Sunteți pe pagina 1din 12

TEORIA I METODOLOGIA

INSTRUIRII
(TMI)
S NE CUNOATEM MAI BINE

Prezentarea cadrului didactic


Prezentarea cursanilor
CV LECTOR UNIV.DR. ALEXANDRU-
CONSTANTIN STRUNG
Liceniat n tiinele educaiei Pedagogie. Coordonator tiinific: Prof.univ.dr.
Dorel Ungureanu
Master n tiinele educaiei - Educaia adulilor. Coordonator tiinific:
Prof.univ.dr. Dorel Ungureanu
Doctor n tiinele educaiei formarea iniial a cadrelor didactice din domeniul
nvmntului primar. Coordonator tiinific: Prof.univ.dr. Romi Iucu
Studii Postdoctorale n tiinele educaiei i Managementul cunoaterii
Utilizarea NTIC n formarea iniial a cadrelor didactice din domeniul
nvmntului primar. Coordonator tiinific: Prof.univ.dr. Vasile Rileanu
8 cri i capitole n cri (2 cri de unic autor, o carte coordonat); 20 lucrri in
reviste indexate ISI/BDI (2 lucrri indexate ISI Thomson-Reuters)
AFILIERI

Editor (din 2015) la jurnalul indexat BDI Educational Research and Reviews,
http://academicjournals.org/journal/ERR/editors
Editor (din 2015) la ) la jurnalul indexat BDI Asian Social Science
http://www.ccsenet.org/journal/index.php/ass/about/editorialTeam
Editor (din 2014) la jurnalul indexat BDI Social Sciences and Education Research Review
http://sserr.ro/editorial-board/
Reviewer (din 2015) la jurnalul ISI Gender and Education
http://www.tandfonline.com/action/journalInformation?journalCode=cgee20#.VjZPfBzhCUk
Reviewer (din 2015) la jurnalul ISI Scandinavian Journal of Hospitality andTourism
http://www.tandfonline.com/action/journalInformation?journalCode=sjht20#.VjZPuRzhCUk
DATE DE CONTACT

alexstrunga@gmail.com
Comunicarea telefonic prin intermediul efei de an
POZIIA N PLANUL DE NVMNT

Disciplin fundamental
Disciplin obligatorie
2 ore de curs + 2 ore de seminar / sptmn
Titular curs i seminar: Lector univ.dr. Alexandru-Constantin Strung
BIBLIOGRAFIE I SUPORT DE CURS

Bibliografie minimal:
1. Iucu, R.B. (2008). Instruirea colar. Perspective teoretice i practice (ed. a II-a). Iai: Polirom.

Bibliografie extins:
1. Cerghit, I. (2007). Metode de nvmnt. Iai: Editura Polirom.
2. Joia, E. (1999). Pedagogia tiina integrativ a educaiei. Iai: Polirom
3. Kellough, R. (2006). A resource guide for teaching K-12. Upper Saddle River: Prentice Hall.
4. Neacu, I. (1990). Instruire i nvare. Bucureti: Editura tiinific.
5. Strung, A. (2014). Imaginile mentale europene i identitatea profesional n formarea cadrelor
didactice. Aplicaii n domeniul nvmntului primar. Bucureti: Editura Universitar.
6. Strung C. (1995). Obiective i metode pedagogice. Timioara: Augusta.
EVALUAREA LA TMI

70% - nota obinut la examen


30% - contribuiile la seminar
DEFINIII ALE INSTRUIRII

Ce reprezint pentru dvs. instruirea?


Care este relaia dintre instruire i alte concepte pedagogice fundamentale:
educaia, predarea, nvarea, evaluarea, curriculum?
Definiie de lucru: nsuirea unui corp de informaii ntr-o manier care s
declaneze elaborarea unor structuri i procese intelectuale, operaionale i s
contribuie la dezvoltarea potenialului intelectual al elevului (Iucu, 2008)
TIPURI DE DEFINIII ALE INSTRUIRII

Definiia descriptiv: distribuirea cunotinelor i deprinderilor


Definiia intenional: rolul obiectivelor i al convingerilor cadrului didactic
Definiia normativ: importana principiilor etice i deontologice
Definiia tiinific: descrierea atent a comportamentelor specifice instruirii,
paradigma educaiei bazate pe dovezi, importana metodelor de cercetare
NVAREA

Care este genul proxim i diferena specific n raportul dintre conceptul de


instruire i cel de nvare?
Ce reprezint pentru dvs. nvarea, din perspectiva experienei profesionale de
cadru didactic?
Definiie de lucru: o transformare de comportament pe baza unei experiene
organizate n coal, organizare supus structurrii, observaiei i controlului, n
condiiile activitii i ambianei colare (Iucu, 2008)
NTREBRI I DESCHIDERI

Unitatea de nvare urmtoare: nvarea (pp. 40 58 din suportul de curs)