Sunteți pe pagina 1din 7

Malformaiile congenitale de cord.

Cs
1. Malformaia congenital de cord cel mai frecvent depistat la nou-nscuii prematuri este:
A. Defect septal atrial
B. Defect septal ventricular
C. Canal arterial persistent
D. Coarctaie de aort
E. Tetralogia Fallot
Cs
2 Malformaii congenitale de cord cu unt stnga dreapta sunt urmtoarele:
A. Defect septal ventricular
B. Defect septal atrial
C. Tetralogia Fallot
D. Defectul septului atrioventricular
E. Persistena ductului arterial
Cs
3. Malformaia congenital de cord cu scderea circuitului pulmonar este:
A. Defect septal atrial
B. Tetralogia Fallot
C. Defect septal ventricular
D. Canal atrioventricular
E. Fereastra aortopulmonar
Cs
4. Clasificarea defectului septal interventricular include tipurile:
A. infundibular
B. muscular
C. infantil
D. tip canal atrioventricular (subaortal)
E. perimembranos
Cs
5. Vrsta optimal de nchidere chirurgical a defectului septal interventricular larg este:
A. pn la 5 ani
B. pn la 1 an
C. 3 ani
D. 15 ani
E. dup 5 ani
Cs
6. n malformaiile congenitale de cord ductodependente meninerea canalului arterial deschis se efectuaz prin
administrarea de:
A. Indometacin
B. Prostaglandina E
C. Imunoglobulin
D. Ibuprofen
E. Terapie cu oxigen
Cs
7. Semnele clinice frecvente ale hipoxiei cronice n Tetralogia Fallot sunt urmtoarele:
A. Hipocratism digital
B. Poliglobulie
C. Absces cerebral
D. Leucocitoza
E. Accese hipoxice
Cs
8. Indicaia chirurgical major pentru corecia chirurgical n stenoza aortic la copii este:
A. Apariia manifestrilor clinice
B. Valoarea gradientului presional transvalvular mai mare de 70 mm Hg
C. Hipertrofia ventriculului drept
D. Dilatarea poststenotic considerabil
E. Suflu diastolic
Cs
9. Standardul de aur n diagnosticul malformaiilor congenitale de cord se consider:
A. Electrocardiografia
B. Radiografia cardiopulmonar
C. Ecocardiografia bidimensional cu Doppler
D. Tomografia computerizat
E. Coronarografia
Cs
10. Care este procedura obligatorie postoperatorie la copii purttori de proteze sintetice:
A. Profilaxia endocarditei infeciose pe toat viaa
B. Tratament anticoagulant sub controlul coagulrii o dat la 1 lun
C. Cateterism cardiac o dat la 6 luni
D. Controlul coagulrii o dat la 2 sptmni pe toat viaa
E. Hemocultura obligatorie o dat la 3 luni
CS.11. Cea mai rapid aciune diuretic i se atribuie preparatului:
A. hipotiazida
B. lazix
C. diacarb
D. veropiron
E. triampur
CS.12.Care din semnele enumerate mai sus nu este caracteristic pentru insuficiena cardiac acut:
A. paliditatea tegumentelor
B. puls filiform
C. scderea TA
D. hiperemia tegumentelor
E. dispneea
CS.13. Colaps ortostatic nu poate determina:
A. nifedipina
B. atenolol
C. anaprilina
D. prednisolon
E. izoptina
CS.14. n insuficiena cardiac acut nu se indic:
A. dopamina
B. prednisolon
C. mezaton
D. dobutamina
E. adrenalina
CS.15. n caz de crizele Morgan-Adams-Stocks n bloc AV gradul III terapia de urgen nu unclude:
A. digoxina
B. dopamina
C. dobutamina
D. adrenalina
E. atropina
CS 16. La un copil cu Tetralogia Fallot n accesele de ru hipoxic nu se indic:
A. digoxina
B. Oxigen
C. Propranolol
D. Diazepam
E. terapie infuzional
CS 17. n defect major de sept interventricular la un copil de 6 luni se determin:
A. dispnee
B. malnutriie
C. tahicardie
D. accentul zgomotului II la artera pulmonar
E. convulsii
CS 18. Sufluri organice pot aprea n urmtoarele cazuri:
A. Tetralogia Fallot
B. Anomalii minore de cord
C. Transpoziia de vase magistrale
D. Defect de sept ventricular
E. Coarctaie de aort
19. CS Care metod de tratament este indicaia absolut n coarctaia de aort:
A. intervenia chirurgical cu plastia aortei
B. administrarea remediilor -adrenoblocante
C. administrarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei
D. limitarea efortului fizic
E.administrarea inhibitorilor receptorilor de aldosteron
20. CS Crui examen instrumental i se atribuie informativitatea primar n diagnosticul malformaiilor congenitale
de cord:
A.ECG
B.EcoCG
C. CT cardiac
D. RMN a sistemului cardiovascular
E. radiografia toracelui
Complement multiplu
Cm
1. Pentru Tetralogia Fallot sunt caracteristice urmtoarele anomalii anatomice:
A. Defect septal ventricular
B. Stenoz pulmonar
C. Defect septal atrial
D. Hipertrofia ventriculului drept
E. Dextropoziia aortei
Cm
2. Semnele clinice caracteristice n defectul septal interventricular cu debit mare sunt:
A. Dispnee
B. Dificulti de alimentaie
C. Suflu diastolic
D. Deficit nutriional
E. Infecii respiratorii recurente
Cm
3. Care din malformaiile congenitale de cord enumerate se consider malformaii vasculare?
A. Anomalia Ebstein
B. Coarctaia de aort
C. Anomaliile arterelor coronariene
D. Anomalia arcului aortic
E. Ventricul unic
Cm
4. Evoluia natural a defectului septal interventricular depinde de:
A. Dimensiunile defectului
B. Direcia untului interventricular
C. Localizarea defectului
D. Presiunea n artera pulmonar
E. Grosimea peretelui ventriculului stng
Cm
5. Criteriile ecocardiografice n canalul atrioventricular complet sunt:
A. Defect septal atrial de tip ostium primum
B. Defect septal ventricular cu localizare nalt
C. Stenoza arterei pulmonare
D. Valv atrioventricular unic
E. Defect septal ventricular muscular
Cm
6. Malformaii congenitale de cord cianogene sunt:
A. Ventricul unic
B. Trunchiul arterial comun
C. Transpoziia de vase mari
D. Defect septal ventricular
E. Persistena canalului arterial
Cm
7. Aspectele clinice n coarctaia de aort de tip postductal (adult) sunt:
A. Tensiunea arterial la membrele inferioare mai mic ca la membrele superioare
B. Cianoz difuz
C. Hipertensiune arterial sistemic
D. Diminuarea pulsului la membrele inferioare
E. Tensiunea arterial la membrele inferioare mai mare dect la membrele superioare
Cm
8. Malformaiile congenitale de cord cianotice cu hipervascularizare n circuitul pulmonar sunt:
A. Tetralogia Fallot
B. Transpoziia de vase mari necorectat (D transpoziie)
C. Defect septal atrial
D. Anomalia total de ntoarcere venoas pulmonar
E. Canal arterial persistent
Cm
9. Complicaiile postchirurgicale n malformaiile congenitale de cord cu unt stnga dreapta sunt:
A. Dereglrilede ritm cardiac i conductibilitate
B. Infecii respiratorii frecvente
C. unturile reziduale
D. Endocardita bacterian
E. Hemoragii intestinale
Cm
10. Defectul septal interatrial mic se caracterizeaz prin:
A. Suflu continuu la focarul aortei
B. Asimptomatic
C. Suflu sistolic discret de cu maximum de auscultaie la baza cordului
D. Zgomotul II dedublat
E. Dispnee de efort
CM
11.Semne radiologice tipice pentru desen vascular pumonar diminuat (cmpuri pulmonare luminoase):
A. Stenoza pulmonar strns
B. Tetralogia Fallot
C.embolie pulmonar
D. sindromul Eisenmenger
E. defect septal ventricular mare cu ICC
CM
12. Modificri ale undei P (P pulmonar dextrocardiac se apreciaz n:
A. P ascuit, cu amplitudine mare n II, III, aVF n stenoza pulmonar
B. Hipertensiune pulmonar avansat
C. Boala Ebtein
D. insuficien mitral
E. DSV mare
CM
13. Semne radiologice ale creterii corului spre stnga se ntlnesc n cadrul:
A. VS dilatat n miocardite
B. cardiomiopatii dilatative
C. insuficien mitral
D. insuficien cardiac
E. Tetralogia Fallot
14. n care din patologiile enumerate mai jos se pot produce stri sincopale:
A. Blocurile atrioventriculare de gradul II III
B. Coactaia de aort
C. cardiomiopatia hipertrofic
D. DSA mic
E. Foramen ovale patent
15. Sincopa se manifest prin urmtoarele semne:
A. micorarea marcat a FCC
B. lipsa pulsului
C. micorarea pn la oprire a respiraiei
D. prbuirea TA
E. prezena pulsului
16. Durerea toracic de origine cardiac se produce avnd ca substrat:
A. insuficiena coronarian
B. stenoza aortic strns
C. Corctaia de Ao
D. hipertensiune pulmonar
E. anomalii minore de cord
17. Care teste invazive se aplic n unele cazuri n diagnosticul malformaiilor cardiace congenitale :
A. coronaroangiografia
B. ventriculografia
C. biopsia endomiocardului
D. pericardiocenteza
E. EcoCG

18. Printre malformaiile congenitale de cord cu evoluie asimptomatic se numr :


A. defect de sept interventricular mic <5 mm
B. defect de sept interatrial mic
C. stenoza larg a aortei
D. stenoza larg a arterei pulmonare
E. defect de sept interventricular cu defect mare
19. Malformaii congenitale de cord cu evoluie sever sunt urmtoarele :
A. anomaliile cianogene
B. defect de sept interatrial cu defect mare
C. defect de sept interventricular cu defect mare
D. coarctaia de Ao critic
E. foramen ovale patent 2-3 mm
20. Printre malformaiile congenitale de cord palide se numr :
A. defectul de sept interatrial
B. transpoziia vaselor magistrale
C. drenaj venos aberant total
D. coarctaie de aort
E. defect de sept interventricular
21. Malformaii cardiace congenitale cianotice sunt urmtoarele :
A. anomalia Ebtein
B. ventricul drept cu cale dubl de ieire
C. drenaj venos aberant total
D. stenoza aortei
E. stenoza arterei pulmonare
22. Care sunt anomaliile ale tractului de ieire din ventriculul stng :
A. stenoza aortic valvular
B. stenoza aortic supravalvular
C. stenoza pulmonar valvular izolat
D. stenoza ramurilor arterei pulmonare
E. coarctaia de aort
23. Care anomalii se refer la tractul de ieire din ventriculul drept :
A. stenoza pulmonar valvular izolat
B. stenoza ramurilor arterei pulmonare
C. atrezia arterei pulmonare
D. tetralogia Fallot
E. anomalia Ebtein
24. Enumerai anomaliile valvelor atrioventriculare :
A. stenoza mitral congenital
B. atrezia valvei tricuspide
C. anomalia Ebtein
D.originea anormal a marilor vase
E. DSA
25. Explorrile paraclinice recomandate n stenoza arterei pulmonare :
A. examenul radiologic cardiopulmonar
B. EcoCG Doppler
C. cateterismul cardiac
D. angiografia
E. cicloergometria
26. Care sunt formele anatomice ale stenozei aortice congenitale :
A. stenoza aortic valvular
B. stenoza aortic supravalvular
C. stenoza subaortic
D. valva unicuspid
E. valva aortic tricuspid
27. Malformaiile cardiace cu unt stnga-dreapta sunt urmtoarele :
A. defect de sept interatrial
B. defect de sept interventricular
C. defect septal aorto-pulmonar
D. canalul arterial permeabil
E. boala Ebtein
28. Din malformaii congenitale cardiace complexe fac parte :
A. transpoziia complet a vaselor mari
B. drenajul venos pulmonar total
C. malpoziia cordului i situsului visceral
D.anomalia de ntoarcere a circulaiei venoase pulmonare
E. defect de sept ventricular
29. Enuimerai formele anatomice ale defectului septal atrial n funcie de sediul defectului :
A. defect de sept interatrial tip ostium secundum
B. defect de sept interatrial tip ostium primum
C. defect de sept interatrial tip sinus venos
D. defect de sept interatrial tip sinus coronar
E. dehiscena a cuspei anterioare a valvei mitrale
30. Diagnosticul diferenial al canalului arterial permeabil se efectueaz cu urmtoarele patologii :
A. drenajul venos pulmonar aberant total
B. ruptura sinusului Valsalva
C. stenoza pulmonar periferic
D. fereastra aorto-pulmonar
E. defect de sept interatrial
31.Mecanismele fiziopatologice n Tetralogia Fallot :
A. fluxul dreapta- stnga n relaie cu gradul stenozei
B. rezistena vascular sistemic
C. mrimea deectulu de sept interventricular
D. poziia aortei
E. trabecule suplimentare n ventriculul stng
32.Care este tabloul radiologic cardiopulmonar n Tetralogia Fallot :
A. cord normal sau mrit uor
B.inim n sabot
C. vascularizaie pulmonar redus
D. hipervascularizaie pulmonar
E. cord sub form sferic majorat
33. Care pot fi complicaiile postoperatorii ale Tetralogiei Fallot :
A. embolii
B. endocardit infecioas
C. boala vascular pulmonar obstructiv
D. unt dreapta-stnga
E. crize hipoxice
34.Care sunt factorii etiopatogenici n boala Ebtein :
A. insuficiena valvei tricuspide cu creterea presiunii n ventriculul drept
B. unt dreapta stnga prin defect de sept interatrial sau deschidrea foramen ovale
C. reducerea funciei ventriculul drept i a fluxului pulmonar
D. aritmii
E. unt stnga-dreapta
35.Care este evoluia natural i prognosticul n cazul canalului atrioventricular comun :
A. favorabil
B. nefavorabil
C. depinde de gradul untului stnga- dreapta
D. depinde de nivelul rezistenei vaselor pulmonare
E. depinde de gradul insuficienei valvelor atrioventriculare
36. Indicai tipurile morfopatologice ale drenajului venos pulmonar aberant total :
A. tipul supracardiac
B. tipul cardiac
C. tipul infracardiac
D. tipul mixt
E. tipul supradiafragmatic
37. Care explorri paraclinice de diagnostic sunt recomandate n drenajul venos aberant total la copii :
A. Examenul radiologic cardiopulmonar
B. EcoCG 2D i Doppler
C. cateterismul cardiac i angiografia selectiv
D. ECG
E. examenul RMN a sistemului cardiovascular
38. Care tipuri morfopatologice de fereastr aortopulmonar distingem :
A. comunicare circular ntre aorta ascendent i artera pulmonar
B. comunicare ovalar ntre aorta ascendent i artera pulmonar situat la nivelul bifurcaiei arterei pulmonare
C.comunicare ovalar ntre aorta ascendent i artera pulmonar n cazul originei arterei pulmonare drepte de la
nivelul postero-lateral al aortei ascendente
D. anomalie a septului ce divide trunchiul arterial comun
E. anomalie a valvei mitrale
39.Care din preparatele enumerate mai jos sunt indicate n terapia de suport al malformaiilor congenitale de cord
palide complicate cu insuficien cardiac congestiv :
A. IECA
B. inhibitorii receptorilor de aldosteron
C. diuretice
D. glicozide
E. opioide
40. Care remedii sunt contraindicate n tratamentul de suport al malformaiilor congenitale de cord cianogene :
A. Glicozide
B. IECA
C. diuretice
D. antagonitii de Ca
E. nitraii
Malformaiile congenitale de cord. Complement simplu
1. C
2. C
3. B
4. C
5. B
6. B
7. D
8. B
9. C
10.B
11. B
12.D
13.D
14.B
15.A
16.A.
17.E
18.B
19.A
20.B

Complement multiplu 23.A,B,C,D


1. A,B,D,E 24.A,B,C,D
2. A,B,D,E 25.A,B,C,D
3. B,C,D 26.A,B,C
4. A,B,C,D 27.A,B,C,D
5. A, B, D 28.A,B,C,D
6. A,B,C 29.A,B,C,D
7. A, C,D 30.A,B,C,D
8. B, D 31.A,B,C,D
9. A,C,D 32. A,B,C
10.B,C,D 33.A,B,C,D,E
11.A,B,C,D 34.A,B,C,D
12.A,B,C 35.B,C,D,E
13.A,B,C,D 36.A,B,C,D
14.A,B,C 37.A,B,C,E
15.A,B,C,D 38.A,B,C,D
16.A,B,C,D 39.A,B,C
17.A.B 40.A,D,E
18.A,B,C,D
19.A,B,C,D
20.A,D,E
21.A,B,C
22.A,B,E