Sunteți pe pagina 1din 95

Anemiile deficitare la copil.

Complement simplu
1) Nivelul hemoglobinei imediat dup natere poate constitui:
A) 100140 g/l;
B) 110130 g/l;
C) 120140 g/l;
D) 140160 g/l;
E) 180240 g/l.
2) Hemoglobina la sugarul sntos nu trebuie s fie mai jos de nivelul:
A) 90;
B) 100;
C) 110;
D) 120;
E) 130
3) Cauza mai frecvent cauz de dezvoltare a anemiei fieriprive la copiii de vrst mic poate fi:
A) maladia cronic;
B) factorul alimentar;
C) hemoragia cronic;
D) dereglarea absorbiei fierului;
E) bolile infecioase.
4) n diagnosticul anemiei fieriprive cel mai important indice este:
A) hipocromia;
B) prezena sursei de hemoragie;
C) scderea nivelului fierului seric;
D) raia alimentar insuficient n fier;
E) creterea viguroas a copilului.
5) Selectai care din factori nu se reduce n cadrul anemiei fieriprive:
A) procentul de saturaie a transferinei;
B) nivelul fierului seric;
C) nivelul fieritinei n ser;
D) concentrarea hemoglobinei n eritrocit;
E) capacitatea fierocaptant a serului sanguin.
6) n tratamentul anemiei feriprive gr.II este indicat:
A) produsele alimentare vegetale;
B) transfuzii de snge;
C) bucatele preparate din ficat;
D) preparatele de fier pentru administrarea peroral;
E) preparatele de fier pentru administrarea parenteral.
7) Intensitatea absorbiei fierului din preparatele medicamentoase depinde preponderent de:
A) aciditatea sucului gastric;
B) activitatea amilazei salivare;
C) starea funciei secretorii a stomacului;
D) proprietile chimice ale compuilor fierului din componena preparatelor medicamentoase;
E) activitatea proteolitic gastric.
8) Anemia tardiv a prematurilor este:
A) hemolitic;
B) fieripriv;
C) posthemoragic;
D) aplastic;
E) ereditar.
9) Indicai produsul alimentar n care fierul se asimileaz mai bine:
A) carne;
B) fructe;
C) legume;
D) finoase;
E) lactate.
10) Pentru anemia de tipul B12 deficitar nu este caracteristic:
A) tipul megaloblastic de hematopoiez;
B) dereglarea secreiei factorului intern;
C) anemia hipercrom;
D) aportul insuficient al vit. B12 cu produsele alimentare;
E) sporirea nivelului fierului seric.
11) Un copil de 3ani are manifestri clinico-paraclinice de anemie fierodeficitar gr.II. Cea mai
efIcient metod de tratament este:
A) administrarea preparatelor de fier parenteral;
B) administrarea preparatelor de fier intravenos;
C) administrarea preparatelor de fier per os, pn la normalizarea hemoglobinei;
D) administrarea preparatelor de fier per os, pn la normalizarea hemoglobinei + nc 23
luni;
E) numai normalizarea alimentaiei.
12) Copil de 2 luni, nscut prematur gr.II, este la alimentaie natural. Analiza general a sngelui:
Hb 120 g/l; Er. 3,9x1012 /l; Ic. 0,82; VSH 7 mm/h. Care recomandaie este optimal:
A) administrarea preparatelor de fier n doz curativ;
B) doar mbuntirea alimentaiei mamei;
C) doar administrarea preparatelor din fier mamei;
D) administrarea preparatelor de lapte adaptate;
E) administrarea preparatelor de fier n doza profilactic.
13) Pentru deficitul de fier nu este caracteristic:
A) depistarea mai frecvent la vrsta de 624 luni;
B) alimentarea copiilor preponderent cu lapte i terci de gri;
C) deficitul de fier decurge asimptomatic;
D) hipocromia;
E) nivelul crescut al fierului seric.
14) n tratamentul copiilor de vrst fraged cu anemie fierodeficitar nu se include:
A. preparatele de fier 5-6 mg/kg/24 ore per os;
B. cura de tratament numai pn la normalizarea hemoglobinei;
C. continuarea tratamentului 23 luni dup normalizarea hemoglobinei;
D. administrarea parenteral a preparatelor de fier n sindromul de malabsorbie;
E. corecia raiei alimentare.
15) Microcitele hipocrome sunt caracteristice n urmtoarele stri, cu excepia:
A. anemiile fierodeficitare;
B. talasemia major;
C. talasemia minor;
D. insuficiena de glucoz-6-fosfatdehidrogenaz;
E. anemiile n maladii cronice.
16) Indicai afirmaia incorect n cazul anemiilor prin deficit de acid folic:
A. administrarea fenobarbitalului influeneaz asupra metabolismului acidului folic;
B. se dezvolt n patologii maligne;
C. nu se dezvolt la alimentarea cu lapte de capr;
D. poate fi n sarcin;
E. se depisteaz n sindromul de malabsorbie.

Complement multiplu
1) Cauzele apariiei anemiei fierodeficitare la copii sunt:
A. insuficiena fierului n produsele alimentare;
B. aplazia mduvei osoase;
C. sindromul de malabsorbie;
D. cerinele sporite ale copilului n Fe;
E. bolile infecioase.
2) Depozitul de Fe n organism se afl n:
A) nodurile limfatice;
B) ficat;
C) rinichi;
D) esutul muscular;
E) splin.
3) Tabloul clinic al anemiei fierodeficitare la copii include:
A) paliditatea tegumentelor;
B) limfadenopatia;
C) schimbrile trofice ale pielii, prului, unghiilor;
D) suflul sistolic la apex;
E) febra.
4) Pentru anemia fierodeficitar la copii este caracteristic reducerea:
A) hemoglobinei;
B) hematocritei;
C) reticulocitele sngelui periferic;
D) indicele de culoare;
E) diminuarea moderat a numrului de eritrocite.
5) n anemia fierodeficitar la copii se observ:
A) diminuarea fierului seric;
B) reducerea capacitii fierocaptante a plasmei;
C) hipercromia;
D) hipocromia;
E) prezena sursei de hemoragie.
6) Pentru anemia de tipul B12 deficitar sunt caracteristice:
A) hematopoieza de tip megaloblastic;
B) diminuarea reticulocitelor;
C) anemia hipercrom;
D) sporirea fierului seric;
E) anemia microcitar
7) Pentru deficitul latent de fier sunt caracteristice:
A) diminuarea hemoglobinei;
B) nivelul Hb n norm;
C) testul disferal pozitiv;
D) reducerea nivelului fierului seric;
E) reticulocitoza.
8) n condiii fiziologice, fierul se absoarbe mai bine din:
A) produsele din carne;
B) crupe;
C) produsele din pete;
D) legume;
E) fructe.
9) Tratamentul anemiei fierodificitare la copii include:
A) terapia de substituie cu plasm;
B) glucocorticoizi;
C) vit. B12;
D) acidul ascorbinic;
E) preparatele fierului.
10) Profilaxia anemiei fierodeficitare la sugari include:
A) preparatele de Fe n ultimele 3 luni de sarcin;
B) alimentarea cu lapte de vaci;
C) alimentarea natural a copilului;
D) preparatele de fier la toi copiii sugari;
E) preparatele de fier prematurilor pe parcursul primului an de via.
11) Un copil de 7 ani prezint paliditate, cefalee, dureri abdominale. Analiza general a sngelui: Er.
3,8x1012/l, Hb 99g/l, Ic 0,78. Analiza maselor fecale ou de helmini. Indicaiile de tratament
optime sunt:
A) mebendazol;
B) acid acetilsalicilic;
C) preparate de fier paranteral;
D) preparate de fier peros;
E) biseptol.
12) Un copil de 2 ani. n anamnez: infecii respiratorii frecvente, enterocolit. Este palid, pofta de
mncare diminuat. An.general a sngelui: Hb 92 g/l; Er. 3,8x10 12/l; I.c 0,72, VSH 7 mm/h. Sunt
corecte urmtoarele afirmaii:
A) anemie fierodeficitar;
B) tratamentul cu preparatele de Fe s fie efectuate pn la normalizarea indicilor sngelui rou;
C) preparatele de fier s fie administrate pn la normalizarea hemoglobinei plus nc 2 luni;
D) preparatele de fier administrate parenteral;
E) doza curativ este de 56 mg/kg Fe elementar n 24 ore.
13) Un copil de 8 luni, este palid, excitat, transpir, tresare, doarme ru. Fontanela mare 2x3 cm., capul
de form patrat, occipit aplatisat. Analiza general a sngelui: Er. 3,6x10 12/l; Hb 89g/l, I.c 0,74,
VSH 7 mm/h. Diagnosticul prezumtiv:
A) anemie gradul I;
B) anemie gradul II;
C) rahitism gr. I, evoluie acut;
D) rahitism gr. II evoluie acut;
E) rahitism gr II evoluie subacut.
14) Absorbia de fier n intestine se deregleaz n:
A) celiachie;
B) mucoviscidoz;
C) parazitoze intestinale;
D) rahitism;
E) colecistit.
15) Indicii ce confirm diagnosticul de anemie fierodeficitar sunt:
A) diminuarea fierului seric;
B) mrirea capacitii generale de conjugare a fierului n plasm;
C) reticulocitoza marcat;
D) majorarea capacitii latente de conjugare a fierului;
E) macrocitoza.
16) La reducerea eritrocitelor n cadrul anemiei fierodeficitare se depisteaz:
A) anizocitoz, microcitoz;
B) eritrocite n form de int;
C) poikilocitoz;
D) sferocitoz;
E) macrocitoz.
17) Anemia fierodeficitar e necesar de difereniat n urmtoarele:
A) anemia hemolitic dobndit;
B) talasemia;
C) anemia cu celule semilunare;
D) hemofilia;
E) diateza hemoragic.
18) Pentru anemia foliodeficitar sunt corecte afirmaiile:
A) se dezvolt la alimentaia cu lapte de capr;
B) se observa in cadrul sindroamelor de malabsorbtie;
C) se dezvolt n boli maligne;
D) poate fi n sarcin;
E) administrarea fenobarbitalului nu influeneaz asupra metabolismului acidului folic.
19) Un copil de 8 luni. n luna a 7-a i-a fost introdus complement sub form de terci. Scaun abundent,
spumos, lipicios. Coprograma: acizi grai +++, spunuri ++. Analiza general a sngelui: Er. 3,5x10 12/l.
Hb 90g/l. Indice de culoare 0,76. Precizai diagnosticul corect.
A) mucoviscidoz;
B) celiachie;
C) anemie fierodeficitar;
D) excluderea din alimentaie a terciului din cereale;
E) administrarea preparatelor de fier
.
20) Un copil de 3 luni. Venit n policlinic pentru vaccinare. Analiza sngelui Er.3,8x10x12/l, Hb
92 g/l. I.C. 0,72. Deciziile optime sunt:
A) permiterea vaccinrii;
B) introducerea suplimentului;
C) prescrierea fierului timp de 2 sptmni;
D) nu se prescrie administrarea fierului;
E) prescrierea tratamentului cu preparate de fier n decurs de 3 luni per os.
21) Simptomele sideropenice caracteristice anemiei fieriprive sunt:
A) tremurul n extremiti;
B) modificrile pielii, unghiilor, prului;
C) splenomegalia;
D) gustul pervers;
E) suflul sistolic la apex.
22) Anemia microcitar este caracteristic n urmtoarele cazuri:
A) deficit de fier;
B) anemie B12-deficitar;
C) intoxicaie cu plumb;
D) patologie membranar a eritrocitelor;
E) talasemie.
23) Anemia macrocitar este caracteristic n urmtoarele cayuri:
A) anemie B 12-deficitar;
B) talasemie;
C) anemie Fanconi;
D) anemie acid folic deficitar;
E) enzimopatii.
24) Copil de 8 luni se afl numai la alimentaie natural. Indicele sngelui: Hb 102g/l, Er.
4,2x10x12/l, I.C. 0,72. Concentraia de fier seric 14 mcm/l. Sunt corecte urmtoarele afirmaii:
A) deficitul latent de fier;
B) anemia fierodeficitar;
C) introducerea complementului;
D) preparatele de fier parenteral;
E) preparatele de fier per os pe 2 luni.
25) Un copil de 8 sptmni, nscut prematur cu greutatea de 2500 g. La alimentaie natural. Acuze nu
prezint. Analiza general a sngelui este normal. Recomandrile medicului sunt:
A) preparate de fier profilactic 1-2 mg/kg corp;
B) preparate de fier 6 mg/kg corp;
C) nu necesit preparate de fier;
D) preparate de fier parenteral;
E) durata profilaxiei - pn la 1 an.
26) n cadrul profilaxiei specifice a anemiei fierodeficitare sunt corecte urmtoarele afirmaii:
A) se indic preparate de fier prematurilor de la 8 sptmni;
B) se indic preparate de fier gravidelor cu sarcin multigemelar;
C) doza Fe este 6 mg/kg n zi;
D) doza Fe este 12 mg/kg n zi;
E) durata cursului 12 ani

RSPUNSURI: ANEMII deficitare copil.


1. E
2. C
3. B
4. C
5. E
6. D
7. D
8. B
9. A
10.E
11.D
12.E
13.E
14.B
15.D
16.C
COMPLEMENT MULTIPLU
1. A,C,D,E
2. B,D,E
3. A,C,D
4. A,B,D,E
5. A,D,E
6. A,C
7. B,C,D
8. A,C
9. D,E
10.A,C,E
11.A,D
12.A,C,E
13.B,E
14.A,B,C
15.A,B,D
16.A,C
17.A,B,C
18.A,B,C,D
19.B,C,D,E
20.A,E
21.B,D
22.A,C,E
23.A,C,D
24.B,C,E
25.A,E
26.A,B,D

Bronita acut la copii. Complement simplu


Cs
1 Marcai factorul etiologic care realizeaz mai frecvent bronite acute la copii:
A. Alergeni alimentari
B. Protozoare
C. Germeni bacterieni
D. Agenii micotici
E. Virui
Cs
2. n bronita acut la copii examenul clinic va obiectiva urmtoarea modificare:
A. Crepitaie
B. Matitate unilateral
C. Murmur vezicular
D. Raluri umede difuze care se modific dup tuse
E. Raluri localizate
F.
Cs
3. Marcai caracterul tusei n debutul bronitei acute la copii:
a) Productiv cu expectoraii
b) Ltrtoare (spasmatic)
c) Paroxistic (n accese)
d) Uscat
e) Mixt
Cs
4. Indicai diferena la examenul clinic ntre bronita acut obstructiv i bronita acut simpl la
copii?
a) Expir prelungit
b) Tusea productiv
c) Matitatea percutorie
d) Tusea bitonal
e) Tusea uscat
Cs
5. Marcai care aspect radiologic nu este caracteristic n broniolit la copii?
A. Desenul pulmonar accentuat
B. Opacitate lobar confluent
C. Modificri bilaterale interstiiale cu infiltraie peribronic
D. paciti segmentare i subsegmentare
E. Hiperinflaie pulmonar
Cs
6. Care din simptomele clinice nu este caracteristic pentru broniolit la copii:
a) Tiraj
b) Polipnee, tahipnee
c) Raluri crepitante difuze
d) Raluri crepitante localizate
e) Wheezing-ul
Cs
7. Numii agentul patogen cel mai des incriminat al broniolitei la copii:
A. Virusul respirator sincitial
B. Virusul gripei A1
C. Virusul gripei A2
D. Virusul paragripal
E. Enterovirisurile
Cs
8. Marcai care din afirmaii nu caracterizeaz broniolita la copii:
A. Afecteaz cile respiratorii mici (broniolele)
B. Este produs de virusuri
C. Este caracteristic wheezing-ul
D. Dispnee inspiratorie
E. Tahipnee
CS
9. Alegei semnul clinic obligator n bronit acut la copii:
A. Percutor matitate
B. Raluri difuze buloase
C. Crepitaii localizate
D. Sindrom toxic infecios
E. Dispnee
CS
10. In tratamentul bronitei acute la copii se indic:
A. Antibiotice
B. Bronhodilatatoare
C. Anticoagulante
D. Antitusive
E. Expectorante
CS
11.Utilizarea antibioticelor n tratamentul bronitei acute la copii se recomand n caz de:
A. Infecie viral
B. Infecie bacterian
C. Vom indus de tus
D. Sindrom febril
E. Tuse umed
CS
12. Numii n care afeciune a copilului este dispnee expiratorie:
A. Stenoza acut a laringelui
B. Bronit obstructiv
C. Pneumonie
D. Pleurezie
E. Fibroz chistic
CS
13.Selectai afirmaia corect referitor la investigaiile paraclinice n bronita acut la copil?
a) Radiografia pulmonar
b) Spirografia
c) Scintigrafia pulmonar
d) ECG
e) Analiza sumar de snge
CS
14. Alegei calea preferat de administrare a antibioticelor la copii?
a) Per os
b) Intra/muscular
c) Intra/venoas
d) Sub/cutan
e) Rectal
CS
15. Marcai mecanismul patogenic n producerea broniolitei acute la copii:
A. Calea de infectare este hematogen
B. Inflamaia segmentelor distale ale arborelui bronic
C. Fenomenul bronhoobstructiv provoac dificulti de eliminare a exudatului alveolar
D. PaCO2 35 - 45 mmHg, pH 7,36 7,44
E. Vrsta sub 12 ani

CS
16. Selectai opiunea n baza cruia poate fi efectuat un diagnostic diferenial ntre pneumonie i
broniolit la copil:
a) Prezena dispneei
b) Murmur vezicular diminuat
c) Tiraj intercostal i tirajul toracelui (substernal)
d) Opacitate lobar de intensitate costal
e) Raluri crepitante, subcrepitante
CS
17. Selectai afeciunea care se realizeaz prin dispnee expiratorie la copii:
a) Faringit acut
b) Laringit acut stenozant
c) Bronit acut obstructiv
d) Traheit acut
e) Pneumonie
CS
18. Selectai medicamentul care posed efect mucolitic:
a) Efidex
b) Ambroxol
c) Dextromethorphanum
d) Libexin
e) Codein
CS
19. Selectai medicamentul care posed efect bronhodilatator:
a) Salbutamol
b) Ambroxol
c) Bromhexine
d) Carbocisteine
e) Acetylcysteine
CS
20. Specificai aciunea farmacologic a salbutamolului
a) Selectiv stimuleaz beta2-adrenoreceptorii
b) Stimuleaz beta1- i beta2- adrenoreceptorii
c) Stimuleaz alfa i beta- adrenoreceptorii
d) Inhib alfa- adrenoreceptorii
e) Inhib beta- adrenoreceptorii

Complement multiplu
Cm
21. Selectai factorii de risc pentru bronita obstructiv la copii:
a) Malnutriia
b) Rahitismul
c) Diateza alergic
d) Fumatul pasiv
e) Alimentaia artificial
Cm
22. Selectai simptomele clinice ale bronitei acute la copii:
a) Matitate localizat
b) Respiraie aspr
c) Percutor sunet pulmonar
d) Raluri umede difuze bilateral
e) Bronhofonie
Cm
23. Care sunt manifestrile clinice n bronita acut obstructiv la copii?
a) Tuse, inclusiv nocturn
b) Dispnee inspiratorie
c) Stridor
d) Dispnee expiratorie
e) Sunet submat localizat
Cm
24. Care indici caracterizeaz gravitatea broniolitei la copii?
a) SaO2 < 90%
b) PaO2 60 mmHg
c) PaCO2 40 mmHg
d) SaO2 96%
e) PaCO2 45 mmHg
CM
25. Selectai care poate fi evoluia n timp a bronitei obstructive:
a) Vindecare complet
b) Epizoade recurente de wheezing
c) Astm bronic
d) Pneumonie cronic
e) Mucoviscidoz
CM
26. Selectai caracteristicile n broniolita acut la copii:
a) Se dezvolt preponderent la sugarul mic
b) Afecteaz frecvent copiii de vrst scolar
c) Inflamaia segmentelor distale ale arborelui bronic
d) Mai frecvent de etiologie bacterian
e) Obstrucia broniolar

CM
27. Simptomatologia broniolitei la copil include:
a) Tahipnee
b) Torace emfizematos
c) Submatitate unilateral
d) Raluri subcrepitante difuze
e) Expir prelungit
CM
28. Alegei metodele pentru ameliorarea permeabilitii cilor aeriene n bronit acut la copii:
a) Administrarea enzimelor sistemice
b) Fluidificarea secreiilor bronice
c) Aportul adecvat de lichide n organism
d) Drenaj postural
e) Kineziterapie respiratorie
CM
29. Numii caracteristicile pentru infecia cu virusul respirator sinciial (VRs) la copii?
a) Reinfectare frecvent, ndeosebi, n colectiviti de copii
b) 75% copii care au suportat infecii cu VRs n I ul an de via se reinfecteaz pe
parcursul urmtorilor 2 ani
c) Risc major servete primul puseu de infecie cu VRs, care necesit spitalizare
d) Reinfectarea cu VRs decurg cu manifestri uoare
e) Formeaz imunitate de durat
Cm
30. Alegei indicaiile pentru tratamentul cu medicamente antivirale la copiii cu broniolit:
a) Prematurul care suport infecie sever cu virusul respirator sinciial (VRs)
b) Copilul mic cu manifestri grave respiratorii induse de infecia u VRs
c) Copilul mic cu manifestri respiratorii lejere induse de infecia VRs
d) Copilul mic cu MCC i manifestri grave respiratorii induse de infecia cu VRs
e) Precolarul cu infecie sever VRs
Cm
31. Selectai principiile de tratament al broniolitei la copii:
a) Oxigenoterapia
b) Glicozidele cardiace
c) Glucocorticosteroizi
d) Antibiotice n secia de terapie intensiv
e) Bronhodilatatori
Cm
32. Tratamentul bronitei acute la copii cu expectoraii purulente prevede:
a) Antibioterapie
b) Remantadin
c) Kineziterapie respiratorie
d) Aspirin
e) Mucolitice
Cm
33. Tratamentul sindromului bronhoobstructiv n bronita obstructiv prevede:
a) Diet hipoalergic
b) Tratament inhalator cu 2-agoniti
c) Inhalaii cu corticosteroizi inhalatori
d) Tratament etiotrop
e) Antagonitii receptorilor H1-histaminici
Cm
34. Criteriile de spitalizare a copilului cu bronita acut obstructiv:
a) Tirajul cutiei toracice
b) Complicaii: sindrom convulsiv, insuficien respiratorie
c) Malnutriie sever
d) Familiile social-vulnerabile sau familiile necompliante
e) Raluri sibilante
Cm
35. Ce msuri de recuperare sunt indicate copilului ce a suportat o bronit obstructiv?
a) Regim hipoalergic
b) Antihistaminice
c) Corticoterapie sistemic
d) Prevenirea recrudescenelor bronice
e) Nu necesit msuri de recuperare
Cm
36. Selectai afeciunile ce decurg cu dispnee preponderent expiratorie?
a) Bronit obstructiv
b) Astm bronic
c) Crup
d) Abces faringian
e) Pneumonie acut necomplicat
Cm
37. Numii semnele caracteristice n bronita acut la copilul colar:
a) Intoxicaie
b) Raluri umede medii difuze n plmni
c) Raluri umede buloase mici unilaterale n plmni
d) Modificri inflamatorii moderate n analiza general a sngelui
e) Prezena focarelor de infiltraie n plmni pe R-grafie
Cm
38. Wheezing-ul poate fi constatat n urmtoarele afeciuni ale copilului:
a) Astm bronic
b) Bronit acut obstructiv
c) Broniolit
d) Sindrom atelectatic pulmonar
e) Pneumonie
Cm
39. Precizai mecanismul de aciune al 2-agonitilor:
a) Stabilizeaz celulele mastocite
b) Cauzeaz relaxarea muchilor netezi bronici
c) Influeneaz hiperreactivitatea bronic
d) Mrete rezistena n cile respiratorii
e) Reduce expectoraia secreiilor bronice
Cm
40. Monitorizarea obstruciei bronice la copii prin PEF-metrie:
a) Nu apreciaz gradul de severitate al astmului
b) Poate furniza informaii cu privire la severitatea obstruciei bronice
c) Poate fi utilizat pentru prognoza obstruciei bronice
d) Nu poate fi utilizat pentru prognozarea obstruciei bronice
e) Ofer informaie despre gradul hiperreactivitatii bronice
Cm
41. Marcai mecanismele patogenice n bronita obstructiv la copii:
a) Are loc compresia bronhiilor din exterior
b) Sunt implicate mecanismele alergice
c) Hipersecreia de mucus
d) Edemul mucoasei bronice
e) Spasmul bronic
Cm
42. Care sunt mecanismele care conduc la dezvoltarea obstruciei bronice la copiii de vrst
mic?
a) Edemul mucoasei
b) Hipersecreie
c) Bronhospasm
d) Dereglarea funciei epiteliului mucociliar
e) Excursia mic a cutiei toracice
Cm
43. Care medicamente antibacteriene au aciune bactericid?
a) Peniciline
b) Cefalosporine
c) Tetraciclinele
d) Aminoglicozide
e) Eritromicin
Cm
44. Care medicamente antibacteriene au aciune bacteriostatic?
a) Peniciline
b) Claritromicin
c) Cefotaxim
d) Meropenem
e) Tetraciclinele

Bronita acut la copii.

Complement simplu Complement multiplu


1. E 21.C,D,E
2. D 22.B,C,D
3. D 23.A,D
4. A 24.A,B,C
5. B 25.A, B,C
6. D 26.A,C,E
7. A 27.A,B,D,E
8. D 28.B,C,D,E
9. B 29.A,B,C,D
10.E 30.A,B,D
11.B 31.A,C,D,E
12.B 32.A,C,E
13.E 33.A,B,C,D
14.A 34.B,C,D
15.B 35.A,B,D
16.D 36.A,B
17.C 37.B,D
18.B 38.A,B,C
19.A 39.B,C
20.A 40.B,C,E
41.B,C,D,E
42.A,B
43.A,B,D
44.B,E

Febra i sindromul hipertermic la copil.


CS
1. Precizai unde este localizat centrul de termoreglare:
A. Hipotalamus
B. Ochi
C. Mduva spinrii
D. Cerebel
E. Hipofiz
2. CS Selectai mecanismul determinant n febr la copii:
a. Hipodinamia
b. Alimentaia artificial
c. Dereglarea echilibrului ntre termogenez i termoliz
d. Activitatea fizic
e. Somnul
3. CS Precizai mecanismul prin care nu se realizeaz termoliz la copii
a. Evaporare
b. Vasoconstricie
c. Radiaie
d. Convecie
e. Conducie
4. Precizai care dintre urmtoarele nu este pirogen-exogen:
a. Citokine pirogene
b. Endotoxine bacteriene
c. Virusurile
d. Medicamente
e. Substane toxice
5. Selectai dintre urmzoarele substana pirogen-endogen:
a. Medicamente
b. Bacterii
c. Endotoxine bacteriene
d. Cytokine pirogene
e. Reacia antigen-anticorp
6. Selectai care dintre urmtoarele crete nemijlocit pragul de reglare al centrului
hipotolamic n febra la copii:
a. Endotoxinele bacteriene
b. Unele medicamente
c. MAcrofagele
d. Leucotrinele
e. ProsFaglandina E
7. Precizai care din urmtoarele nu produc pirogene-endogene:
a. Macrofagele
b. Monocitele
c. Prostaglandinele E
d. Celulele maligne
e. Destrucia tisular
8. Selectai preparatul de prima intenie n febr la copil:
a. Acidul acetilsalicilic
b. Diclofenacul
c. Paracetamolul
d. Pipolfenul
e. Analgina
9. Tratamentul unui sugar cu febr peste 38C nu va include:
a. Descoperirea tegumentelor (dezbrcarea)
b. tergere pielii cu un burete nmuiat n ap cald
c. Acetaminofen
d. Ibuprofen
e. Acid acetilaminosalicilic
10. Care din afirmaii nu este corect n tratamentul unei stri febrile la copil:
a. Preparatul de prima alegere este acetaminofenul
b. Calea preferenial de administrarea acetaminophen eate parenteral
c. Preparat de alternativ este ibuprofenul
d. Se va trata obligator cauza febrei
e. Se vor folosi metode nemedicamentoase (fizicale)
11. Pentru convulsiile febrile ale copilului mic nu este characteristic:
a. Apar doar n context febril
b. Au durat scurt, de obicei sub 15 minute
c. Sunt tonico clonice generalizate
d. Apar ntre vrsta 6 luni 5 ani
e. Prezena anomaliilor neurologice n perioadele intercritice
12. Precizai ce nu este characteristic pentru convulsiile febrile simple la copii:
a. Sunt tonico clonice generalizate
b. Criza este scurt, sub 15 min.
c. Criza este unilateral
d. Starea neurologic normal postcritic
13. Pentru convulsiile febrile complexe nu este caracteristic:
a. Apar n afara unui context febril
b. Durata prelungit a crizei
c. Repetarea crizelor n intervalul
d. Prezint risc de sechele neurologice
e. Pot fi generalizate i unilaterale
14. Selectai preparatul de prima alegere n tratamentul crizei de convulsii febrile la copil:
a. Diazepam
b. Glucoza
c. Prednizolon
d. Peridoxin
e. Dimedrol
15. Precizai calea preferenial de administrare a diazepamului n convulsii la sugari la etapa
prespital:
a. Intravenoas
b. Intrarectal
c. Intramuscular
d. Prin sond nazogastric
e. Percutant
Complement Multiplu.
1. Termogeneza se realizeaz prin urmtoarele:
a. Activarea proceselor metabolice
b. Convecie
c. Evaporare
d. Creterea tonusului muscular
e. Scderea tonusului muscular
2. Termoliza se realizeaz prin urmtoarele:
a. Radiaie
b. Convecie
c. Conducie
d. Evaporare
e. Vasoconstricie
3. Enumerai mecanismele fiziologice n termoliza la copii
a. Activitate muscular crescut
b. Frisonul
c. Vasodilataia preiferic
d. Transpiraia
e. Convecie
4. Enumerai mecanismele de realizare a termogenezei la copii:
a. Frisonul
b. Intensificarea proceselor metabolice
c. Transpiraia excesiv
d. Vasoconstrucia periferic
e. Activitate muscular crescut
5. Selectai substanele pirogene- exogene la copii:
a. interleukina 8
b. Endotoxinele bacteriene
c. Leucotrienele
d. Medicamente
e. Substane hormonale
6. Enumerai examenele paraclinice de prima intenie n febr la copii:
a. Protein C reactiv
b. Aprecierea statusului imun
c. Radiografia pulmonar
d. Examenul sumar de urin
e. Cistografia micional
7. Selectai remediile antipiretice la copii cu febr:
a. Diazepamul
b. Paracetamolul
c. Acidul acetilaminosalicilic
d. Diclofenacul
e. Ibuprofenul
8. Enumerai metodele generale de asisten la copil cu febr:
a. Oferirea de lichid suplimentar
b. Loiuni cu ap cald
c. Loiuni cu alcool sau acid acetic
d. Aerisirea i umidifierea mediului
e. Frecventarea colectivitilor
9. Precizai unde sunt localizai centrii termoreglrii la copii:
a. Cerebel
b. Corpul colos
c. Hipotalamusul anterior
d. Trunchiul cerebral
e. Hipotalamusul posterior
10. Selectai de la care nivele primesc informaii centrii de termoreglare la copii:
a. Piele
b. Muchi
c. Fanere (pr, unghii)
d. Epiteliu ciliar
e. Mediul intern
11. Notai glandele endocrine care intervin n procesul de termogenez la copii:
A. Pancreasul
B. Tiroida
C. Hipofiza
D. Suprarenalele
E. Ficatul
12. Selectai afirmaiile corecte referitor la hipertermie la copil:
a. Este pstrat echilibrul termogeneza termoliza.
b. Este dereglat echilibrul termogeneza-termoliza
c. Se datoreaz acumulrii de cldur exogen
d. Se datoreaz acumulrii de cldur endogen
e. Nu se ntlnete la copii
13. Examinarea bacteriologic este necesar n urmtoarele stri febrile la copii:
a. Infecii virale acute
b. Dureri n abdomen cu diaree
c. Erupia dinilor
d. Otit acut
e. Dureri n regiunea lombar
14. Convulsiile febrile complexe la copii au urmtoarele manifestri:
a. Dureaz peste 15 minute
b. Pot genera status convulsiv
c. Nu se repet n serie n aceeai zi
d. Adesea sunt unilateral
e. Apar n afara unui context febril
15. Convulsiile febrile simple la copii au urmtoarele caracterisitic:
a. Anamneza neurologic negativ
b. Apar n context de febr
c. Primar generalizate
d. Dureaz peste 15 minute
e. Se repet n aceeai zi
16. Pierderile fiziologice de cldur se produc prin urmtoarele:
a. Iradiere
b. Termogenez
c. Convecie
d. Evaporare
e. Conducie
17. Variaiile nictimerale ale temperaturii corporale la copil sunt determinate de:
a. Temperatura mediului
b. Activitatea fizic
c. Activitatea sistemului endocrine
d. Culoarea pielii
e. Tranzitul gastrointestinal
18. Enumerai cauzele sindromului febril la copii:
a. Luxaia congenital de old
b. Infecii virale
c. Infecii bacteriene
d. Febr metabolic
e. Hipocalcemia
19. Enumerai cele mai frecvente cauze ale sindromului febril la sugari:
a. Otita
b. Pneumonia
c. Infecia tractului urinar
d. Rahitismul
e. Anemia carenial
20. Precizai preparatele n tratatmentul strii de ru epileptic la copii:
a. Dexametazonul
b. Sulfatul de magneziu
c. Diazepamul
d. Fenobarbitalul
e. Fenitoina

Febra i sindromul hipertermic la copil.


Compliment Simplu
1. R.A 9. R.E
2. R. C 10.R.B
3. R.B 11.R.E
4. R. A 12.R. C
5. R.A 13.R.A
6. R.E 14.R.A
7. R.C 15.R:B
8. R.C
16.
17. Compliment multiplu
1. R. A,D
2. R.A,B,C,D
3. R. C,D,E
4. R.A,B,E
5. R.B,D,E
6. R. A,C,D
7. R. C,E
8. R.A,B,D
9. R. C,E
10.R. A,E
11.R. B,C,D
12.R. B,C,D
13.R. B,D,E
14.R. A,B,D
15.R. A,B,C
16.R. A,C,D,E
17.R:A,B,C
18.R.B,C,D
19.R.A,B,C
20.R.C,D,E
18.
19.
20.
21.
22. Febra reumatismal acut (FRA) la copii. Complement Simplu.
1. Numii picul de vrst al debutului febrei reumatismale acute:
a. 3-7 ani
b. 5-15 ani
c. 13-17 ani
d. 2-10 ani
e. 10-18 luni
2. Notai agentul etiologic al Febrei reumatismale acute:
a. Stafilococul aureus
b. Streptococul epidermidis
c. Streptococul -hemolitic grup A
d. Streptococul -hemolitic grup B
e. Enterococ
3. Precizai la cte sptmni dup suportarea unei faringoamigdalite streptococice se poate
dezvolta Febra reumatismal acut?
a. 2-4 sptmni
b. 2-4 luni
c. 1-2 sptmni
d. 3 luni
e. 5-6 sptmni
4. Determinai mecanismul patogenetic de dezvoltare al Febrei reumatismale acute.
a. Autoimun
b. Infecios
c. Necunoscut
d. Alergic
e. Imunologic
23.
5. Menionai care nu este criteriu major de diagnostic al febrei reumatismale acute
la copii:
6.
a. Poliartrita
b. Artralgii
c. Coreea
d. Noduli subcutanai
e. Eritem marginat
7. Precizai care nu este criteriu minor de diagnostic al Febrei reumatismale acute la copii:
8.
a. Febra
b. Artralgii
c. Leucocitoza
d. Creterea intervalului PR la Electrocardiogram
e. Coreea
7. Numii durata profilaxiei secundare la copiii cu Febr reumatismal acut cu cardit:
a. 10 ani sau pn la vrsta de 25 ani
b. 5 ani sau pn la vrsta de 20 ani
c. Toat viaa
d. 10 ani sau pn la vrsta de 18 ani
e. 5 ani sau pn la vrsta de 18 ani
8. Notai durata profilaxiei secundare la copiii cu Febr reumatismal acut fr cardit:
a. 10 ani sau pn la vrsta de 25 ani
b. 5 ani sau pn la vrsta de 18 ani
c. 5 ani sau pn la vrsta de 25 ani
d. 10 ani sau pn la vrsta de 18 ani
e. Toat viaa
24.
25.
26. Complement Multiplu.
1. Menionai caracteristicile artritei n Febra reumatismal acut:
a. Afectarea articulaiilor mari i medii
b. Afectare articular multipl
c. Afectare articular migratorie
d. Artrit eroziv
e. Afectarea articulaiilor mici
2. Numii criteriile majore de diagnostic ale Febrei reumatismale acute:
a. Cardit
b. Coreea Sydenham
c. Eritem marginat
d. Artralgii
e. Leucocitoz
3. Notai criteriile minore de diagnostic ale Febrei reumatismale acute:
a. Artralgii
b. Febr
c. Cardit
d. Creterea intervalului PR la Electrocardiogram
e. Creterea valorilor Vitezei de sedimentare a hematiilor i Proteinei -C reactive
4. Precizai criteriile de clasificare ale Febrei reumatismale acute:
a. Conform sindromului clinic
b. Conform gradului de activitate
c. Conform evoluiei
d. Conform stadiului Insuficienei cardiace cronice (NYHA)
e. Conform prezenei infeciei streptococice
5. Determinai caracteristicile nodulilor subcutanai Meynet n Febra reumatismal acut:
a. Localizarea n hipoderm
b. Sunt nedureroi
c. Sunt proemineni deasupra oaselor n zonele de extensie
d. Sunt adereni
e. Sunt dureroi
6. Precizai caracteristicile eritemului marginat n Febra reumatismal acut:
a. Reprezint zone eritematoase
b. Este localizat pe torace, poriunile proximale ale membrelor
c. Este migratoriu
d. Se albete la presiune
e. Este pruriginos
7. Menionai manifestrile pleuropulmonare n Febra reumatismal acut:
a. Pneumonie interstiial
b. Vasculit pulmonar
c. Pneumonie prin aspiraie
d. Pleurezie fibrinoas
e. Pleurezie exudativ
8. Determinai caracteristicile Coreei Sydenham n Febra reumatismal acut:
a. Apare mai frecvent la fete
b. Apare n special la vrsta de 914 ani
c. Apare dup 2-6 luni de la infecia streptococic
d. Apare dup 2-4 sptmni de la infecia streptococic
e. Are risc de afectare de durat
9. Menionai caracteristicile coreei Sydenham n Febra reumatismal acut:
a. Manifestrile coreei apar treptat
b. Micri involuntare, brute, repetitive
c. Micri coordonate ale membrilor
d. Grimase, zmbete inadecvate
e. Micrile sunt accentuate de emoii i activitate fizic
27.
10. Precizai semnele miocarditei difuze n Febra reumatismal acut:
a. Dispnee la efort fizic minimal
b. Atenuarea zgomotului I
c. Suflu sistolic
d. Suflu diastolic
e. Cardiomegalie
11. Menionai caracteristicile procesului inflamator activ n Febra reumatismal acut:
a. Creterea valorilor Vitezei de sedimentare a hematiilor i Proteinei -C reactive
b. Creterea globulinelor
c. Leucocitoz
d. Creterea fibrinogenului
e. Trombocitoz
12. Numii criteriile de confirmare ale infeciei streptococice n Febra reumatismal acut:
a. Cultivarea streptococului din exudatul faringian
b. Majorarea titrelor Anticorpilor Antistreptolizinei-O
c. Majorarea titrelor Anticorpilor antistreptohialuronidaz
d. Majorarea titrelor Anticorpilor antinucleari
e. Majorarea titrelor Anticorpilor anti-ADN
13. Determinai condiiile de stabilire a diagnosticului de Febr reumatismal acut:
a. 2 criterii majore+o dovad a infeciei streptococice
b. 1 criteriu major+2 criterii minore+ o dovad a infeciei streptococice
c. 1 criteriu major+3 criterii minore+ o dovad a infeciei streptococice
d. 2 criterii majore+ 2 criterii minore
e. 1 criteriu major+1 criteriu minor+ o dovad a infeciei streptococice
14. Menionai scopurile tratamentului medicamentos n Febra reumatismal acut:
a. Eradicarea infeciei streptococice i profilaxia ei
b. Supresia inflamaiei n rspuns autoimun
c. Tratamentul Insuficienei cardiace congestive
d. Diminuarea semnelor de activitate a maladiei
e. Vitaminoterapia i fortificarea imunitii umorale
15. Precizai managementul coreei Sydenham n Febra reumatismal acut la copii:
a. Tratament antibacterian
b. Tratament antiinflamator
c. Benzodiazepine
d. Corticosteroizi
e. Imunosupresoare
16. Numii complicaiile tipice ale Febrei reumatismale acute:
a. Insuficiena cardiac congestiv
b. Endocardit infecioas
c. Tromboz intracavitar
d. Poliartrit
e. Coreea Sydenham
17. Precizai criteriile de spitalizare ale pacienilor cu Febr reumatismal acut:
a. Adresare primar cu semne clinice de Febr reumatismal acut
b. Adresare primar cu semne clinice de recdere a bolii
c. Comorbiditi importante
d. Nodulii subcutanai
e. Eritem marginat
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.Rspunsuri (Febra reumatismal acut - FRA)
36.
37.CS
1. b
2. c
3. a
4. e
5. b
6. e
7. a
8. b
38.
39.CM
1. abc
2. abc
3. abde
4. abcd
5. abc
6. abcd
7. abde
8. abc
9. abde
10.abce
11.abcd
12.abc
13.abc
14.abcd
15.abc
16.abc
17.abc
40.
41.
42. Coagulopatii la copii. Hemofilia. Complement simplu
1. Pentru Hemofilie nu este caracteristic:
43. A. sngerare de tip hematom;
44. B. hemartroze;
45. C. hemoragie tardiv posttraumatic;
46. D. peteii i echimoze;
47. E. numr normal de trombocite.
48. 2. Hemofilia A include deficitul:
49. A. factorului IX;
50. B. factorului VIII;
51. C. factorului XI;
52. D. factorului XII;
53. E. factorului V.
3. La hemoragie la copil cu hemofilia A indicaia optim este:
54. A. plasma proaspt congelat;
55. B. plasma nativ;
56. C. crioprecipitatul;
57. D. masa eritrocitar;
58. E. masa trombocitar.
4. La tratamentul hemofiliei este contraindicat:
A. crioconcentratul;
B. tamponul hemostatic;
C. imobilizarea de scurt durat a membrului afectat;
D. aspirina;
E. repaosul fizic.
5. Hemofilia A este o boal:
A. Autosomal-dominant;
B. Autosomal-recesiv;
C. X-lincat, recesiv;
D. Multifactorialp;
E. Dobndit.
6. Boala Willebrand se caracterizeaz prin:
A. sngerare tip hematom;
B. sngerare tip mixt;
C. sngerare tip vascular peteial;
D. prognostic nefavorabil;
E. hemartroze frecvente.
7. Penru boala Willibrand nu este caractristic:
A. reducerea factorului VIII: C, VIII:R
B. adezia trombocitar diminuat la suprafaa sticlei;
C. agregarea redus a trombocitelor la ristocetin;
D. trombocitopenia;
E. creterea duratei de sngerare.
8. Parametrul ce nu se modific n hemofilie este:
A. timpul de coagulare dup Le-Wait;
B. nivelul factorului VIII;
C. timpul tromboplastinei parial activate;
D. timpul de recalcificare a plasmei;
E. numrul de trombocite.
9. Pentru hemofilia A nu este caracteristic:
A. Durata de sngerare crescut;
B. Timpul de coagulare crescut;
C. Timpul de tromboplastin parial activat crescut;
D. Durata de sngerare normal;
E. Deficit al factorului VIII.
59. 10. Identificai cea mai frecvent coagulopatie din urmtoarele:
60. A. Hipofibrinogenemia
61. B. Hemofilia A
62. C. Hemofilia B
63. D. Hemofilia C
64. E. Deficitul de factor V (parahemofilie)
65. Complement multiplu
66. 1. Tabloul clinic al Hemofiliei include urmtoarele:
A. hemoragii abundente;
B. hematoame;
C. hemartroze;
D. echimoze i peteii;
E. hemoragie peste 12 ore dup traum.
67. 2. Diagnosticul de hemofilie se stabilete n baza:
A. anamnezei eredocolaterale;
B. creterii duratei sngerrii dup Duke;
C. consumului redus al protrombinei;
D. diminurii numrului trombocitelor;
E. creterii timpului de coagulare dup Le-White.
68. 3. Pentru hemofilie sunt caracteristice:
A. durata de sngerre crescut;
B. timpul de coagulare dup Le-White crescut;
C. timpul tromboplastinei parial activate sporit;
D. reducerea adeziei i agregaiei trombocitelor;
E. deficitul factorului VIII sau IX.
69. 4. onfirmarea tipului de hemofilie se bazeaz pe:
A. insuficiena factorului Willibrand;
B. deficitul factorului VIII;
C. deficitul factorului IX;
D. deficitul factorului XII;
E. deficitul factorului XI.
70. 5. Alegei afirmaiile care sunt caracteristice pentru Hemofilie:
A. durata de sngerare crescut;
B. timpul de coagulare crescut;
C. timpul de tromboplastin parial activat crescut;
D. sngerare de tip hematom;
E. este o boal genetic.
71. 6. Pentru boala Willebrand sunt caracteristice:
A. scderea adeziunii trombocitelor;
B. deficitul factorului IX;
C. deficitul factorului XII;
D. deficitul factorului Willibrand;
E. reterea timpului de sngerare.
72. 7. Selectai afirmaiile caracteristice pentru boala Willebrand:
A. transmiterea recesiv, X lincat;
B. transmiterea autosomal dominant;
C. diminuarea adeziunii i agregaiei trombocitelor;
D. tipul mixt de sngerare;
E. hemartroze frecvente.
73. 8. Alegei afirmaiile corecte pentru hemophilia B:
A. prezena hematoamelor i hemartrozelor;
B. creterea timpului tromboplastinei parial activate;
C. prognosticul pentru via este favorabil;
D. deficitul factorului IX;
E. deficitul factorului XI.
74.
75. 9. Selectai afirmaiile adevrate pentru hemofilie:
A. tip hematom de sngerare;
B. hemartroz manifestare caracteristic a bolii;
C. tipul mixt de sngerare;
D. hemofilia B este mai frecvent ca hemofilia A;
E. tratamentul de substituie este esenial.
76. 10. Determinai care indici ai coagulogramei se modific n hemofilie:
A. timpul tromboplastinei parial activat;
B. consumul protrombinei;
C. testul cu etanol;
D. timpul trombinic;
E. timpul recalcificrii plasmei.
77.
78. 11. La tratamentul hemofiliei sunt contraindicate:
A. crioprecipitatul;
B. imobilizare de scurt durat a articulaiei afectate;
C. imobilizare de durat a articulaiei afectate;
D. transfuzii de snge;
E. concentrate liofilizate ale f. VIII.
79. 12. Programul de terapie n hemartroza acut la bolnavii cu hemofilie include:
A. perfuziile de reopoliglucin;
B. administrarea de crioprecipitat;
C. imobilizarea de scurt durat a articulaiei;
D. administrarea de heparin;
E. puncia obligatorie a articulaiei.
80. 13. Evaluarea mecanismului intrinsec al coagulrii include:
A. Determinarea Timpului Tromboplastinei Parial Activate
B. Aprecierea Timpului Trombinei
C. Determinarea Timpului Protrombinei
D. Aprecierea nivelului F VIII de coagulare
E. Aprecierea nivelului F IX de coagulare
81. 14. Evaluarea mecanismului extrinsec al coagulrii include:
A. Aprecierea Timpului Protrombinei
B. Aprecierea Timpului Trombinei
C. Determinarea fibrinogenului
D. Aprecierea F VII
E. Determinarea toleranei plasmei la heparin
82. 15. Pentru boala von Willebrand sunt caracteristice:
A. Tipul autosomal de motenire
B. Tipul X-linkat de motenire
C. Diminuarea funciei de adeziune i agregare a trombocitelor
D. Creterea duratei de sngerare
E. Tipul hematom de sngerare
83. 16. Manifestrile clinice tipice bolii von Willebrand sunt:
84. A. Gingivoragii
85. B. Epistaxis
86. C. Hematome
87. D. Eritem, macule-papule
88. E. Peteii, echimoze
89. 17. Boala von Willebrand are urmtoarele caracteristici:
90. A. Tipul autosomal de motenire
91. B. Afectare izolat a hemostazei primare
92. C. Afectare izolat a hemostazei secundare
93. D. Coagulopatie de tip mixt
94. E. Transmis X-linkat
95.
96.
97.
98.
99.
100.
101.
102.
103.
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.
111.
112.
113.
114.
115. Coagulopatii la copii. Complement simplu.
116.
117. 1-
118. 2-
119. 3-
120. 4-
121. 5-
122. 6-
123. 7-
124. 8-
125. 9-
126. 10-
127.
128.
129.
130. Complement multiplu.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.B,C
13.A, D, E
14.A, D
15.A, C, D
16.A, B, C, E
17.A, D
131.
132.
133.
134.
135.
136. Malabsorbia intestinal la copii.
137. Fibroza chistic. Complement simplu.
138. CS 1. Precizai ce este fibroza chistic:
139. a) este o exocrinopatie generalizat;
140. b) afecteaz primar sistemul locomotor;
141. c) are exspresie clinic n perioada de adolescen;
142. d) se supune tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene;
143. e) este maladie cu prognostic bun pentru sntate.
144. CS 2. Precizai ce boal este fibroza chistic:
a) congenital;
b) monogenic;
c) dobandit;
d) aberaie cromosomial;
e) poligenic.
145. CS 3. Precizai ce se afecteaz n fibroza chistic:
a) glandele endocrine secretoare de mucus;
b) celulele Langerhans;
c) glandele parietale stomacale;
d) glande exocrine secretoare de mucus;
e) enterocitele.
146. CS 4. Selectai manifestarea clinic n debutul neonatal al fibrozei
chistice:
a) atrezia cilor biliare;
b) pneumonia lobar;
c) ileusul meconial;
d) icterul nuclear;
e) displazia bronic.
147.
148. CS.5.Precizai care este dereglarea primar n forma intestinal a fibrozei
chistice:
149. a) malabsorbia;
150. b) maldigestia;
151. c) limfangiectazia primar;
152. d) dereglarea fluxului sanguin intestinal;
153. e) atrofia vilozitar intestinal.
154.
155. CS 6. Precizati investigatia ce confirma diagnosticul de fibroza chistica:
a) atrofie vilozitara subtotala la biopsie;
156. b) eroziuni ale mucoasei intestinale la rectoscopie
157. c) radiografia toracic
158. d ) hiperamilazemie serica;
159. e) creterea ionilor de clor n transpirat.
160.
161. CS.7. Selectai afirmaia corect ce caracterizeaz diareea n fibroza
chistic:
162. a) scaune apoase, frecvente, spumoase, cu mucus, acide;
163. b) scaune abundente, fetide, steatoreice, lipicioase, pastoase;
164. c) scaune cu snge, mucus, puroi;
165. d) hemocolit;
166. e) prolaps rectal.
167. CS 8. Indicai boala pentru care este characteristic nivele nalte ale
clorului n transpir:
168. a) pancreatita cronic;
169. b) celiachia;
170. c) enteropatia exudativ;
171. d) deficitul de dizaharide;
172. e) fibroza chistic.
173.
174. CS 9. Indicai modalitatea de transmitere a fibrozei chistice:
a) Autosomal-dominant
b) Autosomal recesiv
c) X-lincat
d) Multifactorial
e) Dobndit
175. CS 10. Selectai ce nu include tratamentul n Fibroza chistic la copii:
a) Dieta fr gluten
b) Mucolitice
c) Antibiotice
d) Substituie cu enzime pancreatice
e) Kinetoterapie
176.
177. Complement multiplu.
1. Cm. Precizai caracteristicele genetice ale fibrozei chistice la copii:
A. Boala autosomal X-lincat
B. Boal monogenic
C. Boal autosomal -recesiv
D. Boal autosomal dominant
E. Aberaie cromosomial
2. Cm. Enumerai organele afectate primar n fibroza chistic la copii:
A. Creierul
B. Glandele sexuale femenine
C. Cile biliare hepatice
D. Pancreasul
E. Mucoasa traheobronic
3. Cm. Pentru ileusul meconial din fibroza chistic sunt caracteristice:
A. Debutez n primele 24-48 ore dup natere
B. Diaree, vrsturi, meteorism
C. Vrsturi bilioase, deshidratare
D. Lipsa eliminrii de meconiu
E. Radiologic-absena aerului n colon
4. Cm. Diareea din fibroza chistic are urmtoarele caracteristici:
A. Scaune steatoreice, nedigerate
B. Scaune voluminoase, lucioase, fetide
C. Scaune apoase, frecvente, acide
D. Scaune cu mucus, snge, puroi
E. Scaune cu aspect normal
5. Cm. Selectai manifestrile clinice caracteristice pentru fibroza chistic la copii:
A. Dermatita atopic
B. Tuse recidivant, dispnee, wheezing
C. Diaree cronic-steatoree
D. Ileus meconeal
E. Malnutriie staturoponderal
6. Cm. Indicai elementele fiziopatologice eseniale n fibroza chistic la copii:
A. Secreie de mucus vscos, abundent, deshidratat
B. Obstrucia canalelor excretorii ale glandelor exocrine
C. Dezvoltarea fibrozei pulmonare
D. Secreie normal de mucus
E. Secreiile celulelor afectate sunt srace n calciu, proteine
178.
7. Cm.Enumerai examenele paraclinice care confirm diagnosticul de fibroz chistic la
copii:
A. Nivele crescute de IgE serice
B. Nivele crescute anticorpi antiendomisiali
C. Testul sudorii pozitiv
D. Creatoree, steatoree n mase fecale
E. Nivele sczute tripsina n masele fecale
8. Cm. Tratamentul fibrozei chistice include urmtoarele:
A. Dieta hipercaloric
B. Dieta fr gluten
C. Mucolitice
D. Substituie cu enzime pancreatice
E. Kinetoterapie
9. Cm. Terapia nutriional din fibroza chistic include urmtoarele:
A. Dieta bogat n glucide
B. Dieta bogat n lipide
C. Suplinire cu vitamine liposolubile
D. Substituie cu enzime pancreatice
E. Dieta fr gluten
10. Selectai afirmaiile corecte referitoare la fibroza cistic la copii:
a) Este o boal genetic
b) Este o boal dobndit
c) Este o intolerana la lactoz
d) Este caracteristic diaree-stetoree
e) Este caracteristic diaree apoas
179.
180.
181.
182.
183.
184.
185. Malabsorbia intestinal la copii.
186. Fibroza chistic. Complement simplu.
187.
188. Complement multiplu.
1. R: B.
2. R: D.
3. R: C.
4. R: B.
5. R: A.
6. R: E.
7. R: B.
8. R: E.
9. R.B.
10. R.A.
189.
190. Complement multiplu.
1.B,C
2.C,D,E
3.A,C,D,E
4.A,B
5.B,C,D,E
6.A,B,C
7.C,D,E
8.A,C,D,E
9.B,C,D
10.A,D
191.
192.
193.
194.
195.
196.
197.
198.
199.
200.
201.
202.
203.
204.
205.
206.
207.
208. Malabsorbia intestinal la copii.
209. Boala celiac la copii. Complement simplu.
210. 1. Cs. Selectai testul pentru precizarea Bolii celiace la copii:
211. A. Ecografia abdominal
212. B. Rectoromanoscopia
213. C. Biopsia mucoasei intestinale
214. D. Dozarea clorului n sudoare
215. E. Examen baritat intestinal
216. 2. Cs. Boala celiac este o intoleran la:
217. A. Dizaharide
218. B. Gluten
219. C. Lipide animale
220. D. Proteina laptelui de vaci
221. E. Glucoza
222. 3. Cs. Steatoreea cu predominarea acizilor grai este n:
223. A. Alergia alimentar
224. B. Enteropatia exudativ
225. C. Insuficien de lactaz
226. D. Boala celiac
227. E. Pancreatit acut
228. 4. Cs. n Boala celiac este contraindicat:
229. A. Terci din gri
230. B. Terci din hric
231. C. Terci din orez
232. D. Terci din porumb
233. E. Terci din soia
234. 5. Cs. Boala celiac este o enteropatie mediat prin mecanisme:
235. A. Enteropatie mediat imun
236. B. Enteropatie bacterian
237. C. Enteropatie parazitar
238. D. Enteropatie alergic
239. E. Enteropatie viral
240. 6. Cs. Boala Celiac fiziopatologic este :
241. A. Maldigestie
242. B. Malabsorbie
243. C. Dereglare a circulaiei limfatice intestinale
244. D. Accelerare a tranzitului intestinal
245. E. ncetinire a tranzitului intestinal
246. 8. Cs. Precizai leziunea caracteristic la biopsia intestinal n boala
celiac la copii:
247. A. Atrofia vilozitar total sau subtotal
248. B. Infiltrat al mucoasei cu bazofile i mastocite
249. C. Depozite imune din IgE, complement i fibrin
250. D. Hipoplazia criptelor intestinale
251. E. Hipocelularitate n lamina propria
252. 9. Cs. Pentru diagnosticul de Boala celiac nu sunt valabili:
253. A. Anticorpi antigliadinici
254. B . Anticorpi antiendomisiali
255. C. Anticorpi antinucleari
256. D. Anticorpi antireticulin
257. E. Anticorpi transglutaminazici
258. 10. Cs.Precizai vrsta de debut a bolii celiace clasice la copii:
259. A. Neonatal
260. B. Sub 6 luni
261. C. 6-10 luni
262. D. Dup 12 luni
263. E. Pubertate
264. 11. Cs.Boala celiac apare la diversificarea alimentaiei copilului cu:
265. A. Pireu din fructe
266. B. Pireu din legume
267. C. Carne
268. D. Paste finoase
269. E. Brnza de vaci
270. 12. Cs. Selectai afirmaia care nu este corect n tratamentul bolii celiace
la copii:
271. A. Dietoterapia este esenial n vindecare
272. B. Steroizii sunt frecvent utili n vindecare
273. C. Dispariia semnelor bolii este n sptmni-luni de tratament
274. D. Vitaminele liposolubile trebuie de suplimentat
275. E. Regimul fr gluten pentru toat via
276.
277. Complement multiplu.
278. 1. Cm. Boala celiac este intolerana la proteinele din urmtoarele
cereale:
A. Gru
B. Orz
C. Soia
D. Orez
E. Secar
279. 2. Cm.Boala celiac este rezultatul interaciunii urmtorilor factori:
A. Factorul infecios-parazitar
B. Infecia viral persistent
C. Factorul genetic
D. Factorul toxic-gliadin
E. Factorul imunologic
280. 3. Cm. Marcai leziunile caracteristice la biopsia intestinal n Boala
celiac la copii:
A. Hipoplazia criptelor intestinale
B. Numr crescut de limfocite intraepiteliale
C. Hipocelularitate n lamina propria
D. Atrofia vilozitar subtotal
E. Doar o reacie vascular
4. Cm.Selectai semnele digestive tipice n boala celiac la copii:
a.Saune apoase, cu mucus, spumoase, frecvente
b. Diaree cu mucus, puroi, snge
c.Scaune voluminoase, fetide, steatoreitice
d. Abdomen voluminos (pseudoascit)
e.Anorexie rebel constant
5. Cm. Indicai tipurile de anticorpi valabili pentru diagnosticul de boal celiac la copii:
a. Antistreptolizina
b. Antiendomisiali
c. Antireticulina
d. Antitransglutaminazici
e. Antinucleari
281.
6. Cm. Enumerai manifestrile n boala celiac atipic la copii:
a.Sindromul anemic cronic
b. Osteoporoza prematur
c.Artrita deformant
d. Nanismul
e.Neuropatia periferic
7. Cm. Selectai afirmaiile corecte n tratamentul bolii celiace la copii:
a.Regimul dietetic este unica condiie pentru vindecare
b. Excluderea parial a glutenului din alimentaie
c.Excluderea absolut a glutenului din alimentaie
d. Regimul fr gluten toata viaa
e.Regimul fr gluten pn la pubertate
8. Cm.Marcai produsele contraindicate n boala celiac la copii:
a.Din orez
b. Din gru
c.Din soia
d. Din secar
e.Din porumb
9. Cm. Indicai produsele permise n boala celiac la copii:
a. Din hric
b. Din porumb
c. Din soia
d. Din orz
e. Din secar
282.
283.
284.
285.
286.
287.
288.
289.
290.
291.
292.
293.
294.
295.
296. Malabsorbia intestinal la copii.
297. Boala celiac la copii. Complement simplu.
C
B
D
A
A
B
A
C
C
D
B
298.
299. Complement multiplu.
1. A,B,E
2. C,D,E
3. B,D
4. C,D,E
5. B,C,D
6. A,B,D,E
7. A,C,D
8. B,D
9. A,B,C
300.
301. Malformaiile congenitale de cord. Complement simplu.
302. Cs
303. 1. Selectai malformaia congenital de cord cel mai frecvent depistat la
nou-nscuii prematuri-:
A. Defect septal atrial
B. Defect septal ventricular
C. Canal arterial persistent
D. Coarctaie de aort
E. Tetralogia Fallot
304. Cs/
305. 2 Indicai care din malformaiile congenitale de cord nu evolueaz cu unt
stnga dreapta :
A. Defect septal ventricular
B. Defect septal atrial
C. Tetralogia Fallot
D. Canalul atrioventricular
E. Persistena ductului arterial
306. Cs
307. 3. Precizai malformaia congenital de cord cu scderea circuitului
pulmonar :
A. Defect septal atrial
B. Tetralogia Fallot
C. Defect septal ventricular
D. Canal atrioventricular
E. Fereastra aortopulmonar
308. Cs
309. 4.Indicai care din tipurile urmtoare nu se include n clasamentul
defectului septal ventricular:
310. A. infundibular
311. B. muscular
312. C. infantil
313. D. tip canal atrioventricular (subaortal)
314. E. perimembranos
315. Cs
316. 5. Indicai vrsta optimal de nchidere chirurgical a defectului septal
interventricular larg :
317. A. pn la 5 ani
318. B. pn la 1 an
319. C. 3 ani
320. D. 15 ani
321. E. dup 5 ani
322. Cs
323. 6. n malformaiile congenitale de cord ductodependente meninerea
canalului arterial deschis se efectuaz prin administrarea de:
324. A. Indometacin
325. B. Prostaglandina E
326. C. Imunoglobulin
327. D. Ibuprofen
328. E. Terapie cu oxigen
329. Cs
330. 7. Semnele clinice frecvente ale hipoxiei cronice n Tetralogia Fallot sunt
urmtoarele, cu excepia:
331. A. Hipocratism digital
332. B. Poliglobulie
333. C. Absces cerebral
334. D. Leucocitoza
335. E. Accese hipoxice
336. Cs
337. 8. Selectai indicaia chirurgical major pentru corecia chirurgical n
stenoza aortic la copii :
338. A. Apariia manifestrilor clinice
339. B. Valoarea gradientului presional transvalvular mai mare de 70 mm
Hg
340. C. Hipertrofia ventriculului drept
341. D. Dilatarea poststenotic considerabil
342. E. Suflu diastolic
343. Cs
344. 9. Indicai care este standardul de aur n diagnosticul malformaiilor
congenitale de cord :
345. A. Electrocardiografia
346. B. Radiografia cardiopulmonar
347. C. Ecocardiografia bidimensional cu Doppler
348. D. Tomografia computerizat
349. E. Coronaroangiografia
350. Cs
351. 10. Notai ce include managementul postoperatori la copiii purttori de
proteze sintetice:
352. A. Profilaxia endocarditei infecioase pe toat viaa
353. B. Tratament anticoagulant sub controlul coagulrii o dat la 1 lun
354. C. Cateterism cardiac o dat la 6 luni
355. D. Controlul coagulrii o dat la 2 sptmni pe toat viaa
356. E. Hemocultura obligatorie o dat la 3 luni
357. CS 11. La un copil cu Tetralogia Fallot n accesele de ru hipoxic nu se indic:
A. digoxina
B. Oxigen
C. Propranolol
D. Diazepam
E. terapie infuzional
358. CS 12. n defect major de sept interventricular la un copil de 6 luni nu este specific:
A. dispnee
B. malnutriie
C. tahicardie
D. accentul zgomotului II la artera pulmonar
E. convulsii
359. CS 13. Sufluri organice nu pot aprea n caz de:
A. Tetralogia Fallot
B. Anomalii minore de cord
C. Transpoziia de vase magistrale
D. Defect de sept ventricular
E. Coarctaie de aort
360. 14. CS Apreciai care metod de tratament este indicaia absolut n coarctaia de aort:
361. A. intervenia chirurgical cu plastia aortei
362. B. administrarea remediilor -adrenoblocante
363. C. administrarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei
364. D. limitarea efortului fizic
365. E.administrarea inhibitorilor receptorilor de aldosteron
366. 15. CS Afirmai crui examen instrumental i se atribuie informativitatea primar n
diagnosticul malformaiilor congenitale de cord:
367. A.ECG
368. B.EcoCG
369. C. Tomografia computerizat a cordului
370. D. examenul prin rezonana magnetic nuclear a sistemului cardiovascular
371. E. radiografia toracelui
372.
373. Complement multiplu
374. Cm
375. 1. Indicai anomaliile anatomice caracteristice Tetralogiei Fallot :
376. A. Defect septal ventricular
377. B. Stenoz pulmonar
378. C. Defect septal atrial
379. D. Hipertrofia ventriculului drept
380. E. Dextropoziia aortei
381. Cm
382. 2. Indicai semnele clinice caracteristice n defectul septal interventricular cu debit mare:
A. Dispnee
B. Dificulti de alimentaie
C. Suflu diastolic
D. Deficit nutriional
E. Infecii respiratorii recurente
383. Cm
384. 3. Apreciai care din malformaiile congenitale de cord enumerate se
consider malformaii vasculare:
A. Anomalia Ebstein
B. Coarctaia de aort
C. Anomaliile arterelor coronariene
D. Anomalia arcului aortic
E. Ventricul unic
385. Cm
386. 4. Indicai factorii hemodinamici responsabili de evoluia natural a defectului septal
ventricular :
387. A. Dimensiunile defectului
388. B. Direcia untului interventricular
389. C. Localizarea defectului
390. D. Presiunea n artera pulmonar
391. E. Grosimea peretelui ventriculului stng
392. Cm
393. 5. Selectai criteriile ecocardiografice n canalul atrioventricular complet:
394. A. Defect septal atrial de tip ostium primum
395. B. Defect septal ventricular cu localizare nalt
396. C. Stenoza arterei pulmonare
397. D. Valv atrioventricular unic
398. E. Defect septal ventricular muscular
399. Cm
400. 6. Precizai malformaiile congenitale de cord cianogene:
401. A. Ventricul unic
402. B. Trunchiul arterial comun
403. C. Transpoziia de vase mari
404. D. Defect septal ventricular
405. E. Persistena canalului arterial
406. Cm
407. 7. Precizai aspectele clinice n coarctaia de aort de tip postductal (adult) :
408. A. Tensiunea arterial la membrele inferioare mai mic ca la membrele
superioare
409. B. Cianoz difuz
410. C. Hipertensiune arterial sistemic
411. D. Diminuarea pulsului la membrele inferioare
412. E. Tensiunea arterial la membrele inferioare mai mare dect la membrele
superioare
413. Cm
414. 8. Selectai malformaiile congenitale de cord cianotice cu hipervascularizare n circuitul
pulmonar :
415. A. Tetralogia Fallot
416. B. Transpoziia de vase mari necorectat (D transpoziie)
417. C. Defect septal atrial
418. D. Anomalia total de ntoarcere venoas pulmonar
419. E. Canal arterial persistent
420. Cm
421. 9. Precizai complicaiile postchirurgicale n malformaiile congenitale de cord cu unt
stnga dreapta :
422. A. Dereglrile de ritm cardiac i conductibilitate
423. B. Infecii respiratorii frecvente
424. C. unturile reziduale
425. D. Endocardita bacterian
426. E. Hemoragii intestinale
427. Cm
428. 10.Selectai ce semne/simptome caracterizeaz defectul septal interatrial mic :
429. A. Suflu continuu la focarul aortei
430. B. Asimptomatic
431. C. Suflu sistolic discret cu maximum de auscultaie la baza cordului
432. D. Zgomotul II dedublat
433. E. Dispnee de efort
434. 11. Precizai n care din patologiile enumerate mai jos se pot produce stri
sincopale:
435. A. Blocurile atrioventriculare de gradul II III
436. B. Coactaia de aort
437. C. cardiomiopatia hipertrofic
438. D. DSA mic
439. E. Foramen ovale patent
440. 12. Durerea toracic de origine cardiac se produce avnd ca substrat:
441. A. insuficiena coronarian
442. B. stenoza aortic strns
443. C. Corctaia de Ao
444. D. hipertensiune pulmonar
445. E. anomalii minore de cord
446. 13. Apreciai care teste invazive se aplic n unele cazuri n diagnosticul
malformaiilor cardiace congenitale :
447. A. coronaroangiografia
448. B. ventriculografia
449. C. biopsia endomiocardului
450. D. pericardiocenteza
451. E. EcoCG
452.
453. 14. Selectai malformaiile congenitale de cord cu evoluie
asimptomatic :
454. A. defect de sept interventricular mic <5 mm
455. B. defect de sept interatrial mic
456. C. stenoza larg a aortei
457. D. stenoza larg a arterei pulmonare
458. E. defect de sept interventricular cu defect mare
459. 15.Precizai malformaiile congenitale de cord cu evoluie sever :
460. A. anomaliile cianogene
461. B. defect de sept interatrial cu defect mare
462. C. defect de sept interventricular cu defect mare
463. D. coarctaia de Ao critic
464. E. foramen ovale patent 2-3 mm
465. 16. Selectai malformaiile congenitale de cord palide :
466. A. defectul de sept interatrial
467. B. transpoziia vaselor magistrale
468. C. drenaj venos aberant total
469. D. coarctaie de aort
470. E. defect de sept interventricular
471. 17.Apreciai malformaiile cardiace congenitale cianotice :
472. A. anomalia Ebtein
473. B. ventricul drept cu cale dubl de ieire
474. C. drenaj venos aberant total
475. D. stenoza aortei
476. E. stenoza arterei pulmonare
477. 18.Indicai care sunt anomaliile tractului de ieire din ventriculul stng :
478. A. stenoza aortic valvular
479. B. stenoza aortic supravalvular
480. C. stenoza pulmonar valvular izolat
481. D. stenoza ramurilor arterei pulmonare
482. E. coarctaia de aort
483. 19. Precizai care anomalii se refer la tractul de ieire din ventriculul
drept :
484. A. stenoza pulmonar valvular izolat
485. B. stenoza ramurilor arterei pulmonare
486. C. atrezia arterei pulmonare
487. D. tetralogia Fallot
488. E. anomalia Ebtein
489. 20. Enumerai anomaliile valvelor atrioventriculare :
490. A. stenoza mitral congenital
491. B. atrezia valvei tricuspide
492. C. anomalia Ebtein
493. D.originea anormal a marilor vase
494. E. Defectul septal atrial
495. 21.Indicai explorrile paraclinice recomandate n stenoza arterei
pulmonare :
496. A. examenul radiologic cardiopulmonar
497. B. EcoCG Doppler
498. C. cateterismul cardiac
499. D. angiografia
500. E. cicloergometria
501. 22. Precizai care sunt formele anatomice ale stenozei aortice congenitale :
502. A. stenoza aortic valvular
503. B. stenoza aortic supravalvular
504. C. stenoza subaortic
505. D. valva unicuspid
506. E. valva aortic tricuspid
507. 23. Indicai malformaiile cardiace cu unt stnga-dreapta :
508. A. defect de sept interatrial
509. B. defect de sept interventricular
510. C. defect septal aorto-pulmonar
511. D. canalul arterial permeabil
512. E. boala Ebtein
513. 24. Apreciai malformaiile congenitale cardiace complexe :
514. A. transpoziia complet a vaselor mari
515. B. drenajul venos pulmonar total
516. C. malpoziia cordului i situsului visceral
517. D.anomalia de ntoarcere a circulaiei venoase pulmonare
518. E. defect de sept ventricular
519. 25. Enumerai formele anatomice ale defectului septal atrial n funcie de
sediul defectului :
520. A. defect de sept interatrial tip ostium secundum
521. B. defect de sept interatrial tip ostium primum
522. C. defect de sept interatrial tip sinus venos
523. D. defect de sept interatrial tip sinus coronar
524. E. dehiscena a cuspei anterioare a valvei mitrale
525. 26. Diagnosticul diferenial al canalului arterial permeabil se efectueaz cu
urmtoarele patologii :
526. A. drenajul venos pulmonar aberant total
527. B. ruptura sinusului Valsalva
528. C. stenoza pulmonar periferic
529. D. fereastra aorto-pulmonar
530. E. defect de sept interatrial
531. 27.Precizai mecanismele fiziopatologice n Tetralogia Fallot :
532. A. fluxul dreapta- stnga n relaie cu gradul stenozei
533. B. rezistena vascular sistemic
534. C. mrimea defectului septal ventricular
535. D. poziia aortei
536. E. trabecule suplimentare n ventriculul stng
537. 28.Apreciai tabloul radiologic cardiopulmonar n Tetralogia Fallot :
538. A. cord normal sau mrit uor
539. B.inim n sabot
540. C. vascularizaie pulmonar redus
541. D. hipervascularizaie pulmonar
542. E. cord sub form sferic
543. 29. Selectai complicaiile postoperatorii ale Tetralogiei Fallot :
544. A. embolii
545. B. endocardit infecioas
546. C. boala vascular pulmonar obstructiv
547. D. unt dreapta-stnga
548. E. crize hipoxice
549. 30.Indicai factorii etiopatogenici n boala Ebtein :
550. A. insuficiena valvei tricuspide cu creterea presiunii n ventriculul drept
551. B. unt dreapta stnga prin defect de sept interatrial sau deschidrea
foramen ovale
552. C. reducerea funciei ventriculul drept i a fluxului pulmonar
553. D. aritmii
554. E. unt stnga-dreapta
555. 31.Precizai evoluia natural i prognosticul n cazul canalului
atrioventricular comun :
556. A. favorabil
557. B. nefavorabil
558. C. depinde de gradul untului stnga- dreapta
559. D. depinde de nivelul rezistenei vaselor pulmonare
560. E. depinde de gradul insuficienei valvelor atrioventriculare
561. 32. Indicai tipurile morfopatologice ale drenajului venos pulmonar
aberant total :
562. A. tipul supracardiac
563. B. tipul cardiac
564. C. tipul infracardiac
565. D. tipul mixt
566. E. tipul supradiafragmatic
567. 33. Selectai explorrile paraclinice de diagnostic recomandate n drenajul
venos aberant total la copii :
568. A. Examenul radiologic cardiopulmonar

569. B. EcoCG 2D i Doppler


570. C. cateterismul cardiac i angiografia selectiv
571. D. ECG
572. E. examenul RMN a sistemului cardiovascular
573. 34. Apreciai care tipuri morfopatologice de fereastr aortopulmonar
distingem :
574. A. comunicare circular ntre aorta ascendent i artera pulmonar
575. B. comunicare ovalar ntre aorta ascendent i artera pulmonar situat
la nivelul bifurcaiei arterei pulmonare
576. C.comunicare ovalar ntre aorta ascendent i artera pulmonar n cazul
originei arterei pulmonare drepte de la nivelul postero-lateral al aortei ascendente
577. D. anomalie a septului ce divide trunchiul arterial comun
578. E. anomalie a valvei mitrale
579. 35. Precizai care din preparatele enumerate mai jos sunt indicate n
terapia de suport al malformaiilor congenitale de cord palide complicate cu
insuficien cardiac congestiv :
580. A. IECA
581. B. inhibitorii receptorilor de aldosteron
582. C. diuretice
583. D. glicozide
584. E. opioide
585. 36. Apreciai care remedii sunt contraindicate n tratamentul de suport al
malformaiilor congenitale de cord cianogene :
586. A. Glicozide
587. B. IECA
588. C. diuretice
589. D. antagonitii de Ca
590. E. nitraii
591.
592.
593. Malformaiile congenitale de cord. Complement simplu
1. C
2. C
3. B
4. C
5. B
6. B
7. D
8. B
9. C
10.B
11.A
12.E
13.B
14.A
15.B
594.
595. Complement multiplu
1. A,B,D,E 12.A,B,C,D
2. A,B,D,E 13.A.B
3. B,C,D 14.A,B,C,D
4. A,B,C,D 15.A,B,C,D
5. A, B, D 16.A,D,E
6. A,B,C 17.A,B,C
7. A, C,D 18.A,B,E
8. B, D 19.A,B,C,D
9. A,C,D 20.A,B,C,D
10.B,C,D 21.A,B,C,D
11.A,B,C 22.A,B,C
23.A,B,C,D 31.B,C,D,E
24.A,B,C,D 32.A,B,C,D
25.A,B,C,D 33.A,B,C,E
26.A,B,C,D 34.A,B,C,D
27.A,B,C,D 35.A,B,C
28. A,B,C 36.A,D,E
29.A,B,C,D 37.
30.A,B,C,D
38.
39.

40. Tulburri cronice ale nutriiei la copii. Malnutriia.


41. COMPLIMENT SIMPLU
42.
1. Tabloul clinic al malnutriiei dobndite de gradul II nu include:
43. Apetitul sczut
44. Tolerana digestiv marit
45. Scaunul instabil
46. Turgorul tisular redus
47. Musculatura hipoton
48.
2. Selectai factorul care nu constituie o greeal alimentar calitativ n malnutriia dobndit:
A. Raie insuficient de proteine
B. Raie insuficient de glucide
C. Caren de lipide
D. Carena total de calorii
E. Numrul de alptri mrit
49.
3. Tabloul paraclinic al malnutriiei dobndite de gradul II nu include:
A. Secreia i aciditatea sucului gastric scade
B. Metabolismul bazal scade
C. Mobilitatea fagocitelor este redus
D. IgA secretorie scade
E. Activitate crescut a dizaharidazelor
50.
51.
4. Cauzele malnutriiei la copii sunt urmtoarele, n afar de:
A. Potenial caloric mic al alimentelor
B. Oferta alimentar insuficient
C. Tulburri de gluiie
D. Aport insuficient cantitativ, determinat de vomitri cronice
E. Suprasolicitarea de glucide
52.
5. Malnutriia congenital este consecina urmtorilor factori etiologici, n afar de:
A. Gestozele la mam
B. Influiena toxic a diferitor factori nocivi profesionali la mam i ft
C. Supraalimentaia mamei n timpul sarcinii
D. Boli cronice ale mamei
E. Alimentaia deficitar a mamei n timpul sarcinii
53.
6. Malnutriia dobndit poate fi consecina urmtoarelor malformaii congenitale, n afar de :
A. Pilorostenoz
B. Sindactilie
C. Megacolon
D. Atrezie a cilor biliare
E. Malformaii congenitale de cord
54.
55.
7. Malnutriia dobndit nu este consecina urmtorilor factori:
A. Alimentar
B. Infecii respiratorii recidivante
C. Malformaii congenitale de cord
D. Stare de stres a mamei cu copil ce se alimenteaz artificial
E. Anomalii enzimatice ereditare
56.
8. Infeciile respiratorii recidivante n malnutriie nu contribuie la:
A. Scdere a apetitului
B. Tulburri gastrointestinale
C. Cretere a cantitii de suc gastric
D. Scdere a activitii dizaharidazelor
E. Tulburri ale metabolismului
57.
9. Selectai care dintre cele enumerate nu este criteriu pentru aprecierea gradului de malnutriie
la sugari :
A. Dispariia treptat a esutului adipos subcutan
B. Indicele ponderal
C. Hipertrofia amigdalelor
D. Indicele de nutriie
E. Tabloul clinic
58.
10. Volumul alimentar pentru 24 ore n malnutriia de gradul I constituie:
A. 1/4 din masa real
B. 1/5 din masa real
C. 1/6 din masa real
D. 1/7 dina masa real
E. 1/8 din masa real
59.
11. La etapa de alimentaie minim n malnutriie, la 1 kg mas real a corpului, survin proteine:
A. 0,3-0,5 g/kg
B. 0,5-0,7 g/kg
C. 0,7-1,5 g/kg
D. 2,5-3,0 g/kg
E. 3,0-3,5 g/kg
60.
12. n debutul etapei II a dietoterapiei n malnutriii, la 1 kg mas real a corpului revin lipide:
A. 4,0-4,5 g/kg
B. 5,0-5,5 g/kg
C. 5,5-6,0 g/kg
D. 6,0-6,5 g/kg
E. 2,5-3,0 g/kg
61.
13. n debutul etapei a II-a a dietoterapiei n malnutriii, la 1 kg mas real a corpului, revin
glucide:
A. 10-11 g/kg
B. 11-12 g/kg
C. 12-13 g/kg
D. 13-15 g/kg
E. 16-17 g/kg
62.
14. La etapa a III-a a dietoterapiei n malnutriie, la 1 kg mas real a corpului revin, kkalorii:
A. 100-110 kkal/kg
B. 110-120 kkal/kg
C. 130-150 kkal/kg
D. 150-160 kkal/kg
E. 170-180 kkal/kg
63.
64.
65. 15.Selectai obiectivul principal n tratamentul malnutriiei de gr.I la copilul sugar:
66. A.Administrarea antibioticelor
67. B. Reechilibrarea hidro-electrolitic i acidobazic
68. C. Eliminarea erorilor dietetice
69. D. Recuperarea digestiv i nutriional
70. E. Hemotransfuzie
71.
72. 16. Selectai criteriul definitoriu pentru malnutriie dobndit de gradul II:
A. esutul adipos subcutan dispare pe abdomen i torace
B. Indicele nutriional egal cu 0,95-1,1
C. Indicele ponderal egal cu 0,76-0,61
D. Apetit redus
E. Tolerana digestiv redus
73.
17. Indicai semnul caracteristic tabloului clinic al malnutriiei de gr III:
A. esut adipos diminuat pe membre i trunchi
B. Indice nutriional 0,89-0,76
C. Indice ponderal sub 0,61
D. Dezvoltare neuromotorie i psihic normal
E. Toleran digestiv bun
74.
18. Precizai semnul caracteristic tabloului clinic al malnutriiei de gr.I:
A. Deficit ponderal 20%
B. Deficit ponderal 21-30%
C. Indice nutriional 0,75-0,61
D. Toleran digestiv prbuit
E. Hipotonie muscular
75.
19. Prezentai criteriul care nu semnific evaluarea malnutriiei:
A. Talie
B. Perimetrul braului mediu
C. Perimetrul toracic
D. pliul cutanat
E. Diminuarea lipidelor serice
76.
20. Exploararea de laborator de prima treapt n malnutriie este:
A. Hemoleucograma, hemoglobina, hematocritul
B. Concentraia hidrogenului n aerul expirat
C. Determinarea concentraiei vitaminelor n snge
D. Ecografia abdominal
E. Radiografia abdomenului
77.
78. COMPLIMENT MULTIPLU
79.
80.
1. Tabloul paraclinic al malnutriiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin:
A. Scderea secreiei i aciditii sucului gastric
B. Scderea metabolismului bazal
C. Scderea IgA secretorii
D. Creterea activitii dizaharidazelor
E. Reducerea mobilitii fagocitelor
81.
2. Greeli alimentare calitative ca factori etiologici ai malnutriiei dobndite:
A. Raie insuficient de glucide
B. Raie insuficient de proteine
C. Carena de lipide
D. Numrul de mese mrit
E. Folosirea preponderent a proteinelor vegetale
82.
3. Din greelile alimentare cantitative ca factor etiologic a malnutriiei dobndite fac parte:
A. Apetitul sczut la copil
B. Aportul insuficient cantitativ determinat de vomitri cronice
C. Hipogalactia la mam
D. Alimentaia artificial
E. Dereglrile de supt/deglutiie
83.
4. Criteriile de evaluare a gradului de malnutriie la sugar sunt:
A. Determinarea curbei ponderale
B. Evaluarea esutului adipos
C. Grosimea pliului tricipital
D. Indicele de nutriie
E. Troficitatea i tonusul muscular
84.
5. Malnutriia dobndit poate fi provocat de:
A. Alimentaie hipocaloric
B. Infecii recidivante i parazitoze intestinale
C. Malformaii congenitale ale tractului digestiv
D. Vaccinare profilactic
E. Enzimopatii ereditare
85.
6. Malnutriia dobndit (dup Gomez) i admis de OMS, n dependen de form, se clasific
ca:
A. Suspecie la malnutriie
B. Malnutriie protein-caloric
C. Malnutriie proteic
D. Malnutriie lipidic
E. Malnutriie primar
7. Tulburrile cronice ale strilor de nutriie la copiii sugari includ urmtoarele noiuni:
A. Staionare a curbei ponderale
B. Hipostatur
C. Paratrofie
D. Eutrofie
E. Icter muco-cutanat
86.
8. Modificrile adaptative ce se produc n organism n caz de malnutriie de gradul III sunt:
A. Insuficiena mecanismelor de reglare neuro-endocrin
B. Rezerve energetice reduse
C. Mobilizarea din ficat a a acizilor grasi liberi
D. Capacitate redus de adaptare antiinfecioas
E. Cretere statural exagerat
87.
9. Malnutriia de gradul III se caracterizeaz prin:
A. Deficitul masei corporale > 30%
B. Indicele ponderal sub 0,61
C. Indicele nutriional sub 0,71
D. Stagnarea n creterea taliei
E. esut adipos disparut pe membre i trunchi
88.
10. Tabloul clinic al malnutriiei dobndite de gradul III se caracterizeaz prin:
A. Apetit sczut pn la anorexie
B. Tolerana digestiv sczut
C. Scaun constipat
D. Tegumentele sunt pal-roze
E. Turgorul i elasticitatea tisular nu sunt schimbate
89.
11. Anamnesticul malnutriiei include:
A. Stabilirea antecedentelor infecioase la mam i copil
B. Modul n care a decurs sarcina
C. Alimentaia mamei nainte i n decursul sarcinii
D. Greutatea la natere a copilului
90. E. Anamnesticul nu are valoare n diagnosticul malnutriiei
91.
12. Pentru a stabili o diet corect n tratamentul malnutriiei la etapa de tatonare a toleranei
digestive este necesar de apreciat:
A. Cantitatea de hran pentru 24 ore
B. Numrul de mese
C. Hrana de baz
D. Cantitatea de lichid necesar pentru nlocuirea deficienei de hran
E. Complementul introdus la moment
92.
13. Elementele principale n tratamentul malnutriiei sunt:
A. Depistarea i lichidarea cauzelor ce au provocat malnutriia
B. Dietoterapia
C. Fermentoterapia
D. Vitaminoterapia
E. Antibioticoterapia
93.
14. Profilaxia malnutriiei prevede:
A. Supravegherea medical activ a sugarului
B. Meninerea alimentaiei naturale
C. Depistarea precoce i nlturarea defectelor alimentare
D. Diversificarea adecvat a alimentaiei naturale
94. E. Tratamentul medicamentos al malnutriiei
95.
96.
15. Malnutriia congenital este consecina urmtorilor factori etiologici:
A. Gestozele la mam
B. Influena toxic a diferitor factori nocivi profesionali asupra mamei
C. Alimentaia deficitar a mamei n timpul sarcinii
D. Bolile cronice ale mamei
E. Supraalimentaia mamei n timpul sarcinii
97.
98.
16. Precizai cantitatea n proteine, lipide, glucide i kkalorii la etapa a III a dietoterapiei n
malnutriie :
A. Proteine 4,0 g/kg/zi
B. Lipide 3-4-5 g/kg/zi
C. Glucide 10-15 g/kg/zi
D. Valoarea caloric 100 kcal/kg/zi
E. Valoarea caloric 150-200 kcal/kg/zi
99.
17. Pentru aprecierea gradului de malnutriie se utilizeaz urmtoarele criterii:
A. Factorul etiologic
B. Dispariia treptat a esutului adipos subcutan
C. Indicele ponderal
D. Indicele nutriional
E. Tabloul clinic
100.
18. Pentru malnutriia dobndit de gradul II sunt caracteristice urmtoarele semne:
A. Turgor sczut
B. Tolerana digestiv mrit
C. Apetit sczut
D. Scaun instabil
E. Hipotonie muscular
101.
19. Selectai factorii etiologici care induc malnutriia dobndit:
A. Miopie
B. ngrijire incorect
C. Infecii recidivante
D. Factori alimentari
E. Alimentaie hipoproteic
102.
20. Precizai care este parametrul paraclinic de laborator de prima necesitate n caz de
malnutriie:
103. A.Hemoleucograma
104. B.Determinarea AgHBs
105. C.Determinarea vitaminei B12 n snge
106. D.Coprocitograma
107. E.Determinarea sterilitii sngelui
108.
109. COMPLIMENT MULTIPLU
110.
111. 1. Selectai modificrile adaptive ce se produc n organismul copilului cu
malnutriie:
A. Nivel sczut de secreie a insulinei serie
B. Inhibare a hormonului tirioidian i a somatomedieni-C
C. Absorbie deficitar de fier
D. Sporire a nivelului seric de cortizol
E. Excitare a sistemului nervos central
112.
113. 2.Selectai factorii socio-economici ce induc tulburrile cronice de nutriie la
sugari:
A. Venitul familial sczut
B. Diversificarea adecvat a alimentaiei conform vrstei
C. ngrijirea incorect a copilului
D. Obiceiuri vicioase ale mamei (alcoolism, tabagism)
E. Educaia sanitar inadecvat n familie
114.
115. 3.Precizai care sunt mecanismele patogenetic ale malnutriiei dobndite:
A. Reducerea secreiei de uree
B. Carena global, proteic i caloric afecteaz rezerva energetic din esutul adipos
C. Perturbarea glicogenogenezei i derivarea glucozei din aminoacizi
D. Scderea toleranei digestive
E. Mecanisme neuro-endocrine pstrate
116.
117. 4.Selectai modificrile hepatice n malnutriia sever:
118. A. Hipoalbuminemie
119. B. Infiltraie grsoas a ficatului
120. C. Pierderi urinare de K, P, Zn, Mg
121. D. Sintez sczut de lipoproteine
122. E. Edeme periferice hipoproteice
123.
124. 5.Anemia nutriional n malnutriie este condiionat de urmtoarele
tulburri:
125. A. Absorbia deficitar de fier
126. B. Sinteza insuficient de hemoglobin
127. C. Scderea depozitelor medulare de fier
128. D. Infeciile recidivante
129. E.Perturbarea metabolizmului lipidelor
130.
131. 6. Selectai mecanismele adaptive ale modificrilor endocrine n malnutriie:
132. A. Utilizarea energiei endogene
133. B.Meninerea funciilor vitale
134. C.Inhibarea cheltuielilor neeseniale de energie endogen
135. D. Diminuarea preceselor metabolice
136. E.Imunitate IgA secretorie normal
137.
138. 7. Selectai fazele evolutive ale malnutriiei:
139. A. Debut
140. B.Progresare
141. C.Stabilizare
142. D.Convalescen
143. E. Reacutizare
144.
145. 8. Precizai factorii exogeni ai malnutriiei:
146. A.Alimentar
147. B.Infecios
148. C.Toxicc
149. D.Tulburri endocrine
150. E. Enzimopate
151.
152. 9. Malnutriia proteic (Kwashiorkor) se caracterizeaz prin:
153. A.Dezechilibru al balanei azotate
154. B.Caren selectiv de proteine
155. C.Stagnare a curbei ponderale dup nrcare
156. D. Distrofie edematoas
157. E.Curb ponderal normal
158.
159. 10.Selectai formele particulare de malnutriie:
160. A.Marasmul
161. B.Distrofia de finoase
162. C.Distrofia de rzboi
163. D.Malnutriia rezultat din enteropatia exudativ
164. E.Stagnare ponderal n rezultatul intoleranei la lactoz
165.
166. 11.Criteriile antropometrice de evaluare a malnutriiei includ determinarea:
167. A.Greutii corporale
168. B.Taliei
169. C.Perimetrului braului mediu
170. D. Perimetrului toracic
171. E.Perimetrului abdominal
172.
173. 12.Selectai criteriile biologice de evaluare a malnutriiei:
174. A. Hiperamilazemie
175. B.Anemie carenial
176. C.Diminuarea proteinelor, lipidelor, glicemiei
177. D.Rahitizm
178. E.Imunodeficien
179.
180. 13. Selectai metodele diagnostice instrumentale pentru confirmarea
malnutriiei de gradul II:
181. A. Examinarea baritat sau pe gol a abdomenului
182. B. Gastroscopia
183. C. Biopsia mucoasei jejenale
184. D. Tomografia abdominal
185. E. Determinarea radiologic a vrstei osoase
186.
187.
188. 14. Selectai cu care maladii se va efectua diagnosticul difereniat n
malnutriie:
189.
190. A.Limfangioectazia intestinal
191. B.Anomalii cromosomiale congenitale
192. C.Galactozemia comgenital
193. D. Celiachia
194. E.Gastroduodenita cronic
195.
196. 15. Selectai factorii ce determin severitatea malnutiiei:
197. A.Genul pacientului
198. B.Vrsta la care a debutat malnutriia
199. C.Gradul malnutriiei
200. D. Prezena maladiilor cronice asociate
201. E. Anemia feripriv de gradul III
202. 16. Selectai factorii ce contribuie la tulburrile secundare de cretere a
copilului:
203. A.Nanizmul hipofizar
204. B.Insuficiena cronic respiratorie
205. C.Lipidozele
206. D. Fibroza chistic
207. E.Dischinezia hipomotoric a veziculei biliare
208.
209. 17. Selectai principiile de tratament n malnutriia sugarului:
210. A.Terapia igieno-dietetic
211. B.Reechilibrarea hidro-electrolitic
212. C.Echilibrarea acidozei metabolice
213. D. Antibioticoterapia
214. E.Detoxifierea extracorporal
215.
216.
217. 18. Indicai obiectivele principale al terapiei n malnutriie:
218.
219. A.Recuperarea toleranei digestive
220. B.Individualizarea tratamentului conforn etiologiei malnutriiei
221. C.Reechilibrarea hidro-electrolitic i a mineralelor
222. D. Tratament dietetic etapizat reeind din stadiul evolutiv al malnutriiei
223. E. Antibioticoterapia
224.
225. 19. Indicai formulele dietetice recomendate n malnutriie:
226. A.Lapte delactozat i parial delactozat
227. B. Amestec lactat adaptat
228. C.Lapte integru
229. D.Lapte pentru prematuri i pentru copii cu greutate mic la natere
230. E.Hidrolizate de protein
231.
232.
233. 20. Precizai metodele paraclinice i instrumentale necesare pentru
confirmarea diagnosticului de malnutriie:
234.
A. Nivelul seric al amilazei i lipazei
B. Determinarea n urin a nivelului Ca, fosforului
C. Ecografia abdominal
D. Examinarea histologic a mucoasei intestinale
E. Tomografia craniului
235.
236. Rspunsuri. Malnutritia copii.
237.
238. Complementul simplu
1. B
2. E
3. E
4. B
5. E
6. C
7. B
8. D
9. C
10. C
11. B
12. C
13. A
14. B
15. C
16. C
17. C
18. A
19. D
20. A
239.
240.
241. Complementul multiplu
242.
1. ACDE
2. ABCE
3. ABCE
4. ABCD
5. ABCE
6. BC
7. ABCD
8. ABCD
9. ABCD
10. ABCD
11. ABCD
12. ABCD
13. ABCD
14. ABCD
15. ABCD
16. ABCE
17. ABCE
18. ACDE
19. BCDE
20. BCDE
21. ABCD
22. ACDE
23. ABCD
24. ABDE
25. ABC
26. ABCD
27. ABCD
28. ABC
29. ABCD
30. BCDE
31. ABCD
32. BCDE
33. ABCE
34. ABCD
35. BCDE
36. ABCD
37. ABC
38. ABCD
39. ADE
40. ABCD
243.
244.
245. Pielonefrita la copii.
246. Complement simplu
1. C 11.E
2. A 12.D
3. C 13.E
4. D 14.D
5. C 15.A
6. B 16.A
7. B 17.E
8. C 18.C
9. A 19.C
10.B 20.E
247.
248.
249. Complement multiplu
1. A,B,C,D 8. A,C
2. A,C,D,E 9. A,B,D
3. A,B,C 10.A,B,C
4. A,D,E 11.A,B,E
5. A,B,C 12.B,D,E
6. A,B,C,D 13.B.D.E
7. A,C,D 14.A,B,C,E
15.B,D 30.A,B
16.A,B,C 31.A,B,C
17.A,B,E 32.A,B,C
18.C,D,E 33.A,B,C
19.A,B,C,E 34.A,B,C,D
20.A,B,C,E 35.B,C,D
21.A,B,C,D 36.A,B,C
22.A,B,C 37.A, B, C, D
23.A,D,E 38. A, B, C,D
24.A,B,D 39. A, B, C, D
40. A, B, C
25.A,B
250.
26.A,B,D,E 251.
27.A,B 252.
28.A,B,C,D 253.
29.A,B,C
254. Pielonefrita la copii
255. 1. Cs Marcai principalul factor etiologic care favorizeaz afectarea renal n primii
ani de via la copii:
a. e.coli
b. proteus
c. staphylococus
d. mycoplasma
e. bacterii forma L
256.
257. 2. Cs Selectai prin ce se caracterizeaza evolu ia latent a pielonefritei cronice la
copii:
258. a.leucociturie recidivant
259. b.sindrom febril prelungit
260. c.piurie
261. d.reacii purulente locale
262. e.oc toxico-infecios
263.
264. 3. Cs Tabloul clinic al pielonefritei la copii nu include:
265. a.frisoane
266. b.dureri lombare
267. c.incotenen urinar
268. d.febr
269. e.piurie
270.
271. 4. Cs Selectai durata tratamentului de atac n primul puseu de pielonefrit la copii:
272. a.4-7 zile
273. b.5-10 zile
274. c.10-15 zile
275. d.14-21 zile
276. e.20-30 zile
277.
278. 5. Cs Alegei sindromul principal clinic n pielonefrita la copii de vrst fraged:
279. a.sindromul astenic
280. b.sindromul disuric
281. c.sindromul dispeptic
282. d.sindromul hipertensiv
283. e.sindromul neurovegetativ
284.
285. 6. Cs Stabilii metoda screening n diagnosticul pielonefritei la copii:
286. a.cistografia i urografia intravenoas
287. b.ecografia rinichilor i vezicii urinare
288. c.scintigrafia rinichilor i urografia intravenoas
289. d.tomografia computerizat
290. e.cistoureteroscopia
291.
292. 7. Cs Selectai cauza de dereglare a pasajului urinar la copii:
293. a.reflux vezico-renal
294. b.cistita
295. c.nefroptoza
296. d.vezic urinar neurogen
297. e.nefrolitiaz
298.
299. 8. Cs O fetia n vrst de 5 ani, anterior sntoas, este diagnostificat cu
pielonefrita acuta. Care indice de laborator nu se utilizeaz pentru diagnostic la moment:
300. a.creatinina
301. b.sumarul urinei
302. c.colesterolul seric
303. d.urocultura
304. e.proba Niciporenco
305.
306. 9. Cs Selectai afirmaia corect referitor la pielonefrita acut la copii:
307. a.inflamaia esutului interstiial renal
308. b.inflamaia mucoasei vezicii urinare
309. c.inflamaia glomerular
310. d.inflamaia tubular
311. e.inflamaia ureterelor
312.
313. 10. Cs Selectai investigaia obligatorie n enurezis la copii:
314. a.biopsia renal
315. b.cistografia
316. c. tomografie computerizat a rinichilor
317. d.scintigrafia renal
318. e. urografia intravenoas
319.
320. 11. Cs Selectai care este nivelul bacteriuriei semnificative n pielonefrit la copii:
321. a.50000 coloniii n 1ml.de urin
322. b.10000 colonii n 1 ml.de urin
323. c.40000 colonii n 1 ml.de urin
324. d.lipsa creterii microbiene
325. e.100000 colonii n 1 ml.de urin
326.
327. 12. Cs Indicai caracterul leucocituriei n pielonefrita bacterian la copii:
328. a.limfocite
329. b.monocite
330. c.eozinofile
331. d.neutrofile
332. e.nu are semnificaie
333.
334. 13. Cs Marcai durata de dispensarizare a copiilor dup un episod de pielonefrita
acut:
335. a.1 an
336. b.2 ani
337. c.3 ani
338. d.4 ani
339. e.5 ani
340.
341. 14. Cs Selectai la ce vrsta se scot de la evidena dispanseric bolnavii cu pielonefrit
cronic secundar:
342. a.dup vrsta de 10 ani
343. b.dup vrsta de 15 ani
344. c.dup vrsta de 18 ani
345. d.nu se scot de la eviden
346. e.dup vrsta de 17 ani
347.
348. 15. Cs Precizai frecvena supravegherii de ctre nefrolog a copiilor care au suferit de
pielonefrit:
349. a.o dat la 3 luni
350. b.o dat la 5 luni
351. c.nu se efectueaz supravegherea
352. d.o dat la 1 an
353. e.o dat la 2 saptamni
354.
355. 16. Cs Selectai metoda de investigaie care poate favoriza ptrunderea infeciei n
rinichi la copii?
356. a.cateterizarea vezicii urinare
357. b.puncia pleural
358. c.biopsia hepatic
359. d.examenul ginecologic
360. e.cateterizarea venei periferice
361.
362. 17. Cs La ecografia renal din cadrul pielonefritei nu se determin la copii:
363. a.rinichi mrii n dimensiuni
364. b.parenchim hiperechogen
365. c.parenchim edemaiat
366. d.dilatarea sistemului pielo-caliceal
367. e.urin rezidual dup micie
368.
369. 18. Cs Selectai care este varianta normal a pH-ului urinar la copii:
370. a.slab alcalin
371. b.puternic alcalin
372. c.slab acid
373. d.puternic acid
374. e.neutr
375.
376. 19. Cs Alegei care indice al analizei generale a sngelui se modific n cadrul
pielonefritei acute la copii?
377. a.hemoglobina
378. b.eozinofilele
379. c.VSH
380. d.indicele de culoare
381. e.glucoza
382.
383. 20. Cs Marcai contraindicaia pentru efectuarea urografiei intravenoase la copii:
384. a.leucociturie
385. b.colic renal
386. c.traum abdominal
387. d.modificri la ecografia renal
388. e.anurie
389.
390. Complement multipli
391. 1.Cm Selectai agenii cauzali ai pielonefritei la copii?
392. a.e.coli
393. b.chlamidiile
394. c.candida albicans
395. d. infecia micoplasmatic cu Mcoplasma hominis
396. e. infecia micoplasmatic cu M.tuberculosis
397.
398. 2. Cm Marcai factorii de protecie local a aparatului reno-urinar la copii:
399. a.prezena IgA n urin
400. b.nivelul crescut a pH-ului
401. c.nivelul redus a pH-ului
402. d.fluctuaiile osmolaritii
403. e.uroproteina Tamm-Horsfall
404.
405. 3. Cm Indicai principalele ci de ptrundere a infeciei n rinichi la copii:
406. a.urogenital
407. b.hematogen
408. c.limfogen
409. d.aerogen
410. e.endogen
411.
412. 4. Cm Selectai semnele clinice caracteristice pentru pielonefrita acut la copii:
413. a.febra>38C, frison
414. b.miciuni sensibile
415. c.polachiurie
416. d.semne de intoxicaie
417. e.dureri lombare
418.
419. 5. Cm Indicaiile pentru efectuarea scintigrafiei renale la copii sunt urmtoarele:
420. a.infecii a tractului urinar recidivante
421. b.infecii a tractului urinar atipice la vrsta sub 3 ani
422. c.dup 4-6 luni de la un epizod acut de infecie a tractului urinar
423. d.aghenezia renal
424. e.epizod acut a infeciei de tract urinar
425.
426. 6. Cm Tabloul clinic al pielonefritei la copii include urmtoarele simptoame:
427. a.febr
428. b.frisoane
429. c.dureri abdominale
430. d.dureri lombare
431. e.dizurie
432.
433. 7. Cm Precizai maladiile sub masca cror evolueaz pielonefrita acut la copii?
434. a.apendicita acut
435. b.pancreatita acut
436. c.infecie viral acut
437. d.infecie intestinal
438. e.colecistit acut
439.
440. 8. Cm Selectai testele de laborator obligatorii n diagnosticul pielonefritei acute la
copii?
441. a.analiza general a sngelui
442. b.enzimodiagnostica
443. c.analiza general a urinei
444. d.investigarea urinei la infecii oportuniste
445. e.investigarea statutului imun
446.
447. 9. Cm Marcai investigaiile de laborator suplimentare n diagnosticul pielonefritei
acute la copii sunt?
448. a.proba Zimnikii
449. b.analiza sngelui pentru identificarea de R-proteine
450. c.morfologia sedimentului urinar
451. d.testul lizocimic
452. e.analiza general a urinei
453.
454. 10. Cm Selectai investigaiile instrumentale obligatorii n diagnosticul pielonefritei
acute la copii sunt:
455. a.monitorizarea tensiunii arteriale
456. b. ultrasonografia renal
457. c.urografia intravenoas
458. d.cistometria
459. e.cistografie micional
460. 11. Cm Selectai modificrile de laborator caracteristice pielonefritei la copii:
461. a.reacia inflamatorie a sngelui
462. b.modificarea sedimentului urinar
463. c.scderea nivelului proteinei C reactive n snge
464. d.hipogamaglobulinemie
465. e.scderea densitii relative a urinei
466.
467. 12. Cm Selectai modificrile sedimentului urinar caracteristice n pielonefrita acut
la copii:
468. a.bacteriurie < 50.000 colonii/ml
469. b.bacteriurie > 100000 colonii/ml
470. c.proteinurie > 1gr/l
471. d.proteinurie < 1gr/l
472. e.leucociturie cu character neutrophil > 50%
473.
474. 13. Cm Dereglarea strii funcionale a rinichilor de tip tubulointerstiial are loc prin:
475. a.creterea osmolaritii
476. b.scderea osmolaritii
477. c.scderea densitii relative
478. d.creterea densitii relative
479. e.scderea indicilor acidoamoniogenezei
480.
481. 14. Cm Enumerai complicaiile pielonefritei la copii:
482. a.carbuncul renal
483. b.nefrita apostomatoas
484. c.nefrolitiaza
485. d.sindrom Alport
486. e.necroza papilar
487.
488. 15. Cm Selectai criteriile de spitalizare a copiilor cu pielonefrit acut:
489. a.forme medii ale pielonefritei acute
490. b.pielonefrita acuta asociat cu alte maladii n acutizare
491. c.pielonefrit acut la copii cu vrsta 10-15 ani
492. d.pielonefrita acuta la copiii primelor luni de via
493. e.forme uoare ale pielonefritei nsoite de febr
494.
495. 16. Cm Enumerai metodele diagnostice paraclinice care confirm diagnosticul de
pielonefrit la copii:
496. a.urografia intravenoas
497. b.scintigrafia renal
498. c.ultrasonografia renal
499. d.radiografia cutiei toracice
500. e.cistoscopia
501.
502. 17. Cm Alegei factorii de risc n dezvoltarea pielonefritei la copii:
503. a.focare cronice de infecie
504. b.infecii intercurente frecvente
505. c.anemie carenial
506. d.gastroduodenita acut
507. e.vulvovaginitele i cistitele
508.
509. 18. Cm Selectai manifestrile clinice caracteristice pielonefritei la copiii de vrsta
fraged:
510. a.sindromul dizuric
511. b.durere suprapubian
512. c.sindromul febril prelungit
513. d.sindromul dispeptic
514. e.sindromul toxico-infectios generalizat
515.
516. 19. Cm Selectai factorii de risc locali n dezvoltarea pielonefritei la copii:
517. a.hidronefroza
518. b.urolitiaza
519. c.tumoare renal
520. d.sindromul Alport
521. e.polichistoza renal
522.
523. 20. Cm Selectai maladiile cu care este necesar de efectuat diagnosticul diferen ial n
pielonefrita acut la copii:
524. a.glomerulonefrita
525. b.tuberculoza renal
526. c.cistita
527. d.bronita acut
528. e.apendicita acut
529.
530. 21. Cm Msurile curative generale n pielonefrita acut necomplicat la copii includ:
531. a.repaos la pat 1-2 zile dup normalizarea febrei
532. b.aport crescut de lichide
533. c.limitarea produselor cu surplus de proteine, substane extractive
534. d.respectarea regimului micii regulate
535. e.cotrimoxazol
536.
537. 22. Cm Tratamentul pielonefritei acute complicate la copii include:
538. a.terapie antibacterian
539. b.perfuzii intravenoase
540. c.nitrofurane
541. d.imunosupresoare
542. e.dezagregante
543.
544. 23. Cm Selectai simptoamele clinice tipice n pielonefrita la copii dup vrsta de 3
ani:
545. a.dureri abdominale
546. b.disurie
547. c.diaree
548. d.sindrom toxic-infecios generalizat
549. e.frison
550.
551. 24. Cm Enumerai factori de care depinde gradul de expresivitate a simptomelor n
pielonefrita acut la copii?
552. a.patologii concomitente
553. b.vrsta copilului
554. c.gradul de dezvoltare fizic a copilului
555. d.factori de predispunere ereditar
556. e. greutatea copilului
557.
558. 25. Cm Marcai semnele clinice a pielonefritei obstructive la copii?
559. a.creterea constant a temperaturii
560. b.apariia durerilor acute n zona lombar afectat
561. c.lipsa febrei
562. d.intensificarea durerii n zona lombar la miciune
563. e.lipsa durerilor
564.
565. 26. Cm Enumerai factorii predispozani antenatali n dezvoltarea pielonefritei la
copii:
566. a.nefropatia sarcinei
567. b.pielonefrit cronic
568. c.dermatit alergic acut
569. d.infecii intercurente frecvente
570. e.focare cronice de infecii la gravide
571.
572. 27. Cm Enumerai modificrile prezente n analiza general a sngelui la copii cu
pielonefrit acut:
573. a.creterea VSH
574. b.leucocitoz
575. c.eozinofilie
576. d.creterea hemoglobinei
577. e.scderea numrului de trombocite
578.
579. 28. Cm Marcai indicaiile pentru cistografia micional la copii:
580. a. enureza dup vrsta de 3-5 ani
581. b incontinen diurn de urin
582. c. infecia urinar recidivant
583. d. rinichi afuncional
584. e. dureri lombare unilaterale
585.
586. 29. Cm Enumerai indicaiile pentru efectuarea metodelor radiologice de cercetare a
cilor urinare la copii:
587. a.colic renal
588. b.pielonefrita
589. c.traume abdominale
590. d.apendicit acut
591. e.hipersensibilitate la preparatele de iod
592.
593. 30. Cm Selectai durata de administrare a chimioterapicelor n infecii a cilor
urinare la copii:
594. a.3-6 luni n infecii a cilor urinare recidivante neobstructive
595. b. 6-12 luni sau pn la momentul rezolvrii chirurgicale
596. c.1 lun
597. d.2 sptmni
598. e.2 luni
599. 31. Cm Selectai prin ce se caracterizeaz sindromul urinar n cadrul pielonefritei
acute la copii:
600. a. leucociturie
601. b.bacteriurie>100 000 colonii/ml. urin
602. c.scderea densitaii urinare
603. d. proteinuria > 3,0 g/l
604. e.eritrociturie
605.
606. 32. Cm Indicai chimioterapicele urinare cel mai frecvent utilizate n infec iile
tractului urinar la copii:
607. a.cotrimoxazol
608. b.nitrofurantoin
609. c.acid nalidixic
610. d.eritromicina
611. e.ciprofloxacina
612.
613. 33. Cm Pentru terapia oral a infeciilor tractului urinar la copii se utilizeaz:
614. a.acid nalidixic
615. b.cefuroxima
616. c.cefixim
617. d.penicilina
618. e.gentamicina
619.
620. 34. Cm Spitalizarea copiilor cu infecia tractului urinar se efectueaz n urmtoarele
situaii:
621. a.vrsta < 6 luni
622. b.nu accept lichid per os
623. c.stare toxic
624. d.obstrucie urinar
625. e.stare medie
626.
627. 35. Cm Selectai criteriile de eficacitate a terapiei antibacteriene la copii cu
pielonefrita acut:
628. a.ameliorarea clinic n decurs de 5-7 zile de la iniierea tratamentului
629. b.diminuarea sau dispariia leucocituriei la a 2-3 zi de la iniierea tratamentului
630. c.urina devine steril la 24-48 ore
631. d.ameliorarea clinic n primele 24-48 ore de la iniierea tratamentului
632. e.agravarea tabloului clinic dup 24 ore de la iniierea tratamentului
633.
634. 36. Cm Indicai obiectivele terapiei infeciei de tract urinar la copii:
635. a.sterilizarea urinei
636. b.prevenirea diseminrii infeciei
637. c.reducerea probabilitii lezrii rinichiului
638. d.indentificarea agentului patogen
639. e.tratamentul infeciilor intercurente
640.
641. 37. Cm Selectai factorii favorizani ai infeciei urinare la copii:
642. a.tumori ale cilor urinare
643. b.imaturitatea i dereglarea diferenierii esutului renal
644. c.reflux vezico-renal
645. d.nefroptoza
646. e.fosfat-diabetul
647.
648. 38. Cm Pentru profilaxia infeciilor tractului urinar la copii sunt utilizate:
649. a.acid nalidixic
650. b.co-trimaxozol
651. c.metenamicin
652. d.nitrofurantoin
653. e.ampicilina
654.
655. 39. Cm Eficacitatea antibioticoterapei n pielonefrit la copii este n funcie de:
656. a.activitatea inflamaiei bacteriene
657. b.caracterul microflorei bacteriene
658. c.pH-ul urinei
659. d.meninerea diurezei i a altor funcii renale
660. e.vrsta copilului
661.
662. 40. Cm Marcai contraindicaiile pentru efectuarea urografiei intravenoase la copii:
663. a.ocul
664. b.vicii cardiace decompensate
665. c.oliguria
666. d.pielonefrita cronic
667. e.colica renal
668.
669.
670. Pneumonia comunitar la copii. Complement simplu
671. Cs
672. 1 Selectai opiunea care nu este variant clinic-morfologic a pneumoniei comunitare la
copil?
A Pneumonia lobular (bronhopneumonie)
B Pneumonie franc-lobar (lobar)
C Pneumonie segmentar
D Pneumonie interstiial
E Pneumonia cronic
673. Cs
674. 2. Care stadiu patogenic nu caracterizeaz evoluia pneumoniei pneumococice la copii:
675. A. Laten
676. B. Rezoluie
677. C. Hepatizare cenuie
678. D. Hepatizare roie
679. E. Congestie
680. Cs
681. 3. Indicai simptomul clinic specific pentru pneumonia acut necomplicat la copii:
682. A. Expir prelungit nsoit de geamt
683. B. Accentuarea zgomotelor respiratorii
684. C. Majorarea excursiilor respiratorii n zona afectat
685. D. Raluri uscate sibilante difuze
686. E. Raluri umede buloase mici i crepitante localizate, ce nu dispar la tuse
687. Cs
688. 4. Selectai factorul etiologic n pneumonia franc-lobar la copii:
689. A. Staphilococcus aureus
690. B. Bacilul haemofilus
691. C. Klebsiella pneumoniae
692. D. Streptococcus hemolitic
693. E. Streptococcus pneumoniae
694. Cs
695. 5. Diagnosticul definitiv in pneumonia comunitar la copii ca regul se stabilete n baza:
696. A. Scintigrafiei pulmonare
697. B. Spirograifiei
698. C. Bronhoscopiei
699. D. Radiografiei cutiei toracice
E Bronhografiei pulmonare
700. Cs
701. 6. Care semn nu este caracteristic pentru pneumonia segmentar:
702. A. Se afecteaz unul sau cteva segmente
703. B. Tabloul clinic cu expresivitate general minor
704. C. Wheezing-ul este caracteristic
705. D. Deseori evolueaz cu component atelectatic
706. E. Radiologic se vizualizeaz printr-o opacitate de form triungiular cu baza spre hil
707. CS
708. 7. Diagnosticul etiologic concludent al pneumoniei comunitare se stabilete n baza:
A. Microscopiei sputei
B. Explorrilor bacteriologice calitative a sputei
C. Explorrilor bacteriologice cantitative a sputei
D. Imunofluorescenei sputei
E. Investigaiilor imunologice celulare
709. CS
710. 8. Care este mecanismul de infectare n pneumonia comunitar la copii?
A. Aerogen
B. Limfogen
C. Ascendent
D. Pleural
E. Mediastinal
711. CS
712. 9. Antibioticul de elecie n pneumonia comunitar la copilul mic este:
A. Amicacina
B. Biceptol
C. Amoxicilina
D. Doxaciclina
E. Tetraciclina
713. CS
714. 10. Care este durata optimal a antibioticoterapiei la copil cu pneumonie comunitar
necomplicat?
A. 1 zi dup normalizarea temperaturii
B. 3 zile dup normalizarea temperaturii
C. 5 zile dup normalizarea temperaturii
D. Pn la dispariia tusei
E. Pn la rezorbie total a opacitilor pulmonare
715. CS
716. 11. Pneumonia atipic este de regul produs de:
A. Haemophilus influenzae
B. Mycobacterium tuberculosis
C. Mycoplasma pneumoniae
D. Streptococcus pneumoniae
E. Pseudomonas aeruginosa
717. CS
718. 12. Tratamentul de prima alegere n pneumonia atipic la copil este cu:
A. Macrolide
B. Cefalosporine gen. II
C. Cefalosporine gen. III
D. Aminoglicozide
E. Aminopeniciline
719. CS
720. 13. Administrarea antibioticelor n pneumonia comunitar necomplicat la copil este:
A. Intramuscular
B. Intravenos
C. Calea oral
D. Intrarectal
E. Intrapleural
721. CS
722. 14. Devierea mediastinului spre partea afectata se observa in:
A) hemotorax
B) pneumotorax
C) hidropneumotorax
D) emfizem lobar
E) atelectazie pulmonar

15. Care investigaie instrumentar este necesar de a indica pacientului pentru confirmarea
diagnosticul de pneumonie:
723. A) spirografia
B) bronhografia
C) radiografia pulmonar
D) PEF-metria
724. E) scintigrafia pulmonar

16. Indicaia crui antibiotic este mai recomandat n pneumonia cu Mycoplasma:


A) azitromicina
B) cefatoxim
C) tetraciclin
D) ampicilin
725. E) cefalexin

17. Cel mai frecvent agent patogen atipic declanator de pneumonie la copiii de vrsta colar
mare i adolescenei, este:
A) legionella
B) Pneumocist
C) citomegalovirus
D) Toxoplasma
E) mycoplasma

18. Pneumonia comunitar la copiii cu vrsta cuprins ntre 1 i 5 ani este mai rar determinat de:
726. A) Pseudomonas aeruginosa
B) pneumococ
C) micoplasme
D) Haemophilus influenzae
E) Klebsiella

727. 19. n tratamentul pneumoniei cu Haemophilus influenzae, productoare de beta-lactamaz,


este recomandabil s se utilizeze:
A) fenoximetilpenicilin
B) amoxicilina n combinaie cu acid clavulanic
C) amoxicilin
D) ampicilin
728. E) macrolide

20. Durata optim a tratamentului cu antibiotice din grupul penicilinelor n pneumonie este:
A) pn la de normalizarea temperaturii
B) pn la resorbia total a infiltratului n plmn
C) pn la normalizarea VSH
D) dinamic clinic pozitiv i 2-5 zile de temperatur normal
729. E) rd comun al medicului cu pacientul
730.
731. 21. Pentru care pleurezie este caracteristic: 80% limfocite, 15% neutrofile, 5% eritrocite?
A) purulent
B) seroas
C) hemoragic
D) sero-hemoragic
732. E) fibrinoas

22. Cauza cea mai probabil a pleureziei la un copil de 3 ani, n lichidul pleural al cruia
predomin neutrofilele:
A) etiologie bacterian nespecific
B) tuberculoza
C) cancer pulmonar
D) bronit obstructiv
733. E) viral

23. Care pneumonie poate fi atribuit strii de imunodeficien:


A) pneumococic
B) stafilococic
C) cu micoplasma
D) pneumocistic
734. E) viral

Complement multiplu
735.
736. Cm
737. 1. Criteriile de diagnostic a pneumoniei comunitare la copil dup OMS, recomandate
pentru sectorul primar sunt:
A Tusea
B Tahipnee
C Prezena sindromului bronhoobstructiv
D Tirajul intercostal i substernal
E Refuz la supt
738. Cm
739. 2. Factori de risc pentru producerea pneumoniei comunitare la copilul mic sunt:
A Malnutriia
B Strile imunocompromise
C Alimentaia artificial
D Rahitismul
E Prematuritatea
740. Cm
741. 3. Pentru pneumonia comunitar la copilul mic sunt caracteristice:
A Dispnee n lipsa sindromului obstructiv
B Bti preinspiratorii ale aripilor nazale
C Raluri umede buloase mici localizate
D Emfizem pulmonar
E Tirajul
742. Cm
743. 4. Semnele clinice ce caracterizeaz o pneumonie interstiial sunt:
A Semnele clinice caracteristice infeciei virale respiratorii inferioare
B Tiraj intercostal i substernal
C Examen fizic pulmonar redus
D Respiraie diminuat
E Raluri crepitante localizate
744. Cm
745. 5. Ce afirmaii pentru pleureziile metapneumonice la copii sunt corecte:
A Se dezvolt concomitent cu procesul pulmonar inflamator
B Pleurezia se dezvolt la a 2-3-a sptmn de la debutul pneumoniei
C Exudatul pleural este seros-fibrinos
D n hemoleucogram se constat leucocitoz marcat, hiper - VSH
E Complexele imunocirculante la valori majorate
746. Cm
747. 6. In pneumoniile comunitare la copil, cei mai frecventi ageni patogeni sunt:
748. A. Streptococcus pneumoniae
749. B. Haemophilus influenzae
750. C. Mycoplasma pneumoniae
751. D. Enterobacteriile
752. E. Pseudomonas aeruginosa
753. Cm
754. 7. Sindromul de condensare pulmonar din pneumonia comunitar se manifest prin:
755. A. Raluri ronflante bilateral, difuze
756. B. Submatitate localizat
757. C. Expir prelungit
758. D. Accentuarea vibraiilor vocale
759. E. Raluri crepitante localizate
760. Cm
761. 8. Ineficacitatea terapeutic n pneumonia comunitar este remarcat prin urmtoarele
afirmaii:
A Sindrom febril rebel
B Infiltraie pulmonar redus la examenul radiologic control
C Leucocitoz progresiv cu devierea formulei leucocitare spre stnga
D Agravarea strii generale
E Progresarea simptomatologiei pulmonare
762. Cm
763. 9. Ce afirmaii confirm prezena bronhopneumoniei n focar la copil?
764. A. Evolueaz cu sindrom toxicoinfecios, care domin examenul fizic pulmonar
765. B. Este cea mai frecvent form n pneumologia pediatric
766. C. Se localizeaz bilateral, diseminat sau paravertebral
767. D. Se produce preponderent la copilul > 5 ani.
768. E. Radiologic se exprim prin opaciti cu diametrul pn la 2-3 cm
769. Cm
770. 10. Radiografia pulmonar va evidenia urmtoarele n pneumonia necomplicat la copii:
771. A. Emfizem lobular
772. B. Interlobit
773. C. Accentuarea desenului pulmonar
774. D. Opaciti micro-macronodulare
775. E. Accentuarea desenului inrestiial
776. Cm
777. 11. Care sunt complicaiile n evoluia nefavorabil a pneumoniei comunitare la copii?
778. A. Afectarea pleurei
779. B. Otita purulent
780. C. Meningita purulent
781. D. Atelectazii pulmonare
782. E. Corp strin n cile respiratorii
783. Cm
784. 12. Diagnosticul diferenial n pneumonia comunitar la copii se va face cu urmtoarele
maladii?
785. A. Rinofaringit acut
786. B. Edemul pulmonar
787. C. Tuberculoza pulmonar
788. D. Epiglotit
789. E. Corp strin n cile respiratorii inferioare
790. Cm
791. 13. Criteriile de spitalizare a copilului cu pneumonie comunitar?
792. A. Copiii pn la 6 luni
793. B. Complicaii extrapulmonare piemice
794. C. Lipsa eficacitii terapeutice iniiat ambulator
795. D. Copiii din condiii socio-economic vulnerabile
796. E. Copiii colari cu pneumonie franc-lobar
797. Cm
798. 14. Supravegherea medical a copiilor ce au suportat pneumonia comunitar cu evoluie
favorabil include:
A Eviden la medicului de familie pentru o perioad de 3 luni
B Efectuarea controlului radiologic n dinamic
C Efectuarea probelor funcionale pulmonare n dinamic
D Corecia strilor de fon (anemie, rahitism etc.)
E Msuri de fortificare a organismului
799. Cm
800. 15. Principiile de tratament n pneumonia comunitar la copii prevede:
A. Msuri generale de ngrijire
B. Terapie antihistaminic
C. Msuri fizioterapeutice
D. Tratamentului etiotrop
E. Tratamentul simptomatic
801. Cm
802. 16. Tratamentul simptomatic n pneumonia comunitar la copii:
A. Mucolitice i expectorante
B. Hidratare oral
C. Antipiretice n sindromul febril
D. Chinetoterapia respiratorie, drenaj postural
E. Terapie antihistaminic
803. Cm
804. 17. Enumerai antibioticele de prima linie n pneumonia comunitar necomplicat la copil:
A. Aminopeniciline orale
B. Cefalosporine gen. II, orale
C. Macrolide
D. Tetracicline orale
E. Aminoglicozide orale
805. Cm
806. 18. Enumerai preparatele antibacteriene n pneumonia atipic la copil:
A. Ampicilina
B. Claritromicina
C. Azitromicina
D. Rovamicina
E. Nitrofurantoina
807. Cm
808. 19. Indicai agenii patogeni n pneumonia atipic la copil:
A. Mycoplasma pneumoniae
B. Staphylococcus aureus
C. Streptococcus pneumoniae
D. Escerichia coli
E. Chlamydia pneumoniae
809. Cm
810. 20. Indicai afirmaiile corecte n tratamentul pneumoniei comunitare necomplicate la
copil:
A. Antibioticoterapie parenteral
B. Antibioticoterapie oral
C. Antitusive
D. Durata antibioticoterapiei pn la 21 de zile
E. Aminopenicilinele orale sunt prima linie
811.
812. 21. Care dintre semnele clinice enumerate sunt caracteristice pentru pleurezia exudativ?
A) deplasarea organelor mediastinului spre partea sntoas
B) deplasarea organelor mediastinului spre partea afectat
C) sunet percutor de cutie
D) respiraie vezicuar la auscultaie
E) diminuarea sunetului percutor

22. La factorii care contribuie la dezvoltarea pneumoniei la nou-nscui, se atribuie:


A) pneumopatiile
B) prematuritatea
C) toxicoza n prima jumtate a sarcinii
D) infecie respiratorie a mamei n ultimile 2 sptmni de sarcin
E) icter prelungit

23. Pentru tratamentul pneumoniei stafilococice este utilizat:


A) peniciline
B) levomicetina
C) aminoglicozide
D) cefalosporine
E) fluorochinolone

24. Tratamentul iniial al pneumoniei cauzat de flora gram-pozitiv, trebuie efectuat cu:
A) amoxicilin
B) gentamicin
C) levomicetin
D) tetraciclin
E) cefazolin

25. Procesele distructive pulmonare sunt caracteristice pentru pneumonia cauzat de:
A) pneumococ
B) Pseudomonas aeruginosa
C) streptococ
D) stafilococ
E) Chlamydia

813. 26. Infecia cu Chlamydia poate provoca:


A) meningit
B) conjunctivita
C) uretrit
D) pneumonie
E) encefalit

27. Semnele clinice ale pleureziei exsudative sunt urmtoarele:


A) tuse deranjant, cu sindrom dolor
B) respiraie aspr
C) rmnerea n urm a hemitoracelui afectat, n procesul de respiraie
D) raluri umede mari
E) diminuarea sunetelor percutorii

28. Semnele clinico-radiologice ale pneumotoraxului:


A) accentuarea dispneei
B) deplasarea mediastinului spre partea afectat
C) deplasarea mediastinului spre partea sntoas
D) lipsa desenului pulmonar pe radiografie
814. E) diminuarea murmurului vezicular pe partea afectat

29. La apariia mai frecvent a pneumoniei, la copii de vrst mic, contribuie:


A) diferenierea insuficient de acinilor i alveolelor
B) alimentare abundent cu vase sangvine i limfatice a esutului pulmonar
C) funcia diminuat a epiteliului mucociliar i tusea reflectorie
D) poziia orizontal a coastelor i subdezvoltarea muchiilor intercostali
E) frecvena crescut a micrilor respiratorii

30. Criterii de diagnostic a pneumoniei la copii sugari, servesc urmtoarele simptome:


A) tuse
B) tirajul cutiei toracice
C) frecvena respiraiei 40 pe 1 minut
D) creterea temperaturii pn la valori febrile
E) frecvena respiratorie peste 50 pe 1 minut
815.
31. Copilului cu alergie la penicilin, i se pot indica urmtoarele antibiotice:
A) eritromicina
B) Gentomicina
C) cefazolina
D) klindomicina
E) amoxacilina

32. Complicaiile pulmonare ale pneumoniei la copii includ:


A) pleurezia
B) atelectazia
C) piopneumotoraxul
D) Sindromul cardio-vascular
E) neurotoxicitate

33. Pentru pneumonia cu Mycoplasma la copii sunt caracteristice:


A) caracer sezonier - de obicei toamna
B) creterea ganglionilor limfatici cervicali
C) distrugerea esutului pulmonar
D) eozinofilia
E) hepatosplenomegalia

34. Pentru pneumonia cu Chlamydia la copii sunt caracteristice:


A) rinita asociate
B) conjunctivit asociat
C) piodermie
D) creterea ganglionii limfatici regionali
E) tendin ctre necroza esutului pulmonar

35. Pentru pneumonia viral la copii sunt caracteristice:


A) debut acut
B) neurotoxicitate
C) complicaii din partea sistemului cardiovascular
D) neutropenie
E) tendina ctre evoluie lent i trenant

816.
817.
818.
819.
820.
821.
822.
823.
824.
825.
826.
827.
828.
829.
830.
831.
832.
833.
834. Pneumonia comunitar la copii.
835.
836.
837. Complement simplu 838. Complement
1. E multiplu
2. A 1. A,B,D,E
3. E 2. A,B,D,E
4. E 3. A ,B ,C ,E
5. D 4. A, B,C,E
6. C 5. B,C,D,E
7. C 6. A,B,C
8. A 7. B,D,E
9. C 8. A,C,D,E
10.C 9. A,B,C,E
11.C 10.C,D,E
12.A 11.A,B,C,D
13.C 12.B,C,E
14.E 13.A,B,C,D
15.C 14.A,D,E
16.A 15.A,D,E
17.E 16.A,B,C,D
18.A 17.A,B,C
19.B 18.B,C,D
20.D 19.A,E
21.B 20.B,E
22.A 21.A,E
23.D 22.A,B,D
23.C,D
24.A,E
25.B,D
26.B,C,D
27.A,C,E
28.A,C,D,E
29.A,B,C,D
30.A,B,D,E
31.A,B,D
32.A,B,C
33.A,B,D,E
34.A,B,D
35.A,B,C,D
839.
840.
841.
842. Rahitismul carenial la copii. Complement Simplu
1. Rahitismul carenial comun este o boal:
a. Metabolic
b. infecioas
c. alergic
d. imunopatologic
e. ereditar
2. Rahitismul carenial survine la vrsta de:
a. Nou-nscut
b. Adolescent
c. Pubertate
d. colar mic
e. 3-24 luni
3. Cea mai mare cantitate de calciu din organismul uman se afl n:
a. Creier
b. Muchi
c. Oase i dini
d. Celule
e. Lichidul extracelular
4. Indicai factorul iatrogen care nu este cauza de rahitism la copii:
a. Tratamentul cu corticosteroizi
b. Tratamentul cu anticonvulsivante
c. Tratamentul cu diuretice
d. Tratamentul cu probiotice
e. Tratamentul cu antiacide
5. Precizai termenul de sarcin pentru profilaxia specific cu Vit.D:
a. Ultimul trimestru de sarcin
b. Primul trimestru de sarcin
c. Trimestru 2 de sarcin
d. Toat sarcina
e. Nu se indic profilaxie specific
6. Indicai semnul clinic care nu este caracteristic perioadei de debut n rahitism la copii:
a. Hiperexcitabilitate neuromuscular
b. Deformri ale membrelor
c. Transpiraii abundente
d. Hipotonie muscular
e. Alopecie occipital
7. Indicai care din urmtoarele nu este o manifestare osoas cranian n rahitism la copii:
a. Craniotabesul
b. Plagiocefolia
c. Macrocrania
d. Microcefalia
e. Capul patrat
8. Indicai care din urmtoarele nu este manifestare osoas toracic n rahitism la copii:
a. Genu varum
b. Mtaniile condrocostale
c. Aplatizarea anteroposterioar torace
d. Toracele lrgit la baz
e. Sternul nfundat
9. Indicai care din urmtoarele nu este manifestare osoas din partea membrelor n rahitism
la copii:
a. Brrile rahitice
b. Genu valgum
c. Fracturile spontane
d. Genu varum
e. Scolioza
10. Precizai cauza principal a rahitismului carenial la copii:
a. Alimentaia natural
b. Carena cronic de vit.D.
c. Alimentaia artificial
d. Creterea viguroas a copilului
e. Zona geografic temperat
11. Profilaxia specific a rahitismului carenial cu vit.D n Republica Moldova se efectueaz
pn la vrsta de:
a. 6 luni
b. 12 luni
c. 24 luni
d. 18 luni
e. 36 luni
12. Pentru spasmolifia manifest la copii este caracteristic:
a. Semnul Maslov
b. Semnul Chwostek
c. Semnul Trousseau
d. Convulsiile tonico-clonice generalizate
e. Sincopa
13. Pentru spasmolifia latent la copii nu este caracteristic:
a. Spasmul carpo-pedal
b. Semnul Erb
c. Semnul Trousseau
d. Semnul Chwostek
e. Semnul Maslov
14. Cel mai activ metabolit al vitaminei D este:
A. Colecalciferolul
B. 7-dihidroxicolesterolul
C. 25-oxivitamina D3
D. 24,25-dioxivitamina D3
E. 1,25- dioxivitamina D3
15. Indicai organul n care se formeaz cel mai activ metabolit al vitaminei D:
A. Piele
B. Intestine
C. Ficat
D. Rinichi
E. Stomac
843. Cs
16. Hiperplazia esutului osteoid n rahitism formeaz urmtoarele simptome, n afar de:
A. anul Harrison
B. Bosele frontale i parietale ale craniului
C. mtnii costale
D. brri rahitice
E. irag de mrgritare
844. Cs
17. Marcai necesitatea zilnic fiziologic n vitamina D la copii:
A. 40 UI
B. 50 UI
C. 200 UI
D. 300 UI
E. 400-500 UI
845. Cs
18. Precizai vrsta de apariie a primelor simptome ale rahitismului carenial la sugar:
A. 1-2 sptmni
B. 4-6 sptmni
C. 4-6 luni
D. 6-8 luni
E. 8 - 12luni
846. Cs
19. Selectai doza terapeutic n tratamentul rahitismului carenial la copii:
A. 500 UI/zi
B. 1000 UI/zi
C. 2000 - 5000 UI/zi
D. 20000 UI/zi
E. 50000 UI/zi
847. Cs
20. Mecanismele patogenetice ale rahitismului carenial la copii includ urmtoarele, n afar de:
A. Scderea absorbiei calciului n intestin
B. Reabsorbia sczut a fosforului la nivelul sistemului tubular
C. Secreia crescut a parathormonului
D. Reabsorbia sczut a glucozei la nivelul sistemului tubular
E. Deficit de osificare a matriei osoase
848.
849.
850.
851.
852.
853.
854.
855.
856.
857.
858.
859.
860. Complement Multiplu
1. Selectai componentele eseniale ale substanei minerale solide a osului la copii:
a. Calciul
b. Vitamina D
c. Magneziul
d. Vitamina A
e. Fosforul
2. Enumerai organele cu cea mai mare cantitate de calciu din organismul uman:
a. Ficatul
b. Creierul
c. Oasele
d. Sngele
e. Dinii
3. Indicai organele n care are loc transformarea Vitaminei D n compui metabolici activi:
a. Pulmonii
b. Ficatul
c. Splin
d. Rinichii
e. Suprarenalele
4. Enumerai organele int de aciune a Calcitriolului la copii:
a. Intestinul
b. Rinchii
c. Hipofiz
d. esutul osos
e. Glanda paratirodi
5. Indicai sistemul hormonal de reglare a metabolismului fosfo-calcic la om:
a. Adenohipofiza
b. Glanda paratiroid
c. Suprarenalele
d. Glanda tiroid
e. Calcitriolul
6. Enumerai efectele Parathormonului n rahitism la copii:
a. Crete reabsorbia renal de fosfai
b. Crete reabsorbia renal de calciu
c. Mrete excreia renal de fosfai
d. Stimuleaz formarea de calcitriol
e. Demineralizarea osului
7. Marcai factorii determinani ai carenei cronice de Vitamina D n rahitism la copii:
a. Alimentaia artificial cu formule adaptate
b. Dereglarea metabolismului Vitaminei D
c. Deficit de producie /aport a vitaminei D
d. Profilaxia specific cu vitamina D
e. Deficit de absorbie intestinal a vitaminei D
8. Selectai factorii etiologici exogeni n rahitism la copii:
a. Poluarea atmosferei
b. Copii nscui toamna-iarna
c. Lipsa expunerilor la soare a copilului
d. Pielea alb
e. Sindromul de malabsorbie
9. Enumerai factorii alimentari etiologici n rahitism la copii:
a. Diversificarea corect i la timp
b. Exces de finoase
c. Alimentaia artificial cu formule adaptate
d. Alimentaia artificial cu formule neadaptate
e. Regim vegetarian
10. Marcai factorii iatrogeni etiologici n rahitism la copii:
a. Administrare de durat a polivitaminelor
b. Administrare de probiotice
c. Administrare de durat a costicosteroizilor
d. Administrarea de durat a fenobarbitalului
e. Administrarea de durat a diureticilor
11. Indicai factorii etiologici endogeni n rahitism la copii:
a. Aport alimentar insuficient de vitamina D
b. Sindromul de malabsorbie
c. Factori genetici
d. Boli colestatice hepatice
e. Poluarea atmosferei
12. Indicai verigele fiziopatologice n rahitism la copii:
a. Hipocalcemia
b. Hipercalcemia
c. Hipofosfatemia
d. Hiperparatiroidism secundar
e. Hipovitaminoza D
13. Selectai manifestrile clinice ale hiperplaziei de esut osteoit n rahitism la copii:
a. Craniotabesul
b. Mtniile costale
c. Brrile rahitice
d. Plagiocefalia
e. ngroarea oaselor
14. Indicai manifestrile clinice de osteomalacie n rahitism carenial la copii:
a. Craniotabesul
b. Fontanela cu bordurile moi
c. Plagiocefalia
d. Mtniile costale
e. Abdomen mare, hipoton
15. Marcai semnele clinice ale perioadei de debut n rahitism la copii:
a. Hiperexcitabilitate neuromuscular
b. Deformri osoase
c. Transpiraii abundente
d. Brri rahitice
e. Hipotonie muscular
16. Precizai modificrile osoase ale cutiei craniene n rahitism la copii:
a. Microcefalia
b. Osteomalacia
c. Plagiocefalia
d. Bombarea fontenelei
e. Cap patrat, macrocronic
17. Indicai modificrile osoase ale cutiei toracice n rahitism la copii:
a. Mtniile condrocostale
b. Aplatizarea anteroposterioar a toracelui
c. Deformaia osului tumeral
d. Abdomen mare hipoton
e. Stern nfundat
18. Precizai anomaliile biochimice n rahitism la copii sunt:
a. Alcaloza
b. Acidoza
c. Hipermagneziemia
d. Hipocalcemia
e. Hipofosfatemia
19. Selectai semnele caracteristice evoluiei acute a rahitismului carenial la copii:
a. Osteomalacia
b. Hiperplazia esutului osteoid
c. Hiperexcitabilitatea neuromuscular
d. Demineralizarea osului
e. Hipotonia muscular
20. Profilaxia specific a rahitismului la copii include urmtoarele:
a. Este indicat la toi copiii pn la crsta de 24 luni
b. Doze fiziologic se administreaz zilnic
c. Administrarea injectabil este preferenial
d. Administrarea per os este preferenial
e. Doza profilactic este 2000-3000 ui/zi
861. Cm
21. Rahitismul carenial la copii se caracterizeaz prin urmtoarele perioade:
A. De debut
B. De stare
C. De reconvalescen
D. De sechele postrahitismale
E. Avansat
862. Cm
22. Clasificarea rahitismului carenial la copii cuprinde urmtoarele:
A. Perioada bolii
B. Gradul de gravitate a maladiei
C. Evoluia bolii
D. Variantele de evoluie
E. Caracterul afectrii sistemului cardiovascular
863. Cm
23. Perioada de stare a rahitismului carenial la copii decurge cu urmtoarele semne craniene:
A. Craniotabesul
B. Hipertelorism
C. Capul ptrat
D. Fruntea olimpian
E. Bosele frontale i parietale proeminente
864. Cm
24. Funciile metabolitului activ 1,25(OH)2D3 sunt urmtoarele:
A. Nu influeneaz absorbia calciului n intestin
B. Asigur mineralizarea oaselor
C. Asigur creterea scheletului
D. Mrete reabsorbia calciului i fosforului n tubii renali
E. Asigur contracia muscular normal
865. Cm
25. Sinteza metabolitului activ 25(OH)D3 n ficat este activat de urmtoarele:
A. Hipocalciemie
B. Hipovitaminoza D
C. Hiperparatireoidism
D. Hipercalciemie
E. Hipovitaminoza A
866. Cm
26. Selectai efectele parathormonului n patogenia rahitismului carenial la copii:
867. Mobilizarea calciului din oase n condiiile de hipercalciemie
868. Stimularea sintezei de 1,25(OH)2D3
869. Stimularea reabsorbiei calciului i magneziului n tubii renali
870. Mrirea excreiei fosfailor cu urina
871. Mrirea excreiei bicarbonailor cu urina
872. Cm
27. Marcai semnele hipotoniei muscularen rahitismul carenial la copii:
A. Pareza diafragmei
B. Abdomenul de broasc
C. Dehiscena muchiului drept al abdomenului
D. Constipaia cu scaune moi
E. Coxa vara, genu varum
873. Cm
28. Selectai afeciunile dentare n rahitismul carenial dobndit la copii:
A. Erupia ntrziat a dinilor de lapte
B. Hipoplazia smalului dentar
C. Predispunerea la carie a dentiiei definitive
D. Erupia dentar definitiv precoce
E. Erupia dentar de lapte precoce
874. Cm
29. Enumerai factorii care determin ineficiena razelor solare n etiologia rahitismului la copii:
A. Latitudinea nordic
B. Sticla obinuit
C. Poluarea atmosferei
D. Sezonul anului primvara
E. Pigmentarea cutanat
875. Cm
30. Selectai modificrile la nivelul oaselor lungi caracteristice pentru rahitismul carenial la copii:
A. Brrile rahitice
B. Coxa vara
C. Genu varum
D. Deformaiile n form de Osau X
E. anul Harrison
876. Rspunsuri Rahitismul carenial la copii:
877. Complementul simplu
1. A
2. E
3. C
4. D
5. A
6. B
7. D
8. A
9. E
10. B
11. C
12. D
13. A
14. E
15. D
16. A
17. E
18. B
19. C
20. D
878. Complement multiplu
1. A,C,
2. C,E
3. B,D
4. A,B,D,E
5. B,D,E
6. B,C,D,E
7. B,C,E
8. A,B,C
9. B,D,E
10. C,D,E
11. B,C,D
12. A,C,D,E
13. B,C,E
14. A,B,C
15. A,C,E
16. B,C,E
17. A,B,E
18. B,D,E
19. A,C,D,E
20. A,B,D
21. A,B,C,D
22. A,B,C,D
23. A,C,D,E
24. B,C,D,E
25. A,B,C
26. B,C,D,E
27. A,B,C,D
28. A,B,C
29. A,B,C,E
30. A,B,C,D
879.
880.
881.
882.
883.
884.
885.
886.
887. TESTELE ROMN, LA NEONATOLOGIE
888. EXAMEN ANUL 6.
889.
890. CS
891.
892. 1.Respiraia pueril la nou-nscui nu este cauzat de:
893. a) [ ] Elasticitatea nalt i peretele toracic subire
894. b) [ ] Asocierea respiraiei laringiale
895. c) [ ] Distana mic de la fisura vocal pn la locul auscultaiei respiraiei
896. d) [ ] Alveole imaturizate
897. e) ) [x] Sindrom de Detresa respiratorie
898.
899. 2.Mecanismele pierderilor de cldur la nou-nscui sunt toate n afar de:?
900. a) [ ] Radiaia
901. b) [ ] Conducia
902. c) [ ] Iradierea
903. d) [ ] Evaporarea
904. e) [x] Convecia
905.
906. 3.Mirosul de "oarece" de la nou-nscut poate fi legat cu:
907. a) [ ] Boala Goe
908. b) [ ] Sindromul Patau
909. c) [x] Fenilcetonuria
910. d) [ ] Leucinoza
911. e) [ ] Administrarea vitaminelor
912.
913. 4.Milia la nou-nscui prezint:
914. a) [ ] Obturaia canalelor sudoripare
915. b) [x] Obturaia canalelor glandelor sebacee
916. c) [ ] Afectarea bacterian a foliculelor glandelor sebacee
917. d) [ ] Gladele sebacee imaturizate
918. e) [ ] Afectarea bacterian a canalelor sudoripare
919.
920. 5.La natere la un nou-nscut normoponderal pot fi deschise fontanelele:
921. a) [ ] Laterale anterioare
922. b) [ ] Laterale posterioare
923. c) [ ] Posterioar
924. d) [x] Anterioar
925. e) [ ] Fontanela occipital
926.
927. 6.Suflu sistolic n primele ore de via auscultativ nu se evideniaz n :
928. a) [ ] La nou-nscuii sntoi
929. b) [ ] Cu hipertensiune pulmonar
930. c) [ ] Sindrom de detresa respiratorie
931. d) [ ] Pneumonii
932. e) [x ] Icter neonatal
933.
934. 7.Determinai ct urin elimin un nou-nscut la termen n primele ore de via?
935. a) [ ] 50 ml/kcorp
936. b) [ ] 25 ml/kcorp
937. c) [ ] 6-8 ml/kcorp
938. d) [x] Anurie fiziologic sau oligurie
939. e) [ ] 40 ml/kcorp
940.
941. 8. Precizai nivelul normal de temperatur la nou- nscui:
942. a) [ ] 35,0-35,1 oC
943. b) [ ] 36,0-36,1o C
944. c) [ ] 36,1-36,5 oC
945. d) [x] 36,6-37,4 oC
946. e) [ ] 37,4-38,0oC
947.
948. 9.Indicai tipul de lapte matern ce conine cea mai mic cantitate de grsimi?
949. a) [ ] Colostru
950. b) [x] Laptele tranzitor
951. c) [ ] Laptele matern maturizat
952. d) [ ] Laptele mamei care a nscut copil la termenul de 30 sptmni
953. e) [ ] Laptele de vac
954.
955. 10.Alimentaia natural excluziv nseamn c:
956. a) [x] Nu se d copilului nici un alt aliment n afar de lapte matern
957. b) [ ] Nu sunt oferite biberoane
958. c) [ ] Se hrnete de 8-12 ori pe zi
959. d) [ ] Se hrnete de 5-6 ori pe zi
960. e) [ ] Se hrnete nu mai des de 6-8 ori pe zi
961.
962.
963. 11.Precizai contraindicaia alimentaiei naturale la nou-nscut:
964. a) [ ] Boala hemolitica a nou nscutului
965. b) [x] Forma activ a tuberculozei
966. c) [ ] Mastita
967. d) [ ] Dehiscena palatului dur i buzei
968. e) [ ] ntrebuinarea antibioticelor de ctre mam
969.
970. 12.Precizai pierderea maximal n greutate n primele zile de via la nou-nscut:
971. a) [ ] 15% din greutate
972. b) [ ] 200 grame
973. c) [ ] 400 grame
974. d) [x] 6% din greutate
975. e) [ ] 10%
976.
977. 13.Alimentaia preferabil la copil de vrsta de 3 luni include:
978. a) [ ] Lapte + suc de fructe
979. b) [ ] Lapte + glbenu de ou
980. c) [ ] Lapte + fiertur de legume
981. d) [ ] Lapte + pireu de legume
982. e) [x] Numai lapte matern
983.
984. 14. Stabilii contraidicaia pentru alimentaia la sn?
985. a) [x] Mastita purulent la mam
986. b) [ ] Fisuri ale mameloanelor la mam
987. c) [ ] Galactoreea
988. d) [ ] Mrgritrelul la nou-nscut
989. e) [ ] Copil prematur
990.
991. 15.Raportul proteine : lipide : glucide n laptele matern este de?
992. a) [ ] 1:2:1
993. b) [ ] 2:3:6
994. c) [x] 1:3:6
995. d) [ ] 2:2:3
996. e) [ ] 1:1:6
997.
998.
999. 16. Determinai ABC-ul reanimrii la nou-nscut:
1000.
1001. a) [ ] I. - A - iniierea respiraiei
1002. B - permeabilizarea cilor respiratorii
1003. C - meninerea circulaiei
1004. b) [ ] II. - A - permeabilizarea cilor respiratorii
1005. B - prevenirea perderilor de cldur
1006. C - iniierea respiraiei
1007. c) [x] III. - A - permeabilizarea cilor respiratorii
1008. B - iniierea respiraiei
1009. C - meninerea circulaiei
1010. d) [ ] IV. - A - prevenirea pierderilor de cldura
1011. B - iniierea respiraiei
1012. C - administrarea medicamentelor
1013. e) [ ] V. Administrarea adrenalinei
1014.
1015. 17. Indicai din lista propus caracteristica nou-nscuilor ventilai eficient :
1016. a) [ ] Expansionare toracic bun, nou-nscutul pare c respir adnc
1017. b) [ ] Manometrul nregistreaz o presiune de ventilaie adecvat pentru un anumit copil,
chiar dac nu observai prezena unor micri de ridicare i coborre a toracelui
1018. c) [x] Observai micrile toracice la nou-nscut
1019. d) [ ] Absena reflexului Galant
1020. e) [ ] Midriaza
1021.
1022. 18.Etapa iniial a reanimrii la nou-nscut dureaz:
1023. a) [ ] 10-15 sec
1024. b) [x] 15 - 30 sec
1025. c) [ ] 30-60 sec
1026. d) [ ] 1 minut
1027. e) [ ] Mai mult de 1 minut
1028.
1029. 19.Precizai afirmaia corect referitor la Scorul Apgar apreciat la nou-nscut:
1030. a) [x] Scorul Apgar, fiind apreciat la 1 min. dup natere, nu este util pentru decizia de
iniiere a reanimrii
1031. b) [ ] Scorul Apgar nu este necesar la nou-nscutul care necesit reanimare
1032. c) [ ] Pipele utilizate la nou-nscui sunt toate de aceeai mrime, att pentru prematuri ct
i pentru cei nscui la termen
1033. d) [ ] Scorul Apgar este apreciat numai la 5 min de via
1034. e) [ ] Scorul Apgar include examinarea sistemul digestiv la nou-nscut
1035.
1036. 20.Calea de transmitere a agentului patogen de la mam la ft nu este:
1037. a) [ ] Hematogen
1038. b) [ ] Prin apele fetale infectate
1039. c) [ ] Limfogen
1040. d) [ ] Ascendent
1041. e) [x] Descendent
1042.
1043. 21.Determinai vrsta .la care eliminrile din ochi pot fi considerate ca manifestare a
infeciei bacteriene la nou-nscut:
1044. a) [ ] 24-48 ore
1045. b) [x] 2-5 zile
1046. c) [ ] 10-12 ore
1047. d) [ ] 48-72 ore
1048. e) [ ] 12-24 ore
1049.
1050. 22.Caracteristica disbacteriozei intestinale tranzitorie la nou-nascui:
1051. a) [x] se dezvolt la toi nou-nscuti
1052. b) [ ] se manifest la nou-nscuti cu infecie intrauterin
1053. c) [ ] se manifest la nou-nscuti dismaturi
1054. d) [ ] condiionat de colonizarea intestinului nou nscuti cu stafilococi
1055. e) [ ] un semn al ocluziei intestinale
1056.
1057.
1058.
1059. 23.Simptomul cel mai precoce al enterocolitei ulcero-necrotice (70%) la nou-nscut este :
1060. a) [x] Balonarea abdomenului
1061. b) [ ] Instabilitatea temperaturii
1062. c) [ ] Apnee
1063. d) [ ] Bradicardie
1064. e) [ ] Disbacterioz
1065.
1066. 24.Cel mai frecvent tip de candid ce provoac candidoza la nou-nscui este:
1067. a) [ ] Candida tropicalis
1068. b) [ ] Candida parapsilosis
1069. c) [x] Candida albicans
1070. d) [ ] Candida krusei
1071. e) [ ] Candida glabrata
1072.
1073. 25.Septicemia - se depisteaz n toate cazurile n afar de :
1074. a) [ ] Anemie
1075. b) [ ] Leucocitoz cu neutrofilie
1076. c) [ ] Deviere spre stnga
1077. d) [ ] Eozinopenie
1078. e) [x] Tahipnee tranzitorie
1079.
1080. 26.Scorul Silverman la nou-nscut:
1081. a) [] Determin gradul de gravitate a detresei respiratorii ndat dup natere
1082. b) [ ] Se determin la 120 min. dup natere
1083. c) [ ] Permite determinarea concentraiei O2 iniiale n amestecul inspirat
1084. d) [ ] Determina gradul de afectare
1085. e) [ ] Determina gradul de prematuritate
1086.
1087. 27.Poziia n incubator la nou-nscut n caz de detres respiratorie, hipovolemie cu edem
cerebral este:
1088. a) [ ] Poziia Tredelenburg
1089. b) [ ] Orizontal
1090. c) [x] Cu capul ridicat
1091. d) [ ] n cuib
1092. e) [ ] Pe partea dreapta
1093.
1094. 28.n caz de detres respiratorie la nou-nscut cu stadiu grav de insuficien respiratorie,
pentru restabilirea volumului de snge se folosete:
1095. a) [ ] Hemotransfuzia cu snge de donor
1096. b) [x] Masa eritrocitar
1097. c) [ ] Glucoza 10%
1098. d) [ ] NaCl 9%
1099. e) [ ] Glucoza 15%
1100.
1101. 29.Pentru hiperbilirubinemia "fiziologic" la nou-nscut este caracteristic:
1102. a) [x] Apariia icterului la a III zi de via
1103. b) [ ] Nivelul bilirubinei n cordonul ombilical de 60 mcmol/l
1104. c) [ ] Predomin bilirubina direct
1105. d) [ ] Creterea bilirubinei pe or - 5-6 mcmol/l
1106. e) [ ] Anemie n sngele periferic
1107.
1108. 30.Contraindicaia pentru exsanguinotransfuzia la nou-nscut:
1109. a) [ ] Culoarea icteric a tegumentelor n primele ore de via
1110. b) [ ] Reticulocitoza
1111. c) [ ] Creterea pe or a bilirubinei mai mult de 6 mcmol/l/or
1112. d) [ ] Bilirubina ombilical mai mare de 60 mcmol/l
1113. e) [x] Bilirubina ombilical mai mic de 40 mcmol/l
1114.
1115. 31.Icterul n prima zi dup natere este caracteristic pentru:
1116. a) [ ] Defectele enzimatice ale eritrocitelor
1117. b) [ ] Alimentaie la sn
1118. c) [x] Incompatibilitatea dup Rh factor
1119. d) [ ] Hipertireoidism
1120. e) [ ] Icter fiziologic
1121.
1122.
1123. 32.Indentificai factorul care nu provoac apariia icterului "fiziologic":
1124. a) [ ] Imaturitatea ficatului la nou-nscui
1125. b) [ ] Intestinul steril la nou-nscui
1126. c) [ ] Transfuzie placento-fetal
1127. d) [ ] Activitate nalt a -glucoronidazei n peretele intestinal la nou-nscui
1128. e) [x] Infecia intrauterin
1129.
1130. 33.Icterul la nou-nscui n prima zi de via apare n cazul :
1131. a) [ ] Boala Mincovschii-ofar
1132. b) [ ] Galactozemia
1133. c) [ ] Atrezia coledocului
1134. d) [x] Incompatibilitatea dup sistemul ABO
1135. e) [ ] Hipotiroidism
1136.
1137. 34.Precizai caracteristica icterului cauzat de laptele matern?
1138. a) [ ] Apare n primele 24 ore de via
1139. b) [ ] Se caracterizeaz printr-un nivel mrit al bilirubinei conjugate
1140. c) [ ] Este legat de cantitatea mrit n lapte a colinesterazei
1141. d) [ ] Dispare la administrarea dozelor mrite de phenobarbital
1142. e) [x] Este legat de nivelul mrit a pregnandiolului n lapte
1143.
1144. 35.Boala hemolitic a nou-nscuilor apare n toate cazurile,n afar de:
1145. a) [ ] Incompatibilitate ABO
1146. b) [ ] Incompatibilitate Rh factor
1147. c) [ ] Antigen Rh rar ntlnit
1148. d) [ ] Antigen sistem Liuteran
1149. e) [x] Copil nscut la termen de 39 sptmni
1150.
1151. 36.Determinai prin ce se caracterizeaz varianta displastic a reinerii de dezvoltare
intrauterin?
1152. a) [ ] Retenia n mas
1153. b) [ ] Retenia n lungime a copilului
1154. c) [ ] Retenia proporional n mas i n lungime
1155. d) [x] Se asociaz cu diferite anomalii congenitale
1156. e) [ ] Copil nscut la termen de 39 sptmni
1157.
1158. 37.Indicai care tip al retardului dezvoltrii fizice intrauterine se numete displastic?
1159. a) [ ] Masa corporal mic
1160. b) [ ] Masa i lungimea mic
1161. c) [ ] Masa i lungimea mare + anomalie congenital
1162. d) [ ] Lungimea mic + anomalie congenital
1163. e) [ ] Lungimea norma + anomalie congenital
1164.
1165. 38.Hipertonusul fiziologic la prematuri este prezent pn la:
1166. a) [ ] 2-3 sptmni
1167. b) [ ] 3-4 sptmni
1168. c) [x] 1-2 luni
1169. d) [ ] 3 luni
1170. e) [ ] 4 luni
1171.
1172. 39.Pentru scaunul prematurului , ce se afl la alimentaia natural este caracteristic:
1173. a) [x] Culoarea galben - aurie
1174. b) [ ] Culoarea cafeniu - deschis
1175. c) [ ] Scaun incolor
1176. d) [ ] Culoarea cu adaus verzui
1177. e) [ ] Culoare verzuie
1178.
1179.
1180. 40.Precizai temperatura necesar n incubator pentru ngrijirea prematurilor cu greutatea
de 1,5 kg n a doua sptmn de via:
1181. a) [ ] 30 oC
1182. b) [ ] 28 oC
1183. c) [ ] 37 oC
1184. d) [x] 32-33 oC
1185. e) [ ] 34-35 oC
1186.
1187. 41 Indentificai care afirmaie nu este caracteristic pentru prematuri:
1188. a) [ ] Simptomul Finkeltein
1189. b) [ ] Lanugo
1190. c) [ ] Sclerema
1191. d) [ ] Hipotonie muscular
1192. e) [x] Greutatea la natere >3000gr
1193.
1194. 42.Precizai pn la ce vrst meninerea icterului se socoate fiziologic la copiii prematuri:
1195. a) [ ] 5-6 zile
1196. b) [ ] 8-10 zile
1197. c) [ ] 10-15 zile
1198. d) [x] 1 lun
1199. e) [ ] 2 luni
1200.
1201. 43.Reflexul de supt i deglutiie la prematuri apare la:
1202. a) [x] 32-33 sptmni de gestaie
1203. b) [ ] 34 sptmni de gestaie
1204. c) [ ] 29 sptmni de gestaie
1205. d) [ ] 30 sptmni de gestaie
1206. e) [ ] 28 sptmni de gestaie
1207.
1208. 44.Necesarul n calorii la vrsta de o lun la prematuri este de :
1209. a) [ ] 100 kcal /kg
1210. b) [ ] 110 kcal/kg
1211. c) [ ] 120 kcal/kg
1212. d) [x] 135 - 140 kcal/kg
1213. e) [ ] 125 kcal/kg
1214.
1215. 45.Reflexul Babchin dispare la vrsta de:
1216. a) [ ] O lun
1217. b) [ ] 3 luni
1218. c) [x] 4 luni
1219. d) [ ] 6 luni
1220. e) [ ] 1 an
1221.
1222. 46.Indicai dimensiunea corect a sondei endotraheale corespunztoare greutii la natere
de 1000 - 2000 g:
1223. a) [ ] 1,0
1224. b) [ ] 1,5
1225. c) [ ] 2,0
1226. d) [ ] 2,5
1227. e) [x] 3,0
1228.
1229. 47.Ce se folosete pentru aspiraia meconiului din trahee?
1230. a) [x] Sonda endotraheal
1231. b) [ ] Sonda de aspiraie 6 sau 8 Fr
1232. c) [ ] Sonda de aspiraie introdus prin sonda endotraheal
1233. d) [ ] Balonul Ambu
1234. e) [ ] Sonda gastric
1235.
1236. 48.Indicai perioada de manifestare a conjunctivitei cu chlamidia la nou-nscut:
1237. a) [ ] Imediat dup natere
1238. b) [ ] La 3-5 zi de via
1239. c) [x] Dup I sptmn de via
1240. d) [ ] n sptmna III de via
1241. e) [ ] La 28 zile de via
1242.
1243. 49.Pentru conjunctivita condiionat de Neisseria gonorrhae la nou-nscut este
caracteristic:
1244. a) [ ] Afectarea unui ochi
1245. b) [x] Conjunctivita bilateral
1246. c) [ ] Afectarea ambilor ochi, apoi concentrarea infeciei doar la unul singur
1247. d) [ ] Evoluia fulmin cant a procesului patologic
1248. e) [ ] Rar afecteaz prematurii
1249.
1250. 50.Determinai cnd apar semnele clinice ale enterocolitei ulcero-necrotice la nou-nscut:
1251. a) [ ] 1 zi
1252. b) [x] 3-10 zi
1253. c) [ ] 14 zi
1254. d) [ ] 16 zi
1255. e) [ ] 21 zi
1256.
1257.
1258. Complement Multiplu.
1259.
1260. 1.Culoarea pmntie a pielii la nou-nscuti poate nsemna:
1261. a) [x] Acidoz metabolic
1262. b) [x] Infecie intrauterin
1263. c) [ ] Canal arterial comun
1264. d) [ ] Tetrada Fallot
1265. e) [ ] Insuficiena cardiac pe stnga
1266.
1267. 2.Stabilii complicaiile hipotermiei la nou-nscui:
1268. a) [x] Hipoglicemia
1269. b) [x] ocul
1270. c) [x] Apnea
1271. d) [ ] Hemoragia intraventricular
1272. e) [x] Acidoza metabolic
1273.
1274. 3.Pentru meninerea temperaturii corpului copilului n timpul transportrii e necesar de a fi
folosite urmtoarele metode:
1275. a) [x] Contactul "piele la piele"
1276. b) [x] Incubatoarele de transport
1277. c) [x] Saltele umplute cu ap
1278. d) [x] Copilul nvelit n plapum
1279. e) [ ] Copilul nfat foarte strns
1280.
1281. 4.Indentificai mecanismele transmiterii de cldur la nou-nscui:
1282. a) [x] Radiaia
1283. b) [ ] Iradierea
1284. c) [x] Conducia
1285. d) [x] Convenia
1286. e) [x] Evaporarea
1287.
1288. 5.Laptele matern poate fi pstrat:
1289. a) [x] 6 luni la t -20oC
1290. b) [ ] O sptmn la t +4oC
1291. c) [ ] 24 ore la t +10oC
1292. d) [ ] 3 zile la t +15oC
1293. e) [x] 24 ore la t +4oC
1294.
1295. 6.Determinai beneficiile laptelui matern:
1296. a) [x] Protecia mpotriva infeciei
1297. b) [x] Protecia fa de alergie
1298. c) [x] O inciden mai sczut a sindromului morii subite la copii
1299. d) [x] O mai bun dezvoltare psihomotorie
1300. e) [ ] Risc pentru diabet infantil
1301.
1302. 7.Pentru suptul corect al copilului la sn sunt caracteristice poziiile:
1303. a) [x] Copilul trebuie s cuprind o poriune ct mai mare a snului n gur
1304. b) [x] Copilul suge ntr-un ciclu supt-nghiit-respirat
1305. c) [x] Mamelonul, areola au form de "tetin" n gura copilului
1306. d) [x] Limba copilului cuprinde ca o cup mamelonul i o und de compresie se deplaseaz
de-a lungul limbii ctre partea din spate a gurii
1307. e) [ ] Mandibula se ridic apsnd laptele
1308.
1309. 8.Precizai semnele unei poziii corecte la sn a copilului:
1310. a) [x] Gura copilului e larg deschis
1311. b) [x] Brbia copilului atinge snul
1312. c) [ ] Mamelonul arat aplatizat
1313. d) [x] Buza inferioar a copilului este curbat ctre exterior
1314. e) [ ] Laptele va fi gsit insuficient n sn
1315.
1316. 9.Indicai care sunt gesturile de reanimare neonatal pentru componentul B al ABC-ului
reanimrii:
1317. a) [x] Folosirea balonului i a mtii
1318. b) [ ] Medicaia
1319. c) [ ] Introducerea sondei endotraheale
1320. d) [x] Ventilarea cu presiune pozitiv
1321. e) [x] Stimularea tactil
1322.
1323. 10.Aspiraia de meconiu provoac:
1324. a) [x] Obstrucia cilor respiratorii
1325. b) [x] Dereglarea schimbului de gaze
1326. c) [x] Creterea rezistenei n vasele pulmonare
1327. d) [x] Boala membranelor hialine
1328. e) [ ] Micorarea rezistenei n vasele pulmonare
1329.
1330. 11.Precizai care dintre urmtoarele sunt considerate complicaii ale masajului cardiac
extern:
1331. a) [x] Fracturi costale
1332. b) [ ] Stop cardiac
1333. c) [x] Ruptura hepatic
1334. d) [x] Pneumotorax
1335. e) [ ] Ruptur de clavicul
1336.
1337. 12.Indicai cele mai frecvente cauze ale cianozei nou-nscuilor n sala de natere:
1338. a) [x] Eritrocitoza
1339. b) [x] Hipotermia
1340. c) [x] Apnea
1341. d) [x] Viciile cardiace congenitale
1342. e) [ ] Pneumotoraxul
1343.
1344. 13.Stabilii metodele de administrare a adrenalinei la nou-nscut:
1345. a) [x] Intravenos
1346. b) [ ] Intramuscular
1347. c) [x] Endotraheal
1348. d) [ ] Intrarectal
1349. e) [ ] Per os
1350.
1351. 14. Etapele introducerii laringoscopului i a sondei endotraheale n timpul intubaiei.
Indicai primele 3 etape consecutive:
1352. a) [ ] Introducerea sondei endotraheale n glot
1353. b) [x] Fixarea capului nou-nscutului
1354. c) [x] Introducerea lamei ntre limb i palat pn la baza limbii
1355. d) [ ] Scoaterea laringoscopului i stingerea becului
1356. e) [x] Ridicarea lamei i vizualizarea epiglotei i a glotei
1357.
1358. 15.Marcai care dintre urmtoarele sunt semnele hipovolemiei la nou-nscut:
1359. a) [x] Paloarea persistent dup oxigenare
1360. b) [x] Puls slab asociat cu frecvena cardiac bun
1361. c) [ ] Hipertensiune arterial
1362. d) [x] Rspuns nesatisfctor la manevrele de reanimare
1363. e) [ ] Puls amplu cu frecven cardiac normal
1364.
1365. 16.Artai primele patru msuri necesar de efectuat n cazul excursiei neadecvate a cutiei
toracice n timpul ventilarii pulmonare artificiale (VAP) la nou-nscut:
1366. a) [ ] Mrim presiunea la inspiraie pn la 20-40 mm col H2O
1367. b) [x] Ne convingem c gura copilului e ntredeschis
1368. c) [x] Aspirm coninutul cilor respiratorii
1369. d) [x] Controlm ermeticitatea etanezrii mtii pe fa
1370. e) [x] Shimbm poziia copilului ca s restabilim permeabilitatea cilor respiratorii
1371.
1372. 17.Din patologiile infecioase ale bontului ombilical fac parte :
1373. a) [x] Omfalita cataral
1374. b) [x] Gangrena bontului ombilical
1375. c) [ ] Sindrom Bekwit
1376. d) [ ] Ombilic amniotic
1377. e) [x] Ulcer ombilical
1378.
1379. 18.Numii tratamentele omfalitei n secia de nou-nscui:
1380. a) [x] Antibioticoterapia
1381. b) [x] Gamaglobulina
1382. c) [x] Vitaminoterapia
1383. d) [x] Tratamentul local
1384. e) [ ] Corticoterapia
1385.
1386. 19.Marcai agenii patogeni al conjunctevitei la nou-nscui:
1387. a) [ ] Escherichia coli
1388. b) [x] Neisseria gonorrhoeae
1389. c) [x] Staphilococus aureus
1390. d) [ ] Staphilococus epidermalis
1391. e) [ ] Citomegalovirus
1392.
1393. 20. Semnele caracteristice pentru conjunctivita bacterian la nou-nscut sunt:
1394. a) [x] Eliminri purulente
1395. b) [x] Edemul i hiperemia pleoapelor
1396. c) [x] Injectarea vaselor conjunctivei
1397. d) [ ] Eliminri sanguinolente
1398. e) [ ] Midriaza
1399.
1400. 21.Tratamentul Candidozei la nou-nscui presupune:
1401. a) [x] Alimentaia la sn (dac nu este afectat mamelonul)
1402. b) [x] Terapia local
1403. c) [ ] Antibioticoterapia
1404. d) [x] Preparate antifungice
1405. e) [ ] Preparate imunomodulatoare
1406.
1407. 22.Septicemia precoce neonatal se caracterizeaz prin:
1408. a) [x] Debut la 1 - 4 zi
1409. b) [x] Evoluia "fulger"
1410. c) [x] Detresa respiratorie
1411. d) [ ] Meningita
1412. e) [ ] Evoluia lent
1413.
1414. 23.Septicemia neonatal tardiv se caracterizeaz prin:
1415. a) [ ] Debut la 1 - 4 zi
1416. b) [ ] Evoluia "fulger"
1417. c) [ ] Detresa respiratorie
1418. d) [x] Meningita
1419. e) [x] Evoluia lent
1420.
1421. 24.Meningita stafilococic la nou-nscut se manifest prin:
1422. a) [x] Febr
1423. b) [ ] Inhibare
1424. c) [x] Hiperexcitare
1425. d) [x] Bombarea fontanelei
1426. e) [x] Convulsii
1427.
1428. 25.Septicemia neonatal cu escherichia coli se manifest prin:
1429. a) [x] Evoluie lent
1430. b) [x] Febr
1431. c) [ ] Hipotermie
1432. d) [x] Icter
1433. e) [x] Hepatomegalie
1434.
1435. 26.Determinai caracteristicele depresiei cardiorespiratorii la nou-nscut:
1436. a) [x] Bradicardie
1437. b) [ ] Tahicardie
1438. c) [x] Tonus muscular diminuat
1439. d) [ ] Tonus muscular mrit
1440. e) [x] Hipotensiune arterial
1441.
1442. 27.Indicai primele 3 msuri necesare pentru lichidarea ocul hipovolemic la nou-nscut:
1443. a) [ ] Hemotransfuzie
1444. b) [x] Introducerea plasmei, albuminei
1445. c) [x] Soluii cristaloide
1446. d) [x] Snge placentar
1447. e) [ ] Dopamin
1448.
1449. 28.Indentificai funciile surfactantului:
1450. a) [x] Prevenirea colabrii alveolelor
1451. b) [ ] Aciune bactericid contra florei anaerobe
1452. c) [x] Regleaz microcirculaia n plmni
1453. d) [x] Condiioneaz clearance-ul mucociliar
1454. e) [ ] Aciune bactericid contra florei aerobe
1455.
1456. 29.Principiile de baz ale terapiei respiratorii n caz de detres respiratorie la nou-nscut:
1457. a) [x] Restabilirea permeabilitii cilor respiratorii
1458. b) [x] Oxigenarea adecvat
1459. c) [x] nlturarea cauzelor detresei respiratorii
1460. d) [ ] Administrarea bicarbonatului de natriu
1461. e) [ ] Administrarea sol. glucoza
1462.
1463. 30.Precizai caracteristicele icterul fiziologic la nou-nscut:
1464. a) [x] Apariia lui dup 24 ore de via
1465. b) [ ] Viteza creterii a bilirubinei pe or - 6 mcmol/l
1466. c) [ ] Evoluie ondulatorie
1467. d) [ ] Durata icterului mai mult de 20 zile
1468. e) [x] Nivelul bilirubinei la sfritul primei zile de via mai puin de 80 mcmol/
1469.
1470. 31.Indicai indicii ce confirm prezena bolii hemolitice a nou-nscutului:
1471. a) [x] Anemie cu reticulocitoz
1472. b) [ ] Acidoza metabolic
1473. c) [ ] Hipoglicemia
1474. d) [x] Icter din primele ore de via
1475. e) [x] Hepatosplenomegalie
1476.
1477. 32.Caracteristicele bolii hemolitice- forma edematoas la nou-nscui:
1478. a) [x] Hepatosplenomegalie
1479. b) [x] Icter din prima or de via
1480. c) [ ] dezvoltarea de obicei dup sistemul ABO
1481. d) [x] Anemie pronunat
1482. e) [x] Dereglri pronunate ale sistemului cardio-vascular
1483.
1484. 33.Complicaiile exsanguinotransfuziei la nou-nscut sunt:
1485. a) [x] Enterocolita ulcero-necrotic
1486. b) [x] Embolia
1487. c) [x] Dereglri de electrolii
1488. d) [ ] Policitemia
1489. e) [x] Stop cardic cu edem pulmonar
1490.
1491. 34.Determinai cazurile n care se manifest obligatoriu hepatosplenomegalia la nou-
nscut:
1492. a) [ ] Rubeola congenital
1493. b) [ ] Toxoplasmoza congenital
1494. c) [x] Forma edematoas a bolii hemolitice a nou-nscutului
1495. d) [ ] Sindromul "bilei groase"
1496. e) [x] Sindromul Gilbert
1497.
1498. 35.Icterul n prima zi de via se asociaz cu:
1499. a) [ ] Enzimodeficit eritrocitar
1500. b) [ ] Alimentaia natural
1501. c) [x] Incompatibilitatea n sistemul ABO
1502. d) [ ] Hipotiroidism
1503. e) [x] Incompatibilitatea Rh factor
1504.
1505. 36.Stabilii care din urmtoarele elemente coreleaz cu vrsta gestaional:
1506. a) [ ] -fetoproteina
1507. b) [x] Lungimea femurului ftului stabilit ecografic
1508. c) [ ] Testul cu oxitocin
1509. d) [ ] Estriolul n urin la mam
1510. e) [x] Diametrul biparietal al capului la ft
1511.
1512. 37.Care din grupele enumerate indic prezena retardului n dezvoltarea fizic intrauterin:
1513. a) [ ] Prematurii cu masa corespunztoare termenului de gestaie
1514. b) [x] Prematurii cu masa mai mic ca termenul de gestaie
1515. c) [x] Copii nscui la termen la care masa corporal e mai mic dect 10 centile
1516. d) [ ] Copii nscui la termen cu talia corespunztoare termenului de gestaie
1517. e) [ ] Nou nscui la termen cu perimetrul cranian 34 cm
1518.
1519. 38.Tiputile de determinare a retardului dezvoltrii fizice intrauterine sunt:
1520. a) [x] Morfologic
1521. b) [ ] Neuromuscular
1522. c) [ ] Indicele ponderal
1523. d) [ ] Concomitent morfologic i neuromuscular
1524. e) [x] Tabelele centile
1525.
1526. 39.Metodele de diagnostic antenatal al viciilor congenitale sunt:
1527. a) [x] Cercetarea ultrasonografic
1528. b) [x] Determinarea - fetoproteinei n sngele mamei
1529. c) [ ] Radiografia
1530. d) [ ] Datele examenului genetic
1531. e) [ ] Radioscopia
1532.
1533. 40.Scderea turgorului esuturilor la nou-nscut poate fi determinat de:
1534. a) [x] Deshidratare
1535. b) [x] Infecia intrauterin
1536. c) [ ] Hemoragia subarahnoidian
1537. d) [x] Hipotrofia congenital
1538. e) [ ] Hipotirioza congenital depistat tardiv
1539.
1540. 41.Accelerarea btilor cardiace la nou-nscut este condiionat de :
1541. a) [ ] Hipotermie
1542. b) [x] Hipertermie
1543. c) [ ] Persistena canalului arterial
1544. d) [ ] Fosa oval deschis
1545. e) [x] Asfixie uoar de la natere
1546.
1547. 42.Care din reflexele enumerate mai jos sunt fiziologice la copil la vrsta de un an?
1548. a) [ ] Reflexul de cutare
1549. b) [ ] Reflexul Robinson
1550. c) [x] Reflexul Babinschii
1551. d) [ ] Reflexul Moro
1552. e) [x] Reflexul de supt
1553.
1554. 43.Paloarea tegumentelor la nou-nscut este caracteristic pentru:
1555. a) [x] Anemie
1556. b) [x] oc
1557. c) [ ] Ductus arteriosus persistent
1558. d) [ ] Policitemie
1559. e) [x] Septicemie
1560.
1561. 44.Acrocianoza la nou-nscut este condiionat de :
1562. a) [x] Hipotermie
1563. b) [ ] Hipovolemie
1564. c) [x] Sindromul copilului abia nscut
1565. d) [ ] Ventilaie neadecvat
1566. e) [x] Policitemie
1567.
1568. 45.Simptomul "petei albe" la nou-nscut caracterizeaz:
1569. a) [x] Hipovolemie pronunat
1570. b) [ ] Prezena dereglrilor vegetative n urma traumatizrii sistemului nervos central
1571. c) [x] Prezena anemiei pronunate
1572. d) [ ] Prezena anemiei de gradul 1
1573. e) [ ] Hipervolemia
1574.
1575. 46.Indicai care schimbri ale pielii sunt fiziologice pentru un nou-nscut :
1576. a) [ ] Paloare ne pronunat n prima zi de via
1577. b) [ ] Icterul tegumentelor n I zi de via
1578. c) [x] Milia
1579. d) [x] Miliaria cristalin
1580. e) [x] Nevus
1581.
1582.
1583. 47.Precizai beneficiile laptelui matern:
1584. a) [x] Protecia mpotriva infeciei
1585. b) [x] Protecia fa de alergie
1586. c) [x] O inciden mai sczut a sindromului morii subite la copii
1587. d) [x] O mai bun dezvoltare psihomotorie
1588. e) [ ] Risc pentru diabet infantil
1589.
1590. 48.Determinai care din urmtoarele situaii exclud noiunea alimentaie natural:
1591. a) [x] Copilului i se ofer alte alimente, diferite de laptele matern
1592. b) [x] Copilului i se ofer biberon
1593. c) [x] Se limiteaz numrul de alptri
1594. d) [x] Se limiteaz durata suptului
1595. e) [ ] Se alpteaz noaptea
1596.
1597. 49.Simptomele hemoragiei acute la nou-nscut sunt:
1598. a) [x] Se menine paliditatea, dei se continu oxigenarea
1599. b) [ ] Tahicardie
1600. c) [ ] Pulsul n norm
1601. d) [x] Puls slab, filiform
1602. e) [x] Simptomul "petei palide" 3 secunde i mai mult
1603.
1604. 50.Respiraia la prematuri este de tip:
1605. a) [x] Abdominal
1606. b) [ ] Toracic
1607. c) [ ] Cu murmur vezicular
1608. d) [x] Cu crize de apnee
1609. e) [ ] Bradipnee
1610.
1611.
1612.
1613.
1614.
1615.
1616.
1617.
1618.
1619.
1620.
1621.
1622.