Sunteți pe pagina 1din 12

Ascita la un pacient cu comorbiditi

...diagnostic facil?

Cristina Cuu

Medic rezident Medicina intern, An I


Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Secia Medicin interna II

coala de Var a Tinerilor Interniti, Sibiu, 2014


11

C. N.,, 69 de ani, mediul rural, fost fumtor, fost consumator cronic de


etanol.
M.I:
mrire de volum a abdomenului
dureri la nivelul etajului abdominal superior, accentuate vesperal
astenie fizic marcat
AHC: nesemnificative
APP:
SCA cu supradenivelare de segm. ST in teritoriul anterolateral-PTCA
cu stent pe IVA
Insuficien cardiac cu disfuncie sistolic moderat de VS
(FEVS=38-40%)
Dislipidemie mixta

22

Examen obiectiv:
IMC=33,63 kg/m2;
Tegumente i mucoase palide, deshidratate;
Dispnee la eforturi mici, echilibrat hemodinamic;
Abdomen mrit de volum, cu matitate deplasabil pe
flancuri, nedureros spontan i la palpare;
Ficat i splina nu au putut fi evaluate (L.A.).

* Fr semne cutanate de afectare hepatic cronic, fr


semne de encefalopatie hepatic.
33

Paraclinic
Sd. de colestaz:
FA=155,95 UI/L (N 35-104)
GGT=180,92 UI/L (N <28)
Sd de citoliz hepatic:
AST=38,09UI/L (N 10-31),
ALT=55,07UI/L (N 10-31)
Sd. inflamator nespecific:
VSH=33.00mm/1h (N 2-20)

Rx.cord-pulmon
Fr leziuni evolutive pleuro pulmonare.

ECG

Hemograma n limite normale

Ecografie cardiaca:
Dilataie bicameral*, FEVS=20
25%, hipochinezie sever difuz
perei VS.

Coagulograma n limite
normale.
Markeri virali hepatici
AgHBs=negativ
Ac anti HVC=negativ

Ecografie abdominal

Ficat
hiperechogen,
atenuare posterioara
LS si caudat dimensiuni crescute
fr procese nlocuitoare de spaiu vizualizabile
VP=N
CBP=N
Lichid de ascit - cantitate mare
Splina=90 mm (N).
Pancreas omogen
EDS n limite normale
Markeri tumorali
CEA=28,1 ng/mL (*N <10,0)
FP=2,2 ng/mL(N 0,89-8,78),
CA 19-9=<1,0 U/mL(N <37)
55

Paracenteza - scop diagnostic


Macroscopic- serohemoragic
Biochimia lichidului de ascita
LDH=233,68 UI/L (+)(N 85-227 U/L)
Gradientul SAAL =0,8g/dL EXUDAT
Examen bacteriologic=negativ
Citologie- frotiu:
celule cu aspect n inel cu pecete,
frecvente hematii, rare granulocite neutrofile, rare limfocite .

66

Diagnostic diferenial
Peritonit TBC

Ascita de cauz pancreatic


Blocaj n drenaj limfatic
Ocluzie intestinal/Infarct mezenteric
Carcinomatoza peritoneala

77

Diagnostic de etap
Ascit de etiologie neprecizat
BCI. Sechele IM anterolateral.
Insuficien cardiac cu disfuncie sever de VS (FEVS=25%)
Dislipidemie mixta

C.T. Abdominal:
ascit peritoneal masiv,
infiltrare difuz omental,
micronoduli mezenterici.
Colonoscopie limite normale.

88

Discutii
Ascita neoplazic
Epiploon transformat tumoral.

Biopsie peritoneal- tare severe asociate???


Se preleveaz biopsie peritonealex. HP extemporaneu- Adenocarcinom mucinos.
mucinos

99

Diagnostic pozitiv

Metastaze peritoneale de adenocarcinom mucinos


- Pseudomixom peritoneal
* Pacientul refuza investigatii suplimentare n Clinica de

Chirurgie
Schema terapeutic la externare:

Furosemid cp 40 mg 1 cp/zi
Spironolacton 25 mg 1
cpx2/zi
Ramipril 2,5 mg 1 cp/zi
Carvedilol 6,25 mg 1 cp/zi
Clopidogrel 75 mg 1 cp/zi
Rosuvastatin10 mg 1 cp/zi
Omeprazol 20 mg 1 cp/zi

Externare, deces <3


luni .
1010

ADENOCARCINOMUL MUCINOS-PSEUDOMIXOM PERITONEAL


Celule mucinoase apendiculare
Secreie de mucus in exces - depunere mucin in cavitatea peritoneal
compresia organelor abdominale: malabsorbie, caexie.

Etiologie:
1.celulele mucinoase apendiculare ce prezint mutaii ale genei K-Ras, p53
2.celulele mucinoase din colon, rect, stomac, vezicula biliar, ovare, plmni
Tabloul clinic:femei, 50 ani
simptomatologie nespecific, mrire de volum a abdomenului.
Diagnostic pozitiv:
CT abdominal, markeri tumorali, biopsie peritoneal
colonoscopia- poate fi normal- dezvoltarea tumoral apendicular
-spre peritoneu
Tratamentul:
chirurgie citoreductiv-(ndepartare peritoneal si a organelor pelvine sau
abdominale afectate- tehnica Sugarbaker)
+ chimioterapice intraperitoneal (HIPEC-heated intraperitoneal chemotherapy):
MITOMICINA C (+/- fosfomicina).

V mulumesc!