Sunteți pe pagina 1din 98

Universitatea tefan cel Mare Suceava Facultatea de tiine Economice i Administraie Public

EXAMENE LICEN

Afaceri internaionale

Editura Universitii Suceava 2010

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE

COLECTIV DE AUTORI:

1. Prof. univ. dr. Elena Hlaciuc, disciplina: a) Bazele contabilitii 2. Prof. univ. dr. Gheorghe Sandu, disciplina: a) Finane 3. Prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, disciplina: a) Economie internaional 4. Prof. univ. dr. Aurel Burciu, disciplina: a) Tranzacii comerciale internaionale 5. Conf. univ. dr. Alexandru Nedelea, disciplina: a) Marketing internaional

DISCIPLINELE VALABILE PENTRU EXAMENUL DE LICEN LA SPECIALIZAREA AFACERI INTERNAIONALE

I.

Discipline fundamentale: 1. Bazele contabilitii pp. 3 32 2. Finane pp. 33 50 Discipline de specialitate 1. Economie internaional pp. 51 70 2. Marketing internaional pp. 71 79 3. Tranzacii comerciale internaionale pp. 80 98

II.

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


TESTE GRIL LA DISCIPLINA BAZELE CONTABILITII

1. Principalii utilizatori externi ai informaiilor contabile sunt: a. Managerii, investitorii, angajaii, creditorii, furnizorii i ali creditori, clienii, statele i instituiile acestora, publicul. b. Asociaii i angajaii. c. Investitorii, angajaii, creditorii, furnizorii i ali creditori, clienii, statele i instituiile acestora, publicul. d. a, b, c. 2. Pentru ca o anumit structur economico social s poat deveni perimetru contabil trebuie: a. S aib autonomie funcional i centru propriu de decizii. b. S aib autonomie funcional. c. S aib centru propriu de decizii. 3. Obiectul contabilitii poate fi definit ca fiind: a. Ansamblul micrilor de valori, exprimabile n bani, dintr-un perimetru de mic sau mare ntindere (regie autonom, societate comercial, instituie public, societate bancar etc.), fr a lua n considerare raporturile economico-juridice n care unitatea patrimonial este parte i care genereaz decontri bneti. b. Ansamblul micrilor de valori, exprimabile n bani, dintr-un perimetru de mic sau mare ntindere (regie autonom, societate comercial, instituie public, societate bancar etc.), precum i raporturile economicojuridice n care unitatea patrimonial este parte i care genereaz decontri bneti. c. Ansamblul micrilor, exprimabile n uniti cantitativ valorice, dintr-un perimetru de mic sau mare ntindere (regie autonom, societate comercial, instituie public, societate bancar etc.). 4. Treptele metodei contabilitii sunt: a. Reprezentarea cifric a micrilor de valori ca un bilan mobil, sistemul de calcul contabil digrafic, calcule periodice de sintez. b. ntocmirea bilanului iniial, nregistrarea operaiunilor n Registrul Jurnal, ntocmirea balanei de verificare. c. Inventarierea patrimoniului, situaii financiare anuale. 5. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. Sistemul de calcul contabil digrafic descifreaz modul cum trebuie interpretate faptele generatoare de micri de valori dup influena pe care o au ele asupra situaiei economico-financiare a perimetrului contabil. Aceast treapt a metodei stabilete cum trebuie s gndim asupra obiectului contabilitii pentru a avea o gndire contabil. b. Reprezentarea cifric a micrilor de valori ca un bilan mobil reia pe un alt plan demersul cognitiv de pe prima treapt. Aici, cunoaterea printr-o succesiune de sinteze a perimetrului contabil este nlocuit cu calcule independente asupra situaiei i evoluiei n timp a fiecreia din structurile bilanului, calcule numite conturi ce se reunesc ntr-un sistem n msur s acopere ntregul obiect de studiu al contabilitii. c. Pe cea de a treia treapt a metodei contabilitii, aceea a calculelor periodice de sintez se concepe revenirea la sinteza asupra unei pri din universul materiei contabile (balanele analitice, calculaia costurilor, calculaia rezultatelor, Anexa) sau a ntregului univers (balana sintetic, bilan,). 6. Principiile contabile ce trebuie respectate sunt: a. Principiul continuitii activitii, Principiul permanenei metodelor, Principiul prudenei, Principiul costului istoric. b. Principiul continuitii activitii, Principiul permanenei modelelor, Principiul prudenei, Principiul dependenei exerciiului, Principiul necompensrii, Principiul evalurii separate a elementelor de activ i de datorii, Principiul intangibilitii bilanului de nchidere a unui exerciiu, Principiului prevalenei economicului asupra juridicului, Principiul pragului de semnificaie, Principiul costului istoric. c. Principiul continuitii activitii, Principiul permanenei metodelor, Principiul prudenei, Principiul independenei exerciiului, Principiul necompensrii, Principiul evalurii separate a elementelor de activ i de datorii, Principiul intangibilitii bilanului de deschidere a unui exerciiu, Principiului prevalenei economicului asupra juridicului, Principiul pragului de semnificaie, Principiul costului istoric. 7. Principiul continuitii activitii presupune: a. C nu este admis supraevaluarea elementelor de activ i a veniturilor, respectiv subevaluarea elementelor de pasiv a cheltuielilor, innd cont de deprecierile, riscurile si pierderile posibile generate de desfurarea activitii exerciiului curent sau anterior. b. C entitatea economico-social dat i continu n mod normal funcionarea ntr-un viitor previzibil, fr a intra n stare de lichidare sau de reducere sensibil a activitii. c. Continuitatea aplicrii regulilor i normelor privind evaluarea, nregistrarea n contabilitate i prezentarea elementelor astfel nct s se asigure consecvena de la un exerciiu financiar la altul.
3

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


d. C nu este admis supraevaluarea elementelor de activ i a veniturilor, respectiv subevaluarea elementelor de pasiv a cheltuielilor, innd cont de deprecierile, riscurile si pierderile posibile generate de desfurarea activitii exerciiului curent sau anterior. 8. Principiul necompensrii presupune: a. Ca elementele de activ i de pasiv, de venituri i de cheltuieli s fie evaluate i nregistrate n contabilitate separat nefiind admis compensarea ntre posturile de activ i cele de pasiv ale bilanului, precum i ntre veniturile i cheltuielile din contul de rezultate. b. Delimitarea n timp a veniturilor i cheltuielilor aferente activitii unitii patrimoniale pe msura angajrii acestora i trecerii lor la rezultatul exerciiului la care se refer. c. C unitatea monetar este stabil i c se pot nsuma valori exprimate n uniti monetare din perioade diferite 9. Principiul costului istoric presupune a. C nu este admis supraevaluarea elementelor de activ i a veniturilor, respectiv subevaluarea elementelor de pasiv a cheltuielilor, innd cont de deprecierile, riscurile si pierderile posibile generate de desfurarea activitii exerciiului curent sau anterior. b. Delimitarea n timp a veniturilor i cheltuielilor aferente activitii unitii patrimoniale pe msura angajrii acestora i trecerii lor la rezultatul exerciiului la care se refer. c. C unitatea monetar este stabil i c se pot nsuma valori exprimate n uniti monetare din perioade diferite. 10. Termenul de active definete n contabilitate: a. Interpretarea ca existene concret materiale a bunurilor cu valoare de schimb. b. Proveniena bunurilor cu valoare de schimb. c. Interpretarea ca existene concret materiale a bunurilor cu valoare de schimb i proveniena acestora. 11. Pasivele cuprind: a. Datorii i capitaluri proprii n ordinea lor de formare i dup destinaie n procesul de reproducie i drepturi i obligaii pecuniare. b. Obiecte de drepturi i obiecte de obligaii. c. Datorii i capitaluri proprii n ordinea lor de formare i dup destinaie n procesul de reproducie i obiecte de drepturi i obiecte obligaii. 12. Un activ poate fi definit ca reprezentnd: a. O avere controlat de ntreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute i de la care se ateapt s genereze beneficii economice ulterioare pentru ntreprindere. b. Potenialul de a contribui, n mod direct sau indirect, la fluxul de numerar i echivalente ale numerarului ctre ntreprindere. c. Obligaii viitoare ale ntreprinderii ce decurg din evenimente trecute i prin decontarea crora se ateapt s rezulte ieiri de resurse care ncorporeaz beneficii economice. 13. Datoriile reprezint: a. O avere controlat de ntreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute i de la care se ateapt s genereze beneficii economice ulterioare pentru ntreprindere. b. Obligaii actuale ale ntreprinderii ce decurg din evenimente trecute i prin decontarea crora se ateapt s rezulte ieiri de resurse care ncorporeaz beneficii economice. c. Potenialul de a contribui, n mod direct sau indirect, la fluxul de numerar i echivalente ale numerarului ctre ntreprindere. 14. Stingerea unei obligaii se poate face n mai multe moduri, cum ar fi: a. Achiziia de materii prime i materiale necesare produciei. b. Plata n numerar sau n natur. c. Compensarea cu o alt obligaie. 15. Capitalul propriu reprezint: a. Interesul rezidual al acionarului n activele unei ntreprinderi, dar dup deducerea tuturor datoriilor sale. b. O avere controlat de ntreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute i de la care se ateapt s genereze beneficii economice ulterioare pentru ntreprindere. c. Interesul rezidual al acionarului n activele unei ntreprinderi, inclusiv datoriile sale. 16. Imobilizri necorporale cuprind: a. Prime legate de capital, cheltuieli de constituire, licenele de fabricaie, coloniile de albine. b. Cheltuieli de dezvoltare, chiriile ncasate n avans, programele informatice, brevetele de invenie, imobilizri necorporale n curs. c. Fondul comercial, licenele de fabricaie, cheltuieli de constituire, mrcile comerciale. 17. Imobilizrile corporale cuprind: a. Echipamente tehnologice, mijloace de transport, materiale consumabile, animale i psri.
4

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


b. c. 18. a. b. c. benzin 19. Activele circulante se clasific n: a. Active circulante imobilizate, active circulante materiale i active circulante de trezorerie. b. Active circulante bneti, active circulante materiale i active circulante de trezorerie. c. Active circulante bneti, active circulante materiale i active circulante n decontare. 20. Activele circulante materiale cuprind: a. Cldiri, terenuri, materiale consumabile, materii prime, produse finite, animale. b. Casa n euro, tichete de vacan, tichete de mas, produse reziduale, consumabile, mijloace de transport. c. Materii prime, produse reziduale, produse finite, animale i psri. 21. Activele circulante de trezorerie cuprind: a. Casa n lei, contul bancar n euro, tichete cadou, bonuri de mas, viramente interne, aciuni pe termen scurt, obligaiuni, timbre potale. b. Credit bancar pe termen scurt, disponibiliti bneti, bilete de odihn i tratament, efecte de ncasat, produse reziduale. c. Titluri de participare, mprumut din emisiunea de obligaiuni, bonuri de mas, casa n lei, dividende de plat. 22. Capitalurile proprii sunt formate din: a. Capitaluri proprii cu destinaie special si imobilizri corporale. b. Capitaluri proprii ale activitii de baz i capitaluri proprii cu destinaie special. c. Capital social i bunurile aduse ca aport de ctre asociai. 23. Datoriile se clasific n: a. Datorii fa de asociai i furnizori. b. Datorii pe termen mediu i capitaluri cu destinaie special. c. Datorii n credite i datorii n angajament. 24. Datoriile n angajament cuprind: a. Rezerve legale, debitori diveri, efecte de pltit, asigurri sociale, taxe vamale. b. Credite bancare pe termen scurt i lung, dividende de plat, salariile angajailor, drepturi de personal neridicate, sume datorate asociailor. c. Furnizorii, clienii creditori, TVA de plat, impozitul pe profit, creditori diveri. 25. Datoriile n credite cuprind: a. Credite bancare pe termen scurt i lung, dividende de plat, salariile angajailor, drepturi de personal neridicate, sume datorate asociailor. b. Furnizorii, clienii creditori, TVA de plat, impozitul pe profit, creditori diveri. c. Datorii ce privesc imobilizrile financiare, mprumuturi din emisiunea de obligaiuni, credite bancare pe termen lung. 26. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat? a. Mijloacele imobilizate corporale reprezint imobilizri care nu se concretizeaz, de regul, n bunuri materiale ci n valori consumate de pe urma crora se obin efecte n mai multe exerciii. b. Mijloace imobilizate corporale reprezint activele care sunt deinute de o persoan juridic pentru a fi utilizate n producia proprie de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi folosite n scopuri administrative. c. Mijloace imobilizate necorporale reprezint activele care sunt deinute de o persoan juridic pentru a fi utilizate n producia proprie de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi folosite n scopuri administrative. 27. Mijloacele imobilizate sunt definite ca: a. Imobilizrile care mbrac forma de investiii financiare pe termen lung n valori productoare de venituri financiare. b. Bunurile i valorile destinate s serveasc o perioad ndelungat n activitatea unitii patrimoniale i care nu se consum la prima utilizare. c. Resursele proprietate individual sau a asociailor obinute pe seama aporturilor de capital, a primelor legate de capital, a diferenelor din reevaluare, a rezervelor, a fondurilor proprii, subveniilor pentru investiii, a provizioanelor reglementate precum i a profiturilor nerepartizate.
5

Terenuri, cldiri, aparatur birotic, mobilier, instalaii de lucru. Produse finite, clieni, amenajri de terenuri, brevete de invenie. Imobilizrile financiare cuprind: Titluri de participare i titluri de plasament, aciuni, obligaiuni. Aciuni deinute la entitile afiliate, mprumuturi acordate pe termen lung, creane imobilizate. Efecte de ncasat, mprumuturi din emisiunea de obligaiuni, casa n lei, tichete de mas, bonuri de

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


28. Se consider mijloc fix obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizeaz ca atare i ndeplinete cumulativ urmtoarele dou condiii: a. (1) are o valoare de intrare mai mare dect limita stabilit prin Hotrre a Guvernului (pentru anul 2008 limita valoric este de 1800 lei) i (2) are o durat normal de utilizare mai mare de un an. b. (1) are o valoare de intrare mai mic dect limita stabilit prin Hotrre a Guvernului (pentru anul 2008 limita valoric este de 1800 lei) i (2) are o durat normal de utilizare mai mare de un an. c. (1) are o valoare de intrare mai mare dect limita stabilit prin Hotrre a Guvernului (pentru anul 2008 limita valoric este de 1800 lei) i (2) are o durat normal de utilizare mai mic de un an. 29. Mijloacele circulante pot mbrca forma: a. Stocurilor i a produciei n curs de execuie destinate fie a fi vndute n aceeai stare sau dup prelucrarea lor n procesul de producie fie a fi consumate la prima lor utilizare. b. Creanelor precum i a titlurilor de participare i a disponibilitilor n conturi la bnci, n cas sau alte valori de trezorerie. c. Resurselor proprietate individual sau a asociailor obinute pe seama aporturilor de capital, a primelor legate de capital, a diferenelor din reevaluare, a rezervelor, a fondurilor proprii, subveniilor pentru investiii, a provizioanelor reglementate precum i a profiturilor nerepartizate. 30. Evaluare contabil reprezint: a. Exprimarea n bani a faptelor i fenomenelor cercetate de contabilitate. b. Reprezentarea cifric a micrilor printr-un bilan mobil. c. Calcule periodice de sintez. 31. La data intrrii n patrimoniu, bunurile se evalueaz i se nregistreaz n contabilitate: a. La valoarea de intrare sau la valoarea contabil b. La valoarea de ieire i valoarea contabil c. La valoarea de intrare, denumit valoarea contabil 32. Valoarea de utilitate poate fi definit ca: a. Valoarea stabilit n funcie de preul pieei, utilitatea, starea i amplasarea bunurilor. b. Preul de cumprare + taxele nerecuperabile + cheltuielile de transport aprovizionare + alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea n stare de utilitate sau intrarea n gestiune a bunului respectiv. c. Cheltuielile directe de producie + cota din cheltuielile indirecte de producie determinate raional ca fiind legate de fabricaia bunurilor. 33. La inventariere bunurile sunt evaluate la: a. Valoarea actual i de utilitate. b. Valoarea actual i valoarea de producie. c. Valoarea de producie i valoarea just. 34. La nchiderea exerciiului elementele patrimoniale sunt evaluate la: a. Valoarea de inventar b. Valoarea de intrare c. Valoarea de ieire 35. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. Diferenele constatate n minus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de activ se nregistreaz n contabilitate pe seama amortizrii - atunci cnd deprecierea este ireversibil sau prin constituirea unui provizion atunci cnd deprecierea este reversibil. Diferenele constatate n plus nu se nregistreaz. b. Diferenele constatate n plus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de pasiv se nregistreaz n contabilitate pe seama amortizrii; diferenele constatate n minus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de pasiv nu se nregistreaz n contabilitate. c. Diferenele constatate n plus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de pasiv se nregistreaz n contabilitate prin constituirea unui provizion; diferenele constatate n minus la valoarea de inventar fa de valoarea contabil a elementelor de activ nu se nregistreaz n contabilitate. 36. Posturile rectificative de ACTIV contra PASIV cuprind: a. Rezerve din reevaluare, repartizarea profitului, TVA de recuperat. b. Provizioane pentru deprecierea imobilizrilor, amortizri privind imobilizrile, repartizarea profitului. c. Prime privind rambursarea obligaiunilor, TVA neexigibil. 37. Bilanul este definit ca: a. Operaii care au loc n interiorul perimetrului de studiu al contabilitii sau care privesc aceast entitate. b. Exprimarea n bani a faptelor i fenomenelor cercetate de contabilitate. c. Fiind sinteza contabilitii care prezint, la un moment dat, exprimat n bani, situaia economicofinanciar a unui perimetru al micrilor de valori punnd fa n fa activul cu pasivul. 38. Egalitatea A + x x = P semnific:
6

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


a. Dac un element de Activ sporete i Pasivul rmne neschimbat, atunci un alt element de Activ se reduce n aceeai msur. b. Dac un element de Activ se reduce i nu se mai modific nici un alt element de activ, atunci un elemente de Pasiv se reduce n aceeai msur. c. Dac un element de pasiv se reduce cu mai mult dect sporete un alt element de pasiv, Activul se reduce cu diferena dintre acestea. 39. Egalitatea A x = P x semnific: a. Dac un element de activ sporete cu mai mult dect se reduce un alt element de activ, atunci pasivul sporete cu diferena dintre acestea. b. Dac un element de pasiv sporete cu mai mult dect se reduce un alt element de pasiv, Activul sporete cu diferena dintre acestea. c. Dac un element de Activ se reduce i nu se mai modific nici un alt element de activ, atunci un elemente de Pasiv se reduce n aceeai msur. 40. Egalitatea A x = P-X+x semnific: a. Dac un element de Activ sporete i Pasivul rmne neschimbat, atunci un alt element de Activ se reduce n aceeai msur. b. Dac un element de pasiv se reduce cu mai mult dect sporete un alt element de pasiv, Activul se reduce cu diferena dintre acestea. c. Dac un element de activ se reduce cu mai mult dect sporete un alt element de activ, Pasivul se reduce cu diferena dintre acestea. 41. Conform extrasului de cont, se ncaseaz n contul societii deschis la banc suma de 40.000 RON reprezentnd aportul la constituirea capitalului social, subscris i nevrsat. a. A + x x = P b. A + X x = P + x c. A = P + x - x 42. Se nregistreaz n structura Capital subscris vrsat suma de 40.000.000 lei ncasat de la asociai. a. A+ x = P + x b. A X + x = P x c. A = P + x - x 43. Conform extraselor de cont, se nregistreaz ncasarea unui credit bancar pe termen de 2 ani n sum de 50.000.000 lei. a. A+ x = P + x b. A x = P - x c. A + x = P + X x 44. Conform extraselor de cont, se nregistreaz rambursarea creditului bancar pe termen scurt n sum de 15.000.000 lei. a. A x = P - x b. A+ x = P + x c. A + x = P + X x 45. Se nregistreaz efectul de comer primit de la clientul C n sum de 12.000 lei n contul creanei ajuns la ncasarea de 10.000. a. A+ x = P + x b. A + x = P + X x c. A + X x = P + x 46. Se nregistreaz scderea din gestiunea a unui utilaj cu valoarea de intrare de 10.000 RON i amortizarea nregistrat pn n momentul cedrii de 6.000 RON. a. A + x = P + X x b. A+ x = P + x c. A X + x = P x 47. Se emite n favoarea furnizorului F un efect comercial pentru suma de 18.000 RON n contul datoriei fa de acesta, ajuns la scaden, de 15.000 RON. a. A + x = P + X x b. A + X x = P + x c. A = P + x - x 48. Conform statelor de plat a salariilor, se nregistreaz reinerile de 32.000 RON reprezentnd: avansuri acordate personalului 20.000 RON; contribuia personalului la asigurri sociale 525,15 RON; contribuia angajailor pentru asigurrile sociale de sntate 315 RON, contribuia personalului la fondul de omaj 45 RON; impozit pe salarii 314,85 RON.
7

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


a. A+ x = P + x b. A x = P X + x c. A X + x = P x 49. Contul poate fi definit: a. Ca un mijloc de consemnare, de calcul i de cunoatere a situaiei i modificrilor succesive ale unei anumite categorii de valori a crei natur economico-juridic este n prealabil definit. b. Ca un calcul periodic de sintez. c. Reprezentarea fidel a patrimoniului. 50. Prile contului sunt: a. Activ i pasiv. b. Debit i credit. c. Activ i debit, pasiv i credit. 51. Existentul iniial din categoria de valori pe care o reflect contul respectiv poart denumirea de: a. Sold iniial b. Sold final c. Rulaj 52. A debita un cont nseamn: a. A trece o sum de bani n creditul lui b. A trece o sum de bani n debitul lui. c. Diferena dintre totalul debitului i totalul creditului. 53. Rulajul reprezint: a. Totalul sporirilor i respectiv al reducerilor suferite de o anumit categorie de valori ntr-o perioad determinat. b. Diferena dintre totalul debitului i totalul creditului. c. Existentul iniial din categoria de valori pe care o reflect contul respectiv. 54. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat? a. Conturile de activ funcioneaz dup regula potrivit creia n debit se nscriu soldul iniial i sporirile iar n credit reducerile i soldul final. b. Conturile de activ funcioneaz dup regula potrivit creia n credit se nscriu soldul iniial i sporirile iar n debit reducerile i soldul final. c. Conturile de pasiv funcioneaz dup regula potrivit creia n debit se nscriu soldul iniial i sporirile iar n credit reducerile i soldul final. 55. Care dintre urmtoarele operaiuni sunt similare? a. A = P +x x i + A = - A b. A + X x = P + x i +A = + P
c.

A x = P - X + x i P =

A + P

56. Analiza contabil este: a. Un demers logic prin care se cerceteaz fiecare operaie n parte cu scopul de a se determina toate elementele necesare n vederea precizrii conturilor corespondente debitoare i creditoare. b. nregistrarea simultan i la acelai nivel a unei operaii singulare sau a unui grup de operaii inseparabile, dup caz, fie n debitul unui cont sau unor mai multor conturi precum i creditul altui cont sau mai multor conturi. c. Reducerea nregistrat n debitul unui cont de Pasiv este egal cu reducerea consemnat n creditul unui cont de Activ i sporirea din creditul altui cont de Pasiv. 57. n baza extrasului de cont se nregistreaz ncasarea contravalorii facturii nr. 1000 de la Clientul C, lei 30.000 RON. Corespondena este: a. Conturi la bnci n lei = Clieni b. Casa n lei = Clieni creditori c. Conturi la bnci n lei = Casa n lei 58. a. b. c. Articolul contabil cuprinde urmtoarele elemente: Debitul i creditul. Data, titlul articolului, explicaia, sumele de bani. Formula contabil, data, explicaia, sumele de bani.

59. Articolul contabil compus: a. Are titlul format fie dintr-un singur cont debitor i dou sau mai multe conturi creditoare, fie din dou sau mai multe conturi debitoare i un singur cont creditor.
8

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


b. Are titlul format din dou sau mai multe conturi debitoare i dou sau mai multe conturi creditoare. c. Este acela n care titlul articolului este format dintr-un singur cont debitor i un singur cont creditor. 60. Registrele obligatorii n Romnia sunt: a. Registrul jurnal i registrul inventar. b. Registru jurnal, registru cartea mare i registru inventar. c. Registru jurnal, registrul cumprrilor i registrul vnzrilor. 61. Documentul justificativ poate fi definit ca: a. Actul scris ntocmit dup efectuarea nregistrrii contabile, pentru justificare. b. Actul scris ntocmit pentru consemnarea la origine a operaiunilor contabilizabile servind ca dovad a nfptuirii acestora. c. Actul scris n vederea ntocmirii situaiilor financiare anuale. 62. Dup destinaie documentele pot fi clasificate n: a. Documente de dispoziie; documente de execuie; documente combinate i documente contabile. b. Documente primare i documente centralizatoare. c. Documente externe i documente interne. 63. Dup momentul n care se efectueaz, verificarea documentelor justificative poate fi: a. Preventiv, adic nainte ca operaia dispus s aib loc i postoperativ, adic dup efectuarea operaiei contabilizate. b. Operativ adic n timpul efecturii operaiilor economico-financiare i postoperativ, adic dup efectuarea operaiei contabilizate. c. Preventiv, adic nainte ca operaia dispus s aib loc, operativ adic n timpul efecturii operaiilor economico-financiare i postoperativ, adic dup efectuarea operaiei contabilizate. 64. Verificarea de fond a documentelor se refer la: a. Legalitatea, realitatea, oportunitatea, necesitatea i economicitatea operaiei consemnate. b. Verificarea exactitii calculelor. c. Folosirea formularului corespunztor. 65. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a. Graficele pe compartimente cuprind documentele i lucrrile care se execut de ctre o anumit persoan; termenele de efectuare i compartimentele unde circul n continuare sau persoanele crora li se transmit. b. Graficele individuale sau de structur cuprind documentele i lucrrile din cadrul unui compartiment al entitii economico-sociale, termenele, executanii i compartimentele crora li se transmit. c. Graficele generale sau sintetice (pe activiti) cuprind toate operaiile necesare unei anumite lucrri cu un grad ridicat de complexitate, cum sunt de exemplu situaiile financiare anuale (conturile anuale). 66. Conturile pentru gestionarea activelor: a. Au misiunea de a reflecta existena, constituirea i utilizarea potrivit destinaiilor stabilite a valorilor care au intrat n perimetrul de studiu ca aport la constituirea capitalului, autofinanare, subvenii, creditare i decontare. b. Au misiunea de a reflecta existena i micarea bunurilor corporale, creanelor i consumaiunilor de pe urma crora se obin efecte ntr-o perioad mai mare dect durata unui exerciiu. c. Au misiunea de a aduce la nivelul valorii de intrare n patrimoniu mijloacele de inventar atunci cnd acestea sunt lsate n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare la alt nivel dect valoarea de intrare n patrimoniu (preuri prestabilite, preturi standard, preuri planificate etc.). 67. Metodele de evaluare a stocurilor la ieirea din patrimoniu cuprind: a. Identificarea specific, costul mediu ponderat (CMP), metoda primul intrat primul ieit (FIFO), metoda ultimul intrat primul ieit (LIFO). b. Costul istoric, costul mediu ponderat (CMP), metoda primul intrat primul ieit (FIFO), metoda ultimul intrat primul ieit (LIFO), costul de achiziie. c. Costul istoric, costul mediu ponderat (CMP), metoda primul intrat primul ieit (FIFO), metoda ultimul intrat primul ieit (LIFO), costul de producie. 68. Care din urmtoarele informaii este fals? a. n condiiile inventarului permanent n conturile de gestionare se vor consemna toate operaiile de intrare i ieire ceea ce permite stabilirea i cunoaterea n orice moment a stocurilor, att cantitativ ct i valoric. b. Contabilitatea sintetic a stocurilor se poate organiza, n funcie de specificul activitii i necesitile proprii ale unitii patrimoniale dup una din metodele: metoda operativ-contabil (sau pe solduri), metoda cantitativ-valoric (pe fia de cont analitic), metoda global-valoric. c. n condiiile inventarului intermitent stabilirea i nregistrarea soldului n conturile de gestionare a stocurilor (clasa 3) se face doar la finele perioadei, pe baza inventarierii stocurilor prin preluarea mrimii acestora din conturile clasei 6, atunci cnd sunt obinute pe calea aprovizionrilor din afar, sau prin reflectarea lor ca Variaia stocurilor atunci cnd aceast metod se extinde i asupra produselor. 69. Conturile de regularizare asupra evalurii activelor:
9

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


a. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a aduce la nivelul valorii de intrare n patrimoniu mijloacele de inventar atunci cnd acestea sunt lsate n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare la alt nivel dect valoarea de intrare n patrimoniu (preuri prestabilite, preturi standard, preuri planificate etc.). b. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a reflecta existena, constituirea i utilizarea potrivit destinaiilor stabilite a valorilor care au intrat n perimetrul de studiu ca aport la constituirea capitalului, autofinanare, subvenii, creditare i decontare. c. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a aduce la nivelul efectiv evaluarea resurselor (fondurilor) atunci cnd acestea sunt lsate, n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare a resurselor (fondurilor) la alt nivel dect cel efectiv. 70. Conturile de venituri ale perioadei curente: a. Au misiunea de a reflecta acele consumaiuni de valori care reprezint sacrificii (eforturile exprimabile n bani) fcute n perioada curent (luna de referin) de pe urma crora se obin de regul efecte. b. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a reflecta resursele reproduse. c. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a aduce la nivelul efectiv evaluarea resurselor (fondurilor) atunci cnd acestea sunt lsate, n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare a resurselor (fondurilor) la alt nivel dect cel efectiv. 71. Conturile de consumaiuni ale perioadelor viitoare: a. Misiunea lor este de a lua din sarcina perioadelor de gestiune curente acele venituri care aparin perioadelor viitoare de gestiune sau de a mijloci aducerea n sarcina perioadei de gestiune curente a unor consumaiuni de valori care sub aspectul provenienei devin exigibile la plat n perioadele viitoare. b. Preiau din sarcina perioadei de gestiune elementele care se consum sub durata unei perioade de timp de pe urma crora se obin efecte n viitor. c. Misiunea lor n sistemul de calcul contabil digrafic este de a reflecta resursele reproduse. 72. Contul 121 Profit i pierdere are misiunea de a: a. compara i a stabili la nivelul unei perioade alese (fiecare lun calendaristic precum i perioada scurs din acel exerciiu) rezultatul comparaiei ntre eforturi (cheltuielile perioadei) i efecte (veniturile aceleiai perioade). b. a lua din sarcina perioadelor de gestiune curente acele venituri care aparin perioadelor viitoare de gestiune sau de a mijloci aducerea n sarcina perioadei de gestiune curente a unor consumaiuni de valori care sub aspectul provenienei devin exigibile la plat n perioadele viitoare. c. aduce la nivelul efectiv evaluarea resurselor (fondurilor) atunci cnd acestea sunt lsate, n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare a resurselor (fondurilor) la alt nivel dect cel efectiv. 73. Conturile rectificative de pasiv contra activ: a. Preiau din sarcina perioadei de gestiune elementele care se consum sub durata unei perioade de timp de pe urma crora se obin efecte n viitor. b. Au misiunea n sistemul de calcul contabil digrafic de a mijloci cunoaterea nivelului real al resurselor atunci cnd acestea sunt lsate n mod deliberat s figureze n conturile de gestionare a acestora la un nivel superior celui real. c. Au misiunea de a mijloci cunoaterea nivelului real al mijloacelor atunci cnd acestea sunt lsate n mod deliberat s figureze n conturile de mijloace la un nivel superior celui apreciat ca fiind, n momentul respectiv, nivelul real. 74. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat? a. Regimul de amortizare linear const n repartizarea uniform a valorii de intrare pe toat durata de amortizare stabilit. b. Regimul de amortizare degresiv const n calcularea, n primul an de funcionare, a unei amortizri de 50%. c. Regimul de amortizare accelerat presupune multiplicarea cotelor de amortizare linear cu anumii coeficieni stabilii de lege. 75. Inventarierea poate fi definit ca: a. Operaiunea de compara i a stabili la nivelul unei perioade alese (fiecare lun calendaristic precum i perioada scurs din acel exerciiu) rezultatul comparaiei ntre eforturi (cheltuielile perioadei) i efecte (veniturile aceleiai perioade). b. Ansamblul de operaii interdependente prin care se stabilesc n urma numrrii, msurrii, cntririi etc. sau atunci cnd aceste determinri nu se pot face n mod nemijlocit - se apreciaz pe baz de documente doveditoare, prin punctaje mrimea avut n momentul respectiv de categoria de mijloace i de resurse supus acestui demers. c. Raporturile economico-juridice n care unitatea patrimonial este parte i care genereaz decontri bneti.
10

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


76. Etapele inventarierii sunt: a. Pregtirea inventarierii; inventarierea propriu-zis; stabilirea rezultatelor inventarierii i nregistrarea lor. Inventarierea propriu-zis a patrimoniului; stabilirea rezultatelor inventarierii i nregistrarea lor. Inventarierea mijloacelor economice de natura bunurilor corporale; inventarierea mijloacelor aflate n transformare; inventarierea mijloacelor circulante n decontare; inventarierea resurselor; inventarierea bunurilor aparinnd altor uniti economice. 77. Inventarierea propriu-zis: a. Se refer la operaiile cu caracter organizatoric i de pregtire contabil prin care se asigur condiiile desfurrii normale a operaiunilor de inventariere propriu-zise. b. Se refer la constatarea, descrierea i evaluarea mijloacelor i resurselor n conformitate cu constatrile fcute asupra realitii acestora. c. Se refer la constatarea, descrierea i evaluarea mijloacelor i resurselor n conformitate cu constatrile fcute asupra realitii acestora. 78. Care dintre afirmaii este adevrat? a. n cazul constatrii unor lipsuri n gestiune, imputabile, administratorii vor lua msura de a le imputa acestora la valoarea lor de nlocuire. b. n cazul constatrii unor lipsuri n gestiune, imputabile, administratorii vor lua msura de a le imputa acestora la valoarea lor de intrare. c. n cazul constatrii unor lipsuri n gestiune, imputabile, administratorii vor lua msura de a le imputa acestora la valoarea lor de producie. 79. Rezultatele inventarierii trebuie nregistrate att n evidena tehnico-operativ, ct i n contabilitate, n termen de: a. Cel mult 5 zile de la data terminrii operaiunilor de inventariere. b. Cel puin 5 zile de la data terminrii operaiunilor de inventariere. c. Cel mult 25 zile de la data terminrii operaiunilor de inventariere. 80. Situaiile financiare anuale sunt: a. Documentele care se ntocmesc n cadrul compartimentului contabilitii pe baza documentelor justificative, pentru a nlesni i accelera nregistrarea operaiilor contabilizabile n conturi. b. Documentele de sintez care cuprind ntr-o structur formalizat informaiile privind poziia financiar, performanele i modificrile poziiei financiare. c. Actul scris ntocmit pentru consemnarea la origine a operaiunilor contabilizabile servind ca dovad a nfptuirii acestora. 81. Un set complet de situaii financiare anuale include urmtoarele componente: a. Bilanul; contul de profit i pierdere; situaia modificrilor capitalului mprumutat; note explicative. b. Bilanul; contul de profit i pierdere; balana de verificare; situaia modificrilor capitalului propriu; situaia fluxurilor de trezorerie; politici contabile i note explicative. c. Bilanul; contul de profit i pierdere; situaia modificrilor capitalului propriu; situaia fluxurilor de trezorerie; politici contabile i note explicative. 82. Care din urmtoarele afirmaii sunt false? a. Situaiile financiare anuale se ntocmesc conform contabilitii de angajamente. b. n situaiile financiare trebuie prezentate informaiile numerice i pentru perioada precedent astfel nct perioada curent s poat fi neleas mai bine. c. Fiecare element semnificativ trebuie prezentat separat n situaiile financiare. d. Activele i datoriile, precum i venituri i cheltuielile trebuie compensate. 83. Situaiile financiare trebuie s aib urmtoarele caracteristici calitative: a. Inteligibilitatea, relevana, credibilitatea i comparabilitatea. b. Inteligibilitatea, irelevana, credibilitatea i comparabilitatea. c. Inteligibilitatea, relevana, credibilitatea i continuitatea. 84. Credibilitatea se refer la: a. Calitatea informaiei de a influena deciziile economice ale utilizatorilor ajutndu-i pe acetia s evalueze evenimente trecute, prezente sau viitoare, confirmnd sau corectnd evalurile lor anterioare. b. Calitatea informaiei de a nu conine erori semnificative, de a nu fi prtinitoare, iar utilizatorii pot avea ncredere c reprezint corect ceea ce informaia i-a propus s reprezinte sau ceea ce se ateapt n mod rezonabil s reprezinte. c. Calitatea pe care trebuie s o aib informaiile furnizate de situaiile financiare de a putea fi uor nelese de ctre acei utilizatori care dispun de cunotine suficiente privind desfurarea afacerilor i a activitilor economice, de noiuni de contabilitate i au dorina de a studia informaiile prezentate cu diligenele cuvenite. 85. Comparabilitatea reprezint:
11

b. c.

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE a. Acea calitate a informaiei oferite de situaiile financiare care asigur posibilitatea comparrii n timp n vederea identificrii tendinelor n poziia financiar i performanele ntreprinderii. b. Includerea unui grad de precauie (pruden) n exercitarea raionamentelor necesare pentru a face estimrile cerute n condiii de incertitudine astfel nct activele i veniturile s nu fie supraevaluate, iar datoriile i cheltuielile s nu fie subevaluate. c. Capacitatea de a previziona pe baza situaiilor financiare. 86. Care din urmtoarele elemente nu fac parte din lucrrile contabile de nchidere a exerciiului: a. nregistrarea decontului de TVA. b. ntocmirea balanei de verificare primar. c. Inventarierea general a patrimoniului. d. Determinarea rezultatului contabil; e. Determinarea profitului impozabil, a impozitului pe profit i contabilizarea acestuia. repartizarea profitului. f. ntocmirea balanei de verificare final. g. nchiderea conturilor de activ i a conturilor de pasiv. 87. Balana de verificare primar: a. Implic nchiderea conturilor de cheltuieli ale perioadei curente prin preluarea acestora n debitul contului 121 Profit i pierdere precum i nchiderea conturilor de venituri ale perioadei curente prin preluarea soldurilor creditoare n creditul contului de rezultate finale 121 Profit i pierdere. b. Se prezint ca un sistem agregat de indicatori, n evaluarea crora sunt respectate anumite principii explicabile prin rolul stabilit acestui calcul de sintez n procesul de cunoatere. c. Este elaborat n vederea redactrii situaiilor financiare anuale cuprinde datele sistematizate i prelucrate n conturile registrului sistematic - Cartea mare. 88. nchiderea conturilor de activ i a conturilor de pasiv presupune: a. nchiderea conturilor de venituri i cheltuieli curente. b. Utilizarea contului 892 Bilan de nchidere, care va primi n debit soldul final debitor al conturilor din mulimea conturilor de bilan rmase nc nesoldate pn n acest moment, iar n credit soldul final creditor al conturilor nc nesoldate pn n acest moment. c. nregistrarea decontului de TVA. 89. Soldul final al conturilor de activ se calculeaz dup formula: a. Soldul iniial + total sume debitoare total sume creditoare. b. Soldul iniial + rulajul debitor rulajul creditor. c. Soldul iniial + rulajul creditor total sume debitoare. 90. La nceputul lunii martie, soldul contului Debitori diveri este de 140.000 lei. n cursul lunii martie, au loc doar urmtoarele operaii: (1) se vnd mrfuri la pre de vnzare 50.000 lei, TVA 19%, costul mrfurilor vndute fiind de 40.000 lei; (2) se vnd utilaje la pre de vnzare 200.000 lei, TVA 19%, costul de achiziie al utilajelor fiind 500.000 lei, amortizarea cumulat 150.000 lei; (3) se ncaseaz jumtate din creana rezultat din vnzarea utilajelor. tiind c, la sfritul lunii, soldul final al contului Debitori diveri este jumtate din soldul final al contului Clieni, soldul iniial al contului Clieni este: a. 101.500 lei. b. 458.500 lei. c. 70.000 lei. d. 815.500 lei. 91. Pe data de 1 februarie N, o societate a nregistrat o datorie fa de un furnizor extern n sum de 5.000 EUR, la cursul de 3,87 lei/EUR. Din aceast datorie, 1.000 EUR au fost pltii la data de 15 februarie, cnd cursul valutar era de 3,95 lei/EUR, iar 4.000 EUR au fost pltii la data de 10 martie, cnd cursul valutar era de 3,65 lei/EUR. Pe ansamblu, din aceste tranzacii societatea a realizat: a. Pierdere din diferene de curs valutar de 800 lei. b. Nici nu a pierdut, dar nici nu a ctigat. c. Un ctig din diferene de curs valutar de 800 lei. d. Un ctig din diferene de curs valutar de 1.500 lei.
92. n cursul exerciiului s-au nregistrat urmtoarele elemente de venituri i cheltuieli: venituri din servicii prestate 300.000 lei, cheltuieli cu reparaii 45.000 lei, cheltuieli cu amortizarea 30.000 lei, venituri din chirii 25.000 lei, cheltuieli cu salarii 100.000 lei. Soldul final al contului Profit i pierdere este: a. Sold final debitor de 126.000 lei. b. Sold final creditor de 126.000 lei. c. Sold final debitor de 345.000 lei i sold final creditor de 199.000 lei. d. Sold final creditor de 150.000 lei.
12

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE

93. Care dintre operaiile de mai jos determin o modificare bilanier de tipul: A + X = P + X:
ncasarea TVA de recuperate. Vrsarea de ctre acionari a aporturilor la capitalul social. Plata datoriei fa de furnizorii de imobilizri. Subscrierea la majorarea capitalului social. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat: Contul Clieni se debiteaz la vnzarea de mrfuri. Contul Cheltuieli cu mrfurile se debiteaz la descrcarea gestiunii de mrfuri. Contul Casa se crediteaz la plata unei creane n numerar. d. Contul Produse finite se crediteaz la vnzarea de produse finite. 95. La 31 decembrie N, materialele primite de la teri spre prelucrare de ctre societatea DEPO SA: a. Reprezint active ale societii DEPO SA, deoarece ea este cea care le controleaz. b. Reprezint active ale societii DEPO SA, deoarece se afl n gestiunea ei la data de 31 decembrie N. c. Nu reprezint active ale societii DEPO SA, deoarece nu le deine cu titlu de proprietate. d. Nu reprezint active ale societii DEPO SA, deoarece nu pentru aceast societate vor genera avantaje economice viitoare. 96. n luna decembrie 2008, societatea de distribuie X vinde societii Y, pe baz de factur, articole de papetrie la pre de vnzare 7.000 lei, TVA 19%, stabilind ca decontarea s se fac dup 60 de zile. Tot n luna decembrie 2008, societatea Y emite societii X factura pentru servicii de expertiz contabil n valoare de 10.000 lei, TVA 19%, cu scadena peste 40 de zile. n bilanul la 31 decembrie 2008 al societii X, n legtur cu societatea Y va figura: a. Datorie de 3.570 lei. b. Crean de 3.570 lei. c. Datorie de 11.900 lei i o crean de 8.330 lei. d. Datorie de 8.330 lei i o crean de 11.900 lei. 97. Se cunosc urmtoarele informaii: ncasri de la clieni 230.000 lei, pli ctre furnizori 110.000 lei, ncasri din vnzarea unui utilaj 80.000 lei, pli privind impozitul pe profit 25.000 lei, pli ctre salariai 65.000 lei, pli pentru achiziia de mijloace de transport 280.000 lei, rambursarea unui credit bancar 60.000 lei. Fluxul net de trezorerie din activitatea de exploatare este: a. -230.000 lei. b. 30.000 lei. c. -30.000 lei. d. -170.000 lei. 98. n cursul unui exerciiu financiar, o societate pltitoare de TVA efectueaz urmtoarele operaii: (i) primete factura pentru servicii potale n valoare de 5.000 lei, TVA 19%; (ii) presteaz servicii de consultan clienilor, pe baz de factur, n valoare de 40.000 lei, TVA 19%. La finele lunii rezult: a. TVA de plat de 6650 lei. b. TVA de recuperat de 6650 lei. c. TVA de plat de 7600 lei i TVA de recuperate de 950 lei. 99. Dac la descrcarea din gestiune a unui utilaj vndut, se fac urmtoarele nregistrri: Amortizarea utilajelor = Utilaje 250.000 lei i Cheltuieli cu activele cedate = Utilaje 380.000 lei, care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat: a. Amortizarea cumulat a utilajului este 250.000 lei. b. Valoarea neamortizat a utilajului este 380.000 lei. c. Costul de achiziie al utilajului este 380.000 lei. 100. a 1 ianuarie 2006, o societate a achiziionat un utilaj la cost de achiziie 50.000 lei, TVA 19%, subvenionat n proporie de 50%. Utilajul are o durat de utilizare de 6 ani i se amortizeaz prin metoda accelerat. La 1 octombrie 2008, utilajul este vndut la preul de vnzare de 20.000 lei, TVA 19%. Contul de profit i pierdere al exerciiului 2008 va conine: a. Cheltuieli cu activele cedate 15.000, venituri din subvenii pentru investiii 25.000. b. Cheltuieli cu amortizarea 3.750, venituri din subvenii pentru investiii zero. c. Cheltuieli cu activele cedate 16.250, venituri din subvenii pentru investiii 10.000. d. Cheltuieli cu amortizarea 3.750, venituri din subvenii pentru investiii 1.875. SOLUII TESTE GRIL a. b. c. d. 94. a. b. c.

1. c 2. a 3. b
13

4. a 5. c 6. c

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53.
b a c a a a b b a c b b c c a b c c c b b a a a c a a b a b c a c b a c a a c c a b a b a b a

54. a 55. c 56. a 57. a 58. b 59. a 60. b 61. b 62. a 63. c 64. a 65. c 66. b 67. a 68. b 69. a 70. b 71. b 72. a 73. c 74. a 75. b 76. a 77. b 78. a 79. a 80. b 81. c 82. d 83. a 84. b 85. a 86. a 87. c 88. b 89. b 90. c 91. c 92. d 93. d 94. d 95. c 96. c 97. a 98. a 99. c 100.

14

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


TESTE BAZELE CONTABILITII I 1. Este considerat printe al contabilitii: a)Bernard Collase b)Goethe c)B. Needles d)Luca Paciolo 2.Caracteristicile calitative ale informaiei contabile sunt: a)inteligibilitatea, relevana, credibilitatea, comparabilitatea b)relevana, credibilitatea c)prudena, necompensarea, inteligibilitatea d)relevana, credibilitatea, sinceritatea, continuitatea, semnificaia 3. n funcie de natura i lichiditate activele cuprind: a)active imobilizate, capital propriu, cheltuieli b)active circulante, datorii, venituri c)active imobilizate, active circulante, cheltuieli n avans d)creane, rezerve, disponibiliti bneti 4. Valoarea justa este: a)preul care poate fi obinut pe o pia activ b)preul presupus a fi acceptat de un potenial cumprtor n funcie de valoarea de ntrebuinare c)suma la care este nregistrat un activ n bilan d)suma la care poate fi tranzacionat un activ sau decontat o datorie de bun voie ntre pri aflate n cunotin de cauz n cadrul unei tranzacii n care preul este determinat obiectiv 5.Restituirea aporturilor de capital social ctre asociai se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A+ x - x = D + Cp b)A = D + (Cp + x - x) c)A - x = (D - x) + Cp d)A - x = D + (Cp - x) 6. Achitarea salariilor din casierie in suma de 9.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a)641 Cheltuieli cu salariile = 531 Casa 9000 b)531 Casa = 421 Personal salarii datorate 9000 c)641 Cheltuieli cu salariile = 421 Personal salarii datorate 9000 d)421 Personal salarii datorate = 531 Casa 9000 7.La achiziia de imobilizri i stocuri pe baz de factur, firmele pltitoare de TVA, nregistreaz: a)TVA colectat b)TVA de plat c)TVA neexigibil d)TVA deductibil 8.La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banc 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Valoarea creditelor bancare este: a)17.000 lei b)33.000 lei c)53.000 lei d)13.000 lei 9. Plata furnizorilor din casierie se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A = (D + X) + (Cp - X); b)A = (D - X) + (Cp + X); c)A - X = (D - X) + Cp; d)A + X = (D + X) + Cp 10. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se nregistreaz astfel: a)6583 = 2131 75000 b)2813 = 2131 50000 c)461=7583 75000 d)6811 = 2813 50000 11. Formele evidentei economice sunt: a)evidena operativ, evidena statistic, evidena salariailor b)etalonul natural, etalonul munc, etalonul monetar c)evidena contabil, evidena operativ
15

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


d)evidena operativ, evidena statistic, evidena contabil 12.Condiiile de form ale documentelor justificative i contabile sunt: a)autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, realitatea evenimentului sau tranzaciei b)eficiena operaiilor economico-financiare, legalitatea i realitatea evenimentului sau tranzaciei c)autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, corectitudinea datelor d)valabilitatea documentelor, corectitudinea calculelor, eficiena operaiilor economico-financiare 13. Principiul prudenei n contabilitate presupune: a)aprecierea rezonabil a evenimentelor i tranzaciilor astfel nct s se evite riscul de transfer asupra viitorului a incertitudinilor prezentului b)consecvena n aplicarea regulilor, procedurilor i tehnicilor de evaluare c)evaluarea separat a elementelor de activ respectiv de pasiv d)prioritatea realitii asupra formei 14. Recunoaterea veniturilor are loc n momentul n care: a)este probabil realizarea unui beneficiu economic viitor de ctre ntreprindere b)este probabil o ieire de resurse purttoare de beneficii economice c)are loc o cretere a beneficiilor economice viitoare aferente creterii unui activ sau diminurii unei datorii d)are loc o reducere a beneficiilor economice viitoare aferente diminurii unui activ sau creterii unei datorii 15.n cadrul etapei de pregtire a inventarierii se ncadreaz la msuri organizatorice: a)numrarea, cntrirea, msurarea elementelor inventariate b)regularizarea diferenelor constatate la inventariere c)desemnarea comisiilor de inventariere prin decizie scris de ctre conductorul unitii d)ntocmirea listelor de inventariere i a procesului verbal 16.Achiziia de mrfuri de la furnizori se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A + X - X = D + Cp; b)A = (D + X - X) + Cp; c)A - X = D + (Cp - X); d)A + X = (D + X) + Cp. 17. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se inregistreaza astfel: a)6583 Cheltuieli privind activele cedate = 2131 Echipamente tehnologice 75000 b)2813 Amortizarea instalaiilor = 2131 Echipamente tehnologice 50000 c)461 Debitori diveri =7583 Venituri din vnzarea activelor 75000 d)6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor= 2813 Amortizarea instalaiilor 50000 18. Societatea Comerciala X deine n stoc la nceputul anului materii prime in valoare de 10.000 lei. n cursul anului se achiziioneaz materii prime n valoare de 20.000 lei i se dau in consum n valoare de 25.000 lei. Care este valoarea soldului final al contului Materii prime: a)30.000 lei b)35.000 lei c)45.000 lei d) 5000 lei 19. Transferul disponibilitilor bneti din casierie n contul de la banc determin urmtoarea analiza contabil: a)Contul 531 Casa, A, + , D Contul 512 Cont la banci A, - , C b)Contul 531 Casa, A, + , D Contul 581 Viramente interne, A, - , C c)Contul 531 Casa, A, - , C Contul 581 Viramente interne, A, - , C d)Contul 531 Casa, A, -, C Contul 581 Viramente interne, A, + , D 20. nregistrarea dobnzii aferente unui credit bancar n valoare de 3.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formula contabil: a)5191 Credite bancare pe termen scurt = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 b)5121 Cont curent la banc = 5191 Credite bancare pe termen scurt 3000 c)666 Cheltuieli privind dobnzile = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare 3000 d)5198 Dobnzi aferente creditelor bancare= 5121 Cont curent la banc 3000 21. Elementele definitorii ale contabilitii ca tiin sunt: a)obiectul de cercetare b)metoda de cercetare c)obiectul, metoda i utilitatea social d)actele i faptele svrite la un moment dat 22. Dup funciile i rolul pe care le ndeplinesc n reflectarea evenimentelor i tranzaciilor, documentele se clasific n:
16

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


a)Documente pentru constituirea i modificarea capitalului, privind activele imobilizate, stocurile, relaiile cu furnizorii, clienii b)Documente internalizate i externalizate c)Documente de dispoziie, de execuie, mixte, contabile, de sintez i raportare d)Documente primare i centralizatoare 23. Rspunderea pentru organizarea i conducerea contabilitii la nivelul ntreprinderii revine:{ a)contabilului ef b)directorului economic c)consiliului de administraie; d)administratorului, ordonatorului de credite, altei persoane care are obligaia gestionrii unitii 24. Gruparea i ordonarea elementelor n bilanul actual dup natur se face astfel: a)activele n ordine cresctoare a lichiditii iar pasivele n ordine cresctoare a exigibilitii b)activele n ordine cresctoare a lichiditii iar pasivele n ordine descresctoare c)att activul ct i pasivul n ordine descresctoare d)conform deciziei contabilului ef 25. Erorile de nregistrare n evidena sistematic, descoperite la ntocmirea balanei de verificare se datoreaz: a)scrierea incomplet a unei sume sau cu cifre inversate b)determinarea greit a soldurilor c)inversarea unei formule contabile d)folosirea greit a conturilor corespondente 26.Achiziia de utilaje industriale pentru activitatea de producie determin modificarea elementelor (conturilor): a)371 Mrfuri si 401 Furnizori b)213 Instalaii tehnice i 404 Furnizori de imobilizri c)213 Instalaii tehnice i 401 Furnizori d)213 Instalaii tehnice i 411 Clieni 27. nregistrarea contribuiei salariailor la asigurrile sociale n valoare de 25.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a)6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4311 Contribuia unitii la asigurrile sociale 25000 b)421 Personal salarii datorate = 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 c)6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 d)421 Personal salarii datorate= 4314 Contribuia angajailor pentru asigurrile sociale de sntate 25000 28. Ce semnific formula contabil: 512 Conturi la bnci = 456 Decontri cu asociaii: a)depunerea aportului n contul curent la banc b)restituirea aportului n favoarea asociailor c)ncasarea aportului de ctre asociai persoane fizice d)majorarea capitalului social 29. Care este valoarea stocurilor finale pentru materia prim determinat dup metoda FIFO (primul intrat - primul ieit) n baza urmtoarelor date: stoc la 01.01.N 3000 buc x 5 lei / buc. - intrri la: 05.01.N 4000 buc x 6 lei/buc 10.01.N 6000 buc x 8 lei/buc - ieiri la: 09.01.N 5000 buc 15.01.N 7500 buc. a)la 09.01.N 27000 lei; la 15.01.N 56000 lei b)la 09.01.N 12000 lei la 15.01.N 4000 lei c)la 09.01.N 12000 lei la 15.01.N 7000 lei d)la 09.01.N 10000 lei la 15.01.N 6000 lei 30. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banc 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Mrimea creditelor bancare este: a)43000 lei b)17000 lei c)63000 lei d)13000 lei 31. Ecuaia de echilibru patrimonial conform concepiei economice este: a)Capital propriu = Capital fix - Capital financiar b)Capital propriu = Active - Datorii c)Capital propriu = Active + Datorii d)Active = Capital propriu - Datorii 32.Dup sfera de cuprindere i circuitul realizat documentele se grupeaz n:
17

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


a)Documente pentru constituirea i modificarea capitalului, privind activele imobilizate, stocurile, relaiile cu furnizorii, clienii b)Documente internalizate i externalizate c)Documente de dispoziie, de execuie, mixte, contabile, de sintez i raportare d)Documente primare i centralizatoare 33.Registrele de contabilitate obligatorii conform Legii contabilitii sunt: a)registrul de cas, registrul jurnal, registrul inventar b)registrul cartea - mare, registrul de ncasri i pli, registrul de cas c)registrul jurnal, registrul cartea - mare, registrul inventar d)registrul inventar, registrul cartea - mare, registrul de cas 34.Erorile constatate cu ocazia verificrii documentelor care implic primirea, eliberarea sau justificarea numerarului se corecteaz prin: a)tierea cu o singur linie a textului sau cifrei eronate b)anularea i ntocmirea altui document corect c)folosirea pastei corectoare d)tierea textului sau a cifrei cu mai multe linii astfel s nu se poat citi ce a fost scris nainte 35. Dup funcia contabil, care determin coninutul economic al conturilor acestea se clasific astfel: a)conturi sintetice i conturi analitice b)conturi de bilan i conturi de rezultate c)conturi de gestiune extern i conturi de gestiune intern d)conturi de activ i conturi de pasiv 36. Amortizarea unui utilaj industrial cu valoare de 2000 lei/lun presupune urmtoarea formul contabil: a)6811 Cheltuieli cu amortizarea = 213 Instalaii tehnice 2000 b)213 Instalaii tehnice = 281 Amortizarea instalaiilor tehnice 2000 c)6811 Cheltuieli cu amortizarea = 281 Amortizarea instalaiilor 2000 ~d)281 Amortizarea instalaiilor tehnice = 213 Instalaii tehnice 2000 37. nregistrarea datoriilor ntreprinderii privind salariile determin: a)debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 421 Personal salarii datorate (641 = 421) b)debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 531 Casa (641\=531) c)debitarea contului 421 Personal salarii datorate i creditarea contului 531 Casa (421 \= 531) d)creditarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i debitarea contului 421 Personal salarii datorate (421 \= 641) 38.La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 70.000 lei, furnizori x , capital social 55.000 lei, materii prime 25.000 lei, disponibil la banc 9.000 lei, rezerve 2.000 lei, disponibil n casierie 500 lei, credite bancare 20.000 lei, produse finite 6000 lei, salarii datorate personalului 5500 lei. Datoriile ctre furnizori sunt: a)10.000 lei b)28.000 lei c)32.000 lei d)14.000 lei 39. Rezultatul net ale firmei C, determinat n baza datelor: venituri din vnzarea mrfurilor 6000 lei, venituri din prestri de servicii 3000 lei, cheltuieli cu mrfurile 4000 lei, cheltuieli cu amenzile 200 lei, donaii 500 lei, rezerve legale 700, pierderi din anii precedeni 2500 este: a)Rn \= 4300 lei b)Rn \=1800 lei c)Rn \= 4012 lei d)Rn \= 1512 lei 40. Societatea Comercial X decide majorarea capitalului social pe seama rezervelor cu suma de 5.000 lei. Care sunt elementele care se modific i n ce sens (+,-): a)129 Repartizarea profitului (+5000); 102 Capital vrsat (-5000); b)106 Rezerve (+5000), 1012 Capital vrsat (+5000); c)106 Rezerve (+5000); 1012 Capital vrsat (-5000); d)1012 Capital vrsat (+5000); 106 Rezerve (-5000). 41. Conform concepiei juridice cu privire la obiectul contabilitii ecuaia juridic a patrimoniului este: a)Bunuri economice = Drepturi + Obligaii b)Bunuri economice = Drepturi - Obligaii c)Capital propriu = Active + Datorii d)Bunuri economice = Capital fix + Capital financiar
18

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


42. Dac se are n vedere regimul de tiprire, ntocmire i utilizare documentele justificative se mpart n: a)tipizate i netipizate b)primare i centralizatoare c)contabile i de execuie d)de dispoziie i de execuie 43. Rezultatul brut (rezultatul contabil) se obine conform relaiei: a)Rb = Venituri + Cheltuieli b)Rb = Venituri - Cheltuieli c)Rb = Rezultat net + Capitaluri proprii d)Rb = Rezultat fiscal - Venituri neimpozabile - cheltuieli nedeductibile 44. Documentul contabil care evideniaz ntr-o form sistematic rezultatele financiare ale fiecrei perioade de gestiune prin prisma raportului dintre cheltuieli i venituri este: a)bilanul contabil b)situaia fluxurilor de trezorerie c)contul de profit i pierdere d)balana de verificare 45. Depunerea aportului de ctre asociai n contul de la banc se nregistreaz: a)5121 Cont curent la banc = 1011 Capital subscris nevrsat b)5121 Cont curent la banc = 456 Decontri cu asociaii privind capitalul c)5121 Cont curent la banc = 1012 Capital subscris vrsat d)456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 5121 Cont curent la banc 46. Amortizarea unui utilaj industrial cu valoare de 2000 lei/luna presupune urmtoarea formul contabil: a)6811 Cheltuieli cu amortizarea \= 213 Instalaii tehnice 2000 b)213 Instalaii tehnice \= 281 Amortizarea instalaiilor tehnice 2000 c)6811 Cheltuieli cu amortizarea \= 281 Amortizarea instalaiilor 2000 d)281 Amortizarea instalaiilor tehnice \= 213 Instalaii tehnice 2000 47. Achiziia de mrfuri de la furnizori se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A + X - X \= D + Cp; b)A \= (D + X - X) + Cp; c)A - X \= D + (Cp - X); d)A + X \= (D + X) + Cp. 48. Scoaterea din gestiune a produselor finite vndute n sum de 6.000 lei presupune urmtoarea formul contabil: a)601 Cheltuieli cu materiile prime = 345 Produse finite 6000 b)345 Produse finite = 601 Cheltuieli cu materiile prime 6000 c)711 Variaia stocurilor = 345 Produse finite 6000 d)701 Venituri din vnzarea produselor finite = 345 Produse finite 6000 49.La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 55.000 lei, furnizori 40000, capital social 75.000 lei, produse finite 25.000 lei, disponibil la banc 45.000 lei, disponibil n casierie x, credite bancare 20.000 lei, debitori diveri 20000, datorii ctre stat 25000 lei. Disponibilul n casierie este: a)55.000 lei b)30.000 lei c)13.500 lei d)15.000 lei 50. nregistrarea adaosului comercial aferent mrfurilor intrate n comerul cu amnuntul, n sum de 4.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a)531 Casa = 371 Mrfuri 4000 b)607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 4000 c)378 Diferene de pre la mrfuri = 371 Mrfuri 4000 d)371 Mrfuri = 378 Diferene de pre la mrfuri 4000 51. n decursul evoluiei sale contabilitatea a fost considerat: a)art, tiin, matematic n economie b)art, tiin i tehnic de gestiune c)art d)tiin, tehnic de gestiune, eviden statistic 52. Documentul contabil care evideniaz ntr-o form sistematic rezultatele financiare ale fiecrei perioade de gestiune prin prisma raportului dintre cheltuieli i venituri este: a)bilanul contabil b)situaia fluxurilor de trezorerie
19

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


c)contul de profit i pierdere d)balana de verificare 53. Sistemul de contabilitate dualist are n vedere: a)organizarea conturilor avnd n vedere fazele circuitului economic b)organizarea contabilitii pe seciuni: contabilitatea financiar i contabilitatea de gestiune c)reflectarea ncasrilor i a plilor d)reflectarea utilitilor i a resurselor 54. Conturile cu funcie contabil de pasiv vor prezenta un sold final: a)debitor b)creditor c)activ d)pasiv 55. Condiiile de form ale documentelor justificative i contabile sunt: a)autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, realitatea evenimentului sau tranzaciei b) eficiena operaiilor economico-financiare, legalitatea i realitatea evenimentului sau tranzaciei c)autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, corectitudinea datelor d)valabilitatea documentelor, corectitudinea calculelor, eficiena operaiilor economico-financiare 56. Ca urmare a operaiunii de dare n consum a materiilor prime, analiza contabil va reliefa: a)creterea stocului de materii prime, respectiv creterea cheltuielilor b)creterea stocului de materii prime respectiv diminuarea cheltuielilor c)scderea stocului de materii prime i creterea cheltuielilor d)scderea stocului materii prime i diminuarea cheltuielilor 57.nchiderea contului 607 Cheltuieli cu mrfurile n sum de 8.000 lei la sfritul perioadei presupune urmtoarea formul contabil: a)607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 8000 b)607 Cheltuieli cu mrfurile = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 8000 c)607 Cheltuieli cu mrfurile = 121 Profit i pierderi 8000 d)121 Profit i pierderi = 607 Cheltuieli cu mrfurile 8000 58. nregistrarea contribuiei salariailor la asigurrile sociale n valoare de 25.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a)6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4311 Contribuia unitii la asigurrile sociale 25000 b)421 personal salarii datorate= 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 c)6451 cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale= 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 d)421 personal salarii datorate= 4314 Contribuia angajatului la asigurrile sociale de sntate 25000 59. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 20.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 95.000 lei, mrfuri 90.000 lei, disponibil la banca 35.000 lei, salarii datorate personalului 5.000 lei, credite bancare 20.000, utilaje x. Valoarea utilajelor este: a)40000 lei b)5000 lei c)25000 lei d)50000 lei 60. Transferul disponibilitilor bneti din casierie n contul de la banc determin urmtoarea analiz contabil: a) Contul 531 Casa, A, +, D Contul 512 Cont la bnci A, - , C b)Contul 531 Casa, A, + , D Contul 581 Viramente interne, A, - , C c)Contul 531 Casa, A, - , C Contul 581 Viramente interne, A, - , C d)Contul 531 Casa, A, -, C Contul 581 Viramente interne, A, + , D 61. Informaia contabil ar trebui s rspund necesitilor utilizatorilor n urmtoarea ordine a prioritii: a)investitori, guvern, furnizori, clieni, salariai b)guvern, furnizori, clieni, salariai, ceteni c)investitori, angajai, creditori financiari, furnizori, clieni, guvern, public (ceteni) d)angajai, guvern, clieni, furnizori, public, investitori, creditori financiari 62. Evidena cronologica a operaiunilor se realizeaz cu ajutorul: a)Registrului Cartea mare b)Balanei de verificare c)registrului jurnal d)registrului de inventar 63. Valoarea contabil net reprezint:
20

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


a)expresia monetar a activelor i pasivelor la data intrrii n unitate b)preul de vnzare al unui activ mai puin costurile necesare vnzrii c)costul de nlocuire cu un alt activ d)suma la care este nregistrat un activ n situaiile financiare dup deducerea tuturor deprecierilor 64. Bunurile intrate cu titlu oneros (prin cumprare) sunt evaluate la data intrrii n unitate la: a)valoarea just b)costul de producie c)costul de achiziie d)valoarea actualizat 65. Bilanul ca situaie financiar n Romnia este construit astfel: a)bilan orizontal b)bilan vertical (list) c)bilan sub form de tabel ah d)bilan previzional 66. ncasarea unui client n numerar cu suma de 1000 lei determin urmtoarea formul contabil: a)411 Clieni = 531 Casa 1000 b)401 Furnizori = 531 Casa 1000 c)531 Casa = 411 Clieni 1000 d)531 Casa = 701 Venituri din vnzarea produselor finite 100 67. Societatea Comercial X deine n stoc la nceputul anului materii prime n valoare de 10.000 lei. n cursul anului se achiziioneaz materii prime n valoare de 20.000 lei i se dau n consum n valoare de 25.000 lei. Care este valoarea soldului final al contului Materii prime: a)30.000 lei b)35.000 lei c)45.000 lei d)5000 lei 68.La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 70.000 lei, furnizori x , capital social 55.000 lei, materii prime 25.000 lei, disponibil la banc 9.000 lei, rezerve 2.000 lei, disponibil n casierie 5500 lei, credite bancare 20.000 lei, produse finite 6000 lei, salarii datorate personalului 5500 lei. Datoriile ctre furnizori sunt: a)15.000 lei b)33.000 lei c)37.000 lei d)19.000 lei 69. nregistrarea datoriilor ntreprinderii privind salariile determin: a)debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 421 Personal salarii datorate (641 = 421) b)debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 531 Casa (641=531) c)debitarea contului 421 Personal salarii datorate i creditarea contului 531 Casa (421 = 531) d)creditarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i debitarea contului 421 Personal salarii datorate (421 = 641) 70. Care este valoarea ieirilor pentru materia prim X determinat dup metoda costului mediu ponderat dup fiecare ieire n baza urmtoarelor date: stoc la 01.01.N 2000 buc x 5 lei / buc. - intrri la: 05.01.N 5000 buc x 6 lei/buc, 10.01.N 6000 buc x 7 lei/buc - iesiri la: 09.01.N 5500 buc 15.01.N 7000 buc : a)la 09.01.N 31000 lei; la 15.01.N 47500 lei b)la 09.01.N 32500 lei la 15.01.N 47000 lei c)la 09.01.N 31428,57 lei; la 15.01.N 47200lei d)la 09.01.N 34692,31 lei,la 15.01.N 44153,85 lei 71. Procedeele specifice ale metodei contabilitii sunt: a)documentarea, evaluarea, bilanul b)contul, calculaia, inventarierea c)evaluarea, inventarierea, balana de verificare d)bilanul, balana de verificare, contul 72.n categoria registrelor pentru evidena sistematica se poate ncadra: a)registrul jurnal b)nota de contabilitate c)registrul jurnal de ncasri i pli d)registrul Cartea mare 73. Valoarea curent este reprezentat de:
21

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


a)echivalentul n numerar care poate fi obinut prin vnzarea prezent n condiii normale a activelor ntreprinderii b)echivalentul valoric pe care ntreprinderea accept s-l plteasc pentru a dobndi la nivelul preurilor prezente un bun similar cu cel delimitat ca obiect al evalurii c)valoarea actualizat a fluxurilor de numerar viitoare d)preul de vnzare mai puin costurile necesare vnzrii. 74. Contul: a)este un instrument de raportare global a situaiei financiare la un moment dat b)reflect situaia dinamic a fiecrui element patrimonial c)reflect situaia static la un moment dat a fiecrui element patrimonial d)se exprim n uniti cantitative 75. Dac se are n vedere regimul de tiprire, ntocmire i utilizare documentele justificative se mpart n: a)tipizate i netipizate b)primare i centralizatoare c)contabile i de execuie d)de dispoziie i de execuie 76 ncasarea unui client n numerar se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a)A + X - X = D + Cp b)A - X = (D - X) + Cp c)A = (D + X - X) + Cp d)A = (D - X) + (Cp - X) 77. nregistrarea dobnzii aferente unui credit bancar n valoare de 3.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a)5191 Credite bancare pe termen scurt = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 b)5121 Cont curent la banc = 5191 Credite bancare pe termen scurt 3000 c)666 Cheltuieli cu dobnzi = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 d)5198 dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt= 5121 Cont curent la banc 3000 78 La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banca 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Valoarea creditelor bancare este: a)17.000 lei b)33.000 lei c)53.000 lei d)13.000 lei 79. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se nregistreaz astfel: a)6583 Cheltuieli privind activele cedate= 2131 Instalaii tehnice 75000 b)2813 Amortizarea instalaiilor= 2131 Instalaii tehnice 50000 c)461 Debitori diveri=7583 Venituri din vnzarea activelor 75000 d)6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor = 2813 Amortizarea instalaiilor 50000 80. nregistrarea adaosului comercial aferent mrfurilor intrate n comerul cu amnuntul, n sum de 4.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a)531 Casa = 371 Mrfuri 4000 b)607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 4000 c)378 Mrfuri = 371 Mrfuri 4000 d)371 Mrfuri = 378 Diferene de pre la mrfuri 4000

22

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


SOLUII GRIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 d d d d d d d d d d d c a c c d b d a c c c d a a b b 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 a b d b b c b d c a b c d a a b c b c d c d d b c b b 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 c c d b c a c c d c b c d b a c d d b b a a c d b d

23

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


TESTE BAZELE CONTABILITII II 1. Bilanul ca situaie financiar n Romnia este construit astfel: a) bilan orizontal b) bilan vertical (list) c) bilan sub form de tabel ah d) bilan previzional 2. Bunurile intrate cu titlu oneros (prin cumprare) sunt evaluate la data intrrii n unitate la: a) valoarea just b) costul de producie c) costul de achiziie d) valoarea actualizat 3. Caracteristicile calitative ale informaiei contabile sunt: a) inteligibilitatea, relevana, credibilitatea, comparabilitatea b) relevana, credibilitatea c) prudena, necompensarea, inteligibilitatea d) relevana, credibilitatea, sinceritatea, continuitatea, semnificaia 4. Condiiile de form ale documentelor justificative i contabile sunt: a) autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, realitatea evenimentului sau tranzaciei b) eficiena operaiilor economico-financiare, legalitatea i realitatea evenimentului sau tranzaciei c) autenticitatea documentelor, valabilitatea documentelor, corectitudinea datelor d) valabilitatea documentelor, corectitudinea calculelor, eficiena operaiilor economico-financiare 5. Conform concepiei juridice cu privire la obiectul contabilitii ecuaia juridic a patrimoniului este: a) Bunuri economice = Drepturi + Obligaii b) Bunuri economice = Drepturi - Obligaii c) Capital propriu = Active + Datorii d) Bunuri economice = Capital fix + Capital financiar 6. Contul: a) este un instrument de raportare global a situaiei financiare la un moment dat b) reflect situaia dinamic a fiecrui element patrimonial c) reflect situaia static la un moment dat a fiecrui element patrimonial d) se exprim n uniti cantitative 7. Conturile cu funcie contabil de pasiv vor prezenta un sold final: a) debitor b) creditor c) activ d) pasiv 8. Dac se are n vedere regimul de tiprire, ntocmire i utilizare documentele justificative se mpart n: a) tipizate i netipizate b) primare i centralizatoare c) contabile i de execuie d) de dispoziie i de execuie 9. Depunerea aportului de ctre asociai n contul de la banc se nregistreaz: a) 5121 conturi la bnci n lei = 1011capital subscris nevrsat b) 5121Conturi la bnci n lei = 456 Decontri cu asociaii privind capitalul c) 5121 Conturi la bnci n lei = 1012 Capital subscris vrsat d) 456 Decontri cu asociaii privind capitalul = 5121 Conturi la bnci n lei 10. Documentul contabil care evideniaz ntr-o form sistematic rezultatele financiare ale fiecrei perioade de gestiune prin prisma raportului dintre cheltuieli si venituri este: a) bilanul contabil b) situaia fluxurilor de trezorerie c) contul de profit si pierdere d) balana de verificare 11. Dup funcia contabil, care determin coninutul economic al conturilor acestea se clasific astfel: a) conturi sintetice i conturi analitice b) conturi de bilan i conturi de rezultate c) conturi de gestiune extern i conturi de gestiune intern d) conturi de activ i conturi de pasiv

24

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


12. Dup funciile i rolul pe care le ndeplinesc n reflectarea evenimentelor i tranzaciilor, documentele se clasific n: a) Documente pentru constituirea i modificarea capitalului, privind activele imobilizate, stocurile, relaiile cu furnizorii, clienii b) Documente internalizate i externalizate c) Documente de dispoziie, de execuie, mixte, contabile, de sintez i raportare d) Documente primare i centralizatoare 13. Dup sfera de cuprindere i circuitul realizat documentele se grupeaz n: a) Documente pentru constituirea i modificarea capitalului, privind activele imobilizate, stocurile, relaiile cu furnizorii, clienii b) Documente internalizate i externalizate c) Documente de dispoziie, de execuie, mixte, contabile, de sintez i raportare d) Documente primare i centralizatoare 14. Ecuaia de echilibru patrimonial conform concepiei economice este: a) Capital propriu = Capital fix - Capital financiar b) Capital propriu = Active - Datorii c) Capital propriu = Active + Datorii d) Active = Capital propriu - Datorii 15. Elementele de active imobilizate inventariate corespunztoare calitativ se evalueaz: a) n funcie de utilitatea acestora b) la valoarea de intrare c) in funcie de preul pieei d) la valoarea nominal 16. Elementele definitorii ale contabilitii ca tiin sunt: a) obiectul de cercetare b) metoda de cercetare c) obiectul, metoda i utilitatea social d) actele i faptele svrite la un moment dat 17. Erorile care nu influeneaz egalitile ntre totalul coloanelor perechi sunt: a) Erori de compensaie, de nregistrare n evidena sistematic, de imputare, omisiuni de nregistrare b) Erori de nregistrare n registrul jurnal, de imputare, de compensaie, omisiuni de nregistrare c) Erori de nregistrare n evidena sistematic, de pregtire a conturilor, de ntocmire a balanei conturilor d) Erori de nregistrare n registrul jurnal, de pregtire a conturilor, de imputare, de compensaie 18. Erorile constatate cu ocazia verificrii documentelor care implic primirea, eliberarea sau justificarea numerarului se corecteaz prin: a) tierea cu o singur linie a textului sau cifrei eronate b) anularea i ntocmirea altui document corect c) folosirea pastei corectoare d) tierea textului sau a cifrei cu mai multe linii astfel s nu se poat citi ce a fost scris nainte 19. Erorile de nregistrare n evidena sistematic, descoperite la ntocmirea balanei de verificare se datoreaz: a) scrierea incomplet a unei sume sau cu cifre inversate b) determinarea greit a soldurilor c) inversarea unei formule contabile d) folosirea greita a conturilor corespondente 20. Este considerat printe al contabilitii: a) Bernard Collase b) Goethe c) B. Needles d) Luca Paciolo 21. Evidena cronologic a operaiunilor se realizeaz cu ajutorul: a) Registrului Cartea mare a) Balanei de verificare c) registrului jurnal d) registrului de inventar 22. Formele evidenei economice sunt: a) evidena operativ, evidena statistic, evidena salariailor b) etalonul natural, etalonul munc, etalonul monetar c) evidena contabil, evidena operativ d) evidena operativ, evidena statistic, evidena contabil
25

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


23. Gruparea i ordonarea elementelor n bilanul actual dup natur se face astfel: a) activele n ordine cresctoare a lichiditii iar pasivele n ordine cresctoare a exigibilitii b) activele n ordine cresctoare a lichiditii iar pasivele n ordine descresctoare c) att activul ct i pasivul n ordine descresctoare d) conform deciziei contabilului ef 24. n cadrul etapei de pregtire a inventarierii se ncadreaz la msuri organizatorice: a) numrarea, cntrirea, msurarea elementelor inventariate b) regularizarea diferenelor constatate la inventariere c) desemnarea comisiilor de inventariere prin decizie scris de ctre conductorul unitii d) ntocmirea listelor de inventariere i a procesului verbal 25. n categoria registrelor pentru evidena sistematic se poate ncadra: a) registrul jurnal b) nota de contabilitate c) registrul jurnal de ncasri i pli d) registrul Cartea mare 26. n decursul evoluiei sale contabilitatea a fost considerat: a) art, tiin, matematica n economie b) art, tiin i tehnic de gestiune c) art d) tiin, tehnic de gestiune, eviden statistic 27. n funcie de natur i lichiditate activele cuprind: a) active imobilizate, capital propriu, cheltuieli b) active circulante, datorii, venituri c) active imobilizate, active circulante, cheltuieli n avans d) creane, rezerve, disponibiliti bneti 28. Informaia contabil ar trebui s rspund necesitilor utilizatorilor n urmtoarea ordine a prioritii: a) investitori, guvern, furnizori, clieni, salariai a) guvern, furnizori, clieni, salariai, ceteni c) investitori, angajai, creditori financiari, furnizori, clieni, guvern, public (ceteni) d) angajai, guvern, clieni, furnizori, public, investitori, creditori financiari 29. Metoda proxima intrare - prima ieire se bazeaz pe: a) Evaluarea bunurilor ieite din gestiune la costul de achiziie sau de producie al ultimei intrri b) Evaluarea bunurilor ieite din gestiune la costul de achiziie sau de producie al primei intrri c) Determinarea unor costuri antecalculate d) Evaluarea ieirilor la nivelul valorii pe care ntreprinderea va accepta s o plteasc pentru achiziionarea unui bun echivalent n viitor 30. Principiul prudenei n contabilitate presupune: a) aprecierea rezonabil a evenimentelor i tranzaciilor astfel nct s se evite riscul de transfer asupra viitorului a incertitudinilor prezentului b) consecvena n aplicarea regulilor, procedurilor i tehnicilor de evaluare c) evaluarea separat a elementelor de activ respectiv de pasiv d) prioritatea realitii asupra formei 31. Procedeele specifice ale metodei contabilitii sunt: a) documentarea, evaluarea, bilanul b) contul, calculaia, inventarierea c) evaluarea, inventarierea, balana de verificare d) bilanul, balana de verificare, contul 32. Rspunderea pentru organizarea i conducerea contabilitii la nivelul ntreprinderii revine: a) contabilului ef b) directorului economic c) consiliului de administraie; d) administratorului, ordonatorului de credite, altei persoane care are obligaia gestionrii unitii 33. Recunoaterea veniturilor are loc n momentul n care: a) este probabil realizarea unui beneficiu economic viitor de ctre ntreprindere b) este probabil o ieire de resurse purttoare de beneficii economice c) are loc o cretere a beneficiilor economice viitoare aferente creterii unui activ sau diminurii unei datorii d) are loc o reducere a beneficiilor economice viitoare aferente diminurii unui activ sau creterii unei datorii 34. Registrele de contabilitate obligatorii conform Legii contabilitii sunt: a) registrul de casa, registrul jurnal, registrul inventar
26

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


b) registrul cartea - mare, registrul de ncasri i pli, registrul de cas c) registrul jurnal, registrul cartea - mare, registrul inventar d) registrul inventar, registrul cartea - mare, registrul de cas 35. Restituirea aporturilor de capital social ctre asociai se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a) A+ x - x = D + Cp b) A = D + (Cp + x - x) c) A - x = (D - x) + Cp d) A - x = D + (Cp - x) 36. Rezultatul brut (rezultatul contabil) se obine conform relaiei: a) Rb = Venituri + Cheltuieli b) Rb = Venituri - Cheltuieli c) Rb = Rezultat net + Capitaluri proprii d) Rb = Rezultat fiscal - Venituri neimpozabile - cheltuieli nedeductibile 37. Sistemul de contabilitate dualist are n vedere: a) organizarea conturilor avnd n vedere fazele circuitului economic b) organizarea contabilitii pe seciuni: contabilitatea financiar i contabilitatea de gestiune c) reflectarea ncasrilor i a plilor d) reflectarea utilitilor i a resurselor 38. Statele de salarii i situaiile financiare anuale ale ntreprinderii trebuie pstrate timp de: a) 10 ani b) 15 ani c) 1 an d) 50 ani 39. Totalul sumelor debitoare pentru un cont de pasiv se determina cu relaia: a) TSD = SiD + RD b) TSD = SfD - SiD c) TSD = RD d) TSD = SfD - RD 40. Urmtoarele elemente sunt considerate creane: a) numerarul, salariile b) furnizori, creditori diveri c) clieni, debitori diveri d) furnizori, echivalente de numerar 41. Valoarea contabil net reprezint: a) expresia monetar a activelor i pasivelor la data intrrii n unitate b) preul de vnzare al unui activ mai puin costurile necesare vnzrii c) costul de nlocuire cu un alt activ d) suma la care este nregistrat un activ n situaiile financiare dup deducerea tuturor deprecierilor 42. Valoarea curent este reprezentat de: a) echivalentul n numerar care poate fi obinut prin vnzarea prezent n condiii normale a activelor ntreprinderii b) echivalentul valoric pe care ntreprinderea accept s-l plteasc pentru a dobndi la nivelul preurilor prezente un bun similar cu cel delimitat ca obiect al evalurii c) valoarea actualizat a fluxurilor de numerar viitoare d) preul de vnzare mai puin costurile necesare vnzrii 43. Valoarea just este: a) preul care poate fi obinut pe o pia activ b) preul presupus a fi acceptat de un potenial cumprtor n funcie de valoarea de ntrebuinare c) suma la care este nregistrat un activ n bilan d) suma la care poate fi tranzacionat un activ sau decontata o datorie de bun voie ntre pri aflate n cunotin de cauz n cadrul unei tranzacii n care preul este determinat obiectiv 44. Achitarea salariilor din casierie n sum de 9.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a) 641 Cheltuieli cu salariile = 531 Casa 9000 b) 531 Casa = 421 Personal salarii datorate 9000 c) 641 Cheltuieli cu salariile = 421 Personal salarii datorate 9000 d) 421 Personal salarii datorate = 531 Casa 9000 45. Achiziia de mrfuri de la furnizori se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a) A + X - X \= D + Cp; b) A = (D + X - X) + Cp; c) A - X = D + (Cp - X);
27

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


d) A + X = (D + X) + Cp. 46 Achiziia de utilaje industriale pentru activitatea de producie determin modificarea elementelor (conturilor): a) 371 Mrfuri si 401 Furnizori b) 213 Instalaii tehnice si 404 Furnizori de imobilizri c) 213 Instalaii tehnice si 401 Furnizori d) 213 Instalaii tehnice si 411 Clieni 47 Amortizarea unui utilaj industrial cu valoare de 2000 lei/luna presupune urmtoarea formul contabil: a) 6811 Cheltuieli cu amortizarea = 213 Instalaii tehnice 2000 b) 213 Instalaii tehnice = 281 Amortizarea instalaiilor tehnice 2000 c) 6811 Cheltuieli cu amortizarea = 281 Amortizarea instalaiilor 2000 d) 281 Amortizarea instalaiilor tehnice = 213 Instalaii tehnice 2000 48. Ca urmare a operaiunii de dare n consum a materiilor prime, analiza contabil va reliefa: a) creterea stocului de materii prime, respectiv creterea cheltuielilor b) creterea stocului de materii prime respectiv diminuarea cheltuielilor c) scderea stocului de materii prime i creterea cheltuielilor d) scderea stocului materii prime i diminuarea cheltuielilor 49. Ce semnific formula contabil: 512 Conturi la bnci = 456 Decontri cu asociaii: a) depunerea aportului n contul curent la banc b) restituirea aportului n favoarea asociailor c) ncasarea aportului de ctre asociai persoane fizice d) majorarea capitalului social 50. ncasarea unui client n numerar cu suma de 1000 lei determin urmtoarea formula contabil: a) 411 Clieni = 531 Casa 1000 b) 401 Furnizori = 531 Casa 1000 c) 531 Casa = 411 Clieni 1000 d) 531 Casa = 701 Venituri din vnzarea produselor finite 1000 51. ncasarea unui client n numerar se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a) A + X - X = D + Cp b) A - X = (D - X) + Cp c) A = (D + X - X) + Cp d) A = (D - X) + (Cp - X). 52. nchiderea contului 607 Cheltuieli cu mrfurile n sum de 8.000 lei la sfritul perioadei presupune urmtoarea formul contabil: a) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 8000 b) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 8000 c) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 121 Profit i pierderi 8000 d) 121 Profit i pierderi = 607 Cheltuieli cu mrfurile 8000 53. nregistrarea adaosului comercial aferent mrfurilor intrate n comerul cu amnuntul, n sum de 4.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a) 531 Casa = 371 Mrfuri 4000 b) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 4000 c) 378 Diferene de pre la mrfuri = 371 Mrfuri 4000 d) 371 Mrfuri = 378 Diferene de pre la mrfuri 4000 54. nregistrarea contribuiei salariailor la asigurrile sociale n valoare de 25.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a) 6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4311 Contribuia unitii la asigurrile sociale 25000 b) 421 Personal salarii datorate = 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 c) 6451 Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale = 4312 Contribuia personalului la asigurrile sociale 25000 d) 421 Personal salarii datorate = 4314 contribuia angajailor pentru asigurrile sociale de sntate 25000 55. nregistrarea dobnzii aferente unui credit bancar n valoare de 3.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a) 5191 credite bancare pe termen scurt\= 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 b) 5121 Cont curent la banc = 5191 Credite bancare pe termen scurt 3000 c) 666 Cheltuieli privind dobnzile = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 d) 5198 dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt= 5121 Cont curent la banc 3000 56. nregistrarea datoriilor ntreprinderii privind salariile determin:
28

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


a) debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 421 Personal salarii datorate (641 = 421) b) debitarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i creditarea contului 531 Casa (641=531) c) debitarea contului 421 Personal salarii datorate i creditarea contului 531 Casa (421 = 531) d) creditarea contului 641 Cheltuieli cu salariile i debitarea contului 421 Personal salarii datorate (421 = 641) 57. La achiziia de imobilizri i stocuri pe baz de factur, firmele pltitoare de TVA, nregistreaz: a) TVA colectat b) TVA de plat c) TVA neexigibil d) TVA deductibil 58. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banc 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Mrimea creditelor bancare este: a) 43000 lei b) 17000 lei c) 63000 lei d) 13000 lei 59. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 20.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 95.000 lei, mrfuri 90.000 lei, disponibil la banc 35.000 lei, salarii datorate personalului 5.000 lei, credite bancare 20.000, utilaje x. Valoarea utilajelor este: a) 40000 lei b) 5000 lei c) 25000 lei d) 50000 lei 60. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banc 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Valoarea creditelor bancare este: a) 17.000 lei b) 33.000 lei c) 53.000 lei d) 13.000 lei 61. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 70.000 lei, furnizori x , capital social 55.000 lei, materii prime 25.000 lei, disponibil la banc 9.000 lei, rezerve 2.000 lei, disponibil n casierie 500 lei, credite bancare 20.000 lei, produse finite 6000 lei, salarii datorate personalului 5500 lei. Datoriile ctre furnizori sunt: a) 10.000 lei b) 28.000 lei c) 32.000 lei d) 14.000 lei 62. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 90.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 60.000 lei, disponibil n casierie 7000, disponibil la banca x lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare 40000, clieni 50000. Disponibilul n contul de la banc este: a) 106.000 lei b) 100.000 lei c) 26.000 lei d) 5.000 lei 63. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 55.000 lei, furnizori 40000, capital social 75.000 lei, produse finite 25.000 lei, disponibil la banc 45.000 lei, , disponibil n casierie x, credite bancare 20.000 lei, debitori diveri 20000, datorii ctre stat 25000 lei. Disponibilul n casierie este: a) 55.000 lei b) 30.000 lei c) 13.500 lei d) 15.000 lei 64. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 90.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 60.000 lei, disponibil n casierie 7000, disponibil la banc 25000 lei, credite bancare 40000, clieni 5000, debitori diveri 23000. Valoarea totala a creanelor este: a) 28.000 lei b) 23.000 lei
29

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


c) 33.000 lei d) 47.000 lei 65. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 70.000 lei, furnizori x , capital social 55.000 lei, materii prime 25.000 lei, disponibil la banc 9.000 lei, rezerve 2.000 lei, disponibil n casierie 5500 lei, credite bancare 20.000 lei, produse finite 6000 lei, salarii datorate personalului 5500 lei. Datoriile ctre furnizori sunt: a) 15.000 lei b) 33.000 lei c) 37.000 lei d) 19.000 lei 66. Plata furnizorilor din casierie se reflect prin urmtoarea ecuaie bilanier: a) A = (D + X) + (Cp - X); b) A = (D - X) + (Cp + X); c) A - X = (D - X) + Cp; d) A + X = (D + X) + Cp 67. Rezultatul net ale firmei C, determinat n baza datelor: venituri din vnzarea mrfurilor 6000 lei, venituri din prestri de servicii 3000 lei, cheltuieli cu mrfurile 4000 lei, cheltuieli cu amenzile 200 lei, donaii 500 lei, rezerve legale 700, pierderi din anii precedeni 2500 este: a) Rn = 4300 lei b) Rn =1800 lei c) Rn = 4012 lei d) Rn = 1512 lei 68. Scoaterea din gestiune a produselor finite vndute n suma de 6.000 lei presupune urmtoarea formul contabil: a) 601 Cheltuieli cu materiile prime = 345 Produse finite 6000 b) 345 Produse finite = 601 Cheltuieli cu materiile prime 6000 c) 711 Variaia stocurilor = 345 Produse finite 6000 d) 701 Venituri din vnzarea produselor finite = 345 Produse finite 6000 69. Se nfiineaz o societate comercial care va avea capitalul social de 20.000 lei compus din: instalaii tehnice 9.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil bancar 6.000 lei. Subscrierea capitalului presupune: a) debitarea conturilor 2131, 301, 5121 b) creditarea contului 1012 c) creditarea contului 1011 d) creditarea contului 456 70. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se nregistreaz astfel: a) 6583 Cheltuieli privind activele cedate= 2131 Echipamente tehnologice 75000 b) 2813 Amortizarea instalaiilor = 2131 Echipamente tehnologice 50000 c) 461 Debitori diveri\=7583 venituri din vnzarea activelor 75000 d) 6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor \= 2813 Amortizarea instalaiilor 50000 71. Societatea Comercial X achiziioneaz de la Societatea Comercial Y un utilaj industrial n valoare de 100.000 lei. Cheltuielile de transport nsumeaz 10.000 lei, iar costurile cu montarea 4.000 lei. Furnizorul a acordat cumprtorului reduceri comerciale n valoare de 3.000 lei. Care este costul de achiziie al utilajului. a) 114.000 lei b) 111.000 lei c) 101.000 lei d) 110.000 lei 72. Societatea Comercial X decide majorarea capitalului social pe seama rezervelor cu suma de 5.000 lei. Care sunt elementele care se modific i n ce sens (+,-): a) 129 Repartizarea profitului (+5000); 102 Capital vrsat (-5000); b) 106 Rezerve (+5000), 1012 Capital vrsat (+5000); c) 106 Rezerve (+5000); 1012 Capital vrsat (-5000); d) 1012 Capital vrsat (+5000); 106 Rezerve (-5000). 73. Societatea Comercial X deine n stoc la nceputul anului materii prime n valoare de 10.000 lei. n cursul anului se achiziioneaz materii prime n valoare de 20.000 lei i se dau n consum n valoare de 25.000 lei. Care este valoarea soldului final al contului Materii prime: a) 30.000 lei b) 35.000 lei c) 45.000 lei
30

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


d) 5000 lei 74. Societatea Comercial X specializat n comerul cu amnuntul achiziioneaz mrfuri de la Societatea Comercial Y n valoare de 10.000 lei. Adaosul comercial practicat este de 20% iar TVA-ul 19%. Care este preul de vnzare cu amnuntul? a) 14.280 lei b) 12.000 lei c) 11.900 lei d) 13.900 lei 75. Transferul disponibilitilor bneti din casierie n contul de la banc determin urmtoarea analiz contabil: a) Contul 531 Casa, A, + , D Contul 512 Cont la bnci A, - , C b) Contul 531 Casa, A, + , D Contul 581 Viramente interne, A, - , C c) Contul 531 Casa, A, - , C Contul 581 Viramente interne, A, - , C d) Contul 531 Casa, A, -, C Contul 581 Viramente interne, A, + , D 76. La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: cldiri 20.000 lei, furnizori 50.000 lei, capital social 95.000 lei, mrfuri 90.000 lei, disponibil la banc 35.000 lei, salarii datorate personalului 5.000 lei, credite bancare 20.000, utilaje x. Valoarea utilajelor este: a) 40000 lei b) 25000 lei c) 35000 lei d) 50000 lei 77. nregistrarea dobnzii aferente unui credit bancar n valoare de 3.000 lei se realizeaz cu urmtoarea formul contabil: a) 5191 Credite bancare pe termen scurt = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 b) 5121 Cont curent la banc = 5191 Credite bancare pe termen scurt 3000 c) 666 Cheltuieli cu dobnzi = 5198 Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt 3000 d) 5198 dobnzi aferente creditelor bancare pe termen scurt= 5121 Cont curent la banc 3000 78 La data de 31.12.N, S.C. Y prezint urmtoarea structur a elementelor bilaniere: instalaii tehnice 50.000 lei, furnizori 20.000 lei, capital social 60.000 lei, materii prime 5.000 lei, disponibil la banca 40.000 lei, rezerve 2.000 lei, credite bancare x. Valoarea creditelor bancare este: a) 17.000 lei b) 33.000 lei c) 53.000 lei d) 13.000 lei 79. Se vinde un echipament tehnologic la preul de 75.000 lei, a crui valoare de intrare este de 50.000 lei. Scoaterea din gestiune, presupunnd c este complet amortizat, se nregistreaz astfel: a) 6583 Cheltuieli privind activele cedate= 2131 Instalaii tehnice 75000 b) 2813 Amortizarea instalaiilor= 2131 Instalaii tehnice 50000 c) 461 Debitori diveri=7583 Venituri din vnzarea activelor 75000 d) 6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor = 2813 Amortizarea instalaiilor 50000 80. nregistrarea adaosului comercial aferent mrfurilor intrate n comerul cu amnuntul, n sum de 5.000 lei determin urmtoarea formul contabil: a) 531 Casa = 371 Mrfuri 5000 b) 607 Cheltuieli cu mrfurile = 371 Mrfuri 5000 c) 378 Mrfuri = 371 Mrfuri 5000 d) 371 Mrfuri = 378 Diferene de pre la mrfuri 5000

31

CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE


SOLUII TESTE GRILA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 b c a c a b b a b c d c b b b c a a a d c d a c d b c c b a d d c c d b b d c c d b d d d b c c a c a d d b c a d d 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 c d b d d a b c b c c b b d d a d b c d b d

32

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


TESTE GRIL FINANE 1. Decizia de a investi cade n sarcina: a. departamentului de marketing; b. departamentului de contabilitate; c. managementului superior; d. managementului de la nivelul departamentului financiar; 2. Ca proces, amortizarea activelor fixe, poate ncepe: a. n momentul achiziionrii activului fix; b. n momentul drii n funciune a activului fix; c. n cazul n care fondul de amortizare este suficient de mare pentru a permite achiziionarea unui activ fix; d. cnd activul fix care urmeaz a fi nlocuit are o valoare rezidual egal cu zero; e. cnd activul fix care urmeaz a fi nlocuit are o valoare rezidual egal cu unu; 3. Piaa financiar cuprinde urmtoarele instituii i piee: a. bncile i instituiile financiare specializate; b. bursele de valori mobiliare; c. piaa monetar; d. companiile de asigurare; Indicai varianta fals. 4. Costul mediu ponderat pentru atragerea de capital depinde de urmtoarele componente: a. obinerea unui grad de ndatorare rezonabil; b. costul cel mai mic posibil practicat pe piaa de valori mobiliare; c. costul fiecrei surse de capital; d. ponderea pe care o deine fiecare surs de capital n total; Indicai varianta fals. 5. Cile de colectare a fondurilor financiare, n cadrul unei ntreprinderi, pot fi: a. autofinanarea i aportul asociailor; b. autofinanarea i creditarea bancar; c. autofinanarea, creditarea bancar, aportul asociailor, finanarea bugetar; d. creditarea bancar i finanarea bugetar; e. aportul asociailor i finanarea bugetar; 6. Deciziile de investiii, finanare i repartizare a profitului la nivelul ntreprinderii au la baz metodele i tehnicile de execuie oferite de: a. analiza economico-financiar; b. evaluarea ntreprinderii; c. gestiunea financiar; d. managementul informaional. Indicai varianta fals. 7. Aciunile reprezint: a. titluri mobiliare cu valoare garantat i venituri certe; b. titluri mobiliare cu valoare negarantat i venituri incerte; c. titluri mobiliare cu valoare negarantat i venituri certe; d. titluri mobiliare cu valoare garantat i venituri incerte; 8. Capacitatea unei ntreprinderi de a-i onora n orice clip datoriile reprezint: a. capacitatea de plat; b. solvabilitatea; c. rentabilitatea; d. nici una din variantele de mai sus; Indicai varianta fals. 9. Corelaia dintre autofinanare i repartizarea profitului este: a. creterea capacitii de autofinanare n cazul repartizrii profitului pentru fondul de rezerv i pentru distribuirea dividendelor; b. scderea capacitii de autofinanare n cazul repartizrii profitului pentru fondul de rezerv i pentru distribuirea dividendelor; c. creterea capacitii de autofinanare n cazul repartizrii profitului pentru fondul de rezerv; d. creterea capacitii de autofinanare n cazul repartizrii profitului pentru distribuirea dividendelor; 10. Fondul de rulment negativ semnific: a. dificulti sub aspectul echilibrului financiar pe termen scurt; b. o solvabilitate fragil care se poate dezechilibra oricnd; c. o ameliorare a trezoreriei nete; d. o ameliorare a fondului de rulment propriu i a celui strin;
33

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


11. Gestiunea stocurilor presupune: a. dimensionarea optim i pstrarea corespunztoare; b. dimensionarea optim i folosirea lor eficient; c. dimensionarea, utilizarea eficient, controlul pstrrii i utilizrii eficiente a acestora; d. controlul i utilizarea eficient n condiii de risc; 12. Cu ocazia ncorporrii rezervelor, n vederea evitrii dilurii capitalului propriu, se poate proceda la distribuirea de: a. drepturi de subscriere; b. drepturi de atribuire; c. drepturi de majorare a capitalului firmei; 13. Creterea capitalului social prin ncorporarea rezervelor: a. conduce la creterea capacitii de autofinanare; b. are influen neutr asupra capacitii de autofinanare; c. conduce la sporirea capitalului propriu. Indicai varianta fals. 14. Drepturile de atribuire se determin n cazul: a. emisiunii de noi aciuni; b. fuziunii a dou sau mai multe societi; c. ncorporrii rezervelor n capitalul social constituite din profitul obinut n exerciiile anterioare; d. lichidrii societii. 15. Principalii factori care influeneaz autofinanarea sunt: a. eficiena economic a investiiilor i a capitalului circulant; b. sfera, valoarea i structura activelor fixe amortizabile; c. modul de recuperare a amortizrii; d. ndeplinirea modului de reducere a costului de producie. 16. n procesul utilizrii activele firmelor sufer dou tipuri de uzur: fizic i moral. Uzura fizic const n: a. pierderea treptat a valorii mijloacelor de munc ca urmare a aciunii factorilor naturali i a utilizrii lor; b. pierderea valorii mijloacelor de munc ca urmare a introducerii progresului tehnic sau a demodrii; c. pierderea treptat a valorii mijloacelor de munc ca urmare a aciunii factorilor economici i sociali i a utilizrii lor; Indicai varianta fals. 17. Amortizarea imobilizrilor reprezint: a. o surs de venit pentru bugetele locale; b. o surs de venit pentru salariai; c. o surs de venit pentru bugetul de stat; d. o surs de autofinanare. 18. Valoarea actual net a unui proiect de investiii corespunde diferenei dintre: a. suma cash-flow-urilor previzibile actualizate i costul iniial al investiiei; b. costul iniial al investiiei i costul capitalului; c. cash-flow-urilor previzibile i cash-flow-urilor nregistrate n perioada precedent 19. Rata rentabilitii interne (RIR) permite: a. compararea investiiilor din punctul de vedere al gradului de rentabilitate; b. compararea valorii excedentelor nete de exploatare a proiectelor de investiii cu capitalul investit n respectivele proiecte; c. selectarea investiiilor n funcie de recuperarea valorii lor pe seama beneficiilor; d. selectarea investiiilor n funcie de numrul anilor de funcionare efectiv a obiectivelor construite. 20. Indicatorii care redau eficiena economic a investiiilor au n vedere efortul investiional i veniturile viitoare. n practic indicatorii utilizai sunt: a. termenul de recuperare; b. rata intern de rentabilitate; c. rata rentabilitii comerciale; d. valoarea actualizat net 21. Indicele de profitabilitate exprim: a. nivelul raportului ntre profitul anual i fondurile de investiii; b. inversul termenului de recuperare; c. nivelul raportului ntre cheltuielile totale actualizate i valoarea actualizat a produciei; d. nivelul raportului ntre venitul net actualizat (VAN) i fondurile totale de investiii; e. nivelul raportului ntre valoarea investiiei i venitul net actualizat. 22. Mrimea optim a stocurilor este cea care determin: a. minimizarea cheltuielilor de transport-aprovizionare;
34

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


b. eliminarea stocurilor de siguran; c. eliminarea stocurilor de condiionare i de transport interior; d. minimizarea cheltuielilor de depozitare-stocare; e. minimizarea cheltuielilor totale de procurare i pstrare a stocurilor. 23. Reinerea unei pri din beneficii pentru autofinanarea dezvoltrii, reprezint: a. o metod de cointeresare a salariailor; b. o metod de cointeresare a acionarilor; c. o metod de cointeresare a agentului economic; d. nici una din variantele de mai sus; 24. La nivelul unei ntreprinderi unde se obin pierderi nsemnate, se ntlnete urmtoarea situaie: a. nivelul preului de vnzare este mai mare dect costurile de producie; b. nivelul preului de vnzare este mai mic dect costurile de producie; c. nivelul cheltuielilor de vnzare este mai mic dect costurile de producie; d. nivelul cheltuielilor este egal cu nivelul veniturilor; Indicai varianta fals. 25. Acionarul, pentru aportul su la formarea capitalului social al ntreprinderii, va fi recompensat prin: a. dobnzi; b. dividende; c. dobnzi i dividende; d. nici una dintre variantele de mai sus. Indicai varianta fals. 26. O politic fiscal mpovrtoare, are ca efect: a. creterea interesului ntreprinderii pentru efectuarea de noi investiii; b. scderea interesului ntreprinderii pentru efectuarea de noi investiii; c. creterea dezvoltrii economice; d. creterea produciei; 27. Utilizarea preurilor ca prghie economic activ, trebuie s asigure: a. stimularea introducerii tehnicii noi; b. mbuntirea calitii i cantitii produselor; c. folosirea iraional a produselor; d. stimularea introducerii de noi produse; e. nici una dintre variante; 28. Dac RIR este egal cu costul capitalului investit n proiect i VAN este egal cu zero, atunci: a. proiectul degaj un flux de numerar egal cu capitalul investit; b. proiectul nu este eficient; c. proiectul este acceptabil; d. proiectul degaj un flux de numerar mai mare dect capitalul investit. Indicai varianta fals. 29. Durata unui mprumut se stabilete n funcie de: a. randamentul cerut de investitori; b. rata dobnzii pe piaa financiar; c. de nevoile de acoperit i de persistena n timp a acestora; d. de necesitile de finanare a investiiilor ntreprinderii; 30. Costul capitalului propriu se msoar prin: a. dobnzi; b. dobnzi i dividende; c. dividende; d. aciuni; e. aciuni i obligaiuni; f. obligaiuni; 31. Semnificaia aciunilor comune este: a. dau dreptul de a participa cu prioritate la distribuirea dividendelor; b. dau dreptul la dividende dup acordarea tuturor dividendelor cuvenite deintorilor de aciuni prefereniale; c. i pot majora randamentul n raport cu aciunile comune; d. dau dreptul de a participa la distribuirea dividendelor; 32. Printre sursele de majorare a capitalului unei ntreprinderi nu se regsesc: a. aporturile n natur; b. aporturile n numerar; c. mprumuturile obligatare; d. participarea angajailor la profit; 33. Creterea capitalului social, prin convertirea datoriilor, are ca rezultat:
35

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


a. creterea capacitii de autofinanare; b. nu are nici o influen asupra capacitii de autofinanare i a creterii bonitii ntreprinderii; c. creterea bonitii ntreprinderii; d. creterea volumului pasivului bilanier, nsoit de creterea bonitii ntreprinderii; e. nici una dintre cele de mai sus; 34. Nu sunt considerate mprumuturi obligatare pe termen lung: a. mprumuturile obligatare; b. mprumuturile de la instituiile financiare specializate; c. mprumuturile de la stat; d. creditele mobilizabile; Indicai varianta fals. 35. Valoarea patrimonial reprezint: a. suma valorilor bunurilor aflate n proprietatea ntreprinderii; b. totalitatea imobilizrilor corporale aflate n proprietatea ntreprinderii; c. totalitatea imobilizrilor necorporale aflate n proprietatea ntreprinderii; d. totalitatea bunurilor mobile i imobile aflate n proprietatea ntreprinderii; e. totalitatea imobilizrilor financiare i nonfinanciare aflate n cadrul ntreprinderii; 36. Creterea capitalului social prin ncorporarea rezervelor: a. conduce la creterea capacitii de autofinanare a ntreprinderii; b. nu influeneaz n nici un fel capacitatea de autofinanare; c. conduce la sporirea capitalului propriu; d. influeneaz mrimea capitalului permanent; 37. Diferena dintre valoarea nominal a aciunilor ce se remit acionarilor ntreprinderii absorbite i valoarea real a contribuiilor constituie: a. prima de fuziune; b. prima de emisiune; c. prima de achiziie; d. prima de conversie; 38. Obligaiunea nu se caracterizeaz prin: a. valoarea monetar, care nu servete drept baza decalcul a dobnzii; b. rata dobnzii, care aplicat la valoarea nominal d suma dobnzilor ce se vor plti anual; c. preul de emisie, care poate fi mai mic dect valoarea nominal; d. preul de rambursare, care poate fi mai mare dect valoarea nominal; 39. Amortizarea cu influena uzurii morale AD1 reprezint o variant a : a. amortizrii liniare; b. amortizrii degresive; c. amortizrii accelerate; d. amortizrii lunare; 40. Clasificarea investiiilor n interne i externe se face din punctul de vedere al: a. politicii generale a ntreprinderii; b. naturii activitii; c. influenei asupra patrimoniului; d. obiectivelor urmrite de ntreprindere; 41. Finanarea activelor circulante se face din trei surse importante i anume: a. pasivele de exploatare; b. creditele externe; c. fondul de rulment; d. creditele de trezorerie. 42. Profitul impozabil reprezint: a. diferena dintre veniturile de exploatare i cheltuielile de exploatare; b. diferena dintre profitul din exploatare i cheltuielile financiare; c. rezultatul curent determinat att de activitatea de exploatare, dar i de activitile financiare i excepionale. 43. Ce document financiar contabil reflect rezultatele i capacitatea de autofinanare ale firmei n perioadele trecute: a. bilanul; b. bugetul ciclului de exploatare; c. bugetul de venituri i cheltuieli; d. contul de profit i pierderi; e. bugetul investiiilor.
36

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


44. Trezoreria net poate fi calculat cu ajutorul urmtoarelor relaii: a. active de trezorerie pasive de trezorerie; b. surse permanente alocri ciclice; c. nevoia de fond de rulment-fond de rulment; d. surse ciclice alocri permanente, 45. Deficitul trezoreriei se poate finanat prin: a. emisiune de obligaiuni; b. autofinanare; c. emisiune de aciuni; d. credite pe termen scurt. 46. Orice agent economic care deine excedent de trezorerie poate s fac urmtoarele tipuri de plasamente: a. plasarea tradiional sub forma depozitelor bancare; b. achiziia de titluri de pe piaa monetar; c. modernizarea procesului de producie; d. plasamente n valori mobiliare. 47. Dac avem de ales ntre proiecte independente, vom alege: a. proiectul pentru care VAN este cel mai mare; b. proiectul pentru care VAN este cel mai mic; c. proiectul pentru care VAN este mai mare dect 0, d. toate proiectele pentru care VAN este mai mare dect zero; 48. Activele de trezorerie nregistreaz scderi prin urmtoarele fenomene: a. rambursare de datorii financiare; b. plata achiziionrilor de imobilizri; c. nregistrarea cheltuielilor cu amortizarea i provizioanele; d. plata furnizorilor; e. plata salariilor; 49. Bugetul de venituri i cheltuieli se caracterizeaz prin: a. este un tablou financiar nestandardizat, adaptat la nevoile ntreprinderii; b. exprim obiectivele i strategia general a ntreprinderii pentru anul urmtor; c. cuprinde urmtoarele bugete: de investiii, de numerar i bilanul financiar; 50. A actualiza valorile de investiie n cadrul unei ntreprinderi, nseamn a : a. proiecta veniturile din prezent n viitor; b. proiecta veniturile nete din prezent n viitor; c. aduce toate operaiile la data realizrii investiiei; d. proiecta profiturile din prezent n viitor; Indicai varianta fals. 51. Finanarea operaiilor realizate cu strintatea se realizeaz prin credite: a. credite generale i credite speciale; b. credite specializate i credite documentare; c. credite documentare i credite de perfecionare specializate; d. doar credite generale; 52. Obligaiunea confer dreptul deintorului: a. de coproprietate i de participare la distribuirea profitului; b. de proprietate i cupoane; c. de a primi dividende anuale; d. de a primi cupoane anuale; 53. Coninutul finanelor ntreprinderii const n: a. ansamblul msurilor care au drept obiectiv fenomenul financiar; b. ansamblul de activiti ce se desfoar prin intermediul serviciilor financiare care se exprim valoric; c. organizarea fluxurilor financiare pentru desfurarea activitii n condiii de rentabilitate; d. acele activiti care au ca obiect fenomenul financiar; 54. Principalele modele de evaluare i de apreciere a dividendelor sunt: a. modelul dividendelor actualizate; b. Modelul lui Bates; c. modelul de evaluare a activelor financiare; d. modelul creterii consecutive; e. modelul creterii zero; 55. n ceea ce privete costul marginal al capitalului, se poate spune c: a. se pleac de la funcia de producie; b. se pleac de la funcia de repartiie;
37

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


c. se pleac de la funcia de control; d. se pleac de la funcia de evaluare a activelor imobilizate; 56. Pentru a surprinde poziia pe care o are ntreprinderea n societate, trebuie s urmrim cteva dintre caracteristicile ei: a. dispune de patrimoniu propriu; b. nu dispune de autonomie decizional; c. dispune de autonomie decizional; d. are personalitate juridic; e. nu are finalitate economic; f. are finalitate economic; 57. innd cont de capacitatea de plat, riscurile unei ri se pot manifesta dup cum urmeaz: a. riscul politic; b. riscul sistematic; c. riscul de transfer; d. riscul ratei dobnzii; Indicai varianta fals. 58. mprumutul poate mbrca diverse forme, cum ar fi: a. creditul-bail; b. creditul obligatar; c. creditul forfetar, d. creditul bancar pe termen mediu i lung; 59. Echilibrul financiar al ntreprinderii este legat de: a. veniturile i cheltuielile ntreprinderii; b. ncasrile i plile ntreprinderii; c. alocrile i utilizrile ntreprinderii; d. veniturile i cheltuielile bugetului de stat; 60. n elaborarea bugetului de trezorerie se parcurg dou faze mai importante, i anume: a. previziunea ncasrilor i plilor; b. determinarea i acoperirea soldurilor de trezorerie rezultate din compararea ncasrilor i plilor; c. controlul ncasrilor i plilor; d. determinarea controlului ncasrilor i plilor; 61. Din punct de vedere a surselor financiare de formare, activele financiare pot fi: a. active circulante sub form bneasc; b. active circulante procurate din fonduri proprii i din fonduri atrase; c. fonduri atrase i active circulante sub form bneasc; d. active circulante sub form material i sub form bneasc; 62. Alegei afirmaia corect: a. scontul contribuie la micorarea necesarului de fond de rulment; b. scontul contribuie la creterea necesarului de fond de rulment; c. scontul contribuie la meninerea necesarului de fond de rulment; d. scontarea nu are nici o legtur cu necesarul de fond de rulment. 63. Se poate spune c influeneaz n mod hotrtor mrimea necesarului de fond de rulment: a. durata ciclului de exploatare i norma de amortizare; b. valoarea adugat i politica de investiii; c. durata ciclului de exploatare, valoarea adugat i norma de amortizare; d. nici una din variantele amintite mai sus; 64. O politic agresiv de gestiune a ciclului de exploatare i propune realizarea unei cifre de afaceri scontate cu stocuri i creane: a. mai mici; b. cu o rotaie lent; c. cu o rotaie accelerat; d. n mrimi medii; 65. Autofinanarea reprezint: a. o form de gestionare a ntreprinderii; b. o modalitate de stimulare a acionarilor; c. o modalitate de finanare apreciat de investitorii strini; d. cea mai ieftin surs de acoperire a nevoilor permanente; 66. n economia de pia, ntreprinderea are ca obiectiv final: a. obinerea unei rentabiliti ridicate, b. repartizarea profitului;
38

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


c. obinerea unor venituri sczute i efectuarea unor cheltuieli ridicate; d. aprovizionarea cu materii prime i materiale; Indicai varianta fals. 67. ntr-o ntreprindere, eficiena economic se materializeaz n: a. profitul ntreprinderii; b. rentabilitatea ntreprinderii; c. solvabilitatea ntreprinderii; d. venitul net; Indicai varianta fals. 68. Fondul de rulment (FR) este un indicator de lichiditate a activelor circulante? a. nu, pentru c FR este o parte a capitalului permanent; b. da, pentru c FR indic gradul de autonomie n finanarea activelor circulante; c. nu, pentru c FR indic gradul de autonomie n finanarea activelor fixe; d. da, pentru c FR reprezint diferena dintre activele circulente i resursele de trezorerie; 69. Alegei afirmaia fals: a. riscul economic provine din inadaptarea la mediu (calitate, costuri, modificarea factorilor de producie); b. riscul de exploatare reprezint posibilitatea de a recupera cheltuielile efectuate din veniturile obinute; c. riscul financiar provine din structura capitalurilor n funcie de costul mediu al acestora; d. riscul de faliment (fiind o sum a riscului economic i a riscului financiar) se datoreaz deficitelor financiare cauzate de insolvabilitate; 70. Riscul pierderii autonomiei financiare apare: a. nainte de declanarea crizei de insolvabilitate; b. atunci cnd ntreprinderea ajunge ntr-o situaie deosebit de grea, fiind condamnat la dispariie; c. n cazul n care ntreprinderea nu mai poate face fa plilor; d. nici una dintre variantele de mai sus; 71. Cash-flow-ul din activitile de investiii este format din urmtoarele componente: a. active fixe non-financiare; b. active fixe corporale; c. active fixe necorporale, respectiv licene, brevete, mrci; d. active fixe financiare; 72. Cash-flow-ul din activitile de finanare cuprinde urmtoarele componente: a. fluxuri de venituri generatoare de pli; b. active fixe financiare; c. active fixe financiare i non-financiare; d. fluxuri de cheltuieli generatoare de pli; e. active fixe corporale i necorporale; 73. Exigibilitatea exprim: a. capacitatea unor active de a fi transformate, la un moment dat, n bani; b. capacitatea rambursrii rapide a datoriilor; c. capacitatea ntreprinderii de a face fa angajamentelor sale n caz de lichidare; d. nici una dintre variantele de mai sus; 74. Soldul trezoreriei, rezultat din compararea ncasrilor cu plile, poate fi: a. excedentar; b. deficitar; c. echilibrat; d. exigibil; e. nemodificat; 75. Reflect potenialul financiar al ntreprinderii la sfritul exerciiului destinat remunerrii capitalurilor proprii (dividende) i autofinanrii: a. excedentul brut al exploatrii; b. rezultatul exploatrii; c. rezultatul curent; d. capacitatea de autofinanare; e. capacitatea de ndatorare a ntreprinderii; 76. Profitul ndeplinete mai multe funcii, dintre care amintim: a. surs de autofinanare i deci de dezvoltare; b. prghie de cointeresare a acionarilor i asociailor; c. mijloc de control asupra gestiunii bugetului public; d. izvor de palt a costurilor capitalurilor mprumutate; Indicai varianta fals.
39

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


77. Corelaia dintre autofinanare i repartizarea profitului este: a. crete capacitatea de autofinanare, n cazul repartizrii profitului la fondul de dividende; b. crete capacitatea de autofinanare, n cazul repartizrii profitului la fondul de rezerv; c. crete capacitatea de autofinanare, n cazul repartizrii profitului la fondul de rezerv i fondul de dividende; d. scade capacitatea de autofinanare, n cazul repartizrii profitului la fondul de rezerv i fondul de dividende; 78. nvechirea, din punct de vedere tehnologic, a activelor fixe reprezint: a. uzura moral; b. uzura fizic; c. fondul de amortizare; d. amortizarea liniar; e. sistemul de amortizare; 79. Principalele riscuri ce pot aprea pe parcursul unui conract comercial sunt: a. riscul ratei dobnzii; b. riscul valutar; c. riscul de neplat; d. riscul politic; e. riscul de ar; f. riscul de transfer; 80. Obiectivele unei gestiuni eficiente pe termen scurt a ntreprinderii, se refer la: a. maximizarea costurilor de finanare; b. realizarea programelor de producie; c. minimizarea costurilor de finanare; d. asigurarea lichiditii ntreprinderii; e. satisfacerea cererii privind vnzrile; 81. Finanarea pe termen scurt se refer la finanarea activelor circulante necesare ntreprinderii i are un orizont de timp: a. peste 3 ani; b peste 5 ani; c. cuprins ntre 1 i 7 ani; d. sub un an ; 82. Costul creditului bancar poate fi ntnit sub urmtoarele forme : a. costul creditului mediu ponderat ; b. costul creditului cu rat variabil a dobnzii ; c. costul liniei de credit; d. costul creditului global; e. costul creditului cu dobnd simpl; 83. n ara noastr se folosesc n prezent urmtoarele sisteme de amortizare: a. sistemul proporional; b. sistemul global; c. sistemul degresiv; d. sistemul accelerat; Indicai varianta fals. 84. Bugetul Resurselor Umane se detaliaz pentru urmtoarele tipuri de cheltuieli: a. cheltuieli cu investiiile; b. cheltuieli cu instruirea personalului; c. cheltuieli de transport; d. cheltuieli cu salariile i asigurrile sociale; e. cheltuieli cu recrutarea i evaluarea personalului; 85. Bugetul Administraiei Generale este un buget de cheltuieli care include toate centrele de cost care au rol de suport pentru toate activitile de baz ale ntreprinderii care cuprinde: a. cheltuieli de personal; b. cheltuieli cu materialele consumabile; c. cheltuieli cu serviciile prestate de teri; d. cheltuieli de investiii; 86. Capitalul propriu al unei ntreprinderi este compus din: a. capital social; b. capital social + fond de rezerv; c. capital permanent ;
40

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


d. capital social + fond de rezerv + beneficii nerepartizate ; 87. Creterea capitalului social prin ncorporarea de rezerve n cadrul unei ntreprinderi : a. conduce la creterea capacitii de autofinanare ; b. nu influeneaz capacitatea de autofinanare ; c. conduce la sporirea capitalului propriu ; d. influeneaz mrimea capitalului permanent; e. nu influeneaz mrimea capitalului permanent; 88. Valoarea dreptului de subscriere (DS) este egal cu: a. diferena dintre preul de emisiune i valoarea unei aciuni dup majorarea de capital; b. raportul dintre cursul bursier i preul de emisiune; c. diferena dintre cursul bursier i valoarea unei aciuni dup majorarea de capital; d. raportul dintre cursul la burs i numrul de aciuni vechi; 89. n cazul unei ntreprinderi, rolul finanelor se manifest n principal, la nivelul: a. consumului de resurse bneti; b. repartiiei resurselor de care dispune ntreprinderea ; c. circulaiei resurselor la nivelul ntreprinderii ; d. managementului financiar ; 90. Mecanismele financiare cuprind urmtoarele elemente : a. mecanismele formrii i utilizrii fondurilor proprii i mprumutate; b. mecanismele de transfer ale monedei ntre diveri ageni economici; c. mecanismele privind autofinanarea ntreprinderii; d. mecanismele privind creditarea i finanarea bugetar; 91. Un factor de organizare a finanelor ntreprinderii reprezint: a. metodele de conducere a ntreprinderii; b. diviziunea muncii; c. luarea deciziilor; d. conjunctura pieei la acel moment; 92. Suma unui mprumut obligatar este: a. limitat juridic; b. nelimitat juridic; c. n funcie de nevoile de fonduri ale debitorului; d. n funcie de nevoile de fonduri ale emitentului i de posibilitile de absorbie ale pieei financiare; 93. mprumutul obligatar reprezint: a. o finanare din partea unui consoriu de ntreprinderi; b. o finanare mixt; c. o finanare din partea FMI; d. o finanare din partea statului pentru societile comerciale; e. o finanare din partea Bncii mondiale; 94. Din punct de vedere al coninutului, capitalurile unei ntreprinderi se clasific n: a. propriu i mprumutat; b. subscris, vrsat i nevrsat; c. economic, permanent i fond de rulment; d. productiv i financiar. Indicai varianta fals. 95. Riscul de exploatare al ntreprinderii depinde, n special, de : a. nivelul cheltuielilor fixe ; b. nivelul cheltuielilor variabile ; c. nivelul cheltuielilor ci investiiile ; d. nivelul veniturilor din exploatare i financiare; 96. Gestiunea trezoreriei ntreprinderii depinde de unul dintre urmtoarele bugete: a. Bugetul de aprovizionare; b. Bugetul Resurselor Umane; c. Bugetul de Trezorerie; 97. Riscul de exploatare reprezint: a. posibilitatea de a nu se recupera din investiii; b. posibilitatea de a nu se recupera cheltuielile efectuate din veniturile obinute; c. inadaptarea la mediul economic; d. structura capitalurilor n funcie de costul mediu al acestora; 98. Pentru stabilirea diagnosticului financiar al ntreprinderii trebuie s se analizeze: a. rentabilitatea economic;
41

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


b. rentabilitatea financiar; c. riscul economic; d. riscul de ar; Indicai varianta fals. 99. Ce norm de amortizare duce la obinerea unor fonduri de amortizare descresctoare de la un an la altul? a. norma proporional n timp; b. norma proporional pe unitate de produs; c. norma regresiv; d. norma progresiv; 100. Care dintre situaiile de mai jos exprim realizarea investiiei cu creterea maxim a averii proprietarilor: a. VAN = 0 b. valoarea viitoare maxim; c. VAN maxim; d. valoarea actual maxim; 101. n cazul impozitelor directe, fazele execuiei bugetare sunt urmtoarele: a. aezarea impozitului; b. lichidarea; c. ordonanarea; d. emiterea titlului de percepere a impozitului. Indicai varianta de rspuns fals i argumentai. 102. Cota de impunere reprezint: a. impozitul aferent unei uniti de impunere; b. impozitul pltit de un singur contribuabil, c. raportul dintre impozitul pltit i venitul impozabil; d. asieta; e. materia impozabil n cazul impozitului pe venit; 103. n funcie de modul de stabilire a impozitelor se disting: a. impozite directe i indirecte; b. impozite portabile i cherabile; c. impozite reale i personale; d. impozite de cotitate i de repartiie. Alegei varianta corect i argumentai. 104. Ce sunt accizele: a. taxe pe venitul realizat de ntreprinztorii privai; b. taxe speciale de consumaie pe anumite produse; c. taxe pe vnzarea anumitor produse n vam; d. impozite ce sunt determinate de consumarea anumitor produse; Argumentai rspunsul. 105. Care din afirmaiile de mai jos nu este corect: a. Elasticitatea impozitului presupune ca cesta s poat fi adaptat continuu necesitilor de venituri ale statului; b. Echitatea fiscal cere ca impunerea s fie general; c. Impunerea n cote proporionale se utilizeaz numai n cazul impozitelor indirecte; d. Procurarea i distribuirea resurselor financiare ale statului se realizeaz n procesul repartizrii produsului intern brut, cu ajutorul unor metode i instrumente specifice. 106. n funcie de modul de stabilire a impozitelor se disting: a. impozite directe i indirecte; b. impozite portabile i cherabile; c. impozite reale i personale; d. impozite de cotitate i de repartiie. Alegei varianta corect i argumentai 107. Pentru ca un impozit s aib un randament fiscal ridicat trebuie ndeplinite urmtoarele condiii: a. impozitul s aib un caracter universal; b. impunerea s fie general; c. s nu existe posibiliti de sustragere de la impunere (pe ci licite sau ilicite) a unei pri din materia impozabil; d. cheltuielile privind stabilirea materiei impozabile, calcularea i perceperea impozitelor s fie ct mai ici. Alegei varianta fals de rspuns. 108. Cnd se produce o sustragere de la impunere a materiei impozabile (evaziune fiscal) cu caracter ilicit?
42

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


a. n cazul n care statul permite amortizarea accelerat a unor active fixe; b. n cazul n care legea permite deducerea din venitul impozabil a unor sume pentru sponsorizri; c. nscrierea n declaraiile de impunere numai a unei pri din veniturile realizate; d. n cazul n care impunerea unor venituri se face pe baza unor norme de venit. 109. n totalul veniturilor bugetului de stat al Romniei ponderea cea mai mare o au: a. veniturile din impozite i taxe; b. transferurile primite din strintate; c. veniturile din dividende, chirii, redevene de la regiile autonome i societile comerciale; d. mprumuturile de stat interne; e. veniturile de la instituiile publice. 110. Cine are iniiativ legislativ, n privina bugetului de stat n ara noastr? a. guvernul; b. un anumit numr de senatori; c. ministrul finanelor; d. un anumit numr de deputai; e. preedintele Romniei; 111. Execuia bugetului ca etap a procesului bugetar const n execuia veniturilor i a cheltuielilor. Pentru fiecare dintre acestea se parcurg mai multe faze procedurale succesive. Astfel execuia veniturilor presupune efectuarea urmtoarelor faze: a. angajarea, lichidarea, emiterea titlului de percepere i perceperea; b. ordonanarea, aezarea, lichidarea i perceperea (ncasarea); c. aezarea, ordonanarea, lichidarea i emiterea titlului de percepere; d. aezarea, lichidarea, emiterea titlului de percepere efectiv a impozitului i perceperea. Alegei varianta corect de rspuns i argumentai. 112. Distribuirea i redistribuirea produsului intern brut, mijlocite de finane, se realizeaz: a. numai cu schimbarea formei de proprietate; b. n cadrul aceleiai forme de proprietate sau cu schimbarea formei de proprietate pe plan internaional; c. strict pe plan naional; d. pe plan naional i pe plan internaional pe baza unor convenii i acorduri bi/i sau multilaterale sau a unor decizii unilaterale. 113. Din cadrul mecanismului financiar fac parte urmtoarele: a. sistemul financiar; b. sistemul de fonduri financiare; c. instituiile i organele administrative; d. prghiile economico-financiare; e. legislaia financiar; f. instrumentele i tehnicile financiare; Indicai varianta de rspuns fals i justificai. 114. Care din urmtoarele organe nu fac parte din mecanismul financiar: a. organele de control ale Ministerului de Finane; b. organele de anchet i urmrire penal; c. organele de control ale Curii de Conturi; 115. Funciile finanelor sunt urmtoarele: a. funcia de constituire a fondurilor de resurse financiare publice b. funcia de constituire i control; c. funcia de repartiie i control; d. funcia de constituire si repartizare a fondurilor financiare de resurse publice. Argumentai rspunsul corect. 116. Funcia de control are o sfer de cuprindere: a. mai restrns dect funcia de repartiie; b. mai larg dect funcia de repartiie; c. are aceeai sfer de cuprindere cu funcia de repartiie; S se argumenteze varianta adevrat. 117. Finanele publice exist pentru a servi la realizarea anumitor obiective precis determinate, la ndeplinirea anumitor sarcini, care nu ar putea fi nfptuite pe o alt cale sau cu alte mijloace. De aici rezult c funcia de repartiie are un caracter : a. subiectiv; b. obiectiv;
43

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


c. specializat. S se argumenteze rspunsul corect. 118. Dup prerea lui Adam Smith, la baza politicii fiscale a statului ar trebui s stea mai multe principii i anume: a. principiul comoditii perceperii impozitelor; b. principiul randamentului impozitelor c. principiul certitudinii impunerii; d. principiul justeii impunerii; e. principiul sustragerii impunerii Justificai varianta de rspuns fals. 119. Factorii care influeneaz creterea cheltuielilor publice sunt: a. mrimea i structura aparatului de stat (regimul politic existent); b. factori economici; c. nivelul salarizrii funciilor publice; d. factorii demografici i urbanizarea; e. factori monetari. Argumentai rspunsurile corecte. 120. Principalele surse de finanare a cheltuielilor publice pentru cultur sunt: a. ncasrile proprii ale instituiilor respective; b. credite externe; c. fonduri extrabugetare; d. donaii, sponsorizri; e. fonduri bugetare. 121. Principiile care stau la baza organizrii asigurrilor sociale de stat ca o component a sistemului asigurrilor sociale sunt: a. principiul obligativitii; b. principiul diversitii; c. principiul generalitii; d. principiul unicitii. Justificai variantele corecte de rspuns. 122. n categoria cheltuielilor publice pentru aciuni economice se includ i: a. cheltuielile pentru protecia mediului; b. cheltuielile pentru pregtirea i perfecionarea resurselor umane; c. cheltuieli pentru cercetare dezvoltare; d. cheltuieli pentru protecia social. 123. Care din afirmaiile de mai jos sunt corecte: a. constituirea i dirijarea fondurilor publice de resurse financiare apare ca un proces unitar i nentrerupt; b. importana funciei de repartiie a finanelor publice nu poate fi apreciat prin prisma dimensiunii transferurilor de valoare operate de la diverse persoane juridice i fizice la fondurile publice i de la acestea ctre diveri beneficiari; c. mrimea fondurilor publice nu este influenat de regimul amortizrii mijloacelor fixe; d. mrimea fondurilor publice este influenat de volumul produsului intern brut, de rata formrii brute de capital i respectiv de rata consumului, de raportul dintre consumul individual i cel social. 124. Metoda evalurii indirecte, n cazul stabilirii obiectului impozabil, cunoate urmtoarele variante de realizare: a. evaluarea pe baza unor semne exterioare ale obiectului impozabil; b. evaluarea forfetar; c. evaluarea pe baza declaraiei contribuabilului; d. evaluarea administrativ; S se argumenteze variantele corecte de rspuns. 125. Care din afirmaiile de mai jos nu este corect: a. Elasticitatea impozitului presupune ca cesta s poat fi adaptat continuu necesitilor de venituri ale statului; b. Echitatea fiscal cere ca impunerea s fie general; c. Impunerea n cote proporionale se utilizeaz numai n cazul impozitelor indirecte; d. Procurarea i distribuirea resurselor financiare ale statului se realizeaz n procesul repartizrii produsului intern brut, cu ajutorul unor metode i instrumente specifice. 126. Cota de impunere reprezint: a. impozitul aferent unei uniti de impunere;
44

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


impozitul pltit de un singur contribuabil, c. raportul dintre impozitul pltit i venitul impozabil 127. n funcie de modul de stabilire a impozitelor se disting: a. impozite directe i indirecte; b. impozite portabile i cherabile; c. impozite reale i personale; d. impozite de cotitate i de repartiie. Alegei varianta corect i argumentai. 128. TVA este un impozit neutru pentru ca este pltit de ctre: a. productorul de bunuri; b. comercianii en-gross; c. comercianii en-detail; d. consumatorul final; 129. Care din urmtoarele mecanisme de finanare a deficitului bugetar al trezoreriei fac parte din categoria instrumentelor negociabile: a. fondurile particulare; b. emisiunea de bonuri de trezorerie n contul curent; c. bonurile de trezorerie garantate; d. mprumuturile externe; 130. Care din urmtoarele categorii de venituri nu se supun impozitului pe venit: a. veniturile din fapte de comer; b. venituri din valorificarea sub orice form a drepturilor de proprietate intelectual; c. veniturile din prestri de servicii; d. drepturile n bani i n natur primite de militarii in termen, militarii cu termen redus, studenii i elevii unitilor de nvmnt din sectorul de aprare naional; 131. Resursele financiare publice nu se aloc pentru: a. nvmnt; b. Sntate; c. aprare naional; d. datoria ctre personal a agenilor economici; 132. Nu face parte din sistemul financiar al Romniei: a. Ministerul Finanelor Publice; b. Casa de Economii i Consemnaiuni; c. Banca Naional; d. banca central; 133. Nu au atribuii de control asupra executrii bugetului de stat al Romniei: a. Garda Financiar; b. organele de poliie i cele de justiie; c. Curtea de Conturi; d. organele de control financiar ale Ministerului Finanelor Publice; Argumentai. 134. n conformitate cu legea finanelor publice, execuia bugetar se ncheie: a. cnd decide guvernul; b. cnd decide parlamentul; c. la data de 31 decembrie a fiecrui an; d. la data de 31 ianuarie a anului urmtor; 135. Legea de rectificare a bugetului de stat se definete prin: a. legea care autorizeaz pentru fiecare an cheltuielile i veniturile bugetare; b. legea care nu modific n decursul unui an bugetar legea bugetar anual; c. legea care nu modific n cursul exerciiului bugetar legea bugetar anual; d. legea care prevede pentru fiecare an bugetar veniturile i cheltuielile bugetare; 136. Universalitatea bugetului rezult din urmtorul fapt: a. cuprinde toate veniturile i cheltuielile statului i toat populaia unei ri i particip la formarea fondurilor ; b. cuprinde numai o parte din veniturile i cheltuielile statului i nu particip toat populaia la formarea fondurilor; c. cuprinde numai veniturile statului i particip toat populaia la formarea fondurilor; d. cuprinde numai cheltuielile statului i particip toat populaia unei ri la formarea acestora; 137. Cheltuielile bugetare cuprind: A) cheltuieli aprobate si efectuate din bugetele locale,
45

b.

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


B) cheltuieli aprobate si efectuate din bugetele instituiilor i serviciilor publice de interes local i din bugetele activitilor finanate integral din venituri extrabugetare, n limita i cu destinaia stabilite prin bugetele respective. a. B b. A c. A+B 138. Care din criteriile de mai jos nu se utilizeaz la clasificarea cheltuielilor publice: a. criteriul administrativ ; b. criteriul economic; c. criteriul fiscal; d. criteriul financiar; 139. Care din urmtoarele categorii de venituri nu se supun impozitului pe venit: a. venituri din activiti independente; b. venituri din salarii; c. ajutoarele, indemnizaiile i alte forme de sprijin cu destinaie special, acordate din bugetul de stat; d. venituri din dobnzi; 140. Care din urmtoarele categorii de venituri nu se supun impozitului pe venit: a. sumele primite drept despgubiri pentru pagube suportate ca urmare a calamitilor naturale; b. venituri din salarii; c. veniturile din pensii indiferent de suma brut; d. venituri din activiti agricole; e. venituri din dobnzi; 141. n conformitate cu prevederile Directivelor 92/12/EEC ale Uniunii Europene, trei grupe de produse sunt supuse obligatoriu accizrii. Acestea sunt: a. alcool i buturi alcoolice, produse din tutun, carburani; b. autoturisme, bijuterii, parfumuri si produse cosmetice; c. carburani, bijuterii, igarete si produse din tutun; d. alcool si buturi alcoolice, produse electronice, carburani; 142. nregistrarea fiscal a contribuabililor i evidena acestora nu presupune: A) atribuirea unui cod de nregistrare fiscal; B) depunerea unei cereri de nregistrare fiscal; C) depunerea declaraiei de nregistrare fiscal; D) depunerea declaraiei de impunere; a. B+D ; b. A+D; c. A+C ; d. A+B+C; 143. Care din urmtoarele categorii de factori pot determina creterea cheltuielilor publice: A) factorii demografici; B) factori economici; C) factori sociali; D) factori politici; E) factori administrativi; a. A+B+C+E; b. A+B+C+D; c. A+B+C+D; d. B+C+D+E; 144. Din punct de vedere al perioadei n care se efectueaz controlul bugetar, comparativ cu derularea operaiunilor verificate, acesta poate fi: A) control administrativ; B) control preventiv; C) control jurisdicional; D) control concomitent; E) control ulterior; a. B+D+E; b. A+B+D; c. A+C+E; d. B+C+D+E; 145. Care din urmtoarele cauze determin evaziunea fiscal: A) mrimea excesiv a sarcinilor fiscale; B) lipsa unui control eficient;
46

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


C) existena unei legislaii defectuoase; D) neglijena contribuabililor; a. A+D+C; b. A+B+C; c. B+C+D; d. A+C+D; 146. La constituirea fondurilor publice particip cu resurse urmtoarele sectoare sociale: a. public, particular, cooperatist i mixt; b. mixt i cooperatist; c. particular i mixt; d. public i particular; 147. Operaiunile desfurate ntr-o zona liber sunt: a. scutite de TVA cu drept de deducere; b. scutite de TVA fr drept de deducere; c. beneficiaz de cota redusa de TVA; d. nu sunt scutite de TVA; 148. Care din urmtoarele tipuri de cheltuieli corespund clasificrii economice: A) cheltuielile virtuale; B) cheltuielile curente; C) cheltuielile de capital; D) cheltuielile definitive; E) cheltuielile reale; a. A+B+C; b. B+C+E; c. B+C; d. A+D+E; 149. Sunt considerate cheltuieli reale (negative): A) cheltuielile militare; B) cheltuielile cu ntreinerea aparatului administrativ; C) construcia de drumuri, poduri, aeroporturi; D) susinerea unor proiecte economice din fonduri publice; E) cheltuielile care reprezint un consum definitiv; a. B+C+D; b. A+B; c. B+C; d. A+B+D; 150. ntr-un stat democratic modern, cu o economie de pia funcional, fiscul are o importan deosebit pentru c: A) urmrete pe cei care nu au pltit la timp; B) i sancioneaz cu amend pe cei care nu au pltit la timp; C) stabilete i ncaseaz obligaiile bneti ale contribuabililor; D) emite legislaia fiscal necesar pentru asigurarea resurselor la bugetul de stat; a. B+C; b. A+C; c. B+C+D; d. A+C+D; 151. Garaniile de stat pentru mprumuturi externe se acord numai pentru: a. finanarea deficitului bugetar; b. finanarea obiectivelor de importan major pentru agentul economic care contracteaz mprumutul; c. finanarea obiectivelor de importan prioritar pentru Romnia; d. finanarea datoriei interne; 152. TVA taxa pe valoarea adugat - este un impozit neutru pentru ca este pltit de ctre: a. productorul de bunuri; b. comercianii en-gross; c. comercianii en-detail; d. consumatorul final; 153. Care din urmtoarele categorii de venituri nu se supun impozitului pe venit: a. veniturile din fapte de comer; b. venituri din valorificarea sub orice form a drepturilor de proprietate intelectual; c. veniturile din prestri de servicii;
47

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


d. drepturile n bani i n natur primite de militarii n termen, militarii cu termen redus, studenii i elevii unitilor de nvmnt din sectorul de aprare naional; 154. Termenul de plat al accizelor este: a. lunar, pana la data de 05 a lunii urmtoare; b. lunar, pana la data de 10 a lunii urmtoare; c. lunar, pana la data de 20 a lunii urmtoare; d. lunar, pana la data de 25 a lunii urmtoare; 155. Dup destinaie, mprumuturile externe pot fi mprite n: A) credite pentru mrfuri; B) credite pentru investiii; C) credite financiare; D) credite pentru servicii; a. A+C b. A+D c. B+C+D 156. Taxele vamale se mpart in taxe vamale autonome i taxe vamale convenionale n funcie de: a. obiectul impunerii; b. modul de exprimare; c. modul de stabilire; d. scop; 157. Politica impozitelor trebuie sa respecte o serie de principii fundamentale. Care sunt acestea? A) principiile echitaii fiscale; B) principiile certitudinii impunerii; C) principiile prudenei; D) principiile de politic financiar; E) principiile de politic economic; a. A+B+C b. B+C+D c. C+D d. A+B+D+E 158. Dup care criteriu, impozitele se clasific n impozite directe i impozite indirecte: a. dup obiect; b. dup frecvena cu care se realizeaz; c. dup trsturile de fond i de form; d. dup scopul urmrit; 159. Taxa pe valoarea adugat: A. este un impozit direct; B. este un impozit indirect; C. se datoreaz bugetului de stat; D. se datoreaz bugetelor locale; a. C+D b. A+D c. A+B d. B+C 160. Neafectarea veniturilor bugetare reprezint: a. depersonalizarea veniturilor ncasate de la buget; b. acoperirea cheltuielilor neconsolidate din veniturile extraordinare ale bugetului de stat; c. stabilirea precis a destinaiei veniturilor ncasate la buget; d. ncasarea unor venituri n cuantum mai mare dect cheltuielile care urmeaz s fie efectuate; 161. Principiul bugetar, potrivit cruia veniturile bugetare trebuie s fie nscrise n buget pe surse de provenien, iar creditele bugetare, pe categorii de cheltuieli, definete: a. principiul unitii bugetare, b. principiul echilibrului bugetar; c. principiul specializrii; d. principiul universalitii; e. toate principiile enunate mai sus; 162. Trsturile impozitelor sunt: a. au caracter obligatoriu; b. se ncaseaz cu titlu definitiv; c. pltitorii impozitelor nu pot solicita statului un contraserviciu;
48

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


d. toate variantele de mai sus; 163. Taxele vamale specifice: a. se exprim ca procent din valoarea mrfurilor importate; b. sunt calculate cu ajutorul unei cote progresive sau regresive; c. sunt stabilite pe unitatea de produs importat; 164. Dup regularitatea cu care se ncaseaz, cheltuielile publice sunt grupate n: a. fiscale i nefiscale; b. ordinare i extraordinare; c. de capital i curente; d. negative i pozitive; 165. Finanarea cheltuielilor curente i de capital ale instituiilor publice nu se poate realiza prin: a. finanare din bugetele locale; b. finanare din bugetul de stat; c. venituri extrabugetare; d. mprumuturi de la bnci comerciale; Argumentai rspunsul corect. 166. Obiectivele avute n vedere la determinarea cheltuielilor publice sunt: a. diminuarea finanrii unor programe prioritare de cercetare mai ales fundamental; b. reducerea finanrii pentru asigurarea cerinelor de aprare a rii; c. realizarea investiiilor de interes public; d. reducerea finanrii pentru asigurarea cerinelor de finanare a administraiei publice locale; 167. Eficiena cheltuielilor publice se realizeaz n cele mai bune condiii atunci cnd: a. este posibil alegerea alternativei cele mai puin costisitoare; b. este pltit cel mai mic pre i este ales cel mai mic cost; c. ambele variante; 168. Din ce categorie de cheltuieli publice fac parte cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare: a. cheltuielile pentru aciuni economice; b. cheltuieli curente; c. cheltuieli de capital; d. cheltuieli de transfer; 169. Ce afirmaie referitoare la caracteristicile cheltuielilor publice este adevrat: a. se manifest ntre stat i contribuabili; b. exprim relaii social-economice; c. apar cu ocazia utilizrii resurselor financiare publice; d. toate variantele de mai sus; e. nici una dintre variantele de mai sus; 170. Ce principiu nu este utilizat la delimitarea cheltuielilor bugetare n cadrul cheltuielilor publice: a. nerambursarea sumelor alocate i a cheltuielilor conform destinaiilor pentru care s-au aprobat aceste sume; b. exercitarea controlului financiar cu caracter preventiv referitor la constituirea i utilizarea resurselor financiare publice; c. efectuarea cheltuielilor este determinat numai de constituirea, existena resurselor bneti necesare; d. finanarea se efectueaz n funcie de gradul de subordonare a instituiilor cu caracter bugetar;

49

ECONOMIA COMERULUI, TURISMULUI I SERVICIILOR


RSPUNSURI TESTE GRIL FINANE 59. a., b., c. 60. a., b. 61. b. 62. a. 63. d. 64. a. 65. d. 66. b., c., d. 67. a., b., c. 68. b. 69. b. 70. a. 71. b., c., d. 72. a., d. 73. b. 74. a., b. 75. d. 76. c. 77. b. 78. c. 79. b., c., d., f. 80. b., c., d., e. 81. d. 82. b., c., e. 83. b. 84. b., d., e. 85. b., c. 86. d. 87. b., e. 88. c. 89. b. 90. a., c., d. 91. a. 92. d. 93. d. 94. a., b., d. 95. a. 96. c. 97. b. 98. b., d. 99. d. 100. c. 101. c. 102. a. 103. d. 104. b. 105. c. 106. d. 107. c. 108. a 109. c 110. a 111. d. 112. d. 113. c. 114. b. 115. c. 116. b.
50

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58.

c. b. c. b. c. a., b., d. b. a., b., d. c. a. c. b. a., c. c. a., c., d. b., c. d. a. a. a., b., d. d. e. c. a., c., d. a., c., d. b. a. b., c., d. b. c. b. d. b. a., b., c. a. b. b. a. b. a. a., c., d. c. d. c., d. d. a., c., d. d. a., b., d., e. a., b. a., b., d. c. d. c. a., b., c., e. a. a., c., d., f. d. a., b., d.

117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170.

b. e. b., d. a, d, e. a, c, d. a, c a, d a, c. c a. d. a. b. d. d. b. b. c. c. a. c. c. c. a., c. a. a. b. a. b. d. a. c. b. b. c. d. d. d. a. c. d. c. d. a. a. d. c. b. d. c. b. a. d. c.

ECONOMIE INTERNAIONAL - TESTE GRIL 1. Factorii economici inseparabili ce stau la baza progresului omenirii sunt: a) creterea economic i perfecionarea tehnologiei; b) creterea i dezvoltarea economic; c) profitul i reinvestirea lui; d) creterea eficienei economice. 2. Comerul internaional este aductor de avantaje pentru: a) economiile participante; b) productorii cu cele mai reduse costuri; c) monopoluri i concerne; d) firmele multinaionale. 3. Sistemul complex de interdependee economice existent s-a format sub influena urmtorilor factori: a) diviziunea mondial a muncii; b) dezvoltarea industriei informaionale; c) revoluia tiinifico-tehnic; d) globalizare i internaionalizare. 4. Interdependeele economice internaionale se adncesc i se diversific n strns legtur cu: a) schimbrile politice care au loc la nivel mondial; b) extinderea Uniunii Europene; c) diversificarea centrelor de putere pe plan economic internaional; d) adncirea diviziunii internaionale a muncii. 5. Schimbarea raporturilor politice de dependen a contribuit la: a) dezvoltarea relaiilor economice internaionale; b) dezvoltarea interdependenelor economice internaionale; c) dezvoltarea valorificrii resurselor naturale n vederea obinerii de profit. 6. Economia modern mondial cuprinde: a) economiile naionale; b) numai din ri puternic dezvoltate; c) organizaiile internaionale; d) instituiile internaionale; e) numai din ONU i Uniunea European. 7. Organismele internaionale care se implic i impulsioneaz economia mondial sunt: a) ONU; b) FMI; c) Banca Mondial; d) ONUDI; e) BERD; f) UNCTAD. 8. Factorii care influeneaz major interdependenele economice internaionale sunt: a) asimetria dintre nivelurile de dezvoltare ale statelor; b) rile cu economie slab dezvoltat; c) decalajele mari n ceea ce privete productivitatea muncii; d) creterea importurilor n rile n tranziie. 9. Cele trei mari centre de putere economic mondial sunt: a) Japonia; b) Uniunea European; c) SUA; d) Africa. 10. Premisele ce au dus la creterea sensibilitii economiilor naionale fa de evoluia i tendinele

economiei internaionale sunt: a) creterea sau scderea preurilor la materii prime, materiale i combustibili; b) dezvoltarea regional; c) majorarea sau reducerea dobnzilor la credite; d) ponderea mare a datoriilor externe ale unor ri; e) creterea importurilor n rile n tranziie. 11. Tipurile de interdependene N-S stipulate n cel de-al treilea raport ctre Clubul de la Roma, intitulat Restructurarea ordinii mondiale, sunt: a) interdependenele generate de nevoia de alimente; b) interdependenele generate de nevoia de tehnologie modern; c) interdependenele generate de nevoia de energie i minerale; d) interdependenele generate de nevoia de protejare a mediului nconjurtor; e) interdependenele generate de nevoia de a reduce decalajele izbitoare dintre bogaii i sracii lumii. 12. Prin diviziunea mondial a muncii se nelege: a) relaiile ce se stabilesc ntre statele lumii n procesul dezvoltrii produciei i a comerului mondial; b) totalitatea relaiilor economice internaionale; c) rolul i locul fiecrui stat n circuitul mondial al nevoilor materiale; d) reducerea decalajelor dintre rile bogate i cele srace. 13. Specializarea internaional are ca scop: a) dezvoltarea tranzaciilor internaionale; b) adaptarea potenialului economic naional, a economiei interne la cerinele pieei mondiale; c) integrarea economiilor naionale n organismele internaionale. 14. Factorii care determin specializarea internaional a economiilor naionale sunt: a) condiiile naturale; b) cursul titlurilor de valoare; c) mrimea teritoriului i a populaiei; d) apartenena la organismele internaionale; e) nivelul de dezvoltare a aparatului de producie; f) tradiiile economice. 15. Creterea cotei de export, ca urmare a creterii dependenei statelor, se manifest prin urmtoarele fenomene: a) restructurarea diviziunii internaionale a muncii i afirmarea rilor n curs de dezvoltare pe piaa produselor manufacturate; b) dezvoltarea resurselor umane; c) reorientarea rilor dezvoltate spre produsele de baz i creterea coeficientului de corelaie ntre industria prelucrtoare i cea extractiv. 16. Tranzacia desemneaz: a) fluxul economic care reflect crearea, transferarea, schimbul, transferul sau stingerea unei valori economice; b) relaiile economice ncheiate ntre comerciani; c) schimbarea proprietii asupra drepturilor financiare, prestarea de servicii sau disponibilizarea forei de munc i a capitalului. 17. Fluxurile comerciale cu produse necorporale cuprind: a) brevetele de invenii; b) serviciile profesionale; c) know-how; d) creditele externe; e) proiecte. 18. Fluxurile financiare independente fa de activitatea comercial cuprind: a) credite externe acordate sau primite; b) investiiile externe directe sau de portofoliu, c) prestrile de servicii;

d) veniturile din plasamente financiare; e) transferuri financiare unilaterale. 19. Investiia direct ntr-o ntreprindere presupune: a) un plasament financiar al unui nerezident n scopul de a influena adoptarea deciziilor; b) achiziionarea unei ntreprinderi de ctre o persoan nerezident n vederea restructurrii; c) fluxul financiar constituit din plasamentele iniiale ale unui nerezident, precum i ctigurile reinvestite de acesta. 20. Investiia de portofoliu este: a) tranzacia care are ca obiect valori mobiliare de natura aciunilor i/sau obligaiunilor; b) tranzacia care are ca scop achiziii imobiliare; c) plasamentul financiar al unui nerezident n achiziionarea unei ntreprinderi; d) valorificarea capitalului pe o pia extern mai avantajoas dect propria pia financiar. 21. Trsturile specifice ale cooperrii economice internaionale: a) cooperarea economic se ntemeiaz i promoveaz un complex de fluxuri; b) reprezint unul dinte fluxurile economice principale, c) deine o serie de elemente cu caracter discriminatoriu; d) introduce un element de continuitate i stabilitate n relaiile economice dintre ri; e) contribuie la dezvoltarea fluxurilor economice existente. 22. Balana de pli externe se ntocmete: a) global; b) regional; c) naional; d) bilateral. 23. Poziia unei economii naionale n raport cu restul lumii se reflect prin intermediul: a) PIB/locuitor; b) balanei de pli externe; c) PNB; d) Balana de creane i angajamente externe. 24. Balana de pli externe reprezint: a) tranzaciile de natur financiar sau comercial ncheiate cu strintatea de ctre rezidenii unei ri; b) fluxurile economice internaionale ale unei economii naionale cu restul lumii; c) prezentarea statistic a tranzaciilor economice, ntr-o perioad dat, ntre rezidenii unei ri i rezidenii altei ri; d) fluxurile reale i financiare ale unei ri cu restul lumii. 25. Balana de pli externe nregistreaz la activ: a) aportul de resurse rezultate din exportul de bunuri, b) reducerea resurselor ca urmare a importurilor de bunuri; c) ncasri din venituri aferente factorilor de producie care au prsit ara; d) poziii financiare reprezentnd creteri ale activelor externe ale rii. 26. Balana de pli externe nregistreaz la pasiv: a) poziii financiare reprezentnd reduceri ale activelor externe; b) reducerea resurselor ca urmare a achiziiei de servicii; c) poziii financiare reprezentnd reducerea pasivelor externe. 27. Balana de pli externe poate fi: a) excedentar; b) echilibrat; c) cu sold nul; d) deficitar. 28. Factorii endogeni ce determin dezechilibrul balanei de pli sunt: a) micorarea intrrilor n valut ca urmare a fluctuaiilor cursului de schimb valutar;

b) c) d) e)

reducerea exportului determinat de calamiti naturale sau de evenimente fortuite; creterea importurilor; reducerea calitii produciei pentru export; restricii cantitative i creterea taxelor vamale sau de alt natur n rile importatoare.

29. Factorii exogeni ce determin dezechilibre ale balanei de pli sunt: a) reducerea deliberat a unor exporturi n scopul industrializrii pieei interne; b) dereglarea preurilor mondiale pentru produsele cu pondere mare n structura exportului i importului; c) reducerea calitii produselor pentru export; d) influena factorilor psihologici i a micrilor speculative de burs ce afecteaz situaia valutei naionale i corelaia dintre preurile interne i cele externe. 30. Modalitile prin care se poate echilibra o balan de pli externe sunt: a) sprijinirea politicii de investiii; b) achiziionarea de aur i alte metale preioase; c) obinerea de credite de la organismele financiare internaionale; d) atragerea de credite guvernamentale, e) sistarea emisiunii de obligaiuni; f) primirea de ajutoare financiare sau materiale; g) ncurajarea importurilor n scopul creterii veniturilor n valut convertibil. 31. Balana de creane i angajamente externe exprim: a) stocul de active i pasive financiare externe existente la un moment dat n relaiile cu nerezidenii; b) stocul de creane i angajamente financiare ale economiei la un moment dat; c) poziia investiional internaional a unei ri. 32. Fiecare component a balanei de creane i angajamente este reflectat prin: a) poziia la nceputul anului i la sfritul anului; b) soldul debitor sau creditor; c) tranzaciile n timpul anului; d) efectele schimbrilor de pre; e) deficitul bugetar; f) efectul modificrii cursului de schimb; g) subveniile i stimulentele acordate. 33. Tratatele comerciale sunt convenii internaionale care reglementeaz: a) schimburile de mrfuri ntre dou sau mai multe state; b) tratatele de comer i navigaie; c) problemele ce deriv din schimburile de mrfuri; d) avantajele pe care statele semnatare se oblig s i le acorde reciproc.

34. Conveniile care reglementeaz transportul internaional de mrfuri pe cale maritim i fluvial poart numele de: a) tratate comerciale; b) clauze eseniale; c) tratate de comer i navigaie; d) acorduri comerciale. 35. Clauzele eseniale care stau la baza relaiilor economice dintre state sunt: a) clauza naiunii celei mai favorizate; b) clauza necondiionat; c) clauza regimului naional; d) clauza regiunii slab dezvoltate. 36. Avantajele oferite de clauza naiunii celei mai favorizate sunt. a) avantaje n perceperea taxelor vamale la import, export i tranzit; b) acord persoanelor fizice sau juridice ale unui stat semnatar drepturi i obligaii n materie economic; c) faciliteaz eliberarea licenelor de import-export, tranzitului de mrfuri, navigaiei maritime i

fluviale. 37. Forma condiionat a clauzei naiunii celei mai favorizate presupune: a) obligaia prilor contractuale de a extinde automat i gratuit altor state semnatare ale tratatului avantaje i privilegii; b) obligaia prilor contractuale de a-i asuma reciproc, fr compensaii, toate avantajele i privilegiile acordate de ele rilor tere n domeniul relaiilor comerciale. 38. Clauza regimului naional prevede: a) obligaia prilor de a acorda persoanelor fizice sau juridice ale unui stat semnatar acele drepturi i obligaii n materie economic ca i naionalilor; b) eliberarea licenelor de import-export, tranzitului maritim, navigaiei maritime i fluviale, c) acelai regim fiscal, condiii de folosire a mijloacelor de transport, a depozitelor, a instalaiilor portuare de care beneficiaz naionalii unui stat semnatar, pentru persoanele fizice i juridice ale altui stat semnatar. 39. Clauza naiunii celei mai favorizate poate avea mai multe forme: a) necondiionat; b) simpla trimitere la art. 1. din GATT; c) condiionat; d) negativ; e) pozitiv. 40. Alianele competitive sunt: a) reele complexe de comunicaii care se stabilesc ntre firme n vederea realizrii unor obiective lucrative n domeniile marketingului, comercializrii, cercetrii i dezvoltrii etc.; b) operaiuni de vnzare-cumprare de bunuri i servicii ntre pri aparinnd unor ri diferite; c) comuniti durabile de interese n domeniul produciei, al transferului de tehnologie, al marketingului i comercializrii. 41. Principalele raiuni ale alianelor competitive constau n: a) complementaritatea tehnologic; b) convergena de interese; c) sporirea poziiei competitive prin aciune comun; d) interesele comune ale prilor. 42. Alianele competitive urmresc realizarea unor obiective pe termen lung cum ar fi: a) creterea competitivitii internaionale; b) crearea unei comuniti durabile de interese n domeniul produciei; c) depirea unor obstacole de politic comercial; d) lupta de concuren. 43. Cooperarea industrial presupune crearea comunitii durabile de interese n domeniul: a) produciei; b) transferului de tehnologie; c) marketingului; d) comercializrii. 44. Principalele caracteristici ale cooperrii industriale sunt: a) centrul operaiunilor este situat n domeniul produciei; b) spiritul de conlucrare domin relaiile dintre parteneri; c) poate fi privit ca o conlucrare n management; d) are un regim normativ specific i o baz juridic distinct. 45. Producia sub licen: a) este operaiunea prin care o firm dobndete, contra plii unui pre, dreptul de a utiliza cunotinele tehnice brevetate ale unei alte firme; b) const n acordarea cu titlu gratuit, a dreptului de utilizare a unei tehnologii de produs. 46. Licenierea prezint urmtoarele caracteristici principale:

a) b) c) d) e) f)

este o form a transferului de tehnologie; este un mijloc de valorificare a unor drepturi de proprietate industrial; este o form de cooperare industrial; presupune colaborare n producie i comercializare; este o modalitate de internaionalizare a afacerilor firmei; presupune un risc sczut.

47. Obligaiile principale ale liceniatorului sunt: a) obligaia de remitere; b) obligaia de garanie, c) obligaia de a exploata licena. 48. Obligaiile liceniatului sunt: a) obligaia de a exploata licena; b) obligaia de remitere; c) obligaia de plat a preului stabilit prin contract. 49. Din punct de vedere a ntinderii obligaiilor cesionarului, contractele de licen se mpart n: a) licen pentru tehnologia curent; b) know-how; c) licene grupate; d) licen pentru tehnologia curent i viitoare. 50. n contractul de licen obiectul transferului se prezint sub forma unui pachet care cuprinde mai multe elemente: a) brevete, mrci de fabric/comer, drepturi de autor; b) specificaii de produs i proces; c) proceduri de control a calitii; d) programe de producie i manuale de instruciuni; e) programe de formare tehnic i profesional. 51. Know-how-ul reprezint ansamblul cunotinelor tehnice: a) brevetabile; b) nebrevetabile. 52. Principalele abuzuri n licenierea internaional sunt: a) obligaia de garanie, privind existena i validitatea dreptului transmis; b) clauza achiziionrilor legate; c) licenele grupate; d) nivelul ridicat al preurilor; e) durata ndelungat a plii ctre cesionat. 53. Franizarea reprezint: a) transferul dreptului de folosin a unor mrci de fabric i plata preului corespunztor; b) un aranjament comercial prin care cedentul acord beneficiarului permisiunea de a se folosi n afaceri de drepturi intelectuale i materiale aparinnd cedentului. 54. Franiza pe produs se aplic n: a) relaiile dintre mai muli productori; b) relaiile dintre productor i detailist; c) relaiile dintre productor i angrosist; d) variante combinate. 55. n a doua generaie se include: a) franiza pe produs; b) franizarea formulei de afaceri. 56. n cazul operaiunii de franizare cedentul asigur beneficiarului: a) posibilitatea de a desfura activiti lucrative sub numele su; b) asisten tehnic, material i, uneori, financiar n timpul derulrii acesteia;

c) asisten tehnic, material i, uneori, financiar att naintea angajrii afacerii, ct i n timpul derulrii acesteia. 57. n operaiunea de franizare: a) cedentul are drept de control asupra modului n care beneficiarul deruleaz afacerile, b) beneficiarul este proprietarul afacerii; c) beneficiarul folosete propriul capital; d) beneficiarul produce componente care urmeaz s fie integrate n produsul finit. 58. Franchising-ul: a) este o form a transferului de tehnologie; b) este o form de valorificare a drepturilor de proprietate intelectual; c) este o firm de cooperare industrial; d) este o form de distribuie internaional; e) este o form de alian competitiv. 59. Deosebirile dintre subproducie i coproducie in, n principal, de: a) gradul de complexitate tehnic a activitii; b) natura raporturilor dintre pri; c) mecanismul operaiunilor; d) obiectul activitii; e) orizontul temporal al operaiunilor. 60. Coproducia reprezint o form de cooperare industrial care presupune: a) un grad ridicat de complexitate tehnic a activitii; b) un grad ridicat de complementaritate a potenialului partenerilor; c) fabricarea de ctre unul din parteneri a unor produse finite identice cu cele ale celuilalt partener. 61. Coproducia organic: a) se bazeaz pe o specializare de tip organologic; b) reprezint nelegerea dintre dou firme din ri diferite de a fabrica independent, sub aspect tehnic, anumite subansamble i de a i livra elementele fabricate pentru a se efectua asamblarea n vederea obinerii produsului finit; c) are ca obiect un bun imobil, d) are ca obiect un bun mobil. 62. Programul comun de producie: a) este o form de cooperare internaional prin care o firm produce pentru o alt firm un produs finit; b) reprezint nelegerea dintre agenii economici din ri diferite privind partajarea gamei de produse; c) are o aplicare larg n industria chimic, farmaceutic, a mijloacelor de transport etc.; d) are la baz diviziunea internaional a muncii intra-ramur. 63. Printre avantajele coproduciei pot fi amintite: a) poteneaz eforturile partenerilor; b) asigur o implicare redus cu resurse i risc sczut; c) asigur acces pe piee externe dificil de penetrat; d) asigur creterea nivelului calitativ al produselor rezultate; e) are un caracter stabil i durabil, f) nu afecteaz autonomia prilor contractante. 64. Subproducia: a) reprezint nelegerea dintre firme din ri diferite privind partajarea gamei de produse; b) este o form de cooperare internaional ntre dou firme prin care firma secundar (ordonator) se angajeaz s produc pentru cealalt firm un produs finit sau componente, piese, subansamble ce urmeaz s fie ncorporate n produsul finit; c) se mai numete i subcontractare. 65. Subproducia are ca variante de baz: a) subproducia de capacitate;

b) producerea de subansamble; c) realizarea de produse finite; d) subproducia de specialitate. 66. n cazul subproduciei de capacitate: a) subcontractantul realizeaz produse finite identice cu cele realizate de ordonator; b) ordonatorul desface produsele realizate de subcontractant sub marc proprie; c) ordonatorul poate satisface cu promptitudine cererea; d) structurile ntreprinderilor se simplific. 67. n cazul subproduciei de specialitate: a) are loc fabricarea de ctre subcontractani a unor produse finite identice cu cele realizate de ordonator; b) subproductorii realizeaz un subansamblu, pies, component etc. n care sunt specializai; c) ordonatorul realizeaz produsul finit. 68. Subproducia de specialitate: a) este o form de cooperare structural; b) scutete ordonatorul de o organiza stocarea de sub produse i piese; c) este un mijloc de simplificare a structurii ntreprinderilor; d) contribuie la sporirea exportului unor produse manufacturate i la obinerea de valut; e) nu afecteaz autonomia prilor contractante. 69. Cooperarea prin societi mixte prezint urmtoarele caracteristici: a) nltur dificultile pe care la ridic cerinele lrgirii capacitilor de producie crora ntreprinderile mici i mijlocii trebuie s le fac fa; b) relaiile dintre pri sunt de lung durat; c) presupune un grad ridicat de complementaritate a potenialului partenerilor; d) are un caracter organic; e) are un caracter complex i evolutiv; f) se poate referi la aciuni de marketing i comercializare; g) se axeaz doar pe activiti productive. 70. Cooperarea prin societi mixte: a) reprezint o cale avantajoas a transferului de tehnologie; b) are un caracter periodic; c) este un mijloc eficient de acces la noi resurse; d) ofer posibilitatea penetrrii unor piee externe. 71. Societile mixte se pot constitui n urmtoarele domenii: a) cercetare-dezvoltare; b) explorarea i exploatarea resurselor naturale; c) construcii; d) engineering; e) producie; f) comercializare; g) servicii. 72. Realizarea operaiunilor de finanare internaional presupune urmtoarele stadii: a) acumularea de ctre cadrul instituional al pieei financiare de fonduri de pe pieele naionale; b) evaluarea internaional a fondurilor atrase; c) dirijarea fondurilor pe destinaii. 73. Investiiile internaionale directe au drept scop: a) sprijinirea rilor n curs de dezvoltare; b) cumprarea de titluri de valoare de pe piaa secundar; c) realizarea unor obiective economice importante. 74. Investiiile internaionale directe se realizeaz n mai multe etape: a) etapa de luare a deciziei de investiie;

b) c) d) e)

etapa pregtitoare, de infirmare i realizare a documentaiilor necesare; etapa de execuie propriu-zis; etapa de exploatare propriu-zis; etapa de lichidare a investiiei.

75. Plasamentul internaional de titluri: a) ofer emitentului de titluri posibilitatea de a obine fonduri bneti foarte mari; b) se face pe o pia financiar naional; c) se face pe o pia financiar internaional. 76. Ajutorul financiar internaional se concretizeaz sub forma: a) ajutorului de dezvoltare; b) finanrilor definitive, c) creditelor pe termen lung; d) donaiilor; e) ajutoarelor materiale sau/i a sumelor virate prin mijloace de plat internaional. 77. n funcie de obiectul de creditare, pe piaa internaional. Creditele se clasific n: a) credite pentru operaiuni de import-export; b) credite de export; c) credite bancare; d) credite pentru nevoi de balan; e) credite interguvernamentale. 78. Creditul furnizor: a) este un credit bancar acordat de o banc din ara exportatorului direct importatorului; b) este un credit acordat de un exportator importatorului, prin livrarea de marf. 79. Creditul de scont: a) se acord n cazurile n care este necesar crearea anumitor depozite bancare; b) este acordat pe termen scurt, pentru acoperirea unor cecuri; c) este creditul obinu de la bnci prin scontarea efectelor de comer. 80. Creditul acordat clienilor care au contractat mprumuturi pe piaa internaional, iar la data scadenei nu au suficiente mijloace de returnare a acestuia este: a) credit de scont; b) credit de cont curent; c) credit de rambursare; d) credit pentru constituirea de depozite. 81. Valutele sunt: a) monede naionale; b) mijloace de plat; c) uniti de cont; d) monede internaionale. 82. Monedele care se schimb liber contra altor monede naionale sau internaionale sunt: a) valute convertibile; b) valute transferabile; c) valute liber-utilizabile. 83. Unele valute puternice emise de ri cu economie dezvoltat pot juca rolul de: a) valute convertibile; b) valute de rezerv. 84. Condiiile pe care o moned trebuie s le ndeplineasc pentru a servi drept valut de rezerv sunt: a) s joace un rol important n operaiunile financiar-valutare internaionale; b) s fie convertibil: c) s se bucure de stabilitate pe termen lung.

85. Monedele internaionale sunt: a) monede liber-convertibile; b) uniti de cont emise de organisme financiare internaionale. 86. Drepturile Speciale de Tragere: a) sunt uniti de cont emise de Fondul Monetar Internaional; b) sunt uniti de cont emise de Banca Mondial; c) pot fi folosite ca mijloace directe de plat; d) pot prelua funciile unei monede de rezerv; e) pot circula nelimitat; f) au o valoare bazat pe metoda coului valutar, g) au un curs valutar relativ instabil. 87. Alocrile de D.S.T.: a) se fac, n principiu, la 5 ani; b) au caracter gratuit; c) pot fi folosite de fiecare stat membru n diverse tipuri de operaiuni pentru a obine alte valute; d) sunt rambursabile. 88. EURO: a) este o moned emis n cadrul Sistemului Monetar Internaional; b) circul efectiv pe pia din 2002; c) i stabilete valoarea pe baza unui co valutar format din 11 monede. 89. Plata contra factur: a) se utilizeaz pentru tranzaciile de mare valoare; b) se utilizeaz n relaiile dintre firmele aparinnd aceluiai grup; c) presupune trimiterea facturii de ctre exportator direct cumprtorului. 90. Plata la predarea mrfii: a) se utilizeaz pentru tranzacii de valoare redus; b) presupune implicarea firmei de transport, care va preda marfa destinatarului numai contra plii n numerar sau cec; c) nu implic riscuri. 91. Acreditivul documentar; a) se folosete atunci cnd perioada dintre momentul n care vnztorul a expediat marfa i momentul n care cumprtorul poate dispune de ea este destul de redus; b) se folosete atunci cnd prile contractante sunt n imposibilitatea de a culege informaii precise asupra posibilitii i solvabilitii lor; c) implic o a treia parte o banc, care se angajeaz s plteasc, independent de solvabilitatea cumprtorului; d) presupune c banca implicat efectueaz plata fr prezentarea documentelor. 92. Incasso-ul documentar: a) se folosete numai dac vnztorul i cumprtorul au ncredere unul n cellalt; b) presupune implicarea unor bnci care gestioneaz documentele i se angajeaz la plat; c) presupune c documentele de livrare sunt remise spre ncasare de ctre banca expeditorului, bncii importatorului; d) are un caracter revocabil pn la executare. 93. Ordinul de plat: a) este o dispoziie dat de o banc altei bnci de a plti unui beneficiar o sum de bani care acoper obligaii ale debitorului fa de creditor; b) se poate folosi atunci cnd partenerii nu se cunosc; c) are un caracter revocabil pn la executare. 94. Garania bancar: a) este o obligaie revocabil de plat a cumprtorului;

b) reprezint un angajament separat i independent de datoria ordonatorului; c) presupune ca banca s plteasc la prima cerere numai dac au fost ndeplinite condiiile din scrisoarea de garanie. 95. Scrisorile de credit; a) sunt variante ale incasso-ului documentar; b) se utilizeaz mai ales n rile de influen anglo-saxon; c) presupun angajamentul irevocabil al bncii emitente fa de exportator de a onora cambiile trase asupra ei; d) angajamentul de plat al bncii este independent de prezentarea documentelor care atest expedierea mrfii. 96. Eurovalutele: a) sunt monede naionale ale statelor din Europa; b) reprezint orice disponibilitate n bnci care funcioneaz n afara teritoriului statului emitent al monedei respective; c) particip la operaiuni comerciale n care nici una din prile contractante nu este rezident al rii emitente. 97. Operaiunile n eurovalute pot prezenta urmtoarele avantaje: a) depuntorul de eurovalute n eurobnci evit restriciile impuse de autoritile emitente ale valutei respective; b) depunerile se pot face n cele mai convenabile bnci; c) dobnda la depozitele n eurovalute este mai mic dect la depozitele n valute. 98. Eurocreditele: a) sunt acordate de un consoriu de bnci; b) au scadene ntre 10 20 ani; c) presupun existen unei bnci coordonatoare din alt ar dect cea a beneficiarului; d) poart o dobnd bazat pe LIBOR; e) implic formarea unui nucleu al consoriului, membrii lui asumndu-i obligaia de a asigura o anumit cot parte din valoarea total a creditului. 99. Datoria extern: a) are efect amplificator, generat de utilizarea resurselor externe atrase; b) are efect limitativ, produs de diminuarea resurselor interne; c) este, prin ea nsi, un fenomen negativ. 100. Indicatorii utilizai n cercetarea procesului de ndatorare extern sunt: a) gradul de ndatorare extern (limita critic se consider a fi 50%); b) rata serviciului datoriei externe; c) gardul de acoperire a plilor prin ncasri. 101. rile care ader la F. M. I. au, printre altele, urmtoarele obligaii: a) eliminarea parial a restriciilor asupra efecturii de pli valutare; b) renunarea la practici monetare discriminatorii; c) convertirea, la cerere, a sumelor n moneda proprie, deinute de late state; d) furnizarea de date economice i financiare necesare pentru operaiunile FMI. Resursele financiare ale FMI sunt formate din: a) cotele de participare ale rilor membre (50% n DST, 50% n moned naional); b) creditele acordate de unele ri industrializate; c) creditele acordate de unele ri arabe, membre OPEC; d) investiiile proprii; e) dobnzile percepute pentru mprumuturile acordate. Sistemul de creditare al FMI: a) are ca principal scop finanarea investiiilor n rile dezvoltate; b) se bazeaz pe sistemul tragerilor; c) permite rii solicitante s cumpere de la FMI anumite cantiti de monede ale rilor membre sau

102.

103.

DST care vor fi rscumprate la scaden; d) permite rilor membre s obin un volum total de credite de pn la 10 ori cota de participare. 104. Cotele subscrise de rile membre la BIRD: a) sunt stabilite n funcie de PIB, rezervele monetare i ali indicatori care caracterizeaz nivelul de dezvoltare economic i financiar a fiecrei ri membre; b) sunt vrsate n proporie de 10%; c) include o tran de 1% n aur sau dolari SUA, liberi utilizabili de ctre banc pentru acordarea de mprumuturi. Creditele acordate de BIRD: a) sprijin reconstrucia i progresul rilor n curs de dezvoltare; b) au scadene de pn la 20 de ani; c) depind de cota de participare la capitalul social; d) se acord pe baz de proiecte. Globalizarea economiei i a produciei are la baz urmtoarele fenomene: a) disproporia dintre acumulrile de capital lichid i nevoia de astfel de capital; b) progresul informaticii, al comunicaiilor i transporturilor care fac posibile cele mai sofisticate combinaii de activiti productive i de servicii; c) reducerea barierelor naturale i artificiale n calea fluxurilor internaionale de mrfuri i servicii, de capital i de tiin. Evoluia economiei mondiale se poate caracteriza prin: a) creterea produciei materiale i diversificarea structurii acesteia n care statele dezvoltate dein ponderea principal, ritmurile cele mai mari i nivelul tehnologic cel mai nalt; b) intensificarea micrilor de capital n circuitul economic internaional; c) tendina unei creteri necontrolate a populaiei; d) apariia unor crize mondiale de resurse; e) intensificarea rolului unor organizaii internaionale; f) decuplarea produciei materiale de fora de munc. Mutaiile substaniale ce au loc n structura economiei mondiale sunt: a) decuplarea economiei produselor secundare de economia produselor primare; b) adncirea i creterea complexitii fenomenului de interdependen internaional; c) decuplarea produciei materiale de fora de munc; d) trecerea la lanul de distribuie i la bursele de mrfuri n locul pieelor tradiionale; e) intensificarea micrilor de capital n circuitul economic internaional. Investiiile strine directe se definesc ca: a) transferul unui pachet industrial ce permit investitorului s exercite dreptul de control asupra investiiei; b) proprietatea unui rezident strin asupra unor active (mijloace fixe) cu scopul de a controla folosirea acestor active; c) participarea direct la conducerea i organizarea produciei activelor n care s-a investit, a investitorului.

105.

106.

107.

108.

109.

110. Modalitile concrete prin care nu agent economic poate realiza o investiie cu component internaional sunt: a) achiziionarea unei firme strine sau fuziunea cu o astfel de firm; b) cumprarea de aciuni de pe o pia strin sau emise de o alt firm din alt ar; c) crearea unor societi mixte; d) ncheierea unui contract internaional de leasing cu componenta investiional. 111. Investitorii strini participani la investiiile comune pot fi: a) investitori strategici; b) investitori de portofoliu; c) investitori majoritari; d) investitori de control.

112.

Avantajele competitive ale economiei romneti sunt: a) dimensiunea pieei interne; b) accesul pe pieele de export; c) percepia extern a climatului intern de afaceri; d) fora de munc; e) accesibilitatea resurselor naturale. Factorii care descurajeaz investiiile strine n Romnia sunt: a) percepia extern a climatului intern de afaceri; b) accesul pe pieele de export; c) disfuncionaliti ale cadrului legislativ; d) condiiile de operare pe piaa local.

113.

114. Principalele disfuncionaliti la nivel economic n condiiile de operare pe piaa local au fost generate de: a) lipsa unei infrastructuri adecvate: comunicaii, transporturi, telecomunicaii; b) lipsa spaiilor pentru birouri i locuine pentru personalul strin; c) elaborarea i aplicarea n practic a unei politici guvernamentale coerente de promovare investiional; d) atitudinea negativ a conducerii societilor cu capital de stat fa de participarea capitalului strin, n special n sfera comerului i turismului; e) aplicarea unor tarife difereniate investitorilor strini la hoteluri, n transportul aerian. 115. Principalele direcii n care este necesar s se acioneze n vederea promovrii investiiilor strine sunt: a) elaborarea i aplicarea n practic a unei politici guvernamentale coerente de promovare investiional; b) monopolizarea de ctre unele ministere, departamente i alte instituii a activitii de constituire de societi cu capital strin pentru unitile din subordine, contrar prevederilor legii; c) consolidarea i dezvoltarea cadrului instituional ce circumscrie activitatea de promovare a investiiilor strine n Romnia; d) completarea i mbuntirea cadrului juridic, specific i general, care s rspund exigenelor unei economii de pia. 116. Efectul indirect al activitii ntreprinderilor multinaionale se reflect n: a) comenzile transmise ntreprinderilor naionale; b) reducerea taxelor i a impozitelor aferente importurilor; c) crearea de noi locuri de munc; d) ncurajeaz industria orizontal. Investiiile ntreprinderilor multinaionale au ca obiective: a) extinderea pieelor interne; b) creterea exporturilor; c) atragerea forei de munc ieftine; d) utilizarea n industrie a tehnologiei de vrf.

117.

118. Contribuia investiiilor strine directe la creterea economic n rile n curs de dezvoltare deriv din: a) rolul ntreprinderilor multinaionale n economia mondial; b) evoluiile ce prefigureaz schimbri rapide n creterea economic mondial; c) independena rilor n curs de dezvoltare n privina tehnologiilor, pregtirea i calificarea forei de munc. 119. ntreprinderile multinaionale influeneaz comportamentul de economisiri individuale prin: a) crearea de noi locuri de munc; b) salarii mai mari dect la ntreprinderile locale; c) venituri mai mari ale furnizorilor locali; d) scutiri de la plata taxelor i impozitelor. 120. ntreprinderile multinaionale influeneaz volumul economiilor prin urmtoarele instrumente instituionale:

a) b) c) d) 121.

depozite directe n conturi de economii; calificarea forei de munc; planuri de pensii; stimulente salariale pentru contractarea de asigurri.

Prezena ntreprinderilor multinaionale n diverse activiti are urmtoarele avantaje: a) atrage finanrile bncilor mondiale; b) stabilete legturi cu economia n care se plaseaz; c) faciliteaz accesul pe pieelor locale sau externe; d) transfer cunotine, pregtire i asisten tehnic i financiar; e) furnizeaz resurse ce pot fi folosite n alte sectoare de producie din ara gazd.

122. Efectul direct al investiiilor strine directe n rile n curs de dezvoltare se realizeaz prin: a) contribuia la o productivitate mai ridicat a factorilor; b) schimbarea structurii produselor pentru piaa intern i pentru export; c) colaborarea cu instituiile de cercetare locale; d) introducerea inovaiilor organizatorice i practicilor manageriale performante; e) efectele stimulatoare i concureniale ale prezenei filialelor unor ntreprinderi multinaionale. 123. Efectele indirecte ale investiiilor strine directe n rile n curs de dezvoltare se realizeaz prin: a) colaborarea cu instituiile de cercetare locale; b) contribuia la o productivitate mai ridicat a factorilor; c) efectele stimulatoare i concureniale ale prezenei filialelor unor ntreprinderi multinaionale; d) transferul de tehnologii; e) angajarea i pregtirea personalului local. 124. Avantajele locale ale amplasrii activitilor de cercetare-dezvoltare n rile n curs de dezvoltare sunt: a) disponibilitatea unor condiii de cercetare i a oamenilor de tiin; b) transferul de tehnologii; c) strategiile globale ale multinaionalelor. 125. Cadrul naional este condiionat prin intermediul politicilor publice cu privire la: a) infrastructura fizic; b) dezvoltarea resurselor umane; c) disponibilitatea unor condiii de cercetare i a oamenilor de tiin; d) tehnologia i investiiile strine directe; e) comerul internaional, factorul pre, capitalul de investiii, subveniile.

126. Formele de participare ale instituiilor multinaionale la nvmnt, n pregtirea managerial i tehnic se materializeaz prin: a) introducerea unor noi valori n comportamentul economic i accesul la informaii; b) acord burse de studii la diferite universiti; c) organizeaz programe de pregtire proprii sau chiar centre de pregtire; d) factorul pre, capitalul de investiii, subveniile. 127. Contribuia investiiilor strine directe asupra economiilor n tranziie se materializeaz prin: a) reforma economic a unor ntreprinderi industriale locale; b) Europa Occidental a contribuit la restabilirea relaiilor comerciale cu Europa Central; c) dezvoltarea comerului internaional al rilor gazd; d) rolul schimburilor comerciale n promovarea creterii economice, ct i prin stimularea procesului de ajustare; e) dezvoltarea resurselor umane i a pregtirii profesionale. 128. n rile cu economie n tranziie impactul direct al ntreprinderilor multinaionale se situeaz n: a) sistemul financiar-bancar i piaa de capital; b) reorientarea cadrului legislativ; c) sistemul de distribuie; d) promovarea comerului exterior.

129. ntreprinderile multinaionale particip direct la procesul de privatizare din rile n tranziie prin: a) mijloace financiare substaniale la cumprarea ntreprinderilor de stat; b) contribuie la reducerea decalajului ntre rata de economisiri i rata de investiii; c) ncurajeaz iniiativa particular. 130. ntreprinderile multinaionale particip indirect la procesul de privatizare din rile n tranziie prin: a) ncurajeaz iniiativa particular; b) contribuie la reducerea decalajului ntre rata de economisiri i rata de investiii; c) efectul demonstrativ i prin relaiile pe care le dezvolt n economie. 131. Factorii care influeneaz major interdependenele economice internaionale sunt: a) asimetria dintre nivelurile de dezvoltare ale statelor; b) rile cu economie slab dezvoltat; c) decalajele mari n ceea ce privete productivitatea muncii; d) creterea importurilor n rile n tranziie. 132. Premisele ce au dus la creterea sensibilitii economiilor naionale fa de evoluia i tendinele economiei internaionale sunt: a) creterea sau scderea preurilor la materii prime, materiale i combustibili; b) dezvoltarea regional; c) majorarea sau reducerea dobnzilor la credite; d) ponderea mare a datoriilor externe ale unor ri; e) creterea importurilor n rile n tranziie. 133. Specializarea internaional are ca scop: a) dezvoltarea tranzaciilor internaionale; b) adaptarea potenialului economic naional, a economiei interne la cerinele pieei mondiale; c) integrarea economiilor naionale n organismele internaionale. 134. Fluxurile financiare independente fa de activitatea comercial cuprind: a) credite externe acordate sau primite; b) investiiile externe directe sau de portofoliu, c) prestrile de servicii; d) veniturile din plasamente financiare; e) transferuri financiare unilaterale. Balana de pli externe reprezint: a) tranzaciile de natur financiar sau comercial ncheiate cu strintatea de ctre rezidenii unei ri; b) fluxurile economice internaionale ale unei economii naionale cu restul lumii; c) prezentarea statistic a tranzaciilor economice, ntr-o perioad dat, ntre rezidenii unei ri i rezidenii altei ri; d) fluxurile reale i financiare ale unei ri cu restul lumii. Tratatele comerciale sunt convenii internaionale care reglementeaz: a) schimburile de mrfuri ntre dou sau mai multe state; b) tratatele de comer i navigaie; c) problemele ce deriv din schimburile de mrfuri; d) avantajele pe care statele semnatare se oblig s i le acorde reciproc. 137. Avantajele oferite de clauza naiunii celei mai favorizate sunt. a) avantaje n perceperea taxelor vamale la import, export i tranzit; b) acord persoanelor fizice sau juridice ale unui stat semnatar drepturi i obligaii n materie economic; c) faciliteaz eliberarea licenelor de import-export, tranzitului de mrfuri, navigaiei maritime i fluviale. 138. Forma condiionat a clauzei naiunii celei mai favorizate presupune:

135.

136.

a) obligaia prilor contractuale de a extinde automat i gratuit altor state semnatare ale tratatului avantaje i privilegii; b) obligaia prilor contractuale de a-i asuma reciproc, fr compensaii, toate avantajele i privilegiile acordate de ele rilor tere n domeniul relaiilor comerciale. 139. Clauza regimului naional prevede: a) obligaia prilor de a acorda persoanelor fizice sau juridice ale unui stat semnatar acele drepturi i obligaii n materie economic ca i naionalilor; b) eliberarea licenelor de import-export, tranzitului maritim, navigaiei maritime i fluviale, c) acelai regim fiscal, condiii de folosire a mijloacelor de transport, a depozitelor, a instalaiilor portuare de care beneficiaz naionalii unui stat semnatar, pentru persoanele fizice i juridice ale altui stat semnatar. 140. Producia sub licen: a)este operaiunea prin care o firm dobndete, contra plii unui pre, dreptul de a utiliza cunotinele tehnice brevetate ale unei alte firme; b)const n acordarea cu titlu gratuit, a dreptului de utilizare a unei tehnologii de produs. 141. Franchising ul: a) este o form a transferului de tehnologie; b) este o form de valorificare a drepturilor de proprietate intelectual; c) este o firm de cooperare industrial; d) este o form de distribuie internaional; e) este o form de alian competitiv. Deosebirile dintre subproducie i coproducie in, n principal, de: a) gradul de complexitate tehnic a activitii; b) natura raporturilor dintre pri; c) mecanismul operaiunilor; d) obiectul activitii; e) orizontul temporal al operaiunilor. Valutele sunt: a) b) c) d) monede naionale; mijloace de plat; uniti de cont; monede internaionale.

142.

143.

144.

Acreditivul documentar; a) se folosete atunci cnd perioada dintre momentul n care vnztorul a expediat marfa i momentul n care cumprtorul poate dispune de ea este destul de redus; b) se folosete atunci cnd prile contractante sunt n imposibilitatea de a culege informaii precise asupra posibilitii i solvabilitii lor; c) implic o a treia parte o banc, care se angajeaz s plteasc, independent de solvabilitatea cumprtorului; d) presupune c banca implicat efectueaz plata fr prezentarea documentelor. Eurovalutele: a) b) c) sunt monede naionale ale statelor din Europa; reprezint orice disponibilitate n bnci care funcioneaz n afara teritoriului statului emitent al monedei respective; particip la operaiuni comerciale n care nici una din prile contractante nu este rezident al rii emitente.

145.

146.

Monedele internaionale sunt: a) monede liber convertibile; b) uniti de cont emise de organisme financiare internaionale. Alocrile de D. S: T: :

147.

a) b) c) d)

se fac, n principiu, la 5 ani; au caracter gratuit; pot fi folosite de fiecare stat membru n diverse tipuri de operaiuni pentru a obine alte valute; sunt rambursabile.

148. rile care ader la F. M. I. au, printre altele, urmtoarele obligaii: a) eliminarea parial a restriciilor asupra efecturii de pli valutare; b) renunarea la practici monetare discriminatorii; c) convertirea, la cerere, a sumelor n moneda proprie, deinute de late state; d) furnizarea de date economice i financiare necesare pentru operaiunile FMI. 149. Sistemul de creditare al FMI: a) are ca principal scop finanarea investiiilor n rile dezvoltate; b) se bazeaz pe sistemul tragerilor; c) permite rii solicitante s cumpere de la FMI anumite cantiti de monede ale rilor membre sau DST care vor fi rscumprate la scaden; d) permite rilor membre s obin un volum total de credite de pn la 10 ori cota de participare. 150. Creditele acordate de BIRD: e) sprijin reconstrucia i progresul rilor n curs de dezvoltare; f) au scadene de pn la 20 de ani; g) depind de cota de participare la capitalul social; h) se acord pe baz de proiecte. 151. Subproducia de specialitate: a) este o form de cooperare structural; b) scutete ordonatorul de o organiza stocarea de sub produse i piese; c) este un mijloc de simplificare a structurii ntreprinderilor; d) contribuie la sporirea exportului unor produse manufacturate i la obinerea de valut; e) nu afecteaz autonomia prilor contractante. Societile mixte se pot constitui n urmtoarele domenii: a) cercetare dezvoltare; b) explorarea i exploatarea resurselor naturale; c) construcii; d) engineering; e) producie; f) comercializare; g) servicii. Investiiile internaionale directe au drept scop: a) sprijinirea rilor n curs de dezvoltare; b) cumprarea de titluri de valoare de pe piaa secundar; c) realizarea unor obiective economice importante. Plasamentul internaional de titluri: a) ofer emitentului de titluri posibilitatea de a obine fonduri bneti foarte mari; b) se face pe o pia financiar naional; c) se face pe o pia financiar internaional. n funcie de obiectul de creditare, pe piaa internaional. Creditele se clasific n: a) credite pentru operaiuni de import export; b) credite de export; c) credite bancare; d) credite pentru nevoi de balan; e) credite interguvernamentale. Creditul de scont: a) se acord n cazurile n care este necesar crearea anumitor depozite bancare; b) este acordat pe termen scurt, pentru acoperirea unor cecuri;

152.

153.

154.

155.

156.

c) este creditul obinu de la bnci prin scontarea efectelor de comer. 157. Ordinul de plat: a) este o dispoziie dat de o banc altei bnci de a plti unui beneficiar o sum de bani care acoper obligaii ale debitorului fa de creditor; b) se poate folosi atunci cnd partenerii nu se cunosc; c) are un caracter revocabil pn la executare. Scrisorile de credit; a) sunt variante ale incasso ului documentar; b) se utilizeaz mai ales n rile de influen anglo saxon; c) presupun angajamentul irevocabil al bncii emitente fa de exportator de a onora cambiile trase asupra ei; d) angajamentul de plat al bncii este independent de prezentarea documentelor care atest expedierea mrfii. Operaiunile n eurovalute pot prezenta urmtoarele avantaje: a) depuntorul de eurovalute n eurobnci evit restriciile impuse de autoritile emitente ale valutei respective; b) depunerile se pot face n cele mai convenabile bnci; c) dobnda la depozitele n eurovalute este mai mic dect la depozitele n valute. Datoria extern: a) are efect amplificator, generat de utilizarea resurselor externe atrase; b) are efect limitativ, produs de diminuarea resurselor interne; c) este, prin ea nsi, un fenomen negativ. Cooperarea prin societi mixte prezint urmtoarele caracteristici: a) nltur dificultile pe care la ridic cerinele lrgirii capacitilor de producie crora ntreprinderile mici i mijlocii trebuie s le fac fa; b) relaiile dintre pri sunt de lung durat; c) presupune un grad ridicat de complementaritate a potenialului partenerilor; d) are un caracter organic; e) are un caracter complex i evolutiv; f) se poate referi la aciuni de marketing i comercializare; g) se axeaz doar pe activiti productive. Ajutorul financiar internaional se concretizeaz sub forma: a) ajutorului de dezvoltare; b) finanrilor definitive, c) creditelor pe termen lung; d) donaiilor; e) ajutoarelor materiale sau/i a sumelor virate prin mijloace de plat internaional. Creditul furnizor: a) este un credit bancar acordat de o banc din ara exportatorului direct importatorului; b) este un credit acordat de un exportator importatorului, prin livrarea de marf. 164. Creditul acordat clienilor care au contractat mprumuturi pe piaa internaional, iar la data scadenei nu au suficiente mijloace de returnare a acestuia este: a) credit de scont; b) credit de cont curent; c) credit de rambursare; d) credit pentru constituirea de depozite. Globalizarea economiei i a produciei are la baz urmtoarele fenomene: a) disproporia dintre acumulrile de capital lichid i nevoia de astfel de capital; b) progresul informaticii, al comunicaiilor i transporturilor care fac posibile cele mai sofisticate combinaii de activiti productive i de servicii; c) reducerea barierelor naturale i artificiale n calea fluxurilor internaionale de mrfuri i servicii, de capital i de tiin.

158.

159.

160.

161.

162.

163.

165.

166.

Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a) relaiile valutare i financiare internaionale asigur o anumit distribuire i redistribuire a produsului mondial de bunuri i servicii; b) prin relaiile financiare internaionale se realizeaz dezvoltarea i modernizarea economiilor naionale; c) relaiile valutare i financiare internaionale se bazeaz pe existena unui anumit mijloc de plat recunoscut i acceptat de toate economiilor naionale. Care din urmtoarele elemente sunt caracteristice alianelor competitive? a) sunt reele complexe de comunicaii ce se stabilesc ntre firme n vederea realizrii unor obiective lucrative n domeniile marketing, comercializare, producie, cercetare dezvoltare; b) se refer la conlucrarea n producerea a dou sau mai multe produse; c) se formeaz n vederea punerii n valoare a capacitii specifice a fiecrui partener printrun aranjament de prestaii reciproce; d) tind s evolueze spre forme instituionale. Care din urmtoarele activiti sunt incluse n cooperarea industrial? a) conlucrarea n producerea a dou sau mai multe produse; b) conlucrarea n folosirea aceleai tehnologii; c) construcia de obiective industriale; d) operaiunile franizare; e) operaiunile de liceniere. 169. Operaiunea prin care o firm dobndete dreptul de a utiliza cunotinele tehnice ale altei firme contr plii unui pre se numete: a) coproducie; b) subproducie; c) franizare; d) liceniere. 170. Condiiile pe care o moned trebuie s le ndeplineasc pentru a servi drept valut de rezerv sunt: a) s joace un rol important n operaiunile financiar valutare internaionale; b) s fie convertibil: c) s se bucure de stabilitate pe termen lung.

167.

1) 4) 7) 10) 13) 16) 19) 22) 25) 28) 31) 34) 37) 40) 43) 46) 49) 52) 55) 58) 61) 64) 67) 70) 73) 76) 79) 82) 85) 88) 91) 94) 97) 100) 103) 106) 109) 112) 115) 118) 121) 124) 127) 130) 133) 136) 139) 142) 145) 148) 151) 154) 157) 160) 163) 166) 169)

RSPUNSURI TESTE GRIL ECONOMIE INTERNAIONAL b 2) a, b 3) a, c a, c, d 5) b 6) a, c, d b, c, e 8) a, c 9) a, b, c a, c, d 11) a, c, d, e 12) a, c b 14) a, c, e, f 15) a, c a, c 17) a, c, e 18) a, b, d, e a, c 20) a, d 21) a, d, e a, b, d 23) b, d 24) a, c, d a, c 26) b, c 27) a, b, c, d b, c, d 29) b, d 30) a, c, d, f a, b, c 32) a, c, d, f 33) a, c c 35) a, c 36) a, c b 38) a, c 39) a, b, c, d, e a 41) a, b, c, d 42) a, c, d a, b, c, d 44) a, c, d 45) a a, b, c, d, e 47) a, b 48) a, c a, d 50) a, b, c, d, e 51) b b, c, d, e 53) b 54) b, c, d b 56) a, c 57) a, b, c b, d, e 59) b, c, e 60) a, b a, b, c, d 62) b, c, d 63) a, d, e, f c 65) a, b, c, d 66) a, b, c b, c 68) a, b, c 69) b, d, e, f a, c, d 71) a, b, c, d, e, f, g 72) a, b, c c 74) b, c, d, e 75) a, b, c a, b, c, d, e 77) a, c, d, e 78) b c 80) c 81) a, b a 83) b 84) a, c a, b 86) a, d, f 87) a, b, c b, c 89) b, c 90) a, b b, c 92) a, c 93) a, c b, c 95) b, c 96) b, c a, b 98) a, d, e 99) a, b b 101) b, c, d 102) b, c, d, e b, c 104) a, b, c 105) a, b, d b, c 107) a, c, d, e 108) a, c, d, e a, b, c 110) a, b, c, d 111) a, c, d b, c, d, e 113) a, b, d, e 114) a, c, d a, b, d, e 116) a, c, d 117) a, c, d a, b, d 119) a, b 120) a, b, c a, c, d 122) a, b, c, d, e 123) a, b, d a, c, d 125) a, b, c 126) a, b, d, e b, c 128) a, b, c, d, e 129) a, b, c, d a, b 131) a, c 132) a, c, d b 134) a, b, d, e 135) a, c, d a, c 137) a, c 138) b a, c 140) a 141) b, d, e b, c, e 143) a, b 144) b, c b, c 146) a, b 147) a, b, c b, c, d 149) b, c 150) a, b, d a, b, c 152) a, b, c, d, e, f, g 153) c a, b, c 155) a, c, d, e 156) c a, c 158) b, c 159) a, b a, b 161) b, d, e, f 162) a, b, c, d, e b 164) c 165) b, c a, b, c 167) a, c, d 168) a, b, c d 170) a, c

TESTE MARKETING INTERNAIONAL 1. Publicitatea comercial ndeplinete funciile sale dup principiul A.I.D.A. care nseamn: a) achiziionare, interes, dorin, atenie; b) atenie, intenie, decizie, achiziie; c) atenie, interes, dorin, achiziie; d) atenie, investigare, dorin, achiziionare. 2. Pentru promovarea unei cri pentru cercettori este mai indicat s folosim ca i canale de comunicare: a) radioul; b) televiziunea; c) flyere; d) reviste de specialitate. 3. Printre cauzele reducerii volumului de vnzri n etapa de declin se numr: a) creterea concurenei interne i internaionale; b) creterea frecvenei medii de cumprare; c) meninerea produsului pe pia; d) crearea sau penetrarea reelelor de distribuie. Cum justificai rspunsul ? 4. Marketingul extern are n vedere: a) activitatea firmei prestatoare de pregtire, motivare i antrenare a personalului n scopul de a presta servicii de calitate consumatorilor; b) aciunea obinuit a firmei de fixare a tarifelor, distribuirea i promovarea serviciului ctre consumatori; c) realizarea unui mix a crui component central o formeaz produsul creat i livrat (constituit din ambian, personal de contact, echipamente, participarea clientului), aciunile promoionale (publicitate la locul vnzrii, comunicare interpersonal), preul efectiv i distribuia (preluarea comenzii, ordonarea cererii, organizarea plii etc.). d) creterea ataamentului propriilor angajai fa de firm S se argumenteze varianta corect. 5. n ce ar nu e bine s pui denumirea unei maini Nova? a) Romnia b) Ungaria c) Argentina d) Australia. 6. n sectorul serviciilor: a) serviciul nu poate fi transportat; b) serviciul poate fi revndut; c) serviciul exist naintea cumprrii; d) serviciul poate fi stocat. 7. n categoria produselor inferioare din punct de vedere al coeficientului de elasticitate a cererii n funcie de venit intr: a) produsele de mbrcminte; b) produsele electronice; c) locuina; d) cartofii, pinea, pastele finoase; e) transporturile; f)sntatea; g) timpul liber. Indicai rspunsul corect i justificai alegerea fcut avnd n vedere i celelalte categorii de bunuri. 8. Lansarea produsului la un pre sczut i cu cheltuieli mari de promovare semnific faptul c firma a ales: a) Strategia de ptrundere rapid pe pia; b) Strategia de ptrundere lent pe pia; c) Strategia de fructificare rapid a avantajului pe pia;

d) Strategia de fructificare lent a avantajului pe pia. Justificai rspunsul dumneavoastr i indicai diferena ntre aceste strategii. 9. Mixul promoional nu include: a) Marketingul direct; b) Relaiile publice; c) Logistica; d) Promovarea vnzrilor. Indicai rspunsul corect i argumentai alegerea fcut ncadrnd conceptele n mixul de marketing. 10. Printre strategiile liderului se numr: a) Strategia de stimulare a cererii totale; b) Modificarea produsului; c) Strategia de ptrundere rapid pe pia; d) Atacul frontal. S se justifice variantele corecte, enumernd i celelalte strategii ale liderului care nu au fost menionate n test. 11. Categoria componentelor corporale include: a) numele i marca; b) totalitatea caracteristicilor merceologice date de utilitatea funcional a produsului; c) instruciunile de utilizare; d) totalitatea informaiilor transmise de productor n mediu; e) brevetele i licenele; f) preul produsului i totalitatea serviciilor ce nsoesc produsul n vederea sporirii utilitii sale. 12. Produsul potenial este: a) format din setul de funcii pe care consumatorul ateapt s le gseasc la produsul vizat; b) produsul care prezint avantaje ce l individualizeaz fa de produsele concurenei c) nivelul posibil al produsului i necesit adugarea unor funcii i avantaje care nu exist nc; d) produsul aprut pe fondul unor procese investiionale, care au adus renume i succes firmei; e) nicio variant nu este corect. 13. Cheia nelegerii importanei produsului: a) este de a-l privi din perspectiva productorului - ca sum de beneficii i satisfacii ce l ajut s-i rezolve problemele; b) are la baz costurile mici i un nivel al produciei ct mai sczut; c) este dat de lansarea respectivului produs la un pre sczut i cu cheltuieli mici de promovare; d) este de a-l privi din perspectiva clientului - ca sum de beneficii i satisfacii care l ajut s-i rezolve problemele; e) nicio variant nu este corect. 14. Firma trebuie s ncerce s-i lrgeasc piaa de desfacere, acionnd asupra urmtorilor factori: a) numrul consumatorilor i frecvena medie de cumprare; b) numrul consumatorilor i publicitate; c) publicitate i frecvena medie de cumprare; d) publicitate i pia potenial; e) pia potenial i pia efectiv. 15. Politica de distribuie implic urmtoarele fluxuri economice: 1. fluxul negocierilor; a) (1-2-3-5) 2. fluxul transferului titlului de b) (1-2-4-5) proprietate; c) (1-2-3-4-5) 3. fluxul informaional; d) (1-3-4-5-6) 4. fluxul promoional; e) (2-3-4-5-6) 5. fluxul produsului; f) toate 6. fluxul decontrilor. variantele sunt corecte.

16. Cadourile promoionale: a) oferte gratuite dintr-un produs sau serviciu ce se ntlnesc frecvent n cazul cosmeticelor sau detergenilor; b) certificate care dau posesorului dreptul de a beneficia de o anumit reducere de pre (bine precizat) atunci cnd achiziioneaz un anumit produs; c) sunt articole, inscripionate cu numele firmei care le acord, oferite gratuit consumatorilor; d) sunt operaiuni ce folosesc televiziunea ca mijloc de comunicare direct; e) sunt filme documentare pe diverse teme cu mrturii ale unor persoane vindecate sau satisfcute de reetele prescrise, urmate de prezentarea produsului sau serviciului i de un numr de telefon gratuit. 17. Distribuia selectiv: a) este cunoscut i sub denumirea de distribuie de mas; b) reprezint strategia la care recurg productorii care doresc ca produsele lor s fie disponibile n ct mai multe puncte de desfacere (magazine); c) realizeaz o recunoatere relativ a mrcii; d) nu presupune intermediari, n care firma productoare are ncredere c-i va pstra i-i va vinde produsele; e) folosit de productori pentru a restrnge numrul intermediarilor care distribuie un produs ntr-o anumit zon; f) este utilizat pentru produsele de lux (ceasuri Rolex, autoturisme Mercedes etc.). 18. Publicitatea de produs (serviciu): a) pune accent pe elementele ce asigur superioritatea unei mrci sau a unui brand, n condiiile comercializrii pe pia a unor produse sub mrci diferite i destinate s satisfac nevoi similare; b) vizeaz transmiterea de informaii privind activitatea unei organizaii, performanele acesteia n domeniul n care activeaz, tradiia, valorile i cultura sa, implicarea n viaa comunitii etc., c) urmrete stimularea cererii de consum, fiind forma cea mai frecvent utilizat; d) urmrete realizarea unei imagini favorabile n optica beneficiarilor, furnizorilor de resurse, instituiilor financiare (de exemplu bncile) i administrative; e) nicio variant nu este corect. 19. n cadrul mixului de marketing, produsul poate fi: a) un bun tangibil; b) un serviciu; c) o idee; d) o organizaie; e) o persoan; f) un loc; g) toate variantele anterioare sunt corecte; h) doar variantele a) i b) sunt corecte. 20. Produsul ateptat este: a) format din setul de funcii pe care consumatorul ateapt s le gseasc la produsul vizat; b) produsul care prezint avantaje ce l individualizeaz fa de produsele concurenei c) nivelul posibil al produsului i necesit adugarea unor funcii i avantaje care nu exist nc; d) produsul aprut pe fondul unor procese investiionale, care au adus renume i succes firmei; e) nicio variant nu este corect. 21. O mas bun, hrnitoare, ntr-o ambian deosebit este considerat a fi: a) produsul amplificat; b) produsul ateptat; c) produsul potenial; d) produsul generic; e) nivelul fundamental. 22. Problemele etapei de lansare nu vizeaz: a) crearea reelelor de distribuie; b) nfrngerea rezistenei consumatorilor i a utilizatorilor la modificarea obiceiurilor de consum i a comportamentului de cumprare; c) crearea sau penetrarea reelelor de distribuie; d) difuzarea imaginii produsului n contiina consumatorilor i utilizatorilor;

e) obinerea creditelor necesare dezvoltrii capacitilor de producie; f) rezolvarea unor probleme tehnice i tehnologice inerente nceputului, precum ajustri, ncercri, probe funcionale i de anduran, omologri de prototipuri sau de serie. 23. Strategia de fructificare rapid a avantajului pe pia se recomand n cazul n care: 1. piaa produsului este vast; 2. o mare parte a pieei poteniale nu tie de existena produsului, fiind necesare deci aciuni promoionale intense; 3. cei care cunosc produsul l doresc foarte mult i nu sunt sensibili la preul ridicat al acestuia; 4. consumatorii tiu de existena produsului i sunt sensibili la pre; 5. concurena potenial este limitat; 6. firma se confrunt cu o concuren potenial i dorete s creeze n rndul consumatorilor preferina pentru marca sa. a) (2-4-6) b) (1-3-5) c) (2-4-5) d) (1-3-6) e) (2-3-6) 24. Majoritatea specialitilor trateaz ambalarea ca fiind un element al: a) strategiei de difereniere; b) strategiei de poziionare; c) strategiei de adoptare a cuplului produse-piee; d) strategiei de produs; e) strategiei de marketing difereniat; f) strategiei de meninere a cotei de pia; g) strategiei de pre; h) strategiei distribuiei exclusive. 25. Strategia de marketing nedifereniat: a) este strategia prin care eforturile firmei sunt concentrate pe un segment mic al pieei totale, respectiv pe o ni specific unui cuplu produs-pia identificat; b) este strategia ce vizeaz activitatea firmelor care i adapteaz produsele i alte elemente ale mixului de marketing fiecrui segment al pieei; c) este strategia prin care firma caut un singur produs care s satisfac pe consumatorii cu putere de cumprare; d) poate fi considerat ca fiind echivalentul comercial al standardizrii i al produciei de mas; e) poate fi utilizat atunci cnd firma are resurse limitate, cnd segmentul de pia este nc neexploatat, cnd strategia de concentrare constituie o trambulin pentru viitoare extinderi. 26. Teoria militar susine c: a) o serie continu de atacuri minore produce adeseori un impact, o dezorganizare i o confuzie mai mari n rndurile inamicului dect cteva atacuri de anvergur; b) un atac puternic, la vrf, garanteaz nfrngerea adversarului; c) ofensiv ampl pe mai multe fronturi va spulbera inteniile adversarului; d) concentrarea forelor n punctele slabe ale inamicului va obliga concurentul s obin rezultatele mai slabe; e) nicio variant nu este corect. 27. Din categoria preurilor psihologice nu face parte: a) preul de prestigiu; b) preul lider; c) preul momeal; d) preul magic; e) preul perfect. 28. Sunt considerate obiective orientate spre profit: 1. profitul minimal; 2. alegerea unei strategii de pre; 3. maximizarea profitului; a) b) c) d) (1-2-3) (1-4-5) (1-3-6) (2-4-5)

4. maximizarea venitului actual; 5. maximizarea volumului vnzrilor; 6. nivelul scontat de recuperare a investiiei.

e) (1-3-5)

29. Care dintre itemii de mai jos nu se regsesc printre obiectivele publicitii: 1. a cumpra; 4. a convinge; 2. a informa; 5. a reaminti; 3. a induce; 6. a manipula. a) (1-2-4) b) (1-3-6) c) (2-3-4) d) (2-5-6) e) (3-4-5) 30. La nivelul unei firme productoare, sistemul logistic include urmtoarele componente majore: 1. asortarea; a) (1-2-4) 2. aprovizionarea; b) (1-2-5) 3. fracionarea; c) (2-6-7) 4. informarea; d) (2-5-6) 5. supervizarea; e) (2-3-4) 6. distribuia fizic; f) (3-4-5) 7. activitile de susinere a produciei. 31. Pachetul bonus: a) const n oferirea unei cantiti suplimentare de produs la preul cantitii obinuite; b) dau consumatorilor posibilitatea de a achiziiona un produs la un pre mai mic dect cel obinuit. Preurile reduse sunt marcate de productor direct pe etichet sau pe ambalaj; c) este cel prin care sunt vndute mai multe uniti de produs la un pre total mai mic dect suma preurilor unitare; d) dau consumatorilor posibilitatea de a ctiga bani, obiecte, excursii, prin tragerea la sori sau prin depunerea unui efort suplimentar; e) ofer consumatorilor posibilitatea de a ctiga bani, obiecte, excursii, prin tragerea la sori sau prin depunerea unui efort suplimentar. 32. Produsul generic: a) este format din setul de funcii pe care consumatorul ateapt s le gseasc la produsul vizat; b) este produsul care prezint avantaje ce l individualizeaz fa de produsele concurenei; c) include categoria de produse care ofer aceast funcie; d) este nivelul posibil al produsului i necesit adugarea unor funcii i avantaje care nu exist nc; e) este produsul aprut pe fondul unor procese investiionale, care au adus renume i succes firmei; f) nicio variant nu este corect. 33. Dac lum n considerare numai promovarea, firma poate alege una din strategiile urmtoare: a) Strategia de ptrundere rapid pe pia; b) Strategia de ptrundere lent pe pia; c) Strategia de fructificare rapid a avantajului pe pia; d) Strategia de fructificare lent a avantajului pe pia; e) Nicio variant nu este corect. 34. n cazul unui hotel, dou camere dotate cu calculatoare conectate la Internet i circuit video propriu sunt considerate a fi: a) produsul amplificat; b) produsul ateptat; c) produsul potenial; d) produsul generic;

e) nivelul fundamental.

35. Strategia de fructificare lent a avantajului pe pia se recomand n cazul n care: 1. piaa are dimensiuni limitate; 2. piaa produsului este vast; 3. consumatorii tiu de existena produsului i sunt sensibili la pre; 4. cei mai muli cumprtori poteniali tiu de existena produsului i sunt dispui s plteasc un pre mare; 5. concurena potenial este limitat; 6. concurena potenial nu este iminent. a) (1-4-6) d) (1b) (1-3-5) 3-6) c) (2-4-5) e) (23-6) 36. Preul magic este: a) b) c) d) e)

pre nalt care promoveaz imaginea de calitate a produsului; preul la promoie; preul terminat n cifra nou; preul fr TVA; preul n cazul lichidrilor de stoc. a) b) c) d) e) (1-2-3) (1-4-5) (1-3-6) (4-5) (1-3-5)

37. Sunt considerate obiective orientate spre vnzri: 1. profitul minimal; 2. alegerea unei strategii de pre; 3. maximizarea profitului; 4. maximizarea venitului actual; 5. maximizarea volumului vnzrilor; 6. nivelul scontat de recuperare a investiiei.

38. Mostrele sunt: f) oferte gratuite dintr-un produs sau serviciu ce se ntlnesc frecvent n cazul cosmeticelor sau detergenilor; g) certificate care dau posesorului dreptul de a beneficia de o anumit reducere de pre (bine precizat) atunci cnd achiziioneaz un anumit produs; h) sunt articole, inscripionate cu numele firmei care le acord, oferite gratuit consumatorilor; i) sunt operaiuni ce folosesc televiziunea ca mijloc de comunicare direct; j) sunt filme documentare pe diverse teme cu mrturii ale unor persoane vindecate sau satisfcute de reetele prescrise, urmate de prezentarea produsului sau serviciului i de un numr de telefon gratuit.

RSPUNSURI TESTE MARKETING INTERNAIONAL 1. c 2. d 3. a Reducerea volumului vnzrilor, respectiv retragerea unui produs din fabricaie i de pe pia are cauze precum: a) apariia pe pia a unor produse noi mai performante, care nlocuiesc produsele existente; b) scderea capacitii de producie a productorului care nu dispune de posibilitatea lrgirii acesteia; c) apariia unor greuti n procesul de aprovizionare pe care firma nu le poate nltura sau rezolva cu costuri acceptabile; d) producia i vnzarea produsului au devenit neprofitabile sau profitul s-a diminuat substanial; e) modificarea n timp a preferinelor, gusturilor i obiceiurilor de consum, determinnd reorientarea cumprtorilor spre alte produse; f) diminuarea, limitarea unor nevoi de consum; g) modificrile normelor n materie de securitate, igien, protecia mediului pot determina interzicerea produselor; h) creterea concurenei interne i internaionale; i) productorul dorete s introduc n fabricaie i pe pia un produs superior i cu o marj de profit mai ridicat; j) firma productoare se lanseaz n noi domenii de afaceri i, cu aceast ocazie, renun la unele domenii chiar tradiionale. Creterea frecvenei medii de cumprare reprezint o strategie din etapa de maturitate. Meninerea produsului pe pia reprezint o strategie de marketing posibil de aplicat de ctre firm atunci cnd un produs a ajuns n faza de declin. Crearea sau penetrarea reelelor de distribuie reprezint o problem a etapei de lansare. 4. b Marketingul extern are n vedere aciunea obinuit a firmei de fixare a tarifelor, distribuirea i promovarea serviciului ctre consumatori. Marketingul intern vizeaz activitatea firmei prestatoare de pregtire, motivare i antrenare a personalului n scopul de a presta servicii de calitate consumatorilor. Este urmrit, de asemenea, creterea ataamentului propriilor angajai fa de firm. Marketingul interactiv sau tranzacional intervine n momentul realizrii contactului dintre personalul care presteaz serviciile i client. Aceast interaciune implic realizarea unui mix a crui component central o formeaz produsul creat i livrat (constituit din ambian, personal de contact, echipamente, participarea clientului), aciunile promoionale (publicitate la locul vnzrii, comunicare interpersonal), preul efectiv i distribuia (preluarea comenzii, ordonarea cererii, organizarea plii etc.). 5. c 6. a 7. d n funcie de valoarea coeficientului de elasticitate a cererii n funcie de venit, bunurile pot fi clasificate astfel: 1. produse superioare, cu Ev > 1, n categoria crora includem cheltuieli cu locuina, transporturile, sntatea, timpul liber etc. La aceste produse, cererea crete mai rapid dect venitul; 2. produse normale, cu 0 < Ev < 1. n aceast categorie includem, n special, produsele alimentare; 3. produse inferioare, cu Ev < 0. Aici intr: unele produse alimentare, cum ar fi: cartofii, pinea, pastele finoase. n condiiile n care veniturile cresc, are loc o diminuare a cererii pentru aceste produse, n valoare absolut. 4. produse la care consumul crete n aceeai proporie cu venitul, deci Ev = 1. n cadrul acestora includem, n special, produsele de mbrcminte. 8. a Strategia de ptrundere rapid pe pia presupune lansarea produsului la un pre sczut i cu cheltuieli mari de promovare. n acest caz se urmrete ptrunderea foarte rapid pe pia i obinerea celei mai mari cote de pia. Aceast strategie de produs n etapa de lansare este indicat atunci cnd: - piaa este suficient de mare;

- consumatorii nu tiu de existena produsului; - exist o concuren potenial puternic; - costurile unitare de fabricaie ale firmei scad pe msura creterii volumului i a experienei de producie; - majoritatea cumprtorilor sunt sensibili la pre. Strategia de ptrundere lent pe pia presupune lansarea noului produs la un pre sczut i cu cheltuieli mici de promovare. Preul sczut ncurajeaz acceptarea rapid a produsului, firma meninnd cheltuielile de promovare la un nivel sczut pentru a realiza un profit net ridicat. De regul, o astfel de strategie se recomand n cazul n care : - piaa produsului este vast; - consumatorii tiu de existena produsului i sunt sensibili la pre; - concurena potenial este limitat. Strategia de fructificare rapid a avantajului pe pia presupune lansarea noului produs la un pre ridicat i cu un efort susinut de promovare. Firma practic un pre mare pentru a obine un profit brut unitar ct mai substanial. Se investete masiv n promovare pentru a-i convinge pe consumatori de calitile produsului. n vederea creterii ritmului de ptrundere pe pia, firma recurge la o promovare susinut. Utilizarea acestei strategii se recomand n cazul n care: - o mare parte a pieei poteniale nu tie de existena produsului, fiind necesare deci aciuni promoionale intense; - cei care cunosc produsul l doresc foarte mult i nu sunt sensibili la preul ridicat al acestuia; - firma se confrunt cu o concuren potenial i dorete s creeze n rndul consumatorilor preferina pentru marca sa. Strategia de fructificare lent a avantajului pe pia presupune lansarea noului produs la un pre ridicat i cu un efort redus de promovare. Aceast strategie se utilizeaz cnd: - piaa are dimensiuni limitate; - cei mai muli cumprtori poteniali tiu de existena produsului i sunt dispui s plteasc un pre mare; - concurena potenial nu este iminent. 9. c Mixul de marketing include: I. Conceperea i realizarea produsului; II. Stabilirea preului; III. Alegerea metodei optime de distribuie; IV. Stabilirea modului de promovare a produselor / serviciilor firmei. n cadrul politicii de distribuie apare conceptul de logistic. Mixul logistic include activiti de baz (asigurarea standardelor de servicii pentru clieni, cumprarea, transportul, gestiunea stocurilor, prelucrarea comenzilor) i activiti de susinere (manipularea produselor, ambalarea, activitile legate de fluxurile informaionale logistice). Mixul promoional const n cinci instrumente principale: 1. Publicitatea comercial (prin reclam pltit) reprezint orice form impersonal de prezentare i promovare a unor idei, bunuri sau servicii, pltit de un titular precis identificat. 2. Promovarea vnzrilor const n acordarea de stimulente pe termen scurt pentru a determina clienii s ncerce sau s achiziioneze un produs/serviciu. 3. Relaiile publice i publicitatea necomercial vizeaz o serie de aciuni destinate s creeze i s menin pe pia o imagine favorabil firmei i produselor ei. 4. Vnzarea personal presupune contactarea direct a unuia sau a mai multor cumprtori poteniali n scopul de a face prezentri, a rspunde la ntrebri i a obine comenzi. 5. Marketingul direct se refer la utilizarea serviciilor potale, a telefonului, a potei electronice sau a Internetului pentru a comunica direct cu anumii clieni i clieni poteniali sau de a solicita un rspuns direct din partea acestora. 10. : a Dei poziia de lider prezint numeroase avantaje (economie de scal, proces de nvare, notorietate i imagine, mijloace de cercetare, for de negociere), meninerea acestei poziii necesit aplicarea urmtoarelor strategii: Stimularea cererii totale Meninerea cotei de pia Mrirea cotei de pia. 11. a 12. c

13. d 14. a 15. f 16. c 17. e 18. c 19. g 20. a 21. b 22. a 23. e 24. d 25. d 26. a 27. e 28. c 29. b 30. c 31. a 32. c 33. e 34. a 35. a 36. c 37. d 38. a

TESTE GRIL TRANZACII COMERCIALE INTERNAIONALE 1. Dezvoltarea unei ri indiferent de sistemul social-politic sau gradul de dezvoltare este condiionat de: a. participarea rii la diviziunea mondial a muncii b. diviziunea mondial a muncii c. procesul dezvoltrii produciei i comerului internaional d. procesul de specializare internaional n producie a economiilor naionale a. b. c. 2. Diviziunea mondial a muncii are ca scop: procesul de specializare internaional n producie a economiilor naionale procesul dezvoltrii produciei i comerului internaional adaptarea potenialului economic al statelor la cerinele pieei mondiale d. relaiile ce se stabilesc ntre statele lumii n procesul dezvoltrii produciei i comerului internaional 3. ntre factorii ce influeneaz diviziunea mondial a muncii, nu se ncadreaz: condiiile naturale din fiecare ar mrimea teritoriului, populaia etc. tradiii economice nivelul tehnic i gradul de diversificare al aparatului productiv apropierea geografic i raporturi generate de aceasta factori politici (sisteme socio-politice, dominaie colonial etc.) 4. Cel mai important factor de dinamizare a economiei mondiale i de influenare a diviziunii mondiale a muncii, este: revoluie tehnico-tiinific adaptarea potenialului economic al statelor la cerinele pieei mondiale nivelul tehnic i gradul de diversificare al aparatului productiv condiiile naturale din fiecare ar 5. Evoluia comerului internaional n perioada postbelic nu se caracterizeaz prin: o dinamic accentuat a fluxurilor comerciale internaionale creterea importanei rilor dezvoltate n comerul mondial ritmul mediu de cretere a comerului internaional diversificarea treptat a domeniilor comerului internaional amplificarea fluxurilor comerciale intra regionale 6. Conform clasificrii UNCTAD, rile dezvoltate sunt: America de Nord, Europa de Vest, Austria, Japonia, Noua Guinee America Latin, Africa, Orientul Mijlociu, Asia Europa de Vest, Australia, Noua Zeeland Europa Central i de Est, Statele Baltice, CSI America de Nord, Europa de Vest, Germania, Anglia, Japonia 7. Conform datelor statistice publicate de OECD n perioada 1950-2002: modificarea medie anual a valorii exporturilor mondiale este 9,7% modificarea medie anual a valorii exporturilor mondiale este 6,22% modificarea medie anual a valorii exporturilor mondiale este 3,85% 8. Diversificarea continu a structurii comerului internaional are drept consecin: o cretere a ponderii exporturilor de produse alimentare o cretere a ponderii exporturilor de produse ecologice o cretere a ponderii exporturilor de produse de baz o cretere a ponderii exporturilor de produse manufacturate 9. Structura comerului mondial are azi un pronunat caracter: internaional industrial ecologic

a. b. c. d. e. f.

a. b. c. d. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. a. b. c. d. a. b. c.

d.

de monopol

10. n ceea ce privete evoluia structurii exportului mondial pe cele 6 grupe de produse reinem c
a. b. c. d. e. ponderea de 40,5% n anul 2002 a fost nregistrat n sectorul: Produse alimentare Combustibil Maini, utilaje i mijloace de transport Alte produse manufacturate Materii prime

a. b. c.

11. Politica comercial este: o parte component a politicii economice generale a unui stat o parte component a sferei comerului o parte component a relaiilor economice externe 12. Politica economic reprezint:
a. ansamblul mijloacelor prin care un guvern urmrete dezvoltarea pe termen lung a unei ri b. ansamblul mijloacelor prin care un guvern urmrete s reglementeze i s influeneze situaia economic i dezvoltarea pe termen lung a unei ri c. ansamblul procedeelor ce reglementeaz i influeneaz situaia economic a unei ri d. totalitatea reglementrilor adoptate de ctre stat (caracter: juridic, administrativ, fiscal, bugetar, financiar, bancar, valutar etc.) n scopul derulrii comerului exterior

a. b. c. d. e. f. a. b. c. d. a. b. c. d. a. b. c. d.

13. Politica economic este orientat spre atingerea unor obiective, cu excepia: meninerea unui grad ct mai ridicat i stabil de ocupare a forei de munc meninerea unui omaj ct mai sczut de a sigura o cretere economic ct mai susinut de a sigura o cretere a standardului de via la nivel naional evitarea inflaiei stabilitatea balanei de pli externe prin promovarea importurilor 14. Din categoria alte obiective urmrite prin intermediul politicii economice, se regsete: distribuie minim a venitului naional prin sistemul de impozite, subvenii reducerea situaiei de monopol a unor mari companii meninerea unui omaj ct mai sczut evitarea inflaiei 15. Pe termen lung, principalul obiectiv al politicii comerciale a oricrui stat este: perfecionarea structurii schimburilor comerciale externe stimularea exporturilor cu anumite produse sau grupe de produse restrngerea importurilor cu anumite produse sau grupe de produse stimularea creterii economice naionale la adpost de concurena strin 16. Politicii comerciale i revin dou funcii, i anume: de promovare a relaiilor comerciale externe i de protejare a economiei naionale de promovare a relaiilor comerciale naionale i de protejare a economiei naionale de planificare a relaiilor comerciale naionale i de promovare a economiei naionale de planificare a relaiilor comerciale externe i de promovare a economiei naionale 17. Politica comercial AUTARHIC, presupune: a. un comer internaional fr obstacole, curent aplicat de rile ce au beneficiat primele de procesul industrializrii restricionarea accesului produselor strine pe piaa naional o stare de izolare economic i orientarea spre interior, ignorndu-se avantajele REI o stare de expansiune economic i orientarea spre exterior, bazndu-se avantajele REI 18. Dintre motivele pentru care, pe plan internaional, se admit msuri protecioniste aplicabile n relaiile dintre state, se regsete: motive de securitate naional, sntate public, protecia mediului ambiant

b. c. d.

a.

b. c. d. e.

motive de securitate vamal, sntatea populaiei, protecia mediului ambiant motive de mbuntire a relaiilor economice dintre state motive de protecie a agenilor economici fa de concurena strin motive de protecie a agenilor economici fa de concurena naional i strin 19. Dintre instrumentele politicii comerciale ce vizeaz restrngerea importurilor, regsim: a. instrumente tarifare, instrumente netarifare, instrumente promoionale, instrumente de stimulare instrumente tarifare, instrumente de stimulare instrumente tarifare, instrumente netarifare instrumente netarifare, instrumente promoionale, instrumente de stimulare instrumente tarifare, instrumente netarifare, instrumente promoionale 20. Instrumentele promoionale i instrumentele de stimulare vizeaz: impulsionarea exporturilor restrngerea importurilor impulsionarea exporturilor i restrngerea importurilor 21. Ca i parte component a politicii comerciale, politica vamal nu se refer la: controlul mrfurilor cu ocazia trecerii frontierei de stat controlul mijloacelor de transport cu ocazia trecerii frontierei de stat ndeplinirea formalitilor vamale plata taxelor vamale (impunerea vamal) plata tarifelor vamale de comercializare a mrfurilor n alte state dect ara de producie 22. Instrumentul principal de realizare a politicii vamale, prevede: mrfurile supuse impunerii vamale cuantumul de taxe percepute tariful vamal mrfurile supuse impunerii vamale i cuantumul de taxe percepute tariful vamal precum i mrfurile supuse impunerii vamale i cuantumul de taxe percepute 23. Impunerea vamal ndeplinete anumite funcii, ntre care nu se regsete: funcia fiscal funcia protecionist funcia de negociere funcia de restricionare 24. Taxele vamale de export, nu: au aplicabilitate limitat se aplic pentru unele produse de baz se aplic pentru unele produse de baz n vederea stimulrii prelucrrii la intern au aplicabilitate continu 25. Taxele vamale de import: au aplicabilitate limitat se aplic pentru unele produse de baz nu se pltesc de firma importatoare se aplic pentru unele produse de baz n vederea stimulrii prelucrrii la intern se suport de consumatorul final 26. Taxele fiscale, apar clasificate dup unul dintre urmtoarele criterii: dup tipul operaiei sau obiectivul impunerii vamale dup tipul operaiei sau obiectivul impunerii vamale dup modul de percepere al taxelor vamale dup modul de fixare de ctre stat 27. Taxele vamale prefereniale nu se refer la: a. taxele ce se aplic de ctre fostele ri metropole fa de fostele colonii b. taxele ce se aplic de rile CEE i alte ri dezvoltate fa de Europa Central i de Est n cadrul SGP c. taxele ce se adopt de stat prin nelegere cu alte state pe baza acordurilor comerciale ncheiate

b. c. d. e. a. b. c. a. b. c. d. e. a. b. c. d. e. a. b. c. d. a. b. c. d. a. b. c. d. e. a. b. c. d.

a.

28. n coninut, tariful vamal: prevede mrfurile supuse impunerii vamale i cuantumul taxelor percepute pe fiecare marf b. este un catalog n care sunt nominalizate toate produsele supuse impunerii vamale i mrimea taxelor vamale percepute pe fiecare produs sau grup de produse c. este componenta principal a politicii economice a unei ri d. este un catalog n care este prevzut legislaia n materie, regulamente, dispoziii administrative privind comerul exterior 29. Clasificarea mrfurilor n cadrul tarifului vamal nu se poate face: a.dup originea mrfii (produse vegetale, animale, minerale); b.funcie de gradul lor de prelucrare (materii prime, semifabricate, finite); c.alfabetic; d.combinat; e.dup volum;

a. b. c. d. e. a. b. c. d.

30. Manopera este un factor ce influeneaz puternic: protecia real intensitatea proteciei reale rata real de protecie rata efectiv de protecie rata nominal de protecie 31. Zona de liber schimb, nu: este un efect al extinderii teritoriului vamal liberalizeaz comerul ntre rile membre se realizeaz prin nfiinarea pe teritoriul naional de porturi franco are ca efect de baz liberalizarea comerului ntre statele membre 32. Deturnarea de comer presupune: a. presupune nlocuirea surselor mai eficiente de furnizare dar aflate n afara uniunii, cu alte surse interne uniunii, mai puin avantajoase sub aspectul costului, ns care devin artificial mai competitive n urma eliminrii taxelor vamale n schimburile reciproce dintre statele ce formeaz uniunea b. presupune nlocuirea surselor mai eficiente de furnizare dar aflate n interiorul uniunii, cu alte surse externe uniunii, mai avantajoase sub aspectul costului, ns care devin artificial mai competitive n urma eliminrii taxelor vamale n schimburile reciproce dintre statele ce formeaz uniunea c. apariia de noi fluxuri comerciale n interiorul uniunii vamale, fluxuri care nlocuiesc sursele de aprovizionare mai puin eficiente din interiorul sau exteriorul uniunii cu altele mai avantajoase din punct de vedere al costului de producie

a. b. c. d. e.

33. Restrngerea teritoriului vamal nu se poate realiza prin: Porturi franco Zone libere Antrepozite vamale Depozite Zone de schimb reciproc de mrfuri

34. n categoria de obstacole bariere netarifare ce implic o limitare cantitativ direct a importurilor
a. b. c. d. a. b. c. d. e. nu pot fi incluse, urmtoarele: interdiciile (prohibiiile) la import contingentele de import licene automate de import ajustrile fiscale la frontier 35. Principalele categorii de taxe ce intr sub incidena ajustrilor fiscale la frontier, nu se pot referi la: taxe portuare; taxe statistice; taxe sanitare; taxe consulare taxe/accize pentru monopol de stat

a. b. c. d.

36. Barierele netarifare ce decurg din formaliti vamale i administrative privind importurile, se regsesc ca: reglementri negociate n cadrul GATT (OMC) TVA aplicat n CEE, Romnia modaliti concrete de restricionare a mrfurilor n vam achiziiile guvernamentale

a. b. d. e. f.

37. Stimularea exporturilor prin msuri promoionale nu poate fi realizat prin: convenii i acorduri comerciale, inclusiv faciliti acordate expres; planificarea strategiei naionale de export; c. participarea la trguri i expoziii internaionale i organizarea unor astfel de manifestri pe plan intern (TIB, cazul Romniei); organizarea de reprezentane comerciale n rile importatoare; organizarea unor servicii de informare-orientare a clienilor externi; publicitate extern etc.
38. Msurile bugetare de stimulare a exporturilor fac parte din categoria: msuri de stimulare a exporturilor msuri promoionale sau de promovare a exporturilor msuri financiar-bancare subveniile la export 39. Subvenionarea se face de regul selectiv pentru anumite sectoare economice, cu excepia: industriei alimentare agricultura, care este sectorul cel mai puternic subvenionat; industrii strategice (aeronautic, electronic); industrii n dezvoltare (informatic); industrii care dein o pondere mare n ocuparea forei de munc (automobile); industrii n declin; 40. Factorii care au influenat politicile comerciale ale statelor lumii n primul deceniu postbelic sunt: concesii fa de SUA, mai ales n domeniul vamal concurena dur, pe piaa mondial, ntre SUA i alte grupuri de ri dezvoltate procesele de integrare economic din Europa Occidental fenomenele negative (recesiune, criz de materii prime etc.) survenite n economia mondial 41. Dintre trsturile principale ale politicii comerciale nu face parte: a. atenuarea protecionismului industrial b. meninerea protecionismului agricol la nivel ridicat c. creterea n importana a msurilor de promovare i stimulare a exportului d. scade numrul aranjamentelor prefereniale aplicate n REI, aspect ce constituie o trstur distinct a politicilor comerciale promovate de rile lumii n prezent

a. b.
c. d. a. b. c. d. e. f. a. b. c. d.

a. b. c. d. a. b. c. a. b. c.

42. n Europa Occidental (rile CEE), msurile protecioniste se aplic: n practic msuri dependente direct de guvern din iniiativa i sub supravegherea guvernelor din aceste ri n practic msuri dependente indirect de guvern din iniiativa i sub supravegherea Comisiei Europene 43. Un rol important n dezvoltarea REI revine: negocierii i semnrii de ctre ri de tratate comerciale i de pli, de acorduri comerciale i de pli tratatelor comerciale i de pli, acordurilor comerciale i de pli dezvoltrii politicilor de export 44. Tratatele comerciale sunt denumite uneori i: tratate de comer tratate de navigare acorduri comerciale

d. e. a. b. c. d.

tratate de comer i navigaie convenii comerciale 45. Prin astfel de tratate comerciale se statueaz: principiile generale ce vor guverna raporturile economice dintre rile semnatare se formeaz, astfel, un cadru economic prielnic condiiile de stabilire a preurilor garaniile solicitate n caz de nerespectare a condiiilor tratatului 46. Ca regul general, tratatele sau, dup caz, acordurile cuprind cel puin dou clauze (principii) eseniale ce vor sta la baza cadrului juridic ce reglementeaz REI i nu se refer la: clauza naiunii celei mai favorizate clauza regimului naional clauza preurilor prefereniale 47. Clauza naiunii celei mai favorizate (CNF) este prevederea nscris n tratat (acord) prin care prile semnatare se oblig: a. s-i acorde reciproc toate avantajele pe care le-au acordat deja sau le vor acorda n viitor rile tere, n domeniul relaiilor comerciale b. s-i acorde reciproc acel avantaj principal pe care l-au acordat deja sau l vor acorda n viitor rilor tere, n domeniul relaiilor comerciale c. s-i acorde ajutor reciproc n domeniul relaiilor comerciale i problemelor juridice 48. Clauza naiunii celei mai favorizate, de regul, nu se refer la domenii precum: perceperea de taxe vamale la import, export i tranzit eliberarea licenelor de export-import c. tranzitul de mrfuri d. navigaia maritim i fluvial e. transportul aerian i regulile de selecie a pasagerilor f. situaia juridic a firmelor, reprezentanelor comerciale i alte persoane juridice dintr-o ar ce exercit acte de comer pe teritoriul altei ri semnatare 49. Prevederile acordului comercial dintre SUA Romnia se refer la: asigurarea unui comer discriminatoriu cu produse sau servicii reglementarea unor schimburi barter i contrapartid nchiderea unor reprezentane comerciale consultri privind unele cazuri de concuren agresiv i neloaial 50. Clauza regimului naional (CRN) este prevederea nscris n tratate (acorduri) prin care prile semnatare se oblig: a. s acorde persoanelor fizice/juridice ale unui stat ce exercit acte de comer sau alte activiti pe teritoriul celuilalt stat aceleai drepturi i obligaii n materie economic ca i naionalilor b. s acorde persoanelor fizice/juridice ale unui stat anumite privilegii c. s nu ncalce condiiile de securitate ale Comunitii Europene n domeniul relaiilor comerciale

a. b. c.

a. b.

a. b. c. d.

a. b. c. a. b. c. a. b. c.

51. Preferinele acordate n cadrul SGP (sistemul generalizat de preferine) sunt: unilaterale bilaterale multilaterale 52. Sistemul generalizat de preferine este: general (generalizat) discriminatoriu reciproc 53. Aplicarea sistemul generalizat de preferine SGP se face: doar pentru bunuri produse n rile n curs de dezvoltare doar pentru bunuri produse n rile dezvoltare doar pentru bunuri produse n rile subdezvoltare

54. Tratamentul preferenial de care se bucur Romnia prin SGP este afectat negativ de unele aspecte precum: a. regimul preferenial aplicat Romniei este mai restrictiv dect cel aplicat multor alte ri n curs de dezvoltare b. regimul preferenial aplicat Romniei este mai echilibrat dect cel aplicat multor alte ri n curs de dezvoltare c. regimul preferenial aplicat Romniei este mai puin restrictiv dect cel aplicat multor ri foarte dezvoltare 55. n cadrul Grupului celor 77, au avut loc mai multe negocieri succesive ntre principalele ri ale grupului, ntre care nu se regsete: 1979 - Programul de la BUCHAREST 1981 - Programul de aciune de la CARACAS (Venezuela) 1982 - Declaraia de la New York privind instituirea SGPC 1984 - Acordul de la CARTAGENA (Columbia) 1986 - Declaraia de la Brasilia, semnat de 51 de ri, printre care i Romnia 56. Tariful vamal de import s-a elaborat n baza Nomenclatorului de Cooperare Vamal de la Bruxelles avnd o singur coloan de taxe vamale, tip: CONVENIONALE AD-VALOREM RESTRICTIVE

a. b. c. d. e. a. b. c.

a. b. c. d. a. b. c. d.

57. Codul Vamal includea 10 capitole, reglementnd urmtoarele aspecte: ntreprinderile autorizate s desfoare comer exterior; ntreprinderile autorizate s desfoare activiti de producie; ntreprinderile autorizate s desfoare comer en-gros; ntreprinderile autorizate s desfoare comer en-gros i en-detail;
58. Organizarea activitii vamale n Romnia, includea activitatea unor instituii precum: Ministerul Comerului Exterior Direcia general a mrfurilor Uniti puncte de lucru Comisia de evaluare a mrfurilor 59. Dintre mijloacele promoionale, folosite n cadrul reglementrilor privind exportul Romnia a recurs ndeosebi la: a. negocierea i semnarea de acorduri, tratate, convenii i alte nelegeri comerciale i de cooperare extern cu un mare numr de state (MCE i Ministerul Afacerilor Externe au coordonat aceast activitate) b. nfiinarea de reprezentane ale marilor companii pe teritoriul Romniei c. participarea Romniei la unele competiii internaionale

a. b. c.

60. Dintre msurile de stimulare a exporturilor Romnia a apelat mai ales la: Instrumente de stimulare de natur bugetar Instrumente de stimulare de natur vamal Instrumente de stimulare de natur variabil 61. Tariful vamal includea trei coloane de taxe, alegei varianta incorect: a. prima coloan: taxe vamale convenionale, aplicate la importul din ri n regimul CNF; b. a doua coloan: taxe vamale prefereniale, aplicate n relaiile cu rile semnatare ale Acordului privind Sistemul Global de Preferine Comerciale (rile n curs de dezvoltare); c. a treia coloan: taxe vamale prefereniale, aplicate la importul din rile neimplicate n cadrul PROTOCOLULUI CELOR 16. 62. n domeniul politicii comerciale netarifare, msurile adoptate de Romnia ntre 1990-1998 au vizat adoptarea unor reglementri prin care se stabilete: exportul este centralizat importul este centralizat c. eliberarea de LICENE (export-import) DCE pe baza unei testri a capacitii firmei de derulare a operaiunii

a. b.

63. n vederea protejrii produciei interne, Romnia mai poate folosi, conform drepturile i obligaiile a.
c. d. asumate n cadrul GATT, i alte instrumente, dintre care nu pot sa faca parte: taxe anti-dumping pentru importuri la pre de dumping b. taxe compensatorii pentru unele subvenii la exportul din ri de provenien a unor astfel de importuri taxe de salvgardare pentru importuri n cantiti foarte mari ce amenin un sector industrial taxe pentru produsele de lux 64. Activitatea de comer exterior se deruleaz pe baza semnrii i corelrii a dou categorii de contracte, alegei excepia: contracte economice externe contracte economice interne contracte economice transfrontaliere 65. Cel mai frecvent contractele economice externe pot fi: contracte de vnzare contracte de cumprare contracte de import contracte de export tradiional e. contracte de cooperare n producie care frecvent se completeaz cu export-import clasic de utilaje, instalaii etc. 66. Prile componente ale unui contract extern de vnzare-cumprare nu se refer la: Preambulul contractului Obiectul contractului extern Ambalajul i marcarea Condiiile, modalitile i termene de livrare Transferul condiiilor de plat Soluionarea litigiilor 67. Tehnicile de pli i de finanare, au un impact direct asupra: activitii practice curente activitii agenilor fiscali activitii statului 68. Prin instrumente de plat noi nelegem instrumentele pe care se sprijin toate sistemele de pli, cu excepia: viramentului cecului cardului bancar efectului de comercializare avizului de prelevare 69. Pe baza acestor instrumente de plat, n cadrul SBI au fost dezvoltate mai multe tehnici i/sau modaliti de plat, dintre care cea neadecvat este: plata contra factur plata contra trat (scrisoare de schimb) plata contra cec ordinul de plat biletul la ordin creditul ipotecar incassou-ul documentar alte tehnici i/sau modaliti de plat 70. Fiecare tehnic de plat implic, n acelai timp: resurse financiare obiectul schimbului comercial avantaje i dezavantaje 71. Prile implicate n operaiunile de plat contra trat sunt:

a. b. c. a. b. c. d.

a. b. c. d. e. f. a. b. c.

a. b. c. d. e.

a. b. c. d. e. f. g. h. a. b. c.

a. b. c.

vnztorul, cumprtorul, banca, beneficiarul, creditorul o persoan numit trgtor, o persoana numit tras, banca, beneficiar o persoan numit trgtor, o persoana numit tras, beneficiar 72. Meniunile obligatorii pentru o trat sunt: a. cuvntul ordin de plat inserat n chiar textul titlului b. ordinul de plat a unei sume, numele trasului, numele beneficiarului, scadena (sau la vedere), locul plii (sau domiciliul trasului), data i locul crerii (sau domiciliul trgtorului), numele i semntura trgtorului c. suma, numele trasului, numele beneficiarului, scadena (sau la vedere), denumirea bncii a. b. c. 73. Cambia nu poate fi folosit ca: instrument de plat instrument de credit instrument de discount 74. n perioada ct circul ca instrument de credit, exist o serie de operaiuni sau tehnici specifice aplicate cambiei, dintre care nu poate face parte : avalizarea andosarea scontarea rescontarea forfetarea discount-ul 75. Utilizarea cecului ca modalitate de plat n comerul extern implic unele riscuri, dintre care nu face parte: riscul de cec fr resurse riscul de pierdere riscul de furt riscul de accept din partea trgtorului riscul de schimb

a. b. c. d. e. f.

a. b. c. d. e.

a. b. c.

76. Cecul, poate fi utilizat ca modalitate de plat: n cazul unor sume mici n cazul unor sume mari n cazul unor sume apreciate n moned naional
77. n practica comerului exterior, ordinul de plat este puin folosit i se recomand pentru: plata i ncasarea avansurilor, comisioanelor plata avansurilor i comisioanelor plata i ncasarea avansurilor, comisioanelor, dobnzilor

a. b. c.

78. Creditul documentar sau documentary credit este un mijloc (tehnic) de plat condiionat i, n
acelai timp, un instrument de credit care poate fi utilizat n comerul internaional n dou formule, alegei varianta incorect: a. acreditiv documentar b. scrisoare de credit commercial c. acreditiv comercial

a. b. c.

79. Creditul documentar este singura metod universal admis care permite: realizarea unui compromis acceptabil ntre obiectivele vnztorului i cele ale cumprtorului realizarea explicit de achitare a ndatoririlor cumprtorului fa de vnztor realizarea unui acord acceptabil ntre obiectivele vnztorului i cele ale cumprtorului
80. Dintre prile care intervin n punerea n aplicare a creditului documentar nu face parte: a. ordonatorul (cumprtor-importator); b. beneficiarul (vnztor - exportator); c. banca emitent (banca cumprtorului);

d. banca de garantare(banca la care este depus o garanie financiar pentru cazuri de risc) e. banca notificatoare (banca corespunztoare bncii emitente, n principiu situat n ara vnztorului); f. banca vnztorului, eventual o banc confirmatoare. 81. n practica comerului exterior, exist diferite tipuri de credit documentar, ca de exemplu: creditul revocabil i confirmat creditul revocabil pe termen lung creditul irevocabil pe termen scurt creditul irevocabil i confirmat 82. n practica comerului exterior documentele contra acceptrii fac parte dintre: modalitile de funcionare a creditului documentar modalitile de funcionare a creditului revocabil modalitile de funcionare a creditului irevocabil modalitile de funcionare a creditului confirmat

a. b. c. d.

a. b. c. d.

a. b. c. d.

83. Ca tehnic de plat n comerul internaional, scrisoarea de credit (letter of credit) seamn cu: creditul documentar creditul revocabil creditul irevocabil creditul confirmat 84. Tehnica de plat prin incassou ul documentar se numete uneori:
a. remiza documentar b. deviz documentar c. stand by bancar

a. b. c. d. e.

85. Tehnica de plat prin incassou documentar este: cel mai des utilizat n comerul internaional puin utilizat n comerul internaional utilizat n mod frecvent evitat de exportatori din cauza riscului de instabilitate a cursului valutar evitat de importatori din cauza riscului logistic
86. a. b. c. Finanarea activitilor comerciale externe se analizeaz din dou perspective, n afar de: una bancar-monetar o perspectiv mai larg o perspectiv de solvabilitate asupra solicitanilor

a. b. c. d. e.

87. Creditele din comerul exterior se pot clasifica dup mai multe criterii cu excepia: dup obiectul creditrii n funcie de participani din punctul de vedere al duratei de creditare n funcie de modalitatea de acordare a creditelor n funcie sumele solicitate spre creditare 88. Costul creditului n comerul exterior este determinat de: a. dobnda perceput de creditor, de primele de asigurare i de diverse speze bancare b. dobnda perceput de debitor, de primele de asigurare i de diverse speze bancare c. dobnda perceput de creditor, de primele de rambursare i de diverse speze bancare d. dobnda perceput de creditor, de primele de rambursare i de diverse comisioane bancare a. b. c. d. 89. LIBOR , reprezint: rata dobnzii bancare la depozitele la termen de pe piaa Londrei rata dobnzii interbancare la depozitele la termen de pe piaa Londrei rata dobnzii interbancare la depozitele la vedere de pe piaa Londrei rata dobnzii interbancare la depozitele n lire sterline de pe piaa Londrei 90. Dintre modalitile principale de finanare a exporturilor sau de credite la export regsim:

a.

c.

a. credite de prefinanare la export (n lei sau n devize) b. credite de refinanare la export (n lei sau n devize) c. modaliti convenionale de refinanare 91. Creditele de prefinanare se acord prin mai multe metode, ca de exemplu: o prefinanare printr-un credit deschis b. o prefinanare prin credite de CEC mobilizabile pe lng banca central, prin intermediul bncilor comerciale o prefinanare prin avansuri obinute de la importatorii si (clieni) 92. Din categoria creditelelor de trezorerie specializate fac parte mai multe tipuri de credite, cu excepia: creditele de prospecie n strintate creditul de finanare a stocurilor deinute n strintate creditele pentru ameliorarea rapiditii livrrii n strintate c. creditele de mobilizare a indemnizaiilor de sinistru care trebuie s fie pltite de o societate de asigurri creditele de prefinanare la export 93. n general, este vorba de dou modaliti de finanare pe termen mediu i lung, alege varianta greit: creditul furnizor creditul cumprtor creditul documentar 94. Creditul furnizor este un credit bancar comun acordat exportatorului sau productorului care a consimit partenerului su un termen de plat: mai mare de 18 luni egal cu 18 luni mai mic de 18 luni 95. n cazul crui tip de credit sunt semnate dou contracte distincte i autonome: creditul cumprtor creditul furnizor creditul pe termen lung creditul documentar 96. O societate de comer internaional de produse primare (materii prime), numit societate de negociere internaional, trebuie s-i asume riscul mai multor funcii, ns excepie face: a. funcia logistic (transferul produselor, stocajul eventual etc.) b. funcia bancar (singur/sau mpreun cu alte bnci din SBI) c. funcia de asumare de riscuri (fluctuaia preurilor mrfii, fluctuaia cotelor de navlu, riscuri logistice, riscuri de contrapartid, riscuri financiare etc.)

a. b.

d.

a. b. c.

a. b. c.

a. b. c. d.

97. Dintre modalitile neconvenionale de plat mobilizarea creanelor aprute pe termen scurt n
strintate poate fi tratat ca: un credit pe termen scurt un credit pe termen lung un credit clasic

a. b. c.

98. Refinanarea societii de leasing apare n modaliti diferite, dintre care cea greit este:
a. b. c. un credit cumprtor sau furnizor; un credit financiar graie unui mprumut pe piaa internaional de capitaluri; un credit financiar garantat de o banca de leasing

99. Factoringul este o tehnic de finanare prin care:


a. exportatorul nu vinde marfa direct clientului su strin b. exportatorul vinde marfa direct clientului su strin c. exportatorul cedeaz integral, contra unui comision, unui factor (unei bnci sau o instituie financiar specializat) creanele sale la export deinute asupra unui cumprtor extern a. 100. Principalele cauiuni utilizate n cadrul SBI sunt enumerate mai jos, alegei varianta greit: Cauiunea de garanie a ofertei

b. c. d.

Cauiunea de bun execuie Cauiunea de plat Cauiunea de restituire a garaniei 101. n comerul internaional, prima uniune pentru protecia industrial s-a semnat la: a)Paris 1883 b)Londra 1993 c)Lisabona 1773 102. Conceptul de proprietate industrial nu poate include : a)brevetele de invenii; b)mrcile de fabric; c)mrcile de comer sau servicii; d) know-how e) consulting; f)asisten medical; 103. Circulaia internaional a drepturilor de proprietate industrial i intelectual se numete: a) transfer de tehnologie; b) transfer de valut; c) transfer de proprietate. 104. Invenia este: a) creaia care reprezint noutate i progres fa de stadiul atins ntr-un domeniu, b) creaie care a mai fost fcut public sau brevetat n ar sau strintate, c) creaie care nu poate fi aplicat pentru soluionarea unor probleme de interes . 105. Atingerile nelegale care se pot aduce unui brevet de invenie: a)contrafacerea: crearea unor confuzii privind proveniena unei mrfi fabricate pe baza brevetului, reclama comparativ critic, divulgarea unor secrete de fabric, uzurparea calitii de inventator etc. b)concurena neloial: cnd dreptul de exploatare al titularului este atins prin fabricare, prin folosire, prin punere n circulaie a unui produs rezultat; c) )contrafacerea: cnd dreptul de exploatare al titularului este atins prin fabricare, prin folosire, prin punere n circulaie a unui produs rezultat; 106. Formele prin care are loc comerul cu brevete de invenii: a) Cesiunea b) Aportul unui brevet ntr-o societate mixt c) Licenierea d) Licitaia Bifai varianta greit 107. Contractele de licen, funcie de ntinderea dreptului transmis, pot fi: a) licen exclusiv b) licen combinat c) licen garantat 108. Liceniarul urmrete, n special: a)s intre n posesia unor invenii ct mai valoroase i a unor informaii tehnice; b)s primeasc know-how odat cu echipamentele pentru a-i dezvolta tehnologia proprie; c)s stimuleze dezvoltarea industriei naionale; d)s realizeze economii valutare prin reducerea importurilor de produse fabricate pe baza inveniei; e) sporirea veniturilor prin exploatarea n strintate a brevetelor, mrcilor, know-how etc.; 109. Liceniatul urmrete, n special: a)s-i valorifice superior unele materii prime i fora de munc. valorificarea maxim i recuperarea rapid a cheltuielilor de cercetare; b)repartizarea ntre parteneri a zonelor de desfacere; c)penetrarea pe piee, prin intermediul licenei, n zone unde exportul clasic este dificil; d)dac este posibil, se urmrete obinerea unei poziii de monopol, exercitarea unui control etc.;

e)asigurarea unor surse de finanare, prin prelevarea unei pri din profitul realizat de filiale, sucursale etc. 110. Preul licenei de brevet i modul de plat se pot determina: a)ca redevene periodice (running royalties), calculate ca procent pe unitatea de produs fabricat i comercializat; b)metoda add valorem, (running royalties), calculate ca procent pe unitatea de produs fabricat i comercializat; c) )ca redevene periodice la valoarea produselor comercializate sub licen 111. Conceptul de know-how (savoir-faire): a) s-a folosit iniial, n anii 1950-1960 b) a fost consacrat juridic pe plan internaional n anul 1916 n SUA c) s-a folosit iniial n anul 1916 n SUA 112. Elementele componente ale know-how-ului sunt: a) Abilitatea tehnic: capacitatea de a da soluii rapide i eficiente la problemele ce apar n timpul exploatrii unei maini, instalaii etc. b) Experiena tehnic: include sporul suplimentar de cunoatere ce se poate extrage din stadiul atins de tehnica mondial la un anumit moment, ntr-un domeniu anume. c) Cunotinele tehnice: include dexteritatea manual, grija, precizia cu care un specialist execut o operaie specific la o main sau instalaie din ntreprinderea n care lucreaz. d) Procedeele: nglobeaz anumite procedee industriale propriu-zise, ct i tehnicile folosite pentru aplicarea lor 113. Pentru client, leasing-ul asigur urmtoarele faciliti: a)se poate conveni cu furnizorul nlocuirea periodic a utilajului cu altul mai modern. b)contribuie la promovarea i dezvoltarea exportului; c)se atrag i se ctig noi clieni; 114. Pentru furnizor leasing-ul asigur urmtoarele faciliti: a)se obin unele venituri suplimentare din ncasarea taxei de leasing (a chiriei). b)plata se face prin taxa de leasing negociabil; c)bilanul firmei nu se modific, iar taxele vor afecta cheltuielile generale i nu investiiile; d)se pot realiza economii importante prin exploatarea intensiv a bunului; 115. Operaiunile de leasing se pot derula i clasifica n mai multe variante specifice, astfel dup poziia furnizorului n contractul de leasing: a)leasing direct, b) leasing financiar c) leasing funcional 116. Funcie de coninutul ratei de leasing raportat la preul de export avem : a)leasing financiar b) lease-back c)time-sharing d) operaiuni de renting 117. Dup particularitile tehnicii de realizare exist: a)leasing financiar b)leasing funcional c)lease-back: 118. Time-sharing se poate defini ca: a) nchirierea pe timpi partajai a unui bun, simultan la mai multe firme; b) operaiuni prin care proprietarul unei firme are nevoie urgent de fonduri i-i vinde ntreprinderea (utilajul) unei societi de leasing, de la care o nchiriaz ulterior printr-un contract obinuit; c) nchirierea cu ziua sau cu ora, n general pe termen foarte scurt. 119. Lease-back poate fi definit astfel:: a) operaiuni prin care proprietarul unei firme are nevoie urgent de fonduri i-i vinde ntreprinderea (utilajul) unei societi de leasing, de la care o nchiriaz ulterior printr-un contract obinuit; b) nchirierea pe timpi partajai a unui bun, simultan la mai multe firme;

c) nchirierea cu ziua sau cu ora, n general pe termen foarte scurt. 120. Operaiuni de renting sunt: a) nchirierea pe timpi partajai a unui bun, simultan la mai multe firme; b) operaiuni prin care proprietarul unei firme are nevoie urgent de fonduri i-i vinde ntreprinderea (utilajul) unei societi de leasing, de la care o nchiriaz ulterior printr-un contract obinuit; c) nchirierea cu ziua sau cu ora, n general pe termen foarte scurt. 121. La expirarea contractului de leasing, clientul are o tripl opiune: a)s restituie utilajul; b)s prelungeasc contractul pentru o nou perioad; c)s vnd utilajul unei alte persoane d) s cumpere utilaje la valoarea rmas. Identificai varianta incorect 122. Franchising-ul : a)este o tehnic de comercializare prin care o firm de prestigiu cedeaz unei persoane dreptul de a face afaceri ntr-un anumit mod, pe o perioad limitat i ntr-un loc determinat b) este slab dezvoltat astzi n lume i se caracterizeaz prin unele trsturi specifice, ca tehnic distinct de comer internaional; c) este o modalitate de cooperare ntre micii comerciani, n vederea promovrii vnzrilor de ni. 123. Cedentul are obligaia: a)pune la dispoziie un proces de fabricare, distribuie i comercializare a unei mrfi deja cunoscute b) primete autorizarea de funcionare a magazinelor c)pltete taxa de franchising (o sum fix pentru aderena la grup i o redeven ca procent la cifra de afaceri). 124. Cesionarul are obligaia: a) primete autorizarea de funcionare a magazinelor sub marca cedentului, asisten comercial i financiar, pregtirea personalului etc.; b)primete taxele, c)ncheie aranjamente financiare, d)particip la investiii n reeaua de magazine etc.; 125. Avantajele sistemului de franchising n comerul exterior vizeaz: a)crete numrul de intermediari pe parcursul distribuiei; b)importatorii vor realiza ncasri suplimentare n valut i profit suplimentar; c)investiiile sunt reduse i riscul valutar sczut, comparativ cu reeaua de magazine proprii n strintate; 126. Licitaiile : a)sunt piee de mrfuri cu caracteristici proprii, b) piee ce funcioneaz fr reguli i norme i concentreaz simultan oferta i cererea de marf. c) se comercializeaz mrfuri fungibile i nesupuse unor hotrri judectoreti 127. Tehnica vnzrii (sau cumprrii) prin licitaii presupune o serie de reguli: a)cumprtorul public un catalog i asigur condiiile juridice de transmitere a poziiilor cumprate i ncasare a preului; b)aciunea de licitaie se pregtete n prealabil; c)mrfurile care particip se depoziteaz la locul licitaiei dar nu pot fi examinate direct de cumprtorii poteniali; 128. Pentru importatori, avantajele licitaiilor de cumprare constau n urmtoarele aspecte: a) se informeaz asupra practicilor comerciale ale unor beneficiari poteniali; b)posibilitatea de a intra n relaii de cooperare; c)dac se ctig licitaia, sporete prestigiul firmei i beneficiaz de reclam larg i gratuit. d)obin produse de calitate. 129. Pentru exportatori, avantajele licitaiilor de cumprare sunt: a)obin un numr mare de oferte comparabile, n timp scurt; b)obin preuri competitive; c)studiaz piaa extern fr costuri semnificative;

d)cunosc mai bine performanele tehnice ale concurenei; 130. Principiile care stau la baza promovrii unor achiziii prin licitaii sunt (conform BIRD): a) principiul cotizrii; b)principiul eficienei; c)principiul cooperrii; d)principiul nediscriminrii; e)principiul tratamentului preferenial Identificai varianta incorect 131. Principiul eficienei care st la baza promovrii unor achiziii prin licitaii presupune: a) s asigure un cost ct mai sczut; b)atragerea n competiie a tuturor rilor dezvoltate i a rilor n curs de dezvoltare; c) se instituie condiii egale de ofertare; 132. Principiul cooperrii care st la baza promovrii unor achiziii prin licitaii presupune: a) se instituie condiii egale de ofertare; b)atragerea n competiie a tuturor rilor dezvoltate i a rilor n curs de dezvoltare; c) s asigure un cost ct mai sczut; 133. Pentru organizatori unei licitaii de cumprare etapele de parcurs sunt: a) Anunarea licitaiei de import b) Cumprarea caietului de sarcini c) Recepionarea ofertelor i a garaniilor depuse d) Preselecia sau precalificarea e) Deschiderea, evaluarea, analiza i compararea ofertelor f) Adjudecarea, comunicarea rezultatului i angajarea de tratative de negociere separate g) Restituirea garaniilor i ncheierea contractului Identificai varianta incorect 134. Pentru organizatori unei licitaii de cumprare etapele de parcurs sunt: a) Luarea la cunotin b) Cumprarea caietului de sarcini c) Depunerea garaniei bancare i a taxei de participare d) Preselecia sau precalificarea e) Retragerea garaniei bancare Identificai varianta incorect 135. Operaiunile n contrapartid sunt modaliti sau mecanisme de condiionare a fluxurilor de mrfuri i servicii ntre doi sau mai muli parteneri, ele pot fi analizate: a)n sens restrns, cnd se leag importul de export pentru a echilibra raporturile ntre parteneri; b)n sens larg, cnd se leag importul de export pentru a echilibra raporturile ntre parteneri; c) n sens restrns cnd se consider drept operaiuni de contrapartid toate formele de coordonare a schimburilor, inclusiv din aciunile de cooperare economic internaional 136. Operaiunile n contrapartid se pot clasifica astfel dup numrul de parteneri de afaceri: a)operaiuni n contrapartid bilateral; b)operaiuni de compensaie, c)operaiuni paralele 137. Funcie de nivelul economico-juridic al partenerilor operaiunile n contrapartid se pot clasifica: a)operaiuni n contrapartid multilateral. b)operaiuni combinate, c)operaiuni n contrapartid la nivel de state (clearing).

138.

Dup gradul de compensare cu marf i servicii i alte criterii cumulate operaiunile n contrapartid se pot clasifica : a)operaiuni n contrapartid la nivel de ntreprindere; b)operaiuni n contrapartid la nivel de grupuri de ntreprinderi sau ramuri economice;

c)operaiuni combinate 139. Clearingul bilateral: a) are loc ntre dou firme din ri ; b) a fost folosit pentru prima dat n perioada 1929-1933, pe baza unor acorduri organizate de Camera de Comer Internaional Paris. c) a fost folosit pentru prima dat n 1916 140. Funcionarea acordului de clearing presupune: a)firmele din ara A , debitoare fa de partenerii din ara B, primesc importul, pe care-l achit n moned naional i vor efectua i ei exporturi spre ara B, depunnd documentele de eviden la oficiul de clearing; b)partenerii din ara B efectueaz exportul de marf i depun documentele la banca central desemnat prin acord sau alt instituie denumit oficiu de clearing; c)banca sau Oficiul de clearing ine evidena debitelor i creditelor reciproce i compenseaz periodic cele dou conturi, efectund pli n moned naional la firmele implicate. 141. Clearingul cu un singur cont este: a) deschis numai la una din rile participante la acord, n moneda ei naional, caz n care exportatorii din aceast ar sunt avantajai i tratai preferenial (ei ncaseaz imediat plata); b) cnd se deschide cte un cont n fiecare ar participant la acord, aceast procedur fiind mai echitabil; c) banca sau bncile centrale sau Oficiul de clearing nu realizeaz direct operaiunile bancare (incasso sau acreditiv) pe baza crora se nregistreaz n conturi livrrile, ci apeleaz la bnci comerciale la care deschid subconturi de clearing. 142. Clearingul descentralizat apare atunci cnd: a)banca sau bncile centrale sau Oficiul de clearing nu realizeaz direct operaiunile bancare (incasso sau acreditiv) pe baza crora se nregistreaz n conturi livrrile, ci apeleaz la bnci comerciale la care deschid subconturi de clearing. b)deschis numai la una din rile participante la acord, n moneda ei naional, caz n care exportatorii din aceast ar sunt avantajai i tratai preferenial (ei ncaseaz imediat plata); c)cnd se deschide cte un cont n fiecare ar participant la acord, aceast procedur fiind mai echitabil; 143. Acordul de clearing cuprinde clauza de devize, conform creia: a)atunci cnd diferena dintre export-import este foarte mare i nu se iau msuri de atenuare, partea n culp poate acoperi diferena cu devize b)o ar excedentar poate folosi creditul soldului de clearing ntr-o operaiune cu o ter ar nemembr a acordului; c)cnd prile semnatare vor s prentmpine evoluia negativ a raportului de schimb; permite renegocierea unor clauze. 144. Acordul de clearing cuprinde clauza de switch, conform creia: a)atunci cnd diferena dintre export-import este foarte mare i nu se iau msuri de atenuare, partea n culp poate acoperi diferena cu devize b)o ar excedentar poate folosi creditul soldului de clearing ntr-o operaiune cu o ter ar nemembr a acordului; c)cnd prile semnatare vor s prentmpine evoluia negativ a raportului de schimb; permite renegocierea unor clauze 145. n practica tranzaciilor internaionale, distingem urmtoarele tipuri de operaiuni paralele: a) Cumprrile legate: o firm dintr-o ar dezvoltat/n curs de dezvoltare achiziioneaz n avans un produs industrial pe care-l va folosi pentru realizarea unor mrfuri destinate exportului, valoarea importului cuvenit fiind superioar importului. b) Compensaiile inverse sau operaiunile adresate: cnd exportatorul, de regul dintr-o ar dezvoltat (care export produse industriale), se oblig s cumpere un volum de mrfuri dintr-o list oferit de ara importatoare, de regul n curs de dezvoltare. c) Cumprarea de produse rezultate, tehnic denumit i buy-back sau formula romneasc de cooperare 146. Tehnica de switch a)s-a afirmat la nceputul anilor 1940-1950

b) s-a dezvoltat 1970-1980 c) consolidat n perioada1990-2000 147. Operaiunile de switch se pot clasifica dup sensul de alimentare a contului de clearing: a)operaii aller-retour, ca o combinare i derulare simultan a primelor dou. b) operaii de switch n lan sau multiple, la care particip mai mult de trei ri, din care cel puin dou sunt semnatare ale acordului. c)operaii de switch cu marf; 148. Funcie de obiectul operaiunii de switch: a). operaii de switch n lan sau multiple, la care particip mai mult de trei ri, din care cel puin dou sunt semnatare ale acordului. b) operaii de switch simple (normale sau primare), la care particip numai trei ri, dou semnatare ale acordului i ara ter c) operaii de switch cu caracter financiar, prin care se creeaz sau cedeaz poziii de clearing dei nu au avut loc nc schimburi de mrfuri ntre cei doi parteneri ai acordului de clearing 149. Dup numrul participanilor la operaiunile de switch: a)operaii de switch n lan sau multiple, la care particip mai mult de trei ri, din care cel puin dou sunt semnatare ale acordului. b)operaii aller, prin care se alimenteaz contul de clearing cu valut forte (marf pe valut); c)operaii retour, prin care se vinde excedentul de disponibiliti n moned de clearing; 150. ntr-o operaiune switch retour a)tehnica se iniiaz de ara cu sold activ b) tehnica se iniiaz de ara cu sold pasiv c) tehnica se iniiaz de banc 151. Printre avantajele operaiunii de switch poate fi: a)cresc ncasrile valutare fr a se face export de substan naional; b)angajarea operaiunilor este limitat de gsirea partenerilor interesai; c)posibilitatea de blocare a contului de clearing, cnd disponibilitile create n faza aller nu se mai pot utiliza pentru faza retour; 152. Printre riscurile sau dezavantajele ale tehnicilor de switch identificm: a)cresc beneficiile n valut ale firmelor implicate; b)se evit plata de dobnzi n cazul depirii creditului tehnic; c)caracterul confidenial al unor astfel de operaiuni este greu de pstrat, iar legislaia unor ri (membre ale acordurilor de clearing) interzic categoric reexportul. 153. n practica afacerilor economice internaionale conform tehnicii de lohn : a)firma care lanseaz comanda pentru a se fabrica se numete cedent i va ndeplini ulterior funcia de importator; b)firma care primete comanda i care execut produsul se numete executant i joac rolul de exportator. c)beneficiarul se numete ordonator 154. Avantajele ce decurg din tehnica de lohn pentru exportator : a)realizeaz o producie fizic ridicat dei nu are materii prime, materiale etc.; b)utilizeaz mai complet capacitile de producie; c) obine un spor al ratei profitului, deoarece de regul nivelul salariilor din ara executorului este mai redus dect cel al salariilor din ara sa; d)i poate moderniza unele tehnologii, uneori primind i asisten tehnic; e)sporete calitatea forei de munc utilizate; f)prelucrarea n lohn este o dovad a competitivitii firmei sale. Bifai varianta fals 155. Avantajele ce decurg din tehnica de lohn pentru ordonator: a)i majoreaz cifra de afaceri (venituri, profit etc.) fr investiii n producie; b) menine ocupat fora de munc, cu implicaii economice i sociale;

c)i consolideaz poziia pe piaa mondial, n lupta cu firmele concurente, deoarece acoper alte sectoare cu marfa realizat sub licena sa; d)n mod normal, ordonatorul obine avantaje mai mari dect executantul, mai ales pe termen lung. Bifai varianta fals 156. Operaiunile n lohn prezint unele riscuri specifice pentru exportator: a)ntrzieri n transportul i aprovizionarea cu materii prime, materiale etc. ceea ce influeneaz ritmicitatea produciei; b) executant poate s nu realizeze integral produse de calitate ridicat, consumnd materii prime; c)importul sub marc strin amna promovarea firmei pe piaa mondial n nume i pe cont propriu. 157. Operaiunile n lohn prezint unele riscuri specifice pentru ordonator: a) un venit n devize mai redus dect dac ar exporta produse realizate integral de el; b)n condiia nerespectrii unor cerine de calitate, termene de livrare, alte situaii neprevzute (politice, naturale etc.) aceste riscuri de preiau de ordonator. c) nici o variant nu este corect 158. Operaiunile de reexport se pot clasifica dup cum urmeaz: a)Reexportul efectuat pentru a obine profit comercial b)Reexport efectuat pentru a promova relaiile comerciale reciproce c)Reexport efectuat pe baza importului de completare a produciei fabricate pentru export d)Reexport cu scopul de a testa o pia e) Reexportul efectuat pentru creterea cotei de pia Bifai varianta fals 159. Creditele de prefinanare specializate privind contractele de valori mari: a) au ca obiectiv s acopere decalajul de trezorerie al exportatorului sau productorului, ntre data semnrii contractului i data de ncasare a plii. b) procentele de interes se aplic de manier irevocabil n tot timpul duratei prefinanrii c) costul lor este legat de procentele de trezorerie

RSPUNSURI TESTE GRIL TRANZACII COMERCIALE INTERNAIONALE Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 Var corecta a c f a d c a d b c a b f b d a c a c a e d d d e b c b e b c a e d e a b a a a d b a 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 d a c a e b a a a a a a a a a a a c c d c e e a d f c c b c f d a a C a d d a a a b c e 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 a b a c d c a a b a c c d a f a a c d a e a a c d a a a a c a a c c a a a c a b d d a a 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 b b d a c c c b c a a a b c a a c a a a c b c b a b e a