Sunteți pe pagina 1din 117

CAPITOLUL I NOIUNI I PRINCIPII GENERALE

Seciunea 1 Consideraii generale


n afar de nelesurile de organizaie judiciar sau de funcie judiciar (justiia distributiv), cuvntul justiie exprim o permanent preocupare despre ceva mai nalt i mai pur1. Justiia este idealul intangibil al dreptului, ultima i cea mai nalt expresie a dreptului2. Ideea de justiie presupune egalitatea raional a unor persoane libere, limitate n activitatea lor numai prin drepturi i datorii, precum i posibilitatea generalizrii, deci egalitatea tuturor persoanelor fr nici o favoare special pentru nici una, egalitate ct mai desvrit, care nu se poate obine dect printr-un progres ct mai accentuat i un studiu ct mai amnunit al situaiilor de fapt n limitele drepturilor i datoriilor3. Noiunea de justiie poate avea mai multe sensuri: a) ntr-un sens foarte larg, justiia reprezint o virtute, un sentiment de echitate; b) ntr-un sens mai tehnic, justiia este o funcie, aceea de a judeca, de a pronuna dreptul cu ocazia unei contestaii; c) ntr-un ultim sens, mai restrns, prin justiie se nelege ansamblul instituiilor prin mijlocirea crora funcia judiciar se poate exercita. Simbolul justiie este reprezentat de ctre zeia Themis, ntruchipat printr-o femeie sever, purtnd ntr-o mn o balan, iar n cealalt o sabie i, de cele mai multe ori, fiind legat la ochi. Simbolistica acestora poate fi explicat astfel: balana i earfa care acoper ochii sugereaz funcia esenial a judectorului, aceea de a spune dreptul, jurisdictio, n condiii de independen i imparialitate. n examinarea cauzelor judectorului trebuie s cntreasc drepturile i interesele fiecrei pri, fr a se considera aspecte strine procesului; sabia semnific executarea silit4. Sabia fr cumpn este puterea brutal cumpna fr sabie este neputina dreptului una nu merge fr alta5.

Eugen Herovanu, Principiile procedurii judiciare, I , Bucureti, 1932, p. 22-23 (citat n continuare Principiile). 2 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat teoretic i practic de procedur civil, vol. I, Ed. Naional, Bucureti, 1996, p.10 (citat n continuare Tratat I). 3 Mircea Djuvara, Teoria general a dreptului (Enciclopedia Juridic). Drept raional, izvoare i drept pozitiv, Ed. ALL, Bucureti, 1995, p. 224-228. 4 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 11. Hotrrea fr executare ar rmne o simpl prere a judectorilor. 5 Rudolf von Ihering, Lupta pentru drept, Ed. All Beck, Bucureti, 2002.

1. Justiia ca funcie. ntr-un stat democratic, puterea eman de la popor i aparine acestuia1. Puterea de stat este unic i suveran neexcluznd ci chiar presupunnd realizarea ei prin diferitele instituii ale statului corespunztoare funciilor specifice statului. Aceasta este expresia principiului separaiei puterilor n stat, fundamentat de ctre Montesquieu n lucrarea Despre spiritul legilor, conform cruia n stat exist trei puteri: puterea legislativ, puterea executiv i puterea judectoreasc. Dei Constituia nu consacr expres acest principiu, spiritul acestui postulat a fost respectat implicit prin modul de reglementare a normelor juridice; astfel n art. 80 alin. 2 din Constituie se face vorbire despre puterile statului. n art. 126 alin. 1 din Constituie se prevede: Justiia se realizeaz prin nalta Curte de Casaie i Justiie i prin celelalte instane judectoreti stabilite de lege ceea ce reprezint o separare a puterii legislative de cea executiv, Parlamentul neputnd interveni n procesul de nfptuire a justiiei. Puterea judectoreasc nu se confund nici cu puterea executiv pentru c atunci judectorul ar avea fora unui opresor2. Judectorul are un rol hotrtor n statul de drept deoarece acesta nu poate funciona cu adevrat dect sub controlul unui judector, ceea ce implic faptul ca el s-i poat impune puterea de control n raport nu numai cu cetenii ci i cu celelalte puteri. Paradoxul judectorului const n faptul c el depinde de stat, de celelalte puteri, dar trebuie s le i controleze; el reprezint att Puterea ct i Contraputerea; el ntruchipeaz dualitatea drept/for3. n structurarea celor trei puteri n stat, puterea judectoreasc ar ocupa locul al treilea, nu ca inferioritate, ci n ceea ce privete periculozitatea n apariia abuzului de putere, deoarece scopul acestei puteri este controlul, verificarea aplicrii i respectrii dreptului i nu comanda; prin aceasta puterea judectoreasc nu constituie o for ci o frn. A. Independena instanelor i a judectorilor Principiile independenei i imparialitii sunt pietre de fundament ale motivrii i legitimitii funciei judiciare n orice stat4. Independena magistrailor trebuie garantat de ctre stat i enunat n Constituie sau n alt lege naional, iar toate instituiile, guvernamentale sau altele, trebuie s o respecte5. Romnia a reglementat n Constituie aceste noi deziderate n art. 124 alin. 3: Judectorii sunt independeni i se supun numai legii.
Nicolae Popa, Teoria general a dreptului, Ed. All Beck, Bucureti, 2002, p. 98. Montesquieu, Despre spiritul legilor, 1, Ed. tiinific Bucureti, 1964, p.196. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 17. 4 Raportul Singhvi ctre Comisia Drepturilor Omului a O.N.U., 1987, pct. 75. 5 Principiile fundamentale referitoare la independena magistraturii, adoptate la Milano, 1985, pct. 1,confirmate de Adunarea General a O.N.U. n 1985.
2 1

Independena presupune o abordare bidimensional: independena funcional i independena personal. Independena funcional presupune ca organele care judec s fie adecvate acestei funcii, s aparin executivului sau legislativului, iar pe de alt parte s fie independente n exercitarea funciilor lor, s nu fie supuse celorlalte puteri din stat1. Independena nu este o noiune divizibil i este indispensabil, pentru o bun justiie, ca magistratul s fie independent att fa de celelalte puteri, ct i fa de colegii si i de justiiabili2. Totui, instanele i judectorii nu sunt independeni fa de lege; ntr-un stat de drept, organele puterii inclusiv cele ale puterii judectoreti, nu se bucur de nici o autonomie n raport cu dreptul; judectorii sunt chemai s aplice legea n vigoare3. Puterea judectoreasc nu poate s refuze aplicarea legilor; neputnd-o face direct, nu o poate face nici indirect, prin interpretare, oricare ar fi consideraiile de echitate care stau la baza deciziilor ei4. Conform unei preri5, independena judectorului trebuie s existe i cu privire la conductorul instanei, acesta din urm exercitnd un control asupra funcionarului magistrat dar doar n ceea ce privete aspectul administrativ al activitii i nicidecum o intervenie n activitatea de judecat. Controlul asupra activitii de judecat a magistratului poate fi fcut doar de ctre instanele superioare n grad i numai cu prilejul cilor de atac. Independena personal se adaug celei funcionale pentru a ntregi sfera garantrii libertii i independenei judectorului. Aceast noiune se refer la modul de recrutare al magistrailor, durata numirii, principiul colegialitii, salariul, formarea de organizaii profesionale, incompatibiliti, formarea continu a judectorilor. O component deosebit de important a independenei personale, menit s asigure independena magistrailor, este inamovibilitatea. Prin acest principiu, magistratul este protejat mpotriva revocrii, transferrii sau suspendrii arbitrare ca modaliti de presiune asupra acestuia. Consacrat expres de art. 125 alin.1 din Constituie, deplinul neles pur teoretic al noiunii de inamovibilitate ar fi acela de funcie pe via pentru magistrat. B. Actul jurisdicional Etimologic, prin act jurisdicional se nelege acela prin care judectorul spune dreptul6. n definirea i stabilirea trsturilor de identificare ale actului jurisdicional se au n vedere, n doctrin, urmtoarele criterii: formal, funcional i organic.
1 2

Hotrrea Ringeisen,16 iulie 1971, Curtea european. T. Renoux, Le Conseil Constitutionel et l'autorit judiciaire, Economica, Paris, 1984, p. 166. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 20. 4 P. Negulescu, G. Alexianu, Tratat de drept public, vol. I, Casa coalelor, 1943, p. 254. 5 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 20. 6 R. Perrot, Institution judiciaries, 4e dition, Ed. Montchrestien, Paris, 1992, p. 426-428.

Criteriul formal n considerarea criteriului formal se au n vedere urmtoarele aspecte1: a. Judectorul se exprim prin decizii de spe care produc, de regul, numai efecte relative, numai pentru prile din proces, neavnd caracterul general i abstract ca n cazul actelor normative juridice. Sunt i unele cazuri, semnalate de doctrin, n care hotrrile judectorilor produc efecte erga omnes2. b. Judectorul se exprim prin decizii ulterioare, diferendul pe care l soluioneaz fiind anterior activitii sale. Din aceasta rezult c aciunea judectorului nu are un rol preventiv, nu previne apariia unui litigiu, ci, dimpotriv, soluioneaz o stare conflictual existent3. c. Judectorul nu acioneaz, de regul, din oficiu4 ci numai la cerere, conform principiului disponibilitii, magistratul neputnd refuza judecata cauzelor deduse spre soluionare, altfel ar intra sub incidena dispoziiilor art. 3 C.civ.5. Totui, n rezolvarea speelor, judectorul nu poate depi limitele obiectului cererii. d. Judectorul se pronun prin acte solemne, cu o natur specific. Conform art. 121 alin. 2 C.proc.civ., hotrrea se pronun ntotdeauna n edin public chiar dac, aa cum se prevede posibilitatea instanei n alin. 2, dezbaterile au avut loc n edin secret. Potrivit art. 261 C.proc.civ. hotrrea trebuie motivat; judectorul trebuie s fac cunoscut raionamentul, n fapt i n drept, care justific soluia sa6. e. Activitatea judectorului se desfoar sub form de proces, dup o procedur particular, care presupune respectarea publicitii edinei7, contradictorialitii i a dreptului la aprare. Criteriul funcional Se au n vedere urmtoarele particulariti8: a. Judectorul se supune numai legii; n rezolvarea situaiei litigioase deduse judecii, el exprim voina legii creia i se supune.

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 28-29. n materie de stare civil. 3 Viorel Mihai Ciobanu subliniaz c pentru a fi sesizat judectorul partea trebuie s aib un interes legitim, personal, nscut i actual. Acelai autor constat c sunt i aciuni care pot fi introduse, promovate, dei interesul nu ndeplinete condiiile eseniale pentru a fi dedus judecii (aciunile preventive art.110 C.proc.civ., asigurarea probelor art. 235 C.proc.civ.). 4 Excepional, judectorul se poate autoinvesti (punerea sub interdicie a alienailor i debililor mentali art. 143 i 115 C. fam.; exercitarea aciunii civile n procesul penal dac este vorba despre o persoan fr capacitate de exerciiu sau cu capacitate de exerciiu restrns art. 17 C.proc.pen.) 5 Judectorul care va refuza de a judeca, sub cuvnt c legea nu prevede, sau c este ntunecat sau nendestultoare, va putea fi urmrit ca culpabil de denegare de dreptate. 6 Exis i hotrri care nu se motiveaz art. 40 alin. 4 C.proc.civ. 7 Excepiile sunt art. 121 alin. 2, 236, 336, 615 C.proc.civ. 8 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 30.
2

b. Actul judectorului se bucur de o autoritate particular, autoritatea de lucru judecat. Din momentul pronunrii actului, a soluiei, judectorul se deznvestete i, conform art. 1201 C.civ., nu se mai poate realiza o nou judecat cu acelai obiect i aceleai pri. Criteriul organic Presupune considerarea particularitilor: a. Independena instanelor i a judectorilor este consacrat expres de Constituie i de ctre alte dispoziii legale. b. Principiul instanelor succesive reprezint consacrarea controlului actului judectorului de ctre instanele ierarhic superioare, prin intermediul cilor de atac, pentru garantarea excluderii liberului arbitru. c. Principiul colegialitii ofer garanii de independen i imparialitate pentru actul jurisdicional1. n doctrina recent2, se consider c actul jurisdicional reprezint sinteza calitativ a mai multor trsturi: a) este emis n cadrul funciei jurisdicionale a statului i n scopul realizrii acesteia, adic, de regul, pentru soluionarea unor litigii juridice; b) organul care, potrivit legii, are competena de a soluiona litigiul, procedeaz ca organ de jurisdicie; c) activitatea organului de jurisdicie are la baz principiul independenei i, de regul, principiul inamovibilitii; d) actul este emis n cadrul unei proceduri specifice, iar succesiunea de acte i fapte pe care aceast procedur le implic i le articuleaz semnific declanarea, ntreinerea i finalizarea unui proces; e) n condiiile prevzute de lege actul dobndete puterea lucrului judecat, proprietate prin care el se singularizeaz. C. Procedura necontencioas Judectorul este ndreptit de lege nu numai s rezolve conflictele, litigiile, dintre diferitele persoane aduse n faa sa, ci i s soluioneze acele cereri pentru dezlegarea crora este nevoie de mijlocirea instanei fr ns s se urmreasc stabilirea unui drept potrivnic fa de o alt persoan. Modalitile care prezint aceste particulariti poart denumirea de proceduri necontencioase3. Potrivit art. 331 C.proc.civ., procedura necontencioas se aplic cererilor pentru dezlegarea crora este nevoie de mijlocirea instanei fr ns s se urmreasc stabilirea un drept potrivnic fa de o alt persoan, precum sunt cele privitoare la darea autorizaiilor judectoreti, sau la luarea unor msuri legale de supraveghere, ocrotire ori asigurare. Aceast procedur se aplic, conform art. 339 alin. 1 C.proc.civ., i n cazurile n care legea d n cderea preedintelui instanei luarea unor
Conform art. 54 din L 304/2004 republicat, se judec n complet unic cauzele date, potrivit legii, n competena de prim instan a judectoriei, tribunalului i curii de apel se judec n complet format dintr-un judector, cu excepia cauzelor privind conflictele de munc i de asigurri sociale care se judec n complet de 2 judectori i 2 asisteni judiciari. 2 I. Deleanu, Procedur civil, vol. I, Ed. Fundaiei Chemarea, Iai, 1993, p. 249-250. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 31. Sediul materiei este Codul de procedur civil, art. 331-337.
1

msuri cu caracter necontencios. Dac cererea, prin nsui cuprinsul ei sau prin obieciile ridicate de persoanele citate sau care intervin, prezint un caracter contencios, instana o va respinge1, prile fiind ndrumate ctre calea de drept comun. Reguli privind soluionarea cererii Cererile n cazul procedurii necontencioase se vor nainta tot instanei i trebuie s cuprind, conform art. 333 C.proc.civ., numele i domiciliul celui ce o face i ale persoanelor pe care acesta cere s fie chemate naintea instanei, precum i artarea pe scurt a obiectului, motivarea cererii i semntura. Ea va fi nsoit de nscrisurile pe care se sprijin. Privitor la competen2, cererile necontencioase care sunt n legtur cu o lucrare sau o pricin n curs la o instan sau pe care aceasta a dezlegat-o, ori dac au ca obiect eliberarea unor nscrisuri, titluri sau valori aflate n depozitul unei instane, se vor ndrepta la acea instan. Apoi, n art. 334 C.proc.civ. se instituie obligaia instanei, care, primind cererea, i verific competena din oficiu iar dac se declar necompetent va trimite dosarul instanei n drept s hotrasc3. Soluionarea cererilor n materie necontencioas se realizeaz printr-o ncheiere4, care nu are putere de lucru judecat ci are doar caracter constitutiv, crend o situaie juridic nou5, conform art. 337 C.proc.civ. ncheierea prin care se ncuviineaz cererea este executorie. Ea este supus recursului. Termenul de recurs6 va curge de la pronunare, pentru cei care au fost de fa, i de la comunicare, pentru cei care au lipsit. Recursul poate fi fcut de ctre orice persoan interesat, chiar dac nu a fost citat la dezlegarea cererii. Executarea ncheierii poate fi suspendat de instana de recurs cu sau fr cauiune. Recursul se judec n camera de consiliu. D. Contractele judiciare Pe parcursul procesului, a procedurii contencioase, pot exista situaii n care prile s cad de acord asupra unor aspecte, sub presiunea faptelor, a dificultilor probei, a riscurilor judecii. n acest
7

Art. 335 C.proc.civ. Art. 332 C.proc.civ. 3 Potrivit art. 54 din L 304/2004 republicat, judecata unor astfel de cereri se face n complet unic. 4 Art. 339 alin.1 i 2 C.proc.civ. Procedura necontencioas se aplic i n cazurile n care legea d n cderea preedintelui instanei luarea unor msuri cu caracter necontencios. n aceste cazuri, preedintele este inut s pronune ncheierea n termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii. 5 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Tratat de drept procesual civil, vol. II, T.U.B., 1981, p. 107 (citat n continuare Tratat). 6 Deoarece nu se instituie un termen special de recurs, se prezum c acesta este cel din dreptul comun 15 zile. 7 Exemple sunt: art. 19 C.proc.civ. (prorogarea voluntar a competenei), 50 alin. 3 C.proc.civ. (intervenia principal direct n apel), 135 C.proc.civ. (introducerea cererii reconvenionale sau a unei alte persoane n proces fcute peste termen).
2

sens, acordul prilor poate viza un aspect procedural ori chiar obiectul litigiului, situaie n care judectorul ia act de voina lor i dispune n consecin, materializndu-se printr-o hotrre de expedient1. Prin urmare, contractul judiciar ar fi un acord, o convenie a prilor, n cursul unui proces i naintea judectorului2. Totui, au fost fcute cteva precizri n literatura de specialitate3: nu poate fi vorba de contract judiciar dect n domeniul n care este ngduit prilor s tranzacioneze4; acordul trebuie constatat de ctre judectorul competent s judece litigiul dintre pri sau de judectorul desemnat de lege pentru aceasta; judectorul care constat acordul prilor trebuie s fie competent s judece nsui litigiul dintre ele. Contractele judiciare legale Sunt definite ca fiind acele acte judiciare, de natur contractual, care nu au eficacitate dect cu concursul formelor judiciare5. Erau considerate contracte judiciare legale6: - adopia, ca un contract solemn supus aprobrii justiiei, prin care se creeaz un raport de filiaie fictiv ntra dou persoane (adoptat i adoptant); - divorul prin consimmnt mutual care poate fi pronunat numai n baza acordului de voin a ambilor soi dac pn la data cererii de divor a trecut cel puin un an i nu exist copii minori rezultai din cstorie. Acesta era considerat un contract solemn, formele i condiiile cerute de lege fiind indispensabile. Din cele dou exemple rezult cele dou elemente caracteristice ale procedurii contractului judiciar: elementul convenional i elementul judiciar. Contractele judiciare de executare - poprirea este o form a executrii care d dreptul creditorului s urmreasc sumele sau efectele pe care o ter persoan le datoreaz debitorului urmrit i const n indisponibilizarea sumelor sau efectelor n minile terului debitor al datornicului urmrit i n obligarea lui de a plti direct creditorului urmritor ceea ce datoreaz creditorului su, adic debitorului urmrit. Poprirea este o procedur jurisdicional care se desfoar n edin de judecat. Acest transfer judiciar este, de fapt, o cesiune (execuional), o transmisiune de drepturi de crean la care conduce o hotrre de validare, prin voina legii i pronunarea

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 37. Ibidem. 3 M. G. Constantinescu, Contractele judiciare, Tipografia ziarului Universul, Bucureti, 1938, p. 16, 17 i 71. 4 Nu mpotriva normelor de ordine public i a bunelor moravuri. 5 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 38; n cazul lor, intervenia judectorului i a formelor judiciare sunt elemente cerute ad solemnitatem. 6 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 38.
2

judectorului i prin adeziunea implicit a prilor. Din aceste considerente hotrrea de validare este calificat drept contract judiciar1; - ordonana de adjudecare este actul pe care instana l pronun la finalizarea executrii silite imobiliare, procedur jurisdicional de executare care se desfoar n edin public i care are drept efect transferul dreptului de proprietate asupra bunului imobil urmrit, n urma vnzrii la licitaie solicitat de ctre creditorul urmritor de la vnztorul debitor la cumprtorul adjudecatar, fr a se manifesta acordul de voin ntre acetia, acord de voin care este nlocuit de hotrrea instanei2. Contractele judiciare propriu-zise Aceste categorii de contracte nu au o preexisten extrajudiciar ci geneza lor este eminamente judiciar, nscndu-se n cursul unui proces3. Contractele judiciare propriu-zise se pot clasifica n contracte judiciare care privesc formele judecii (prorogarea voluntar de competen, renunarea la excepiile procedurale, formularea cererii de intervenie principal direct n apel) i contracte judiciare care privesc fondul litigiului (renunarea la aciune, hotrrea de expedient). Contractul judiciar, n general, nu produce efecte dect pentru prile procesului care i-au manifestat acordul de voin. Efectele sunt contractuale, respectiv fora obligatorie, i judiciare, care vizeaz autoritatea de lucru judecat i fora obligatorie4. 2. Justiia ca serviciu public n doctrina romneasc5 i strin6 sunt propuse anumite principii care reglementeaz organizarea justiiei ca serviciu public: justiia constituie monopol de stat; egalitatea n faa justiiei; gratuitatea justiiei; jurisdiciile sunt permanente i sedentare; organizarea justiiei pe sistemul dublului grad de jurisdicie; colegialitatea; unitatea funciei jurisdicionale. A. Justiia constituie monopol de stat n baza celui de-al treilea element constitutiv al statului, fora public, monopolul nfptuirii justiiei este deinut de ctre stat ceea ce nate dou consecine: nici o alt autoritate dect instanele judectoreti,

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 40. Ibidem. 3 Ibidem. 4 M. G. Constantinescu, op. cit., p. 87-88. 5 G. Tocilescu, Curs de procedur civil, partea I, Tipografia Naional, Iai,1887, p. 79-101; E. Herovanu, Principiile, p. 348-368; V. G. Cdere, Tratat de procedur civil, Tipografiile Romne Unite, Bucureti, 1935, p. 59-70. 6 R. Perrot, op. cit., p. 51-76; I. Vincent, Procdure civile, Dalloz, Paris, 1976, p.136-143.
2

legal instituite, nu poate mpri justiia1; statul este obligat s mpart justiia atunci cnd este solicitat intervenia sa, fora coercitiv a statului2. B. Organizarea justiiei pe sistemul dublului grad de jurisdicie Acest principiu presupune situarea instanelor judectoreti dou cte dou, nu pe acelai nivel, pentru a se asigura controlul ierarhic superior al hotrrii pronunate de prima instan. C. Egalitatea n faa justiiei Egalitatea a fost edictat n Proclamaia Drepturilor Omului: Legea trebuie s fie egal pentru toi, fie c ocrotete, fie c pedepsete. Acest principiu, n Romnia, s-a materializat n art. 16 alin.1 i 2 din Constituie: Cetenii sunt egali n faa legii i a autoritilor publice, fr privilegii i fr discriminri. Nimeni nu este mai presus de lege fiind reluat n art. 7 alin. 1 i 2 din L 304/2004 republicat: Toate persoanele sunt egale n faa legii, fr privilegii i fr discriminri. Justiia se realizeaz n mod egal pentru toi, fr deosebire de ras, naionalitate, origine etnic, limb, religie, sex, orientare sexual, opinie, apartenen politic, avere, origine ori condiie social sau de orice alte criterii discriminatorii. Principiul egalitii n faa justiiei semnific faptul c toate persoanele au o vocaie egal de a fi judecate de aceleai instane judectoreti i dup aceleai reguli de procedur, fr nici o discriminare3. D. Gratuitatea justiiei Prile nu trebuie s-i plteasc pe judectorii care le soluioneaz cauza i nici pe procurori, grefieri, executori judectoreti, toi acetia deservind un serviciu public, sunt funcionari ai statului i salarizai ai acestuia4. E. Jurisdiciile sunt permanente i sedentare Toate instanele judectoreti sunt permanente, n sensul c funcia lor se ndeplinete n mod continuu, n succesiunea zilelor, fr alte

Singura excepie, parial, este aceea a arbitrajului, caz n care: calitatea de judectori este conferit unor simpli particulari, arbitri, care nu sunt investii de stat cu puterea de a judeca ci n temeiul legii de ctre justiiabili; arbitrajul constituie un mod de jurisdicie particular, pe baz convenional (convenia arbitral); n exerciiul misiunii lor arbitrii se comport ca i judectorii aplicnd regulile de drept dar i atribuiile suplimentare date de ctre pri; arbitri soluioneaz litigiul printr-o hotrre arbitral cu aceleai efecte ca i hotrrea judectoreasc. 2 R. Perrot, op. cit., p. 51-57. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 47. 4 E. Herovanu, Tratat teoretic i practic de procedur civil, I, Iai, 1926, p. 88-90 (citat n continuare Tratat). Totui, procesul civil presupune o serie de cheltuieli: taxe de timbru, timbru judiciar, onorarii de avocat, onorarii de expert, etc.

ntreruperi dect cele provocate de zilele nelucrtoare stabile sau de srbtorile laice sau religioase, declarate nelucrtoare1. Jurisdiciile sunt sedentare n sensul c instanele judectoreti au localitatea de reedin stabilit prin lege, unde au un sediu determinat i cunoscut. F. Colegialitatea Modul n care se formeaz completele de judecat este o probleme vie i controversat att n practic dar mai ales n doctrin cu argumente n favoarea ambelor sisteme (unic i colegial). Argumente n favoarea sistemului unic ar fi2: responsabilizarea judectorului; micorarea numrului de judectori, acetia putnd fi mai bine selectai i pltii; o mai bun specializare a judectorilor; simplitatea justiiei. Contra acestor argumente s-au propus urmtoarele critici: judectorul unic ar fi mai repede supus greelii dect completul colegial, poate da mai multe soluii greite i ar fi mai accesibil corupiei. n favoarea sistemului colegial s-au susinut argumentele: s-ar oferi o garanie a unei justiii mai bune prin prisma colaborrii judectorilor; garania imparialitii; se ofer ansa formrii judectorilor tineri; scderea corupiei. Acestui sistem i s-au reproat costurile mari pe care le-ar presupune, scderea celeritii i c nu s-ar oferi garania competenei profesionale a judectorilor. Soluia propus n literatura de specialitate a fost aceea ca n procesele simple s se uzeze sistemul unic iar pentru celelalte cauze s se foloseasc sistemul colegial, deci un sistem mixt. G. Unitatea funciei jurisdicionale Instanele judectoreti soluioneaz toate cauzele, litigiile, care au ca obiect raporturile juridice din societate, Constituia interzicnd n mod expres doar constituirea de instane extraordinare (art. 126 alin. 5).

Seciunea 2 Procesul civil mijloc de realizare a justiiei


Etimologic, prin proces se nelege mers, evoluie, dezvoltare, desfurare a unui fenomen, a unui eveniment etc. Conform Dicionarului explicativ al limbii romne, prin proces se nelege aciunea n justiie fcut pentru a soluiona un diferend ntre dou pri care sunt n litigiu sau pentru constatarea i sancionarea clcrii legilor statului; aciune judectoreasc. Orice persoana are dreptul la judecarea n mod echitabil, n mod public si ntr-un termen rezonabil a cauzei sale, de ctre o instan independenta si imparial, instituit de lege, care va hotr fie asupra
1

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 49. Vacana judectoreasc nu reprezint o ncetare a activitii instanelor ci trecerea la un program de lucru mai lejer pentru a se permite efectuarea concediului de odihn. 2 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 50.

10

nclcrii drepturilor sale si obligaiilor cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricrei acuzaii n materie penal ndreptate mpotriva sa. Hotrrea trebuie pronunat n mod public dar accesul n sala de edin poate fi interzis presei si publicului pe ntreaga durat a procesului sau a unei pri a acestuia n interesul moralitii, al ordinii publice sau a securitii naionale ntr-o societate democratic, atunci cnd interesele minorilor sau protecia vieii private a prilor la proces o impun, sau n msura considerat absolut necesar de ctre instan atunci cnd, n mprejurri speciale, publicitatea ar fi de natur s aduc atingere intereselor justiiei1. 1. Forma procesului A. Sesizarea instanei Procesul trebuie pornit de ctre acea persoan care pretinde c i s-a nclcat sau nesocotit un drept subiectiv civil ori care nu-i poate realiza interesul dect pe calea justiiei. Aceast persoan poart denumirea de reclamant iar pe lng posibilitatea de iniia procesul mai are i alte posibiliti cum ar fi alegerea instanei competente, fixarea cadrului procesual, sarcina probei2 etc. B. Dezbaterile Etapa urmtoare, n cazul procedurii contencioase, dup sesizarea instanei, este cea a dezbaterilor deoarece judectorul nu poate soluiona pretenia reclamantului numai pe baza cererii formulate de ctre acesta ci trebuie s cheme n faa sa i pe cealalt parte, prtul. Prin faptul c sunt chemai n faa judectorului, celor dou pri li se ofer oportunitatea de a-i susine i dovedi preteniile sau de a se apra. a) principiul contradictorialitii ngduie prilor din procesul civil s participe n mod activ la prezentarea, argumentarea i dovedirea drepturilor lor n cursul desfurrii judecrii litigiului, avnd dreptul de a discuta i combate susinerile fcute de fiecare dintre ele, precum i de a-i expune punctul de vedere asupra iniiativelor instanei n scopul stabilirii adevrului i al pronunrii unei hotrri legale i temeinice3.
Art. 6 din Legea nr. 30 din data de 18 mai 1994 publicat n Monitorul Oficial nr. 135 din data de 31 mai 1994 privind ratificarea Conveniei pentru aprarea drepturilor omului i a libertilor fundamentale i a protocoalelor adiionale la aceast convenie. 2 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 124. Excepional instana poate aciona din oficiu, cu existena unei prevederi legale exprese (punerea sub interdicie, ncredinarea copiilor minori n cazul divorului i stabilirea pensiei de ntreinere pentru acetia, exercitarea din oficiu a aciunii civile n procesul penal pentru persoanele fr capacitate de exerciiu sau cu capacitate de exerciiu restrns). 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 125. Principiul contradictorialitii nu este stipulat expres n actele normative ci se deduce din numeroase dispoziii legale: art. 85 C.proc.civ. judectorul nu poate hotr asupra unei cereri dect dup citarea sau nfiarea prilor; art. 107 C.proc.civ. preedintele va amna judecarea pricinii ori de cte ori constat c partea care lipsete nu a fost citat cu respectarea cerinelor prevzute de lege sub pedeapsa nulitii; art. 128 C.proc.civ. preedintele va da cuvntul mai nti reclamantului i apoi prtului, n caz de trebuin preedintele poate da cuvntul de mai multe ori.
1

11

Principiul contradictorialitii trebuie respectat i n cazul cilor de atac. Contradictorialitatea opune dar i reunete prile n proces deoarece nici una dintre pri nu poate face nimic n instan dect sub privirile celeilalte1. Nerespectarea acestui principiu este sancionat cu nulitatea hotrrii. b) principiul dreptului de aprare reprezint posibilitatea i dreptul prilor de a-i angaja un aprtor dar i totalitatea garaniilor procesuale stipulate n favoarea prilor. c) principiul rolului activ al judectorului reprezint poziia, rolul pe care l are judectorul n cadrul procesului civil, o activitate pe care trebuie s o desfoare n scopul de a-i forma o convingere cu privire la conflictul dedus judecii prin aflarea adevrului i ulterior pronunarea unei hotrri legale i temeinice care s reflecte situaia de fapt2. d) principiul disponibilitii presupune dreptul prii de a dispune de obiectul procesului i de mijloacele procesuale acordate de lege. n coninutul acestui principiu sunt cuprinse urmtoarele drepturi3: - dreptul persoanei interesate de a porni sau nu procesul civil, instana de judecat neinvestindu-se, de regul, din oficiu cu soluionarea unor stri conflictuale ci fiind sesizat de ctre titularul dreptului nclcat, contestat sau imposibil de realizat dect cu ajutorul forei coercitive a statului; - dreptul de a determina limitele cererii de chemare n judecat sau ale aprrii. Reclamantul este cel care investete instana cu rezolvarea unui litigiu, hotrte care sunt persoanele chemate n judecat, cadrul procesual i obiectul, numai acesta fiind n msur de a modifica cererea de chemare n judecat lrgind sfera subiectiv a procesului. Prin urmare, instana nu poate chema n judecat alte persoane i nici nu poate depi sfera obiectului din cererea de chemare n judecat4; - dreptul de a renuna la judecat sau la dreptul subiectiv, dreptul de achiesare i dreptul de a stinge litigiul printr-o tranzacie. Prile pot interveni, n temeiul principiului disponibilitii, n cursul desfurrii judecii pentru schimba, prin acte de dispoziie, cursul obinuit al acestuia5; - dreptul de a ataca sau nu hotrrea i de a strui sau nu n calea de atac exercitat. Exercitarea cilor de atac reprezint drepturi procesuale stabilite n favoarea prilor nemulumite de hotrrea dat de
R. Martin, Thorie gnrale du proces (Droit processuel), E.J.T., Semuren-Auxois, 1983, p. 170. Judectorul se supune, de asemenea, acestui principiu, orice aspect pe care l-ar invoca din oficiu trebuie supus discuiilor prilor. 2 Modaliti prin care se realizeaz acest principiu sunt: calificarea cererii de chemare n judecat greit intitulat art. 84 C.proc.civ.; conducerea dezbaterilor; invocarea din oficiu a nclcrii normelor de ordine public; punerea de ntrebri prilor; ordonarea de probe din oficiu. 3 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Drept procesual civil. Teoria general, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1983, p.125-130 (citat n continuare Teoria general). 4 Instana nu este inut ns de temeiul juridic al cererii putnd pune n discuie a prilor schimbarea calificrii juridice pe care reclamantul o d cererii sale. 5 Renunarea la judecat art. 246 C.proc.civ.; renunarea la dreptul pretins art. 247 C.proc.civ.; achiesarea prtului la preteniile reclamantului; stingerea procesului prin tranzacia prilor. Actele de dispoziie ale prilor nu vor fi permise de ctre instan dac urmresc eludarea unor norme imperative.
1

12

ctre instan prin care se procedeaz la controlul actelor judectorilor. Renunarea la calea de atac se poate face expres, printr-o declaraie, sau tacit prin simplul fapt al neexercitrii acesteia; - dreptul de a cere executarea hotrrilor judectoreti. Partea care a ctigat procesul poate cere punerea n executare a hotrrii dac debitorul nu i execut de bun voie obligaia1. e) principiul publicitii are n vedere faptul c procesul civil2 se desfoar n faa instanei, n edin public, n prezena prilor dar i a oricrei persane strine de litigiu dar care dorete s asiste la dezbateri3. Publicitatea este considerat ca o garanie a corectitudinii i imparialitii judectorului. Excepii de la principiul publicitii sunt prevzute n: art. 121 alin. 2 C.proc.civ. instana poate dispune ca dezbaterile s se fac n edin secret, dac dezbaterea public ar putea vtma ordinea sau moralitate public sau pe pri, n acest caz prile vor putea fi nsoite, n afar de aprtorii lor, de cel mult dou persoane desemnate de ele; art. 31 alin.1 C.proc.civ. instana decide asupra recuzrii, n camera de consiliu, fr prezena prilor i ascultnd pe judectorul recuzat. n principiu, nu exist judecat secret n ceea ce le privete pe prile procesului, fiindu-le asigurate condiiile aprrii drepturilor i intereselor lor. Pronunarea hotrrii va avea loc, ntotdeauna, n edin public, conform art. 121 alin.3 C.proc.civ. f) principiul oralitii este consacrat expres de Codul de procedur civil deoarece prezint serioase avantaje4: asigur publicitatea real, contradictorialitatea efectiv a dezbaterilor i exercitarea n condiii optime a dreptului de aprare, dnd posibilitatea prilor de a-i expune i susine toate cererile; influeneaz asupra ateniei judectorilor n examinarea cauzelor, dnd posibilitatea acestora de a interveni, de a solicita elemente suplimentare, de a recurge la confruntri, fcnd posibil exercitarea rolului activ al judectorului5. C. Hotrrea Hotrrea este actul prin care se finalizeaz procesul, reprezint scopul urmrit ce imprim ntregului (procesul civil) raiunea de a fi6. Hotrrea este un comandament izvort din imperium, acea parte din puterea statal al crei deintor este judectorul puterea de executare silit exprimat n formula executorie care se mbin cu fora public
Exist i cazuri n care procurorul poate cere executare sau instana dispune din oficiu executarea. 2 Cu excepia deliberrii. 3 Art. 127 din Constituie: edinele de judecat sunt publice, afar de cazurile prevzute de lege. Aceste dispoziii sunt reluate n art. 121 alin. 1 C.proc.civ. i n art. 12 din L 304/2004 republicat. n vederea asigurrii principiului publicitii edinele se in, de regul, la sediul instanei n zilele i la orele anume fixate i cunoscute. 4 Al. Velescu, Publicitatea, oralitatea i folosirea limbii materne n procesul civil, R.R.D., nr. 3/1971, p. 33. 5 Un sistem exclusiv oral nu este util i posibil, crendu-se imposibilitatea controlului judiciar. De aceea legislaia prevede ca anumite acte procedurale s fie realizate n scris. 6 R. Martin, op. cit., p. 4.
1

13

pentru a asigura executarea hotrrii1. Hotrrea este, de fapt, un raionament care se finalizeaz cu un comandament pentru a se asigura fora executorie a acestuia. Ordinul judectorului dat prin hotrre nu este unul discreionar i arbitrar ci reprezint modul de argumentare logic a soluiei, aplicarea legii la spea respectiv. Evoluia acestui raionament reprezint motivarea hotrrii2. 2. Materia procesului Materia, substana procesului este obiectul unui atare conflict, o opoziie de interese, anterioar formulrii sale juridice, corespunznd conceptului de litigiu3. Judectorul este chemat s intervin n acest litigiu, n care se confrunt dou pretenii, venind de la doi subieci egali, i s l sting4. n cazul dreptului procesual civil exist situaii n care recurgerea la calea justiiei este obligatorie dei nu exist o stare conflictual i nici un conflict5. 3. Definirea procesului civil Procesul civil ar fi activitatea desfurat de ctre instan, pri, organe de executare i alte persoane sau organe care particip la nfptuirea de ctre instanele judectoreti a justiiei n pricinile civile, n vederea realizrii sau stabilirii drepturilor i intereselor civile deduse judecii i executrii silite a hotrrilor judectoreti sau a altor titluri executorii, conform procedurii prevzute de lege6. Din definiia enunat rezult dou faze ale procesului civil: judecata (cognitio) i executarea silit (executio). Prima faz este pornit prin cererea de chemare n judecat prin care se investete instana i se sfrete cu rmnerea irevocabil a hotrrii pronunate. Aceast faz are mai multe etape: prima etap este cea scris n care prile se ncunotineaz reciproc asupra preteniilor i aprrilor dar i asupra probelor; urmtoarea etap este cea a dezbaterilor n care se d posibilitatea prilor s-i susin n mod real i contradictoriu preteniile, aprrile, analizarea probelor i punerea de concluzii; a treia etap este cea a deliberrilor i a pronunrii hotrrii prin care se d soluia litigiului7. Cea de-a doua faz presupune punerea n executare a hotrrilor sau a altor titluri executorii susceptibile, de a fi executate cu ajutorul forei coercitive a statului.
1

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 141. Aceast putere deosebete pe judector de arbitru. 2 Ibidem. 3 R. Martin, op. cit., p. 5-7. 4 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 142. 5 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 143. Exemple sunt: procedura necontencioas, asigurarea probelor pe cale principal. 6 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 148-149. 7 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 149.

14

Seciunea 3 Dreptul procesual civil ramur distinct a sistemului de drept


1. Definiia Dreptului procesual civil i caracterele sale Dreptul procesual civil reprezint ansamblul normelor juridice care reglementeaz modul de judecat de ctre instanele judectoreti a pricinilor privitoare la drepturi civile ori la interese legitime care se pot realiza numai pe calea justiiei, precum i modul de executare silit a hotrrilor judectoreti sau a altor titluri executorii1. n doctrin2 se rein ca i caractere ale Dreptului procesual civil urmtoarele: b) caracterul sancionator. Dreptul procesual civil, prin asigurarea rezolvrii litigiilor civile, purtate asupra drepturilor subiective, garanteaz eficacitatea dispoziiilor de drept material care consacr aceste drepturi; c) caracterul reglementar. Dreptul procesual civil reprezint o ramur n care cmpul deschis al voinei prilor i a judectorului este limitat de dispoziiile Constituiei i a celorlalte acte normative care sunt, n general, de ordine public; d) caracterul formalist. Actele de procedur sunt supuse unor exigene de form i unor termene. Procedura este un rit deoarece consacr anumite formaliti care trebuie ndeplinite n ordine, n formele i n termenele prevzute de lege3; e) caracterul de drept comun. Dreptul procesual civil, reglementat prin Codul de procedur civil, constituie dreptul comun al procedurii i se aplic oricrui litigiu care nu are o procedur distinct, special (procesul penal). 2. Izvoarele Dreptului procesual civil Constituie izvoare ale Dreptului procesual civil: Constituia, legile organice i ordinare, decretele, ordonanele ori hotrrile Guvernului care cuprind dispoziii procedurale civile, tratatele i pactele internaionale la care Romnia este parte, Codul de procedur civil i Codul civil, Codul comercial, Codul familiei.

Seciunea 4 Normele de procedur civil


Normele de procedur civil reglementeaz modul de judecat al cauzelor civile i punerea n executare a titlurilor executorii.

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 158. Eugen Herovanu, Principiile, II, p 5-20. 3 Trebuie evitat o complexitate exagerat ceea ce ar duce la un formalism excesiv, procesul devenind foarte lung, costisitor i icanator.
2

15

1. Clasificarea normelor de procedur civil A. Normele de organizare judectoreasc, competen i normele de procedur propriu-zis

normele

de

Aceast clasificare rezult din art. 73 alin. 3 lit. l din Constituie: prin lege organic se reglementeaz organizarea i funcionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanelor judectoreti, a Ministerului Public i a Curii de Conturi. n art. 125 alin. 2 din Constituie se prevede: competena instanelor judectoreti i procedura de judecat sunt prevzute numai prin lege. n continuare n art. 73 alin. 3 lit. t din Constituie se precizeaz c prin lege organic se reglementeaz celelalte domenii pentru care se prevede aceast posibilitate. Normele de organizare judectoreasc reglementeaz compunerea i funcionarea instanelor judectoreti i a Ministerului Public, numirea i avansarea magistrailor, organizarea i funcionarea Consiliului Superior al Magistraturii, statutul magistrailor, compunerea completelor de judecat, incompatibilitatea, abinerea i recuzarea magistrailor. Normele de competen1 reglementeaz atribuiile instanelor judectoreti fa de atribuiile altor organe cu activitate jurisdicional, precum i repartizarea pricinilor civile de competena instanelor ntre instane de grad diferit i ntre instane de acelai grad (competena material i teritorial). Normele de procedur propriu-zise reglementeaz modul de judecat al pricinilor civile i de executare a titlurilor executorii. La rndu-le, aceste norme se subclasific n: a) norme de procedur contencioas; b) norme de procedur necontencioas; c) norme de executare silit. B. Normele generale i normele speciale Normele generale sunt acelea care se aplic n toate cazurile i n orice materie dac legea nu prevede n mod expres altfel. Normele special sunt aplicabile numai ntr-o anumit materie, expres stabilit, derog de la normele generale, sunt de strict interpretare i nu pot fi aplicate prin analogie. n legtur cu normele generale i speciale, n doctrin2, s-au edictat cteva reguli. Prima regul dispune n sensul c norma special se va aplica cu prioritate, ori de cte ori se gsete n faa unui caz care se ncadreaz n prevederile sale. Cea de-a doua regul stipuleaz c dac norma special tace, nu reglementeaz anumite raporturi juridice, se completeaz cu norma general3.

Norma privind incompatibilitatea este de ordine public dar nu face parte din categoria normelor de competen ci din categoria normelor de organizare judectoreasc. 2 E. Herovanu, Curs de procedur civil, Bucureti, 1929-1930, p. 75-76 (citat n continuare Curs). 3 Legea general nu se poate completa cu legea special.

16

C. Normele imperative i normele dispozitive Criteriul n funcie de care se realizeaz aceast clasificare este cel n funcie de caracterul conduitei prescrise. Normele imperative1 impun prilor o aciune sau le oblig la abinerea de la o anumit aciune, sub sanciune, nengduindu-se derogarea. Normele dispozitive2 ngduie prin chiar coninutul lor ca prile si exercite dreptul de dispoziie derognd de la dispoziiile pe care le cuprind. Cele dou categorii de norme prezint fiecare caracteristici specifice3: a) normele imperative impun o anumit conduit , prile neputnd deroga de la acestea; n cazul normelor dispozitive prile se pot nelege, expres sau tacit, s deroge de la dispoziiile legii, n limitele ordinii de drept; b) nerespectarea normei imperative atrage sanciuni mai grave dect nerespectarea normelor dispozitive; c) nu se poate acoperi, prin voina prilor, viciile unui act procedural svrit cu nclcarea normei imperative, spre deosebire de cazul normelor dispozitive n cazul crora acest lucru este posibil; d) nclcarea unei norme imperative poate fi invocat de ctre oricine este interesat; nclcarea unei norme dispozitive poate fi invocat numai de ctre partea n favoarea creia a fost prescris acea dispoziie; e) invocarea nclcrii normei imperative poate avea loc n orice stare a pricinii, pe cnd nclcarea normei dispozitive poate fi invocat numai ntr-un anumit termen. 2. Aciunea normelor de procedur civil Aciunea normelor de procedur civil presupune analiza a trei aspecte: aciunea n timp, n spaiu i asupra persoanelor. A. Aplicarea normelor de procedur n timp Legea se aplic pe durata cuprins ntre intrarea ei n vigoare i abrogarea sa. Conform art. 15 alin. 2 din Constituie: Legea dispune numai pentru viitor, cu excepia legii penale sau contravenionale mai favorabile. Prin urmare neretroactivitatea a devenit un principiu constituional, legiuitorul neputnd adopta norme juridice cu nclcarea acestui principiu. n raport cu acest principiu, actele de procedur vor fi guvernate de ctre normele active, n vigoare, n momentul svririi lor, nefiind necesar modificarea lor n raport cu apariia unor norme noi, dup
Se subclasific n onerative (impun subiectului o anumit conduit) i prohibitive (impun subiectului s se abin de la svrirea unei aciuni). 2 Mai poart denumirea de supletive sau permisive. 3 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 70-72.
1

17

efectuarea respectivelor acte. Legile de procedur, n general, nu retroactiveaz dar nici nu ultraactiveaz ci sunt de imediat aplicare la toate cauzele, tempus regit actum. B. Aplicarea normelor de procedur n spaiu Problema aciunii normelor de procedur n spaiu se pune sub dou aspecte: sub aspect intern i sub aspect internaional. a) Sub aspect intern, conform art. 1 alin. 1 din Constituie : Romnia este un stat naional, suveran i independent, unitar i indivizibil, normele de drept procesual activeaz n interiorul granielor rii. b) Sub aspect internaional se vizeaz anumite probleme dar care se studiaz la disciplinele Drept internaional public i Drept internaional privat. Se pune totui problema coroborrii legislaiei europene cu cea intern astfel nct s se asigure i aderarea legislativ a Romniei la Uniunea European. C. Aplicarea normelor de procedur asupra persoanelor Potrivit art. 16 din Constituie, Cetenii sunt egali n faa legii i a autoritilor publice, fr privilegii i fr discriminri. Nimeni nu este mai presus de lege, normele procedurale se aplic tuturor cetenilor statului fr discriminare, conform trsturii normei juridice de a fi general i impersonal.

18

Test de evaluare
1. a. b. c. d. ntr-un sens foarte larg, justiia reprezint: o virtute, un sentiment de echitate; totalitatea instanelor judectoreti; ansamblul normelor juridice dintr-un sistem de drept dat; starea ideal a societii.

2. Paradoxul judectorului este: a. faptul c trebuie s judece dup legi incomplete; b. reprezentat de imposibilitatea judecrii unor cauze pentru c legea nu reglementeaz n acel domeniu; c. faptul c depinde de celelalte puteri din stat pe care trebuie s le i controleze; d. faptul c exist pe rolul instanelor un numr mare de dosare. 3. a. b. c. d. 4. a. b. c. d. 5. a. b. c. d. Judectorii sunt: independeni i se supun numai legii; independeni fa de lege; legai de instana unde activeaz; supui controlului ierarhic superior. Independena presupune o abordare bidimensional: structural i formal; funcional i personal; simpl i complex; divizibil i indivizibil; Etimologic, prin act jurisdicional se nelege: hotrrea judectoreasc; actul prin care judectorul spune dreptul; decizia de constituionalitate; ncheierea judectoreasc.

6. n definirea i stabilirea trsturilor de identificare ale actului jurisdicional se au n vedere urmtoarele criterii: a. formal i organic; b. formal, informal i juridic; c. funcional i relativ; d. formal, funcional i organic. 7. a. b. c. d. Judectorul acioneaz, de regul: din oficiu; la solicitarea Preedintelui Romniei; la cerere; la solicitarea expres a legii.

19

8. a. b. c. d. 9. a. b. c. d.

Judectorul se pronun prin acte: solemne; civile; informale; administrative. Judectorul se supune: legii; Guvernului; Parlamentului; societii.

10. Actul judectorului se bucur de o autoritate particular: a. fora public; b. autoritatea lucrului supus judecii; c. autoritatea lucrului judecat; d. autoritatea lucrului important. 11. Principiul instanelor succesive reprezint consacrarea: a. existenei instanelor judectoreti; b. multitudinii instanelor judectoreti; c. principiului nemo censetur ignorare legem; d. controlul actului judectoresc de ctre instanele ierarhic superioare. 12. Procedura necontencioas se aplic cererilor pentru dezlegarea crora: a. este nevoie de mijlocirea instanei, urmrindu-se stabilirea unui drept potrivnic fa de o alt persoan; b. este nevoie de mijlocirea instanei, fr a se urmri stabilirea unui drept potrivnic fa de o alt persoan; c. nu este nevoie de mijlocirea instanei, fr a se urmri stabilirea unui drept potrivnic fa de o alt persoan; d. nu este nevoie de mijlocirea instanei, urmrindu-se stabilirea unui drept potrivnic fa de o alt persoan. 13. Soluionarea cererilor n materie necontencioas se realizeaz printr-o: a. hotrre, care nu are putere de lucru judecat; b. hotrre, care are putere de lucru judecat; c. ncheiere, care are putere de lucru judecat; d. ncheiere, care nu are putere de lucru judecat. 14. Recursul mpotriva ncheierii prin care se soluioneaz cererile necontencioase se poate exercita n: a. 10 zile; b. 20 de zile; c. 15 zile; d. 5 zile.

20

15. Contractul judiciar este: a. un contract civil al prilor, n cursul procesului i naintea judectorului; b. o clauz penal a prilor, n cursul procesului i naintea judectorului; c. un acord, o convenie a prilor, n cursul procesului i naintea judectorului; d. un pact compromisoriu al prilor, n cursul procesului i naintea judectorului. 16. Contractele judiciare propriu-zise: a. nu au o preexisten extrajudiciar; b. au o preexisten extrajudiciar; c. nu privesc fondul judecii; d. nu privesc fondul litigiului. 17. Justiia este mprit de ctre: a. Parlament; b. Guvern; c. Preedinte; d. stat. 18. Hotrrea judectoreasc se pronun: a. n mod public; b. n secret; c. n ziua urmtoare soluionrii; d. de ctre grefier. 19. Principiul contradictorialitii presupune: a. posibilitatea prilor de a contrazice legea; b. participarea activ a prilor la proces, discutarea i combaterea susinerilor fcute de ctre fiecare parte, expunerea punctului de vedere; c. posibilitatea prii de a se apra, conform legii; d. participarea activ a judectorului la proces. 20. Normele de competen reglementeaz: a. posibilitatea instanelor de a refuza judecata pricinilor; b. modul de judecare a pricinilor civile i de executare a titlurilor executorii; c. atribuiile instanelor judectoreti n raport cu atribuiile altor organe cu activitate jurisdicional; d. compunerea i funcionarea instanelor judectoreti.

21

CAPITOLUL II ACIUNEA CIVIL


Seciunea 1 Noiune i natur juridic. Corelaia dintre dreptul subiectiv civil, aciune i dreptul la aciune
1. Definirea i natura juridic a aciunii Dreptul subiectiv civil este definit ca fiind posibilitatea recunoscut de legea civil subiectului activ persoan fizic sau persoan juridic n virtutea creia acesta poate, n limitele dreptului i a moralei, s aib o anumit conduit, s pretind o conduit corespunztoare s dea, s fac ori s nu fac ceva de la subiectul pasiv i s cear concursul forei coercitive a statului, n caz de nevoie1. n cazul n care dreptul este nclcat sau contestat, titularul su are posibilitatea de a recurge la fora de constrngere a statului, la acea activitate special reglementat a organelor de stat competente organele de jurisdicie desfurat n vederea realizrii scopului pentru care drepturile nclcate sau nesocotite au fost recunoscute titularilor lor, adic la procesul civil2. Dreptul subiectiv nesocotit nu i gsete protecia, n caz de nclcare, n cadrul dreptului material, ci este nevoie de a se recurge la normele dreptului procesual, mijlocul practic fiind aciunea civil3. Aciunea este dreptul, pentru autorul unei pretenii, de a fi ascultat asupra fondului acesteia, astfel ca judectorul s spun dac este sau nu fondat. Pentru adversar, aciunea este dreptul de a discuta temeinicia acestei pretenii4. Totui, cteva sublinieri s-au fcut n doctrin5: - aciunea nu poate fi conceput dect n legtur cu protecia drepturilor subiective civile, precum i a unor interese proteguite de lege pentru care calea justiiei este obligatorie; - aciunea cuprinde totalitatea mijloacelor procesuale organizate de legea procesual pentru protecia dreptului subiectiv civil sau a altor interese ce nu se pot realiza dect pe calea justiiei; - aciunea este uniform, una i aceeai, adic cuprinde aceleai mijloace procesuale, indiferent de dreptul ce se valorific. n cazul n care, ns, aciunea se exercit, ea este influenat de dreptul subiectiv, dobndind din natura i caracteristicile acestuia;

Gh. Beleiu, Drept civil romn. Introducere n dreptul civil. Subiectele dreptului civil, Casa de editur i pres ansa, Bucureti, 1993, p. 74. 2 D. Radu, Aciunea n procesul civil, Ed. Junimea, Iai, 1974, p. 20; I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 22. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 248. 4 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 249. 5 E. Herovanu, Principiile, p. 119,122, 123, Tratat, p. 340; I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 233, 229, 230, 236; D. Radu, op. cit., p. 24, 59;

22

- n momentul n care titularul dreptului subiectiv civil sau cel ce i valorific un interes, ori alte persoane sau organe crora legea le recunoate legitimare procesual activ, apeleaz la aciune, ea se individualizeaz, devine proces. Noiunile de drept subiectiv i aciune civil dei se afl ntr-o strns legtur, sunt independente, aparinnd unor ramuri de drept distincte: dreptul civil i dreptul procesual civil1. ntre dreptul subiectiv i aciunea civil exist deosebiri n legtur cu condiiile de existen, exerciiul i obiectul lor2. n practic, noiunea de aciune civil este des folosit ca fiind sinonim cu cererea de chemare n judecat, dei cele dou noiuni sunt distincte, cu funcii diferite. 2. Definirea i natura juridic a dreptului la aciune Dreptul la aciune constituie o parte integrant a dreptului subiectiv, o garanie a realizrii sale, acea putere intrinsec i specific dreptului subiectiv, n virtutea cruia titularul poate face apel, cnd dreptul este nclcat, la constrngerea de stat3. Unul dintre elementele dreptului subiectiv civil4 l constituie posibilitatea de a recurge, la nevoie, la fora de constrngere a statului. n acest caz, constrngerea este reglementat sub forma legii procesuale civile, prin aciunea civil. Dreptul subiectiv civil cuprinde, aadar, dreptul subiectului activ de a avea o anumit conduit n limitele determinate de lege, dreptul subiectului activ de a pretinde subiectului pasiv s aib o conduit corespunztoare i dreptul subiectului activ de a recurge la aciune5. Dreptul la aciune cuprinde, la rndu-i, o serie de drepturi pe care titularul le exercit parial sau n totalitate dup cum recurge la toate sau numai la o parte din mijloacele procesuale ale aciunii civile. Anumite precizri legate de coninutul dreptului la aciune se fac n doctrin6: a) stabilind c dreptul la aciune cuprinde dreptul de a sesiza instana, de a administra probe, de a exercita cile de atac, de a solicita executarea silit etc., nu se schimb natura juridic a formelor procedurale care alctuiesc aciunea7; aceste mijloace procesuale rmn distincte de dreptul subiectiv civil; b) includerea dreptului de a cere executarea silit n dreptul la aciune nu este o contradicie, dei cele dou modaliti sunt prevzute
Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 250. I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 236. 3 J. Mateia, P. Cosmovici, Prescripia extinctiv, Ed. t., Bucureti, 1962, p. 21. 4 Deci, unul dintre elementele dreptului subiectiv civil este dreptul la aciune; odat ce pretinde c este titularul unui drept subiectiv civil el are i dreptul de a recurge la aciune, urmnd ca existena sau inexistena lui s fie stabilit de ctre judector - Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 252. 5 E. Herovanu, Tratat, p. 338-339; C. Sttescu, C. Brsan, Drept civil. Teoria general a drepturilor reale, T.U.B., 1988, p. 32. 6 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 253-256. 7 Sesizarea instanei, administrarea probelor, exercitarea cilor de atac, executarea silit etc.
2 1

23

distinct n legislaie; dreptul la aciune ar fi incomplet, ineficient, dac nu ar cuprinde i dreptul, posibilitatea celui ce a ctigat de a pune n executare hotrrea instanei; c) intervenia prescripiei extinctive afecteaz numai dreptul de a obine condamnarea prtului i dreptul de a obine executarea silit1. Prescripia opereaz de drept dar trebuie constatat de ctre instan; d) dreptul la aciune se nate n momentul n care dreptul subiectiv este nclcat, nesocotit, dar pentru a se pune n micare formele procedurale care alctuiesc coninutul aciunii este necesar i voina titularului dreptului, ori a altor persoane sau organe crora legea le recunoate legitimitatea procesual activ de a aciona, deci la interesul de a aciona trebuie s se adauge i voina de a aciona2.

Seciunea 2 Elementele aciunii civile


Aciunea civil reprezint un ansamblu de mijloace procesuale prin care se urmrete protecia dreptului subiectiv sau a unor interese ocrotite de lege i pentru realizarea crora calea justiiei este obligatorie3. Aciunea are unele elemente proprii, care n literatur4 au fost identificate ca fiind prile, obiectul i cauza. 1. Prile Deoarece aciunea este legat de dreptul subiectiv ea nu poate fi conceput fr existena a cel puin unei persoane care s fie interesat n protecia acestui drept, acea persoan care se pretinde titularul dreptului subiectiv. n momentul nclcrii, nesocotirii dreptului se nate interesul titularului de a apela la prerogativa sa de a recurge la fora coercitiv a statului, dreptul la aciune5. n momentul exercitrii aciunii este nevoie de cel puin dou persoane: una care pretinde i alta care se opune, contest aceast pretenie6.

Rmn neatinse dreptul de a sesiza instana, dreptul de a exercita cile de atac etc. Cel ce se pretinde titularul dreptului prescris va putea sesiza instana, va putea solicita probe pentru a dovedi ntreruperea sau suspendarea cursului termenului prescripiei extinctive, va putea exercita cile de atac mpotriva hotrrii prin care cererea a fost respins ca prescris. 2 Al. Bacaci, Excepiile de procedur n procesul civil, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1983, p. 108. Pentru exerciiul aciunii va fi necesar s fie ndeplinite n afar de interes, i celelalte condiii: dreptul subiectiv pretins a fi nclcat s fie actual, capacitatea procesual i calitatea procesual. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 260. 4 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 236-240; D. Radu, op. cit., p.107-127. 5 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 261. 6 E. Herovanu, Principiile, p.140-142. Denumirea generic a acestor persoane este cea de pri, dar n cadrul diferitelor mijloacelor procesuale ele poart denumiri specifice: reclamant i prt, apelant i intimat, recurent i intimat, contestator i intimat, revizuient i intimat, creditor i debitor.

24

Dou precizri se impun n doctrin1: a) prin pri se va face referire la persoanele ntre care s-a legat raportul juridic dedus judecii i nu se vor avea n vedere reprezentanii legali sau convenionali ai prilor; b) prilor legate prin aciune li se pot aduga i tere persoane2. 2. Obiectul aciunii civile Indiferent de obiectul dreptului subiectiv aciunea are ntotdeauna ca obiect protecia acestui drept3. Aciunea are ca obiect i protecia unor interese pentru realizarea crora calea justiiei este obligatorie. n momentul recurgerii la aciune, ea se individualizeaz, devine proces, iar obiect al procesului l constituie ceea ce prile supun judecii, aducerea n discuie a unei probleme de fapt i a unei probleme de drept pe care judectorii sunt chemai s o soluioneze prin hotrre judectoreasc4. Obiectul aciunii civile se concretizeaz ns n raport de mijlocul procesual folosit5. Obiectul aciunii trebuie s fie licit, posibil i determinat. 3. Cauza aciunii civile Prin cauza aciunii civile trebuie neles scopul ctre care se ndreapt voina celui ce reclam sau se apr, scopul care exprim i caracterizeaz voina juridic a acestuia de a afirma pretenia sa n justiie, scop explicat cu mprejurrile i motivele speciale care au determinat partea s acioneze6. Cauza aciunii (causa petendi) nu este acelai lucru cu cauza raportului juridic sau a obligaiunii puse n discuie (causa debendi), aceasta din urm constituind fundamentul dreptului invocat de cel ce formuleaz pretenia7. Cauza dreptului (causa debendi) constituie cauza cererii de chemare n judecat, iar nu a aciunii civile n totalitatea ei8.

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 261-262. Care intr n proces din iniiativa lor sau a prilor iniiale i devin pri n proces. 3 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 235; D. Radu, op. cit., p. 123-124. 4 E. Herovanu, Principiile, p. 202-204. 5 n cazul cererii de chemare n judecat prin obiect se nelege pretenia concret a reclamantului; excepiile procesuale, o form de manifestare a aciunii, au ca obiect invocarea nclcrii unor norme de organizare judectoreasc, de competen sau de procedur propriu-zise (excepii de procedur) sau a unor lipsuri referitoare la exerciiul aciunii (excepii de fond) S. Zilberstein, V. M. Ciobanu, Precizri privind instituia excepiilor n dreptul procesual civil, S.C.J. nr. 1/1983, p. 45-47 msurile asigurtorii au ca obiect indisponibilizarea i conservarea unor bunuri pentru a se evita distrugerea sau nstrinarea lor sau diminuarea activului patrimonial al debitorului; cile de atac au ca obiect desfiinarea hotrrilor judectoreti care se atac; executarea silit are ca obiect valorificarea bunurilor debitorului pentru satisfacerea creanei creditorului sau obligaia de a face sau a nu face nscris ntr-un titlu executoriu i pe care debitorul este inut s o execute n natur (executarea silit direct) - Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 262. 6 E. Herovanu, Principiile, p. 195-196. 7 Ibidem, p. 200-201. 8 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 263.
2

25

Prima cauz este ndeplinit deoarece este greu de conceput ca o persoan s se adreseze justiiei fr un scop, s porneasc o aciune complet lipsit de cauz1. Ceea ce poate s lipseasc este dreptul subiectiv i deci cauza dreptului (causa debendi), situaie n care lipsete i dreptul la aciune, dreptul de a obine condamnarea prtului2. Cauza aciunii trebuie s existe, s fie real, licit i moral, s fie n concordan cu legea i cu regulile de convieuire social.

Seciunea 3 Condiiile de exercitare ale aciunii civile


Exerciiul aciunii civile este liber, n sensul c nimeni nu poate fi tras la rspundere pentru faptul c a invocat pretenii nejustificate, iar pe de alt parte pentru c exerciiul ei nu este supus unor garanii sau autorizri prealabile3. Aciunea este i facultativ n sensul c nimeni nu poate fi constrns s o execute contra voinei sale4. Odat ce voina de a aciona exist, trebuie ndeplinite i anumite condiii de exerciiu: drept, interes, capacitate procesual, calitate procesual5. 1. Afirmarea unui drept Prima condiie de exerciiu a aciunii este aceea de a se afirma existena unui drept subiectiv civil ce se cere a fi protejat6. Verificarea n fapt a existenei dreptului pretins se face pe calea aciunii, cnd prin hotrrea pronunat se clarific incertitudinea provocat prin afirmaiile contradictorii ale prilor din litigiu7. Vorbindu-se despre interes se reine ca o condiie a lui este s fie legitim, juridic, adic s fie legat de pretenia formulat, de dreptul civil afirmat, ori de situaia juridic legal pentru a crei realizare calea justiiei este obligatorie, condiie care se verific dup dezbaterea fondului preteniei8. A. Condiiile ce trebuie ndeplinite de dreptul subiectiv civil Dreptul subiectiv civil afirmat, pentru a putea fi exercitat, trebuie s ndeplineasc anumite condiii9: a) s fie ocrotit i recunoscut de lege, s nu intre n coninutul unui raport juridic ilegal care ar contraveni ordinii publice i bunelor moravuri; b) s fie exercitat n limitele sale externe i interne;
Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 264. E. Herovanu, Principiile, p. 197. 3 E. Herovanu, Principiile, p. 143-144; D. Radu, op. cit., p. 151-153. 4 R. Perrot, Droit judiciaire priv, I, Les Cours de Droit, Paris, 1976, p. 42; G. Boroi, Drept procesual civil, Note de curs, I, Ed. Romfeld, Bucureti, 1993, p. 115-116. 5 G. Tocilescu, op. cit., II, p. 21-30. 6 Aciunea poate avea ca obiect protejarea unui interes legitim ce nu se poate realiza dect pe calea justiiei. 7 E. Herovanu, Principiile, p. 143. 8 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 267. 9 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 295-296; Gh. Beleiu, op. cit., p. 80-81.
2 1

26

c) s fie exercitat cu bun credin; d) s fie actual, s nu fie supus unui termen sau unei condiii suspensive1. B. Sanciunea care intervine n cazul lipsei dreptului n cazul n care se constat c reclamantul nu justific un drept subiectiv , cererea acestuia va fi respins. La fel se va proceda i n cazul n care nu sunt ndeplinite cerinele ce trebuie ndeplinite de dreptul subiectiv. 2. Interesul Pentru exerciiul aciunii nu este de ajuns s afirmi existena unui drept actual, ci este nevoie s justifici i interesul, folosul practic pe care o parte l urmrete prin punerea n micare a procedurii judiciare2. Este firesc ca procedura judiciar s nu fie pus n micare dac nu aduce prii nici un avantaj legal, ci urmrete numai icanarea prii adverse ncrcnd inutil rolul instanelor3. Este o condiie care descurajeaz amanii dreptului, procesomanii, deoarece rolul instanelor nu este acela de a da consultaii pur teoretice sau de a delibera asupra unor probleme academice4. Interesul poate fi material, cnd se urmrete obinerea unui folos patrimonial, sau moral, cnd se urmrete obinerea unei satisfacii sufleteti5. Condiia interesului nu este cerut numai la punerea n micare a aciunii prin introducerea cererii de chemare n judecat, ci ea trebuie ndeplinit n legtur cu toate formele procedurale care alctuiesc coninutul aciunii6, altfel ar fi lipsit de interes. A. Cerinele interesului Interesul trebuie s ndeplineasc anumite cerine7: a) s fie legitim, s nu vin n conflict cu legea. Interesul trebuie s fie i juridic pentru a se sublinia c un interes pur economic sau pur teoretic nu poate justifica exerciiul aciunii civile; b) s fie personal, folosul practic s vizeze pe cel care recurge la forma procedural, iar nu pe adversarul su. Aceast cerin exist i
Nu este cazul aciunilor n constatare a dreptului n starea n care se gsete. Drepturile afectate de modaliti nu sunt lipsite complet de protecia legii, creditorul putnd introduce aciuni preventive (msuri de asigurare ori conservare, asigurarea dovezilor). 2 E. Herovanu, Principiile, p. 151-152; I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 297. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 270. 4 R. Perrot, op. cit., p. 464. 5 D. Radu, op. cit., p. 166. A nu se confunda interesul moral cu prejudiciul moral i nici cu reparaia material a daunelor morale I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 297. 6 E. Herovanu, Principiile, p. 153-154. 7 G. Boroi, op. cit., I, p. 118-119; I. Deleanu, op. cit., I, p. 144. Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 271-272.
1

27

atunci cnd forma procedural nu este promovat de ctre titularul dreptului, ci de alte persoane sau organe crora legea le recunoate legitimitate procesual activ, deoarece folosul practic se produce asupra titularului dreptului1; c) s fie nscut i actual, n sensul c dac cel interesat nu ar recurge la aciune n momentul respectiv s-ar expune prin aceasta la un prejudiciu. Dac dreptul pretins este actual i interesul este nscut i actual; exist posibilitatea n care dreptul s nu fie actual i totui interesul de a aciona s existe, s fie actual2. B. Sanciunea care intervine n cazul lipsei interesului n cazul n care instana constat c aciunea este lipsit de interes sau c nu ndeplinete condiiile acestuia o va respinge prin intermediul unei excepii de fond peremptorii (dirimante)3. 3. Capacitatea procesual Capacitatea civil este acea parte a capacitii juridice a persoanei care const n capacitatea de a avea i a-i exercita drepturile civile i de a avea i de a-i asuma obligaii civile, prin ncheiere de acte juridice, cuprinznd n structura sa dou elemente: capacitatea de folosin i capacitatea de exerciiu4. Capacitatea procesual este aplicarea pe plan procesual a capacitii civile5. A. Capacitatea procesual de folosin Capacitatea procesual de folosin este acea parte a capacitii procesuale care const n aptitudinea unei persoane de a avea drepturi i obligaii pe plan procesual6. n cazul persoanelor fizice, capacitatea de folosin ncepe de la naterea lor i nceteaz la moartea acestora7, indiferent de sex, ras, naionalitate, religie, grad de cultur, origine i nici o persoan nu poate fi lipsit n totalitate de aceast capacitate8. n cazul persoanelor juridice se difereniaz dobndirea capacitii de folosin dup cum acestea sunt supuse sau nu nregistrrii. Astfel persoanele juridice care sunt supuse nregistrrii dobndesc capacitate de
Aceste organe urmresc, de regul, protejarea unui interes general. Aciunile preventive art.110 C.proc.civ., asigurarea probelor art. 235 C.proc.civ. 3 Privete exercitarea dreptului la aciune (de fond) i efectul ei este respingerea (peremptorie). 4 Gh. Beleiu, Drept civil. Persoanele, T.U.B., 1982, p. 41 i op. cit., 1993, p.254. 5 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 281. 6 Art. 41 C.proc.civ.: Orice persoan care are folosina drepturilor civile poate s fie parte n proces. Asociaiile sau societile care nu au personalitate juridic pot sta n judecat ca prte, dac au organe proprii de conducere. 7 Art. 7 alin. 1 din D. nr. 31/1954. 8 Capacitatea de folosin poate fi restrns, n cazurile i condiiile expres prevzute de lege.
2 1

28

folosin de la data nregistrrii lor1, iar celelalte persoane juridice dobndesc capacitate de folosin de la data actului de dispoziie care le nfiineaz, de la data recunoaterii ori a autorizrii nfiinrii lor sau de la data ndeplinirii oricrei alte cerine prevzut de lege2. ncetarea capacitii de folosin a persoanei juridice are loc la data ncetrii fiinrii persoanei juridice nsi care se poate realiza prin: comasare, divizare, lichidare. Persoana juridic nu poate avea dect acele drepturi care corespund scopului ei prevzut de lege, actul constitutiv sau statut, capacitatea ei de folosin fiind specializat3. B. Capacitatea procesual de exerciiu Capacitatea procesual de exerciiu este acea parte a capacitii procesuale care const n aptitudinea unei persoane, care are folosina unui drept, de a valorifica singur acest drept n justiie, exercitnd personal drepturile procesuale i ndeplinind tot astfel obligaiile procesuale4. Capacitatea de exerciiu este consecina capacitii de folosin, astfel nct cine nu are capacitate de folosin nu are nici capacitate de exerciiu5. 1. n cazul persoanelor fizice capacitatea de exerciiu deplin ncepe de la data cnd persoana devine major, mplinete 18 ani6. Exist situaii n care persoanele pot fi lipsite de capacitatea de exerciiu sau li se poate restrnge aceast capacitate, n cazurile i condiiile prevzute de lege. n aceste condiii, conform art. 42 C.proc.civ., persoanele care nu au exerciiul drepturilor lor nu pot sta n judecat dect dac sunt reprezentate, asistate sau autorizate n chipul artat n legile sau statutele care rnduiesc capacitatea sau organizarea lor. a) reprezentarea intervine n cazul persoanelor fizice lipsite de capacitatea de exerciiu: minorii sub 14 ani i persoanele puse sub interdicie7. Acetia nu stau personal n proces ci prin reprezentanii lor legali8.
Se poate face o discuie despre capacitatea de folosin anticipat prin care societatea comercial poate ncheia raporturi juridice n vederea legalei constituiri. 2 Art. 33 i 28 din D. nr. 31/1954. 3 Art. 34 din D. nr. 31/1954. 4 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 275. 5 Se poate ca o persoan s aib capacitate de folosin dar s nu aib capacitate de exerciiu,n virtutea relaiei de la ntreg la parte care exist ntre aceste dou componente. 6 Art. 8 alin. 1 i 2 din D. nr. 31/1954. Corobornd dispoziiile art. 8 alin. 3 din D nr. 31/1954 cu art. 4 din C. fam. rezult c minora de 16 sau 15 ani, cu dispens, dobndete prin cstorie capacitate de exerciiu deplin. Aceast capacitate nceteaz definitiv sau temporar, dup caz, n situaiile: ncetarea capacitii de folosin, punerea sub interdicie judectoreasc, anulrii cstoriei nainte ca femeia s mplineasc 18 ani Gh. Beleiu,op. cit., 1993, p. 180. 7 Art. 11 din D. nr. 31/1954. 8 Prinii sau tutorele pentru minor i tutorele i curatorul provizoriu pentru interzisul judectoresc. Numirea curatorului este obligatorie i atunci cnd exist conflict de interese ntre reprezentant i reprezentat.
1

29

b) asistarea intervine n cazul persoanelor cu capacitate de exerciiu restrns minorii cu vrsta ntre 14 i 18 ani1. Acetia vor fi citai i vor sta personal n proces, asistai de prini, n lipsa acestora de tutore, semnnd alturi de minori cererile adresate instanei i fiind citai n acest scop la judecarea cauzei2. c) autorizarea intervine n cazul n care reprezentantul legal al celui lipsit de capacitate de exerciiu sau ocrotitorul su legal ce asist pe minorul cu capacitate de exerciiu restrns face acte de dispoziie3, n aceast situaie fiind nevoie de autorizarea special a organului competent, de regul autoritatea tutelar. 2. n cazul persoanelor juridice capacitatea de exerciiu se dobndete, n temeiul legii, de la data nfiinrii lor i sfrete odat cu ncetarea persoanelor juridice4. Persoana juridic este titulara capacitii de exerciiu, ns punerea n valoare a acestei capaciti se realizeaz prin organele sale direct sau indirect, prin alte subiecte de drept mputernicite de acest organe. C. Sanciunea lipsei capacitii procesuale Actele de procedur fcute de o persoan fizic sau juridic fr capacitatea de folosin sunt lovite de nulitatea absolut. Sanciunea lipsei capacitii procesuale de exerciiu este nulitatea relativ5. 4. Calitatea procesual Atunci cnd este vorba de un proces, n afar de capacitate, trebuie justificat i ndreptirea de a figura n acel proces ca reclamant sau ca prt, prile trebuie s aib calitate procesual6. Calitatea procesual presupune existena unei identiti ntre persoana reclamantului i persoana care este titular al dreptului n raportul juridic dedus judecii (calitate procesual activ) i, pe de alt parte, ntre persoana prtului i cel obligat n acelai raport juridic (calitate procesual pasiv)7. Calitatea cerut pentru a putea exercita aciunea n justiie trebuie s corespund cu calitatea de titular al dreptului ce se discut, aparine subiectului activ al dreptului subiectiv civil8, dup cum calitatea procesual pasiv o are subiectul pasiv al dreptului9.
Art. 9 din D. nr. 31/1954, art. 105 i 124 C. fam. Dac minorul mplinete n cursul procesului 14 ani reprezentarea se transform n asistare. 3 Precum renunarea la judecat sau la dreptul subiectiv, renunarea sau retragerea unei ci de atac, achiesarea, tranzacia. 4 La fel ca i capacitatea de folosin, capacitatea de exerciiu este guvernat de principiul specializrii nefiind posibil depirea sferei scopului n vederea cruia au fost nfiinate. 5 Pot fi acoperite, instana putnd acorda un termen n vederea acoperirii lor. 6 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 279. 7 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 287. 8 E. Herovanu, Principiile, p. 169. 9 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 281.
2 1

30

A. Justificarea calitii procesuale Reclamantul, fiind cel care pornete aciunea, va trebui s justifice att calitatea procesual activ ct i calitatea procesual pasiv a prtului1. Verificarea calitilor2 trebuie s se fac att n privina cererilor prin care se solicit realizarea unui drept, ct atunci cnd se solicit constatarea existenei sau inexistenei unui drept, verificarea putndu-se realiza fie dup sesizarea, naintea sau n cadrul dezbaterilor asupra dreptului dac pentru stabilirea calitii procesuale trebuie administrate aceleai probe3. Lipsa calitii procesuale nu trebuie confundat cu netemeinicia aciunii deoarece, n cazul aciunii introduse de o persoan fr calitate procesual activ, dreptul exist dar aciunea nu a fost introdus de titularul ei, n vreme ce, n cazul unei aciuni nefondate, instana constat chiar inexistena dreptului reclamat4. B. Transmisiunea calitii procesuale Drepturile sau obligaiile ce intr n coninutul raportului juridic dedus judecii pot fi transmise n cursul procesului, avnd loc n acest caz i o transmisiune a calitii procesuale active sau pasive. Transmisiunea poate fi legal sau convenional. n cazul persoanelor fizice, transmisiunea legal se realizeaz pe calea succesiunii, motenitorii care accept succesiunea preiau poziia procesual a autorilor lor, afar de cazul n care legea interzice expres acest lucru fiind vorba de drepturi nemijlocit legate de persoan, sau prevede o alt soluie n cazul decesului uneia dintre pri5. n cazul persoanelor juridice transmisiunea legal are loc pe calea reorganizrii persoanei juridice care este parte n proces, astfel nct persoana nou creat (fuziune), persoana absorbant (absorbie) sau persoanele juridice care preiau fraciunile patrimoniului divizat (divizare total sau parial) dobndesc calitatea pe care o avea persoana supus reorganizrii.

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 282. Potrivit art. 112 pct. 3 i 4 C.proc.civ., reclamantul trebuie s precizeze obiectul cererii i valoarea lui, dup aprecierea sa i atunci cnd acest lucru este posibil; mai trebuie artate motivele de fapt i de drept pe care se ntemeiaz cererea. Prin aceste elemente reclamantul justific ndreptirea sa de a introduce o cerere mpotriva prtului, deci calitatea procesual activ i pasiv. 2 Uneori acest lucru este uor de realizat deoarece legea stabilete cine are calitate procesual: divorul, stabilirea filiaiei din afara cstoriei, tgada paternitii. 3 Aciunile prin care se valorific drepturi reale. 4 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 287; I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 290-291. 5 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 287. Exist i cazuri n care se prevede c aciunea nu poate fi exercitat de ctre motenitori, dar dac a fost exercitat de ctre defunct, succesorii o pot continua: stabilirea filiaiei fa de mam, tgada paternitii, stabilirea paternitii din afara cstoriei.

31

Transmiterea convenional intervine n baza unei nelegeri ntre una dintre pri i un ter1. Din punct de vedere al ntinderii transmisiunii calitii procesuale, transmisiunea poate fi universal, cu titlu universal sau cu titlu particular. Transmisiunea universal presupune transmiterea ntregului patrimoniu (toate drepturile i obligaiile procesuale) iar prin transmisiunea cu titlu universal se cedeaz doar o fraciune de patrimoniu cu drepturile i obligaiile procesuale corespunztoare. Transmisiunea cu titlu particular are loc atunci cnd drepturile i obligaiile transmise privesc numai anumite bunuri determinate i ea se ntlnete, de regul, n cazul transmisiunii convenionale2. Indiferent de felul transmisiunii, cel care dobndete calitatea procesual preia procesul n starea n care se gsete n acel moment, actele procesuale svrite de ctre antecesorul su fiindu-i opozabile3. C. Sanciunea lipsei calitii procesuale Lipsa calitii procesuale poate fi invocat pe cale de excepie, n afar de partea interesat, de procuror i de instan din oficiu, n orice stare a procesului, iar n caz de admitere atrage respingerea aciunii (att pentru lipsa calitii procesuale active ct i pentru lipsa calitii procesuale pasive).

Seciunea 4 Clasificarea aciunilor civile


Aciunea cuprinde totalitatea mijloacelor procesuale organizate de legea procesual pentru protecia dreptului subiectiv civil sau a unor interese ce nu se pot realiza dect pe calea justiiei. Aciunea este uniform, una i aceeai, cuprinde aceleai mijloace procesuale indiferent de dreptul ce se valorific4. 1. Clasificarea aciunilor n funcie de scopul material urmrit de reclamant n funcie de acest criteriu, aciunile se mpart n aciuni n realizarea dreptului, aciuni n constatarea existenei sau inexistenei unui drept i aciuni n constituire de drepturi. A. Aciunile n realizarea dreptului Denumite i aciuni n adjudecare, n condamnare sau n executare, sunt acele aciuni prin care reclamantul, care se pretinde titularul unui drept subiectiv, solicit instanei s-l oblige pe prt la respectarea
Cesiunea de crean, preluarea datoriei, vnzarea sau donarea bunului litigios. Retractul litigios este interzis de ctre art. 45 C. com. n ceea ce privete obligaiile comerciale. 2 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 288. 3 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 292-293. 4 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 290.
1

32

dreptului, iar dac acest lucru nu mai este posibil, la despgubiri pentru prejudiciul suferit1. Instana, dac n urma dezbaterilor, constat existena dreptului, condamn pe prt, hotrrea putnd fi dus la ndeplinire, n caz de nevoie, pe calea executrii silite2. B. Aciunile n constatare Numite i aciuni n recunoatere a dreptului sau n confirmare, aciunile n constatare sunt acele cereri prin care reclamantul solicit instanei s constate numai existena unui drept al su sau inexistena unui drept al prtului mpotriva sa3. Aceste aciuni nu pot fi folosite, ns, pentru constatarea existenei sau inexistenei unei situaii de fapt, ele nu pot constitui titluri executorii i nu pot fi duse la ndeplinire prin executarea silit4. n literatura de specialitate5 i n jurispruden, aciunile n constatare se subclasific n aciuni pozitive prin care se cere constatarea existenei unui drept al reclamantului i aciuni negative care au ca scop constatarea inexistenei unui drept al prtului fa de reclamant. Aciunile n constatare mai sunt clasificate n aciuni declaratorii, aciuni interogatorii i aciuni provocatorii. Aciunile declaratorii sunt acelea prin care se cere instanei s constate existena sau inexistena unui raport juridic6. Aciunile interogatorii sunt acelea prin care titularul dreptului, n mod preventiv, cheam n judecat o persoan care ar putea eventual s-i conteste dreptul, pentru a rspunde i a se lua act dac recunoate sau nu dreptul7. Aciunile provocatorii sunt acelea prin care titularul unui drept cheam n judecat pe cel care, prin atitudinea sau prin actele sale, i cauzeaz o tulburare serioas n exerciiul dreptului su8. Aceast persoan este chemat n judecat pentru a-i valorifica preteniile, pentru

I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 241-242. Hotrrile pronunate n cazul acestor aciuni constituie titluri executorii. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 292. Potrivit art. 111 C.proc.civ. partea care are interes poate s fac cerere pentru constatarea existenei sau neexistenei unui drept. Cererea nu poate fi primit dac partea poate cere realizarea dreptului. De aici rezult c aciunile n constatare au un caracter subsidiar, neputnd fi folosite att vreme ct se poate solicita realizarea dreptului, legiuitorul dnd prioritate realizrii dreptului pentru a elimina definitiv starea conflictual dintre pri. 4 Dac s-au acordat cheltuieli de judecat pentru aceste cereri, se poate solicita executarea silit pentru acestea, n termenul de prescripie. 5 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 242, 246-249; E. Herovanu, Principiile, p. 160-162. 6 Sunt astfel de aciuni: constatarea voinei reale a prilor, interpretarea unei clauze ndoielnice dintr-un contract de ctre instan, stabilirea caracterului licit sau ilicit a condiiei puse de testator - I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 248; I. Deleanu, op. cit., I, p. 134. 7 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 248. 8 E. Herovanu, Principiile, p. 161-162.
2

33

a-i dovedi dreptul sub sanciunea de a nu-l mai putea invoca dac nu i-l demonstreaz1. C. Aciunile n constituire de drepturi Aceste aciuni, numite i n transformare, sunt acelea prin care reclamantul solicit aplicarea legii la anumite fapte i date pe care le invoc, pentru a deduce consecinele ce se impun n vederea crerii unor situaii juridice noi2. Hotrrile pronunate produc efecte numai pentru viitor (ex nunc), cu unele excepii cnd acestea pot produce efecte i retroactiv3. 2. Clasificarea aciunilor n funcie de natura dreptului ce se valorific prin aciune Conform acestui criteriu, aciunile se clasific n aciuni personale, reale i mixte4. a) Aciunile personale sunt acele cereri prin care se valorific un drept personal, de crean, care se nate dintr-un act juridic, lege, fapt cauzator de prejudicii etc. Numrul aciunilor personale este nelimitat deoarece i numrul drepturilor de crean este nelimitat5. Aciunile personale sunt mobiliare atunci cnd dreptul personal valorificat are ca obiect un bun mobil prin natura sa (corporal), prin determinarea legii (drept de crean, obligaie de a face sau de a nu face) i prin anticipaie (recoltele ce urmeaz a fi culese). Aciunile personale sunt imobiliare atunci cnd dreptul personal valorificat are ca obiect un bun imobil prin natura sa (terenuri sau cldiri), prin destinaie (animalele afectate lucrrii pmntului) i prin obiectul la care se aplic (uzufructul lucrurilor imobile). b) Aciunile reale sunt acele cereri prin care se valorific un drept 6 real . Aciunile reale sunt mobiliare atunci cnd dreptul real valorificat prin aciune are ca obiect un bun mobil. Aciunile reale sunt imobiliare atunci cnd dreptul real valorificat prin aciune are ca obiect un bun imobil. Acestea se subclasific n petitorii i posesorii dup cum urmresc aprarea dreptului de proprietate sau a altui drept real imobiliar, respectiv posesia bunului imobil. c) Aciunile mixte sunt acele cereri prin care se valorific att un drept de crean ct i un drept real, n acelai timp, n cazul n care drepturile invocate au aceeai cauz generatoare sau se afl ntr-un
I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 248-249. E. Herovanu, Principiile, p. 262. Sunt acele aciuni care tind la schimbarea sau desfiinarea unor raporturi juridice vechi i crearea unor raporturi juridice noi ntre pri D. Radu, op. cit., p. 136. 3 Exemple ar fi: desfiinarea cstoriei, stabilirea filiaiei din afara cstoriei, tgada paternitii, declararea morii. 4 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 249-252; D. Radu, op. cit., p. 140-149. 5 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 298-300. 6 Numrul aciunilor reale este limitat datorit numrului redus de drepturi reale aciunea n revendicare, aciunea confesorie, aciunea negatorie).
2 1

34

raport de conexiune1. n doctrin2 se distinge ntre dou categorii de aciuni mixte: aciuni ce urmresc executarea unui act juridic care a creat sau transferat un drept real asupra unui imobil dnd natere unor obligaii personale i aciuni n anularea sau rezoluiunea unui act juridic prin care se transmite sau se constituie un drept real imobiliar. Clasificarea aciunilor n raport de natura dreptului ce se valorific prin aciune prezint interes sub raportul calitii procesuale, al competenei teritoriale i al prescripiei dup cum urmeaz3. n ceea ce privete calitatea procesual, n cazul aciunilor personale, titularul dreptului se ndreapt mpotriva subiectului pasiv din raportul obligaional4. Referitor la competena teritorial, n cazul aciunilor personale se aplic, n principiu, dispoziiile art. 5 C.proc.civ. (instana de domiciliul a prtului). Aceeai regul este aplicabil i n cazul aciunilor reale, cu excepia aciunilor reale imobiliare, caz n care competena se stabilete conform art. 13 C.proc.civ. (instana din circumscripia imobilului). n cazul aciunilor mixte competena este alternativ (instana de la domiciliul prtului sau instana din circumscripia imobilului). Competena este, de asemenea, alternativ n cazul aciunilor personale imobiliare5. n ceea ce privete prescripia dreptului de a obine condamnarea prtului, aciunile personale sunt prescriptibile n 3 ani iar aciunile reale sun imprescriptibile sau prescriptibile n 30 de ani sau n alte termene. 3. Clasificarea aciunilor n funcie de calea procedural aleas de parte pentru aprarea dreptului ei Conform acestui principiu aciunile se mpart n principale, accesorii i incidentale6.

E. Herovanu, Principiile, p. 247. I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 251. 3 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 252; E. Herovanu, Principiile, p. 242; Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 301-302. 4 Nu s-ar putea chema n judecat terul care deine bunul ce constituie obiectul obligaiei deoarece terul nu este personal obligatul celui ce reclam. n cazul aciunilor reale, deoarece reclamantul urmrete dreptul asupra bunului sau chiar bunul, aciunea se va exercita mpotriva deintorului bunului, oricare ar fi acesta n temeiul dreptul de urmrire, situaie similar i cu cea a aciunilor mixte. 5 Art. 10 pct. 1 i 2 C.proc.civ. 6 Art. 17 C.proc.civ. Este necesar s existe o aciune civil pus n micare. Raportat la aceast aciune principal se pot formula cereri accesorii sau incidentale. I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 241.
2

35

Test de evaluare
1. a. b. c. d. 2. a. b. c. d. 3. a. b. c. d. 4. a. b. c. d. 5. a. b. c. d. 6. a. b. c. d. 7. a. b. c. d. n cazul nclcrii dreptului subiectiv civil, titularul poate: renuna la drept; recurge la fora coercitiv a statului; solicita executarea silit; constitui alt drept. Dreptul subiectiv civil i gsete protecia n: dreptul material civil; dreptul procesual civil; dreptul scris civil; dreptul obiectiv civil. Aciunea civil nu poate fi conceput dect n legtur cu: protecia drepturilor subiective; protecia drepturilor obiective; protecia drepturilor pozitive; protecia drepturilor penale. Intervenia prescripiei extinctive afecteaz: existena dreptului subiectiv civil; dreptul de a apela la instanele judectoreti; executarea voluntar a obligaiei; dreptul de a obine executarea silit. Dreptul la aciune se nate: n momentul naterii dreptului subiectiv civil; n momentul modificrii dreptului subiectiv civil; n momentul nclcrii dreptului subiectiv civil; n momentul stingerii dreptului subiectiv civil. Aciunea civil nu poate fi conceput fr existena: dreptului subiectiv civil; normelor juridice supletive; cel puin a unei persoane; normelor juridice permisive. Obiectul aciunii civile l reprezint: protecia dreptului subiectiv nclcat; protecia dreptului obiectiv nclcat; protecia dreptului pozitiv nclcat; protecia dreptului civil nclcat.

36

8. a. b. c. d. 9. a. b. c. d.

Obiectul aciunii civile trebuie s fie: licit; ilicit; civil; personal. Obiectul aciunii civile trebuie s fie: nedeterminat; determinat; lizibil; concret.

10. Cauza petendi reprezint: a. cauza aciunii; b. cauza raportului juridic; c. cauza petiionar; d. cauza solicitat. 11. Cauza aciunii trebuie s fie: a. imoral; b. social; c. concret; d. moral. 12. Condiie a exercitrii aciunii civile este: a. solicitarea despgubirii; b. excepia de neexecutare; c. afirmarea unui drept; d. solicitarea plii. 13. Condiie a exercitrii aciunii civile este: a. interesul; b. dezinteresul; c. publicitatea; d. consimmntul. 14. Condiie a exercitrii aciunii civile este: a. capacitatea de exerciiu; b. capacitatea de folosin; c. capacitatea procesual; d. condiia suspensiv. 15. Reprezentarea intervine n cazul: a. minorilor ntre 14 i 16 ani; b. minorilor ntre 16 i 18 ani; c. minorilor sub 14 ani; d. minorilor ntre 14 i 18 ani.

37

16. Asistarea intervine n cazul: a. minorilor ntre 14 i 16 ani; b. minorilor ntre 16 i 18 ani; c. minorilor sub 14 ani; d. minorilor ntre 14 i 18 ani. 17. Calitatea procesual presupune existena unei identiti ntre: a. reclamant i prt; b. reclamant i ter; c. reclamant i titularul obligaiei i raportul juridic; d. reclamant i titularul dreptului subiectiv. 18. Calitatea procesual presupune existena unei identiti ntre: a. reclamant i prt; b. prt i ter; c. prt i titularul dreptului subiectiv; d. prt i titularul obligaiei din raportul juridic. 19. Reclamantul trebuie s justifice: a. calitatea procesual activ i calitatea procesual pasiv; b. calitatea procesual activ; c. calitatea procesual pasiv; d. nici un rspuns nu este corect. 20. Aciunile declaratorii sunt acelea prin care se cere instanei s constate existena: a. unui drept subiectiv; b. unui raport juridic civil; c. unei obligaii; d. unei stri conflictuale.

38

CAPITOLUL III PARTICIPANII LA PROCESUL CIVIL


Seciunea 1 Consideraii preliminare
Procesul civil este, aa cum s-a artat, o activitate care se desfoar n timp, de obicei n mod nentrerupt, ncepnd cu cererea prin care instana este sesizat i sfrind cu punerea n executare a hotrrii pe care instana o pronun n cauz1. Potrivit definiiei date, procesul civil reprezint ansamblul activitilor desfurate de ctre instana de judecat, de pri, de organele de executare i alte persoane sau organe care particip la nfptuirea de ctre instanele judectoreti a justiiei n pricinile civile, n vederea realizrii sau stabilirii drepturilor i intereselor civile deduse judecii i executrii silite a hotrrilor judectoreti sau a altor titluri executorii, conform procedurii prevzute de lege2. Toate aceste persoane i organe poart denumirea de participani la procesul civil iar activitatea lor const ntr-o serie de acte de procedur pe care le ntocmesc pe baza raporturilor juridice procesuale care se stabilesc ntre ei. Distingem n cadrul categoriei participanilor organe i persoane care influeneaz existena i desfurarea procesului civil fiind denumii subieci ai procesului civil3: instana judectoreasc, prile, organul de executare i procurorul. n afara acestora, n cazul procesului civil, particip i alte organe sau persoane considerate simpli participani, activitile realizate de acetia fiind destinate s contribuie la justa soluionare a cauzei: martorii, experii, interpreii, avocaii, etc. Legea stabilete participanilor la procesul civil rolul i atribuiile specifice i reglementeaz, pentru toi i pentru fiecare n parte, drepturile i obligaiile procesuale fr de care procesul civil nu s-ar putea desfura.

Seciunea 2 Instana judectoreasc


1. Noiunea de instan Noiunea de instan are mai multe nelesuri4.

V. Daghie, I Apostu, E. Guri, Elemente de procedur civil i administrativ, Ed. Naional, 1999, p. 77. 2 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 148. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 304. 4 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 304-305.

39

n primul rnd, prin instan se nelege organul mputernicit de lege s rezolve un litigiu ivit ntre pri. n acest neles, noiunea de instan include toate organele de jurisdicie nfiinate prin lege. ntr-un neles mai restrns, prin noiunea de instan se nelege numai instanele judectoreti. n acest sens potrivit art. 126 alin. 1 din Constituie, justiia se realizeaz prin nalta Curte de Casaie i Justiie i prin celelalte instane judectoreti stabilite de lege. Art. 2 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar prevede c justiia se realizeaz prin urmtoarele instane judectoreti: nalta Curte de Casaie i Justiie, curi de apel, tribunale, tribunale specializate, instane militare i judectorii. ntr-un neles i mai limitat prin instan se nelege un anumit grad de jurisdicie - judectorie, tribunal, curte de apel adic organul n faa cruia se afl, n una din etapele sale, un proces oarecare sau despre care ar putea fi vorba c ar avea competena s soluioneze un anumit litigiu. Un alt neles al noiunii de instan este acela de judector sau complet de judecat. nelesurile noiunii de instan sunt ntregite de chiar normele de procedur civil aplicabile n materie. De exemplu, art. 1 C.proc.civ. stabilete competena judectoriei ca instan de judecat n raport cu celelalte instane; art. 5 C.proc.civ. stabilete competena teritorial de drept comun a instanei de la domiciliul prtului; art. 22 C.proc.civ. prevede procedura de soluionare a conflictelor de competen dintre dou instane sau dintre instanele judectoreti i alte organe cu activitate jurisdicional; art. 31 C.proc.civ. prevede c instana decide asupra recuzrii , etc. 2. Rolul i poziia instanei n procesul civil Potrivit principiului organizrii justiiei ca serviciu public, instanele judectoreti sunt create pentru a asigura nfptuirea justiiei bucurndu-se n acest scop de o plenitudine de competen. Judectorii nu pot refuza s judece pe motiv c legea nu prevede, este neclar sau incomplet. De asemenea, potrivit art. 3 C. civ. judectorul care va refuza de a judeca sub cuvntul c legea nu prevede sau este ntunecat sau nendestultoare, va putea fi urmrit ca culpabil de denegare de dreptate. S-a artat c activitatea instanei de judecat cuprinde dou funcii procesuale i anume cercetarea cauzei i soluionarea ei. Prima funcie asigur stabilirea situaiei de fapt cu ajutorul mijloacelor de prob administrate n proces iar a doua funcie contribuie la aplicarea textului de lege corespunztor situaiei de fapt ce a fost astfel stabilit. Nu trebuie omis a se meniona c n activitatea sa instana judectoreasc trebuie s se supun principiilor fundamentale ale procesului civil, dintre care principiul legalitii presupune ca n activitatea de soluionare a cauzelor civile judectorii trebuie s urmreasc respectarea tuturor dispoziiilor legale, ncepnd de la cele de drept substanial care au inciden asupra raportului juridic litigios, continund

40

cu cele referitoare la organizarea, constituirea, compunerea i atribuiile instanei, precum i cele referitoare la formele de procedur1. n procesul civil activitatea judectorului se concretizeaz prin actele de procedur nfptuite de acesta: rezoluii, ncheieri de edin, procese verbale, hotrri judectoreti, etc. n ceea ce privete compunerea instanei art. 54 din Legea nr. 304/2004 prevede c, cauzele date, potrivit legii, n competena de prim instan a judectoriei, tribunalului i curii de apel se judec n complet format dintr-un judector, cu excepia cauzelor privind conflictele de munc i de asigurri sociale. Apelurile se judec n complet format din 2 judectori, iar recursurile, n complet format din 3 judectori, cu excepia cazurilor n care legea prevede altfel. n cazul completului format din 2 judectori, dac acetia nu ajung la un acord asupra hotrrii ce urmeaz a se pronuna, procesul se judec din nou n complet de divergen, n condiiile legii. Completul de divergen se constituie prin includerea, n completul de judecat, a preedintelui sau a vicepreedintelui instanei, a preedintelui de secie ori a judectorului din planificarea de permanen. Potrivit art. 55 alin. 1 din lege, completul pentru soluionarea n prim instan a cauzelor privind conflictele de munc i asigurri sociale se constituie din 2 judectori i 2 asisteni judiciari. Asistenii judiciari particip la deliberri cu vot consultativ i semneaz hotrrile pronunate. Opinia acestora se consemneaz n hotrre, iar opinia separat se motiveaz. Am artat c, n cazul n care judectorii care intr n compunerea completului de judecat nu ajung la un acord asupra hotrrii ce urmeaz a se pronuna, procesul se judec din nou n complet de divergen. O importan deosebit se acord respectrii principiului repartizrii aleatorii a cauzelor pe complete de judecat, n sistem informatizat. Cauzele repartizate unui complet de judecat nu pot fi trecute altui complet dect n condiiile prevzute de lege. n felul acesta se asigur respectarea principiului continuitii care presupune ca judecarea cauzei s se fac de la nceput i pn la sfrit de aceiai judectori, ntr-o singur edin, care s se ncheie cu deliberarea i pronunarea hotrrii2. Totui continuitatea este limitat la cerina pronunrii hotrrii de aceeai judectori care au luat parte la dezbaterea fondului pricinii, nclcarea unei asemenea cerine atrgnd, potrivit art. 304 pct. 2 C.proc.civ., casarea hotrrii judectoreti. Normele de procedur care reglementeaz compunerea instanei, sunt norme de organizare judectoreasc cu valoare imperativ, a cror nesocotire afecteaz legalitatea actelor de procedur astfel ntocmite i poate fi invocat pe cale de excepie de oricare dintre pri, procuror sau instan din oficiu.
1

I. Le, Tratat de drept procesual civil, Ed. a II-a, Ed. All Back, 2002, p. 35 (citat n continuare Tratat). 2 G. Boroi, op. cit., I, p. 154.

41

3. Constituirea instanei Pe de alt parte, dac prin compunerea instanei se nelege formarea acesteia cu numrul de judectori prevzut de lege, prin constituirea instanei se are n vedere alctuirea ei cu toate organele i persoanele prevzute de lege (judectori, grefier, procuror, etc.)1. Grefierii care particip la edinele de judecat sunt obligai s efectueze toate consemnrile despre desfurarea acesteia i s ndeplineasc orice alte nsrcinri din dispoziia i sub controlul preedintelui de judecat. n cadrul naltei Curte de Casaie i Justiie funcioneaz magistraiasisteni, stabilii prin statul de funcii, care particip la edinele de judecat, redacteaz ncheierile, particip cu vot consultativ la deliberri, redacteaz hotrri conform repartizrii fcute de preedinte pentru toi membrii completului de judecat si aduc la ndeplinire orice alte sarcini ncredinate de preedintele instanei, de vicepreedinte sau de preedintele seciei. n situaia n care pricina a fost judecat de un numr mai mic sau mai mare de judectori dect cel prevzut de lege, ori instana nu a fost constituit cu procuror, dei participarea acestuia la judecat era obligatorie, ne aflm n faa greitei compuneri sau constituiri a instanei. 4. Incidente procedurale privind compunerea i constituirea instanei Pentru a preveni orice manifestare de natur s afecteze caracterul imparial al judecii, legea a instituit i o serie de cazuri privind incompatibilitatea, abinerea i recuzarea. Asemenea incidente procedurale i poate viza fie pe judectori pentru a nu fi interesai n cauza pe care o judec, s nu fie pui n situaia de a se pronuna de dou ori asupra cauzei sau de a-i controla propria hotrre, fie pe procurori, pe magistraii asisteni sau pe grefieri. i n cazul asistenilor judiciari potrivit, art. 111 alin. 2 din Legea nr. 304/2004, se aplic dispoziiile legale privind obligaiile, interdiciile i incompatibilitile judectorilor i procurorilor. A. Incompatibilitatea Incompatibilitatea (art. 24 C.proc.civ.) este situaia n care un judector nu poate face parte din completul de judecat n cauzele prevzute de lege: a) judectorul care a pronunat o hotrre ntr-o pricin nu poate lua parte la judecata aceleiai pricini n apel sau n recurs. Cazul expus privete ipoteza n care judectorul care a pronunat hotrrea s nu o controleze tot el cu ocazia judecii n cile de atac, dac ntre timp a fost promovat la o instana superioar, ntruct nu ar exista garania c se realizeaz un control obiectiv. n practica judiciar
1

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 310.

42

s-a artat c, pentru a deveni incompatibil, judectorul trebuie s fi pronunat o hotrre prin care se dezleag o problem litigioas, de natur s deznvestasc instana. Aadar, nu devine incompatibil judectorul care a pronunat n cursul procesului doar o ncheiere preparatorie, prin care nu s-a rezolvat o situaie juridic1. b) judectorul care a pronunat o hotrre ntr-o pricin nu poate lua parte la judecata aceleiai pricini n caz de rejudecare dup casare. i acest caz se refer la asigurarea unor condiii optime n vederea rejudecrii unei pricini efect al casrii evitnd situaia n care judectorul care a pronunat hotrrea casat s o menin i dup rejudecare, numai din dorina de a demonstra c el a avut dreptate2. n practica judiciar s-a artat c, dac unul dintre judectori a participat la pronunarea unei decizii prin care s-a admis recursul i s-a casat cu trimiterea cauzei spre rejudecare, acesta nu este incompatibil de a mai participa n completul ce urmeaz a soluiona recursul declarat mpotriva hotrrii pronunate cu ocazia rejudecrii fondului dup prima casare3. c) de asemenea, nu poate lua parte la judecat cel care a fost martor, expert sau arbitru n aceiai pricin. Cazurile de incompatibilitate sunt de strict interpretare fiind reglementate de norme de organizare judectoreasc, imperative. n practica judiciar s-a considerat c nici o dispoziie legal nu interzice judectorului s participe la soluionarea cilor extraordinare de atac precum i a contestaiei la executare, n cazul n care se nvedereaz situaii noi ce nu au fost i nu puteau fi avute n vedere cu prilejul judecrii procesului n fond4. nclcarea normelor de procedur privind incompatibilitatea judectorilor se invoc pe calea excepiei de oricare dintre pri, de procuror sau instan din oficiu. n cazul constatrii existenei incompatibilitii dup pronunarea hotrrii instanei de fond, incidentul procedural poate fi invocat de partea interesat sau de procuror n apel iar n recurs prin intermediul motivului de recurs prevzut de art. 304 pct.1 C.proc.civ. De precizat c situaiile de incompatibilitate prezentate nu sunt incidente n cazul procurorilor, magistrailor asisteni i grefierilor potrivit art. 36 C.proc.civ. B. Abinerea i recuzarea Abinerea (art. 25-26 C.proc.civ.) i recuzarea (art. 27-36 C.proc.civ.) vizeaz incidente procedurale ce intervin n cazurile n care se presupune c judectorul nu ar fi obiectiv. Cazurile de abinere sunt aceleai ca i cele de recuzare iar procedura de soluionare este comun. Difer ns caracterul normelor
1 2

Trib. Supr., sec. civ., dec. nr. 627/1975, Repertoriu II, p. 366. L. Ftu, Incompatibilitatea judectorilor n cazul casrii cu trimitere, R.R.D. nr. 1/1968, p. 70-72. 3 C.S.J., sec. civ., dec. nr. 2363/1993, Buletinul jurisprudenei 1993, p. 137. 4 Trib. Supr., sec. civ., dec. nr. 937/1978, Repertoriu III, p. 291.

43

care le reglementeaz n sensul c abinerea este reglementat de norme imperative (Judectorul este dator s ntiineze pe eful lui i s se abin de la judecarea pricinii. art. 25) iar recuzarea este reglementat de norme dispozitive (Judectorul poate fi recuzat art. 27). Legea prevede urmtoarele cazuri de recuzare (abinere): a) cnd el, soul su, ascendenii ori descendenii lor au vreun interes n judecarea pricinii sau cnd este so, rud sau afin, pn la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din pri; b) cnd el este so, rud sau afin n linie direct ori n linie colateral, pn la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei pri sau dac este cstorit cu fratele ori sora soului uneia din aceste persoane; c) cnd soul n via i nedesprit este rud sau afin a uneia din pri pn la al patrulea grad inclusiv,sau dac, fiind ncetat din via ori desprit, au rmas copii; d) dac el, soul sau rudele lor pn la al patrulea grad inclusiv au o pricin asemntoare cu aceea care se judec sau dac au o judecat la instana unde una din pri este judector; e) dac ntre aceleai persoane i una din pri a fost o judecat penal n timp de 5 ani naintea recuzrii; f) dac este tutore sau curator al uneia dintre pri; g) dac i-a spus prerea cu privire la pricina ce se judec; h) dac a primit de la una din pri daruri sau fgduieli de daruri ori altfel de ndatoriri; i) dac este vrjmie ntre el, soul sau una din rudele sale pn la al patrulea grad inclusiv i una din pri, soii sau rudele acestora pn la gradul al treilea inclusiv. De asemenea, procurorii, magistraii asisteni i grefierii se supun regulilor privind recuzarea (abinerea) pentru motivele artate mai sus, cu excepia cazului n care i-au spus prerea cu privire la pricina care se judec. Cazurile de recuzare (abinere) sunt limitative i nu pot fi extinse prin voina judectorilor ori la cererea prilor, ceea ce nseamn c simpla afirmaie a judectorului c se abine sau cererea de recuzare formulat pentru alte motive dect cele prevzute expres de lege nu justific admiterea lor. Abinerea se propune de ctre judector iar recuzarea se face verbal sau n scris pentru fiecare judector n parte i nainte de nceperea oricrei dezbateri. n cazul n care motivele de recuzare s-au ivit dup nceperea dezbaterilor, partea va trebui s propun recuzarea de ndat ce acestea i sunt cunoscute. Judectorul mpotriva cruia este propus recuzarea poate declara c se abine. Nu se pot recuza judectorii, rude sau afini ai acelora care stau n judecat ca tutore, curator sau director al unei instituii publice sau societi comerciale, cnd acetia nu au interes personal n judecarea pricinii.

44

De asemenea, nu se pot recuza toi judectorii unei instane sau ai unei secii a acesteia dup cum, pentru aceleai motive de recuzare, nu se poate formula o cerere mpotriva aceluiai judector. Cererea de abinere sau de recuzare se judec de ctre instana respectiv n alctuirea creia nu poate s intre cel ce se abine sau cel recuzat. n cazul cnd datorit abinerii ori recuzrii nu se poate alctui completul de judecat, cererea se judec de ctre instana ierarhic superioar. Cererile de recuzare a instanei ierarhic superioare formulate la instana care soluioneaz litigiul sunt, potrivit legii, inadmisibile. Judecarea cererilor se face n camera de consiliu, fr prezena prilor i ascultnd pe judectorul recuzat. Nu este admis interogatoriul ca mijloc de dovad a motivelor de recuzare. n cursul judecrii cererilor nu se va face nici un act de procedur. Instana se pronun printr-o ncheiere care se citete n edin public iar n caz de admitere, judectorul se va retrage de la judecarea pricinii artndu-se n ce msur actele ndeplinite de acesta urmeaz s fie pstrate. n cazul cnd din pricina recuzrii nu se poate alctui completul de judecat, cu ocazia admiterii unei asemenea cereri, instana superioar va dispune trimiterea pricinii la o instan de acelai grad. Dac cererea este respins pricina se napoiaz spre judecare instanei inferioare. ncheierile prin care s-a ncuviinat sau respins abinerea ca i cele prin care s-a ncuviinat recuzarea nu sunt supuse nici unei ci de atac iar ncheierea prin care s-a respins recuzarea se poate ataca numai o dat cu fondul. Cnd instana superioar de fond constat c recuzarea a fost pe nedrept respins, reface toate actele i dovezile administrate la prima instan.

Seciunea 3 Prile
1. Noiunea de pri. Coparticiparea procesual. Drepturile i obligaiile procesuale ale prilor Unul dintre elementele eseniale n cadrul aciunii civile l reprezint prile, acestea fiind direct interesate n asigurarea proteciei dreptului subiectiv nclcat sau contestat, prin intermediul forei de constrngere a statului. Stabilirea sferei i coninutului noiunii de parte n procesul civil prezint un interes teoretic i practic deosebit pentru determinarea drepturilor i obligaiilor procesuale ce i revin n raport cu ceilali participani procesuali. Aceasta deoarece, n mod firesc, unele drepturi i obligaii sunt prevzute de lege numai pentru pri. Totodat, hotrrea judectoreasc va produce efecte numai fa de persoanele ce au participat la activitatea judiciar n calitate de pri. Conceptul de parte prezint importan i n soluionarea unor excepii de procedur cum sunt: excepia lipsei de calitate procesual, excepia de litispenden, excepia puterii de lucru judecat. 45

Or, soluionarea unor asemenea excepii implic cunoaterea exact a coninutului noiunii de parte1. Astfel, n cadrul procedurii contencioase ntlnim n mod necesar cel puin dou pri: o persoan care pretinde c i-a fost contestat sau nclcat dreptul su subiectiv ori interesul ocrotit de lege, i o alt persoan fa de care se urmrete, prin intermediul justiiei, recunoaterea i realizarea dreptului ori a interesului legitim invocat. Specific unei asemenea proceduri este contrarietatea intereselor persoanelor implicate n litigiu, caracterul contradictoriu al judecii fiind determinat, n genere, de poziiile procesuale diferite ale persoanelor angajate n proces. Astfel, potrivit art. 109 alin. 1 C.proc.civ., oricine pretinde un drept mpotriva unei alte persoane trebuie s fac o cerere naintea instanei competente. Denumirea generic a unor asemenea persoane este aceea de pri ns, pe parcursul desfurrii procesului civil, ele poart denumiri specifice: reclamant i prt n cadrul judecii n prim instan, apelant i intimat n apel, recurent i intimat n recurs, contestator i intimat n contestaia n anulare, revizuient i intimat n revizuire, creditor i debitor n faza de executare silit. Calitatea de pri n procesul civil a acestor persoane presupune totodat ndeplinirea condiiilor necesare pentru exerciiul aciunii civile i anume: afirmarea unui drept, interesul, capacitatea procesual i calitatea procesual. De regul, n procesul civil ntlnim un singur reclamant i un singur prt ns, potrivit legii, mai multe persoane pot fi mpreun reclamante sau prte dac obiectul pricinii l constituie un drept sau o obligaie comun ori dac drepturile i obligaiile lor au aceeai cauz. Vorbim ntr-o asemenea situaie despre o coparticipare procesual (litisconsoriu) care poate fi2: a) subiectiv i obiectiv, dup cum se refer la existena unei pluraliti de pri cu interese identice sau la reunirea ntr-un singur proces a mai multor cereri, ntre aceleai pri sau chiar mpreun cu alte pri, dac ntre aceste cereri exist o strns legtur; b) facultativ i necesar (obligatorie) n raport de rolul voinei prilor n formarea coparticiprii (de exemplu, n scopul ieirii din indiviziune potrivit art. 797 C. civil). Potrivit art. 48 alin. 1 C.proc.civ., actele de procedur, aprrile i concluziile unuia dintre reclamani sau pri nu pot folosi nici pgubi celorlali. Aceasta nseamn c n cazul coparticiprii procesuale facultative se aplic principiul independenei procesuale. Cu toate acestea, dac prin natura raportului juridic sau n temeiul unor dispoziii a legii, efectele hotrrii se ntind asupra tuturor reclamanilor sau prilor, actele de procedur ndeplinite numai de unii dintre ei sau termenele ncuviinate numai unora dintre ei pentru
I. Le, Principii i instituii de drept procesual civil, Ed. Lumina Lex, 1998, p. 111 (citat n continuare Principiile). 2 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 318-319.
1

46

ndeplinirea actelor de procedur folosesc i celorlali. Se au aadar n vedere numai actele sau termenele de procedur ce folosesc tuturor coparticipanilor, fiindu-le utile deopotriv. n cazul ndeplinirii unor acte de procedur potrivnice se va ine seama de actele cele mai favorabile. Reclamanii sau prii care nu s-au nfiat sau nu au ndeplinit un act de procedur n termen vor continua totui s fie citai (art. 48 alin. 2 C.proc.civ.). De exemplu, n cazul obligaiilor solidare sau indivizibile, efectele exercitrii cii de atac a recursului de ctre unul dintre coparticipani la proces la va folosi i celorlali, n sensul c efectele admiterii recursului se vor extinde i la prile care nu au declarat recurs sau al cror recurs a fost respins fr a fi fost soluionat n fond. De asemenea, n caz de coparticipare procesual, cererea de perimare sau actul de procedur ntreruptor de perimare al unuia folosete i celorlali (art. 251 alin. 1 C.proc.civ.). Calitatea prilor de participani la procesul civil atrage exercitarea unor drepturi procesuale dar i asumarea de obligaii procesuale. Coninuturile unor asemenea drepturi i obligaii avnd caracter procesual le regsim reflectate n principiile fundamentale ale procesului civil ca aparinnd deopotriv ambelor pri, deci att reclamantului ct i prtului, sau doar uneia dintre pri, reclamantului sau prtului. Amintim aici despre: dreptul de a adresa cereri instanei, dreptul de a participa la judecata pricinii, dreptul la aprare, dreptul de a recuza, dreptul de a efectua acte de dispoziie, etc., precum i despre obligaia de a exercita drepturile procesuale cu bun credin, obligaia prii care a pierdut procesul de a suporta cheltuielile de judecat, obligaia de a ndeplini actele de procedur n condiiile, n ordinea i la termenele stabilite de lege sau de instan etc. Exercitarea n alte condiii a drepturilor procesuale situeaz prile n sfera abuzului de drept procesual iar aprecierea exercitrii abuzive a unor asemenea drepturi este atributul instanei de judecat. Sanciunile ce pot interveni ntr-o atare situaie sunt diverse i pot consta n respingerea cererii sau admiterea sa doar n parte, anularea actului de procedur astfel ntocmit i a celui subsecvent, aplicarea amenzii judiciare, obligarea la plata de despgubiri, etc. 2. Participarea terilor la procesul civil n cadrul procesului civil, n afara prilor ntre care s-a stabilit iniial raportul juridic procesual, mai pot interveni i alte persoane ce dobndesc, de asemenea, calitatea de pri. Asemenea persoane, denumite tere persoane, pot intra n proces din iniiativa prilor iniiale (intervenie forat) sau din propria lor iniiativ (intervenie voluntar). Cazurile n care poate avea loc participarea terilor n procesul civil n curs sunt urmtoarele: intervenia voluntar i intervenia forat.

47

A. Intervenia voluntar Intervenia voluntar (art. 49-56 C.proc.civ.) poate fi: a) intervenie principal atunci cnd cel care intervine invoc un drept al su; b) intervenia accesorie atunci cnd cel care intervine o face n interesul uneia dintre prile din proces, n aprarea dreptului acesteia. Cererea de intervenie principal, n interes propriu, se face sub forma unei cereri de chemare n judecat fiind ndreptat mpotriva ambelor pri iniiale (reclamant i prt) ntruct terul urmrete n contradictoriu cu acestea realizarea sau conservarea unui drept ce-i aparine. Cererea se poate face numai n faa primei instane i nainte de nchiderea dezbaterilor iar, cu nvoirea prilor, i n instana de apel. Cererea de intervenie accesorie, n interesul uneia din pri, se poate face oricnd n cursul procesului chiar naintea instanei de recurs. Ambele cereri de intervenie au natura unor cereri incidentale n proces iar competena de soluionare aparine instanei sesizat cu cererea principal. Instana este obligat s se pronune mai nti, dup ascultarea prilor i a celui care intervine, asupra ncuviinrii n principiu a cererii de intervenie printr-o ncheiere interlocutorie ce nu se poate ataca dect odat cu fondul. n cazul constatrii admisibilitii n principiu a cererii de intervenie, instana va dispune comunicarea acesteia prilor iniiale i, n cazurile n care ntmpinarea este obligatorie, va fixa termenul n care va trebui depus. Intervenientul va lua procedura n starea n care se afl la momentul admiterii cererii sale iar actele de procedur viitoare se vor ndeplini i fa de el. Intervenientul principal are o poziie independent n proces fa de celelalte pri n timp ce intervenientul accesoriu poate ndeplini doar acele acte de procedur ce profit prii n favoarea creia a intervenit ( art. 54 C.proc.civ.). De regul cererea de intervenie se judec odat cu cererea principal i numai n cazul n care judecarea cererii principale ar fi ntrziat prin intervenia n interes propriu instana poate dispune disjungerea pentru a fi judecat separat. B. Intervenia forat Chemarea n judecat a altor persoane Chemarea n judecat a altor persoane (art. 57-59 C.proc.civ.) poate avea loc numai n cazul cnd terul ar pretinde aceleai drepturi ca i reclamantul. De exemplu, prtul chemat n judecat de unul dintre creditorii si poate solicita chemarea n judecat i a celorlali creditori pentru ca n ipoteza n care se va stabili c datoreaz suma pretins prin aciune principal s-i execute obligaia fa de toi creditorii1.
1

I. Le, Principiile, p. 104.

48

Cererea de chemare n judecat a altor persoane care pretind aceleai drepturi ca i reclamantul poate fi fcut de reclamant pn la nchiderea dezbaterilor naintea primei instane i de ctre prt odat cu ntmpinarea iar atunci cnd ntmpinarea nu este obligatorie cel mai trziu la prima zi de nfiare. Nerespectarea acestor termene atrage judecarea separat a cererii afar de cazul n care prile consimt s se judece mpreun (art. 135 C.proc.civ.). Dei legea nu prevede n mod expres, cererea de chemare n judecat a altor persoane trebuie s ntruneasc condiiile de form corespunztoare unei cereri de chemare n judecat, se motiveaz i se comunic att celui chemat ct i prii potrivnice. Terului i se comunic alturat cererii copii de pe cererea de chemare n judecat, ntmpinare i de pe nscrisurile de la dosar. Cel chemat n judecat dobndete n proces calitatea de intervenient n interes propriu iar hotrrea i va fi opozabil. n principiu, din momentul introducerii sale n proces terul dobndete independen procesual, poziie care-i confer posibilitatea de a renuna la aciune sau la dreptul pretins. Renunarea prii principale la cererea de introducere a terului n proces devine astfel ineficient tocmai datorit poziiei independente dobndit de ctre acesta din urm. Aceast soluie se ntemeiaz i pe caracterul preventiv al instituiei cercetate. Pe de alt parte, valorificarea unui drept propriu de ctre teri nu poate depinde exclusiv de voina prii care a solicitat introducerea sa n cauz1. Cnd prtul, chemat n judecat pentru o datorie bneasc, recunoate datoria i declar c voiete s o execute fa de cel care i va stabili judectorete dreptul, el va fi scos din judecat dac depune suma datorat. n acest caz judecata va urma numai ntre reclamant i cel chemat n judecat (art. 59 C.proc.civ.). Chemarea n garanie Chemarea n garanie (art. 60-63 C.proc.civ.) reprezint acea form de participare a terilor la activitatea judiciar care confer uneia dintre pri posibilitatea de a solicita introducerea n proces a acelor persoane ce ar avea obligaia de garanie sau de despgubire n ipoteza n care partea respectiv ar pierde procesul2. Cererea de chemare n garanie este admisibil nu numai n cazul drepturilor garantate legal sau convenional, ci i ori de cte ori partea care ar cdea n pretenii s-ar putea ntoarce mpotriva altei persoane cu o cerere n despgubiri (de exemplu, n cazul rspunderii comitentului pentru fapta prepusului su)3. Cererea de chemare n garanie se face n condiiile de form prevzute pentru cererea de chemare n judecat. Cererea fcut de prt
1 2

I. Le, Principiile, p. 106. I. Le, Principiile, p. 107. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 333.

49

se depune odat cu ntmpinarea iar dac ntmpinarea nu este obligatorie cel mai trziu la prima zi de nfiare. Cererea fcut de reclamant se depune pn la nchiderea dezbaterilor, naintea primei instane. Sanciunea nedepunerii n termen a cererii de chemare n garanie este judecarea sa separat dac prile nu consimt s se judece mpreun. Cererea de chemare n garanie se comunic terului i, dac ntmpinarea este obligatorie, instana va stabili termenul n care aceasta urmeaz s fie depus. Cererea de chemare n garanie se judec odat cu cererea principal. Cnd judecarea cererii principale ar fi ntrziat de cererea de chemare n garanie instana poate dispune disjungerea ei pentru a fi judecate deosebit (art. 63 C.proc.civ.). De precizat c, soluionarea cererii de chemare n garanie depinde de soluia dat de instana de judecat cererii principale, influennd totodat i modul de soluionare n cile de atac ct i judecata n fond dup casare. Artarea titularului dreptului Artarea titularului dreptului (art. 64-66 C.proc.civ.) poate fi fcut numai de ctre prtul care deinnd un lucru pentru altul sau care exercitnd n numele altuia un drept asupra unui lucru este chemat n judecat de ctre o persoan care pretinde un drept real asupra lucrului. Cererea trebuie motivat i se depune de prt odat cu ntmpinarea iar, dac aceasta nu este obligatorie cel mai trziu la prima zi de nfiare. Cererea se comunic persoanei artat ca titular al dreptului mpreun cu citaia i copiile de pe cererea de chemare n judecat i nscrisurile de la dosar. Dac cel artat ca titular al dreptului recunoate susinerile prtului i reclamantul consimte el va lua locul prtului care va fi scos din judecat. Dac reclamantul nu consimte ca locul prtului s fie luat de ter, n literatura de specialitate s-a dat soluia ca terul s rmn n proces n calitate de intervenient sau ca judecata s continue fr s se modifice raportul procesual stabilit prin cererea de chemare n judecat, iar dac se stabilete n urma dezbaterilor c titularul dreptului de proprietate este terul indicat s se resping cererea ca fiind greit ndreptat, deci ca fiind introdus mpotriva unei persoane lipsite de calitate procesual pasiv1. Dac terul dei citat nu se nfieaz ori tgduiete artrile prtului el va dobndi calitate de intervenient n interes propriu iar hotrrea i va fi opozabil.

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 336-337.

50

3. Reprezentarea judiciar convenional a prilor n procesul civil Potrivit art. 64 alin. 1 C.proc.civ. prile pot s exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar. Este astfel reglementat posibilitatea recunoscut prin lege prilor de a sta n procesul civil fie personal fie printr-un reprezentant convenional. Sunt ns unele cazuri n care dreptul de a fi reprezentat n justiie este restrns n sensul c partea este obligat s se prezinte personal n instan. De exemplu, n cazul divorului n faa instanelor de fond prile se vor nfia n persoan, cu excepiile prevzute de art. 614 C.proc.civ., etc. Pot avea calitatea de mandatari pentru pri fie avocatul fie o alt persoan. Dac mandatul este dat unei alte persoane dect unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii dect prin avocat, cu excepia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezint partea. Potrivit art. 2 alin. 3 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea i exercitarea profesiei de avocat, avocatul are dreptul s asiste i s reprezinte persoanele fizice i juridice n faa instanelor autoritii judectoreti i a altor organe de jurisdicie, a organelor de urmrire penal, a autoritilor i instituiilor publice, precum i n faa altor persoane fizice sau juridice, care au obligaia s permit i s asigure avocatului desfurarea nestingherit a activitii sale, n condiiile legii. Avocatul care a asistat o parte la judecarea pricinii chiar fr mandat, poate face orice acte n vederea pstrrii drepturilor supuse unui termen i care s-ar pierde prin neexercitarea lor la timp. El poate, de asemenea, s exercite orice cale de atac mpotriva hotrrii date iar toate actele de procedur se vor ndeplini numai fa de partea nsi. De menionat c, potrivit legii, asistarea de ctre avocat nu este cerut doctorilor sau liceniailor n drept cnd ei sunt mandatari n pricinile soului sau rudelor pn la gradul al patrulea inclusiv. De asemenea, asistarea de ctre avocat nu este cerut la judectorie cnd partea este reprezentat prin so sau rud pn la al patrulea grad inclusiv. Cnd dreptul de reprezentare izvorte din lege sau dintr-o dispoziie judectoreasc, asistarea reprezentantului de ctre un avocat nu este obligatorie. Procura pentru exerciiul dreptului de chemare n judecat trebuie fcut printr-un nscris sub semntur legalizat; n cazul cnd procura este dat unui avocat semntura va fi certificat potrivit legii avocailor. Dreptul de reprezentare mai poate fi dat prin declaraie verbal fcut n instan i trecut n ncheierea de edin. Mandatul este presupus dat pentru toate actele judecii dar poate fi restrns numai la anumite acte sau pentru o anumit instan. Legea mai prevede necesitatea existenei unei procuri speciale n vederea efecturii unor acte de dispoziie precum recunoaterile privitoare la drepturile n judecat, renunrile ori propunerile de tranzacie.

51

Spre deosebire de mandatul de drept comun, mandatul judiciar nu nceteaz prin moartea celui care l-a dat i nici dac acesta a devenit incapabil, ci dinuie pn la retragerea lui de ctre motenitori sau de ctre reprezentantul legal al incapabilului. Retragerea mandatului ct i renunarea la mandat nu pot fi opuse celorlalte pri din proces dect de la comunicare, afar de cazul cnd au fost fcute n instan i n prezena prilor. De asemenea, mandatarul care renun la mputernicire este inut s ntiineze att pe cel care i-a dat mandatul ct i instana, cu cel puin 15 zile nainte de termenul de nfiare sau de ndeplinirea termenelor cilor de atac. n cazul n care reprezentantul prii nu face dovada calitii sale instana poate da un termen pentru ndeplinirea unor asemenea lipsuri i numai dac astfel nu se mplinesc va anula cererea. Excepia lipsei dovezii calitii de reprezentant poate fi invocat n orice stare a pricinii iar titularul dreptului poate ratifica actele fcute de persoana ce nu avea calitatea de reprezentant1.

Seciunea 4 Procurorul
Calitatea de parte n proces a procurorului a fcut obiectul analizei literaturii de specialitate conturndu-se cu aceast ocazie mai multe opinii. S-a cristalizat ns ideea potrivit creia procurorul, pstrnd calitatea de organ al statului, vegheaz la respectarea legii n activitatea de judecat i pentru a-i ndeplini aceast calitate are poziia de parte n procesul civil2. Considerarea procurorului drept parte n procesul civil nu trebuie fcut fr a se evidenia ns statutul su diferit de al prilor principale. Chiar dac nu figureaz n raportul de drept substanial dedus judecii procurorul intervine n activitatea judiciar pentru a apra interesele generale ale societii precum i drepturile i libertile cetenilor, i n cazul su fiind prevzute drepturi i obligaii avnd caracter procesual. Potrivit art. 62 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar procurorii i exercit funciile n conformitate cu legea, respect i protejeaz demnitatea uman i apr drepturile persoanei. Printre atribuiile ce revin procurorilor identificm n materia procesului civil pe cele referitoare la: exercitarea aciunii civile n cazurile prevzute de lege, participarea n condiiile legii la edinele de judecat i rolul activ pe care l are n aflarea adevrului, exercitarea cilor de atac mpotriva hotrrilor judectoreti n condiiile prevzute de lege, aprarea drepturilor i intereselor legitime ale minorilor, ale persoanelor puse sub interdicie, ale dispruilor i ale altor persoane n condiiile legii, exercitarea altor atribuii prevzute de lege. Potrivit art. 45 C.proc.civ., Ministerul Public poate porni aciune civil ori de cte ori este necesar pentru aprarea drepturilor i intereselor legitime ale minorilor, ale persoanelor puse sub interdicie i ale dispruilor, precum i n alte cazuri prevzute de lege.
1 2

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 348. Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 349.

52

n cazul n care procurorul a pornit aciunea, titularul dreptului la care se refer aciunea va fi introdus n proces. El se va putea folosi de dispoziiile prevzute n art. 246, 247 i 271-273, iar n cazul n care procurorul i-ar retrage cererea va putea cere continuarea judecii. Textul limiteaz aadar exerciiul dreptului la aciune al procurorului la situaiile expres determinate de lege cu luarea n considerare i a poziiei procesuale a titularului dreptului invocat. n ceea ce privete participarea la judecat, procurorul poate pune concluzii n orice proces civil, n orice faz a acestuia, dac apreciaz c este necesar pentru aprarea ordinii de drept, a drepturilor i libertilor cetenilor. n anumite cazuri prevzute de lege, participarea i punerea concluziilor de ctre procuror sunt obligatorii. De exemplu, n materia punerii sub interdicie i a ridicrii interdiciei (art. 33, 35 din Decretul nr. 32/1954), a declarrii dispariiei i a morii (art. 38, 42 din Decretul nr. 32/1954), a ncuviinrii adopiei (art. 63 din Legea nr. 273/2004), a contenciosului administrativ (art.1 din Legea nr. 554/2004) etc. n cazurile n care participarea procurorului n procesul civil este obligatorie nerespectarea unei asemenea dispoziii atrage nulitatea hotrrii pronunate de ctre instan. Procurorul poate, n condiiile legii, s exercite cile de atac mpotriva oricror hotrri iar n cazurile n care pornete aciunea civil poate s cear punerea n executare a hotrrilor pronunate n favoarea persoanelor a cror drepturi i interese au fost aprate. Soluia a fost considerat fireasc ntruct nu i se pot acorda procurorului mai multe drepturi n materia executrii silite dect cele recunoscute n legtur cu exerciiul nsui al aciunii civile1. Actele procesuale de dispoziie reglementate de art. 246, 247 i 271-273 sau de alte dispoziii legale, fcute n orice proces de reprezentanii persoanelor prevzute la art. 45 alin. 1, nu vor mpiedica judecata dac instana apreciaz c ele nu sunt n interesul acelor persoane ( art. 45 ind. 1 C.proc.civ.).

I. Le, Principiile, p. 137.

53

Test de evaluare
1. Constituie subieci ai procesului civil: a. judectori, procurorii, grefierii i magistraii asisteni; b. instana judectoreasc, prile, procurorul, organul de executare; c. reprezentanii prilor din proces; d. martorii, experii, interpreii, avocaii. 2. Normele care prevd compunerea instanei au caracter: a. facultativ; b. imperativ; c. dispozitiv; d. supletiv. 3. Dac unii dintre reclamani sau dintre pri nu s-au nfiat sau nu au ndeplinit un act de procedur n termen: a. judecata va nceta cu privire la ei; b. judecata va continua cu privire la ei; c. acetia vor fi scoi din cauz; d. acestora li se va aplica sanciunea perimrii. 4. Cererea de intervenie voluntar n proces poate fi fcut: a. numai de ctre terul interesat; b. numai de ctre reclamant; c. numai de ctre prt; d. de instan, din oficiu. 5. Cererea de intervenie accesorie se poate face: a. numai n faa primei instane; b. pn la prima zi de nfiare; c. pn la nchiderea dezbaterilor; d. n faa primei instane, n apel i chiar naintea instanei de recurs. 6. Chemarea n judecat a altor persoane se face cu privire la o persoan care ar putea invoca aceleai drepturi ca i: a. reclamantul; b. prtul; c. avocatul; d. reclamantul sau prtul, dup caz. 7. Nedepunerea n termen a cererii de chemare n garanie: a. atrage judecarea separat a cererii; b. atrage aplicarea sanciunii amenzii judiciare; c. atrage respingerea ca tardiv a cererii; d. atrage judecarea separat a cererii, dac prile nu consimt s se judece mpreun.

54

8. Actele procesuale de dispoziie (renunarea, achiesarea, tranzacia) pot fi ndeplinite de mandatar: a. dac are procur general; b. dac are procur special n acest sens; c. dac are calitatea de parte n proces; d. dac cealalt parte n proces nu se opune. 9. Incompatibilitatea i privete: a. pe procurori; b. pe grefieri; c. pe magistraii asisteni; d. pe judectori. 10. Este reglementat de norme imperative: a. abinerea; b. recuzarea; c. reprezentarea prilor n proces; d. att abinerea ct i recuzarea. 11. Nu se admit ca mijloc de prob pentru dovedirea motivelor de recuzare: a. proba cu nscrisuri; b. proba cu martori; c. interogatoriul; d. prezumiile. 12. ncuviinarea n principiu a interveniei se face: a. numai cu privire la intervenia principal; b. numai cu privire la intervenia accesorie; c. cu privire att la intervenia principal ct i la intervenia accesorie; d. numai cu privire la intervenia forat. 13. Cererea de intervenie voluntar se judec: a. de instana sesizat cu cererea principal; b. de instana competent dup materie; c. de instana de la domiciliul intervenientului; d. de instana de la domiciliul reprezentantului prii. 14. Cererea de artare a titularului dreptului: a. se poate face numai de instan, din oficiu; b. se poate face numai de prt; c. se poate face numai de reclamant; d. nu poate fi fcut n cazul cererilor prin care se valorific un drept real.

55

15. Mandatul dat pentru reprezentarea n proces nceteaz: a. prin moartea celui care l-a dat; b. dac cel care l-a dat a devenit incapabil; c. prin retragerea lui de ctre motenitorii mandantului reprezentanii mandantului incapabil; d. numai cu ncuviinarea n principiu a instanei. 16. Instana decide asupra cererii de recuzare: a. n edin public; b. numai cu prezena prilor; c. cu ascultarea judectorului recuzat; d. cu participarea avocatului prii care a formulat cererea.

sau

de

17. Procurorul, n cazul n care i-a spus prerea cu privire la pricina care se judec: a. nu mai poate participa la judecarea acelei pricini; b. poate participa n continuare la judecarea acelei pricini; c. poate participa n continuare la judecarea acelei pricini numai cu consimmntul prilor; d. poate participa n continuare la judecarea acelei pricini numai cu ncuviinarea instanei. 18. Exist incompatibilitate n urmtoarele cazuri: a. cnd judectorul este so cu una din pri; b. cnd judectorul este rud sau afin pn la gradul al patrulea inclusiv cu vreuna din pri; c. cnd judectorul este tutore sau curator al uneia din pri; d. cnd judectorul care a pronunat o hotrre ntr-o pricin ia parte la judecarea aceleiai pricini n apel sau recurs. 19. ncheierea prin care s-a respins recuzarea: a. poate fi atacat doar o dat cu fondul; b. poate fi atacat separat n termen de 15 zile; c. poate fi atacat fr ndeplinirea unui termen sau unei condiii; d. nu este supus nici unei ci de atac. 20. Asistarea reprezentantului n proces de ctre avocat nu este obligatorie: a. dac mandantul dispune expres acest lucru; b. dac partea advers consimte la acest lucru; c. dac dreptul de reprezentare izvorte din lege sau dintr-o dispoziie judectoreasc; d. dac avocatul refuz s-l asiste pe reprezentant.

56

CAPITOLUL IV COMPETENA
Seciunea 1 Noiune. Clasificare
Competena poate fi exprimat n cel puin dou sensuri conjuncte: a) obiectiv, competena este spaiul activitii funcionale a unui organ de stat, zona activitii lui normale1; b) subiectiv, ea semnific aptitudinea sau puterea de care dispune organul n ndeplinirea misiunii la care e destinat2, aptitudinea de a ndeplini o aciune determinat3 sau, pe scurt, puterea de a face ceva. Raportnd termenul competen la autoritile judectoreti, la autoritile de jurisdicie, acesta semnific determinarea i cuprinderea prerogativelor jurisdicionale ale acestor autoriti, termenul generic de competen dobndind astfel o semnificaie specific competena jurisdicional4. El semnific deci ceea ce poate s fac, potrivit funciei ei, coninutului i cuprinderii acesteia, determinate prin lege, o instan judectoreasc (aptitudinea recunoscut de lege unei instane judectoreti de a judeca un anumit litigiu5). Cazurile i condiiile n care o instan judectoreasc are ndreptirea legal de a soluiona o anumit cauz civil se determin prin intermediul regulilor de competen. Legislaia noastr folosete criterii diferite pentru determinarea competenei instanelor judectoreti. Pe de alt parte, trebuie s precizm c nu toate litigiile civile sunt de competena instanelor judectoreti. Exist litigii care se soluioneaz de alte autoriti statale sau de alte organe dect instanele judectoreti. Aadar, prima problem ce se poate ivi n legtur cu sesizarea unui organ de justiie este aceea de a determina dac litigiul respectiv intr sau nu n sfera de activitate a autoritii judectoreti sau dimpotriv a altor autoriti statale. O atare delimitare se poate realiza prin intermediul regulilor de competen general. Dup ce se stabilete c o anumit cauz civil intr n sfera de activitate a autoritii judectoreti este necesar s precizm care anume dintre diferitele instane are cderea de a soluiona cauza respectiv. Delimitarea activitii instanelor judectoreti, ntre ele, se realizeaz prin intermediul regulilor competenei jurisdicionale. n cadrul competenei jurisdicionale distingem competena material6 i competena teritorial,
E. Herovanu, Principiile, p. 479. Idem. 3 A. Fettweis .a. Prcis de droit judiciaire, t.II, Bruxelles, 1971, p. 1. 4 H.Solus, R. Perrot, Droit judiciaire priv, t.II, Sirey, Paris, 1973, nr.1, p. 5. 5 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 136-137. A se vedea i S. Satta, C. Punzi, Diritto processuale civile, CEDAM, Padova, 1993, p. 28; J. van Compernolle, Droit judiciaire, p. 5. 6 n literatura noastr de specialitate este tradiional denumirea de competen material. A se vedea n sensul folosirii i a conceptului de competen de atribuiune, I.
2 1

57

dup cum ne raportm la instane judectoreti de grad diferit sau la instane de acelai grad. Competena material poate fi examinat, la rndul ei, sub dou aspecte: competena material funcional care se stabilete dup felul atribuiilor jurisdicionale ce revin fiecrei categorii de instane1 i competena material procesual, care se stabilete n raport de obiectul, valoarea sau natura litigiului dedus judecii2. Competena teritorial se poate nfia i ea sub mai multe forme: competena teritorial de drept comun, competena teritorial alternativ (facultativ) i competena teritorial exclusiv (excepional), dup cum cererea se introduce la instana de drept comun din punct de vedere teritorial (art.5 C.proc.civ. precizeaz c cererea se face la instana domiciliului prtului), reclamantul are alegerea ntre mai multe instane deopotriv competente s soluioneze acel litigiu (de exemplu, potrivit art. 9 C.proc.civ., n cazul coparticiprii procesuale pasive, cererea poate fi fcut la instana competent pentru oricare dintre debitorii principali) sau cererea trebuie introdus numai la o anumit instan (de exemplu, cererile referitoare la aciunile reale imobiliare se fac numai la instana n circumscripia creia se afl nemictoarele art. 13 alin. 1 C.proc.civ.; cererile n materie succesoral i avnd un anume obiect se fac la instana celui din urm domiciliu al lui de cuius art. 14, alin. 1 C.proc.civ.). O ultim clasificare este aceea n competen absolut i competen relativ. a. Competena absolut este considerat acea form de competen care este reglementat de norme imperative i este de ordine public. Combinnd art. 19 C.proc.civ. cu art. 159 C.proc.civ. ar rezulta c suntem n prezena unei competene absolute atunci cnd este vorba de competena general, de competena material i de competena teritorial exclusiv. ntr-adevr, n sensul art. 19 C.proc.civ., prile pot conveni asupra competenei teritoriale, afar de cazurile prevzute de art. 13-16 C.proc.civ., adic: cererile privitoare la bunuri imobile art. 13; n materie de motenire art. 14; cererile n materie de societate art. 15; cererile n materia reorganizrii judiciare i a falimentului, care sunt de competena exclusiv a tribunalului n circumscripia cruia se afl sediul principal al debitorului art. 16. b. Competena relativ este considerat acea form de competen care este reglementat de norme dispozitive i este de interes privat. Din acelai art. 19 C.proc.civ. rezult c are un caracter relativ numai competena teritorial n pricini privitoare la bunuri, exceptnd cazurile prevzute de art. 13-16 C.proc.civ.

Le, op. cit., p. 144; I. Deleanu, op. cit., p. 312-313, denumirea capitolului I din Titlul al IIIlea al Codului francez de procedur civil. 1 De exemplu, potrivit art. 1 alin. 1 pct.1 C.proc.civ., judectoriile judec, n prim instan, toate procesele i cererile, n afar de cele date prin lege n competena altor instane. 2 De exemplu, potrivit art. 2 alin. 1, pct.1 C.proc.civ., tribunalele judec, n prim instan, cererile privind ncuviinarea adopiilor, procesele i cererile n materie de expropriere; procesele i cererile n materie comercial al cror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei.

58

Seciunea 2 Competena general a instanelor judectoreti


1. Precizri judectoreti privind competena general a instanelor

Conform art. 126 alin. 1 din Constituie justiia se realizeaz prin nalta Curte de Casaie i Justiie i prin celelalte instane judectoreti stabilite de lege1. Textul constituional nu se refer, ns, numai la instanele judectoreti, ci i la alte organe care, n condiiile legii, desfoar i o activitate jurisdicional. Instanele judec toate procesele privind raporturile juridice civile, comerciale, de munc, de familie, administrative, penale, precum i orice alte cauze pentru care legea nu stabilete o alt competen; de asemenea, pe lng instanele judectoreti, mai au competen i alte organe jurisdicionale. Aceste organe rezolv uneori toate litigiile care apar ntr-un anumit domeniu, alteori numai litigiile anume prevzute de lege. Pe de alt parte, se prevede uneori competena instanelor judectoreti de a controla hotrrile pronunate de aceste organe. n aceste condiii, pentru a stabili competena general a instanelor judectoreti, este necesar s fie identificate punctele de contact care exist ntre activitatea instanelor judectoreti i cea a altor organe de jurisdicie sau cu activitate jurisdicional2. Examinm n continuare cele mai semnificative, posibile puncte de contact. 2. Competena n materia controlului de constituionalitate Potrivit dispoziiilor art. 146 din Constituie, Curtea Constituional exercit controlul de constituionalitate, control care vizeaz: legile nainte de promulgare; tratatele i acordurile internaionale; regulamentele Parlamentului; excepiile de neconstituionalitate privind legile i ordonanele; conflictele juridice de natur constituional dintre autoritile publice, etc. Observaii: 1) excepia de neconstituionalitate nu poate fi invocat dect n faa instanelor judectoreti, astfel cum sunt definite de art. 126 alin. 1 din Constituie, Legea nr. 304/2004 i Legea nr. 56/1993, deci nu i n faa altor organe cu atribuii jurisdicionale. 2) ordonanele pot fi atacate pe calea excepiei de neconstituionalitate numai pn n momentul n care se adopt legea de aprobare sau de respingere de ctre Parlament.
Art.1, alin. 1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar prevede de asemenea c puterea judectoreasc se exercit de nalta Curte de Casaie i Justiie i de celelalte instane judectoreti stabilite de lege. 2 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 372.
1

59

3) rezolvarea excepiilor de neconstituionalitate a legilor i a ordonanelor, se raporteaz la art. 154 alin. 1 din Constituie (legile i toate celelalte acte normative rmn n vigoare n msura n care ele nu contravin prezentei Constituii). n ceea ce privete competena de a controla constituionalitatea actelor cu caracter normativ de o for juridic inferioar legilor i ordonanelor (hotrrile Guvernului, ordinele minitrilor, etc.), aceasta revine instanelor judectoreti, n temeiul plenitudinii lor de competen, fie pe calea contenciosului administrativ, fie pe cale incidental, cu ocazia judecrii unui litigiu n care partea interesat, instana din oficiu sau procurorul (cnd particip la judecat), invoc excepia de nelegalitate a unui act administrativ, cu sau fr caracter normativ, de care se prevaleaz una din pri; dac se constat c excepia de nelegalitate este ntemeiat, instana nu va ine cont de acel act, dar nu va constata anularea acestuia1. Dac n cursul judecii se invoc excepia de neconstituionalitate a unei legi sau ordonane, de care depinde soluionarea cauzei, instana sau organul arbitral2 vor sesiza Curtea Constituional printr-o ncheiere care va cuprinde punctul de vedere al prilor i opinia organului judiciar asupra excepiei, fiind nsoit de dovezile propuse de pri. Dac excepia a fost invocat din oficiu de organul judiciar, ncheierea trebuie motivat i va cuprinde susinerile prilor i dovezile necesare. Pn la soluionarea excepiei de neconstituionalitate, judecarea cauzei se suspend (caz de suspendare legal obligatorie a judecii). Cnd excepia de neconstituionalitate este inadmisibil3, instana o va respinge printr-o ncheiere motivat, fr a mai sesiza Curtea Constituional (art. 23 din Legea nr. 47/1992). 3. Competena n materie electoral n materie electoral competena se mparte ntre instanele judectoreti i alte organe de jurisdicie ori cu activitate jurisdicional. Instanelor judectoreti le revin urmtoarele atribuii: a) n alegerile locale, potrivit Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritilor administraiei publice locale i Legii nr. 215/2001 a administraiei publice locale: mpotriva soluiei date de primar asupra ntmpinrii mpotriva omisiunilor, nscrierilor greite sau oricror erori din liste, se poate face contestaie n termen de 24 de ore de la comunicare. Contestaia se soluioneaz n termen de cel mult 3 zile de la nregistrare, de ctre judectorie n a crei raz teritorial se afl localitatea (art. 16 alin. 5 din Legea nr. 67/2004);
Gabriela Rducan, Drept procesual civil, Ed. All Beck, Bucureti, 2005, p. 52. Se observ c, dup revizuirea Constituiei prin Legea nr. 429/2003, excepia de neconstituionalitate poate fi ridicat nu numai n faa instanelor judectoreti, astfel cum sunt definite n art. 126 din Constituie i n Legea de organizare judiciar, ci i n faa organelor de arbitraj comercial. 3 Exemplu: constituionalitatea prevederii legale respective a fost stabilit potrivit art. 145 alin. 1 din Constituie sau printr-o decizie anterioar a Curii Constituionale.
2 1

60

n judeele n care se organizeaz alegeri pariale ntr-o singur circumscripie electoral, soluionarea sesizrilor prevzute la art. 33 alin. 1 lit. h este de competena judectoriei n a crei raz teritorial se afl circumscripia electoral, aceasta urmnd a se pronuna n termen de cel mult 3 zile de la nregistrarea sesizrilor i contestaiilor. Hotrrea este definitiv i irevocabil. Prevederile alin. 1 i 3 se aplic n mod corespunztor i n cazul municipiului Bucureti (art. 31 alin. 3 i 4 din Legea nr. 67/2004); judectoria sau, dup caz, tribunalul n crui raz teritorial se afl circumscripia electoral rezolv contestaiile privind admiterea sau respingerea candidaturilor (art. 48 din Legea nr. 67/2004); judectoria n crei raz teritorial se afl comuna sau oraul valideaz alegerea primarului, cu excepia primarului general al municipiului Bucureti, a crui validare o face preedintele Tribunalului Bucureti (art. 63 i 93 din Legea nr. 215/2001); hotrrea de validare sau invalidare a mandatelor consilierilor locali i judeeni poate fi atacat la instana de contencios administrativ (art. 32, 33 i 103 alin.1 din Legea nr. 215/2001); b) n alegerile parlamentare, potrivit Legii nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputailor i a Senatului: tribunalul n a crui raz teritorial se afl circumscripia electoral soluioneaz, n cel mult dou zile de la data primirii, contestaiile privind nregistrarea sau depunerea candidaturilor (art. 47 alin. 3); curtea de apel trebuie s soluioneze, n cel mult dou zile de la nregistrare, recursul mpotriva hotrrii date de tribunal asupra contestaiei (art. 47 alin. 4).; nalta Curte de Casaie i Justiie soluioneaz contestaiile mpotriva hotrrii Biroului Electoral Central de admitere sau de respingere a protocolului de constituire a alianei electorale (art.6 alin. 4 i 5); contestaiile privitoare la modul de formare i componena Biroului Electoral Central (art. 41 alin. 2); contestaiile privind nregistrarea semnelor electorale (art. 50 alin. 6). 4. Competena n materia contenciosului administrativ Doctrina, precum i unele prevederi legale disting: contenciosul administrativ exercitat de instane potrivit procedurii de drept comun; contenciosul administrativ exercitat de instane n temeiul legii speciale de contencios; contenciosul administrativ exercitat de jurisdicii speciale administrative. n sistemul Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, potrivit art. 1, orice persoan care se consider vtmat ntr-un drept al su ori ntr-un interes legitim, de ctre o autoritate public, printr-un act administrativ sau prin nesoluionarea n termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaterea dreptului pretins sau a interesului legitim 61

i repararea pagubei ce i-a fost cauzat. Interesul legitim poate fi att privat ct i public. De asemenea, are deschis calea la aciune n faa instanei de contencios administrativ i persoana care a fost vtmat ntr-un drept al su ori ntr-un interes legitim prin intermediul unui act administrativ cu caracter individual, ce fusese adresat altui subiect de drept. Persoana care se consider vtmat n drepturile sau n interesele sale legitime, prin ordonane/dispoziii din ordonane ale Guvernului neconstituionale, poate sesiza instana de contencios administrativ, n condiiile prezentei legi (art. 1 alin. 7). Legitimarea procesual activ este recunoscut i: a. Avocatului Poporului, n urma controlului realizat (conform legii sale organice) n temeiul sesizrii unei persoane fizice, atunci cnd apreciaz c ilegalitatea actului/excesul de putere al autoritii administrative nu poate fi nlturat dect pe calea justiiei; n aceast ipotez, Avocatul Poporului poate sesiza instana competent de contencios administrativ de la domiciliul petentului, caz n care petiionarul dobndete de drept calitatea de reclamant, i va fi citat n proces n aceast calitate; b. Ministerului Public, dac apreciaz c nerespectarea drepturilor, libertilor i intereselor legitime ale persoanelor se datoreaz existenei unor acte administrative unilaterale individuale ale autoritilor publice emise prin exces de putere; n aceast ipotez, Ministerul Public sesizeaz instana de contencios administrativ de la domiciliul persoanei fizice/de la sediul persoanei juridice vtmate, caz n care petiionarul dobndete de drept calitatea de reclamant, i va fi citat n proces n aceast calitate; de asemenea, atunci cnd Ministerul Public apreciaz c prin excesul de putere materializat n emiterea unui act administrativ normativ, se vatm un interes public, va sesiza instana de contencios administrativ competent, de la sediul autoritii publice emitente; c. chiar i autoritatea public emitent a unui act administrativ nelegal poate solicita instanei constatarea nulitii acestuia, n cazul n care actul n-ar mai putea fi revocat, deoarece a intrat n circuitul civil, producnd efecte juridice: dac se admite aciunea, la cerere, instana se va pronuna i asupra legalitii actelor civile ncheiate n baza actului administrativ nelegal, ca i asupra efectelor civile produse de acesta; d. aciunile n contencios administrativ pot fi introduse i de prefect, de Agenia Naional a Funcionarilor Publici, ca i de orice alt persoan de drept public vtmat ntr-un drept ori atunci cnd este vtmat un interes legitim. A. Excepia de nelegalitate Conform art. 4 din lege, instana poate cerceta oricnd, n cadrul unui proces, pe cale de excepie, la cererea prii sau din oficiu, legalitatea unui act administrativ unilateral (excepie de fond, absolut); dac instana constat c de actul administrativ depinde soluionarea litigiului pe fond, va suspenda cauza i va sesiza prin ncheiere motivat instana de contencios administrativ competent; aceast din urm instan se

62

pronun (n procedura de urgen), n edin public, cu citarea prilor, hotrrea pronunat fiind supus recursului, n 48 de ore de la pronunare sau de la comunicare; recursul se judec n 3 zile de la nregistrare, cu citarea prilor prin publicitate; dac instana de contencios administrativ a constatat nelegalitatea actului, instana n faa creia s-a invocat excepia de nelegalitate va judeca cauza, ignornd actul a crui nelegalitate s-a constatat. B. Competena material i teritorial Competena material de prim instan i competena teritorial a instanei de contencios administrativ, sunt reglementate n urmtorii termeni: a) litigiile privind actele administrative emise sau ncheiate de autoritile publice locale i judeene, precum i cele care privesc taxe i impozite, contribuii, datorii vamale i accesorii ale acestora, de pn la 5 miliarde lei, se soluioneaz, n fond, de tribunalele administrativ-fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau ncheiate de autoritile publice centrale, precum i cele care privesc taxe i impozite, contribuii, datorii vamale i accesorii ale acestora, mai mari de 5 miliarde lei, se soluioneaz n fond, de seciile de contencios administrativ i fiscal ale curilor de apel dac prin lege special nu se prevede altfel (art. 10 alin.1); b) reclamantul se poate adresa instanei de la domiciliul su sau celei de la domiciliul prtului; dac reclamantul a optat pentru instana de la domiciliul prtului, nu se poate invoca excepia necompetenei teritoriale (art. 10 alin. 3). Pentru sesizarea instanei trebuie s se in cont de urmtoarele aspecte1: 1. actul atacat este un act administrativ sau s fie vorba de refuzul de a soluiona n termen legal o cerere privitoare la un drept ori un interes legitim; 2. actul atacat s emane de la o autoritate public; 3. actul s produc o vtmare unei peroane fizice sau juridice ntrun drept recunoscut de lege ori ntr-un interes legitim; 4. s se fi ndeplinit procedura prealabil prevzut de lege prin care s se solicite autoritii publice emitente sau organului ierarhic superior, dup caz, reexaminarea unui act administrativ unilateral, n sensul revocrii acestuia. n cazul aciunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agenia Naional a Funcionarilor Publici sau al celor care privesc cererile celor vtmai prin ordonane sau dispoziii din ordonane, precum i n cazul prevzut la art. 4 alin. 2 nu este obligatorie procedura prealabil (art. 7 alin. 5); 5. actul s nu se ncadreze n excepiile prevzute de art. 5 din lege respectiv, actele administrative ale autoritilor publice care privesc raporturile acestora cu Parlamentul i actele de comandament cu caracter militar.
M. Tbrc, Drept procesual civil, vol. I, Ed. Universul Juridic, Bucureti, 2005, p. 229-230.
1

63

De asemenea, nu pot fi atacate pe calea contenciosului administrativ actele administrative pentru modificarea sau desfiinarea crora se prevede, prin lege organic, o alt procedur. Actele administrative emise pentru aplicarea regimului strii de rzboi, al strii de asediu sau al celei de urgen, cele care privesc aprarea i securitatea naional ori cele emise pentru restabilirea ordinii publice, precum i pentru nlturarea consecinelor calamitilor naturale, epidemiilor i epizootiilor pot fi atacate numai pentru exces de putere; 6. reclamantul va anexa la aciune copia actului administrativ pe care l atacat sau, dup caz, rspunsul autoritii publice prin care i se comunic refuzul rezolvrii cererii sale. n situaia n care reclamantul nu a primit nici un rspuns la cererea sa, va depune la dosar copia cererii, certificat prin numrul i data nregistrrii la autoritatea public, precum i orice nscris care face dovada ndeplinirii procedurii prealabile (art. 12). 5. Competena n alte materii a) n materia litigiilor de munc, competena aparine, de regul, instanelor judectoreti1. Exist totui i alte competene, ca de exemplu: Consiliul Superior al Magistraturii pentru judectori, comisia de disciplin a Ministerului Public pentru procurori i comisia disciplinar pentru magistraii asisteni de la nalta Curte de Casaie i Justiie (Legea nr. 304/2004 i Legea nr. 56/1993); Comisia de disciplin a baroului pentru abaterile svrite de avocaii din baroul respectiv (Legea nr. 51/1995 cu modificrile i completrile ulterioare) etc. b) n materia rezolvrii unor diferende privind exercitarea drepturilor i ndatoririlor printeti competena aparine, dup caz, fie autoritii tutelare, fie instanelor judectoreti. Astfel: nenelegerile dintre prini cu privire la locuina copilului lor minor vor fi soluionare de instana de judecat (art. 100 alin. 2 i 4 C. fam.)2; n cazul existenei unor nenelegeri ntre prini cu privire la exercitarea drepturilor i ndeplinirea obligaiilor printeti, instana judectoreasc, dup ascultarea ambilor prini, hotrte potrivit interesului superior al copilului (art. 31 alin. 3 din Legea nr. 272/2004 privind protecia i promovarea drepturilor copilului); copilul care a mplinit vrsta de 14 ani poate s cear autoritii tutelare s decid asupra schimbrii locuinei dac aceasta este necesar pentru desvrirea nvturii ori pregtirii profesionale (art. 102 C. fam.)3. Pe de alt parte, copilul care a mplinit vrsta de 14 ani poate cere ncuviinarea instanei judectoreti de a-i schimba felul nvturii i al pregtirii profesionale (art. 47 alin. 3 din Legea nr. 272/2004 privind protecia i promovarea drepturilor copilului);
I. T. tefnescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I+II, Ed. Lumina Lex, Bucureti, 2003. Trib. jud. Bacu, dec. civ. nr.25/1973, R.R.D. nr. 6/1974, p. 71. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 399. n sensul c i n acest caz ar fi competent instana, vezi Trib. jud. Alba, dec. civ. nr. 733/1977, R.R.D. nr. 4/1978, p. 64; M. N. Costin, Filiaia i ocrotirea minorilor, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1980,p. 218.
2 1

64

cererea unui printe de a avea legturi personale cu copilul minor, formulat n timpul cstoriei, cnd soii sunt desprii n fapt i nu exist o hotrre judectoreasc de stabilire a locuinei minorului la unul dintre prini, este de competena autoritii tutelare1 (art. 99 C. fam., text ce i gsete aplicare ori de cte ori legea nu prevede expres altfel); aceeai cerere introdus dup ce a intervenit o hotrre judectoreasc de stabilire a locuinei minorului la unul dintre prini sau n cadrul procesului de divor ori dup desfacerea cstoriei este de competena instanelor judectoreti (soluia se impune ntruct msura privitoare la dreptul printelui de a avea legturi personale cu copilul minor are o natur accesorie, subsidiar msurii ncredinrii copilului prin hotrre judectoreasc)2; cererile privitoare la pensia de ntreinere sunt de competena instanei judectoreti (art. 42 alin. 1 i 3, art. 107 alin. 3 C. fam.); ncredinarea minorului unuia dintre prini, ca i rencredinarea acestuia se dispun de ctre instanele judectoreti. n doctrin3 s-a artat c n toate cazurile n care competena ar aparine autoritii tutelare, ar trebui s se admit c decizia pronunat de aceasta este supus controlului judectoresc, exercitat prin intermediul procedurii contenciosului administrativ. c) n materia actelor de stare civil competena poate s aparin serviciilor publice comunitare de eviden a persoanelor, comandantului navei sau aeronavei, reprezentanilor diplomatici sau consulari ai Romniei ori instanelor judectoreti. Potrivit Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civil, instanele judectoreti au competen n urmtoarele situaii: n cazul n care organele cu atribuii de stare civil refuz efectuarea unei nregistrri de stare civil, persoana nemulumit se poate adresa judectoriei n raza creia domiciliaz (art.10); dac declaraia de natere a fost fcut dup mai mult de un an de la data naterii, actul de natere poate fi ntocmit numai pe baza unei hotrri judectoreti irevocabile pronunat de judectoria n a crei raz teritorial domiciliaz persoana interesat ori se afl sediul instituiei de ocrotire (art. 21 alin. 1 i 2); anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civil se pot face numai n temeiul unei hotrri judectoreti irevocabile pronunat de judectoria n a crei raz teritorial este domiciliul sau, dup caz, sediul persoanei interesate, al autoritii administraiei publice locale, al consiliului judeean sau al parchetului,
I. Turcu, Not critic la dec. civ. nr. 789/1969 a Trib. jud. Cluj, R.R.D. nr.3/1970, p. 130-133; I. Filipescu, Sintez de practic judiciar privind dreptul printelui de a avea legturi personale cu copilul, R.R.D. nr. 6/1984, p. 42. n sensul c este competent tot instana judectoreasc chiar dac nu a intervenit n timpul cstoriei o hotrre de ncredinare, vezi C. Criu, Ordonana preedinial, Ed. Academiei, Bucureti, 1976, p. 106-107. 2 Trig. reg. Galai, dec. civ. nr. 1079/1963 cu nota I. Lupu, J. N. nr. 5/1965, p. 135-137, Plen. Trib. Supr., dec. de ndr. nr.20/1964, n ndreptar interdisciplinar, p. 270-271. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi, Drept procesual civil. Curs selectiv. Teste gril, ed. a II-a, Ed. All Beck, Bucureti, 2003, p. 114.
1

65

toate aceste persoane sau organe avnd legitimare procesual activ (art. 57 alin. 2). d) competena cu privire la nume Cererea de schimbare pe cale administrativ a numelui sau prenumelui se soluioneaz prin dispoziie de ctre preedintele consiliului judeean sau, dup caz, de primarul general al municipiului Bucureti. Dispoziia de respingere a cererii de schimbare a numelui sau prenumelui, poate fi contestat de ctre solicitant n condiiile legii contenciosului administrativ, reclamaia prealabil sesizrii instanei adresndu-se Inspectoratului Naional pentru Evidena Persoanelor, iar dispoziia de admitere a schimbrii numelui sau prenumelui poate fi atacat de orice persoan creia i-a fost vtmat prin aceasta un drept sau un interes legitim, la instana de contencios administrativ (art. 13, 18 i 21 din Ordonana Guvernului nr. 41/2003 privind dobndirea i schimbarea pe cale administrativ a numelui persoanelor fizice)1. Modificarea numelui de familie se dispune de ctre instanele judectoreti n cazul divorului (art. 40 C. fam.), al adopiei (art. 53 din Legea nr. 273/2004), al stabilirii filiaiei copilului din afara cstoriei fa de cel de-al doilea printe (art. 64 alin. 2 C. fam.), al declarrii nulitii cstoriei, al admiterii aciunii de tgad a paternitii, al admiterii cererii de contestare sau declarare a nulitii recunoaterii de filiaie. e) n materie succesoral, competena aparine instanei judectoreti sau notarului public, n funcie de caracterul contencios sau necontencios al cererii2. Astfel, dac ntre motenitori nu exist nenelegeri, procedura succesoral se desfoar n faa notarului public. De ndat ce nenelegerile apar, notarul public va suspenda procedura necontencioas din faa sa, i va ndruma prile s se adreseze instanei judectoreti (art. 78 din Lege nr. 36/1995)3. n cazul n care de la nceput exist nenelegeri se poate sesiza direct instana fr a fi deci nevoie ca notarul public s constate existena acestora4. Dac motenitorii i-au mprit bunurile prin bun nvoial, n ncheierea final a procedurii succesorale notariale se va arta modul de mpreal i bunurile succesorale atribuite fiecruia. n cazul n care

Potrivit art. 29 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, ori de cte ori ntro lege special anterioar prezentei legi se face trimitere la legea contenciosului administrativ nr. 29/1990 sau generic la instana de contencios administrativ, trimiterea se va socoti fcut la dispoziiile corespunztoare din aceast lege. 2 n general, notarul public are numai atribuii necontencioase. A se vedea pentru reglementarea anterioar, D. Rizeanu, Delimitarea competenei notariatului de stat de aceea a instanelor judectoreti n materie succesoral, R.R.D. nr. 8/1971, p. 65-67. 3 Este posibil ca instana s fie sesizat, chiar pe calea unei aciuni n constatare, numai cu privire la aspectele asupra crora motenitorii nu se neleg, iar dup rezolvarea acestora s se ntoarc la notarul public pentru finalizarea procedurii necontencioase Trib. Supr., col. civ., dec. nr. 1804/1960, C. D. 1960, p. 355 i dec. nr. 472/1964, C. D. 1964, p. 127; A. Ruffu, not critic la dec. civ. nr. 2989/1967 a Trib. reg. Oltenia, R.R.D. nr. 9/1968, p. 159. 4 Trib. Supr., col. civ., dec. nr. 884/1958, C. D. 1958, p. 214-217.

66

motenitorii nu s-au neles sau calea partajului judiciar este obligatorie1, trebuie s se adreseze instanei. Cu acordul tuturor motenitorilor, notarul public poate relua procedura notarial n vederea completrii ncheierii finale cu bunurile omise din masa succesoral, elibernd un certificat de motenitor suplimentar. Nimic nu-i mpiedic pe motenitorii ntre care nu exist nenelegeri, s se adreseze instanei, iar nu notarului public, ntruct procedura notarial nu este obligatorie nainte de sesizarea instanei. Sunt ns o serie de cereri care pot fi soluionate numai de ctre instane: cererea de repunere n termenul de acceptare a succesiunii; cererea de anulare a declaraiei de acceptare sau de renunare la succesiune pentru vicii de consimmnt; cererea de rectificare a actelor de stare civil folosite ca dovezi n stabilirea legturii de rudenie. Anularea certificatului de motenitor se poate dispune numai de ctre instana judectoreasc. n cazul n care certificatul de motenitor a fost anulat, notarul public va elibera un nou certificat, conform hotrrii judectoreti. f) competena n materia proteciei copilului. Potrivit legii nr. 272/2004 privind protecia i promovarea drepturilor copilului, msurile de protecie special a copilului plasamentul, plasamentul n regim de urgen i supravegherea specializat se iau dup caz, de ctre comisia pentru protecia copilului de directorul direciei generale de asisten social i protecia copilului din unitatea administrativ-teritorial n care se afl copilul gsit sau cel abandonat de ctre mam n uniti sanitare ori copilul abuzat sau neglijat, sau de instana judectoreasc. Prinii, precum i copilul care a mplinit vrsta de 14 ani au dreptul s atace n instan msurile de protecie special instituite n temeiul legii (art. 57). De asemenea, instana poate s dispun modificarea sau ncetarea msurii de protecie special, n cazul n care mprejurrile avute n vedere la stabilirea msurii s-au schimbat (art. 68)

Seciunea 3 Competena jurisdicional a instanelor judectoreti


n cadrul competenei jurisdicionale se distinge ntre competena material i competena teritorial. 1. Competena material Competena material presupune repartizarea pricinilor ntre instane de grad diferit.
Fa de dispoziiile art. 747 C. civ. i art. 6734 alin. 2 C.proc.civ., partajul judiciar este obligatoriu dac nu sunt prezeni toi coproprietarii sau printre cei interesai se afl i minori sau interzii i nu exist ncuviinarea prealabil a autoritii tutelare precum i a ocrotitorului legal.
1

67

Dup ce persoana interesat a stabilit c litigiul su este de competena instanelor judectoreti, iar nu a organelor din afara acestui sistem, trebuie s determine dac pricina este de competena judectoriei, a tribunalului, a tribunalului specializat, a curii de apel sau, atunci cnd este vorba de o cale de atac sau de anumite cereri, n cazurile prevzute de lege, dac este de competena naltei Curi de Casaie i Justiie1. Normele de competen material sunt stabilite: sub aspect funcional (dup felul atribuiilor jurisdicionale) determin i precizeaz funcia i rolul atribuite fiecreia dintre categoriile instanelor judectoreti; sub aspect procesual (dup obiectul, valoarea sau natura cererii) determin categoria de pricini ce pot fi soluionate, efectiv, de o anumit categorie de instane judectoreti. Competena material este reglementat de norme de ordine public, deci are caracter absolut, astfel nct prile nu pot conveni s deroge de la aceste norme, nici chiar cu autorizarea instanei2. A. Competena material a judectoriei Potrivit art. 1 C.proc.civ., judectoriile judec: a) n prim instan, toate procesele i cererile, n afar de cele date prin lege n competena altor instane. Prin urmare, judectoria este instan de drept comun n ceea ce privete judecata n prim instan, deci, ori de cte ori nu se prevede competena unei alte instane de a rezolva n prim instan o anumit cerere, aceasta va fi soluionat de judectorie. S-a spus3 c art. 1 pct. 1 C.proc.civ. stabilete nu numai competena material a judectoriei, ci chiar competena sa general, deoarece exclude din atribuiile sale soluionarea proceselor i cererilor date prin lege n competena altor instane. n acest caz, prin alte instane trebuie s se neleag nu numai instanele judectoreti prevzute de legea de organizare judiciar, ci i alte organe cu activitate jurisdicional, precum Curtea de Arbitraj Comercial Internaional de pe lng Camera de Comer i Industrie a Romniei, Comisia de reexaminare din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenii i Mrci, Consiliul Superior al Magistraturii. b) plngerile mpotriva hotrrilor autoritilor administraiei publice cu activitate jurisdicional i ale altor organe cu astfel de activitate, n cazurile prevzute de lege. Textul vizeaz controlul judectoresc4 exercitat de judectorii privind legalitatea i temeinicia hotrrilor pronunate de alte organe cu
M. Tbrc, op. cit., p. 235. A se vedea i C.S.J., s. civ., dec. nr. 458/1994, n Revista Dreptul, nr. 12/1994, p. 55. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 402. 4 Spre deosebire de controlul judectoresc,al crui obiect l formeaz hotrrile organelor de jurisdicie ori cu activitate jurisdicional, controlul judiciar are ca obiect hotrrile judectoreti. Pentru dezvoltri, a se vedea Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 323, I. Le, Tratat, p. 530, I. Deleanu, op. cit., p. 122, precum i Viorel Mihai Ciobanu, Consideraii generale cu privire la cile de atac devolutive n legislaia procesual civil, Analele Universitii Bucureti, 1977, p. 84.
2 1

68

activitate jurisdicional, atunci cnd posibilitatea acestui control e prevzut expres de lege. c) n orice alte materii date prin lege n competena lor Se ncadreaz n aceast categorie, cu titlu de exemplu: cererea de recuzare a judectorilor de la judectorie (art. 30 alin. 1 C.proc.civ.) ca i cererea de abinere formulat de un judector de la judectorie; cererea privind ndreptarea, lmurirea ori completarea propriilor hotrri (art. 281, 2811 i 2812 C.proc.civ.); cererea de asigurare a dovezilor pe calea principal (art. 236 C.proc.civ.); contestaia n anulare mpotriva unei hotrri pronunate de judectorie (art. 319 alin. 1 C.proc.civ.); revizuirea mpotriva unei hotrri pronunate de judectorie (art. 323 alin. 1 C.proc.civ.); cererea de ncuviinare a executri silite (art. 373 alin. 1 C.proc.civ.); nvestirea cu formul executorie a hotrrii arbitrale, precum i soluionarea altor cereri n materie arbitral; cererea prin care se declaneaz procedura somaiei de plat n materie civil sau comercial, atunci cnd judecarea fondului cauzei n prim instan este de competena judectoriei, precum i cererea n anularea ordonanei ce conine somaia de plat, dac pentru litigiul n fond, n procedura de drept comun, competena de prim instan aparine judectoriei (art. 2 alin. 1 i art. 8 alin. 2 din Ordonana Guvernului nr. 5/2001 privind procedura somaiei de plat) etc. B. Competena material a tribunalului Conform art. 2 C.proc.civ., tribunalul judec n prim instan, n apel, n recurs precum i n orice alte materii date prin lege n competena sa. n ceea ce privete judecata n prim instan, tribunalul este instan de excepie, pentru c judec numai litigiile date n mod expres n competena sa. Astfel, tribunalele judec n prim instan: 1. procesele i cererile n materie comercial al cror obiect are o valoare de peste 1 miliard de lei, precum i procesele i cererile n aceast materie al cror obiect este neevaluabil n bani (art. 2 pct. 1 lit. a) C.proc.civ.). n privina proceselor i cererilor n materie comercial evaluabile n bani, competena material de prim instan se mparte ntre judectorie care judec procesele i cererile cu o valoare de pn la 1 miliard de lei

69

inclusiv, i tribunal1. n schimb, tribunalul are o competen de prim instan exclusiv asupra proceselor i cererilor al cror obiect nu este evaluabil n bani. Legat de competena de prim instan a tribunalului n materie comercial trebuie avute n vedere i dispoziiile art. 8 alin. 1 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerului, potrivit crora controlul legalitii operaiunilor efectuate de Oficiul registrului comerului se face de ctre unul dintre judectorii tribunalului, delegat anual de preedintele acestui tribunal. De asemenea, potrivit art. 6 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizrii judiciare i a falimentului, toate procedurile prevzute de aceast lege, cu excepia recursului prevzut la art. 8 sunt de competena exclusiv a tribunalului n jurisdicia cruia se afl sediul debitorului, care figureaz n registrul comerului, i sunt exercitate de un judector-sindic, desemnat de ctre preedintele tribunalului. Tribunalele de drept comun vor mai judeca n prim instan procesele i cererile n materie comercial numai pn la nfiinarea tribunalelor specializate (art. 37 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar). 2. procesele i cererile n materie civil al cror obiect are o valoare de peste 5 miliarde, cu excepia cererilor de mpreal judiciar, a cererilor n materia succesoral, a cererilor neevaluabile n bani i a cererilor privind materia fondului funciar, inclusiv cele de drept comun, petitorii sau, dup caz, posesorii, formulate de terii vtmai n drepturile lor prin aplicarea legilor n materia fondului funciar (art. 2 pct. 1 lit.b) C.proc.civ.). Din coroborarea art. 2 pct.1 lit. b) cu art. 1 pct. 1 C.proc.civ., rezult c, n materie civil, aciunile al cror obiect are o valoare de pn la 5 miliarde lei (inclusiv) ca i cele neevaluabile pecuniar sunt de competena judectoriei, exceptnd cazul cnd vreo norm special, ar stabili expres competena n favoarea altei instane. De asemenea, indiferent de valoarea obiectului litigiului, sunt de competena judectoriei i cererile de mpreal judiciar, cererile n materie succesoral, cererile neevaluabile n bani i cererile privind materia fondului funciar, inclusiv cele de drept comun, petitorii sau, dup caz, posesorii, formulate de terii vtmai n drepturile lor prin aplicarea legilor fondului funciar. 3. conflictele de munc2, cu excepia celor date prin lege n competena altor instane (art. 2 pct. 1 lit. c) C.proc.civ.).
Dup adoptarea O.U.G. nr. 58/2003, judectoriile au redobndit dreptul de a soluiona i litigii de natur comercial. Competena tribunalelor n materie comercial s-a extins ns prin preluarea tuturor litigiilor patrimoniale a cror valoare depete suma de 1 miliard de lei, inclusiv a celor cu o valoare de peste 10 miliarde de lei, litigii care pn la adoptarea ordonanei mai sus menionat au fost date n competena de prim instan a curilor de apel (vezi pentru detalii I. Le, Codul de procedur civil. Comentariu pe articole, Ediia a II-a, Ed. All Beck, Bucureti, 2005, p. 23). 2 Pentru dezvoltri, a se vedea Al. iclea, Competena instanelor judectoreti de a soluiona conflictele de drepturi, Revista romn de dreptul muncii nr. 1/2002, p. 69-77; Impozitul pe salarii reinut n temeiul unui contract de munc genereaz un conflict de munc, de competena tribunalului, conform art. 2 pct. 1 lit. b1 C.proc.civ.. C.S.J., sec. de cont. adm., dec. nr. 20/2002, Pandectele romne nr.6/2003, p. 84.
1

70

Spre deosebire de litigiile n materie civil i comercial, n materia conflictelor de munc tribunalul are plenitudinea de competen de prim instan, pentru c numai dac legea prevede altfel, nu are aptitudinea judecrii unui astfel de litigiu1. Tribunalele de drept comun mai sunt competente n aceast materie numai pn la nfiinarea instanelor specializate (art. 37 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar). 4. procesele i cererile n materie de contencios administrativ2, n afar de cele date n competena curilor de apel (art.2 pct.1 lit. d) C.proc.civ.). Din modul n care este redactat textul de lege ar rezulta c, n materia contenciosului administrativ, tribunalele sunt instanele de drept comun, n ceea ce privete judecata n prim instan, legiuitorul menionnd litigiile care nu intr n competena lor. Tribunalele de drept comun vor mai judeca n aceast materie numai pn la nfiinarea instanelor specializate (art. 37 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar). Dup modificarea art. 139 din Constituia Romniei, Curtea de Conturi nu mai desfoar activitate jurisdicional. Prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 117/2003 privind preluarea activitii jurisdicionale i a personalului instanelor Curii de Conturi de ctre instanele judectoreti, aprobat prin Legea nr. 49/2004, s-a decis c pn la constituirea instanelor judectoreti specializate, litigiile rezultate din activitatea Curii de conturi se soluioneaz de instanele judectoreti ordinare. Potrivit art. 2 alin. 1 lit. a) din ordonan, dosarele aflate pe rolul colegiilor jurisdicionale de pe lng camerele de conturi se preiau de tribunale, urmnd s fie soluionate de seciile sau, dup caz, de completele de contencios administrativ. 5. procesele i cererile n materie de creaie intelectual i de proprietate industrial (art.2 pct.1 lit. e) C.proc.civ.). Acest text de lege are o redactare pleonastic, deoarece n categoria drepturilor de creaie intelectual se includ att drepturile de autor i drepturile conexe acestora, ct i drepturile de proprietate industrial3. Aadar, toate cererile ntemeiate pe dispoziiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor i drepturile conexe vor fi soluionate n prim

Pentru litigiile decurgnd din contractul individual de munc ncheiat de un angajat cu un angajator care i are domiciliul sau sediul pe teritoriul Romniei ori ntr-un stat membru al Uniunii Europene, a se vedea art. 17-20 din Legea nr. 187/2003 privind competena de jurisdicie, recunoaterea i executarea n Romnia a hotrrilor n materie civil i comercial pronunate n statele membre ale Uniunii Europene. 2 Instana de contencios administrativ este competent a examina legalitatea unui act administrativ i dup intrarea actului n circuitul civil. C.S.J., sec. de cont. adm., dec. nr. 334/2002, Pandectele romne nr.6/2003, p. 85. Sunt supuse controlului instanei de contencios administrativ doar actele administrative, iar principala caracteristic a acestor acte este aceea c ele eman de la autoriti publice. C.S.J., sec. de cont. adm., dec. nr. 461/1996, Dreptul nr. 5/1997, p. 104. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi, op. cit., p. 125.

71

instan de ctre tribunale1. Precizm c, prin punctele 12 13 din titlul XVI al Legii nr. 247/2005, prevederile art. 33 alin. 2 i ale art. 34 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 au fost abrogate. n sensul acelor prevederi, Curtea de Apel Bucureti i Tribunalul Bucureti funcionau i ca instane specializate pentru judecarea cauzelor privind proprietatea intelectual. Potrivit art. 24 din Legea nr. 187/2003 privind competena de jurisdicie, recunoaterea i executarea n Romnia a hotrrilor n materie civil i comercial pronunate n statele membre ale Uniunii Europene, aciunile privind nregistrarea sau valabilitatea brevetelor, mrcilor, desenelor i modelelor, precum i a altor drepturi analoge care necesit depunerea sau nregistrarea, nscute dintr-un raport de drept internaional privat n materie civil i comercial, sunt de competena instanelor statului pe al crui teritoriu a fost solicitat ori a avut loc depunerea sau nregistrarea ori unde se consider, potrivit legislaiei n vigoare, c a avut loc aceasta. 6. procesele i cererile n materie de expropriere (art. 2 pct.1 lit.f) C.proc.civ.)2 Potrivit art. 21 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauz de utilitate public, tribunalul n raza cruia este situat imobilul propus pentru expropriere este competent s soluioneze (n prim instan) cererile de expropriere cu care a fost sesizat de expropriator n cazul n care nu s-a fcut ntmpinare mpotriva propunerii de expropriere sau dac aceast cale de atac a fost respins n condiiile stabilite de art. 18-20 din aceeai lege. n prima ipotez (cnd nu s-a fcut ntmpinare mpotriva propunerii de expropriere), tribunalul poate fi sesizat pentru a se pronuna, dup caz, asupra exproprierii i despgubirii, numai asupra despgubirii, n privina unei exproprieri pariale ori totale, ct privete nerespectarea dreptului de prioritate al expropriatului la eventuala nchiriere a imobilul expropriat, asupra cererii de retrocedare a imobilului sau de dobndire a acestuia, precum i asupra oricror altor cereri care deriv din expropriere. n schimb, n cea de-a doua ipotez (cnd calea de atac a fost respins), va trebui s se in cont de puterea de lucru judecat a hotrrii judectoreti pronunate n cadrul contenciosului administrativ3.

ns, aciunea prin care motenitorul autorului unei opere literare solicit obligarea celorlali motenitori la plata unei sume de bani provenit din vnzarea volumelor publicate nu constituie o cerere n materie de creaie intelectual, spre a atrage competena de prim instan a tribunalului n temeiul art. 2 pct.2 lit. d) C.proc.civ., ci o aciune n pretenii care atrage competena instanei dup valoare - Trib. Bucureti, sec. a IV a civ., dec. nr. 420/1997, n culegerea de practic judiciar 1993-1997, p. 347. 2 Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauz de utilitate public, n Monitorul Oficial al Romniei, nr. 139 din 2 iunie 1994. A se vedea, de asemenea: L. Giurgiu, Consideraii n legtur cu Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauz de utilitate public, n Dreptul nr. 2/1995, , p. 17-23; F. L. Baias, B. Dumitrache, Discuii pe marginea Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauz de utilitate public, n Dreptul nr. 4/1995, p. 18-27; V. Stoica, exproprierea pentru cauz de utilitate public, n Dreptul nr. 5/2004, p. 28 i urm.; Idem, Drept civil. Drepturile reale principal, 1, Humanitas, Bucureti, 2004, p. 353 i urm. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi, op. cit., p. 125-126.

72

7. cererile pentru ncuviinarea1, nulitatea sau desfacerea adopiei (art. 2 pct.1 lit. g) C.proc.civ.) Potrivit art. 61 alin. 3 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopiei, cererile prevzute de aceast lege sunt de competena tribunalului n a crui raz teritorial se afl domiciliul adoptatului. Cauzele pentru judecarea crora nu se poate determina instana competent se judec de Tribunalul Bucureti. Tribunalele de drept comun vor judeca cererile menionate doar pn la nfiinarea tribunalelor specializate (art. 37 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar). 8. cererile pentru repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare svrite n procesele penale (art. 2 pct.1 lit. h) C.proc.civ.)2 Statul precizeaz art. 52 alin. 3 din Constituie, sub titlul unui drept fundamental rspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Din acest text de lege se pot trage urmtoarele concluzii: este vorba de repararea att a prejudiciilor materiale, ct i a celor morale; eroarea judiciar poate fi svrit de orice organ judiciar, nu doar de instan; instana poate svri o eroare judiciar att n procesele penale, ct i n cele civile3. Articolul 96 din Legea nr. 303/2004 prevede condiiile acestei forme de rspundere patrimonial. Rspunderea statului este stabilit n condiiile legii i nu nltur rspunderea judectorilor i a procurorilor care i-au exercitat funcia cu rea-credin (subiectiv, cu intenie) sau grav neglijen (culpa lata). Dreptul persoanei vtmate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare svrite n alte procese dect cele penale nu se va putea exercita dect n cazul n care s-a stabilit, n prealabil, printr-o hotrre definitiv, rspunderea penal sau disciplinar, dup caz, a judectorului sau a procurorului pentru o fapt svrit n cursul judecrii procesului i dac aceast fapt este de natur s determine o eroare judiciar. Nu este ndreptit la repararea pagubei persoana care n cursul procesului, a contribuit n orice mod la svrirea erorii judiciare de ctre judector sau procuror. Pentru repararea prejudiciului, persoana vtmat se poate ndrepta cu aciune numai mpotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanelor Publice.
Prevederile art. 2 C.proc.civ. potrivit cu care tribunalele judec n prim instan cererile pentru ncuviinarea adopiilor nu las loc la nici o interpretare, nici restrictiv, nici extinctiv atta vreme ct, n termeni categorici, s-a referit la cererile pentru ncuviinarea adopiilor, fr nici o deosebire. C.S.J., sec. civ., dec. nr. 2279/1996, Dreptul nr.6/1997, p. 105. 2 n cazul n care se cere actualizarea unei creane ce fusese stabilit prin hotrre judectoreasc, n cadrul unei aciuni ntemeiat pe dispoziiile art. 504 C.proc.civ., nu mai sunt aplicabile dispoziiile art. 2 pct. 1 lit. i) C.proc.civ., ci competena se stabilete dup valoare, potrivit dispoziiilor cuprinse n art. 1 i art. 2 pct.1 lit. a) C.proc.civ. C.S.J., sec. civ., dec. nr. 610/2000, B.J./1990 2003, p. 846. 3 Acelai art. 52 alin. 3 din Constituie prevede ns c rspunderea statului nu nltur rspunderea magistrailor care i-au exercitat funcia cu rea-credin sau grav neglijen.
1

73

Dup ce prejudiciul a fost acoperit de stat n temeiul hotrrii irevocabile date n condiiile prezentate, statul se poate ndrepta cu o aciune n despgubiri mpotriva judectorului sau procurorului care, cu rea-credin sau grav neglijen, a svrit eroarea judiciar cauzatoare de prejudicii. Termenul de prescripie a dreptului la aciune n toate cazurile este de un an. 9. cererile pentru recunoaterea1, precum i cele pentru ncuviinarea executrii silite a hotrrilor date n ri strine (art. 2 pct. 1 lit. i) C.proc.civ). Potrivit art. 165 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaional privat, termenul de hotrri strine se refer la actele de jurisdicie ale instanelor judectoreti, notariatelor sau oricror autoriti competente dintr-un stat. Textul din Cod are n vedere ipoteza n care cererea de recunoatere a unei hotrri strine este fcut pe cale principal. Soluia se impune ntruct, dup ce n alin. 1 al art. 170 din Legea nr. 105/1992 se prevede c cererea de recunoatere se rezolv pe cale principal de tribunalul n circumscripia cruia i are domiciliul sau sediul cel care refuz recunoaterea hotrrii strine, n alin. 2 se prevede c cererea de recunoatere poate fi rezolvat i pe cale incidental, de ctre instana sesizat cu un proces avnd un alt obiect, n cadrul cruia se ridic excepia puterii lucrului judecat, ntemeiat pe hotrrea strin. Potrivit art. 25 din Legea nr. 187/2003 privind competena de jurisdicie, recunoaterea i executarea n Romnia a hotrrilor n materie civil i comercial pronunate n statele membre ale Uniunii Europene, aciunile privitoare la executarea hotrrilor sunt de competena instanelor din statul pe al crui teritoriu a fost sau urmeaz s fie executat hotrrea. Se observ c n cazurile prevzute de art. 2 pct.1 lit. a) i lit. b) C.proc.civ., delimitarea competenei de prim instan ntre tribunal i judectorie se face dup criteriul valorii obiectului litigiului2 n legtur cu acest criteriu de determinare a competenei materiale au fost nvederate mai multe aspecte3: a. valoarea obiectului litigiului este stabilit de reclamant prin cererea de chemare n judecat, potrivit art. 112 pct. 3 C.proc.civ. Instana sau prtul pot contesta evaluarea fcut de reclamant, situaie n care se vor administra probe pentru determinarea valorii obiectului cererii4 ;

Pentru recunoaterea hotrrilor pronunate n statele membre ale Uniunii Europene, a se vedea art. 35-40 din Legea nr. 187/2003 privind competena de jurisdicie, recunoaterea i executarea n Romnia a hotrrilor n materie civil i comercial pronunate n statele membre ale Uniunii Europene. 2 La stabilirea competenei materiale dup valoare, n cadrul procesual al aciunilor n nulitatea unui contract de vnzare-cumprare, trebuie avut n vedere preul stipulat n contract, deoarece, ct timp nu este contestat, preul constituie singurul element de apreciere obiectiv, neavnd relevan alte estimri strine contractului C.S.J., sec. civ., dec. nr.1593/2002, Curierul Judiciar nr. 6/2003, p. 82. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi, op. cit., p. 134-137. 4 Pentru un punct de vedere nuanat n privina posibilitii de a se contesta evaluarea fcut de reclamant, Ibidem, p. 134.

74

b. momentul care intereseaz n stabilirea valorii obiectului litigiului, pentru determinarea competenei materiale, este acela al nregistrrii cererii de chemare n judecat. Astfel, potrivit art. 18 ind. 1 C.proc.civ., instana investit potrivit dispoziiilor referitoare la competena dup valoarea obiectului cererii rmne competent s judece chiar dac, ulterior, intervin modificri n ceea ce privete cuantumul valorii aceluiai obiect. Textul trebuie neles n sensul c instana sesizat iniial rmne nvestit cu judecarea pricinii dac, n funcie de valoarea obiectului a fost competent la data sesizrii. Astfel, dac reclamantul i reduce valoarea preteniilor ntruct dup sesizarea instanei prtul i-a executat n parte obligaia, tribunalul nu-i va declina competena la judectorie, pentru c la data sesizrii era competent. Dac ns reclamantul i restrnge sau i majoreaz preteniile sub/peste valoarea nscris n art. 2 pct. 1 lit. b) pentru c valoarea iniial a fost stabilit n urma unor erori de calcul, atunci pricina trebuie declinat n favoarea instanei competente; c. dac s-a formulat o aciune cu mai multe capete de cerere principale, pentru a se stabili valoarea litigiului se cumuleaz sumele invocate prin fiecare cerere. Soluia se impune deoarece toate cererile fiind principale, nici una nu poate s atrag o anumit competen. n schimb, dac se formuleaz i cereri accesorii sau incidentale, valoarea acestora, indiferent de cuantum, nu va influena competena1. Soluia se impune ntruct potrivit art. 17 C.proc.civ., cererile accesorii i incidentale sunt n cderea instanei competente s judece cererea principal. Aceast prevedere legal este nscris de legiuitor n titlul Dispoziii speciale i deci, derog de la regulile stabilite prin textele anterioare; d. dac mai muli reclamani formuleaz o singur cerere prin care se cheam n judecat acelai prt, dar n baza unor raporturi juridice distincte, stabilirea instanei competente nu se face n funcie de valoarea cumulat a preteniilor, ci n funcie de valoarea fiecrei pretenii n parte2. Aceeai ar urma s fie soluia i atunci cnd reclamantul cheam n judecat mai muli pri printr-o singur cerere. n ambele cazuri ns, dac ntre cei care formeaz litisconsoriul exist raporturi de solidaritate sau indivizibilitate, competena se va stabili n funcie de valoarea total pretins prin cererea de chemare n judecat; e. dac sunt conexate mai multe cereri, pentru c acestea i pstreaz individualitatea, competena nu se determin prin cumularea valorii cererilor. Va rmne competent instana la care s-au reunit pricinile3. Potrivit art. 2 pct. 2 C.proc.civ., ca instane de apel, tribunalele judec apelurile declarate mpotriva hotrrilor pronunate de judectorii n prim instan.
Dac se solicit dobnzi pentru viitor, pentru perioada de dup introducerea cererii de chemare n judecat, ele nu se cumuleaz cu valoarea captului principal, astfel nct s influeneze competena. De altfel, cuantumul acestora depinde de durata procesului ceea ce face imposibil calcularea la momentul sesizrii instanei. 2 C.S.J., sec. civ., dec. nr. 3499/2000, Pandectele romne nr. 3/2001, p. 20. 3 E. Herovanu, Principiile, p. 499; Trib. Supr., sec. civ., dec. nr. 1161/1971, R.R.D. nr. 4/1972, p. 161.
1

75

La rndul su, art. 282 alin. 1 C.proc.civ. prevede c hotrrile date n prim instan de judectorie sunt supuse apelului la tribunal. Prin urmare, n ce privete judecata n apel, tribunalul este instan de drept comun pentru apelurile exercitate mpotriva hotrrilor pronunate n prim instan de judectorie1. Conform art. 2 pct. 3 C.proc.civ., ca instane de recurs, tribunalele judec recursurile declarate mpotriva hotrrilor pronunate de judectorii, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului. Astfel, dac sunt pronunate de judectorie, tribunalul va judeca recursul exercitat mpotriva ncheierii de suspendare a judecii; ncheierii de renunare la judecat; hotrrii prin care s-a respins cererea ca efect al renunrii la dreptul subiectiv; hotrrii de expedient; ncheierii date pe cale principal n materie de asigurare de dovezi; ncheierii asupra sechestrului asigurtor, popririi asigurtorii i sechestrului judiciar; ncheierii date asupra cererii de ndreptare sau lmurire a hotrrii, dac hotrrea n legtur cu care s-a fcut cererea nu este susceptibil de apel; hotrrii date asupra cererii de completare a hotrrii care nu este susceptibil de apel; ncheierii de nvestire cu formul executorie a cambiei, cecului sau biletului la ordin etc. Potrivit art. 2 pct. 4 C.proc.civ., tribunalele mai judec n orice alte materii date prin lege n competena lor. Este vorba despre o dispoziie de trimitere la alte prevederi legale, fie din Codul de procedur civil, fie din alte acte normative. Astfel, cu titlu de exemplu, tribunalul judec: a. conflictele de competen dintre dou judectorii din raza sa teritorial sau dintre o judectorie din raza sa i un tribunal arbitral (art. 22 alin. 1 i 4 i art. 3434 alin. 4 C.proc.civ.); b. cererea de recuzare, atunci cnd la o judectorie din raza sa de activitate, din pricina recuzrii nu se poate alctui completul de judecat (art. 30 alin. 2 C.proc.civ.); c. strmutarea de la o judectorie la alta din raza sa teritorial, pe motiv de rudenie sau afinitate (art. 39 alin. 1 C.proc.civ.); d. ndreptarea erorilor materiale, lmurirea sau completarea propriilor hotrri (art. 281 2812 C.proc.civ.); e. contestaia n anulare i revizuirea ndreptate mpotriva propriilor hotrri (art. 319 alin. 1 i 323 alin. 1 C.proc.civ.); f. cererea prin care unitatea solicit instanei s dispun ncetarea grevei ca fiind nelegal (art. 58 din Legea nr. 168/1999 privind soluionarea conflictelor de munc); g. procesele avnd ca obiect angajarea rspunderii civile pentru repararea daunelor rezultate din activitile de utilizare a energiei nucleare (art. 3 lit. h) din Legea nr. 703/2001 privind rspunderea civil pentru daune nucleare);
Nu sunt susceptibile de apel hotrrile pronunate de judectorii n ultim instan i hotrrile pronunate n prim i ultim instan. Asemenea hotrri pot fi identificate fie considernd c legea le declar fr drept de apel (de exemplu: n caz de renunare la nsui dreptul dedus judecii art. 247 alin. 4 C.proc.civ., n caz de nvoial a prilor art. 273 C.proc.civ.), fie constatnd c legea deschide direct mpotriva lor calea de atac a recursului (de exemplu, n cazul perimrii art. 252 alin. 2 C.proc.civ.).
1

76

h. aplic apostila prevzut la art. 3 alin. 1 din Convenia cu privire la suprimarea cerinei supralegalizrii actelor oficiale strine, pentru actele oficiale prevzute la art. 1 lit. a), c) i d) (art. 2 din Ordonana Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea Romniei la Convenia cu privire la suprimarea cerinei supralegalizrii actelor oficiale strine, adoptat la Haga la 5 octombrie 1961). C. Competena material a tribunalelor specializate Conform art. 36 alin. 3 din Legea de organizare judiciar nr. 304/2004, n cadrul tribunalelor funcioneaz secii sau, dup caz, complete specializate pentru cauze civile, cauze penale, cauze cu minori i de familie1, cauze de contencios administrativ i fiscal, cauze privind conflicte de munc i asigurri sociale, precum i, n raport de natura i numrul cauzelor, secii maritime i fluviale2 sau pentru alte materii3. Art. 37 alin. 1 din lege dispune c n domeniile prevzute de art. 36 alin. 3 se pot nfiina tribunale specializate. Datele la care vor ncepe s funcioneze tribunalele specializate i localitile n care i vor desfura activitatea, se stabilesc, n mod ealonat, prin ordin al ministrului justiiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii (art. 142 alin. 1). Tribunalele specializate preiau cauzele de competena tribunalului n domeniile n care se nfiineaz (art. 37 alin. 3). D. Competena material a curii de apel Conform art. 3 C.proc.civ., curtea de apel judec n prim instan, n apel, n recurs precum i n alte materii date prin lege n competena sa. Curile de apel judec n prim instan procesele i cererile n materie de contencios administrativ privind actele autoritilor i instituiilor centrale. Prevederile art. 3 pct. 1 C.proc.civ. trebuie ntregite cu cele ale art. 10 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, potrivit crora, dac prin lege special nu se prevede altfel, curtea de apel soluioneaz i litigiile privind actele administrative emise sau ncheiate de autoritile publice centrale,

Ct privete competena teritorial n condiiile art. 124 din Legea nr. 272/2004 privind protecia i promovarea drepturilor copilului, cauzele prevzute de aceast lege privind stabilirea msurilor de protecie social sunt de competena tribunalului de la domiciliul copilului. Dac domiciliul copilului nu este cunoscut, competena revine tribunalului n a crui circumscripie teritorial a fost gsit copilul; potrivit art. 61 alin. 3 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopiei, cererile prevzute de aceast lege sunt de competena tribunalului n a crui raz teritorial se afl domiciliul adoptatului. Cauzele pentru judecarea crora nu se poate determina instana competent se judec de Tribunalul Bucureti. 2 Tribunalele Constana i Galai au o competen special n materie maritim i fluvial. 3 Exist o competen special exclusiv a Tribunalului Bucureti, prevzut de unele norme speciale n anumite materii (de exemplu, cererea de adopie, cnd competena teritorial nu se poate determina; cererile privind nregistrarea partidelor/alianelor politice, etc.).

77

precum i cele care privesc taxe i impozite, contribuii, datorii vamale i accesorii ale acestora, dac au o valoare mai mare de 5 miliarde lei1. Prin art. 2 alin. 1 lit. b) din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 117/2003 privind preluarea activitii jurisdicionale i a personalului instanelor Curii de Conturi de ctre instanele judectoreti, aprobat prin Legea nr. 49/2004, s-a dispus ca dosarele aflate pe rolul Colegiului jurisdicional al Curii de Conturi s fie preluate de Curtea de Apel Bucureti Secia contencios administrativ. n condiiile art. 3 pct. 2 C.proc.civ., ca instan de apel, curtea de apel judec apelurile declarate mpotriva hotrrilor pronunate de tribunale n prim instan. Aceast soluie este consacrat i de art. 282 alin. 1 C.proc.civ., potrivit cruia hotrrile date n prim instan de tribunal sunt supuse apelului la curtea de apel. Ca instan de recurs, curtea de apel judec recursurile declarate mpotriva hotrrilor pronunate de tribunale n apel sau mpotriva hotrrilor pronunate n prim instan de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum i n orice alte cazuri expres prevzute de lege art.3 pct.3 C.proc.civ. n temeiul acestui text, curtea de apel este instan de recurs de drept comun n ceea ce privete recursurile exercitate mpotriva: 1. hotrrilor pronunate de tribunale n apel; 2. hotrrilor pronunate n prim instan de tribunale, fr drept de apel; 3. n orice alte cazuri prevzute de lege2. n sfrit, potrivit art. 3 pct. 4 C.proc.civ. curile de apel mai judec n orice alte materii date prin lege n competena lor. Astfel, curtea de apel judec: a. conflictele de competen ntre dou tribunale sau ntre un tribunal i o judectorie din raza sa teritorial3, ori ntre dou judectorii care nu sunt n circumscripia aceluiai tribunal dar sunt n raza aceleai
n acest gen de litigii criteriul valorii obiectului va determina repartizarea pricinilor ntre tribunal i curtea de apel. 2 Alte cazuri n care curtea de apel judec recursuri sunt i urmtoarele: - curtea de apel va fi instan de recurs pentru hotrrile date de judectorul sindic n baza art. 11 din lege (art. 8 alin. 1 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizrii judiciare i a falimentului); - mpotriva hotrrii tribunalului se poate face recurs la curtea de apel competent (art.131 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munc i boli profesionale); - hotrrea prin care tribunalul se pronun asupra plngerii formulate de persoana care se consider vtmat n drepturile sale prevzute de legea privind liberul acces la informaiile de interes public este supus recursului la curtea de apel (art. 22 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaiile de interes public); - recursul mpotriva hotrrii date de tribunal n contestaia privind admiterea sau respingerea candidaturilor (art. 48 alin. 6 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritilor administraiei publice locale). 3 Pentru competena soluionrii cererii de nregistrare a asociaiei utilizatorilor de ap pentru irigaii, stabilit n urma soluionrii unui conflict de competen ntre judectorie i tribunal, a se vedea: A. Nicolae, not la sent. nr. 9/2002 a C. A. Bucureti, sec. a III-a civil i la sent. nr. 10/2002 a C. A. Bucureti, sec. a IV-a civil, Pandectele romne nr. 6/2002, p. 119.
1

78

curi de apel, precum i conflictele de competen ntre un tribunal din raza curii de apel i un organ de jurisdicie sau un tribunal arbitral (art. 22 i 3434 alin. final C.proc.civ.); b. cererea de recuzare de la un tribunal din raza a de activitate atunci cnd, din cauza recuzrii, nu se poate alctui completul de judecat (art. 30 alin. 2 C.proc.civ.); c. strmutarea pricinilor, pe motiv de rudenie sau afinitate, de la un tribunal la altul din circumscripia sa teritorial (art. 39 alin. 1 C.proc.civ.); d. ndreptarea erorilor materiale, lmurirea i completarea propriilor hotrri (art. 281-2812 C.proc.civ.); e. contestaia n anulare i revizuirea introduse mpotriva propriilor hotrri (art. 319 alin. 1 i 323 alin. 1 C.proc.civ.). Exist i norme care stabilesc o competen material special n favoarea Curii de Apel Bucureti (de exemplu, contestaia mpotriva hotrrii pronunate de Tribunalul Bucureti cu privire la cererea de nregistrare a unui partid politic sau la cererea prin care Ministerul Public solicit ncetarea activitii partidului i radierea acestuia din Registrul partidelor politice). E. Competena material a naltei Curi de Casaie i Justiie Conform art. 4 C.proc.civ., nalta Curte de Casaie i Justiie judec: a. recursurile declarate mpotriva hotrrilor curilor de apel i a altor hotrri, n cazurile prevzute de lege; b. recursurile n interesul legii; c. n orice alte materii date prin lege n competena sa. Rezult c instana suprem nu are competen de judecat n prim instan i n apel. Potrivit art. 4 pct. 1 C.proc.civ., nalta Curte de Casaie i Justiie judec: - recursurile mpotriva ncheierilor i hotrrilor pronunate de curile de apel n prim instan1; - recursurile mpotriva hotrrilor date de curile de apel n apel; - recursurile prevzute prin legi speciale. nalta Curte de Casaie i Justiie asigur interpretarea i aplicarea unitar a legii de ctre celelalte instane judectoreti, potrivit competenei sale (art. 126 alin. 3 din Constituie). n aplicarea textului constituional, nalta Curte de Casaie i Justiie judec recursurile n interesul legii (art. 4 pct. 2 C.proc.civ.)2. Pe baza unor norme speciale, la care trimit dispoziiile nscrise n art. 4 pct. 4 C.proc.civ., instana suprem este competent s mai soluioneze: - conflictele de competen ntre dou curi de apel, precum i ntre dou tribunale sau un tribunal i o judectorie ori dou judectorii,
Conform art. 10 alin. 2 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, recursul mpotriva sentinelor pronunate de seciile de contencios administrativ i fiscal ale curilor de apel se judec de Secia de contencios administrativ i fiscal a nalte Curi de Casaie i Justiie, dac prin lege special nu se prevede altfel. 2 Recursul n interesul legii este reglementat de art. 329 C.proc.civ.
1

79

care nu se afl n circumscripia aceleiai curi de apel; conflictele de competen ntre o curte de apel i un tribunal sau o judectorie, precum i conflictele de competen ntre o curte de apel i un organ cu activitate jurisdicional (art. 22 C.proc.civ.); - delegarea instanei (art. 23 C.proc.civ.); - cererea de recuzare atunci cnd, din pricina recuzrii, la o curte de apel nu se poate alctui completul de judecat (art. 30 alin. 2 C.proc.civ.); - strmutarea pe motiv de rudenie sau afinitate, de la o curte de apel la alta, precum i cererile de strmutare pe motiv de bnuial legitim sau de siguran public (art. 39 C.proc.civ.); - ndreptarea erorilor materiale, lmurirea i completarea propriilor hotrri sau ncheieri (art. 281 2812 C.proc.civ.): - contestaia la titlu, contestaia n anulare i revizuirea mpotriva propriilor hotrri (art. 400 alin. 2, 319 alin. 1 i 323 alin. 1 C.proc.civ.); - contestaiile privind modul de formare i componena Biroului Electoral Central (art. 41 alin. 2 din Legea nr. 373/2004 i art. 35 alin. 2 din Legea nr. 67/2004). Potrivit art. 2 alin. 1 lit. c) din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 117/2003 privind preluarea activitii jurisdicionale i a personalului instanelor Curii de Conturi de ctre instanele judectoreti, aprobat prin Legea nr. 49/2004, dosarele aflate pe rolul Seciei jurisdicionale a Curii de Conturi i al completului n compunerea prevzut de art. 56 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea i funcionarea Curii de Conturi, se preiau de nalta Curte de Casaie i Justiie. 2. Competena teritorial Exceptnd nalta Curte de Casaie i Justiie, instan unic, toate celelalte instane judectoreti au o competen limitat la o anumit raz teritorial, indicat de lege. Competena teritorial este de trei feluri: a) competena teritorial de drept comun aciunea se introduce la instana de drept comun din punct de vedere teritorial, ns prile pot conveni s se judece la o alt instan; b) competen teritorial alternativ (facultativ) cnd reclamantul are alegerea ntre dou sau mai multe instane deopotriv competente, potrivit art. 12 C.proc.civ.; c) competen teritorial exclusiv (excepional) aciunea trebuie introdus la o anumit instan, neexistnd posibilitatea prilor de a stabili o alt instan. Normele de competen teritorial sunt norme juridice de ordine privat dac este vorba de pricini privitoare la bunuri, cu excepia cazurilor prevzute de art. 13-16 C.proc.civ., ns sunt norme juridice de ordine public n materie de persoane, n alte pricini care nu sunt cu privire la bunuri, precum i n cazurile prevzute de art. 13-16 C.proc.civ.1.

Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi, op. cit., p. 138.

80

A. Competena teritorial de drept comun Este reglementat pentru persoanele fizice de art. 5 C.proc.civ. care prevede Cererea se face la instana domiciliului prtului. Dac prtul are domiciliul n strintate sau nu are domiciliul cunoscut, cererea se face la instana reedinei sale din ar, iar dac nu are nici reedina cunoscut, la instana domiciliului sau reedinei reclamantului1. Dac se afirm c domiciliul prtului nu este cunoscut, reclamantul trebuie s fac dovada c dei a fcut toate demersurile necesare nu a putut s afl domiciliul prtului. Rezult c reclamantul este acela care trebuie s se deplaseze la instana domiciliului prtului (actor sequitur forum rei) i nu prtul la instana de la domiciliul reclamantului, aceasta pentru c opereaz o prezumie de nevinovie a prtului asemntoare celei din dreptul penal, adic, n cazul aciunilor personale se consider c prtul nu datoreaz nimic reclamantului att timp ct procesul nu s-a judecat. n cazul aciunilor reale,(cu excepia celor imobiliare) considerndu-se c aparenele trebuie s fie prezumate pn la proba contrarie, ca fiind conforme cu realitatea, se presupune c cel care are un bun sau l are la dispoziia sa, este proprietarul acelui bun2. n cazul persoanelor juridice, regula de la art. 5 C.proc.civ. este preluat n art. 7 alin. 1 care prevede c cererea mpotriva unei persoane juridice de drept privat se face la instana sediului ei principal. n cazul unor asociaii sau societi fr personalitate juridic, art. 7 alin. 3 C.proc.civ. stabilete c cererea se face la instana domiciliului persoanei creia, potrivit nelegerii dintre asociai i s-a ncredinat preedinia sau direcia asociaiei sau societii, iar n lipsa unei asemenea persoane, la instana domiciliului oricruia dintre asociai. n acest din urm caz, reclamantul va putea cere instanei numirea unui curator, care s reprezinte interesele asociailor. n literatura de specialitate i n practica judiciar, s-a statuat ca prin domiciliul n sensul art. 5 C.proc.civ., s se neleag acela stabilit de persoana respectiv n fapt, n localitatea n care locuiete efectiv i i desfoar activitatea profesional chiar dac nu sunt ndeplinite condiiile cerute de lege pentru a fi considerat ca atare3. Pentru a stabili competena teritorial, prezint interes domiciliul pe care prtul l avea n momentul sesizrii instanei, schimbarea ulterioar a domiciliului neinfluennd competena4. B. Competena teritorial alternativ (facultativ)

Pentru determinarea competenei n dreptul internaional privat a se vedea I. Filipescu, Drept internaional privat, Ed. Proarcadia, Bucureti, 1993 i Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept internaional privat. 2 Florea Mgureanu, Drept procesual civil, Ediia a VI-a, Ed. All Beck, Bucureti, 2002, p. 170-171; I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 166. 3 Trib. Supr., sec. civ., dec. nr. 230/1977, C. D. 1977, p. 172; Gr. Porumb, . Beligrdeanu, Consideraii teoretice i practice n legtur cu noiunea de domiciliu, R.R.D. nr. 6/1982, p. 51-57. 4 Trib. Supr., sec. civ., dec. 701/1974, C. D. pe anul 1974, p. 256-257.

81

Exist astfel cum am artat, cazuri n care n afar de instana de la domiciliul (sediul) prtului mai sunt competente i alte instane. Astfel: potrivit art. 6 C.proc.civ., dac prtul, n afar de domiciliul su, are n chip statornic o ndeletnicire profesional ori una sau mai multe aezri agricole, comerciale sau industriale, cererea se poate face i la instana locului acelor aezri sau ndeletniciri, pentru obligaiile patrimoniale nscute sau care urmeaz s se execute n acel loc; potrivit art. 7 alin. 2 C.proc.civ., n cazul n care o persoan juridic de drept privat are o reprezentan, cererea mpotriva acesteia se poate face i la instana locului unde se gsete reprezentana, pentru obligaiile ce urmeaz a fi executate n acel loc sau care izvorsc din acte ncheiate prin reprezentant sau din fapte svrite de acesta; conform art. 8 alin. 1 C.proc.civ., cererile ndreptate mpotriva statului, direciilor generale, regiilor publice, caselor autonome i administraiilor comerciale se pot face la instanele din capitala rii sau la cele din reedina judeului unde i are domiciliul reclamantul; iar potrivit alin. 2 al art. 8 C.proc.civ., cnd mai multe judectorii din circumscripia aceluiai tribunal sunt deopotriv competente, cererile n care figureaz persoanele artate n alin. 1 se introduc la judectoria din localitatea de reedin al judeului, iar n capital, la Judectoria Sectorului 4; potrivit art. 9 C.proc.civ., cnd aciunea este formulat mpotriva mai multor pri, aceasta poate fi introdus la oricare dintre instanele de domiciliu ale prilor; cnd printre pri exist i debitori obligai accesoriu, aciunea se va introduce la instana competent pentru oricare dintre debitorii principali; dispoziiile art. 10 C.proc.civ.1 statueaz c, pe lng instana domiciliului prtului, mai sunt competente i urmtoarele instane: a. n cererile privitoare la executarea, anularea, rezoluiunea sau rezilierea unui contract, instana locului prevzut n contract pentru executarea, fie chiar n parte, a obligaiunii; b. n cererile ce izvorsc dintr-un raport de locaiune a unui imobil, n aciunile n justificare sau n prestaie tabular, instana locului unde se afl imobilul; c. n cererile ce izvorsc dintr-o cambie, cec sau bilet la ordin, instana locului de plat; d. n cererile privitoare la obligaii comerciale, instana locului unde obligaia a luat natere sau aceea a locului plii; e. n cererile izvorte dintr-un contract de transport, instana locului de plecare sau de sosire; f. n cererile fcute de ascendeni sau descendeni pentru pensie de ntreinere, instana domiciliului reclamantului2; g. n cererile ce izvorsc dintr-o fapt ilicit, instana n circumscripia creia s-a svrit acea fapt.

Art.10 pct. 6 se consider abrogat implicit, prin prisma principiului constituional al egalitii sexelor (art. 4 alin. 2). 2 Se aplic n cazul n care se solicit acordarea pensiei de ntreinere sau majorarea acesteia, dar nu i atunci cnd debitorul obligaiei de ntreinere cere reducerea sau sistarea pensiei.

82

conform art. 11 C.proc.civ., n materie de asigurare, cererea privitoare la despgubiri se va putea face i la instana n circumscripia creia se afl fie domiciliul asiguratului, fie bunurile asigurate, fie locul unde s-a produs accidentul, excepie fcnd materia asigurrilor maritime i fluviale. Competena teritorial este alternativ i n ipoteza aa-numitei alegeri de domiciliu (mai exact, alegerea instanei), prin convenia prilor, fcut nainte de sesizarea instanei, dac alegerea s-a fcut n favoarea prii care, ulterior, va declana procesul civil, deci n favoarea viitorului reclamant. ntr-o astfel de situaie, reclamantul poate s sesizeze fie instana aleas prin convenie, fie instana competent teritorial potrivit regulilor de drept comun. Dac ns, alegerea instanei a fost fcut n interesul ambelor pri sau n interesul exclusiv al celui ce va fi chemat n judecat, deci n interesul prtului, nu mai poate fi vorba de o competen teritorial alternativ, ci reclamantul este inut s acioneze la instana aleas prin convenie, n toate cazurile de competen teritorial alternativ, alegerea ntre mai multe instane deopotriv competente revine reclamantului (art. 12 C.proc.civ.). Dup ce a fcut aceast alegere, reclamantul nu mai poate reveni asupra ei, deoarece instana pe care a sesizat-o este competent s soluioneze pricina, iar prtul nu ar putea cere declinarea competenei i nici instana nu ar putea s o dispun din oficiu1. C. Competena teritorial exclusiv (excepional) Conform art. 159 pct. 3 C.proc.civ., necompetena teritorial este de ordine public dac prile nu o pot nltura, iar art. 19 C.proc.civ. dispune c prile pot conveni, prin nscris sau prin declaraie verbal n faa instanei, ca pricinile privitoare la bunuri s fie judecate de alte instane dect acelea care, potrivit legii, au competen teritorial, afar de cazurile prevzute de art. 13-16 C.proc.civ. Din interpretarea per a contrario a art. 19 C.proc.civ., rezult c, atunci cnd competena teritorial aparine unei anumite instane, fr posibilitatea pentru pri de a stabili o alt instan, aceasta este exclusiv. Astfel: conform art. 13 C.proc.civ., aciunile privitoare la bunuri imobile se fac exclusiv la instana n raza creia se afl situate imobilele; cnd imobilul este situat n circumscripiile mai multor instane, aciunea se va face la instana domiciliului sau reedinei prtului, dac acestea se afl n vreuna din circumscripiile n care este situat imobilul, iar n caz contrar la oricare din aceste instane;

Trib. Supr., sec. civ., dec. nr. 1688/1971, n Repertoriu 1969-1975, p. 355; dec. nr. 1304/1979, n C. D., 1979, p. 239; C.S.J., s.com., dec. nr. 608/1994, n B. J. 1994, p. 291; dec. nr. 593/1995 i dec. nr. 52/1995, n B. J. 1995, p. 386 i p. 392; dec. nr. 755/1997, n B. J. 1997, p. 483; C. A. Bacu, dec. civ. nr. 402/1997, n Jurisprudena 1997, p. 28; C. A. Ploieti, sec. com. i de cont. adm., dec. nr. 132/1998, n Culegere de practic judiciar 1998, p. 287.

83

art. 14 C.proc.civ. stabilete c n materie de motenire, cererile sunt de competena instanei celui din urm domiciliu al defunctului1: a) cererile privitoare la validitatea sau executarea dispoziiilor testamentare (de exemplu cererile pentru anularea unui testament, cererile pentru constatarea validitii unui testament sau cererile pentru executarea dispoziiilor testamentare); b) cererile privitoare la motenire i cele privitoare la preteniile pe care motenitorii le-ar avea unul mpotriva altuia (de exemplu, petiia de ereditate, cererea pentru anularea certificatului de motenitor, cererea pentru reducerea liberalitilor, cererea pentru raportul donaiilor, cererea de partaj); c) cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului mpotriva vreunuia din motenitori ori mpotriva executorului testamentar (de exemplu, cererea pentru predarea legatelor particulare, cererile prin care creditorii ridic pretenii mpotriva succesiunii)2. art. 15 C.proc.civ. prevede c cererile n materie de societate, pn la sfritul lichidrii n fapt sunt de competena instanei locului unde societatea i are sediul principal3. Sfritul lichidrii n fapt are loc n momentul n care este mprit ntregul activ al societii. Litigiile ivite n timpul lichidrii sunt de competena instanei prevzute de art. 15 C.proc.civ. fiind fr relevan, sub acest aspect, faptul c s-a pronunat hotrrea de lichidare. potrivit art. 16 C.proc.civ., cererile n materia reorganizrii judiciare i a falimentului sunt de competena exclusiv a tribunalului n circumscripia cruia se afl sediul principal al debitorului4. Art. 16 C.proc.civ. se aplic atunci cnd litigiul este privitor la comerciani, societi agricole sau grupuri de interes economic, aflai n insolven (art. 1 din Legea nr. 64/1995). n pricinile care nu privesc bunuri, competena teritorial este exclusiv, caracterul de ordine public sau de ordine privat al normelor de competen teritorial rezultnd din coroborarea art. 159 pct. 3 C.proc.civ. cu art. 19 C.proc.civ. Astfel, cu titlu de exemplu: n materie de divor, art. 607 C.proc.civ. stabilete competena n favoarea judectoriei n circumscripia creia se afl cel din urm domiciliu comun al soilor, ns numai atunci cnd cel puin unul dintre soi mai locuiete n circumscripia acestei instane; dac soii nu au avut domiciliu comun sau nici unul din ei nu mai locuiete n circumscripia instanei ultimului domiciliu comun,
Prin ultimul domiciliu al defunctului, urmeaz s nelegem ultima locuin efectiv a acestuia, iar nu neaprat domiciliul nscris n actul de identitate. 2 Dispoziia art. 14 pct. 3 i gsete aplicare ns numai dac creditorul succesiunii cheam n judecat pe motenitori, nu i atunci cnd acetia din urm cheam n judecat pe un creditor al succesiunii, situaie n care se aplic dreptul comun. 3 Potrivit art. 63 din Legea nr.31/1990 privind societile comerciale cererile i cile de atac prevzute de prezenta lege, de competena instanelor judectoreti, se soluioneaz de tribunalul locului unde societatea i are sediul principal, n afar de cazul n care legea dispune altfel. 4 Textul reglementeaz att competena material a instanei (tribunalul), ct i competena teritorial n acest gen de litigii. Pentru instana competent n situaia n care cererea este introdus de administratorul sau lichidatorul judiciar mpotriva unor teri, a se vedea Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi, op. cit., p. 152
1

84

competena aparine instanei domiciliului prtului, iar cnd prtul nu are domiciliul n ar este competent judectoria de la domiciliul reclamantului1. n cazul unor litigii, care nu se refer la bunuri, cnd legea nu prevede expres instana competent din punct de vedere teritorial, se va aplica regula de drept comun nscris n art. 5 C.proc.civ., deci competena va aparine instanei de la domiciliul prtului, dar va fi o competen teritorial exclusiv.

Seciunea 4 Prorogarea competenei


Sunt cazuri n care competena unei instanei primete o adevrat extindere n sensul c instana competent s soluioneze cererea cu care a fost sesizat de ctre reclamant devine competent s rezolve i cereri care, n mod obinuit, nu intr n competena sa. Prorogarea competenei poate interveni n temeiul legii (prorogarea legal), al unei hotrri judectoreti (prorogare judectoreasc) sau n temeiul conveniei prilor (prorogare convenional sau voluntar). A. Prorogarea legal Prorogarea legal a competenei intervine n cazurile expres prevzute de lege: art. 9, art. 17 i art. 164 C.proc.civ. Astfel: 1. Potrivit art. 9 C.proc.civ., instana sesizat de reclamant devine competent s soluioneze litigiul i n raport cu prii care domiciliaz n circumscripiile altor instane; 2. Conform art. 17 C.proc.civ., cererile accesorii i incidentale sunt n cderea instanei competente s judece cererea principal. Textul are n vedere urmtoarele situaii: a. cazul n care reclamantul, prin aceeai aciune, valorific mai multe drepturi, formulnd mai multe capete de cerere, care dac ar fi formulate separat ar putea atrage diverse competene; b. cazul n care, n cursul unui proces, se formuleaz cereri cu caracter incidental privind luarea de msuri asigurtorii2, asigurarea dovezilor sau luarea unor msuri provizorii3, va fi competent s le soluioneze tot instana sesizat cu aciunea principal. Dac cererile incidentale sunt de competena instanelor judectoreti, prorogarea poate s opereze, chiar dac s-ar nesocoti norme de competen material sau teritorial exclusiv, ntruct art. 17 C.proc.civ. este nscris n titlul Dispoziii speciale ceea ce nseamn c legiuitorul a avut intenia de a deroga de la normele anterioare de competen material i teritorial4.
Instana de la domiciliul reclamantului este competent i n cazul n care domiciliul prtului este necunoscut. 2 Sunt msuri asigurtorii: sechestrul asigurtor, sechestrul judiciar i poprirea asiguratorie. 3 De exemplu, cererea de ncredinare a minorului pe timpul procesului de divor. 4 Pentru un punct de vedere contrar, a se vedea I. Deleanu, op. cit., I, p. 504.
1

85

ns, dac cererile incidentale ar fi de competena unor organe de jurisdicie din afara sistemului instanelor judectoreti, prorogarea nu poate avea loc, cu nclcarea normelor de competen general, pentru c nu exist un temei legal pentru aceasta. Pentru a evita riscul pronunrii unor hotrri contradictorii, pn la soluionarea cererii incidentale de ctre organul de jurisdicie competent, instana va putea suspenda judecata n condiiile art. 244 pct. 1 C.proc.civ. c. instana sesizat cu aciunea principal este competent s soluioneze i cererea reconvenional, precum i cererile de intervenie voluntar sau forat; d. dac judecarea cererii incidentale ar ntrzia judecarea cererii principale, legea prevede n anumite cazuri posibilitatea disjungerii, caz n care, instana care a devenit competent prin efectul prorogrii n baza art. 17 C.proc.civ. i va pstra competena de a soluiona cererea incidental i ulterior disjungerii1. 3. Potrivit art. 164 C.proc.civ., conexitatea constituie, de asemenea, un caz de prorogare legal de competen. Aadar, prile vor putea cere ntrunirea mai multor pricini ce se afl naintea aceleiai instane sau instane deosebite, de acelai grad, n care sunt aceleai pri sau chiar mpreun cu alte pri i ale cror obiect i cauz au ntre ele o strns legtur. ntrunirea poate fi fcut de judector chiar dac prile nu au cerut-o. Dosarul va fi trimis instanei mai nti investite, afar numai dac amndou prile cer trimiterea lui la una din celelalte instane. Cnd una din pricini este de competena unei instane i prile nu o pot nltura, ntrunirea se face la acea instan. Nu se confund conexitatea (art. 164 C.proc.civ.) cu litispendena (art. 163 C.proc.civ.). La litispenden exist tripl identitate de elemente (aceleai pri, obiect i cauz) iar la conexitate numai o legtur ntre elemente, cel mult prile putnd s fie comune. n concluzia, n cazul litispendenei ambele instane fiind competente s judece, nu are loc o prelungire de competen i nu suntem n cazul prorogrii de competen2. B. Prorogarea judectoreasc Prorogarea judectoreasc de competen intervine n temeiul unei hotrri judectoreti. a) n cazul delegrii instanei (art. 23 C.proc.civ.);
Dac cererea de partaj de bunuri comune este disjuns de cererea principal de divor, cererea accesorie rmne s fie soluionat de aceeai instan care soluioneaz cererea principal de divor C.S.J., sec. civ., dec. nr. 3238/1999, B.J./1999, p. 109; Cererea de partaj are caracter accesoriu i revine, potrivit art. 17 C.proc.civ., n cderea instanei competente s judece cererea principal de desfacere a cstoriei, n spe judectoriei. Prorogarea de competen n favoarea judectoriei, referitoare la cererea de partaj de bunuri comune a operat de la data sesizrii instanei data cererii de chemare n judecat i opereaz pe tot parcursul soluionrii cauzei. mprejurarea c instana nvestit s judece aciunea principal i cererea accesorie dispune ulterior judecata deosebit a cererii accesorii nu produce efecte juridice asupra competenei materiale a acesteia C.S.J., sec. civ., dec. nr. 3111/2000, Pandectele romne nr. 2/2001, p. 142. 2 A.Hilsenrad, I.Stoenescu, Procesul civil n R.P.R., Ed. tiinific, Bucureti, 1957, p. 127, I,.Stoenescu, S.Zilberstein, Teoria general, p. 192-193; Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 181; Florea Mgureanu, op. cit., p. 184.
1

86

b) n cazul recuzrii tuturor judectorilor unei instane ori atunci cnd din cauza recuzrii nu se poate alctui completul de judecat (art. 33 C.proc.civ.); c) n caz de strmutare a pricinilor (art. 40 alin. 3 C.proc.civ.); d) n caz de admitere a recursului i casare cu trimitere spre rejudecare la o alt instan dect cea care a judecat fondul, dar egal n grad (art. 312 alin. 5 C.proc.civ.); e) administrarea unei dovezi prin comisie rogatorie (art. 169 alin. ultim C.proc.civ.), ns prorogarea competenei este parial, n sensul c vizeaz numai administrarea probei respective, iar nu i soluionarea fondului1. n toate aceste situaii, cauza va fi soluionat nu de instana competent n mod obinuit, ci de ctre o instan egal n grad, stabilit prin hotrre judectoreasc, iar calea de atac mpotriva hotrrii pronunate de aceast instan va fi soluionat de instana superioar acesteia i nu de instana superioar celei care n mod obinuit ar fi trebuit s rezolve cererea. C. Prorogarea convenional Prorogarea convenional a competenei intervine n temeiul unei nelegeri a prilor, n acele cazuri n care legea permite prilor s deroge de la regulile de competen pe care le stabilete, deci n cazul competenei teritoriale reglementate de norme de ordine privat. Prorogarea convenional a competenei poate rezulta din inserarea n contractul ncheiat de pri a unei clauze atributive de competen sau dintr-o convenie separat prin care prile convin ca, n caz de litigiu, pricina s fie judecat de o alt instan dect cea care este n mod normal competent. Convenia se poate face i verbal, ns numai n faa instanei alese, care va lua act de nelegerea prilor n ncheierea de edin. Convenia trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: a. prile s aib capacitate procesual de exerciiu, iar consimmntul lor s fie liber i neviciat; b. convenia prilor s fie expres; c. n convenie s se determine exact instana aleas; d. instana aleas de pri s nu fie necompetent absolut. Uneori, legea se opune conveniei prilor asupra competenei anterior naterii dreptului la aciune (de exemplu, n materie de asigurare, potrivit art. 11 alin. 2 C.proc.civ.). O form de manifestare a conveniei prilor privind prorogarea competenei o constituie aa-numita alegere de domiciliu, cnd prile stabilesc competena n favoarea instanei de la domiciliul ales. Dac aceast alegere s-a fcut n favoarea prii care va fi chemat n judecat (prtului) sau a ambelor pri, reclamantul urmeaz s sesizeze instana de la domiciliul ales. Dac alegerea s-a fcut n favoarea celui ce va introduce cererea de chemare n judecat (reclamantului), acesta are
1

Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi, op. cit., p. 158.

87

opiunea de a sesiza fie instana de la domiciliul ales, fie instana competent potrivit legii. n situaia n care prile au stabilit competena n favoarea altei instane dect cea care, n mod normal, este competent, potrivit legii, s soluioneze pricina i totui reclamantul sesizeaz aceast din urm instan, prtul va putea cere declinarea competenei, ns numai pn la prima zi de nfiare, deoarece competena are un caracter relativ1.

Seciunea 5 Incidente procedurale cu privire la instana sesizat


Este posibil, ca dei instana sesizat s fie competent, s nu existe la aceast instan cerinele necesare pentru judecat ori pentru pronunarea hotrrii n condiii de deplin obiectivitate. De aceea legiuitorul a prevzut posibilitatea stabilirii unei alte instane care s judece, prin instituiile delegrii instanei i strmutrii pricinilor. Pe de alt parte, este posibil ca instana sesizat s nu fie competent sau, n orice caz, s fie contestat. 1. Delegarea instanei Potrivit art. 23 C.proc.civ. n situaia n care datorit unor mprejurri excepionale, instana competent este mpiedicat un timp mai ndelungat s funcioneze, nalta Curte de Casaie i Justiie, la cererea prii interesate, va desemna o alt instan de acelai grad care s judece pricina. Textul a fost introdus n Codul de procedur civil odat cu modificrile aduse acestuia n anul 1948. Se au n vedere situaii n care din motive cu totul excepionale: rzboi, cutremure, inundaii, catastrofe, instana competent s soluioneze pricina nu poate s funcioneze o perioad mai ndelungat. 2. Strmutarea principiilor Potrivit art. 37 C.proc.civ., cnd una din pri are dou rude sau afini pn la gradul al patrulea inclusiv printre magistraii sau asistenii judiciari ai instanei, cealalt parte poate cere strmutarea pricinii la o alt instan de acelai grad. Strmutarea poate fi cerut i pentru motive de bnuial legitim sau de siguran public2. Strmutarea apare ca o form de prorogare judectoreasc a competenei, ntruct prelungirea competenei instanei la care s-a strmutat litigiul constituie efectul direct al hotrrii judectoreti prin care s-a admis cererea de strmutare. Din prevederile legii rezult c strmutarea pricinii de la o instan la alta poate fi cerut pentru urmtoarele motive:
Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 438. A se vedea:Viorel Mihai Ciobanu, Unele probleme referitoare la hotrrea de strmutare a pricinilor civile, A.U.B., 1983, p. 67-68.
2 1

88

a) cnd una din prile aflate n proces are dou rude sau afini pn la gradul al patrulea inclusiv, printre magistraii instanei (dac partea avea o singur rud sau afin se putea cere recuzarea i procesul continua s se judece la instana competent); b) atunci cnd desfurarea procesului la instana competent ar pune n pericol sigurana public; c) cnd exist bnuiala legitim c procesul, judecndu-se la instana competent n mod normal, nu s-ar realiza o judecat obiectiv. Bnuiala este legitim ori de cte ori se poate presupune c neprtinirea judectorilor ar putea fi tirbit datorit: mprejurrilor pricinii, calitii prilor, vrjmiei prilor ori vrjmiei locale i este de presupus c judectorii pot fi prtinitori cu partea care cere strmutarea etc.1 Cererea de strmutare pentru rudenie i afinitate, ca i pentru bnuiala legitim, poate fi fcut de partea interesat, iar pentru motiv de siguran public, numai de procurorul de la parchetul de pe lng nalta Curte de Casaie i Justiie. Strmutarea pe motiv de rudenie trebuie cerut nainte de nceperea oricror dezbateri, iar pentru celelalte motive, se poate cere n orice stare de judecat a pricinii. Instana competent s soluioneze cererea de strmutare este instana ierarhic superioar cnd strmutarea se cere pe motiv de rudenie i afinitate i nalta Curte de Casaie i Justiie cnd motivele invocate sunt bnuiala legitim sau sigurana public. Procedura de soluionare este identic, indiferent de motivul de strmutare. Cererea se judec n camera de consiliu, cu citarea prilor, fiind aplicabile dispoziiilor art. 85 C.proc.civ. Preedintele instanei poate solicita dosarul pricinii, putnd dispune (fr citarea prilor) suspendarea judecrii cauzei i comunicnd msura instanei de la care se solicit strmutarea. Potrivit art. 40 alin. 4 C.proc.civ.2, hotrrea asupra strmutrii se d fr motivare i nu este supus nici unei ci de atac, nici ordinar, nici extraordinar3. Dac se admite cererea de strmutare, litigiul este deferit spre soluionare altei instane de grad egal cu cea de la care acesta s-a strmutat4, caz n care, prin hotrrea de strmutare se va indica i n ce msur actele ndeplinite de instan anterior strmutrii urmeaz a fi

Florea Mgureanu, op. cit., p. 177 Curtea Constituional, prin Decizia nr. 92/11.09.1996, publicat n M. Of. nr. 297/20.11.1996, a respins excepia de neconstituionalitate a art. 40 alin. 4 C.proc.civ. 3 C.S.J., sec. civ., dec. nr. 1482/2000, Pandectele romne nr. 1/2001, p. 126. 4 ntruct strmutarea poate fi dispus numai la o instan de acelai grad cu instana de la care s-a cerut strmutarea, nseamn c prorogarea se refer numai la competena teritorial, indiferent dac aceasta are un caracter relativ sau absolut, nu ns i la competena material C. A. Ploieti, dec. nr. 2336/1996, B.J./1993-1997, p. 608. Pentru determinarea instanei competente s judece recursul, n cazul n care dup ce sa declarat recurs mpotriva ncheierii de suspendare a judecii, a fost strmutat judecarea fondului, a se vedea M. I. Rusu, Cteva probleme ivite n practica judiciar cu privire la instituia strmutrii cauzelor n materie civil, Pandectele romne nr. 1/2004, p. 237-241.
2

89

meninute; cnd lipsesc aceste meniuni, se vor reface toate actele de procedur ndeplinite de instana de la care litigiul s-a strmutat. Cnd hotrrea a fost casat cu trimite spre rejudecare de ctre o instan de control judiciar nvestit prin strmutare, cauza se va trimite spre rejudecare altei instane din raza teritorial a instanei care a pronunat casarea, iar nu instanei a crei hotrre s-a casat. Dac se admite cererea de strmutare, instana de la care se strmut litigiul va fi ntiinat imediat; cnd aceast instan a ndeplinit acte de procedur sau a judecat ntre timp cauza, actele de procedur svrite ulterior strmutrii, ca i hotrrea pronunat sunt desfiinate de drept, prin efectul admiterii cererii de strmutare. 3. Excepia de necompeten Necompetena este situaia n care o instan judectoreasc este sesizat cu o pricin civil pe care nu o poate soluiona ntruct nu are competena s o judece. Mijlocul procedural de invocare a necompetenei instanei la care litigiul se afl pe rol, n curs de judecat, este excepia de necompeten. Excepia de necompeten se invoc n mod diferit, dup cum norma de competen ce se consider c ar fi fost nclcat este absolut (competena general, material, sau teritorial exclusiv) sau relativ (competena teritorial, n celelalte cazuri dect cea exclusiv)1. Excepia de necompeten absolut poate fi invocat de oricare dintre pri, procuror sau instan din oficiu, n orice faz a judecii. Prile nu pot conveni s deroge de la regulile competenei absolute, aadar, viciile necompetenei absolute nu pot fi acoperite prin voina expres sau tacit a prilor2. Dac necompetena absolut nu a fost ridicat n faa primei instane poate fi invocat direct n apel ori n recurs, prin cererea de apel sau recurs, ori, cel mai trziu la prima zi de nfiare sub sanciunea decderii3. Excepia de necompeten relativ poate fi invocat numai de ctre prt n faa primei instane, pn la prima zi de nfiare. Mai mult, excepia de necompeten relativ trebuie invocat nainte altor excepii, nainte de a se intra n dezbaterea fondului, sub sanciunea decderii din dreptul de a mai putea invoca aceast excepie4. Se nelege c prtul nu va putea ridica excepia, pentru prima dat n faa instanei de apel sau de recurs5.

I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 43-44; Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 442-443. 2 Trib. Supr., sec. civ., dec. nr. 188/1955; C. D. vol. II, 1955, p. 108; dec. nr. 1797/1957, L. P. nr. 7/1958, p. 84. 3 Trib. Supr., col. civ., dec. nr. 743/1967, R.R.D. nr. 9/1967, p. 167; Trib. Supr., sec. civ., dec. nr. 1376/1976, n R.R.D. nr. 1/1977, p. 63 i dec. nr. 1671/1977, R.R.D. nr. 4/1978, p. 62. 4 I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 202-203; Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 443. 5 Trib. reg. Bucureti, sec. a III-a civ., dec. nr. 242/1957, n L. P. nr.10/1958, p. 110.

90

Avnd n vedere caracterul dispozitiv al normelor ce reglementeaz aceast competen, prile pot conveni expres sau tacit s deroge de la dispoziiile legii prorognd competena instanei. Procedura de judecat a excepiei este aceeai, indiferent dac se invoc necompetena absolut sau relativ. Soluii: 1. dac se respinge excepia de necompeten, instana pronun o ncheiere interlocutorie, care poate fi atacat cu apel/recurs numai odat cu fondul; 2. dac se admite excepia,instana pronun o hotrre de declinare a competenei, stabilind astfel instana/organul cu activitate jurisdicional competent(); 3. cnd competena ar aparine unui organ al statului fr activitate jurisdicional, instana pronun o hotrre prin care respinge aciunea ca inadmisibil. Cnd se constat c litigiul este de competena unui organ de jurisdicie dintr-un alt stat, instana va respinge cererea ca nefiind de competena instanelor romne, potrivit art. 157 din Legea nr. 105/19921. Hotrrea de declinare a competenei produce dou efecte: a. deznvestete instana sesizat prin introducerea cererii de chemare n judecat; b. nvestete instana n favoarea creia s-a pronunat declinarea de competen. nvestirea instanei se face la data rmnerii irevocabile a hotrrii i nu de la data pronunrii ei2. Potrivit art. 158 C.proc.civ., hotrrea poate fi atacat cu recurs n termen de 5 zile de la pronunare. Dosarul se trimite la instana competent, imediat ce hotrrea a rmas definitiv sau irevocabil. Excepie face situaia n care calea de atac mpotriva hotrrii de declinare a competenei este exercitat chiar de partea care a cerut declinarea competenei, caz n care, fiind vorba de un abuz de drept, urmrindu-se tergiversarea judecii, dosarul se trimite de ndat instanei care a fost stabilit ca fiind competent. Hotrrea de declinare a competenei are putere de lucru judecat numai n ceea ce privete instana care se deznvestete. Instana creia i se trimite dosarul are dreptul s-i verifice competena i dac se consider necompetent, poate la rndul ei s-i decline competena, ivindu-se astfel un conflict de competen. Potrivit art. 105 alin. 1 C.proc.civ., actele de procedur ntocmite de un judector necompetent sunt lovite de nulitate absolut, cu excepia probelor care rmn ctigate cauzei i care nu vor fi refcute de instana competent dect pentru motive temeinice (art. 160 C.proc.civ.).
Potrivit art. 29 din Legea nr. 187/2003 privind competena de jurisdicie, recunoaterea i executarea n Romnia a hotrrilor n materie civil i comercial pronunate ntre statele membre ale Uniunii Europene, n cazul n care prtul domiciliaz pe teritoriul unui stat membru este chemat n judecat n faa unei instane romne care nu este competent, potrivit prezentei legi, iar prtul nu se nfieaz n instan, instana romn i declar din oficiu lipsa de competen soluia fiind aceeai, respectiv, se va respinge cererea ca nefiind de competena instanelor romne. 2 Trib. Supr., sec. civ., dec. nr. 1070/1972, C.D. 1972, p. 258-259.
1

91

4. Conflictele de competen Exist conflict de competen n situaia n care dou sau mai multe instane judectoreti ori alte organe cu activitate jurisdicional se consider deopotriv competente s soluioneze un litigiu sau se consider toate necompetente i i declin reciproc competena1. n primul caz conflictul se numete pozitiv, iar n cel de al doilea negativ, ns n ambele situaii se impune soluionarea conflictului fie pentru a se evita pronunarea unor hotrri contradictorii (n cazul conflictului pozitiv), fie pentru c interesul reclamantului de a obine o hotrre trebuie satisfcut (n cazul conflictului negativ). Pentru a exista conflict pozitiv trebuie ca cel puin dou instane s se fi declarat competente, iar n cazul conflictului negativ trebuie ndeplinite urmtoarele condiii: a. s existe dou sau mai multe instane sesizate cu aceiai pricin (aceleai pri, acelai obiect i aceeai cauz); b. instanele s se fi declarat necompetente prin hotrri rmase irevocabile; c. cel puin una dintre instane s fie competent s soluioneze cererea care a generat conflictul; d. declinrile ntre instanele sesizate s fie reciproce. Conflictele de competen dintre instanele judectoreti, pozitive sau negative, se rezolv pe calea regulatorului de competen de ctre instana superioar comun instanelor aflate n conflict (art. 22 C.proc.civ.)2: a. conflictul ivit ntre dou judectorii de circumscripia aceluiai tribunal se judec de acel tribunal (alin. 1); b. dac cele dou judectorii nu in de acelai tribunal sau dac conflictul s-a nscut ntre o judectorie i un tribunal, sau ntre dou tribunale, competent este curtea de apel respectiv (alin. 2); c. dac cele dou instane n conflict nu se gsesc n circumscripia aceleiai curi de apel, precum i conflictul ntre dou curi de apel, se judec de nalta Curte de Casaie i Justiie (alin. 3). Eventualul conflict de competen ivit ntre nalta Curte de Casaie i Justiie i o alt instan se rezolv de ctre instana suprem,ns hotrrea naltei Curi de Casaie i Justiie constituie, simultan, att declinator de competen, ct i regulator de competen3.
Conflictele de competen nu pot s apar ntre seciile sau completele de judecat ale aceleiai instane, mprirea pe secii i complete fiind doar o chestiune de administrare a instanei. 2 n cazul conflictelor pozitive se poate recurge, nainte de a se solicita pronunarea unui regulator, i la excepia de necompeten, dac se pretinde totui c una dintre instane este necompetent sau la excepia de litispenden cnd ambele cereri de afl n faa instanelor de fond. Numai dac excepia de necompeten sau cea de litispenden se resping conflictul devine actual i se va folosi procedura regulatorului de competen vezi pentru amnunte I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 208-210. 3 n sistemul procedurii civile, sesizarea instanei n drept s hotrasc asupra conflictului de competen constituie un atribut exclusiv al instanei naintea creia s-a ivit conflictul. Rezult, deci, c nici una dintre prile din proces nu poate cere instanei competente s se dea regulator de competen, ntruct o asemenea cererea nu se ncadreaz n prevederile legale C.S.J., sec. civ., dec. nr. 204/1996, B.J./1996, p. 94.
1

92

Conform art. 21 C.proc.civ., instana naintea creia s-a ivit conflictul de competen va suspenda din oficiu orice alt procedur i va nainta dosarul instanei n drept s hotrasc asupra conflictului; suspendarea judecrii pricinii se dispune printr-o ncheiere. Instana competent s judece conflictul va hotr n camera de consiliu, fr citarea prilor i dac va constata c exist conflict de competen, va stabili instana competent i va trimite dosarul acestei instane. Hotrrea poart denumirea de regulator de competen. Regulatorul poate fi atacat cu un recurs n termen de 5 zile de la comunicare cu excepia celei pronunate de nalta Curte de Casaie i Justiie, care este irevocabil. Judecata recursului se face fr citarea prilor (art. 22 alin. 5 C.proc.civ.). Hotrrea rmas irevocabil se bucur de putere de lucru judecat. Dup aceast dat, dosarul se trimite instanei care a fost stabilit ca fiind competent, instana respectiv fiind obligat, dac nu au aprut temeiuri noi, neverificate de instana care a pronunat hotrrea, s judece cauza, nemaiputnd s-i verifice competena1. Potrivit art. 22 alin. 2 C.proc.civ. exist conflict de competen i n cazul n care el se ivete ntre instanele judectoreti i alte organe cu activitate jurisdicional. n acest caz, conflictul se rezolv de instana judectoreasc ierarhic superioar instanei n conflict, dup aceeai procedur2.

I. Stoenescu, S. Zilberstein, Teoria general, p. 214. De asemenea, conflictul de competen dintre o instan judectoreasc i un tribunal arbitral se rezolv de instana judectoreasc ierarhic superioar celei aflate n conflict.
2

93

Test de evaluare
1. Instanele judectoreti au plenitudine de competen, deci ele judec: a. toate procesele i cererile, fr nici o excepie; b. toate procesele i cererile, cu excepia celor date prin lege n competena Curii Constituionale i a Curii de Conturi; c. toate procesele i cererile, cu excepia celor date prin lege n competena altor organe; b. toate procesele, cu excepia celor date prin lege n competena altor organe. 2. a. b. c. d. Litigiile comerciale nepatrimoniale sunt de competena: judectoriei; tribunalului; naltei Curi de Casaie i Justiie; curii de apel.

3. Cererile pentru recunoaterea, precum i cele pentru ncuviinarea executrii silite a hotrrilor date n ri strine, sunt de competena: a. judectoriei; b. tribunalului; c. Curii Europene a Drepturilor Omului; d. naltei Curi de Casaie i Justiie. 4. Cererile ndreptate mpotriva unei asociaii sau societi fr personalitate juridic, se introduce: a. la instana sediului ei principal; b. la instana domiciliului persoanei creia, potrivit nelegerii dintre asociai i s-au ncredinat preedinia sau direcia asociaiei sau societii; c. la instana domiciliului reclamantului, n lipsa existenei persoanei prevzute la lit. b; d. la instana domiciliului reclamantului. 5. a. b. c. d. Procesele i cererile n materie de expropriere sunt de competena: judectoriei; tribunalului; naltei Curi de Casaie i Justiie; comisiei jurisdicionale de la registrul comerului.

6. Strmutare pentru motiv de rudenie sau afinitate se poate cere: a. de partea care are o rud sau afini de cel mult gradul al patrulea printre magistraii instanei; b. de una dintre pri, dac cealalt parte are printre magistraii instanei o rud sau afin pn la cel mult gradul al patrulea; c. de una dintre pri, dac cealalt parte are printre magistraii instanei dou rude sau afini pn la cel mult gradul al patrulea; d. de partea care are o rud sau afini de cel mult gradul al doilea printre magistraii instanei. 94

7. Cererea de strmutare pentru motive de rudenie sau afinitate se depune la: a. instana ierarhic superioar; b. nalta Curte de Casaie i Justiie; c. instana pe rolul creia se afl dosarul; d. nalta Curte de Casaie i Justiie sau instana ierarhic superioar. Hotrrea asupra cererii de strmutare: se d numai motivat; nu este supus nici unei ci de atac, ordinar sau extraordinar; dispune obligatoriu ca toate actele efectuate nainte de admiterea cererii de strmutare s fie refcute; d. poate fi atacat numai cu recurs. 9. a. b. c. d. Conflictul de competen se judec: n edin public; n camera de consiliu; cu citarea prilor; n edin public sau n camera de consiliu. 8. a. b. c.

10. Hotrrea ce constituie regulator de competen: a. poate fi atacat numai odat cu fondul; b. nu poate fi atacat cu nici o cale de atac; c. poate fi atacat cu recurs n 5 zile de la pronunare; d. poate fi atacat cu recurs n 5 zile de la comunicare. 11. Tribunalul: a. soluioneaz cile extraordinare de atac de retractare ndreptate mpotriva hotrrilor judectoriei din raza sa teritorial; b. soluioneaz cererile de strmutare de la o judectorie la alta din raza sa teritorial, pe orice motiv; c. rezolv conflictul de competen dintre o judectorie din raza sa i un organ cu activitate jurisdicional sau un tribunal arbitral; d. rezolv conflictul de competen dintre dou curi de apel. 12. Cererea mpotriva unei persoane juridice de drept privat se introduce: a. la instana sediului ei principal; b. la instana domiciliului persoanei creia i s-a ncredinat administrat; c. la instana domiciliului reclamantului; d. numai la instana locului unde ea are reprezentan, pentru obligaiile ce urmeaz a fi executate n acel lor sau care izvorsc din acte ncheiate prin reprezentant sau din fapte svrite de acesta.

95

13. Conflictul de competen ntre o instan judectoreasc i un organ cu activitate jurisdicional se soluioneaz de: a. acea instan judectoreasc; b. nalta Curte de Casaie i Justiie; c. instana judectoreasc ierarhic superioar instanei n conflict; d. judectorie. 14. Exist conflict pozitiv de competen: a. cnd dou sau mai multe instane judectoreti se declar deopotriv competente s judece aceiai pricin; b. cnd dou sau mai multe instane, prin hotrri irevocabile s-au declarat necompetente de a judeca aceiai pricin; c. cnd dou pricini avnd aceleai pri, obiect i cauz se afl pe rolul a dou instane de acelai grad, deopotriv de competente; d. n caz de strmutare a pricinilor. 15. n caz de admitere a cererii de strmutare pricina se trimite spre judecat: a. instanei superioare celei de la care s-a strmutat; b. naltei Curi de Casaie i Justiie; c. unei alte instane cu competen material diferit fa de instana de la care s-a strmutat; d. unei alte instane de acelai grad. 16. n cazul n care instana constat c cererea de chemare n judecat este de competena unui organ al statului fr activitate jurisdicional: a. instana va declina competena; b. instana va respinge cererea ca inadmisibil; c. instana va respinge cererea ca nentemeiat; d. instana va respinge cererea ca nefiind de competena instanelor judectoreti romne. 17. Tribunalul are competen material s judece: a. cererea n materie comercial al crei obiect este evaluabil i are o valoare de 100.000.000 lei; b. cererea n materie comercial al crei obiect are o valoare de 1 miliard lei; c. cererea n materie civil al crei obiect are o valoare de 1 miliard lei; d. conflictele de munc, cu excepia celor date prin lege n competena altor instane. 18. Cererile n materia reorganizrii judiciare i a falimentului: a. sunt de competena curii de apel n circumscripia creia i are sediul principal debitorul; b. sunt de competena exclusiv a tribunalului n circumscripia cruia i are sediul principal debitorul; c. sunt de competena tribunalului sau curii de apel, dup caz, n circumscripia creia i are sediul principal debitorul; d. sunt de competena judectoriei.

96

19. Cnd prtul, n afar de domiciliul su, are n chip statornic o ndeletnicire profesional, cererea se poate face i la instana locului acelei ndeletniciri: a. orice obligaii; b. toate obligaiile patrimoniale; c. obligaii patrimoniale care sunt nscute n acel loc; d. toate obligaiile personale. 20. Cererea de partaj a bunurilor comune, ntre care se afl i un imobil, formulat n cadrul procesului de divor este de competena instanei: a. de la domiciliul prtului; b. din raza creia se afl bunul imobil; c. de la domiciliul reclamantului; d. de divor.

97

Capitolul V Actele de procedur i termenele procedurale


Seciunea 1 Actele de procedur
1. Noiune. Clasificare Problematica organizrii i desfurrii procesului civil este de interes general i de aceea legiuitorul nu a lsat la latitudinea prilor, judectorului sau organelor auxiliare aspectele care privesc coninutul i modul de ndeplinire ale actelor de procedur, reglementndu-le n mod amnunit. Codul de procedur civil nu d o definiie actului de procedur ns, n procedura civil, prin act de procedur se nelege att operaiunea juridic, ct i actul scris care o constat, act scris considerat el nsui o operaiune juridic1. Actul de procedur civil a fost definit ca fiind orice manifestare de voin fcut n cursul i n cadrul procesului civil, de ctre instana de judecat, pri sau ali participani la activitatea judiciar, n vederea producerii unor efecte juridice determinate2. Actele de procedur pot fi clasificate pe baza mai multor criterii. Astfel, n funcie de modul de efectuare, actele de procedur se clasific n: acte scrise (cererea de chemare n judecat, ntmpinarea, cererea reconvenional, ncheierile, hotrrile etc.); acte orale (depoziiile martorilor, rspunsurile la interogatoriu etc.). De reinut c actele de procedur orale se consemneaz n scris. n raport de organele sau persoanele care le ntocmesc ori de la care eman, actele de procedur se mpart n: acte ale prilor (cererea de chemare n judecat, ntmpinarea, cererea de exercitare a unei ci de atac, cererea de punere n executare a unei hotrri etc.); acte ale instanei (ncheierile, hotrrea judectoreasc etc.); acte ale organelor auxiliare justiiei (actele organelor de executare, procesele-verbale de luare a msurilor asiguratorii, dovezile privind comunicarea actelor de procedur etc.); acte ale altor participani la proces (depoziiile martorilor, ntocmirea i depunerea raportului de expertiz etc.).

1 2

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I,p. 455. I. Le, Tratat, p. 245.

98

n funcie de coninutul lor, distingem: acte de procedur care conin o manifestare de voin (cererea de chemare n judecat, ntmpinarea, cererea de exercitare a unei ci de atac etc.); acte de procedur care constat o operaiune procedural (citaia, procesul-verbal de sechestru, somaia etc.). n funcie de natura lor sau de locul de ndeplinire, actele de procedur sunt: judiciare, dac se ndeplinesc n faa instanei (pronunarea hotrrii, interogatoriul etc.); extrajudiciare, dac se ndeplinesc n cadrul procesului, dar nu n faa instanei de judecat (expertiza etc.). 2. Condiii privind ndeplinirea actelor de procedur Orice act de procedur pentru a fi valabil trebuie s ntruneasc urmtoarele condiii: a. s mbrace forma scris Aceast condiie este necesar pentru dovedirea existenei actului de procedur, pentru conservarea acestuia, pentru realizarea controlului judiciar i, de asemenea, pentru a stabili clar voina prilor. b. din cuprinsului actului scris care l constat s rezulte c au fost respectate cerinele impuse de lege n cazul actelor de procedur orale, verificarea respectrii prescripiilor legale se face cu ajutorul actelor de procedur scrise ce au fost ntocmite pentru consemnarea actelor orale. c. s fie ntocmit n limba romn Dac una din pri nu cunoate limba romn, ea are dreptul de a lua cunotin de actele i lucrrile dosarului, de a vorbi n instan i de a pune concluzii prin interpret (art. 128 din Constituie, art. 14 din Legea nr. 304/2004).

Seciunea 2 Termenele procedurale


1. Noiune. Clasificare Legea reglementeaz modul de ndeplinire a actelor de procedur i coninutul lor dar stabilete i anumite intervale de timp n care acestea trebuie ntocmite. Termenul procedural este definit ca fiind intervalul de timp nuntrul cruia trebuie ndeplinite anumite acte de procedur sau, dimpotriv, este oprit ndeplinirea altor acte de procedur1. Termenele procedurale pot fi clasificate dup mai multe criterii, dintre care reinem: a. n funcie de caracterul lor, termenele pot fi: - imperative (peremptorii), sunt acelea nuntru crora trebuie ndeplinit un act de procedur (de exemplu, termenul prevzut de art. 301
1

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I,p. 458.

99

C.proc.civ. pentru declararea recursului care este de 15 zile de la comunicarea hotrrii, dac legea nu dispune altfel); - prohibitive (dilatorii), sunt acelea nuntru crora legea interzice efectuarea vreunui act de procedur (de exemplu, termenul de 15 zile prevzut de art. 500 alin. 1 C.proc.civ.); b. dup modul n care sunt stabilite, termenele pot fi: - legale, sunt acelea pe care legea le stabilete n mod expres (de exemplu, art. 22 alin. 5, art. 89 alin. 1, art. 170 alin. 1 C.proc.civ. etc.). Aceste termene sunt n principiu fixe i nu pot fi prelungite sau scurtate de judector ori de pri. n mod excepional legea ngduie fie prelungirea termenului (de exemplu, art. 303 alin. 5 C.proc.civ. n ce privete posibilitatea preedintelui instanei de a prelungi termenul de recurs cu 5 zile), fie scurtarea acestuia (de ex. art. 89 alin. 1 C.proc.civ. permite instanei s scurteze termenul de 5 zile pentru nmnarea citaiei n pricinile urgente); - judectoreti, sunt acelea pe care le fixeaz instana n cursul soluionrii procesului precum: termenele de nfiare a prilor, a martorilor, pentru efectuarea unei cercetri la faa locului etc. - convenionale, sunt acelea pe care prile le pot fixa n cursul judecii (de exemplu, termenul arbitrajului care, potrivit art. 341 alin. 2 C.proc.civ., se fixeaz de ctre pri). c. dup sanciunea nerespectrii lor, termenele procedurale se clasific n: - absolute, sunt acele termene care, n caz de nerespectare, afecteaz eficacitatea sau valabilitatea actelor de procedur (de exemplu, termenul de exercitare a cilor de atac; termenul lsat debitorului pentru a-i executa de bun voie obligaia, termenul de perimare etc.); - relative, sunt acele termene care, n caz de nerespectare nu afecteaz validitatea actelor de procedur, ci atrag doar sanciuni disciplinare sau pecuniare pentru cei care se fac vinovai de nerespectarea termenului (de exemplu, termenul de 7 zile fixat pentru pronunare, termenul de 5 zile n care trebuie s se pronune completul de divergen etc.); d. dup durata lor, termenele pot fi: pe ore, zile, sptmni, luni i ani ( art. 101 C.proc.civ.). Aceast clasificare prezint interes n ceea ce privete modul de calcul al termenelor procedurale. Exist situaii cnd legea arat un moment pn la care se poate face actul de procedur. Amintim, n acest sens, art. 50 alin. 2 C.proc.civ., potrivit cruia cererea de intervenie n interes propriu se poate face numai n faa primei instane i nainte de nchiderea dezbaterilor. De asemenea, potrivit prevederilor art. 383, 579 C.proc.civ. actul trebuie fcut, de ndat, de urgen etc. 2. Modul de calcul al termenelor procedurale Modul de calcul al termenelor procedurale este stabilit n mod expres prin dispoziiile art. 101 C. proc civil, fcndu-se distincie ntre termenele stabilite pe zile, ore, sptmni, luni i ani.

100

Potrivit legii, termenele pe zile se calculeaz pe zile libere neintrnd la socoteal ziua cnd termenul a nceput s curg i nici ziua cnd acesta s-a sfrit. S-a considerat c legiuitorul a adoptat sistemul cel mai avantajos pentru partea n favoarea creia a fost instituit termenul, respectiv acela al termenului exclusiv. Aceasta nseamn c nu se ia n calculul termenului de procedur nici ziua cnd el a nceput s curg dies a quo - i nici ziua cnd acesta se sfrete dies ad quem1. n cazul termenelor statornicite pe ore acestea ncep s curg de la miezul nopii zilei urmtoare. Un atare mod de calcul presupune ca n calculul termenului s nu se ia n considerare perioada de timp scurs n ziua ndeplinirii actului de procedur. n acest fel, prile au la dispoziie un termen mai lung cu cteva ore dect acela expres determinat de lege. Termenele statornicite pe ani, luni sau sptmni se sfresc n ziua anului, lunii sau sptmnii corespunztoare zilei de plecare. Termenul care, ncepnd la 29, 30 sau 31 ale lunii se sfrete ntro lun care nu are o asemenea zi se va socoti mplinit n ziua cea din urm a lunii. Legea mai prevede c termenul, care se sfrete ntr-o zi de srbtoare legal sau cnd serviciul este suspendat, se va prelungi pn la sfritul zilei de lucru urmtoare. Rezult deci c zilele de srbtoare din cuprinsul termenului intr n calcul. S-a considerat c asemenea prevederi constituie dispoziii de favoare pentru pri oferindu-le posibilitatea de a folosi n mod efectiv ntreaga durat a termenului fixat de lege. Asemenea dispoziii procedurale se regsesc n marea majoritate a legislaiilor procesuale2. De o importan deosebit pentru calculul termenelor procedurale sunt punctul de plecare i punctul de mplinire al acestora. n legtur cu punctul de plecare, dispoziiile art. 102 alin. 1 C.proc.civ. stabilesc c termenele ncep s curg de la data comunicrii actelor de procedur, dac legea nu dispune altfel. Comunicarea cererilor i a tuturor actelor de procedur se face, potrivit legii, din oficiu de instana de judecat prin agenii procedurali ai acesteia sau prin orice alt salariat al su, precum i prin ageni ori salariai ai altor instituii, n ale cror circumscripii se afl cel cruia i se comunic actul. n cazul n care o asemenea modalitate de comunicare nu este posibil, aceasta se va face prin pot, cu scrisoare recomandat cu dovada de primire sau prin alte mijloace ce asigur transmiterea textului actului i confirmarea primirii acestuia. Legea mai prevede i situaiile n care se aplic principiul echipolenei n ceea ce privete stabilirea punctului de plecare al termenelor procedurale: a) termenele ncep s curg i mpotriva prii care a cerut comunicarea, de la data cnd a cerut-o (art. 102 alin. 2 C.proc.civ.); b) termenul de apel curge chiar dac comunicarea hotrrii a fost fcut o dat cu somaia de executare (art. 284 alin. 2 C.proc.civ.);
1 2

I. Le, Tratat, p. 275. I. Le, Tratat, p. 276.

101

c) dac o parte face apel nainte de comunicarea hotrrii, aceasta se socotete comunicat la data depunerii cererii de apel (art. 284 alin. 3 C.proc.civ.). Prima situaie a fost interpretat n sensul c se are n vedere ipoteza n care partea cere s se comunice actul de procedur prii adverse care nu cunoate actul de procedur i dorete s-i afle coninutul, ntruct dac l-ar fi cunoscut cererea nu ar avea nici un sens i nici o eficien1. Celelalte dou situaii se aplic n mod corespunztor i n ceea ce privete curgerea termenului de recurs, potrivit art. 301 C.proc.civ.. Prin derogare de la regula nscris n art. 102 alin.1 C.proc.civ., exist situaii n care termenele procedurale ncep s curg de la alte momente dect comunicarea cum ar fi: pronunarea (art. 158 alin. 3, art. 253 alin. 2, art. 281 alin. 1, art. 582 alin. 1 C.proc.civ.), ncuviinarea probei (art. 170 alin. 1, art. 186 alin. 2 C.proc.civ.), afiarea unor acte ( art. 504 alin. 2 C.proc.civ.). Punctul de mplinire al termenului procedural este acela n care efectul acestuia s-a realizat, ncetnd posibilitatea de a mai efectua actul n vederea cruia termenul a fost acordat (n cazul termenelor imperative), sau, dimpotriv, nscndu-se dreptul de a ndeplini anumite acte de procedur (n cazul termenelor prohibitive)2. Actele de procedur trimise prin pot instanelor judectoreti se socotesc ndeplinite n termen dac au fost predate recomandat la oficiul potal nainte de mplinirea lui (art. 104 C.proc.civ.). Dispoziia citat s-a considerat ca fiind de o utilitate practic cu totul deosebit ntruct ofer prilor posibilitatea de a evita sanciunea decderii prin ndeplinirea actului chiar n ultima zi a termenului i, mai cu seam, atunci cnd ele se afl ntr-o localitate ndeprtat de sediul instanei3. De regul, termenele procedurale curg n mod continuu i fr posibilitatea de a fi ntrerupte sau suspendate. Cu toate acestea, legea instituie dreptul prilor de a fi repuse n termenul de exercitare a cii de atac ori, de ndeplinire a actului de procedur atunci cnd fac dovada mpiedicrii ndeplinirii acestora printr-o mprejurare mai presus de voina lor. Mai sunt prevzute i alte cazuri speciale de ntrerupere a cursului termenelor procedurale (ca n cazul ntreruperii termenului de exercitare a apelului prin moartea prii - art. 285 C.proc.civ. - sau prin moartea mandatarului - art. 286 C.proc.civ.; n cazul ntreruperii termenului de perimare - art. 249 C.proc.civ.) sau de suspendare a cursului termenului procedural (ca n cazul suspendrii perimrii - art. 250 C.proc.civ.). n caz de ntrerupere va ncepe s curg un nou termen, fr a fi luat n considerare timpul scurs nainte de ntrerupere. n caz de suspendare cursul termenului va continua de la punctul la care s-a oprit, incluzndu-se i timpul scurs naintea suspendrii termenului.
1 2

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I,p. 462. Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I,p. 463. 3 I. Le, Tratat, p. 273.

102

Seciunea 3 Sanciunile pentru nerespectarea condiiilor referitoare la actele de procedur i termenele procedurale
Sanciunile procedurale au, n toate situaiile, un rol deosebit de important ntruct ele sunt destinate s contribuie la o optim administrare a justiiei. Fr existena unor sanciuni procedurale activitatea judiciar, bazat pe confruntarea unor interese contradictorii, nu s-ar putea realiza n condiii proprii unui stat de drept. Consacrarea drepturilor i obligaiilor procesuale ar rmne pur formal, n lipsa unor sanciuni care s intervin pentru a impune o conduit adecvat participanilor la activitatea judiciar1. n procesul civil distingem sanciuni precum: nulitatea actelor de procedur; obligaia de a completa sau de a reface actul ndeplinit cu nclcarea prescripiilor legii; decderea din termenul prevzut pentru ndeplinirea actului; obligaia de a despgubi pe partea vtmat prin nclcarea formelor procedurale; perimarea cererii prin care a fost nvestit instana; prescripia dreptului de a obine executarea silit; sanciuni pecuniare; sanciuni disciplinare. n afara celor de mai sus exist i alte instituii care evoc caracterul specific de sanciune procedural, cum ar fi: socotirea ca neavenit a apelului sau recursului fcut de cel care intervine n interesul uneia dintre pri, dac partea pentru care a intervenit nu a fcut ea nsi apel sau recurs (art. 56 C.proc.civ.); refuzul fr motive temeinice al unei pri de a rspunde la interogatoriu sau, dac nu se nfieaz, situaie care ndreptete instana de a socoti asemenea mprejurri ca pe o mrturisire deplin sau numai ca un nceput de dovad n folosul prii potrivnice (art. 225 C.proc.civ.); neluarea n seam a adugirilor, tersturilor sau schimbrilor n cuprinsul hotrrii dac nu sunt semnate de judector (art. 265 C.proc.civ.); respingerea cererii de divor ca nesusinut atunci cnd, n prima instan, reclamantul lipsete nejustificat i se nfieaz numai prtul (art. 616 C.proc.civ.) etc. 1. Nulitatea actelor de procedur Nulitatea este acea sanciune procedural ce intervine n cazul actului de procedur care nu ndeplinete condiiile prevzute de lege pentru validitatea lui, lipsindu-l n tot sau n parte de efectele lui fireti2.

I. Le, Tratat, p. 278. Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 465. Autorul realizeaz i o critic asupra opiniilor viznd efectele nulitii asupra actelor de procedur la care neregularitatea nu ar avea nici o influen asupra valorii lor i a actelor considerate inexistente, datorit lipsei unor elemente eseniale necesare existenei lor.
2

103

Nulitile se clasific dup urmtoarele criterii: a) dup cum sunt sau nu sunt anume prevzute de lege, nulitile pot fi exprese (de exemplu, n art. 43 alin 2, art. 88 alin. 2, art. 95 alin. 4, art. 100 alin. 3 C.proc.civ.) sau virtuale (de exemplu, art. 105 alin. 2 teza final C.proc.civ.); b) dup cum privesc forma exterioar sau intrinsec a actului de procedur, nulitile pot fi extrinseci, viznd nclcarea unor condiii externe ale actului de procedur (de exemplu, competena, greita compunere a instanei etc.) sau intrinseci, viznd nerespectarea condiiilor proprii actului de procedur1; c) dup cum nulitatea intervine pentru nerespectarea condiiilor proprii unui act de procedur sau datorit dependenei acelui act de un alt act de procedur, nulitile pot fi proprii sau derivate. Aceast clasificare prezint interes din punctul de vedere al efectelor nulitii; d) dup caracterul normelor nclcate, nulitile pot fi absolute (dac, la ntocmirea actului de procedur, au fost nclcate norme imperative) sau relative (dac, la ntocmirea actului de procedur, au fost nclcate norme dispozitive); e) dup ntinderea efectelor distructive, nulitile pot fi totale (sanciunea vizeaz ntregul act de procedur) sau pariale (cnd o parte a actului de procedur rmne neafectat). Art. 105 C.proc.civ. prevede urmtoarele cazuri de nulitate a actelor de procedur: Actele de procedur ndeplinite de un judector necompetent sunt nule. Actele ndeplinite cu neobservarea formelor legale sau de un funcionar necompetent se vor declara nule numai dac prin aceasta s-a pricinuit o vtmare ce nu se poate nltura dect prin anularea lor. n cazul nulitilor prevzute anume de lege, vtmarea se presupune pn la dovada contrarie. Primul alineat al acestui articol stabilete un caz de nulitate necondiionat de existena unei vtmri. S-a considerat c, un asemenea caz de nulitate, privete instana necompetent deoarece competena este aptitudinea recunoscut de lege unei instane judectoreti de a judeca o anumit pricin. Sunt avute n vedere att normele de competen general ct i normele de competen jurisdicional sub cele dou forme: material i teritorial. Sub acest aspect, dispoziiile art. 160 C.proc.civ. prevd, cu caracter derogatoriu, c, n cazul declarrii necompetenei, dovezile administrate n instana necompetent rmn ctigate judecii i instana competent nu va dispune refacerea lor dect pentru motive temeinice. Deci, noiunea de competen nu se raporteaz la completul de judecat, la judector, ci la instana de judecat deoarece numai aceasta poate fi competent i nu judectorul care funcioneaz la acea instan2. Potrivit celui de-al doilea alineat al articolului prezentat, nulitatea intervine dac sunt ntrunite cumulativ mai multe condiii: s existe un act de procedur ndeplinit cu neobservarea formelor legale sau de un
1 2

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 469. Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 470-471.

104

funcionar necompetent, actul astfel ndeplinit s fi produs prii o vtmare i vtmarea s nu poat fi nlturat dect prin anularea actului de procedur. n literatura de specialitate s-a precizat c vtmarea cauzat de abaterea de la norma legal nu se confund cu interesul, ambele fiind condiii indispensabile dar nu i suficiente pentru invocarea nulitii, fiind necesar i ca vtmarea s nu poat fi nlturat dect prin anularea actului respectiv1. Vtmarea poate mbrca forma prejudiciului material ns are o sfer mai larg precum: amnarea procesului, mpiedicarea prii de a-i pregti aprarea etc. Constatarea existenei vtmrii este lsat la aprecierea instanei, pe baza mprejurrilor cauzei i a finalitii produse prin nerespectarea formei procedurale, ori poate cere prii care o invoc s fac dovada unei asemenea vtmri. Potrivit art. 108 alin. 4 C.proc.civ., nimeni nu poate invoca neregularitatea pricinuit prin propriul su fapt. n cazul nulitilor anume prevzute de lege vtmarea se prezum iar cealalt parte trebuie s dovedeasc inexistena vtmrii pentru ca astfel nulitatea s nu mai poat interveni. Legea mai prevede i condiia ca vtmarea s nu poat fi nlturat dect prin anularea actului. Aceasta nseamn c prile sunt datoare, ori de cte ori este posibil, s struie pentru nlturarea nulitii prin alte mijloace procesuale pe care le au la ndemn, dup cum judectorul poate s dispun ndreptarea neregularitilor svrite cu privire la actele de procedur, prin refacerea sau completarea lor. S-a artat c, n situaia n care instana dispune refacerea n ntregime a actului de procedur, nu suntem n prezena nlturrii vtmrii, ci trebuie s se dispun mai nti anularea actului iar apoi efectuarea aceluiai act cu respectarea formelor prevzute de lege2. n literatura juridic au fost identificate i alte cazuri de nulitate n afara celor prevzute de art. 105 C.proc.civ., menionndu-se: netimbrarea sau insuficienta timbrare a cererilor (art. 20 din Legea nr. 146/1997), greita compunere sau constituire a completului de judecat (art. 304 pct. 1 C.proc.civ.), nerespectarea termenelor prohibitive (art. 434 C.proc.civ.), lipsa capacitii procesuale a prii. n ceea ce privete mijloacele de invocare a nulitii actelor de procedur, acestea difer n funcie de momentul invocrii nulitii, precum i de caracterul normelor nclcate. Este de precizat c invocarea nulitii actelor de procedur se impune ntruct nulitatea se cere s fie declarat de instanele de judecat, n caz contrar actele de procedur rmn valabile i i produc efectele fireti urmare a epuizrii cilor care puteau conduce la anularea lor. Dac procesul civil este n curs de desfurare, pe toat durata sa n prim instan, n cile de atac sau cu ocazia executrii silite nclcarea formelor procedurale, intrinseci sau extrinseci, se invoc pe
1 2

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 472. Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 474.

105

calea excepiei (de nulitate, de necompeten, privind nelegala citare a prilor n proces etc.). Nulitatea absolut a actelor de procedur, intervenind urmare a ndeplinirii acestora cu nclcarea unor norme imperative, poate fi invocat de parte interesat, de instan din oficiu i chiar de procuror n orice stare a pricinii. Nulitatea relativ a actelor de procedur, ce intervine urmare a nesocotirii unor norme dispozitive, poate fi invocat numai de partea protejat prin dispoziia legal nclcat i ntr-un anume termen, la prima zi de nfiare ce a urmat dup aceast neregularitate i nainte de a pune concluzii pe fond. Instana se pronun asupra excepiei, dup caz, prin ncheiere sau prin hotrre (sentin, decizie). Dac excepia se respinge se pronun o ncheiere interlocutorie care poate fi atacat numai odat cu fondul. Dac excepia se admite se pronun o ncheiere, n cazul n care instana rmne n continuare investit, ori o hotrre, regimul juridic al acestora fiind cel de drept comun dac legea nu prevede n mod expres altfel. Declararea de ctre instan a nulitii unui act de procedur are ca efect scoaterea acestuia din cauz ca fiind lipsit de efectele pe care i le d legea. Mai exact, nulitatea va afecta att operaiunea juridic lipsind-o de efecte, ct i actul sau actele ncheiate, cnd este cazul, pentru constatarea acelei operaiuni (de exemplu, nulitatea comunicrii citaiei operaiune juridic - va atrage i nulitatea dovezii de primire sau a procesului verbal ncheiat de agentul procedural)1. Nulitatea unui act de procedur nu atrage nulitatea actelor precedente sau care l-au urmat, dac acestea sunt independente de actul nul. Articolul 106 alin. 1 C.proc.civ. prevede c, anularea unui act de procedur atrage i nulitatea actelor urmtoare n msura n care aceste nu pot avea o existen de sine stttoare (de exemplu, anularea citaiei atrage i nulitatea hotrrii pronunate dei partea nu a fost legal citat). S-a exprimat opinia potrivit creia dei textul de lege enunat prevede sanciunea nulitii asupra actelor urmtoare actului declarat nul, acesta se refer la iradierea nulitii i asupra actelor anterioare sau concomitente unui asemenea act2. n principiu, actele nule pot fi refcute n faa aceleiai instane (de exemplu, refacerea expertizei, amnarea cauzei i citarea n mod legal a prii n proces etc.). Dac nulitatea se constat de o instan superioar aceasta va anula actele de procedur iar, n ceea ce privete refacerea lor, soluia depinde de felul casrii, dac este cu reinere sau cu trimitere. S-a menionat3 c nulitatea lipsete actul de efecte doar n ceea ce privete funcia sa procedural. Dac ns actul cuprinde manifestri de voin, declaraii sau constatri de fapt, ele i vor produce efectele (de exemplu, o cerere de chemare n judecat lovit de nulitate poate fi folosit ca o mrturisire extrajudiciar ori poate servi ca un nceput de
1 2

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 478. I. Le, Tratat, p. 297. 3 Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 478.

106

prob scris, actul autentic nul pentru vicii de form pstreaz putere probatorie de nscris sub semntur privat dac este semnat de pri etc.). 2. Decderea Decderea a fost definit, n mod concis, ca fiind o sanciune care determin stingerea unui drept procedural ce nu a fost exercitat n termenul prevzut de lege1. O atare definiie evoc dou din trsturile definitorii ale decderii: stingerea unui drept procedural i neexercitarea dreptului nuntrul termenului procedural fixat de lege. Potrivit art. 103 alin. 1 C.proc.civ., neexercitarea oricrei ci de atac i nendeplinirea oricrui alt act de procedur n termenul legal atrage decderea, afar de cazul cnd legea dispune altfel sau cnd partea dovedete c a fost mpiedicat printr-o mprejurare mai presus de voina ei. Exist i alte norme juridice care prevd n mod expres sanciunea decderii (art. 138 alin. 3, art. 170 alin. 3, art. 186 alin. 2, art. 287 alin. 2, art. 610 C.proc.civ.) sau prin folosirea unor expresii echivalente (art. 136 C.proc.civ.). Sanciunea decderii poate interveni, aadar, nu numai atunci cnd legea stabilete un termen fix pentru exercitarea unui drept sau pentru ndeplinirea unui anumit act de procedur iar partea a lsat s expire acel termen fr a beneficia de el, ci i atunci cnd se prevede c exercitarea unui drept trebuie s se fac ntr-un anumit moment procesual (la prima zi de nfiare, nainte de nceperea oricrei dezbateri etc.) ori ntr-o anumit ordine n efectuarea actelor de procedur pe care partea nu a respectat-o (nulitatea relativ a actului de procedur se acoper dac nu a fost invocat de partea interesat la prima zi de nfiare ce a urmat dup neregularitate i nainte de a pune concluzii n fond)2. Decderea i produce efectele numai dac a fost constatat de ctre instan. Mijlocul procedural de invocare a decderii este excepia, dac procesul este n curs. Dac a intervenit o hotrre de fond, decderea poate fi invocat, n anumite condiii, i prin intermediul cilor de atac. Dac decderea nu a fost pronunat de instan, actul de procedur fcut peste termen rmne valabil i i produce efectele fireti, iar, dac toate cile de atac care permiteau s se constate sanciunea nu mai pot fi folosite, sanciunea devine definitiv inoperant. S-a afirmat c nclcarea oricrei norme procedurale, fie ea imperativ, fie dispozitiv, poate fi sancionat numai prin intervenia justiiei, din acest punct de vedere toate decderile fiind, ntocmai ca i nulitile, judiciare3. Decderea mai poate fi nlturat dac exist o dispoziie expres a legii n acest sens ( art. 186 alin. 4 C.proc.civ.), dac privete pe una din
1 2

I. Le, Tratat, p. 299. Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 481. 3 I. Le, Tratat, p. 307.

107

prile legate printr-un raport de solidaritate sau indivizibilitate, iar cel puin una din pri a efectuat actul de procedur n termen (art. 48 alin. 2 C.proc.civ.) sau dac partea care putea invoca decderea renun la acest drept. n aceast din urm situaie, trebuie ndeplinite mai multe condiii: termenul s fie reglementat de norme dispozitive, partea s aib capacitate deplin de exerciiu, renunarea s intervin numai dup ce termenul a expirat, renunarea s fie strict personal i expres. Dac termenul este prevzut de o norm imperativ, decderea poate fi invocat de ctre oricare din pri, de instan din oficiu sau de procuror, n orice stadiu al procesului, dac legea nu limiteaz n mod expres momentul pn la care se poate invoca (de exemplu, potrivit art. 310 C.proc.civ., dac nu se dovedete la prima zi de nfiare c recursul a fost depus peste termen sau dac aceast dovad nu reiese din dosar, el se va socoti fcut n termen). Dac norma ce prevede termenul are caracter dispozitiv, decderea poate fi invocat numai de partea interesat i numai la primul termen de judecat care are loc dup cunoaterea motivului decderii, n caz contrar partea fiind ea nsi deczut din dreptul de a o mai invoca mai trziu1. Decderea se opune celui mpotriva cruia a curs termenul legal imperativ. Cu toate acestea, potrivit art. 103 C.proc.civ. decderea nu opereaz n cazul n care partea nu dovedete c a fost mpiedicat s acioneze n termen printr-o mprejurare mai presus de voina ei. n acest caz, actul de procedur se va ndeplini n termen de 15 zile de la ncetarea mpiedicrii; n acelai termen vor fi artate i motivele mpiedicrii. Rezult aadar, n condiiile artate, posibilitatea repunerii n termen a prii, o asemenea cerere fiind de competena instanei nvestit cu soluionarea actului de procedur respectiv sau a cii de atac. n cazul n care s-a cerut repunerea n termen cu privire la un act de procedur care trebuie ndeplinit nainte de pronunarea hotrrii, i n cazul n care privete exercitarea unei ci de atac iar repunerea n termen a fost admis, instana se pronun printr-o ncheiere interlocutorie care nu poate fi atacat dect o dat cu hotrrea de fond. Dac cererea de repunere n termenul de exercitare a unei ci de atac a fost respins instana va pronuna o hotrre prin care va respinge att cererea de repunere n termen ct i calea de atac (ca tardiv). 3. Sanciuni pecuniare De regul, atunci cnd una din pri i exercit n mod abuziv drepturile procedurale este pasibil de a primi o pedeaps pecuniar (amenda civil) a crei limite i condiiile de impunere sunt stabilita de prevederile legale n vigoare2. Asemenea sanciuni pot primi i ali participani la procesul civil. Potrivit art. 108 ind. 1 C.proc.civ., instana poate sanciona urmtoarele fapte svrite n legtur cu procesul, astfel: 1. cu amend judiciar de la 500.000 lei la 7.000.000 lei:
1 2

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p.482. V. Daghie, I. Apostu, E. Guri, op. cit., p. 87.

108

a) introducerea, cu rea-credin, a unor cereri vdit netemeinice; b) formularea, cu rea-credin, a unei cereri de recuzare sau de strmutare; c) obinerea, cu rea-credin, a citrii prin publicitate a oricrei pri; d) obinerea, cu rea-credin, de ctre reclamantul cruia i s-a respins cererea, a unor msuri asigurtorii prin care prtul a fost pgubit; e) contestarea, cu rea-credin, a scrierii sau semnturii unui nscris; 2. cu amend judiciar de la 300.000 lei la 5.000.000 lei: a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune mrturie cnd este prezent n instan, n afar de cazul n care acesta este minor; b) neprezentarea avocatului, a reprezentantului sau a celui care asist partea, ori nerespectarea de ctre acetia a ndatoririlor stabilita de lege sau de ctre instan, dac n acest mod s-a cauzat amnarea judecrii procesului; c) refuzul expertului de a primi lucrarea sau nedepunerea lucrrii n termenul fixat, ori refuzul de a da lmuririle cerute; d) neluarea de ctre conductorul unitii n cadrul creia urmeaz a se efectua o expertiz a msurilor necesare pentru efectuarea acesteia sau pentru efectuarea la timp a expertizei, precum i mpiedicarea de ctre orice persoan a efecturii expertizei n condiiile legii; e) neprezentarea unui nscris sau a unui bun, de ctre cel care l deine, la termenul fixat n acest scop de ctre instan; f) refuzul sau omisiunea unei autoriti ori a altei persoane de a comunica la cererea instanei, la termenul fixat n acest scop, datele care rezult din actele i evidenele ei; g) cauzarea amnrii judecrii sau executrii silite de ctre cel nsrcinat cu ndeplinirea actelor de procedur; h) mpiedicarea n orice mod a exercitrii, n legtur cu procesul, a atribuiilor ce revin judectorilor, experilor desemnai de instan n condiiile legii, agenilor procedurali precum i altor salariai ai instanei; i) nerespectarea de ctre executorul judectoresc a obligaiei de a depune la dosarul instanei actele de executare, potrivit dispoziiilor art. 373 ind. 1 alin. 3. Amenda nu se va aplica persoanelor la care se refer punctul 2 al alineatului (1), dac motive temeinice le-au mpiedicat s aduc la ndeplinire obligaiile ce le revin. Potrivit art. 108 ind. 2 C.proc.civ., nerespectarea de ctre oricare dintre pri sau de ctre alte persoane a msurilor luate de ctre instan pentru asigurarea ordinii i solemnitii edinei de judecat se sancioneaz cu amend de la 300.000 lei la 2.000.000 lei. Nerespectarea de ctre orice persoan a dispoziiilor privind desfurarea normal a executrii silite se sancioneaz, de ctre preedintele instanei de judecat, la cererea executorului cu amend de la 500.000 lei la 5.000.000 lei. O dat cu aplicarea sanciunii se va stabili n ce const abaterea svrit.

109

Legea mai prevede c, cel care, cu intenie sau din culp, a pricinuit amnarea judecrii sau a executrii silite prin una din faptele prevzute n art. 108 ind. 1 sau 108 ind. 2 C.proc.civ., la cererea prii interesate, va putea fi obligat de ctre instana de judecat ori, dup caz, de ctre preedintele instanei de executare, la plata unei despgubiri pentru paguba cauzat prin amnare (art. 108 ind. 3 C.proc.civ.). Amenda i despgubirea se stabilesc prin ncheiere executorie, care se comunic celui obligat, dac msura a fost luat n lipsa acestuia. mpotriva ncheierii cel obligat va putea face cerere de reexaminare n termen de 15 zile de la data la care a fost luat msura sau de la data comunicrii ncheierii, dup caz, prin care s solicite, motivat, s se revin asupra amenzii ori despgubirii sau s se dispun reducerea acestora. Cererea de reexaminare se soluioneaz prin ncheiere irevocabil, dat n camera de consiliu, de ctre instana de judecat ori de preedintele instanei de executare care a aplicat amenda sau despgubirea. 3. Sanciuni disciplinare Exist situaii n care neobservarea unei dispoziii a legii procesuale nu afecteaz valabilitatea actelor de procedur deoarece prilor nu li se poate imputa nimic1. Dar judectorul sau personalul aparinnd organelor autoritii judectoreti poate fi sancionat disciplinar pentru nerespectarea formelor procedurale prevzute, de regul, de termene relative. Intr n aceast categorie dispoziiile: art. 257 alin. 1 C.proc.civ. (depirea termenului de 5 zile n care ar trebui s se pronune completul de divergen), art. 260 C.proc.civ. (nerespectarea termenului de 7 zile n care se poate amna pronunarea), art. 264 C.proc.civ. (depirea termenului de cel mult 3 zile n care se motiveaz hotrrea). Materia rspunderii disciplinare a judectorilor este reglementat de prevederile art. 98-101 din capitolul II al Legii nr. 303/2004 privind statutul judectorilor i procurorilor, iar pentru personalul auxiliar de specialitate rspunderea disciplinar este prevzut de art. 148-151 din capitolul IV, Seciunea III a Hotrrii C.S.M. nr. 387/2005 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioar al instanelor judectoreti. Legea mai prevede dreptul persoanei vtmate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare svrite n alte procese dect cele penale ce nu se va putea exercita dect n cazul n care s-a stabilit, n prealabil, printr-o hotrre definitiv, rspunderea penal sau disciplinar, dup caz, a judectorului sau procurorului pentru o fapt svrit cu rea-credin sau grav neglijen n cursul judecii procesului i dac aceast fapt este de natur s determine o eroare judiciar (art. 96 din Legea nr. 303/2004).

Viorel Mihai Ciobanu, Tratat I, p. 490.

110

Test de evaluare
1. Termenul pe zile n procesul civil: a. se calculeaz pe zile libere, actul de procedur putnd fi efectuat n tot cursul zilei; b. se calculeaz pe zile pline, actul de procedur fiind considerat fcut n termen dac se trimite n acest termen prin pot, recomandat; c. se calculeaz pe zile libere, actul procedural putnd fi depus ns numai n orele n care serviciile instanei funcioneaz; d. se calculeaz cu luarea n considerare att a zilei cnd a nceput s curg ct i a zilei n care se sfrete. 2. a. b. c. d. Nulitatea absolut a actelor de procedur intervine: n cazul nclcrii unor norme imperative; n cazul nclcrii unor norme dispozitive; n cazul nclcrii unor norme imperative sau dispozitive, dup caz; condiionat de existena unei vtmri.

3. n cazul nulitilor exprese: a. cel ce invoc nulitatea trebuie s dovedeasc producerea unei vtmri; b. cel ce invoc nulitatea nu trebuie s dovedeasc producerea unei vtmri; c. anularea actului intervine numai dac astfel vtmarea poate fi nlturat; d. sunt nclcate norme cu caracter dispozitiv. 4. Nulitatea unui act de procedur: a. atrage nulitatea actelor subsecvente n mod necondiionat; b. atrage nulitatea actelor subsecvente independente de actul declarat nul; c. atrage nulitatea actelor subsecvente dependente de actul declarat nul; d. nu are nici o influen asupra actelor de procedur ndeplinite pe baza acestuia. 5. a. b. c. d. 6. a. b. c. d. Nulitatea relativ a unui act de procedur: poate fi invocat de oricare dintre prile din proces; poate fi invocat doar de partea protejat creia i-a produs o vtmare; poate fi invocat n orice stare a pricinii; conduce n mod automat la anularea actului respectiv. Nulitatea prevzut de art. 105 alin. 1 C.proc.civ.: este o nulitate absolut necondiionat de existena unei vtmri; este o nulitate relativ condiionat de existena unei vtmri; vizeaz alctuirea greit a completului de judecat; nu vizeaz nclcarea normelor de competen general, material i teritorial.

111

7. a. b. c. d. 8. a. b. c. d.

Decderea intervine numai n caz de nerespectare a: termenelor legale prohibitive; termenelor judectoreti; termenelor relative; termenelor legale imperative. Sunt prevzute sub sanciunea nulitii necondiionate: actele de procedur ndeplinite de un funcionar necompetent; actele de procedur ndeplinite de un judector necompetent; actele de procedur ndeplinite cu neobservarea formelor legale; actele de procedur, dac acestea au produs prii o vtmare.

9. Actele de procedur trimise prin pot sunt considerate ndeplinite n termen dac: a. au fost predate recomandat la oficiul potal dup mplinirea termenului; b. au fost predate la oficiul potal nainte de mplinirea termenului; c. au fost primite la registratura instanei n afara orelor de serviciu a acesteia; d. registratura instanei a refuzat primirea actelor de procedur respective. 10. Dac partea dovedete c a fost mpiedicat n ndeplinirea actului de procedur n termenul legal printr-o mprejurare mai presus de voina ei: a. decderea nu mai opereaz dac instana competent se pronun n acest sens; b. decderea opereaz indiferent de poziia instanei competent; c. termenul de decdere este considerat suspendat; d. termenul de decdere se consider mplinit. 11. Prin act de procedur se nelege: a. operaiunea juridic pe care o constat actul de procedur respectiv; b. actul scris constatator; c. att operaiunea juridic ct i actul scris care o constat; d. o condiie de exerciiu a aciunii civile. 12. Dup locul de ndeplinire, actele de procedur se clasific n: a. acte ale prilor, ale instanei sau ale altor participani la procesul civil; b. acte scrise sau acte orale; c. acte judiciare sau acte extrajudiciare; d. acte care conin o manifestare de voin sau acte care constat o operaiune procedural. 13. Dup caracterul lor, termenele procedurale se clasific n: a. termene legale sau judectoreti; b. termene convenionale; c. termene absolute sau relative; d. termene imperative sau prohibitive.

112

14. Termenele procedurale pe ore se calculeaz: a. pe ore libere, neintrnd la socoteal ora cnd a nceput s curg i nici ora cnd termenele s-au sfrit; b. de la miezul nopii zilei urmtoare; c. n ziua ndeplinirii actelor de procedur; d. corespunztor orei de plecare. 15. Termenul de procedur care se sfrete ntr-o zi de srbtoare legal sau cnd serviciul este suspendat: a. se consider mplinit n ziua respectiv; b. se prelungete pn la sfritul zilei de lucru urmtoare; c. se consider mplinit n ultima zi lucrtoare anterioar zilei respective; d. zilele de srbtoare din cuprinsul termenului procedural nu intr n calcul. 16. Punctul de mplinire al termenului procedural este acela : a. n care efectul termenului s-a realizat ; b. care curge de la comunicarea actului de procedur; c. care curge de la pronunare; d. curge n mod continuu, fr posibilitatea de a fi ntrerupt sau suspendat. 17. Dup caracterul normelor nclcare, nulitile pot fi : a. proprii sau derivate ; b. extrinseci sau intrinseci ; c. totale sau pariale ; d. absolute sau relative. 18. Nulitatea unui act de procedur : a. i produce efectele necondiionat ; b. trebuie declarat de instana de judecat ; c. trebuie declarat de prile din proces ; d. atrage, n mod automat, nulitatea actelor urmtoare acestuia. 19. Decderea i produce efectele : a. numai n cazul nclcrii termenelor legale prohibitive ; b. numai dac a fost constatat de instana de judecat ; c. numai dac prile din proces cer expres acest lucru ; d. n toate cazurile, cu participarea procurorului. 20. Sanciunile pecuniare pot fi aplicate : a. doar prilor din proces ; b. doar altor participani la procesul civil; c. att prilor ct i altor participani la procesul civil; d. instanei de judecat, pentru rea credin sau grav neglijen.

113

Rspunsuri
Capitolul I : 1.a; 2.c; 3.a; 4.b; 5.b; 6.d; 7.c; 8.a; 9.a; 10.c; 11.d; 12.b; 13.d; 14.c; 15.c; 16.a; 17.d; 18.a; 19.b; 20.c; Capitolul II : 1.b; 2.b; 3.a; 4.d; 5.c; 6.c; 7.a; 8.a; 9.b; 10.a; 11.d; 12.c; 13.a; 14.c; 15.c; 16.d; 17.d; 18.d; 19.a; 20.b; Capitolul III : 1.b; 2.b; 3.b; 4.a; 5.d; 6.a; 7.d; 8.b; 9.d; 10.a; 11.c; 12.c; 13.a; 14.b; 15.c; 16.c; 17.b; 18.d; 19.a; 20.c; Capitolul IV : 1.c; 2.b; 3.b; 4.b; 5.b; 6.c; 7.a; 8.b; 9.b; 10.d; 11.c; 12.a; 13.c; 14.a; 15.d; 16.b; 17.d; 18.b; 19.c; 20.d; Capitolul V : 1.c; 2.a; 3.b; 4.c; 5.b; 6.a; 7.d; 8.b; 9.b; 10.a; 11.c; 12.c; 13.d; 14.b; 15.b; 16.a; 17.d; 18.b; 19.c; 20.c;

114

CUPRINS
Capitolul I Noiuni i principii generale1 Seciunea 1 Consideraii generale1 1. Justiia ca funcie..1 A. Independena instanelor i a judectorilor2 B. Actul jurisdicional..3 Criteriul formal4 Criteriul funcional..4 Criteriul organic..5 C. Procedura necontencioas..5 Reguli privind soluionarea cererii..6 D. Contractele judiciare.6 Contractele judiciare legale.7 Contractele judiciare de executare7 Contractele judiciare propriu-zise..8 2. Justiia ca serviciu public8 A. Justiia constituie monopol de stat.8 B. Organizarea justiiei pe sistemul dublului grad de jurisdicie..9 C. Egalitatea n faa justiiei.9 D. Gratuitatea justiiei...9 E. Jurisdiciile sunt permanente i sedentare...9 F. Colegialitatea...10 G. Unitatea funciei jurisdicionale.10 Seciunea 2 Procesul civil - mijloc de realizare a justiiei....10 1. Formarea procesului..11 A. Sesizarea instanei..11 B. Dezbaterile11 C. Hotrrea..13 2. Materia procesului..14 3. Definirea procesului civil14 Seciunea 3 Dreptul procesual civil - ramur distinct a sistemului de drept....15 1. Definiia Dreptului procesual civil i caracterele sale.15 2. Izvoarele Dreptului procesual civil.15 Seciunea 4 Normele de procedur civil15 1. Clasificare normelor de procedur civil..16 A. Normele de organizare judectoreasc, normele de competen i normele de procedur propriu- zise....16 B. Normele generale i normele speciale..16 C. Normele imperative i normele dispozitive...17 2. Aciunea normelor de procedur civil.17 A. Aplicarea normelor de procedur n timp..17 B. Aplicarea normelor de procedur n spaiu...18 C. Aplicarea normelor de procedur asupra persoanelor18 Test de evaluare..19 Capitolul II Aciunea civil.22 Seciunea 1 Noiune i natur juridic. Corelaia dintre dreptul subiectiv civil, aciune i dreptul la aciune...22 1. Definirea i natura juridic a aciunii.22 2. Definirea i natura juridic a dreptului la aciune23 Seciunea 2 Elementele aciunii civile..24 1. Prile.24 2. Obiectul aciunii civile..25 3. Cauza aciunii civile.25 Seciunea 3 Condiiile de exercitare ale aciunii civile...26 1. Afirmarea unui drept26

115

A. Condiiile ce trebuie ndeplinite de dreptul subiectiv civil...26 B. Sanciunea ce intervine n cazul lipsei dreptului..27 2. Interesul.27 A. Cerinele interesului..27 B. Sanciunea ce intervine n cazul lipsei interesului28 3. Capacitatea procesual..28 A. Capacitatea procesual de folosin.28 B. Capacitatea procesual de exerciiu.29 C. Sanciunea lipsei capacitii procesuale..30 4. Calitatea procesual30 A. Justificarea calitii procesuale...31 B. Transmisiunea calitii procesuale.31 C. Sanciunea lipsei capacitii procesuale32 Seciunea 4 Clasificarea aciunilor civile..32 1. Clasificarea aciunilor n funcie de scopul material urmrit de reclamant.32 A. Aciunile n realizarea dreptului...33 B. Aciunile n constatare..33 C. Aciunile n constituire de drepturi..34 2. Clasificarea aciunilor n funcie de natura dreptului ce se valorific prin aciune...34 3. Clasificarea aciunilor n funcie de calea procedural aleas de parte pentru aprarea dreptului ei35 Test de evaluare..36 Capitolul III Participanii la procesul civil39 Seciunea 1 Consideraii preliminare39 Seciunea 2 Instana judectoreasc...39 1. Noiunea de instan39 2. Rolul i poziia instanei n procesul civil..40 3. Constituirea instanei...42 4. Incidente procedurale privind compunerea i constituirea instanei....42 A. Incompatibilitatea..42 B. Abinerea i recuzarea.43 Seciunea 3 Prile..45 1. Noiunea de pri. Coparticiparea procesual. Drepturile i obligaiile procesuale ale prilor...45 2. Participarea prilor la procesul civil.47 A. Intervenia voluntar.48 B. Intervenia forat..48 Chemarea n judecat a altor persoane.48 Chemarea n garanie...49 Artarea titularului dreptului.50 3. Reprezentarea judiciar convenional a prilor n procesul civil.51 Seciunea 4 Procurorul...52 Test de evaluare..54 Capitolul IV Competena...57 Seciunea 1 Noiune. Clasificare...57 Seciunea 2 Competena general a instanelor judectoreti.59 1. Precizri privind competena general a instanelor judectoreti..59 2. Competena n materia controlului de constituionalitate..59 3. Competena n materie electoral.60 4. Competena n materia contenciosului administrativ.61 A. Excepia de nelegalitate..62 B. Competena material i teritorial.63 5. Competena n alte materii.64 Seciunea 3 Competena jurisdicional a instanelor judectoreti67

116

1. Competena material.67 A. Competena material a judectoriei.68 B. Competena material a tribunalului..69 C. Competena material a tribunalelor specializate77 D. Competena material a curii de apel..77 E. Competena material a naltei Curi de Casaie i Justiie79 2. Competena teritorial.80 A. Competena teritorial de drept comun.80 B. Competena teritorial alternativ (facultativ).81 C. Competena teritorial exclusiv (excepional)..83 Seciunea 4 Prorogarea competenei...85 1. Prorogarea legal.85 2. Prorogarea judectoreasc86 3. Prorogarea convenional..87 Seciunea 5 Incidente procedurale cu privire la instana sesizat..88 1. Delegarea instanei.88 2. Strmutarea pricinilor.88 3. Excepia de necompeten90 4. Conflictele de competen.91 Test de evaluare.94 Capitolul V Actele de procedur i termenele procedurale.98 Seciunea 1 Actele de procedur..98 1. Noiune. Clasificare..98 2. Condiii privind ndeplinirea actelor de procedur..99 Seciunea 2 Termenele procedurale99 1. Noiune. Clasificare.99 2. Modul de calcul al termenelor procedurale100 Seciunea 3 Sanciunile pentru nerespectarea condiiilor referitoare la actele de procedur i termenele procedurale.103 1. Nulitatea actelor de procedur103 2. Decderea..107 3. Sanciunile pecuniare108 4. Sanciunile disciplinare.110 Test de evaluare111 Rspunsurile testelor de evaluare114

117