Sunteți pe pagina 1din 17

CRETCP IAI

EXPLICITAREA RECURENELOR FUNDAMENTALE


Recurena telescopic aditiv Progresiile aritmetice Recurena telecopic multiplicativ Progresiile geometrice Recurena liniar de ordin I, neomogen i cu coeficieni variabili Recurena liniar de ordin I, neomogen i cu coeficieni constani Recurena liniar de ordin II, omogen i cu coeficieni variabili Recurena liniar de ordin II, omogen i cu coeficieni constani Recurena liniar de ordin II, neomogen i cu coeficieni constani Recurene liniare de ordin superior, omogene i cu coeficieni constani Recurene liniare de ordin superior, neomogene i cu coeficieni constani Recurena omografic cu coeficieni variabili Recurena omografic cu coeficieni constani

Profesor: SILVIU BOGA, silviumath@yahoo.com

Iai 26 noiembrie 2010

La fiecare din recurenele urmtoare fundamentale datorit prezenei lor n numeroase raionamente matematice am prezentat, pe cazul general dar i pe un exemplu, procedura optim de explicitare. Prin rezolvarea temei de aprofundare, cititorul interesat se va putea apoi rapid acomoda cu judecile expuse.

1. Recurena telescopic aditiv

xn +1 = x n + an , (")n * x1 = termen iniial dat (a ) - ir explicit dat n n * Explicitare Din relaia de recuren, cum x n +1 - x n = an , (")n * , prin particularizare i sumare are loc supranumita reducere telescopic i explicitarea este astfel finalizat: x 2 - x1 = a1 x3 - x2 = a2 x 4 - x 3 = a3 x n -1 - xn - 2 = an- 2 x n - x n-1 = an-1 ____________ x n - x1 = ak x n = x1 + ak
k =1 k =1

(+)

n -1

n -1

n aplicaiile curente suma iterat

a
k =1

n -1

se va constata de regul calculabil.

Se rein formulele de calcul pentru principalele sume iterate, ele fiind deosebit de utile n procesele de explicitare ce vor urma: n n( n + 1) s 1 = k = 1 + 2 + 3 + ... + n = (I) 2 k =1 n n( n + 1)(2n + 1) s 2 = k 2 = 12 + 22 + 32 + ... + n 2 = (II) 6 k =1 2 n n( n + 1) 3 3 3 3 3 s 3 = k = 1 + 2 + 3 + ... + n = (III) k =1 2 n a n +1 - 1 k 2 n p = a = 1 + a + a + ... + a = (IV) a -1 k =0

-1-

La fel de util se va dovedi n acest sens i procedura de descompunere a fraciilor raionale n supranumitele sume de fracii simple (metoda coeficienilor nedeterminai), care va facilita calculul unor sume iterate

t
k =1

cu termenul general,

tk =

f (k ) , fracii avnd f (k ) i g ( k ) expresii polinomiale. g (k )


Din aceast categorie de sume cel mai simplu de calculat sunt

t
k =1

cu

1 . n astfel de cazuri se va observa cu uurin c identificarea (ak + b )( ak + a + b ) 1 A B conduce la descompunerea termenului = + (ak + b )(ak + a + b) ak + b ak + a + b 1 1 1 1 general sub forma = . (ak + b )( ak + a + b ) a ak + b ak + a + b tk =
De remarcat c aici descompunerea poate chiar ocoli metoda coeficienilor 1 1 a nedeterminai, observnd pur i simplu , = ak + b ak + a + b (ak + b)( ak + a + b) 1 1 1 1 = deci t k = . (ak + b )( ak + a + b ) a ak + b ak + a + b Aceast exprimare a termenului general t k , aplicat succesiv, va pune n eviden cunoscuta reducere telescopic prin care de altfel se va i finaliza calculul sumei, dup cum ilustreaz i urmtorul exemplu: 1 1 1 1 Sn = + + + ... + 7 11 11 15 15 19 (4 n + 3) (4n + 7) 1 ; , k 1 n , apoi Soluie Se observ termen general t k = (4k + 3)(4k + 7) 1 1 1 1 1 1 4 tk = = = din 4k + 3 4k + 7 (4 k + 3)(4k + 7) (4k + 3)(4k + 7) 4 4k + 3 4k + 7 care, prin particularizare i sumare, apare reducerea telescopic ce finalizeaz calculul, 1 11 1 t1 = = - 7 11 4 7 11 1 1 1 1 t2 = = 11 15 4 11 15 .. 1 1 1 1 tn = = , (4n + 3) (4n + 7) 4 4n + 3 4n + 7

-2-

obinndu-se la final n 1 1 1 1 1 1 1 1 1 n 1 Sn = t k = - + + ... + 4 n 3 - 4 n 7 = 4 7 - 4n 7 = 7(4n 7) k =1 4 7 11 11 15 + + + + Acestea fiind prezentate, revin la recurena telescopic aditiv, cu parcurgerea algoritmului de explicitare pe un caz concret.

xn +1 = xn + n( n + 1), (")n * Exemplu Explicitez irul generat de recurena x1 = 1 Soluie x n +1 - x n = n(n + 1), (")n * i astfel x 2 - x1 = 1 2 x3 - x2 = 23 x 4 - x3 = 3 4 x n -1 - x n - 2 = ( n - 2) ( n - 1) x n - x n -1 = ( n - 1) n ____________ x n - x1 = k ( k + 1) i cum x1 = 1 xn = 1 + k ( k + 1) , sum care este
k =1 k =1

(+)

n -1

n -1

uor calculabil cu ajutorul formulelor sumelor remarcabile anterior prezentate, n -1 n -1 n -1 ( n - 1)n(2n - 1) ( n - 1)n + respectiv x n = 1 + k ( k + 1) = 1 + k 2 + k = 1 + , etc. 6 2 k =1 k =1 k =1 Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene:

x = x n + (2n + 1), (")n * a) n +1 x1 = 1 1 , (")n * xn +1 = x n + n( n + 1) c) x = 1 1 1 , (" )n * xn +1 = x n + 2 e) n + 5n + 6 x1 = 1

x = xn + n( n + 1)(2n + 1), (")n * b) n +1 x1 = 1 1 , ( " )n * xn +1 = xn + d) 4n 2 - 1 x1 = 1 1 , (")n * xn +1 = xn + 2 f) 4n + 8n + 3 x1 = 1

-3-

2. Progresiile aritmetice xn +1 = x n + r , (")n * x1 = termen iniial dat r = constant dat numit raie Explicitare Fiind recuren telescopic aditiv, prin raionamente analoge celor descrise anterior se va obine cunoscuta formul x n = x1 + ( n - 1) r ce determin direct termenul general al progresiei aritmetice n funcie de primul termen i raie. Prin intermediul acestei formule se vor deduce imediat i alte relaii utile n aplicaiile a - aq referitoare la progresii aritmetice, dintre acestea remarcndu-se r = p i p-q n( x1 + xn ) Sn = x1 + x2 + ... + xn = . n ceea ce privete explicitarea recurenei, desigur 2 c n astfel de situaii este mai comod a se reine formula i aplica direct exprimarea termenului general al progresiei dar consider totui instructiv parcurgerea integral a raionamentului de explicitare.

xn +1 = xn + 3, (")n * Exemplu Explicitez irul generat de recurena x1 = 2 Soluie Avnd x n +1 - x n = 3, (")n * , din suita de egaliti x 2 - x1 = 3 x3 - x2 =3 x 4 - x3 = 3 x n -1 - xn - 2 = 3 x n - x n -1 = 3 ____________ x n - x1 = 3 + 3 + 3 + ... + 3 , deci x n = 2 + 3( n - 1) = 3n - 1, rezultat la care 1442443
de ( n -1) ori (+ )

se putea ajunge i pe cale direct, x n = x1 + ( n - 1) r = ... = 3n - 1. Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene:

x = xn + 2, (")n * a) n +1 x1 = 2 xn +1 = xn - 3, (")n * c) x1 = 5

x = xn + 7, (")n * b) n +1 x1 = 3 xn +1 = xn - 8, (")n * d) x1 = 9

-4-

3. Recurena telescopic multiplicativ xn +1 = x n an , (")n * x1 = termen iniial dat (a ) n n * - ir explicit dat Explicitare Procedura este asemntoare cu cea de la recurena telescopic aditiv, de aceast dat ns eliminrile ce conduc la aflarea expresiei termenului general al irului apar la efectuarea produsului iterat corespunztor exprimrilor x particulare, respectiv din x n +1 = x n an , (")n * n +1 = an , (")n * i astfel din xn ( ) n -1 x2 x x x = a1, 3 = a2 , 4 = a3 , ... , n = an -1 x n = x1 ak , produs care n aplicaiile x1 x2 x3 x n -1 k =1 propuse se va restrnge, uneori prin simplificri telescopice, alteori prin exprimri combinatorice adecvate.

n2 , ( " )n * xn +1 = xn (n + 1)(n + 2) Exemplu Explicitez irul generat de recurena x = 1 1 x n +1 n2 Soluie Cum = , (")n * , prin particularizare se obine xn (n + 1)( n + 2) 12 22 x 4 32 ( n - 1) 2 x2 x x i observnd simplificarea , 3 = , ,..., n = = = x1 2 3 x 2 3 4 x 3 4 5 xn -1 n (n + 1) 12 22 3 2 ( n - 1)2 x 2 x3 x 4 xn telescopic , cu ajutorul exprimrii ... = ... x1 x2 x3 xn -1 2 3 3 4 4 5 n (n + 1) 2 [(n - 1)! ] x 2 factoriale, n = , rezult n final xn = 2 . x1 n ! ( n + 1)! n (n + 1)
2

Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene:

n , (")n * xn +1 = x n a) n +1 x1 = 1 n 2 + 3n + 2 , (")n * x = xn 2 c) n +1 n + 4n + 3 x1 = 1

n(n + 1) , (" )n * x n +1 = x n ( n + 2)2 b) x = 1 1 1 , (")n * xn +1 = x n 1 d) 2n x = 1 1

-5-

4. Progresiile geometrice

xn +1 = x n q, (")n * x1 = termen iniial dat q = constant dat numit raie Explicitare Acestea fiind generate tot de recurena telescopic multiplicativ, prin x n +1 x x x x raionament analog = q, (")n * 2 3 4 ... n = q q q ... q , din 4 3 xn x1 x 2 x 3 xn -1 14 (244 de n -1) ori
care se deduce imediat cunoscuta formul x n = x1 q n -1 . xn +1 = 2 xn , (")n * Exemplu Explicitez irul generat de recurena x1 = 3 x x x x x n acest caz n +1 = 2, (")n * , 2 3 4 ... n = 2 2 244 x n = 3 2n -1 . 42 ... 2 xn x1 x2 x 3 xn -1 14( n -1) ori 3 de Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene: xn +1 = 3 x n , (")n * xn +1 = 10 xn , (")n * a) a) x1 = 2 x1 = 7 1 x n +1 = -2 x n , (")n * xn +1 = x n , (")n * a) a) 2 x1 = 5 x1 = 3 5. Recurena liniar de ordin I neomogen i cu coeficieni variabili xn +1 = an x n + bn , (")n * x1 = termen iniial dat (an )n * ,(bn )n * - iruri explicit date Explicitare Explicitarea acestei recurene se va baza pe transformarea ei ntr-o y recuren telescopic aditiv. ntr-adevr, introducnd substituia an = n , y 1 = 1, y n +1 y relaia de recuren devine x n +1 = n xn + bn , deci x n +1 y n +1 = x n y n + bn y n+ 1 . Astfel, y n +1 xn +1 y n +1 - xn y n = bn y n+ 1, (")n * i particulariznd x 2 y 2 - x 1 y 1 = b1 y 2

x3 y 3 - x 2 y 2 = b2 y 3 x n y n - x n -1 y n -1 = bn- 1 y n x n y n - x1 y 1 = bk y k +1 ,
k =1 ( +) n -1

-6-

pentru finalizarea explicitrii mai fiind necesar doar determinarea irului ( y n )n * y y y y introdus de substituia efectuat. Cum ns 1 = a1, 2 = a2 , 3 = a3 , ... , n = an , i y2 y3 y4 y n +1

n -1 bk y1 = 1, se obine imediat y n +1 = n , xn = ak x1 + k , (")n 2 . Evident k =1 k =1 ak ai i =1 k =1 c n aplicaii este de preferat parcurgerea integral a raionamentului expus. 1
n -1

xn +1 = n x n + n !, (")n * Exemplu Explicitez irul dat de recurena x1 = 1 y y Soluie Notnd n = n , y 1 = 1 x n +1 = n xn + n ! x n +1 y n +1 = x n y n + n ! y n+ 1 i y n +1 y n +1 y astfel x n +1 y n +1 - x n y n = n ! y n+ 1, (")n * . Dar din notaia aplicat, n = n , cum y n +1 y1 y y 1 = 1 2 = 2, ..., n = n y n +1 = , deci , xn +1 y n +1 = xn y n + 1, care conduce n! y2 y3 y n +1 imediat la x n y n = x1 y 1 + ( n - 1) i n final x n = n !
Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene:

x = n x n + (n + 1)!, (")n * a) n +1 x1 = 1 xn +1 = n 2 x n + ( n !)2 , (")n * c) x1 = 1

x b) n +1 x1 x d) n +1 x1

=1 =

= n xn + ( n + 2)!, (")n *

1 1 x n + , (")n * n n! =1

6. Recurena liniar de ordin I neomogen i cu coeficieni constani xn +1 = a x n + b, (")n * x1 = termen iniial dat a, b = constante date Explicitare Fiind la fel cu recurena anterioar, i se poate aplica pentru explicitare acelai raionament, obinnd la final pentru x n o expresie exponenial care admite restrngere n forma x n = A a n + B . Aceast observaie permite scurtarea cii de explicitare a acestor recurene, coeficienii A i B putnd fi rapid determinai din sistemul primilor doi termeni ai irului.

-7-

xn +1 = 2 xn + 3, (")n * Exemplu Explicitez irul dat de recurena x1 = 1 Soluie Avnd xn = A 2n + B , cum x1 = 1 i x 2 = 2 x1 + 3 = 5 , din sistemul 2 A + B = 1 se deduce imediat A = 2 i B = -3 , deci xn = 2n +1 - 3 4 A + B = 5
Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene:

xn +1 = 3 x n + 5, (")n * a) x1 = 2 xn +1 = 2 x n - 3, (")n * c) x1 = 7

xn +1 = 5 xn + 2, (")n * b) x1 = 3 xn +1 = -5 xn + 3, (")n * d) x1 = 2

7. Recurena liniar de ordin II omogen i cu coeficieni variabili xn + 2 = an x n +1 + bn x n , (")n * x1 , x 2 = termeni iniial dai (an )n * ,(bn )n * - iruri explicit date Explicitare Voi prezenta doar un rezultat parial legat de explicitarea acestui tip de recuren. Acesta este coninut de afirmaia: dac ecuaia t 2 - an t - bn = 0 admite o rdcin care nu depinde de n * atunci recurena devine explicitabil. ntr-adevr, dac supranumita ecuaie caracteristic a recurenei are rdcinile t1 = a i t2 = b n atunci a + b n = an i a b n = -bn . n acest caz vom obine xn + 2 = (a + b n ) xn +1 - ab n xn x n + 2 - a x n +1 = b n ( x n+1 - a x n ) , recuren telescopic multiplicativ care va permite determinarea x n +1 = a x n + y n , obinnd

y 1 = x2 - a x1 , y n = ( x2 - a x1 ) bk , (")n 2 . Dar recurena x n +1 = a x n + y n a fost i


k =1

n -1

ea tratat anterior i particularizat pe aceast situaie conduce n final la forma k -1 bi n -1 x2 explicit xn = a n -1 + ( x2 - a x1 ) i =1 k , (")n 3 . k =2 a a nx n + 2 = 2(2n + 1)x n +1 - 4(n + 1) xn , n * Exemplu: Explicitez irul dat de recurena , x1 = 1 x 2 = 3

-8-

Ecuaia caracteristic nt 2 - 2(2n + 1)t + 4( n + 1) = 0 are rdcinile t1 = 2 i 2( n + 1) t2 = , deci suntem n condiii favorabile explicitrii. Folosind cunoscutele relaii n dintre rdcinile i coeficienii ecuaiei de gradul doi, relaia de recuren se va scrie 2(n + 1) 4(n + 1) x - 2 x n +1 2(n + 1) n forma x n + 2 = 2 + x n din care n +2 = . De aici x n +1 n n x n +1 - 2 x n n se va repeta raionamentul ntlnit la recurena telescopic multiplicativ, obinnd xn + 1 = 2 x n + n 2n -1 n -1 este de tip cunoscut, de xn +1 - 2 xn = n 2 . Dar recurena x1 = 1 aceast dat procedura de explicitare finaliznd cu x n = (n 2 - n + 4) 2n - 3, (")n 3 . Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene:

nx = 3(2n + 1)x n+ 1 - 9(n + 1)x n , n * a) n + 2 , x1 = 1 x 2 = 5 n 2 xn + 2 = 2(2n 2 + 2n + 1)x n+ 1 - 4( n + 1)2 x n , n * b) , x1 = 1 x 2 = 3 n 3 xn + 2 = 2(2n 3 + 3n 2 + 3n + 1) xn +1 - 4(n + 1)3 x n , n * c) x1 = 2, x 2 = 5 n 2 xn + 2 = 2(2n 2 + 3n + 2) xn +1 - 4(n 2 + 3n + 2)x n , n * d) , x1 = 1 x 2 = 5
8. Recurena liniar de ordin II omogen cu coeficieni constani xn + 2 = a x n +1 + b x n , (")n * x1 , x 2 = termeni iniial dai a, b = constante date Explicitare La fel ca i cea de ordinul I cu coeficieni constani, i aceast recuren va permite explicitare imediat, considerente de la recurena anterioar punnd n eviden urmtoarele dou situaii posibile: I) Ecuaia caracteristic t 2 - a t - b = 0 are rdcini egale t1 = t 2 = a . n acest caz termenul general este de forma x n = (nA + B ) a n II) Ecuaia caracteristic t 2 - a t - b = 0 are rdcini distincte t1 = a , t 2 = b . n acest caz termenul general este de forma x n = A a n + B b n

-9-

n ambele situaii coeficienii A i B se determin din sistemul celor doi termeni iniial dai. x n + 2 = 6 x n +1 - 9 x n , n * Exemplu (cazul t1 = t 2 ) Explicitez irul dat de recurena x1 = 2, x2 = 7 Ecuaia caracteristic conduce la t1 = t 2 = 3 , deci x n = ( nA + B ) 3 n i din sistemul

x n + 2 = 5 x n +1 - 6 x n , n * Exemplu (cazul t1 t 2 ) Explicitez irul dat de recurena x1 = 4, x2 = 5 De aceast dat ecuaia caracteristic are rdcinile t1 = 2, t 2 = 3 , deci 2 A + 3B = 4 7 , rezultnd A = , B = -1, xn = 7 2n -1 - 3n . xn = A 2n + B 3 n cu 2 4 A + 9B = 5
Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene: I) Cazul t1 = t 2

( A + B ) 3 = 2 1 5 , obin A = , B = , xn = ( n + 5) 3n - 2 termenilor iniiali, 2 9 9 (2 A + B ) 3 = 7

x n + 2 = 4 x n +1 - 4 x n , n * a) , x1 = 1 x 2 = 2 4 xn + 2 = 4 xn +1 - xn , n * a) , x1 = 1 x 2 = 3
II) Cazul t1 t 2

xn + 2 = 10 xn + 1 - 25 x n , n * a) , x1 = 1 x 2 = 3 9 x n + 2 = 6 x n + 1 - x n , n * a) , x1 = 1 x 2 = 2

xn + 2 = 7 x n+1 - 12x n , n * a) , x1 = 1 x 2 = 3 2 x n + 2 = 5 x n + 1 - 2 x n , n * a) , x1 = 1 x 2 = 2

xn + 2 = 7 x n+ 1 - 10 x n , n * a) x1 = 2, x 2 = 3 2 x n + 2 = 7 x n + 1 - 3 x n , n * a) x1 = 2, x 2 = 5

9. Recurena liniar de ordin II neomogen i cu coeficieni constani xn + 2 = a x n +1 + b xn + c, (")n * x1 , x 2 = termeni iniial dai a, b, c = constante date

- 10 -

Explicitare Aceast recuren se reduce imediat la tipul anterior, observnd x n + 2 = a x n +1 + b x n + c ( xn + 3 - xn + 2 ) = a ( xn + 2 - x n + 1) + b ( x n+ 1 - x n ) , care este x n + 3 = a x n + 2 + b x n +1 + c de forma y n + 2 = a y n +1 + b y n cu y n = x n +1 - xn . Se obine astfel x n +1 - xn = y n , recuren telescopic aditiv ce va permite finalizarea explicitrii. Analiznd forma explicit final vom constata c i aceast recuren are termenul general de un tip bine determinat, tot n funcie de rdcinile ecuaiei caracteristice, aceasta fiind i de aceast dat tot t 2 - a t - b = 0 . Astfel, vom deosebi situaiile: I) Ecuaia caracteristic t 2 - a t - b = 0 are rdcini egale t1 = t 2 = a . n acest caz termenul general este de forma x n = (nA + B ) a n + C II) Ecuaia caracteristic t 2 - a t - b = 0 are rdcini distincte t1 = a , t 2 = b . n acest caz termenul general este de forma x n = A a n + B b n + C Coeficienii A , B i C sunt imediat determinabili din sistemul celor doi termeni iniial dai i al celui de al treilea, obinut din recuren.

x = 4 x n +1 - 4 x n + 3, n * Exemplu(cazul t1 = t 2 ) Explicitez irul dat de recurena n + 2 , x1 = 1 x 2 = 2 n acest caz ecuaia caracteristic t 2 - 4t + 4 = 0 conduce la t1 = t 2 = 2 , deci xn = (nA + B ) 2n + C i din sistemul termenilor iniiali, inclusiv x3 = 4 x 2 - 4 x1 + 3 = 7 , 3 7 se obin A = , B = - , C = 3 , x n = (3n - 7) 2n - 2 + 3 . 4 4 x = 5 x n + 1 - 6 x n + 3, n * Exemplu(cazul t1 t 2 ) Explicitez irul dat de recurena n + 2 , x1 = 1 x 2 = 2 De aceast dat ecuaia caracteristic are rdcinile t1 = 2, t 2 = 3 , deci xn = A 2n + B 3n + C . Avnd x3 = 5 x2 - 6 x1 + 3 = 7 , din sistemul celor trei termeni 1 3 3 n - 2 n +1 + 3 . cunoscui obin A = -1 B = , C = , xn = , 2 2 2
Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene: I) Cazul t1 = t 2

xn + 2 = 4 xn +1 - 4 x n + 5, n * a) , x1 = 1 x 2 = 2 4 xn + 2 = 4 xn +1 - x n + 7, n * a) , x1 = 1 x 2 = 3

xn + 2 = 10 xn +1 - 25 x n + 3, n * a) , x1 = 1 x 2 = 3 9 xn + 2 = 6 x n +1 - x n + 1, n * a) , x1 = 1 x 2 = 2

- 11 -

II) Cazul t1 t 2

xn + 2 = 7 x n+1 - 12x n + 2, n * a) , x1 = 1 x 2 = 3 2 xn + 2 = 5 x n +1 - 2 x n +, n * a) , x1 = 1 x 2 = 2

xn + 2 = 7 x n+ 1 - 10 xn + 1, n * a) x1 = 2, x2 = 3 2 xn + 2 = 7 x n +1 - 3 x n + 4, n * a) x1 = 2, x2 = 5

10. Recurene liniare omogene, de ordin superior i cu coeficieni constani

xn + p = a1 xn + p-1 + a2 x n+ p - 2 + ... + ap -1 xn +1 + ap x n, ( ")n *, p 3 x1 , x 2 , ..., x p = termeni iniial dai a1 , a2 , ..., ap = constante date
Explicitare Determinarea explicit a unor astfel de iruri se va face la fel ca i la suratele lor mai mici prezentate anterior, paii de parcurs fiind urmtorii: - se rezolv ecuaia caracteristic t p = a1 t p-1 + a2 t p -2 + ... + ap-1 t + ap ; - se clasific rdcinile distincte dup ordinul de multiplicitate; - dac t1 este rdcin simpl, ea se va prezenta n exprimarea termenului general x n aditiv sub forma A t1n ; - dac t 2 este rdcin dubl, ea se va prezenta n exprimarea termenului n general x n aditiv sub forma (nB + C ) t 2 ; - dac t 3 este rdcin tripl, ea se va prezenta n exprimarea termenului general x n aditiv sub forma (n 2D + nE + F ) t3n , etc. Coeficienii A, B, C, etc. se obin din sistemul termenilor iniiali ai recurenei. xn + 3 = 7 x n + 2 - 16 x n +1 + 12x n , n * Exemplu Explicitez irul dat de recurena , x1 = 1 x 2 = 2, x3 = 5 3 2 n acest caz ecuaia caracteristic este t - 7t + 16t - 12 = 0 , cu t1 = 3 rdcin simpl i t 2 = t 3 = 2 rdcin dubl, deci termenul general al irului va avea forma xn = A 3 n + ( nB + C ) 2n . Din sistemul termenilor iniiali se determin coeficienii, 1 1 1 A= ,B=- ,C = i se obine x n = 3 n -1 + (1 - n ) 2n- 2 . 3 4 4 Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene:

xn + 3 = 8 xn + 2 - 21xn +1 + 18 xn , n * a) , x1 = 1 x 2 = 5, x3 = 6

xn + 3 = x n + 2 + 16 x n +1 + 20 xn , n * a) x1 = 4, x2 = 5, x3 = 3

- 12 -

11. Recurene liniare neomogene, de ordin superior i cu coeficieni constani

xn + p = a1 xn + p-1 + a2 x n+ p- 2 + ... + ap-1 xn +1 + ap xn + b, (")n *, p 3 x1 , x 2 , ..., x p = termeni iniial dai a1 , a2, ..., ap , b = constante date
Explicitare La fel ca la recurena neomogen de ordin doi cu coeficieni constani: - se rezolv ecuaia caracteristic t p = a1 t p-1 + a2 t p -2 + ... + ap-1 t + ap ; - se clasific rdcinile distincte dup ordinul de multiplicitate; - dac t1 este rdcin simpl, ea se va prezenta n exprimarea termenului general x n aditiv sub forma A t1n ; - dac t 2 este rdcin dubl, ea se va prezenta n exprimarea termenului n general x n aditiv sub forma (nB + C ) t 2 ; - dac t 3 este rdcin tripl, ea se va prezenta n exprimarea termenului general x n aditiv sub forma (n 2D + nE + F ) t3n , etc. - se introduce coeficientul termen liber G . Coeficienii A, B, C,...,G se obin din sistemul termenilor iniiali ai recurenei. , xn + 3 = 7 xn + 2 - 16 xn +1 + 12 xn - 1 n * Exemplu Explicitez irul dat de recurena x1 = x 2 = x3 = 1 Ecuaia caracteristic este t 3 - 7t 2 + 16t - 12 = 0 , cu t1 = 3 rdcin simpl i t 2 = t 3 = 2 rdcin dubl, deci termenul general al irului va avea forma xn = A 3 n + ( nB + C ) 2n + D . Din sistemul termenilor iniiali i x 4 = ... = 2 se obine 1 1 1 1 3n -1 + (1 - n ) 2n- 1 + 1 A = , B = - , C = , D = , xn = . 6 4 4 2 2 Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene:

xn + 3 = 8 x n + 2 - 21x n +1 + 18 x n - 10, n * xn + 3 = x n + 2 + 16 x n +1 + 20 x n - 15, n * a) b) , , x1 = 1 x 2 = 1, x 3 = 2 x1 = 1 x 2 = 0, x3 = 0


12. Recurena omografic cu coeficieni variabili an x n + bn xn +1 = c x + d , (")n * n n n x1 = termen iniial dat (a ) ,(b ) ,(c ) ,(d ) - iruri explicit date n n * n n * n n * n n *

- 13 -

Explicitare La aceste recurene vom analiza urmtoarele dou cazuri: I) Cazul bn = 0 Dup cum uor se va observa, aceast particularitate permite totdeauna an x n 1 d 1 c finalizarea explicitrii. ntr-adevr x n +1 = = n + n notnd cn x n + d n x n +1 an x n an 1 = y n recurena ia forma y n + 1 = An y n + Bn care este explicitabil. xn II) Cazul bn 0

Un rezultat parial n astfel de situaii este urmtorul: - introduc substituia c n x n + d n = y n recurena ia forma y n +1 y n = An y n + Bn z - introduc substituia y n = n +1 , z1 = 1 recurena ia forma zn + 2 = An zn +1 + Bn zn zn cu z1 = 1 i z2 = ... = c1 x1 + d1 dac ecuaia caracteristic t 2 - An t - Bn = 0 are o rdcin nedependent de n * atunci zn devine determinabil prin y - d n zn+1 - d n z n = . procedur descris anterior i astfel x n = n cn c n zn

xn xn +1 = n ! x n + n Exemplu ( bn = 0 ) Explicitez irul dat de recurena x = 1 1 1 recurena devine y n +1 = ny n + n ! , y 1 = 1 (explicitat anterior) y n = n ! Cu y n = xn 1 i astfel x n = . n! an xn + bn xn + 1 = c n xn + d n cu coeficienii Exemplu ( bn 0 ) Explicitez irul dat de recurena x = 1 1 an = n !( -n 2 + 3n + 2) , bn = -n 3 + 3n 2 - 2n - 4 , c n = ( n !)2 n ( n + 1) , d n = n ! n 2 ( n + 1) Dei aceast exprimare apare de-a dreptul descurajant, parcurgnd drumul indicat se va ajunge la aceeai recuren zn +1 = nzn + n ! , z1 = 1 din care se va obine zn = n ! , 1 y n = n + 1 i n final x n = n! Tem de aprofundare La aceast seciune, ca exerciiu de virtuozitate, propun cititorului s-i construiasc singur o aplicaie care s permit explicitare i bineneles, s o i rezolve !

- 14 -

13. Recurena omografic cu coeficieni constani a xn + b xn +1 = c x + d , (")n * n x1 = termen iniial dat a, b, c, d - constante date Explicitare Fiind particularizare a celei anterioare, se vor parcurge raionamente analoge, conform cu fiecare din situaiile: Cazul b = 0 a xn 1 d 1 c 1 Avnd xn +1 = = + notnd = y n recurena ia forma c xn + d x n +1 a x n a xn y n +1 = A y n + B care este explicitabil. n aceast situaie termenul general se va an , cu coeficienii a i b determinabili din obine de forma x n = a d n + b an sistemul primilor doi termeni, observaie care poate scurta sensibil explicitarea. I) II) Cazul b 0

n aceast situaie: - introduc substituia cx n + d = y n recurena ia forma y n +1 y n = A y n + B z - introduc substituia y n = n +1 , z1 = 1 recurena ia forma zn + 2 = A zn+ 1 + B zn cu zn z z1 = 1 i z2 = ... = c x1 + d determin zn determin y n = n +1 i finalizez, zn y - d zn +1 - d zn obinnd xn = n = . De aceast dat forma termenului general c c zn va fi decis de ordinul de multiplicitate a rdcinilor ecuaiei t 2 - A t - B = 0 , n a + b a t1n + b t 2n respectiv x n = cnd t1 = t2 i x n = n cnd t1 t 2 , coeficienii n+g t1 + g t 2n a , b ,g fiind determinabili din sistemul primilor trei termeni. xn ,(")n * xn +1 = 3xn + 5 Exemplu ( b = 0 ) Explicitez irul dat de recurena x = 1 1 1 1 1 Obin = 5 + 3 xn = , etc. A 3n + B x n +1 xn

- 15 -

5 xn - 1 x n +1 = 4 xn + 1 Exemplu ( b 0, t1 = t2 ) Explicitez irul dat de recurena x = 1 1 z Aplicarea substituiilor cx n + d = y n , y n = n +1 , z1 = 1, va conduce la recuren zn omogen de ordin doi. Se obin rdcini ale ecuaiei caracteristice t1 = t 2 = 3 , etc., n+2 cu finalizarea x n = . 2n + 1 7 xn - 4 x n +1 = 5 xn - 2 Exemplu ( b 0, t1 t2 ) Explicitez irul dat de recurena x = 2 1 z Aplicarea substituiilor cx n + d = y n , y n = n +1 , z1 = 1, va pune n eviden recurena zn omogen de ordin doi. Se vor obine rdcini ale ecuaiei caracteristice 3n - 2n . t1 = 2, t 2 = 3 , etc., cu finalizarea x n = n 3 - 5 2 n -2
Tem de aprofundare Procednd analog, explicitai urmtoarele recurene: I) Cazul b = 0 xn ,(")n * xn +1 = 5xn + 2 a) x = 1 1 Cazul b 0, t1 = t2

2x n ,(")n * xn +1 = 3xn + 7 a) x = 2 1

II)

5xn + 3 ,(")n * xn +1 = 3xn - 1 a) x = 3 1


III) Cazul b 0, t1 t2

3 xn - 1 ,(")n * xn + 1 = xn + 1 a) x = 2 1

4xn - 1 ,( ")n * xn +1 = 2xn + 1 a) x = 2 1

5 xn - 2 ,(")n * xn +1 = xn + 2 a) x = 3 1

- 16 -