Sunteți pe pagina 1din 11

Caz clinic

Internat:01.12.2014

A efectuat:

Dureri permanente in regiunea articulatiei coxofemurala


si reg. lombara
Dificultati la mers
Periodic cefalee fronto-occipitala cu caracter de
constringere
Scaderea acuitatii vizuale si ingustarea cimpului vizual
Schimbarea vocii(ingrosare)
Uneori transpiratii

1999- cefalee periodica cu caracter de constringere,


schimbari dismorfice cresterea taliei-200cm,marirea
nasului,mandibulei, marirea si ingrosarea membrelor
Neurolog- RC cu centrarea seii turcesti(8x15x11) ,
semne de hipertensiune i/c, niciun tratament
2000- Endocrinolog-repetarea radiografiei, adenom
hipofizar, se stabileste acromegalie, se indica tratament
cu Parlodel 2,5(bromocriptina),urmeaza doar 1
luna,sisteaza
2007-ulcer gigant perforat penetrant
2007-diagnostic de HTA
Ultimii ani sustine ca starea lui s-a agravat

Starea bolnavului: de gravitate medie


Constiinta:clara
Facies: acromegalica
Tegumentele: roz-pale,ingrosate, hipertrikoza
Palmele,plantele(membrele) marite(ingrosate) in
dimensiuni pe contul tesuturilor moi
Pe torace multiple cicatrici cheloide(furunculi), prezenta
papiloamelor cutanate

APARATUL RESPIRATOR:

Respiratie nazala libera,cutie toracica marita in dimensiuni,coaste


orizontalizate
La percutie-sunet pulmonar
La auscultatie-murmur vezicular
FR- 16/min

APARATUL CARDIOVASCULAR:

Limitele cordului nu sunt deplasate


Zgomotele cardiace ritmice atenuate, FCC-62/min

APARATUL DIGESTIV:

Limba uscata,marita in dimensiuni


Abdomenul moale, indolor
Ficatul la rebordul costal

APARATUL URO-GENITAL:

Mictiuni cu senzatii de discomfort


Semnul de tapotament negativ

Adenom

hipofizar cu acromegalie(faza activa)

1.Dozarea hormonilor hipofizari-STH,ACTH,TSH,FSH,LH,PRL cit si


a celor periferici- IGF,cortizol,T3,T4,est.,prog.,testosteron.
2.RMN (PET, SPECT)
3.Testele de stimulare/supresie:-cu glucoza
-cu bromocriptina
4.Examen oftalmologic: aprecierea cimpului vizual,acuitatii vizuale
5.Evaluarea profilului glicemic, lipidic
6.Radiografia articulatiilor coxofemurale si regiunii lombare
7. USG a organelor abdominale
8.Irigoscopia

1.Statutul hormonal

fT3 4,27 (2,5-5,8pmol/l), fT4 9,06(11,5-23pmol/l), TSH 0,691 (0,17


4,05 mlu/l),
prolactina 12,32 (4-15,2 ng/ml), cortizol 272,5 (171-536nmol/l), ACTH
28,36 (0-46 pg/ml), testosteron 3,58 (9,9 27,8nmol/l), LH 0,1 (1,3
9,8 m///u/l) PTH 37,83 (15 65 pg/ml), STH >50(0-10 ng/ml)

2. TEST cu Bromcriptin

GH >50 dup 2 ore de la administrarea Bromcriptinei >50, la 4 ore >50

3. RMN hipofizar

n regiunea eii turceti se determin o formaiune de volum cu d de


3,75 cm (vert), x 2,55 cm (ap) x 2,8 cm (trans) cu creterea supra-retroinferio antero i lateroselar bilateral cu semne de compresie
pronunat a chiasmei optice

4. Irigoscopia

Colonul apare mrit cu contururi clare. Haustraia asimentric cu


sectoare de spasmare. Sindromul colonului iritant cu dischinezie
spastic

5. Consultaia oftalmologului:
FO PNO decolorat D>S bine conturat, congestie venoas uoar, arterele cu
reflex accentuat, ngustate nepronunat. Macula fr focare patologice
o Perimetria Hemianopsie bitemporal incomplet
o

Concluzie: Atrofie optic parial descendent bilateral D>S n sindrom


chiasmatic.

6. Radiografia articulaiilor coxofemorale i regiunea lombar


L4-L5

Osteoporoz. Micorarea spaiilor intervertebrale a vertebrelor lombare inferioare.


Noduli Smorly L1, L2, L3. Spaiile articulare pstrate. ngroarea suprafeelor
subcondrale
7. Evaluarea metabolismului glucidic:
Profilul glicemic 800 5,3; 14005,2 ; 1800 7,6 mmol/l
Metabolismul lipidic:
Colesterol 6,7(0-5,2 mmol,l), trigliceride 2,9(0-1,7mmol/l),

1.Chimioterapie:

-Bromocriptina 1 zi -1,25mg
2-3 zi- 2,5mg
dupa 3-4zi- 2,5mg de 2 ori in zi, pina la atingerea
dozei terapeutice necesare.
-Octreotid 100mgx 3/zi

2.Interventie chirurgicala daca tumoarea devine cu


extensie extreselara