Sunteți pe pagina 1din 13
Building Standards in Educational and Professional Testing Sample Paper NAT IIB Instructions Total number of

Building Standards in Educational and Professional Testing

Sample Paper NAT IIB

Instructions

Total number of Sections = 09

Total number of Questions = 40

Time Allowed = 60 minutes

The Sample Paper is totally MCQ Based, consisting of Question statements

and four/five (i.e. A-D/E) Answer choices. You have to select the correct

answer choice.

Right Answer Keys are at the end of Exercise.

Note: This sample paper does not include quantitatively the same number of

questions as there would be in actual paper. This is merely meant to provide

conceptual guidance to the users or prospective candidates.

Sample Paper NAT IIB

1

This is merely meant to provide conceptual guidance to the users or prospective candidates. Sample Paper
Building Standards in Educational and Professional Testing VERBAL Complete the sentences by choosing the most

Building Standards in Educational and Professional Testing

VERBAL

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

1. 1. A range manager helps ranchers improve and increase livestock

production

of animals to raise.

1. A. determined the kind

2. B. for determine the kind

3. C. when is the kind determined

4. D. by determining the kind

1. 2. The Harvest Moon, the full moon nearest the autumnal equinox,

a

period of several days when the moon rises soon after sunset.

1. A. it brings

2. B. bringing

3. C. for bringing

4. D. brings

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered

pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to

that expressed in the original pair.

1. 3. NEURITIS: NERVES::

1. A. dermatitis: tendons

2. B. bronchitis: heart

3. C. nephritis: kidneys

4. D. disease: cause

1. 4. DROWSE : SLEEP ::

1. A. order : countermand

2. B. look : peruse

3. C. obstruct : proceed

4. D. attenuate : extend

5. E. practice : improve

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

1. 5. MERCURIAL

Sample Paper NAT IIB

2

that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters. 1. 5. MERCURIAL
Building Standards in Educational and Professional Testing 1. A. steady 2. B. reliable 3. C.

Building Standards in Educational and Professional Testing

1. A. steady

2. B. reliable

3. C. constant

4. D. regular

1. 6. CONSOLIDATE

1. A. disintegrate

2. B. weaken

3. C. disorganize

4. D. erode

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

1. 7. SOPORIFIC:

1. A. memorial

2. B. sleep producer

3. C. awakening

4. D. perspire

1. 8. CHIMERICAL:

1. A. realistic

2. B. economical

3. C. fantastic

4. D. wonderful

Read the passage to answer question 9-10

About 300 genera and 3,000 species of the Apiaceae family exist in the Northern

Hemisphere. Nearly a quarter of these genera are native to the United States, with

several large genera in the West.

Members of this family are usually aromatic herbs with hollow stems, fern-like

leaves, and small flowers in umbels that are further grouped into a compound

cluster. The family is important for such foods as carrots, parsnips, and celery and

such spices and seasonings as coriander, caraway, anise, parsley, and dill. However, some species are very poisonous.

1. 9. Approximately how many genera of the Apiaceae family are native to the United States?

1. A. 25

2. B. 75

3. C. 300

Sample Paper NAT IIB

3

of the Apiaceae family are native to the United States? 1. A. 25 2. B. 75
Building Standards in Educational and Professional Testing 4. D. 3,000 10. Which of the following

Building Standards in Educational and Professional Testing

4. D. 3,000

10. Which of the following is NOT mentioned as a member of the Apiaceae family?

1. A. Parsnips

2. B. Potatoes

3. C. Carrots

4. D. Parsley

Sample Paper NAT IIB

4

of the Apiaceae family? 1. A. Parsnips 2. B. Potatoes 3. C. Carrots 4. D. Parsley
Building Standards in Educational and Professional Testing ANALYTICAL REASONING Questions 11-12 Although there are no

Building Standards in Educational and Professional Testing

ANALYTICAL REASONING

Questions 11-12

Although there are no physical differences between the visual organs of the two groups, the inhabitants of the Bilge Islands, when shown a card displaying a spectrum of colors, perceive fewer colors than do most persons in the United States.

11. Which of the following conclusions can most reliably be drawn from the

information above?

1. A. Human color perception is at least partly determined by factors other

than the physical structure of the visual organs

2. B. The Bilge Islanders are probably taught in childhood to recognize fewer

colors than are persons in the United States

3. C. Differences in social structure probably affect color perception

4. D. Color perception in humans is influenced by differences in physical

environment

5. E. Bilge Islanders may have fewer terms denoting colors in their language

than do English-speaking persons

By spraying with pesticides like malathion, we can eradicate dangerous pests like

the fruit-fly. But malathion spraying also destroys the ladybug, the best natural

predator of aphids. Areas that have been sprayed with malathion are now free of

the fruit-fly, but infested with aphids. This is the price we must pay to protect our

citrus crop.

12. The argument above assumes all of the following EXCEPT:

1. A. pesticide spraying is the only way to eradicate the fruity-fly

2. B. the aphid infestation is caused by the lack of ladybugs

3. C. a pesticide that would kill fruit-flies and spare ladybugs cannot be made

4. D. the use of pesticides has disadvantages

5. E. the aphid infestation could be prevented by introducing a natural

predator other than the ladybug

Questions 13-16

Every night at Millano’s, the owner, Chunzeb, chooses five dinner specials, each one from a different one of the seven categories beef, chicken, duck, fish, pasta, seafood and mutton. In making his decision each night, Chunzeb always adheres to the following conditions:

He chooses exactly one poultry dish: chicken or duck.

Sample Paper NAT IIB

5

adheres to the following conditions: He chooses exactly one poultry dish: chicken or duck. Sample Paper
Building Standards in Educational and Professional Testing Whenever there is a fish special, there is

Building Standards in Educational and Professional Testing

Whenever there is a fish special, there is also pasta special.

Duck is never offered on a night when there is a beef special.

13. On a night when Chunzeb offers a beef special, which of the following must also

be offered?

1. A. chicken

2. B. duck

3. C. fish

4. D. pasta

5. E. mutton

14. Which of the following could be a list of the five specials for one night?

1. A. beef, chicken, duck, pasta, fish

2. B. beef, fish, pasta, seafood, mutton

3. C. beef, chicken, fish, seafood, mutton

4. D. beef, duck, fish, pasta, mutton

5. E. beef, chicken, fish, pasta, seafood

15. If there is no chicken special one night, which is the other dish that is not on

special?

1. A. beef

2. B. duck

3. C. pasta

4. D. seafood

5. E. mutton

16. One night, Chunzeb decides to offer only four specials, one of which is beef. In

how many ways can he make up the list of specials?

1. A. 2

2. B. 3

3. C. 4

4. D. 5

5. E. 6

A recent study of cigarette smokers has shown that, of cancer patients who are heavy smokers of unfiltered cigarettes, 40 percent will die of the disease. For cancer patients who are light smokers of filter cigarettes, the percentage is 25 percent.

17. Which one of the following conclusions can be drawn from the information

above?

Sample Paper NAT IIB

6

17. Which one of the following conclusions can be drawn from the information above? Sample Paper
Building Standards in Educational and Professional Testing 1. A. There are more heavy smokers of

Building Standards in Educational and Professional Testing

1. A. There are more heavy smokers of unfiltered cigarettes than light smokers of filter cigarettes.

2. B. More heavy smokers of unfiltered cigarettes die of cancer than light smokers of filter cigarettes.

3. C. A heavy smoker of unfiltered cigarettes who has cancer is more likely to die than a light smoker of unfiltered cigarettes.

4. D. A heavy smoker of unfiltered cigarettes who has cancer may be more likely to die than a light smoker of unfiltered cigarettes.

5. E. A heavy smoker of unfiltered cigarettes who has cancer is more likely to die than a light smoker of filtered cigarettes who has cancer.

Questions 18-19

All good athletes want to win, and all athletes who want to win eat a well-balanced

diet; therefore, all athletes who do not eat a well-balanced diet are bad athletes.

18. Which of the following, if true, would refute the assumptions of the argument

above?

1. A. Asma wants to win, but she is not a good athlete

2. B. Bashir, the accountant, eats a well-balanced diet, but he is not a good

athlete

3. C. All the players on the Burhan baseball team eat a well-balanced diet

4. D. No athlete who does not eat a well-balanced diet wants to win

5. E. Chanda, the basketball star, does not eat a well-balanced diet, but she is a

good athlete

19. If the assumptions of the preceding argument are true, then which of the

following statements must be true?

1. A. No bad athlete wants to win

2. B. No athlete who does not eat a well-balanced diet is a good athlete

3. C. Every athlete who eats a well-balanced diet is a good athlete

4. D. All athletes who want to win are good athletes

5. E. Some good athletes do not eat a well-balanced diet

A new law will require labels giving consumers more nutritional information on all prepackaged foods manufactured in Pakistan. Food sold by restaurants or grocers with annual sales of less than RS. 500,000 will be exempt. The required labels will reveal the number of servings, the serving size, the number of calories per serving, and the amount of fat, cholesterol, sodium, and dietary fiber.

The effectiveness of the new labels in improving overall Pakistan nutrition could be seriously questioned if

20. Which one of the following was shown to be true?

Sample Paper NAT IIB

7

could be seriously questioned if 20. Which one of the following was shown to be true?
Building Standards in Educational and Professional Testing 1. A. More than 80 percent of the

Building Standards in Educational and Professional Testing

1. A. More than 80 percent of the food sold in this country is not prepackaged

2. B. More than 80 percent of the prepackaged food sold in this country is marketed by the eight major food corporations

3. C. The amount of money people in Pakistan spend on prepackaged foods for microwaving has more than tripled every year for the last five years, and the trend is expected to continue

4. D. An increasingly large number of consumers now read the nutritional information on food packages

5. E. Small retailers who manufacture packaged foods sell to only a tiny percentage of Pakistani food buyers

Sample Paper NAT IIB

8

who manufacture packaged foods sell to only a tiny percentage of Pakistani food buyers Sample Paper
Building Standards in Educational and Professional Testing SUBJECT BOTANY 21. The leaves of a plant

Building Standards in Educational and Professional Testing

SUBJECT

BOTANY

21. The leaves of a plant living in arid conditions are needle-like in order to reduce

water loss. Which of the following organs of such plant perform photosynthesis instead of leaves?

1. A. Roots

2. B. Stem

3. C. Leaf hair

4. D. Flowers

22. Which of the following molecules is/are involved in oxidation-reduction reactions

of photosynthesis?

1. I. NAD

2. II. NADH

3. III. Plastoquinane

1. A. Only I

2. B. Only II

3. C. Both I & II

4. D. Both II & III

23. Which of the following has a pair of Alleles on its chromosomes?

1. A. Pollen grain

2. B. Embryonic sac

3. C. Human gamete

4. D. Bryophyte space

24. In the temperature ecosystem, the growth of plants and trees fall during:

1. A. Summer

2. B. Winter

3. C. Spring

4. D. Autumn

25. Of the following types of Ecosystem, which one would be biologically the most

productive:

1. A. Ordinary agriculture lands

2. B. Shallow lakes

3. C. Coastal seas

Sample Paper NAT IIB

9

productive: 1. A. Ordinary agriculture lands 2. B. Shallow lakes 3. C. Coastal seas Sample Paper
Building Standards in Educational and Professional Testing 4. D. Alluvial plains 26. Sugarcane ( Saccharum

Building Standards in Educational and Professional Testing

4. D. Alluvial plains

26. Sugarcane ( Saccharum officinarum) belongs to:

1. A. Gramineae

2. B. Leguminasea

3. C. Compositeae

4. D. Solanaceae

27. The botanical name of Kachnar is:

1. A. Saraca indica

2. B. Parkinsonia aculeate

3. C. Bauhinia variegatea

4. D. None of the above

ZOOLOGY

28. Most Arthropods have powerful compound eyes, which are composed of many

tightly arrayed units known as:

1. A. Chelicerae

2. B. Ommatidia

3. C. Arachnidia

4. D. Chilopodia

29. The body segments present behind the head of Cestoda (Tapeworm) are called:

1. A. Proglottids

2. B. Proboscis

3. C. Scolex

4. D. None of the above

30. In sponges, water is sucked in through the inhalant pores, moves through the

interior cavity with in the body and exists through the excurrent vent called:

1. A. Ostium

2. B. Choanocytes

3. C. Osculum

4. D. Spongocoel

31. Swim bladders or Air bladders, which helps fishes in coming up and going down

in water is absent in:

Sample Paper NAT IIB

10

or Air bladders, which helps fishes in coming up and going down in water is absent
Building Standards in Educational and Professional Testing 1. A. Bony fishes 2. B. Cartilaginous fishes

Building Standards in Educational and Professional Testing

1. A. Bony fishes

2. B. Cartilaginous fishes

3. C. Both groups

4. D. None of the above

32. In Chordates, a flexible but sturdy rod of fibrous tissue just ventral to the neural

tube is:

1. A. Nerve cord

2. B. Radial canal

3. C. Notochord

4. D. Gill slit

33. Most of amphibians respire through:

1. A. Lungs

2. B. Moist surface

3. C. Gill slits

4. D. Trachea

34. A scaly skin is the characteristics of:

1. A. Birds

2. B. Reptiles

3. C. Amphibians

4. D. Birds and Reptiles

35. The Eutheria are:

1. A. Pouched mammals

2. B. Egg laying mammals

3. C. Placental mammals

4. D. Aquatic mammals

36. Spider is the example of:

1. A. Crustacea

2. B. Arachnida

3. C. Diplopoda

4. D. Gastropoda

37. Humans have several distinctive features like large, highly developed brains,

forwarded eyes giving stereoscopic vision, well developed hands and feet, with opposable thumb to grab things easily, thus are included in:

1. A. Marsupials

Sample Paper NAT IIB

11

feet, with opposable thumb to grab things easily, thus are included in: 1. A. Marsupials Sample
Building Standards in Educational and Professional Testing 2. B. Primates 3. C. Rodents 4. D.

Building Standards in Educational and Professional Testing

2. B. Primates

3. C. Rodents

4. D. Amphibians

38. Vertebrates are usually larger than invertebrates, need more space and are more

advanced then invertebrates, thus it is believed that vertebrates have than invertebrates.

species

1. A. Less

2. B. More

3. C. None of the above

4. D. Both

39. The Vertebrata, or vertebrates, is a very diverse group, ranging from

Man.

1.

A. Frog

2.

B. Lampreys

3.

C. Rat

4.

D. Fish

40. Other name of jawless vertebrates is:

1. A. Agnatha

2. B. Gnathostomata

3. C. Cephalochordata

4. D. Tunicata

to

Sample Paper NAT IIB

12

is: 1. A. Agnatha 2. B. Gnathostomata 3. C. Cephalochordata 4. D. Tunicata to Sample Paper
Building Standards in Educational and Professional Testing Answer Keys Q #. Right Choice 1 D

Building Standards in Educational and Professional Testing

Answer Keys

Q #. Right Choice 1 D 2 D 3 C 4 B 5 A 6 B 7 B 8 C 9 B 10 B 11 A 12 E 13 A 14 E 15 A 16 C 17 E 18 E 19 B 20 A 21 B 22 D 23 B 24 B 25 D 26 A 27 C 28 B 29 A 30 C 31 B 32 C 33 B 34 D 35 C 36 B 37 B 38 A 39 B 40 B

Sample Paper NAT IIB

13

22 D 23 B 24 B 25 D 26 A 27 C 28 B 29 A