Sunteți pe pagina 1din 13

Viata lui Dimitrie Gusti

Enunturi
Muzeul National
Opere
Bibliografie
Dimitrie Gusti (n. 13 februarie 1880, Iai d. 30 octombrie 1955,
Bucureti), a fost un filosof, sociolog i etician romn. Membru al
Academiei Romne din 1919, preedintele Academiei
Romne (1944 - 1946), Ministrul Instruciunii Publice, Cultelor i
Artelor ntre 1932 i 1933, profesor la Universitile
din Iai i Bucureti. Dimitrie Gusti est considerat a fi
creatorul sociologieiromneti.
A iniiat i ndrumat aciunea de cercetare monografic a satelor din
Romnia (1925 - 1948). A obinut legiferarea serviciului social
(1939), prin care se instituionaliza, pentru prima oar n lume,
cercetarea sociologic, mbinat cu aciunea social practic i cu
pedagogia social.
A fondat i condus Asociaia pentru tiina i Reforma Social
(1919 - 1921), Institutul Social Romn (1921 - 1939, 1944-1948),
Institutul de tiine Sociale al Romniei (1939 - 1944), Consiliul
Naional de Cercetri tiinifice(1947 - 1948). A creat, mpreun
cu Victor Ion Popa, H. H. Stahl i G. Foca, Muzeul Satului (1936).
n domeniul literar-tiinific, Gusti a
nfiinat i a condus revistele Arhiva
pentru tiina i reforma social (1919 -
1943) i Sociologie
romneasc (1936 - 1944).
Dup invadarea i ocuparea Romniei de
ctre Armata Roie (1944), Partidul
Comunist din Romnia a ncercat, n
zadar, s-l ctige pe Gusti de partea sa,
cu oferte de colaborare; cu toate acestea,
Dimitrie Gusti a devenit membru
al ARLUS[2] i a fost invitat n Uniunea
Sovietic pentru a participa la ceremonii
oficiale.[3].
Membru al unei loji masonice din Iai.[4]
ntemeietor al colii de sociologie
romneasc, Dimitrie Gusti a fundamentat
metoda monografic de cercetare ce
presupune abordarea simultan,
multidisciplinar a satului folosind echipe de
specialiti din domeniul tiinelor sociale,
medici, ingineri, agronomi, nvtori etc.
A iniiat i a ndrumat aciunea de cercetare
monografic a satelor din toate provinciile
istorice ale Romniei (1925-1948) i a obinut
legiferarea serviciului social (1939), prin care
se instituionaliza, pentru prima oar n lume,
cercetarea sociologic mbinat cu aciunea
social practic i cu pedagogia social.
A nfiinat primele cmine culturale, pentru
ca n lumea satului s ajung cultura.
Gusti a fost fondatorul colii Sociologice de la Bucureti.
El rezum sistemul su sociologic la cteva enunuri:
Societatea se compune din uniti sociale, adic din
grupri de oameni legai ntre ei printr-o organizare
activ i o interdependen sufleteasc.
Esena societii este voina social.
Voina social depune ca manifestri de via: o
activitate economic i una spiritual, reglementate de
o a activitate juridic i de o activitate politic.
Voina social este condiionat n manifestrile ei de o
serie de factori sau cadre care pot fi reduse la patru
categorii fundamentale: cosmic, biologic, psihic i
istoric.
Schimbrile suferite de societate n decursul
timpului, prin activitile ei i sub nrurirea
factorilor condiionani, se numesc procese sociale.
nceputurile de dezvoltare pe care le putem
surprinde n realitatea prezent i, deci, le putem
prevedea cu o oarecare precizie, se numesc
tendine sociale.
Plecnd de la sistemul su, a fundamentat metoda
monografic, metod ce presupune abordarea
simultan, multidisciplinar a subiectului pe cadre
i manifestri, folosind echipe de specialiti din
domeniul tiinelor sociale, medici, ingineri,
agronomi, nvtori etc.
Dar pentru noi, Dimitrie Gusti rmne FONDATORUL celui mai curat
loc al memoriei romneti - satul din Bucureti numit astzi - Muzeul
Naional al Satului "Dimitrie Gusti". Proiectul "Muzeului social"
gndit de profesorul Dimitrie Gusti, al crui plan general a fost
realizat de H.H. Stahl i V.I. Popa n anul 1936, cuprindea un
"Pavilion central", un "Muzeu al satului de azi" i un "Muzeu al satului
de mine". Anul 1936 a marcat realizarea "Muzeului Satului
Romnesc", evoluia ulterioar a evenimentelor istorice blocnd
concretizarea celorlalte obiective ale proiectatului "Muzeu social".

Profunda cunoatere a satului romnesc a dat natere muzeului n


aer liber din Bucureti "nu ca o copie a vestitelor muzee n aer liber
scandinave, ci pe temeiul unei concepii proprii despre tiina
societii i rolul ei activ n viaa social", spune Paul Petrescu n
"Concepia muzeografic a lui Dimitrie Gusti".
Muzeul Naional al Satului a rmas singura instituie rezultat din
strdaniile colii Sociologice de la Bucureti, care se bucur de
apreciere i succes.
Egoismus und Altruismus, 1904
Die soziologischen Betrehungen in der neuen
Ethik, 1908
Cosmologia elen, 1929
Sociologia militans, (volumul I, 1935;
volumele I i II, 1946)
Cunoatere i aciune n serviciul naiunii, (2
volume), 1939
Problema sociologiei, 1940
La science de la realite sociale, 1941.
Enciclopedia Romniei. Vol. I-IV, Bucharest
1938, 1938 1943
Lucian Boia, editor, Miturile comunismului
romnesc , Editura Nemira, Bucureti,
1998:Ovidiu Bozgan, Traiectorii universitare. De
la stnga interbelic la comunism, pp. 309-335
Adrian Cioroianu, Lumina vine de la Rsrit.
Noua imagine a Uniunii Sovietice n Romnia
postbelic, 1944-1947, pp. 21-68.