Sunteți pe pagina 1din 19

PREZENTARE DE CAZ

K.V.
72 ani, pensionara, mediul rural, jud. Timis, vaduva; DI: 12.10.2011; MI: consult cardiologic conform programarii.

Diagnostic de internare: Insuficienta mitrala intraprotetica

Diagnostice
Insuficienta mitrala intraprotetica; Stenoza mitrala postreumatismala operata; Regurgitare aortica gr.III; Stenoza aortica medie/stransa; Insuficienta tricuspidiana gr. IV functionala; Fibrilatie atriala cronica; Insuficienta cardiaca NYHA III; Insuficienta venoasa cronica; Tiroidita cronica Hashimoto.

1. APP
14 ani - Amigdalita acuta; - RAA tumefierea genunchilor, gleznelor, artralgii; 24 ani - Stenoza mitrala postreumatismala evidentiata in timpul sarcinii(factor agravant al SM). Pacienta a prezentat fatigabilitate la efort de intensitate crescuta, palpitatii. 2000 - Fibrilatie atriala; - Stenoza mitrala stransa cu regurgitare gr.II/III; - Interventie chirurgicala pe cord deschis inlocuirea valvei mitrale cu proteza mecanica tip MEDTRONIC nr 31; 2007 - Tiroidita cronica Hasimoto tratament cu Euthyrox; 2010 - Ulcer gastric antral si bulbar gastralgii, intoleranta la carne, melena; Schema de tratament OAC, vindecat; - Anemie plurifactoriala hemolitica si carentiala.

2. APF. AHC. CONDITII DE VIATA SI MUNCA


Menarha- 14 ani; Menopauza- 45; 1 sarcina (24 ani); Nastere la termen, naturala.

Mama HTA, Cardiopatie ischemica, decedata la 68 ani; Tata- Neoplasm bronho-pulmonar, decedat la 51 ani;
Pensionara; Conditii de viata corespunzatoare; Vaduva. Nu fumeaza, nu consuma cafea si alcool;

3. MEDICATIA IN AMBULATOR
Diurex 50mg 1-0-0; Digoxin 0.25mg -0-0; Betaloc 50mg 1-0-0; Trombostop 2mg 1-0-0; Euthyrox 100mg 1-0-0.

4. ISTORIC

Pacienta in varsta de 72 ani, cunoscuta cu valvulopatie, se interneaza in clinica conform programarii in vederea evaluarii statusului aparatului cardiovascular; se afla in evidenta clinicii de recuperare din anul 2000 cand a fost supusa unei interventii de protezare de valva mitrala pe fondul unei stenoze mitrale postreumatismale gr. IV.

5. EXAMEN OBIECTIV
Stare generala: buna; Stare de constienta: OTS; IMC=21; Facies: cianotic; Tegumente: cicatrice mediosternala postop. dilatatii varicoase la nivelul gambelor; Tesut conj-adipos: slab reprezentat; Torace astenic; Aparat CV: suflu sistolo-diastolic in focarul aortic;

6. PARACLINIC

A. Examene de laborator
Hemoleucograma -Hematii=4,8 mil/mm3; -Hb=14g/dl; -Ht=42,5%; -MCV=87,4fl; -MCH=28,7pg; -MCHC=32,9g/dl; -RDW=15,6% -Trombocite=132.000/mm3; -Leucocite=5990/mm3;

Feritina=114g/l; (13-150 g/l); STGO=38U/l; (5-34U/l) STGP=22U/l; (5-55U/l) TSH=24,90 g/ml; (0,35-4,94 g/ml) FT4=1,28ng/dl; (0,70-1,48ng/dl) TQ=12,4; (10,8) IQ=78%; (100%) INR=1,14. (1)

B. EKG - Fibrilatie atriala; - HVS.

D. Rx - Fibroza pulmonara; - Cord marit.

C. ECO abd. - Discreta staza centrala in rinichiul drept si rinichiul stang

E. ECO cardiac
Ao ascendenta=3,8 cm; Aspectul valvei Ao-ingrosata, fibrozata, cu calcificari; AS=6,1 cm; VD=3,68 cm; SIV=1,32 cm cu miscare paradoxala; PPVS=1,27 cm; FS=22%; FE=45%; Insuficienta mitrala I/II intraprotetica; Stenoza Ao severitate medie; Insuficienta tricuspidiana gr.IV; Insuficienta pulmonara gr.0/I; HVS concentrica; Cavitati drepte dilatate.

7. DG. DIFERENTIAL
Insuficienta mitrala de alte etiologii: - Prolaps de valva mitrala - Cardiopatie ischemica - Calcificarea inelului de insertie al mitralei - Endocardita infectioasa cu ruptura valvulara - Boli ale tesutului conjunctiv - Dilatare a ventirculului stg (RM functionala) - Post comisurotomie - Ruptura de cordaje (EI, IMA, traumatisme toracice) - Perforatie de valva

8.COMPLICATII

A. Insuficientei mitrale intraprotetice


- tromboembolism valvular - colmatarea protezei - infectii - hemoliza - deteriorarea protezei valvulare

B. Tratamentului anticoagulant
- hemoragii masive digestive - AVC hemoragic - hemoragii gingivale - hematurie

C. Alte complicatii - tulburari de ritm: ( ESV, ESA, FLA, FV). - embolie pulmonara (insuficienta venoasa cr.)

9.EVOLUTIE.PROGNOSTIC
Insuficienta mitrala poate evolua spre un grad mai sever cu deteriorarea functiei ventriculare stangi. Prognostic rezervat avand in vedere varsta, riscul cardiovacular si complicatiile.

10.TRATAMENT
Igieno-dietetic:
- evitarea eforturilor sustinute
- evitarea stressului - evitarea ortostatismului prelungit si utilizarea fasei elastice pt. IVCr - regim normocaloric -30-35 kcal/kgc/zi = 1470 kcal/zi -glucide 955kcal/zi = 233g -proteine 220kcal/zi = 53g -lipide 249 kcal/zi = 31g - impartite in 5 mese pe zi

Profilaxia endocarditei infectioase:


-interventii stomatologice, ORL, chirurgicale -Ampicilina 2g im/iv + Gentamicina 1.5mg/kg cu 30 inainte; -Ampicilina 1g im/iv sau Amoxicilina 1g p.o la 6 ore dupa

Tratament medicamentos: Prestarium 5mg 1-0-0 Diurex 50 mg 1-0-0 Digoxin 0.25mg -0-0 Betalock 50mg 1-0-0 Trombostop 2mg 1-0-0 Detralex 500mg 1-0-1 Euthyrox 100mg 1-0-0 Omeran 20mg 1-0-0

11.PARTICULARITATI
Omiterea efectuarii profilaxiei primare a endocarditatei bacteriene poststreptococie Multiple afectiuni autoimune: ( RAA, tiroidita cr. Hashimoto) Sensibilitate digestiva la tratamentul cronic cu anticoagulant Lipsa elementelor de nursing.