Sunteți pe pagina 1din 4

COALA POSTLICEAL SANITAR CHRISTIANA TRGOVITE, STR. VALUL CETII NR.

71
TELEFON/FAX 0245213555 E- mail: christiana_targoviste@yahoo.com web: www.christiana-tgv.ro

MODEL TEST BIOLOGIE

1. Ce reprezint celula pentru organismul uman : a. un organ; b. un corp strin; c. unitatea structural, funcional i genetic; d. un grup de esuturi. 2. Nucleul celulei are rol n : a. hrnirea celulei; b. aprarea celulei; c. transmiterea informaiei genetice; d. contracia celulei. 3. Ribozomii, organite citoplasmatice comune, au rol n : a. sinteza proteinelor; b. sinteza lipidelor; c. digestia intracelular; d. sinteza glucidelor. 4. Elementele contractile ale fibrelor musculare sunt: a. mitocondriile; b. miofibrilele; c. corpusculii Nissl; d. monocitele. 5. Un esut se definete ca: a. o grupare de celule cu forme diferite; b. o grupare de celule cu form, structur i funcii identice; c. o grupare de celule cu funcii diferite; d. o grupare de celule cu structuri diferite. 6. Care din urmtoarele nu este esut conjunctiv moale: a. esutul cartilaginos; b. esutul lax; c. esutul adipos; d. esutul fibros.

7 Unitatea morfo-funcional a esutului nervos este: a. nevroglia; b. neuronul; c. sinapsa; d. corpusculii Nissl. 8. Muchii care se contract voluntar i rapid sunt formai din: a. esut muscular striat; b. esut muscular cardiac; c. esut muscular neted; d. orice tip de esut muscular. 9. Care glande endocrine sunt situate n cavitatea abdominal: a. tiroida i paratiroidele; b. suprarenalele i pancreasul; c. epifiza i hipofiza; d. tiroida i hipofiza. 10. Hipersecreia de STH la copil determin: a. nanismul hipofizar; b. acromegalia; c. gua endemic; d. gigantismul. 11. Ingestia de ap n cantiti mari n diabetul insipid, se numete: a. polidipsie; b. polifagie; c. poliurie; d. apnee. 12. Deficitul de insulin la om determin: a. diabet insipid; b. diabet zaharat; c. hipoglicemie; d. tetanie. 13. Nodulul sino-atrial genereaz impulsuri cu frecvena de: a. 90-100/min; b. 70-80/min; c. 40/min; d. 20-25/min. 14. Valva bicuspid (mitral) este situat la nivelul: a. orificiului atrioventricular drept; b. orificiului atrioventricular stng; c. orificiului arterei pulmonare; d. orificiului arterei aorte.

15. Schimbul de oxigen i dioxid de carbon dintre organism i mediu se realizaz prin: a. digestie; b. excreie; c. respiraie; d. contracie. 16. Frecvena micrilor respiratorii la adultul n repaus este: a. 60 80 respiraii/minut; b. 16 18 respiraii/minut; c. 6 8 respiraii/minut; d. peste 80 respiraii/minut. 17. Coloana vertebral la om este format din: a. 7 vertebre; b. 5 vertebre; c. 12 vertebre; d. 33-34 vertebre. 18. Coastele la om sunt n numr de: a. 5 perechi; b. 7 perechi; c. 12 perechi; d. 33-34 perechi. 19. Normal, numrul de hematii din snge este de: a. 4000 8000/mm; b. 150000 300000/mm; c. 4500000 5000000/mm; d. 32%. 20. Care din grupele sanguine din sistemul A,B,O, este considerat donator universal: a. grupa O (I); b. grupa A (II); c. grupa B (III); d. grupa AB (IV).

RASPUNSURI 1-C; 2-C; 3-A; 4-B; 5-B; 6-A; 7-B; 8-A; 9-B; 10-D; 11-A; 12-B; 13-B; 14-B; 15-C; 16-B; 17-D; 18-C; 19-C; 20-A