Sunteți pe pagina 1din 7

Subiecte licenta 2016 MG

I. Apendicita acută:
1. Factorii favorizanţi ai apendicitei acute conform teoriei enterogene sunt:
A. coproliţii
B. corpii străini
C.tromboza arterei apendiculare
D.cuduri ale apendicelui
E.paraziţi intraluminali
Răspuns= A, B (pag. 167)

2. * Din tabloul clinic tipic al apendicitei acute pot face parte cu excepţia:
A. durere
B. anorexie
C. constipaţie
D. diaree
E. subfebrilitate
Răspuns=D (pag. 167-168)

3. Triada simptomatică a lui Dieulafoy în apendicita acută este reprezentată de :


A. durere
B. vărsături
C. diaree
D. hiperestezie cutanată
E. apărare musculară în fosa iliacă dreaptă
Răspuns=A, D, E. (pag.168)

4. *Leucocitoza în apendicita acută are tipic valori de :


A. 14.000/mm³
B. 20.000/ mm³
C. 10.000/ mm³
D. 12.000/ mm³
E. leucocitoza nu este prezentă în apendicita acută
Răspuns= C (pag. 168)

5.Diagnosticul diferenţial al apendicitei acute se poate face cu :


A. colică renală stângă
B. colica biliară
C. adenită mezenterică
D. ulcer gastric
E. salpingită
Răspuns: B, C, E.(pag. 169)
II. Ocluziile intestinale:

1. Sindromul Ogilvie apare:


A. la vârstnici
B. la imunodeprimati
C. postoperator în chirurgia cardiacă
D. în hipokaliemii
E. În hipernatremii
Răspuns= A, C, D(pag.218)

2.Ocluziile funcţionale sunt reprezentate de:


A. ileusul paralitic
B. ileusul neurogen
C. inflamaţii ale intestinului
D. colici renale
E. colici biliare
Răspuns=A, B, C, D(pag.218)

3.*Ocluzia mecanică nu se datorează:


A. administrare de anticolinergice
B. tumorilor
C. polipilor intestinali
D. fecaloamelor
E. bridelor
Răspuns=A(pag.218)

4. Din punct de vedere evolutiv ocluziile se clasifică în :


A. acute
B. supraacute
C. subacute
D.cronice
E.subcronice
Răspuns= A, C, D(pag.219)

5.* Cauzele ocluziilor mecanice la nivelul intestinului subţire sunt cu excepţia:


A. bride
B. ileus biliar
C. Boală Crohn
D. fibroză chistică
E. rectocolită ulcerohemoragică
Răspuns=E(pag. 219)

6.* În ocluziile înalte printre primele semne clinice manifeste se numără:


A. anxietatea
B. vărsăturile
C. oprire tranzit intestinal pentru gaze
D. oprire tranzit intestinal pentru materii fecale
E. tahicardie
Răspuns=B(pag. 220)

7. *Radiografia abdominală simplă poate evidenţia tipic în ocluzie:


A. pneumoperitoneu
B. semnul Chilaiditi
C. nivele hidroaerice
D. semnul Lanz
E. distensie a rectului
Răspuns= C (pag.221)

8. Semnele de gravitate în ocluzia intestinală pot fi reprezentate de :


A. pneumatoză intestinală
B. dilatare cec peste 5 cm
C. dilatare gastrică
D. aeroportia
E. pneumoperitoneu
Răspuns=A, D, E(pag. 221)

9. Diagnosticul diferenţial al ocluziei intestinale se poate face cu:


A. infarctul miocardic acut
B. pneumonia bazală
C. pancreatită acută
D. tabes
E. colecistită acută
Răspuns=A, B, C, E.(pag.222)

10. Volvulusul de sigmoid se caracterizează prin:


A. frecvenţa crescută la femei
B. apare la copii
C. favorizat de prezenţa unui mezosigmoid scurt
D. asimetrie abdominală
E. imagine hidroaerică în W
Răspuns=D,E(pag.223)

11. Semnul von Wahl presupune:


A. sonoritate timpanică periombilical
B. durere fosă iliacă stânga
C. meteorism intens periombilical
D. accentuare durere la palpare
E. remitere durere la palpare
Răspuns=A, E(pag.224)
12. Invaginaţia intestinală poate fi:
A. ileo-ileală
B. ileocolică
C. ileocecocolică
D. frecvent colocolică la copii
E. ileocecală
Răspuns= A, B, C, E (pag. 224)

13. Complicaţiile ocluziilor mecanice sunt:


A. sindrom Mendhelson
B. sindrom Munchausen
C. insuficienţă respiratorie acută
D. BPOC
E. insuficienţă renală acută
Răspuns= A, C, E (pag.225 )

14. În obstrucţiile tumorale la nivelul colonului stâng conduita terapeutică clasică


este:
A. colectomie subtotală
B. hemicolectomie stângă
C. operaţia Hartmann
D. colostomie de degajare
E. operaţia Dixon
Răspuns=C, D (pag.227)

15. Netratată ocluzia intestinală mecanică expune la:


A. perforaţii diastatice
B. şoc toxicoseptic
C. peritonite secundare
D. reluarea tranzitului
E. hiperpotasemie
Răspuns: A, B, C(pag. 226)

III. Hemoragiile digestive

1. Hemoragiile digestive datorate malformaţiilor arteriovenoase sunt:


A. Sindromul Mallory-Weiss
B. Leziune Dieulafoy
C. Bleb nevus syndrome
D. Sindromul Zollinger Ellison
E. Sarcomul Kaposi
Răspuns =BC (pag. 228 )

2.* Cauze de HDS sunt cu excepţia:


A. administrare de Ketonal
B. infecţia cu Citomegalovirus
C. infecţia cu Candida
D. sindrom Osler-Rendu
E. hipertensiunea portală
Răspuns=C (pag.228-229)

3.* Manifestările clinice în HDS sunt:


A. rectoragia
B. dureri toracice
C. eritem facial
D. hematuria
E. melenă
Răspuns=E (pag. 229)

4.* Metodă de diagnostic primară în HDS este reprezentată de:


A. colonoscopie
B. endoscopie digestivă superioară
C. CT abdominal
D. echografie abdominală
E. tuşeu rectal
Răspuns=B (pag. 230)

5. * Clasificarea Forest Ib a HDS semnifică:


A. sângerare în jet
B. cheag aderent
C. leziuni fără stigmate de sângerare
D. sângerare în pânză
E. vas de sânge vizibil nesângerând
Răspuns=D (pag.231)

6. Indicatori ai unei sângerări masive sunt:


A. bradicardia
B. tahicardia
C. alcaloză
D. acidoză
E. azotemie
Răspuns=B, D, E (pag.232)

7. Scorul de severitate Rockall depinde de :


A. puls
B. temperatura
C. TA
D. Prezenţa comorbiditatilor
E. Conştientă
Răspuns= A, C, D. (pag.233)
8. Tratamentul HDS presupune:
A. refacerea volumului circulant
B. aplicarea regulii de “3 la 1”
C. corectarea tahicardiei
D. corectarea hipotermiei
E. corectarea coagulopatiilor
Răspuns=A, B, E (pag. 233)

9.Criteriile de prognostic favorabil în HDS sunt:


A. vârsta sub 80ani
B. vârsta peste 40 ani
C. lipsa ascitei
D. prezenţa ascitei
E. absenţa hematemezei la 1 oră de la prezentare
Răspuns=B,C, E (pag.234)

9. Aspiraţia gastrică se practică în hemoragiile digestive superioare în vederea:


A. monitorizării sângerării
B. diagnosticului
C. pregătirii în vederea colonoscopiei
D. hemostazei
E. administrării substanţelor corozive
Răspuns= A, B, D (pag. 234)

10. Terapia chirurgicală în HDS are indicaţii absolute în cazul:


A. eşecul tratamentului endoscopic
B. instabilitate hemodinamică
C. hemoragii recurente
D. antecedente de ulcer gastric
E. refuzul transfuziei
Răspuns=A, B, C (pag. 236)

11. Opţiuni terapeutice în varicele esofagiene hemoragice sunt:


A. scleroterapie
B. sunt transjungular postosistemic intrahepatic
C. sunt transjungular postosistemic extrahepatic
D. farmacoterapie
E. tamponament cu sondă Linton-Nachlas
Răspuns =A, B, D, E (pag. 237)

12. Factorii de risc în apariţia ulcerelor de stress sunt:


A) şocul
B)sepsisul
C) administrare de aspirină
D) traumatisme multiple
E) arsuri de 10% suprafaţă corporală
Răspuns=A,B, D (pag. 240)

13. Hemoragia heraldică presupune:


A. apariţia unei hemoragii după tratament medicamentos
B.asocierea unei fistule aortoenterice
C.asocierea varicelor esofagiene
D.hemoragie masivă
E.hemoragie redusă
Răspuns:B, E (pag.242)

14. Leziuni digestive sângerânde pot fi:


A. watermelon stomach
B.angiodisplaziile intestinale
C. hemobilia
D.hemosuccus pancreaticus
E.apendicită
Răspuns=A, B, C, D (pag.242-243)

15. Hemoragia digestivă inferioară se poate manifesta cu:


A. melenă
B. hematemeză
C. hematochezie
D. rectoragie
E. hemoptizie
Răspuns= A, C, D (pag.243)