Sunteți pe pagina 1din 1

Masculii au coloritul de fond cenușiu sau gălbui până la galben-albicios, iar femelele au nuanțe

spre brun sau arămiu.


Pe spate au o dunga în zigzag, adesea ondulată, formată dintr-o succesiune de romburi. La
mascul această dungă în zigzag este de culoare brună sau neagră și puternic contrastantă, iar la
femelă, cafenie sau brună și mai puțin distinctă.
Pe laturile corpului se află pete mari închise de culoarea dungii în zigzag.
Abdomenul este galben-brun sau brun-murdar deschis cu puncte închise, brune-cenușii sau
negricioase.
Vârful cozii este de culoare portocalie până la roșu-cărămiziu, rar galben.
Pe cap au o pată în formă de liră, nedistinctă la indivizii bătrâni. Masculii au pe cap și o pată
îngustă brună-neagră ce se întinde între ochi și colțurile gurii. Pe mandibulă are două pete mari,
negre, pe un fond alburiu.

Este răspândită în Tirolul de sud, Veneția, Carintia, Istria, fosta Iugoslavie, România, nord-vestul
Bulgariei.
În România, este întâlnită în sud-vestul țării, pe un areal discontinuu, de la Munții Banatului până
la Cozia, în Carpații Olteniei și sud-vestul Transilvaniei, până la nord de Mureș, Săcărâmb,
Zlatna. În România este un element montan, în regiunea de deal se întâlnește în mod
excepțional (Deva). Trăiește pe coastele stâncoase cu vegetație de acoperire din clisura
Cazanelor și pe văile afluenților Dunării și Cernei, pe Valea Nevei. A fost semnalată și pe dealul
cetății Deva, precum și în Munții Retezat până la altitudinea de 2184 m.
Trăiește pe pantele stâncoase cu arbuști, adesea aproape de malul apelor (de ex. Valea Cernei)
și în pădurile de foioase (de la poalele munților Domogled).