Sunteți pe pagina 1din 12

Ursul Panda este si cunoscut sub denumirea de

ursul de bambus, datorita regimului sau alimenta rexclusivist, fiind foarte sensibil la schimbarile de habitat.

Ursii panda ocupau candva o mare parte din China,

precum si nordul Birmaniei si Vietnamului. Dar schimbarile climatice si in primul rand cresterea populatiei umane i-a alungat din aceste regiuni.

In prezent, ultimii ursi de bambus traiesc in sase zone

din sud-vestul Chinei. Desi munti impermeabili, cu un climat bland , subtropical, sunt habitatul lor preferat. Panda mai traiesc si in regiuni foarte inalte , ajungand pana la 4000 de metri altitudine.

Ursii panda au fata rotunda, cu blana alba ,specifica,

urechi negre si semne negre in jurul ochilor. Membrele si umerii sunt deasemenaea de culoare neagra. Femelele cantaresc in jur de 80 de kg , iar masculii ating o greutate de 85-125 kg si o inaltime de 180 cm.

Panda uriasi mananca aproape exclusiv frunze si muguri

de bambus. Pentru a se satura cu aceasta hrana slaba in nutrienti, au nevoie de 30 kilograme pe zi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa manance si 16 ore pe zi, consumand si uneori si bulbi de plante, radacini , oua si mici mamifere.

Ca mod de viata ursii panda sunt singuratici si isi

petrec aproape intreaga zi mancand. Se retrag in pesteri sau in arbori inalti pentru a dormi. Miscarile lor sunt foarte lente ,din cauza regimului alimentar vegetarian scazut in nutrienti.

Femelele panda devin capabile de reproducere dupa 3

sau 4 ani de viata. In timpul perioadei de imperechere, intre lunile aprilie si mai, ambele sexe lasa urme de miros pe stanci si copaci. Uneori , mai multi masculi se lupta pentru o femela. Ursii scot urlete in perioada de imperechere.

O data la doi sau trei ani, o

femela naste unul sau doi pui de marimea unor hamsteri, dupa o perioada de gestatie cuprinsa intre 3 si 6 luni . Micutii cantaresc doar 75-150 de grame si avand nevoie constanta de caldura si ingrijire; deobicei doar unul supravietuieste. Puii devin independenti la varsta de 18 luni.

Ursul panda este simbolul speciilor aflate pe cale de

disparitie . In prezent doar cateva grupuri mai traiesc in sud-vestul chinei. In ciuda masurilor de protectie ursii sunt pe cale de disparite din cauza distrugerii habitatului.

Dintii ursului Panda, ce initial erau propice smulgerii

i mruntirii crnii, au evoluat ulterior aplatiznduse, devenind specializati n mcinat pentru a aduce hrana la o consistent de past. La ora actual mai triesc circa 1.600 exemplare n slbticie.

Sfarsit