Sunteți pe pagina 1din 4

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIETI

FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE


DOMENIUL DE STUDII DE LICEN: Contabilitate
SPECIALIZAREA: Contabilitate i Informatic de Gestiune
TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE LICEN LA SPECIALIZAREA
CONTABILITATE I INFORMATIC DE GESTIUNE
CONTABILITATE
1. Situaiile financiare anuale
Bilanul
Contului de profit i pierdere
Situaia fluxurilor de numerar (trezorerie)
Principiile contabile metodologice i generale
2. Contul
Coninut, forme si reguli de funcionare
Analiza i formula contabil
Planul de conturi
3. Operaiuni privind capitalul angajat
Constituirea, creterea i diminuarea capitalului social. Primele de capital
Evidena rezultatelor i rezervelor
Contabilitatea datoriilor pe termen lung
Contabilitatea provizioanelor
4. Operaiuni privind activele imobilizate
Contabilitatea imobilizrilor necorporale
Contabilitatea imobilizrilor corporale
Contabilitatea imobilizrilor n curs de aporovizionare i n curs de execuie
Contabilitatea imobilizrilor nanciare
Calculul i contabilitatea amortizrii imobilizrilor
Rezervele din reevaluare i ajustrile pentru deprecierea imobilizrilor
5. Operaiuni privind stocurile
Clasificare, metode de evaluare, metode de contabilitate a stocurilor
Contabilitatea cumprrii i revnzrii de mrfuri
Stocurile cumprate pentru consum i contabilitatea produciei
Ajustrile pentru deprecierea stocurilor
6. Operaiuni privind relaiile comerciale
Furnizorii
Clienii
7. Operaiuni privind relaiile cu salariaii i asigurrile sociale
Salarii, contribuii sociale
Impozite i taxe
Debitori, creditori
8. Operaiuni de trezorerie
Investiiile financiare pe termen scurt
Disponibiliti i credite bancare pe termen scurt
Casa i alte valori
Acreditive, avansuri de trezorerie
9. nchiderea ciclului contabil

Pagina 1 din 4

Regularizarea TVA
nchiderea conturilor de cheltuieli i venituri i determinarea rezultatului
exerciiului financiar
Inventarierea
Balana contabil
Construcia situaiilor financiare anuale
10. Procedee de calculaie a costului unitar
Procedeul diviziunii simple
Procedeul echivalrii cantitative a produsului secundar cu produsul principal
Procedeul indicilor de echivalen
11. Procedee de determinare valoric a produciei n curs de execuie
Evaluarea global n raport de gradul de nisare tehnic
Evaluarea forfetar pe fiecare component a costurilor
12. Etapele lucrrilor de calculaie a costurilor
Determinarea i delimitarea costurilor pe purttori de costuri i pe sectoare
Repartizarea costurilor delimitate pe sectoare asupra purttorilor finali
Separarea cheltuielilor n raport cu gradul de nisare a produciei
Stabilirea costului efectiv al produciei terminate pe produs, lucrare, serviciu
Urmrirea i analiza costurilor efective fa de cele previzionate
Bibliografie
1 Feleag N., Ionacu I., Tratat de contabilitate i scalitate, vol. I si II, Editura
Economic, Bucureti, 1998-1999;
2 Iov D.R., Stroanu B.M., Tatu M., Contabilitate, Editura Economic,
Bucureti,2006;
3 Mare C. (coord.), Contabilitate financiar, Editura Independena, Piteti,2001;
4 Mare C., egledi M., Contabilitate de gestiune, Editura Universitii UPG,Ploieti,
2006;
5 Morosan I., Contabilitatea financiar i de gestiune, Editura CECCAR, Bucureti,
2010;
6 Oprea C., Contabilitate de gestiune i calculaia costurilor, Editura Tribuna
Economic, Bucureti, 2005;
7 Pntea P.I., Bodea Gh., Contabilitatea romneasc conform cu Directivele
Europene, Editura Intelcredo, Deva, 2008;
8 Pntea P.I. i Bodea Gh., Contabilitatea financiar, Editura Intelcredo, Deva, 2011;
9 Ristea M. (coord.), Contabilitatea nanciar a ntreprinderii, Editura Universitar,
Bucureti, 2005;
10 Slceanu A., Contabilitatea nanciar a ntreprinderii, Editura UPG Ploieti, 2007;
11 Slceanu A., Contabilitate nanciar n conformitate cu reglementrile contabile
romneti i directivele europene. Teorie, teste gril, probleme, Editura Economic,
Bucureti, 2011;
12 Staicu C., Contabilitatea financiar, abordare n context european i internaional,
Editura Universitaria, Craiova, 2009;
13 Stroanu B.M. Normalizarea contabilitii n Romnia ntre naional i
internaional, Editura Universitii Petrol Gaze din Ploieti, 2012;
14 *** Ghid practic de aplicare a reglementrilor contabile conforme cu Directivele
Europene aprobate prin OMFP nr. 3055/2009, Editura CECCAR, Bucureti, 2009;
15 *** - Legea contabilitii nr. 82/ 1991, actualizat;
16 *** - Legea nr. 571/ 2003 privind Codul Fiscal, actualizat;

Pagina 2 din 4

17 *** - Ordinul nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementrilor contabile privind


situaiile financiare anuale individuale i situaiile financiare anuale consolidate,
M.O. nr. 963 / 30 dec. 2014;
18 *** - Standardele Internaionale de Raportare Financiar IFRS 2013, Editura
CECCAR, Bucureti, 2013.
PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATICE
1. Sisteme informatice pentru management
Sistem informaional versus sistem informatic
Componentele sistemului informatic
Obiectivele sistemelor informatice
Clasificarea sistemelor informatice
2. Metodologii de realizare a sistemelor informatice
Definire i clasificare metodologii
Dezvoltarea sistemelor informatice utiliznd UML
3. Proiectarea sistemelor informatice
Proiectarea logic
Proiectarea fizic
4. Limbajul SQL
Istoric i caracteristici
Componente
Structura lexical a limbajului SQL
Funcii ale limbajului SQL
Tipuri de date SQL
Instruciuni de definire a datelor
Instruciuni de selecie a datelor
Instruciuni de manipulare a datelor
Bibiografie
1 Tnsescu A., Ptracu A., Proiectarea sistemelor informatice, Editura
Universitar, Bucureti, 2013.
2 Oprea, D., Dumitriu, F., Meni, G, Proiectarea sistemelor informaionale, Editura
Universitii "Alexandru Ioan Cuza", Iai, 2006.
3 Ptracu, A., Tnsescu, A., Dumnescu, D., Baze de date MS-Access, Teorie i
Aplicaii, Editura Universitii Petrol-Gaze din Ploieti, 2006,
4 Lungu, I., Limbajul SQL, Editura ASE, Bucureti, 2005.
5 Zaharia, M., Enchescu D., Oprea, C., Informatica n practica managerial, Editura
Universitar, 2010, Bucureti.
6 Daniela Enchescu, FoxPro-ACCESS cu aplicaii n domeniul economic, 2003,
Ploieti
7 Zaharie, D., Rosca, I., Proiectarea obiectual a sistemelor informatice,
Ed.DualTech, 2002
BAZE DE DATE
1. Elemente de teoria bazelor de date
Organizarea datelor. Obiective. Activiti specifice. Concepte utilizate
Relaii ntre date
Structuri de date
Modele de date
Baze de date

Pagina 3 din 4

Sisteme pentru gestiunea bazelor de date


2. Proiectarea bazelor de date
Etapele realizrii bazelor de date
Analiza sistemului economic i a cerinelor informaionale
Proiectarea structurii bazei de date
ncrcarea bazei de date
Exploatarea i ntreinerea bazelor de date
3. Baze de date relaionale.
Noiuni de algebr relaional
Proiectarea bazelor de date relaionale
S.G.B.D.-uri relaionale
Dependente funcionale
Forme normale ale schemelor de relaie
Tehnica normalizrii relaiilor
Bibliografie
1. Dumnescu Dorel, Baze de date, Editura Universitii din Ploieti, Ploieti, 2005;
2. Ptracu Aurelia, Tnsescu Ana, Dumnescu Dorel, Baze de date MS_Access.
Teorie i aplicaii, Editura Universitii din Ploieti, 2006;
3. Petersen John V., Baze de date pentru nceptori, Editura All, Bucureti, 2001;
4. Thomas Connolly, Carolyn Begg, Anne Strachan, Baze de date - proiectare,
implementare, gestionare, Editura Teora, Bucureti, 2002;
5. Michael J. Hernandez, Proiectarea bazelor de date, Editura Teora, Bucureti, 2003;
6. Fotache M., Proiectarea bazelor de date. Normalizare i postnormalizare.
Implementri SQL i Oracle, Editura Polirom, Iai, 2005.
ANALIZ ECONOMICO- FINANCIAR
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Obiectul i metoda analizei economice


Analiza rapoartelor statice i dinamice dintre principalii indicatori valorici ai
activitii de producie i comercializare
Analiza cifrei de afaceri
Analiza valorii adugate
Analiza productivitii muncii
Analiza cheltuielilor aferente veniturilor totale ale ntreprinderii
Analiza cheltuielilor aferente cifrei de afaceri
Analiza cheltuielilor cu personalul
Analiza structural a rezultatelor
Analiza rezultatului brut al exerciiului
Analiza rezultatului exploatrii
Analiza profitului aferent cifrei de afaceri
Analiza ratelor de rentabilitate

Bibliografie
1 Iacovoiu V.B. (coordonator), Stroanu B.M., Teodorescu C.D., Instrumente i
tehnici de analiz a strii economico-financiare a rme, Editura KartaGraphic,Ploieti, 2011;
2 Robu, V.,Vlceanu, G, Analiz economico-financiar (ediia a doua), Editura
Economic, Bucureti, 2010;
3 Robu, V.,Vlceanu, G, Analiz economico-financiar. Teste gril (ediia a doua),
Editura Economic, Bucureti, 2010.

Pagina 4 din 4