Sunteți pe pagina 1din 9

Școala Postliceală F.E.G.

“EDUCATION” – FILIALA TECUCI

SUBIECTE PROPUSE PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE

A COMPETENȚELOR PROFESIONALE NIVEL 5

SPECIALIZAREA ASISTENT MEDICAL DE FARMACIE

SESIUNEA IULIE 2018

SUBIECTUL I 20 puncte

Citiți cu atenție afirmațiile de mai jos. Scrieți, pe foaia de examen, litera


corespunzătoare fiecărui răspuns corect:

1. Prima fază a intoxicaţiei cu paracetamol se caracterizează prin:


a. dureri abdominale
b. nu există
c. cresterea nivelului bilirubinei
d. cresterea nivelului seric al enzimelor hepatice

2. Care dintre următoarele afirmaţii referitoare la antihistaminicele H2 sunt corecte:


a. sunt derivaţi cu acţiune antialergică
b. sunt derivaţi cu acţiune antiulceroasă
c. nu au ca efect inhibarea secreţiei gastrice
d. au ca efect stimularea secreţiei gastrice

3. Are actiune de inhibare a pompei de protoni :


a. omeprazolul
b. codeina
c. ranitidina
d. propantelina

4. Precizaţi afirmaţiile corecte referitoare la oxeladină :


a. este un antitusiv cu acţiune centrală neopioid
b. este un antitusiv cu acţiune centrală opioid
c. este un expectorant
d. provoacă somnolenţă

5. Din punct de vedere al compoziţiei, lanolina este:


a. un poliol
b. o gliceridă
c. o hidrocarbură

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 1


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

d. o ceară

6. În cazul picăturilor de ochi suspensie, mărimea a 90 % din particulele suspendate trebuie să fie
de cel mult:
a. 10 micrometri
b. 25 micrometri
c. 50 micrometri
d. 100 micrometri

7. Prezintă acţiune expectorantă:


a. guaifenezina
b. codeina
c. ipratropiu
d. teofilina

8. Planta Thymus vulgaris este:


a. cimbru
b. tătăneasa
c. busuioc
d. folosită pentru rădăcină

9. Produsul vegetal de la Valeriana officinalis este:


a. rizomul şi rădăcina
b. nu este oficinal în FR X
c. frunza şi floarea
d. nu prezinta acţiune sedativă SNC

10. Antidotul folosit în cazul intoxicaţiei cu paracetamol este:


a. N-acetilcisteina
b. acidul folic
c. vitamina C
d. albastrul de metilen

11. Alprazolamul :
a. se absoarbe incomplet per os
b. are efect sedativ-hipnotic
c. este indicat în depresia anxioasă
d. nu se utilizează în atacul de panică

12. Glucocorticoizii folosiţi în dermatologie au acţiune:


a. antiulceroasa
b. antipruriginoasă
c. miorelaxantă
d. antigutoasă

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 2


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

13. Sunt glucocorticoizi de uz dermatologic cu acţiune intensă:


a. dexametazon 0,1%
b. desonid 0,05%
c. fluocinolon acetonid 0,2%
d. clobetazol propionat 0,05%

14. Enalaprilul :
a. are un T1/2 lung
b. are durata scurta de actiune
c. este rar utilizat datorita efectelor adverse
d. se prezinta sub forma de comprimat sublingual

15 . Următoarele prevederi din F.R. X referitoare la medicamentele injectabile sunt valabile, cu


excepţia:
a. sunt sterile
b. se prezintă sub formă de soluţii, emulsii, suspensii sau pulberi
c. sunt divizate în fiole sau flacoane
d. se admite adaosul conservanţilor antimicrobieni

16. Sterilizarea cu aer cald se efectuează la:


a. 121 °C timp de 15 minute
b. 128 °C timp de 10 minute
c. 180 °C timp de 30 minute
d. 134 °C timp de 3 minute

17. Principalul inconvenient al fiolelor buvabile sunt:


a. contactul conţinutului cu un singur material de condiţionare inert (sticla)
b. preţul mai mare decât al formelor multidoze
c. nu asigură protecţia conţinutului faţă de acţiunea agenţilor externi
d. umplerea lor nu se poate realiza cu maşini industriale

18. Soluţia de citrat de magneziu este folosită pentru acţiunea sa:


a. purgativă
b.antidiareica
c. antiacida
d. antispastica

19. Precizaţi afirmaţiile corecte cu exceptia :


a) antidepresivele triciclice au efecte anticolinergice
b) dintre antidepresivele triciclice doxepina prezintă cea mai intensă activitate antihistaminică
c) antidepresivele tetraciclice prezintă efecte anticolinergice mai puternice decât a
antidepresivelor triciclice
d) mianserina este un antidepresiv tetraciclic cu structură pirazinoazepinică

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 3


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

20. Cu privire la omeprazol, sunt valabile afirmatiile, cu o exceptie :


a) este derivat de benzimidazol
b) acţionează la nivelul receptorilor H2
c) acţionează prin blocarea ATP-azei H+/K+
d) prezintă 2 enantiomeri

SUBIECTUL II 15 puncte

1. In coloana A sunt enumerate 5 variante, iar in coloana B sunt enumerate 6 variante.


Scrieti, pe foaia de examen, asocierea dintre fiecare element enumerat in coloana A si
corespondentul acestuia din coloana B.

1. Pantoprazolul a. nu este alcaloid din Atropa Belladona


2. Sarurile de bismut b. este mucolitic mucoregulator
3. Scopolamina c. este antidotul paracetamolului
4. Ambroxolul d. sunt protectoare ale mucoasei gastrice
5. Acetilcisteina e. nu este izomerul omeprazolului
f. se indica in criza de astm bronsic

2. In coloana A sunt enumerate 5 variante, iar in coloana B sunt enumerate 6 variante.


Scrieti, pe foaia de examen, asocierea dintre fiecare element enumerat in coloana A si
corespondentul acestuia din coloana B.

1. Dextrometorfanul a.este antitusiv opioid cu actiune centrala


2. Codeina b. are actiune expectoranta
3. Acetilcisteina c. este 3 metil morfina
4. Teofilina d. este antihistaminic H1
5. Montelukast e.se indica in tratamentul de fond al astmului bronsic
f. este derivat de xantina
3. În coloana A sunt enumerate 5 variante, iar in coloana B sunt enumerate 6 variante.
Scrieti, pe foaia de examen, asocierea dintre fiecare element enumerat in coloana A si
corespondentul acestuia din coloana B.

1. Carbocisteina a. este un blocant COX2 specific


2. Ambroxolul b. este un derivat de acid indol acetic
3. Celecoxib c. este esterul acidului salicilic cu acidul acetic
4. Indometacin d. esterul acidului aminosalicilic cu acidul acetic
5. Acidul acetilsalicilic e. este metabolitul demetilat si hidroxilat al bromhexinului
f. este substanţa activă din preparatul Humex sirop expectorant
pentru copii

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 4


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

SUBIECTUL III 15 puncte

Cititi cu atentie afirmatiile de mai jos. Stabiliti valoarea de adevar a fiecarei afirmatii
si scrieti pe foaia de examen, in dreptul numerelor care corespund afirmatiilor, litera A
daca afirmatia este adevarata sau litera F daca afirmatia este falsa.

1.A/F Acidul acetilsalicilic este indicat in poliartrita reumatoida


2. A/F Indapamida are actiune hipergliceminata
3. A/F Supozitoarele conţin doze unitare din una sau mai multe substanţe active
4. A/F Cetaceul este solubil in apa
5. A/F Absinthii herba este partea aeriana de la pelin
6. A/F Untul de cacao se obtine din Theobroma cacao
7. A/F Comprimatele se obtin prin comprimarea unui volum constant de substante active si
auxiliare
8. A/F Diureticele trec in laptele matern
9. A/F Tartrazina este un colorant alimentar neutilizat la obtinerea comprimatelor si drajeurilor
10. A/F Aerosolii sunt sisteme disperse omogene
11. A/F Meloxicamul se incadreaza in clasa oxicamilor
12. A/F Coloizii macromoleculari au molecule de dimensiuni relative reduse
13. A/F Emulsiile sunt preparate farmaceutice solide
14. A/F Dupa modul de formulare, suspensiile pot fi magistrale si tipizate
15. A/F Fructele plantei Pimpinella anisum sunt oficinale in FR X

SUBIECTUL IV 10 puncte
IV.1. Enumerati dezavantajele preparatelor injectabile
IV.2. Oculoguttate - definitie
IV.3. Definiti emulsiile
IV.4. Definiti preparatele perfuzabile
IV.5. Clasificati unguentele dupa actiunea terapeutica
IV.5. Ottogutae – definitie conform FR X

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 5


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

SUBIECTUL V 30 puncte

Realizați un eseu cu titlul „Antiinflamatoare nesteroidiene neselective”, după


următorul plan:

1. Definiție;
2. Clasificarea derivaților de acid propionic dupa DCI;
3. Denumiri comerciale și forme farmaceutice;
4. Indicații terapeutice și mod de administrare;
5. Reacții adverse, reacții toxice, contraindicații și interacțiuni.

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 6


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

EXAMENUL DE ABSOLVIRE A ŞCOLII POSTLICEALE - SESIUNEA IULIE 2018

BAREM DE EVALUARE ȘI NOTARE A LUCRĂRILOR SCRISE

Calificarea profesională: Asistent medical de farmacie

VARIANTA 1

SUBIECTUL I

Pentru fiecare item rezolvat corect şi complet se acordă 1 p. Pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia 0 p.

1. a 2. b 3. a 4. a 5. d

6. b 7. a 8. a 9. a 10. a

11. c 12. b 13. c 14. a 15. d

16 . c 17. b 18. a 19. c 20. b

TOTAL SUBIECTUL I = 20 p (20x1p)

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 7


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

SUBIECTUL II

Pentru fiecare item rezolvat corect şi complet se acordă 5 p. Pentru fiecare asociere corectă se acordă 1 p.

II.1. 1-e 2 -d 3-a 4-b 5-c

II.2. 1-a 2-c 3-b 4-f 5-e

II.3. 1-f 2-e 3-a 4-b 5-c

TOTAL SUBIECTUL II = 15 p (3 x 5p)

SUBIECTUL III

Pentru fiecare item rezolvat corect şi complet se acordă 1p.

1. A 2. F 3. A 4. F 5. A

6. A 7. A 8. A 9. F 10. F

11. A 12. F 13. F 14. A 15. A

TOTALSUBIECTUL III = 15 p (15 x 1p)

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 8


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

SUBIECTUL IV

Pentru fiecare item rezolvat corect se acordă 2 p.

TOTAL SUBIECTUL IV = 10 p

SUBIECTUL V

Se acordă 30 puncte pentru realizarea unui eseu cu titlul „Laxative şi purgative”, după următorul
plan:

1. Definiție; - 5p
2. Clasificarea derivaților de acid propionic dupa DCI; -5p
3. Denumiri comerciale și forme farmaceutice; 5p
4. Indicații terapeutice și mod de administrare; - 5 p
5. Reacții adverse, reacții toxice, contraindicații și interacțiuni - 10 p
TOTAL SUBIECTUL V = 30 p

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Se acordă 10 puncte din oficiu

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 9