Sunteți pe pagina 1din 16

NEOPLAZIE SAU BOAL AUTOIMUN?

ANA ALWINA STAN


CLINICA MEDICAL II
SPITALUL CLINIC JUDEEAN DE URGEN
TRGU-MURE
ISTORICUL BOLII

-P.V. 64 de ani, sex M, mediu rural


-APP: DZ pe ADO de aproximativ 1 an, insuficien mitral
post-RAA, cardiomiopatie secundar valvular, hipertensiune
pulmonar (recent diagnosticate)
-acuze la internare: scdere n greutate (aproximativ 20 kg n
6 luni), astenie, fatigabilitate, inapeten, scderea forei
musculare, poliartralgii (articulaiile genunchiului,
coxofemural i scapulohumeral bilateral), cu redoare
matinal aprox 20 min, dureri toracice nocturne nsoite de
transpiraii, palpitaii (de aproximativ 6 luni) cu accentuare
progresiv
-transferat de la clinica de cardiologie datorit anemiei severe
(6,8 g/dl) si valorilor crescute ale VSH (123 mm/h), FAL (1022
U/L) si LDH (590 U/L)
EXAMEN OBIECTIV
-starea general relativ bun
-constituie normostenic
-tegumente, mucoase palide
-durere la mobilizarea activ i pasiv a articulaiilor SH,
genunchiului, CF; durere la palparea i percuia coloanei
vertebrale dorso-lombare
-MV diminuat bilateral, predominant pe dreapta, absent bazal
drept, fr raluri supraadugate
-zgomote cardiace ritmice, tahicardice, suflu sistolic la focarul
mitral si tricuspidian gr III/VI, TA=130/75 mmHg, AV= 96/min,
pulsuri periferice prezente bilateral pn la periferie
-abdomen sensibil la palpare n epigastru si hipocondrul
drept, tranzit intestinal prezent, ficatul la 3 cm sub rebordul
costal drept, splina la 4-5 cm sub rebordul costal stng
-manevra Giordano negativ bilateral, miciuni fiziologice
DIAGNOSTIC DE ETAP

Proces tu.
toracal/abd/pelvin
Neoplazie
Mielom
multiplu
?
Boal LES
autoimun PR
ANALIZE DE LABORATOR
-Hgb: 8,84/8,9/8,7/10 g/dl [ 12-17 g/dl]
-HCT: 27,6/28,3/26,9/31,9 % [36-54%]
-MCV: 92,2/92,2/92,1/92,2 fL [78-95 fL]
-MCH: 29,6/29/29,8/28,9 pg [27-36 pg]
-leucocite: 6490/5500/6350/6000/mmc [3600-10000/mmc]
-neutrofile: 4090/3600/4510/3499/mmc [1400-6500/mmc]
-trombocite: 222/198/249/216*10/mmc [150-450*10/mmc]
-VSH: 95/90 mm/h [3-8 mm/h]
-creatinina: 0,86 mg/dl [0,6-1.3 mg/dl]
-uree: 37,7 mg/dl [15-55 mg/dl]
-GOT: 36,8 U/L [5-34 U/L]
-GPT: 31,2 U/L [0-55 U/L]
-Na: 138/142 mmol/l [136-145 mmol/l]
-K: 4,09/3,6 mmol/l [3.5-5.5 mmol/l]
-colesterol: 178,2 mg/dl [0-199 mg/dl]
-glicemia: 109,6 mg/dl [70-110 mg/dl]
ANALIZE DE LABORATOR (2)
-Sumar de urin+ sediment: relaii normale
-TSH: 2,45 UI/ml [0,27-4,2 UI/ml]
-FT4: 1,22 ng/dl [0,9-1,7 ng/dl]
-Ag HBs: nereactiv
-Ac anti-HCV: nereactiv
-Ig A: 79 mg/dl [70-400 mg/dl]
-Ig G: 740 mg/dl [700-1600 mg/dl]
-Ig M: 81 mg/dl [40-230 mg/dl]
-proteine totale: 7 g/dl [6,6-8,7 g/dl]
-PCR : pozitiv
-Factor reumatoid: negativ
-CIC: 47 UF [0-40 UF]
-crioglobuline: negativ
-ANA, Ac anti-AND dc, anti-Sm, anti-CCP: negative
EKG, IMAGISTIC

-EKG: RS, ax QRS deviat la stnga, AV=115 bpm, unda T


negativ n aVL
-Rtg de calot: relaii normale
-Rtg genunchi: relaii normale
-Rtg bazin pt artic CF: coxartroz bilateral
-Ecografie abdominal: cantitate minim de lichid in
cavitatea toracic dreapt, chist renal drept, prostat
mrit de volum
-Rx toracic : cantitate minim de lichid n sinusul
costodiafragmatic drept
IMAGISTIC (2)
CT torace-abdomen-pelvis
- prostat hipertrofic cu diametru crescut global, vezicule
seminale infiltrate
- pleurezie masiv bilateral cu diametru de 84 mm n SCD dr
- ganglioni obturatori interni i iliaci drepi cu diametru de
pn la 32 mm, leziuni similare controlaterale, ganglioni
prezeni lomboaortic stng, interaortocav cu diametru
actual maxim de pn la 22 mm, mediastinal anterior cu
diametru de 17 mm
- determinri secundare osoase interesnd corpii vertebrali
dorsolombari, arcurile costale I-XII bilateral, aripile iliace,
colurile femurale, oasele articulaiei scapulohumerale
bilaterale, leziuni preponderent osteosclerotice;
determinri secundare osteolitice localizate sternal pe
articulaia costovertebral stng
ALTE INVESTIGAII

-gastroscopie: gastrit atrofic


-colonoscopie: pn la flexura splenic lumen liber,
mucoas de aspect normal
-bronhoscopie: laringe liber; ci aeriene mobile; trahee,
pintene traheal de aspect normal. Aspect de staz
vascular n sectorul bronic stng, fr formaiuni
proliferative patente, fr secreii patologice
-consult pneumologic: astm bronic persistent forma
uoar fr tratament, DVM uoar/medie
DIAGNOSTICE
-Adenocarcinom de prostat cu determinri secundare
osoase multiple
-Pleurezie dreapt n cantitate mic/medie
-Anemie normocrom normocitar forma sever corectat
prin transfuzii
-Insuficien mitral gr II/III post-RAA
-Cardiomiopatie secundar valvular
-Hipertensiune pulmonar medie
-Astm bronic persistent forma uoar
-Disfuncie ventilatorie mixt uoar/medie
-Diabet zaharat tip II echilibrat prin ADO
-Gastrit atrofic
-Chist renal drept
-Coxartroz bilateral
TRATAMENT
-corectarea anemiei (2 unit MER)
-diuretice: Furosemid (40 mg n 500 ml SF) pe parcursul
internrii, la domiciliu Diurex 50/20 mg 1-0-0 cu controlul
periodic al ionogramei
-betablocante: Carvedilol 12,5 mg/zi 2x1 pe perioada internrii,
la domiciliu Bisoprolol 5 mg
-ADO: Diaprel 30 mg/zi -0-0 din tb de 60 mg
-LABA+ICS: Seretide diskus 50/500 g 2x1 puff/zi
-SABA: Ventolin spray 2x2 puff/zi i la nevoie
-Antagoniti ai receptorilor de leukotriene: Singulair 10 mg/zi
0-0-1
-protector gastric: Controloc 40 mg/zi 1-0-0
-antalgic: Tramadol 100 mg la nevoie
- evitarea eforturilor fizice susinute, a ridicrii de greuti, a
micrilor brute (risc de fractur)
EVOLUIE

-uor favorabil, cu corectarea anemiei (Hgb la


externare 10 g/dl)
-pacientul a fost luat n evidena clinicii de urologie
pentru efectuarea biopsiei prostatice, ulterior cu
evaluarea oncologic a cazului
PARTICULARITATEA CAZULUI
Cancer avansat de prostat (metastaze osoase multiple)
la un pacient asimptomatic dpdv urologic (fr acuze n
sfera urinar-disurie, nicturie, hematurie, dificultate n
pornirea i meninerea unui jet urinar constant)
DISCUII
Rezultat PSA: 4020 ng/ml, prima recoltare pentru pacient
efectuat vreodat (recomandare FDA anual la brbai > 50
ani)
Screening controversat: United States Preventive Services
Task Force (USPSTF) nu recomand efectuarea PSA de rutin
la brbai sntoi, deoarece nu duce la scderea mortalitii
i poate avea efecte nocive legate de evaluare i tratamente
ulterioare, dintre care unele pot fi inutile (bazat pe PLCO-
Prostate, lung, colorectal and ovarian cancer screening)
Alte studii-European Randomized Study of Screening for
Prostate Cancer (ERSPC), European Journal of Cancer (2009)
au obinut rate de scdere a mortalitii cu pn la 20%
respectiv 36%
DISCUII (2)
-efectuarea PSA ar fi contribuit la prevenirea avansrii
cancerului, s nu ajung la stadiul de metastaze, cu
scderea semnificativ a calitii vieii ?
-dac recomandm efectuarea PSA la pacienii notri
vom evita apariia altor cazuri asemntoare?
V MULUMESC PENTRU ATENIE!