Sunteți pe pagina 1din 6

Copilul sntos. Supravegherea copiilor. Grupele de sntate.

Imunizarea activ
(vaccinarea) copiilor.
Complement simplu
1) Criteriul principal, care face diferenierea ntre grupele de sntate I, II i III, IV, V, este prezena:
a) devierilor de ontogenez
b) tulburrilor funcionale
c) maladiilor cronice
d) deficitului ponderal
e) dereglrilor de imunitate
2) Vaccinarea contra hepatitei virale B (HVB) a nou-nscuilor sntoi se efectueaz:
a) n primele 24 ore de la natere
b) n a doua zi de la natere
c) n a treia - a cincea zi de la natere
d) n prima lun de via
e) la 2 luni de via
3) Cte grupe de sntate sunt prevzute pentru dispensarizarea copiilor:
a) dou
b) trei
c) patru
d) cinci
e) ase
4) n grupa a III de sntate sunt inclui copiii, la care se constat:
a) devieri de ontogenez
b) tulburri funcionale
c) maladii cronice compensate
d) maladii cronice subcompensate
e) maladii cronice decompensate
5) n grupa a IV de sntate sunt inclui copiii, la care se constat:
a) devieri de ontogenez
b) tulburri funcionale prezente
c) maladii cronice compensate
d) maladii cronice subcompensate
e) maladii cronice decompensate
6) n grupa a V de sntate sunt inclui copiii, la care se constat:
a) devieri de ontogenez
b) tulburri funcionale severe
c) maladii cronice compensate
d) maladii cronice subcompensate
e) maladii cronice decompensate
7) Cnd este indicat prima revaccinare a copilului cu vaccinul contra hepatitei virale B (HVB):
a) n primele 24 ore de la natere
b) n a doua zi de la natere
c) n a treia - a cincea zi de la natere
d) n prima lun de via
e) la 2 luni de via
8) Vrsta copilului, la care se recomand revaccinarea DTP 4 i VPO 4 este de:
a) 1 lun
b) 6 luni
c) 1 an
d) 16 luni
e) 22-24 luni
9) Ritmul de supraveghere de ctre medicul de familie a creterii i dezvoltrii copiilor sntoi mai
mari de 3 ani, conform Standardului MS Republicii Moldova, este de o dat la:
a) 3 luni
b) 10 luni
c) o luna
d) 6 luni
e) un an
10) Termenul, cnd se efectueaz prima consultaie a nou-nscutului la domiciliu de ctre medicul
de familie, dup externare din maternitate, este:
a) n primele 3 zile
b) la 7 zile
c) la 10 zile
d) la 2 sptmni
e) la 20 zile
11) Ritmul de supraveghere de ctre medicul de familie a creterii i dezvoltrii ale copiilor
primului an de via, conform Standardului MS Republicii Moldova, este de o dat la:
a) 2 sptmni
b) o lun
c) 2 luni
d) 3 luni
e) 6 luni
12) Ritmul de supraveghere de ctre medicul de familie a creterii i dezvoltrii ale copiilor n al
doilea an de via, conform Standardului MS Republicii Moldova, este de o dat la:
a) o lun
b) 2 luni
c) 3 luni
d) 4 luni
e) 6 luni
13) Ritmul de supraveghere de ctre medicul de familie a creterii i dezvoltrii ale copiilor n al
treilea an de via, conform Standardului MS Republicii Moldova, este de o dat la:
a) o lun
b) 2 luni
c) 4 luni
d) 6 luni
e) un an
14) Periodicitatea examenelor profilactice a copiilor precolari i colari, conform Standardului MS
Republicii Moldova, este de o dat la:
a) 2 luni
b) 6 luni
c) 4 luni
d) 1,5 ani
e) un an
15) Vaccinarea contra tuberculozei (BCG) a nou-nscuilor sntoi se efectueaz:
a) n primele 24 ore de la natere
b) n a doua zi de la natere
c) n a treia - a cincea zi de la natere
d) n prima lun de via
e) la 3 luni de via

Complement multiplu
1) Vaccinurile, care sunt administrate nou-nscuilor sntoi n maternitate sunt:
a) BCG 1
b) HIB 1
c) ROR 1
d) HVB 1
e) DTP 1
2) Activitatea curativ a medicului de familie cu copiii include:
a) pregtirea copiilor pentru frecventarea instituiilor precolare i colare
b) tratamentul copiilor bolnavi la domiciliu
c) supravegherea ambulatorie a copiilor sntoi
d) examinarea, diagnosticul i managementul terapeutic al copiilor bolnavi
e) vaccinarea copiilor
3) Vrsta, cnd copiilor sntoi se administreaz vaccinul contra infeciei cu haemofilus influenzae
(HIB) este vrsta de:
a) primele 24 ore dup natere
b) o lun
c) 2 luni
d) 4 luni
e) 6 luni
4) Strile patologice, care reprezint o contraindicaie relativ pentru vaccinarea copilului sunt:
a) temperatura corporal 37,7 0C i mai mult
b) diareea
c) infecia respiratorie
d) anemia de gr. I
e) malnutriia de gr. I
5) Compartimentele de baz ale activitii medicului de familie cu copiii sunt:
a) profilactic
b) curativ
c) organizaional
d) antiepidemic
e) de iluminare sanitar
6) Cele mai frecvente efecte adverse ale imunizrii profilactice a copiilor sunt:
a) oc anafilactic
b) hiperemie i edem local
c) temperatur subfebril a corpului
d) tuse, diaree
e) copil nelinitit, cu tulburri de somn de scurt durat
7) Criteriile, care argumenteaz ncadrarea copilului n grupa a II- a de sntate sunt:
a) absena patologiei cronice
b) starea funcional a organelor i sistemelor fr devieri semnificative
c) antecedente eredocolaterale agravate
d) dezvoltare fizic adecvat vrstei
e) dezvoltare neuro-psihic adecvat vrstei
8) Criteriile, care argumenteaz ncadrarea copilului n grupa a II- b de sntate sunt:
a) absena patologiei cronice
b) tulburri funcionale ale organelor i sistemelor
c) rezistena i reactivitatea la infecii - infecii respiratorii frecvente cu evoluie trenant
d) copilul aflat n perioada de convalescen dup o patologie acut sever
e) stare funcional a organelor i sistemelor fr devieri patologice
9) Contraindicaiile relative pentru vaccinarea copilului sunt:
a) prezena temperaturii corpului ridicate pn la 37,5 i mai mult
b) semnele de infecii respiratorii acute
c) semnele de diaree acut
d) manifestrile alergice prezente
e) distrofia de gr. I
10) Activitatea profilactic a medicului de familie include:
a) instruirea prinilor privind modul sntos de via i ngrijirea adecvat a copiilor
b) supravegherea dinamic a copiilor
c) organizarea examinrilor profilactice complexe
d) vaccinarea copiilor i activitatea antiepidemic
e) tratamentul copiilor bolnavi
11) Dispensarizarea copiilor sntoi include:
a) supravegherea programat a strii sntii i dezvoltrii copiilor
b) supravegherea dezvoltrii fizice i neuropsihice a copiilor
c) efectuarea investigaiilor paraclinice programate
d) ncadrarea n grupa corespunztoare de sntate
e) instruirea prinilor privind modul de via sntos
12) Criteriile, care argumenteaz ncadrarea copilului n grupa I de sntate sunt:
a) absena patologiei cronice
b) starea funcional a organelor i sistemelor fr devieri patologice
c) rezistena i reactivitatea la infecii - fr devieri patologice
d) dezvoltare fizic i neuropsihic adecvat vrstei
e) dezvoltare fizic-cu deficit/exces ponderal de 10%
13) Supravegherea medical antenatal presupune:
a) vizite programate la domiciliul gravidei
b) luarea n eviden n termen de pn la 12 sptmni de sarcin i examinri profilactice
programate
c) administrarea profilactic a acidului folic n primele sptmni de sarcin
d) consultarea suplimentar a specialitilor, n caz de necesitate
e) vizite la domiciliu a medicului obstetrician-ginecolog
14) Prima vizit la domiciliu a nou-nscutului presupune:
a) vizita la domiciliu n primele 3 zile dup externare din maternitate
b) vizita efectuat de ctre medicul de familie i asistentul medicului de familie
c) examinarea clinic detaliat a nou-nscutului de ctre medicul de familie la domiciliu
d) aprecierea grupei de sntate, n care se ncadreaz nou-nscutul
e) invitare la vaccinare
15) Vrsta, cnd copiilor sntoi se administreaz vaccinul contra rubeolei, rujeolei i oreionului
(ROR) este vrsta de:
a) o lun
b) 2 luni
c) 12 luni
d) 2 ani
e) 6-7 ani
Copilul sntos. Supravegherea copiilor. Grupele de sntate. Imunizarea
activ (vaccinarea) copiilor.

Complement simplu

1. C 7. E 13.D
2. A 8. E 14.E
3. D 9. E 15.C
4. C 10.A
5. D 11.B
6. E 12.C

Complement multiplu

1. A, D
2. B, D
3. C, D, E
4. A, B, C
5. A, B, C
6. B, C, E
7. A, B, C
8. A, C, D
9. A, B, C, D
10.A, B, C, D
11.A, B, C, D
12.A, B, C, D
13.A, B, C, D
14.A, B, C, D
15. C, E