Sunteți pe pagina 1din 21

Prezentare de caz

Seria 4, Grupa 37 Coordonator: Dr. Manea Eliza


Anghel Irina, Anica-Ionescu Raluca,
Dinulescu Teodora, Olivotto Bettyna,
Ranete Ruxandra, Tarhini Mariam

Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”


Pacient sex masculin, 45 ani, cunoscut cu:
• rinita alergica
• otita seroasa operata in iulie 2018
• TBC pulmonar vindecat (copilarie,3-4 ani)
• apendicitectomie (copilarie)
• litiază ureterală operata

 Alergie la AMOXICILINA (urticarie)

Fara AC, AHC semnificative.


MI: Febra (max 39°)
Frisoane
Tuse seaca
Junghi interscapulovertebral

Clinic: Stare generala influentata


Fara adenopatii superficiale palpabile
Dispnee inspiratorie
Raluri subcrepitante bazal stang
AV 100/min, SaO2 88%

1.09 Internare
7.09
HGB=11,9 G/DL
WBC = 8,9*103/µL (3,9-9,6)
LY# =1,2*103/ µL (1,2-3,4)
LY%=14% (20-55)
NE#=7,1*103/ µL (1,4-6,5)
NE%=79,8% (37-73)

VSH=84 mm/1h
FIBRINOGEN =740 mg/dl (200-393)

RX : arii de condensare alveolara in campul pulmonar


stang si bazal drept, cu aspect pneumonic.
Dg: traheobronsita acuta

Claritromicina

Evolutie simptome: fără ameliorare


clinica, cu asocierea dispneei si
accentuarea tusei.
Diagnostic HIV

Claritromicina
CD4=4 cel/mm3
Pneumocistoza

DG: Infectie HIV- SIDA , Stadiu Clinico-


immunologic C3

Stomatita micotica cu candida albicans

13.09
Diagnostic HIV
TAVANIC 750mg
BISEPTOL 3cp la 6 h
Claritromicina
CLEXAN 40 mg

Tratament simptomatic

Evolutie clinica si biologica


favorabila

13.09 20.09
Diagnostic HIV
Claritromicina

TAVANIC
BISEPTOL

EMTRIVA
TIVICAY
VIREAD

1.09
Internare 7.09 13.09 20.09 – intiere terapie antiretrovirala Externare 04.10
Diagnostic
HIV
M.I: febra (39 ° C)
TAVANIC diaree (3-4 scaune apoase/zi, fără mucus, sânge)
BISEPTOL BISEPTOL
dispnee, disfonie
CLEXAN EMTRIVA
MUCOLITI TIVICAY
Ex.ob: -stare generală influențată
CE VIREAD
-tegumente și mucoase palide
O2 - -ggl. superficiali nepalpabili
terapie -tuse semiproductivă, disfonie, MV prezent
CORTICOT bilateral, rare raluri subcrepitante bazal drept
ERAPIE - AV= 116bpm, Ta= 133/70 mmHg
-faringe hiperemic cu ulcerații, limbă
saburală cu ulcerații de aspect micotic

Ex. F.O=nodul vătos de dimensiuni medii inconjurat de un halou


alb
=> rec. Serologie CMV, VDRL+TPHA, TOXOPLASMA

Ex.ORL: leziuni ulcerative la nivelul mucoasei orofaringiene

Eco abd: fără lichid in peritoneu, fără adenopatii vizibile ecografic

13.09 20.09 – intiere


1.09

terapie INTERNARE
antiretrovirala 12.10.2018
Diagnost
ic HIV
TAVANIC PARACLINIC:
BISEPTOL BISEPTOL
EMTRIVA LYMPH% = 10.4% (20-55)
CLEXAN
TIVICAY LYMPH# = 0.43 x103/µL (1.2-3.4)
MUCOLITI
CE VIREAD
FIBRINOGEN=638 mg/dl (200-393)
O2 -
PCR=48,4 mg/l (0-3)
terapie
CORTICOT
ALT/TGP=82 U/L (21-72)
ERAPIE
AST/TGO=71 U/L (17-59)
ALKP=153 U/L (38-126)
GGT=217 U/L (15-73)

ALTE INVESTIGATII IN LUCRU:


hemocultura, urocultura, microbiologie materii
fecale, tract respirator, Serologie, viremie
HIV+cd4

13.09 20.09 – intiere


1.09

terapie INTERNARE
antiretrovirala 12.10.2018
Diagnosti
c HIV
TAVANIC
BISEPTOL BISEPTOL BISEPTOL
CLEXAN EMTRIVA EMTRIVA
MUCOLITI TIVICAY TIVICAY
CE VIREAD VIREAD
O2-terapie
CORTICOT + KLACID
ERAPIE +HHC
+FLUCONAZOL

13.09 20.09 – intiere


1.09

terapie INTERNARE
antiretrovirala 12.10.2018
Diagnostic
HIV
TAVANIC
BISEPTOL BISEPTOL
CLEXAN BISEPTOL
MUCOLIT EMTRIVA EMTRIVA
ICE TIVICAY TIVICAY
O2- VIREAD
terapie VIREAD
CORTICO CMV ADN =99257 copii/ml
TERAPIE
+ KLACID CMV IgG +
+HHC
+FLUCONAZOL CMV IgM=incert

CEFTRIAXONA

GANCICLOVIR

13.09 20.09 –
1.09

intiere INTERNARE
terapie 12.10.2018 16.10
antiretrovir
ala
Rezultate
• Hemocultura=negativ
• Urocultura <10³UFC/ml =>negativ
• Ex coprocitologic: L=0, H=0
• Coprocultura: Salmonella, Shigella, Campylobacter, fungi,
Cryptosporidium, toxina C. Difficile= negativ
• Culturi ex faringian= absent SBH
• Culturi raclaj lingual=culturi necrescute dupa 6 zile
• Serologie: sifilis RPR cantitativ <0,5 (negativ),Ac TP +
Ag Cryptococ=negativ
Evolutie
22/10/2018
 LYMPH% = 19,3% (20-55)
LYMPH# = 1,08 x103/µL (1.2-3.4)
HB=11,7 g/dl (12,1-17,2)

 FIBRINOGEN=465,97 mg/dl (200-393)

 ALT/TGP=80 U/L (21-72)


AST/TGO=49 U/L (17-59)
LDH=1167 U/L (313-618)
Diagnosticul pozitiv

• Retinita cu Citomegalovirus

• Infectie HIV stadiul clinico-imunologic C3

Unmasking IRIS?
Discutii
Diagnostic Diferential
Diaree Retinita
1. Reactie adversa la medicament antiviral 1. Toxoplasmoza
2. Diareea trenanta din HIV 2. Sifilis
3. Criptosporidioza 3. Tuberculoza
4. Colita cu Clostridium Difficile 4. Criptococoza
5. Infectii cu Shigella, Salmonella,
Campylobacter, Fungi
IRIS
• Consecință a restaurării rapide și neregulate a imunitatii în
timpul ART
• Criterii
 asociere temporară între inițierea ART și dezvoltarea
ulterioară a simptomelor (3 luni)
 restaurărea sistemului imunitar - HIV-ARN, CD4+
 prezinta de semne și simptome clinice compatibile cu un
proces inflamator
O creștere a celulelor T CD4+ NU este un element esențial pentru diagnostic

O viremie plasmatica descrescatoare este un indicator mai important

Factori de risc :
• Prezența unei infecții oportuniste la momentul inițierii ART
• Un număr scăzut de celule T de CD4 + < 50 celule / μl
Infectii oportuniste IRIS
Particularitățile cazului
• “Late-presenter” cu imunosupresie avansata diagnosticat cu HIV
• Dupa tratamentul de pneumocistoza face IRIS
• Asociere cu CMV
• Dezvolta tromboza venoasa profunda in timpul internarii
•Evoluția arata ca în momentul inițierii ART la pacienti cu HIV, trebuie
luată în considerare posibilitatea IRIS și a viitoarelor infecții
oportuniste Prognostic slab
Va multumim!