Activele i datoriile, precum i venituri i cheltuielile trebuie compensate. 83. a. b. c. Situaiile financiare trebuie s aib urmtoarele caracteristici calitative: Inteligibilitatea, relevana, credibilitatea i comparabilitatea. Inteligibilitatea, irelevana, credibilitatea i comparabilitatea. Inteligibilitatea, relevana, credibilitatea i continuitatea.

84. Credibilitatea se refer la:

a. Calitatea informaiei de a influena deciziile economice ale utilizatorilor ajutndu-i pe acetia s evalueze evenimente trecute, prezente sau viitoare, confirmnd sau corectnd evalurile lor anterioare. b. Calitatea informaiei de a nu conine erori semnificative, de a nu fi prtinitoare, iar utilizatorii pot avea ncredere c reprezint corect ceea ce informaia i-a propus s reprezinte sau ceea ce se ateapt n mod rezonabil s reprezinte.
42

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c. Calitatea pe care trebuie s o aib informaiile furnizate de situaiile financiare de a putea fi uor nelese de ctre acei utilizatori care dispun de cunotine suficiente privind desfurarea afacerilor i a activitilor economice, de noiuni de contabilitate i au dorina de a studia informaiile prezentate cu diligenele cuvenite.
85. Comparabilitatea reprezint:

a. Acea calitate a informaiei oferite de situaiile financiare care asigur posibilitatea comparrii n timp n vederea identificrii tendinelor n poziia financiar i performanele ntreprinderii. b. Includerea unui grad de precauie (pruden) n exercitarea raionamentelor necesare pentru a face estimrile cerute n condiii de incertitudine astfel nct activele i veniturile s nu fie supraevaluate, iar datoriile i cheltuielile s nu fie subevaluate. c. Capacitatea de a previziona pe baza situaiilor financiare. 86. Care din urmtoarele elemente nu fac parte din lucrrile contabile de nchidere a exerciiului: a. nregistrarea decontului de TVA. b. ntocmirea balanei de verificare primar. c. Inventarierea general a patrimoniului. d. Determinarea rezultatului contabil; e. Determinarea profitului impozabil, a impozitului pe profit i contabilizarea acestuia. repartizarea profitului. f. ntocmirea balanei de verificare final. g. nchiderea conturilor de activ i a conturilor de pasiv. 87. Balana de verificare primar: a. Implic nchiderea conturilor de cheltuieli ale perioadei curente prin preluarea acestora n debitul contului 121 Profit i pierdere precum i nchiderea conturilor de venituri ale perioadei curente prin preluarea soldurilor creditoare n creditul contului de rezultate finale 121 Profit i pierdere. b. Se prezint ca un sistem agregat de indicatori, n evaluarea crora sunt respectate anumite principii explicabile prin rolul stabilit acestui calcul de sintez n procesul de cunoatere. c. Este elaborat n vederea redactrii situaiilor financiare anuale cuprinde datele sistematizate i prelucrate n conturile registrului sistematic - Cartea mare.
88. nchiderea conturilor de activ i a conturilor de pasiv presupune:

a. nchiderea conturilor de venituri i cheltuieli curente. b. Utilizarea contului 892 Bilan de nchidere, care va primi n debit soldul final debitor al conturilor din mulimea conturilor de bilan rmase nc nesoldate pn n acest moment, iar n credit soldul final creditor al conturilor nc nesoldate pn n acest moment. c. nregistrarea decontului de TVA. 89. Soldul final al conturilor de activ se calculeaz dup formula: a. Soldul iniial + total sume debitoare total sume creditoare. b. Soldul iniial + rulajul debitor rulajul creditor. c. Soldul iniial + rulajul creditor total sume debitoare. 90. La nceputul lunii martie, soldul contului Debitori diveri este de 140.000 lei. n cursul lunii martie, au loc doar urmtoarele operaii: (1) se vnd mrfuri la pre de vnzare 50.000 lei, TVA 19%, costul mrfurilor vndute fiind de 40.000 lei; (2) se vnd utilaje la pre de vnzare 200.000 lei, TVA 19%, costul de achiziie al utilajelor fiind 500.000 lei, amortizarea cumulat 150.000 lei; (3) se ncaseaz jumtate din creana rezultat din vnzarea utilajelor. tiind c, la sfritul lunii, soldul final al contului Debitori diveri este jumtate din soldul final al contului Clieni, soldul iniial al contului Clieni este: a. 101.500 lei. b. 458.500 lei. c. 70.000 lei. d. 815.500 lei.
43

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 91. Pe data de 1 februarie N, o societate a nregistrat o datorie fa de un furnizor extern n sum de 5.000 EUR, la cursul de 3,87 lei/EUR. Din aceast datorie, 1.000 EUR au fost pltii la data de 15 februarie, cnd cursul valutar era de 3,95 lei/EUR, iar 4.000 EUR au fost pltii la data de 10 martie, cnd cursul valutar era de 3,65 lei/EUR. Pe ansamblu, din aceste tranzacii societatea a realizat: a. Pierdere din diferene de curs valutar de 800 lei. b. Nici nu a pierdut, dar nici nu a ctigat. c. Un ctig din diferene de curs valutar de 800 lei. d. Un ctig din diferene de curs valutar de 1.500 lei. 92. n cursul exerciiului s-au nregistrat urmtoarele elemente de venituri i cheltuieli: venituri din servicii prestate 300.000 lei, cheltuieli cu reparaii 45.000 lei, cheltuieli cu amortizarea 30.000 lei, venituri din chirii 25.000 lei, cheltuieli cu salarii 100.000 lei. Soldul final al contului Profit i pierdere este: a. Sold final debitor de 126.000 lei. b. Sold final creditor de 126.000 lei. c. Sold final debitor de 345.000 lei i sold final creditor de 199.000 lei. d. Sold final creditor de 150.000 lei. 93. Care dintre operaiile de mai jos determin o modificare bilanier de tipul: A + X = P + X: a.

b.
c. d. 94. a. b. c. d.

ncasarea TVA de recuperate. Vrsarea de ctre acionari a aporturilor la capitalul social. Plata datoriei fa de furnizorii de imobilizri. Subscrierea la majorarea capitalului social. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat: Contul Clieni se debiteaz la vnzarea de mrfuri. Contul Cheltuieli cu mrfurile se debiteaz la descrcarea gestiunii de mrfuri. Contul Casa se crediteaz la plata unei creane n numerar. Contul Produse finite se crediteaz la vnzarea de produse finite.

95. La 31 decembrie N, materialele primite de la teri spre prelucrare de ctre societatea DEPO SA: a. Reprezint active ale societii DEPO SA, deoarece ea este cea care le controleaz. b. Reprezint active ale societii DEPO SA, deoarece se afl n gestiunea ei la data de 31 decembrie N. c. Nu reprezint active ale societii DEPO SA, deoarece nu le deine cu titlu de proprietate. d. Nu reprezint active ale societii DEPO SA, deoarece nu pentru aceast societate vor genera avantaje economice viitoare. 96. n luna decembrie 2008, societatea de distribuie X vinde societii Y, pe baz de factur, articole de papetrie la pre de vnzare 7.000 lei, TVA 19%, stabilind ca decontarea s se fac dup 60 de zile. Tot n luna decembrie 2008, societatea Y emite societii X factura pentru servicii de expertiz contabil n valoare de 10.000 lei, TVA 19%, cu scadena peste 40 de zile. n bilanul la 31 decembrie 2008 al societii X, n legtur cu societatea Y va figura: a. Datorie de 3.570 lei. b. Crean de 3.570 lei. c. Datorie de 11.900 lei i o crean de 8.330 lei. d. Datorie de 8.330 lei i o crean de 11.900 lei. 97. Se cunosc urmtoarele informaii: ncasri de la clieni 230.000 lei, pli ctre furnizori 110.000 lei, ncasri din vnzarea unui utilaj 80.000 lei, pli privind impozitul pe profit 25.000 lei, pli ctre salariai 65.000 lei, pli pentru achiziia de mijloace de transport 280.000 lei, rambursarea unui credit bancar 60.000 lei. Fluxul net de trezorerie din activitatea de exploatare este: a. -230.000 lei. b. 30.000 lei.
44

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c. d. -30.000 lei. -170.000 lei.

98. n cursul unui exerciiu financiar, o societate pltitoare de TVA efectueaz urmtoarele operaii: (i) primete factura pentru servicii potale n valoare de 5.000 lei, TVA 19%; (ii) presteaz servicii de consultan clienilor, pe baz de factur, n valoare de 40.000 lei, TVA 19%. La finele lunii rezult: a. TVA de plat de 6650 lei. b. TVA de recuperat de 6650 lei. c. TVA de plat de 7600 lei i TVA de recuperate de 950 lei. 99. Dac la descrcarea din gestiune a unui utilaj vndut, se fac urmtoarele nregistrri: Amortizarea utilajelor = Utilaje 250.000 lei i Cheltuieli cu activele cedate = Utilaje 380.000 lei, care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat: a. Amortizarea cumulat a utilajului este 250.000 lei. b. Valoarea neamortizat a utilajului este 380.000 lei. c. Costul de achiziie al utilajului este 380.000 lei. 100. La 1 ianuarie 2006, o societate a achiziionat un utilaj la cost de achiziie 50.000 lei, TVA 19%, subvenionat n proporie de 50%. Utilajul are o durat de utilizare de 6 ani i se amortizeaz prin metoda accelerat. La 1 octombrie 2008, utilajul este vndut la preul de vnzare de 20.000 lei, TVA 19%. Contul de profit i pierdere al exerciiului 2008 va conine: a. Cheltuieli cu activele cedate 15.000, venituri din subvenii pentru investiii 25.000. b. Cheltuieli cu amortizarea 3.750, venituri din subvenii pentru investiii zero. c. Cheltuieli cu activele cedate 16.250, venituri din subvenii pentru investiii 10.000. d. Cheltuieli cu amortizarea 3.750, venituri din subvenii pentru investiii 1.875. SOLUII TESTE GRIL 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. c a b a c c b a c a a a b b a c b b c c a b c c c b b a
45

29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56.

a a c a a b a b c a c b a c a a c c a b a b a b a a c a

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. a b a b b a c a c b a b a b b a c a b a b a 79. a 80. b 81. c 82. d 83. a 84. b 85. a 86. a 87. c 88. b 89. b 90. c 91. c 92. d 93. d 94. d 95. c 96. c 97. a 98. a 99. c 100.

46

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT TESTE BAZELE CONTABILITII I 1. Este considerat printe al contabilitii: a)Bernard Collase b)Goethe c)B. Needles d)Luca Paciolo 2.Caracteristicile calitative ale informaiei contabile sunt: a)inteligibilitatea, relevana, credibilitatea, comparabilitatea b)relevana, credibilitatea c)prudena, necompensarea, inteligibilitatea d)relevana, credibilitatea, sinceritatea, continuitatea, semnificaia 3. n funcie de natura i lichiditate activele cuprind: a)active imobilizate, capital propriu, cheltuieli b)active circulante, datorii, venituri c)active imobilizate, active circulante, cheltuieli n avans d)creane, rezerve, disponibiliti bneti 4. Valoarea just este: a)preul care poate fi obinut pe o pia activ b)preul presupus a fi acceptat de un potenial cumprtor n funcie de valoarea de ntrebuinare c)suma la care este nregistrat un activ n bilan d)suma la care poate fi tranzacionat un activ sau decontat o datorie de bun voie ntre pri aflate n cunotin de cauz n cadrul unei tranzacii n care preul este determinat obiectiv 5.Restituirea aporturilor de capital social ctre asociai se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A+ x - x = D + Cp b)A = D + (Cp + x - x) c)A - x = (D - x) + Cp d)A - x = D + (Cp - x) 6. Achitarea salariilor din casierie in suma de 9.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a)641 Cheltuieli cu salariile = 531 Casa 9000 b)531 Casa = 421 Personal salarii datorate 9000 c)641 Cheltuieli cu salariile = 421 Personal salarii datorate 9000 d)421 Personal salarii datorate = 531 Casa 9000 7.La achiziia de imobilizri i stocuri pe baz de factur, firmele pltitoare de TVA, nregistreaz: a)TVA colectat b)TVA de plat c)TVA neexigibil d)TVA deductibil 8.La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banc 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Valoarea creditelor bancare este: a)17.000 lei b)33.000 lei c)53.000 lei d)13.000 lei 9. Plata furnizorilor din casierie se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A = (D + X) + (Cp - X); b)A = (D - X) + (Cp + X);
47

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c)A - X = (D - X) + Cp; d)A + X = (D + X) + Cp 10. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se nregistreaz astfel: a)6583 = 2131 75000 b)2813 = 2131 50000 c)461=7583 75000 d)6811 = 2813 50000 11. Formele evidentei economice sunt: a)evidena operativ, evidena statistic, evidena salariailor b)etalonul natural, etalonul munc, etalonul monetar c)evidena contabil, evidena operativ d)evidena operativ, evidena statistic, evidena contabil 12.Condiiile de form ale documentelor justificative i contabile sunt: a)autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, realitatea evenimentului sau tranzaciei b)eficiena operaiilor economico-financiare, legalitatea i realitatea evenimentului sau tranzaciei c)autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, corectitudinea datelor d)valabilitatea documentelor, corectitudinea calculelor, eficiena operaiilor economico-financiare 13. Principiul prudenei n contabilitate presupune: a)aprecierea rezonabil a evenimentelor i tranzaciilor astfel nct s se evite riscul de transfer asupra viitorului a incertitudinilor prezentului b)consecvena n aplicarea regulilor, procedurilor i tehnicilor de evaluare c)evaluarea separat a elementelor de activ respectiv de pasiv d)prioritatea realitii asupra formei 14. Recunoaterea veniturilor are loc n momentul n care: a)este probabil realizarea unui beneficiu economic viitor de ctre ntreprindere b)este probabil o ieire de resurse purttoare de beneficii economice c)are loc o cretere a beneficiilor economice viitoare aferente creterii unui activ sau diminurii unei datorii d)are loc o reducere a beneficiilor economice viitoare aferente diminurii unui activ sau creterii unei datorii 15.n cadrul etapei de pregtire a inventarierii se ncadreaz la msuri organizatorice: a)numrarea, cntrirea, msurarea elementelor inventariate b)regularizarea diferenelor constatate la inventariere c)desemnarea comisiilor de inventariere prin decizie scris de ctre conductorul unitii d)ntocmirea listelor de inventariere i a procesului verbal 16.Achiziia de mrfuri de la furnizori se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A + X - X = D + Cp; b)A = (D + X - X) + Cp; c)A - X = D + (Cp - X); d)A + X = (D + X) + Cp. 17. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se inregistreaza astfel: a)6583 Cheltuieli privind activele cedate = 2131 Echipamente tehnologice 75000 b)2813 Amortizarea instalaiilor = 2131 Echipamente tehnologice 50000 c)461 Debitori diveri =7583 Venituri din vnzarea activelor 75000 d)6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor= 2813 Amortizarea instalaiilor 50000

48

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 18. Societatea Comerciala X deine n stoc la nceputul anului materii prime in valoare de 10.000 lei. n cursul anului se achiziioneaz materii prime n valoare de 20.000 lei i se dau in consum n valoare de 25.000 lei. Care este valoarea soldului final al contului Materii prime: a)30.000 lei b)35.000 lei c)45.000 lei d) 5000 lei 19. Transferul disponibilitilor bneti din casierie n contul de la banc determin urmtoarea analiza contabil: a)Contul 531 Casa, A, + , D Contul 512 Cont la banci A, - , C b)Contul 531 Casa, A, + , D Contul 581 Viramente interne, A, - , C c)Contul 531 Casa, A, - , C Contul 581 Viramente interne, A, - , C d)Contul 531 Casa, A, -, C Contul 581 Viramente interne, A, + , D 20. nregistrarea dobnzii aferente unui credit bancar n valoare de 3.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formula contabil: a)5191 Credite bancare pe termen scurt = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 b)5121 Cont curent la banc = 5191 Credite bancare pe termen scurt 3000 c)666 Cheltuieli privind dobnzile = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare 3000 d)5198 Dobnzi aferente creditelor bancare= 5121 Cont curent la banc 3000 21. Elementele definitorii ale contabilitii ca tiin sunt: a)obiectul de cercetare b)metoda de cercetare c)obiectul, metoda i utilitatea social d)actele i faptele svrite la un moment dat 22. Dup funciile i rolul pe care le ndeplinesc n reflectarea evenimentelor i tranzaciilor, documentele se clasific n: a)Documente pentru constituirea i modificarea capitalului, privind activele imobilizate, stocurile, relaiile cu furnizorii, clienii b)Documente internalizate i externalizate c)Documente de dispoziie, de execuie, mixte, contabile, de sintez i raportare d)Documente primare i centralizatoare 23. Rspunderea pentru organizarea i conducerea contabilitii la nivelul ntreprinderii revine:{ a)contabilului ef b)directorului economic c)consiliului de administraie; d)administratorului, ordonatorului de credite, altei persoane care are obligaia gestionrii unitii 24. Gruparea i ordonarea elementelor n bilanul actual dup natur se face astfel: a)activele n ordine cresctoare a lichiditii iar pasivele n ordine cresctoare a exigibilitii b)activele n ordine cresctoare a lichiditii iar pasivele n ordine descresctoare c)att activul ct i pasivul n ordine descresctoare d)conform deciziei contabilului ef 25. Erorile de nregistrare n evidena sistematic, descoperite la ntocmirea balanei de verificare se datoreaz: a)scrierea incomplet a unei sume sau cu cifre inversate b)determinarea greit a soldurilor c)inversarea unei formule contabile d)folosirea greit a conturilor corespondente

49

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 26.Achiziia de utilaje industriale pentru activitatea de producie determin modificarea elementelor (conturilor): a)371 Mrfuri si 401 Furnizori b)213 Instalaii tehnice i 404 Furnizori de imobilizri c)213 Instalaii tehnice i 401 Furnizori d)213 Instalaii tehnice i 411 Clieni 27. nregistrarea contribuiei salariailor la asigurrile sociale n valoare de 25.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a)6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4311 Contribuia unitii la asigurrile sociale 25000 b)421 Personal salarii datorate = 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 c)6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 d)421 Personal salarii datorate= 4314 Contribuia angajailor pentru asigurrile sociale de sntate 25000 28. Ce semnific formula contabil: 512 Conturi la bnci = 456 Decontri cu asociaii: a)depunerea aportului n contul curent la banc b)restituirea aportului n favoarea asociailor c)ncasarea aportului de ctre asociai persoane fizice d)majorarea capitalului social 29. Care este valoarea stocurilor finale pentru materia prim determinat dup metoda FIFO (primul intrat - primul ieit) n baza urmtoarelor date: stoc la 01.01.N 3000 buc x 5 lei / buc. - intrri la: 05.01.N 4000 buc x 6 lei/buc 10.01.N 6000 buc x 8 lei/buc - ieiri la: 09.01.N 5000 buc 15.01.N 7500 buc. a)la 09.01.N 27000 lei; la 15.01.N 56000 lei b)la 09.01.N 12000 lei la 15.01.N 4000 lei c)la 09.01.N 12000 lei la 15.01.N 7000 lei d)la 09.01.N 10000 lei la 15.01.N 6000 lei 30. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banc 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Mrimea creditelor bancare este: a)43000 lei b)17000 lei c)63000 lei d)13000 lei 31. Ecuaia de echilibru patrimonial conform concepiei economice este: a)Capital propriu = Capital fix - Capital financiar b)Capital propriu = Active - Datorii c)Capital propriu = Active + Datorii d)Active = Capital propriu - Datorii 32.Dup sfera de cuprindere i circuitul realizat documentele se grupeaz n: a)Documente pentru constituirea i modificarea capitalului, privind activele imobilizate, stocurile, relaiile cu furnizorii, clienii b)Documente internalizate i externalizate c)Documente de dispoziie, de execuie, mixte, contabile, de sintez i raportare d)Documente primare i centralizatoare 33.Registrele de contabilitate obligatorii conform Legii contabilitii sunt: a)registrul de cas, registrul jurnal, registrul inventar b)registrul cartea - mare, registrul de ncasri i pli, registrul de cas c)registrul jurnal, registrul cartea - mare, registrul inventar d)registrul inventar, registrul cartea - mare, registrul de cas
50

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 34.Erorile constatate cu ocazia verificrii documentelor care implic primirea, eliberarea sau justificarea numerarului se corecteaz prin: a)tierea cu o singur linie a textului sau cifrei eronate b)anularea i ntocmirea altui document corect c)folosirea pastei corectoare d)tierea textului sau a cifrei cu mai multe linii astfel s nu se poat citi ce a fost scris nainte 35. Dup funcia contabil, care determin coninutul economic al conturilor acestea se clasific astfel: a)conturi sintetice i conturi analitice b)conturi de bilan i conturi de rezultate c)conturi de gestiune extern i conturi de gestiune intern d)conturi de activ i conturi de pasiv 36. Amortizarea unui utilaj industrial cu valoare de 2000 lei/lun presupune urmtoarea formul contabil: a)6811 Cheltuieli cu amortizarea = 213 Instalaii tehnice 2000 b)213 Instalaii tehnice = 281 Amortizarea instalaiilor tehnice 2000 c)6811 Cheltuieli cu amortizarea = 281 Amortizarea instalaiilor 2000 d)281 Amortizarea instalaiilor tehnice = 213 Instalaii tehnice 2000 37. nregistrarea datoriilor ntreprinderii privind salariile determin: a)debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 421 Personal salarii datorate (641 = 421) b)debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 531 Casa (641\=531) c)debitarea contului 421 Personal salarii datorate i creditarea contului 531 Casa (421 \= 531) d)creditarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i debitarea contului 421 Personal salarii datorate (421 \= 641) 38.La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 70.000 lei, furnizori x , capital social 55.000 lei, materii prime 25.000 lei, disponibil la banc 9.000 lei, rezerve 2.000 lei, disponibil n casierie 500 lei, credite bancare 20.000 lei, produse finite 6000 lei, salarii datorate personalului 5500 lei. Datoriile ctre furnizori sunt: a)10.000 lei b)28.000 lei c)32.000 lei d)14.000 lei 39. Rezultatul net ale firmei C, determinat n baza datelor: venituri din vnzarea mrfurilor 6000 lei, venituri din prestri de servicii 3000 lei, cheltuieli cu mrfurile 4000 lei, cheltuieli cu amenzile 200 lei, donaii 500 lei, rezerve legale 700, pierderi din anii precedeni 2500 este: a)Rn \= 4300 lei b)Rn \=1800 lei c)Rn \= 4012 lei d)Rn \= 1512 lei 40. Societatea Comercial X decide majorarea capitalului social pe seama rezervelor cu suma de 5.000 lei. Care sunt elementele care se modific i n ce sens (+,-): a)129 Repartizarea profitului (+5000); 102 Capital vrsat (-5000); b)106 Rezerve (+5000), 1012 Capital vrsat (+5000); c)106 Rezerve (+5000); 1012 Capital vrsat (-5000); d)1012 Capital vrsat (+5000); 106 Rezerve (-5000). 41. Conform concepiei juridice cu privire la obiectul contabilitii ecuaia juridic a patrimoniului este: a)Bunuri economice = Drepturi + Obligaii b)Bunuri economice = Drepturi - Obligaii c)Capital propriu = Active + Datorii
51

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT d)Bunuri economice = Capital fix + Capital financiar 42. Dac se are n vedere regimul de tiprire, ntocmire i utilizare documentele justificative se mpart n: a)tipizate i netipizate b)primare i centralizatoare c)contabile i de execuie d)de dispoziie i de execuie 43. Rezultatul brut (rezultatul contabil) se obine conform relaiei: a)Rb = Venituri + Cheltuieli b)Rb = Venituri - Cheltuieli c)Rb = Rezultat net + Capitaluri proprii d)Rb = Rezultat fiscal - Venituri neimpozabile - cheltuieli nedeductibile 44. Documentul contabil care evideniaz ntr-o form sistematic rezultatele financiare ale fiecrei perioade de gestiune prin prisma raportului dintre cheltuieli i venituri este: a)bilanul contabil b)situaia fluxurilor de trezorerie c)contul de profit i pierdere d)balana de verificare 45. Depunerea aportului de ctre asociai n contul de la banc se nregistreaz: a)5121 Cont curent la banc = 1011 Capital subscris nevrsat b)5121 Cont curent la banc = 456 Decontri cu asociaii privind capitalul c)5121 Cont curent la banc = 1012 Capital subscris vrsat d)456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 5121 Cont curent la banc 46. Amortizarea unui utilaj industrial cu valoare de 2000 lei/luna presupune urmtoarea formul contabil: a)6811 Cheltuieli cu amortizarea \= 213 Instalaii tehnice 2000 b)213 Instalaii tehnice \= 281 Amortizarea instalaiilor tehnice 2000 c)6811 Cheltuieli cu amortizarea \= 281 Amortizarea instalaiilor 2000 d)281 Amortizarea instalaiilor tehnice \= 213 Instalaii tehnice 2000 47. Achiziia de mrfuri de la furnizori se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A + X - X \= D + Cp; b)A \= (D + X - X) + Cp; c)A - X \= D + (Cp - X); d)A + X \= (D + X) + Cp. 48. Scoaterea din gestiune a produselor finite vndute n sum de 6.000 lei presupune urmtoarea formul contabil: a)601 Cheltuieli cu materiile prime = 345 Produse finite 6000 b)345 Produse finite = 601 Cheltuieli cu materiile prime 6000 c)711 Variaia stocurilor = 345 Produse finite 6000 d)701 Venituri din vnzarea produselor finite = 345 Produse finite 6000 49.La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 55.000 lei, furnizori 40000, capital social 75.000 lei, produse finite 25.000 lei, disponibil la banc 45.000 lei, disponibil n casierie x, credite bancare 20.000 lei, debitori diveri 20000, datorii ctre stat 25000 lei. Disponibilul n casierie este: a)55.000 lei b)30.000 lei c)13.500 lei d)15.000 lei

52

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 50. nregistrarea adaosului comercial aferent mrfurilor intrate n comerul cu amnuntul, n sum de 4.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a)531 Casa = 371 Mrfuri 4000 b)607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 4000 c)378 Diferene de pre la mrfuri = 371 Mrfuri 4000 d)371 Mrfuri = 378 Diferene de pre la mrfuri 4000 51. n decursul evoluiei sale contabilitatea a fost considerat: a)art, tiin, matematic n economie b)art, tiin i tehnic de gestiune c)art d)tiin, tehnic de gestiune, eviden statistic 52. Documentul contabil care evideniaz ntr-o form sistematic rezultatele financiare ale fiecrei perioade de gestiune prin prisma raportului dintre cheltuieli i venituri este: a)bilanul contabil b)situaia fluxurilor de trezorerie c)contul de profit i pierdere d)balana de verificare 53. Sistemul de contabilitate dualist are n vedere: a)organizarea conturilor avnd n vedere fazele circuitului economic b)organizarea contabilitii pe seciuni: contabilitatea financiar i contabilitatea de gestiune c)reflectarea ncasrilor i a plilor d)reflectarea utilitilor i a resurselor 54. Conturile cu funcie contabil de pasiv vor prezenta un sold final: a)debitor b)creditor c)activ d)pasiv 55. Condiiile de form ale documentelor justificative i contabile sunt: a)autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, realitatea evenimentului sau tranzaciei b) eficiena operaiilor economico-financiare, legalitatea i realitatea evenimentului sau tranzaciei c)autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, corectitudinea datelor d)valabilitatea documentelor, corectitudinea calculelor, eficiena operaiilor economico-financiare 56. Ca urmare a operaiunii de dare n consum a materiilor prime, analiza contabil va reliefa: a)creterea stocului de materii prime, respectiv creterea cheltuielilor b)creterea stocului de materii prime respectiv diminuarea cheltuielilor c)scderea stocului de materii prime i creterea cheltuielilor d)scderea stocului materii prime i diminuarea cheltuielilor 57.nchiderea contului 607 Cheltuieli cu mrfurile n sum de 8.000 lei la sfritul perioadei presupune urmtoarea formul contabil: a)607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 8000 b)607 Cheltuieli cu mrfurile = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 8000 c)607 Cheltuieli cu mrfurile = 121 Profit i pierderi 8000 d)121 Profit i pierderi = 607 Cheltuieli cu mrfurile 8000 58. nregistrarea contribuiei salariailor la asigurrile sociale n valoare de 25.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a)6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4311 Contribuia unitii la asigurrile sociale 25000 b)421 personal salarii datorate= 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000

53

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c)6451 cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale= 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 d)421 personal salarii datorate= 4314 Contribuia angajatului la asigurrile sociale de sntate 25000 59. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 20.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 95.000 lei, mrfuri 90.000 lei, disponibil la banca 35.000 lei, salarii datorate personalului 5.000 lei, credite bancare 20.000, utilaje x. Valoarea utilajelor este: a)40000 lei b)5000 lei c)25000 lei d)50000 lei 60. Transferul disponibilitilor bneti din casierie n contul de la banc determin urmtoarea analiz contabil: a) Contul 531 Casa, A, +, D Contul 512 Cont la bnci A, - , C b)Contul 531 Casa, A, + , D Contul 581 Viramente interne, A, - , C c)Contul 531 Casa, A, - , C Contul 581 Viramente interne, A, - , C d)Contul 531 Casa, A, -, C Contul 581 Viramente interne, A, + , D 61. Informaia contabil ar trebui s rspund necesitilor utilizatorilor n urmtoarea ordine a prioritii: a)investitori, guvern, furnizori, clieni, salariai b)guvern, furnizori, clieni, salariai, ceteni c)investitori, angajai, creditori financiari, furnizori, clieni, guvern, public (ceteni) d)angajai, guvern, clieni, furnizori, public, investitori, creditori financiari 62. Evidena cronologica a operaiunilor se realizeaz cu ajutorul: a)Registrului Cartea mare b)Balanei de verificare c)registrului jurnal d)registrului de inventar 63. Valoarea contabil net reprezint: a)expresia monetar a activelor i pasivelor la data intrrii n unitate b)preul de vnzare al unui activ mai puin costurile necesare vnzrii c)costul de nlocuire cu un alt activ d)suma la care este nregistrat un activ n situaiile financiare dup deducerea tuturor deprecierilor 64. Bunurile intrate cu titlu oneros (prin cumprare) sunt evaluate la data intrrii n unitate la: a)valoarea just b)costul de producie c)costul de achiziie d)valoarea actualizat 65. Bilanul ca situaie financiar n Romnia este construit astfel: a)bilan orizontal b)bilan vertical (list) c)bilan sub form de tabel ah d)bilan previzional 66. ncasarea unui client n numerar cu suma de 1000 lei determin urmtoarea formul contabil: a)411 Clieni = 531 Casa 1000 b)401 Furnizori = 531 Casa 1000 c)531 Casa = 411 Clieni 1000 d)531 Casa = 701 Venituri din vnzarea produselor finite 100

54

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 67. Societatea Comercial X deine n stoc la nceputul anului materii prime n valoare de 10.000 lei. n cursul anului se achiziioneaz materii prime n valoare de 20.000 lei i se dau n consum n valoare de 25.000 lei. Care este valoarea soldului final al contului Materii prime: a)30.000 lei b)35.000 lei c)45.000 lei d)5000 lei 68.La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 70.000 lei, furnizori x , capital social 55.000 lei, materii prime 25.000 lei, disponibil la banc 9.000 lei, rezerve 2.000 lei, disponibil n casierie 5500 lei, credite bancare 20.000 lei, produse finite 6000 lei, salarii datorate personalului 5500 lei. Datoriile ctre furnizori sunt: a)15.000 lei b)33.000 lei c)37.000 lei d)19.000 lei 69. nregistrarea datoriilor ntreprinderii privind salariile determin: a)debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 421 Personal salarii datorate (641 = 421) b)debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 531 Casa (641=531) c)debitarea contului 421 Personal salarii datorate i creditarea contului 531 Casa (421 = 531) d)creditarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i debitarea contului 421 Personal salarii datorate (421 = 641) 70. Care este valoarea ieirilor pentru materia prim X determinat dup metoda costului mediu ponderat dup fiecare ieire n baza urmtoarelor date: stoc la 01.01.N 2000 buc x 5 lei / buc. - intrri la: 05.01.N 5000 buc x 6 lei/buc, 10.01.N 6000 buc x 7 lei/buc - iesiri la: 09.01.N 5500 buc 15.01.N 7000 buc : a)la 09.01.N 31000 lei; la 15.01.N 47500 lei b)la 09.01.N 32500 lei la 15.01.N 47000 lei c)la 09.01.N 31428,57 lei; la 15.01.N 47200lei d)la 09.01.N 34692,31 lei,la 15.01.N 44153,85 lei 71. Procedeele specifice ale metodei contabilitii sunt: a)documentarea, evaluarea, bilanul b)contul, calculaia, inventarierea c)evaluarea, inventarierea, balana de verificare d)bilanul, balana de verificare, contul 72.n categoria registrelor pentru evidena sistematica se poate ncadra: a)registrul jurnal b)nota de contabilitate c)registrul jurnal de ncasri i pli d)registrul Cartea mare 73. Valoarea curent este reprezentat de: a)echivalentul n numerar care poate fi obinut prin vnzarea prezent n condiii normale a activelor ntreprinderii b)echivalentul valoric pe care ntreprinderea accept s-l plteasc pentru a dobndi la nivelul preurilor prezente un bun similar cu cel delimitat ca obiect al evalurii c)valoarea actualizat a fluxurilor de numerar viitoare d)preul de vnzare mai puin costurile necesare vnzrii. 74. Contul: a)este un instrument de raportare global a situaiei financiare la un moment dat b)reflect situaia dinamic a fiecrui element patrimonial
55

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c)reflect situaia static la un moment dat a fiecrui element patrimonial d)se exprim n uniti cantitative 75. Dac se are n vedere regimul de tiprire, ntocmire i utilizare documentele justificative se mpart n: a)tipizate i netipizate b)primare i centralizatoare c)contabile i de execuie d)de dispoziie i de execuie 76 ncasarea unui client n numerar se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A + X - X = D + Cp b)A - X = (D - X) + Cp c)A = (D + X - X) + Cp d)A = (D - X) + (Cp - X) 77. nregistrarea dobnzii aferente unui credit bancar n valoare de 3.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a)5191 Credite bancare pe termen scurt = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 b)5121 Cont curent la banc = 5191 Credite bancare pe termen scurt 3000 c)666 Cheltuieli cu dobnzi = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 d)5198 dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt= 5121 Cont curent la banc 3000 78 La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banca 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Valoarea creditelor bancare este: a)17.000 lei b)33.000 lei c)53.000 lei d)13.000 lei 79. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se nregistreaz astfel: a)6583 Cheltuieli privind activele cedate= 2131 Instalaii tehnice 75000 b)2813 Amortizarea instalaiilor= 2131 Instalaii tehnice 50000 c)461 Debitori diveri=7583 Venituri din vnzarea activelor 75000 d)6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor = 2813 Amortizarea instalaiilor 50000 80. nregistrarea adaosului comercial aferent mrfurilor intrate n comerul cu amnuntul, n sum de 4.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a)531 Casa = 371 Mrfuri 4000 b)607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 4000 c)378 Mrfuri = 371 Mrfuri 4000 d)371 Mrfuri = 378 Diferene de pre la mrfuri 4000

56

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT SOLUII GRIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 d d d d d d d d d d d c a c c d b d a c c c d a a b b a b d 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 b b c b d c a b c d a a b c b c d c d d b c b b c c d b c a


57

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

c c d c b c d b a c d d b b a a c d b d

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

58

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT TESTE BAZELE CONTABILITII II 1. Bilanul ca situaie financiar n Romnia este construit astfel: a) bilan orizontal b) bilan vertical (list) c) bilan sub form de tabel ah d) bilan previzional 2. Bunurile intrate cu titlu oneros (prin cumprare) sunt evaluate la data intrrii n unitate la: a) valoarea just b) costul de producie c) costul de achiziie d) valoarea actualizat 3. Caracteristicile calitative ale informaiei contabile sunt: a) inteligibilitatea, relevana, credibilitatea, comparabilitatea b) relevana, credibilitatea c) prudena, necompensarea, inteligibilitatea d) relevana, credibilitatea, sinceritatea, continuitatea, semnificaia 4. Condiiile de form ale documentelor justificative i contabile sunt: a) autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, realitatea evenimentului sau tranzaciei b) eficiena operaiilor economico-financiare, legalitatea i realitatea evenimentului sau tranzaciei c) autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, corectitudinea datelor d) valabilitatea documentelor, corectitudinea calculelor, eficiena operaiilor economico-financiare 5. Conform concepiei juridice cu privire la obiectul contabilitii ecuaia juridic a patrimoniului este: a) Bunuri economice = Drepturi + Obligaii b) Bunuri economice = Drepturi - Obligaii c) Capital propriu = Active + Datorii d) Bunuri economice = Capital fix + Capital financiar 6. Contul: a) este un instrument de raportare global a situaiei financiare la un moment dat b) reflect situaia dinamic a fiecrui element patrimonial c) reflect situaia static la un moment dat a fiecrui element patrimonial d) se exprim n uniti cantitative 7. Conturile cu funcie contabil de pasiv vor prezenta un sold final: a) debitor b) creditor c) activ d) pasiv 8. Dac se are n vedere regimul de tiprire, ntocmire i utilizare documentele justificative se mpart n: a) tipizate i netipizate b) primare i centralizatoare c) contabile i de execuie d) de dispoziie i de execuie 9. Depunerea aportului de ctre asociai n contul de la banc se nregistreaz: a) 5121 conturi la bnci n lei = 1011capital subscris nevrsat b) 5121Conturi la bnci n lei = 456 Decontri cu asociaii privind capitalul c) 5121 Conturi la bnci n lei = 1012 Capital subscris vrsat d) 456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 5121 Conturi la bnci n lei
59

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 10. Documentul contabil care evideniaz ntr-o form sistematic rezultatele financiare ale fiecrei perioade de gestiune prin prisma raportului dintre cheltuieli si venituri este: a) bilanul contabil b) situaia fluxurilor de trezorerie c) contul de profit si pierdere d) balana de verificare 11. Dup funcia contabil, care determin coninutul economic al conturilor acestea se clasific astfel: a) conturi sintetice i conturi analitice b) conturi de bilan i conturi de rezultate c) conturi de gestiune extern i conturi de gestiune intern d) conturi de activ i conturi de pasiv 12. Dup funciile i rolul pe care le ndeplinesc n reflectarea evenimentelor i tranzaciilor, documentele se clasific n: a) Documente pentru constituirea i modificarea capitalului, privind activele imobilizate, stocurile, relaiile cu furnizorii, clienii b) Documente internalizate i externalizate c) Documente de dispoziie, de execuie, mixte, contabile, de sintez i raportare d) Documente primare i centralizatoare 13. Dup sfera de cuprindere i circuitul realizat documentele se grupeaz n: a) Documente pentru constituirea i modificarea capitalului, privind activele imobilizate, stocurile, relaiile cu furnizorii, clienii b) Documente internalizate i externalizate c) Documente de dispoziie, de execuie, mixte, contabile, de sintez i raportare d) Documente primare i centralizatoare 14. Ecuaia de echilibru patrimonial conform concepiei economice este: a) Capital propriu = Capital fix - Capital financiar b) Capital propriu = Active - Datorii c) Capital propriu = Active + Datorii d) Active = Capital propriu - Datorii 15. Elementele de active imobilizate inventariate corespunztoare calitativ se evalueaz: a) n funcie de utilitatea acestora b) la valoarea de intrare c) in funcie de preul pieei d) la valoarea nominal 16. Elementele definitorii ale contabilitii ca tiin sunt: a) obiectul de cercetare b) metoda de cercetare c) obiectul, metoda i utilitatea social d) actele i faptele svrite la un moment dat 17. Erorile care nu influeneaz egalitile ntre totalul coloanelor perechi sunt: a) Erori de compensaie, de nregistrare n evidena sistematic, de imputare, omisiuni de nregistrare b) Erori de nregistrare n registrul jurnal, de imputare, de compensaie, omisiuni de nregistrare c) Erori de nregistrare n evidena sistematic, de pregtire a conturilor, de ntocmire a balanei conturilor d) Erori de nregistrare n registrul jurnal, de pregtire a conturilor, de imputare, de compensaie 18. Erorile constatate cu ocazia verificrii documentelor care implic primirea, eliberarea sau justificarea numerarului se corecteaz prin: a) tierea cu o singur linie a textului sau cifrei eronate b) anularea i ntocmirea altui document corect
60

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c) folosirea pastei corectoare d) tierea textului sau a cifrei cu mai multe linii astfel s nu se poat citi ce a fost scris nainte 19. Erorile de nregistrare n evidena sistematic, descoperite la ntocmirea balanei de verificare se datoreaz: a) scrierea incomplet a unei sume sau cu cifre inversate b) determinarea greit a soldurilor c) inversarea unei formule contabile d) folosirea greita a conturilor corespondente 20. Este considerat printe al contabilitii: a) Bernard Collase b) Goethe c) B. Needles d) Luca Paciolo 21. Evidena cronologic a operaiunilor se realizeaz cu ajutorul: a) Registrului Cartea mare a) Balanei de verificare c) registrului jurnal d) registrului de inventar 22. Formele evidenei economice sunt: a) evidena operativ, evidena statistic, evidena salariailor b) etalonul natural, etalonul munc, etalonul monetar c) evidena contabil, evidena operativ d) evidena operativ, evidena statistic, evidena contabil 23. Gruparea i ordonarea elementelor n bilanul actual dup natur se face astfel: a) activele n ordine cresctoare a lichiditii iar pasivele n ordine cresctoare a exigibilitii b) activele n ordine cresctoare a lichiditii iar pasivele n ordine descresctoare c) att activul ct i pasivul n ordine descresctoare d) conform deciziei contabilului ef 24. n cadrul etapei de pregtire a inventarierii se ncadreaza la msuri organizatorice: a) numrarea, cntrirea, msurarea elementelor inventariate b) regularizarea diferenelor constatate la inventariere c) desemnarea comisiilor de inventariere prin decizie scris de ctre conductorul unitii d) ntocmirea listelor de inventariere i a procesului verbal 25. n categoria registrelor pentru evidena sistematic se poate ncadra: a) registrul jurnal b) nota de contabilitate c) registrul jurnal de ncasri i pli d) registrul Cartea mare 26. n decursul evoluiei sale contabilitatea a fost considerat: a) art, tiin, matematica n economie b) art, tiin i tehnic de gestiune c) art d) tiin, tehnic de gestiune, eviden statistic 27. n funcie de natur i lichiditate activele cuprind: a) active imobilizate, capital propriu, cheltuieli b) active circulante, datorii, venituri c) active imobilizate, active circulante, cheltuieli n avans d) creane, rezerve, disponibiliti bneti
61

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 28. Informatia contabil ar trebui s rspund necesitilor utilizatorilor n urmtoarea ordine a prioritii: a) investitori, guvern, furnizori, clieni, salariai a) guvern, furnizori, clieni, salariai, ceteni c) investitori, angajai, creditori financiari, furnizori, clieni, guvern, public (ceteni) d) angajai, guvern, clieni, furnizori, public, investitori, creditori financiari 29. Metoda proxima intrare - prima ieire se bazeaz pe: a) Evaluarea bunurilor ieite din gestiune la costul de achiziie sau de producie al ultimei intrri b) Evaluarea bunurilor ieite din gestiune la costul de achiziie sau de producie al primei intrri c) Determinarea unor costuri antecalculate d) Evaluarea ieirilor la nivelul valorii pe care ntreprinderea va accepta s o plteasc pentru achiziionarea unui bun echivalent n viitor 30. Principiul prudenei n contabilitate presupune: a) aprecierea rezonabil a evenimentelor i tranzaciilor astfel nct s se evite riscul de transfer asupra viitorului a incertitudinilor prezentului b) consecvena n aplicarea regulilor, procedurilor i tehnicilor de evaluare c) evaluarea separat a elementelor de activ respectiv de pasiv d) prioritatea realitii asupra formei 31. Procedeele specifice ale metodei contabilitii sunt: a) documentarea, evaluarea, bilanul b) contul, calculaia, inventarierea c) evaluarea, inventarierea, balana de verificare d) bilanul, balana de verificare, contul 32. Rspunderea pentru organizarea i conducerea contabilitii la nivelul ntreprinderii revine: a) contabilului ef b) directorului economic c) consiliului de administraie; d) administratorului, ordonatorului de credite, altei persoane care are obligaia gestionrii unitii 33. Recunoaterea veniturilor are loc n momentul n care: a) este probabil realizarea unui beneficiu economic viitor de ctre ntreprindere b) este probabil o ieire de resurse purttoare de beneficii economice c) are loc o cretere a beneficiilor economice viitoare aferente creterii unui activ sau diminurii unei datorii d) are loc o reducere a beneficiilor economice viitoare aferente diminurii unui activ sau creterii unei datorii 34. Registrele de contabilitate obligatorii conform Legii contabilitii sunt: a) registrul de casa, registrul jurnal, registrul inventar b) registrul cartea - mare, registrul de ncasri i pli, registrul de cas c) registrul jurnal, registrul cartea - mare, registrul inventar d) registrul inventar, registrul cartea - mare, registrul de cas 35. Restituirea aporturilor de capital social ctre asociai se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a) A+ x - x = D + Cp b) A = D + (Cp + x - x) c) A - x = (D - x) + Cp d) A - x = D + (Cp - x) 36. Rezultatul brut (rezultatul contabil) se obine conform relaiei: a) Rb = Venituri + Cheltuieli b) Rb = Venituri - Cheltuieli
62

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c) Rb = Rezultat net + Capitaluri proprii d) Rb = Rezultat fiscal - Venituri neimpozabile - cheltuieli nedeductibile 37. Sistemul de contabilitate dualist are n vedere: a) organizarea conturilor avnd n vedere fazele circuitului economic b) organizarea contabilitii pe seciuni: contabilitatea financiar i contabilitatea de gestiune c) reflectarea ncasrilor i a plilor d) reflectarea utilitilor i a resurselor 38. Statele de salarii i situaiile financiare anuale ale ntreprinderii trebuie pstrate timp de: a) 10 ani b) 15 ani c) 1 an d) 50 ani 39. Totalul sumelor debitoare pentru un cont de pasiv se determina cu relaia: a) TSD = SiD + RD b) TSD = SfD - SiD c) TSD = RD d) TSD = SfD - RD 40. Urmtoarele elemente sunt considerate creane: a) numerarul, salariile b) furnizori, creditori diveri c) clieni, debitori diveri d) furnizori, echivalente de numerar 41. Valoarea contabil net reprezint: a) expresia monetar a activelor i pasivelor la data intrrii n unitate b) preul de vnzare al unui activ mai puin costurile necesare vnzrii c) costul de nlocuire cu un alt activ d) suma la care este nregistrat un activ n situaiile financiare dup deducerea tuturor deprecierilor 42. Valoarea curent este reprezentat de: a) echivalentul n numerar care poate fi obinut prin vnzarea prezent n condiii normale a activelor ntreprinderii b) echivalentul valoric pe care ntreprinderea accept s-l plteasc pentru a dobndi la nivelul preurilor prezente un bun similar cu cel delimitat ca obiect al evalurii c) valoarea actualizat a fluxurilor de numerar viitoare d) preul de vnzare mai puin costurile necesare vnzrii 43. Valoarea just este: a) preul care poate fi obinut pe o pia activ b) preul presupus a fi acceptat de un potenial cumprtor n funcie de valoarea de ntrebuinare c) suma la care este nregistrat un activ n bilan d) suma la care poate fi tranzacionat un activ sau decontata o datorie de bun voie ntre pri aflate n cunotin de cauz n cadrul unei tranzacii n care preul este determinat obiectiv 44. Achitarea salariilor din casierie n sum de 9.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a) 641 Cheltuieli cu salariile = 531 Casa 9000 b) 531 Casa = 421 Personal salarii datorate 9000 c) 641 Cheltuieli cu salariile = 421 Personal salarii datorate 9000 d) 421 Personal salarii datorate = 531 Casa 9000 45. Achiziia de mrfuri de la furnizori se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a) A + X - X \= D + Cp; b) A = (D + X - X) + Cp;
63

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT c) A - X = D + (Cp - X); d) A + X = (D + X) + Cp. 46 Achiziia de utilaje industriale pentru activitatea de producie determin modificarea elementelor (conturilor): a) 371 Mrfuri si 401 Furnizori b) 213 Instalaii tehnice si 404 Furnizori de imobilizri c) 213 Instalaii tehnice si 401 Furnizori d) 213 Instalaii tehnice si 411 Clieni 47 Amortizarea unui utilaj industrial cu valoare de 2000 lei/luna presupune urmtoarea formul contabil: a) 6811 Cheltuieli cu amortizarea = 213 Instalaii tehnice 2000 b) 213 Instalaii tehnice = 281 Amortizarea instalaiilor tehnice 2000 c) 6811 Cheltuieli cu amortizarea = 281 Amortizarea instalaiilor 2000 d) 281 Amortizarea instalaiilor tehnice = 213 Instalaii tehnice 2000 48. Ca urmare a operaiunii de dare n consum a materiilor prime, analiza contabil va reliefa: a) creterea stocului de materii prime, respectiv creterea cheltuielilor b) creterea stocului de materii prime respectiv diminuarea cheltuielilor c) scderea stocului de materii prime i creterea cheltuielilor d) scderea stocului materii prime i diminuarea cheltuielilor 49. Ce semnific formula contabil: 512 Conturi la bnci = 456 Decontri cu asociaii: a) depunerea aportului n contul curent la banc b) restituirea aportului n favoarea asociailor c) ncasarea aportului de ctre asociai persoane fizice d) majorarea capitalului social 50. ncasarea unui client n numerar cu suma de 1000 lei determin urmtoarea formula contabil: a) 411 Clieni = 531 Casa 1000 b) 401 Furnizori = 531 Casa 1000 c) 531 Casa = 411 Clieni 1000 d) 531 Casa = 701 Venituri din vnzarea produselor finite 1000 51. ncasarea unui client n numerar se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a) A + X - X = D + Cp b) A - X = (D - X) + Cp c) A = (D + X - X) + Cp d) A = (D - X) + (Cp - X). 52. nchiderea contului 607 Cheltuieli cu mrfurile n sum de 8.000 lei la sfritul perioadei presupune urmtoarea formul contabil: a) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 8000 b) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 8000 c) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 121 Profit i pierderi 8000 d) 121 Profit i pierderi = 607 Cheltuieli cu mrfurile 8000 53. nregistrarea adaosului comercial aferent mrfurilor intrate n comerul cu amnuntul, n sum de 4.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a) 531 Casa = 371 Mrfuri 4000 b) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 4000 c) 378 Diferene de pre la mrfuri = 371 Mrfuri 4000 d) 371 Mrfuri = 378 Diferene de pre la mrfuri 4000

64

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 54. nregistrarea contribuiei salariailor la asigurrile sociale n valoare de 25.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a) 6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4311 Contribuia unitii la asigurrile sociale 25000 b) 421 Personal salarii datorate = 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 c) 6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 d) 421 Personal salarii datorate = 4314 contribuia angajailor pentru asigurrile sociale de sntate 25000 55. nregistrarea dobnzii aferente unui credit bancar n valoare de 3.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a) 5191 credite bancare pe termen scurt\= 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 b) 5121 Cont curent la banc = 5191 Credite bancare pe termen scurt 3000 c) 666 Cheltuieli privind dobnzile = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 d) 5198 dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt= 5121 Cont curent la banc 3000 56. nregistrarea datoriilor ntreprinderii privind salariile determin: a) debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 421 Personal salarii datorate (641 = 421) b) debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 531 Casa (641=531) c) debitarea contului 421 Personal salarii datorate i creditarea contului 531 Casa (421 = 531) d) creditarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i debitarea contului 421 Personal salarii datorate (421 = 641) 57. La achiziia de imobilizri i stocuri pe baz de factur, firmele pltitoare de TVA, nregistreaz: a) TVA colectat b) TVA de plat c) TVA neexigibil d) TVA deductibil 58. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banc 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Mrimea creditelor bancare este: a) 43000 lei b) 17000 lei c) 63000 lei d) 13000 lei 59. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 20.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 95.000 lei, mrfuri 90.000 lei, disponibil la banc 35.000 lei, salarii datorate personalului 5.000 lei, credite bancare 20.000, utilaje x. Valoarea utilajelor este: a) 40000 lei b) 5000 lei c) 25000 lei d) 50000 lei 60. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banc 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Valoarea creditelor bancare este: a) 17.000 lei b) 33.000 lei c) 53.000 lei d) 13.000 lei

65

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 61. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 70.000 lei, furnizori x , capital social 55.000 lei, materii prime 25.000 lei, disponibil la banc 9.000 lei, rezerve 2.000 lei, disponibil n casierie 500 lei, credite bancare 20.000 lei, produse finite 6000 lei, salarii datorate personalului 5500 lei. Datoriile ctre furnizori sunt: a) 10.000 lei b) 28.000 lei c) 32.000 lei d) 14.000 lei 62. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 90.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 60.000 lei, disponibil n casierie 7000, disponibil la banca x lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare 40000, clieni 50000. Disponibilul n contul de la banc este: a) 106.000 lei b) 100.000 lei c) 26.000 lei d) 5.000 lei 63. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 55.000 lei, furnizori 40000, capital social 75.000 lei, produse finite 25.000 lei, disponibil la banc 45.000 lei, , disponibil n casierie x, credite bancare 20.000 lei, debitori diveri 20000, datorii ctre stat 25000 lei. Disponibilul n casierie este: a) 55.000 lei b) 30.000 lei c) 13.500 lei d) 15.000 lei 64. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 90.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 60.000 lei, disponibil n casierie 7000, disponibil la banc 25000 lei, credite bancare 40000, clieni 5000, debitori diveri 23000. Valoarea totala a creanelor este: a) 28.000 lei b) 23.000 lei c) 33.000 lei d) 47.000 lei 65. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 70.000 lei, furnizori x , capital social 55.000 lei, materii prime 25.000 lei, disponibil la banc 9.000 lei, rezerve 2.000 lei, disponibil n casierie 5500 lei, credite bancare 20.000 lei, produse finite 6000 lei, salarii datorate personalului 5500 lei. Datoriile ctre furnizori sunt: a) 15.000 lei b) 33.000 lei c) 37.000 lei d) 19.000 lei 66. Plata furnizorilor din casierie se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a) A = (D + X) + (Cp - X); b) A = (D - X) + (Cp + X); c) A - X = (D - X) + Cp; d) A + X = (D + X) + Cp 67. Rezultatul net ale firmei C, determinat n baza datelor: venituri din vnzarea mrfurilor 6000 lei, venituri din prestri de servicii 3000 lei, cheltuieli cu mrfurile 4000 lei, cheltuieli cu amenzile 200 lei, donaii 500 lei, rezerve legale 700, pierderi din anii precedeni 2500 este: a) Rn = 4300 lei b) Rn =1800 lei c) Rn = 4012 lei d) Rn = 1512 lei

66

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 68. Scoaterea din gestiune a produselor finite vndute n suma de 6.000 lei presupune urmtoarea formul contabil: a) 601 Cheltuieli cu materiile prime = 345 Produse finite 6000 b) 345 Produse finite = 601 Cheltuieli cu materiile prime 6000 c) 711 Variaia stocurilor = 345 Produse finite 6000 d) 701 Venituri din vnzarea produselor finite = 345 Produse finite 6000 69. Se nfiineaz o societate comercial care va avea capitalul social de 20.000 lei compus din: instalaii tehnice 9.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil bancar 6.000 lei. Subscrierea capitalului presupune: a) debitarea conturilor 2131, 301, 5121 b) creditarea contului 1012 c) creditarea contului 1011 d) creditarea contului 456 70. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se nregistreaz astfel: a) 6583 Cheltuieli privind activele cedate= 2131 Echipamente tehnologice 75000 b) 2813 Amortizarea instalaiilor = 2131 Echipamente tehnologice 50000 c) 461 Debitori diveri\=7583 venituri din vnzarea activelor 75000 d) 6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor \= 2813 Amortizarea instalaiilor 50000 71. Societatea Comercial X achiziioneaz de la Societatea Comercial Y un utilaj industrial n valoare de 100.000 lei. Cheltuielile de transport nsumeaz 10.000 lei, iar costurile cu montarea 4.000 lei. Furnizorul a acordat cumprtorului reduceri comerciale n valoare de 3.000 lei. Care este costul de achiziie al utilajului. a) 114.000 lei b) 111.000 lei c) 101.000 lei d) 110.000 lei 72. Societatea Comercial X decide majorarea capitalului social pe seama rezervelor cu suma de 5.000 lei. Care sunt elementele care se modific i n ce sens (+,-): a) 129 Repartizarea profitului (+5000); 102 Capital vrsat (-5000); b) 106 Rezerve (+5000), 1012 Capital vrsat (+5000); c) 106 Rezerve (+5000); 1012 Capital vrsat (-5000); d) 1012 Capital vrsat (+5000); 106 Rezerve (-5000). 73. Societatea Comercial X deine n stoc la nceputul anului materii prime n valoare de 10.000 lei. n cursul anului se achiziioneaz materii prime n valoare de 20.000 lei i se dau n consum n valoare de 25.000 lei. Care este valoarea soldului final al contului Materii prime: a) 30.000 lei b) 35.000 lei c) 45.000 lei d) 5000 lei 74. Societatea Comercial X specializat n comerul cu amnuntul achiziioneaz mrfuri de la Societatea Comercial Y n valoare de 10.000 lei. Adaosul comercial practicat este de 20% iar TVA-ul 19%. Care este preul de vnzare cu amnuntul? a) 14.280 lei b) 12.000 lei c) 11.900 lei d) 13.900 lei

67

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 75. Transferul disponibilitilor bneti din casierie n contul de la banc determin urmtoarea analiz contabil: a) Contul 531 Casa, A, + , D Contul 512 Cont la bnci A, - , C b) Contul 531 Casa, A, + , D Contul 581 Viramente interne, A, - , C c) Contul 531 Casa, A, - , C Contul 581 Viramente interne, A, - , C d) Contul 531 Casa, A, -, C Contul 581 Viramente interne, A, + , D 76. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 20.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 95.000 lei, mrfuri 90.000 lei, disponibil la banc 35.000 lei, salarii datorate personalului 5.000 lei, credite bancare 20.000, utilaje x. Valoarea utilajelor este: a) 40000 lei b) 25000 lei c) 35000 lei d) 50000 lei 77. nregistrarea dobnzii aferente unui credit bancar n valoare de 3.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a) 5191 Credite bancare pe termen scurt = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 b) 5121 Cont curent la banc = 5191 Credite bancare pe termen scurt 3000 c) 666 Cheltuieli cu dobnzi = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 d) 5198 dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt= 5121 Cont curent la banc 3000 78 La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banca 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Valoarea creditelor bancare este: a) 17.000 lei b) 33.000 lei c) 53.000 lei d) 13.000 lei 79. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se nregistreaz astfel: a) 6583 Cheltuieli privind activele cedate= 2131 Instalaii tehnice 75000 b) 2813 Amortizarea instalaiilor= 2131 Instalaii tehnice 50000 c) 461 Debitori diveri=7583 Venituri din vnzarea activelor 75000 d) 6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor = 2813 Amortizarea instalaiilor 50000 80. nregistrarea adaosului comercial aferent mrfurilor intrate n comerul cu amnuntul, n sum de 5.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a) 531 Casa = 371 Mrfuri 5000 b) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 5000 c) 378 Mrfuri = 371 Mrfuri 5000 d) 371 Mrfuri = 378 Diferene de pre la mrfuri 5000

68

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT SOLUII TESTE GRILA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 b c a c a b b a b c d c b b b c a a a d c d a c d b c c b a 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 d d c c d b b d c c d b d d d b c c a c a d d b c a d d c d


69

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

b d d a b c b c c b b d d a d b c d b d

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

70

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT TESTE la MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

1. Politicile specifice domeniului resurselor umane reprezint ansamblul regulilor de baz


i al atitudinilor fa de aceste resurse, pe baza crora se adopt deciziile n cadrul firmei. Politicile sunt supuse unui set complex de cerine. Prezentai aceste cerine. 2. Realizarea i acomodarea sistemului de resurse umane la noile cerine ale organizaiei i la provocrile factorilor externi presupune parcurgerea urmtoarelor etape: a. concepia de baz; b. proiectarea dimensiunilor eseniale; c. construirea domeniului de activitate din economie; d. optimizarea; e. ntreinerea; f. dezvoltarea. 3. Prezentai care sunt principalele tipuri de activitate ale departamentului de resurse umane. 4. Modelul Armstrong pornete de la faptul c cele dou activiti eseniale n domeniul resurselor umane, planificarea i aplicarea, trebuie s aib n vedere: a. obinerea, reinerea i motivarea resurselor umane; b. dezvoltarea resurselor umane; c. monitorizarea permanent i dezvoltarea mediului, obiectivelor strategice i culturii organizaiei. 5. Modelul Heneman constat c obiectivul de baz al activitii firmei const n stimularea eficacitii resurselor umane disponibile i utilizeaz trei componente fundamentale i anume: a. principalele activiti; b. rezultatele obtenabile; c. influenele externe. 6. Pornind de la elementul integrator fa de strategia organizaional, Bhner distinge trei categorii de strategii n domeniul resurselor umane i anume: a. strategii axate pe efortul investiional; b. strategii bazate pe teoriile dezvoltate n sfera de activitate a rilor cu economii dezvoltate n mediul concurenial; c. strategii orientate ctre setul de valori relevante pentru organizaie; d. strategii orientate spre mix-ul de resurse. 7. Literatura de specialitate ofer un instrumentar variat, constnd n seturi de metode i tehnici ce pot fi utilizate n activitatea de prognozare i care pot fi structurate n trei mari categorii: metode intuitive, explorative, uni sau multicriteriale i normative. ntre metodele explorative, uni sau multicriteriale regsim: metoda brainstorming; cercetarea morfologic; analiza economic; metoda balanei. 8. Metoda Delphi const n: a. consultarea angajailor din toate departamentele organizaiei pentru clarificarea neconcordanelor; b. consultarea unic a managerilor organizaiei; c. consultarea iterativ a membrilor unui grup de experi, pn la obinerea consensului. 9. Planificarea personalului este o activitate pe termen lung, iterativ i complex i se au n vedere: a. oferta de resurse umane; b.cererea brut de resurse umane; c. primatul dintre tineree/entuziasm/costuri reduse; d.legislaia privind pensionarea etc. 10. Sarcina proiectrii posturilor revine managerilor organizaiei: a. doar la nfiinarea acesteia; b. doar pe toat durata activitii; c. numai n urma evalurii performanelor personalului;
71

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT d. att la nfiinarea acesteia, precum i pe toat durata activitii. 11. Procesul de definire/proiectare a posturilor este: a. dinamic; b. interactiv; c. iterativ. 12. Descrierea posturilor are ca scop stabilirea: a. culturii organizaionale; b. sarcinilor; c. competenelor; d. responsabilitilor furnizorilor. 13. Competenele postului reprezint limitele n care salariatul poate: a. lua decizii; b. desfura activiti; c. n care are atribuii de serviciu. 14. Se poate rezuma c, la proiectarea posturilor, trebuie s fie luate n considerare variabilele mediului exterior organizaiei, i anume: a. capacitatea de adaptare la modificrile mediului exterior; b. politica de dezvoltare a organizaiei; c. indicatorii motivrii; d. pragul atins de dezvoltarea tehnologic n domeniul de activitate al organizaiei. 15. Analiza posturilor este activitatea managerial de evaluare permanent a obiectivelor, sarcinilor, competenelor i responsabilitilor aferente posturilor innd cont de: a. caracteristicile profesionale individuale ale personalului; b. caracteristicile comportamentale ale persoanelor care le ocup; c. niciuna din cele dou variante. 16. Analiza postului stabilete cteva elementele (standardele) caracteristice. Prezentai care sunt acestea. 17. Interviul individual are avantajul c, fiind condus de analiti, pune n eviden aspecte: a. care nu au fost nregistrate n documente; b. care au scpat observatorului; c. care au fost prezentate denaturat prin autoevaluare; d. care au fost ascunse de personalul intervievat. 18. Metodele folosite n analiza posturilor sunt: a. analiza organigramei structurale i funcionale; b. metoda brainstorming; c. metoda Dehi; d. observarea; e. autoevaluarea. 19. Enumerai principalele seciuni ale fiei postului. 20. Reproiectarea posturilor poate cuprinde: a. diminuarea atribuiilor titularului postului (cantitativ); b. combinarea sarcinilor; c. redimensionarea timpilor de desfurare a activitilor; d. diversificarea sau restrngerea aplicaiilor specifice; e. creterea responsabilitii (cu referire la activitatea proprie sau la cea a subalternilor); f. eludarea din fia postului a denumirii, departamentului i codului. 21. Recrutarea intern (reorientarea profesional a unor salariai) are avantaje deosebite i anume: a. portofoliul cultural al organizaiei devine mai bogat; b. se poate cultiva o nou filosofie a organizaiei; c. salariaii sunt bine cunoscui de ctre organizaie; d. salariaii cunosc bine organizaia; e. cheltuielile privind selecia n vederea reorientrii profesionale sunt minime. 22. Recrutarea extern are ca avantaje: a. timpul aferent acestei activiti este minim;

72

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT b. atragerea unui nou eantion de personal, bine selecionat, motiveaz indirect vechii salariai, care vor fi nevoii s-i dovedeasc pe deplin competenele; c. candidaii la selecie pot furniza organizaiei specialitii pe care aceasta nu i avea i care pot contribui la dezvoltarea proiectelor angajate sau anticipate; d. portofoliul cultural al organizaiei devine mai bogat. 23. Funcia de previziune (planificare) a managementului resurselor umane este asigurat de: a. consiliul de administraie al organizaiei; b. cei mai performani angajai cu studii superioare din organizaie; c. un grup specializat, n conformitate cu tipul organizaiei. 24. Cele mai neutilizate metode pentru recrutarea personalului, n vederea seleciei, sunt urmtoarele: a. activarea departamentului de resurse umane pentru identificarea propriilor salariai, n vederea recrutrii pentru selecie pe alte posturi dect cele pe care le ocup la momentul dat; b. publicitatea (mediatizarea) indirect; c. activarea cercului de persoane i organizaii din anturajul firmei/organizaiei; d. activarea propriilor consilieri i recrutori care consult direct diferite medii; e. activarea departamentului de marketing al organizaiei. 25. Directorii departamentului resurse umane, ca manageri prin obiective, i recrutorii, ca manageri de proiect, trebuie s ntruneasc o serie de caliti i de competene deosebite. Printre acestea se numr: a. disponibilitile intelectuale crescute; b. comportamentul uman: maturitate, credibilitate n plan uman, capacitatea de a comunica, capacitatea de a-i asuma eecurile; c. comportament profesional: caliti de organizator, incapacitatea de a aplica proiectele altora, capacitatea de adaptare; lipsa de discernmnt; disponibilitate etc. 26. O serie de persoane, nu pot conduce activiti legate de recrutare. Care sunt aceste persoane? 27. Care este rolul consultrii membrilor clubului organizaiei n cadrul procesului de recrutare? 28. n funcie de dimensiunile, oportunitile, filosofia i politica organizaiei, selecia poate fi efectuat de diverse entiti. Prezentai care sunt acestea. 29. Care sunt atribuiile departamentului de resurse umane? 30. Dintre testele psihologice, relevante sunt cele prin care se determin: a. capacitatea de a opera cu simboluri, inclusiv cu cifre; b. capacitatea de abstractizare; c. analiza bioritmului d. capacitatea de a raiona n condiii de stres; e. capacitatea de a sesiza diferene i similariti situaionale. 31. Precizai valoarea de adevr a managementul resurselor umane este considerat ca fiind un subsistem integrat n activitatea firmei, definit printr-o serie de caracteristici dimensionale (mrime, structur sociologic, pe profesii, costuri .a.) i funcionale (productivitate, fiabilitate, fluctuaie etc.) i marcat de existena unei game complexe de relaii interne i de conexiune cu celelalte subsisteme. I. Adevrat II. Fals 32. Obiectivele concrete ale managementului resurselor umane pot fi structurate n: I. obiective strategice, pe termen mediu i lung, care vizeaz organizarea i planificarea resurselor umane. II. obiective operaionale, de natur tehnic i administrativ, care privesc conducerea curent a entitilor organizaionale. III. obiective de cretere a calitii serviciilor. 33. Politicile sunt supuse unui set complex de cerine: I. a) integrarea managementului resurselor umane n managementul ntreprinderii; b) obinerea adeziunii ntregului personal; c) acionarea la toate nivelurile; II. a) asigurarea unui climat de angajare i de valorificare a potenialului fiecrui angajat; b) recunoaterea i motivarea personalului care obine rezultate performante; III. a) stimularea, la fiecare angajat, a dorinei de mbuntire continu a propriei activiti;
73

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT b) antrenarea n procesul decizional a celor care dovedesc competen profesional. 34. Responsabilii cu problemele privind resursele umane, mpreun cu structurile organizaionale dedicate acestor probleme, au o gam de atribuii specifice, dintre care sunt de menionat: I. a) recrutarea i angajarea personalului potrivit cerinelor i criteriilor de competen predeterminate; b) elaborarea, n concordan cu obiectivele organizaiei, a programelor de calificare i perfecionare; c) elaborarea matricei stimulentelor salariale, bazate pe evaluarea performanelor; II. a) elaborarea sistemelor de stimulare conexe celui salarial, n corelare cu opiunile i orizontul de ateptare ale salariailor; b) integrarea lent i sinuoas a noilor angajai; c) elaborarea programelor de carier pentru managerii firmei i pentru persoanele care prezint aptitudini manageriale. III. a) elaborarea, n concordan cu obiectivele organizaiei, a programelor de calificare i perfecionare; b) elaborarea matricei stimulentelor salariale, bazate pe intuiia managerilor i a obiectivelor concurenilor; c) recrutarea i angajarea personalului potrivit cerinelor i criteriilor de competen predeterminate; 35. Realizarea i acomodarea sistemului de resurse umane la noile cerine ale organizaiei i la provocrile factorilor externi presupune parcurgerea urmtoarelor etape: I. a) analiza i elaborarea concepiei de baz; b) proiectarea dimensiunilor eseniale; c) construirea subsistemului; d) optimizarea; e) ntreinerea; f) stoparea dezvoltrii. II. a) analiza i elaborarea concepiei de baz; b) proiectarea dimensiunilor eseniale; c) construirea subsistemului; d) optimizarea; e) ntreinerea; f) dezvoltarea. III. a) analiza i elaborarea concepiei de baz; b) proiectarea dimensiunilor eseniale; c) desfiinarea subsistemului; d) optimizarea; e) ntreinerea; f) stoparea dezvoltrii. 36. Principalele tipuri de activitate ale departamentului de resurse umane constau, n principal, n: I. a) elaborarea coordonatelor de planificare strategic i a politicilor de personal; b) asigurarea i completarea organizaiei cu personal; c) evaluarea performanelor i, pe aceast baz, motivarea complex a salariailor prin prghii salariale i stimulente conexe; d) ntreinerea i protejarea potenialului de resurse umane, prin aciuni formative, managementul carierei, sisteme de securizare a muncii, relaia cu sindicatele .a. II. a) elaborarea coordonatelor de planificare strategic i a politicilor de vnzri; b) asigurarea i completarea organizaiei cu personal; c) evaluarea performanelor i, pe aceast baz, motivarea complex a salariailor prin prghii salariale i stimulente conexe; d) ntreinerea i protejarea potenialului de resurse umane, prin aciuni formative, managementul carierei, sisteme de securizare a muncii, relaia cu sindicatele .a. III. a) elaborarea coordonatelor de planificare strategic i a politicilor de marketing; b) asigurarea i completarea organizaiei cu personal; c) evaluarea performanelor i, pe aceast baz, motivarea complex a salariailor prin prghii salariale i stimulente conexe; d) ntreinerea i protejarea potenialului de resurse umane, prin aciuni distructive, managementul carierei, sisteme de securizare a muncii, relaia cu sindicatele .a. 37. Precizai valoarea de adevr a Modelul Armstrong pornete de la faptul c cele dou activiti eseniale n domeniul resurselor umane, planificarea i aplicarea, trebuie s aib n vedere obinerea, reinerea, motivarea i dezvoltarea acestor resurse, fiind - la rndul lor dependente de alte trei repere (mediul, obiectivele strategice i cultura organizaiei) mpreun cu care poate fi definit procesul complet al managementului personalului. I. Adevrat II. Fals 38. Precizai valoarea de adevr a Modelul Heneman constat c obiectivul de baz al activitii firmei const n stimularea eficacitii resurselor umane disponibile i utilizeaz trei componente fundamentale i anume: principalele activiti; rezultatele obtenabile; influenele externe. I. Adevrat II. Fals 39. Precizai valoarea de adevr a Modelul Milkovich-Boudreau ofer un cadru integrat de analiz, prin combinarea coninutului managementului resurselor umane cu procesul de
74

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT diagnosticare al acestuia. I. Adevrat II. Fals 40. Precizai valoarea de adevr a Modelul Fisher accentueaz unele influene ale ansamblului organizaional i ale mediului extern, care afecteaz concordana ntre coninutul activitilor privind managementul resurselor umane i trsturile oamenilor i propune diversificarea activitilor circumscrise domeniului n cauz, ca soluie a cuprinderii ct mai multor laturi privind lucrul cu oamenii. I. Adevrat II. Fals 41. Precizai valoarea de adevr a Modelul Ivancevich-Glueck ilustreaz modul n care activitile sau funciile resurselor umane influeneaz sau susin mediul organizaional, angajaii i posturile, precum i rezultatele organzaionale i ale posturilor predefinite. I. Adevrat II. Fals 42. Bhner distinge diverse categorii distincte de strategii n domeniul resurselor umane. Printre acestea se numr: I. strategii axate pe efortul investiional; II. strategii orientate ctre setul de valori relevante pentru organizaie; III. strategii orientate spre mix-ul de resurse. 43. n rndul metodelor intuitive (metode logice, dup ali autori) regsim: I. metoda brainstorming; II. cercetarea morfologic; III. analiza economic. 44. Metodele explorative, uni sau multicriteriale includ: I. extrapolarea; II. metoda Delphi; III. metoda consultrii specialitilor. 45. n clasa metodelor normative regsim: I. metoda balanei; II. metoda arborilor de performan; III. tehnicile de cercetare operaional; IV. teoria deciziei. 46. Precizai valoarea de adevr a Metoda Delphi const n consultarea iterativ a membrilor unui grup de experi, pn la obinerea consensului. I. Adevrat II. Fals 47. Precizai valoarea de adevr a Metoda extrapolrii pornete de la evaluarea dinamicii cifrei de afaceri i a productivitii muncii, pentru perioade semnificative de timp. I. Adevrat II. Fals 48. Precizai valoarea de adevr a Un indicator care permite redimensionarea cifrei de personal este norma de nivel, adic raportul dintre valoarea adugat i numrul lucrtorilor. I. Adevrat II. Fals 49. Precizai valoarea de adevr a Includerea testelor de relevan n cadrul instrumentarului utilizat n activitatea de prognoz este justificat de faptul c rezultatele acestui demers prospectiv au un grad ridicat de aproximare, innd cont de multitudinea factorilor de influen a evoluiei volumului i structurii resurselor umane, de dificultatea obinerii unor informaii preliminare relevante i chiar de logica metodologiei utilizate. I. Adevrat II. Fals 50. Precizai valoarea de adevr a Strategiile n domeniul resurselor umane, numite i strategii de personal, sunt strategii pariale, avnd un caracter derivat. I. Adevrat II. Fals

75

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 51. Prin fia postului sunt descrise atribuiile salariatului, condiiile de munc, durata activitii zilnice, recompensele .a: I. cantitativ, II. calitativ, III. cantitativ i calitativ. 52. Alegei varianta corect: I. Experiena managerial n domeniul resurselor umane acumulat n ultimii zeci de ani a demonstrat c performanele organizaiei sunt asigurate pe termen lung, dac fiecrui post i sunt atribuite competene atractive pentru salariai; motivarea acestora, nu n toate cazurile prin majorri salariale, este mijlocul prin care organizaia i asigur capacitatea de producie, de inovare i de meninere la standardele pieei. II. Experiena managerial n domeniul resurselor umane acumulat n ultimii zeci de ani nu a demonstrat c performanele organizaiei sunt asigurate pe termen lung, dac fiecrui post i sunt atribuite competene atractive pentru salariai; motivarea acestora, nu n toate cazurile prin majorri salariale, este mijlocul prin care organizaia i asigur capacitatea de producie, de inovare i de meninere la standardele pieei. III. Experiena managerial n domeniul resurselor umane acumulat n ultimii zeci de ani a demonstrat c performanele organizaiei sunt asigurate pe termen foarte scurt, dac fiecrui post i sunt atribuite competene inatractive pentru salariai; motivarea acestora, n toate cazurile prin majorri salariale, este mijlocul prin care organizaia i asigur capacitatea de producie, de inovare i de meninere la standardele proprii. 53. Definirea posturilor reprezint activitatea de: I. proiectare a obiectivelor, sarcinilor, competenelor i responsabilitilor pe care salariaii nu trebuie s i le asume. II. proiectare a obiectivelor, sarcinilor, competenelor i responsabilitilor salariailor care i le vor asuma. II. proiectare a obiectivelor, avantajelor, sanciunilor, i motivrii salariailor care i le vor asuma n activitatea curent extraprofesional n relaiile cu terii. 54. Sarcina proiectrii posturilor revine managerilor organizaiei: I. la nfiinarea acesteia. II. pe toat durata activitii. III. att la nfiinarea acesteia, precum i pe toat durata activitii. 55. Premisele care permit definirea posturilor sunt: I. a) necesitatea realizrii activitilor curente cu alt specificaie; b) necesitatea realizrii unor activiti de factur nou pentru organizaie; c) rezultatele analizei grupului de manageri referitoare la restructurarea organizaiei. II. a) rezultatele analizei ofertei de servicii pe care o poate asigura piaa; b) rezultatele analizei efectelor pozitive sau negative pentru organizaie pe care structurarea inaugural sau restructurarea ulterioar nu le mai implic; c) rezultatele analizei efectelor pozitive sau negative pentru salariai i pentru mediul productiv pe care transformrile structurale nu le mai induc. III. ambele variante prezentate mai sus. 56. Procesul de definire/proiectare a posturilor este: I. dinamic, II. interactiv i iterativ. III. dinamic, interactiv i iterativ. 57. Descrierea posturilor are ca scop stabilirea: I. obiectivelor i sarcinilor, II. competenelor i responsabilitilor, III. obiectivelor, sarcinilor, competenelor i responsabilitilor. 58. Obiectivele postului reprezint: I) motivaia care a stat la baza nfiinrii postului, II) niruirea obligaiilor unui post, III) ansamblul drepturilor postului. 59. n funcie de aria de acoperire, obiectivele postului sunt: I) punctuale, limitate, largi, II) instantanee, limitate, cvasi-permanente; III) tactice i strategice.
76

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 60. n funcie de anvergura temporal, obiectivele postului sunt: I) punctuale, limitate, largi, II) instantanee, limitate, cvasi-permanente; III) tactice i strategice. 61. n funcie de durata de existen estimat, obiectivele postului sunt: I) punctuale, limitate, largi, II) instantanee, limitate, cvasi-permanente; III) tactice i strategice. 62. Obiectivele punctuale sunt: I. obiectivele proiectate pentru realizarea unor activiti de moment care nu pot fi atinse prin activitatea desfurat n cadrul altor posturi; II. activitile aferente postului care acoper o secven bine definit din domeniul postului; III. obiectivele postului care acoper o mare plaj a domeniului care face obiectul domeniului de activitate. 63. Obiectivele limitate sunt: I. obiectivele proiectate pentru realizarea unor activiti de moment care nu pot fi atinse prin activitatea desfurat n cadrul altor posturi; II. activitile aferente postului care acoper o secven bine definit din domeniul postului; III. obiectivele postului care acoper o mare plaj a domeniului care face obiectul domeniului de activitate. 64. Obiectivele largi sunt: I. obiectivele proiectate pentru realizarea unor activiti de moment care nu pot fi atinse prin activitatea desfurat n cadrul altor posturi; II. activitile aferente postului care acoper o secven bine definit din domeniul postului; III. obiectivele postului care acoper o mare plaj a domeniului care face obiectul domeniului de activitate. 65. Obiectivele instantanee sunt: I. obiectivele care trebuie atinse imediat ce apare o oportunitate anticipat care apare aleatoriu; II. obiectivele care sunt definite pentru durate previzibile de timp, III. obiectivele care vizeaz activiti de rutin. 66. Obiectivele limitate sunt: I. obiectivele care trebuie atinse imediat ce apare o oportunitate anticipat care apare aleatoriu; II. obiectivele care sunt definite pentru durate previzibile de timp, III. obiectivele care vizeaz activiti de rutin. 67. Obiectivele cvasi-permanente sunt: I. obiectivele care trebuie atinse imediat ce apare o oportunitate anticipat care apare aleatoriu; II. obiectivele care sunt definite pentru durate previzibile de timp, III. obiectivele care vizeaz activiti de rutin. 68. Obiectivele tactice sunt: I. obiectivele care vizeaz realizarea unor activiti concrete, planificate a se desfura un timp ndelungat, n aceeai form, II. obiectivele de atins pentru momente ndeprtate de timp i care vizeaz dezvoltarea ulterioar a organizaiei, III. obiectivele care vizeaz activiti de rutin. 69. Obiectivele strategice sunt: I. obiectivele care vizeaz realizarea unor activiti concrete, planificate a se desfura un timp ndelungat, n aceeai form, II. obiectivele de atins pentru momente ndeprtate de timp i care vizeaz dezvoltarea ulterioar a organizaiei, III. obiectivele care vizeaz activiti de rutin. 70. Precizai valoarea de adevr a Sarcinile postului reprezint ansamblul activitilor concrete, anticipate sau neanticipate a se produce n perioade de timp determinate sau previzibile. I. Adevrat II. Fals 71. Precizai valoarea de adevr a Responsabilitatea atribuirii cu sarcini a posturilor aparine managerilor departamentelor i organizaiei. Acestora le revine rolul de a identifica conexiunile caracteristice diferitelor obiective i de a stabilii funciile posturilor.
77

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT I. Adevrat II. Fals 72. Precizai valoarea de adevr a Cazul existenei unor secvene de activiti neacoperite cu personal nu reprezint o greeal de proiectare a posturilor. I. Adevrat II. Fals 73. Competenele postului reprezint limitele n care salariatul: I. poate lua decizii, II. poate desfura activiti i n care are atribuii de serviciu, III. variantele I. i II. 74. Competenele implic aspectele: I. autorizare, autoritate profesional i putere de decizie. II. numai autorizare i autoritate profesional. III. autoritate profesional i putere de decizie. 75. Pe baza pregtirii profesionale dovedite, salariatului i se confer autorizarea de a aborda sarcinile profesionale: I. singur sau n echip, II. simultan sau n succesiunea altor activiti, III. singur sau n echip, simultan sau n succesiunea altor activiti. 76. Salariatului i se confer dreptul de a hotr asupra: I. succesiunii i tempoului. II. duratei activitilor pentru care a fost autorizat. III. succesiunii, tempoului i duratei activitilor pentru care a fost autorizat. 77. Puterea de decizie i aduce salariatului satisfacia recunoaterii: I. valorii umane. II. valorii profesionale. III. valorii umane i profesionale. 78. O poziie ierarhic superioar presupune: I. calificare adecvat, sarcini de mai mare anvergur sau importan. II. responsabiliti sporite dar i faciliti i recompense, inclusiv salariale, superioare. III. calificare adecvat, sarcini de mai mare anvergur sau importan, responsabiliti sporite dar i faciliti i recompense, inclusiv salariale, superioare. 79. Salariailor care au competene de rang superior: I. li se recunoate autoritatea i sunt solicitai s avizeze activiti aferente posturilor subordonate. II. li se recunoate autoritatea. III. sunt solicitai s avizeze activiti aferente posturilor subordonate. 80. Responsabilitatea este caracteristica postului care caracterizeaz obligaia salariailor s gireze pentru: I. calitatea, cantitatea i termenele la care activitile corespunztoare postului vor fi ndeplinite. II. calitatea i cantitatea activitilor corespunztoare postului. III. termenele la care activitile corespunztoare postului vor fi ndeplinite. 81. n definirea posturilor de conducere, centrul de greutate l reprezint: I. realizarea obiectivelor organizaiei. II. realizarea obiectivelor organizaiei, inclusiv atingerea performanei. III. activitatea de rutin; 82. Se poate rezuma c, la proiectarea posturilor, trebuie s fie luate n considerare: I. numai variabilele mediului exterior organizaiei. II. numai variabilele mediului interior al organizaiei. III. att variabilele mediului exterior organizaiei ct i variabilele mediului interior al organizaiei. 83. Variabilele mediului exterior organizaiei sunt: I. a) caracteristicile mediului economic, b) cererea, respectiv oferta pieei muncii, c) gradul de pregtire a populaie active i disponibile, d) pragul atins de dezvoltarea tehnologic n domeniul de activitate al organizaiei, II. a) capacitatea de adaptare la modificrile mediului exterior, b) politica de dezvoltare a organizaiei, c)resursele organizaiei, III. a) pregtirea general, b) pregtirea profesional, c)indicatorii motivrii.

78

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT

84. Variabilele mediului interior al organizaiei sunt: I. a) caracteristicile mediului economic, b) cererea, respectiv oferta pieei muncii, c) gradul de pregtire a populaie active i disponibile, d) pragul atins de dezvoltarea tehnologic n domeniul de activitate al organizaiei, II. a) capacitatea de adaptare la modificrile mediului exterior, b) politica de dezvoltare a organizaiei, c)resursele organizaiei, III. a) pregtirea general, b) pregtirea profesional, c)indicatorii motivrii. 85. Caracteristicile segmentului activ recrutat de organizaie sunt: I. a) caracteristicile mediului economic, b) cererea, respectiv oferta pieei muncii, c) gradul de pregtire a populaie active i disponibile, d) pragul atins de dezvoltarea tehnologic n domeniul de activitate al organizaiei, II. a) capacitatea de adaptare la modificrile mediului exterior, b) politica de dezvoltare a organizaiei, c)resursele organizaiei, III. a) pregtirea general, b) pregtirea profesional, c)indicatorii motivrii. 86. Precizai valoarea de adevr a Definirea posturilor presupune armonizarea caracteristicilor mediului propriu organizaiei cu cele ale mediului exterior, n conformitate cu obiectivele strategice ale mediului exterior.: I. Adevrat II. Fals 87. Precizai valoarea de adevr a Analiza posturilor este activitatea managerial de evaluare permanent a obiectivelor, sarcinilor, competenelor i responsabilitilor aferente posturilor, fr a ine cont de caracteristicile profesionale i comportamentale ale persoanelor care le ocup. I. Adevrat II. Fals 88. Analiza posturilor presupune identificarea tuturor informaiilor legate de caracteristicile acestora: I. numai pentru activitile zilnice, activitile aleatoare, conexiunile cu alte posturi, mijloacele de comunicare, II. numai pentru competenele cerute personalului aferent, calificrile necesare, salarizarea i alte faciliti, responsabilitile, condiiile de lucru, etc. III. activitile zilnice, activitile aleatoare, conexiunile cu alte posturi, mijloacele de comunicare, competenele cerute personalului aferent, calificrile necesare, salarizarea i alte faciliti, responsabilitile, condiiile de lucru, etc. 89. Scopul analizei posturilor este complex i vizeaz: I. simplificarea muncii, studiul metodelor de munc (n perspectiva evoluiei), stabilirea standardelor de munc i susinerea altor activiti de personal (recrutarea, selecia, motivarea, realizarea profesional a salariailor). II. numai simplificarea muncii. III. doar studiul metodelor de munc (n perspectiva evoluiei). 90. Analiza postului stabilete elementele (standardele) caracteristice, astfel: I. a) denumirea postului i a funciei aferente; b) denumirea postului ierarhic superior i a funciei aferente; c) obiectivele directe; d) obiectivele indirecte; e) activitile principale (descriere calitativ i cantitativ: ce, cum, de ce, unde, cu ce, ct); f) activitile secundare (descriere calitativ i cantitativ: ce, cum, de ce, unde, cu ce, ct); g) calendarul activitilor; II. a) tehnologiile i echipamentele utilizate; b) relaiile cu alte posturi; c) mijloacele de comunicare cu alte posturi; d) gradul de confidenialitate cerut pentru activitile i informaiile aferente postului; e) mijloacele de autoevaluare a rezultatelor activitilor planificate pentru post; f) mijloacele de evaluare a rezultatelor activitilor planificate pentru post de ctre ali salariai abilitai n acest scop; g) resursele care contribuie la finalizarea sarcinilor postului; III. a) condiiile de munc (program, loc, timp); b) cerinele postului: pregtirea, c) aptitudinile, experiena anterioar; d) limitele de competen; e) responsabilitile i puterea de decizie; f) marja de eroare acceptat; g) salarizarea i bonificaiile acordate, corelate cu rezultatele obinute. 91. Precizai valoarea de adevr a Analiza postului este efectuat de un grup de analiti, specialiti n managementul organizaiei sau n managementul prin obiective; echipa este completat

79

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT cu eful departamentului n care este integrat postul, cu un specialist n psihologia muncii i cu un specialist n ergonomie. I. Adevrat II. Fals 92. Precizai valoarea de adevr a ergonomia reprezint domeniul interdisciplinar (sociologie, psihologie, fiziologie, medicina muncii - inclusiv antropometria, tiine tehnice - inclusiv protecia muncii i tiinele economice) care studiaz condiiile de solicitare a omului n procesul muncii. I. Adevrat II. Fals 93. Precizai valoarea de adevr a Observarea este metoda indirect prin care sunt puse n eviden urmtoarele aspecte: activitile care se desfoar, modul de desfurare, participanii, factorii care mpiedic derularea activitilor, sursele de disconfort fizic sau psihic, de pericol i de stagnare, suprapunerea de activiti, precum i cauzele care induc stri confuze etc. I. Adevrat II. Fals 94. Precizai valoarea de adevr a Interviul individual are dezavantajul c, fiind condus de analiti, pune n eviden aspecte care nu au fost nregistrate n documente, care au scpat observatorului sau care au fost prezentate denaturat prin autoevaluare. I. Adevrat II. Fals 95. Precizai valoarea de adevr a Dezavantajul major al interviului este dat de subiectivismul salariatului i de teama acestuia de a-i pierde locul de munc. I. Adevrat II. Fals 96. Precizai valoarea de adevr a Metoda Delphi se aplic la organizaiile de mari dimensiuni la care specificul activitii face dificil cuantificarea eficienei acestora. Un grup de 10 20 experi analizeaz posturile supuse analizei prin metode clasice; coordonatorul grupului este singurul care cunoate numele fiecrui expert/specialist/analist care particip la evaluarea posturilor. Dup evaluarea efectuat independent, analitilor li se cere s completeze cte un chestionar care se refer la sarcinile, activitile, conexiunile, competenele, responsabilitile i performanele nregistrate la posturilor analizate. Comparnd rspunsurile din fiecare chestionar, coordonatorul constat diferene de opinie; pentru clarificarea aspectelor aflate n divergen, se recurge la o nou rund de investigare a opiniilor analitilor. I. Adevrat II. Fals 97. Fia postului cuprinde, n principal: I. a) denumirea; b) departamentul; c) codul, conform nomenclatorului de profesii i meserii; II. a) categoria de ncadrare; b) numele titularului postului i numele analistului; c) descrierea sumar a postului; III. a) activitile de efectuat; b) cerinele postului; c) contextul postului. 98. Reproiectarea posturilor este etapa care: I. urmeaz analizei posturilor. II. precede analiza posturilor. III. se realizeaz concomitent cu analiza posturilor. 99. Precizai valoarea de adevr a Reproiectarea posturilor apare ca necesar i atunci cnd obiectivele organizaiei se modific, precum i n cazul n care se hotrte retehnologizarea unor procese de munc. I. Adevrat II. Fals 100. Reproiectarea posturilor poate cuprinde aspectele: I. a) extinderea atribuiilor titularului postului prin activiti pe orizontal i activiti pe vertical; b) diminuarea atribuiilor titularului postului (cantitativ); c) combinarea sarcinilor; II. a) redimensionarea timpilor de desfurare a activitilor; b) diversificarea sau restrngerea aplicaiilor specifice; c) creterea responsabilitii (cu referire la activitatea proprie sau la cea a subalternilor); III. a) diminuarea responsabilitii; b) cerine diferite de pregtire/calificare; c) abiliti diferite; d) atitudini comportamentale diferite.
80

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT 101. Precizai valoarea de adevr a Reproiectarea posturilor nu urmeaz etapele cerute definirii posturilor; acest ansamblu este constituit ca o activitate ciclic; sunt luate n considerare att nevoile organizaiei ct i personalitatea distinct a fiecrui salariat. I. Adevrat II. Fals 102. Descrierea postului (job description) se concretizeaz printr-un document standardizat denumit: I. contract individual de munc. II. fia postului. III. gril de evaluare. 103. Recrutarea reprezint activitatea: I. premergtoare seleciei personalului. II. ulterioar a seleciei personalului. III. niciuna dintre primele dou variante. 104. Precizai valoarea de adevr a Recrutarea reprezint activitatea de identificare i de atragere n organizaie a persoanelor care au pregtirea liceal, universitar sau postuniversitar, experiena de via i profesional, motivarea, caracteristicile psihologice (atitudinale, comportamentale i temperamentale), caracteristicile motrice, aptitudinile etc. corespunztoare caracteristicilor funcionale ale tuturor posturilor ocupate din organizaie. I. Adevrat II. Fals 105. Politicile de recrutare i practicile manageriale n materie sunt condiionate de numeroi factori. Printre acetia se numr: I. raportul dintre cererea i oferta de la bursa Nasdaq; II. cadrul legislativ referitor la sancionarea contraveniilor i infraciunilor; III. tipul, dimensiunile, recunoaterea (imaginea), tradiia i reputaia organizaiei; 106. Recrutarea intern (reorientarea profesional a unor salariai) are avantaje deosebite: I. salariaii sunt bine cunoscui de ctre organizaie i salariaii cunosc bine organizaia; II. cheltuielile privind selecia n vederea reorientrii profesionale sunt foarte mari; III. timpul aferent acestei activiti este de mare ntindere; 107. Recrutarea extern are ca avantaje: I. atragerea unui nou eantion de personal, bine selecionat, motiveaz indirect vechii salariai, care vor fi nevoii s-i dovedeasc pe deplin competenele; II. portofoliul cultural al organizaiei devine mai srac; III. performanele organizaiei se reduc. 108. Recrutarea reprezint una din componentele principale ale managementului resurselor umane ceea ce implic, n acest segment, urmtoarele: I. funcia de previziune; II. funcia de cretere principial; III. funcia de demotivare; 109. Precizai valoarea de adevr a n vederea asigurrii cu personal a posturilor importante, numrul candidailor trebuie s fie relativ mic, pentru a putea fi satisfcute simultan, satisfctor, att cerinele posturilor ct i cerinele candidailor nii (oferta de angajare). I. Adevrat II. Fals 110. Caracteristicile populaiei potenial active sunt: I. poate conduce la rezolvarea unor probleme sociale particulare, locale sau regionale. II. metodele de recrutare trebuie s fie strict adecvate posturilor vacante sau care urmeaz a fi create. III. trebuie evitate metodele care pot conduce la conflicte ntre organizaiile concurente. 111. Caracteristicile populaiei active sunt: I. poate conduce la rezolvarea unor probleme sociale particulare, locale sau regionale. II. metodele de recrutare trebuie s fie strict adecvate posturilor vacante sau care urmeaz a fi create. III. trebuie evitate metodele care pot conduce la conflicte ntre organizaiile concurente. 112. Ca proces, selecia urmrete: I. atragerea unui numr suficient de mare de candidai n vederea ocuprii posturilor vacante; II. trierea candidailor pentru ocuparea unui anumit post, pe baza etapelor de verificare i de analiz a pregtirii, aptitudinilor profesionale, calitilor individuale, inclusiv a capacitii de munc .a.
81

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT III. rezolvarea unor probleme sociale particulare, locale sau regionale. 113. Interviul activ (sub presiune): I. este structurat pe seturi rapide de ntrebri, puse de ctre mai muli membri ai juriului; acest test are scopul de a pune n eviden capacitatea de a lucra n condiii de stres i de a face fa atitudinii agresive a partenerilor. II. se desfoar pe baza unei liste de ntrebri adresate tuturor candidailor. III. se utilizeaz atunci cnd numrul candidailor este foarte mare. 114. Interviul tematic/structurat: I. este structurat pe seturi rapide de ntrebri, puse de ctre mai muli membri ai juriului; acest test are scopul de a pune n eviden capacitatea de a lucra n condiii de stres i de a face fa atitudinii agresive a partenerilor. II. se desfoar pe baza unei liste de ntrebri adresate tuturor candidailor. III. se utilizeaz atunci cnd numrul candidailor este foarte mare. 115. Interviul preliminar/nestructurat: I. este structurat pe seturi rapide de ntrebri, puse de ctre mai muli membri ai juriului; acest test are scopul de a pune n eviden capacitatea de a lucra n condiii de stres i de a face fa atitudinii agresive a partenerilor. II. se desfoar pe baza unei liste de ntrebri adresate tuturor candidailor. III. se utilizeaz atunci cnd numrul candidailor este foarte mare. 116. Testele de cunotine: I. sunt folosite atunci cnd numrul candidailor este ridicat i cnd informaiile cuprinse n curriculum vitae nu sunt suficiente pentru departajare. Testele permit evaluarea cunotinelor acumulate de ctre candidai i sunt relevante pentru conformitatea cu cerinele postului. II. permit evaluarea capacitii de lucru n condiii reale; astfel, candidailor li se cere s analizeze documente, s propun variante de rezolvare pentru situaii concrete, s realizeze un proiect, s ierarhizeze o serie de activiti reale n cadrul postului aflat n discuie, s conduc, dup caz, un seminar tematic, s prezinte o prelegere, s analizeze critic un proiect managerial efectuat de o alt persoan etc. III. sunt menite s determine msura n care motivaia candidatului este asemenea cu motivaia altei persoane care poate face fa cu succes cerinelor unui post echivalent sau identic cu cel scos la concurs. 117. Testele aplicative: I. sunt folosite atunci cnd numrul candidailor este ridicat i cnd informaiile cuprinse n curriculum vitae nu sunt suficiente pentru departajare. Testele permit evaluarea cunotinelor acumulate de ctre candidai i sunt relevante pentru conformitatea cu cerinele postului. II. permit evaluarea capacitii de lucru n condiii reale; astfel, candidailor li se cere s analizeze documente, s propun variante de rezolvare pentru situaii concrete, s realizeze un proiect, s ierarhizeze o serie de activiti reale n cadrul postului aflat n discuie, s conduc, dup caz, un seminar tematic, s prezinte o prelegere, s analizeze critic un proiect managerial efectuat de o alt persoan etc. III. sunt menite s determine msura n care motivaia candidatului este asemenea cu motivaia altei persoane care poate face fa cu succes cerinelor unui post echivalent sau identic cu cel scos la concurs. 118. Testul privind nivelul de interes: I. este folosit atunci cnd numrul candidailor este ridicat i cnd informaiile cuprinse n curriculum vitae nu sunt suficiente pentru departajare. Testele permit evaluarea cunotinelor acumulate de ctre candidai i sunt relevante pentru conformitatea cu cerinele postului. II. permite evaluarea capacitii de lucru n condiii reale; astfel, candidailor li se cere s analizeze documente, s propun variante de rezolvare pentru situaii concrete, s realizeze un proiect, s ierarhizeze o serie de activiti reale n cadrul postului aflat n discuie, s conduc, dup caz, un seminar tematic, s prezinte o prelegere, s analizeze critic un proiect managerial efectuat de o alt persoan etc. III. este menit s determine msura n care motivaia candidatului este asemenea cu motivaia altei persoane care poate face fa cu succes cerinelor unui post echivalent sau identic cu cel scos la concurs. 119. Testele medicale aprofundate i testele psihologice sunt obligatorii pentru posturile n care: I. viteza de reacie este determinant. II. acuitatea senzitiv (vizual, auditiv, olfactiv) este determinant. III. capacitatea de analiz i de sintez este determinant. 120. Dintre testele psihologice, relevante sunt cele prin care se determin: I. capacitatea de a opera cu simboluri, inclusiv cu cifre; II. capacitatea de abstractizare;
82

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT III. capacitatea de a raiona n condiii de stres; IV. capacitatea de a sesiza diferene i similariti situaionale. 121. Precizai valoarea de adevr a Definiia unui test psihologic a fost dat de doi psihologi renumii din SUA: Un test este un procedeu sistematic pentru observarea comportamentului i descrierea acestuia cu ajutorul scalelor numerice sau altor indicatori prestabilii (Anastasi) i Un test psihologic este, n primul rnd, o msur standardizat i obiectiv pentru comportamentul unui eantion uman. (Cronbach). I. Adevrat II. Fals 122. Testul de inteligen permite evaluarea: I. cunotinelor generale II. capacitii de judecat III. capacitii de asimilare a noi cunotine. 123. Testul de inteligen: I. este singurul n msur s garanteze corectitudinea seleciei. II. nu poate fi singurul n msur s garanteze corectitudinea seleciei. III. ncearc s descopere ceea ce este tipic pentru persoanele evaluate. 124. Testele de abilitate/de ndemnare: I. sunt destinate profesiilor care solicit o strict corelare a micrilor minilor, capului sau picioarelor. II. se materializeaz n chestionare prin care se urmrete comportamentul candidatului n situaii complexe. III. permit evaluarea unei persoane care trebuie s aleag un rspuns bun la o problem complicat, ntr-un timp dat, utiliznd un set de rspunsuri posibile prezentate ntr-un chestionar; dificultatea const n faptul c unele dintre variantele propuse, dei plauzibile, sunt false. 125. Testele de personalitate: I. sunt destinate profesiilor care solicit o strict corelare a micrilor minilor, capului sau picioarelor. II. se materializeaz n chestionare prin care se urmrete comportamentul candidatului n situaii complexe. III. permit evaluarea unei persoane care trebuie s aleag un rspuns bun la o problem complicat, ntr-un timp dat, utiliznd un set de rspunsuri posibile prezentate ntr-un chestionar; dificultatea const n faptul c unele dintre variantele propuse, dei plauzibile, sunt false. 126. Testele de capacitate: I. sunt destinate profesiilor care solicit o strict corelare a micrilor minilor, capului sau picioarelor. II. se materializeaz n chestionare prin care se urmrete comportamentul candidatului n situaii complexe. III. permit evaluarea unei persoane care trebuie s aleag un rspuns bun la o problem complicat, ntr-un timp dat, utiliznd un set de rspunsuri posibile prezentate ntr-un chestionar; dificultatea const n faptul c unele dintre variantele propuse, dei plauzibile, sunt false. 127. Conform lui Jung oamenii sunt extrovertii: I. orientai spre lumea exterioar; II. orientai spre lumea interioar a ideilor i sentimentelor; III. orientai ctre discursul logic sunt capabili s sesizeze detaliul; 128. Conform lui Jung oamenii sunt introvertii: I. orientai spre lumea exterioar; II. orientai spre lumea interioar a ideilor i sentimentelor; III. orientai ctre discursul logic sunt capabili s sesizeze detaliul; 129. Conform lui Jung oamenii sunt raionali: I. orientai ctre discursul logic sunt capabili s sesizeze detaliul; II. au o privire sinoptic asupra fenomenelor; III. sunt caracterizai prin logic i obiectivitate; 130. Conform lui Jung oamenii sunt intuitivi: I. sunt caracterizai prin logic i obiectivitate; II. sunt subiectivi n fundamentarea deciziilor; III. sunt depozitarii informaiilor complete;
83

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT IV. au o privire sinoptic asupra fenomenelor; 131. Conform lui Jung oamenii sunt meditativi: I. orientai ctre discursul logic sunt capabili s sesizeze detaliul; II. au o privire sinoptic asupra fenomenelor; III. sunt caracterizai prin logic i obiectivitate.

CHEIA TESTELOR MRU - AMS: 1. Politicile specifice domeniului resurselor umane sunt supuse unui set complex de cerine, dintre care sunt de menionat: - integrarea managementului resurselor umane n managementul ntreprinderii; - obinerea adeziunii ntregului personal; - acionarea la toate nivelurile; - asigurarea unui climat de angajare i de valorificare a potenialului fiecrui angajat; - recunoaterea i motivarea personalului care obine rezultate performante; - stimularea, la fiecare angajat, a dorinei de mbuntire continu a propriei activiti; - antrenarea n procesul decizional a celor care dovedesc competen profesional. 2. a, b, d, e, f. 3. Principalele tipuri de activitate ale departamentului de resurse umane constau, n principal, n: - elaborarea coordonatelor de planificare strategic i a politicilor de personal; - asigurarea i completarea cu personal a companiei; evaluarea performanelor i, pe aceast baz, motivarea complex a salariailor prin prghii salariale i stimulente conexe; - ntreinerea i protejarea potenialului de resurse umane, prin aciuni formative, managementul carierei, sisteme de securizare a muncii, relaia cu sindicatele .a. 4. a, b. 5. a, b, c. 6. a, c, d. 7. b, c. 8. c. 9. a, c, d. 10. d. 11. a, b, c. 12. b, c. 13. a, b, c. 14. d. 15. c. 16. Analiza postului stabilete elementele (standardele) caracteristice, astfel: denumirea postului i a funciei aferente; denumirea postului ierarhic superior i a funciei aferente; obiectivele directe; obiectivele indirecte; activitile principale (descriere calitativ i cantitativ: ce, cum, de ce, unde, cu ce, ct); activitile secundare (descriere calitativ i cantitativ: ce, cum, de ce, unde, cu ce, ct); calendarul activitilor; tehnologiile i echipamentele utilizate; relaiile cu alte posturi; mijloacele de comunicare cu alte posturi; gradul de confidenialitate cerut pentru activitile i informaiile aferente postului;
84

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT mijloacele de autoevaluare a rezultatelor activitilor planificate pentru post; mijloacele de evaluare a rezultatelor activitilor planificate pentru post de ctre ali salariai abilitai n acest scop; resursele care contribuie la finalizarea sarcinilor postului; condiiile de munc (program, loc, timp); cerinele postului: pregtirea, aptitudinile, experiena anterioar; limitele de competen; responsabilitile i puterea de decizie; marja de eroare acceptat; salarizarea i bonificaiile acordate, corelate cu rezultatele obinute. 17. a, b, c. 18. a, d, e. 19. Fia postului cuprinde, n principal: denumirea; departamentul; codul, conform nomenclatorului de profesii i meserii; categoria de ncadrare; numele titularului postului i numele analistului; descrierea sumar a postului; activitile de efectuat; cerinele postului; contextul postului. 20. a, b, c, d, e. 21. c, d, e. 22. b, c, d. 23. a, c. 24. nici o variant corect. 25. a, b. 26. Nu pot conduce activiti legate de recrutare persoanele care se dovedesc a avea inhibiii, intoleran, frustrri, atitudine nejustficat-oportunist, intoleran n cazuri ambigue, incapacitatea de a face fa situaiilor neprevzute, cei care tind s abandoneze intele dificile, care obosesc prematur, care nu inspir ncredere, oamenii rigizi, dependeni de droguri etc. 27. Consultarea membrilor clubului organizaiei are rolul de a minimiza costurile recrutrii dar i de a identifica personal calificat pentru posturile vacante, n condiii de confidenialitate. 28. n funcie de dimensiunile, oportunitile, filosofia i politica organizaiei, selecia poate fi efectuat de ctre urmtoarele entiti: a. departamentul de resurse umane al organizaiei; b. departamentul de resurse umane (prima etap a selecie) i reprezentani ai departamentelor care au locuri de munc vacante (etapa final); c. departamentul de resurse umane (prima etap a seleciei) i reprezentani ai conducerii organizaiei (etapa final); d. specialiti ai departamentului de resurse umane, mpreun cu specialiti din afara organizaiei (prima etap a seleciei) i reprezentani ai conducerii organizaiei (etapa final); e. companii neutre - strict specializate n selecia personalului. 29. Atribuiile departamentului de resurse umane sunt, n toate cazurile, urmtoarele: primirea candidailor la sediul organizaiei; verificarea preliminar a documentelor prezentate de candidai; informarea candidailor asupra obiectivelor, performanelor i structurii organizaiei; informarea candidailor asupra procedurilor care vor fi adoptate pentru selecie;
85

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT efectuarea preseleciei, n vederea eliminrii din concurs a candidailor care nu corespund cerinelor minime impuse posturilor vacante sau care urmeaz a fi create; efectuarea testelor medicale, inclusiv a celor psihologice; obinerea referinelor privind candidaii i verificarea celor prezentate de candidai n dosarele de concurs; verificarea cazierului candidailor; evaluarea candidailor prin mijloace proprii; luarea deciziilor privind selecia intermediar sau selecia final; administrarea documentelor i procedurilor privind selecia. Prin simpla parcurgere a listei rezult complexitatea i importana dimensionrii corespunztoare a departamentului de resurse umane i responsabilitatea organizaiei de a ocupa aceast structur managerial cu specialiti de valoare confirmat. 30. a, b, d, e. 31. I. 32. I, II. 33. I, II, III. 34. I. 35. II. 36. I. 37. I. 38. I. 39. I. 40. II. 41. II. 42. I, II, III. 43. I 44. I. 45. I, II, III, IV. 46. I. 47. I. 48. I. 49. I. 50. I. 51. III. 52. I. 53. II. 54. III. 55. I. 56. III. 57. III. 58. I. 59. I. 60 II. 61. III. 62. I. 63. II. 64. III. 65. I. 66. II. 67. III. 68. I. 69. II. 70. I. 71. I. 72. II. 73. III. 74. I. 75. III. 76. III. 77. III. 78. III. 79. I. 80. I. 81. II. 82. III. 83. I. 84. II. 85. III. 86. II. 87. I. 88. III. 89. I. 90. I, II, III. 91. I. 92. I. 93. II. 94. II. 95. I. 96. I. 97. I, II, III. 98. I. 99. I. 100. I, II, III. 101. II. 102. II. 103. I. 104. II. 105. III. 106. I. 107. I. 108. I. 109. II. 110. I. 111. II, III. 112. II. 113. I. 114. II. 115. III. 116. I. 117. II. 118. III. 119. I, II, III. 120. I, II, III, IV. 121. II. 122. I, II, III. 123. II, III. 124. I. 125. II. 126. III. 127. I. 128. II. 129. I. 130. IV. 131. III

86

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


DREPT FINANCIAR I FISCAL TESTE GRIL LICEN AMS 2008 PARTEA I 1. Precizai valoarea de adevr a: n privina definirii dreptului financiar, se apreciaz c aceasta este dat de ansamblul actelor normative care reglementeaz relaiile de constituire, repartizare i utilizare a fondurilor bneti ale statului i ale instituiilor publice, destinate satisfacerii sarcinilor social-economice ale guvernului. I. Adevrat II. Fals 2. Dreptul financiar se concentreaz predilect asupra noiunilor, teoriilor i reglementrilor juridice referitoare la: I. bugetul de stat i procedura elaborrii, aprobrii i executrii lui; II. cheltuielile bugetare i finanarea instituiilor publice; III. teoria impozitelor, legislaia i procedura fiscal; 3. Dreptul financiar se concentreaz predilect asupra noiunilor, teoriilor i reglementrilor juridice referitoare la: I. cuprinsul i procedura bugetului asigurrilor sociale de stat, a bugetelor locale i fondurilor speciale; II. teoria i operaiunile creditului privat intern i extern; III. controlul financiar. 4. ntre legile considerate izvoare de drept financiar se detaeaz: I. legea 31 privind societile comerciale; II. legile bugetare anuale; III. legile fiscale. 5. ntre izvoarele dreptului financiar evideniem existena ctorva categorii de norme juridice. Printre acestea regsim: a) Prevederile constituionale. b) Legile. c) Facturile fiscale 6. Unele lucrri aeaz ntre izvoarele dreptului financiar i regulamentele, normele i alte acte cu caracter normativ emise de: I. Banca Naional a Romniei. II. Banca Mondial. III. FMI. 7. Sanciunea poate mbrca forme ca: amend fiscal; aplicarea primelor de ntrziere, dobnzilor i penalitilor; facilitarea finanrii etc. 8. Precizai valoarea de adevr a: <<Raporturile de drept financiar sunt, de fapt, relaii sociale care iau natere i se sting n procesul constituirii, repartizrii, i utilizrii fondurilor bneti ale statului i care sunt reglementate de normele juridice financiare>> I. Adevrat II. Fals 9. Raporturile de drept financiar se pot grupa, n funcie de sfera de cuprindere a finanelor publice, n: I. raporturi juridice bugetare. II. raporturi juridice fiscale. III. raporturi juridice de control financiar i fiscal. IV. raporturi juridice de credit public. 10. Precizai valoarea de adevr a: Raporturile de drept financiar se nasc numai n cadrul activitii financiare nfptuite de stat i organele sale. I. Adevrat II. Fals 11. Printre participanii la raportul juridic financiar se numr: I. Statul.
87

I. II. III.

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


II. Persoanele fizice. III. Persoanele juridice. 12. Precizai valoarea de adevr a: Coninutul raporturilor de drept financiar este dat de drepturile i obligaiile subiectelor participante al cror cuprins este stabilit n legtur cu necesitatea i importana constituirii, repartizrii i utilizrii fondurilor bneti ale statului.. I. Adevrat II. Fals 13. Dreptul financiar face parte integrant din: I. dreptul privat II. dreptul public III. att varianta I ct i varianta II. 14. Corelaiile dintre dou ramuri sunt date de: n ambele raporturi, cel puin unul din subiecte este un organ al statului; aparatul financiar face parte din sistemul administrativ de stat; reglementarea celor dou categorii de raporturi se face prin aceeai metod a subordonrii prii raportului juridic. Care sunt cele dou ramuri? I. drept administrativ i drept financiar. II. drept financiar i drept civil. III. dreptul muncii i dreptul financiar. 15. Conexiunile dintre dou ramuri ale dreptului sunt determinate de constatarea i combaterea infraciunilor din domeniul financiar. Precizai care sunt cele dou ramuri de drept. I. drept penal i drept financiar. II. drept financiar i drept civil. III. dreptul muncii i dreptul financiar. 16. Dreptul financiar se aseamn sau se deosebete de dou principale seciuni ale dreptului, astfel: - Se aseamn, deoarece cuprind norme juridice care reglementeaz n mod prioritar raporturi patrimoniale avnd ca obiect drepturi i obligaii exprimate n bani. - Se deosebesc, deoarece dreptul financiar cuprinde norme referitoare la mobilitatea, administrarea i repartizarea fondurilor bneti necesare satisfacerii nevoilor publice, iar dreptul civil i dreptul comercial cuprind norme ce reglementeaz relaiile bneti dintre persoanele fizice i/sau juridice. Precizai care sunt acestea: I. dreptul penal i administrativ. II. dreptul civil i comercial III. dreptul muncii i penal PARTEA A II-A 1. Precizai care dintre bugetele de mai jos sunt cuprinse n bugetul general consolidat: 1) Bugetele fondurilor speciale; 2) Bugetul asigurrilor sociale de stat; 3) Bugetele locale; 4) Bugetul altor instituii cu caracter autonom; 5) Bugetul de stat. a) 1,2,3,4; b) 1,2,3,5; c) 1,2,4,5; d) 1,3,4,5. 2. La constituirea resurselor publice particip urmtoarele pri: a) statul cu organismele sale, pe de o parte, i persoanele fizice, pe de alt parte; b) statul cu organismele sale, pe de o parte, i contribuabilii, persoane fizice i juridice, pe de alt parte. c) statul cu organismele sale, pe de o parte, i agenii economici i instituiile publice, pe de alt parte; d) statul cu organismele sale, pe de o parte, i agenii economici, instituiile publice i populaia, pe de alt parte;
88

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


3. Se efectueaz transferul unei sume drept donaie ctre o instituie public. Poate fi categorisit aceast relaie n domeniul dreptului financiar public? a) da, pentru c sprijin o instituie public care i aa se finaneaz numai din fonduri bugetare; b) nu, pentru c suma respectiv este dat benevol de ctre agentul economic, neobligndu-l nimeni la acest lucru; c) da, pentru c pentru acea sponsorizare, agentul economic respective beneficiaz de faciliti fiscale, din partea statului; d) da, pentru c ncepnd cu anul 2000 acestea au fost introduse n cadrul veniturilor bugetare. 4. n dreptul financiar i fiscal, una din cele mai importante funcii ale finanelor publice funcia de repartiie face referire la: a) constituirea resurselor publice b) i la constituire i la utilizare c) utilizarea, alocarea fondurilor publice d) la intervenia statului n economice 5. Din sistemul relaiilor de natura finanelor publice, face parte urmtoarea categorie de credite: a) creditul bancar, pentru c reflect relaii care se stabilesc n expresie bneasc ntre bnci i solicitani de capitaluri financiare; b) creditul bugetar, deoarece n limita lui instituiile publice pot efectua pli; c) creditul comercial, deoarece reprezint relaii ntre agenii economici din economie care produc PIB, deci venituri impozabile; d) creditul ipotecar, deoarece rezolv n mare msur problemele sociale. 6. Bugetul unei instituii publice locale finanate integral din mijloace extrabugetare este aprobat de: a) Consiliul Local de care aparine; b) conducerea acelei instituii; c) organul de conducere al acelei instituii cu avizul ordonatorului principal de credite. d) conducerea acelei instituii cu acordul Consiliului Local respectiv; 7. Bugetul unei instituii publice finanate parial din bugetul de stat este aprobat: a) de conducerea acelei instituii, cu avizul ordonatorului de credite; b) de ordonatorul ierarhic superior; c) prin lege ca anex la bugetele ordonatorilor principali de credite; d) de ctre Ministerul Finanelor Publice, cu avizul ordonatorului de credite. 8. Bugetul asigurrilor pentru omaj: a) este inclus n bugetul asigurrilor sociale de stat? b) este inclus n bugetul de stat? c) este un buget de sine stttor, iar textul legii care l aprob se refer att la bugetul asigurrilor sociale de stat ct i la bugetul asigurrilor pentru omaj? d) este inclus n bugetul fondurilor speciale? 9. n domeniul veniturilor bugetului de stat, principiul depersonalizrii presupune: a) faptul c veniturile trebuiesc clasificate dup natura lor; b) faptul c ele nc de la constituire au o anume afectare, specializare i atribuire; c) faptul c ele servesc la acoperirea cheltuielilor n mod general, respective un venit anume nu poate fi direcionat pentru a acoperi o cheltuial anume; d) acest principiu se refer numai la principalele venituri ale statului, deoarece acestea l intereseaz. 10. Menionai n ce const principiul unitii bugetare presupune: a) veniturile i creditele bugetare trebuie s fie nscrise n bugetul public n mod separat, fiecare din acestea figurnd cu sumele lor totale; b) veniturile trebuie grupate ntr-o mas unic i depersonalizat, servind la acoperirea cheltuielilor n mod global; c) veniturile i cheltuielile bugetare se nscriu ntr-un singur document pentru a se asigura utilizarea eficient i monitorizarea fondurilor publice cheltuite; d) veniturile i cheltuielile se prevd n bugetul de stat n sume brute. 11. Precizai la ce face referire specializarea bugetar: a) faptul c aprobarea Parlamentului se d n bloc pentru toate veniturile i toate creditele bugetare odat; b) partea de cheltuieli a bugetului este detaliat ntr-o anumit ordine i pe domenii, aciuni, potrivit clasificaiei bugetare funcionale i economice; c) veniturile sunt depersonalizate, iar cheltuielile clasificate dup natura lor economic.

89

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


d) veniturile i cheltuielile bugetare, s se nscrie i s se aprobe n buget pe surse de provenien, respectiv pe categorii de cheltuieli grupate dup natura lor economic i destinaia acestora, potrivit clasificaiei bugetare; 12. Cum pot fi cotele de impozite? a) proporionale, simple i globale? b) proporionale, regresive i globale? c) simple i globale? d) proporionale, progresive, regresive i degresive? 13. Cheltuielile publice sunt considerate a fi: a) un consum de produs intern brut, generat de necesitatea ndeplinirii de ctre stat a funciilor pe care acesta i le asum; b) form concret de utilizare de ctre stat a bugetului anual pe care reuete s-l constituie n procesul redistribuirii produsului intern brut; c) un ansamblu de utilizri de fonduri publice avnd drept scop satisfacerea de nevoi sociale; d) categorie economic ce exprim relaiile economico-sociale n form bneasc care se manifest ntre stat ca redistribuitor, pe de o parte, i persoanele fizice i juridice beneficiare, pe de alt parte, n scopul ndeplinirii atribuiilor i funciilor statului. 14. Categoria fondurilor publice constituite prin bugetul asigurrilor sociale de stat se regsete n: a) finanele private, pentru c veniturile lor sunt constituite pe seama unor contribuii; b) fiind vorba de asigurri sociale de stat, aceste fonduri fac parte dintr-o categorie special de relaii financiare ca i cele ale tuturor societilor de asigurri; c) finanele publice, dar cu puternice influene a finanelor societilor de asigurri. d) finanele publice, deoarece veniturile din contribuii sunt obligatorii, iar acestea i cheltuielile acestui buget sunt derulate numai prin Trezoreria Statului, i folosite dup regulile i principiile constituirii i utilizrii fondurilor publice; 15. Funciile sociale ale finanelor n cadrul mecanismului de funcionare a economiei se concretizeaz prin: a) atragerea resurselor i de redistribuire a produsului intern brut; b) alocarea resurselor, stabilizator al economiei naionale i de control; c) atragerea i alocarea resurselor, precum i de stimulator al economiei naionale; d) repartiia, controlul i intervenia statului n economie. 16. Conform principiului anualitii, n practica bugetar romneasc, se aplic: a) sistemul de gestiune; b) sistemul de exerciiu; c) sistemul dousprezecimilor bugetare; d) sistemul mixt, de exerciiu i de gestiune. 17. Precizai care dintre urmtoarele trsturi caracterizeaz creditul public: a) are caracter contractual, fiind expresia acordului de voin al prilor (ntre mprumutat statul i mprumuttor); are caracter rambursabil, n schimbul unui ctig pentru mprumuttor; b) este complementar n raport cu resursele pe care fiscalitatea este capabil s le furnizeze statului i se acord cu dobnd fix; c) este contractual i cu titlu oneros; nu este purttor de dobnzi; se angajeaz doar de pe piaa privat de capital; d) se impune de ctre stat, n baza autoritii sale; are totui natur contractual impus; genereaz sarcina statului de a plti dobnzi dictate de acesta, precum i a altor avantaje. 18. n cazul impozitelor pe avere, baza de impunere o constituie: a) elementele avuiei consolidate; b) situaia personal a contribuabilului; c) averea propriu-zis; d) renta viager. 19. Principala deosebire dintre creditul public i cel privat const n: a) calitatea debitorului. b) facultativitatea; c) gratuitatea creditului public; d) rambursabilitatea; 20. Precizai n ce constau creditele bugetare anuale: a) limita maxim posibil pn la care se pot efectua cheltuieli bugetare;
90

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


b) limita minim pn la care se pot efectua cheltuieli bugetare; c) finanri din bugetul de stat; d) credite acordate prin intermediul bugetului. 21. Ce presupune operaiunea de consolidare n cazul bugetului general consolidat? a) eliminarea cheltuielilor din bugetul unde acestea apar sub denumirea de transferuri consolidate; b) eliminarea veniturilor din bugetul n care acestea apar sub denumirea de subvenii; c) punctele a) i b); d) punctele a) i b) plus eliminarea tuturor prevederilor din bugetele n care sunt evideniate venituri care provin din alt buget. 22. Bugetul de stat este aprobat de: a) Guvern la propunerea Ministerului Finanelor Publice; b) Ministerul Finanelor Publice la propunerea instituiilor publice centrale (ministere); c) Camera Deputailor la propunerea Guvernului. d) Parlament la propunerea Guvernului; 23. Serviciul datoriei externe exprim: a) plata ratelor scadente; b) achitarea obligaiilor externe; c) datoria flotant. d) efortul financiar anual al statului cu plata mprumuturilor scadente, dobnzilor i comisioanelor aferente acestora; 24. Persoana nvestit cu atribuii n procesul de constituire, repartizare i utilizare a fondurilor publice este: a) persoana fizic autorizat; b) reprezentantul diplomatic pentru probleme financiare; c) regia autonom; d) statul. 25. n dreptul financiar public, se consider c dubla impunere reprezint: a) impunerea dup criteriul domiciliului i al originii veniturilor; b) impunerea de dou ori a rezidenilor; c) impunerea veniturilor i averilor; d) supunerea aceleiai materii impozabile, aparinnd aceluiai subiect, de ctre dou autoriti fiscale. 26. Dintre izvoarele dreptului financiar se evideniaz legile. Precizai care sunt cele trei categorii de legi specifice mediului financiar public. 27. Toate operaiunile bugetare se exprim n moned naional. Menionai principiul care statueaz aceast problematic. 28. Enumerai cele trei categorii de persoane care aprob repartizarea pe trimestre a veniturilor i cheltuielilor aprobate n bugete. 29. Raporturile de drept financiar sunt relaii sociale care iau natere i se sting n procesul constituirii, repartizrii, i utilizrii fondurilor bneti ale statului i care sunt reglementate de normele juridice financiare, putndu-se grupa, n funcie de sfera de cuprindere a finanelor publice, n mai multe tipuri de raporturi juridice. Enumerai trei dintre aceste categorii. 30. Bugetele locale sunt incluse n structura bugetului public naional, elaborndu-se, adoptndu-se i examinndu-se de fiecare unitate administrativ-teritorial care are personalitate juridic. Enumerai cinci dintre aceste unitile administrativ teritoriale la care se face referire. PARTEA A III-A 1. Care din urmtoarele reguli aparin creditelor bugetare, ca i condiie de baz pentru efectuarea de cheltuieli publice? 1) prevederea expres i aprobarea nivelului acestora de ctre organul legislativ; 2) rambursabilitatea creditelor bugetare; 3) cheltuirea sumelor numai potrivit destinaiilor pentru care au fost aprobate n actul normativ de ctre organul legislativ; 4) finanarea nu ine cont de gradul de subordonare a instituiilor sau activitilor cu caracter bugetar; 5) finanarea se efectueaz n funcie de importana instituiilor publice n cauz, centrale, locale; 6) exercitarea controlul financiar preventiv i acordarea vizei cu ocazia deschiderii de credite i utilizrii resurselor financiare publice;
91

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


7) dimensionarea cheltuielilor publice i repartizarea pe destinaii i beneficiari rezult direct din necesitatea satisfacerii nevoilor publice; 8) problema dimensionrii cheltuielilor publice este mai nti o chestiune politic i apoi o chestiune economic de colectare a resurselor necesare pentru acoperirea lor. a) 1,3,5,6; b) 1,3,4,6; c) 1,2,4,5; d) 4,5,6,7. 2. Care dintre bugetele de mai jos sunt cuprinse n bugetul general consolidat: 1) Bugetele fondurilor speciale; 2) Bugetul asigurrilor sociale de stat; 3) Bugetele locale; 4) Bugetul altor instituii cu caracter autonom; 5) Bugetul de stat. a) 1,2,3,4; b) 1,2,4,5; c) 1,3,4,5; d) 1,2,3,5. 3. Ce presupune operaiunea de consolidare n cazul bugetului general consolidat? a) eliminarea cheltuielilor din bugetul unde acestea apar sub denumirea de transferuri consolidate; b) eliminarea veniturilor din bugetul n care acestea apar sub denumirea de subvenii; c) punctele a) i b); d) punctele a) i b) plus eliminarea tuturor prevederilor din bugetele n care sunt evideniate venituri care provin din alt buget. 4. Finanele Publice reprezint: a) relaii de natur economic? b) relaii de natur social? c) relaii financiare? d) relaii sociale de natur economic? 5. Care sunt prile participante la constituirea resurselor publice? a) statul cu organismele sale, pe de o parte, i agenii economici, pe de alt parte; b) statul cu organismele sale, pe de o parte, i agenii economici i instituile publice, pe de alt parte; c) statul cu organismele sale, pe de o parte, i agenii economici, instituiile publice i populaia, pe de alt parte; d) statul cu organismele sale, pe de o parte, i contribuabili, persoane fizice i juridice, pe de alt parte. 6. Transferul unei sume drept donaie ctre o instituie public reprezint sau nu o relaia pe care o putem categorisi n domeniul finanelor publice: a) da, pentru c sprijin o instituie public care i aa se finaneaz numai din fonduri bugetare; b) da, pentru c pentru acea sponsorizare, agentul economic respective beneficiaz de faciliti fiscale, din partea statului; c) nu, pentru c suma respectiv este dat benevol de ctre agentul economic, neobligndu-l nimeni la acest lucru; d) da, pentru c ncepnd cu anul 2000 acestea au fost introduse n cadrul veniturilor bugetare. 7. Sfera finanelor publice cuprinde: a) bugetul de stat, bugetul asigurrilor sociale de stat, bugetele locale, bugetul fondurilor speciale, bugetul asigurrilor pentru omaj? b) bugetul de stat, bugetul asigurrilor sociale de stat, bugetele locale, bugetul fondurilor speciale, asigurrile pentru omaj i bugetele din mijloacele extrabugetare? c) fondurile constituite prin bugetul general consolidat, mprumuturile de stat, precum i garaniile acordate de stat i puse n aplicare? d) componentele bugetului general consolidat (bugetul de stat, bugetul asigurrilor sociale de stat, bugetele locale, bugetul fondurilor speciale, bugetul asigurrilor pentru omaj, bugetele din mijloacele extrabugetare i bugetul Trezoreriei Statului, precum i orice alte operaiuni extrabugetarea ale Ministerul Finanelor Publice i ministerelor i agenii din afara cadrului bugetar, inclusiv operaiuni extrabugetare finanate prin mprumuturi externe i fonduri de contrapartid create din ncasrile din mprumuturi externe)?

92

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


8. Funcia de repartiie a finanelor publice se refer la: a) constituirea resurselor publice? b) utilizarea, alocarea fondurilor publice? c) i la constituire i la utilizare? d) la intervenia statului n economice? 9. Ce presupune funcia de alocare, utilizare a fondurilor publice? a) alocarea fondurilor public ale instituiilor publice prin deschiderea de credite bugetare; b) alocarea i angajarea creditelor bugetare; c) utilizarea lor efectiv prin pli de cas; d) alocarea, deschiderea de credite bugetare i utilizarea efectiv a resurselor sub un strict control preventiv. 10. Funcia de control a finanelor publice se exercit: a) i n domeniul activitii agenilor economici, a populaiei i a altor contribuabili? b) numai n domeniul agenilor economici cu capital de stat sau majoritar de stat? c) numai n domeniul instituiilor publice deoarece ele sunt acelea care consum fondurile publice? d) n domeniul tuturor contribuabililor care au datorii ctre stat, a organelor nsrcinate cu constituirea fondurilor publice, precum i a subiecilor din economie care consum fonduri publice? 11. Care dintre categoriile de credite fac parte din sistemul relaiilor de natura finanelor publice? a) creditul bancar, pentru c reflect relaii care se stabilesc n expresie bneasc ntre bnci i solicitani de capitaluri financiare; b) creditul comercial, deoarece reprezint relaii ntre agenii economici din economie care produc PIB, deci venituri impozabile; c) creditul bugetar, deoarece n limita lui instituiile publice pot efectua pli; d) creditul ipotecar, deoarece rezolv n mare msur problemele sociale. 12. Cine aprob bugetul de stat? a) Guvernul la propunerea Ministerului Finanelor Publice; b) Parlamentul la propunerea Guvernului; c) Ministerul Finanelor Publice la propunerea instituiilor publice centrale (ministere); d) Camera Deputailor la propunerea Guvernului. 13. Cine aprob bugetul asigurrilor sociale de stat? a) Ministerul Muncii i Solidaritii Sociale la propunerea Direciilor Judeene de Munc i Solidaritii Sociale; b) Ministerul Finanelor Publice la propunerea Ministerului Muncii i Solidaritii Sociale; c) Parlamentul la propunerea Guvernului; d) Guvernul la propunerea Ministerului Finanelor Publice. 14. Cine aprob bugetele instituiilor publice locale finanate parial din bugetul local? a) ordonatorul principal care este primarul acelei uniti administrativteritoriale; b) Consiliul Local cruia i este subordonat aceea instituie public; c) conducerea acelei instituii, cu avizul ordonatorului ierarhic superior; d) conducerea acelei instituii, cu acordul Consiliului Local. 15. Cine aprob bugetele instituiilor publice locale finanate integral din bugetul local? a) Consiliul Local cruia i este subordonat aceea instituie; b) conducerea instituiei n cauz, cu avizul ordonatorului ierarhic superior; c) ordonatorul principal de credite care este primarul acelei localiti; d) organul financiar teritorial al Ministerului Finanelor Publice, prin intermediul cruia se aloc fondurile bugetare. 16. Cine aprob bugetul unei instituii publice locale finanate integral din mijloace extrabugetare? a) Consiliul Local de care aparine; b) conducerea acelei instituii; c) conducerea acelei instituii cu acordul Consiliului Local respectiv; d) organul de conducere al acelei instituii cu avizul ordonatorului principal de credite. 17. Cine aprob bugetul unei instituii publice finant integral din bugetul de stat? a) Ministerul Finanelor Publice; b) Parlamentul Romniei odat cu aprobarea bugetului de stat; c) Ordonatorul de credite ierarhic superior al acesteia; d) Conducerea acelei instituii cu avizul ordonatorului de credite ierarhic superior. 18. Cine aprob bugetul unei instituii publice finanat parial din bugetul de stat?
93

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


a) conducerea acelei instituii, cu avizul ordonatorului de credite; b) ordonatorul ierarhic superior; c) prin lege ca anex la bugetele ordonatorilor principali de credite; d) de ctre Ministerul Finanelor Publice, cu avizul ordonatorului de credite. 19. Bugetele instituiilor publice centrale finanate din mijloace extrabugetare se aprob de ctre: a) conducerea fiecrei instituii publice n cauz? b) Ministerul Finanelor Publice pentru instituiile publice centrale? c) instituia public n cauz, cu acordul ordonatorului de credite ierarhic superior? d) ordonatorul ierarhic superior? 20. Bugetul asigurrilor pentru omaj este inclus n: a) bugetul asigurrilor sociale de stat? b) bugetul de stat? c) este un buget de sine stttor, iar textul legii care l aprob se refer att la bugetul asigurrilor sociale de stat ct i la bugetul asigurrilor pentru omaj? d) bugetul fondurilor speciale? 21. Cine aprob bugetele fondurilor speciale? a) Parlamentul printr-o sesiune special; b) Parlamentul odat cu aprobarea bugetului de stat i a bugetului asigurrilor sociale de stat, ca anexe la acestea, la propunerea Guvernului; c) Guvernul pentru c este un buget de mai mic importan ca bugetul de stat; d) Camera Deputailor la propunerea Ministerului Finanelor Publice. 22. Ce presupune principiul depersonalizrii n domeniul veniturilor bugetului de stat? a) faptul c veniturile trebuiesc clasificate dup natura lor; b) faptul c ele servesc la acoperirea cheltuielilor n mod general, respective un venit anume nu poate fi direcionat pentru a acoperi o cheltuial anume; c) faptul c ele nc de la constituire au o anume afectare, specializare i atribuire; d) acest principiu se refer numai la principalele venituri ale statului, deoarece acestea l intereseaz. 23. Universalitatea bugetar presupune: a) veniturile i cheltuielile se includ n buget n totalitate, n sume brute; veniturile nu pot fi afectate direct unuei anume cheltuieli bugetare anume, cu excepia donaiilor i sponsorizrilor? b) veniturile trebuie grupate ntr-o ordine anume i depersonalizat servind la acoperirea cheltuielilor pe destinaii speciale? c) nscrierea tuturor veniturilor publice i a tuturor utilizatorilor crora li se acord aceste venituri, ntr-un document unic i dup o schem unicat? d) veniturile i cheltuielile se includ ntr-un document unic, bugetul? 24. Principiul unitii bugetare presupune: a) veniturile i cheltuielile bugetare se nscriu ntr-un singur document pentru a se asigura utilizarea eficient i monitorizarea fondurilor publice cheltuite; b) veniturile i creditele bugetare trebuie s fie nscrise n bugetul public n mod separat, fiecare din acestea figurnd cu sumele lor totale; c) veniturile trebuie grupate ntr-o mas unic i depersonalizat, servind la acoperirea cheltuielilor n mod global; d) veniturile i cheltuielile se prevd n bugetul de stat n sume brute. 25. Specializarea bugetar se refer la: a) veniturile i cheltuielile bugetare, s se nscrie i s se aprobe n buget pe surse de provenien, respectiv pe categorii de cheltuieli grupate dup natura lor economic i destinaia acestora, potrivit clasificaiei bugetare; b) faptul c aprobarea Parlamentului se d n bloc pentru toate veniturile i toate creditele bugetare odat; c) partea de cheltuieli a bugetului este detaliat ntr-o anumit ordine i pe domenii, aciuni, potrivit clasificaiei bugetare funcionale i economice; d) veniturile sunt depersonalizate, iar cheltuielile clasificate dup natura lor economic. 26. Impozitele reprezint: a) prelevri obligatorii ctre stat din veniturile sau averea persoanei fizice sau juridice fr o contraprestaie de serviciu direct i imediat i cu titlu nerambursabil? b) prelevri obligatorii ctre stat nerambursabile? c) prelevri obligatorii ctre stat fr o contraprestaie direct i cu titlu nerambursabil? d) obligaii ctre stat pentru care contribuabilii vor beneficia de anumite servicii publice?
94

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


27. O persoan juridic, care are calitatea de angajator, n cazul impozitului pe salar datorat de angajai are calitatea de: a) pltitor, pentru c el l pltete; b) suportator, pentru c veniturile din salarii, asupra crora se calculeaz, sunt trecute pe cheltuielile de producie ale angajatorului prin intermediul salariilor brute; c) pltitor i suportator; d) nu are nici o calitate ntruct nu el suport acest impozit. 28. Cotele de impozite pot fi: a) proporionale, progresive, regresive i degresive? b) proporionale, simple i globale? c) proporionale, regresive i globale? d) simple i globale? 29. Perceperea impozitelor i taxelor presupune: a) stabilirea corect a impozitelor i taxelor? b) ncasarea acestora prin folosirea metodelor i tehnicilor fiscale reglementate de lege? c) ntocmirea unor acte de urmrire silit asupra debitorului dac acesta nu i-a achitat de bun voie impozitele i taxele la scaden? d) blocarea conturilor contribuabilului dac acesta nui achit de bun voie impozitele? 30. Cotele de impozit n cazul impozitului pe salarii sunt: a) cote progresive simple, pentru c sunt mai uor de calculat; b) cote progresive compuse, pentru c sunt mai echitabile; c) cote proporionale; d) cote regresive. 31. Fondurile publice constituite prin bugetul asigurrilor sociale de stat fac parte din categoria: a) finanelor private, pentru c veniturile lor sunt constituite pe seama unor contribuii; b) finanelor publice, deoarece veniturile din contribuii sunt obligatorii, iar acestea i cheltuielile acestui buget sunt derulate numai prin Trezoreria Statului, i folosite dup regulile i principiile constituirii i utilizrii fondurilor publice; c) fiind vorba de asigurri sociale de stat, aceste fonduri fac parte dintr-o categorie special de relaii financiare ca i cele ale tuturor societilor de asigurri; d) finanelor publice, dar cu puternice influene a finanelor societilor de asigurri. 32. Menirea social a finanelor n cadrul mecanismului de funcionare a economiei se nfptuiete prin ndeplinirea urmtoarelor funcii: a) de atragere a resurselor i de redistribuire a produsului intern brut; b) de alocare a resurselor, stabilizator al economiei naionale i de control; c) de atragere i de alocare a resurselor, precum i de stimulator al economiei naionale; d) de repartiie, control i intervenie a statului n economie. 33. n practica bugetar romneasc, potrivit principiului anualitii, se aplic: a) sistemul de exerciiu; b) sistemul de gestiune; c) sistemul dousprezecimilor bugetare; d) sistemul mixt, de exerciiu i de gestiune. 34. n tiina finanelor, cheltuielile publice sunt considerate a fi: a) un consum de produs intern brut, generat de necesitatea ndeplinirii de ctre stat a funciilor pe care acesta i le asum; b) form concret de utilizare de ctre stat a bugetului anual pe care reuete s-l constituie n procesul redistribuirii produsului intern brut; c) un ansamblu de utilizri de fonduri publice avnd drept scop satisfacerea de nevoi sociale; d) categorie economic ce exprim relaiile economico-sociale n form bneasc care se manifest ntre stat ca redistribuitor, pe de o parte, i persoanele fizice i juridice beneficiare, pe de alt parte, n scopul ndeplinirii atribuiilor i funciilor statului. 35. Creditul public se caracterizeaz prin urmtoarele trsturi: a) este complementar n raport cu resursele pe care fiscalitatea este capabil s le furnizeze statului i se acord cu dobnd fix; b) are caracter contractual, fiind expresia acordului de voin al prilor (ntre mprumutat statul i mprumuttor); are caracter rambursabil, n schimbul unui ctig pentru mprumuttor;

95

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


c) este contractual i cu titlu oneros; nu este purttor de dobnzi; se angajeaz doar de pe piaa privat de capital; d) se impune de ctre stat, n baza autoritii sale; are totui natur contractual impus; genereaz sarcina statului de a plti dobnzi dictate de acesta, precum i a altor avantaje. 36. Impunerea reprezint: a) instituirea de impozite; b) identificarea autoritii fiscale; c) supunerea la impozit; d) calculul impozitelor n sarcina persoanelor fizice i juridice. 37. Dubla impunere reprezint: a) impunerea dup criteriul domiciliului i al originii veniturilor; b) impunerea de dou ori a rezidenilor; c) impunerea veniturilor i averilor; d) supunerea aceleiai materii impozabile, aparinnd aceluiai subiect, de ctre dou autoriti fiscale. 38. Baza de impunere la impozitele pe avere o constituie: a) situaia personal a contribuabilului; b) elementele avuiei consolidate; c) averea propiu-zis; d) renta viager. 39. Creditul public se deosebete de creditul privat datorit: a) facultativitii; b) gratuitii creditului public; c) rambursabilitii; d) calitii debitorului. 40. Obligaiunile de stat sunt: a) obligaii ale statului fa de ceteni; b) titluri de credit pe termen scurt; c) creane guvernamentale; d) titluri de credit emise de ctre stat pentru mprumuturile pe termen lung. 41. Serviciul datoriei externe exprim: a) plata ratelor scadente; b) achitarea obligaiilor externe; c) efortul financiar anual al statului cu plata mprumuturilor scadente, dobnzilor i comisioanelor aferente acestora; d) datoria flotant. 42. Creditele bugetare anuale arat: a) limita maxim posibil pn la care se pot efectua cheltuieli bugetare; b) limita minim pn la care se pot efectua cheltuieli bugetare; c) finanri din bugetul de stat; d) credite acordate prin intermediul bugetului. 43. ntre izvoarele dreptului financiar se evideniaz existena a cteva categorii de norme juridice. Care sunt acestea? 44. Raporturile juridice financiare se disting, fa de celelalte raporturi de drept, printr-o serie de particulariti. Prezentai particularitile dreptului financiar. 45. Bugetul de stat. Noiune. 46. Prezentai n ce constau principiile care stau la baza elaborrii, aprobrii, executrii i ncheierii bugetului de stat. 47. Mijloacele de alctuire a bugetului de stat. Prezentare general. 48. Cine aprob repartizarea pe trimestre a veniturilor i cheltuielilor aprobate n bugete? 49. Asigurrile sociale sunt organizate pe baza unor principii. Care sunt acestea i n ce constau? 50. Autoritile administraiei publice locale au diverse competene i responsabiliti n ceea ce privesc finanele publice locale. Enumerai care sunt acestea.

96

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


RSPUNSURI PARTEA I 1. II 2. I, II, III 3. I, III 4. II, III 5. a, b 6. I 7. I 8. I 9. I, II, III, IV 10. I 11. I, II, III, 12. I 13. II 14. I 15. I 16. II

PARTEA A II-A 1=b 2=b 3=b 4=b 5=b 6=c 7=c 8=c 9=c 10 = c 11 = d 12 = d 13 = d 14 = d 15 = d 16 = a 17 = a 18 = a 19 = a 20 = a 21 = d 22 = d 23 = d 24 = d 25 = d 26 27 28 29 30

26. Dintre izvoarele dreptului financiar se evideniaz legile. Precizai care sunt cele trei categorii de legi specifice mediului financiar public. Legile specifice mediului financiar public sunt: legea privind finanele publice; legile bugetare anuale; legile fiscale. 27. Toate operaiunile bugetare se exprim n moned naional. Menionai principiul care statueaz aceast problematic. Principiul unitii monetare. 28. Enumerai cele trei categorii de persoane care aprob repartizarea pe trimestre a veniturilor i cheltuielilor aprobate n bugete. a) Ministerul Finanelor Publice la propunerea ordonatorilor principali de credite; b) ordonatorii principali de credite; c) ordonatorii secundari de credite. 29. Raporturile de drept financiar sunt relaii sociale care iau natere i se sting n procesul constituirii, repartizrii, i utilizrii fondurilor bneti ale statului i care sunt reglementate de normele juridice financiare, putndu-se grupa, n funcie de sfera de cuprindere a finanelor publice, n mai multe tipuri de raporturi juridice. Enumerai trei dintre aceste categorii. raporturi juridice bugetare; raporturi juridice fiscale; raporturi juridice de control financiar i fiscal; raporturi juridice de credit public etc.
97

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


30. Bugetele locale sunt incluse n structura bugetului public naional, elaborndu-se, adoptndu-se i examinndu-se de fiecare unitate administrativ-teritorial care are personalitate juridic. Enumerai cinci dintre aceste unitile administrativ teritoriale la care se face referire. Unitile administrativ teritoriale la care se face referire sunt: comun, ora, municipiu, sector al municipiului Bucureti, jude, respectiv municipiul Bucureti. PARTEA A III-A Nr. crt. 1 2 3 4 5 6 7 Solui e a d d d d c c Nr. crt. 8 9 10 11 12 13 14 Solui e c d d c b c b Nr. crt. 15 16 17 18 19 20 21 Solui e a d c c c c b Nr. crt. 22 23 24 25 26 27 28 Solui e b a a a a a a Nr. crt. 29 30 31 32 33 34 35 Solui e b c b d b d b Nr. crt. 36 37 38 39 40 41 42 Solui e d d b d d c a

43. ntre izvoarele dreptului financiar evideniem existena a patru categorii de norme juridice: d) Prevederile constituionale. Acestea stabilesc competena organelor puterii legislative i executive n materie de buget public, cuprinznd i dispoziii privitoare la organizarea i funcionarea Curii de Conturi. e) Legile. ntre acestea se detaeaz: legea privind finanele publice; legile bugetare anuale; legile fiscale. f) Acte normative emise de organele centrale ale autoritii executive. Aici se includ: ordonanele guvernamentale; hotrrile de guvern; instruciunile, ordinele i precizrile Ministerului de Finane. g) Hotrri ale consiliilor locale. Prin acestea se aprob anual bugetele proprii ale unitilor administrativ-teritoriale, msurile de executare i conturile de execuie a acestor bugete; tot prin hotrri ale consiliilor locale se stabilesc cotele unor impozite i taxe locale i se acord anumite nlesniri fiscale. Unele lucrri aeaz ntre izvoarele dreptului financiar i regulamentele, normele i alte acte cu caracter normativ emise de Banca Naional a Romniei. Nr. crt. 0 1. 44. Repere privind diferenierea raporturilor juridice financiare fa de alte raporturi de drept Elemente de Specificaie particularizare 1. 2. Subiecte A. Statul - reprezentat printr-un organ de specialitate n activitatea financiar, participante nvestit cu atribuii n procesul de constituire, repartizare i utilizare a fondurilor publice.

98

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


B. Persoane fizice sau juridice. Persoanele fizice pot fi: ceteni romni; ceteni strini rezideni (reprezentani diplomatici, comerciani, doctoranzi, studeni, apatrizi); ceteni strini nerezideni (specialiti, oameni de cultur, artiti, sportivi). n cadrul persoanelor juridice se includ: regiile autonome, societile comerciale, instituiile publice etc. Este dat de drepturile i obligaiile subiectelor participante al cror cuprins este de stabilit n legtur cu necesitatea i importana constituirii, repartizrii i utilizrii fondurilor bneti ale statului. Este foarte diferit datorit: de sferei extinse i complexe a finanelor publice (prognoz, organizare bugetar, control financiar etc.); actelor normative i operaiunilor specifice cu privire la activitatea fiscal.

2. 3.

Coninutul raporturilor drept financiar Obiectul raporturilor drept financiar

45. Definit drept actul de stabilire i autorizare a veniturilor i cheltuielilor anuale ale statului, bugetul de stat este i un procedeu tehnico-financiar de fixare i coordonare a veniturilor cu cheltuielile din fiecare an; de asemenea, el este un act de conducere a gestiunii financiare a statului. Sub aspectul naturii juridice a bugetului de stat, literatura de specialitate vine cu o serie de teorii regsite n prima parte a secolului douzeci. Dintre acestea, le prezentm sintetic pe cele mai importante: (1) Teoria bugetului de stat act condiiune de natur administrativ este centrat pe faptul c n statele moderne, prin bugetele anuale, sunt condiionate att veniturile ct i cheltuielile publice, sub aspecte parial diferite, dar comune actelor administrative de acest fel. (2) Teoria naturii juridice de lege a bugetului statului este fondat pe constatarea c legea este orice deciziune emanat de la puterea legislativ, iar n mprejurarea n care bugetul statului este o decizie a legislatorului, el este o lege propriu-zis. (3) Teoria bugetului de stat lege (i simultan) act administrativ susine, pornind de la deosebirea dintre legea final i legea material, c bugetul de stat este lege, n partea lui creatoare de dispoziii generale, i act de administraie n partea creatoare de acte individuale i concrete. Apoi, mai exist unele teorii care consider c bugetul de stat este un act de planificare financiar care, n urma adoptrii de ctre organul suprem al puterii de stat, printr-o lege emis n acest scop, dobndete natura juridic specific de lege, sau mai simplu, principalul plan financiar anual cu caracter operativ al statului. Artm c, dei este un plan, bugetul de stat are o pregnant natur juridic de lege, Parlamentul adoptnd anual Legea bugetului de stat. Guvernul elaboreaz proiectele bugetului de stat i le supune spre aprobare Parlamentului, iar dup aprobare rspunde de realizarea prevederilor bugetare. 46. Principiile care stau la baza elaborrii, aprobrii, executrii i ncheierii bugetului de stat sunt redate n cele ce urmeaz. Principiul universalitii - Veniturile i cheltuielile se includ n buget n totalitate, n sume brute. - Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepia donaiilor i sponsorizrilor, care au stabilite destinaii distincte. Principiul publicitii - Sistemul bugetar este deschis i transparent, acestea realizndu-se prin: a) dezbaterea public a proiectelor de buget, cu prilejul aprobrii acestora; b) dezbaterea public a conturilor generale anuale de execuie a bugetelor, cu prilejul aprobrii acestora; c) publicarea n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, a actelor normative de aprobare a bugetelor i conturilor anuale de execuie a acestora; d) mijloacele de informare n mas, pentru difuzarea informaiilor asupra coninutului bugetului, exceptnd informaiile i documentele nepublicabile, prevzute de lege. Principiul unitii

99

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


- Veniturile i cheltuielile bugetare se nscriu ntr-un singur document, pentru a se asigura utilizarea eficient i monitorizarea fondurilor publice. - Toate veniturile reinute i utilizate n sistem extrabugetar, sub diverse forme i denumiri, se introduc n bugetul de stat, urmnd regulile i principiile acestui buget, cu excepia celor provenite din venituri proprii i subvenii din surse publice, precum i a celor pentru constituirea, potrivit legii, a fondurilor de stimulare a personalului. - Veniturile i cheltuielile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic i ale Fondului special al drumurilor publice se introduc n bugetul de stat ca venituri i cheltuieli cu destinaie special, urmnd regulile i principiile acestui buget. - n vederea respectrii principiilor bugetare, Guvernul va propune Parlamentului modificarea actelor normative pentru desfiinarea veniturilor i cheltuielilor cu destinaie special incluse n bugetul de stat. Principiul anualitii - Veniturile i cheltuielile bugetare sunt aprobate prin lege pe o perioad de un an, care corespunde exerciiului bugetar. - Operaiunile de ncasri i pli efectuate n cursul unui an bugetar n contul unui buget aparin exerciiului corespunztor de execuie a bugetului respectiv. Principiul specializrii bugetare - Veniturile i cheltuielile bugetare se nscriu i se aprob n buget pe surse de provenien i, respectiv, pe categorii de cheltuieli, grupate dup natura lor economic i destinaia acestora, potrivit clasificaiei bugetare. Principiul unitii monetare - Toate operaiunile bugetare se exprim n moned naional. Reguli privind cheltuielile bugetare - Cheltuielile bugetare au destinaie precis i limitat i sunt determinate de autorizrile coninute n legi specifice i n legile bugetare anuale. - Nici o cheltuial nu poate fi nscris n bugetele publice i nici angajat i efectuat din aceste bugete, dac nu exist baz legal pentru respectiva cheltuial. - n acelai timp, nici o cheltuial din fonduri publice nu poate fi angajat, ordonan i pltit dac nu este aprobat potrivit legii i nu are prevederi bugetare. Limite privind micorarea veniturilor i majorarea cheltuielilor bugetare - n cazurile n care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a cror aplicare atrage micorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, iniiatorii au obligaia s prevad i mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau creterea cheltuielilor. n acest scop iniiatorii trebuie s elaboreze, cu sprijinul Ministerului Finanelor Publice sau al altor instituii implicate, fia financiar care nsoete expunerea de motive sau nota de fundamentare, dup caz, i care va fi actualizat n concordan cu eventualele modificri intervenite n proiectul de act normativ. n aceast fi se nscriu efectele financiare asupra bugetului general consolidat, care trebuie s aib n vedere: a) schimbrile anticipate n veniturile i cheltuielile bugetare pentru urmtorii 5 ani; b) ealonarea anual a creditelor bugetare, n cazul aciunilor multianuale; c) propuneri realiste n vederea acoperirii majorrii cheltuielilor; d) propuneri realiste n vederea acoperirii minusului de venituri. - Dup depunerea proiectului legii bugetare anuale la Parlament pot fi aprobate acte normative numai n condiiile artate anterior, dar cu precizarea surselor de acoperire a diminurii veniturilor sau a majorrii cheltuielilor bugetare, aferente exerciiului bugetar pentru care s-a elaborat bugetul. 47. Bugetul statului nostru, ca de altfel al oricrui stat, cuprinde n mod constant dou pri, i anume veniturile bugetare i cheltuielile bugetare. Veniturile bugetului de stat Ansamblul resurselor bneti care alimenteaz bugetul de stat constituie sistemul de venituri bugetare. Veniturile bugetare sunt mijloacele de alctuire a bugetului de stat care se mobilizeaz n baza unor prevederi legale exprese, edictate de fiecare stat n funcie de politica sa economico-financiar privind repartiia produsului intern net i mobilizarea unor surse externe (accesibile). Constituirea resurselor financiare publice se face pe seama impozitelor, taxelor, contribuiilor i veniturilor nefiscale, prelevate de la persoane juridice i fizice, cu luarea n consideraie a potenialului lor economic i a altor criterii stabilite de lege; apoi, orice sum care se cuvine statului se face venit la bugetul de stat, dac legea nu prevede altfel.
100

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


Veniturile nefiscale se refer la dividendele ncasate de stat corespunztor cotei de capital deinut de societi comerciale, la plile ctre buget din profitul net al regiilor autonome (societilor naionale), la venituri de la instituii publice etc. Veniturile de capital se refer la ncasrile realizate din valorificarea unor bunuri ale instituiilor publice i din valorificarea stocurilor rezervelor de stat i din mobilizare. 48. Repartizarea pe trimestre a veniturilor i cheltuielilor aprobate n bugete se aprob de ctre: a) Ministerul Finanelor Publice la propunerea ordonatorilor principali de credite; b) ordonatorii principali de credite; c) ordonatorii secundari de credite. 49. Asigurrile sociale sunt organizate pe baza unor principii. Principiile privind asigurrile sociale sunt: Nr. Enunarea principiilor Specificaii Observaii crt. 1. Principiul generalitii Cuprinderea n sistemul Practic, astzi toi cetenii activi ai asigurrilor sociale a ntregului rii (inclusiv pensionarii i personal, indiferent de entitate membrii lor de familie) sunt ocrotii (public sau economic) n care prin asigurrile sociale. acioneaz. 2. Ocrotirea cetenilor n toate Mamele se bucur de ocrotire cazurile i pentru ntreaga social deosebit n caz de sarcin, perioad de pierdere a lehuzie, cnd au copii mici bolnavi capacitii de munc. etc. 3. Salariaii suport ntr-o Fondurile asigurrilor sociale se Asiguraii suport 1/3 din CAS, 2/3 msur mai redus plata constituie preponderent pe seama fiind suportate de angajatori. contribuiei pentru asigurrile contribuiei suportate de regiile sociale de stat. autonome, societile comerciale, instituiile publice, unitile cooperatiste, asociaii, baronime, de avocai, persoanele fizice care folosesc personal casnic. 4. Principiul ocrotirii cetenilor Potrivit acestui principiu, nivelul potrivit sistemului de venitului reprezint elementul salarizare sau n concordan fundamental n funcie de care se cu venitul realizat. determin nivelul pensiilor, indemnizaiilor etc. 5. Netaxarea actelor procedurale Cererile de obinere a drepturilor de de obinere a pensiilor de asigurri sociale adresate oricror asigurri sociale instituii sunt scutite de taxe. 6. Imprescriptibilitatea Conform acestui principiu, drepturilor de asigurri cetenii care ndeplinesc sociale. condiiile legale au dreptul s cear oricnd stabilirea dreptului la pensie, indemnizaie etc. 7. Drepturile de asigurri sociale Acestea sunt drepturi personale i Sunt menite s asigure condiii nu pot fi cedate. nu pot face obiect de tranzacii, nu decente de via persoanei creia ipot fi limitate i cedate. au fost conferite. 50. Autoritile administraiei publice locale au urmtoarele competene i responsabiliti n ceea ce privete finanele publice locale: a) elaborarea i aprobarea bugetelor locale, n condiii de echilibru bugetar, la termenele i potrivit prevederilor legale; b) stabilirea, constatarea, controlul, urmrirea i ncasarea impozitelor i taxelor locale, precum i a altor venituri ale unitilor administrativ-teritoriale, prin compartimente proprii de specialitate, n condiiile legii;
101

ASISTEN MANAGERIAL I SECRETARIAT


c) urmrirea i raportarea execuiei bugetelor locale, precum i rectificarea acestora, pe parcursul anului bugetar, n condiii de echilibru bugetar; d) stabilirea i urmrirea modului de prestare a activitilor din domeniul serviciilor publice de interes local, inclusiv opiunea trecerii sau nu a acestor servicii n rspunderea unor ageni economici specializai ori servicii publice de interes local, urmrindu-se eficientizarea acestora n beneficiul colectivitilor locale; e) administrarea eficient a bunurilor din proprietatea public i privat a unitilor administrativteritoriale; f) contractarea direct de mprumuturi interne i externe, pe termen scurt, mediu i lung, i urmrirea achitrii, la scaden, a obligaiilor de plat rezultate din acestea; g) garantarea de mprumuturi interne i externe, pe termen scurt, mediu i lung, i urmrirea achitrii, la scaden, a obligaiilor de plat rezultate din mprumuturile respective de ctre beneficiari; h) administrarea fondurilor publice locale pe parcursul execuiei bugetare, n condiii de eficien; i) stabilirea opiunilor i a prioritilor n aprobarea i n efectuarea cheltuielilor publice locale; j) elaborarea, aprobarea, modificarea i urmrirea realizrii programelor de dezvoltare n perspectiv a unitilor administrativ-teritoriale ca baz a gestionrii bugetelor locale anuale; k) ndeplinirea i a altor atribuii, competene i responsabiliti prevzute de dispoziiile legale.

102