Sunteți pe pagina 1din 28

INTRODUCERE IN DREPTUL COMPARAT MULTIPLE CHOICE 1.

Principalele ncercri fcute pentru a se demonstra c dreptul comparat nu este o tiin autonom au fost realizate de: a. Kaden b. Nu au fost fcute astfel de ncercri c. coala Pozitivist

ANS: A 2. In ce an s-a desfurat la Paris primul Congres mondial destinat dreptului comparat: a. 1967 b. 1910 c. 1900

ANS: C 3. Desfurarea la Paris a primului Congres mondial destinat dreptului comparat a fost considerata: a. momentul de natere al dreptului comparat b. un moment important pentru dreptul comparat c. nu a avut relevan deosebit

ANS: A 4. Istoria dreptului comparat a fost mprit: a. perioada antic i perioada modern b. perioada clasic i perioada modern c. n dou perioade distincte, cea de dinainte de 1990 i cea de dup acest an.

ANS: C 5. Au existat preocupri referitore la cunoaterea reglementrilor juridice din alte ri: a. din cele mai vechi timpuri b. nc din perioada feudal c. numai din perioada naterii Imperiului Roman

ANS: A 6. Care este n prezent aprecierea majoritii comparatitilor cu privire la ntrebarea dac dreptul comparat este o tiin sau o metod de cercetare: a. este o metod de cercetare b. este o tiin c. este i metod i tiin

ANS: A 7. Dreptul comparat reprezint o metod de cercetare strict necesar pentru: a. nu are o importan mare b. studierea diferitelor sisteme de drept pentru nelegerea relaiilor sociale existente la un moment dat n diferite state c. este necesar numai pentru realizarea unei culturi juridice

ANS: B 8. Reglementarea juridic este un fenomen social: a. subiectiv b. lipsit de importan c. de importan unic

ANS: A

9. Pentru d'Amari, scopul dreptului comparat, ca tiin autonom, era: a. nfiina personal aceast disciplin (Dreptul comparat) b. acela de a descoperi legile generale ale evoluiei umanitii, prin evoluia instituiilor juridice c. justifica obiectul de activitate al disciplinei

ANS: B 10. Conform opiniilor lui Kohler, dreptul are rolul de a influena dezvoltarea umanitii: a. da b. nu c. a susinut c are un asemenea rol, dar numai n anumite domenii, cum ar fi cel social

ANS: A 11. Saleilles a apreciat c: a. are numai rolul de comparare a unor reglementri din state diferite b. dreptul comparat nu are o influen direct privind dezvoltarea dreptului naional c. dreptul comparat este destinat a servi dezvoltrii progresive a dreptului naional

ANS: C 12. Potrivit opiniei lui Josserand, funcia principal a dreptului comparat este: a. cea practic b. de a scoate la iveal orientarea juridic din diferite state c. cea teoretic

ANS: B 13. Potrivit opiniei lui Lambert, dreptul comparat reprezint: a. numai tiina care analizeaz fenomenele juridice b. tiina care analizeaz fenomenele juridice i legile care le reglementeaz c. tiina care analizeaz numai legile care reglementeaz relaiile sociale dintr-o ar

ANS: B 14. Bryce apreciaz c dreptul comparat studiaz regulile juridice aflate n vigoare n: a. n toate rile, indiferent de nivelul de civilizaie b. rile civilizate c. potrivit lui Bryce, Dreptul comparat are numai rol de adoptare a unor reguli de drept

ANS: B 15. In perioada dintre cele dou rzboaie mondiale: a. s-a evideniat prin opinii care apreciaz c Dreptul comparat este numai o metod de cercetare a dreptului b. s-a evideniat prin opinii care apreciaz c Dreptul comparat nu este o metod de cercetare a dreptului; c. s-a evideniat prin opinii care apreciaz c Dreptul comparat este o tiin autonom dreptului

ANS: A 16. Potrivit lui Rabel, rolul comparrii este acela: a. de a studia diferite ramuri ale dreptului b. de a pune fa n fa diferite sisteme legislative i de a le examina ntre ele c. numai acela de a sprijini legiferarea internaional

ANS: B 17. Potrivit opiniei lui Gutteridge, expresia de "drept comparat "desemneaz: a. numai o metod de studiu

b. numai o metod de cercetare c. o metod de studiu i de cercetare

ANS: C 18. David susine c Dreptul comparat reprezint: a. compararea sistemelor de drept - dreptul comparat fiind o metod, dar i o tiin autonom cu caracter comparativ b. compararea sistemelor de drept -dreptul comparat fiind o tiin autonom c. compararea sistemelor de drept - dreptul comparat fiind o metod comparativ

ANS: C 19. Zweigert precizeaza ca prin comparaie juridic se nelege: a. numai punerea n legtur a diferitelor ordini de drept b. punerea n legtur a diferitelor ordini de drept i a unor instituii c. numai punerea n legtur a unor instituii juridice din state diferite

ANS: B 20. Conform opiniilor lui Lambert metoda comparativ este util pentru: a. studierea ramurilor juridice de drept public b. studierea ramurilor juridice de drept privat c. studierea oricrei ramuri a tiinei juridice

ANS: C 21. Gutteridge afirm c interesul problemei privind natura dreptului comparat este: a. att practic, ct i teoretic b. practic c. pur teoretic

ANS: C 22. Potrivit concepiei lui L.J. Constantinesco, dreptul comparat este: a. o tiin autonom b. o metod ce cercetare c. nu este nici tiin, i nici nu are un domeniu al su

ANS: C 23. Inelegerea ordinii de drept strine de ctre comparatitii se poate realiza prin: a. fr un studiu personal b. cunoaterea, n mod nemijlocit a dreptului strin c. folosindu-se numai de monografiile comparative

ANS: B 24. Imaginaia i speculaia servesc n activitatea comparativ: a. nu b. da, n toate mprejurrile c. da, numai pentru anumite domenii ale dreptului.

ANS: A 25. Se disting un numr de: a. 2 elemente care caracterizeaz metoda comparativ b. 3 elemente care caracterizeaz metoda comparativ c. 4 elemente care caracterizeaz metoda comparativ

ANS: C 26. Informaiile comparative ajut dreptul naional: a. sa neleag dreptul strin b. nu servete acestui scop c. depeasc stadiul opiniilor diferite n privina naturii dreptului comparativ

ANS: A 27. Juritii din rile foste socialiste au fost i ei preocupai de clarificarea problemei privind caracterul dreptului comparat: a. nu b. da c. problematica a fost studiat parial numai n U.R.S.S

ANS: B 28. A existat un sistem de drept socialist: a. da b. nu c. se va forma treptat

ANS: A 29. In epoca contemporan sunt cunoscute: a. 4 sisteme juridice b. 3 sisteme juridice c. 2 sisteme juridice

ANS: A 30. Este posibil coexistena mai multor sisteme diferite n domeniul juridic: a. nu b. numai dac se fac anumite concesii de ctre toate prile c. da

ANS: C 31. Care a fost urmarea ntlnirilor dintre juritii unor sisteme juridice diferite: a. nu s-a ajuns la nici o nelegere b. dreptul capitalist s-a socializat, fr ca dreptul socialist s sufere vreo schimbare c. dreptul capitalist s-a socializat, n parte, iar dreptul socialist s-a liberalizat, tot n parte

ANS: C 32. Folosirea metodei comparative solicit: a. nu presupune caracteristici b. imparialitate i obiectivitate c. nencredere n buna intenie a participanilor la realizarea metodei comparative

ANS: B 33. Este benefic i tiinific: a. compararea fcut corespunztor intereselor politice ale sistemului din care provine cercettorul b. compararea care nu se realizeaz n spiritul independenei de opinie a cercettorului, servind intereselor partizane ale cercettorului c. compararea care se realizeaz n spiritul independenei de opinie a cercettorului

ANS: C

34. Domeniul comparrii poate fi folosit pentru a se demonstra superioritatea sistemului propriu: a. da b. nu, indiferent de sistem c. nu, ntruct fiecare sistem are deficienele sale

ANS: B 35. Pot fi comparate mai mult de dou ordini juridice: a. da b. nu c. depinde de sistemul din care face parte cercettorul

ANS: A 36. Pentru efectuarea unei comparri internaionale: a. trebuie s se caute punctele comune de referin b. s se aib n vedere un sistem juridic care s nu se afle deasupra naiunilor c. s se aib n vedere un sistem juridic al unei ri civilizate

ANS: A 37. Activitatea comparativ se desfoar: a. ntre ordini juridice concrete b. ntre ordini juridice abstracte c. numai ntre dou ordini juridice

ANS: A 38. Compararea se poate face: a. prin raportare la o unitate de msur prestabilit b. ntre ordinele juridice confruntate c. ntre ordinele juridice confruntate sau prestabilite

ANS: B 39. Se impune ca necesiti sociale identice n diferite state s fie aprate prin: a. norme de drept identice b. ntotdeauna prin norme de drept diferite c. norme de drept specifice regimului politic din fiecare ar

ANS: A 40. Dreptul comparat are un rol normativ: a. n funcie de relaiile sociale pe care le reglementeaz b. nu c. da

ANS: B 41. Dreptul comparat nu are o funcie normativ naional: a. da, numai dac sectorul de reglementare privete domeniul public b. da c. nu

ANS: C 42. Dreptul comparat se poate transforma ntr-un legiuitor universal: a. nu

b. da c. numai dac i s-a atribuit un asemenea rol de ctre un stat civilizat

ANS: A 43. Este posibil unificarea legislativ mondial: a. da b. da, n funcie de interesul politic existent la un moment dat c. nu

ANS: C 44. Numrul i alegerea ordinilor juridice de comparat constituie: a. probleme de natur politic b. probleme metodologice ce trebuie soluionate c. probleme de natura sociala

ANS: B 45. Rezultatul mai bun n privina metodei comparative este dat de: a. numrul ct mai mare de ordini juridice b. numrul ct mai mic de ordini juridice juridice. c. nu are relevan numrul ordinelor

ANS: A 46. Cercetarea comparativ poate fi fcut de ctre mai muli cercettori n echipe: a. nu b. da, fr a fi recomandat acest procedeu c. da, fiind recomandat acest procedeu

ANS: C 47. Odinile juridice comparate trebuie s fie nrudite i s aparin aceluiai sistem juridic: a. nu b. nu se recomand c. da

ANS: A 48. Compararea juridic se realizeaz n plan orizontal: a. atunci cnd analizeaz ordini juridice apropiate n timp, dar ndeprtate n spaiu b. atunci cnd nu analizeaz ordini juridice apropiate n timp, dar ndeprtate n spaiu c. atunci cnd analizeaz ordini juridice apropiate n timp, si nu ndeprtate n spaiu

ANS: A 49. Se apreciaza c este vertical compararea care se realizeaz: a. prin referirea la ordini juridice ndeprtate n timp b. prin referirea la ordini juridice ndeprtate n spaiu c. prin referirea la ordini juridice ndeprtate n timp i spaiu

ANS: A 50. Un moment nsemnat n evoluia studiului dreptului altor popoare l-a avut: a. apariia colii kantiene b. apariia instituiilor de nvmnt c. apariia colii istorice

ANS: C 51. Care este principalul izvor n sistemul juridic european: a. legea b. cutuma c. jurisprudena

ANS: A 52. Funcia de orientare i de control a comparrii se aplic: a. n domeniul politicii jurisprudeniale b. n domeniul politicii legislative c. ambele variante

ANS: C 53. Ce metod trebuie aplicat n vederea interpretrii termenilor de comparat: a. metoda ordinii juridice creia i aparine termenul de comparat b. metoda ordinii juridice strine c. nici o metod nu se aplic n aceast faz

ANS: A 54. Care cercettor a prevzut faptul c termenul de comparat nu poate fi neles dect n cadrul mediului su nconjurtor: a. Leontin-Jean Constantinesco b. Karl Marx c. Montesquieu

ANS: C 55. Ce trebuie s cunoasc comparatistul pentru a nelege termenul de comparat: a. regula de drept strin pe care o compar b. toate aceste variante c. izvoarele de drept

ANS: B 56. Exemplificai factorul extrajudiciar ce a determinat apariia legii Faillot n Frana: a. rzboiul b. alegerile parlamentare c. corupia

ANS: A 57. Exemplificai factorul extrajudiciar ce a determinat apariia reformei monetare din 1948 n Germania: a. rzboiul b. alegerile parlamentare c. economia

ANS: C 58. Sunt factori extrajudiciari: a. factorii sociali i economici b. legile c. constituia

ANS: A

59. Sunt funcii ale dreptului comparat: a. funcia de cunoatere a dreptului naional b. funcia normativ c. toate aceste funcii

ANS: C 60. Factorii extrajudiciari au ca efect: a. influenarea legilor b. influenarea instituiilor juridice c. ambele variante

ANS: C 61. Care comparatiti au considerat c dreptul comparat este un instrument al sociologiei juridice: a. comparatitii americani b. comparatitii francezi c. comparatitii englezi

ANS: A 62. Care este punctul de plecare al unui studiu comparativ: a. problema juridic b. problema economic c. problema social

ANS: A 63. Care este obiectul celei de-a doua faze a cercetrii metodologice: a. termenul de comparat b. termenul de comparat n legturile sale imediate cu ordinea juridic c. izvorul de drept

ANS: B 64. Sunt izvoarele sociale ale dreptului pozitiv : a. factorul politic b. factorul economic c. ambele variante

ANS: C 65. In ce faz metodologic se realizeaz examinarea factorului politic: a. n prima faz metodologic b. n a doua faz metodologic c. n a treia faz metodologic

ANS: B 66. Care doctrin juridic a fost prima care a remarcat impactul fenomenului economic asupra dreptului: a. doctrina german b. doctrin francez c. doctrina socialist

ANS: A 67. Cte faze are procesul metodologic: a. o faz

b. trei faze c. patru faze

ANS: B 68. Care este prima regul metodologic: a. a studia termenul de comparat b. a examina termenul de comparat n sursele sale originale c. a interpreta termenul de comparat

ANS: A 69. In ce an a avut loc Congresul de la Paris: a. 1950 b. 2004 c. 1900

ANS: C 70. Care este cea mai veche funcie a dreptului comparat: a. funcia de cunoatere a dreptului naional b. funcia normativ c. funcia de unificare legislativ

ANS: C 71. Prin care cod civil a iniiat unificarea legislativ n Italia: a. Codul Civil din 1865 b. Codul Civil din 1942 c. Codul Civil din 1900

ANS: A 72. Care sunt actele normative prin care Comunitatea Economic European realizeaz unificarea legislativ: a. regulamentele b. directivele c. ambele variante

ANS: C 73. Ce faz a procesului metodologic este consacrat analizei: a. prima faz b. a doua faz c. a treia faz

ANS: A 74. Ce faz a procesului metodologic este consacrat sintezei: a. prima faz b. a doua faz c. a treia faz

ANS: C 75. Ce caliti trebuie s ndeplineasc comparatistul n timpul primei faze a procesului metodologic: a. s fie un bun observator b. s aib talentul de a expune c. ambele variante

ANS: C 76. Monografiile si studiile referitoare la dreptul strin sunt: a. studii comparative b. simple expuneri de drept strin c. ambele variante

ANS: B 77. Ce faz a procesului metodologic este consacrat nelegerii: a. prima faz b. a doua faz c. a treia faz

ANS: B 78. Care sunt dezavantajele studierii de ctre comparatist doar a textului legislativ: a. textul legislativ, singur, nu poate arta imaginea adevrat a termenului de comparat b. textul legislativ poate fi completat, modificat sau chiar abrogat de un alt text de lege sau de aplicarea sa jurisprudenial c. toate aceste dezavantaje

ANS: C 79. Termenii de comparat trebuie studiai : a. cu ajutorul surselor originare b. cu ajutorul altor surse c. ambele variante

ANS: A 80. Sursele pe care comparatistul trebuie s foloseasc pentru analiza termenilor de comparat trebuie s fie: a. primare b. autentice c. s aib valoare istoric

ANS: B 81. Sunt cauze care explic asemnrile i deosebirile termenilor de comparat: a. cauzele de natura istoric b. cauzele de natur economic c. toate aceste cauze

ANS: C 82. Compararea, reprezint n ansamblul su: a. o iniiativ uman determinat b. un concept ideologic c. un procedeu general al spiritului

ANS: C 83. Comparabilitatea, se fundamenteaz i prin prisma perspectivelor tiinifice pe care le individualizeaz, care sunt n numar de: a. 3 b. 5 c. 2

ANS: A

84. Att n materia dreptului comparat ct i n alte tiine, suntem limitai a ne rezuma strict la: a. lucrurile comparabile b. elementele comparabile c. disciplinele comparabile

ANS: A 85. Din punct de vedere noional, termenul de comparat, ca obiect al comparrii, constituie: a. un element specific dreptului comparat, prin care se evideniaz exclusiv deosebirile existente ntre dou discipline supuse procesului de comparare b. un concept ideologic, de natur a evidenia importana dreptului comparat c. un ansamblu de contururi imprecise al celor dou discipline supuse procesului de comparare, schiate de cel care compar, de natur a identifica existena unor elemente comune

ANS: C 86. Aa-numitul: element de universalitate al ideologiilor juridice, care a determinat adoptarea unanim de ctre precursori a aceleiai direcii de orientare juridic, a fost o consecin a: a. identitii instituionale b. pluralismului juridic c. dezvoltrii ipotezelor n materia dreptului comparat

ANS: A 87. Cine a afirmat faptul c n mod special: comparaia permite, nu numai s se ptrund ntr-un mod contient ntr-o alt lume juridic, dar de asemenea, s se ia un recul prin raport cu propriul su drept, care apare ntr-o alt lumin: a. Rene Rodiere b. A. Otetelieanu c. L. J. Constantinesco

ANS: C 88. Bazndu-v pe cunotinele asimilate n materia dreptului comparat, considerai cunoaterea legislaiilor strine ca fiind: a. o premis aleatorie b. o premis necesar comparaiei c. o premis necesara doar n msura n care analizm propriul sistem de drept

ANS: B 89. Comparatistul R. David a stat la originea editrii unei vaste i prestigioase colecii de volume privind dreptul altor ri, acestea fiind publicate pentru prima dat n: a. Israel b. Belgia c. Frana

ANS: C 90. De ce dreptul strin nu este drept comparat - a fost o problema supus dezbaterii de ctre: a. V.D. Zltescu b. Raymond Saleilles c. A. Otetelieanu

ANS: C 91. Conception generale du droit compare", a fcut obiectul Congresului de la Paris din anul 1900, reprezentnd n fapt un rezumat prin care s-a individualizat ntreaga concepie a reputatului civilist: a. Raymond Saleilles b. Rene Rodiere c. L. Josserand

ANS: C 92. Analiznd din perspectiva dreptului comparat, un mare sistem juridic sau o mare familie de drept reprezint: a. gruparea unor sisteme juridice naionale, n raport de anumite trsturi comune ale acestora b. gruparea tuturor sistemelor juridice c. gruparea anumitor sisteme juridice, prin prisma colilor istorice pe care le-au deinut

ANS: A 93. Cine a mparit marile sisteme juridice n trei grupe, distingnd, pe de o parte: un grup continental - n care include drepturile francez, german, spaniol, unul de common-law - n care include drepturile Regatului Unit, ale diferitelor ri din common-wealth, al Statelor Unite ale Americii i n sfrit, unul al arilor socialiste: a. Marc Ancel b. Viktor Knapp c. Rene Rodiere

ANS: C 94. Cea mai important diviziune a dreptului, motenit din dreptul roman, este aceea de: a. drept internaional i drept naional b. drept civil i drept penal c. drept public i drept privat

ANS: C 95. Binecunoscutul sistem juridic britanic: common-law, a influenat considerabil organizarea instituionala a: a. Franei b. Statelor Unite ale Americii c. Turciei

ANS: B 96. Aa-numita: stabilire a soluiilor identice pe ci diferite este individualizat noional n accepiunea dreptului comparat, sub titulatura de: a. comparaie afirmativ b. comparaie metodologic c. comparaie contrastat

ANS: A 97. Din perspectiva dreptului comparat: wakf-ul reprezint o instituie specific: a. dreptului mosaic b. dreptului nordic c. dreptului islamic

ANS: C 98. Avand n vedere cunotinele asimilate n materia dreptului comparat, urmatoarele izvoare: sunna-tradiia, idjma-acordul comunitii, giyas-analogia, firmanul-actul scris, i gsesc fundamentul n: a. coran b. vechiul testament c. ideologia ebraic

ANS: A 99. Dreptul statelor africane - mai precis, al celor care nu au adoptat codificri de tip european - prezint o natur: a. conservatoare b. tipic naionalist c. cutumiar

ANS: C 100. Comparatum reprezint n esen: a. legislaia universal ce face obiectul comparrii b. un model de comparaie specific sistemului juridic common-law c. legislaia naional a comparatistului

ANS: C 101. Nominalizai personalitatea care a emis teoria conform creia: condiia primordial a oricrei comparaii raionale const n a putea degaja prin dou noiuni comparate, o noiune comun superioar - tertium comparationis". a. Y. Eminescu b. E. Lambert c. V. Knapp

ANS: C 102. Aa-numitul: proces comparativ, const n principal n: a. imposibilitatea de a se efectua o analiz comparativ n mod aleatoriu, asupra a dou sisteme de drept, fr a exista un element comun prestabilit b. posibilitatea de a analiza comparativ mai mult de doua sisteme de drept din aceeai ramur de drept c. posibilitatea de a analiza comparativ cel mult dou sisteme de drept din aceeai ramur de drept

ANS: A 103. Binecunoscutul paralelism al termenilor de comparat se realizeaz doar dac exist un element comun prestabilit, considerat: un element dat in accepiunea lui: a. M. Ancel b. L. J. Constantinesco c. I. Filipescu

ANS: B 104. Clasificarea superioar conform creia sistemul statelor socialiste", face parte din grupa esential a marilor sisteme de drept, aparine lui: a. E. Lambert b. Felipe de Sola Canizares c. Marc Ancel

ANS: C 105. Din categoria grupei complementare", ca sistem de drept l regsim pe cel: a. common-law-ului b. tradiional c. religios

ANS: C 106. Care din disciplinele nominalizate datoreaz apariia dreptului comparat: a. anatomia comparat b. literatura universal c. matematica

ANS: A 107. Din perspectiva dreptului comparat, suma normelor, a principiilor i a noiunilor juridice aplicabile n cadrul unei societi, avnd ca principal scopreglementarea raporturilor juridice ale acesteia, reprezint: a. natura juridic b. metodologia juridic c. ordinea juridic

ANS: C 108. Avnd n vedere cunotintele asimilate n materia dreptului comparat, v este binecunoscut faptul c, totalitatea normelor, a principiilor - noiuni respectiv a instituiilor juridice, sunt particularizate tiinific sub titulatura de: a. particule juridice elementare b. elemente juridice c. ordini juridice

ANS: A 109. Care secol poate fi considerat ca fiind determinant n privina dezvoltrii etnologiei juridice: a. secolul al-XIX-lea b. secolul al-XVIII-lea c. secolul al-XIV-lea

ANS: A 110. Cercetrile tiinifice ale precursorilor n fundamentarea ideologic a dreptului comparat modern, au fost: a. lipsite de importan b. fundamentate doar din perspectiva lingvistic c. cu caracter limitativ

ANS: C 111. Nominalizai autorul teoriei conform creia: lipsa de nelegere a realitilor istorice a constituit i nc mai constituie un mare defect metodologic. a. R.H. Lowie Malinowski b. L.J. Constantinesco c. I Filipescu, M.Jacot

ANS: B 112. Binecunoscuta teorie uniliniar a evoluionismului comparat, a avut parte de-a lungul timpului i de numeroase critici, aduse n principal de reprezentani ai diferitelor sisteme juridice, printre care se impune a-l aminti pe: a. V.D. Zlatescu b. E. Burnett Tylor c. Leist

ANS: B 113. Avnd n vedere coninutul acestei teorii: paralelismul elementelor structurale i asemnarea lor, se datoreaz exclusiv istoriei ariilor culturale i nu unitii prestabilite a unor evoluii comune, nominalizai emitentul acesteia: a. Ratzel b. Marc Ancel c. Raymond Saleilles

ANS: A 114. Comparabilitatea ordinilor juridice ale poparelor indo-germanice a aparut ca o consecin a: a. dorinei anumitor ideologi francezi b. dorinei anumitor ideologi indieni c. dorinei anumitor ideologi germani

ANS: C 115. Cunoscut noiune specific cultului indo-germanic: Stammrecht, reprezenta n accepiunea exclusivist a lui Leist: a. aa-numitul drept primordial b. aa-numitul drept autonom c. aa-numitul drept comun

ANS: C 116. Comparabilitatea ordinilor juridice este foarte greu de realizat n accepiunea teoreticienilor dreptului comparat, din perspectiva: a. juridic b. lingvistic c. istoric

ANS: B 117. Nominalizai din varaintele prezentate, adeptul ideologiei conform creia: "separarea popoarelor din persepectiva evoluiei acestora, se poate realiza astfel: popoare cu ordini de drept primitive i popoare istorice". a. Adolf Bastian b. Kaden c. Jean Chapois

ANS: A 118. Comparatitii-precursori au ncercat o clasificare analogic a ordinilor juridice, pornind de la premisele existenei n toate sistemele de drept, a unor structuri instituionale asemntoare. Nominalizai din varaintele prezentate, adeptul acestei metodologii: a. Kaden b. Leist c. Wilhelm Schmidt

ANS: A 119. Analogia din perspectiv comparativ este deosebit de util, deoarece putem individualiza elementele comparabile a ordinilor juridice, atunci cnd supunem comparaiei particulele juridice elementare din cadrul: a. aceluiai sistem de drept b. unui sistem de drept distinct c. sistemului cutumiar de cel romano-germanic

ANS: A 120. Ce conine obiectul analogiei: a. analiza instituional b. analiza construciei ordinilor juridice c. evidenierea materialului i a scopului pentru care aceasta a fost fcut

ANS: C 121. Nominalizai precursorul - care stabilea faptul c: regula metodologic dup care comparatistul trebuie s se ghideze n efectuarea compraiei const n analizarea ordinilor juridice ale popoarelor avnd o civilizaie identic sau apropiat: a. Betham b. E. Lambert c. Salmond

ANS: B 122. Autorii care au cercetat istoria dreptului european sunt de acord cu faptul c momentul apariiei dreptului romano-germanic se situeaz n: a. secolul al-XlII-lea al erei noastre b. secolul al-XII-lea al erei noastre c. secolul al-XIV-lea al erei noastre

ANS: A 123. Aa-numitele: cutumiere oponente de marca ale sistemului de drept romano-germanic, reprezentau: a. acele colecii de cutume care erau alese i sintetizate de jurisconsuli b. toate cutumele existente c. o colecie de tradiii

ANS: A 124. Dup cum afirma reputatul V. Hanga - n epoca dominatului, un important rol l juca un fel de drept cutumiar format prin adaptarea simplificat a normelor dreptului roman la nevoile locale ale provinciilor, cunoscut n accepiunea general sub denumirea de: a. drept popular b. drept universal c. drept vulgar

ANS: C 125. Corpus Juris Civilis, a fost receptat n Estul Europei cu ncepere din secolul al IX-lea, iar n Apus din secolul al Xl-lea, fiind adaptat la nevoile fiecrei epoci i ale fiecrei ri. Menionai editorul acestuia: a. Domitian b. Traian c. Justinian

ANS: C 126. Dup cum tim, n unele ri receptarea dreptului roman a fost aproape total. Care considerai c sunt acestea: a. Frana si Italia b. Germania si Frana c. Belgia i Olanda

ANS: C 127. Care dintre colile mai jos prezentate, au deinut un rol nsemnat n receptarea dreptului roman: a. colile istorice spaniol i portughez b. colile tradiionale austriac i german c. colile glosatorilor i postglosatorilor

ANS: C 128. Binecunoscuta coala a umanitilor" din Frana, a adus un curent nou n dezvoltarea dreptului romano-germanic, ntruct reprezentanii acesteia, au accentuat tendinele de a: a. transforma dreptul roman b. purifica dreptul roman, prin nlturarea oricrei influene externe de natur a afecta starea lui originar c. adapta dreptul roman

ANS: B 129. Avnd n vedere cunotinele dobndite n materia dreptului comparat, n ce ar apreciai c coala postglasatorilor a avut un succes excepional, dominand gndirea juridic a acelui stat pn n secolul al XlX-lea, culminnd chiar cu elaborarea unui Cod Civil n anul 1900: a. Germania b. Austria c. Portugalia

ANS: A 130. Codul Bavarez a fost adoptat n anul: a. 1786 b. 1767 c. 1756

ANS: C 131. Codurile Elvetiene au fost adoptate n anii: a. 1816, 1900 si 1902

b. 1828, 1914 si 1923 c. 1881, 1907 si 1911

ANS: C 132. Codurile Civile - cum ar fi cel francez sau austriac, au fost adoptate n secolul: a. al-XVII-lea b. al-XVI-lea c. al-XIX-lea

ANS: C 133. Decretaliile" - acte normative ulterioare codificrii ntreprinse de Gratian, au fost puse n oper de ctre: a. papa Bonifaciu al Vll-lea b. papa Clement al V-lea c. papa Grigore al IX-lea

ANS: C 134. Deosebit de important pentru stabilirea influenei pe care a avut-o dreptul canonic asupra sistemelor juridice romaniste a avut-o Consiliul de la Trento, care s-a inut ntre anii: a. 1450 si 1451 b. 1456 si 1458 c. 1546 si 1563

ANS: C 135. Domeniul n care influena dreptului canonic s-a dovedit a fi mai puternic este cel al: a. contractelor b. succesiunilor c. relaiilor de familie

ANS: C 136. Exista o tendin manifestat de o serie de juriti ai unor state, de a reproa bisericii catolice - ostilitatea constant manifestat mpotriva instituiei divorului, un exemplu n acest sens constituindu-l: a. Argentina b. Rusia c. Bulgaria

ANS: A 137. Ascendentul instituiilor de common-law n perioada contemporana, a fost accentuat de factori de natura economic, generai de ctre: a. Statele Unite ale Americii b. Irlanda de Nord c. Scoia

ANS: A 138. Contractele de know-how, factoring, leasing, franchaising, practica trust-ului sau a agency-ului, att de rspndite n raporturile de cooperare economic internaionale, folosesc elementele tehnice ale sistemului: a. romano-germanic b. mosaic c. common-law

ANS: C 139. Aa-numitul precedent judiciar reprezint n mod incontestabil, mecanismul cel mai important n formarea sistemului: a. common-law

b. romano-germanic c. mosaic

ANS: A 140. Adagiul ,,Justice before Truth" , exprim n fond o constant fundamental pentru dreptul: a. englez b. scandinav c. australian

ANS: A 141. Binecunoscuta organizaie profesional denumit ,,Law Society", este rezultatul unificrii a trei categorii profesionale existente anterior: Attorneys, Proctors i Solicitors, survenit n anul: a. 1781 b. 1793 c. 1799

ANS: B 142. Calitatea de: commissioner for both sau de public notary, poate acorda solicitor-ului posibilitatea de a elabora: a. acte administrative b. acte fiscale c. acte autentice

ANS: C 143. Codurile statului american Louisiana sunt realizate dup modelul celor adoptate n: a. Anglia b. Germania c. Frana

ANS: C 144. Avnd n vedere faptul c prima colonie din America de Nord, a fost Virginia, putei preciza anul n care aceasta a fost fondat: a. 1607 b. 1608 c. 1609

ANS: A 145. . Nominalizai statul asupra cruia a fost exercitat ideologia comunist: a. Italia b. Polonia c. Anglia

ANS: B 146. Dictatura proletariatului ca tipologie doctrinar i-a fcut cunoscut apariia n sistemul universal-juridic, ncepand cu anul: a. 1917 b. 1928 c. 1945

ANS: A 147. Autonomia ideologic a sistemului juridic sovietic, s-a bazat ndeosebi pe criterii de natur a satisface interesele majore ale populaiei, acceptate unanim sub titulatura de: a. criterii de clas b. criterii doctrinare

c. criterii comparative

ANS: A 148. Aa-numita: renatere a sistemului de drept al Rusiei s-a datorat n primul rnd, influenei de tip: a. american b. englez c. german

ANS: A 149. Ce an poate fi reinut ca punct de referin n apariia unor Curti Constitutionale n toate statele fostului sistem juridic socialist: a. 1991 b. 1988 c. 1998

ANS: A 150. Celebra lucrare: Droit Constitutionel et Institutions Politiques , care ofera o separaie juridic a sistemului politic socialist de celelalte sisteme, a fost elaborat de: a. Jean Jacques Chevallier b. Gerard Conac c. Milacic S

ANS: C 151. Nominalizai reprezentantul Universitatii din Bordeaux, care aprecia ca fiind: suficient suprimarea preambulului ideologic i primele paragrafe principale pentru a nlocui vechea disertaie marxist-leninista prin noua disertaie democratic: a. Blackstone b. Milacic S c. Henry Summer-Maine

ANS: B 152. Teoria conform creia Raportul existent ntre cunoaterea mai multor ordini juridice i dreptul comparat este similar cu raportul dintre cunoaterea mai multor limbi i tiina limbajului, a fost emis de: a. Betham b. Kaden c. Ernst Schustet

ANS: C 153. Precizai numrul fazelor de mprire a procesului metodologic : a. 2 b. 4 c. 3

ANS: C 154. Precizai care este autorul teoriei conform creia: actul comparrii juridice constituie o activitate independent de tiina juridic, alturi de dogmatica juridic i de istoria dreptului, el nu se poate epuiza n juxtapunerea de soluii naionale: a. Radbruch b. Christoph Sigwart c. Emst Schuster

ANS: A 155. Aa-numita reforma a legii germane privind societile anonime, a fost aplicata ncepnd cu anul:

a. 1937 b. 1942 c. 1957

ANS: A 156. Afirmaia conform creia: o colecie de tratate privind ordini de drept naionale nu este un tratat de drept comparat, aparine lui: a. Arminjon-Nolde-Wolff b. Henri Summer-Maine c. Marty G

ANS: A 157. La baza elaborarii dreptului comparat stau urmatoarele fenomene: a. largirea orizontului istoric b. largirea orizontului stiintific c. toate aceste fenomene

ANS: C 158. Dreptul englez a fost pus in opera de: a. juristi b. profesori de drept c. judecatori

ANS: C 159. Compararea, reprezint n ansamblul su: a. o iniiativ uman determinat b. un concept ideologic c. un procedeu general al spiritului

ANS: C 160. Din punct de vedere noional, termenul de comparat, ca obiect al comparrii, constituie: a. un element specific dreptului comparat, prin care se evideniaz exclusiv deosebirile existente ntre dou discipline supuse procesului de comparare b. un concept ideologic, de natur a evidenia importana dreptului comparat c. un ansamblu de contururi imprecise al celor dou discipline supuse procesului de comparare, schiate de cel care compar, de natur a identifica existena unor elemente comune.

ANS: C 161. In sec. al XIX lea juristii care studiaza dreptul comparat au un scop: a. teoretic, de a-si largi cunostiintele juridice b. de a imbunatatii, pe cale legislativa dreptul national c. informativ a. a + b b. a+b+c c. b+c

ANS: A 162. In ce tara s-au manifestat pentru prima data si s-au inceput cercetari referitoare la dreptul comparat: a. Germania b. Franta c. Anglia

ANS: A

163. Cine a sustinut pentru prima data ideea ca un popor nu poate fi privit doar in individualitatea sa, ci ca membru al comunitatii popoarelor: a. Feuerbach b. Gans c. Hegel

ANS: A 164. Reprezentantii scolii istorice considerau ca principiile dreptului din acea perioada erau strans legate de: a. jurisprudenta b. istoria altor popoare c. studiul amanuntit al istoriei

ANS: B 165. Una din operele fundamentale ale dreptului comparat Handbuch des franzoichen Rechtsa carui autor este Zachariae a avut cea mai mare influenta in: a. Romania b. Canada c. Franta

ANS: A 166. Mittermaierm, care dupa unii autori este adevaratul creator al dreptului comparat in Germania, indreapta studiile comparative avand la baza: a. istoria universala a evoluitiei dreptului b. istoria dreptului popoarelor moderne c. cunoasterea sistemelor de drept straine si dreptul comparat in dreptul modern

ANS: C 167. In ce perioada s-a constituit in Franta, pe langa Ministerul Justitiei un birou de traducere a principalelor legi straine? a. in timpul revolutiei franceze b. inainte de primul razboi mondial c. in 1950

ANS: A 168. Care dintre publicatiile enuntate in subsidiar, a jucat in Franta rolul pe care Handbuch des franzosichen Rechts l-a avut in Germania? a. Lafarriere b. La revue de droit francais et etranger c. Revue de legislation et jurisprudence

ANS: B 169. In prima perioada a introducerii dreptului comparat, americanii manifestau adversitate fata de: a. dreptul englez b. dreptul francez c. dreptul german

ANS: A 170. La sfarsitul celei de-a doua jumatati a secolului al XIX -lea, dreptul comparat cunoaste: a. o dezvoltare deosebita, in toate tarile, prin interesul tot mai mare aratat de juristi b. o dezvoltare deosebita in SUA si Franta c. interesul pentru dreptul strain dispare in toate tarile

ANS: C

171. Dreptul penal german este comparat de catre Mittermaier cu: a. dreptul francez b. dreptul romanesc c. dreptul englez

ANS: A 172. Ce inteleg juristii celei de a doua perioade a dreptului comparat prin expresia legislatie comparata: a. cunoasterea exclusiva a legilor si codurilor straine b. cunoasterea in mare masura a legilor si codurilor straine c. ideea ca intregul drept este cuprins in legi

ANS: B 173. Avand la baza conceptiile lui dAmari se poate afirma ca progresul dreptului rezulta din: a. comunicarea si limitarea legilor de catre popoare b. faptul ca isi urmeaza un curs uniform c. spontaneitatea cu care se manifesta in cadrul fiecarei natiuni

ANS: A 174. Lucrarea Bevilaqua prin care se sustine ca orice drept este o combinatie de elemente universale, nationale si straine este de origine: a. columbiana b. romana c. braziliana

ANS: C 175. In ce perioada se poate vorbi de o reluare a studierii dreptului comparat in Marea Britanie? a. in prima jumatate a secolului XIX b. in a doua jumatate a secolului XIX c. la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial

ANS: C 176. Principala preocupare a juristilor elvetieni in frunte cu Eugen Huber era de a inzestra tara cu: a. un Cod Penal b. un Cod Civil Unic c. un Cod al Comertului

ANS: B 177. Una din teoriile fundamentale ale etnologie este inrudirea. Cine poate fi considerat cel mai mare teoretician al acestui curent? a. Engels b. Theodor Waitz c. Lewis H. Morgan

ANS: C 178. Pana la sfarsitul primului razboi mondial doar doua tari au recunoscut si, prin urmare, si-au adus o contributie insemnata la dezvoltarea etnologiei juridice: a-Germania si Franta b-Franta si Anglia c-Anglia si Germania a. a b. b c. c

ANS: C

179. Cine este considerat creatorul expresiei de etnologie juridica: a. Max Schmidt b. Lewis Morgan c. Post

ANS: C 180. Care este principala cauza ce pune in imposibilitate tarile din Eurpoa Centrala si de Est de a adopta drepturi comparate proprii la sfarsitul secolului al XIX-lea? a. dominatiile marilor imperii din acea vreme b. lipsa de interes a juristilor din tarile respective c. impunerea de catre marile imperii al propriilor coduri

ANS: A 181. Codul Civil roman din 1864 este o copie fidela a: a. codului german b. codului austriac c. codului napoleonian

ANS: C 182. In cea de a doua jumatate a sec. al-XIX-lea juristul roman Alexandresco, preocupat in ceea mai mare masura de studierea si introducerea dreptului comparat in Romania, publica o lucrare de referinta. Care este numele acestei lucrari: a. Droit ancient et modern de la Roumanie b. Dreptul civil roman c. Comparation entre le Cod Civil romaine et le Cod Napoleon

ANS: B 183. Dupa cucerirea Mexicului si a Americilor Centrale si de Sud dreptul raspandit in aceasta regiune are o origine si un continut: a. iberic b. american c. autohton, specific fiecarei tari

ANS: A 184. Cea de a treia perioada a dreptului comparat (1900-1950) este marcata de schimbari importante, in primul rand la nivel georgafic. Care este tara preocupata cel mai mult de domeniul dreptului comparat: a. Franta b. Germania c. Anglia

ANS: A 185. Saleilles, unul din cei mai importanti sustinatori ai dreptului comparat, da o noua dimensiune acestui concept si doreste sa faca din acest domeniu: a. un instrument de politica jurisprudentiala b. un instrument de analiza filosofica c. un model exclusiv national

ANS: A 186. In ce tara europeana, ca urmare a cercetarilor efectuate in zona filosofiei dreptului se naste conceptul de richtiges Recht: a. Elvetia b. Austria c. Germania

ANS: C

187. Intr-un context istorico-politic total nefavorabil Germaniei, in cea de a treia perioada a dreptului comparat doar doi juristi isi aduc o contributie importanta dezvoltarii acestui domeniu: a. Rabel si Schlegelberger b. Rabel si Post c. Wolff si Heymann

ANS: A 188. La indemnul a doi mari comparatisti, Lambert si Levy-Ullmann, studentii facultatilor de drept isi aduc contributia la studierea dreptului comparat prin monografii de o calitatea exceptionala. Astfel, Institutul din Paris aduna un numar de 67 de volume intr-o colectie intitulata: a. Les publications de droit compare de Lyon b. Trate de driot civil compare c. Colectia de studii teoretice si practice de drept strain, de drept comparat si de drept international

ANS: C 189. Cine sunt considerati marii promotori ai dreptului comparat in Elvetia: a - Emil Rougin si Sauser-Hall b - Rougin si David c - Sause-Hall si David a. a b. b c. c

ANS: A 190. Cu toate ca, in Statele Unite ale Americii au fost infiinate institute de drept comparat si un numar important de reviste aportul lor in acest domeniu a fost mediocre. Exista o categorie de intelectuali care schimba aceasta situatie: a. juristii evrei b. emigrantii din Germania si Europa c. emigrantii din America Latina

ANS: B 191. Dupa cel de al doilea razboi mondial, datorita conjuncturilor politice, juristii romani sunt siliti sa isi concentreze studiile doar intr-o singura directie, slavind un anumit model. Care este acesta: a. modelul german b. modelul american c. modelul sovietic

ANS: C 192. Care precursor a emis teoria conform careia se impune adaptarea dreptului privat la curentul popular contemporan : a. Anton Menger b. Copernic c. Leopold Wenger

ANS: A 193. Conform conceptiei lui L.J. Constantinesco, stiinta dreptului comparat reprezinta produsul a: a. trei fenomene majore b. patru fenomene majore c. doua fenomene majore

ANS: C 194. Care teoretician al dreptului comparat a afirmat ca: o stiinta, oricat ar fi ea de specializata, nu este niciodata autonoma: a. Otetelisanu b. L.J. Constantinesco c. G. del Vecchio

ANS: B 195. Conceptul de: paternitate a dreptului roman asupra stiintelor juridice europene a fost enuntat pentru prima oara la: a. Londra b. Paris c. Bo Bologna

ANS: C 196. Dreptu roman a fost folosit in forma directa sau indirecta pana la sfarsitul secolului al-XIX-lea, in: a. Portugalia b. Germania c. Elvetia

ANS: B 197. Care precursor a ramas fidel perspectivei scolii istorice care plasa dreptul roman in centrul interesului sau: a. L. Mitteis b. Hegel c. Kaschaker

ANS: A 198. Notiunea de: unitate alumii pe plan juridic, a enuntat-o in 1667, pentru prima oara: a. Montesqieu b. Henru-Summer Maine c. Leibniz

ANS: C 199. Theatrum legale mundi, trebuia sa contina: a. descrierea tuturor popoarelor b. descrierrea sistemelor de drept ale tuturor poparelor, din toate timpurile si locurile c. descrierea dreptului roman

ANS: B 200. La Congresul de la Paris din anul 1900, A. Esmein a clasat ordinile juridice in: a. trei grupe principale b. patru grupe principale c. cinci grupe principale

ANS: C 201. Care precursor afirma in 1852 ca: stiinta dreptului s-a degradat intr-o jurisprudenta nationala a. Rudolph von Jhering b. Olivier-Martin c. Salvador Minguijon

ANS: A 202. Cunoasteea dreptului strain a incceput din: a. antichitate b. evul mediu c. perioada moderna

ANS: A 203. Dezvoltarea dreptului comparat ca stiinta, a parcurs: a. o etapa b. doua etape c. trei etape

ANS: C 204. In prezent, principalele sisteme de drept sunt clasificate in:

a. trei mari familii b. patru mari familii c. cinci mari familii

ANS: C 205. Familia de drept romano-germanic este caracterizata prin: a. separatia diintre dreptul civil si dreptul penal b. separatia dintre dreptul public si dreptul privat c. sseparatia dintre dreptul civil si dreptul administrativ

ANS: B 206. Familia de common-law se caracterizeaza prin: a. abundenta codificarilor b. absenta codificarilor c. emiterea anuala a codifficarilor

ANS: B 207. In prezent, judecatorul englez poate refuza aplicarea unei legi emise de Parlament, daca aceasta nu este conforma cu practica judiciara sau incalca conceptul de equity: a. da b. nu c. doar in anumite situatii

ANS: A 208. Revirimentul de jurisprudenta , reprezinta o regula esentiala a sistemului juridic: a. common-law b. romano-germanic c. ebraic

ANS: A 209. Nominalizati precursorul englez, care desi nu a practicat foarte mult dreptul comparat, a aplicat institutii descoperite in dreptul stain, flexibilizand common-law-ul: a. Francis Bacon b. Cristopher Saint-Germain c. Lord Mansfield

ANS: C 210. In prima perioada, drreptul comparat a avut: a. cea mai lenta dezvoltare b. o dezvoltare semnificativa c. o dezvoltare conditionata de factorul social

ANS: A 211. Teoria monadelor a fost emisa de catre: a. Leibitz b. Grotius c. Feuerbach

ANS: A 212. Scoala istorica a aparut pentru prima oara in Germania secolului: a. al-XVII-lea b. al-XVIII-lea c. al-XIX-lea

ANS: C 213. Conform conceptiilor scolii istorice, evolutia dreptului este strans legata de preexistenta conditiilor sale: a. istorice

b. politice c. sociale

ANS: A 214. In 1834 a aparut La Revue etrangere de legislation la initiativa precursorului francez: a. Foelix b. Anthoine de Saint-Joseph c. Eduard Gans

ANS: A 215. In Statele Unite ale Americii dreptul american s-a caracterizat in prima perioada de dezvoltare a dreptului comparat, prin ostilitatea aratata fata de cel: a. islamic b. ebraic c. englez

ANS: C 216. In cea dea doua perioada de dezvoltare a dreptului comparat, au aparut: a. scolile istorice b. societatile de legislatie comparata c. scolile pozitiviste

ANS: B 217. BGB - ul adoptat in anul 1900 reprezenta: a. codul civil elvetian b. codul civil german c. codul civi austriiac

ANS: B 218. Principalele obiective ale Congresului de la Paris, au fost: a. modernizarea normelor cutumiare b. confruntarea internationala privind diverse probleme juridice comune c. dezvoltarea dreptului roman

ANS: B 219. In Romania, dupa cel de-al doilea razboi mondial, juristii romani au adoptat modelul: a. romano-germanic b. common-law c. sovietic

ANS: C 220. Dupa Congresul de la Paris, dreptul comparat a fost structurat: a. stiintific b. ideologic c. din perspectiva istorica

ANS: A 221. Care precursor considera ca prin comparatie se poate realiza un sistem universal de principii de drept pozitiv: a. dAmari b. Austin c. Pollock

ANS: B 222. Expresia de drept comparat desemneaza o mmetoda de studiu si cercetare, in acceptiunea lui: a. Gutteridge b. Holland c. Bryce

ANS: A 223. Definiitia conform careia rolul compararii este acela de a pune fata in fata diferite siseme legislative si de a le examina intre ele , apartine precursorului: a. Josserant b. L.J. Constantinesco c. Rabel

ANS: C 224. Ce reprezinta metoda din perspectiva dreptului comparat: a. doar un instrument accesoriu b. un ansamblu de demersuri rationale, sustiinute spre a atinge scopul propus c. un volum de cunostinte ordonate

ANS: B 225. Wigmore aprecia ca dreptul comparat dispune de anumite obiective sau domenii, in numar de: a. trei b. patru c. cinci

ANS: A 226. In cadrul metodei comparative se disting un numar de: a. doua elemente b. trei elemente c. patru elemente

ANS: C 227. Informatiile comparative ajuta dreptul national: a. sa inteleaga dreptul strain b. sa combata similitudinile c. sa evidentieze imperfectiunile sistemului juridic supus comparatiei

ANS: A 228. Cercetatorii europeni au elaborat, in limbi de circulatie internationala, lucrari privind dreptul: a. ebraic b. coranic c. cutumiar

ANS: B 229. Dreptul comparat are un rol: a. normativ b. educational c. interpretativ

ANS: A 230. In cadrul functiei normative a dreptului comparat, regasim ca tipologie, unificarea: a. nationala b. internationala c. constitutionala

ANS: B 231. Compararea juridica se realizeaza: a. pe verticala b. ideologic c. exclusiv legislativa

ANS: A