Sunteți pe pagina 1din 12

Semiologia sistemului cardiovascular la copii.

Compliment simplu
1. Indicai termenul cnd ncepe ontogeneza sistemului cardiovascular:
a) sptmna a VIII de dezvoltare intrauterin
b) sptmna a IV
c) sptmna a II
d) sptmna a III
e) primele 7 zile de la concepie.
2. Evideniai din care segment al tubului cardiac se vor dezvolta ulterior vasele magistrale:
a) bulbul cardiac
b) sinusul venos
c) trunchiul arterial comun
d) ventriculul primitiv
e) atriul primitiv.
3. Indicai din care segment al tubului cardiac primitiv se va dezvolta ulterior ventriculul drept:
a) bulbul cardiac
b) sinusul venos
c) trunchiul arterial comun
d) ventriculul primitiv
e) atriul primitiv
4. Evideniai din care segment al tubului cardiac primitiv va avea loc dezvoltarea ulterioar a venelor
mari:
a) bulbul cardiac
b) sinusul venos
c) trunchiul arterial comun
d) ventriculul primitiv
e) atriul primitiv
5.Indicai din care segment al tubului cardiac primitiv se va dezvolta ulterior ventriculul stng:
a) bulbul cardiac
b) sinusul venos
c) trunchiul arterial comun
d) ventriculul primitiv
e) atriul primitiv
6. Apreciai termenul de dezvoltare intrauterin, n care are loc constituirea sistemului de conducere a
cordului:
a) sptmna a III
b) sptmna a IV
c) sptmna a VI
d) sptmna a VIII
e) sptmna a VII.
7. Indicai termenul de dezvoltare intrauterin, cnd are loc divizarea trunchiului arterial comun n
artera pulmonar i aort:
a) sptmna a IV-V de concepie
b) sptmna a V-VI de concepie
c) sptmna a VI-VII de concepie
d) sptmna a III-IV de concepie
e) sptmna a VIII de concepie
8. Apreciai prin ce se deosebete lipotimia de sincop:
a) lipsa pulsului.
b) pierderea cunotinei de scurt durat.
c) prezena manifestrilor neurologice
d) meninerea funciilor vitale (circulaia i respiraia)
e) rrirea marcat pn la oprire a btilor cardiace
9. Enumerai pentru care patologii la copii este caracteristic suflul sistolic, perceput la baza cordului:
a) miocardit
b) anemie
c) valvulopatie dobndit
d) patologie cardiac congenital
e) tireotoxicoz
10. Estimai importana aprecierii unui suflu sistolic la apex la copii:
a) o patologie cardiac dobndit
b) o miocardit
c) o stenoz valvular dobndit
d) o intoxicaie cronic
e) hipertrofia miocardului ventricolului stng
11. Indicai care valoare a ICT poate fi sugestiv pentru o cardiopatie la copii n vrsta de pn la 2
luni:
a) peste 0,45
b) peste 0,50
c) peste 0,55
d) peste 0,60
e) peste 0,70
12. Apreciai care valoare a ICT poate fi sugestiv pentru o cardiopatie la copii n vrst de pn la 2
ani:
a) peste 0,60
b) peste0,55
c) peste 0,40
d) peste 0,45
e) peste 0,50
13. Evideniai care valoare a ICT poate fi sugestiv pentru o cardiopatie la copii n vrst de pn la
12 ani:
a) peste 0,55
b) peste 0,50
c) peste 0,45
d) peste 0,60
e) peste 0,40
14. Indicai care valoare a ICT poate fi sugestiv pentru o cardiopatie la copii dup vrsta de 12 ani:
a) peste 0,40
b) peste 0,50
c) peste 0,55
d) peste 0,45
e) peste 0,60

15. Evideniai n ce patologii la copii se formeaz ghebul cardiac":


a) tulburare de ritm
b) pericardit
c) endocardit
d) miocardit
e) viciu cardiac
16. Indicai ce reprezint termenul ,,embriocardie la copii n primele luni de via:
a) bloc cardiac
b) intervale egale ntre zgomotele cardiace I i II, II i I
c) bradicardie
d) extrasistolie
e) tahicardie
17. Indicai localizarea auscultativ a suflului sistolic funcional la copiii sntoi de vrst fraged:
a) la apex
b) la p. Botchin-Erb
c) la a. pulmonar
d) la aort
e) la valva tricuspid
18.Evideniai care este sonoritatea zgomotelor cardiace la baza cordului, caracteristic copiilor de
vrst fraged:
a) sonoritatea zgomotului I este mai mare dect a zgomotului II
b) sonoritatea zgomotului II este mai mare dect a zgomotului I
c) zgomotul I i II au sonoritate identic
d) se percepe (auscult) numai primul zgomot
e) zgomotele sunt atenuate
19. Indicai punctul clasic de auscultaie al valvei mitrale la copii:
a) pe linia sternal dreapt, n spaiul intercostal III
b) n spaiul intercostal II din dreapta
c) n spaiul intercostal II din stnga
d) la apex
e) n punctul Botkin - Erb
20. Indicai punctul clasic de auscultaie al valvei tricuspide la copii:
a) la marginea inferioar a sternului
b) n spaiul intercostal II din dreapta
c) la apex
d) n spaiul intercostal II din stnga
e) n punctul Botkin - Erb
21. Indicai localizarea unde se palpeaz ocul apexian la copiii sugari:
a) n spaiul intercostal II
b) n spaiul intercostal III
c) n spaiul intercostal IV
d) n spaiul intercostal V
e) n spaiul intercostal VI
22. Indicai unde, n mod normal, se palpeaz ocul apexian la copiii n vrst de 10 ani:
a) n spaiul intercostal IV
b) n spaiul intercostal III
c) n spaiul intercostal V
d) n spaiul intercostal II
e) n spaiul intercostal VI
23. Indicai particularitile hemodinamice care influeneaz evoluia modificrilor patologice n
maladiile cardiovasculare congenitale:
a) micorarea contractilitii miocardului
b) creterea tensiunii arteriale
c) tulburrile de ritm
d) creterea permeabilitii vasculare
e) tulburrile hemodinamice
24. Apreciai modificrile hemodinamice care influeneaz nchiderea canalului arterial Botallov n
perioada neonatal precoce?
a) creterea tensiunii venoase
b) creterea rezistenei vasculare
c) creterea tensiunii n circuitul mic
d) micorarea tensiunii n artera pulmonar
e) hipotensiunea arterial
25. Indicai care este nivelul normal al tensiunii arteriale sistolice la nou-nscutul la termen:
a) 50 mm Hg
b) 30 mm Hg
c) 100 mm Hg
d) 90 mm Hg
e) 70 mm Hg
26. Evideniai care este frecvena pulsului la copiii sntoi la vrst de 4 ani ?
a) 120 pe minut
b) 140 pe minut
c) 70 pe minut
d) 80 pe minut
e) 100 pe minut

Compliment multiplu
1. Indicai care din malformaiile congenitale enumerate sunt cianozante:
a) dextrocardia
b) stenoza arterei pulmonare
c) transpoziia vaselor magistrale
d) ductul arterial comun persistent
e) artezia valvei tricuspide
2. Indicai n care patologii la copii putem constata auscultativ sufluri organice:
a) n anemie
b) n tireotoxicoz
c) n malformaii congenitale de cord
d) n vicii cardiace dobndite
e) n caz de persisten a focarelor cronice de infecie
3. Indicai n care patologii extracardiace la copii se vor constata modificri patologice ale pulsului:
a) hipertireoz
b)anemie
c)stri febrile
d) bronite
e) rahitism
4. Indicai n ce cazuri are loc accentuarea zgomotelor cordului la copii:
a) emoii
b) miocardite
c) efort fizic
d) hipertireoidism
e) stenoz mitral
5. Evideniaii prin ce se caracterizeaz suflurile organice:
a) intensitate mic
b) intensitate mare
c) asociere de freamt
d) propagare n afara limitelor cordului
e) dispar dup efort
6. Indicai particularitile de vrst care influeneaz caracterul ECG la copii:
a) masa corporal
b) poziia cordului n cutia toracic
c)raportul intre masa ventriculuilui stng i a celui drept
d) grosimea pereilor ventriculelor
e) valoarea tensiunii arteriale
7. Determinai particularitile morfofuncionale ale cordului copilului nou-nscut:
a) fibrele musculare ale miocardului sunt subiri
b) sistemul de conductibilitate este nedezvoltat
c) esutul conjunctiv este nedifereniat
d) vasele sangvine coronariene sunt de calibru mic
e) pereii ventriculului stng sunt relativ mai groi dect ai celui drept
8. Apreciai particularitile caracteristice imaginii radiologice a cordului la sugari:
a) poziia cordului n cutia toracic este ca la aduli
b) poziia cordului este transversal
c) este caracteristic suprapunerea umbrei timusului
d) umbra cordului n raport cu cutia toracic este mai mare ca la adult
e) umbra cordului n raport cu cutia toracic este mai mic ca la adult
9) Selectai particularitile specifice suflurilor cardiace funcionale la copii:
a) nu se asociaz cu freamt catar
b) nu se propag n afara limitelor cordului
c) se percep numai la baza cordului
d) se intensific dup efort fizic
e) dispar dup efort fizic sau schimbarea poziiei corpului
10. Indicai n care patologie cardiovascular congenital la copii se constat unt dreapta-stnga:
a) tetralogia Fallot
b) caz de transpoziie a vaselor magistrale
c) caz de atrezie a valvei tricuspide
d) caz de defect septal interatrial
e) caz de defect septal interventricular
11. Selectai care afirmaie cu privire la hemodinamica ftului este corect:
a) circuitul mic nu funcioneaz
b) funcioneaz cile fetale de comunicaie sanguin
c) tensiunea sanguin n artera pulmonar este mai mare dect n aort
d) artera pulmonar transport sngele n plmni
e) este prezent defectul septului interventricular
12. Indicai care din particularitile morfofuncionale ale sistemului cardiovascular la copii
amelioreaz circulaia sngelui i presarcina cordului:
a) masa relativ mare a cordului
b) dimensiunile relativ mari ale comunicrilor intracardiace
c) dimensiunile relativ mari ale lumenului vascular
d) tensiunea arterial sczut
e) poziia specific vrstei a cordului n cutia toracic
13. Evideniai n ce cazuri la copii are loc diminuarea intensitii zgomotelor cardiace:
a) hipertensiune arterial
b) miocardite
c) pericardite
d) emfizem pulmonar
e) hipotrofie
14) Apreciai caracteristicile suflurilor cardiace organice la copii:
a) intensitate mare
b) propagare n afara limitelor cordului
c) auscultaie n punctul Botkin-Erb
d) se asociaz cu freamt
e) nu se modific la schimbarea poziiei corpului sau la efort fizic
15) Selectai semnele/simptomele caracteristice maladiilor cardiovasculare la copiii de vrst fraged:
a) edeme
b) dispnee
c) malnutriie
d) cianoz
e) tuse
16. Caracterizai particularitile hemodinamice ale circulaiei fetale:
a) existena comunicrilor ntre partea dreapt i stng i ntre vasele magistrale
b) minut - volumul mai mare al circuitului mare
c) presiune sczut n artera pulmonar
d) asigurare preferenial cu snge bogat oxigenat a organelor vitale
e) presiune practic echivalent n aort i artera pulmonar
17. Indicai modificrile constitutive ale circulaiei postnatale, care se produc la natere:
a) scderea rezistenei vasculare pulmonare i creterea debitului vascular pulmonar
b) creterea rezistenei vasculare periferice i scderea debitului sangvin la periferie
c) nchiderea cilor fetale de comunicare
d) maturizarea vascularizaiei pulmonare
e) creterea presiunii n artera pulmonar

18. Apreciai la care categorii de nou-nscui se poate constata un sindrom de persisten a circulaiei
fetale:
a) nou-nscui prematuri
b) nou-nscui cu infecii intrauterine
c) nou-nscui cu mame diabetice
d) nou-nscui dismaturi
e) nscui prin operaie cezarian
19. Enumerai care patologii fac parte din anomaliile de dezvoltare a sistemului cardiovascular, fr
legtur patologic ntre circuitul mare i circulatul mic:
a) situaia patologic a venelor pulmonare
b) dextrocardia
c) coarctaia aortei
d) stenoza congenital a aortei
e) stenoza arterei pulmonare
20. Indicai pentru care din anomaliile sistemului cardiovascular este caracteristic prezena untului
stnga-dreapta:
a) situaia patologic a venelor pulmonare
b) ductul arterial Botallov deschis
c) dextrocardia
d) defectul septului interatrial
e) defectul septului interventricular
21. Indicai pentru care din anomaliile de dezvoltare a sistemului cardiovascular este caracteristic
untul dreapta-stnga:
a) defectul septului interatrial
b) ductul arterial comun persistent
c) transpoziia vaselor magistrale
d) atrezia valvei tricuspide
e) tetralogia Fallot
22. Evideniai particularitile funcionale, caracteristice sistemului cardiovascular la copiii de vrst
fraged:
a) prezena aritmiei respiratorii
b) volumul sistolic relativ mic
c) minut - volumul mai mic, raportat la kg mas corporal
d) frecvena contraciilor cardiace mai mare
e) tensiunea arterial relativ mic
23. Indicai care din antecedentele heredo-colaterale sunt importante n anamnesticul copilului,
suspect pentru o cardiopatie congenital:
a) prezena de cardiopatii congenitale la ali membri ai familiei
b) existena cosanguinitii
c) mori subite inexplicabile la ali membri ai familiei
d) prezen cardiomegalii
e) prezena patologiei pulmonare cronice
24. Indicai care antecedente se vor evidenia n mod obligatoriu la colectarea anamnezei prenatale a
copiilor, suspeci pentru o cardiopatie:
a) agresiuni toxice ( intoxicaie sau consum de alcool la mam)
b) suportarea infeciilor virale (rubeol, grip) n primele trei luni de sarcin
c) expunere la radiaii
d) tratamente hormonale n timpul sarcinii
e) tratamente antibacteriale n timpul sarcinii
25. Indicai care din antecedentele anamnestice postnatale enumerate sunt importante pentru copiii
suspeci la cardiopatie:
a) fatigabilitate
b) prezena dificultilor de alimentaie
c) prezena infeciilor pulmonare frecvente
d) prezena reaciilor adverse la vaccinri
e) sindrom convulsiv
26. Indicai simptomele funcionale de afectare a sistemului cardio-vascular la copii:
a) cianoz
b) palpitaii
c) dureri precordiale
d) tuse
e) dispnee
27. Indicai prin ce se caracterizeaz sincopa la copii:
a) pierderea cunotinei de scurt durat, cu pstrarea funciilor vitale
b) rrirea marcat, pn la oprire, a pulsului
c) rrirea marcat, pn la oprire, a respiraiei
d) tensiunea arterial meninut
e) lipsa pulsului
28. Evideniai particularitile metodei de inspecie a sistemului cardiovascular la copii:
a) efectuarea acestea se recomand cnd copilul e linitit sau n timpul somnului
b) se va examina doar regiunea precordial i sistemul cardiovascular
c) se vor aprecia n mod obligatoriu parametrii antropometrici
d) se vor cuta leziuni cutanate, sugestive pentru o cardiopatie
e) se va realiza inspecia general a ntregului organism i local la nivelul sistemului cardiovascular
29. Indicai ce fel de informaii furnizeaz palpaia n examenul obiectiv al sistemului cardiovascular
la copii:
a)privind volumul cardiac
b)privind ocul apexian
c)privind freamtul i galopul
d)privind calitatea circulaiei periferice
e)privind durerea precordial
30. Indicai caracteristicile auscultative ale zgomotelor cardiace la copii:
a) sunt mai frecvente
b) sunt mai intense
c) au tendina de egalizare (la sugar)
d) sunt mai slabe ca intensitate ca la adult
e) poate fi prezent aritmia respiratorie
31. Evideniai caracteristicile suflurilor funcionale la copii:
a) intensitatea dup scara Lewine 4-6
b) intensitatea dup scara Lewine 1-2
c) nu sunt nsoite de freamt
d) dispar dup schimbarea poziiei corpului
e) nu se propag n afara limitelor cordului
32. Indicai ce informaii de importan diagnostic poate oferi radiologia cardiopulmonar n
examenul sistemului cardiovascular la copii:
a) patologiile organelor cutiei toracice
b) caracteristica circulaiei pulmonare
c) estimarea excursiei pulmonare
d) aspectul umbrei cordului
e) aprecierea indicelui cardio-toracic
33. Indicaii ce informaii poate furniza ECG n examinarea sistemului cardiovascular la copii:
a) starea miocardului
b) ritmul cardiac
c) funcia atrial i cea ventricular
d) contractilitatea miocardului
e) diseletrolitemiile posibile
34. Indicai simptomele clinice caracteristice pentru patologia cardiac la copilul de vrst fraged:
a) edemele
b) dispneea
c) acrocianoza
d) cianoza
e) icterul teumentelor
35. Estimai cei mai importani parametri funcionali ai hemodinamicii:
a) tensiunea arterial
b) Ps
c) FCC
d) presiunea n artera pulmonar
e) presiunea parietal
36. Apreciai ce reprezint lipotimia:
a) pieredrea de scurt durat a contiinei
b) cu pstrarea circulaiei sangvine
c) cu pstrarea respiraiei
d) fr pstrarea circulaiei sangvine
e) fr pstrarea respiraiei
37. Indicai elemente structurale ale pericardului la copil:
a) o structur distinct care nconjoar inima
b) conine esut conjunctiv
c) conine esut elastic
d) este format din 2 foie cu o cantitate mic de lichid ntre ele
e) conine esut muscular
38. Apreciai particularitile reglrii nervoase a activitii cardiace la copil:
a) predominarea sistemului nervos simpatic
b) predominarea sistemului nervos parasimpatic
c) ingfluena redus a nervului vagus
d) influena cresut a nervului vagus
e) are posibiliti de reglare a conductibilitii cardiace
39. Evideniai caracteristicile eseniale ale sistemului cardiovascular la copilul sugar:
a) diafragma ridicat
b) torace scurt
c) cord poziionat mai orizontal, topografic mai sus
d) oc apexian situat n spaiul IV intercostal stng, n afara liniei medioclaviculare
e) diafragma amplasat mai jos
40. Indicai elementele caracteristice n structura histologic a miocardului la nou-nscui:
a) miofibrile foarte subiri
b) esut conjunctiv slab dezvoltat
c) vascularizare sporit a miocardului
d) vascularizare redus a miocardului
e) cantitate redus de receptori 12 adrenergici
Semiologia sistemului cardiovascular la copii:
Compliment simplu
1. C 10. A 19. D
2. C 11. D 20. A
3. A 12. B 21. C
4. B 13. B 22. C
5. D 14. D 23. E
6. B 15. E 24. D
7. C 16. B 25. E
8. D 17. C 26. E
9. D 18. B

Complement multiplu
1. C, E 31. A, B, C, E
2. C, D 32. B, C, D, E
3. A, B, C 33. A, B, C, E
4. A, C, D 34. A, B, C, D
5. B, C, D 35. A,B,C
6. B, C, D 36. A,B,C
7. A, B, C 37. A,B,C,D
8. B, C, D 38. A,C,E
9. A, B, E 39. A,B,C,D
10. A, B, C 40. A,B,C,E
11. A, B, C
12. A, B, C
13. B, C, D
14.
15. A, B, D, E
16. A, B, C, D
17. A, B, D, E
18. A, B, C, D
19. A, B, C, D
20. B, C, D, E
21. A, B, D, E
22. B, C, D, E
23. A, B, D, E
24. A, B, C, D
25. A, B, C,
26. A, B, D, E
27. A, B, D, E
28. A, B, D, E
29. A, C, D, E
30. A, B, C, D
12