Sunteți pe pagina 1din 3

Pasărea Kiwi

Pasărea Kiwi, cunoscută și sub numele de struțul sitar, cu ani în urmă popula întreaga
Noua Zeelandă. Numărul acestor păsări a fost redus foarte mult de vânatul intensiv,
despădurire și prădători.

Pasărea Kiwi este pasărea națională a Noii Zeelande. Deși este protejată de către legile
statului, micuța pasăre se află în pericol de extincție, devenind din ce în ce mai greu de
văzut în sălbăticie.

Preferând să iasă la iveală mai ales noaptea, pasărea își petrece ziua ascunsă în vizuina
sa. Pasărea nu poate zbura și trăiește în vizuini în pădurile de tufe.

Kiwi este înrudită cu pasărea moa, deasemenea incapabilă să zboare, și dispăruta în


secolul XVIII. O anumită specie de moa măsura 3,7 metri și era cea mai mare pasăre
văzută vreodată.

Populatia indigena polineziana din Noua Zeelanda considera aceste pasari ca fiind sacre,
apartinand zeului padurilor. Numai capetenia vechilor luptatori maori avea dreptul sa
manance carnea lor si sa foloseasca penele la fabricarea unei pelerine pe care o purta pe
spate.

Hrana Kiwi
Pasarea Kiwi traieste singura prin padurile umede cu solul moale, in care poate patrunde
cu usurinta in cautarea hranei. Cu ajutorul simtului olfactiv bine dezvoltat si cu ciocul ei
lung, ea gaseste larve de insecte, viermi, cicade, centipede, frunze cazute si alte animale
mici.

In cautarea hranei preferate ea se conduce in special dupa simtul olfactiv, in urma


adaptarii la viata nocturna ochiul este mult regresat (este aproape oarba). Auzul este bine
dezvoltat. Poate sa-si impinga intregul cioc in pamant pentru a ajunge la hrana dorita.

Dieta unei pasari Kiwi consta, in principal, in insecte si viermi de pamant. Pasarea se
foloseste de ciocul lung pentru a extrage viermii si insectele din pamant. Kiwi este o
pasare extrem de rapida, putand cu usurinta intrece un om. Piciorul este prevazut cu trei
degete, pe care le poate adapta pentru a le folosi ca pe o arma, crestand inamicul cu
ghearele sale ascutite.

Caracteristici Kiwi
Sunt pasari terestre, de talie mica, au corpul indesat, gatul scurt si gros. Pot ajunge la
inaltimea de 50-65 cm si greutatea de 1,5-4 kg. Ciocul lor este foarte lung, de cca. 15 cm,
putin indoit in jos, in partea lui terminala se deschid narile, iar la baza este prevazut cu
numerosi peri.

Aripile apar ca doua cioturi, ascunse bine in pene, picioarele sunt scurte si groase, au
cate patru degete fiecare. Corpul este acoperit de pene lungi, moi, care atarna in jos, de
culoare castanie. Are picioare scurte si indesate si nu are coada.

Aripile ii atarna pe langa corp, dar nu este capabila sa le utilizeze. Are un par sarmos, de
culoare gri/maronie, mustati precum o pisica si un cioc lung si usor curbat. Este singura
pasare care are nari in cioc, localizate aproape de varf. Puii au acelasi colorit ca adultii.

Inainte de sosirea poporului Maori in Noua Zeelanda – eveniment care a avut loc in urma
cu circa 1000 de ani in urma – pasarile Kiwi erau din belsug pe aceste taramuri, neavand
nici un pradator natural care sa le ameninte existenta. Populatia Maori, totusi, a
descoperit ca parul pasarilor Kiwi este un bun material pentru mantiile lor. Acest popor a
dat si numele acestor pasari, botezandu-le dupa tipatul ascutit, care pare a spune “kee-
wee”.

O data cu sosirea omului alb, in secolul XIX, pasarea Kiwi a inceput sa fie cautata pentru
a fi dusa in gradinile zoologice, muzee si colectii private din toata lumea. Introducerea
unor pradatori non-nativi, precum pisicile salbaticite si oposumii, a avut, de asemnea, un
efect negativ asupra populatiei de pasari Kiwi, alaturi de defrisarea padurilor, capcanele
cu gin si decesele cauzate de masinile cu motor.

Cele sase tipuri de pasari Kiwi sunt: Kiwi maro North Island, Kiwi mic patat, Kiwi mare
patat, Okario maro, Haast Tokoeka si Southern Tokoeka. Pasarea este aproape oarba,
putand vedea doar cativa metri in fata. Femela cloceste un ou extrem de mare. De fapt, o
pasare de 2,2 kg poate cloci un ou care cantareste aproape jumatate de kg. se stie
despre pasarile Kiwi ca pot trai pana la varsta de 40 de ani.

In 1991, in Noua Zeelanda a fost lansat un program de conservare si reconstructie a


populatiei de pasari Kiwi, pentru a salva pasarea de la disparitie. In ciuda acestui fapt,
pasarile Kiwi continua sa dispara cu o rata de 5,8% pe an. Programul are totusi succes in
ceea ce priveste reproducerile controlate ale pasarilor, iar munca oamenilor implicati va
face ca pasarile Kiwi sa mai ramana un timp printre noi.

Reproducere Kiwi
In perioada de reproducere traiesc in perechi. Femela depune doua pana la patru oua, la
intervale lungi de timp. In raport cu marimea corpului acestea sunt foarte grele, ajung la
450 g.

Folosindu-se de picioarele cu gheare foarte puternice, ea scormoneste la radacinile


copacilor niste adancituri in care asaza ouale.
Acestea sunt clocite numai de mascul. Dupa aproximativ trei luni puii sparg coaja si ies
acoperiti deja cu pene.