Sunteți pe pagina 1din 20

Opinia Consiliului fiscal cu privire la Raportul semestrial privind situaia economic i bugetar i opinia Consiliului fiscal cu privire la proiectul

de rectificare bugetar pe anul 2013


Consiliul fiscal a emis o opinie preliminar asupra proiectului de rectificare bugetar n data de 30.07.2013, ns, avnd n vedere timpul insuficient avut la dispoziie pentru evaluarea documentelor relevante, i-a rezervat dreptul de a reveni ulterior asupra acesteia. Prezenta opinie ncorporeaz evaluarea Raportului semestrial cu privire la situaia economic pe primele 6 luni ale anului 2013, neacoperit de opinia emis anterior, precum i completrile la adresa acesteia din urm n ceea ce privete proiectul de rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2013.

1. Opinia Consiliului fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situaia economic i bugetar
n temeiul art. 40, alin. (2) din Legea responsabilitii fiscal-bugetare nr. 69/2010, Consiliului fiscal i revine drept atribuie evaluarea performanelor fiscal-bugetare ale Guvernului n raport cu obiectivele fiscale i prioritile strategice specificate n strategia fiscal-bugetar, precum i cu principiile i regulile fiscale prevzute de lege, prin analiza i elaborarea de opinii i recomandri cu privire la Raportul semestrial privind situaia economic i bugetar. Conform art. 29 din Legea nr. 69/2010, pn la sfritul lunii iulie a fiecrui an, Ministerul Finanelor Publice trebuia s publice pe site-ul propriu un raport semestrial cu privire la situaia economic i bugetar. De asemenea, conform art. 30 din Legea 69/2010, Raportul semestrial privind situaia economic i bugetar trebuie s cuprind, fr a se limita la acestea, urmtoarele: a) reanalizarea cadrului macroeconomic care a stat la baza bugetului anului respectiv, precum i cele mai recente date cu privire la indicatorii macroeconomici i identificarea tendinelor i schimbrilor semnificative fa de situaia estimat la finalizarea legii bugetului de stat i a legii bugetului asigurrilor sociale de stat; b) cuantificarea impactului eventualelor schimbri ale prognozei macroeconomice asupra intelor bugetare anuale i pe termen mediu i prezentarea msurilor care vor fi luate; c) date cu privire la veniturile bugetului general consolidat, detaliat pentru fiecare categorie de venit, precizndu-se prognoza iniial, veniturile colectate n primele 6 luni, precum i o prognoz actualizat pentru ntregul an; d) date cu privire la cheltuielile bugetului general consolidat, detaliat n clasificaie economic i funcional, pentru fiecare buget din componena bugetului general consolidat, precizndu-se programul aprobat, cheltuielile efectuate n primele 6 luni, precum i o prognoz actualizat pentru ntregul an;
1

e) date cu privire la cheltuielile bugetului de stat, detaliat n clasificaie economic, pentru fiecare ordonator principal de credite al bugetului de stat, precizndu-se programul aprobat, cheltuielile efectuate n primele 6 luni, precum i o prognoz actualizat pentru ntregul an; f) date cu privire la soldul bugetar, att pentru bugetul general consolidat total i primar, ct i pentru fiecare buget din componena bugetului general consolidat, precizndu-se programul aprobat, rezultatul realizat n primele 6 luni, precum i o prognoz actualizat pentru ntregul an; g) date cu privire la absorbia fondurilor primite de la Uniunea European i de la ali donatori, precizndu-se programul aprobat, rezultatul realizat n primele 6 luni, precum i o prognoz actualizat pentru ntregul an; h) date cu privire la plile restante ale bugetului general consolidat la finele trimestrului I i estimri pentru semestrul I i pentru fiecare buget din componena bugetului general consolidat; i) date cu privire la finanarea deficitului bugetar i nivelul datoriei publice; j) justificri pentru eventualele nerealizri ale previziunilor de venituri, precizndu-se msurile luate i planificate pentru mbuntirea colectrii. Astfel, innd cont de cele precizate mai sus i de mandatul conferit de Legea nr. 69/2010, Consiliul fiscal constat i emite urmtoarele opinii i recomandri: Raportul semestrial privind situaia economic i bugetar face o analiz a celor mai recente date cu privire la indicatorii macroeconomici, ns nu identific tendinele i schimbrile semnificative fa de situaia estimat la finalizarea legii bugetului de stat i a legii bugetului asigurrilor sociale de stat, aa cum solicit Legea 69/2010. n plus, nu se cuantific impactul revizuirii prognozelor macroeconomice asupra intelor bugetare pentru anul n curs i pe termen mediu i nu ofer detalii privind msurile care vor fi adoptate, aa cum prevede Legea 69/2010 la art 30 lit. b). n opinia Consiliului fiscal, o cuantificare a impactului revizuirii cadrului macroeconomic asupra bugetului ar fi fost necesar cu att mai mult cu ct, dei prognoza de cretere economic pentru 2013 a fost revizuit n sus, de la 1,6% la 2%, aceast revizuire are la baz n principal o evoluie mult peste ateptri a sectorului agricol, pe partea de ofert, respectiv a exporturilor nete, pe partea de cerere, componente ale PIB la care veniturile bugetare nu sunt foarte senzitive. n acelai timp, cererea intern (consum i investiii) a avut o evoluie foarte slab n prima parte a anului 2013, prognozele actualizate ale analitilor artnd c evoluia acesteia ar putea fi mult sub ateptrile iniiale n 2013, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare. Execuia veniturilor bugetare n primele 6 luni ale anului arat o nerealizare semnificativ, de peste 6,5 miliarde lei fa de programul aferent primului semestru (doar 93,7% realizare fa de program), excluznd impactul schemelor de stingere n lan a unor obligaii bugetare de tip swap. Cele mai mari nerealizri de venituri fa de program au fost nregistrate n cazul sumelor primite de la UE (-3.347 milioane lei), impozitului pe profit (-827 milioane lei), accizelor (-713 milioane lei), TVA (-485 milioane lei) i veniturilor nefiscale (-467 milioane lei).

Pe partea de cheltuieli, fa de programul semestrial, cheltuielile totale s-au realizat n proporie de 93,5%, un grad de realizare mai mare de 100% fiind nregistrat la cheltuieli de personal i alte cheltuieli. Un grad de realizare semnificativ sub ateptri s-a nregistrat la cheltuielile de capital (-1.471 milioane lei) i la alte cheltuieli de natura investiiilor (inclusiv din fonduri UE, -1.881 milioane lei), reflectnd att un instrument de echilibrare a deficitului bugetar ctre inta semestrial, dar i o incapacitate de a absorbi fondurile europene destinate investiiilor planificate. Pe partea de venituri fiscale, cea mai slab performan s-a nregistrat la impozitul pe profit, ncasrile la acest capitol scznd cu 5,5% fa de semestrul I 2012, fiind cu 827 milioane lei mai mici dect programul semestrial. Evoluia negativ a fost determinat att de regularizrile efectuate la impozitul pe profit de ctre bncile comerciale1, dar i de o evoluie foarte slab a ncasrilor de la agenii economici nefinanciari (cretere de doar 0,2% fa de aceeai perioad a anului 2012, fa de o cretere prognozat n bugetul iniial pe 2013 de 8,3% fa de 2012), acestea din urm fiind influenate negativ de performana financiar slab a companiilor 2. A doua cea mai slab performan pe partea de venituri fiscale s-a nregistrat n cazul accizelor, ncasrile fiind cu 713 milioane lei mai mici dect programul semestrial (doar 93,3% grad de realizare), creterea fiind de doar 4,2% comparativ cu semestrul I al anului precedent, mult sub creterea de 10,4% proiectat n bugetul iniial pentru 2013, n condiiile n care n 2013 au fost majorate accizele la bere, igarete i motorin i cursul de schimb valutar luat n calcul la plata accizelor a fost cu 5,2% mai mare fa de anul 2012, sugernd astfel o scdere a consumului de produse accizabile i/sau o cretere a evaziunii fiscale. n cazul ncasrilor din TVA, execuia de la 6 luni arat o nerealizare de 485 milioane lei a programului, veniturile nete din TVA crescnd cu doar 3,3% fa de semestrul I 2012 (cifre nete de impactul operaiunilor de tip swap). Evoluia ncasrilor la TVA a fost influenat negativ de scderea consumului final al gospodriilor populaiei n prima parte a anului (-0,3% n termeni reali n primul trimestru 2013 fa de aceeai perioad a anului anterior) i de scderea importurilor extra-UE (-16,0% n ianuarie - iunie 2013 fa de aceeai perioad a anului 2012). n plus, este de remarcat faptul c dei tendina de evoluie a TVA colectat i a celui de rambursat este similar, TVA ncasat net de ctre buget are o evoluie volatil, indus de volatilitatea lunar foarte mare a rambursrilor de TVA. Astfel, aa cum se remarc n graficul de mai jos, ncepnd cu septembrie 2011, la fiecare sfrit de trimestru se remarc o scdere pronunat a
Contribuabilii societi comerciale bancare - persoane juridice romne i sucursalele din Romnia ale bncilor - persoane juridice strine au obligaia conform Codului fiscal de a declara i plti impozit pe profit anual (cu depunerea declaraiei pn la data de 25 martie a anului urmtor), cu pli anticipate efectuate trimestrial actualizate cu indicele de inflaie. Dat fiind faptul c anul 2012 a consemnat o pierdere agregat a sistemului bancar de -2.347 miliarde lei fa de una de -0.786 miliarde lei n 2011, regularizarea efectuat n prima parte a anului 2013 pentru plile efectuate n avans n 2012 a nsemnat rambursri de impozit pe profit pltit n plus n 2012. 2 Conform datelor ONRC, numrul de companii intrate n insolven n primele 5 luni ale anului 2013 a fost cu +9,5% mai mare fa de primele 5 luni ale anului 2012, atingnd un nou maxim istoric. De altfel, conform unui studiu Coface, rata insolvenelor numrul de insolvene deschise raportat la numrul de companii active - n Romnia este foarte mare, atingnd n 2012 un nivel de 5,67%, fa de 0,35% n Bulgaria, 0,04% n Polonia, 0,47% n Cehia, 0,1% n Slovacia i 3,84% n Ungaria. n plus, n primele 5 luni ale anului 2013, cifra de afaceri medie a unei companii intrate in insolven era cu peste 60% mai mare dect n aceeai perioad a anului 2012.
1

rambursrilor de TVA n comparaie cu lunile anterioare, reducerea discreionar a rambursrilor fiind utilizat probabil n scopul atingerii intelor trimestriale de deficit bugetar pe metodologia cash. Consiliul fiscal recomand reducerea acestei volatiliti a rambursrilor de TVA, aceasta fiind de natur s influeneze negativ lichiditatea i situaia financiar general a companiilor beneficiare de rambursri de TVA. Evoluia lunar a TVA colectat i a TVA rambursat
7,300 6,800 6,300 5,800 5,300 4,800 4,300 3,800 3,300 2,800
Mar-10 Mar-11 Mar-12 Mar-13 Dec-10 Dec-11 Dec-12 Sep-10 Sep-11 Sep-12 Jun-10 Jun-11 Jun-12 Jun-13

2,000 TVA colectat (mn RON) TVA rambursat (axa din dreapta, mn RON) 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 800 600

Sursa: Ministerul Finanelor Publice Not: Cu liniile punctate sunt mediile mobile pe 12 luni

ncasrile din impozitul pe salarii i venit au avut o evoluie n linie cu ateptrile, realizndu-se n proporie de 99,9% fa de programul semestrial, nregistrnd o cretere cu 9,3% fa de semestrul I 2012, fiind influenate n principal de rentregirea salariilor n domeniul bugetar, creterea salariului mediu brut pe economie (cu 5,4% n semestrul I 2013 fa de semestrul I 2012), creterea numrului de salariai (cu 2,4% n primele 5 luni ale anului 2013 fa de aceeai perioad a anului 2012) i creterea salariului minim 3. Cu toate acestea, evoluiile din ultimele luni arat o decelerare a creterii salariului mediu brut pe economie, n special n mediul privat, unde salariile brute scad n termeni reali de 3 trimestre, ceea ce face puin plauzibil realizarea ateptrilor ncorporate de catre Guvern n bugetul iniial pe 2013 de cretere a salariului mediu brut pe economie cu peste 7% n 2013.

De la 700 lei la 750 lei, ncepnd cu 01.02.2013 conform H.G. nr. 23/2013.

Creterea anual a salariilor brute


40% 30%

20%

10%

10.3% 3.7% 2.0%

0%

-10%

-20%

-30%

Jun-05

Jun-03

Jun-04

Jun-06

Jun-07

Jun-08

Jun-09

Jun-10

Jun-11

Jun-12

Dec-05

Dec-03

Dec-04

Dec-06

Dec-07

Dec-08

Dec-09

Dec-10

Dec-11

Castigul salarial nominal brut lunar in economie (% an la an) Castigul salarial nominal brut lunar in sectorul public - proxy (% an la an) Castigul salarial nominal brut lunar in sectorul privat (% la an)

Sursa: INS, calcule Consiliul fiscal

ncasrile din impozitele i taxele pe proprietate au crescut cu 9,5% n semestrul I 2013 fa de semestrul I 2012, ca urmare a actualizrii valorii impozabile n cazul taxelor pe proprietate, gradul de realizare al programului de ncasri fiind de 105,7%. ncasrile din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizrii bunurilor sau pe desfurarea de activiti au nregistrat o cretere foarte mare, de 163,9% n semestrul I 2013 comparativ cu semestrul I al anului 2012 datorit ncasrii n luna iunie 2013 a taxelor de licen pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenelor radio, potrivit prevederilor H.G. nr. 605/2012, iar programul de ncasri s-a realizat n proporie de 109,5%. Contribuiile de asigurri sociale ncasate la bugetul general consolidat au crescut cu 4,3% fa de aceeai perioad a anului precedent i au avut un grad de realizare al programului de ncasri de 99,8%. Creterea a fost determinat n principal de aceeai factori care au influenat i evoluia veniturilor din impozit pe salarii. Sumele rambursate de Uniunea European n contul plilor efectuate au avut o evoluie mult sub ateptri, gradul de realizare al programului semestrial fiind de doar 47,6%, reflectnd un eec major n absorbia fondurilor europene. n conformitate cu datele Comisiei Europene, n cazul fondurilor structurale, Romnia are de departe cea mai mic rata de absorbie a fondurilor UE la nivel european in exercitiul financiar 2007-2013, diferena fa de celelalte ri fiind una foarte mare. Raportul semestrial privind situaia economic i bugetar prezint date cu privire la absorbia fondurilor primite de la Uniunea European, precizndu-se programul aprobat i rezultatul realizat n primele 6 luni, dar nu prezint i o prognoz actualizat pentru ntregul an, aa cum solicit Legea 69/2010. n plus, n opinia Consiliului fiscal, este absolut
5

Dec-12

Jun-13

necesar i o evaluare a potenialului impact pe care eventualele corecii financiare aferente fondurilor UE le-ar putea avea asupra bugetului n anii urmtori. Evoluia fluxurilor financiare dintre Romnia i Uniunea European la 30.06.2012
Nr rd. 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Denumire A I. SUME PRIMITE DE LA BUGETUL UE (A+B) A. Fonduri de pre-aderare B. Fonduri de post-aderare, din care: i) Avansuri ii) Rambursari (inclusiv FEGA) B1. Fonduri structurale si de coeziune, din care: a) Avansuri b) Rambursari B2. Fonduri pentru dezvoltare rurala si pescuit, din care: a) Avansuri/prefinantari b) Rambursari B3. Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA) B4. Altele (post-aderare), din care: a) Avansuri b) Rambursari II. SUME PLATITE CATRE UE (C+D) C. Contributia Romaniei la bugetul UE D. Alte contributii III. Soldul fluxurilor = I - II Program 2013 1 8.707,6 81,1 8.626,5 106,7 8.519, 8 5.754,7 0,0 5.754,7 1.416,8 0,0 1.416,8 1.323,6 131,4 106,7 24,7 1.542,8 1.477,8 65,0 7.164,8 Realizat la 30.06.2013 mil. euro % 2 3 2.524,0 29,0 27,7 34,1 2.496,3 28,9 46,6 43,7 2.449,7 28,7 755,5 0,0 755,5 608,4 0,0 608,4 1.082,2 13,1 0,0 13,1 42,9 0,0 42,9 81,8 mil. euro Realizat cumulat 2007-2013 4 18.045,0 2.656,0 15.389,0 3.802,3 11.586,7 5.128,0 2.125,8 3.002,2 4.501,8 601,0 3.900,8 4.550,9

50,2 38,2 1.208,3 46,6 43,7 1.075,5 3,6 14,6 132,8 1.012,4 65,6 8.679,6 952,5 64,5 8.393,0 59,9 92,0 286,6 1.511,6 21,1 9.365,4 Sursa: Ministerul Finanelor Publice

Rata absorbiei fondurilor structurale i de coeziune n rile membre UE (%, 13 Iunie 2013)
80 71.0 70.8 70 60 50 40 30 20 68.8 67.6 62.6 60.8 59.1 58.8 58.7 58.2 57.5 56.7

55.1 54.3 53.7 53.3 53.0 52.4

50.0 49.2

47.7

45.5

42.0 40.9 40.3 40.0

26.2

Luxembourg

Greece

Austria

Ireland

United Kingdom

Slovenia

Estonia

Cyprus

Belgium

Malta

Lithuania

The Netherlands

Denmark

Germany

Sursa: Date curente publicate de Comisia European - DG Regio . Datele includ i avansurile primite.
4

http://ec.europa.eu/regional_policy/thefunds/funding/index_en.cfm

Czech Republic

Romania

Sweden

Latvia

France

Italy

Portugal

Hungary

Slovakia

Bulgaria

Poland

Spain

Finland

n opinia Consiliului fiscal, raportul semestrial privind situaia economic i bugetar nu ofer explicaii suficient de detaliate cu privire la justificarea nerealizrii semnificative a previziunilor de venituri pe primele 6 luni i nu detaliaz msurile deja adoptate, i n mod special pe cele planificate pentru mbuntirea colectrii n semestrul II. n ceea ce privete cheltuielile bugetului general consolidat , acestea au fost realizate n proporie de 93,5% fa de programul semestrial, crescnd n termeni nominali cu 4,8% fa de aceeai perioad a anului precedent (excluznd impactul schemelor de tip swap). Creteri de cheltuieli au fost nregistrate fa de primul semestru al anului 2012 la cheltuielile de personal (+18,0%), bunuri i servicii (+6,8%), subvenii (+9,3%), alte transferuri (+19%) i dobnzi (+0,7%). Scderi au fost nregistrate doar la proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile (19,2%), cheltuieli de capital (-9,8%) i cheltuieli aferente programelor cu finanare rambursabil (-33,3%). Cheltuielile de personal au crescut cu 18% fa de anul anterior, n primul rnd ca urmare a rentregirii salariilor n sectorul bugetar, consemnnd o depire a programului semestrial cu 0,6% (136 milioane lei). Depirea s-a produs n contextul n care bugetul iniial pe 2013 avea n vedere finanarea unui numr maxim de posturi n sectorul bugetar de 1.187.000, iar media lunar a numrului de posturi ocupate n sectorul bugetar n primele 6 luni a fost mai mare cu 2.197 posturi (1.189.197 total posturi ocupate). Fa de decembrie 2008, numrul de posturi ocupate n sectorul bugetar a sczut pn la un minim atins n septembrie 2012 de 1.187.070, consemnnd o scdere de peste 15% (-211.152 posturi ocupate), n principal ca urmare a introducerii regulii de 1 angajat nou la 7 plecri din sistem. Cele mai mari scderi n aceast perioad au fost nregistrate n cazul autoritilor executive locale (-87.119), nvmnt preuniversitar (-38.305), sistemul sanitar (-23.6045), Ministerul Afacerilor Interne (-12.401), Ministerul Finanelor Publice (-5.504), Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale (-3.518), Ministerul Aprrii Naionale (-3.036). Cele mai mari creteri n aceast perioad au fost nregistrate n cazul Secretariatului General al Guvernului (+4.653), Ministerul Muncii (+1.840), Ministerul Justiiei (+1.649), Ministerul Economiei (+1.502). ncepnd cu octombrie 2012, ca urmare a relaxrii regulii de 1 la 7, numrul de posturi ocupate n sectorul bugetar a nceput s creasc (+2.325 n perioada septembrie 2012 - iunie 2013), cele mai mari creteri pn n iunie 2013 fiind nregistrate la Ministerul Afacerilor Interne (+2.062), nvmntul preuniversitar (+1.493), Ministerul Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice (+908) i Ministerul Justiiei (+419), iar cele mai mari scderi fiind nregistrate n cazul Secretariatului General al Guvernului (-1.539), autoritilor executive locale (-865) i Ministerului de Finane (-413). n contextul acestor evoluii, Consiliul fiscal recomand o abordare prudent n trecerea de la regula 7 la 1 la cea de 1 la 1 i o monitorizare foarte atent a cheltuielilor de personal lunare,
5

O parte din unitile sanitare au fost mutate n subordinea administraiilor locale.

pentru a evita o depire a plafonului aferent cheltuielilor de personal pentru 2013, ceea ce ar consemna o nou nclcare a Legii responsabilitii fiscale nr 69/2010. Evoluia numrului de posturi ocupate n sectorul bugetar
Diferene sep 2012 - dec 2008 nr posturi TOTAL posturi, din care: I. ADMINISTRAIE PUBLIC CENTRAL, din care: 1. Instituii finanate integral din bugetul de stat Administraia Prezidenial Senatul Romniei Camera Deputailor nalta Curte de Casaie i Justiie Curtea Constituional Consiliul Legislativ Curtea de Conturi Consiliul Concurenei Avocatul Poporului Consiliul Naional pentru Studierea Arhivelor Securitii Consiliul Naional al Audiovizualului Secretariatul General al Guvernului Ministerul Afacerilor Externe Ministerul Dezvoltrii Regionale i Administratiei Publice Ministerul Finanelor Publice Ministerul Justiiei Ministerul Aprrii Naionale Ministerul Afacerilor Interne Ministerul Muncii, Familiei, Proteciei Sociale i Persoanelor Vrstnice Ministerul Tineretului i Sportului Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale Ministerul Mediului i Schimbrilor Climatice Ministerul Transporturilor Ministerul Educaiei, Naionale Ministerul Sntii Ministerul Culturii Ministerul pentru Societatea Informaional Ministerul Public Agenia Naional de Integritate Serviciul de Protecie i Paz Serviciul de Telecomunicaii Speciale Ministerul Economiei Academia Romn Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluionarilor Oficiul Naional pentru Prevenirea i Combaterea Splrii Banilor Oficiul Registrului Naional al Informaiilor Secrete de Stat Consiliul Naional pentru Combaterea Discriminrii Consiliul Superior al Magistraturii -211,152 -179,507 -20,560 -35 -32 -124 -36 -2 -21 134 -13 -18 -22 -32 4,653 -487 113 -5,504 1,649 -3,036 -12,401 1,840 -535 -3,518 33 -245 -2,972 -1,132 -377 62 185 -34 -129 -201 1,502 -325 -6 -11 -21 2 -9 % -15.1% -25.8% -6.1% -15.6% -3.9% -6.9% -7.7% -2.1% -21.0% 10.0% -4.2% -18.2% -8.6% -19.3% 169.6% -19.1% 17.9% -16.3% 12.2% -3.8% -8.4% 62.2% -100.0% -32.7% 0.8% -30.5% -27.4% -15.3% -43.4% 44.6% 3.6% -29.1% -8.0% -6.9% -8.7% -16.2% -10.8% -17.9% 3.1% -2.5% Diferene iun 2013sep 2012 nr posturi 2,325 1,469 13,759 13 40 107 25 -1 -3 28 15 5 1 -2 -1,539 145 908 -413 419 171 2,062 26 171 -120 82 27 -67 11,206 -95 -3 99 2 20 14 174 4 0 1 3 -2 30

Diferene sep 2012 - dec 2008 nr posturi Autoritatea Electoral Permanent Autoritatea Na. de Suprav. a Prel. Datelor cu Caracter Pers. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului Ministerul Fondurilor Europene Autoritatea Naional pentru Restituirea Proprietilor 2. Instituii finanate integral din bugetele asigurrilor sociale 3. Instituii subvenionate din bugetul de stat si bugetul asig. pt. somaj 4.Instituii finanate integral din venituri proprii, din care: - uniti sanitare finanate din FNUASS - unitile de nvmnt superior de stat - alte instituii II. ADMINISTRAIE PUBLIC LOCAL, din care: 1. Instituii finanate integral din bugetele locale, din care: - invatamant preuniversitar - autoritati executive locale 2. Instituii finanate integral sau parial din venituri proprii, din care: - uniti sanitare din reteaua sanitara a autoritatilor locale -24 -3 89 260 227 0 -2,506 -4,939 -151,502 -140,305 214 -11,411 -31,645 -125,424 -38,305 -87,119 93,779 116,701 % -15.9% -6.3%

Diferene iun 2013sep 2012 nr posturi 12 -3 2 -15 58 153 -79 -162 -12,049 -11,929 9 -129 856 628 1,493 -865 228 1,259

-22.6% -12.0% -49.8% -67.0% 0.3% -42.6% -4.5% -19.5% -11.5% -28.0% 156.6%

Sursa: Ministerul Finanelor Publice

Cheltuielile cu bunuri i servicii au crescut cu 6,8% n semestrul I 2013 fa de semestrul I 2012, consemnnd o nerealizare a programului semestrial de 1.057 milioane lei i ca urmare a amnrii aplicrii Directivei UE 7/2011 cu privire la combaterea ntrzierii plilor n contractele comerciale6 pn n august 2013. Cheltuielile pentru investiii, care includ proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile postaderare, cheltuieli aferente programelor cu finanare rambursabil, cheltuieli de capital i alte transferuri de natura investiiilor, au consemnat o scdere de -11,1% fa de semestrul I 2012, reprezentnd doar 74,5% din programul semestrial (cu -4.149 milioane lei mai mici dect programul semestrial). Aceast nerealizare semnificativ a programului semestrial a fost generat de absorbia mult sub ateptri a fondurilor UE nerambursabile (68,2% realizare a programului semestrial) i de reducerea cheltuielilor de capital din surse proprii (-1.471 milioane lei fa de semestrul I 2012, 83,3% grad de realizare a programului semestrial). Reducerea cheltuielilor de investiii publice cu -11,1% n semestrul I 2013 fa de semestrul I 2012 n standarde cash a fost una semnificativ mai mare n standarde ESA95 (contabilitate
6

Aceasta prevede c n contractele ntre ntreprinderi ar trebui s se prevad termene de plat limitate, ca regul general, la 60 de zile calendaristice. n plus, ar trebui s se prevad norme specifice n ceea ce prive te tranzaciile comerciale pent ru furnizarea de bunuri sau servicii de ctre ntreprinderi ctre autoritile publice, norme care s stabileasc, n special, t ermene de plat care s nu depeasc n mod normal 30 de zile calendaristice, n afara cazului n care contractul prevede n mo d expres dispoziii contrare, care trebuie s fie justificate n mod obiectiv de natura sau caracteristicile specifice ale cont ractului, dar care s nu depeasc, norice caz, 60 de zile calendaristice.

bazat pe angajamente). Astfel, conform datelor disponibile, n termeni reali, cheltuielile de investiii publice n standarde ESA95 au sczut cu 29,9% n trimestrul IV 2012, respectiv cu 32,8% n trimestrul I 2013 fa de aceleai perioade ale anilor anteriori, avnd astfel o contribuie puternic negativ la creterea economic. Evoluia cheltuielilor cu investiii n termeni reali (ESA95)

Sursa: INS, EUROSTAT

n bugetul iniial pentru 2013 se inteniona o cretere a ponderii absorbiei fondurilor UE n total cheltuieli de investiii, o abordare corect i binevenit n opinia Consiliului fiscal, ns, execuia bugetar pe primele 6 luni arat un eec din acest punct de vedere. n acest context, Consiliul fiscal recomand implementarea urgent n legislaie a unor criterii clare de prioritizare a investiiilor publice care s favorizeze i o trecere de la finanare din surse proprii la una din fonduri europene, dublat de o bugetare a acestora pe baze multianuale.
8.00 7.08 7.00 6.00 5.00 4.00 3.00 2.00 1.00 0.00 2009 2010 2011 Program Rectificare Rectificare initial 2012 2012 Aug 2012 Oct 2012 Buget Rectificare Executie Program Executie initial 2013 2013 Aug 2012 Sem I 2013 Sem I 2013 Sem I 6.46

Evoluia cheltuielilor de investiii publice (% din PIB)


7.03 6.36

-9.4%
6.14 6.34 6.04 5.97

5.90

-11.1%
2.62 2.34 1.95

Alte transferuri de natura investitiilor Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare CHELTUIELI PENTRU INVESTITII Total

Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila Cheltuieli de capital

Sursa: Ministerul Finanelor Publice

10

Structura cheltuielilor de investiii publice


100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 2009 Buget initial Executie 2013 Rectificare 2010 2011 2012 2013 Sem I 2013 Aug Alte transferuri de natura investitiilor Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare Cheltuieli de capital 61.9% 57.4% 57.9% 54.4% 58.5% 47.8% 27.6% 7.5% 15.9% 37.3% 46.4% 37.9% 44.7%

48.8%

Sursa: Ministerul Finanelor Publice

n concluzie, sub-performana semnificativ pe partea de venituri bugetare a fost compensat n primele 6 luni ale anului 2013 n principal prin reducerea cheltuielilor de investiii, prin meninerea cheltuielilor cu bunurile i serviciile la un nivel mult sub nivelul programat, prin cheltuieli cu dobnzile sub programul semestrial i prin cheltuieli cu asistena social mult sub ateptri. n ceea ce privete arieratele, dup anul 2011, n care intele aferente acestora au fost atinse, arieratele avnd o tendina de scdere, intele aferente anului 2012 au fost ratate din nou. Arieratele monitorizate de ctre FMI (restane mai mari de 90 de zile) au sczut ns decisiv n perioada martie - iunie 2013. ns, dac lum n calcul toate restanele, nu doar pe cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este nc ridicat, la circa 0,39% din PIB n iunie 2013. Cea mai mare parte a arieratelor totale sunt concentrate n bugetul asigurrilor sociale i n cadrul bugetelor locale. Problema arieratelor la bugetele locale apare ca o problem structural recurent i reflect n principal o lips de disciplin financiar i deficiene n aplicarea Legii finanelor publice locale (Legea 273/2006, cu modificrile i completrile ulterioare). n plus, dei restanele peste 90 de zile aferente bugetului asigurrilor sociale par a fi eliminate, restanele ntre 0-90 de zile aferente facturilor emise n acest sector par a se menine ridicate. n plus, exist facturi nepltite7 la medicamente care nc nu apar ca fiind arierate n sistem, n condiiile n care termenele contractuale de plat au fost prelungite la 210 zile, ele fiind practic pltite n momentul n care apar ca arierate peste 90 de zile, adic la peste 300 de zile de la emitere, ceea ce face i mai dificil aplicarea Directivei UE nr. 7/2011.

Situate la peste 1 mld euro echivalent conform Asociaiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), http://adrfr.ro/ro/a/60dezile.html.

11

Evoluia restanelor 90-360 de zile n cadrul bugetului (milioane lei)


1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 0 Dec 2008 Dec 2009 Dec 2010 Mar 2011 Jun 2011 Sep 2011 Dec 2011 Mar 2012 Jun 2012 Sep 2012 Dec 2012 Ian 2013 Feb 2013 Mar 2013 Apr 2013 741 926 910 819 809 823 753 820 1,173 1,326 840 821 840 574 379 645 452 170 151 Mai 2013 178 143 Jun 2013 1,058 1,127 944 927 928 975 839 869 876 1,579

tinta de arierate atinsa tinta de arierate ratata


1,339 1,535

Bugetul de stat si autonome Bugetul asigurarilor sociale Bugete locale Total

914

Sursa: Ministerul Finanelor Publice

Evoluia restanelor 0-360 de zile n cadrul bugetului (milioane lei)


4500 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 Dec Dec Dec Mar Jun Sep Dec Mar Jun Sep Dec Ian Feb Mar Apr Mai Jun 2008 2009 2010 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2,171 1,758 1,651 2,131 2,297 1,424 1,449 1,397 1,380 1,522 1,922 1,918 1,901 91 85 0.57% din PIB 2,913 3,689 3,605 2,816 2,939 2,852 2,903 4,426 4,207 0.64% din PIB 3,779 3,836 Bugetul de stat si autonome Bugetul asigurarilor sociale 3,814 3,245 1,525 1,505 1,535 1,463 1,377 1,268 1,270 2,847 2,343 Bugete locale Total 0.39% din PIB 2,469

2,842 1,648

1,599 1,416

1,479

1,091 1,129 1,145 1,239

1,489

1,175

873

995

Sursa: Ministerul Finanelor Public

n privina finanrii deficitului bugetar i a nivelului datoriei publice, Raportul semestrial privind situaia economic i bugetar prezint modul n care s-a finanat deficitul bugetar i s-a refinanat datoria public n prima parte a anului. Consiliul fiscal apreciaz ca adecvat strategia pe care a adoptat-o Ministerul de Finane n prima parte a anului, aceasta reuind s conduc la consolidarea rezervei de lichiditate i s mbunteasc profilul de maturiti al datoriei publice.

12

2. Completri la adresa opiniei preliminare asupra proiectului de rectificare bugetar pe anul 2013
Proiectul de rectificare bugetar este fundamentat pe o cretere economic de 2%, avansul economic fiind revizuit ascendent fa de proiecia iniial de 1,6%, n principal ca urmare a evoluiei peste ateptri a activitii economice din primul trimestru al anului curent i ca urmare a unei evoluii mult peste ateptr i a agriculturii. Majorarea PIB-ului real din primele trei luni din 2013 a fost susinut exclusiv de cererea extern n condiiile n care consumul i investiiile au avut o contribuie negativ la rata de cretere economic. Indicatorii economici pe termen scurt (evoluia produciei industriale, a cifrei de afaceri n comerul cu amnuntul, datele privind comerul internaional cu bunuri al Romniei etc.) semnaleaz continuarea acestui trend i n trimestrul al doilea din 2013, ceea ce ar putea determina modificri suplimentare n structura avansului economic prognozat. Consiliul fiscal apreciaz drept realist prognoza de cretere economic pentru anul 2013, balana riscurilor fiind nclinat pe partea pozitiv, respectiv nregistrarea unui avans economic mai ridicat, n condiiile n care un an agricol cel putin normal va contribui substanial la rata de cretere economic, avnd n vedere efectul de baz semnificativ generat de producia agricol foarte slab din anul 2012. n sens negativ, ar putea contribui o deteriorare a sentimentului pe pieele financiare internaionale n primul rnd ca urmare a temerilor cu privire la retragerea stimulului monetar n SUA, dar i ca urmare a unei evoluii modeste a activitii economice n zona euro. Cu toate acestea, un avans suplimentar al PIB avnd drept surs producia agricol este puin probabil s se regseasc ntr-o cretere direct proporional a veniturilor bugetare avnd n vedere slaba fiscalizare a agriculturii si experiena anilor precedeni. n plus, nota de fundamentare care nsoete rectificarea bugetar nu conine i o detaliere suficient a cadrului macroeconomic, respectiv nu sunt precizate dinamicile anticipate la nivelul componentelor PIB, acestea fiind absolut necesare la realizarea unei prognoze de venituri riguros fundamentat. Venituri i cheltuieli bugetare Proiectul de rectificare bugetar prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,12 miliarde de lei i a cheltuielilor cu 1,43 miliarde de lei fa de programul iniial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar potrivit metodologiei cash de la 2,1 la sut la 2,3 la sut din PIB, noile inte nclcnd prevederile Legii nr. 4/2013 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificai n strategia fiscal-bugetar. Majorarea proieciei veniturilor bugetare se datoreaz exclusiv unei noi scheme de stingere n lan de tip swap a arieratelor bugetare. Conform acestei scheme, nc 1,12 miliarde lei vor fi transferai din bugetul de stat ctre bugetele locale i ctre anumite companii de stat, astfel nct n final aceste transferuri s conduc la stingerea unor obligaii restante ctre buget, efectul schemei fiind unul neutru asupra deficitului bugetar. Excluznd impactul schemelor de compensare, veniturile bugetare sunt previzionate a scdea cu circa 1 miliard de lei ca urmare a impactului nefavorabil al revizuirii descendente a veniturilor din TVA (-0,89 miliarde de lei), impozit pe profit (-0,85 miliarde de lei), accize (-0,52 miliarde lei), venituri nefiscale (-0,39
13

miliarde de lei). Un plus de venituri este prognozat la nivelul sumelor primite de la UE n contul plilor efectuate (+ 0,93 miliarde lei) pe seama diminurii contribuiei naionale n contextul continurii acordurilor Romniei cu FMI i CE, precum i la nivelul altor impozite i tax e generale pe bunuri i servicii (+0,83 miliarde lei), la nivelul acestui capitol regsindu -se ncasrile din taxa clawback, acestea nefiind incluse n estimrile iniiale. Dac la nivelul veniturilor din TVA i accize, motivaia revizuirii descendente este reprezentat de dinamica nefavorabil a consumului privat n condiiile n care avansul economic este susinut de cererea extern la care se adaug i reducerea cotei de TVA la pine, fin i gru, n cazul veniturilor din impozitul pe profit, ncasrile sunt influenate negativ de regularizarea plilor efectuate de bncile comerciale n 2012 ca urmare a nregistrrii unui rezultat financiar mult mai slab dect cel din 2011 (pe baza crora s-au facut pli anticipate indexate cu inflaia n 2012) . Consiliul fiscal i manifest rezervele semnificative n legtur cu proiecia anumitor categorii de venituri bugetare, avnd n vedere datele disponibile privind execuia la ase luni precum i evoluia parametrilor macroeconomici relevani. Astfel, dinamica n casrilor din impozitul pe venit, fa de perioada similar a anului anterior, este previzionat a se accelera la 10,8% la sfritul anului 2013 fa de 9,29% la finele primului semestru al anului curent n condiiile n care ritmul anualizat de majorare a salariilor n economie n luna iunie a cobort la doar 3,7%, estimarea pentru finele anului aprnd astfel ca nerealist. Evoluia ratei de cretere a salariilor poate fi explicat prin efectul de baz nefavorabil generat de disiparea impactului recuperrilor salariale din sectorul bugetar precum i a avansului foarte modest al remuneraiilor din sectorul privat. De altfel, estimrile privind impozitul pe venit i salarii nu au fost revizuite negativ cu ocazia rectificrii bugetare n condiiile n care ritmul de cretere a salariilor de 7% luat n considerare la elaborarea bugetului iniial apare drept foarte optimist n acest moment, iar creterea numrului de salariai precum i msurile discreionare adoptate nu par a fi suficiente pentru a compensa dinamica nefavorabil a ctigului salarial. Acelai raionament este valabil i n cazul sumelor colectate din contribuii de asigurri, care sunt anticipate a se majora la finele anului 2013 cu 6,2% fa de anul anterior, n timp ce rata de cretere anual la ase luni este de doar 4,26%, estimarea pentru finele anului aprnd de asemenea ca fiind nerealist. Avnd n vedere cele de mai sus, Consiliul fiscal apreciaz c, mpreun, veniturile aferente acestor dou categorii bugetare sunt supraestimate cu circa un miliard de lei. De asemenea, n opinia Consiliului fiscal, exist riscuri relevante n ceea ce privete ncasrile proiectate din TVA ca urmare a evoluiei sub ateptri a consumului privat. n acelai timp pierderea de venituri ca urmare a reducerii cotei standard la pine, fin i gru apare drept corect luat n considerare, Consiliul fiscal avnd estimri similare cu cele ale Ministerului de Finane. Totui, Consiliul fiscal i manifest rezervele cu privire la dimensiunea impactului pozitiv asupra veniturilor bugetare al msurilor compensatorii introduse (majorarea accizelor la alcool, produse de lux). n plus, atingerea intelor n ceea ce privete atragerea de fonduri europene apare ca o provocare major, tintele fiind practic nerealiste, n contextul n care bugetul prevede o majorare de 52,3% fa de sumele atrase n 2012, iar execuia la 6 luni relev
14

o diminuare de 5% fa de aceeai perioad a anului trecut. n ceea ce privete impozitul pe profit, n pofida nerealizrilor din primul semestru, datele operative aferente lunii iulie sunt mai favorabile, iar noua proiecie de venituri din rectificarea bugetar poate fi apreciat ca fiind corect fundamentat. n concluzie, dei avansul economic a fost revizuit ascendent la 2%, structura acestuia nu este de tipul tax rich (respectiv favorabil creterii ncasrilor bugetare), iar veniturile colectate vor fi cel mai probabil mai reduse dect nivelul estimat iniial. Majorarea cheltuielilor totale cu 1,43 miliarde lei reflect suplimentarea schemei de stingere n lan de tip swap mai sus menionate (1,12 miliarde lei, din care la nivelul capitolelor cheltuieli de capital 618 milioane lei, respectiv bunuri i servicii 500 mil ioane lei) i a cheltuielilor totale cu 310 milioane lei. Aceast majorare este localizat n principal la nivelul cheltuielilor cu bunuri i servicii (+2 miliarde lei, alimentate parial pe partea de venituri bugetare de taxa clawback) i este motivat n principal de accelerarea plii arieratelor din sectorul sanitar, persistena acestora reflectnd lipsa de reforme n acest sector . Reduceri de cheltuieli sunt previzionate n principal la nivelul categoriei asisten social (604 milioane lei), cheltuieli de capital (-439 milioane lei), proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile postaderare (-466 mil. lei), n timp ce alocrile aferente capitolului alte transferuri sunt diminuate cu 565 mil. lei, motivele revizuirii la nivelul acestei categorii de cheltuieli nefiind explicate. n ceea ce privete cheltuielile cu bunurile i serviciile, Consiliul fiscal a atras atenia n luna februarie a anului curent, n opinia asupra Strategiei fiscal-bugetare 2013-2015 actualizat asupra faptului c sumele alocate sunt subdimensionate, existnd riscuri semnificative de depire a nivelului bugetat. Suma propus iniial era cu att mai dificil de respectat avnd n vedere impactul aplicrii directivei Comisiei Europene nr. 7/2011 privind combaterea ntrzierii n efectuarea plilor n tranzaciile comerciale, efortul financiar estimat initial fiind de aproximativ 3,5 miliarde de lei (0,54% din PIB). Astfel, Consiliul fiscal remarc caren e serioase n procesul de programare bugetar, nivelurile proiectate n bugetul iniial fiind depite frecvent n ultimii ani, ceea ce este de natur a afecta credibilitatea estimrilor n ceea ce privete traiectoria acestui capitol de cheltuieli. Chiar dac ncasrile din taxa clawback, neincluse n bugetul iniial sunt utilizate pentru finanarea cheltuielilor cu bunuri i servicii, dimensiunea revizuirii (+2 miliarde de lei, respectiv circa 0,3% din PIB) nu poate fi explicat doar de acest factor. n acest context, Consiliul fiscal recomand bugetarea adecvat a cheltuielilor cu bunurile i serviciile, potrivit angajamentelor asumate, astfel nct acestea s nu mai reprezinte un factor de incertitudine la adresa poziiei fiscale, n momentul rectificrilor bugetare. Pe termen mediu, eficientizarea cheltuielilor cu bunurile i servicii le nu este posibil, n opinia Consiliului fiscal, fr reforme structurale foarte profunde, n special n sistemul de sntate, i fr eficientizarea sistemului de achiziii publice n general. De asemenea, Consiliul fiscal remarc i existena unor reze rve la nivelul cheltuielilor cu dobnzile (acestea par a fi supraevaluate) n contextul reducerii semnificative a costurilor de finanare nregistrat n primele 7 luni ale anului 2013. Dei amplitudinea scderii dobnzilor
15

pltite de stat n contul datoriei publice a fost una foarte ampl, influena pozitiv asupra cheltuielilor efective cu dobnzile va fi observat gradual, pe msur ce datoria emis anterior va ajunge la scaden, urmnd a fi refinanat n noile condiii de pia mult mai favorabile. n concluzie, n opinia Consiliului fiscal, atingerea noii inte de deficit bugetar pe anul n curs parea fi dependent n mare msur de realizarea veniturilor bugetare, acestea prnd a fi optimiste, riscurile fiind nclinate pe partea negativ, respectiv ncasri mai reduse dect cele preconizate prin proiectul de rectificare bugetar care trebuie compensate printr-un control foarte strict al cheltuielilor, precum i prin ntrirea eforturilor de mbuntire a colectrii veniturilor bugetare. Opiniile i recomandrile formulate mai sus de Consiliul fiscal au fost aprobate de Preedintele Consiliului fiscal, conform prevederilor art. 43, alin (2), lit. d) din Legea nr. 69/2010, n urma nsuirii acestora de ctre membri Consiliului, prin vot, n edina din data de 12 august 2013. 12 August 2013 Preedinte Consiliul fiscal IONU DUMITRU

16

ANEXA I - Execuia bugetar n primele 6 luni ale anului 2013 vs. programul semestrial
VENITURI TOTALE Venituri curente Venituri fiscale Impozitul pe profit, salarii, venit si castiguri din capital Impozitul pe profit Impozitul pe salarii si venit Alte impozite pe venit, profit si castiguri din capital Impozite si taxe pe proprietate Impozite si taxe pe bunuri si servicii TVA Accize Alte impozite si taxe pe bunuri si servicii Taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati Impozitul pe comertul exterior si tranzactiile internationale (taxe vamale) Alte impozite si taxe fiscale Contributii de asigurari Venituri nefiscale Venituri din capital Donatii Sume primite de la UE in contul platilor efectuate si prefinantare Sume incasate in contul unic (bugetul de stat) CHELTUIELI TOTALE Cheltuieli curente Cheltuieli de personal Bunuri si servicii Dobanzi Subventii Transferuri - Total Transferuri intre unitati ale administratiei publice Alte transferuri Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile Asistenta sociala Alte cheltuieli Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila Cheltuieli de capital Plati efectuate in anii precedenti si recuperate in anul curent EXCEDENT(+) / DEFICIT(-)

Program 6 luni 2013 fara influente swap (mn RON) 1 103,812 96,793 60,495 18,261 6,236 11,360 665 2,590 39,652 24,456 10,682 956 3,009

Executie 6 luni 2013 fara influente swap (mn RON) 2 97,300 94,254 58,464 17,264 5,409 11,351 504 2,737 38,178 23,971 9,969 698 3,295

Sem 1 2013/Sem 1 2012 3 5.1% 5.6% 7.3% 4.2% -5.5% 9.3% 9.5% 9.5% 8.0% 3.3% 4.2% -20.8% 163.9%

Diferente fata de program la 6 luni 2013 fara influente swap (mn RON) 4=2-1 -6,513 -2,540 -2,031 -997 -827 -10 -161 147 -1,475 -485 -713 -258 286

Grad realizare program (%) 5=2/1 93.7% 97.4% 96.6% 94.5% 86.7% 99.9% 75.8% 105.7% 96.3% 98.0% 93.3% 73.0% 109.5%

343 198 26,645 9,654 325 308 6,386 111,449 102,825 22,960 17,663 6,959 3,380 50,738 661 6,949 7,086 34,609 1,432 575 8,623 7,086 -

313 217 26,603 9,187 286 48 3,039 327 104,173 97,338 23,097 16,606 6,325 3,335 47,286 212 6,346 5,205 34,042 1,481 445 7,152 317 6,629

-5.2% 12.6% 4.3% -1.0% -2.3% -66.5% -1.3% 74.2% 4.8% 6.0% 18.0% 6.8% 0.7% 9.3% 1.3% 64.9% 19.0% -19.2% 1.6% 16.4% -33.3% -9.8% -8.3% -2.4%

-30 19 -42 -467 -39 -260 -3,347 -327 -7,276 -5,487 136 -1,057 -634 -46 -3,452 -449 -603 -1,881 -567 49 -130 -1,471 -317 458

91.1% 109.5% 99.8% 95.2% 88.0% 15.6% 47.6%

93.5% 94.7% 100.6% 94.0% 90.9% 98.7% 93.2% 32.1% 91.3% 73.5% 98.4% 103.4% 77.4% 82.9%

93.5%

Sursa: Ministerul Finanelor Publice, calcule Consiliul fiscal

17

Executie 2012 PIB, milioane lei 587499 Buget initial 2013

Program initial 2013 623300 Swap planificat 2013

Rectificare 2013 626200 Buget initial 2013 fara swap Swap suplimentar rectificare Rectificare I 2013 fara swap R1 - Buget initial 2013 Cu swap R1 - Buget initial 2013 Fara swap 8=6-3 -996.4 -1930.6 -1615.2 -1066.0 -852.0 9 4.90% 5.32% 6.84% 4.19% -5.50% 10 8.56% 6.60% 7.55% 8.19% 1.03% Executie semestrul I 2013/Executie semestrul I 2012 Rectificare I 2013/Executie 2012 (fara swap)

Rectificare I 2013

ANEXA II
VENITURI TOTALE Venituri curente Venituri fiscale Impozitul pe profit, salarii, venit si castiguri din capital Impozitul pe profit

1 209285.0 196747.6 122965.3 36359.9 11721.8

2 1000.0 1000.0 1000.0

3=1-2 208285.0 195747.6 121965.3 36359.9 11721.8

4 209406.6 195935.0 122468.1 35293.9 10869.8

5 1118.0 1118.0 1118.0

6=4-5 207288.6 193817.0 120350.1 35293.9 10869.8

7=4-1 121.6 -812.6 -497.2 -1066.0 -852.0

Impozitul pe salarii si venit Alte impozite pe venit, profit si castiguri din capital Impozite si taxe pe proprietate Impozite si taxe pe bunuri si servicii TVA Accize Alte impozite si taxe pe bunuri si servicii Taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati

23146.2 1491.9 4493.8 80980.7 52948.8 22363.2 956.2 1000.0 1000.0

23146.2 1491.9 4493.8 79980.7 51948.8 22363.2 956.2

23146.2 1277.9 4493.8 81519.5 53175.0 21843.2 1788.8 1118.0 1118.0

23146.2 1277.9 4493.8 79401.5 51057.0 21843.2 1788.8

0.0 -214.0 0.0 538.8 226.2 -520.0 832.6

0.0 -214.0 0.0 -579.2 -891.8 -520.0 832.6

9.29% 9.52% 9.54% 7.97% 2.32% 4.24% -20.83%

10.80% 31.52% 10.67% 6.50% 4.31% 7.83% -14.07%

4712.5 Impozitul pe comertul exterior (taxe vamale) Alte impozite si taxe fiscale Contributii de asigurari Venituri nefiscale 741.8 389.1 54355.3 19427.0

4712.5 741.8 389.1 54355.3 19427.0

4712.5 741.8 419.1 54428.2 19038.7

4712.5 741.8 419.1 54428.2 19038.7

0.0 0.0 30.0 72.9 -388.3

0.0 0.0 30.0 72.9 -388.3

164.01% -5.16% 12.58% 4.26% -0.78%

44.14% 4.88% 14.29% 6.20% 4.27%

18

Buget initial 2013

Swap planificat 2013

Buget initial 2013 fara swap

Rectificare I 2013

Swap suplimentar rectificare

Rectificare I 2013 fara swap

R1 - Buget initial 2013 Cu swap

R1 - Buget initial 2013 Fara swap 8=6-3

Executie semestrul I 2013/Executie semestrul I 2012 9

Rectificare I 2013/Executie 2012 (fara swap)

1 Venituri din capital Donatii Sume de la UE in contul platilor efectuate*) si prefinantari CHELTUIELI TOTALE Cheltuieli curente Cheltuieli de personal Bunuri si servicii Dobanzi Subventii Transferuri - Total Transferuri intre unitati ale administratiei publice Alte transferuri Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile 17311.2 Asistenta sociala Alte cheltuieli Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila 782.9 Cheltuieli de capital EXCEDENT(+) / DEFICIT(-) 17669.5 -13394.2 69979.4 2801.1 687.1 629.9 11220.2 222679.2 205009.7 46154.0 37262.9 11383.0 5229.8 103990.2 1632.8 12265.7

3=1-2 687.1 629.9 11220.2

4 687.1 630.7 12153.8 224106.7 206258.2 46152.7 39766.8 11362.9 5242.9 102568.5 1692.4 11785.4

6=4-5 687.1 630.7 12153.8

7=4-1 0.0 0.8 933.6 1427.5 1248.5 -1.3 2503.9 -20.1 13.1 -1421.7 59.6 -480.3

10 -2.19% 5.27% 42.43% 52.32% 7.91% 9.11% 13.12% 15.36% 6.09% -14.36% 7.61% 3.50% 12.54%

0.0 0.8 933.6 309.5 748.5 -1.3 2003.9 -20.1 13.1 -1421.7 59.6 -480.3

-45.65% -1.09% 4.40% 5.52% 18.10% 6.86% 0.74% 9.27% 0.88% 3.00% 15.27%

1000.0 1000.0

221679.2 204009.7 46154.0 37262.9 11383.0 5229.8

1118.0 500.0 500.0

221988.7 204758.2 46152.7 39266.8 11362.9 5242.9 101568.5 842.4 11635.4

1000.0 850.0 150.0

102990.2 782.8 12115.7

17311.2 69979.4 2801.1

16845.7 69375.7 2869.3

16845.7 69375.7 2869.3

-465.5 -603.7 68.3

-465.5 -603.7 68.3

-18.33% 1.54% 16.45%

27.45% 3.47% -3.31%

782.9 17669.5 -13394.2

976.8 17848.5 -14700.0 618.0

976.8 17230.5 -14700.0

193.9 179.0 -1305.9

193.9 -439.0 -1305.9

-36.87% -9.20% -2.37%

-39.50% -7.85% -0.50%

19

Principalele modificri ale cheltuielilor i veniturilor bugetare n urma rectificrii bugetare (fr impactul schemelor de tip swap), mn lei
2500.0
Sume primite de la UE in contul platilor efectuate Alte impozite si taxe generale pe bunuri si Bunuri si servicii

2000.0

Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila

1500.0

Alte cheltuieli

1000.0

Contributii asigurari sociale Alte impozite si taxe fiscale

Transferuri intre unitati ale administratiei publice

500.0

0.0

Alte impozite pe venit, profit si castiguri din capital Venituri nefiscale Accize TVA Impozitul pe profit

Alte cheltuieli Cheltuieli de capital Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile Alte transferuri Asistenta sociala

-500.0

-1000.0

-1500.0

20