Sunteți pe pagina 1din 76

ANEVARR

ASOCIAIA NAIONAL A EVALUATORILOR DIN ROMNIA

IROVAL CERCETRI N EVALUARE SRL

TESTE
PENTRU EVALUAREA BUNURILOR MOBILE

Colecia Biblioteca 2007

ANEVARR

Ediia: martie, 2007

Coordonator: ing. dr.ec. Adrian CRIVII, MAA, FRICS

CUVNT NAINTE
Ediia martie 2007 Aceste teste preiau, n mare msur, testele cuprinse n suportul de curs elaborat de The American Society of Appraisers (ASA), cu titlul Machinery and Equipment Valuation (ME 201, ME 202, ME 203, ME 204 i ME 205).

Pe baza unei colaborri strnse dintre ASA i ANEVAR, renumiii membrii ai ASA. Specializai n evaluarea de maini i echipamente, domnii Robert B. Podwalny i John J. Connoly, III, au susinut cursul de evaluare a mainilor i echipamentelor, cu specialiti din cadrul ANEVAR, pe cele cinci module, n luna noiembrie 2003 i opctombrie 2004, pentru formarea de evaluatori de maini i echipamente, conform exigenelor ASA. Eventualele sugestii pentru mbuntirea acestei colecii de teste i pentru eliminarea unor eventuale neconcordane, v rugm s le transmitei la IROVAL - CERCETRI N EVALUARE SRL.

PARTEA I NTREBRI Adevrat/ Fals


Alegei oricare rspuns. Fiecare ntrebare are un punctaj de 0,5 puncte.
1. Abordarea prin metode bazate pe venit a evalurii trebuie luat n considerare numai dac afacerea nregistreaz profit. a. Adevrat b. Fals 2. Cnd efectueaz o evaluare, evaluatorul trebuie s ia n considerare numai acea abordare/metod de estimare a valorii, care crede el c este cea mai potrivit. a. Adevrat b. Fals 3. Toate mainile i echipamentele care sunt evaluate trebuie inspectate de evaluator. a. Adevrat b. Fals 4. Vrsta/durata de via, condiia i capacitatea sunt civa factori care pot s necesite ajustri cnd se utilizeaz metoda comparaiei vnzrilor. a. Adevrat b. Fals 5. Vrsta efectiv + durata de via util rmas = durata de via util normal. a. Adevrat b. Fals 6. Cele dou componente ale duratei de via, luate n considerare n analiza vrst/durat de via, sunt cele scriptice. a. Adevrat b. Fals 7. Vrsta efectiv mprit la durata de via util normal este egal cu deprecierea exprimat procentual. a. Adevrat b. Fals 8. Standardele ANEVAR sunt aplicabile tuturor evalurilor de proprieti. a. Adevrat b. Fals 9. Bunurile mobile reprezint proprietatea care este corporal i nu imobiliar. a. Adevrat b. Fals 10. Preul i valoarea pot fi egale ntre ele. a. Adevrat b. Fals 11. Valoarea de pia stabilit pentru o vnzare potenial (tranzacie) i valoarea de pia stabilit ca baz impozabil vor fi probabil identice. a. Adevrat b. Fals

12. Conform Standardelor de Evaluare ANEVAR, un raport de evaluare a ecipamentelor tehnologice trebuie s includ o comentare, o explicaie i o susinere a celei mai bune utilizri. a. Adevrat b. Fals 13. Cnd se aplic metoda comparaiei vnzrilor, este necesar ca valoarea proprietii n cauz s fie ajustat astfel nct s se apropie ct mai mult posibil de preul vnzrilor comparabile. a. Adevrat b. Fals 14. Penalitatea aplicat pentru deprecierea funcional nu poate depi costul nlturrii acesteia. a. Adevrat b. Fals 15. Un indice poate fi o reflectare a modificrii unui cost/pre ntr-o perioad de timp. a. Adevrat b. Fals 16. Conform Standardelor ANEVAR un evaluator profesionist trebuie s comunice analiza, opiniile, s furnizeze sfaturi ntr-o manier care s fie pe nelesul clientului i s nu creeze confuzie. a. Adevrat b. Fals 17. Copii ale documentelor (dosarele) evalurii trebuie pstrate numai timp de 3 ani dup ntocmirea lor. a. Adevrat b. Fals 18. Deprecierea recuperabil este o form de deteriorare care ar fi fezabil de remediat din punct de vedere economic. a. Adevrat b. Fals 19. Conform Standardelor ANEVAR un raport de evaluare a mainilor, utilajelor i instalaiilor de lucru trebuie s includ o explicaie i o susinere printr-o analiz a pieei. a. Adevrat b. Fals 20. Conform Standardelor ANEVAR un raport de evaluare a mainilor i echipamentelor trebuie s includ o argumentare a excluderii unor abordri ale valorii. a. Adevrat b. Fals 21. Un bun/activ reprezint o proprietate care poate fi corporal() sau necorporal(). a. Adevrat b. Fals 22. Valoarea contabil reprezint costul istoric al unui activ. a. Adevrat b. Fals 23. Data evalurii reprezint data specificat la care se aplic valorile coninute ntr-un raport de evaluare. a. Adevrat b. Fals 24. Un raport de evaluare poate s fi scris sau verbal. a. Adevrat

b. Fals 25. O a treia parte implicat are acelai drept s se bazeze pe validitatea i obiectivitatea informaiilor relevate de un evaluator, ca i clientul. a. Adevrat b. Fals 26. Unui evaluator i este permis s ascund anumite informaii sau date care pot s fie n contradicie cu ceea ce dorete clientul s stabileasc. a. Adevrat b. Fals 27. Conform Codului Deontologic din Statutul ANEVAR nu este etic i profesional ca un evaluator s fie remunerat n funcie de mrimea valorii propuse prin raportul de evaluare. a. Adevrat b. Fals 28. Regimul de amortizare degresiv prevede aplicarea unei cote fixe de amortizare asupra valorii rmase (nerecuperate) de la nceputul anului. a. Adevrat b. Fals 29. Data unui raport de evaluare, data evalurii i data inspeciei proprietii pot s fie aceleai. a. Adevrat b. Fals 30. Este permis realizarea unei misiuni de evaluare care s conin o exagerare n scopul impresionrii unui client potenial. a. Adevrat b. Fals 31. Seria i numrul unei maini l pot ajuta pe evaluator s determine modelul, vechimea, dimensiunea si capacitatea. a. Adevrat b. Fals 32. Toate echipamentele tehnologice sunt maini. a. Adevrat b. Fals 33. Cnd se aplic abordarea prin venit, venitul net obinut din exploatare este transformat n valoare prin mprirea lui la rata de capitalizare adecvat. a. Adevrat b. Fals 34. Cnd se utilizeaz metoda fluxului de numerar actualizat (DCF), venitul din exploatare previzionat este transformat ntr-o valoare actualizat, prin intermediul ratei de capitalizare. a. Adevrat b. Fals 35. Un indice ponderat consider toate componentele dintr-un eantion ca fiind egale. a. Adevrat b. Fals 36. Mrimea deprecierii funcionale nu poate depi costul nlturrii acesteia. a. Adevrat
3

b. Fals 37. Formula Laspeyres este: Cantiti din anul de baz n preuri curente Cantiti din anul de baz n preurile anului de baz a. Adevrat b. Fals 38. Formula Paasche este: Cantiti din anul curent n preuri curente Cantiti din anul de baz n preurile anului de baz a. Adevrat b. Fals 39. Metoda comparaiei vnzrilor utilizeaz preurile proprietilor comparabile vndute recent ca i ofertele de vnzare ca baz pentru stabilirea valorii proprietii evaluate. a. Adevrat b. Fals 40. Abordrile prin comparaie, venit i cost trebuie s fie menionate n fiecare raport de evaluare chiar dac se utilizeaz numai una dintre ele. a. Adevrat b. Fals 41. Deprecierea funcional reprezint o diminuare a valorii proprietii cauzat de factori inereni acesteia i poate s apar n fiecare an al duratei de via util rmas a proprietii. a. Adevrat b. Fals 42. Un indice de pre relativ poate fi ponderat sau neponderat. a. Adevrat b. Fals 43. Un indice agregat poate fi ponderat sau neponderat. a. Adevrat b. Fals 44. Un indice de pre relativ ia n considerare cantitile ca valori. a. Adevrat b. Fals 45. Un indice neponderat consider toate componentele dintr-un eantion ca fiind egale. a. Adevrat b. Fals 46. Durata de via util normal este perioada de timp n care se presupune c un bun/activ trebuie s fie funcional. a. Adevrat b. Fals 47. Durata de via consumat reprezint vrsta cronologic a bunului. a. Adevrat b. Fals 48. Vrsta efectiv (real) poate fi obinut prin extragerea duratei de via expirat din durata de via util normal. a. Adevrat b. Fals

49. Cheltuielile de exploatare excedentare fa de cele normale pot fi obinute prin scderea costului de nlocuire din costul de reproducie. a. Adevrat b. Fals 50. Pentru a determina costul de nlocuire a unei platforme petroliere, cea mai bun surs de informare nu este productorul de platforme petroliere, ci aplicarea unui indice asupra costului istoric al platformei supuse evalurii. a. Adevrat b. Fals 51. Baza pentru construirea unui indice nu este anul curent, ci un an arbitrar (an de baz). a. Adevrat b. Fals 52. Diferena ntre cele mai mari i cele mai mici numere dintr-o populaie statistic este amplitudinea. a. Adevrat b. Fals 53. Cteva elemente necesare pentru recurgerea la un indice de cost/pre sunt cunoaterea utilizatorului indicelui, anului de baz, ponderrilor (dac exist) i dac au fost luate n considerare uzura/deprecierea. a. Adevrat b. Fals 54. Durata de via util rmas este durata de via util normal minus vrsta efectiv (real). a. Adevrat b. Fals 55. Preul se refer la o sum de bani cerut sau pltit pentru un bun/serviciu. a. Adevrat b. Fals 56. O operaiune de leasing este un contract. a. Adevrat b. Fals 57. Prevederea de utilizare i ntreinere a unui echipament tehnologic n leasing poate conine informaii care pot avea impact asupra valorii echipamentului la expirarea leasing-ului. a. Adevrat b. Fals 58. Preul unui bun poate fi mai mic, egal sau mai mare dect valoarea sa. a. Adevrat b. Fals 59. Leasing-ul financiar transfer, n mare msur, toate riscurile i beneficiile aferente dreptului de proprietate asupra bunului. a. Adevrat b. Fals 60. Leasing-ul operaional este o form a leasing-ului financiar. a. Adevrat b. Fals

61. Clasificarea mijloacelor fixe n Romnia este reglementat printr-un Ordin al Ministrului Finanelor Publice. a. Adevrat b. Fals 62. n sfera echipamentelor tehnologice se includ maini, utilaje i instalaii de lucru. a. Adevrat b. Fals

PARTEA a II-a NTREBRI CU POSIBILITI MULTIPLE


Alegei numai un singur rspuns pentru fiecare ntrebare. Fiecare ntrebare valoreaz 1 punct. 1. Valoarea rezidual a unui bun mobil reprezint: a. valoarea materialelor pe care le conine b. valoarea de utilizare dup scoaterea din uz c. valoarea rmas dup amortizare d. toate cele de mai sus 2. n caz de faliment, bunurile mobile se evalueaz la: a. valoarea de utilizare b. valoarea de lichidare c. valoarea realizabil net d. oricare din cele de mai sus 3. n caz de expropriere, bunurile mobile se evalueaz la: a. valoarea de utilizare b. valoarea de pia c. valoarea de randament d. nu se evalueaz pentru c pot fi luate de proprietar 4. n caz de asigurare, bunurile mobile se evalueaz la: a. costul de nlocuire b. costul de nlocuire net c. valoarea de pia d. conform cu prevederile poliei de asigurare 5. n caz de reevaluare contabil, bunurile mobile se evalueaz la: a. valoarea de pia b. valoarea de utilizare c. valoarea just d. unul din cazuri (a sau b) 6. Printre obiectivele Standardelor de Evaluare se numr: a. de a sprijini evaluatorii, prin recomandri clare, s elaboreze rapoarte coerente pentru clieni b. de a promova coerena (nelegerea uniform) prin utilizarea unor definiii standard c. a i b d. nici unul 7. Standardele de Evaluare sunt necesare pentru: a. o nelegere uniform a termenilor i metodelor de evaluare b. pentru a putea fi verificate lucrrile de evaluare c. pentru a putea fi atestai evaluatorii d. pentru a ne alinia la cerinele integrrii n Uniunea European 8. Standardele de Evaluare cuprind: a. definiii ale unor termeni specifici evalurii b. indici de actualizare c. formule de calcul a valorii prin diferite metode de evaluare d. tabelele de ncadrare

9. De ce este necesar ca evaluatorul s stabileasc clar i n scris obiectivele misiunii de evaluare? a. l absolv pe evaluator de orice responsabilitate, dac este dat n judecat b. definete problema i identific tipul de valoare ce va fi estimat c. instruciunile bncii cer acest lucru d. permite evaluatorului s utilizeze o singur metod de evaluare 10. n Romnia, mijloacele fixe din patrimoniul societilor comerciale sunt mprite n: a. 3 grupe de clasificare b. 5 grupe de clasificare c. 6 grupe de clasificare d. 8 grupe de clasificare 11. n Romnia, noiunea de mijloc fix: a. nu cuprinde bunuri mobile b. cuprinde bunurile mobile c. cuprinde numai unele bunuri mobile d. cuprinde numai bunurile mobile fixate pe un postament 12. n listarea mijloacelor fixe ale unei entiti, evaluatorul: a. trebuie s utilizeze grupele de clasificare din HG 2139/2005 b. trebuie s utilizeze grupele de clasificare din Standardele Internaionale de Contabilitate c. a) sau b) n funcie de scopul evalurii d. nu are nevoie de criterii de clasificare 13. Macroidentificarea bunurilor mobile nseamn: a. identificarea n mare b. descrierea general a bunului c. ncadrarea n grupele de clasificare din HG nr. 2139/2005 d. identificarea numrului de inventar 14. Microidentificarea bunurilor mobile nseamn: a. descrierea prilor componente b. descrierea strii tehnice c. amplasarea n fluxul tehnologic d. descrierea produselor la a cror fabricaie contribuie 15. Vnzarea forat presupune: a. vnztorul trebuie s vnd b. cumprtorul dorete neaprat s cumpere c. vnzare prin licitaie deschis d. toate cele de mai sus 16. Valoarea de asigurare a unui bun mobil: a. este egal cu costul de nlocuire b. este egal cu costul de nlocuire net c. este influenat de clauzele poliei de asigurare d. este egal cu valoarea de utilizare 17. Valoarea realizabil prin licitaie: a. reprezint valoarea de pia b. depinde de procedura de licitaie c. este mai mic dect costul de nlocuire d. reprezint valoarea de lichidare

18. n metoda comparaiei directe se analizeaz: a. tranzacii recente b. oferte recente c. bunuri comparabile d. toate cele de mai sus 19. Pentru aplicarea corect a metodei comparaiei, evaluatorul: a. inspecteaz bunul mobil subiect b. inspecteaz toate bunurile comparabile c. verific toate tranzaciile cu bunuri comparabile d. toate cele de mai sus 20. Metoda comparaiei directe: a. se aplic la bunuri asemntoare tranzacionate pe pia b. se aplic uor la totalitatea bunurilor dintr-o secie sau linie tehnologic c. se aplic la bunuri unicat d. se aplic numai la bunurile noi 21. Metoda comparaiei directe presupune existena: a. unor tranzacii cu bunuri identice b. unor tranzacii cu bunuri comparabile c. unor tranzacii cu bunuri noi d. unor tranzacii cu bunuri uzate (folosite) 22. Metoda comparaiei directe se aplic: a. la estimarea valorii de lichidare b. la estimarea valorii de asigurare c. la estimarea valorii de pia d. la toate cele de mai sus 23. Metoda comparaiei directe poate presupune urmtoarele premise: a. bunul mobil nu este instalat b. bunul mobil este (se afl n funciune) c. bunul mobil este demontat d. oricare din situaiile de mai sus 24. Abordarea valorii prin cost implic stabilirea: a. costului curent (la data evalurii) b. costului iniial (istoric) c. ambelor costuri (a i b) d. nici unul 25. Costul de reconstrucie al unui echipament tehnologic este: a. costul unui utilaj identic b. costul unui utilaj foarte asemntor c. a sau b d. numai b 26. Costul de nlocuire al unui echipament tehnologic este: a. costul de nlocuire a unor repere b. costul de nlocuire a unor subansamble c. costul unui utilaj cu utilitate echivalent d. toate cele de mai sus 27. Care din urmtoarele principii de evaluare sunt aplicabile n abordarea prin cost: a. substituia b. raritatea c. raritatea i contribuia

28. Deprecierea unui utilaj poate fi: a. fizic b. funcional c. economic d. oricare de mai sus 29. Deprecierea funcional a unui utilaj, reflect: a. cheltuiala excedentar de capital b. cheltuieli de exploatare excedentare c. a sau b d. nici una de mai sus 30. Deprecierea economic a unui utilaj provine din: a. creterea consumurilor de materii prime i energetice b. creterea volumului rebuturilor c. factorii externi proprietii d. a i b 31. Valoarea estimat pentru garantarea unui credit este: a. valoarea de pia b. valoarea de nlocuire c. valoarea de casare d. valoarea de utilizare 32. Dac evaluatorul constat c nu au fost tranzacionate bunuri comparabile, pentru garantare de credite, va determina: a. valoarea de pia b. valoarea de lichidare c. valoarea de utilizare d. nici una din cele de mai sus 33. La evaluarea pentru garaniile de credite se ia n considerare: a. fluctuaiile pieei n viitor b. evoluia previzionat a valorii c. riscul de faliment al solicitantului d. situaia curent a pieei 34. Costul de nlocuire net poate fi o baz n estimarea valorii de pia: a. cnd evaluatorul dispune de calculaie de cost b. dac nu s-au tranzacionat bunuri similare c. cnd se bazeaz pe informaii de cost i depreciere, identificate pe pia d. niciodat 35. n evaluarea pentru lichidare: a. se are n vedere c vnztorul acord garanii de calitate b. se poate reduce valoarea n cazul cnd cumprtorul returneaz bunul cumprat c. cumprtorul este obligat s cumpere bunul n starea n care se afl d. se ia n considerare situaia curent a puterii de cumprare 36. Valoarea de vnzare forat este mai mic dect valoarea de pia, deoarece: a. vnzarea se face prin licitaie b. timpul de expunere la vnzare este insuficient c. cumprtorul percepe riscuri suplimentare d. vnztorul foreaz cumprtorul s cumpere 37. Firma care exploateaz timp de 5 ani o carier de marmur, poate pune gaj: a. marmura existent n carier

10

b. dreptul de exploatare a carierei c. utilajele achiziionate n leasing cu plata la sfritul exploatrii d. numai produsele din marmur care urmeaz a fi folosite la modernizarea sediului creditorului 38. La evaluarea bunurilor mobile pentru garanie: a. se consider uzura la termenul final de rambursare b. se consider c debitorul nu va utiliza bunul pentru a-i crete uzura c. se consider valoarea de pia la data evalurii d. se consider toate elementele intangibile legate de folosirea bunului 39. Raportul de evaluare trebuie s conin, n mod obligatoriu: a. preul cu care a fost cumprat bunul b. data evalurii c. costul ultimei reparaii d. toate cele de mai sus 40. Verificarea raportului de evaluare a unui bun mobil: a. trebuie fcut n teren b. trebuie fcut de un expert contabil c. trebuie fcut de un expert evaluator competent d. toate cele de mai sus 41. Verificarea raportului de evaluare: a. presupune existena titlului de proprietate b. cuprinde verificarea relevanei datelor, informaiilor i ipotezelor c. nu ia n consideraie condiiile limitative d. critic metodologia aplicat de evaluator 42. Valoarea de utilizare a unui activ (bun mobil) se determin pe baza fluxurilor de numerar viitoare actualizate obinute prin exploatarea activului, care trebuie s includ: a. proieciile intrrilor i ieirilor de numerar generate de folosirea continu a activului, estimate de ntreprindere b. proieciile intrrilor i ieirilor de numerar, generate de folosirea continu a activului i fluxurile nete de numerar generate de vnzarea activului la sfritul duratei de via util (valoare rezidual) c. intrrile i ieirile de numerar, generate de folosirea continu a activului, stabilit potrivit unei metodologii d. nici un rspuns corect 43. Valoarea recuperabil a unui activ, conform Standardelor Internaionale de Contabilitate, reprezint: a. valoarea care se obine din utilizarea continu a activului la care se adaug valoarea rezidual b. maximul dintre valoarea just minus cheltuielile de vnzare a activului i valoarea lui de utilizare c. preul net de vnzare a activului d. nici un rspuns corect 44. Testarea unui activ pentru deprecierea lui contabil este prevzut n: a. IAS 36 b. IAS 16 c. IAS 38 d. nici un rspuns corect 45. Reevaluarea imobilizrilor corporale, pentru aplicarea tratamentului contabil alternativ permis, este recomandabil s se fac de regul de: a. o echip tehnic compus din specialitii ntreprinderii b. experi evaluatori specializai c. comisia de inventariere stabilit de conducerea ntreprinderii

11

46. O linie tehnologic n funciune are valoarea contabil de 2200 u.m. Valoarea de utilizare a fost estimat la 2000 u.m. iar valoarea just minus cheltuielile de vnzare la 1500 u.m. Care va fi pierderea din depreciere ce trebuie recunoscut ca o cheltuial? a. 200 u.m. b. 700 u.m. c. 500 u.m. 47. Valoarea just minus cheltuielile de vnzare pentru un echipament este de 8.700 u.m.; valoarea lui de utilizare, calculat pe baza fluxurilor viitoare de numerar i a unei rate de actualizare de 17% este de 9.000 u.m. Care va fi valoarea recuperabil a acestui echipament, conform IAS 36? a. 8.700 u.m. b. 9.000 u.m. c. nu se poate stabili, cci nu se cunoate valoarea contabil a echipamentului 48. Valoarea contabil a unei imobilizri corporale, potrivit IAS 16, este: a. valoarea la care un activ este recunoscut n bilan dup scderea amortizrii cumulate pn la aceea dat, precum i a pierderilor cumulate din depreciere b. valoarea de inventar (costul istoric) c. costul istoric, mai puin amortizarea cumulat 49. Valoarea recuperabil a unui utilaj, de natura unei uniti generatoare de numerar, conform IAS 36 Deprecierea activelor, este: a. valoarea just b. valoarea de utilizare c. valoarea just minus costurile de vnzare d. cea mai mare valoare dintre valoarea just minus costurile de vnzare i valoarea de utilizare 50. Conform IAS 16, un activ corporal, care este recunoscut ca imobilizare, trebuie nregistrat iniial: a. la valoarea din factura furnizorului b. la costul su c. la valoarea de utilizare 51. n cazul tratamentului contabil bazat pe cost, activul trebuie nregistrat la: a. cost din care se scade amortizarea cumulat i pierderile cumulate din depreciere b. cost minus amortizare cumulat c. valoarea de intrare 52. Uzura fizic a unei nave se estimeaz: a. pe baza certificatului de clas b. pe baza certificatului de inspecie anual c. pe baza certificatului de inspecie emis la 2-3 ani d. analiznd toate aceste documente i prin investigaie direct pe nave 53. Metoda de evaluare adecvat pentru un mijloc de transport este: a. metoda costului b. metoda comparaiilor de pia c. alegerea metodei de evaluare este n funcie de scopul evalurii d. metoda capitalizrii venitului 54. Tratamentul contabil al valorii mainilor i utilajelor este prevzut n: a. IAS 2 b. IAS 38 c. IAS 36 d. IAS 16 55. Conceptul cel mai apropiat de valoarea de pia, utilizat n Standardele Internaionale de Contabilitate (IAS), este:
12

a. valoarea just b. valoarea de utilizare c. costul curent de nlocuire d. valoarea just minus costurile de vnzare 56. Elementele determinante pentru estimarea valorii de pia a unei aeronave sunt: a. numrul de ore de funcionare pe an i cheltuielile aferente b. venitul brut potenial i rata de capitalizare c. profitul net realizat pe nava evaluat i rata de capitalizare d. capacitatea beneficiar a aeronavei i rata de capitalizare 57. Etaneitatea (nchiderea ermetic) constituie una din condiiile specifice impuse echipamentelor tehnologice pentru procese chimice: a. da b. numai la compresoare c. nu d. numai la coloane de sintez 58. Strungul este o main unealt care poate prelucra uzual prin achiere: a. suprafee de revoluie b. suprafee plane c. suprafee elicoidale d. a, b i c 59. Mainile de frezat sunt: a. maini de prelucrat prin achiere b. echipamente de forjat c. echipamente pentru deformare plastic d. scule 60. Care dintre urmtoarele tipuri de depreciere nu este relevant n cazul unui schimbtor de cldur ce se produce nc? a. depreciere fizic b. depreciere funcional c. depreciere economic d. nici un rspuns corect 61. Care dintre urmtoarele nu este o main? a. strung b. moar c. reea electric d. main de gurit/bormain 62. Dac o proprietate este evaluat n scopul asigurrii, care dintre urmtoarele estimri va fi, la modul general, cea mai adecvat? a. valoarea de pia b. valoarea rezidual c. valoarea de lichidare d. costul curent de nlocuire 63. Care dintre sursele urmtoare este cea mai adecvat pentru estimarea costului de nlocuire sau a costului de reproducie? a. valoarea rezidual b. cotaii de la comercianii de echipamente uzate (second hand) c. preurile curente ale productorilor d. vnzrile la licitaii cu strigare 64. Care dintre urmtoarele elemente nu este considerat element al costurilor de instalare?

13

a. fundaia b. comenzi electrice c. conexiuni fr fir d. costul de achiziie al mainii 65. Care dintre urmtoarele situaii nu este considerat depreciere? a. uzura fizic b. fora major/calamitatea natural c. deprecierea funcional d. deprecierea economic 66. Primul pas n procesul de evaluare l reprezint: a. definirea problemei evalurii b. identificarea proprietii c. planificarea evalurii d. aplicarea metodelor de evaluare adecvate 67. Costul actual (curent) al unui bun identic nou este: a. valoarea de pia b. costul de nlocuire c. valoarea de lichidare d. costul de reproducie 68. Care dintre urmtoarele date trebuie s le includ obligatoriu un raport de evaluare acceptabil conform Standardelor ANEVAR? a. data primei ntlniri cu clientul b. onorariul pentru evaluare c. imagini ale proprietii, precum i a celor comparabile d. identificarea i descrierea proprietii 69. Cnd inspecteaz o main, evaluatorul trebuie s examineze: a. starea/condiia mainii b. plcua cu numele productorului c. tipul de instalare d. tot ce s-a enumerat la literele anterioare 70. Cnd se inspecteaz o main, care este cea mai important informaie pe care trebuie s o nregistreze un evaluator? a. culoarea mainii b. numrul actului de identificare al utilizatorului c. numele operatorului d. numrul de serie i plcua cu date ale productorului 71. O evaluare nu poate fi folosit pentru scopuri ca: a. mprumuturi b. obinerea unui titlu legal c. asigurare d. confiscare 72. Un evaluator este: a. numai un broker sau comerciant de echipament folosit b. o persoan care are o diplom n disciplinele evalurii c. o persoan care practic evaluarea de muli ani d. un specialist care furnizeaz o opinie profesional asupra valorii 73. Procesul de evaluare este n esen: a. un acord asupra unei valori finale, sugerate de ctre clientul dvs, care s corespund necesitilor sale b. cercetare, culegere de date, aplicarea tehnicilor de evaluare recunoscute, experien i raiune
14

c. contactarea productorului pentru a obine o prere asupra valorii d. revizuirea registrului de active al unui client pentru a determina valoarea actual de catalog 74. Costul de reproducie este definit ca fiind: a. cel mai ridicat cost/pre la care o proprietate trece de la un vnztor la un cumprtor b. costul curent de nlocuire a unui articol cu echivalentul care are cea mai apropiat utilitate c. valoarea unui activ care este instalat i operaional, ca parte a unei ntreprinderi n funcionare d. costul unei replici a proprietii, pe baza costurilor curente, cu aceleai materiale sau materiale aproape identice 75. Costul de nlocuire este definit ca fiind: a. costul de reproducere a unei copii exacte a bunului evaluat b. costul reparaiei proprietii pn la stadiul de nou i apoi deducerea oricrei deprecieri observate c. costul curent al unui articol similar, care are utilitatea echivalent cea mai apropiat ca bunul evaluat d. costul curent al unei copii identice a bunului evaluat 76. Valoarea de pia este definit ca: a. cea mai mare sum, exprimat n bani, pentru care o proprietate se poate schimba, ntre un vnztor i un cumprtor, la o anumit dat b. suma estimat, pentru care o proprietate va fi schimbat, la data evalurii, ntre un cumprtor decis i un vnztor hotrt, ntr-o tranzacie cu pre determinat obiectiv, dup o activitate de marketing corespunztoare, n care prile implicate au acionat n cunotin de cauz, prudent i fr constrngere c. suma, exprimat n bani, ce poate fi obinut pentru o proprietate pe piaa liber, la o anumit dat d. suma pentru care o proprietate se va vinde la licitaie, presupunnd c a fost corect mediatizat, la o anumit dat 77. Valoarea de pia pentru utilizarea n continuare este definit ca: a. suma estimat, exprimat n bani, care poate fi n mod raional ateptat s se obin pentru o proprietate, ntr-un schimb dintre un vnztor i un cumprtor hotri, ntr-o tranzacie cu pre determinat obiectiv, n cunotin de cauz, incluznd instalarea i presupunnd c veniturile viitoare susin valoarea b. suma, exprimat n bani, la care o proprietate se schimb ntre un vnztor i un cumprtor, ambii dispui s efectueze tranzacia din proprie iniiativ i informai, cum ar fi o dat specific, echitabili, i fr ca vreunul dintre ei s se afle sub constrngere s cumpere sau s vnd c. suma, exprimat n bani, la care o proprietate este schimbat ntre un vnztor i un cumprtor, nici unul dintre ei aflat sub constrngere de aciune i amndoi contieni de toate faptele relevante, cum ar fi o dat specific, cu completarea c echipamentul va fi instalat n alt locaie i cu un alt scop d. suma care ar costa reproducerea unui articol nou i identic, n preuri actualizate, mai puin orice depreciere observat, care poate fi recunoscut att de cumprtor ct i de vnztor, constrni s ncheie tranzacia n viitorul apropiat, la o anumit dat 78. Valoarea de lichidare pe amplasament este definit ca: a. suma ctigurilor brute care se pot realiza dintr-o vnzare a unei ntregi proprieti prin intermediul unei vnzri mediatizate/publice, cu imperativ imediat avnd n vedere condiiile economice, la o anumit dat b. suma de bani, estimat s se obin pentru un utilaj care nu mai este util, lund n considerare piaa actual, presupunnd c utilajul se vinde intact, avnd un timp limitat la dispoziie pentru a finaliza vnzarea la o anumit dat c. suma de bani la care o proprietate este schimbat ntre un vnztor i un cumprtor, nici unul dintre ei neaflndu-se sub constrngere, ambii egali, la o dat anume d. costul nlocuirii actuale a proprietii care este evaluat, mai puin deprecierea identificabil, cu presupunerea c proprietatea s fie perfect capabil s produc ceea ce a fost proiectat s produc, la o anumit dat i locaie 79. Costul de nlocuire n scopul asigurrii este definit ca fiind: a. valoarea unei proprieti n scop de asigurare, bazat pe costul de reproducie, mai puin uzura fizic identificat, indiferent de termenii poliei b. suma de acoperire stabilit de asigurare i de acordul de co-asigurare dintre compania de asigurri i

15

deintorul poliei c. costul de nlocuire aa cum este el definit n polia de asigurare, mai puin costul elementelor/prilor excluse n mod specific din poli, n cazul n care acestea exist d. costul actual de reproducie sau nlocuire dup deducerea deprecierii bazat pe vrst/durat, condiie, durata de operare i utilitatea bunului 80. Valoarea de lichidare forat este definit ca: a. suma profiturilor brute, care pot fi ateptate s se realizeze prin vnzarea bunurilor evaluate, deinute n condiii bune, ntr-o perioad de timp rezonabil n care s se gseasc un cumprtor, considerndu-se o vnzare complet a tuturor bunurilor pe o baz aa cum este, unde este la o dat anume b. suma ctigurilor brute care pot fi ateptate s se realizeze dintr-un schimb vnztor/cumprtor, din proprie iniiativ i informai, i care nu se afl sub vreo constrngere de a aciona la o dat anume c. suma de bani estimat, care poate fi realizat n cadrul unei vnzri publice mediatizat i condus n mod corect, dintre un vnztor care este constrns s vnd imediat, pe o baz aa cum este, unde este, la o dat specific d. suma profiturilor brute, care pot fi ateptate s se realizeze din vnzarea bunurilor evaluate, lund n considerare o negociere privat de vnzare pe o baz aa cum este, unde este avnd la dispoziie un timp suficient de finalizare a tranzaciei la o dat specific 81. Care dintre urmtoarele activiti sunt de baz n colectarea de informaii? a. stabilii ordinea n care s efectuai munca, revizuii specificaiile misiunii i efectuai inspecia proprietii b. nelegei misiunea atribuit, inspectai proprietatea i evaluai proprietatea c. estimai valoarea prin cost, comparaia vnzrilor i metode bazate pe venit d. inspectai, inventariai, descriei i notai starea/condiia proprietii 82. Care este primul lucru pe care trebuie s-l facei n momentul n care vi se atribuie misiunea unei evaluri? a. contactai clientul pentru a stabili o ntlnire b. citii instruciunile i ncercai s nelegei misiunea c. efectuai aranjamentele pentru cltorie d. recapitulai specificaiile misiunii 83. De ce este important s revedei percepia dvs asupra cerinelor evalurii mpreun cu clientul dvs, naintea nceperii oricrei evaluri? a. pentru a informa clientul ct timp va dura proiectul i cine va lucra la realizarea evalurii b. pentru a impresiona clientul cu cunotinele dvs despre aceast afacere i despre proprietate c. pentru a evita orice nenelegeri, cum ar fi modul n care trebuie realizat misiunea de evaluare d. pentru a v asigura dac ar mai fi ceva de fcut suplimentar la cerina clientului, n avantajul lui i permindu-v dvs s v majorai onorariul 84. Probabil cea mai important persoan pe care o vei ntlni la fabric, n timpul evalurii echipamentelor tehnologice, este: a. clientul care a semnat contractul pentru serviciile dvs b. directorul general al companiei c. eful contabil d. mecanicul ef (de ntreinere) sau inginerul de ntreinere 85. Obiectivul principal, cnd v organizai munca pentru misiunea primit, este: a. s organizai inventarul, prin intermediul clasificrii activelor, conform cerinelor Standardelor de Evaluare b. s detaliai informaiile necesare pentru a ntruni cerinele misiunii c. ca informaiile solicitate de la client s fie conforme cu realitatea d. tot ce s-a menionat mai sus 86. Estimarea valorii prin metoda costului reprezint: a. determinarea costului de nlocuire sau reproducie a unei proprieti n preuri actuale, presupunnd c tehnologia nu s-a schimbat i c proprietatea poate s aduc nc venit n perioada normal de utilizare b. o metod de evaluare care consider c valoarea maxim a unei proprieti pentru un cumprtor este acea sum care s-ar cere, la momentul respectiv, pentru construirea unei proprieti noi, cu o

16

utilitate egal, ajustnd diferenele de vrst, condiie sau orice alt factor de depreciere c. valoarea cea mai mare, pe care proprietatea este posibil s o aib, ntr-o tranzacie cu pre determinat obiectiv, dintre un vnztor i un cumprtor hotri i la o dat specific d. considerarea c valoarea proprietii este valoarea actual a beneficiilor ulterioare derivate din dreptul de proprietate, rezultate prin capitalizarea unui anumit nivel al venitului 87. Abordarea prin comparaia vnzrilor: a. consider c preul de achiziie a unei noi proprieti, cu aceeai utilitate, se bazeaz pe cotaiile actuale ale productorului despre cum se vinde o proprietate nou pe pia b. reprezint analiza unor vnzri recente comparabile i/sau oferte care conin ajustri pentru subiectul n cauz n scopul obinerii unei indicaii asupra valorii c. reprezint analiza unor vnzri recente comparabile i/sau oferte i efectuare de corecii asupra preurilor comparabilelor pentru obinerea valorii de pia d. se bazeaz pe venitul pe care bunul sau proprietatea este proiectat() s-l genereze, pe parcursul duratei de utilizare rmas, care va fi capitalizat pentru a determina valoarea actual 88. Abordarea prin venit: a. ia n considerare costul de nou al unui bun, care se bazeaz pe costul de reproducie sau nlocuire cu un bun similar ca cel n cauz, deducnd din acel cost orice depreciere msurabil n scopul estimrii valorii b. consider valoarea proprietii ca fiind venitul din exploatare, mai puin cheltuielile c. ia n considerare cererea bunurilor, vnzri recente, oferte sau bunuri asemntoare aflate la momentul respectiv pe pia, n scopul estimrii unui nivel al celui mai probabil pre de vnzare pentru bunurile evaluate d. ia n considerare valoarea actualizat a beneficiilor viitoare care deriv din dreptul de proprietate, calculat prin capitalizarea/actualizarea beneficiilor viitoare 89. Metoda costului se bazeaz pe principiul: a. interesului proprietii b. echilibrului de consum c. cererii i ofertei d. substituiei 90. n cadrul evalurii unei proprieti n totalitatea ei, ce elemente vor fi incluse n mod normal? a. teren, cldiri/construcii, maini i echipamente b. reeaua de cabluri a fabricii, aparatele de birou i vehiculele c. valoarea afacerii, mainile i echipamentele d. venitul net, cheltuielile, deprecierea 91. Care dintre urmtoarele active nu este considerat un element cu valoare distinct? a. terenul b. cldirile c. reeaua electric proprie echipamentului d. mainile i echipamentele 92. Ce informaii trebuie cuprinse ntr-o list atunci cnd se realizeaz inspecia unui echipament? a. nume, productor i model b. dimensiune, capacitatea i operaiuni de punere n funciune c. numr serial, opiuni, tip de instalare d. tot ce s-a menionat mai sus 93. O main este definit ca: a. ansamble mecanice care sunt de obicei susinute (prin curent) i utilizate s creeze un produs sau s modifice starea unui material b. orice proprietate mobil care este n mod permanent atribuit unei proprieti imobiliare i care poate produce venit pentru proprietatea imobiliar c. un anume tip de echipament utilizat pentru funciile auxiliare ale unei operaiuni i proiectat s
17

produc mai degrab un profit dect un produs d. orice proprietate mobil pe care un evaluator de maini i echipamente o evalueaz 94. Accesoriile sunt definite ca: a. ataamente speciale aduse unei proprieti care este evaluat, care au valoare neglijabil b. un anumit tip de echipament utilizat pentru funciile auxiliare ale unei operaii c. bunurile mobile ataate sau alipite proprietii imobiliare d. bunuri de reparat sau reparaii fcute unui echipament 95. Accesoriile comerciale sunt: a. bunurile mobile care sunt ataate unei proprieti imobiliare b. accesorii sau mobilier special proiectat s prezinte produse ntr-o operaiune de vnzare cu amnuntul c. bunurile mobile cu destinaie special d. nici una dintre elementele de mai sus 96. Echipamentele tehnologice, conform clasificaiei mijloacelor fixe din HG 2139/ 2005 cuprind: a. maini b. utilaje c. instalaii de lucru d. toate cele de mai sus 97. Evaluarea este: a. studierea naturii, calitii sau utilitii unei proprieti b. calcularea valorii unei proprieti c. procesul determinrii valorii unei proprieti d. procesul determinrii costului unei proprieti 98. O colecie complet cu informaii referitoare la abordarea prin cost ar trebui s conin: a. cataloagele i listele de preuri ale productorilor b. ghiduri de referine cu numere de serie c. cotaii de la comerciani de echipamente folosite (second hand) d. tot ce s-a menionat mai sus 99. Cnd pregtii o evaluare pentru a determina costul de nlocuire, ce surse de informaii ar fi cele mai potrivite? a. productorul echipamentului i comercianii de echipamente noi asemntoare b. informaiile de la autoritatea care controleaz impozitele, n privina cotelor acestora c. informaiile despre vnzri recente de echipamente uzate d. rezultatele de la licitaiile cu strigare 100. Abordarea prin venit consider c: a. valoarea este egal cu venitul net din exploatare mprit la rata de actualizare b. valoarea este egal cu venitul net din exploatare minus cheltuielile de exploatare c. valoarea este egal cu venitul net din exploatare nmulit cu rata de actualizare d. valoarea este egal cu venitul net din exploatare mprit la rata de capitalizare 101. Deprecierea reprezint: a. o diminuare a valorii, datorat tuturor cauzelor b. numai o diminuare de valoare datorat supracapacitii c. o diminuare n valoare legat de legislaie d. o diminuare a valorii, excluznd uzura fizic 102. Condiiile fizice care afecteaz valoarea vor include n mod uzual: a. vopseaua care se cojete b. deteriorarea cauzat de vrst i uzur c. nlturarea plcuei cu numele productorului d. lipsa ntreinerii i nregistrrile costului iniial 103. Deprecierea funcional este:
18

a. pierderea de valoare cauzat de legislaia guvernamental b. pierderea de valoare cauzat de condiii interne proprietii c. pierderea de valoare cauzat de condiii externe proprietii d. pierderea de valoare cauzat de toate condiiile enumerate mai sus 104. Deprecierea funcional poate rezulta din: a. supradimensionare i cheltuieli excesive de exploatare b. reglementri legale c. scderea stocurilor de materii prime d. modificri n cererea de consum 105. Deprecierea economic reprezint: a. o diminuare a valorii cauzat de condiiile din interiorul proprietii n cauza b. este ntotdeauna nerecuperabil i cauzat de uzura fizic c. o diminuare n valoare cauzat de condiii externe proprietii d. o diminuare din valoarea care este ntotdeauna recuperabil 106. Deprecierea economic poate rezulta din: a. diminuarea sau lipsa de for de munc b. uzura fizica i utilizarea necorespunztoare a proprietii c. reconstruirea proprietii n cauza fr muncitori calificai d. un model nou i mai eficient introdus pe pia de productor 107. O form a deprecierii funcionale poate fi msurat prin: a. diferena dintre valoarea rezidual i valoarea de lichidare b. diferena dintre costul de reproducie i cel de nlocuire c. diferena dintre costul de reproducie i valoarea de pia d. diferena dintre valoarea de pia i cea de lichidare pentru proprietatea instalat 108. Durata de via util normal reprezint: a. vrsta efectiv + durata de via util rmas b. durata de via util normal + durata expirat c. vrsta cronologic mai puin deprecierea d. ceea ce declar un proprietar c reprezint 109. Indexarea reprezint: a. o metod prin care costul istoric al unui bun este indexat, pentru a estima costul lui curent b. estimarea valorii relative n baza experienei unui evaluator c. o metod de estimare a valorii de pia n utilizare prin metoda venitului d. o metod de estimare a valorii de lichidare pe loc prin vnzri la licitaii cu strigare 110. Un raport de evaluare acceptabil trebuie s includ cel puin: a. identificarea tuturor comparabilelor utilizate, inclusiv imagini ale subiectului n cauz b. onorariul stabilit al evalurii c. o analiz a celei mai bune utilizri d. declararea scopului i destinaiei evalurii 111. Un raport de evaluare trebuie s includ cel puin: a. o explicaie a onorariului pentru serviciile de evaluare b. fotografii ale subiectului n cauza i ale proprietilor comparabile c. numele i adresa tuturor surselor de informaii utilizate pentru analiz d. metodologia, sumarul concluziilor, verificarea i semntura 112. Care sunt cele mai semnificative cauze ale accidentelor industriale? a. fumatul i consumul buturilor alcoolice

19

b. accidentele provocate de vehicule i czturile c. operaiunile complicate pe care le efectueaz o main d. operatori-ucenici ai mainilor care lucreaz nesupravegheai 113. Taxa ad valorem (impozitare) reprezint: a. o tax bazat pe taxe vamale din import i scderea produciei b. o tax impus unui deintor al unei proprieti n baza localizrii c. o tax care are la baz valoarea de pia d. o tax care are la baz venitul proprietii 114. Alocarea preului de achiziie, n scopul evalurii echipamentelor tehnologice, reprezint: a.distribuirea costului unei proprieti printre investitori, n baza procentajului investiiei fiecruia pentru determinarea ratei anuale de recuperare b. o metod de depreciere pentru a minimiza taxele proprietii dup o achiziie c. o scutire de taxe bazat pe durata de utilizare rmas a proprietii d. repartizarea preului total de achiziie pe fiecare parte/element a bunului achiziionat 115. Activele reprezint: a. numai proprietile care pot suferi o uzur fizic b. numai proprietile care au o durat de via util normal i sunt depreciabile c. proprietile de toate tipurile, att cele corporale ct i cele necorporale d. numai acele elemente care sunt impozitate n baza valorii lor 116. Durata medie de via util nsemn n general: a. durata de via util rmans a unui bun b. durata de via util presupus a unui bun, n baza regulii de impozitare de 50% c. durata de via util normal, ateptat s se realizeze d. durata de via util rmas a unei proprietii, mai puin deprecierea 117. Durata de utilizare rmas estimat reprezint: a. timpul rmas pn n momentul cnd valoarea contabil rmas este 0 b. durata de via util normal minus vrsta efectiv (real) a unui bun c. durata de via util normal + durata de via util rmas mprit la durata de via total d. durata total de funcionare n baza unei analize de vrst/durat de via 118. Costul istoric (iniial) al unui echipament tehnologic reprezint: a. costul iniial al productorului b. costul cu care vnztorul l-a pltit pe productor c. costul iniial n momentul n care este pus prima dat n funciune d. costul de nlocuire al unui echipament asemntor 119. Amortizarea contabil reprezint: a. scderea n valoare datorat tuturor cauzelor uzurii fizice i deprecierii funcionale sau economice b. alocarea sistematic a valorii amortizabile a unui activ pe durata de via util a acestuia c. pierderea suferit de un activ de-a lungul timpului d. o tehnic prin care o alocarea a unui cost de achiziie este fcut tuturor bunurilor dintr-o achiziie n vrac 120. Valoarea rezidual a unui utilaj reprezint: a. suma realizabil pentru coninutul material sau componente ale proprietii b. suma care a fost pus deoparte de ctre departamentul de contabilitate dup ce a fost sczut deprecierea bunurilor, n conformitate cu regulile stabilite de ctre autoritile fiscale c. valoarea rmas a unui bun, la un anumit moment n timp d. suma realizabil din vnzarea sau din alt cedare a unui utilaj, dup ce a devenit nefolositor actualului proprietar 121. Procesul de evaluare difer de consultan, deoarece: a. ia n considerare elemente statistice suplimentare

20

b. impune unui evaluator s colecteze informaii comparabile ntr-o manier diferit c. se finalizeaz cu o estimare a valorii d. impune un onorariu mai mare n caz de accidente 122. Utilizarea unei evaluri se refer la: a. intenia de a folosi rezultatul unei evaluri b. utilizarea pentru determinarea metodei de evaluare c. avansarea principiului economic i a utilizrii informaiilor de pe pia d. determinarea conceptului valorii, cum ar fi valoarea de lichidare 123. Scopul unei evaluri se refer la: a. utilizarea rezultatelor evalurii b. determinarea metodei de evaluare c. estimarea unui tip de valoare, cum ar fi valoarea de pia d. utilizarea principiilor economice i utilizarea informaiilor de pia 124. Documentele (dosarele) de evaluare ar trebui s includ o documentaie corect deoarece: a. impun un onorariu mai mare pentru serviciile de evaluare b. majoritatea celorlali evaluatori nu pstreaz nregistrri de date n mod corect c. este cerut de Standardele de Evaluare d. nu este cerut de Standardele de Evaluare dar reprezint o bun practic 125. Un curator/custode este: a. o persoan care intervine/face demersuri pentru alt persoan b. o organizaie financiar c. o persoan care devine un partener investitor d. o persoan care ocup o poziie de administrator/gestionar (responsabilitate) 126. Un evaluator de bunuri mobile trebuie s elaboreze nregistrri/date scrise numai pentru: a. evalurile scrise b. actualizrile scrise ale evalurilor c. toate evalurile i misiunile de consultan, inclusiv mrturii i rapoarte verbale d. evalurile verbale 127. Un raport de evaluare scris, n conformitate cu Standardele ANEVAR, trebuie s includ obligatoriu: a. fotografii ale proprietii n cauz i ale proprietilor comparabile b. un sumar care s prezinte onorariul pentru evaluare c. un titlu de pagin i note de subsol care s conin referine d. o certificare semnat 128. Prevederea referitoare la devieri de la Standarde permite: a. o deviere limitat de la anumite seciuni ale Standardelor b. unui evaluator s invoce alte proceduri atunci cnd nu este necesar c. unui client s-i ngduie unui evaluator s omit prevederile de non-deviere de la Standarde d. unui evaluator s accepte un onorariu ntr-o cot procentual necunoscut (nedezvluit) 129. Prevederea de excepie jurisdicional a Standardelor de Evaluare statueaz c: a. Standardele de Evaluare trebuie ntotdeauna respectate b. orice parte a Standardelor, care este n contradicie cu o prevedere legal este nlocuit de acea prevedere legal c. Standardele de Evaluare devin nule i neavenite n momentul invocrii oricrei legi naionale d. valoarea final este valid doar ntr-o jurisdicie anumit 130. Prevederea de confidenialitate pretinde: a. unui evaluator s protejeze natura confidenial a relaiei client-evaluator, chiar dac legile statului presupun altceva b. unui evaluator s protejeze natura confidenial a relaiei evaluator-client
21

c. ca un evaluator s nu includ informaii ce ar putea induce n eroare clientul d. ca nelegerea asupra onorariului n privina evalurii s nu fie dezvluit n raport 131. n conformitate cu Standardele de Evaluare: a. sunt permise onorariile n caz de evenimente neprevzute b. onorariile n caz de evenimente neprevzute ale evalurii sunt permise dac nu sunt semnificative c. plata unor onorarii nedezvluite, comisioane sau cadouri de valoare, aflate n legtur cu mijlocirea unei evaluri, revizuiri sau servicii de consultan nu sunt etice d. plata unor onorarii nedezvluite, comisioane sau lucruri de valoare aflate n legtur cu mijlocirea unei evaluri sunt permise 132. n conformitate cu Standardele de Evaluare, fiecare raport scris de evaluare a echipamentelor tehnologice (maini, utilaje i instalaii de lucru) trebuie s cuprind: a. o analiz a celei mai bune utilizri a proprietii b. o list a tuturor celor care au participat la evaluare c. dezvluirea onorariului d. o identificare i o descriere a echipamentelor tehnologice 133. n conformitate cu Standardele de Evaluare, orice raport verbal de evaluare a bunurilor mobile trebuie: a. s includ aceleai elemente ca i cele specificate n raportul scris b. s includ toate elementele unui raport scris dar fr descrierea procesului evalurii c. s includ toate elementele unui raport scris dar fr comentarea celei mai adecvate piee d. s includ toate elementele unui raport scris dar fr comentarea excluderii oricrei metode uzuale 134. n conformitate cu Standardele de Evaluare, un evaluator care semneaz un raport de evaluare de bunuri mobile, elaborat de o alt persoan: a. poate s semneze n baza unei rspunderi limitate b. deine o responsabilitate limitat pentru evaluare c. trebuie s accepte o responsabilitate deplin pentru coninutul raportului d. trebuie s mpart n mod egal onorariul pentru evaluare 135. naintea acceptrii unei misiuni, un evaluator trebuie s identifice n mod corect problema care trebuie rezolvat i s dispun de cunotinele i experiena necesare finalizrii misiunii n mod competent, sau cel puin s: a. dezvluie lipsa cunotinelor i/sau experienei ctre client, naintea acceptrii misiunii, i s urmeze toate etapele necesare sau adecvate pentru finalizarea misiunii n mod competent b. s fac o analiz mai detaliat a proprietii i s solicite unui evaluator cu experien s semneze raportul c. evaluatorul nu ar trebui s dezvluie lipsa cunotinelor sau experienei n raport d. s reduc onorariul la nivelul unui evaluator nceptor 136. Ponderarea n procesul de elaborare a indicilor se refer la: a. suma ponderii totale a unor articole din eantion b. precizarea importanei sau impactului elementelor dintr-un eantion c. numrul de elemente dintr-un eantion d. dimensiunea eantionului 137. Formula de baz pentru capitalizarea venitului este urmtoarea: a. valoare = venit rat de capitalizare b. valoare = rat de capitalizare/venit c. valoare = venit x rat de actualizare d. nici unul din rspunsurile de mai sus 138. Valoarea median a irului ... 3, 6, 9, 11, 12, 14 este: a. 9 b. 10 c. 11 d. nici unul din rspunsurile de mai sus

22

139. Uzura fizic reprezint pierderea de valoare cauzat de: a. subutilizare b. excesul de capacitate c. reglementri administrative d. utilizare i influena agenilor atmosferici 140. Condiiile fizice care afecteaz valoarea sunt: a. deteriorarea din cauza vechimii b. uzura cauzat de utilizarea n exploatare c. expunerea la ageni atmosferici d. toate rspunsurile de mai sus 141. Deprecierea economic poate rezulta din: a. disponibilitatea forei de munc b. legislaie c. concepte de management d. toate punctele de mai sus 142. Costurile indirecte includ: a. costul echipamentului/utilajului/mainilor b. taxele de import c. ataamentele mainii de baz, cum ar fi un motor de alt dimensiune d. nici unul dintre punctele de mai sus 143. Cnd se discut despre diferena dintre durata de via total i durata de via normal: a. nu exist diferen deoarece termenii nsemn acelai lucru b. durata normal este durata de catalog a unui activ n timp ce durata total de via reprezint viaa actual c. ambele sunt termeni contabili, i nu au nici o legtur n procesul de evaluare d. nici unul dintre punctele de mai sus 144. O modificare neateptat pe pia, care reduce cererea pentru un produs, este o form de: a. uzura fizic b. depreciere funcional c. depreciere economic d. planificare slab din partea managementului 145. Costurile indirecte includ: a. cheltuieli de inginerie b. cheltuieli pentru obinerea de licene c. cheltuieli pentru instruirea personalului d. toate punctele de mai sus 146. Cnd se utilizeaz metoda costului, un evaluator estimeaz mai nti: a. valoarea de pia a proprietii b. suma costurilor de exploatare n exces c. costurile de nlocuire i/sau reproducie d. valoarea asigurabil a proprietii 147. O lips n utilizarea indicilor este c: a. sunt editai prea des b. sunt editai prea rar c. nu sunt niciodat aceeai d. modul de elaborare a lor este adesea necunoscut de ctre utilizatori/ evaluatori

23

148. Un evaluator de maini i echipamente ar trebui s manifeste atenie i s fie sigur c aplicarea metodei venitului: a. se face pentru echipamentul supus evalurii i nu pentru ntreaga entitate ce le folosete b. poate fi utilizat pentru active cu venit n exces c. nu poate fi utilizat n cazul unei proprieti contaminate d. nici unul din punctele de mai sus 149. Indicii preului sau costului: a. sunt cele mai bune instrumente la dispoziia evaluatorului b. trebuie ntotdeauna utilizai de ctre un evaluator c. sunt instrumente de ultim instan la care recurge un evaluator d. nu ar trebui utilizai niciodat de ctre un evaluator 150. Anul de baz al unui indice este: a. principiul de baz al tuturor indicilor b. un an de pornire arbitrar pentru calcularea dinamicii (tendinei) c. anul curent d. acelai lucru cu data efectiv a unei evaluri 151. Pentru a folosi un indice n mod inteligent, un evaluator trebuie s cunoasc: a. anul de baz b. anul actual sau dorit c. cum a fost calculat indicele d. toate punctele de mai sus 152. Aplicate aparatelor de zbor, ciclurile reprezint: a. numrul decolrilor i aterizrilor b. numrul RPM (rotaii pe minut) ale motorului c. numrul de verificri tehnice d. numrul de alimentari cu combustibil 153. Diferena ntre costul de reproducie i costul de nlocuire reflect: a. diferena dintre costul istoric indexat i amortizare b. c exist ntotdeauna o diferen c. costuri de capital n exces (excedentare) d. de obicei nu este nici o diferen 154. Uzura fizic se poate estima n baza: a. observaiei b. formulei/coeficienilor afereni duratei de via fizic c. sum n uniti monetare d. toate punctele de mai sus 155. Cnd efectuai o cercetare de pia ar trebui s luai n considerare: a. preurile cerute b. preurile de vnzare curente c. tranzaciile n desfurare ale unor bunuri asemntoare d. toate punctele de mai sus 156. Dup ce ai fcut suficient cercetare de pia i descoperii c datele comparabile nu se potrivesc, ar trebui s: a. continuai cercetarea de pia pn la gsirea unei vnzri comparabile b. ajustai preurile bunurilor comparabile pentru a se potrivi cu subiectul evaluat c. ajustai preul subiectului pentru a se potrivi cu preurile comparabilelor d. informai clientul c nu putei realiza abordarea prin prisma pieei 157. nelesul aritmetic al modei (modului) din numerele 10, 12, 16, 19 este:

24

a. 10 i 16 b. 12 c. 13 d. nici unul dintre punctele de mai sus 158. Indicii agregai sunt: a. numai ponderai b. numai neponderai c. probabil cel mai des utilizai de ctre evaluatorii de maini i echipamente d. uneori utilizai de evaluatorii de maini i echipamente 159. Moda (modul) unui eantion este: a. mijlocul eantionului b. numrul care se repet cel mai des c. realizat prin totalizarea modelului i mprind apoi la numrul din model d. ntotdeauna posibil de calculat n orice grup de numere 160. Costurile de capital n exces pot fi rezultatul: a. proiectului vechi i depit b. fluxului de producie c. dimensiunii d. toate punctele de mai sus 161. Estimrile costului unui echipament exclud, n mod normal, costuri neprevzute cum sunt: a. cheltuielile cu orele suplimentare b. bonusurile c. premiile pentru material i echipament d. toate punctele de mai sus 162. Deprecierea recuperabil este de obicei: a. evident ntr-o anume msur n toate mainile i echipamentele b. dependent de condiia ca remedierea s fie fezabil financiar sau nefezabil financiar c. cuantificabil d. toate punctele de mai sus 163. Unele dintre capcanele utilizrii indicilor costurilor sunt: a. dificultatea determinrii dac costul care trebuie indexat este sau nu costul istoric sau cel iniial b. necunoaterea exact a ceea ce cuprinde costul istoric care trebuie indexat, cum ar fi costurile de transport i instalarea c. necunoaterea modului de elaborare a indicilor d. toate punctele de mai sus 164. Un indice este o modalitate de a arta: a. scderea unei valori n timp b. uzura fizic c. modificrile care apar ntr-o perioad de timp d. doar reducerea costurilor Folosii urmtoarele date pentru ntrebrile 165 pn la 168: An 1999 100 2000 105 2002 158 2003 163 2004 178 2005 189

25

2006

205

165. Dac anul de baz este 2002, indicele pentru 2004 este: a. 120,00 b. 63,29 c. 112,66 d. 88,76 166. Un indice pentru 2002 presupune o modificare procentual fa de: a. anul de baz de 158% b. anul actual de 58% c. anul de baz de 5,8 puncte d. anul de baz cu 58 % 167. Media aritmetic a indicilor este: a. 170,00 b. 156,86 c. 163,00 d. 166,33 168. Mediana indicilor este: a. 156,86 b. 166,33 c. 170,00 d. nici unul dintre punctele de mai sus 169. Numrul de decolri, presurizri i aterizri n cazul unui aparat de zbor: a. se refer la cicluri b. se nregistreaz la pornirile de motor c. este important doar pentru pri cu durat limitat d. este important pentru aparate de zbor aviatice nepresurizate 170. Din punct de vedere contabil, mainile i echipamentele fac parte din: a. activele curente b. fondul de rulment net c. imobilizrile financiare d. imobilizrile corporale 171. Costurile de capital n exces sunt: a. diferena dintre costul de pia i cel de nlocuire b. ceea ce trebuie s pltii peste nivelul pieei c. costuri suplimentare speciale peste standard, cum ar fi instalaiile speciale d. o diferen dintre costul de reproducie i cel de nlocuire 172. Dac rata anual a inflaiei este 5%, iar rata anual de actualizare este 12%, ct va fi rata real de actualizare: a. 7% b. 6,66% c. 17% d. nici un rspuns corect 173. Factorul de capitalizare al unui venit anual poate fi: a. inversul ratei de capitalizare b. suma factorilor de actualizare c. de natura unui coeficient multiplicator al venitului d. toate cele de mai sus 174. Un model de main este vndut dup cum urmeaz:

26

An 2001 2002 2003 2004 2005 2006

Cost $1.500 $1.600 $1.750 $2.000 $2.200 $2.200

Factor de depreciere 1,00 1,00 1,00 -10% -12% -12%

Care este procentul alocat pentru depreciere? a. 29,1% b. 12,0% c. 11,3% d. 19,8% 175. Care dintre urmtoarele reprezint un cost indirect? a. elementul de cost care reprezint profitul comerciantului b. manopera c. materialele d. cheltuielile cu racordarea utilajului 176. Uzura/deprecierea fizic poate fi: a. recuperabil b. nerecuperabil c. recuperabil sau nerecuperabil d. nu este msurabil 177. Uzura fizic reprezint: a. o scdere n valoare datorat utilizrii i influenei agenilor atmosferici b. o scdere n valoare din cauza utilizrii c. o scdere n valoare din cauza influenei agenilor atmosferici d. demodarea unui bun 178. Deprecierea funcional (de exploatare) este: a. o msur prin care este limitat capacitatea de funcionare (recuperabil) b. o msur a unui dezavantaj de exploatare al unui echipament nvechit n comparaie cu unul modern c. nu are legtur cu modificrile de tehnologie d. nici unul dintre punctele de mai sus 179. Expresia valoarea banilor n timp se refer la: a. rata real fr risc b. rata anual a inflaiei c. rata de actualizare d. rata nominal fr risc 180. Costul istoric este: a. sinonim cu costul iniial (de nregistrare n bilan) b. niciodat acelai cu costul iniial c. poate fi acelai cu costul iniial d. un cost pentru actualul proprietar, indiferent dac este nou sau vechi 181. Prima etap n procesul de evaluare este: a. definirea problemei evalurii b. identificarea proprietii c. planificarea evalurii d. aplicarea metodei de evaluare adecvat 182. Ce element nu va fi luat n considerare n descrierea unei maini?

27

a. locaia fabricii proprietare b. capacitatea c. numrul modelului d. numrul de serie 183. Bunurile/activele reprezint: a. proprietile de toate tipurile, att corporale ct i necorporale b. numai proprietile care au o durat de via util normal i sunt amortizabile c. numai acele elemente care sunt impozitate n baza valorii lor d. nici unul dintre punctele de mai sus 184. Scopul unei evaluri se refer la: a. cauza pentru care clientul a cerut evaluarea b. aplicarea metodei de evaluare adecvate c. estimarea tipului de valoare care trebuie determinat d. utilizatorii evalurii 185. Un avantaj al leasing-ului de maini i echipamente const n: a. este o barier mpotriva deprecierii funcionale de exploatare b. furnizeaz finanare distinct fa de ceea ce apare pe bilan c. se evit imobilizarea de capital d. toate punctele de mai sus 186. Care dintre urmtoarele situaii nu este considerat o form de depreciere a unui echipament? a. uzura fizic b. cheltuieli de exploatare excedentare fa de un echipament nou c. subutilizarea cronic a echipamentului d. niciun rspuns corect 187. Care dintre urmtoarele elemente trebuie s le includ un raport de evaluare corect? a. data efectiv a evalurii b. semntura evaluatorului c. identificarea i descrierea proprietii d. tot ce s-a enumerat la punctele anterioare 188. Modul preferat de ctre comerciani, productori, etc, de a comunica preul i materialele de referin este prin: a. transmisie fax sau prin telefon b. scrisoare c. contact personal d. toate punctele de mai sus 189. Deprecierea economic reprezint: a. o scdere a valorii cauzat de condiiile din interiorul proprietii n cauz b. este ntotdeauna nerecuperabil i cauzat de uzura fizic c. o diminuare n valoare cauzat de condiii externe proprietii d. o diminuare n valoare care este ntotdeauna recuperabil 190. Un raport de evaluare scris trebuie s conin: a. o dat anterioar evalurii b. un sumar c. un colon-titlu d. o certificare semnat 191. Standardele Internaionale de Evaluare: a. sunt obligatorii pentru toi evaluatorii b. reprezint cea mai buna practic c. sunt impuse de autoritile statului

28

d. reprezint o mod 192. n prezentarea metodologiei de evaluare: a. trebuie artate motivele evalurii b. trebuie evideniat logica aplicrii metodelor de evaluare i selectrii valorii finale c. trebuie demonstrate formulele folosite d. nu se dau amnunte, ntruct unele sunt proprietatea evaluatorului 193. Valoarea unei proprieti este dat de: a. utilitate b. raritate/atractivitate c. dorin i putere efectiv de cumprare d. toate cele de mai sus simultan 194. Principiul anticiprii arat c valoarea se bazeaz pe: a. percepiile evaluatorului asupra veniturilor viitoare generabile de o proprietate/activ b. anticiparea de ctre evaluator a modificrilor economice favorabile investitorilor c. raportul cerere-ofert, evaluatorul anticipnd ca preul variaz direct proporional cu cererea d. nici un rspuns corect 195. Abordarea evalurii prin capitalizarea venitului se bazeaz pe principiul: a. raritii b. anticiprii c. contribuiei d. nici unul de mai sus 196. Ce metode utilizeaz informaii de pia: a. metoda costurilor b. metode bazate pe venit c. metoda comparaiei directe d. toate cele de mai sus 197. Principiul substituiei este aplicabil n: a. metoda activului net corectat b. metode bazate pe venit c. metoda comparaiei directe d. toate cele de mai sus 198. Termenul de valoare ar trebui utilizat n raportul de evaluare fr alt atribut: a. ntotdeauna b. uneori c. niciodat d. la aprecierea evaluatorului 199. Principiul fundamental de evaluare al abordrii prin venit este: a. oferta i cererea b. substituia c. anticiparea d. toate 200. Care tip de valoare exprim valoarea de pia: a. valoarea de asigurare b. valoarea de lichidare c. valoarea de investiie d. valoarea de schimb 201. Primul pas al procesului de evaluare este: a. colectarea informaiilor b. inspectarea proprietii

29

c. definirea problemei de evaluat d. precizarea metodelor de evaluare 202. Crui tip de valoare i corespunde o perioad de comercializare limitat: a. valoarea de impozitare b. valoarea de lichidare c. valoarea subiectiv d. valoarea special 203. Alegerea metodelor de evaluare se face: a. conform caietului de sarcini b. n funcie de scopul evalurii c. conform indicaiilor proprietarului d. n funcie de conjunctura economic 204. Costul unui activ este: a. preul pltit pentru bunuri i servicii b. suma necesar pentru a crea sau produce un bun sau un serviciu c. expresia utilitii unui bun sau serviciu d. rspunsul de la a i b de mai sus 205. Standardele de evaluare ANEVAR cuprind: a. definiii ale unor termeni specifici evalurii b. indici de actualizare c. formule de calcul a valorii prin diferite metode de evaluare d. tabele de ncadrare 206. Standardele de Evaluare sunt necesare: a. pentru o nelegere uniform a termenilor i procedurilor de evaluare b. pentru ralierea la standardele de contabilitate c. pentru a putea fi atestai evaluatorii d. pentru alinierea la cerinele integrrii n U.E. 207. n accepiunea evalurii prin termenul de capitalizare se nelege: a. convertirea venitului n valoare b. structura capitalului unei ntreprinderi c. recunoaterea unei cheltuieli ca o imobilizare de capital d. toate cele trei variante de mai sus 208. Factorul valorii actuale a unei anuiti perpetue (factor de capitalizare) este: a. un multiplu utilizat pentru convertirea venitului n valoare b. raportul 1/(1+k), n care k este rata de actualizare c. un divizor utilizat pentru convertirea venitului n valoare d. nici una din cele trei variante de mai sus 209. Care dintre activele urmtoare nu sunt active curente: a. stocuri de producie neterminat b. creane pe termen scurt c. disponibiliti n valut d. creane pe termen lung 210. Care dintre urmtoarele tipuri de valoare include sintagma anumit cumprtor/vnztor: a. valoarea de pia b. valoarea de investiie c. valoarea de lichidare d. valoarea de asigurare 211. Valoarea de investiie poate s reprezinte valoarea de pia numai dac: a. metodele aplicate sunt adecvate scopului evalurii b. ipotezele utilizate n estimarea ei ar fi acceptate de ctre toi participanii de pe pia

30

c. nu se ine seama de metoda ANC (activul net corectat) d. se estimeaz corect rata de actualizare 212. Principiul substituiei cere ca activele comparabile s fie: a. apropiate ca dimensiune i piaa de aprovizionare b. s acioneze n aceeai ramur/domeniu c. similare i relevante d. a i b 213. Ultima etap n procesul de evaluare este: a. prezentarea anexelor care au fundamentat valoarea b. prezentarea copiilor dup bilan, autorizaiile de funcionare, ridicrile topo etc. c. elaborarea raportului de evaluare d. declaraia privind condiiile limitative i certificarea competentei evaluatorului 214. Declaraia privind condiiile limitative se introduce n raport: a. pentru a obine o prim de asigurare mai mic de la firma de asigurare profesional b. pentru a fundamenta valoarea de pia c. pentru a proteja evaluatorul, a informa i proteja clientul i ali utilizatori d. pentru a permite reconcilierea rezultatelor 215. Este lipsit de etic i profesionalism: a. acceptarea unei lucrri a crei plat este exprimat n numr de zile consultant tarif/zi consultant b. lipsa de colaborare cu un alt evaluator membru ANEVAR angajat independent pentru aceeai evaluare c. elaborarea n paralel a dou rapoarte de evaluare, unul pentru vnztor i unul pentru cumprtor d. nici un rspuns corect 216. Verificarea unui raport de evaluare: a. necesit ntotdeauna consimmntul scris i prealabil al autorului iniial b. necesit ntotdeauna consimmntul scris i prealabil al ANEVAR c. necesit ntotdeauna inspecia proprietii/afacerii d. niciun rspuns corect 217. Ce caracteristici trebuie s fie considerate n evalurile profesioniste ale mainilor i echipamentelor: a. fizice b. funcionale c. economice d. toate 218. Diferena esenial ntre rata de actualizare i rata de capitalizare este: a. venit brut vs. venit net b. pachet de control vs. pachet minoritar c. creterea sperat a venitului d. profit net versus cash - flow 219. Rata dobnzii la obligaiunile guvernamentale pe termen lung este o rat: a. nominal b. real c. i nominal i real d. nici una din cele de mai sus 220. Rata de actualizare vs. rata de capitalizare poate fi: a. ntotdeauna mai mare b. ntotdeauna mai mic c. egal sau mai mare d. ntotdeauna egal

31

221. Rata de capitalizare vs. rata de actualizare poate fi: a. ntotdeauna mai mare b. ntotdeauna mai mic c. egal sau mai mic d. ntotdeauna egal 222. Dac rata de capitalizare este 24 %, coeficientul multiplicator al venitului va fi: a. 1,24 b. 0,76 c. 4,16 d. 41,6 223. Care dintre elementele urmtoare se refer la definiia capitalizrii: a. transformarea venitului n valoare b. transformarea ratei de cretere a profitului net n valoarea activelor redundante c. creterea unei sume iniiale prin adugarea dobnzii d. a i b 224. Referitor la relaia rata de actualizare/capitalizare care afirmaie este corect: a. nseamn acelai lucru, fiind termeni interschimbabili b. rata de actualizare = rata de capitalizare minus rata de cretere c. rata de capitalizare = rata de actualizare minus rata de cretere d. nici un rspuns corect 225. Reconcilierea valorilor rezultate dintr-o evaluare: a. se refer la valorile obinute din metode diferite b. este pasul final al procesului de evaluare c. att a ct i b sunt corecte d. nici un rspuns de mai sus nu este corect 226. Reconcilierea valorilor este: a. un proces de ponderare b. un proces de calculare a unei medii aritmetice c. un proces de selecie bazat pe raionamentul evaluatorului d. nici un rspuns de mai sus 227. Este lipsit de etic i profesionalism: a. emiterea unei opinii asupra valorii fr o investigare i analiz complet a proprietii b. acceptarea unei lucrri a crei plat este exprimat n procente din valoarea rezultat c. colaborarea cu alt evaluator angajat independent pentru aceeai evaluare d. toate cele de mai sus 228. Un raport de evaluare bun: a. este redactat conform reglementrilor b. este conform cerinelor clientului c. d posibilitatea beneficiarului s neleag problema, faptele, logica i concluziile d. cuprinde numai datele culese de pe teren i verificate 229. Verificarea unui raport de evaluare presupune: a. modificarea valorii b. investigarea logicii, procedurilor i concordanei cu standardele de evaluare c. folosirea retrospectivei d. nici unul din cele de mai sus 230. Utilajul este: a) instalaiile mecanice i toate celelalte aparate folosite ntr-o operaie sau activitate b) ansamblu mecanic (sau sistem tehnic), de regul acionat electric, hidraulic, electromecanic etc c) caz particular de echipament folosit n funciile auxiliare ale unei operaii d) accesorii folosite cu scopul de a face comer sau afaceri
32

231. Costul de reproducie brut (de nou) este: a) costul curent de reproducere a unei copii dup un bun cu aceleai materiale sau cu unele apropiate b) costul curent al unui bun similar nou avnd o utilitate echivalent ca obiectul ce urmeaz a fi evaluat c) costurile aferente cumprrii i punerii n funciune a unui activ d) costuri incluse indirect la cumprarea i instalarea unui bun 232. Procedura matematic pentru recuperarea valorii amortizabile a unui bun prin cote de amortizare pe o anumit perioad este: a) amortizare contabil b) amortizare cumulat c) proces aritmetic folosit pentru a calcula vechimea unei proprieti sau durata de via util rmas d) costul capitalizat al unui bun minus deprecierea calculat pentru raportare financiar 233. Numrul de ani estimai n care o proprietate nou poate fi utilizat fizic este: a) durata de via fizic rmas b) durata de via util normal c) durata de via fizic d) durata de via economic 234. Un exemplu de cost direct este: a) chirii pentru echipamente b) costul instalaiei electrice c) cheltuieli financiare pe timpul instalrii sau construciei d) onorarii cu specific tehnic, de arhitectur i alte onorarii profesionale 235. Indexarea este o metod de estimare a: a) costului de reproducie (de nou) al unei proprieti b) costului de nlocuire al unei proprieti c) nivelului preului/costului anterior d) se va aplica numai asupra costului actual 236. Afirmaia, precum c un cumprtor prudent i informat ar plti pentru un bun cel mult costul de achiziie, este specific: a) capitalizrii venitului b) principiului substituiei c) abordrii prin comparaie d) valorii depreciate 237. Care din formele de depreciere nu pot fi remediate convenabil din punct de vedere economic: a) deprecierea recuperabil b) deprecierea economic c) uzura (deteriorarea) fizic d) depreciere nerecuperabil 238. Vrsta efectiv este: a) vrsta estimat a unei proprieti n comparaie cu o proprietate nou de acelai fel b) numrul de ani estimai n care o proprietate nou este ateptat a fi utilizat c) numrul de ani estimai n care o proprietate, cu o anumit vrst efectiv se ateapt s mai fie utilizat d) numrul de ani care au trecut de la data construirii proprietii sau de la data punerii n funciune

33

PARTEA a III-a PROBLEME CU POSIBILITI MULTIPLE


Rezolvai fiecare problem. Fiecare ntrebare valoreaz 1 punct.
ntrebrile de la 1 pn la 6 se bazeaz pe urmtoarele informaii: Costul istoric al unei maini este $22.500. Maina a fost achiziionat n stare nou n anul 2001. Costul transportului a fost $800 atunci cnd maina era nou. Maina este utilizat un singur schimb pe zi, 5 zile pe sptmn. Nu exist probleme de mediu. Costul fundaiei/bazei a fost $1.500 cnd maina era nou. Instalarea a reprezentat 15% din costul total. Durata de via util normal a mainii este 20 ani. Data evalurii este 30 dec. 2005. Luai n considerare o condiie bun a mainii, ntreinerea fr alte costuri suplimentare cerute pentru deprecierea funcional sau economic. Indici de cost 1996 1997 1998 1999 2000 100 105 106 110 115 2001 2002 2003 2004 2005 120 125 135 140 150

1. Procentul de cretere ntre 1997 i 2005 este: a. 27% b. 30% c. 43% (aproximativ) d. 45% 2. Pe o baz de depreciere linear, durata de via util rmas este: a. 4 ani b. 8 ani c. 12 ani d. 16 ani 3. Costul total curent, excluznd instalarea, este: a. $28.125 b. $29.125 c. $31.000 d. $35.650 4. Costul de reproducie total, inclusiv instalarea, este: a. $28.125 b. $29.125 c. $31.000 d. $35.650 5. Totalul tuturor costurilor directe actualizate este: a. $28.125 b. $29.125 c. $31.000 d. $35.650 6. Valoarea de pia pentru utilizarea n continuare (nerotunjit), stabilit prin metoda costului, este: a. $24.800 b. $15.750 c. $35.650
34

d. $28.520 ntrebrile de la 7 pn la 12 se bazeaz pe urmtoarele informaii: Costul istoric al unei maini este $22.500. Maina a fost achiziionat n stare nou n 1996. Costul transportului a fost $800 atunci cnd maina era nou. Maina este utilizat un singur schimb pe zi, 5 zile pe sptmn. Nu exist probleme de mediu. Costul fundaiei/bazei a fost $1.500 cnd maina era nou. Instalarea a reprezentat 15% din costul total. Durata de via util normal a mainii este 20 ani. Data evalurii este 30 dec. 2005. Luai n considerare o condiie bun a mainii, ntreinerea fr alte diminuri suplimentare cerute pentru uzura funcional sau economic. Indici 1996 1997 1998 1999 2000 100 105 106 110 115 2001 2002 2003 2004 2005 120 125 135 140 150

7. Procentul de cretere ntre 2001 i 2003 este: a. 12,5% b. 15,0% c. 20,0% d. 30,0% 8. Pe o baz de depreciere linear, durata de via util rmas este: a. 4 ani b. 8 ani c. 11 ani d. 20 ani 9. Costul total actual, excluznd instalarea, este: a. $33.750 b. $34.950 c. $37.200 d. $42.780 10. Costul de reproducie total, inclusiv instalarea, este: a. $33.750 b. $34.950 c. $37.200 d. $42.780 11. Totalul tuturor costurilor directe actualizate este: a. $33.750 b. $34.950 c. $37.200 d. $42.780 12. Costul de nlocuire net este: a. $19.251 b. $23.529 c. $37.200 d. $42.780 ntrebrile de la 13 pn la 16 se bazeaz pe urmtoarele informaii:
35

Ai fost rugat s determinai costul nou de nlocuire asigurabil al unei maini pentru un tip de proces special care tocmai a fost livrat, instalat i este operaional. V sunt furnizate urmtoarele informaii: Costul mainii $1.000.000 Motoare i comenzi $20.000 Construcii metalice de susinere $6.000 Costuri de transport i taxe $15.000 Instalare $50.000 Calibrare $5.000 Cheltuieli financiare $15.000 Maina prezint o uzur n limite normale. Maina n cauz are 10 ani vechime. Durata de via util normal este estimat la 20 ani. Nu a fost notat nici un fel de uzur funcional sau economic suplimentar. 13. Dac polia de asigurare presupune un cost de nlocuire de nou i nu stipuleaz nici una dintre excluderile normale, atunci costul de nlocuire de nou asigurabil este: a. $1.075.000 b. $1.081.000 c. $1.096.000 d. $1.111.000 14. Costurile indirecte se ridic la suma: a. $15.000 b. $20.000 c. $35.000 d. $85.000 15. Dac polia de asigurare impune costul de nlocuire net pentru asigurare, iar polia nu stipuleaz vreo excludere, atunci costul de nlocuire net asigurabil este: a. $500.000 b. $548.000 c. $555.000 d. $596.000 16. Costurile directe i indirecte ale instalrii sunt: a. $65.000 b. $70.000 c. $96.000 d. $106.000 Informaiile de mai jos vor fi utilizate pentru urmtoarea ntrebare. Elemente de costuri 300 kg de rame de oel Prima pentru livrare de oel nainte de termen 10 cleme 4 monturi 2 ntreruptoare electrice 20 m liniari de trasee cu cabluri 12 ore de manoper pentru montare 20 ore de inginerie Pre unitar $1/kg $140 $2 buc $5 buc $20 buc 1$ m lin $30/or $40/or

17. Costul de reproducie al unei maini de producie la comand a. $1.420 b. $1.560 c. $1.700 d. $1.600 ntrebrile 18-23 se bazeaz pe urmtoarele informaii: Costul istoric al mainii este $24.000. A fost achiziionat n urm cu 4 ani.
36

Costul istoric al cheltuielilor de transport este $1.200. Maina este utilizat ntr-un singur schimb, 5 zile pe sptmn. Nu exist constrngeri de mediu. Costul istoric al fundaiei este $2.000. Instalarea a reprezentat 20% din costul actualizat al mainii, excluznd cheltuielile de transport i fundaia. Durata de via util normal este 20 ani. Data evalurii este anul curent. Luai n considerare o condiie bun a mainii, ntreinerea normal i fr diminuri suplimentare pentru deprecierea funcional sau economic. Indici 9 ani n urm 8 ani n urm 7 ani n urm 6 ani n urm 5 ani n urm 100 105 106 110 115 4 ani n urm 3 ani n urm 2 ani n urm 1 an n urm anul curent 120 125 135 140 150

18. Procentajul care reflect diferena de cost ntre 4 ani n urm i 2 ani n urm este: a. 1,125% b. 12,5% c. 1,15% d. 15,0% 19. Pe o baz de depreciere linear, durata de via util rmas estimat este: a. 4 ani b. 8 ani c. 16 ani d. 20 ani 20. Costurile totale indirecte sunt: a. $1.500 b. $4.000 c. $10.800 d. nici unul din rspunsurile de mai sus 21. Costul de reproducie indexat, instalat, este: a. $30.000 b. $34.000 c. $40.000 d. $40.800 22. Costul istoric al instalrii a fost: a. $4.000 b. $6.000 c. $40.000 d. $4.800 23. Costului de nlocuire net este: a. $32.000 b. $32.640 c. $8.160 d. $8.000 ntrebrile 24 i 25 utilizeaz informaiile din tabelul urmtor: Elemente 2003 2006 Costuri Costuri

37

Piersici Pere Portocale Mere

Cantitate 2 4 6 8

Cantitate 1 3 5 7

2003 $1,00 $0,90 $0,80 $0,70

2006 $1,10 $1,00 $0,85 $0,75

24. Utiliznd formula Laspeyres, costurile coului de produse de mai sus au crescut cu: a. $16,00 b. $17,30 c. 7,9% d. 8,1% 25. Utiliznd formula Paasche, costurile coului de produse de mai sus au crescut cu: a. $12,70 b. $13,60 c. 7,9% d. 8,1% 26. Ct reprezint valoarea de pia a unui echipament prin metoda bazat pe venit, calculat pe baza urmtoarelor ipoteze: - venitul net din exploatare (VNE), primul an = $1.000 - VNE, al doilea an = $1.400 - VNE, al treilea an = $1.500 - VNE, al patrulea an = $1.800 - Nu exist venit sau valoare rezidual dup al patrulea an. - Rata de actualizare = 24% Valoarea de pia estimat prin metoda fluxului de numerar actualizat (DCF) este: a. $3.541 b. $3.263 c. $4.167 d. $5.000 27. Dac venitul net din exploatare generat de un echipament este $1.000 i acesta crete n urmtorii patru ani cu o rat medie de 10%, rata de actualizare este 24% iar valoarea de recuperare (rezidual) a echipamentului, la sfritul anului patru, este zero, ct reprezint valoarea echipamentului, calculat prin metoda capitalizrii venitului? a. $3.450 b. $2.914 c. $7.143 d. $1.785 ntrebrile 28-32 se bazeaz pe urmtoarele informaii: Subiectul n cauz este o macara cu bra, care are 15 ani vechime, 10 tone capacitate; 100 m lungime; 35 m nlime de ridicare cu o vitez de ridicare de 35 m/min, cu o vitez a cruciorului de 150 m/min i o vitez a braului de macara de 310 m/min; un crucior de 3 cai putere; bra de 120 cai putere i un troliu de 30 cai putere cu comenzi pentru cabin i podea, inclusiv 2 ine pentru macara, cu o lungime de 225 ml i un sistem de alimentare cu energie electric. Costul istoric al macaralei (la data PIF) $132.500 (excluznd toate inele, electrificarea, cheltuieli de transport i instalare) Indice de cost la data evalurii 120 Costul transportului la data evalurii $7.000 Costul curent al instalrii la data evalurii $8.000 Costul curent al sistemului de alimentare cu energie electric, instalat $25.000 Durata de via util normal 30 ani Pentru a vinde rapid, se cere o reducere de -75% din costul actual al macaralei, fr instalare Costul istoric al inelor instalate ale macaralei $40/m Instalarea sistemului de alimentare cu energie electric a presupus 100 ore/om manoper $50/or

38

Costul istoric al sistemului de alimentare cu energie electric $15.000 28. Lund n considerare toate informaiile de mai sus, care este costul de reproducie al inelor macaralei, n baza costului istoric? a. $9.000 b. $17.280 c. $18.000 d. $21.600 29. Care este procentajul care trebuie utilizat pentru uzura fizic? a. 15% b. 30% c. 50% d. 95% 30. Lund n considerare toate datele de mai sus, care este costul de reproducie instalat al ntregii macarale cu bra? a. $220.600 b. $213.600 c. $210.600 d. $187.100 31. Care este valoarea de lichidare forat estimat, numai n cazul macaralei, presupunnd c o vnzare trebuie finalizat n doar 15 zile lucrtoare i cumprtorul nu dorete s achiziioneze cele dou ine ale macaralei i sistemul de alimentare cu energie electric? a. $29.125 b. $35.750 c. $39.750 d. $115.250 32. Care este costul de reproducie net? a. $93.550 b. $105.300 c. $105.800 d. $110.300 33. Fiind dat urmtoarea list de indici, dac 1995 este stabilit ca an de baz, atunci indicele pentru 1995 va fi: An 1995 2000 2001 2002 2003 2004 2005 Indice 145 150 175 160 165 170

a. 100 b. 140 c. 125 (170 - 145) d. 118 (1993 - 1975 = 18 + 100) ntrebrile 34-39 se bazeaz pe urmtoarele informaii: Subiectul n cauz este o main de gurit de 17 inch, cu vechime de 5 ani, care are doar dotrile

39

standard. Este un model actual care este disponibil pe pia. Costul curent (actual) al mainii este $1.000, fabrica fiind scutit de plata taxelor vamale. Cheltuiala curent de transport este de $100; costul curent de instalare este $200. Durata de via util normal este 25 ani. Este nevoie de aprox. 6 luni pentru a vinde aceast main pe piaa bunurilor folosite (second hand). Au fost cazuri, n ultimele 6 luni, de tranzacii care s-au ncheiat, ns pentru a vinde rapid maina vnztorul trebuie s fac o reducere de 25% din valoarea de pia. Costul istoric al mainii de gurit era $750. Costul istoric a rmas acelai n timp. Costul curent de dezinstalare este $100. (Putei s presupunei c veniturile companiei susin orice valoare de pia pentru funcionarea n continuitate i c nu exist depreciere funcional sau economic ce ar trebui luat n considerare.) 34. Care este costul de reproducie instalat? a. $1.000 b. $1.100 c. $1.200 d. $1.300 35. Care este costul de reproducie net? a. $1.040 b. $960 c. $880 d. $260 36. Care este costul de nlocuire net al mainii, excluznd toate cheltuielile de transport i instalare? a. $200 b. $800 c. $1.000 d. $1.200 37. Care este costul de nlocuire net? a. $260 b. $880 c. $960 d. $1.040 38. Care este valoarea de lichidare forat la data curent? a. $100 b. $500 c. $525 d. $600 39. Care este valoarea curent de casare? a. $1.000 b. $900 c. $750 d. nu se poate determina din informaiile furnizate 40. Care este vrsta medie cronologic a trei utilaje cu date de achiziie istorice diferite i aflate n funciune n anul 2006? Data istoric de achiziie 1988 1993 1998 Cost de nlocuire al produsului actual (2006) $10.000 $20.000 $5.000

Vrsta medie cronologic este: a. 7,3 7 ani b. 13,7 14 ani c. 27,4 27 ani

40

d. 18 ani 41. Care este costul de nlocuire al unui rezervor de 500 tone pe baza urmtoarelor informaii: - costul curent al unui rezervor de 200 tone = $10.000 - factorul exponent= 0,5 a. $25.000 b. $20.200 c. $15.800 d. nu se poate calcula ntrebrile 42 i 43 se bazeaz pe urmtoarele informaii despre un indice de pre: An 1985 1988 1991 1994 1997 2000 2003 Indice 100 145 150 175 160 165 170

42. Dac 1985 este stabilit ca an de baz, creterea dintre 1985 i 2003 este de: a. 1,52 ori b. 1,45 ori c. 1,70 ori d. 0,50 ori 43. Dac anul de baz ar fi modificat la 1994, atunci indicele pentru 1991 ar deveni: a. 88,2 b. 92,5 c. 85,7 d. 103,3 ntrebrile 44 i 45 se bazeaz pe urmtorul tabel: Material Cherestea Cuie igle Cantitate 2000 200 m3 2 cutii 100 m2 Preuri 2000 $100/m3 $20/ cutia $5/m2 Preuri 2005 $110/m3 $25/cutia $6/m2

44. Un indice de pre relativ neponderat, n informaia de mai sus, utiliznd 2000 ca an de baz, ar reflecta o cretere a preului celor trei produse cu: a. 10% b. 18% c. 25% d. 55% 45. Prin ponderare, n baza cantitilor din 2000, indicele agregat ponderat pentru 2005 va reflecta o cretere cu: a. 10,30% b. 20,50% c. 22,00% d. 22,70% ntrebrile 46, 47 i 48 utilizeaz informaia din tabelul de mai jos: Produse piersici Cantitate kg 2 Preuri unitare 2000 $1,00 Preuri unitare 2006 $1,10
41

pere portocale mere

4 6 8

$0,90 $0,80 $0,70

$1,00 $0,85 $0,75

46. Indicele agregat neponderat: a. 20 b. $3,40 c. $3,70 d. 108,80 47. Indicele de pre relativ neponderat, folosind ca an de baz 2000, este: a. 100 b. 108,5 c. 417 d. nu poate fi calculat 48. Indicele de pre relativ ponderat este: a. 100 b. 107,8 c. 108,5 d. 215,6 ntrebrile 49 i 50 utilizeaz informaia din urmtorul tabel: Produse piersici pere portocale mere Cantitate kg 2000 2 4 6 8 Cantitate kg 2006 1 3 5 7 Preuri 2000 $1,00 $0,90 $0,80 $0,70 Preuri 2006 $1,10 $1,00 $0,85 $0,75

49. Folosind formula Laspeyres, preurile din eantionul (coul) de mai sus au crescut cu: a. $16,00 b. $17,30 c. 7,9% d. 8,1% 50. Folosind formula Paasche, preturile din eantionul (coul) de mai sus au crescut cu: a. $12,70 b. $13,60 c. 7,9% d. 8,1% Pentru ntrebrile 51-54 vei utiliza informaiile urmtoare: Compania ALPHA a achiziionat recent compania BETA. Ai fost rugat s pregtii evalurile necesare, la data de 1 iunie 2003, care vor fi folosite pentru: a. ncheierea unei polie de asigurare i b. Alocarea preului de achiziie Ai fost informat c opinia dvs va fi acceptat pentru cazul n care se aplic premisa celei mai adecvate valori la necesitile companiei. Vi s-au furnizat urmtoarele informaii suplimentare: Polia de asigurare impune costuri totale de nlocuire, definite ca fiind proiectate la capacitate maxim, sau costuri de reproducie dac i gsesc aplicabilitate, i nu se prevede n poli nici o excludere. Condiiile de finanare au fost discutate cu mai multe instituii de credit. Toate au indicat faptul c vor oferi credit n procentaj de 60% din valoarea de pia sau 90% din preurile de vnzare ale bunurilor n timp de 6 luni nainte de prescrierea ipotecii. Bunurile constau n general din urmtoarele: a. O linie complet a fost achiziionat i instalat n 1995 pentru $1 milion. 1. Producia realizat a fost de:
42

1995 = 450.000 uniti produs 1996 = 500.000 uniti produs 1997 = 750.000 uniti produs 1998 = 800.000 uniti produs 1999 = 750.000 uniti produs 2000 = 725.000 uniti produs 2001 = 600.000 uniti produs 2002 = 840.000 uniti produs 2003 = 350.000 uniti produs pentru primele 5 luni 2. Capacitatea proiectat a liniei, aa cum a fost ea instalat n 1995, era de 1 milion de uniti de produs, pentru motive tehnologice, la acel moment. Producia fizic realizat cu aceast linie complet nu va depi niciodat producia realizat n 2002 o marj mic. Totui, cererea de produse nu a fost niciodat mai mare. Tehnologia actual permite echipamentului s ating producia proiectat. 3. Linia a trecut prin numeroase verificri tehnice i modernizri n 2001 cu un cost de $400.000, ns cercetarea dvs indic faptul c acest lucru nu a extins n mod substanial durata de via util normal de 20 ani. 4. Din estimrile dvs reiese c doar 25% din verificri i actualizri au adugat n mod substanial noi elemente sau mbuntiri mainii. 5. Linii de producie similare urmresc n mod normal un factor exponent 0,6. b. Suplimentar fa a preul de achiziie al liniei (1 milion $), n anul 1995 au fost cheltuii nc $200.000 pentru un echipament de susinere mixt, care se poate utiliza la orice linie de dimensiunea i tipul liniei de producie achiziionate. Cercetrile dvs relev urmtoarele informaii: 1. Indicele evoluiei preului liniei de fabricaie, selectat ca adecvat, este: 1995 = 120 1996 = 122 1997 = 124 1998 = 127 1999 = 130 2000 = 135 2001 = 140 2002 = 145 2003 = 210 2. Valoarea actualizat a cheltuielilor de exploatare excedentare ale liniei este $100.000. 3. Administraia Federal a Drogurilor a emis un ordin care impune noului proprietar s cheltuiasc imediat $200.000 pentru controale sanitare, care nu adaug nici o valoare liniei de producie. c. Ai cercetat i piaa i ai descoperit dou date comparabile de vnzri, recent instalate i liniile finalizate, dup cum urmeaz: Linie 1 2 Data Actual Actual Suma $1.500.000 $1.775.000 Tip vnzare neprtinitoare, stare bun neprtinitoare Capacitate 850.000 produse 1.000.000 produse Vrsta 8 ani 8 ani

Not: Cnd facei calculele luai n considerare ani ntregi, pentru orice ani fracionai. 51. Estimarea dvs pentru costul de reproducie, instalat, din polia de asigurare este: a. $2.700.000 b. $2.250.000 c. $2.100.000 d. $1.350.000

43

52. Estimarea dvs n privina costului de capital n exces este: a. $990.000 b. $540.000 c. $450.000 d. $190.000 53. Estimarea dvs asupra costului de nlocuire net este: a. $2.060.000 b. $2.250.000 c. $1.654.000 d. $936.000 54. Estimarea dvs a valorii de pia prin abordarea prin comparaia de pia este de aprox: a. $1.600.000 b. $1.500.000 c. $1.400.000 d. $1.300.000 55. Pe baza informaiilor de mai jos, referitoare la un echipament tehnologic: An 1970 1980 1982 1985 1990 1993 2000 2003 Elemente de cost Cost de nlocuire Reparaie capital Suplimentar Actualizare Refacere electric Comenzi Reparaie capital Suplimentri Indice (2003 este 1,00) $132.000 1,63 Cost $59.300 $15.200 $18.325 $7.900 $14.200 $71.000 $18.000 1,45 1,40 1,30 1,25 1,10 1,05 1,00

Determinai care este vrsta efectiv a acestui echipament: a. 31,2 ani b. 22,6 ani c. 15,1 ani d. nu se poate determina din datele oferite 56. Calculai costul de nlocuire al unui motor de 300 cai putere, avnd urmtoarele informaii: Costul istoric, din anul 1995, al unui motor de 200 cai putere = $225.000 Indice de cost curent - 170 1995 - indice de cost - 115 Factor exponent = 0,6 a. $352.566 b. $332.609 c. $424.142 d. $199.565 ntrebrile 57 i 58 se axeaz pe urmtorul tabel: Material Oel laminat Srm de sudur Material pentru acoperire Izolaie Cantitate 2000 159 m lin 3 role 215 m2 200 m2 Costuri 2000 $1,15/m lin $32/rola $4/m2 $1,30/m2 Costuri 2006 $1,31/m lin $39,00/rola $5,50/m2 $1,65/m2

Not: Greutatea oelului este de 18,25 kg/m liniar.

44

57. Indicele preului relativ neponderat va arta o cretere a costurilor cu: a. 25% b. 23% c. 29% d. 30% 58. Indicele agregat ponderat va arta o cretere a costurilor cu: a. 23,3% b. 25,0% c. 11,9% d. 19,3% Pentru ntrebrile 59-62 vei utiliza informaiile urmtoare: Mr. Sly tocmai a motenit o mare sum de bani i dorete s achiziioneze compania Digmiwaout. Ai fost rugat s pregtii evalurile la data de 30 decembrie 2003, care va fi utilizat pentru: a. ncheierea unei asigurri i b. alocarea costului de achiziie Vi s-au furnizat urmtoarele informaii suplimentare. Polia de asigurare solicit costurile totale de nlocuire, definite ca fiind proiectate la capacitate maxim, sau costurile de reproducie dac pot fi calculate i nu se prevede n poli nici o excludere. Condiiile de finanare au fost discutate cu mai multe instituii de credit. Toate au indicat faptul ca vor oferi credit n procentaj de 50% din valoarea de pia sau 90% din preurile de vnzare ale bunurilor n timp de 6 luni nainte de prescrierea ipotecii. Bunurile constau, n general, din urmtoarele: a. O linie complet a fost achiziionat i instalat n 1995 pentru $1.250.000. 1. Producia realizat a fost de: 1995 = 300.000 uniti produs 1996 = 350.000 uniti produs 1997 = 700.000 uniti produs 1998 = 550,000 uniti produs 1999 = 750.000 uniti produs 2000 = 725.000 uniti produs 2001 = 800.000 uniti produs 2002 = 600.000 uniti produs 2003 = 750.000 uniti produs 2. Capacitatea proiectat a liniei, aa cum a fost ea instalat n 1995, era de 1 milion de uniti de produs. 3. Linia a trecut prin numeroase verificri tehnice i modernizri n 1998, cu un cost de $200.000 i apoi n 2001, cu un cost de $250.000, ns cercetarea dvs indic faptul c acest lucru nu a extins n mod substanial durata de via util normal a liniei de 25 ani. 4. Din estimrile dvs reiese c numai 30% din verificri i modernizri au adugat n mod substanial noi elemente sau mbuntiri mainii. 5. Linii de producie similare urmresc, n mod normal, un factor exponent de 0,6. b. Suplimentar fa de costul de achiziie al liniei, n 1995 au fost cheltuii $200.000 pentru un echipament de susinere mixt, care se poate utiliza la orice linie de dimensiunea i tipul acesteia. Cercetrile dvs relev urmtoarele informaii: 1. Indicele evoluiei preului liniei, selectat ca adecvat, este: 1995 = 120 1996 = 122 1997 = 125 1998 = 128 1999 = 131 2000 = 134 2001 = 137 2002 = 142 2003 = 151

45

2. Valoarea actualizat a cheltuielilor excedentare de exploatare este $125.000. 3. Agenia pentru Protecia Mediului (APM) pretinde ca noul proprietar s cheltuiasc imediat $175.000 pentru echipament de monitorizare i protecie. c. Ai cercetat piaa i ai descoperit 3 date comparabile de vnzri, recent instalate i liniile finalizate, dup cum urmeaz: Linie Data 1 Actual 2 Actual 3 Actual Pre de achiziie Tip vnzare $1.500.000 Neprtinitoare $1.900.000 Neprtinitoare $2.000.000 Tranz. intern Capacitate 800.000 buc 1.000.000 buc 1.000.000 buc Vechimea 2 ani 2 ani 1 an

Not: Cnd facei calculele luai n considerare ani ntregi, pentru orice ani fracionai. 59. Estimarea dvs pentru costul de reproducie instalat, din polia de asigurare este (rotunjit la $1.000): a. $1.980.000 b. $2.338.000 c. $1.827.000 d. $1.728.000 60. Estimarea valorii de pia prin metoda comparaiei vnzrilor este de aprox: a. $1.362.000 b. $1.500.000 c. $2.000.000 d. $1.150.000 61. Estimarea dvs n privina costului de capital n exces este: a. $216.300 b. $153.300 c. $405.300 d. $402.000 62. Estimarea dvs asupra costului de nlocuire net este: a. $1.191.360 b. $1.066.360 c. $780.000 d. $903.000 ntrebrile 63-66 se bazeaz pe urmtoarele informaii: Costul istoric al unei maini - $22.500 Achiziie n anul 1997 Costul istoric de transport a fost $800 Utilizare 1 schimb, 5 zile/sptmn Nu exist constrngeri n privina mediului Costul istoric al fundaiei - $1.500 Cheltuieli de instalare 15% din costul total Durata de via util normal - 20 ani Data evalurii - 2005 Presupunei o condiie bun i ntreinere bun, fr deduceri pentru deprecierea funcional sau economic. Indici de cost 1996 1997 1998 1999 2000 100 105 106 110 115 2001 2002 2003 2004 2005 120 125 135 140 150

63. Procentajul de cretere a costului, ntre 2001 i 2003, este: a. 12,5% b. 15,0%
46

c. 20,0% d. 30,0% 64. Pe o baz de depreciere anual constant, durata de via util rmas este de: a. 4 ani b. 8 ani c. 12 ani d. 20 ani 65. Costul de reproducie indexat, excluznd instalarea, este aproximativ: a. $28.125 b. $29.125 c. $31.000 d. $35.400 66. Costul de nlocuire net este: a. $15.800 b. $16.300 c. $24.400 d. $35.400 67. Utiliznd urmtoarele informaii, estimai costul de nlocuire net al unei maini de producie de serie, prin metoda costului. Maina este depreciat fizic n proporie de 25%, deprecierea funcional este estimat a fi de $200, iar cea economic este estimat la $300. Articole 300 kg de rame de oel 1 prim pentru livrare de oel nainte de termen 10 cleme 4 monturi 2 ntreruptoare electrice 20 m liniari de trasee cu cabluri 12 ore de manoper pentru montare 20 ore de inginerie a. $670 b. $970 c. $975 d. nici unul dintre punctele de mai sus 68. Care este vrsta medie cronologic, n ani, a urmtorului grup de active, la data de 12/2005? Data achiziiei 12/1967 12/1977 12/1987 12/2002 a. 22 ani b. 24 ani c. 26 ani d. 28 ani 69. Pe baza evoluiei costurilor unui utilaj redat n tabelul de mai jos, ct este indicele costului n 12/2002 fa de 12/2000:
47

Pre/unitate $1 $140 $2 $5 $20 $1 $30 $40

Vrsta n ani 38 28 18 3

Cost iniial indexat $20.000 $5.000 $8.000 $12.000

Data 12/2000 12/2001 12/2002 12/2003 12/2004 12/2005 a. 1,00 b. 1.000 c. 120 d. 1.200

Cost $1.000 $1.050 $1.200 $1.500 $1.750 $1.620

70. Care este procentajul de modificare a costului din informaia anterioar dintre 12/2003 i 12/2004? a. 16,67 sau 17% b. 17,5% c. 25,0% d. 85,7 sau 86% 71. Evaluai o instalaie aflat n funciune i ai descoperit o uzur considerabil. O modificare n tehnologie precum i utilizarea comenzilor computerizate au avut ca rezultat un cost redus de manoper aferent funcionrii instalaiilor similare moderne. Un concurent a construit recent o instalaie nou, de aceeai capacitate i care funcioneaz cu un numr mai mic de angajai, respectiv de 350 angajai, comparativ cu 500 de angajai cu care funcioneaz instalaia evaluat. Care este deprecierea funcional care rezult din modificrile tehnologice, avnd n vedere urmtoarele informaii? (Rezultatul trebuie rotunjit). Salariul mediu, inclusiv prime $50.000/angajat/an Cota impozitului pe profit 40% Rata de actualizare 12% Durata de via util rmas a instalaiei 10 ani a. $3,0 milioane b. $4,5 milioane c. $7,5 milioane d. $25,4 milioane 72. Firma dvs trebuie s economiseasc bani pentru a nlocui o main peste 5 ani. Presupunnd c firma dvs ctig un profit de 10% din investiiile sale, ci bani trebuie s investeasc n prezent pentru a dispune de $100.000 dup 5 ani? (Rezultatul va fi rotunjit.) a. $6.200 b. $10.000 c. $62.090 d. $78.240 ntrebrile 73-77 se bazeaz pe urmtoarele informaii: Se evalueaz o fabric care face parte dintr-o companie mare. Proprietatea este o mini fabric chimic complet integrat (materii prime, produse) i nu deine tehnologie actual, comparativ cu alte fabrici din aceast companie i din industrie. Data evalurii fabricii este sfritul anului 2005, iar ipotezele principale de evaluare sunt: Acest tip de fabric are o durat de via util total de 25 ani. Tot echipamentul de producie, inclusiv cldiri i amenajri ale terenului, sunt considerate ca maini i echipamente. Deprecierea fizic nerecuperabil este estimat la 40%. O fabric modern din apropiere, cu aceeai capacitate, a fost finalizat n 2003, la un cost de 12 milioane $. Un ordin al Ageniei pentru Protecia Mediului (EPA) cere unui achizitor s cheltuiasc imediat 1 milion $ pentru controlul polurii. Costul istoric al fabricii era de 5 milioane $ n 1994, suplimentat cu 2 milioane $ n 1998 i nc 1 milion $ n 2000.
48

Penalitatea pentru cheltuielile de exploatare excedentare este estimat la 2 milioane $. Se estimeaz c segmentul de pia al fabricii se va menine pe durata de via util rmas. Se estimeaz un cost de 16 milioane $ pentru reproducia fabricii. Comparativ cu alte fabrici, starea fizic este mai rea dect v-ai atepta s ntlnii la fabrici similare cu aceeai vechime. Fabrica are o desfurare n ineficien, iar 2 usctoare consum mai mult combustibil dect unul singur, aa cum este prevzut ntr-o fabric modern. Indici anuali de pre (la sfrit de an): 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1,00 1,10 1,25 1,40 1,50 1,65 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1,80 2,00 2,15 2,25 2,35 2,50

73. Costul de nlocuire brut n 12/2005 este: a. $12.000.000 b. $15.000.000 c. $16.000.000 d. nici unul dintre punctele de mai sus 74. Uzura fizic n 12/2005 este: a. nu este dat, astfel c nu este luat n considerare b. nerecuperabil, astfel c nu este luat n considerare c. $6.000.000 d. $7.000.000 75. Deprecierea fizic n 12/2005 este: a. $4.800.000 b. $6.000.000 c. $7.200.000 d. nici unul dintre punctele de mai sus 76. Deprecierea economic i cea funcional n 12/2005 sunt (luate mpreun): a. $1.000.000 b. $2.000.000 c. $3.000.000 d. nici unul dintre punctele de mai sus 77. Cost de nlocuire net n 12/2005 este: a. $6.000.000 b. $9.000.000 c. $15.000.000 d. Nici unul dintre punctele de mai sus 78. Folosind formula Paasche, cu ct a crescut salariul mediu din tabelul de mai jos? Funcie Director Director-adjunct Secretar Dactilograf Nr. posturi n 1/2005 1 1 2 8 Salarii 1/2000 $1.100 $900 $300 $250 Salarii 1/2005 $1.500 $1.200 $350 $280

49

Inginer a. 48,0% b. 42,0% c. 35,6% d. 24,1%

30

$650

$1.000

ntrebrile 79-86 se bazeaz pe urmtoarele informaii: Se cere calcularea valorilor reziduale pentru o main model 627, propus pentru un leasing de 5 ani. Modelul mainii n cauz a fost produs n ultimii 20 ani, ntr-o cantitate de aprox. 10.000 buci. n timpul acestei perioade au fost fcute numai mbuntiri minore. Singura schimbare major este dimensiunea tietorului, care a fost mrit pentru a putea s taie o poriune de pn la 8 cm diametru, fa de 5 cm, cum era la nceputul produciei mainii. Durata de via util normal este estimat la 15 ani. Productorul a vndut n jur de 2.000 maini/an. De asemenea, tot productorul a furnizat urmtoarele informaii legate de costurile mainii: - Leasing-ul presupune o opiune de achiziie la valoarea de piaa la sfritul termenului de leasing. Costul dezinstalrii i transportului nu va fi sczut din aceast valoare de pia. - Clauza de utilizare i ntreinere stipuleaz c tot timpul maina s fie bine ntreinut. - Maina trebuie returnat n condiii bune de funcionare, pe costul concesionarului (la finele contractului de leasing). Care este mrimea valorii reziduale dup 5 ani de leasing, ca procentaj din cost, n preuri actuale, fr a lua n considerare inflaia i n baza informaiilor de mai jos? Costurile mainii: Cost actual 1 an n urm 2 ani n urm 3 ani n urm 4 ani n urm 5 ani n urm 6 ani n urm 7 ani n urm 8 ani n urm 9 ani n urm 10 ani n urm $390.000 $378.000 $354.000 $350.000 $320.000 $300.000 $280.000 $272.000 $265.000 $255.000 $240.000

Date comparative de vnzri: Vnzrile secundare au fost bune pentru aceast main. Ambele uniti de produs, att cea cu capacitatea de tiere de 5 cm ct i cea de 8 cm, s-au vndut aproape la fel, fr vreo diferen observat din solicitrile pieei. n cercetarea dvs ai reuit s descoperii urmtoarele date n privina vnzrilor pe piaa secundar. Majoritatea s-au realizat n mai puin de 6 luni. Main comparabil 1 2 3 4 5 6 Date actuale de vnzri 3 ani vechime 5 ani vechime 5 ani vechime 7 ani vechime 5 ani vechime 2 ani vechime Pre vnzare $280.000 $190.000 $170.000 $130.000 $140.000 $300.000 Tip vnzare Comerciant maini uzate Licitaie Licitaie Comerciant Comerciant maini uzate Comerciant maini uzate Starea mainii Satisfctoare Bun Satisfctoare Satisfctoare Bun Bun

50

Main comparabil 7 8 9 10 11 Main comparabil 12 13 14 15 16

Date vnzri cu un an n urm 5 ani vechime 7 ani vechime 4 ani vechime 5 ani vechime 5 ani vechime Date vnzri cu doi ani n urm 5 ani vechime 6 ani vechime 5 ani vechime 5 ani vechime 4 ani vechime

Pre vnzare $154.000 $145.000 $170.000 $100.000 $160.000 Pre vnzare $150.000 $145.000 $140.000 $155.000 $165.000

Tip vnzare Comerciant maini uzate Licitaie Comerciant maini uzate Comerciant maini uzate Licitaie Tip vnzare Comerciant maini uzate Licitaie Comerciant maini uzate Licitaie Comerciant maini uzate

Starea mainii Bun Bun Bun Slab Bun Starea mainii Bun Bun Satisfctoare Bun Bun

79. Care model de main comparabil va aprea ntr-o stare mai slab dect cea a subiectului n cauz? a. 1, 3, i 4 b. 10 c. 14 d. toate punctele de mai sus 80. Maina comparabil 14 s-a vndut la procentul costului istoric al mainii n dolari neafectai de inflaie? a. 27,6% b. 35,9% c. 39,6% d. 57,5% 81. La ct va ateptai s se vnd o main model nou 627, la sfritul termenului de leasing? a. $300.000 b. $390.000 c. $507.000 d. nu se poate determina din informaia dat 82. Care va fi valoarea rezidual proiectat a mainii n cauz, fr a lua n considerare inflaia sau deflaia, ca procentaj din costul actual? a. 25% pn la 30% b. 34% pn la 39% c. 40% pn la 49% d. 50% pn la 59% 83. Care este piaa cu cea mai mare aplicabilitate care trebuie gsit pentru a putea afla date comparabile de vnzri i pentru a putea determina valoarea rezidual rezonabil? a. vnzri la licitaii cu strigare
51

b. vnzri ale comercianilor de maini noi c. vnzri de maini vechi d. achiziii de la comerciani de maini vechi 84. Care este costul istoric probabil al mainii comparabile 6? a. $300.000 b. $390.000 c. $354.000 d. nu se poate determina din informaia dat 85. Maina comparabil 10 s-a vndut la procentul costului istoric al mainii, n dolari neafectai de inflaie? a. 26,5% b. 25,6% c. 35,7% d. 33,3%

52

REZOLVRI
PARTEA a II-a
Rezolvare pentru 167 100 + 105 + 158 + 163 + 178 + 189 + 205 = 1,098 1,098 7 = 156,85714 rotunjit la 156,86

Rezolvare pentru 172 (12% - 5%) 1 1 + 0,05 = 6,66%

Rezolvare pentru 174

An 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2006 2001

Cost $1.500 $1.600 $1.750 $2.000 $2.200 $2.200 =

Factor de depreciere 1,00 1,00 1,00 -10% -12% -12%

Cost Ajustat $1.500 $1.600 $1.750 $1.800 $1.936 $1.936

$1.936 $1.500

= 29,1%

53

PARTEA a III-a
Rezolvare pentru 1 Indicele este 150 (2005 indice) 105 (1997 indice)

= 1,4285 sau o cretere cu 43%.

Rezolvare pentru 2 20 ani durata total 4 ani (2005-2001) = 16 ani

Rezolvare pentru 3 Maina Cost transport Fundaie Total, fr instalare $22.500 1,25 = $800 1,25 = $1.500 1,25 = $28.125 (2001=120; 1995=150) $1.000 $1.875 $31.000

Rezolvare pentru 4 Instalare (15% din costul total indexat) Prin urmare, cost nou de reproducie 0,15 $31.000 = $4.650 $31.000 + $4.650 = $35.650

Rezolvare pentru 5 $35.650 este, de asemenea, totalul costurilor directe actualizate prin indexare.

Rezolvare pentru 6 O main cu vechime de 4 ani, cu o durat de via util normal de 20 ani 4 = 20% 20 deprecierea valoric 0,20 $35.650 = $7.130

Cost nou de reproducie $35.650 Minus deprecierea $7.130 Valoare de pia pentru utilizarea n continuitate $28.520 Rezolvare pentru 7 Indicele este: 135 (indice 2003) 120 (indice 2001) = 1,125 sau o cretere cu 12,5%.

Rezolvare pentru 8

54

20 ani durata de via util normal minus 9 ani vrsta cronologic (2005-1996) = 11 ani Rezolvare pentru 9 Maina Cost transport Fundaie Total, fr instalare $22.500 1,50 = $800 1,50 = $1.500 1,50 = $33.750 (1996=100; 2005=150) $1.200 $2.250 $37.200

Rezolvare pentru 10 Instalare (15% din costul total indexat) Prin urmare, cost de reproducie Rezolvare pentru 11 $42.780 este, de asemenea, totalul costurilor directe actualizate prin indexare. Rezolvare pentru 12 9 ani vrsta cronologic; durata de via util normal 20 ani 9 20 = 45% 0,45 $42.780 = $19.251 $42.780 $19.251 $23.529 0,15 $37.200 = $5.580 $37.200 + $5.580 = $42.780

Deprecierea valoric Cost nou de reproducie minus deprecierea Costul de nlocuire net Rezolvare pentru 13

Costul mainii Motoare i comenzi Suporturi din oel pentru structura Taxe de transport i alte impozite Instalare Calibrare Total

$1.000.000 $20.000 $6.000 $15.000 $50.000 $5.000 $1.096.000

Rezolvare pentru 14 Singurul cost indirect este costul de finanare (cheltuieli financiare) de $15.000. Rezolvare pentru 15 10 ani vrsta efectiv 20 ani DVUN $1.096.000 - $548.000 $548.000

= 50% depreciere

Rezolvare pentru 16

55

Cheltuieli de transport i alte taxe Instalare Calibrare Total Rezolvare pentru 17 Elemente de costuri 300 kg cadre de oel 10 cleme 4 monturi 2 ntreruptoare electrice 20 m liniari de trasee cu srme 12 ore manoper pentru montare 20 ore de inginerie Total

$15.000 $50.000 $5.000 $70.000

Cost total (300$1) $300 (10$2) $20 (4$5) $20 (2$20) $40 (20$1) $20 (12$30) $360 (20$40) $800 $1.560

Rezolvare pentru 18 Indicele este: 135 (indicele pentru 2 ani n urm) 120 (indicele pentru 4 ani n urma) = 1,125 ceea ce reprezint 12,5%

Rezolvare pentru 19 20 ani durat de via util normal minus 4 ani vechime = 16 ani durata de via util rmas

Rezolvare pentru 20 Toate costurile sunt normale i directe; prin urmare nu exist costuri indirecte.

Rezolvare pentru 21 Indicele este: 150 (anul curent) = 1,25 sau cretere cu 25% 120 (4 ani n urm) Prin urmare: Maina $24.000 1,25 = $30.000 Cheltuieli transport $1,200 1,25 = $ 1.500 Fundaie $2.000 1,25 = $ 2.500 Cost nou de reproducie $34.000 (instalarea este exclus) Instalare (20% din costul mainii) 0,20 $30.000 = $6.000 Costul de reproducie, indexat, instalat $40.000 Rezolvare pentru 22 Costul istoric al mainii Procent cheltuieli de instalare Rezolvare pentru 23 4 ani vechime; durata de via util normal de 20 ani =
56

$24.000 0,20 $4.800

= 20% depreciere

0,20 $40.000 = $8.000 depreciere Cost de reproducie indexat minus deprecierea Cost de nlocuire net Rezolvri pentru 24 i 25 $40.000 - $8.000 $32.000

20

Elemente piersici pere portocale mere Totaluri Indici

1990 Cantitate 2 4 6 +8 20

1993 Cantitate 1 3 5 +7 16

Costuri Costuri 1990 1993 $1,00 $1,10 $0,90 $0,80 +$0,70 $3,40 $1,00 $0,85 +$0,75 $3,70

Laspeyres Total Total 1990 1993 $2,00 $2,20 $3,60 $4,80 +$5,60 $16,00 100 $4,00 $5,10 +$6,00 $17,30 108.1

Paasche Total Total 1990 1993 $1,00 $1,10 $2,70 $4,00 +$4,90 $12,60 100 $3,00 $4,25 +$5,25 $13,60 107.9

Rezolvare pentru 24 Formula Laspeyres Formula Laspeyres = cantiti an baz la preuri curente cantiti an baz la preuri an baz = $17,30 =108,125 = + 8,1% $16,00

Rezolvare pentru 25 Formula Paasche Formula Paasche = cantiti an curent la preuri curente cantiti an curent la preuri an baz = $13,60 =107,9365 = + 7,9% $12,60

Rezolvare pentru 26 VNE primul an factor actualizare VNE al doilea an factor actualizare VNE al treilea an factor actualizare VNE al patrulea an factor actualizare @ 24% i n=1 = $1.000 0,806 = $806 @ 24% i n=2 = $1.400 0,650 = $910 @ 24% i n=3 = $1.500 0,524 = $786 @ 24% i n=4 = $1.800 0,423 = $761 $3.263

Rezolvare pentru 27 Factorul de capitalizare @ k = 24%, g = 10% i n = 4 ani este: 1Factor de capitalizare = c 1 (1+c)n 1= 1 (1+0,14)4 = 2,914 0,14

n care c = k - g = 24% - 10% = 14% deci, $1.000 2,914 = $2.914 Not: Factorul de capitalizare se mai numete i factorul valorii actuale a unei suite de anuiti.

Rezolvare pentru 28

57

2 ine la 225 ml = 450 ml 450 ml $40/ml = $18.000 $18.000 1,2 = $21.600

Rezolvare pentru 29 15 ani vrst efectiv = 50% depreciere 30 ani durata de via util normal

Rezolvare pentru 30 Macara ($132,500 1,2) Cheltuieli de transport la data evalurii Cheltuieli de instalare la data evalurii Costul de reproducie al inelor macaralei Cost curent al sistemului de alimentare cu energie electric instalat Total cost de reproducie instalat $25.000 $220.600 $159.000 $7.000 $8.000 $21.600 [a se vedea ntrebarea (28)]

Not: Este preferabil s utilizai costurile curente i nu costul istoric indexat.

Rezolvare pentru 31 Numai macaraua ($132,500 1,2) minus 75% discount pentru vnzare rapid Fr instalarea sistemului de alimentare cu energie electric Valoarea de lichidare forat $159.000 - $119.250 $39.750 - $4,000 $35.750

Rezolvare pentru 32 Cost de reproducie (nou) minus 50% depreciere Costul de reproducie net $220.600 -$110.300 $110.300

Rezolvare pentru 34 Costul curent al mainii Cheltuielile de transport Costul curent de instalare Costul de reproducie instalat $1.000 $100 +$200 $1.300

Rezolvare pentru 35 5 ani vechime 25 ani durata de via util normal = 20% depreciere, deci $1.300 - $260 = $1.040

Rezolvare pentru 36 $1.000 costul curent al mainii minus 20% depreciere = $800

58

Rezolvare pentru 37 Aceeai rezolvare ca i pentru ntrebarea 35 Rezolvare pentru 38 Costul de nlocuire de la ntrebarea 36 minus 25% pentru vnzare rapid $800 -$200 $600

Dezinstalarea nu este deductibil deoarece rezultatul de la (36) a exclus cheltuielile de transport i de instalare.

Rezolvare pentru 40 2006 minus 1988 = 18 ani $10.000 = $180.000 2006 minus 1993 = 13 ani $20.000 = $260.000 2006 minus 1998 = 8 ani $5.000 = $40.000 Total $35.000 $480.000 Atunci: $480.000 $35.000 = 13,71, adic 14 ani vrsta medie cronologic

Rezolvare pentru 41
500 $10.000 200
0,5

= $10.000 (20,5)0,5 = $10.000 1,5811 = $15,811

rotunjit $15.800

Rezolvare pentru 42 indice 2003 indice an baz = 170 100 = 1,70 ori

Rezolvare pentru 43 indice 1991 indice 1994 = 150 175 100 = 85,7

Rezolvare pentru 44 Material Cherestea Cuie igle Total Atunci: indicilor din anul curent = 355 = 1,18 adic o cretere cu 18% Cantitate Preuri unitare Preuri unitare Indice an baz Indice an baz 2000 2000 2005 2000 2000/2005 200 m3 2 cutii 100 m
2

$100/ m3 $20/cutia $5/m


2

$110/ m3 $25/ cutia $6/m


2

100 100 100 300

110 125 120 355

59

indicilor din anul de baz

300

Rezolvare pentru 45 Cantitate Preuri unitare Preuri unitare Preuri totale Preuri totale 2000 2000 2005 2000 2005 200 m3 $100/ m3 $110/ m3 $20.000 $22.000 2 cutii 100 m
2

Material Cherestea Cuie igle Total Atunci:

$20/cutia $5/m
2

$25/ cutia $6/m


2

$40 $500 $20.540

$50 $600 $22.650

2005 preuri agregate ponderate 2000 preuri agregate ponderate

$22.650 $20.540

100 - 100 = 10,3%

Rezolvri pentru 4648 Indice pre neponderat 2006 110 111 106 +107 434 108,5 Indice pre ponderat 2006 220 444 636 +856 2.156 107,8

Produse piersici pere portocale mere Total

Cantitate (kg) Preuri 2000 2000 2 4 6 8 20 $1,00 $0,90 $0,80 $0,70 $3,40

Preuri 2006 $1,10 $1,00 $0,85 $0,75 $3,70

Indice an baz 2000 100 100 100 100 400 100

Rezolvarea pentru 46 - indicele agregat neponderat 2006 preuri totale neponderate 2000 preuri totale neponderate 100 = $3,70 $3,40 100 = 108,8

Rezolvare pentru 47 - pentru indicele de pre relativ neponderat indicilor din anul curent indicilor din anul de baz 100 = 434 400 100 = 108,5

Rezolvare pentru 48 - pentru indicele de pre relativ ponderat indicilor de pre ponderat 2006 cantitilor 2000 Rezolvri pentru 49 i 50 Laspeyres Total Total 2000 2006 $2,00 $2,20 Paasche Total Total 2000 2006 $1,00 $1,10 = 2.156 = 107,8 20

Elemente piersici

2000 Cantitate 2

2006 Cantitate 1

Costuri Costuri 2000 2006 $1,00 $1,10

60

pere portocale mere Total Indici

4 6 +8 20

3 5 +7 16

$0,90 $0,80 +$0,70 $3,40

$1,00 $0,85 +$0,75 $3,70

$3,60 $4,80 +$5,60 $16,00 100

$4,00 $5,10 +$6,00 $17,30 108.1

$2,70 $4,00 +$4,90 $12,60 100

$3,00 $4,25 +$5,25 $13,60 107.9

Rezolvare pentru 49 Formula Laspeyres Formula Laspeyres = cantiti an baz la preuri curente cantiti an baz la preuri an baz = $17,30 $16,00 =108,125 =8,1%

Rezolvare pentru 50 Formula Paasche Formula Paasche = cantiti an curent la preuri curente cantiti an curent la preuri an baz = $13,60 $12,60 =107,9365 =7,9%

Rezolvri pentru 51-54 Indice cu baza 2001 2003 2001 2003 1995 = 210 140 210 120 = 1,50

Indice cu baza 1995

= 1,75

Vrst/durat de via: Data iniial 1995 = 8 ani pn n 2003 = 8/20 = 40% Verificri tehnice n 2001 = 2 ani pn n 2003 = 2/20 = 10%

Rezolvare pentru 51 costul de reproducie Cei $600.000 (valoarea indexat a verificrilor tehnice din 2001, respectiv $400.000 1,5) se vor aduga numai n proporie de 25%. Prin urmare: Cost istoric 1995 indexat Linie = $1.000.000 1,75 = $1.750.000 Echipament de susinere = $200.000 1,75= $ 350.000 Total cheltuieli indexate $2.100.000 Cost istoric 2001 indexat $400.000 1,50 = $600.000 i $600.000 25% = $150.000 Total cost nou de reproducie, instalat, pentru asigurare = $2.250.000

Rezolvare pentru 52 costurile de capital n exces Calculai costul de nlocuire Deoarece linia a produs 840.000 uniti n 2002 i va produce identic n 2003 (adic, $350.000 uniti pentru 5 luni = 70.000 uniti/lun 12 = 840.000 previzionat pentru 2003, care este identic cu producia din anul 2002), atunci, prin utilizarea factorului 0,6 vei obine urmtoarele: Folosind factorul exponent 0,6 (840.000/1.000.000)0,6 = 0,9006739 $1.750.000 + $150.000 = $1.900.000 atunci 0,9006739 $1.900.000 = $171.280,40 sau rotunjit $1.710.000 Se adaug echipamentul de susinere + $350.000 Total cost de nlocuire, instalat = $2.060.000 Cost de reproducie, instalat (la fel ca pentru asigurare) = $2.250.000
61

Atunci costurile de capital n exces Rezolvare pentru 53 costul de nlocuire net

$2.250.000 - $2.060.000 = $190.000

= $2.060.000 $824.000 $1.236.000 minus valoarea actualizat a cheltuielilor de exploatare n exces - $100.000 $1.136.000 minus deprecierea economic (aa cum a fost dat) - $200.000 Costul de nlocuire net = $936.000

Costul de nlocuire, instalat (din problema 52) minus deprecierea fizic de 40% (8 ani/20 ani)

Rezolvare pentru 54 valoarea de pia prin abordarea, prin comparaia de pia Linia comparabil 1 este cea mai apropiat de subiect cu 850.000 buc produse = $1.500.000 Not: Nu se face corecie pentru diferena de 10.000 buc produse dintre 850.000 i 840.000 buc produse. Este posibil ca unii dintre cursani s fac acest lucru i s obin un rezultat de diferen destul de mic. De aceea rezultatul include cuvntul aproximativ, pentru a avea anumit flexibilitate. Nu sunt necesare corecii pentru uzura fizic Nu sunt necesare corecii pentru cheltuieli de exploatare excedentare. minus depreciere economic - $200.000 Valoare de pia prin metoda comparaiei de pia = $1.300.000 Not: Dac este aleas vnzarea 2 i luat ca baz pentru corecii (840.000/1.000.000)0,6 = 0,9006739 $1.775.000 = $1.598.696 = $1.600.000 minus valoarea actualizat a cheltuielilor de exploatare n exces - $100.000 Not: Identic cu datele de mai sus la acest punct $1.500.000 minus deprecierea economic - $200.000 Valoarea de pia prin metoda comparaiei de pia = $1.300.000 Rezultatele i informaiile date au fost structurate astfel nct s se obin acelai rezultat indiferent de linia comparabil pe care o alege.

Rezolvare pentru 55 An Vrst ani 1970 1980 1982 1985 1990 1993 2000 2003 Total 33 23 21 18 13 10 3 0 22,5 Cauza Cost nlocuire Reparaie capital Suplimentari Actualizare Refacerea electric Comenzi Reparaie capital Suplimentari Cost $132.000 $59.300 $15.200 $18.325 $7.900 $14.200 $71.000 $18.000 Indice 2003 cost indexat 1,63 1,45 1,40 1,30 1,25 1,10 1,05 1,00 $215.160,00 $85.985,00 $21.280,00 $23.822,50 $9.875,00 $15.620,00 $74.550,00 $18.000,00 $464.292,50 Cost indexat ponderat $7.100.280 $1.977.655 $446.880 $428.805 $128.375 $156.200 $223.650 $18.000 $10.479.845

$10.479.845 = 22,6 ani vrsta efectiv $464.292,50

Rezolvare pentru 56 Indice cost pt.indexat = 170 115 = 1,478

62

Cost indexat motor 200CP = $225.000*1,478 = $332.550

300 Atunci: 200

0,6

cost motor 300CP $332.550

Atunci: 1,2754245 $332.550 = $424.142,42 rotunjit $424.142

Rezolvare pentru 57 Material Oel Srm de sudur Material pentru acoperire Izolaie Total Atunci: indicilor din anul curent indicilor din anul de baz = 501 400 = 1,25 100 100 = 25% Cantitate 2000 159 kg 3 role 215 m
2 2

Costuri 2000 $1,15/kg $32/rol $4/m


2 2

Costuri 2006 $1,31/kg $39,00/rol $5,50/m


2 2

An baz 2000 100 100 100 100 400

Indice 2006/2000 114 122 138 127 501

200 m

$1,30/m

$1,65/m

Rezolvare pentru 58 Material Oel Srm de sudur Material pentru acoperire Izolaie Total Atunci: 2006 costuri totale ponderate 2000 costuri totale ponderate = 5.430,79 4.553,01 100 100 = 19,3% Cantitate Costuri 2000 2000 159 18,25 = 2.901,75 kg $1,15/kg 3 role 215 m
2 2

Costuri 2006 $1,31/kg $39,00/rol $5,50/m $1,65/m


2 2

Total 2000 3.337,01 96,00 860,00 +260,00 4.553,01

Total 2006 3.801,29 117,00 1.182,50 +330,00 5.430,79

$32/rol $4/m
2 2

200 m

$1,30/m

63

Rezolvri pentru 59-62 Indici: 2003 = 151 2001 = 137 1998 = 128 1995 = 120 Indice cu baza 2001 = 151 2003 = = 1,10 2001 137 2003 151 = = 1,18 1998 128 2003 151 = = 1,26 1995 120

Indice cu baza 1998 =

Indice cu baza 1995 =

Rezolvare pentru 59 costul de reproducie Cost istoric 1995 indexat = Linie = $1.250.000 1,26 Echipament de susinere = $200.000 1,26 Total cheltuieli indexate 1993 Cost istoric 1998 indexat = $200.000 1,18 = $236.000 i $236.000 30% Cost istoric 2001 indexat = $250.000 1,10 = $275.000 i $275.000 30% Total cost de reproducie, instalat, pentru asigurare = = = = = = $1.575.000 + $252.000 $1.827.000 $70.800 $82.500 $1.980.300

Rezolvare pentru 60 valoarea de pia prin metoda comparaiei de pia Linia comparabil 1 este cea mai aproape de subiect cu 800.000 buc = $1.500.000 Not: Acesta este maximul istoric folosit. Nu ncercai s corectai n jos, aa cum pare s fie nevoie. Este posibil totui ca unii cursani s corecteze o sum rezonabil; acesta este motivul utilizrii cuvntului aproximativ permiterea flexibilitii. Nu sunt necesare ajustri fizice Nu este necesar s se scad penalitatea pentru cheltuieli de exploatare excedentare minus deprecierea economic Valoare de pia prin metoda comparaiei de pia Not: Dac este aleas vnzarea 2 i luat ca baz: (800.000/1.000.000)0,6 = 0,8746896492 $1.900.000 = $1.661.910 minus costurile de exploatare n exces actualizate Not: Identic cu datele de mai sus la acest punct minus deprecierea economic Valoarea de pia prin metoda comparaiei de pia = $1.662.000 - $125.000 = $1.537.000 - $175.000 = $1.362.000

- $175.000 = $1.325.000

Not: Dac este utilizat vnzarea 3, deoarece nu s-a desfurat ntr-o manier neprtinitoare, nu se cunosc destule date pentru a furniza o concluzie corect. Rezultatele i informaiile date au fost astfel structurate nct s se obin acelai rezultat, indiferent de data comparabil pe care o alege.

64

Rezolvare pentru 61 costul de capital n exces Calculai mai nti costul de nlocuire. Deoarece linia a produs 800.000 uniti de produs n 1991 i acesta este maxim, din punct de vedere istoric, ce pare s fie comparabil cu cererea i producndu-se n mod constant ntre 700.000 i 750.000 uniti de produs, prin utilizarea factorului exponent 0,6:
800 . 000 1 . 000 . 000
0,6

= 0 ,874

$1.575.000 + $70.800 + $82.500 = $1.728.300 atunci 0,874 $1.728.300 = $1.511.700 rotunjit $1.512.000 Adugai echipamentul de susinere + $252.000 Total cost de nlocuire, instalat = $1.752.000 Cost de reproducie, instalat = $1.980.300 Atunci, costurile de capital n exces = $216.300

Rezolvare pentru 62 costul de nlocuire net Costul de nlocuire, instalat minus uzura fizic 8/25 = 32% minus deprecierea funcional (cheltuieli exploatare n exces) minus deprecierea economic Costul de nlocuire net $1.764.000 - $560.640 $1.203.360 - $125.000 $1.078.360 - $175.000 $903.360 rotunjit $903.000

Rezolvare pentru 63 Procentaj de cretere a costului 135 (2003 indice) 120 (2001 indice) = 1,125 - 1 = 0,125 sau 12,5%

Rezolvare pentru 64 20 ani durata de via util total - 8 ani (2005-1997) = 12 ani

Rezolvare pentru 65 150 (2005 indice) 105 (1997 indice) = 1,4286 $22.500 $800 $1.500 $24.800 1,4286 = $35.400

Maina Cost transport Fundaie Cost de reproducie indexat

65

Rezolvare pentru 66 Instalare (15% din costul de reproducie indexat) Cost de reproducie total + $5.314 $40.743 8 20 = 40% depreciere

8 ani vechime, durat de via util normal 20 ani = 0,40 $40.743 = $16.297 Cost de reproducie total minus deprecierea fizic Costul de nlocuire net Rezolvare pentru 67 Rame de oel (300 $1) 10 cleme (10 $2) 4 monturi (4 $5) 2 ntreruptoare electrice(2 $20) 20 m liniari de trasee cu srme (20 $1) Manoper 12 ore la $30 Inginerie 20 ore la $40 Total minus deprecierea fizic (25%) minus deprecierea funcional minus deprecierea economic Cost de nlocuire net Pre total $300 $20 $20 $40 $20 $360 $800 $1.560 - $390 $1.170 - $200 $970 - $300 $670 $40.743 - $16.297 $24.446

Rezolvare pentru 68 Data achiziiei 12/1967 12/1977 12/1987 12/2002 Vrsta n ani 38 28 18 3 Cost iniial indexat $20.000 $5.000 $8.000 $12.000 $45.000 Cost indexat ponderat $760.000 $140.000 $144.000 $36.000 $1.080.000

vrsta medie cronologic = Rezolvare pentru 69 Data 12/2000 12/2001 12/2002 12/2003 12/2004 12/2005 Cost $1.000 $1.050 $1.200 $1.500 $1.750 $1.620 Indice 100 105 120 150 175 162

1.080.000 = 24 ani 45.000

Rezolvare pentru 70

66

175 150

100 100 17%

Rezolvare pentru 71 Cerine for de munc Instalaia veche Instalaia noua Fora de munc n exces

500 angajai - 350 angajai 150 angajai

Salariul mediu, inclusiv sporuri $50.000/an/angajat Cheltuieli salariale brute n exces $7.500.000 minus impozit la 40% - $3.000.000 Cheltuieli salariale nete n exces $4.500.000 Factorul valorii actuale a unei suite de anuiti @ 12% i n=10 este 5,650 Deci $4.500.000 5,65 = $25,4 mil Rezolvare pentru 72 $100.000 0,6209 = $62.090 Rezolvri pentru 73-77 Etapa 1 Etapa 2 Etapa 3 Etapa 4 Etapa 5 Etapa 6 Rezultat: Fabric modern $12.000.000 n 2003 Indexare ntre 12/2005 din 12/2003 $15.000.000 (12.000.000 1,25) Cost de nlocuire $15.000.000 (ntrebarea 73) minus uzura fizic $15.000.000 0,40 = $6.000.000 (ntrebarea 74 i 75) minus deprecierea funcional $2.000.000 minus depreciere economic $1.000.000 Total depreciere ( etapele 3, 4, i 5) $9.000.000 Cost de nlocuire net $15.000.000 - $9.000.000 = $6.000.000 (ntrebarea 77)

Rezolvare pentru 78 Funcie Director Asistent director Secretar Dactilograf Inginer Total 35.640 /24.100 100 = 147,88 - 100 = 48% Nr. posturi n 1/2005 1 1 2 8 30 Salarii 1/2000 $1.100 $900 $300 $250 $650 Salarii Salarii totale Salarii totale 1/2005 1/2000 1/2005 $1.500 $1.100 $1.500 $1.200 $350 $280 $1.000 $900 $600 $2.000 $19.500 $24.100 An baz = 100 $1.200 $700 $2.240 $30.000 $35.640 148

Formula Paasche =

q1S1 q1S0

$35.670 $24.100

= 1,4788 = 1,48

Deci salariul mediu a crescut cu (1,48 100) - 100 = 48% Rezolvare pentru 80

67

$140.000 0,769 = 107.660 107.660/272.000 = 39,58 = 39,6%

Rezolvare pentru 82 Tendina 10 ani 9 ani 8 ani 7 ani 6 ani 5 ani 4 ani 3 ani 2 ani 1 an Curent 0,615 0,654 0,679 0,697 0,718 0,769 0,821 0,897 0,908 0,969 1,000 Factor de ajustare 0,769 = 0,769 = 0,769 = Cost ajustat $146.110 : $130.730 : $107.660 : Cost iniial $300.000 = 0,487 Bun $300.000 = 0,436 Satisfctoare $300.000 = 0,359 Bun

Vnzri actuale 5 ani $190.000 5 ani $170.000 5 ani $140.000 Exemplu de calcul: 280 378 = 0,741

Vnzri Factor de cu 1 an n urm ajustare 5 ani $154.000 0,741 = 5 ani $100.000 0,741 = 5 ani $160.000 0,741 =

Cost ajustat $114.114 : $74.100 : $107.660 :

Cost iniial $280.000 = 0,408 Bun $280.000 = 0,265 Satisfctoare $280.000 = 0,423 Bun

Exemplu de calcul: 272 354 = 0,768 Cost iniial $272.000 = 0,424 Bun $272.000 = 0,395 Satisfctoare $272.000 = 0,438 Bun

Vnzri Factor de Cost cu 2 ani n urm ajustare ajustat 5 ani $150.000 0,768 = $115.200 : 5 ani $140.000 0,768 = $107.520 : 5 ani $155.000 0,768 = $119.040 :

Pe baza informaiilor obinute, tehnologia nu apare ca fiind un factor. Echipamentul este meninut n condiii bune. O valoare rezidual rezonabil dup un leasing de 5 ani va fi de aprox. 40% pn la 45% din cost. Aceast exprimare este n dolari la momentul actual, fr a lua n considerare inflaia.

68

RSPUNSURI CORECTE
PARTEA I NTREBRI Adevrat/Fals
1-b 16 - a 31 - a 46 - a 61 - b 2-b 17 - b 32 - b 47 - a 62 - a 3-b 18 - a 33 - a 48 - b 4a 19 a 34 b 49 b 5-a 20 - a 35 - b 50 - b 6-b 21 - a 36 - a 51 - a 7-a 22 - b 37 - a 52 - a 8-a 23 - a 38 - b 53 - a 9-a 24 - a 39 - a 54 - a 10 - a 25 - a 40 - a 55 - a 11 - b 26 - b 41 - a 56 - a 12 - b 27 - a 42 - a 57 - a 13 - b 28 - a 43 - a 58 - a 14 - a 29 - a 44 - b 59 - a 15 - a 30 - b 45 - a 60 - b

69

PARTEA a II-a NTREBRI CU POSIBILITI MULTIPLE


1-a 16 - c 31 - a 46 - a 61 - c 76 - b 91 - c 2-b 17 - b 32 - b 47 - b 62 - d 77 - a 92 - d 3-b 18 - d 33 - d 48 - a 63 - c 78 - b 93 - a 4-d 19 - a 34 - c 49 - d 64 - d 79 - c 94 - c 5-c 20 - a 35 - d 50 - b 65 - b 80- c 95 - b 6-c 21 - b 36 - b 51 - a 66 - a 81 - d 96 - d 7-a 22 - c 37 - b 52 - d 67 - d 82 - b 97 - c 8-a 23 - d 38 - c 53 - c 68 - d 83 - c 98 - d 9-b 24 - a 39 - b 54 - d 69 - d 84 - d 99 - a 10 - a 25 - c 40 - c 55 - a 70 - d 85 - d 11 - c 26 - c 41 - b 56 - c 71 - b 86 - b 12 - a 27 - a 42 - b 57 - a 72 - d 87 - c 13 - b 28 - d 43 - b 58 - d 73 - b 88 - d 14 - a 29 - c 44 - a 59 - a 74 - d 89 - d 15 - a 30 - c 45 - b 60 - b 75 - c 90 - a

100 - d 101 - a 102 - b 103 - b 104 - a 105 - c

106 - a 107 - b 108 - a 109 - a 110 - d 111 - d 112 - b 113 - c 114 - d 115 - c 116 - c 117 - b 118 - c 119 - b 120 - d 121 - c 122 - a 123 - c 124 - c 125 - d 126 - c 127 - d 128 - a 129 - b 130 - b 131 - c 132 - d 133 - a 134 - c 135 - a 136 - b 137 - d 138 - b 139 - d 140 - d 141 - d 142 - d 143 - d 144 - c 145 - d 146 - c 147 - d 148 - a 149 - c 150 - b 151 - d 152 - a 153 - c 154 - d 155 - d 156 - b 157 - d 158 - c 159 - b 160 - d 161 - d 162 - d 163 - d 164 - c 165 - c 166 - d 167 - b 168 - d 169 - a 170 - d 171 - d 172 - b 173 - d 174 - a 175 - d 176 - c 177 - a 178 - b 179 - d 180 - c 181 - a 182 - a 183 - a 184 - c 185 - d 186 - d 187 - d 188 - c 189 - c 190 - d 191 - b 192 - b 193 - d 194 - a 195 - b 196 - d 197 - d 198 - c 199 - c 200 - d 201 - c 202 - b 203 - b 204 - d 205 - a 206 - a 207 - a 208 - a 209 - d 210 - b 211 - b 212 - c 213 - c 214 - c 215 - c 216 - d 217 - d 218 - c 219 - a 220 - c 221 - c 222 - c 223 - a 224 - c 225 - c 226 - c 227 - d 228 - c 229 - b 230-b 231-a 232-a 233-c 234-b 235-a 236-b 237-d 238-a

70

PARTEA A III-A PROBLEME CU POSIBILITI MULTIPLE


1-c 16 - b 31 - b 46 - d 61 - a 76 - c 2-d 17 - b 32 - d 47 - b 62 - d 77 - a 3-c 18 - b 33 - a 48 - b 63 - a 78 - a 4-d 19 - c 34 - d 49 - d 64 - c 79 - d 5-d 20 - d 35 - a 50 - c 65 - d 80 - c 6-d 21 - c 36 - b 51 - b 66 - c 81 - d 7-a 22 - d 37 - d 52 - d 67 - a 82 - c 8-c 23 - a 38 - d 53 - d 68 - b 83 - c 9-c 24 - d 39 - d 54 - d 69 - c 84 - c 10 - d 25 - c 40 - b 55 - b 70 - a 85 - a 11 - d 26 - b 41 - c 56 - c 71 - d 12 - b 27 - b 42 - c 57 - a 72 - c 13 - c 28 - d 43 - c 58 - d 73 - b 14 - a 29 - c 44 - b 59 - a 74 - c 15 - b 30 - a 45 - a 60 - a 75 - b

71

BIBLIOGRAFIE

1. The American Society of Appraisers Machinery and Equipment Valuation, suport de curs ME 201, ME 202, ME 203 i ME 204. 2. The American Society of Appraisers Evaluarea mainilor i echipamentelor, ANEVAR, 2004 3. IVSC Standarde Internaionale de Evaluare, ediia a aptea, ANEVAR 2005. 4. Gh. Bdescu i colaboratorii Teste pentru evaluarea ntreprinderii, IROVAL, 2005.

72