Sunteți pe pagina 1din 134

OANA DOBRE-BARON DORINA NI ALINA FLEER

ECONOMIE I

MANUAL UNIVERSITAR pentru nvmntul la distan

PETROANI 2009

CUPRINS
CUVNT NAINTE TEMA I. ECONOMIA EXPRESIE A ACIUNII UMANE 1.1. Obiectul economiei politice 1.2. Nevoi umane i resurse economice 1.3. Raritatea i alegerea TEMA II. ECONOMIA DE PIA CONTEMPORAN 2.1. Economia natural. Economia de schimb 2.2. Economia de pia modern 2.3. Agenii economici TEMA III. TEORIA COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI. UTILITATEA ECONOMIC 3.1. Conceptul de utilitate economic 3.2. Comportamentul consumatorului. Echilibrul consumatorului TEMA IV. FACTORII DE PRODUCIE 4.1. Sistemul factorilor de producie 4.2. Utilizarea factorilor de producie TEMA V. COSTURILE DE PRODUCIE 5.1. Costurile expresie a consumului de factori de producie 5.2. Tipologia costurilor de producie 5.3. Modaliti de reducere a costurilor de producie TEST AUTOEVALUARE I TEMA VI. CEREREA 6.1. Conceptul de cerere. Legea cererii 6.2. Condiiile cererii 6.3. Elasticitatea cererii TEMA VII. OFERTA 7.1. Conceptul de ofert. Legea ofertei 7.2. Condiiile ofertei 7.3. Elasticitatea ofertei 7.4. Echilibrul pieei TEMA VIII. PIEE, CONCUREN, PREURI 8.1. Piaa: concept, rol, tipologie 8.2. Concurena: concept, funcii, instrumente, tipuri 8.3. Preul: concept, funcii, tipuri. Formarea 2 90 5 5 7 9 12 12 15 17 20 20 24 33 33 41 45 45 48 54 58 66 66 68 70 74 74 77 78 80 83 83 85

preului n condiiile diferitelor tipuri de concuren TEST AUTOEVALUARE II TEMA IX. EFICIENA ECONOMIC 9.1. Conceptul de eficien economic 9.2. Productivitatea factorilor de producie 9.3. Productivitatea muncii TEMA X. VENITURILE FUNDAMENTALE 10.1. Salariul 10.2. Profitul 10.3. Dobnda 10.4. Renta TEST AUTOEVALUARE III RSPUNSURI TESTE BIBLIOGRAFIE 93 99 99 102 105 109 111 116 120 123 126 133 134

CUVNT NAINTE Cursul de Economie I se adreseaz studenilor de la Facultatea de tiine, la forma de nvmnt la distan (I.D.), pe care i orienteaz pe drumul cunoaterii riguroase a fenomenelor i proceselor economice la nivelul fiecrui agent economic. Cursul urmrete s asigure studenilor nelegerea i aprofundarea noiunilor fundamentale de gndire economic modern, precum i a interdependenelor care se creeaz ntre ele. De asemenea, cursul i propune formarea unei imagini teoretice concrete asupra economiei de pia contemporane, facilitnd, n acelai timp, accesul studenilor la deprinderea unor calcule economice riguroase care s le consolideze cunotinele i pe care s le integreze n viaa economic real. Economia, ca tiin teoretic fundamental, urmrete formularea de concluzii esenializate i consistente pentru ameliorarea permanent a relaiei dintre resursele economice limitate, rare, tot mai costisitoare i greu de procurat, pe de o parte, i nevoile umane nelimitate, n continu dezvoltare i diversificare, pe de alt parte. n cadrul prezentului material, demersul tiinific ntreprins a vizat Microeconomia - component a tiinei economice, cu relevarea obiectului su de studiu, a metodei de cercetare n concordan cu celelalte tiine despre natur i societate. Domeniul de studiu al microeconomiei s-a conturat treptat, prin analiza modului de structurare a agenilor economici, a cererii i ofertei, a pieei i concurenei, ncheindu-se cu analiza remunerrii factorilor de producie participani la viaa economic. Economie I, n calitate de curs universitar, este o lucrare menit s contribuie la mai buna instruire a studentului economist, n acord cu exigenele profesiei pe care dorete s o exercite i cu exigenele etapei actuale, cnd investiia n om este considerat cea mai important i decisiv pentru dezvoltarea economiei i societii n prezent i viitor. n elaborarea cursului am valorificat lucrrile unor economiti contemporani din ar i strintate, tradiiile gndirii economice romneti, precum i experiena, cercetrile i lucrrile tiinifice personale. Sub imboldul firesc de a produce utiliti pentru necesiti concrete i avnd n vedere faptul c alternativele de gndire i aciune practic trebuie lsate s se concureze liber, ne exprimm interesul de a primi sugestii din partea utilizatorilor, pentru care, nc de acum, le mulumim cu sinceritate. Autoarele

Tema nr. 1 ECONOMIA EXPRESIE A ACIUNII UMANE Uniti de nvare: Obiectul economiei politice Nevoile umane i resursele economice Raritatea i alegerea Obiectivele temei: explicarea obiectului de studiu al tiinei economice; nelegerea noiunilor de nevoi umane i resurse economice; exprimarea relaiilor dintre limitare, alegere i costul de oportunitate cu ajutorul curbei transformrii (frontiera posibilitilor de producie); nelegerea importanei studierii tiinei economice. Timpul alocat temei: 2 ore Bibliografie recomandat: Ciucur D., Gavril I., Popescu C., Economie: manual universitar, Editura Economic, Bucureti, 2001 Dura C., Magda D., Fleer A., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 Fleer A., Economie I Caiet de seminar, Editura Universitas, Petroani, 2005 Fleer A., Economie I Sinteze i aplicaii, Editura Universitas, Petroani, 2009 Ruanu D.R., Ni D., Elemente de economie politic, Ed. Cuvntul, Bucureti, 2005

1.1. Obiectul economiei politice Obiectul economiei politice l constituie studierea fenomenelor i proceselor economice care au loc n domeniul produciei, repartiiei i al consumului de bunuri materiale i servicii, a relaiilor cauzale, a legilor i categoriilor economice pe diferite trepte ale evoluiei societii, oferind o modalitate tiinific de gndire i aciune subordonat obiectivelor legate de satisfacerea cu resurse limitate a trebuinelor nelimitate ale indivizilor i societii. tiina economic presupune cunoaterea, descrierea, explicarea i prezentarea realitilor economice, rspunznd la ntrebri precum: ce s se produc, ct, cum i pentru cine, n condiiile raporturilor antagoniste dintre resurse i nevoi. 5

tiina economic

Microeconomia este acea ramur a tiinei economice care studiaz unitile economice individuale, structurile i comportamentele lor precum i interrelaiile dintre aceste uniti elementare. Microeconomia rspunde la ntrebri de tipul: Ce produse poate s produc firma X ?, De la ce nivel al produciei, firma Y poate nregistra profit ? etc. Mezoeconomia este abordarea care urmrete s studieze economia din punctul de vedere al ramurilor i sectoarelor acesteia. Altfel spus, mezoeconomia, tinde s constituie reeaua intermediar dintre microeconomie i macroeconomie. Ramuri ale tiinei economice Macroeconomia este acea ramur a tiinei economice care cerceteaz mrimile globale dintr-o economie, numite agregate, interdependenele dintre diferitele variabile globale ale economiei i sistemul economic al unei ri n totalitatea sa. Macroeconomia rspunde la ntrebri de tipul: Care sunt cile prin care poate fi majorat ritmul de cretere economic ?, Care este relaia de interdependen dintre rata inflaiei i nivelul omajului ?, Care sunt principalele efecte ale reducerii fiscalitii ?etc. Mondoeconomia studiaz interdependenele dintre economiile naionale, care apar ca verigi primare privite la scar planetar.

TEST DE EVALUARE 1. Care sunt ntrebrile la care rspunde tiina economic? Rspuns: Ce s se produc, ct, cum i pentru cine, n condiiile raporturilor antagoniste dintre resurse i nevoi.

2. Care sunt principalele ramuri ale tiinei economice? Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Mondoeconomia studiaz: a) unitile economice individuale; b) interdependenele dintre economiile naionale; c) mrimile globale dintr-o economie; d) nici o variant nu este corect. Rezolvare O O O 6

De rezolvat: 2. Analiznd actele economice individuale, aceasta se va realiza la nivel : a) mezoeconomic; b) mondoeconomic; c) microeconomic; d) macroeconomic. Rezolvare O O O O

1.2. Nevoile umane i resursele economice Nevoile umane sunt preferine, dorine, resimiri, ateptri ale oamenilor de a avea, de a fi, de a ti i de a crede, respectiv de a-i nsui bunuri, toate acestea fiind condiionate i devenind efective n funcie de nivelul dezvoltrii economico-sociale (condiionare obiectiv) i de nivelul de dezvoltare a individului (condiionare subiectiv). n funcie de cele trei dimensiuni ale fiinei umane (biologic, social i raional) nevoile se grupeaz n: - Nevoi fiziologice sunt primele resimite de oameni i sunt inerente fiecruia dintre ei; - Nevoi sociale, de grup sunt cele resimite de oameni ca membrii ai diferitelor socio grupuri; - Nevoi raionale, spiritual-psihologice, decurg din trsturile interioare ale oamenilor i devin deosebit de importante pe msura progresului n instruire, n relaiile morale.

Nevoile umane

Dup gradul lor de complexitate, nevoile pot fi: - elementare (de baz sau fundamentale); - superioare (complexe, elevate). Trsturile nevoilor umane: nevoile sunt nelimitate ca numr sunt limitate n capacitate nevoile oamenilor sunt concurente nevoile sunt complementare orice nevoie se stinge momentan prin satisfacere.

n dorina de a-i satisface nevoile ntr-un grad ct mai ridicat i ntr-un numr ct mai mare, oamenii se organizeaz i desfoar activiti economice ce presupun atragerea i utilizarea de resurse specifice.

Resursele economice reprezint totalitatea elementelor pe care omul le folosete n activitatea sa pentru a-i satisface nevoile; resursele reprezint suportul consumului. Din punct de vedere cantitativ, structural i calitativ, resursele pot fi mprite astfel: Resurse naturale - sursa satisfacerii celei mai mari pri a nevoilor umane este natura; Resurse umane - ce au ca rol desprinderea resurselor naturale din mediul lor n vederea folosirii ; Resurse informaionale, folosite n scopuri de cunoatere, decizie sau aciune. Din punct de vedere al prelucrrii, resursele se mpart n: - Resurse primare sau originare ce cuprind resursele naturale mpreun cu potenialul demografic; - Resurse derivate formate pe baza resurselor primare i, care poteneaz eficiena cu care sunt utilizate toate resursele. Principala trstur a resurselor o reprezint caracterul lor relativ limitat n raport cu nevoile care sunt nelimitate i n continu diversificare. .

Resursele economice

TEST DE EVALUARE 1. Enumerai principalele trsturi ale nevoilor: Rspuns: Nevoile sunt nelimitate ca numr; limitate n capacitate; concurente; complementare. Orice nevoie se stinge momentan prin satisfacere

2. Care este tipologia resurselor din punct de vedere al prelucrrii? Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Ce nseamn c resursele sunt limitate? 8

Rezolvare

a) scad permanent; b) sunt insuficiente n raport cu nevoile; c) cresc mai ncet dect nevoile; d) sunt neregenerabile. O O O

De rezolvat: 2. Diversificarea nevoilor: a) are o condiionare exclusiv obiectiv; b) are o condiionare exclusiv subiectiv; c) este condiionat att obiectiv ct i subiectiv; d) este condiionat de sistemul politic existent. Rezolvare O O O O 1.3. Raritatea i alegerea Paralel cu progresele nsemnate fcute de omenire pe linia descoperirii i atragerii n circuitul economic a noi resurse economice, s-a conturat tot mai pregnant ceea ce se numete problema fundamental a economiei n centrul creia se afl teza potrivit creia raritatea resurselor i a bunurilor economice manifestat att cantitativ, ct i calitativ, constituie restricia esenial care trebuie luat n considerare n organizarea i desfurarea activitii economice. Conform legii raritii resurselor, volumul, structura i calitatea resurselor economice se modific ntr-un ritm mai lent n raport cu volumul, structura i calitatea nevoilor umane. Raritatea i raionalitatea n economie reprezint dou principii (legi) generale, n virtutea crora alegerea, dintre multiplele variante de folosire a resurselor, trebuie s fie producerea de bunuri necesare nevoilor sociale, cu un consum minim de resurse, fie obinerea celei mai mari producii posibile cu volumul de resurse atrase n circuitul economic. Costul de oportunitate (Co) Evideniaz preuirea, aprecierea (n expresie fizic i/sau monetar) acordat celei mai bune dintre ansele sacrificate atunci cnd se face o alegere, cnd se adopt o decizie de a ntreprinde o anumit aciune din mai multe posibile. El msoar ctigul obinut prin pierderea celei mai bune dintre variantele la care s-a renunat, fiind denumit i costul ansei sacrificate.

Fiecare alegere care necesit alocarea de resurse rare implic n mod obiectiv raionamente n termenii costului de oportunitate. x Co = y - se raporteaz cantitatea din bunul la care se renun (x) la cantitatea din bunul care se dorete
(y).

Frontiera (curba) posibilitilor de producie

Evideniaz mulimea combinaiilor posibile din dou bunuri ce pot fi obinute cu resursele de care dispune un individ, o firm sau o economie naional la un moment dat.
Bunul Y
x

D A B
x

C Bunul X

Frontiera (curba) posibilitilor de producie


Observaie: Analiznd reprezentarea grafic a curbei posibilitilor de producie se deduce c pentru a obine o cantitate mai mare dintr-un bun (de exemplu din bunul X) este necesar s se renune la o anumit cantitate din cel de-al doilea bun (n cazul nostru din bunul Y). Punctul de intersecie al curbei posibilitilor de producie cu axele, evideniaz faptul c resursele sunt utilizate n totalitate fie pentru producerea bunului X, fie pentru producerea bunului Y. Celelalte puncte aflate pe curb (de exemplu A i B) evideniaz combinaii de bunuri X i Y ce pot fi obinute prin folosirea integral i eficient a resurselor disponibile la un moment dat. Punctul C corespunde unei combinaii de bunuri X i Y ce poate fi obinut cu pierderi i/sau resurse economice neutilizate. Punctul D corespunde unei combinaii de bunuri X i Y ce nu poate fi obinut datorit insuficienei resurselor i/sau tehnologiilor existente. Reinem: O cretere a cantitilor de resurse disponibile sau mbuntirea tehnologiilor utilizate determin a deplasare a curbei posibilitilor de producie spre dreapta; dimpotriv, n cazul recesiunii economice asistm la o deplasare spre stnga a curbei posibilitilor de producie. Frontiera posibilitilor de producie i costul de oportunitate simplific foarte mult realitatea economic, dar pe baza lor au fost formulate unele concluzii importante cu privire la problema alegerii la nivel individual i naional.

TEST DE EVALUARE 1. Ce nseamn raionalitate n activitatea economic? Rspuns: Maximizarea efectelor utile prin minimizarea eforturilor. 10

2. Construii i apoi descriei frontiera posibilitilor de producie pe baza unui exemplu concret. Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Raritatea este un concept economic fundamental. Acesta se refer la: a) caracterul nelimitat al trebuinelor umane; b) modificarea preferinelor consumatorului; c) insuficiena mijloacelor de satisfacere a nevoilor; d) alternativele de utilizare a resurselor. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Costul de oportunitate este: a) costul pltit atunci cnd cheltuielile sunt mai mari dect beneficiile; b) costul resurselor utilizate pentru producerea bunurilor i serviciilor; c) totalitatea bunurilor i serviciilor produse la un moment dat; d) cea mai bun alternativ la care se renun atunci cnd se opteaz pentru o anumit ntrebuinare a resurselor. Rezolvare O O O O

REZUMATUL TEMEI Economia este o tiin care studiaz ansamblul fenomenelor economice ale societii omeneti ce decurg din comportamentele oamenilor ce folosesc resurse limitate, cu ntrebuinri alternative pentru a-i realiza eluri dinainte stabilite. n esen, problema fundamental a economiei este ce, ct, cum i pentru cine s se produc, n condiiile unor resurse limitate. Prin necesiti, nevoi, trebuine, n sensul economic, nelegem exigene umane, individuale sau colective, care trebuie satisfcute n timp i spaiu, cu bunuri, pentru a asigura desfurarea vieii i activitii oamenilor. n raport cu dinamica trebuinelor umane, resursele economice sunt relativ limitate. Costul de oportunitate exprim costul unui bun nu n bani, ci n funcie de alternativa cea mai valoroas la care trebuie s se renune, pentru a obine respectivul bun, deoarece resursele de care dispunem sunt limitate. Curba posibilitilor de producie descrie alternative de producie maxim a dou bunuri economice, n condiiile unor resurse i a unei eficiene n utilizarea lor, date.

11

Tema nr. 2 ECONOMIA DE PIA CONTEMPORAN Uniti de nvare: Economia natural Economia de cshimb Economia de pia modern Agenii economici n cadrul economiei de pia Obiectivele temei: nelegerea conceptelor de economie de schimb i economie de pia; nelegerea i dezbaterea particularitilor economiei de pia cunoaterea formelor sub care se ntlnesc agenii economici n cadrul economiei de pia. Timpul alocat temei: 2 ore

Bibliografie recomandat: Ciucur D., Gavril I., Popescu C., Economie: manual universitar, Editura Economic, Bucureti, 2001 Dudian M. (coord.), Economie, Ed. ALL BECK, Bucureti, 2005 Dura C., Magda D., Fleer A., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 Fleer A., Economie I Caiet de seminar, Editura Universitas, Petroani, 2005 Fleer A., Economie I Sinteze i aplicaii, Editura Universitas, Petroani, 2009 2.1. Economia natural. Economia de schimb Acea form de organizare i desfurare a activitii economice n care bunurile produse sunt destinate autoconsumului.

Economia natural

Trsturi: preponderena activitii agricole, producndu-se astfel cea mai mare parte a bunurilor necesare satisfacerii nevoilor; simplitatea uneltelor de munc, asigurat de confecionarea lor pe cale manual natural; diviziunea muncii are caracter natural, n funcie de factorii de clim, sol, vrst, sex etc; caracter nchis al economiei, orientat spre autoconsum; ponderea sczut a schimbului; pmntul este principalul factor de producie

12

Definiie

Acea form de organizare i desfurare a activitii economice n care bunurile produse sunt destinate n special schimbului, productorul primind n compensaie moned sau bunuri de care are nevoie pentru a-i satisface nevoile. Reprezint forma universal de organizare i funcionare a activitii economice n lumea contemporan.

Trsturi

Economia de schimb

specializarea agenilor economici. Aceast decizie are la baz criteriul avantajului comparativ relativ ( se consider c un agent economic dispune de avantaj economic relativ atunci cnd obine un anumit bun cu un cost de oportunitate mai sczut n raport cu al celorlali); autonomia i independena agenilor economici, nelegnd prin aceasta c fiecare productor decide, n funcie de interesele sale i de posibilitile pe care le are, ce, ct, cum i cnd s produc i n ce condiii s participe la schimb.; activitatea economic graviteaz n jurul pieei..; monetizarea economiei se refer la importana deosebit pe care o au n cadrul schimburilor banii; fluxurile dintre agenii economici sunt tranzacii bilaterale de pia.; bunurile mbrac, n marea lor majoritate, forma de marf.
A cunoscut n evoluia ei mai multe forme din care s-au individualizat dou sisteme economice fundamentale: 9 sistemul economiei de comand specific rilor comuniste bazat pe existena proprietii publice asupra resurselor i rezultatelor activitii economice, deciziile de distribuire a acestora avnd n vedere principiul interesului general al societii; 9 sistemul economiei de pia reprezint acel tip de organizare a economiei n care raportul dintre cerere i ofert determin principiile de prioritate n producerea bunurilor, metodele de organizare i de combinare a factorilor de producie, iar accesul persoanelor la aceste bunuri este stabilit de nivelul i dinamica preurilor.

Forme

13

TEST DE EVALUARE 1. n ce const esena teoriei avantajului comparativ? Rspuns: Se consider c un agent economic dispune de avantaj economic relativ atunci cnd obine un anumit bun cu un cost de oportunitate mai sczut n raport cu al celorlali 2. Enumerai i explicai trsturile economiei de schimb. Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Care din urmtoarele bunuri mbrac forma de marf: a) bunurile pe care le consum productorii lor; b) bunurile care trec de la productor la consumator printr-o contraprestaie economic; c) bunurile care fac obiectul unei donaii; d) bunurile motenite. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Care din activitile enumerate mai jos sunt specifice economiei naturale: a) activitile prin care sunt produse bunuri economice destinate schimbului; b) activitile care cunosc cea mai mare rspndire att n rile slab dezvoltate, ct i n rile dezvoltate; c) activitile prin care nevoile sunt satisfcute prin consumul direct de bunuri obinute, nu prin schimb, ci prin activitate proprie; d) activitile n cadrul crora toate trebuinele sunt satisfcute apelndu-se la schimbul de produse. Rezolvare O O O O

14

2.2. Economia de pia modern Reprezint forma modern de organizare a activitii economice n cadrul cruia oamenii acioneaz n mod liber, autonom i eficient, n concordan cu regulile pieei, fcnd posibil valorificarea eficient a resurselor existente pentru satisfacerea nevoilor nelimitate ale oamenilor. Funcionarea eficient a mecanismelor economiei de pia, presupune: garantarea proprietii private; formarea liber a preurilor; meninerea unui prag funcional al proceselor de agregare structural (monopolizare, monopsonizare) a proprietii private din economie; intervenia statului exclusiv prin instrumente economice de ajustare (monetar, fiscal); transparena i penetrabilitatea pieelor (libera circulaie a informaiilor, bunurilor i factorilor de producie).

Definiie

Principii

Economia de pia

Trsturi

pluralismul formelor de proprietate, n care ponderea principal o deine proprietatea privat; relaiile economice dintre agenii economici mbrac forma tranzaciilor bilaterale de pia n cadrul crora fiecare agent economic i urmrete interesul propriu; piaa este principalul reglator al activitii economice; pentru majoritatea bunurilor economice, preul se formeaz liber pe baza raportului dintre cerere i ofert; intervenia statului n activitatea economic este limitat; manifestarea concurenei loiale determin supravieuirea doar a agenilor economici puternici i ntreprinztori, nlturndu-i pe cei inadaptabili i slabi.
- tipul anglo-saxon specific Statelor Unite ale Americii i Marii Britanii manifest cea mai mare reticen fa de intervenia statului n economie.; - tipul vest-european ndeosebi cel francez are o pronunat tent dirijist; - tipul nordic-european specific rilor scandinave, ndeosebi Suediei promoveaz cooperarea dintre sectorul privat, productor de bunuri economice, i cel public, productor de servicii sociale. - tipul social de pia ntlnit n Germania, Olanda i Austria mbin exigenele pieei cu economia social. - tipul paternalist - tipul Japoniei prezint puternice elemente tradiionale. 15

Tipuri

TEST DE EVALUARE 1. Pe ce se ntemeiaz economia de pia? Rspuns: Economia modern de pia are la baz proprietatea privat.

2. Enumerai i explicai trsturile economiei de pia. Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Pluralismul formelor de proprietate este: a) o trstur a economiei de pia, dac baza acesteia este proprietatea privat; b) o anomalie temporar pentru anumite ri, n special pentru cele aflate n faza de tranziie spre economia de pia; c) expresia meninerii ntr-o economie a unor elemente depite din punct de vedere economic i social; d) nici o variant nu este corect. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Care din elementele de mai jos nu caracterizeaz economia de pia? a) pluralismul formelor de proprietate; b) libertatea de aciune a agenilor economici; c) dominaia proprietii publice; d) libertatea preului, rezultat al comportamentului agenilor economici. Rezolvare O O O O

16

2.3. Agenii economici n cadrul economiei de pia Agenii economici - reprezint persoane sau grupuri de persoane fizice i/sau juridice care particip la viaa economic i care au funcii i comportamente asemntoare n cadrul acesteia. 1. ntreprinderile i firmele au ca principal funcie producerea de bunuri i servicii destinate vnzrii, pieei. Veniturile lor provin din vnzarea produciei, iar scopul activitii lor l constituie obinerea de profit. 2. Gospodriile (menajele) au dou funcii economice principale: pe de o parte consum bunuri i servicii n vederea satisfacerii nevoilor pe care le au, iar, pe de alt parte, furnizeaz factori de producie (timp de munc, echipamente sau capitaluri). ntreprinderi individuale ntreprinderi asociative Societi comerciale Regii autonome

3. Administraiile exercit funcia de redistribuire a venitului naional pe baza serviciilor nonmarfare prestate.

Administraiile publice

Administraiile private

4. Instituiile de credit i companiile de asigurri ndeplinesc rolul de intermediar financiar ntre ceilali ageni economici.

5. Exteriorul (strintatea) sau restul lumii desemneaz celelalte economii naionale i agenii lor economici, cu care agenii economici interni intr n relaii i

17

TEST DE EVALUARE 1. Contabilitatea naional grupeaz agenii economici plecnd de la identificarea misiunii lor principale n funcionarea economiei n 5 sectoare instituionale. Care sunt acestea? Rspuns: - ntreprinderile i firmele - gospodriile (menajele) - administraiile - instituiile de credit i companiile de asigurri - exteriorul (strintatea)

2. Precizai cum pot fi grupate, la rndul lor, ntreprinderile i firmele? Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Sunt instituii financiare: a) societile naionale i pe aciuni; b) bncile i societile de asigurare; c) ntreprinderile; d) gospodriile. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Unitile economice la nivelul crora se desfoar activiti de producie i distribuie de bunuri i servicii sunt: a) gospodriile; b) ntreprinderile; c) societile de asigurare; d) instituiile bancare. Rezolvare O O O O

18

REZUMATUL TEMEI n prezent elemente ale economiei naturale mai au semnificaie doar n gospodriile agrare tradiionale i n rile slab dezvoltate din punct de vedere economic. Activitatea economic n lume contemporan este organizat i funcioneaz ca economie de schimb. Orice economie de schimb se caracterizeaz prin: agenii economici sunt specializai pe criterii economice; ei sunt autonomi, independeni i au drept de decizie; piaa este instituia central n jurul creia graviteaz ntreaga via economic; economia este monetarizat; bunurile economice mbrac forma de marf. n ultimii ani, n rile occidentale i n cele aflate n tranziie de la sistemul de comand cu planificare centralizat, se constat o tendin de extindere a mecanismelor pieei concureniale. Realitatea economic dintr-o ar poate fi ncadrat ca fcnd parte din sistemul economic cu pia concurenial atunci cnd conine o serie de elemente precum: o preponderena proprietii private; o o economie descentralizat; o preurile se formeaz liber pentru majoritatea bunurilor economice; o principalul reglator al vieii economice este pia; o exist un sistem financiar-bancar modern i solid care regleaz masa monetar i orienteaz aciunile celorlali ageni economici, furnizndu-le informaii; o economia are o eficien de ansamblu ridicat. Economia naional const din aciunile unui numr mare de participani care produc, schimb, repartizeaz i consum bunuri economice, participani pentru care se folosete n mod uzual termenul de ageni economici Contabilitatea naional grupeaz agenii economici plecnd de la identificarea misiunii lor principale n funcionarea economiei n 5 sectoare instituionale: ntreprinderile i firmele gospodriile (menajele) administraiile instituiile de credit i companiile de asigurri exteriorul (strintatea).

19

Tema nr. 3 TEORIA COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI. UTILITATEA ECONOMIC Uniti de nvare: Conceptul de utilitate economic Comportamentul consumatorului Echilibrul consumatorului Obiectivele temei: nelegerea conceptelor de utilitate economic individual, total, marginal; prezentarea teoriilor din literatura de specialitate cu privire la utilitate teoria utilitii cardinale, respectiv teoria utilitii ordinale; explicarea comportamentului consumatorului pe baza conceptelor de curb de indiferen i constrngere bugetar; evidenierea echilibrului consumatorului att n form matematic, ct i n form grafic Timpul alocat temei: 2 ore

Bibliografie recomandat: Ciucur D., Gavril I., Popescu C., Economie: manual universitar, Editura Economic, Bucureti, 2001 Dudian M. (coord.), Economie, Ed. ALL BECK, Bucureti, 2005 Dura C., Magda D., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 Ruanu D.R., Ni D., Elemente de economie politic, Ed. Cuvntul, Bucureti, 2005 Ni D., Economie. Caiet de seminar, Ed. Universitas, Petroani, 2007

3.1. Conceptul de utilitate economic ncearc s evidenieze elementele, s explice mecanismele care stau la baza deciziilor, preferinelor consumatorilor de a achiziiona i a consuma anumite cantiti din anumite bunuri sau servicii astfel nct s obin maximum de satisfacie (avantaje) n funcie de resursele de care dispun.

Teoria comportamentului consumatorului

Principalele controverse i dispute teoretice pe care le ridic teoria comportamentului consumatorului sunt legate de faptul c noiunile cu care se opereaz sunt de natur subiectiv preferine, satisfacie, utilitate genernd greuti i dezacorduri n ceea ce privete gsirea cilor de msurare i evideniere a nivelului de satisfacie, respectiv de utilitate. 20

Importana conceptului deriv din locul pe care acesta l ocup n explicarea teoriei cererii. UTILITATEA UNUI BUN ECONOMIC Reprezint capacitatea unui bun de a satisface o nevoie. Definire Reflect satisfacia obinut n urma consumului unui bun sau serviciu.

Dac avem n vedere aceast definiie, atunci putem afirma c orice consumator raional va cuta s achiziioneze acele bunuri i servicii care prin consum i aduc cea mai mare satisfacie.

Utilitatea individual ( ui )

Satisfacia asociat fiecrei uniti (doze) consumate dintrun bun

Forme

Utilitatea total ( UT )

Se obine adunnd utilitile individuale ale fiecrei doze consumate (nsumnd satisfaciile obinute prin consumul fiecrei doze se obine satisfacia total).

U T = ui
i =1

Utilitatea marginal ( UM )

Sporul de satisfacie obinut prin consumarea unei doze suplimentare dintr-un bun sau satisfacia resimit prin consumul ultimei uniti dintrun bun. U T UM = x

U T = U Mi
i =1

unde : UM utilitate marginal UT variaia utilitii totale x - variaia cantitii consumate dintr-un bun sau serviciu

21

n teoria economic se ntlnesc dou abordri referitoare la noiunea de utilitate: teoria utilitii cardinale i teoria utilitii ordinale. Adepii acestei teorii consider c utilitatea deriv din capacitatea obiectiv (proprieti fizice, biologice, estetice etc.) a bunurilor economice de a satisface o nevoie. n acest context, utilitatea se preteaz la o msurare direct, adic fiecrui bun i poate fi asociat un numr cardinal (de exemplu unui kilogram de cartofi i corespund 25 utili unitatea de msur a utilitii). Acordnd fiecrei cantiti dintr-un bun un numr determinat de uniti de utilitate, consumatorul poate compara exact utilitatea diferitelor bunuri. Acestei teorii i-au fost adresate numeroase critici considerndu-se c utilitatea nu poate fi msurat explicit, i preferndu-se n acest sens adoptarea teoriei utilitii ordinale, care opereaz cu enunuri de genul bunul A este preferat bunului B fr a stabili ct de mult este preferat bunul A bunului B. A aprut tocmai din imposibilitatea practic de a cuantifica direct utilitatea. Respingnd posibilitatea msurrii utilitii, adepii acestei teorii consider acceptabil varianta efecturii unor comparaii, adic consumatorul poate doar s realizeze o ordonare a bunurilor dup preferine (de exemplu prefer s consume 1kg. de struguri n locul unui kilogram de mere) fr a putea fi capabil de a preciza cu exactitate care este diferena de satisfacie pe care i-o aduc prin consum cantitile egale din cele dou bunuri. Dac n cadrul teoriei cardinale, utilitatea unui bun, cu aceleai proprieti intrinseci, este considerat aceeai, la persoane diferite, indiferent de intensitatea nevoilor, de cantitatea consumat sau de sacrificiul fcut pentru a intra n posesia lui, adepii teoriei ordinale consider c utilitatea bunului difer de la o persoan la alta, n funcie de intensitatea nevoilor fiecruia, i chiar la aceeai persoan, de la unitate (doz) la alta sau n momente diferite de timp (are caracter subiectiv).
(de exemplu un sandwich i aduce prin consum o satisfacie mai mare unei persoane atunci cnd este flmnd dect atunci cnd este stul).

Teoria utilitii cardinale

Teoria utilitii ordinale

22

Legea utilitii marginale descrescnde: Consumarea primei doze dintr-un bun aduce satisfacie maxim, aceasta scznd pe msura consumrii de doze succesive, satisfacia devenind nul la saturaie. Plecnd de la definiia utilitii marginale, se poate afirma c utilitatea marginal scade cu fiecare doz consumat, la saturaie devenind nul.

Reprezentarea grafic a corelaiei dintre utilitatea total i utilitatea marginal UT

n QS (punct de saturaie) UT - maxim UM = UT = 0

QS

UM

X QS

Observaii: 1) Utilitatea total este cresctoare pe msura consumrii mai multor uniti din bunul X, atta timp ct utilitatea marginal este pozitiv. Creterea utilitii totale are loc ns ntr-un ritm tot mai lent datorit faptului c utilitatea marginal scade. 2) Utilitatea total este maxim cnd utilitatea marginal este nul. 3) Utilitatea marginal este descresctoare cu fiecare unitate de bun consumat n plus. 23

TEST DE EVALUARE 1. Cum evolueaz utilitatea marginal pe msura creterii cantitii consumate dintr-un bun? Identificai i enunai legea. Rspuns: Pe msura creterii cantitii consumate dintr-un bun, utilitatea marginal scade astfel nct la saturaie devine nul. Acesta este coninutul legii marginale descrescnde a utilitii a lui H. Gosen. 2. Este utilitatea economic a unui bun aceeai pentru orice persoan? Dar pentru aceeai persoan la momente diferite? Exemplificai. Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Aprecierea utilitii este: a) eminamente obiectiv; b) eminamente subiectiv; c) obiectiv i subiectiv n acelai timp; d) caracterul obiectiv i subiectiv de apreciere a utilitii este variabil n funcie de timp i loc. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Pentru o nevoie ajuns la saturaie, utilitatea marginal este: a) maxim; b) cresctoare; c) nul; d) constant. Rezolvare O O O O

3.2. Comportamentul consumatorului. Echilibrul consumatorului A. Curba de indiferen Etimologie Denumirea de curb de izoutilitate provine de la cuv. greceti isos = aceeai i phelimitas = plcere, satisfacie Toate combinaiile de bunuri care prin consum i aduc unei persoane aceeai satisfacie.

Curba de indiferen

Definire

24

Oamenii pot avea o infinitate de nivele de satisfacie ceea ce permite reprezentarea unei mulimi de curbe de indiferen pentru care se folosete n mod uzual termenul de hart a curbelor de indiferen.
Y

y3 y1 y2
xA x

C Un = ct. U2 = ct. U1 = ct. X

x1

x2 x3

(x1, y1) ~ (x2, y2) (x1, y1) < (x3, y3) A, B C combinaii de bunuri X i Y care i aduc consumatorului aceeai satisfacie combinaie de bunuri X i Y care i aduce consumatorului o satisfacie mai mare n raport cu combinaiile A i B

Particulariti

1. sunt descresctoare evideniind faptul c pentru o cretere a cantitii consumate dintr-un bun este necesar o diminuare a cantitii din cellalt bun astfel nct utilitatea total s rmn neschimbat; dac asistm la o cretere, respectiv scdere a cantitii ambelor bunuri, atunci efectul ar consta n creterea utilitii totale, respectiv scderea acesteia, nemaiputnd vorbi n acest caz de o curb de indiferen;

2. nu se intersecteaz niciodat. Dac acest lucru sar produce ar rezulta c punctul de intersecie, cruia i corespunde o combinaie de dou bunuri, ar aduce niveluri diferite de utilitate el fiind situat deopotriv pe cele dou curbe de indiferen ceea ce ar fi practic imposibil;

25

3. sunt convexe fa de origine;

4. cu ct nivelul de satisfacie (utilitate) crora le corespunde, este mai mare, cu att sunt mai departe de origine;

5. panta curbei de indiferen poart numele de rat marginal de substituie.

Rata marginal de substituie (Rms) evideniaz cantitatea dintr-un bun la care se poate renuna atunci cnd se dorete consumarea unei cantiti suplimentare dintr-un alt bun astfel nct s se menin acelai nivel de satisfacie (utilitate). y RMS = x

Valoarea ratei marginale de substituie variaz de-a lungul curbei de indiferen.


Dac deplasarea se face de la stnga la dreapta, valoarea ratei marginale de substituie scade, n timp ce o deplasare de la dreapta spre stnga, determin o cretere a valorii ratei marginale de substituie ca urmare a aciunii legii utilitii marginale de substituie.

RMS =

U Mx U My

unde: x, y variaia cantitii din bunul x, respectiv y utilitatea UMx, UMy marginal a bunului x, respectiv y

26

B. Constrngerea bugetar Definire Linia (dreapta) bugetului Ecuaia dreptei bugetului Evideniaz toate combinaiile de bunuri care pot fi achiziionate cu venitul disponibil. V = x px + y py

unde: V venitul (bugetul) consumatorului x, y cantitatea din bunul x, respectiv din bunul y px, py preul unitar al bunului x, respectiv al bunului y

Reprezentare grafic

V py

V px

Observaie: Punctele de intersecie cu axele evideniaz situaiile n care consumatorul i cheltuie tot venitul disponibil pentru achiziionarea unui singur bun (cantitatea maxim dintr-un bun ce poate fi achiziionat). Celelalte puncte de pe dreapt evideniaz combinaiile posibile din cele dou bunuri x i y ce pot fi achiziionate cu resursele de care se dispune. Resursele financiare de care se dispune fac posibil achiziionarea tuturor combinaiilor de bunuri aflate sub linia bugetului, n timp ce, pentru orice combinaie de bunuri situat deasupra liniei bugetului, venitul actual se dovedete a fi insuficient.

Panta dreptei bugetului

V py p [panta dreptei bugetului] = tg = = x V py px

27

C. Echilibrul consumatorului

Definire

Echilibrul consumatorului

Un consumator se afl n situaia de echilibru atunci cnd o anumit structur a consumului i asigur maximum de satisfacie (utilitate) respectnd n acelai timp restriciile bugetare. Maximum de satisfacie sau de utilitate este atins atunci cnd utilitatea marginal a ultimei uniti monetare cheltuite pentru procurarea unui anumit bun este egal cu utilitatea marginal a ultimei uniti monetare cheltuite pentru procurarea altui bun.

Reprezentare grafic

Echilibrul consumatorului este atins n punctul n care una dintre curbele de indiferen este tangent la dreapta bugetului.
Bunul Y

xA U1 U0 U2 Bunul X

Condiia de echilibru

[panta dreptei bugetului] = [panta curbei de indiferen] tg = RMSx,y U My p x U Mx U = Mx = p y U My px py

Observaie: Atunci cnd preurile unitare ale produselor pe care un consumator dorete s le achiziioneze sunt diferite, pentru a obine satisfacie maxim, n condiiile unui buget limitat, este necesar ca: U Mx U My = = ... px py Atunci cnd preurile unitare ale produselor pe care un consumator dorete s le achiziioneze sunt identice (egale), pentru a obine satisfacie maxim (maximum de utilitate) n condiiile unui buget limitat este necesar ca: UMx = UMy = 28

Reinem: Aflarea matematic a punctului de echilibru al unui consumator presupune construirea unui sistem de ecuaii format din funcia de utilitate relaiile aflate anterior i linia bugetului, care evideniaz constrngerea bugetar. De exemplu, n condiiile n care venitul disponibil este egal cu V i este utilizat pentru achiziionarea a dou bunuri x i y, ale cror preuri unitare sunt px, respectiv py, pentru determinarea cantitilor optimale din cele dou bunuri, se recurge la urmtorul sistem de ecuaii:

U Mx U My = px py V = x px + y py

Evident c aceast situaie de echilibru este valabil atta timp ct elementele luate n calcul se menin nemodificate. Variaia unui singur factor, precum venitul sau preurile bunurilor, determin schimbri ale nivelului i structurii consumului, respectiv cererii de bunuri, prin restabilirea unei noi situaii de echilibru.
Exemplu: 1). Efectul modificrii venitului Veniturile se pot modifica n dou sensuri: fie prin creterea lor caz n care linia bugetului se deplaseaz spre dreapta paralel cu dreapta iniial, deoarece preurile bunurilor sunt considerate neschimbate -, fie prin reducerea lor caz n care noul buget poate fi reprezentat printr-o dreapt paralel cu cea iniial, dar aflat la stnga ei. Deoarece, dup cum s-a afirmat anterior, exist o infinitate de curbe de indiferen ce pot fi trasate, i care corespund multiplelor nivele de satisfacie (utilitate) obinute n urma consumului de bunuri, o nou curb de indiferen va fi tangent la dreapta modificat a bugetului, consumatorul confruntndu-se n acest caz cu o nou situaie de echilibru. Continund raionamentul, se poate afirma c, pentru fiecare modificare a venitului ceilali factori considerndu-se neschimbai apare un nou punct de echilibru. Prin unirea punctelor de echilibru se poate construi aa-numita curb a consumului n funcie de venit sau curba venit-consum.

Bunul Y Curba venit-consum E0 E2 E1 U1 U0 U2 Bunul X

29

Raionamentul anterior are n vedere doar situaia n care o modificare a venitului determin modificri n acelai sens ale cererii, fcnd abstracie de situaia n care o modificare a venitului poate determina schimbri n structura consumului, prin substituirea unor bunuri n consum. 2). Efectul modificrii preurilor bunurilor Modificarea preurilor poate avea loc la un singur produs sau simultan la mai multe produse, n acelai sens sau n sensuri opuse, n aceeai proporie (msur) sau n proporii diferite. Consecinele modificrii preurilor se concretizeaz n schimbarea cererii la produsele al cror pre s-a modificat, precum i stabilirea unor noi raporturi ntre preuri. Reacia comportamentului economic al consumatorului la variaia preurilor creeaz un nou context de optimizare a deciziilor referitoare la ce i ct s cumpere, diferit de la un consumator la altul, n funcie de intensitatea nevoilor resimite i preferinele (gusturile) fiecruia. n cele ce urmeaz, vom considera cazul simplu al modificrii preului unui singur bun (caeteris paribus). n cazul n care preul scade, cantitatea achiziionat din acesta crete, dreapta iniial a bugetului deplasndu-se dup cum se observ i n figura de mai jos, obinndu-se un nou punct de echilibru. Similar se procedeaz i n cazul n care preul bunului crete. Curba care unete punctele de maxim utilitate (satisfacie) obinute de ctre consumator ca reacie la schimbarea nivelului preurilor poart numele de curba pre-consum.

Bunul Y

E2

E0

E1

Curba pre-consum U1 U0 U2 Bunul X

Evoluia preurilor bunurilor (n funcie de relaiile care exist ntre acestea substituibile, complementare sau independente, normale sau inferioare) poate avea efecte att n planul structurii consumului (efect de substituie), ct i n cel al nivelului consumului (efect de venit). Rezultatul efectului de substituie l reprezint modificrile n structura consumului, n sensul c unele produse sunt nlocuite n consum cu altele, de calitate superioar (bunurile inferioare las locul bunurilor normale), n timp ce rezultatul efectului de venit l reprezint modificrile cantitative, n proporii diferite, la produsele aflate n consum. Efectul total al modificrii preurilor bunurilor (n exemplul nostru segmentul X0-X1) este egal cu suma dintre efectul de substituie (segmentul X0XA) i efectul de venit (segmentul XA-X1).

30

Bunul Y

E0

E1 A U0 U1

X0 XA X1

Bunul X

TEST DE EVALUARE 1. Ce importan au pentru un consumator curbele de indiferen aflate fie deasupra, fie sub dreapta bugetului?

Rspuns: Pentru un consumator raional nu prezint importan curbele de indiferen situate sub linia bugetului deoarece acestea corespund unui nivel de satisfacie mai sczut n raport cu cel pe care pe care i-l poate permite cu bugetul de care dispune. De asemenea, obinerea unor nivele de satisfacie mai ridicate evideniate de curbe de indiferen situate deasupra liniei bugetului nu este posibil datorit limitelor bugetare.
2. Enumerai factori care pot determina modificarea punctului de echilibru al consumatorului.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Pentru a construi dreapta bugetului unui consumator care alege dou bunuri este necesar i suficient s se cunoasc: a) venitul consumatorului; b) preurile acestor bunuri; c) preferinele consumatorului fa de aceste bunuri n funcie de preurile acestor bunuri; d) preurile acestor bunuri i venitul consumatorului. Rezolvare O O O

31

De rezolvat: 2. Pentru a construi harta indiferenei unui consumator care alege ntre dou bunuri, este necesar i suficient s se cunoasc: a) venitul consumatorului; b) preurile acestor bunuri; c) preferinele consumatorului fa de aceste bunuri; d) preurile acestor bunuri i venitul consumatorului. Rezolvare O O O O

REZUMATUL TEMEI

Prin teoria comportamentului consumatorului se ncearc s se evidenieze elementele, s se explice mecanismele care stau la baza deciziilor, preferinelor consumatorilor de a achiziiona i a consuma anumite cantiti din anumite bunuri sau servicii astfel nct s obin maximum de satisfacie (avantaje) n funcie de resursele de care dispun. Prin utilitatea unui bun economic se nelege capacitatea acelui bun de a satisface o nevoie sau, altfel spus, utilitatea reflect satisfacia obinut n urma consumului unui bun sau serviciu. Dac avem n vedere aceast definiie, atunci putem afirma c orice consumator raional va cuta s achiziioneze acele bunuri i servicii care prin consum i aduc cea mai mare satisfacie. Pentru a determina cantitile de bunuri pe care un consumator raional trebuie s le achiziioneze pentru a obine maximum de satisfacie, innd seama n acelai timp c resursele sale financiare sunt limitate, se recurge la conceptul de echilibru al consumatorului. Conform acestui concept, maximum de satisfacie sau de utilitate este atins atunci cnd utilitatea marginal a ultimei uniti monetare cheltuite pentru procurarea unui anumit bun este egal cu utilitatea marginal a ultimei uniti monetare cheltuite pentru procurarea altui bun. Grafic, echilibrul consumatorului este atins n punctul n care una dintre curbele de indiferen este tangent la dreapta bugetului. Situaia de echilibru este valabil atta timp ct elementele luate n calcul se menin nemodificate. Variaia unui singur factor, precum venitul sau preurile bunurilor, determin schimbri ale nivelului i structurii consumului, respectiv cererii de bunuri, prin restabilirea unei noi situaii de echilibru.

32

Tema nr. 4 FACTORII DE PRODUCIE Uniti de nvare: Sistemul factorilor de producie Factorii de producie tradiionali Neo-factorii de producie Utilizarea factorilor de producie Obiectivele temei: cunoaterea sistemului actual al factorilor de producie; prezentarea, n cazul factorilor de producie tradiionali, a dimensiunilor, elementelor componente, principalelor caracteristici; nelegerea procesului utilizrii capitalului real; nsuirea conceptelor de uzur, respectiv de amortizare a capitalului fix; nelegerea premiselor i a proceselor ce permit combinarea i utilizarea factorilor de producie Timpul alocat temei: 4 ore

Bibliografie recomandat: Ciucur D., Gavril I., Popescu C., Economie: manual universitar, Editura Economic, Bucureti, 2001 Dura C., Magda D., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 Ruanu D.R., Ni D., Elemente de economie politic, Ed. Cuvntul, Bucureti, 2005 Ni D., Economie. Caiet de seminar, Ed. Universitas, Petroani, 2007

4.1. Sistemul factorilor de producie Resurse economice Atragere n circuitul productiv Factori de producie

Totalitatea mijloacelor disponibile i susceptibile de a fi valorificate n producerea de bunuri materiale i servicii. Noiunea de resurse exprim, n esen, starea de disponibilitate a unor bunuri, fr a le asocia n mod univoc o anumit destinaie de utilizare, cum ar fi producia sau consumul.

Totalitatea elementelor care particip la producerea de bunuri i servicii.

Reprezint resurse aduse de ctre agentul productor ntr-o stare activ, prin atragerea ntr-o utilizare concret, primind astfel o anumit destinaie.

33

FACTORII DE PRODUCIE

Tradiionali (clasici) Conform legii trinitare formulat de J.B. Say

Neo-factori

M U N C A

N A T U R A

C A P I T A L U L

A B I L I T A T E N T R E P R I N Z T O R

T E H N O L O G I E

I N F O R M A I E

Reinem: Pe msura dezvoltrii economice, factorii de producie se diversific i se multiplic. Se poate observa c ntotdeauna n activitile economice aceti factori, ntr-o msur diferit, ntr-o form sau alta, se regsesc. Ceea ce difer este felul cum se combin n procesul de producie, i n cadrul combinaiilor, locul i rolul ce revine fiecrui factor de producie. Multiplicarea i diversificarea factorilor de producie are o dubl consecin. Pe de o parte se obine o sporire i o diversificare a bunurilor de consum i a serviciilor, iar pe de alt parte are loc perfecionarea calitativ i structural a resurselor economice, respectiv chiar a factorilor de producie. n stadiul actual de dezvoltare a produciei de bunuri i servicii, caracterul limitat al resurselor fiind evident, pe primul plan se situeaz perfecionarea modalitilor de folosire a factorilor de producie.

34

Reprezint activitatea uman, contient, de producere prin cheltuial de energie muscular i nervoas i cu ajutorul celorlali factori de producie, a rezultatelor economice care au declanat-o.

Este considerat alturi de capital ca fiind factor originar sau primar al produciei. Este considerat factorul activ i determinant al produciei, avnd n vedere c prin intermediul ei sunt antrenai ceilali factori de producie.

MUNCA

Reprezint o resurs ce nu poate fi conservat: ea trebuie utilizat la momentul potrivit n condiiile cele mai profitabile, att pentru individ, ct i pentru societate. Neutilizarea forei de munc datorit unor factori conjuncturali constituie o pierdere irecuperabil pentru societate.

Analiza factorului munc necesit luarea n consideraie a dimensiunilor cantitative, calitative i structurale ale acesteia.

Dimensiunea cantitativ

Dimensiunea calitativ

Se refer la volumul de munc de o anumit natur prestat ntr-un proces de producie dat. Acest volum poate fi cuantificat prin numrul de uniti de timp de munc prestate, prin numrul de ore de munc sau de locuri de munc aferente unei anumite cantiti de produse, prin numrul de lucrtori sau de oreom de munc prestate n condiii de producie date.

Se refer la specializarea profesional proprie fiecrui muncitor, la gradul su de calificare i experien, la nivelul su de productivitate.

35

Cuprinde ansamblul de elemente (terenuri arabile, puni, pduri, ape, stocul cinegetic i piscicol, zcminte de minereuri etc.) aparinnd mediului nconjurtor i la care omul apeleaz pentru a le utiliza n procesul de producie.
NATURA

Practic, toate activitile umane sunt legate ntrun fel sau altul de natur, iar unele activiti, cum sunt de exemplu cele din agricultur sau industria extractiv, sunt de neconceput fr existena unui cadru natural adecvat.

Este reprezentat de ansamblul bunurilor care sunt folosite pentru producerea de noi bunuri i servicii.
CAPITALUL

Este considerat factor derivat de producie, deoarece este rezultatul unor procese de producie anterioare (bunurile care constituie capitalul, servesc indirect la satisfacerea nevoilor, prin intermediul bunurilor i serviciilor la producerea crora concur).

Capitalul real (tehnic, productiv

Este materializat n mijloace de producie (utilaje, cldiri, construcii, drumuri, materii prime combustibili etc.) Doar capitalul real are rolul de factor de producie. Este suportul vital al dezvoltrii tuturor ramurilor economiei naionale i o component de baz a avuiei oricrui agent economic. n combinare cu ceilali factori de producie, capitalul real contribuie la sporirea bogiei prin creterea produciei i mbuntirea calitii acesteia.

36

n procesul utilizrii sale, capitalul real parcurge 3 stadii i mbrac 3 forme funcionale: II B Kp Kf .. P .. M - B' Kc III , B' > B

- stadiul I (stadiul aprovizionrii) n care are loc transformarea banilor n mijloace de producie (capital real); - stadiul II (stadiul produciei) n care are loc utilizarea, consumarea i transformarea capitalului real n mrfuri; - stadiul III (stadiul desfacerii) n care are loc transformarea mrfurilor n bani, form de la care s-a pornit iniial, dar amplificat.

Observaie: Trecerea capitalului real prin cele 3 stadii i transformarea lui din form bneasc n form productiv i marf reprezint circuitul capitalului, iar reluarea continu a circuitului reprezint rotaia capitalului. Timpul necesar pentru parcurgerea unui circuit reprezint durata de rotaie a capitalului, iar numrul de circuite al capitalului efectuat ntr-o anumit perioad de timp se numete viteza de rotaie a capitalului. O vitez de rotaie a capitalului ridicat evideniaz o valorificare eficient a acestuia (adic cu acelai capital productiv se poate obine o valoare de producie mai mare, ceea ce determin reducerea costurilor de producie pe unitatea de produs).

37

CAPITALUL REAL

dup modul n care componentele sale particip la procesul de producie, se consum i se nlocuiesc, se mparte n :

CAPITAL FIX Reprezint acea parte a capitalului real care particip la mai multe cicluri de producie, se nlocuiete dup mai muli ani i i transmite valoarea treptat asupra bunurilor la producerea crora particip (Ex: cldirile i construciile, mainile, utilajele i echipamentele, mijloacele de transport etc.) Caracteristici Starea capitalului fix

CAPITAL VARIABIL Reprezint acea parte a capitalului real care este utilizat n cadrul unui singur ciclu de producie, pe parcursul cruia se consum sau se transform profund astfel c trebuie nlocuit dup fiecare ciclu de producie (Ex.: materiile prime, combustibilii, en.electric, ap tehnologic etc.) Uzura Caracterul limitat al destinaiilor sale alternative
Valoarea rmas a capitalului fix (Kr) Uzura capitalului fix supus amortizrii (U.s.a.) Capital fix amortizat integral (K.a.i.) Uzur capital

Capital fix supus amortizrii (K.s.a.) Stocul de capital fix la valoare iniial (Kt)

38

UZURA CAPITALULUI FIX

Definire

Pierderea treptat a calitilor capitalului fix.


Uzura fizic a capitalului fix (atunci cnd pierderea treptat a proprietilor tehnice de exploatare se datoreaz utilizrii sale n procesul de producie i a aciunii agenilor naturali)

Forme Uzura moral a capitalului fix (determinat de progresul tehnic care favorizeaz apariia unor elemente de capital fix cu performane superioare celor aflate n funciune sau permite practicarea unor preuri mai sczute la achiziionarea aceluiai echipament).

Avnd n vedere c elementele de capital fix se depreciaz treptat, cheltuielile cu achiziionarea i nlocuirea lor se recupereaz pe ntreaga perioad de funcionare a acestora, incluzndu-se n costul produciei i regsindu-se n preul de vnzare al bunurilor la producerea crora au contribuit.

AMORTIZAREA

Definire

Expresia bneasc a acelei pri din capitalul fix, corespunztoare uzurii fizice i morale, se numete amortizare, iar suma astfel constituit poart numele de fond de amortizare.

Modaliti de amortizare

- amortizare liniar - atunci cnd se utilizeaz o cot de amortizare constant pe ntreaga durat de funcionare a capitalului fix. Amortizarea anual (sum fix) se calculeaz pe baza formulei : Kf r+d A= T unde: A amortizarea anual (u.m.); Kf - pre de achiziie a capitalului fix; r venituri din casarea acestuia; d cheltuieli cu modernizarea i ntreinerea; T timp de funcionare a capitalului fix (ani) Prin raportarea amortizrii anuale (A) la preul capitalului fix ce se amortizeaz (Kf) se determin cota procentual de amortizare anual (Ca) : A Ca = 100 (%) Kf

39

- amortizare accelerat - este o variant a amortizrii liniare i presupune recuperarea n primul an a unei amortizri de pn la limita prevzut de lege din valoarea de intrare (Kf), iar n anii rmai pn la sfritul duratei de folosin se va calcula amortizarea lun de lun, dup procedeul amortizrii liniare : K Al = r T

unde: Al amortizare lunar; Kr valoarea rmas a capitalului fix; T numrul de ani de utilizare rmai.
- amortizare degresiv (conform reglementrilor legale aplicate n prezent n Romnia), se poate aplica numai cu aprobarea Ministerului de Finane i const n multiplicarea coeficienilor de amortizare cu coeficieni prevzui de lege. Aceasta nseamn o accelerare a procesului de amortizare i luarea n considerare a uzurii morale. Cota de amortizare se aplic la valoarea rmas (care scade cu fiecare lun).

TEST DE EVALUARE 1. Explicai relaia existent ntre factorii de producie i resurse.

Rspuns: Resursele reprezint totalitatea mijloacelor disponibile i susceptibile de a fi valorificate n producerea de bunuri materiale i servicii, fr ns a avea o destinaie precis (de ex. copacul din pdure); n momentul n care acestea sunt atrase i utilizate n procesul de producie primind o destinaie concret (de ex. tierea copacului pentru a fi fabricat mobil) resursele se transform n factori de producie.

2. Care este scopul amortizrii capitalului fix?

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Care sunt factorii care concur mpreun la producie: a) libera iniiativ, concurena i piaa;

40

b) pmntul, munca i banii; c) resursele naturale, munca i capitalul; d) libera iniiativ, concurena i banii.
Rezolvare De rezolvat: 2. Criteriile care stau la baza mpririi capitalului tehnic n capital fix i capital circulant sunt: a) forma material; b) durata de existen fizic; c) modul n care i transmite valoarea asupra bunurilor produse i cum se nlocuiete. Rezolvare O O O O O O

4.2. Utilizarea factorilor de producie Desfurarea oricrei activiti economice presupune utilizarea combinat a factorilor de producie.

Definire

Combinarea factorilor de producie

Reprezint operaia tehnicoeconomic de unire a factorilor de producie, ce poate fi privit att sub aspect cantitativ, ct i sub aspect calitativ i structural.
- aspectul economic urmrete obinerea produciei cu un cost ct mai redus i un profit ct mai ridicat.

- aspectul tehnic are n vedere faptul c nu se pot combina numai factori de producie caracteristici unui anumit proces de producie
(la un anumit utilaj se utilizeaz anumite materii prime).

Premise

- caracterul limitat al factorilor supui combinrii, cu ajutorul crora trebuie s realizeze volumul proiectat al produciei; - caracteristicile fact. de prod. i concordana lor cu specificul activ.; - conjunctura pieelor factorilor de producie.

Depinde de natura activitilor ce se desfoar, de nevoile de bunuri i servicii n domeniul respectiv, de condiiile tehnice de producie, de abilitatea ntreprinztorului, de managementul i marketingul activitii etc.

41

Combinarea factorilor de producie este posibil datorit divizibilitii i adaptabilitii lor.


Divizibilitatea se refer la posibilitatea unui factor de producie de a se mpri n uniti simple, fr a fi afectat calitatea factorului respectiv. De exemplu,
factorul munc se poate divide n uniti omogene de timp de munc, n numr de salariai de o anumit calificare; factorul pmnt se poate divide n uniti de suprafa.

Adaptabilitatea reprezint capacitatea de asociere a unei uniti dintr-un factor de producie cu mai multe uniti din alt factor de producie. De exemplu, pe o
suprafa de teren este posibil s lucreze un numr mai mic sau mai mare de lucrtori agricoli; un muncitor poate lucra la una sau la mai multe maini.

Cnd factorii de producie se caracterizeaz n acelai timp prin divizibilitate i adaptabilitate au loc dou procese concomitente, legate ntre ele, caracteristice combinrii factorilor de producie: complementaritatea i substituibilitatea.

Complementaritatea reprezint procesul prin care se stabilesc raporturile cantitative ale factorilor de producie care particip la producerea unui bun economic (adic la o producie dat, o anumit cantitate dintr-un factor de producie se asociaz numai cu o cantitate determinat din ceilali factori de producie).

Substituibilitatea reflect posibilitatea de a nlocui o cantitate dat dintr-un factor de producie cu o cantitate dat dintr-un alt factor de producie, n condiiile meninerii aceluiai nivel al produciei.

Pentru a alege alternativa optim de combinare a factorilor de prod. se realizeaz o serie de calcule de eficien referitoare la:
Productivitatea marginal a factorului de producie (Wmg) exprim sporul de producie (Q) obinut prin creterea cu o unitate a factorului respectiv (X), ceilali factori considerndu-se constani. Wmg = Rata marginal de substituie (Rms) reprez. cantitatea suplim. dintrun factor de prod. (X) necesar pentru a compensa reducerea cu o unitate a altui factor de prod. (-Y), a.. nivelul produciei s rmn neschimbat. Rms = Elasticitatea substituirii exprim msura n care poate fi meninut producia cnd un factor este nlocuit cu altul. Se

msoar cu ajutorul coeficientului elasticitii substituirii (es).

Q X

Wmg Y X = Wmg X Y

42

Observaie: Coeficientul elasticitii substituirii (es) se determin conform relaiei: XA d X B XA R XB R % es = = R = r r % WmgB d r W mgB WmgB
WmgA

unde:

R - raportul dintre nivelul factorului de producie A i nivelul factorului R de producie B r - raportul dintre productivitile marginale ale celor doi factori de r producie Acesta poate lua valori de la 0 la infinit, n funcie de uurina cu care unul din factori poate fi nlocuit cu altul, producia rmnnd constant. Exemplu: - dac es = 0, atunci factorii sunt perfect complementari i nu este posibil substituirea lor, trebuind utilizai n proporii egale (fig.1); - dac es , atunci substituia este perfect (fig.2); - dac es = 1, atunci factorii de producie pot fi substituii n anumite proporii (fig.3).

X Fig.1. Isocuante - proporii fixe Y

X Fig.2. Isocuante - substituire imperfect

X Fig.3. Isocuante substituire perfect


43

TEST DE EVALUARE 1. Care sunt elementele care condiioneaz combinarea factorilor de producie? Rspuns:

Combinarea factorilor de producie este posibil datorit divizibilitii i adaptabilitii lor.


2. Precizai care sunt calculele de eficien care stau la baza combinrii factorii de producie. Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Care sunt factorii care concur mpreun la producie: a) libera iniiativ, concurena i piaa; b) pmntul, munca i banii; c) resursele naturale, munca i capitalul; d) libera iniiativ, concurena i banii. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Criteriile care stau la baza mpririi capitalului tehnic n capital fix i capital circulant sunt: a) forma material; b) durata de existen fizic; c) modul n care i transmite valoarea asupra bunurilor produse i cum se nlocuiete. Rezolvare O O O REZUMATUL TEMEI

O lung perioad de timp, n economie s-au acceptat drept factori de producie doar trei: munca, natura i capitalul (teoria trinitar a lui J.B. Say). Dezvoltarea industrial postbelic a pus n eviden faptul c performanele de pia ale firmelor au ajuns s fie influenate, alturi de factorii de producie tradiionali, i de aciunea unor factori netradiionali (abilitatea ntreprinztorului, tehnologiile, informaia etc.), denumii generic neo-factori. Desfurarea oricrei activiti economice presupune utilizarea combinat a factorilor de producie, operaie condiionat de o serie de aspecte, precum: natura activitilor ce se desfoar, nevoile de bunuri i servicii n domeniul respectiv, condiiile tehnice de producie, abilitatea ntreprinztorului, etc., alegerea variantei optime de combinare a factorilor de producie presupunnd realizarea unor calcule de eficien. Combinarea factorilor de producie este posibil datorit caracteristicilor de divizibilitate i adaptabilitate pe care le au acetia i care permit derularea a dou procese concomitente, legate ntre ele, caracteristice combinrii factorilor de producie: complementaritatea i substituibilitatea. 44

Tema nr. 5 COSTURILE DE PRODUCIE Uniti de nvare: Conceptul de utilitate economic Comportamentul consumatorului Echilibrul consumatorului Obiectivele temei: nelegerea conceptelor de utilitate economic individual, total, marginal; prezentarea teoriilor din literatura de specialitate cu privire la utilitate teoria utilitii cardinale, respectiv teoria utilitii ordinale; explicarea comportamentului consumatorului pe baza conceptelor de curb de indiferen i constrngere bugetar; evidenierea echilibrului consumatorului att n form matematic, ct i n form grafic Timpul alocat temei: 4 ore

Bibliografie recomandat: Bbi I., Du A., Imbrescu I. - Microeconomie, Editura de Vest, Timioara, 2001 Ciucur D., Gavril I., Popescu C., Economie: manual universitar, Editura Economic, Bucureti, 2001 Dudian M. (coord.), Economie, Ed. ALL BECK, Bucureti, 2005 Dura C., Magda D., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 Ioviu M. Economie: microeconomie i macroeconomie: suport de curs, Editura ASE, Bucureti, 2006 Ruanu D.R., Ni D., Elemente de economie politic, Ed. Cuvntul, Bucureti, 2005 Ni D., Economie. Caiet de seminar, Ed. Universitas, Petroani, 2007

5.1. Costurile expresie a consumului de factori de producie COSTUL DE PRODUCIE reprezint totalitatea cheltuielilor ocazionate de consumul de factori de producie pentru producerea i desfacerea unor bunuri materiale i servicii.

Consumul factorului de producie MUNC

Consumul factorului de producie NATUR 45

Consumul factorului de producie CAPITAL

Definire Consumul factorului de producie MUNC Evideniere

Reprezint cantitatea de efort fizic i intelectual pe care angajaii l utilizeaz n procesul de producie. prin timpul de necesar munc pentru obinerea unui bun economic sau a ntregii producii prin salariile pltite de ctre ntreprinztor personalului angajat n contul muncii prestate.

Fizic

Valoric

Definire Consumul factorului de producie NATUR Evideniere

Se reflect n utilizarea acestuia n procesul producerii de bunuri i servicii n situaia unor resurse naturale (minereuri, petrol, crbune, gaze naturale, mas lemnoas) prin preul acestora (preul pmntului, renta etc.).

Fizic

Valoric

46

CAPITAL FIX Consumul factorului de producie CAPITAL CAPITAL CIRCULANT

Consumul su are loc n mod treptat, pe durata mai multor cicluri de producie
Evideniere

Exclusiv valoric, sub forma amortizrii

Se consum ntr-un singur proces de producie i i transmite valoarea n totalitate asupra bunurilor rezultate din procesul respectiv. Fizic prin consum specific prin pre

Evideniere

Valoric

Reinem: Costul de producie, ca expresie bneasc a consumurilor de factori de producie pentru producerea i desfacerea mrfurilor, cuprinde urmtoarele elemente primare de cheltuieli: materii prime i materiale de baz i auxiliare, semifabricate, combustibili, energie, ap, amortizarea capitalului fix, chirii, salarii, cotizaii pentru asigurri sociale, contribuii la fondul de omaj, renta pentru pmnt, dobnzi etc.

Factorii de producie atrai n circuitul economic sunt furnizai, de regul, de ali ageni economici, iar productorul cheltuiete pentru procurarea lor. n acelai timp ns, ntreprinztorul productor utilizeaz resurse proprii, pentru care nu sunt necesare pli ctre tere persoane. Pentru a delimita cele dou surse de provenien a factorilor de producie, se utilizeaz noiunile de cost explicit i cost implicit. Costul explicit cuprinde totalitatea cheltuielilor efectuate de ctre ntreprinztor pentru cumprarea factorilor de producie folosii la producerea unui anumit bun economic. Cheltuielile care intr n componena costului explicit reprezint pli ctre posesorii de factori de producie i se nregistreaz n contabilitatea firmei n conturi speciale (cheltuieli cu materii prime, materiale, salarii, arende, chirii etc.). Costul implicit reprezint expresia consumului de factori de producie utilizai n activitatea economic i aflai n proprietatea firmei sau a ntreprinztorului (amortizarea capitalului propriu, munca depus de ntreprinztor, dobnda cuvenit capitalului propriu, renta pentru pmntul proprietate privat etc.).

47

Observaie: n evaluarea global a costului de producie este necesar s se ia n calcul att costul explicit, ct i costul implicit, acesta din urm fiind abordat ca un cost de oportunitate n msura n care cheltuielile incluse ar putea primi alte destinaii, care ar genera, la rndul lor, venituri.

TEST DE EVALUARE 1. Care este criteriul pe baza cruia costurile se difereniaz n costuri explicite i costuri implicite?

Rspuns: Sursa de provenin a factorilor de producie

2. Cum se evideniaz consumul factorului de producie capital?

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Costurile implicite reprezint: a) cheltuieli fcute cu procurarea factorilor de producie din afara firmei; b) cheltuielile suportate de firm n orice condiii, indiferent de nivelul activitii; c) cheltuielile cu factori de producie aparinnd firmei sau ntreprinztorului, care nu presupun pli ctre teri. Rezolvare O O De rezolvat: 2. Consumul factorului munc poate fi exprimat: a) numai fizic, prin timpul de munc cheltuit pentru obinerea unui bun economic sau a ntregii producii; b) numai valoric, prin ceea ce cheltuiete ntreprinztorul pentru factorul munc angajat; c) i fizic i valoric; d) doar n funcie de calitatea muncii efectuate pentru realizarea produciei. Rezolvare O O O O

5.2.Tipologia costurilor de producie

Cea mai cunoscut tipologie a costurilor de producie aparine reputatului economist francez Gilbert Abraham Frois, care delimiteaz urmtoarele categorii de costuri de producie pe termen scurt: 48

FIXE (CF)

ansamblul chelt. ntreprinderii care pe termen scurt, sunt independente de volumul produciei chelt. care depind de volumul produciei, avnd o evoluie proporional sau neproporional n raport cu aceasta suma costurilor fixe i variabile: CT = CF + CV

VARIABILE (CV)
Globale

TOTALE (CT)

FIXE (CFM)

costul fix aferent unei uniti de producie: CF CFM = Q costul variabil aferent unei uniti de producie: CV CVM = Q

Costurile de producie pe termen scurt

Medii, unitare

VARIABILE (CVM)

TOTALE (CTM)

suma costurilor medii fixe i variabile: CTM = CFM + CVM

Marginale Cmg

reprezint sporul de cost total ( CT ) necesar pentru obinerea unei uniti de produs suplimentare i se determin cu relaia: CT C mg = Q 49

Observaie: Pe termen scurt, modificarea costului total este determinat numai de schimbrile costului variabil; ntreprinztorul i poate spori producia numai pe seama creterii consumului de capital circulant i a volumului de munc depus. Evoluia costurilor globale (fix, variabil, total) a) forma liniar

Costuri globale

CT CV CF

Cantitate b) forma neliniar Costuri globale

CT CV CF

Cantitate

Evoluia costurilor unitare (fix, variabil, total)

Costuri unitare

CTM CVM

CFM

Volumul produciei

50

Observaie: Mrimea costului mediu de producie difer, de la un produs la altul n funcie de volumul factorilor de producie consumai, de la un productor la altul pentru acelai produs n funcie de nivelul de nzestrare cu factori de producie, la unul i acelai productor, de la o perioad la alta, n raport cu modificrile din dotarea tehnic, nivelul de calificare al lucrtorilor, sistemul de organizare i conducere al firmei etc. Relaia dintre costul mediu i costul marginal

CMT Cmg

Cmg

CMT

Q
Reinem: Att costul marginal, ct i costul mediu evolueaz dup curbe n form de U, lucru explicabil prin aciunea legii randamentelor neproporionale (costurile pe unitatea produs se reduc atunci cnd randamentele cresc i se majoreaz cnd randamentele descresc). Sintetic, relaia dintre cele dou categorii de costuri menionate poate fi descris astfel: a) costul mediu total este descresctor atunci cnd costul marginal este n scdere; b) costul mediu total este cresctor atunci cnd costul marginal crete mai accentuat, fiindu-i superior; c) costul marginal este egal cu costul total mediu atunci cnd acesta din urm se situeaz la nivelul su minim. Cu alte cuvinte, costul marginal trage dup sine, n sus sau n jos, n sensul diminurii sau al creterii, costul total mediu, iar atunci cnd costul marginal rmne constant, costul total mediu este, de asemenea, invariabil. Observaii: Exist o corelaie evident ntre costul mediu i costul marginal. nelegerea sa poate pleca de la un exemplu simplu care ilustreaz extrem de elocvent relaia matematic dintre o valoare medie i un marginal: dac la un concurs, n cadrul unei echipe de gimnastic, una dintre gimnaste reuete s obin o not mai mare dect a colegelor ei, rezultatul va fi o cretere a rezultatului pe echip; dimpotriv, un eec al uneia dintre gimnaste soldat cu obinerea unei note mai mici dect a celorlalte coechipiere va avea ca efect o scdere a mediei notelor pe echip.

51

Evoluia costurilor pe termen lung

Toi factorii de producie au caracter variabil

ntreprinztorii pot s modifice capacitile de producie prin investiii (dac se urmrete creterea dimensiunilor produciei) sau renunnd la o serie de capaciti, prin casri sau pe alte ci (dac restrngerea produciei devine necesar). Astfel, paralel cu modificarea volumului produciei, variaz i costurile cu amortizarea capitalului fix, care se transform n costuri variabile. De asemenea, posibilitile de schimbare a metodelor de management i organizare a proceselor de producie odat cu modificarea scrii produciei contribuie la trecerea altor categorii de costuri fixe n grupa celor variabile.
Observaie: Analiznd comparativ curbele costului mediu pe termen lung i pe termen scurt, se obine graficul din figura de mai jos:

Costuri medii

CM1 CM2 CM3 CM4 CM6 CM5

CM7

CTML

Producia

Se observ c fiecrui punct de pe curba costului pe termen lung i corespunde o valoare minim a costului pe termen scurt. Aceast relaie care exist ntre curbele costurilor totale medii pe termen scurt i curba costului total mediu pe termen lung a determinat asocierea pentru curba costului total pe termen lung (CTML) a expresiei de ''curb nfurtoare''. Costul mediu minim pe termen scurt va avea valori descresctoare pn la un anumit nivel al produciei, dup care acesta va ncepe s creasc. Forma respectiv a curbei poate fi explicat n felul urmtor: dezvoltarea capacitilor de producie conduce la diminuarea costului mediu datorit economiilor de scar concretizate n posibilitatea de exploatare a unor avantaje tehnice i financiare ale firmei. Avantajele tehnice ale creterii produciei sunt: 52

creterea specializrii, posibilitatea introducere progresului tehnic (automatizare, robotizare etc.) care este eficient doar la un anumit nivel al produciei, utilizarea cu eficien sporit a forei de munc etc. Avantajele financiare ale produciei de scar mare rezid n facilitile intervenite n aprovizionare (condiii de pre i de livrare mai avantajoase oferite de furnizori), obinerea de bonificaii pentru comenzi importante, mbuntirea condiiilor de creditare i finanare acordate de ctre bnci etc. Pe msur ce firma i extinde producia, apar i unele disfuncionaliti numite deseconomii de scar care vor aciona n sensul sporirii costului total mediu pe termen lung. Acestea se leag de apariia unor probleme de natur administrativ cum ar fi: dificulti de comunicare i coordonare, apariia unor noi sarcini de management, gestiunea dificil a stocurilor, reducerea vitezei de adoptare a deciziilor, inflexibilitate n adaptarea la modificarea condiiilor de pia etc. De aceea, optimul economic al produciei se consider a fi punctul n care ncepe s se manifeste fenomenul deseconomiilor de scar care vor conduce la creterea costului mediu pe termen lung.
Evoluia costului total mediu pe termen lung

Cost mediu

Economii de scar

Costuri medii constante

Deseconomii de scar

Q1

Q2

Producie

TEST DE EVALUARE 1. n ce categorie de costuri intr cheltuielile cu amortizarea, dobnzile i chiriile?

Rspuns: n categoria costurile fixe.

2. Identificai costurile care depind de volumul produciei. Exemplificai.

Rspuns:

53

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Costurile medii fixe scad pe msur ce producia crete deoarece: a) scad dobnzile la mprumuturile contractate; b) cheltuielile se repartizeaz asupra mai multor produse; c) crete volumul vnzrilor; d) cresc costurile medii variabile. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Costul de producie care evideniaz consumul de factori de producie ce revin pe unitatea de produs obinut poart denumirea de: a) cost global; b) cost mediu; c) cost marginal; d) cost unitar. Rezolvare O O O O

5.3. Modaliti de reducere a costurilor de producie

Pornind de la: Formula de calcul a profitului:


Pr = (p CTM) Q = p r Q

unde: Pr-profit; p-pre unitar de vnzare; CTM-cost total mediu; Q-volumul produciei; pr-profit unitar

Obiectivul central al desfurrii oricrei activiti economice l reprezint pentru ntreprinztor maximizarea profitului

n economia de pia (cu excepia monopolurilor), productorii-vnztori nu au capacitatea de a influena n mod semnificativ nivelul preurilor la factorii de producie pe care i cumpr i nici preurile la care i vnd propriile produse

n condiiile manifestrii concurenei

PRINCIPALA CALE DE CRETERE A PROFITURILOR O REPREZINT REDUCEREA COSTURILOR

54

Reinem: Prin reducerea costului mediu total, contribuia la sporirea profitului firmei este dubl: pe de o parte are loc creterea profitului unitar (pr), iar pe de alt parte, se majoreaz produciamarf (n ultim instan oferta de mrfuri), aa cum rezult din nsi relaia de calcul a profitului firmei (Pr).

REDUCEREA COSTULUI TOTAL MEDIU

presupune REDUCEREA
preurilor factorilor de producie consumului de factori de producie

Observaie: Preul factorilor de producie este stabilit prin mecanismul pieei, prin urmare este exogen firmei.

presupune REDUCEREA

Cheltuielilor cu factorul MUNC


presupune

Cheltuielilor materiale de CAPITAL


presupune REDUCEREA
Consumului de capital fix Consumului de capital circulant
prin: reducerea consumurilor de materii prime, combustibili, ap, aplicarea unor tehnologii moderne de fabricaie, recuperarea i refolosirea materialelor, eliminarea rebuturilor etc.

Modaliti de aciune pentru reducerea costului pe seama preului factorilor de producie: - gradul de informare a ntreprinztorului cu privire la evoluia preurilor pe pieele interne i externe; - preocuparea acestuia de a obine cele mai bune preuri pentru inputurile sale (materii prime, materiale, dar i dobnzi la capitalurile luate cu mprumut, salariile acordate pentru fora de munc folosit etc.).

Creterea mai rapid a productivitii muncii n raport cu dinamica salariului nominal

prin: folosirea deplin a capacitilor de producie i a spaiilor de producie disponibile, evitarea uzurii fizice i morale nejustificate (ceea ce presupune ntreinerea de calitate i la timp a utilajelor), asigurarea raportului optim ntre creterea elementelor de capital fix i creterea produciei etc.

55

Observaie: Reducerea costurilor trebuie s aib n vedere i alte categorii de cheltuieli cum sunt cele administrative, de desfacere sau cele publicitare. Reinem: n activitatea concret de reducere a costurilor de producie, productorii trebuie s ia n calcul urmtoarele elemente: a) alegerea unui proces de producie (dintr-o multitudine de procese posibile) care este eficient nu numai din punct de vedere tehnic, ci i economic sau ecologic; b) achiziionarea factorilor de producie la preurile cele mai convenabile, fr afectarea calitii acestora; c) micorarea consumului de factori de producie pe unitatea de rezultat prin creterea randamentului de utilizare a acestora; d) extinderea preocuprilor de reducere a costurilor asupra tuturor fazelor muncii, nu numai n acelea implicate n producerea nemijlocit de bunuri economice, ci i n fazele de cercetare i proiectare, n domeniile gestiunii i al aprovizionrii-desfacerii; e) identificarea produselor care genereaz consumuri energetice mari i a produselor care aduc pierderi, imprimarea unui caracter preventiv activitii de minimizare a costurilor, prin folosirea metodelor moderne de calcul i eviden.

TEST DE EVALUARE 1. Care este motivul care face ca reducerea costurilor s reprezinte principala cale de cretere a profiturilor?

Rspuns: Faptul c ntr-o economie de pia (cu excepia monopolurilor), productorii-vnztori nu au capacitatea de a influena n mod semnificativ nivelul preurilor la factorii de producie pe care i cumpr i nici preurile la care .i vnd propriile produse. Deci, pornind de la formula de calcul a profitului, modalitile de cretere a profiturilor constau fie n creterea volumului produciei/vnzrilor, fie n reducerea costurilor.
2. Menionai cteva ci de reducere a cheltuielilor cu factorul capital.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Care sunt principalele ci de reducere a consumurilor de factori de producie: a) reducerea cheltuielilor cu factorul munc, respectiv capital; b) reducerea cheltuielilor cu salariile personalului angajat;

56

c) creterea gradului de informare a ntreprinztorului cu privire la evoluia preurilor pe pieele interne i externe; d) folosirea deplin a capacitilor de producie i a spaiilor de producie disponibile. Rezolvare O O O
De rezolvat: 2. Care dintre urmtoarele elemente este independent de abilitatea ntreprinztorului: a) nivelul salariilor; b) eliminarea rebuturilor; c) preul factorilor de producie; d) consumul factorilor de producie. Rezolvare O O O O

REZUMATUL TEMEI Costul de producie reprezint totalitatea cheltuielilor ocazionate de consumul de factori de producie pentru producerea i desfacerea unor bunuri materiale i servicii, evidenierea acestui consum mbrcnd forme diferite de la un factor de producie la altul. Cea mai cunoscut tipologie a costurilor de producie aparine economistului francez Gilbert Abraham Frois, care delimiteaz urmtoarele categorii de costuri de producie pe termen scurt: A. Costul global care reprezint ansamblul cheltuielilor necesare pentru obinerea unui volum dat la produciei i n cadrul acestuia se disting: costul fix, costul variabil i costul total. B. Costul mediu sau costul unitar care reprezint consumurile de factori de producie pe unitatea de produs (sau de rezultat) i care se difereniaz n cost fix mediu, cost variabil mediu i cost total mediu. C. Costul marginal care reprezint sporul de cost total necesar pentru obinerea unei uniti de produs suplimentare. Pornind de la obiectivul major urmrit de orice ntreprinztor prin desfurarea unei activiti economice, i anume, maximizarea profitului, i formula de calcul a profitului, alturi de faptul c ntr-o economie de pia (cu excepia monopolurilor), productorii-vnztori nu au capacitatea de a influena n mod semnificativ nivelul preurilor la factorii de producie pe care i cumpr i nici preurile la care i vnd propriile produse, se observ c principala modalitate de cretere a profiturilor o reprezint reducerea costurilor. Activitatea concret de reducere a costurilor de producie presupune: alegerea unui proces de producie care este eficient nu numai din punct de vedere tehnic, ci i economic sau ecologic; achiziionarea factorilor de producie la preurile cele mai convenabile, fr afectarea calitii acestora; micorarea consumului de factori de producie pe unitatea de rezultat prin creterea randamentului de utilizare a acestora; extinderea preocuprilor de reducere a costurilor asupra tuturor fazelor muncii, nu numai n acelea implicate n producerea nemijlocit de bunuri economice, ci i n fazele de cercetare i proiectare, n domeniile gestiunii i al aprovizionrii-desfacerii; identificarea produselor care genereaz consumuri energetice mari i a produselor care aduc pierderi etc.

57

TEST AUTOEVALUARE 1 Temele 1-5 1. La baza desfurrii activitii economice stau: a. dorina fireasc a omului de a munci; b. tendina de satisfacere a trebuinelor; c. dorina de a obine un ctig; d. dorina de a produce bunuri i servicii. 2. Care din afirmaiile de mai jos arat obiectul de studiu al tiinei economice? a. activitatea uman; b. raporturile dintre oameni; c. interesele economice; d. modul de alocare al resurselor limitate n vederea satisfacerii ct mai depline a nevoilor nelimitate. 3. Nevoile sunt dinamice deoarece: a. satisfacerea lor necesit noi resurse; b. se multiplic o dat cu diversificarea mijloacelor de satisfacere a lor; c. creterea lor nu este nsoit de o cretere similar a resurselor; d. sunt legate de dorinele, ateptrile i aspiraiile tot mai variate ale oamenilor. 4. Precizai care dintre trsturile enumerate mai jos caracterizeaz nevoile: a. nelimitate; b. neregenerabile; c. primare; d. derivate. 5. Care din afirmaiile de mai jos definesc resursele? a. resursele sunt obiectele care servesc pentru consum; b. resursele sunt egale cu factorii de producie; c. resursele sunt bunurile necesare societii pentru a exista; d. resursele sunt acele elemente naturale care pot fi folosite n activitatea economic. 6. n raport cu modificare nevoilor umane, resursele economice sporesc i se diversific: a. mai repede; b. mai lent; c. n acelai ritm; d. nu exist legtur ntre modificrile respective. 7. Precizai care din resursele de mai jos sunt neregenerabile: a. pmntul; b. apa i aerul; c. zcmintele de combustibil fosil; d. energia solar. 8. Care din resursele menionate sunt primare? a. populaia apt de munc dintr-o ar; b. mainile i utilajele; c. stocul de cunotine tiinifice; d. inovaiile i brevetele. 9. Din categoria resurselor derivate fac parte: a. inovaiile i brevetele;

58

b. materiile prime; c. pdurile, livezile i plantaiile; d. mainile i utilajele.

10. De ce este necesar utilizarea raional a resurselor? a. pentru c resursele sunt nelimitate; b. pentru c resursele sunt limitate i rare; c. pentru c resursele se ieftinesc; d. pentru c resursele cresc o dat cu nevoile. 11. Sintagma resurse limitate desemneaz faptul c resursele: a. sunt epuizabile; b. scad pe msur ce sunt atrase i utilizate n activitatea de producie; c. sunt insuficiente n raport cu nevoile; d. sunt legate de dezvoltarea produciei i a societii. 12. Care din afirmaiile de mai jos definesc tiina economic: a. stimuleaz activitatea economic; b. studiaz comportamentul uman n activitatea de alocare i utilizare a resurselor; c. contribuie la cunoaterea realitilor economice i deci la elaborarea politicii economice; d. ofer agenilor economici putere de anticipare i posibiliti (alternative) de alegere. 13. Economia care evideniaz ceea ce este n economie, cum se prezint aceasta i ce se poate ntmpla dac va avea loc un anume eveniment, poart numele de: a. economie normativ; b. economie politic; c. economie pozitiv; d. economie negativ. 14. tiina economic care studiaz fenomenele i procesele economice, precum i raporturile care se stabilesc ntre participanii la viaa economic aflai la nivelul unitilor economice, poart numele de: a. microeconomie; b. macroeconomie; c. mezoeconomie; d. mondoeconomie. 15. Starea de tensiune dintre resurse i nevoi este definit cu ajutorul noiunii de: a. raionalitate; b. raritate; c. risip; d. productivitate. 16. Distincia ntre bunurile libere i cele economice are drept criteriu: a. raritatea; b. proveniena; c. natura lor; d. utilitatea. 17. Manualele sunt: a. bunuri libere; b. bunuri economice; c. bunuri non-marfare; d. bunuri financiare.

59

18. n economia natural nu exist: a. bunuri de consum; b. bunuri de producie; c. bunuri marfare; d. bunuri non-marfare. 19. Bunurile libere sunt produse: a. pentru autoconsum; b. pentru schimb; c. n cantiti nelimitate; d. nici unul din rspunsurile de mai sus nu este corect. 20. Care din urmtoarele categorii de ageni economici exercit funcia de redistribuire a veniturilor: a. ntreprinderile; b. menajele; c. bncile; d. administraiile publice. 21. Pluralismul formelor de proprietate const n: a. o situaie temporar; b. coexistena mai multor forme de proprietate n aceeai ar; c. o caracteristic a tranziiei la economia de pia; d. persistena unor forme de proprietate din trecut. 22. ntr-o economie de pia, accesul la bunurile economice este reglat prin: a. pre; b. programare economic; c. mecanismul cerere-ofert; d. eficiena economic. 23. Printre caracteristicile unei economii de pia moderne se numr i: a. protecia social prin egalizarea veniturilor; b. folosirea prghiilor economice n articularea activitii agenilor economici; c. proprietatea public este dominant; d. statul stabilete direct mrimea preurilor. 24. Economia de pia este modul de organizare i funcionare a economiei n care asigurarea bunurilor i serviciilor are la baz ndeosebi: a. conducerea de ctre stat a activitii economice; b. proprietatea mixt asupra avuiei naionale; c. proprietatea privat asupra bunurilor existente n societate; d. planul naional de dezvoltare economico-social. 25. Economia natural este acea form de organizare a economiei n care: a. a existat doar n preistoria omenirii; b. trebuinele sunt satisfcute direct prin consumul de bunuri obinute prin activitatea proprie fr a se apela la schimb; c. cea mai mare parte a produselor sunt destinate vnzrii; d. este predominant n zilele noastre. 26. Economia de schimb a aprut pe baza urmtoarelor condiii: a. diviziunea natural a muncii; b. diviziunea social a muncii;

60

c. autonomia (independena) productorilor, bazat pe o anumit form de proprietate i anume proprietatea privat; d. producia de bunuri economice care se schimb n trguri i iarmaroace. 27. Un agent economic dispune de un avantaj relativ (comparativ) n raport cu alii dac: a. obine un anumit bun cu un cost de oportunitate mai mic n raport cu al celorlali; b. produce o cantitate dat de bunuri cu mai puine resurse n raport cu oricare alt agent economic; c. obine o cantitate mai mare de bunuri n raport cu oricare alt agent economic; d. obine un anumit bun pe care ceilali ageni economici nu reuesc s l produc. 28. Utilitatea marginal scontat a se obine prin consumul succesiv al unor uniti suplimentare din orice bun este: a. constant; b. ntotdeauna pozitiv; c. ntotdeauna negativ; d. descresctoare. 29. Dac utilitatea marginal este strict pozitiv, atunci utilitatea total scontat a se obine va fi: a. cresctoare; b. descresctoare; c. minim; d. maxim. 30. Dac utilitatea marginal este nul, atunci utilitatea total scontat a se obine va fi: a. cresctoare; b. descresctoare; c. minim; d. maxim. 31. Aprecierea utilitii unui bun economic depinde de: a. faza ciclului economic; b. munca ce a contribuit la obinerea bunului respectiv; c. de cantitatea n care bunul este oferit; d. de importana pe care o persoan o acord bunului respectiv. 32. Legea utilitii marginale descrescnde a fost formulat prima dat de: a. Alfred Marshall; b. Adam Smith; c. Heinrich Gossen; d. Paul Samuelson. 33. Curba de indiferen reflect: a. ansamblul combinaiilor de bunuri i servicii de la care consumatorul obine niveluri diferite de satisfacie; b. ansamblul combinaiilor de bunuri i servicii de la care consumatorul sconteaz s obin acelai nivel de satisfacie; c. ansamblul combinaiilor de factori de producie care permit obinerea aceluiai volum de producie; d. combinaia de bunuri i servicii prin consumul crora consumatorul obine o utilitate total maxim. 61

34. Panta curbei de indiferen: a. este rata medie de substituie a bunurilor de consum; b. este ntotdeauna egal cu panta liniei bugetului; c. este egal cu panta liniei bugetului numai atunci cnd se consider c este posibil s se ating starea de echilibru a consumatorului; d. arat descreterea utilitii totale. 35. Restriciile consumatorului sunt definite, n general, prin: a. venitul disponibil al consumatorului; b. preurile practicate pe pia pentru diferite bunuri; c. venitul consumatorului i preurile bunurilor fa de care acesta manifest preferine; d. resursele naturale disponibile pentru a produce bunurile de consum. 36. Linia bugetului ilustreaz: a. ansamblul combinaiilor de bunuri i servicii pe care un individ i le poate permite n limita banilor de care dispune i, respectiv, a preurilor care se practic la un moment dat pe pia; b. ansamblul combinaiilor de bunuri i servicii pe care un individ i le dorete la un moment dat, n raport cu preferinele sale; c. cantitatea maxim care poate fi procurat din toate bunurile existente la un moment dat pe pia; d. cantitatea minim care poate fi procurat din toate bunurile existente la un moment dat pe pia. 37. Maximizarea utilitii desemneaz situaia n care: a. indivizii consum cantitatea maxim de bunuri i servicii pe care i le pot permite, n raport cu constrngerea bugetar creia trebuie s-i fac fa; b. indivizii aleg combinaia de consum care le poate permite obinerea satisfaciei maxime n raport cu constrngerea bugetar creia trebuie s-i fac fa; c. utilitatea total nu este influenat de venitul total disponibil al consumatorului; d. dac se maximizeaz utilitatea total, atunci nu se mai poate pune problema economisirii unei pri a venitului disponibil al consumatorului. 38. Condiia obinerii utilitii maxime este: a. raportul dintre utilitatea marginal a unui bun x i preul unitar al bunului x trebuie s fie egal cu raportul dintre utilitatea marginal a bunului y i preul unitar al bunului y; b. diferena dintre utilitatea marginal a bunului x i utilitatea marginal a bunului y s fie egal cu 0; c. raportul dintre utilitatea total a unui bun x i preul unitar al bunului x trebuie s fie egal cu raportul dintre utilitatea total a bunului y i preul unitar al bunului y; d. nici o variant nu este corect. 39. Factorii de producie tradiionali sunt: a. abilitatea ntreprinztorului; b. rezervele valutare ale rii; c. munca, natura i capitalul; d. fondul funciar i fondul forestier.

62

40. Care este factorul activ i determinant al produciei? a. natura; b. munca; c. progresul tehnic; d. cercetarea tiinific. 41. Care din urmtoarele resurse se constituie n factori de producie? a. resursele primare; b. resursele derivate; c. toate resursele existente ntr-o ar; d. numai resursele atrase i consumate n producerea bunurilor materiale i serviciilor. 42. Uzura moral a capitalului fix se datoreaz: a. progresului tehnic; b. aciunii factorilor naturali; c. scumpirii utilajelor; d. ieftinirii materialelor. 43. Resursele economice se manifest n calitate de factori de producie atunci cnd: a. sunt limitate i au ntrebuinri alternative; b. particip la procesul de producie; c. sunt nelimitate i substaniale; d. pot fi achiziionate n cantitile dorite. 44. Capitalul ca factor de producie este definit prin: a. bunurile economice n general; b. bunurile destinate producerii altor bunuri; c. bunurile produse i destinate producerii altor bunuri destinate vnzrii; d. bunuri supuse vnzrii pe pia. 45. Care din urmtoarele elemente nu fac parte din capitalul fix al unei firme? a. cldirile seciilor de producie; b. magaziile i depozitele; c. mijloacele de transport ale firmei; d. materiile prime i materialele. 46. Capitalul tehnic reprezint: a. totalitatea resurselor de care dispune ntreprinderea pentru a asigura producia; b. orice bun utilizat n crearea de bunuri i servicii; c. un rezultat al muncii trecute utilizat n producerea de bunuri economice destinate vnzrii, n scopul obinerii de profit; d. orice bun economic utilizat n producerea de bunuri destinate vnzrii, n scopul obinerii de profit. 47. Componentele capitalului tehnic se clasific n capital fix i capital circulant dup: a. modul cum particip la activitatea economic, se consum i se nlocuiesc; b. forma material a bunurilor-capital; c. durata de existen fizic a acestor bunuri; d. mobilitatea n spaiu. 48. Dac durata de rotaie a capitalului se reduce, aceasta nseamn c: a. viteza de rotaie a capitalului scade;

63

b. costurile de producie unitare cresc; c. viteza de rotaie a capitalului crete; d. amortizarea capitalului fix crete.

49. Ce elemente caracterizeaz neo-factorii? a. ameliorri ale factori existeni; b. apariia unor noi factori, necunoscui anterior; c. modificri n ierarhia factorilor; d. ridicarea randamentului tehnic. 50. Consumul factorului munc poate fi exprimat: a. numai fizic prin timpul de munc cheltuit pentru obinerea unui bun economic sau a ntregii producii; b. numai valoric sau monetar prin ceea ce cheltuiete ntreprinztorul pentru factorul munc angajat; c. i fizic i valoric (monetar); d. doar n funcie de calitatea muncii efectuate pentru realizarea produciei. 51. Consumul factorului capital se evideniaz n costul de producie: a. la fel pe cele dou componente ale sale; b. diferit pe cele dou componente ale sale; c. ntotdeauna numai capitalul fix; d. uneori i capitalul circulant. 52. Amortizarea privit ca proces economic reprezint: a. o cheltuial care depinde direct proporional de volumul produciei; b. o cheltuial care se modific neproporional cu modificarea produciei; c. recuperarea treptat a cheltuielilor cu achiziionarea capitalului fix; d. o parte a capitalului circulant. 53. Costul global cuprinde: a. costurile fixe i costurile variabile; b. numai o parte din costurile fixe i totalitatea costurilor variabile; c. costurile medii fixe i costurile variabile; d. costurile variabile i costul marginal. 54. Costurile fixe reprezint acele consumuri de factori de producie care: a. cuprind cheltuielile cu amortizarea capitalului fix, cu materii prime i materiale, cu chiria, iluminatul general i nclzirea unitii; b. rmn relativ neschimbate, independent de modificarea produciei; c. sunt constante fa de perioada cnd se efectueaz producia; d. nu pot fi determinate dac se modific volumul produciei. 55. Costurile variabile sunt egale cu: a. acele consumuri de factori de producie care cresc independent de evoluia produciei; b. acele consumuri de factori de producie care scad independent de evoluia produciei; c. acele costuri care se modific n raport cu modificarea produciei; d. acele costuri care nu se modific n raport cu modificarea produciei;

64

56. Costurile variabile cresc odat cu: a. creterea consumurilor de materii prime i materiale; b. creterea volumului capitalului fix; c. creterea salariilor personalului cu activiti general administrative n ntreprindere; d. creterea ratei dobnzii la creditele bancare. 57. Costurile fixe cresc odat cu: a. creterea volumului produciei; b. scderea volumului produciei; c. creterea cheltuielilor cu amortizarea capitalului fix; d. scderea cheltuielilor cu chiria, iluminatul general i nclzirea unitii. 58. Costul marginal se modific i se calculeaz: a. numai cnd exist un spor de cheltuieli fr a fi nsoite de un spor de producie; b. numai un spor de producie fr a se modifica cheltuielile; c. sub forma sporului de cheltuieli totale antrenat de creterea consumului de factori de producie pentru a spori cu o unitate producia; d. sub forma sporului de producie raportat la sporul de cost aferent consumului de factori de producie suplimentari; 59. Care din elementele de mai jos influeneaz costul marginal: a. costurile fixe; b. costurile fixe medii sau unitare; c. costurile variabile; d. costurile variabile medii sau unitare. 60. n situaia n care dinamica costurilor variabile este mai mic dect dinamica produciei, care din evoluiile costului marginal de mai jos sunt adecvate: a. costul marginal crete; b. costul marginal scade; c. costul marginal este constant; d. costul marginal nu este influenat de dinamica celor doi indicatori. 61. Capitalul fix consumat ntr-un ciclu de producie este egal cu: a. amortizarea; b. capitalul fix utilizat; c. costurile fixe; d. costurile medii fixe. 62. ntr-o ntreprindere n care costurile variabile cresc n acelai ritm cu producia, costul total mediu: a. scade; b. crete; c. este constant; d. este posibil oricare din variantele de mai sus. 63. Criteriile care stau la baza clasificrii costurilor de producie n fixe i variabile sunt: a. natura activitii economice; b. relaia dintre consumul factorilor de producie i volumul produciei; c. dimensiunea activitii economice; d. natura bunurilor economice care se produc.

65

Tema nr. 6 CEREREA Uniti de nvare: Conceptul de cerere Legea cererii Condiiile cererii Elasticitatea cererii Obiectivele temei: nelegerea conceptelor de extindere i contracie a cererii; explicarea legii cererii, respectiv a creterii i reducerii acesteia n funcie de factorii de influen; explicarea conceptului de elasticitate a cereii; determinarea elasticitii cererii cu ajutorul coeficienilor de elasticitate a cererii n funcie de venit, n funcie de pre, respectiv a elasticitii ncruciate a cererii Timpul alocat temei: 2 ore

Bibliografie recomandat: ASE, Economie, Ed. a V-a, Editura Economic, Bucureti, 2000 Ciucur D., Gavril I., Popescu C., Economie: manual universitar, Editura Economic, Bucureti, 2001 Dobre-Baron O., Economie I: note de curs, Editura Universitas, Petroani, 2007 Dobre-Baron O., Economie I: ndrumtor de seminar, Editura Universitas, Petroani, 2007 Dura C., Magda D., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004

6.1. Conceptul de cerere. Legea cererii Cererea reprezint cantitatea dintr-o anumit marf dorit, care poate fi cumprat de un individ, ntr-o perioad determinat de timp, la un pre unitar dat. nsumndu-se cererea tuturor cumprtorilor de pe piaa unui anumit bun, rezult cererea total de pia a acelui bun. Cererea

n funcie de natura bunurilor care fac obiectul cererii, se disting: 1. cererea pentru bunuri substituibile (ex.: untul i margarina); 2. cererea pentru bunuri complementare (ex.: autoturismul i benzina); 3. cererea derivat (ex.: cererea de fin este determinat de cerere pentru pine). 66

Modificarea preului unitar n sensul reducerii sale, determin procesul de extindere a cererii, respectiv de cretere a cantitii cerute, n timp ce creterea preului unitar determin contracia, respectiv scderea cantitii cerute pe piaa unui produs.
Extinderea i contracia cererii
P
Extinderea i contrac ia cererii contrac ia cererii

extinderea cererii

Reinem

Raporturile de cauzalitate dintre modificarea preului unitar al unui bun i schimbarea cantitii cerute constituie coninutul legii generale a cererii. Corespunztor acestei legi: a) creterea preului unitar al unui bun determin reducerea cantitii cerute din bunul respectiv; b) reducerea preului unitar al unui bun determin creterea cantitii cerute din bunul respectiv.

Legea general a cererii se verific n cazul bunurilor normale, precum i n cazul majoritii bunurilor inferioare. 9 se consider bunuri normale acele bunuri a cror cerere crete atunci cnd cresc veniturile consumatorilor, respectiv a cror cerere scade atunci cnd scad veniturile consumatorilor; 9 se consider bunuri inferioare acele bunuri a cror cerere se reduce atunci cnd cresc veniturile consumatorilor, i invers, a cror cerere crete atunci cnd se reduc veniturile consumatorilor. Pentru alte bunuri inferioare ns, o cretere a preului determin i o cretere a cererii. Fenomenul este cunoscut ca paradoxul Giffen" dup numele celui care l-a sesizat pentru prima dat.

TEST DE EVALUARE 1. Ce este cererea? Rspuns: Cererea reprezint cantitatea dintr-o anumit marf dorit, care poate fi cumprat de un individ, ntr-o perioad determinat de timp, la un pre unitar dat. nsumndu-se cererea tuturor cumprtorilor de pe piaa unui anumit bun, rezult cererea total de pia a acelui bun.

67

2. Enunai legea general a cererii.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Corespunztor legii generale a cererii, ntre pre i cantitatea cerut exist: a) o relaie pozitiv; b) o relaie negativ; c) cei doi indicatori sunt independeni; d) nici o variant nu este corect. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Creterea cantitii cerute dintr-un bun, n condiiile reducerii preului unitar la acel bun, poart numele de : a) dinamica cererii; b) contracia cererii; c) extinderea cererii; d) revenirea cererii. Rezolvare O O O O

6.2. Condiiile cererii

n afara preului unitar, exist i ali factori care pot determina creterea sau reducerea cantitii cerute dintr-un anumit bun pe pia. Aceti factori poart numele de condiiile cererii.
1. Veniturile bneti ale consumatorilor, influeneaz diferit evoluia bunurilor normale i a celor inferioare. n cazul bunurilor normale, ntre evoluia veniturilor i cererea pentru aceste bunuri exist o relaie direct (pozitiv). Creterea veniturilor va determina o cretere a cererii pentru bunuri normale, iar scderea veniturilor o reducere a cererii acestor bunuri. n cazul bunurilor inferioare ntre venituri i cerere exist o relaie negativ (astfel creterea veniturilor este nsoit de o scdere a cererii iar scderea veniturilor va fi nsoit de o cretere a cererii pentru aceste bunuri). 2. Numrul de cumprtori. ntre numrul cumprtorilor i cererea pentru un anumit bun exist o relaie pozitiv (crete numrul cumprtorilor, crete i cererea pentru un anumit bun).

CONDIIILE CERERII

68

3. Preul altor bunuri (modificarea preului altor bunuri) a) n cazul bunurilor substituibile A i B (bunuri care satisfac aceleai nevoi), ntre modificarea preului bunului A i evoluia cererii pentru bunul B exist o relaie pozitiv (creterea preului bunului A va determina o cretere a cererii pentru bunul B). b) n cazul bunurilor complementare A i B (bunuri care n consum se folosesc mpreun), ntre schimbarea preului bunului A i evoluia cererii pentru bunul B exist o relaie negativ (invers), adic creterea preului bunului A va determina scderea cererii pentru bunul B. c) n cazul bunurilor nenrudite modificarea preului la un bun nenrudit cu bunul iniial (bunul A), nu influeneaz n nici un fel curba cererii la bunul iniial. 4. Preferinele (gusturile) cumprtorilor. Dac preferinele consumatorilor pentru un anumit bun se accentueaz, cererea pentru bunul respectiv va crete i invers (n cazul n care se nregistreaz o diminuare a preferinelor pentru un bun, cererea pentru respectivul bun se reduce). Preferinele consumatorilor sunt influenate ntr-o msur considerabil de reclam. 5. Perspectivele privind evoluia preurilor i a veniturilor. Cnd se prevede o cretere a preului unui anumit bun, cererea prezent pentru acel bun crete i invers, cererea se reduce dac se prevede o reducere a preului. Cnd se prevede o cretere a veniturilor bneti, cererea prezent pentru un anumit bun crete i invers, dac se prevede o scdere a veniturilor cererea prezent pentru un anumit bun scade.

TEST DE EVALUARE 1. Cum influeneaz numrul de cumprtori cantitatea cerut dintrun bun? Rspuns: ntre numrul cumprtorilor i cererea pentru un anumit bun exist o relaie pozitiv (crete numrul cumprtorilor, crete i cererea pentru un anumit bun). 2. Cum influeneaz veniturile bneti ale consumatorilor cantitatea cerut dintr-un bun?

Rspuns:

69

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Bunurile a cror cerere se modific n acelai sens cu modificarea preului sunt: a) bunuri normale; b) bunuri inferioare; c) bunuri superioare; d) bunuri alimentare. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Una din condiiile cererii pentru un anumit bun este: a) modificarea veniturilor proprietarilor de capital; b) modificarea costurilor de producie; c) numrul de firme care produc respectivul bun; d) modificarea preului altor bunuri. Rezolvare O O O O

6.3. Elasticitatea cererii Elasticitatea cererii exprim sensibilitatea cererii la modificarea preului sau a altei condiii a cererii. Coeficientul elasticitii cererii arat gradul, fraciunea sau procentul modificrii cererii n funcie de schimbarea preului sau a altei condiii a cererii.

Definiii

A. Coeficientul elasticitii cererii pentru bunul x n funcie de modificarea preului acestui bun (Ecpx) se poate calcula astfel:

1) Ecpx =

C C 0 P1 P0 C C0 P0 C P = 1 = 1 C0 P0 C0 PO C0 P1 P0

C 100 C0 %C C P0 2) Ecpx = = = P %P P C O 100 P0 C P C P0 + P1 3) Ecpx = = (C0 + C1 ) 2 (P0 + P1 ) 2 P C0 + C1

unde: n funcie de mrimea acestui C modificarea cantitii cerute; coeficient, cererea pentru diferite bunuri Co cantitatea cerut iniial; poate nregistra urmtoarele forme: C1 cantitatea cerut dup 1) cerere elastic, dac Ecpx > 1 modificarea preului unitar; 2) cerere inelastic, dac Ecpx < 1 P modificarea preului; 3) cerere cu elasticitate unitar, P0 preul unitar iniial; dac Ecpx = 1 P1 preul unitar modificat; 4) cerere perfect elastic, %C modificarea procentual dac Ecpx a cantitii cerute; cerere perfect inelastic, 5) %P modificarea procentual dac Ecpx = 0 a preului unitar. 70

Elasticitatea cererii n raport de pre Cerere elastic P P1 P0 C P0 P C Cerere perf ect elastic

Q1

Q0

Q1

Q0

Cerere inelastic P P1 P P1 P0 C Q1 Q0 Q

Cerere perf ect inelastic C

P0

Q0

Cerere cu elasticitate unitar P P1 P0

C Q1 Q0 Q

B. Coeficientul elasticitii cererii pentru marfa x n funcie de venitul consumatorului (Ecvx) se calculeaz astfel:

1) Ecvx =

V0 C V C1 C 0 V1 V0 C1 C 0 = = C 0 V0 C0 V0 C0 V1 V0

C 100 C0 C V0 %C 2) Ecvx = = = V C 0 %V V 100 V0

n funcie de valoarea acestui coeficient, se ntlnesc urmtoarele situaii: unde: 1) Dac Ecvx > 0, atunci bunul x este un bun V0 venitul iniial; normal V1 venitul modificat; V modificarea venitului; a) cerere elastic, atunci cnd Ecvx > 1 b) cerere inelastic, atunci cnd 0 < Ecvx < 1 %V modificarea c) cerere cu elasticitate unitar, atunci cnd procentual a venitului. Ecvx = 1 2) Dac Ecvx < 0, atunci bunul x este un bun inferior
C. Coeficientul elasticitii cererii pentru bunul x n funcie de modificarea preului altui bun y (elasticitatea ncruciat a cererii), n condiiile n care ceilali factori care determin cererea pentru bunul x nu se modific, se calculeaz astfel:
Ec x p y = Py 0 Cx Py Cx1 Cx 0 = Cx 0 Py 0 Cx0 Py1 Py 0

71

n funcie de valoarea acestui coeficient, exist unde: urmtoarele situaii: Cx0 cantitatea cerut iniial din bunul x; 1) Dac Ecxpy > 0, Cx1 cantitatea cerut din bunul x dup atunci bunurile sunt modificarea preului unitar la bunul y; Cx modificarea cantitii cerute din bunul x; substituibile; 2) Dac Ecxpy < 0, Py0 preul unitar iniial al bunului y; atunci bunurile sunt Py1 - preul unitar modificat al bunului y; complementare; Py modificarea preului unitar al bunului y. 3) Dac Ecxpy = 0, atunci cele dou bunuri sunt indiferente unul n raport cu cellalt.

TEST DE EVALUARE 1. Ce exprim elasticitatea cererii? Rspuns: Elasticitatea cererii exprim sensibilitatea cererii la modificarea preului sau a altei condiii a cererii.

2. Ce arat coeficientul de elasticitate a cererii?

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. n situaia n care pe pia preul unei mrfi crete de la 100 la 120 u.m., iar cererea zilnic se reduce de la 500 la 400 de uniti, exist o cerere: a) elastic; b) inelastic; c) cu elasticitate unitar; d) perfect inelastic. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Dac valoarea coeficientului de elasticitate a cererii n funcie de venit este pozitiv, atunci bunul x este: a) bun normal; b) bun inferior; c) bun substituibil; d) bun complementar. Rezolvare O O O O

72

REZUMATUL TEMEI Cererea, n sens microeconomic, reprezint o intenie, cantitatea dintr-un bun pe care un consumator (cerere individual) sau toi consumatorii (cererea pieei) intenioneaz s o achiziioneze ntr-o perioad de timp n condiiile preului unitar i a altor factori. Legea general a cererii exprim relaiile de cauzalitate dintre evoluia preului unitar (variabil independent) i cantitatea cerut dintr-un bun (variabil dependent). Bunurile normale i majoritatea bunurilor inferioare cad sub incidena legii generale a cererii n sensul c atunci cnd preul unitar crete, cantitatea cerut se reduce, i crete cnd preul unitar scade. Pe pia apar i situaii atipice cunoscute sub numele de paradoxuri ale legii cererii n care o dat cu creterea preului unitar se extinde i cererea. Aceste situaii anormale se numesc excepii sau paradoxuri ale legii generale a cererii. Cel mai cunoscut este paradoxul Giffen. Toate mprejurrile care influeneaz cererea, altele dect preul, reprezint condiiile sau factorii cererii. Cele mai importante dintre ele sunt: veniturile bneti ale consumatorilor, preul altor bunuri, numrul de cumprtori, preferinele (gusturile) cumprtorilor, perspectivele privind evoluia preurilor i a veniturilor. Sub incidena factorilor, la un pre unitar dat, cererea crete sau scade, prin deplasarea curbei spre dreapta (cretere) i spre stnga (scdere). Elasticitatea cererii n raport de pre msoar reacia cantitativ a cererii la variaia preului. Elasticitatea n funcie de pre a cererii se msoar prin coeficientul de elasticitate a cererii n raport de pre, calculat ca raport ntre modificarea relativ sau procentual a cererii i modificarea relativ sau procentual a preului unitar. Elasticitatea cererii n raport de venit exprim sensibilitatea modificrii cantitii cerute la modificarea venitului de care dispun menajele. Se apreciaz prin coeficientul de elasticitate a cererii n raport de venit, calculat ca raport ntre variaia relativ sau procentual a cantitii cerute i variaia relativ sau procentual a venitului. Elasticitatea ncruciat a cererii exprim sensibilitatea modificrii cantitii cerute dintr-un bun la modificarea preului unitar al altui bun, preul su unitar fiind dat.

73

Tema nr. 7 OFERTA Uniti de nvare: Conceptul de ofert Legea ofertei Condiiile ofertei Elasticitatea ofertei Echilibrul pieei Obiectivele temei: nelegerea conceptelor de ofert i de extindere i contracie a ofertei; cunoaterea coninutului legii generale a ofertei; prezentarea factorilor care influeneaz modificarea cantitii oferite dintrun anumit bun pe pia; nelegerea conceptului de elasticitate a ofertei i prezentarea relaiilor de calcul a coeficientului de elasticitate a ofertei; evidenierea raportului dintre cererea i oferta de pe piaa unui anumit bun. Timpul alocat temei: 2 ore

Bibliografie recomandat: ASE, Economie, Ed. a V-a, Editura Economic, Bucureti, 2000 Dobre-Baron O., Economie I: note de curs, Editura Universitas, Petroani, 2007 Dobre-Baron O., Economie I: ndrumtor de seminar, Editura Universitas, Petroani, 2007 Dura C., Magda D., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 Ciucur D., Gavril I., Popescu C., Economie: manual universitar, Editura Economic, Bucureti, 2001 7.1. Conceptul de ofert. Legea ofertei Definiie Oferta reprezint cantitatea maxim dintr-un anumit bun pe care un vnztor intenioneaz s o vnd ntr-o perioad determinat de timp, la un anumit pre. Dac pe piaa unui bun se nsumeaz cantitile oferite, la acelai pre, de ctre toi vnztorii, rezult oferta total de pia pentru acel bun.

n funcie de natura bunurilor se pot distinge urmtoarele forme de ofert:

a) oferta de bunuri independente (ex.: oferta de calculatoare, autoturisme, confecii etc.); b) oferta complementar, cnd din producia unor bunuri principale rezult unele bunuri secundare; c) oferta mixt, cnd mai multe bunuri oferite satisfac aceeai cerere. 74

Modificarea preului de pe piaa unui bun determin extinderea i contracia ofertei, n aa fel nct fiecrui nivel de pre i va corespunde o anumit cantitate oferit.

Extinderea i contrac ia ofertei

extinderea ofertei

contrac ia ofertei

Reinem

Raporturile de cauzalitate dintre schimbarea preului i cantitatea oferit constituie coninutul legii generale a ofertei. Corespunztor acestei legi: a) creterea preului determin creterea cantitii oferite; b) reducerea preului determin reducerea cantitii oferite.

TEST DE EVALUARE 1. Ce este oferta? Rspuns: Oferta reprezint cantitatea maxim dintr-un anumit bun pe care un vnztor intenioneaz s o vnd ntr-o perioad determinat de timp, la un anumit pre. Dac pe piaa unui bun se nsumeaz cantitile oferite, la acelai pre, de ctre toi vnztorii, rezult oferta total. 2. Enunai coninutul legii generale a ofertei.

Rspuns:

75

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Cantitatea oferit dintr-un anumit bun crete dac: a) se utilizeaz noi tehnologii de fabricaie; b) crete preul; c) se reduce cererea; d) scade preul factorilor de producie. Rezolvare O OO De rezolvat: 2. Un exemplu de ofert complementar este: a) autoturism benzin; b) cafea igri; c) miere - propolis; d) lemn mobil. Rezolvare OOOO

76

7.2. Condiiile ofertei

Definiie

Modificarea cantitii oferite la acelai nivel al preului este determinat de o serie de factori care sunt cunoscui sub numele de condiiile ofertei.

Numrul de ofertani, deci numrul de firme care produc acelai produs, deoarece cu ct crete numrul firmelor noi care produc acelai produs, deci cu ct crete oferta de bunuri, dac producia i nivelul tehnic al produselor din firmele vechi nu se modific acestea vor da faliment.

Nivelul costului de producie, care constituie de fapt, factorul principal care influeneaz nivelul ofertei. ntre costul de producie i cantitatea oferit este o relaie negativ, deoarece reducerea costului de producie determin creterea cantitii oferite. Costul de producie, la rndul su, este influenat de doi factori i anume: - preul factorilor de producie consumai, deoarece la acelai nivel de eficien preul factorilor scade dar crete cantitatea oferit la vnzare i invers; - nivelul tehnologic atins, deoarece introducerea tehnologiilor noi are ca efect creterea productivitii muncii care conduce la reducerea costului de producie i, implicit, la creterea cantitilor oferite spre vnzare. Preul altor bunuri, deoarece factorii de producie sunt atrai i consumai pentru producerea bunurilor eficiente. Deci, dac preul unui produs crete, acesta va atrage factori noi de producie, iar curba ofertei se va deplasa spre dreapta i invers. De aceea, cnd din producie rezult produse principale i secundare, factorii de producie vor fi atrai spre acele produse care sunt mai rentabile, deci care se pot comercializa la un pre mai bun. Taxele i subveniile (cum ar fi taxele pe profit, impozitele pe dividende, subveniile pentru fabricarea unor produse strategice etc.), deoarece, cu ct taxele se mresc, cu att firmele nu mai sunt interesate n creterea ofertei. De asemenea, firmele care beneficiaz de subvenii de la stat pentru susinerea sau creterea ofertei (de exemplu, oferta pentru produsele alimentare) de multe ori intensific efortul propriu pentru reducerea costurilor de producie.

77

Previziunile privind perspectivele pieei unui bun, ale preului acestuia, deoarece, atunci cnd mai multe firme prevd c n viitor preul unui bun crete, oferta lor va crete, iar dac preul va scdea oferta se va reduce. Condiiile social-politice i naturale care influeneaz semnificativ nivelul ofertei. Cadrul social-juridic i natural are o importan deosebit pentru asigurarea oricrei activiti economice, influennd-o favorabil sau nefavorabil. TEST DE EVALUARE 1. Ce nelegei prin condiiile ofertei?

Rspuns: Modificarea cantitii oferite la acelai nivel al preului este determinat de o serie de factori care sunt cunoscui sub numele de condiiile ofertei.
2. Enumerai factorii care influeneaz oferta.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Care din urmtoarele mprejurri determin o cretere a cantitii oferite pe pia dintr-o anumit marf? a) reducerea cheltuielilor de transport; b) creterea concurenei; c) automatizarea produciei; d) creterea preului unitar. Rezolvare OOO De rezolvat: 2. Oferta de pia a unui bun nu poate fi afectat de: a) metodele de organizare i conducere; b) cheltuielile cu reducerea polurii; c) cheltuielile cu protecia muncii; d) venitul mediu al familiilor. Rezolvare OOOO 7.3. Elasticitatea ofertei Elasticitatea ofertei exprim dimensiunile sau gradul modificrii ofertei n funcie de schimbarea preului sau a oricreia din condiiile ofertei. Elasticitatea poate fi evideniat prin coeficientul elasticitii ofertei.

78

Coeficientul elasticitii ofertei pentru un anumit bun, n funcie de preul acestuia (Eopx) se poate calcula astfel:

1) Eopx =
Reinem

P0 O P O1 O0 P1 P0 O1 O0 = = O0 P0 O0 PO O0 P1 P0

O 100 O P0 %O O0 2) Eopx = = = P OO %P P 100 P0 O P O P0 + P1 3) Eopx = = (O0 + O1 ) 2 (P0 + P1 ) 2 P O0 + O1

Unde: O modificarea cantitii oferite; Oo cantitatea oferit iniial; O1 cantitatea oferit dup modificarea preului unitar; P modificarea preului; P0 preul unitar iniial; P1 preul unitar modificat; %O modificarea procentual a cantitii oferite; %P modificarea procentual a preului unitar.

n funcie de mrimea acestui coeficient, oferta pentru diferite bunuri poate nregistra urmtoarele forme: 6) ofert elastic, dac Ecpx > 1 7) ofert inelastic, dac Ecpx < 1 8) ofert cu elasticitate unitar, dac Ecpx = 1 9) ofert perfect elastic, dac Ecpx 10) ofert perfect inelastic, dac Ecpx = 0

Elasticitatea of ertei n raport de pre Of ert elastic P O P1 P0 P0 O P Of ert perf ect elastic

Q0

Q1

Q0

Q1

Of ert inelastic P P1 O P P1 P0

Of ert perf ect inelastic O

P0

Q0 Q1

Q Of ert cu elasticitate unitar P P1 P0 O

Q0

Q0

Q1

79

TEST DE EVALUARE 1. Definii elasticitatea ofertei.

Rspuns : Elasticitatea ofertei exprim dimensiunile sau gradul modificrii ofertei n funcie de schimbarea preului sau a oricreia din condiiile ofertei.
2. Ce forme poate mbrca oferta n funcie de valoarea coeficientului de elasticitate al ofertei ?

Rspuns :

Exerciii Exemplu rezolvat : 1. n situaia n care oferta unei anumite mrfi este perfect inelastic la modificarea preului, nivelul coeficientului de elasticitate este: a) mai mare dect 1; b) mai mic dect 1; c) egal cu 1; d) egal cu 0. Rezolvare OOO De rezolvat: 2. Oferta elastic este proprie acelor bunuri pentru care modificarea preului determin o modificare a cantitii vndute n sensul: a) rmne neschimbat indiferent de evoluia preurilor; b) reacioneaz cu ntrziere la modificarea preurilor; c) modificarea preului cu o unitate determin o modificare mai mare a cantitii oferite; d) se modific, dar mai lent. Rezolvare OOOO

7.4. Echilibrul pieei

Definiii

Dac se reprezint grafic, folosind acelai sistem de coordonate, curba cererii i curba ofertei pentru un anumit bun, punctul de ntlnire al acestora corespunde situaiei de echilibru al pieei. Cantitatea i preul la care piaa acelui bun se echilibreaz se numesc cantitate de echilibru (Qe) i pre de echilibru (Pe).

80

Echilibrul pe piaa unui bun P

surplus de ofert

Pe

E surplus de cerere Qe

punct de echilibru

Reinem

n punctul de echilibru, curbele cererii i ofertei sunt n balan, preul i cantitatea nu au tendine de schimbare, iar intenia cumprrtorului coincide cu intenia vnztorului. Cu alte cuvinte, n punctual de echilibru decizia cumprrtorilor nu este influenat de surplusul de cerere iar decizia vnztorilor de surplusul de ofert. Absena surplusului de cerere i a surplusului de ofert asigur deci stabilitatea preului de echilibru.
9 apare spontan ca rezultat al jocului liber al forelor pieei i reprezint acel nivel al preului la care are loc egalizarea cantitilor cerute cu cele oferite 9 formarea sa este legat de situaia pieelor interdependente, ca i de preul de echilibru al altor bunuri 9 modificarea preului de echilibru este legat de evoluia raportului cerere-ofert

Caracteristicile eseniale ale preului de echilibru

TEST DE EVALUARE 1. Definii echilibrul pieei.

Rspuns : Dac se reprezint grafic, folosind acelai sistem de coordonate, curba cererii i curba ofertei pentru un anumit bun, punctul de ntlnire al acestora corespunde situaiei de echilibru al pieei.
2. Ce nelegei prin pre de echilibru? Dar prin cantitate de echilibru ?

Rspuns :

81

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Rolul preului de echilibru se poate realiza dac: a) este stabilit dinainte; b) se formeaz liber pe pia; c) se menine constant; d) toate variantele de mai sus sunt corecte. Rezolvare OOO De rezolvat: 2. Preul de echilibru este considerat acel nivel al preului unui bun economic care se formeaz n condiiile cnd: a) se diminueaz numrul cumprtorilor pe msura creterii preurilor; b) cantitatea oferit dintr-un bun economic este egal cu cea cerut; c) cnd cererea i oferta bunului economic respectiv se egalizeaz la nivelul celui mai mare volum de vnzri i cumprri; d) cnd cantitatea ce se poate vinde dintr-un bun economic este cea mai mic. Rezolvare OOOO

REZUMATUL TEMEI

n sens microeconomic, oferta desemneaz o cantitate dintr-un bun pe care un productor sau toi productorii sunt dispui s o produc i s o vnd ntr-o perioad de timp n funcie de preul unitar i ali factori (condiii) economice i extraeconomice. Relaia de cauzalitate pozitiv dintre preul unitar i cantitate este sintetizat n legea general a ofertei: cnd preul unitar al unui bun crete are loc extinderea cantitii oferite, iar atunci cnd preul unitar scade, se contract oferta. Sensibilitatea ofertei la modificarea preului unitar se apreciaz prin elasticitatea n funcie de pre a ofertei care se determin ca raport ntre variaia procentual sau relativ a cantitii oferite i variaia procentual sau relativ a preului. n funcie de mrimea coeficientului de elasticitate a ofertei n funcie de pre, se disting: oferta elastic, oferta inelastic, oferta cu elasticitate unitar, oferta perfect elastic i oferta perfect inelastic. Atunci cnd preul unitar este dat, cantitatea oferit crete sau scade (sintetizat n deplasarea curbeu ofertei) sub incidena condiiilor sau factorilor ofertei: costul de producie, gradul de substituire al produselor, posibilitile de stocare a bunurilor, costul stocrii, perioada de timp de la modificarea preului. Din ntlnirea i confruntarea pe pia a cererii cu oferta, apare echilibrul pieei, formndu-se preul i cantitatea de echilibru. La echilibru, preurile i cantitatea tind s rmn staionare, nu exist excedente i deficite pe pia. n timp, preul de echilibru i cantitatea de echilibru sunt dinamice i se modific sub incidena modificrii cererii i ofertei (ca urmare a condiiilor ce le determin).

82

Tema nr. 8 PIEE, CONCUREN, PREURI Uniti de nvare: Piaa: concept, rol, tipologie Concurena: concept, funcii, instrumente, tipuri Preul: concept, funcii, tipuri Obiectivele temei: nelegerea conceptului de pia, precum i a rolului pe care aceasta l are n cadrul economiei; prezentarea tipologiei pieelor n funcie de anumite criterii; nelegerea conceptului de concuren, analizarea funciilor pe care aceasta le ndeplinete, prezentarea instrumentelor luptei concureniale i a principalelor tipuri de concuren; evidenierea conceptului de pre, precum i a funciilor i tipurilor acestuia. Timpul alocat temei: 4 ore

Bibliografie recomandat: ASE, Economie, Ed. a V-a, Editura Economic, Bucureti, 2000 Dobre-Baron O., Economie I: note de curs, Editura Universitas, Petroani, 2007 Dobre-Baron O., Economie I: ndrumtor de seminar, Editura Universitas, Petroani, 2007 Dura C., Magda D., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 Ciucur D., Gavril I., Popescu C., Economie: manual universitar, Editura Economic, Bucureti, 2001

8.1. Piaa: concept, rol, tipologie Piaa reprezint locul de ntlnire dintre oferta vnztorilor i cererea cumprtorilor, prima reprezentnd forma de manifestare a produciei n condiiile economiei de pia contemporane, iar cererea cumprtorilor reprezentnd nevoia uman solvabil. Piaa, ca totalitate a actelor de vnzare-cumprare i a fenomenelor legate de obiectul cererii i al ofertei, trebuie abordat i analizat n contextul de spaiu i de timp n care se deruleaz fenomenele caracteristice ei.

Definiie

83

n cadrul economiei de pia contemporane, rolul care revine pieei deriv din ansamblul funciilor pe care aceasta le ndeplinete.

1) Funcia de confruntare i de verificare a concordanei sau neconcordanei dintre volumul, structura i calitatea ofertei pe de o parte, i volumul, structura i calitatea cererii pe de alt parte. 2) Piaa ofer informaii tuturor agenilor economici participani la ea cu privire la utilitatea activitii desfurate i la tendinele care se manifest n nevoia social, precum i o serie de informaii cu privire la perspectivele activitii economice. 3) Funcia de confruntare ntre productori i consumatori, ntre ofertani i cumprtori, precum i ntre diferitele categorii specifice ale acestora.

Reinem

De-a lungul evoluiei societii omeneti piaa sa diversificat i s-a extins continuu, astfel nct n lumea contemporan exist un sistem complex al pieei, sistem ce poate fi structurat i clasificat n funcie de urmtoarele criterii:

1) n funcie de natura bunurilor destinate pieei precum i scopului utilizrii acestora distingem urmtoarele tipuri de pia: - piaa satisfactorilor; - piaa prodfactorilor. 2) Din punct de vedere al complexitii obiectului care este supus tranzaciilor pieei: - piaa bunurilor omogene; - piaa bunurilor eterogene. 3) Din punct de vedere al spaiului geografic distingem: - piaa local; - piaa zonal; - piaa naional; - piaa mondial. 4) Din punct de vedere al strii fizice al obiectului supus tranzaciei: - piaa real; - piaa fictiv. 5) Din punct de vedere al momentului n care se face transferul bunurilor tranzacionate: - piaa la vedere; - piaa la termen. 6) Din punct de vedere al numrului i poziiei participanilor la tranzacie: - piaa cu concuren perfect; - piaa cu concuren imperfect. 7) Din punct de vedere al raporturilor dintre cerere i ofer: - piaa productorilor; - piaa consumatorilor.

84

TEST DE EVALUARE 1. Ce este piaa? Rspuns: Piaa reprezint locul de ntlnire dintre oferta vnztorilor i cererea cumprtorilor, prima reprezentnd forma de manifestare a produciei n condiiile economiei de pia contemporane, iar cererea cumprtorilor reprezentnd nevoia uman solvabil.

2. Enumerai funciile pieei.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Care din urmtoarele afirmaii poate fi considerat o definire a pieei? a) un ansamblu de mijloace de comunicaie prin care vnztorii i cumprtorii se informeaz reciproc asupra preului i obiectului tranzaciilor; b) locul de manifestare a revendicrilor populaiei; c) spaiul unde se ntlnesc cumprtorii cu vnztorii; d) o instituie specific doar economiilor dezvoltate. Rezolvare OOO De rezolvat: 2. ntr-o economie concurenial, piaa are funcia de: a) a stabili interdependene ntre agenii economici; b) a asigura satisfacerea trebuinelor; c) a regla viaa economic de ansamblu; d) a fixa criterii i algoritmi de alocare a bunurilor i serviciilor. Rezolvare OOOO 8.2. Concurena: concept, funcii, instrumente, tipuri Concurena reprezint confruntarea specific dintre agenii economici (vnztorii-ofertani) pentru a atrage de partea lor clientela (cumprtori), exprim comportamentul specific, interesat al tuturor subiecilor de proprietate n condiiile economiei de pia.

Definiie

Reinem: Concurena este de fapt o lupt, o competiie ntre agenii economici din care ies nvingtori cei mai buni.

85

Instrumentele luptei de concuren

9 9 9 9 9 9

Instrumentele de natur economic: reducerea preului de vnzare; reducerea costurilor de producie; ridicarea calitii bunurilor i a serviciilor; lansarea de noi produse; acordarea unor faciliti clienilor; organizarea de servicii post-vnzare.

Instrumentele extraeconomice sunt: 9 rspndirea de informaii false despre concuren; 9 sponsorizarea unor aciuni sociale de interes local sau naional; 9 cumprarea unor salariai ai concurenilor; 9 antajul etc.

n funcie de instrumentele luptei de concuren se disting dou forme de concuren:


1. Concurena loial. Se caracterizeaz prin folosirea nediscriminatorie de ctre vnztori a unora dintre instrumentele economice amintite, n condiiile accesului liber pe pia i ale deplinei posibiliti de cunoatere a mijloacelor de reglementare a relaiilor de vnzare-cumprare. 2. Concurena neloial (incorect, nelegal) const n mrirea artificial a propriilor produse, n stimulente deosebite acordate clienilor, n utilizarea unor mijloace extraeconomice de ptrundere i meninere pe pia.

Concurena are urmtoarele funcii:

a) promovarea i introducerea progresului tehnic, prin stimularea agenilor economici n vederea perfecionrii proceselor de producie, a tehnicii i tehnologiilor folosite; b) reducerea costului de producie i implicit a preului de vnzare. Reducerea preurilor antreneaz cererea pentru bunurile respective i deci, posibiliti de sporire a produciei i de obinere a unor profituri mai mari; c) mbuntirea calitii bunurilor produse i serviciilor prestate. Calitatea constituie un element important de competiie ntre agenii economici; d) asimilarea n producie de noi produse rezultate din cercetrile tiinifice desfurate att de ctre agenii economici, ct i de institute specializate. Concurena determin inovarea produciei, accelerarea cercetrii tiinifice; e) diferenierea agenilor economici n funcie de poziia lor pe pia.

86

Exist dou tipuri de concuren: I. Concurena perfect sau pur; II. Concurena imperfect. I. Concurena perfect presupune un asemenea raport de pia, nct, pe de o parte, toi vnztorii pot s-i vnd toat producia la preul pieei, fr ca vreunul dintre ei s poat influena n mod hotrtor acest pre, i pe de alt parte, toi cumprtorii s-i poat procura ntreaga cantitate de bunuri dorite la preul pieei, fr a influena n mod hotrtor acest pre. 1) Atomicitatea perfect prin atomicitate se nelege acea situaie n care productorii i consumatorii sunt de puteri aproximativ egale i n numr mare. 2) Transparena perfect a pieei aceasta nseamn c toi productorii i toi consumatorii dispun de o cunoatere perfect a cererii i ofertei, astfel nct ei pot s obin cel mai bun produs sau cel mai bun pre. 3) Intrarea i ieirea liber n i de pe pia aceasta nseamn c productorii pot intra pe pia i pot iei de pe pia n situaia n care raportul cost-pre le este sau nu favorabil. 4) Omogenitatea produsului nseamn c pe pia exist produse echivalente, indiferent de firma care le produce. Prin produse identice se nelege faptul c ele au aceleai caracteristici i proprieti, indiferent de firma productoare. 5) Perfecta mobilitate a factorilor de producie aceasta nseamn c toi ntreprinztorii pot gsi n mod liber i n cantitatea dorit capitalul i fora de munc de care au nevoie la un moment dat.

Definiie

Concurena perfect se caracterizeaz prin urmtoarele trsturi:

Observaie: Acest tip de concuren nu a existat i nu exist n realitate. Concurena perfect servete ca model de analiz a mecanismului pieei concureniale.

Definiie

II. Concurena imperfect desemneaz acea situaie de pia n care agenii economici n confruntarea dintre ei sunt capabili, prin aciunile lor unilaterale sau concentrate s influeneze raportul dintre cerere i ofert, nivelul preului bunurilor i serviciilor, n scopul obinerii unui profit ct mai ridicat i stabil.

87

n cazul concurenei imperfecte una, mai multe, sau toate condiiile concurenei perfecte sunt nclcate. Concurena imperfect se caracterizeaz prin: - numrul de cumprtori i de vnztori variaz; - se accentueaz diferenierea real sau imaginar dintre bunuri; - exist un anumit grad (mai mare sau mai mic) de control asupra preurilor; - exist dificulti (bariere) la intrarea n ramur; - rivaliti ntre firme n privina calitii, a relaiilor cu publicul etc. Privit n ansamblu, att ca pia a vnztorilor, ct i ca pia a cumprtorilor, piaa cu concuren imperfect are urmtoarele forme:
1. Piaa cu concuren monopolistic, aceasta pstreaz toate trsturile pieei cu concuren perfect, cu excepia omogenitii produselor, care este nlocuit cu diferenierea produselor. n aceast situaie cumprtorii au posibilitatea s aleag produsul pe care l doresc dintr-o anumit categorie de produse, iar vnztorii au posibilitatea s impun preul i chiar cantitatea de produse oferit. n concluzie, acest tip de pia se caracterizat prin: atomicitatea cererii i a ofertei; diferenierea produselor; cumprtorul i satisface pe deplin trebuinele, avnd posibilitatea alegerii; agenii economici iau decizii independent unii fa de alii, fr a se afecta reciproc. 2. Piaa cu concuren oligopolistic, este un tip de pia dominat de civa productori de talie mare. Datorit acestui fapt, aceti productori reuesc s influeneze formarea preului n scopul maximizrii profitului. Oligopolul este obligat ntotdeauna s prevad reaciile celorlali concureni i s in seama de ele. Se consider c oligopolul este ntotdeauna un cuttor de pre, n sensul c el poate s influeneze preul, ns nu l poate stabili aa cum se ntmpl n cazul monopolului. n acest proces de cutare a preului care s l avantajeze, pot s apar dou situaii: firmele oligopoliste se neleg ntre ele cu privire la nivelul i dinamica preurilor practicate, acionnd ca i n cazul n care ele ar deine mpreun monopolul absolut; firmele oligopoliste abandoneaz aceast nelegere n favoarea interesului individual, lund decizii proprii cu privire la nivelul produciei realizate, sau la nivelul preurilor. Aceste dou situaii reprezint n esen manifestarea a dou tipuri de comportament oligopolist: oligopolul cooperant i oligopolul necooperant. n concluzie, acest tip de pia se caracterizeaz prin: numr redus de productori cu for economic mare; atomicitatea cererii; fiecare ofertant poate influena piaa, dar n acelai timp ine seama de deciziile celorlali. 3. Piaa cu concuren de monopol, n cadrul acesteia oferta este concentrat (n cazul unui produs) n mna unui singur productor, acest fapt asigurndu-i posibilitatea controlrii pieei. Monopolul determin nivelul preurilor, dar nu poate determina i cantitatea de produse vndute, cantitate care depinde de posibilitile de cumprare la un moment dat ale consumatorilor. Piaa

88

de monopol elimin libera concuren i instaureaz dominaia absolut a productorului asupra consumatorului, fapt care deterioreaz mecanismul pieei, precum i condiiile de satisfacere a nevoilor de consum. n concluzie, acest tip de pia se caracterizeaz prin: oferta pentru un produs este dat de un singur productor; productorul poate controla piaa i stabili nivelul preului; preul de monopol este mai mare dect cel practicat pe pieele monopolistic i oligopolistic; libera concuren este eliminat, piaa fiind dominat de ofertant; grad sczut de satisfacere a cererii. 4. Piaa cu concuren de monopson, se caracterizeaz prin faptul c nsui cumprtorul poate influena preul produsului deoarece: - exist puini cumprtori (oligopson); - exist un singur cumprtor (monopson).
1) Strategia efortului concentrat exprim efortul fcut de productor pentru a obine supremaia asupra: - vnzrii unui produs; - unei categorii de clientel; - unei regiuni de desfacere. 2) Strategia elitei (Mercedes) exprim efortul fcut de un productor de a oferi pe pia, n exclusivitate, un produs de excepie, unic, care s nlture, prin calitatea sa, orice alt concurent. 3) Strategia costurilor (japonez) exprim efortul fcut de un productor pentru a se impune pe pia prin practicarea unor preuri mici, ce au la baz costuri mici.

Agenii economici productori urmresc s obin o poziie ct mai bun pe pia prin atragerea cumprtorilor, dar i fa de concurenii lor. n acest scop ei utilizeaz trei tipuri principale de strategii
concureniale:

TEST DE EVALUARE 1. Ce este concurena perfect?

Rspuns: Concurena perfect presupune un asemenea raport de pia, nct, pe de o parte, toi vnztorii pot s-i vnd toat producia la preul pieei, fr ca vreunul dintre ei s poat influena n mod hotrtor acest pre, i pe de alt parte, toi cumprtorii s-i poat procura ntreaga cantitate de bunuri dorite la preul pieei, fr a influena n mod hotrtor acest pre.
2. Ce este concurena imperfect?

Rspuns:

89

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Prin concuren nelegem: a) o form de manifestare a propriului interes; b) o confruntare ntre diferii ageni economici; c) o modalitate de obstrucionare a celorlali productori; d) o form de manifestare a proprietii asociative. Rezolvare O OO De rezolvat: 2. Mijloacele concurenei reprezint: a) o modalitate de manifestare a concurenei; b) instrumente economice i extraeconomice pentru reducerea concurenei; c) legtura dintre pia i concuren; d) numai acele aciuni permise de legislaia n vigoare. Rezolvare OOOO 8.3. Preul: concept, funcii, tipuri Definiie Preul reprezint expresia bneasc a valorii mrfurilor, sau suma de bani pentru care se vinde/cumpr o marf. a) funcia de evaluare a eforturilor i a efectelor diferitelor activiti economice, de fapt de calcul i msurare a cheltuielilor i rezultatelor; b) funcia de informare asupra situaiei complexe a pieei; c) funcia de corelare, datorit strnsei legturi dintre pre, cerere i ofert; d) funcia de stimulare a productorilor datorit influenei nemijlocite a preurilor asupra veniturilor i cheltuielilor agenilor economici; e) funcia de recuperare a costurilor i de distribuire a veniturilor. 1) Preurile libere se formeaz n condiiile concurenei deschise, libere, fr ca agenii economici s le influeneze, micarea lor fiind n funcie de evoluia cererii i a ofertei.
Tipuri de preuri

Funciile preului

2) Preuri administrate care sunt stabilite de ctre firmele care au un anumit control asupra pieei, precum i preurile aflate n sfera interveniei statului. 3) Preurile mixte sunt ntlnite cel mai frecvent n economiile de pia reale i sunt determinate de mecanismele pieei dar i de intervenia statului (prin politicile sale: politica de preuri, politica fiscal etc.) i a firmelor puternice care au un anumit control asupra pieei.

90

TEST DE EVALUARE 1. Ce este preul?

Rspuns: Preul reprezint expresia bneasc a valorii mrfurilor, sau suma de bani pentru care se vinde/cumpr o marf.
2. Care sunt principalele tipuri de preuri?

Rspuns:
Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Concurena este posibil, n special, atunci cnd: a) exist o economie dezvoltat; b)exist produse de calitate; c) exist preuri libere; d) exist o gam larg de produse. Rezolvare OO O De rezolvat: 2. Identificai care din urmtoarele afirmaii constituie funcii ale preurilor: a) funcia de distribuire a venitului i patrimoniului; b) funcia de control a inflaiei; c) funcia de informare a agentului economic asupra tensiunii nevoiresurse; d) funcia de calcul, evaluare i msurare a cheltuielilor. Rezolvare OOOO

REZUMATUL TEMEI

Ecomiile contemporane fiind economii de schimb se prezint ca un sistem de piee. Aceste piee evolueaz n timp n funcie de nivelul dezvoltrii economice, tradiii i mentaliti, natura bunurilor etc. O variabil definitorie a pieei este concurena un comportament specific interesat al unor subieci de proprietate, care, pentru a-i atinge obiectivele, intr n raporturi de cooperare i confruntare cu ceilali. Concurena reprezint o manifestare a liberei iniiative. n toate rile, concurena se desfoar pe baza unor reguli fixate prin reglementri juridice, ea fiind n fond o creaie social. n cadrul concurenei se folosesc diferite mijloace economice (publicitatea, acordarea unor avantaje cumprtorilor, mbuntirea calitii, rennoirea i diversificarea sortimentului, iar n unele situaii chiar reducerea preurilor sub cele ale concurenilor) i extraeconomice (sponsorizarea unor activiti social culturale, obinerea de informaii despre concureni, spionajul economic, iar n cazuri limit chiar instrumente de antaj, corupie, violen etc.).

91

Preul, ca o variabil definitorie a oricrei piee reprezint cantitatea de moned pe care cumprtorul este dispus i o poate oferi vnztorului n schimbul bunului marfar. n realitatea economic se ntlnesc mai multe categorii de preuri: preuri libere formate n funcie de condiiile pieei, ale raportului economic dintre cerere i ofert; preuri administrate fixate de ctre stat sau alt agent al pieei (monopol, oligopol etc.) i preuri mixte, cele mai rspndite, i care rezult din intersecia mecanismelor pieei cu cele dirijist-intervenioniste (cote de impozite i taxe, stabilirea de plafoane sub care preurile nu pot cobor sau peste care nu pot crete etc.). Modelul ideal de pia, care relev virtuiile ei ca cel mai bun mecanism de funcionare i reglare a vieii economice este piaa cu concuren pur i perfect. Ea se bazeaz pe o serie de caracteristici, care n interaciunea lor formeaz mecanismul ideal de funcionare a pieei: atomicitatea, omogenitatea intrinsec i extrinsec a bunurilor marfare, intrarea-ieirea liber de pe pia, pe criterii de raionalitate economic, transparena i mobilitatea perfect a factorilor de producie. Realitatea economic se caracterizeaz prin existena pieelor imperfecte: monopolul, piaa monopolistic i oligopolul, monopsonul etc. Monopolul apare atunci cnd oferta unui bun este concentrat la un singur agent economic i care este destinat unei cereri atomizate. Piaa monopolistic se caracterizeaz prin aceea c oferta provine de la un numr mare de ageni, fiecare cu for economic redus i producnd bunuri cu anumite elemente de originalitate n cadrul genului. Oligopolul reprezint structura de pia cea mai rspndit n rile dezvoltate. Oferta de un anumit gen este asigurat de cteva firme cu for economic ridicat, ntre care nu sunt deosebiri semnificative privind nzestrarea tehnic, nivelul costului mediu i marginal i al productivitii factorilor de producie.

92

TEST AUTOEVALUARE 2 Temele 6-8 1. Presupunem c bunurile x i y sunt substituibile i c preul bunului x crete. n aceast situaie: a. cererea pentru x crete i pentru y se reduce; b. cererea pentru x se reduce i pentru y crete; c. cererea pentru ambele bunuri se reduce; d. cererea pentru ambele bunuri crete. 2. Dac bunurile x i y sunt complementare, iar x i z sunt substituibile, atunci: a. bunurile y i z sunt substituibile; b. bunurile y i z sunt complementare; c. elasticitile ncruciate ale lui y i z sunt egale; d. suma elasticitilor ncruciate ale lui y i z este zero. 3. Presupunnd c preul bunului x scade cu 5%, iar veniturile ncasate se reduc cu 5%, n acest caz cererea este: a. elastic; b. inelastic; c. cu elasticitate unitar; d. perfect inelastic. 4. n situaia n care pe pia preul unei mrfi crete de la 100 la 120 u.m., iar cererea zilnic se reduce de la 500 la 400 de uniti, exist o cerere: a. elastic; b. inelastic; c. cu elasticitate unitar; d. perfect inelastic. 5. Uleiul de floarea soarelui i uleiul de msline sunt: a. bunuri substituibile; b. bunuri complementare; c. indiferente unul n raport cu cellalt; d. toate variantele de mai sus sunt corecte. 6. Stiloul i cerneala sunt: a. bunuri substituibile; b. bunuri complementare; c. indiferente unul n raport cu cellalt; d. toate variantele de mai sus sunt corecte. 7. Corespunztor legii generale a cererii, ntre pre i cantitatea cerut exist: a. o relaie pozitiv; b. o relaie negativ; c. cei doi indicatori sunt independeni; d. nici o variant nu este corect. 8. Creterea cantitii cerute dintr-un bun, n condiiile reducerii preului unitar la acel bun, poart numele de : a. dinamica cererii; b. contracia cererii; c. extinderea cererii; d. revenirea cererii.

93

9. Bunurile a cror cerere se modific n acelai sens cu modificarea preului sunt: a. bunuri normale; b. bunuri inferioare; c. bunuri superioare; d. bunuri alimentare. 10. Paradoxul cererii este cunoscut sub numele de : a. paradoxul King; b. paradoxul Rugin; c. paradoxul Giffen; d. paradoxul Leontief. 11. Una din condiiile cererii pentru un anumit bun este: a. modificarea veniturilor proprietarilor de capital; b. modificarea costurilor de producie; c. numrul de firme care produc respectivul bun; d. modificarea preului altor bunuri. 12. Coeficientul elasticitii cererii arat: a. gradul modificrii cererii n funcie de pre; b. fraciunea modificrii cererii n funcie de pre; c. procentul modificrii cererii n funcie de oricare din condiiile cererii; d. gradul, fraciunea sau procentul modificrii cererii n funcie de pre sau n funcie de alt condiie a cererii. 13. Dac valoarea coeficientului de elasticitate a cererii n funcie de venit este pozitiv, atunci bunul x este: a. bun normal; b. bun inferior; c. bun substituibil; d. bun complementar. 14. Dou bunuri x i y sunt indiferente unul n raport cu cellalt dac: a. Ecpx > 1; b. Ecpx < 1; c. Ecxpy > 0; d. Ecxpy = 0. 15. n situaia n care oferta unei anumite mrfi este perfect inelastic la modificarea preului, nivelul coeficientului de elasticitate este: a. mai mare dect 1; b. mai mic dect 1; c. egal cu 1; d. egal cu 0. 16. n situaia n care oferta unei anumite mrfi este inelastic la modificarea preului, nivelul coeficientului de elasticitate este: a. mai mare dect 1; b. mai mic dect 1; c. egal cu 1; d. egal cu 0. 17. Care din urmtoarele mprejurri determin o cretere a cantitii oferite pe pia dintr-o anumit marf? a. reducerea cheltuielilor de transport; b. creterea concurenei; c. automatizarea produciei; d. creterea preului unitar.

94

18. Oferta de pia a unui bun nu poate fi afectat de: a. metodele de organizare i conducere; b. cheltuielile cu reducerea polurii; c. cheltuielile cu protecia muncii; d. venitul mediu al familiilor. 19. Un exemplu de ofert complementar este: a. autoturism benzin; b. cafea igri; c. miere - propolis; d. lemn mobil. 20. Elasticitatea ofertei este: a. modificarea ofertei n funcie de anumii factori; b. creterea ofertei de bunuri economice; c. micorarea produciei destinat vnzrii; d. reacia consumatorilor la oferta vnztorilor. 21. Restriciile (factorii cei mai importani) n funcie de care oferta se modific n timp sunt: a. mrimea veniturilor agenilor economici privai i publici; b. factorii demografici i psihologici n cadrul unei economii; c. mrimea i dinamica salariilor personalului de conducere; d. mrimea i dinamica preurilor. 22. Oferta bunurilor economice poate fi apreciat ca elastic sau inelastic n funcie de: a. evoluia ei sub incidena modificrii preurilor; b. reacia de scdere a ofertei sub influena creterii preului; c. reacia de cretere a ofertei sub influena descreterii preului; d. gradul de rigiditate al cererii. 23. Oferta elastic este proprie acelor bunuri pentru care modificarea preului determin o modificare a cantitii vndute n sensul: a. rmne neschimbat indiferent de evoluia preurilor; b. reacioneaz cu ntrziere la modificarea preurilor; c. modificarea preului cu o unitate determin o modificare mai mare cantitii oferite; d. se modific, dar mai lent. 24. Oferta de bunuri i servicii depinde de: a. cantitatea de bunuri ce pot fi produse la un moment dat, n funcie de pre; b. cantitatea de bunuri ce pot fi cumprate la un moment dat, n funcie de pre; c. veniturile agenilor economici; d. veniturile consumatorilor. 25. Rolul preului de echilibru se poate realiza dac: a. este stabilit dinainte; b. se formeaz liber pe pia; c. se menine constant; d. toate variantele de mai sus sunt corecte. 26. Dac preul pieei este mai mic dect preul de echilibru, pe pia exist: a. deficit de ofert; b. exces de ofert; c. exces de cerere; d. cererea este egal cu oferta.

95

27. Preul de echilibru este considerat acel nivel al preului unui bun economic care se formeaz n condiiile cnd: a. se diminueaz numrul cumprtorilor pe msura creterii preurilor; b. cantitatea oferit dintr-un bun economic este egal cu cea cerut; c. cnd cererea i oferta bunului economic respectiv se egalizeaz la nivelul celui mai mare volum de vnzri i cumprri; d. cnd cantitatea ce se poate vinde dintr-un bun economic este cea mai mic. 28. Preul de echilibru are o mare importan n orientarea agenilor economici cu privire la: a. producerea anumitor bunuri economice; b. mrimea preurilor de desfacere a produselor; c. mrimea cererii produselor realizate n perioada anterioar; d. micorarea volumului de bunuri economice realizate i vndute pe pia. 29. Care din urmtoarele afirmaii poate fi considerat o definire a pieei? a. un ansamblu de mijloace de comunicaie prin care vnztorii i cumprtorii se informeaz reciproc asupra preului i obiectului tranzaciilor; b. locul de manifestare a revendicrilor populaiei; c. spaiul unde se ntlnesc cumprtorii cu vnztorii; d. o instituie specific doar economiilor dezvoltate. 30. ntr-o economie concurenial, piaa are funcia de: a. a stabili interdependene ntre agenii economici; b. a asigura satisfacerea trebuinelor; c. a regla viaa economic de ansamblu; d. a fixa criterii i algoritmi de alocare a bunurilor i serviciilor. 31. Prin concuren nelegem: a. o form de manifestare a propriului interes; b. o confruntare ntre diferii ageni economici; c. o modalitate de obstrucionare a celorlali productori; d. o form de manifestare a proprietii asociative. 32. Mijloacele concurenei reprezint: a. o modalitate de manifestare a concurenei; b. instrumente economice i extraeconomice pentru reducerea concurenei; c. legtura dintre pia i concuren; d. numai acele aciuni permise de legislaia n vigoare. 33. Concurena a evoluat n ceea ce privete formele de manifestare n funcie de: a. influena productorilor; b. numrul de consumatori; c. gradul de omogenitate al produselor; d. tipul de pia pe care apare. 34. Concurena este posibil, n special, atunci cnd: a. exist o economie dezvoltat; b. exist produse de calitate; c. exist preuri libere; d. exist o gam larg de produse.

96

35. Care din caracteristicile de mai jos este specific pieei cu concuren perfect: a. oferta unui anumit produs este concentrat n mna unui singur productor; b. toi productorii i toi cumprtorii dispun de o cunoatere perfect a cererii i ofertei; c. pe pia exist produse echivalente i substituibile; d. existena dominaiei productorilor asupra pieei. 36. Care din elementele de mai jos caracterizeaz piaa cu concuren imperfect: a. productorii au posibilitatea de a exercita n mod individual presiuni asupra preurilor; b. exist un numr teoretic nelimitat de productori i consumatori; c. cumprtorul are marea libertate de alegere; d. productorii practic metode de vnzare care sunt n discordan cu normele i reglementrile comerciale n vigoare. 37. Care din pieele menionate mai jos se apropie cel mai mult de cerinele pieei cu concuren perfect? a. piaa bunurilor de consum; b. piaa forei de munc; c. piaa produselor petroliere; d. piaa hrtiilor de valoare. 38. Tipul de pia se definete esenial n funcie de: a. gradul de concentrare a ofertei; b. gradul de concentrare a cererii; c. gradul de libertate al agenilor economici; d. influena pe care att productorul ct i consumatorul o pot exercita n mod individual asupra preului sau cantitii produsului. 39. Care din trsturile de mai jos definesc piaa cu concuren monopolistic: a. caracterul de atomicitate a cererii i a ofertei; b. omogenitatea produselor; c. puine posibiliti de alegere pentru consumatori; d. preul este stabilit de ctre productor. 40. Piaa cu concuren oligopolistic se caracterizeaz prin: a. atomicitatea cererii i a ofertei; b. o bun satisfacere a cererii; c. fiecare ofertant poate influena piaa; d. cumprtori puini i produse difereniate. 41. Piaa cu concuren de monopol se caracterizeaz prin: a. atomicitatea ofertei; b. preuri mici; c. diversitatea ofertei; d. o satisfacere insuficient a cererii. 42. Piaa cu concuren monopsonic se caracterizeaz prin: a. atomicitatea cererii; b. ofertani puini; c. numr mic de cumprtori sau unul singur; d. cumprtorii nu pot influena preul. 43. Produsele sunt omogene pe piaa: a. cu concuren perfect; b. monopolistic;

97

c. monopsonic; d. oligopolistic.

44. Vnzrile de mrfuri difereniate sortimental de ctre un numr mare de productori este o caracteristic a: a. pieei de monopol; b. pieei cu concuren monopolistic; c. pieei cu concuren oligopolistic; d. pieei cu concuren monopsonic. 45. Ofertanii pot s influeneze piaa cu privire la preuri i producie: a. pe piaa cu concuren monopolistic; b. pe piaa cu concuren monopsonic; c. pe piaa cu concuren oligopsonic; d. pe orice tip de pia. 46. Identificai care din urmtoarele afirmaii constituie funcii ale preurilor: a. funcia de distribuire a venitului i patrimoniului; b. funcia de control a inflaiei; c. funcia de informare a agentului economic asupra tensiunii nevoiresurse; d. funcia de calcul, evaluare i msurare a cheltuielilor. 47. Echilibrul firmei pe termen scurt pe piaa cu concuren perfect se realizeaz cnd: a. toate materiile prime aprovizionate au fost transformate n produse finite; b. cantitatea produs a fost vndut n totalitate; c. costul marginal este egal cu costul pieei; d. preurile practicate asigur obinerea profitului.

98

Tema nr. 9 EFICIENA ECONOMIC Uniti de nvare: Conceptul de eficien economic Productivitatea factorilor de producie Productivitatea muncii Obiectivele temei: nelegerea conceptului de eficien economic n toate variantele sale de exprimare; prezentarea formelor sub care se prezint eficiena fiecrui factor de producie; cunoaterea cilor de cretere a productivitii, ca principal form de exprimare a eficienei economice. Timpul alocat temei: 2 ore

Bibliografie recomandat: Bbi I., Du A., Imbrescu I., Microeconomie, Editura de Vest, Timioara, 2001 Bodea G., Teorie micro- i macro- economic, Editura Risoprint, ClujNapoca, 2001 Dura C., Magda D., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 Ioviu M., Economie: microeconomie i macroeconomie: suport de curs, Editura ASE, Bucureti, 2006 Ruanu D.R., Ni D., Elemente de economie politic, Ed. Cuvntul, Bucureti, 2005 Ni D., Economie. Caiet de seminar, Ed. Universitas, Petroani, 2007

9.1. Conceptul de eficien economic

Eficiena economic reflect, n esen, modul i gradul de combinare a input-urilor (factorilor de producie) de care dispune un agent economic la un moment dat, astfel nct output-urile obinute (bunurile/serviciile) s se maximizeze.

99

Exprim raportul dintre efectele utile (rezultate) i eforturile necesare pentru obinerea lor (cheltuieli) sau invers, raportul dintre consumul de factori de producie i rezultatele obinute. efect R 1) E= = efort C
unde: E - eficien economic R rezultate economice la nivel micro sau macroeconomic C cheltuieli sau consum de factori de producie Acest raport exprim efectele (veniturile) obinute la unitatea de factor de producie consumat i este denumit randamentul factorilor de producie. n aceast interpretare a eficienei economice obiectivul urmrit este acela de maximizare a raportului, adic cu ct aceste rezultate sunt mai mari, cu att eficiena activitii respective este mai ridicat. ntre dou activiti care concureaz pe pia, cea mai eficient va fi cea care obine cele mai mari ncasri la unitatea de efort depus.

2) E=

efort C = efect R

Acest raport exprim eforturile depuse prin cheltuirea factorilor de producie pentru obinerea unei uniti de venit (consumul specific de factori de producie la o unitate de efect). Optimizarea acestui raport presupune minimizarea sa, adic cu ct cheltuielile sau eforturile sunt mai mici, cu att eficiena activitii respective este mai ridicat. Dac dou activiti de acest gen concureaz pe pia, eficient este aceea care obine veniturile respective cu cheltuieli ct mai mici de factori.

Eficiena economic

Este o problem central a tiinei economice, deoarece progresul oricrei societi depinde ntro msur decisiv, de eficiena cu care sunt folosite resursele umane, materiale i financiare de care dispune.

Atributul de eficien economic este valabil pentru toate activitile care presupun alocarea i utilizarea resurselor pentru a produce bunuri economice, ca i pentru distribuirea acestora n spaiu i timp. Activitatea de alocare a resurselor este considerat eficient n msura n care bunurile economice care urmeaz s fie produse sunt cele de care piaa i, n general, societatea au nevoie. Orice activitate de alocare a resurselor pentru a produce bunuri care nu sunt cerute i pierde caracterul de eficien, fiind considerat o risip. Evoluia eficienei economice este evideniat cu ajutorul indicelui de eficien (IE): R1 R C E C I E = 1 100 ; I E = 1 100 = 1 0 100 R0 E0 R 0 C1 C0 100

Reinem: n aprecierea eficienei trebuie avut n vedere faptul c exist aproape ntotdeauna mai multe variante de desfurare a activitii ce pot fi eficiente n sensul c efectul obinut este mai mare dect efortul fcut. Variantele respective difer ns prin gradul de eficien, adic prin mrimea raportului dintre efecte i efort. Dintre aceste variante, una nregistreaz cea mai ridicat mrime a eficienei, aceasta fiind varianta optim.

TEST DE EVALUARE 1. Care sunt cele dou modaliti de evideniere a eficienei economice?

Rspuns: Fie ca raport ntre efectele utile (rezultate) i eforturile necesare pentru obinerea lor (cheltuieli) sau invers, ca raport ntre consumul de factori de producie i rezultatele obinute.
2. Cum este urmrit evoluia eficienei economice n timp?

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Dac eficiena economic este evideniat sub forma raportului dintre rezultate i cheltuieli, care este obiectivul urmrit n aprecierea activitii economice: a) maximizarea raportului; b) minimizarea raportului; c) echilibrarea raportului; d) egalarea raportului cu 1. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Dac avem n vedere mai multe variante de obinere a unui produs aflate la dispoziia unui ntreprinztor, care este considerat a fi varianta optim: a) cea n care se obine cea mai mare cifr de afaceri; b) cea n care se obin cele mai mici cheltuieli; c) cea n care raportul dintre rezultate i cheltuieli este cel mai mare; d) cea n care raportul dintre cheltuieli i rezultate este cel mai mare. Rezolvare O O O O

101

9.2. Productivitatea factorilor de producie

La nivelul unitilor economice de producie, n funcie de factorii de producie care contribuie la obinerea efectelor, eficiena economic mbrac mai multe forme: - productivitatea muncii; - productivitatea (randamentul) capitalului; - productivitatea pmntului etc. Raportul ntre cantitatea de bogie produs i cantitatea de resurse absorbite n cursul producerii ei sau rezultatul obinut ca urmare a folosirii factorilor de producie.

Definire

PRODUCTIVITATEA

suprinde efectele combinrii tuturor factorilor de producie, msurnd performana i eficiena de ansamblu a acestora. Productivitate global

Forme

prezint o serie de dificulti n planul determinrii sale corecte, motiv pentru care, n general, analiza microeconomic tradiional este focalizat pe determinarea i urmrirea evoluiei productivitii (randamentului) unui singur factor de producie; exprim producia obinut prin utilizarea fiecrui factor de producie consumat (munc, capital etc.)

Productivitate parial a fiecrui factor de producie

Productivitatea muncii

Productivitatea capitalului

Productivitatea pmntului

productivitatea medie (reprezentat de raportul dintre mrimea produciei (Q) i cantitatea (xi) utilizat din factorul respectiv: Wi = Q / xi

productivitatea marginal reflect suplimentul de producie ce se obine din folosirea unei uniti suplimentare dintr-un factor, mrimea celorlali factori rmnnd constant. Wmg = Q / xi

102

Corelaia dintre evoluia productivitii marginale i a productivitii medii

Productivitate medie Productivitate marginal

Wmg XM XN

Cantitate

Urmrind evoluia celor dou curbe se constat urmtoarele: -a) curba productivitii marginale taie curba productivitii medii n punctul de maxim al acesteia; -b) curba productivitii marginale este deasupra curbei productivitii medii cnd aceasta este n cretere; -c) curba productivitii marginale este sub curba productivitii medii cnd aceasta este n descretere.
Factori naturali (condiiile de clim, fertilitate, adncimea sau bogia unui zcmnt etc) Factori tehnici (se refer la nivelul atins de tiin i tehnic la un moment dat, la tehnologie etc)

Factori de influen

Factori economici (nivelul de organizare al produciei i a muncii, calificarea salariailor, cointeresarea material) Factori sociali (se refer la condiiile de munc i de via, responsabilitate, nivelul de cunotine, justiie, legi civile etc. politice)

CRETEREA PRODUCTIVITII

Factori psihologici (care influeneaz comportamentul i rezultatele productorilor aparinnd aceleiai categorii de calificare, n raport cu gradul lor de adaptabilitate la condiiile specifice ale muncii motivaia n munc i satisfacia pe care le-o ofer aceasta, climatul relaiilor de munc, etc.) Factori structurali (influeneaz productivitatea muncii prin modificrile ce au loc fie n structura pe produse, fie n structura economiei naionale) Factori ce decurg din gradul de integrare a economiei naionale n economia mondial (tipurile de specializare tehnic i economic, capacitatea de performan i competitivitatea produselor pe piaa mondial etc)

103

economisirea consumai
Efecte

factorilor

de

producie

reducerea costului de producie

creterea produciei, bunurilor obinute

competitivitii

creterea profiturilor, a salariului nominal i (datorit influenei pe care o poate avea asupra diminurii preurilor) la creterea salariului real economisirea timpului creterea timpului liber de munc i

TEST DE EVALUARE 1. Ce forme mbrac eficiena economic la nivelul unitilor economice de producie: Rspuns:

productivitatea muncii; productivitatea (randamentul) capitalului; productivitatea pmntului etc.

2. Enumerai factorii de influen vizavi de creterea productivitii.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Productivitatea arat: a) volumul produciei obinut prin combinarea i utilizarea factorilor de producie; b) sporul de producie obinut prin utilizarea unei cantiti suplimentare de factori de producie; c) eficiena utilizrii factorilor de producie. Rezolvare O O

104

De rezolvat: 2. Pornind de analiza alurii generale a curbelor de producie totale i, respectiv, a productivitii marginale, se poate arta c, atunci cnd producia total este maxim, productivitatea marginal se va situa la un nivel: a) minim; b) egal cu zero; c) maxim; d) egal cu productivitatea medie. Rezolvare O O O O

9.3. Productivitatea muncii

Avnd n vedere c munca este factorul de producie cel mai important al oricrei activiti economice, productivitatea muncii este cel mai mult utilizat ca indicator relevant n analizele macroeconomice.

Productivitatea muncii

Definire

Exprim eficiena cu care este consumat munca. Raportul ntre producie (Q) i factorul munc (L) sau ntre munc i producie: Wm = Q / L sau Wm = L / Q Reprezint suplimentul de producie (Q) obinut ca urmare a utilizrii unei cantiti suplimentare de munc (L), n condiiile n care ceilali factori sunt presupui constani: Wmg = Q / L

Productivitatea medie
Metode de determinare

Productivitatea marginal

Ci de cretere

- automatizarea, robotizarea, cibernetizarea proceselor de producie; - modernizarea capacitilor de producie existente; - nnoirea produciei prin perfecionarea caracteristicilor constructive, funcionale, ergonomice, estetice, la un nivel calitativ superior; - perfecionarea organizrii muncii i a produciei; - pregtirea i perfecionarea resurselor umane; - cointeresarea material a muncii; - calitatea condiiilor de munc i climatul social din firm. 105

Observaie: Productivitatea muncii se poate calcula pe or, zi, lun, trimestru, an, pe un lucrtor, la nivelul unitii economice, ramur sau la nivelul economiei naionale, utilizndu-se corespunztor diferii indicatori prin care se msoar rezultatele la fiecare din aceste nivele. Prin raportarea venitului naional la numrul de lucrtori se determin productivitatea muncii la nivel naional exprimndu-se gradul de utilizare a forelor economice din punct de vedere naional. - productivitatea anual a muncii (Wa) Qa unde: Qa producia anual Wa = Np Np numr mediu scriptic de personal

- productivitatea zilnic a muncii (Wz) Wa Wz = unde: z numr de zile z - productivitatea orar a muncii (Wh) Wz Wh = unde h numr de ore lucrate ntr-o zi h
Observaie: Nivelul productivitii muncii (W) se poate reflecta i prin ali indicatori, cum ar fi: W = CA / T , unde: CA cifra de afaceri; T timpul de munc exprimat n numr de salariai, zile, om-zile

W = Qm / Ns

unde: Qm volumul produciei marf; Ns numrul mediu scriptic de personal.


W = Th / Qf unde: Th timpul efectiv prestat pentru ntreaga producie fizic; Qf volumul produciei fizice.
Reinem: n practica economic, se folosesc diferite modaliti de exprimare a produciei i a cheltuielilor de munc. Astfel, producia se poate exprima n uniti naturale (ex. buci, kg., metri etc., natural-convenionale (ex. cai-putere) i valorice, iar cheltuielile de munc se pot exprima n uniti de timp sau numr de salariai. Determinarea productivitii muncii n uniti naturale (productivitatea fizic a muncii), dei reflect gradul de eficien a muncii, are o aplicabilitate limitat, deoarece poate fi folosit numai pentru ntreprinderi cu producii omogene. n condiiile producerii unor bunuri materiale cu caracteristici diferite, dar de acelai tip, pentru calculul productivitii muncii se folosete metoda unitilor natural-convenionale, care asigur condiii unitare de msur pentru toate produsele de acelai tip. Exprimarea productivitii muncii n uniti valori are avantajul c permite o apreciere unitar a nivelului acesteia pentru toate genurile de produse i implicit comparabilitatea ntre ramuri i la nivelul economiei naionale. Exist i o serie de

106

inconveniene ce decurg din faptul c preul se modific n raport cu cererea i oferta; sortimentele produse (care au preuri diferite) se schimb ceea ce modific nivelul real i dinamica productivitii muncii.

TEST DE EVALUARE 1. Ce evideniaz productivitatea muncii. Rspuns:

Eficiena cu care este utilizat factorul de producie munc.


2. Care sunt cele mai utilizate forme sub care se prezint productivitatea muncii.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Creterea productivitii muncii are ca efect: a) economisirea factorilor de producie consumai; b) reducerea costurilor de producie; c) creterea produciei. Rezolvare De rezolvat: 2. Productivitatea muncii este unul dintre cei mai relevani indicatori ai eficienei unei activiti economice deoarece: a) este un factor important al reducerii costurilor; b) munca are rolul determinant n ansamblul factorilor de producie; c) se poate exprima n diferite uniti de msur; d) exprim randamentul factorilor de producie. Rezolvare O O O O

REZUMATUL TEMEI Eficiena economic se poate calcula fie ca raport ntre efectele utile (rezultate) i eforturile necesare pentru obinerea lor (cheltuieli) caz n care o activtate este cu att mai eficient cu ct obine cele mai mari ncasri la unitatea de efort depus -, sau invers, ca raport ntre consumul de factori de producie i rezultatele obinute - caz n care o activtate este cu att mai eficient cu ct obine veniturile respective cu cheltuieli ct mai mici de factori.

107

Productivitatea se poate defini, n sens larg, ca raport ntre cantitatea de bogie produs i cantitatea de resurse absorbite n cursul producerii ei sau rezultatul obinut ca urmare a folosirii factorilor de producie. Avnd n vedere c munca este factorul de producie cel mai important al oricrei activiti economice, productivitatea muncii este cel mai mult utilizat ca indicator relevant n analizele macroeconomice. Productivitatea muncii exprim eficiena cu care este consumat munca. innd seama de importana pe care o ocup productivitatea muncii n aprecierea eficienei economice a unei activiti economice, este evident preocuparea pentru gsirea i implementarea modalitilor de sporire a nivelului acesteia. Printre cele mai cunoscute ci de cretere a productivitii muncii enumerm: automatizarea, robotizarea, cibernetizarea proceselor de producie; modernizarea capacitilor de producie existente; nnoirea produciei prin perfecionarea caracteristicilor constructive, funcionale, ergonomice, estetice, la un nivel calitativ superior; perfecionarea organizrii muncii i a produciei; pregtirea i perfecionarea resurselor umane; cointeresarea material a muncii; calitatea condiiilor de munc i climatul social din firm etc.

108

Tema nr. 10 VENITURILE FUNDAMENTALE Uniti de nvare: Salariul Profitul Dobnda Renta Obiectivele temei: cunoaterea principalelor venituri existente n economia cu pia concurenial; nelegerea proceselor de formare i evoluie a veniturilor fundamentale; evidenierea interdependenelor dintre mrimea i evoluia veniturilor, pe de o parte, i dinamica eficienei economice, pe de alt parte; Timpul alocat temei : 4 ore

Bibliografie recomandat: Ciucur D., Gavril I., Popescu C., Economie: manual universitar, Editura Economic, Bucureti, 2001 Dudian M. (coord.), Economie, Ed. ALL BECK, Bucureti, 2005 Dura C., Magda D., Fleer A., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 Fleer A., Economie I Caiet de seminar, Editura Universitas, Petroani, 2005 Fleer A., Economie I Sinteze i aplicaii, Editura Universitas, Petroani, 2009 Ruanu D.R., Ni D., Elemente de economie politic, Ed. Cuvntul, Bucureti, 2005

Observaie: ntre funciile eseniale pe care un sistem economic trebuie s le ndeplineasc, pe lng cea a producerii de bunuri i servicii, este cea referitoare la modul cum este distribuit (repartizat) rezultatul obinut ntre cei care au contribuit la crearea lui. Pentru aportul pe care l-au adus la obinerea rezultatelor economice, fiecare din posesorii factorilor de producie este ndreptit la o parte din valoarea creat, parte care, n cazul factorului de producie munc mbrac forma salariului, n cazul capitalului a dobnzii, a ntreprinztorului a profitului, iar n cazul factorului natur (pmnt), forma rentei.

109

VENITURILE I CONSTITUIREA LOR

VALOAREA NOU CREAT

REPARTIIA FUNCIONAL, PRIMAR SAU DISTRIBUIREA VENITURI FUNCIONALE SAU PRIMARE

Proprietarul forei de munc

Posesorul capitalului tehnic

Proprietarul capitalului bnesc mprumutat

Proprietarul funciar

SALARIUL

PROFITUL

DOBNDA

RENTA

REPARTIIA SECUNDAR, DERIVAT SAU REDISTRIBUIREA

VENITURI SECUNDARE SAU DERIVATE FORMATE PRIN:

PRELEVRI

TRANSFERURI

110

10.1. Salariul

Termenul de salariu a avut chiar de la apariia sa sensul de venit al unei persoane care muncete la altcineva, de care este dependent, fie juridic, fie economic.
SALARIUL

Reprezint un venit ce recompenseaz munca depus, adic preul muncii nchiriate i utilizate de un ntreprinztor pe baz de contract

Dac avem n vedere faptul c orice activitate se concretizeaz n final n bunuri economice, care se transform n bani, n venit, prin intermediul preului la pia, iar acest venit se distribuie tuturor celor ce au contribuit la obinerea lui, rezult c salariul reprezint venitul care se ncaseaz de cei ce i-au adus aportul la crearea bunurilor economice respective.

Totodat, innd seama de faptul c desfurarea oricrei activiti economice presupune utilizarea factorului de producie, munca, rezult c salariul reprezint un cost, o parte indispensabil a costului total al bunului economic produs.

Pe piaa muncii, salariul apare n dubl ipostaz: dac privim salariul din punctul de vedere al celui care l pltete, atunci el reprezint un cost; privit ns, din punctul de vedere al celui care presteaz munca, el reprezint un venit.

Observaie: Salariul se stabilete pe baza unui consens ntre posesorul factorului munc i cel ce are nevoie de acest factor de producie, n contextul general al raportului dintre cererea i oferta de munc. La stabilirea salariului, raportul cerere-ofert de munc acioneaz n dou trepte: prima relev condiiile de ansamblu proprii unei economii, ramuri, subramuri i piee locale; a doua, este cea

111

care corespunde situaiei reale din firmele unde se face angajarea. n timp ce prima treapt permite formarea salariului ipotetic sau teoretic, cea de-a doua l stabilete pe cel efectiv, nominal.

Salariul nominal (SN) este suma de bani pe care angajatul o primete pentru munca depus de la unitatea economic unde lucreaz. Prin raportarea salariului nominal la nivelul preurilor bunurilor i serviciilor achiziionate, se obine salariul real.

FORME ALE SALARIULUI

Salariul real (SR) reflect cantitatea de bunuri i servicii care poate fi cumprat la un moment dat cu salariul nominal.

Se determin:

SR =
unde:

SN P

SR salariul real; SN salariul nominal; P nivelul preului.

Privit n dinamic, evoluia nivelului salariului real este reflectat de indicele salariului real ( ISR ): I ISR = SN 100 IP

I SR =

SR SR SN SN

1 0 1 0

100 100

unde: ISR - indicele salariului real ISN - indicele salariului nominal IP - indicele preurilor bunurilor de consum SR0, SR1 salariu nominal iniial, respectiv modificat SN0, SN1 salariu real iniial, respectiv modificat P1, P0 pre iniial, respectiv modificat

I SN = IP =

P1 100 P0

Observaie: Salariul nominal i salariul real nu evolueaz ntotdeauna n acelai sens. Astfel, dac are loc o cretere a salariului nominal care depete creterea nivelului preurilor, atunci salariul real crete, ambele (att salariul nominal ct i salariul real) evolund n acelai sens. Dac, dimpotriv, aceast cretere a

112

salariului nominal este devansat de creterea nivelului preurilor, atunci asistm la o reducere a salariului real, cele dou mrimi evolund n sensuri contrare. n economia de pia concurenial se practic multiple forme de salarizare, exprimnd n esen: salarizarea n regie, salarizarea n acord, salarizarea mixt.

FORME DE SALARIZARE

DEFINIIE

Reprezint ansamblul metodelor, regulilor i principiilor pe baza crora se stabilete legtura ntre activitatea depus de salariai i partea din rezultatul muncii ce revine salariailor.

1.Salarizarea n regie prin care se asigur remunerarea salariatului dup timpul lucrat, fr a se preciza cantitatea de munc pe care acesta trebuie s o depun n unitatea de timp, dar se stabilete ce are de fcut i ce rspunderi i revin.

2.Salarizarea n acord prin care se asigur remunerarea salariatului dup cantitatea de bunuri produse sau a numrului de operaii executate n unitatea de timp i a tarifului pe produs sau lucrare.

AVANTAJE : salariul se calculeaz foarte simplu, uor de neles; salariaii au mai mult siguran n privina sumei pe care o primesc, deoarece ea nu variaz n proporie direct cu producia; se reduc mult cheltuielile administrative pentru calculul i contabilitatea sumelor.

AVANTAJE : stimuleaz productivitatea salariatului; evideniaz mai bine legtura dintre munca depus i salariul primit; cheltuieli reduse prin la renunarea supraveghetorii necesari n cazul salarizrii n regie.

113

DEZAVANTAJE : nu stimuleaz lucrtorii pentru creterea productivitii muncii; exist tentaia de ncetinire a ritmului de lucru n condiiile unei supravegheri ineficiente a lucrului; necesit o supraveghere mai atent a salariailor pentru a asigura respectarea disciplinei n munc, ceea ce atrage creterea cheltuielilor firmei; veniturile efective ale muncitorilor sunt, n general, mai mici dect ale celor salarizai n acord.

DEZAVANTAJE : Principalul dezavantaj al acestei forme de salarizare l reprezint faptul c, n dorina de a obine salarii mai mari, se pune accentul mai mult pe cantitate, uneori n detrimentul calitii.

3.Salarizarea mixt const ntr-o remunerare fix pe unitatea de timp, de regul pe o zi de munc, ce se acord n funcie de ndeplinirea unor condiii tehnice, tehnologice, de organizare etc., fiecare condiie avnd un tarif. Salariul fixat de firm este ridicat i nu poate fi obinut numai de salariaii cu aptitudini deosebite care ndeplinesc toate condiiile. !! Aceat form de salarizare salarizrii n regie i n acord. mbin elementele

Reinem: Aplicarea diferitelor forme de salarizare este de multe ori contestat att de salariai ct i de patronat, fapt ce a determinat cutarea permanent a unor modaliti de mbuntire a formelor de salarizare, dintre care amintim: o corectarea (vizeaz meninerea salariului la un nivel decent prin adaptarea rapid a acestuia la inflaie i egalizarea salariilor din sectorul de stat i cel privat i mixt pentru munc egal); o participarea (vizeaz admiterea salariailor la mprirea profitului obinut de firm mbrcnd forma unor cote-pri din profit, acordrii de aciuni sau stabilirii unui procent din cifra de afaceri); o socializarea (const n acordarea unui surplus la salariu pentru salariaii aflai n situaii grele care nu pot face fa numai cu salariul ncasat pentru munca depus.

114

Nivelul i dinamica salariului este influenat alturi de forma de salarizare aleas, de o serie de factori, dintre care amintim: - raportul dintre cererea i oferta de munc; - costul resurselor de munc; - productivitatea muncii; - dinamica preurilor; - fora sindicatelor sau capacitatea de negociere a salariailor cu patronatul i/sau cu organele specializate ale statului; - migraia internaional a forei de munc, etc.

TEST DE EVALUARE 1. n ce const salarizarea mixt? Rspuns: Remunerarea fix pe unitatea de timp, ce se acord n funcie de ndeplinirea unor condiii, fiecare condiie avnd un tarif.

2. Menionai cel puin doi factori i explicai cum influeneaz acetia nivelul i dinamica salariului.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Salariul real se determin: a) ca diferen ntre salariul nominal i cheltuielile curente; b) ca raport ntre salariul nominal i nivelul preurilor bunurilor i serviciilor achiziionate; c) ca diferen ntre venituri i cheltuieli; d) ca produs ntre salariul nominal i nivelul preurilor bunurilor i serviciilor achiziionate; Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Participarea, ca modalitate de mbuntire a formelor de salarizare, vizeaz: a) admiterea salariailor la mprirea profitului obinut de firm, prin acordarea de aciuni sau stabilirea unui procent din cifra de afaceri; b) acordarea unui surplus la salariu pentru salariaii aflai n situaii grele; c) meninerea salariului la un nivel decent prin adaptarea rapid a acestuia la inflaie; d) creterea lunar a salariului nominal. Rezolvare O O O O

115

10.2. Profitul

Obiectivul desfurrii oricrei activiti economice rentabile l reprezint obinerea de profit, maximizarea acestuia fiind un criteriu de apreciere al eficienei i rentabilitii. Profitul - rezultatul pozitiv al unei activiti, dat de diferena dintre ncasrile (veniturile) obinute din vnzarea produciei i cheltuielile ocazionate de producerea acesteia.

Definire

PROFITUL

Profitul contabil - este diferena dintre preul de vnzare i costul total de producie. n nelesul su economic, acest cost cuprinde costurile de fabricaie i cele de distribuie (cheltuieli explicite). - se poate calcula ca profit brut (incluznd impozitul) i profit net (deducndu-se impozitul). Profitul economic este diferena dintre venituri i cheltuieli, cu meniunea c pe lng costurile explicite se iau n calcul i costurile implicite (nereflectate n contabilitate) cum este costul de oportunitate. Profitul normal (legitim) este suma ce revine celui care deine firma pentru serviciul adus n activitatea economic de activul su de producie. De exemplu, dac un ntreprinztor este i proprietarul spaiului de producie, profitul normal (costul implicit) este dat de chiria pe care ar fi trebuit s o plteasc dac nu ar fi deinut un astfel de spaiu i ar fi trebuit s l nchirieze.

Accepiuni

Funcii

orientare a activitii economice; cultivare a spiritului de economisire; surs principal de autofinanare; indicator al eficienei economice; surs de venit pentru bugetul statului.

116

Reinem: O firm desfoar o activitate rentabil atunci cnd obine profit, adic are ncasri mai mari dect costul total de producie. Astfel, mrimea profitului poate fi evideniat cu ajutorul a doi indicatori: masa profitului i rata profitului.

PROFITUL

INDICATORI

Masa profitului este dat de suma obinut ca diferen ntre venituri i cheltuieli. Pr = VT CT sau Pr = CA CT = Q x Pv (Cmat + Csal) Cmat = Kc + A Pru = Pv CUT

Rata profitului (RPr ) este dat de raportul dintre masa profitului i costurile ocazionate de obinerea acestuia, volumul capitalului i cifra de afaceri.

unde: Pr - profit total VT - venituri totale CT - cheltuieli totale CA - cifr de afaceri QxPv - valoarea produciei (Q - cantitate vndut; Pv- pre de vnzare) Cmat - cheltuieli materiale - cheltuieli salariale Csal Kc - consum de capital circulant A - amortizarea capitalului fix Pru - profit unitar CUT - cost unitar total KT capital total (propriu i mprumutat) KP capital propriu

Rata rentabilitii P RPr = r 100 CT

[%]

Rata economic P RPr = r 100 KT

[%]

Rata financiar P RPr = r 100 KP

[%]

Rata comercial P RPr = r 100 CA

[%]

117

Reinem: Mrimea masei profitului este influenat de o serie de factori dintre care amintim: nivelul productivitii muncii, preul de vnzare al produciei, costul de producie, volumul, structura i calitatea produciei, viteza de rotaie a capitalului, modul cum se mpart rezultatele activitii sub form de salarii, dobnd, rent, profit (cu ct primele trei sunt mai mari, cu att partea ce revine sub form de profit este mai mic). n condiiile economiei de pia, maximizarea ratei profitului este criteriul esenial al deciziilor firmei. Din acest motiv este foarte important ca ntreprinztorii s cunoasc pragul de rentabilitate. Prin prag de rentabilitate ( Qr ) se nelege acel volum al produciei n care veniturile sunt egale cu cheltuielile, profitul fiind egal cu zero. Cunoaterea acestui prag permite ntreprinztorilor s stabileasc volumul produciei (i implicit de ncasri) la care firma devine rentabil. Evidenierea pragului de rentabilitate se poate face cu ajutorul relaiilor matematice sau apelnd la metoda grafic. Pr = VT CT n Qr: Pr = 0 VT = CT Pv Qr = CF + CV Pv Qr = CF + CMV Qr Qr (PvCMV)= CF CF Qr = Pv CMV unde: CT - costuri totale VT - venituri totale Pr profit Pv pre unitar de vnzare Qr - prag de rentabilitate Evidenierea grafic a pragului de rentabilitate este influenat de evoluia costului variabil, a costului total, a preului, dac sunt sau nu liniare n raport cu variaia produciei.
Pragul de rentabilitate n situaia unui cost total de produc ie liniar Venituri totale Costuri totale VT CT pierdere CV CF

profit

Qr

118

Pragul de rentabilitate n situaia unui cost total de produc ie neliniar Venituri totale Costuri totale VT pierdere CT

CV profit CF

0 Qr

unde: CT - costuri totale VT - venituri totale Qr - prag de rentabilitate

TEST DE EVALUARE 1. Artai care sunt indicatorii profitului i cum se determin ei. Rspuns: 1. Masa profitului - dat de suma obinut ca diferen ntre venituri i cheltuieli. 2. Rata profitului - dat de raportul dintre masa profitului i costurile ocazionate de obinerea acestuia, volumul capitalului i cifra de afaceri. 2. Enumerai i explicai civa factori care influeneaz masa profitului.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Dup nsuire, profitul poate fi folosit pentru: a) lrgirea i modernizarea activitii; b) plata dobnzilor ctre creditori; c) plata ajutorului de omaj; d) plata salariilor personalului de conducere. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. O societate comercial la care ncasrile (veniturile) sunt egale cu cheltuielile (costurile):

119

Rezolvare

a) b) c) d) O

i nceteaz activitatea imediat; va da faliment; nu obine profit; nu obine profit, deci va da faliment. O O O

10.3. Dobnda

Dobnda i rata dobnzii sunt concepte deosebit de expresive pentru a caracteriza starea i dinamica economiei n timp i spaiu.
n sens larg, dobnda reprezint venitul sau remunerarea unui capital antrenat ntr-o activitate economic oareacre, cu risc normal n raport cu capitalul respectiv avansat Definire n sens restrns, dobnda reprezint venitul sau remuneraia capitalului mprumutat, respectiv rsplata primit sau pltit pentru utilizarea sumelor cedate pe o perioad determinat de timp.

DOBNDA

Funcii

- prghie de influenare a activitii economice desfurate de firmele creditate; - modalitate de a asigura bncilor recuperarea cheltuielilor efectuate i realizarea unui profit normal; - prghie de redistribuire a profitului suplimentar creat n unitile economice.

Forme de existen

- dobnda de pe piaa monetar; - dobnda bancar de baz; dobnda aplicat ntreprinderilor - dobnda de pe piaa obligaiunilor 120

Dobnda este evideniat cu ajutorul a dou mrimi: masa dobnzii i rata dobnzii.
DOBNDA

INDICATORI

Masa dobnzii (D): - este dat de diferena dintre suma pltit de debitor creditorului i suma luat cu mprumut. - este direct proporional cu mrimea creditului acordat ( C ), perioada de mprumut calculat n ani ( n ) i rata anual a dobnzii (d' ).

Rata dobnzii (d' ) : - se calculeaz ca raport procentual ntre masa dobnzii (D) i capitalul mprumutat (C). D d= 100 [%] C

Se calculeaz ca:

Se poate evidenia ca:

Dobnd simpl: D = C x d x n

Dobnd compus: D = Sn S0 Sn = S0 (1 + d)n unde: Sn - capital final - capital iniial S0

- rata nominal a dobnzii (procentul pltit pentru o sut de uniti monetare); - rata real a dobnzii (cnd rata inflaiei este dedus din rata nominal); - rata net a dobnzii (cnd din rata nominal este sczut impozitul).

Reinem: Rata dobnzii este o mrime variabil ca urmare a aciunii a numeroi factori, printre care amintim: 1) raportul dintre cererea i oferta de capital de mprumut;

121

2) 3) 4) 5) 6)

riscul pe care i-l asum cel care acord capital cu mprumut; inflaia; conjunctura economic; durata creditului; politica guvernului etc.

n fixarea ratei dobnzii intervin interesele agenilor economici astfel: - interesele deponenilor care solicit o dobnd real pozitiv la depunerile lor astfel nct s acopere inflaia i s obin un venit care s justifice renunarea la utilizarea unor bunuri prezente n favoarea unor bunuri viitoare; - interesele bncilor comerciale care doresc sporirea profiturilor la capitalul mprumutat prin creterea ratei dobnzii la un nivel ct mai aproape de rata medie a profitului din economie; - interesele solicitanilor de credite care doresc o diminuare a ratei dobnzii pentru a micora costul capitalului i a-i spori profitul; - interesul economiei naionale. O dobnd real pozitiv constituie o condiie de baz pentru remonetizarea economiei, creterea creditului intern i mbuntirea comportamentului agenilor economici n direcia diminurii imobilizrilor de stocuri.

TEST DE EVALUARE 1. Enumerai formele de existen ale dobnzii. Rspuns: dobnda de pe piaa monetar; dobnda bancar de baz; dobnda aplicat ntreprinderilor; dobnda de pe piaa obligaiunilor

2. Precizai factorii care influeneaz rata dobnzii.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. Rata dobnzii se calculeaz: b) ca raport ntre masa dobnzii i capitalul mprumutat; c) ca raport procentual ntre masa dobnzii i capitalul mprumutat; d) ca diferen ntre masa dobnzii i capitalul mprumutat; e) ca diferen ntre creditul acordat i cel solicitat. Rezolvare O O O

De rezolvat: 2. Pentru creditor, dobnda reprezint: a) o datorie de pltit; b) un cost; c) un venit; d) un avantaj nejustificat.

122

10.4. Renta Renta este o form de venit care a aprut n legtur cu factorul de producie pmnt. De aceea este considerat cea mai veche form de venit, pentru c agricultura a fost prima ndeletnicire pe care a practicat-o omul. Pe msura diversificrii activitii economice, dezvoltrii tiinei economice i a apariiei unor noi unghiuri de abordare a realitii economice, renta a devenit o form de venit care a penetrat domenii noi ale economiei, iar definirea rentei a cunoscut evoluii importante.

Astzi, renta este considerat a fi venitul pe care l aduce n mod regulat un bun imobiliar (teren agricol sau de construcii, cldiri etc.) sau mobiliar (hrtii de valoare) i care nu este legat de o activitate productiv a proprietarului acestuia.
Abordri

Iniial ns, renta a fost cunoscut doar ca rent funciar, prin care se desemna venitul pltit de arenda proprietarului funciar pentru a primi dreptul de a exploata, pe o perioad determinat de timp, o suprafa de teren.

RENTA

Renta funciar este egal cu diferena dintre preul de vnzare al produsului agricol i preul de producie la care se adaug profitul normal al arendaului. R = V (C + Pr)
unde: R renta V venitul total C costul de producie Pr profitul

1.Renta absolut este nsuit de proprietarii de pe toate terenurile, indiferent de fertilitate i poziia fa de centrele de consum i aprovizionare. 2.Renta diferenial este generat tocmai de aceste diferene de fertilitate care apar ntre parcelele de pmnt, precum i poziionarea diferit a acestora fa de pia. Atunci cnd este rezultatul diferenelor de fertilitate natural i a poziiei diferite a terenurilor fa de pia poart denumirea de rent diferenial I, iar n cazul n care aceste diferene se datoreaz investiiilor suplimentare succesive de capital pe una i aceeai suprafa de teren, se numete rent diferenial II. 3.Renta de monopol este ncasat de ntreprinztorii care dispun i folosesc factori de producie cu nsuiri excepionale, rari i nesubstituibili, de la utilizarea crora sunt exclui ceilali. 123

Forme

Reinem: Renta se ntlnete nu doar n agricultur, ci oriunde factorul pmnt particip la activitatea economic (de exemplu n construcii, n industria extractiv). Mrimea i evoluia preului pmntului depinde de o serie de factori, dintre care amintim: a) Cererea i oferta de terenuri agricole oferta de terenuri fiind rigid, influena cererii de terenuri agricole este determinant pentru preul pmntului. b) Cererea i oferta de produse agricole sporirea cererii de produse agricole i scumpirea lor stimuleaz cererea de pmnt i ridic preul acestuia, ntruct oferta de pmnt este inelastic. c) Mrimea rentei cu ct este mai mare, cu att i preul pmntului este mai ridicat. d) Rata dobnzii bancare influeneaz negativ preul pmntului, dobnda fiind considerat o alternativ la cumprarea de terenuri. e) Posibilitatea folosinei alternative a terenurilor suprafeele de tern sunt susceptibile pentru diferite utilizri (agricultur, construcii, aezri urbane sau rurale, realizarea de infrastructuri etc.). Folosina care asigur preul cel mai ridicat influeneaz preul pmntului.

TEST DE EVALUARE 1. Artai cum se determin renta funciar. Rspuns: Renta funciar este egal cu diferena dintre preul de vnzare al produsului agricol i preul de producie la care se adaug profitul normal al

2. Enumerai i explicai civa factori care influeneaz mrimea i evoluia preului pmntului.

Rspuns:

Exerciii Exemplu rezolvat: 1. n mod tradiional renta este un venit adus de: a) capitalul circulant folosit; b) pmnt; c) factorul munc; d) calitile de ntreprinztor. Rezolvare O O O De rezolvat: 2. Renta funciar este un venit ce revine:

124

a) ntreprinztorului; b) administraiei publice; c) posesorului pmntului folosit n activitatea economic; d) salariatului. Rezolvare O O O O

REZUMATUL TEMEI

Nivelul veniturilor este determinat de preul bunurilor economice care se produc i se vnd sistematic pe pia. Veniturile ncorporeaz contribuia tuturor factorilor de producie, astfel c ele se mpart ntre posesorii acestora, ca rsplat pentru aceast contribuie. Salariul este un venit ce recompenseaz munca depus, adic preul muncii nchiriate i utilizate de un ntreprinztor pe baz de contract. Pe piaa muncii, salariul apare n dubl ipostaz: dac privim salariul din punctul de vedere al celui care l pltete, atunci el reprezint un cost; privit ns, din punctul de vedere al celui care presteaz munca, el reprezint un venit. Formele de salarizare reprezint ansamblul metodelor, tehnicilor, regulilor, principiilor pe baza crora se stabilete legtura ntre dimensiunea rezultatelor unei uniti economice, obinute prin munca depus de angajai i mrimea prii din aceste rezultate, sub form bneasc ce se distribuie abgajailor respectivi. n economia de pia se utilizeaz mai multe forme de salarizare, exprimnd n esen: salarizarea n regie, salarizarea n acord, salarizarea mixt. Formele de salarizare au caracter perfectibil, manifestat, ndeosebi, n direcii cum sunt: corectarea, participarea, socializarea. Profitul este un venit fundamental legitim pentru ntreprinztorul posesor al capitalului tehnic, sub forma excedentului peste costurile de producie i de distribuie, fiind astfel o rsplat pentru riscul asumat al unei afaceri economice. Mrimea i dinamica profitului se evideniaz cu ajutorul a doi indicatori : masa profitului, adic mrimea sa absolut i rata profitului adic mrimea sa relativ. Se pot folosi mai multe modaliti de calcul pentru rata profitului, cum sunt: rata rentabilitii, rata comercial, rata economic, rata financiar. Dobnda este considerat a fi forma de venit ce revine proprietarului de capital. Ea apare atunci cnd posesorul capitalului renun la dreptul su de a-l folosi i l ncredineaz unui ntreprinztor pe o perioad determinat de timp. Dobnda este tratat fie ca pre al spiritului de economie (capitalul fiind n acest caz perceput ca venit necheltuit pentru consumul personal), fie drept chirie pltit pentru capitalul mprumutat, fie ca recompens pentru suma de bani folosit ntr-o afacere, dar care nu este nsuit prin munc. Astzi, renta este considerat a fi venitul pe care l aduce n mod regulat un bun imobiliar (teren agricol sau de construcii, cldiri etc.) sau mobiliar (hrtii de valoare) i care nu este legat de o activitate productiv a proprietarului acestuia.

125

TEST AUTOEVALUARE 3 Temele 9-10 1. Eficiena economic exprim: a. produsul dintre cheltuieli i producia realizat; b. raportul dintre consumul de factori de producie i rezultatele obinute; c. diferena dintre consumul de factori de producie i rezultatele obinute; d. volumul produciei totale realizate ntr-o perioad determinat de timp. 2. ntre dou activiti care concureaz pe pia cea mai eficient va fi cea care: a. obine cea mai ridicat calitate pentru produsele sale; b. vinde cel mai mult; c. obine cele mai mari ncasri la unitatea de efort depus; d. satisface cel mai bine cererea de pe pia. 3. Productivitatea global a factorilor de producie exprim: a. producia total obinut; b. producia obinut prin consumarea unui factor de producie; c. eficiena tuturor factorilor de producie evaluat prin randamentul acestora; d. costurile ocazionate de achiziionarea factorilor de producie. 4. Productivitatea medie a unui factor de producie se determin ca: a. raport ntre mrimea produciei i cantitatea utilizat din factorul respectiv; b. diferen ntre venituri i cheltuieli; c. produs ntre cheltuieli i producia realizat; d. diferen ntre mrimea produciei i cantitatea utilizat din factorul respectiv. 5. Productivitatea marginal exprim: a. sporul de cheltuieli pentru obinerea unei uniti suplimentare de produs; b. suplimentul de producie ce se obine din folosirea unei uniti suplimentare dintr-un factor, mrimea celorlali factori rmnnd constant; c. cheltuielile de munc vie necesare pentru a obine o unitate de produs; d. sporul de rezultate ce se obine ca urmare a schimbrii tehnologiei de producie nvechite, cu una nou, performant. 6. Productivitatea nu poate fi influenat de: a. factorii economici; b. factorii psihologici; c. factorii de risc; d. factorii naturali. 7. Productivitatea muncii semnific: a. raionalitatea, eficiena activitii economice; b. randamentul factorilor de producie utilizai; c. raionalitatea cu care sunt utilizate resursele; d. eficiena utilizrii factorului munc. 8. Productivitatea muncii se calculeaz pentru a determina: a. randamentul utilizrii capitalului circulant;

126

b. raionalitatea cu care este folosit munca vie; c. nivelul costului total de producie; d. eficiena cu care sunt utilizate creditele. 9. Prin calcularea productivitii muncii pe angajat (lucrtor salariat) se exprim: a. producia obinut la o unitate de cost; b. cantitatea de munc utilizat; c. producia medie obinut pe fiecare salariat al ntreprinderii; d. producia total obinut pe unitatea de munc vie cheltuit. 10. Nivelul productivitii muncii realizate ntr-o anumit ntreprindere influeneaz direct proporional: a. nivelul costului unitar de producie; b. nivelul costului salarial pe produs; c. nivelul dobnzii; d. nivelul salariului. 11. Una dintre explicaiile de mai jos cu privire la semnificaiile salariului nu este corect: a. salariul reprezint venitul ncasat de o persoan n schimbul muncii depuse; b. salariul reprezint ctigul realizat de un ntreprinztor n urma vnzrii mrfurilor pe pia; c. salariul este o component a preului bunului economic; d. salariul reprezint un cost pentru ntreprinztor. 12. Salariul poate fi privit sub dou aspecte: a. salariul mediu i marginal; b. salariul fix i circulant; c. salariul global i parial; d. salariul nominal i real. 13. Salariul nominal reprezint: a. suma de bani pe care angajatul o primete pentru munca depus, de la unitatea economic unde lucreaz; b. valoarea bunurilor i serviciilor ce pot fi cumprate ntr-o perioad determinat de timp; c. suma de bani cuvenit doar personalului administrativ; d. cantitatea de bunuri i servicii ce poate fi achiziionat cu salariul real. 14. n una din situaiile de mai jos are loc o cretere a salariului real: a. cnd salariul nominal este constant, iar preurile cresc; b. cnd salariul nominal scade, iar preurile sunt constante; c. cnd salariul nominal scade mai repede dect preurile; d. cnd salariul nominal crete, iar preurile bunurilor de consum scad. 15. Tendina de cretere a salariilor, pe termen lung, poate fi determinat de: a. renunarea de ctre salariat la munca suplimentar; b. creterea productivitii muncii; c. migraia internaional a forei de munc; d. reducerea cererii i creterea ofertei de munc. 16. Salarizarea n regie presupune: a. remunerarea salariatului dup cantitatea de bunuri produse n unitatea de timp i a tarifului pe produs;

127

remunerarea salariatului dup timpul lucrat, cu stabilirea rspunderilor ce i revin; c. remunerarea salariatului n funcie de aptitudinile de care d dovad la locul de munc; d. remunerarea fix pe unitatea de timp, ce se acord n funcie de ndeplinirea unor condiii, fiecare condiie avnd un tarif. 17. Unul din elementele de mai jos nu st la baza diferenierii salariilor de la o persoan la alta: a. caracterul muncii depuse; b. rezultatele obinute n munc; c. climatul social, politic intern i internaional; d. rspunderea muncii desfurate. 18. La baza apropierii-egalizrii salariilor poate sta: a. caracterul diferit al muncii depuse; b. desfurarea liberei concurene pe piaa muncii; c. creterea calificrii tuturor salariailor; d. deinerea de aciuni la societile unde sunt angajai. 19. Corectarea, ca modalitate de mbuntire a formelor de salarizare, vizeaz: a. meninerea salariului la un nivel decent prin adaptarea rapid a acestuia la inflaie; b. admiterea salariailor la mprirea profitului obinut de firm; c. acordarea unui surplus la salariu pentru salariaii aflai n situaii grele; d. creterea lunar a salariului nominal. 20. Socializarea, ca modalitate de mbuntire a formelor de salarizare, vizeaz: a. admiterea salariailor la mprirea profitului obinut de firm; b. acordarea unui surplus la salariu pentru salariaii aflai n situaii grele i care nu pot face fa doar cu salariul ncasat pentru munca depus; c. meninerea salariului la un nivel decent prin adaptarea rapid a acestuia la inflaie; d. creterea lunar a salariului nominal. 21. Salarizarea n acord presupune: a. remunerarea salariatului dup cantitatea de bunuri produse n unitatea de timp; b. remunerarea salariatului dup timpul lucrat, cu stabilirea rspunderilor ce i revin; c. remunerarea salariatului n funcie de aptitudinile de care d dovad la locul de munc; d. remunerarea fix pe unitatea de timp, ce se acord n funcie de ndeplinirea unor condiii, fiecare condiie avnd un tarif. 22. Profitul se determin: a. ca raport ntre cheltuieli i venituri; b. ca diferen ntre ncasrile obinute din vnzarea produciei i cheltuielile ocazionate de producerea acesteia; c. ca diferen ntre cheltuielile ocazionate de producerea bunurilor i ncasrile obinute din vnzarea produciei; d. ca raport ntre ncasrile obinute din vnzarea produciei i cheltuielile ocazionate de producerea acesteia;

b.

128

23. Masa profitul se calculeaz ca: a. suma ncasrilor unui ntreprinztor; b. diferena dintre venituri i cheltuieli; c. diferen ntre pli i ncasri; d. diferen ntre venituri i pierderi. 24. Salariul se deosebete de profit prin aceea c: a. salariul este mai mic dect profitul; b. profitul este un venit; c. sunt dou forme de venit care revin unor posesori de factori de producie diferii; d. salariul este folosit pentru consum iar profitul pentru investiii. 25. Rata profitului relev: a. diferena dintre venituri i cheltuieli (costuri); b. gradul de rentabilitate cu care au fost consumai factorii de producie (consum exprimat n form monetar); c. proporia n care venitul se mparte ntre posesorul capitalului i posesorii altor factori de producie; d. capacitatea de concuren a unei societi comerciale. 26. Precizai care din elementele de mai jos influeneaz invers proporional mrimea profitului: a. volumul produciei obinute; b. nivelul preurilor de vnzare; c. nivelul costurilor de producie; d. viteza de rotaie a capitalului. 27. Rata profitului nu se poate determina ca: a. raport procentual ntre masa profitului i volumul capitalului avansat; b. raport procentual ntre masa profitului i cifra de afaceri; c. raport procentual ntre masa profitului i preul de vnzare; d. raport procentual ntre masa profitului i costurile ocazionate de obinerea acestuia. 28. Rata comercial a profitului se determin ca raport procentual ntre masa profitului i: a. capitalul propriu; b. cifra de afaceri; c. capitalul total; d. costul de producie. 29. Pentru a determina rata financiar a profitului se folosete relaia: P a. RPr= r 100; CA P b. RPr= r 100; KT P c. RPr= r 100; KP P d. RPr= r 100. CT 30. Precizai care din elementele de mai jos pot influena direct proporional mrimea profitului: a. modificarea structurii produciei; b. nivelul dobnzii; c. nivelul costurilor de producie;

129

d. nivelul preului de vnzare. 31. Rata profitului n economie reprezint: a. rezultat i expresie a echilibrului pieei; b. expresia sintetic a gradului de rentabilitate; c. criteriu al stabilitii preurilor; d. nivelul la care cererea este egal cu oferta. 32. Care din urmtoarele elemente influeneaz evoluia masei profitului: a. viteza de rotaie a bunurilor; b. viteza de rotaie a capitalului; c. viteza de rotaie a banilor; d. puterea de cumprare a salariului nominal. 33. ntr-o economie de pia una din formele concrete ale venitului este: a. cifra de afaceri; b. economiile i investiiile; c. impozitele pltite ctre stat; d. profitul obinut de agenii economici. 34. n economia de pia profitul ndeplinete funcia de: a. condiionare a echilibrului monetar; b. stimulare a iniiativei i acceptarea riscului din partea celor care l urmresc drept scop n aciunile lor; c. condiionare a dezvoltrii activitilor care nu polueaz mediul nconjurtor; d. barometru a volumului cererii i ofertei pe pia. 35. Autofinanarea unei activiti economice nseamn: a. evitarea apelrii la mprumuturi bancare pentru desfurarea activitii; b. lrgirea i modernizarea activitii pe seama unei pri din profitul obinut; c. capacitatea unei societi comerciale de a obine profit; d. asigurarea din propria activitate a sumelor necesare plii salariilor. 36. Profitul este direct proporional cu volumul produciei de bunuri economice pentru c: a. mrete numrul de salariai care beneficiaz de locuri de munc; b. asigur satisfacerea unor trebuine n continu cretere i diversificare; c. profitul sporete pe msur ce se vor produce i vinde mai multe bunuri economice; d. contribuie la creterea impozitelor. 37. Profitul se deosebete de alte forme de venit, pentru c: a. este cel mai mare; b. este principala surs de finanare a investiiilor; c. este un venit cuvenit; d. este identic cu dobnda. 38. Prin prag de rentabilitate se nelege: a. profitul total nregistrat de o firm ntr-o perioad determinat de timp; b. acel volum al produciei n care veniturile sunt egale cu cheltuielile, profitul fiind egal cu zero; c. diferena dintre ncasrile totale i costurile totale; d. raportul procentual dintre masa profitului i costurile totale.

130

39. Dobnda reprezint: a. preul folosirii capitalului; b. cheltuielile de funcionare ale bncii; c. mrimea creditului contractat; d. riscul pe care i-l asum creditorul. 40. Masa dobnzii este: a. diferena dintre creditul acordat i cel solicitat; b. diferena dintre suma pltit de debitor creditorului i suma luat cu mprumut; c. comisionul perceput la intermedierea unui credit; d. raportul procentual ntre creditul solicitat i cel acordat. 41. Dobnda pltit pentru creditul contractat nu este influenat de: a. rata dobnzii; b. durata de acordare a creditului; c. mrimea creditului contractat; d. creterea salariilor. 42. Rata dobnzii nu este influenat de: a. raportul dintre cerere i ofert pe piaa creditului; b. starea economiei; c. durata creditului; d. populaia unei ri. 43. Rata dobnzii este influenat mai ales de: a. mrimea creditului; b. capacitatea de plat a debitorului i durata acordrii creditului; c. raportul dintre cererea i oferta de credit i starea economiei; d. prestigiul i puterea economic a bncii care a acordat creditul. 44. Profitul bncii reprezint diferena dintre: a. dobnda ncasat i dobnda pltit de banc; b. disponibilitile de creditare i rezervele obligatorii; c. ctigul bncii i cheltuielile sale de funcionare; d. dobnda ncasat i cheltuielile de funcionare ale bncii. 45. Dobnda compus intervine atunci cnd: a. se acord un credit mai mare de 5000 lei; b. durata creditului este de maximum un an; c. durata creditului este mai mare de un an; d. durata creditului este mai mare de un an, iar dobnda se capitalizeaz. 46. Cnd cererea de credite este mai mare dect oferta: a. rata dobnzii crete; b. rata dobnzii scade; c. scade preul creditului; d. crete perioada de creditare. 47. Agenii economici ce-i constituie depozite bancare: a. sunt obligai de instituiile financiare s depun i dobnzile; b. au dreptul s primeasc o anumit dobnd; c. trebuie s plteasc anumite dobnzi; d. beneficiaz de dobnzi dac termenul depunerilor este mai mare de un an. 48. Cnd rata dobnzii este mai mic dect rata profitului: a. se ncurajeaz specula; b. sunt stimulate investiiile; c. sunt stimulate economiile;

131

d. este stimulat cererea. 49. Cnd din rata nominal a dobnzii este sczut impozitul, vorbim despre: a. rata real a dobnzii; b. rata net a dobnzii; c. rata nominal a dobnzii; d. masa dobnzii. 50. Cnd rata inflaiei este dedus din rata nominal a dobnzii, vorbim despre: a. rata nominal a dobnzii; b. rata net a dobnzii; c. dobnd simpl; d. rata real a dobnzii. 51. Renta funciar este egal cu: a. diferena dintre preul de vnzare al produsului agricol i preul de producie la care se adaug profitul normal al arendaului; b. raportul dintre preul de vnzare al produsului agricol i preul de producie; c. diferena dintre preul de producie al produsului agricol i preul su de vnzare la care se adaug profitul normal al arendaului; d. produsul dintre preul de vnzare al produsului agricol i preul de producie. 52. Renta este un venit pentru: a. ntreprinztor; b. arenda; c. bancher; d. proprietarului funciar. 53. Salariul se deosebete de rent prin: a. mrime; b. posesorul care l deine; c. frecvena cu care apare n economie; d. puterea sa de cumprare. 54. Renta este o consecin a: a. excesului de ofert n raport cu cererea anumitor bunuri; b. deficitului de ofert n raport cu cererea anumitor bunuri; c. preurilor ridicate de monopol; d. preurilor sczute. 55. Preul pmntului depinde n mod direct de: a. nivelul ratei dobnzii i mrimea arendei; b. preul celorlali factori de producie; c. nivelul inflaiei; d. politica agricol aplicat. 56. Exceptnd agricultura, renta mai poate fi ntlnit n: a. industria extractiv; b. industria textil; c. industria prelucrtoare; d. industria constructoare de maini.

132

RSPUNSURI TESTE TEST AUTOEVALUARE 1 TEST AUTOEVALUARE 2 TEST AUTOEVALUARE 3

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

B D B A D B C A D B C B C A B B B C D D B A B C B C A D A D D C

33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63

B C C A B A C B D A B C D C A C B C B C A B C A C C C B A A B

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

B D D C A B B C A C D D A D D B D D C A D A C A B

26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

B C A A C B B D C B A D D A C D C A B C D C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

B C C A B C D B C D B D A D B B C C A B A B B C B C C B

29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

C D B B D B B C B B A B D D C C D A B B B D A D B B A A

133

BIBLIOGRAFIE

1. Angelescu C., Ciucur D. (coord.) Economie, Ed. Economic, Bucureti, 2005 2. ASE - Economie, Ed. a V-a, Ed. Economic, Bucureti, 2000 3. Bbi I., Du A., Imbrescu I. - Macroeconomie, Editura de Vest, Timioara, 2001 4. Bodea G. Teorie micro- i macro economic, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2001 5. Ciucur D., Gavril I., Popescu C-tin. Economie. Manual universitar, Ediia a II-a, Editura Economic, Bucureti, 2001 6. Dobre-Baron O., Economie I: note de curs, Editura Universitas, Petroani, 2007 7. Dobre-Baron O., Economie I: ndrumtor de seminar, Editura Universitas, Petroani, 2007 8. Dudian M. Economie, Editura ALL BECK, Bucureti, 2005 9. Dura C., Magda D., Economie politic I, Editura Focus, Petroani, 2004 10. Fleer A., Economie I Caiet de seminar, Editura Universitas, Petroani, 2005 11. Fleer A., Economie I Sinteze i aplicaii, Editura Universitas, Petroani, 2009 12. Ioviu M. Economie: microeconomie i macroeconomie: suport de curs, Editura ASE, Bucureti, 2006 13. Ni D. Economie. Caiet de seminar, Editura Universitas, Petroani, 2007 14. Ruanu D., Ni D. Elemente de economie politic, Ed. Cuvntul, Bucureti, 2005 10. Universitatea Lucian Blaga Sibiu Economie politic, Editura Alma Mater, Sibiu, 2000

134