Sunteți pe pagina 1din 15

MAXILLARY SINUS

1. Which is the first sinus to develop a) maxillary b) ethmoid c) sphenoid d) frontal 2. Maxillary sinus communicate with enviornment by way of the a) superior nasal meatus b) inferior nasal meatus c) middle nasal meatus d)acoustic meatus

3. Which wall of maxillary sinus is thinnest in comparison to other walls a) base b) apex c) floor d) roof 4.Base of maxillary sinus is directed a) medially b) laterally c) facially d) palatally 5. Apex of maxillary sinus is directed a) medially b) laterally c) facially d) palatally

6. Some of the processes of maxilla consequently become invade by air spaces, these are refered as a) extra sinus b) recess c) supernumerary sinus d) sec sinus 7. Which are the layers surrounding space of maxillary sinus a) epithelial layer b) basal lamina c) sub-epithelial layer d) all of the above

8. The epithelium of maxillary sinus is a) pseudostratified columnar ciliated b) pseudostratified cuboidal ciliated c) stratified columnar ciliated d) stratified cuboidal ciliated 9. The epithelium of maxillary sinus is derived from olfactory epithelium of a) superior meatus b) middle meatus c)inferior meatus d) none of the above

10. The cilia of maxillary sinus epithelium are composed of how many pair of microtubules a)7+1 b)5+2 c)1+7 d)9+1 11. Due to ciliary beating the epithelium usually moves in direction of a) nasal cavity towards sinus interior b) sinus interior towards nasal cavity c) either of direction d) none

12. The secretion of maxillary sinus is a) serous b) mucous c) mixed d) seropurulent 13. The air pressure in the sinus fluctuates from.mm of water a)+0.1 to +1 b)+0.7 to +1 c)+0.7 to +4 d)+4 to +7 14. Agenesis,aplasia & hypoplasia of maxillary sinus can occur in association with

a) mandibulofacial dystosis b) malformation of external nose c) cleft palate d) all of the above 15. The secretion of glands of maxillary sinus are a) exocrine b) endocrine c) both d) none

16. Function of maxillary sinus is a) Resonance of voice b) lightening of skull weight c) protection of brain against exposure of cold air d) enhancement of faciocranial resistance to shock e) all of the above

17. The volume of sinus is increasad in individual with a) pitutary gigantism b) pitutary dwarfism c) adrenal insufficiency d) parathyroidism 18. Which congenital disease causes suppression of pneumatic process a) syphilis b) deafness c) gonorrhea d) cleft lip & palate

19. Small sinuses result due to..infection a) bacterial b) fungal c) viral d) spirochetal 20. Which maxillary tooth is most closest to sinus a)1st molar b) 2nd molar c) 1st premolar d) 2nd premolar 21. The fresh connection established between sinus & oral cavity is

a) oroantral fistula b) oroantral sinus c) oroantral communication d)all of above 22. The epithelized oroantral communication is termed as a) oroantral sinus b)oroantral fistula c) both d) none 23. The second opening of sinus,if present is at a) posterior end of hiatus b) anterior end of hiatus

c) medial of hiatus d) lateral of hiatus 24. Opening of maxillary sinus are present near a) roof b) floor c) base d) apex 25. The roof of sinus is traversed by a) infraorbital nerve b) maxillary nerve c) supraalveolar n. d) facial n.

26. Infection of sinus is k/as a) sinusitis b) meningitis c) rhinitis d) alveolitis 27. A diseased sinus is a) opaque b) transparent c) translucent d) none 28. Most commonly involved sinus is a) maxillary b) frontal c) sphenoid d) ethmoid

29.Sinus at birth are a) absent b) adult size c) obliterated d) smaller

1.a 2.c 3.a 4.a 5.b 6.b 7.d 8.a 9.b 10.d

11.b 12.c 13.c 14.d 15.a 16.e 17.a 18.a 19.d 20.a

21.c 22.b 23.a 24.b 25.a 26.a 27.a 28.a 29.a