Sunteți pe pagina 1din 85

ANEVARR

ASOCIAIA NAIONAL A EVALUATORILOR DIN ROMNIA

IROVAL CERCETRI N EVALUARE SRL

TESTE
PENTRU EVALUAREA NTREPRINDERII

Colecia Biblioteca

ANEVARR

2007

Autori: conf. univ. dr. ec. ANGHEL Ion, MAA ing. BDESCU Gheorghe, FRICS, MAA jurist BNULESCU Viorel conf. univ. dr. CIOBANU Anamaria dr. ing. ec. MANAE Daniel ing. PETRE Marian, MAA dr. ec. STAN V. Sorin

Ediia iunie 2007, revizuit de: dr. ec. STAN Sorin ing. PANAIT Carmen

Copyrriightt 2007 IIROVAL CERCETRII N EVALUARE SRL Copy gh 2007 ROVAL CERCETR N EVALUARE SRL
2

STANDARDE INTERNAIONALE DE EVALUARE


1. Din ipostaza de expert consultant al clientului, tipul de valoare estimat va fi: a) valoarea de pia b) valoarea subiectiv c) valoarea de asigurare d) valoarea real Dac ntreprinderea va funciona i cu credite, valoarea ntreprinderii fa de valoarea capitalului acionarilor, va fi: a) egal b) mai mic c) mai mare d) oricare din variantele de mai sus Standardele Internaionale de Evaluare: a) sunt obligatorii n toate rile b) reprezint cea mai bun practic c) sunt impuse de autoritile statului d) reprezint o mod n prezentarea metodologiei de evaluare: a) trebuie artate motivele evalurii b) trebuie evideniat logica aplicrii metodelor de evaluare i alegerii valorii finale c) trebuie demonstrate formulele folosite d) nu se dau amnunte, ntruct obiectul evalurii este proprietatea evaluatorului Conform GN 6, ediia a aptea, 2005, abordrile n evaluarea ntreprinderilor sunt: a) prin pia, prin capitalizarea venitului i bazat pe active b) patrimoniale, flux de numerar actualizat, contabile c) patrimoniale, flux de numerar actualizat, comparaie d) comparaie, lichidare, bazate pe venit Procesul estimrii valorii de pia presupune: a) analiza datelor ntreprinderii, aplicarea formulelor de evaluare i exprimarea valorii finale b) culegerea datelor din ntreprindere, abordarea bazat pe active i prin venit, precum i medierea rezultatelor c) culegerea datelor de pe pia, abordarea prin pia i raionament bazat pe experiena evaluatorului d) analiza diagnostic, evaluarea bazat pe active i evaluarea financiar Valoarea unei proprieti este dat de: a) utilitate b) raritate atractivitate c) dorin i putere real de cumprare d) toate cele de mai sus, simultan Standardul Internaional de Practic n Evaluare, cu titlul Evaluarea ntreprinderii, coninut n Standardele Internaionale de Evaluare, este codificat prin: a) GN 1 b) GN 4 3

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

c) GN 6 d) IVS 1 9. n abordarea pe baz de active, aplicat la evaluarea ntreprinderilor, ANEVAR recomand urmtoarele metode de evaluare: a) valoarea substanial brut i valoarea substanial net b) valoarea substanial brut sau valoarea substanial net c) valoarea substanial brut, valoarea substanial net i capitalul permanent necesar exploatrii d) activul net corectat sau activul net de lichidare

10. n optica Standardelor Internaionale de Evaluare, fondul comercial se va calcula: a) n mod direct prin capitalizarea supraprofitului b) indirect, ca diferen ntre preul de achiziie i valoarea de pia a activelor evaluate separat c) nu se calculeaz d) prin metode combinate 11. ntr-un restaurant creat i condus direct de ctre proprietar, ntr-un spaiu nchiriat, activele care NU trebuie incluse n valoarea de pia, ar putea fi: a) obiectele de inventar b) utilajele i echipamentele specifice c) stocurile d) fondul comercial personal 12. Principiul anticiprii arat c valoarea se bazeaz pe: a) percepiile evaluatorului asupra beneficiilor viitoare ale ntreprinderii b) anticiparea de ctre evaluator a modificrilor economice favorabile investitorilor c) raportul cerere-ofert, evaluatorul anticipnd c preul variaz direct proporional cu cererea d) nici un rspuns corect 13. Abordarea evalurii prin capitalizarea venitului se bazeaz pe principiul: a) raritii b) anticiprii c) contribuiei d) nici unul de mai sus 14. Evaluarea activelor necorporale este de competena: a) evaluatorului de ntreprinderi b) evaluatorului de proprieti imobiliare c) evaluatorului de active corporale mobile d) tuturor categoriilor de evaluatori de mai sus 15. Care din abordrile n evaluare utilizeaz informaii de pia: a) abordarea bazat pe active b) abordarea prin venit c) abordarea prin pia d) toate cele de mai sus 16. Folosirea unei metode de evaluare depinde de: a) problema concret de evaluare b) discreia evaluatorului c) discreia clientului d) nici una din cele de mai sus 4

17. Principiul substituiei este aplicabil n: a) metoda activului net corectat b) metode bazate pe venit c) metoda comparaiei de pia d) toate cele de mai sus 18. n raportul de evaluare, termenul de valoare ar trebui utilizat fr alt atribut: a) ntotdeauna b) uneori c) niciodat d) la aprecierea evaluatorului 19. Influena factorilor de mediu asupra valorii unei ntreprinderi: a) sporete valoarea b) nu poate fi cuantificat c) este o datorie n afara bilanului d) nici unul din cele de mai sus 20. n raportul de evaluare, termenul de valoare este utilizat cu alt atribut: a) uneori b) doar pentru metoda DCF (flux de numerar actualizat) i ANC (activul net corectat) c) n funcie de cerinele clientului d) nici un rspuns corect 21. Este posibil ca valoarea de pia s fie egal cu valoarea bazat pe active: a) da, ntotdeauna b) nu, niciodat c) s-ar putea d) nu pentru c este mai mic 22. Care NU este o condiie fundamental a definiiei valorii de pia: a) vnztorul i cumprtorul sunt decii (hotri) s fac tranzacia b) plata tranzaciei se face n cash c) exist o perioad de timp rezonabil pentru expunerea pe pia a proprietii d) ambele pri sunt bine informate 23. Care NU este factor de producie: a) terenul b) munca c) contribuia d) capitalul 24. Principiul substituiei este specific: a) abordrii bazate pe active b) abordrii bazate pe venit c) abordrii prin pia d) tuturor celor trei abordri de mai sus 25. Prima etap a procesului de evaluare este: a) colectarea informaiilor b) inspectarea proprietii c) definirea misiunii evalurii d) precizarea metodelor de evaluare 5

26. Conform prevederilor IFRS/IAS, un activ necorporal poate fi recunoscut numai dac: a) este achiziionat separat b) este achiziionat n urma unei combinri de ntreprinderi c) este achiziionat n schimbul altor active d) toate rspunsurile de mai sus 27. Care este o condiie a definiiei valorii de pia: a) vocaia la credit b) cumprtorul i vnztorul sunt perfect informai asupra detaliilor tuturor tranzaciilor din ultimii 3 ani c) cumprtorul i vnztorul sunt dou persoane independente, nelegate ntre ele prin relaii prefereniale d) cumprtorul este contient de stringena vnztorului de a vinde 28. Prin definiie, valoarea de pia este: a) ntotdeauna preul cel mai mare b) ntotdeauna preul cel mai mic c) preul cel mai probabil d) costul plus profitul 29. Pentru un anumit investitor, tipul de valoare adecvat este: a) valoarea de pia b) valoarea de impozitare c) valoarea de asigurare d) valoarea de investiie 30. Cererea efectiv se refer la: a) cost i valoare b) dorin i putere efectiv de cumprare c) dorin i nevoie d) dorin i satisfacie 31. Care este un criteriu al celei mai bune utilizri: a) fezabil financiar b) cererea i oferta c) concurenta d) contribuia 32. Alegerea metodelor de evaluare se face: a) conform caietului de sarcini b) n funcie de scopul evalurii c) conform indicaiilor proprietarului d) n funcie de conjunctura economic 33. Termenul de capacitate beneficiar este folosit n terminologia Standardelor Internaionale de Evaluare: a) da b) nu c) uneori d) numai n unele standarde 34. Proprietatea intelectual conine active necorporale: a) identificabile b) neidentificabile 6

c) protejate prin reglementri legale d) incluse n fondul comercial 35. Costul unui activ este: a) preul pltit pentru bunuri i servicii cumprate b) suma necesar pentru a crea sau produce un bun c) expresia utilitii unui bun d) rspunsul de la a) i b), de mai sus 36. Care este caracteristica unei investiii imobiliare: a) genereaz profit pentru cel care o exploateaz b) este destinat nchirierii i / sau revnzrii la un pre mai mare c) va fi modernizat d) funcioneaz la capacitatea maxim 37. Evaluarea mainilor, utilajelor i instalaiilor de lucru este de competena: a) evaluatorului de proprieti imobiliare b) evaluatorului de bunuri mobile c) evaluatorului de ntreprinderi d) consilierilor n proprietate intelectual 38. n optica IFRS/ IAS, prin pia activ se nelege piaa care ndeplinete condiiile: a) omogenitatea elementelor care se tranzacioneaz b) existena unui numr nsemnat de cumprtori i vnztori interesai c) preurile sunt disponibile public d) toate cele de mai sus 39. Standardele Internaionale de Evaluare cuprind: a) definiii ale unor termeni specifici evalurii b) indici de actualizare c) formule de calcul a valorii, prin diferite metode de evaluare d) tabele de ncadrare 40. ntre obiectivele standardelor de evaluare fac parte: a) sprijinirea evaluatorilor s elaboreze rapoarte coerente pentru clieni b) promovarea nelegerii uniforme (coerenei), prin utilizarea unor definiii standard ale valorii de pia c) a) i b) d) nici unul 41. Valoarea de pia vs. valoarea de investiie a unei ntreprinderi este: a) ntotdeauna egal b) niciodat nu este egal c) este ntotdeauna mai mare d) poate s fie i egal 42. Standardele de evaluare sunt necesare: a) pentru o nelegere uniform a termenilor i metodelor de evaluare b) pentru ralierea la standardele de contabilitate c) pentru a putea fi atestai evaluatorii d) pentru alinierea la cerinele integrrii n U.E. 43. Pentru un client potenial al unei ntreprinderi, care solicit utilizarea unei rate de capitalizare de 22%, dei rata de capitalizare uzual pe pia este 14%, tipul de valoare calculat va fi: 7

a) b) c) d)

valoarea de utilizare valoarea de pia valoarea de investiie valoarea de pia pentru utilizarea existent

44. n accepiunea evalurii, prin capitalizare se nelege: a) convertirea venitului n valoare b) structura capitalului unei ntreprinderi c) recunoaterea unei cheltuieli ca o imobilizare de capital d) toate cele trei de mai sus 45. Sintagmele la data evalurii i suma estimat exprim: a) faptul c evaluatorul face o estimare monetar, la un anumit moment b) faptul c un raport de evaluare este un produs perisabil c) faptul c plata se presupune a fi fcut n numerar, la data evalurii d) toate cele de mai sus 46. Proprietatea imobiliar include: a) terenul liber b) terenul, construciile i amenajrile ataate c) toate drepturile, interesele i beneficiile ce au legtur cu deinerea proprietii d) a) sau b) 47. Metodele i tehnicile recunoscute de evaluare sunt: a) specifice, n funcie de gradul de dezvoltare economic a unei ri b) influenate de interesele clientului c) n general, similare pentru toi evaluatorii d) dictate de asociaia profesional 48. Proprietatea imobiliar este un concept: a) non-fizic b) fizic c) tehnic d) influenat de poziia evaluatorului 49. Proprietatea mobiliar include: a) bunuri care nu se fixeaz permanent de teren i construcii b) bunuri necorporale care sunt ataate proprietii c) bunuri care sunt caracterizate de mobilitatea lor d) a) i c) 50. Conceptul de valoare a unui bun: a) implic existena unei piee pentru acel bun b) implic o sum de bani, asociat cu o tranzacie c) implic existena unor tranzacii anterioare cu bunuri similare d) reflect optica pieei asupra beneficiilor celui care deine bunurile sau primete serviciile 51. Evaluatorul extern: a) nu poate avea legturi materiale cu clientul sau cu proprietatea b) are doar un interes financiar indirect n firma evaluat c) este angajat exclusiv n cazuri de litigii d) este angajat de regul n cazul evalurilor pentru garanii

52. Care din activele de mai jos NU sunt recunoscute ca activ necorporal separat, de ctre IFRS/ IAS: a) fora de munc instruit b) baze de date c) liste cu clieni d) contract de munc avantajos pentru angajator 53. Prin interes financiar indirect n relaia client-evaluator se nelege: a) relaia intre preul raportului i volumul de activitate implicat n evaluarea respectiv b) relaia de asociere ntre preul lucrrii i valoarea proprietii / afacerii evaluate c) relaia de asociere i relaia de rudenie cu persoane din firm care solicit raportul de evaluare d) relaia ntre pregtirea i competena evaluatorului, pe de o parte, i preul lucrrii de evaluare 54. Metodele uzuale n abordarea pe baz de active sunt: a) ANC (activul net corectat) i ANL (activul net de lichidare) b) AN contabil i ANL c) ANC i AN contabil d) AN contabil, ANC, ANL, VSB (valoarea substanial brut) i VSN (valoarea substanial net) 55. Valoarea de garantare a creditului ipotecar: a) identific i elimin elementele speculative b) ia n considerare utilizrile alternative adecvate c) ine seama de aspectele mentenabile ntr-un viitor apropiat d) toate cele de mai sus 56. Care dintre elementele de mai jos NU este cuprins n definiia valorii de pia: a) suma estimat b) tranzacie echilibrat c) proprietarul activului d) marketing adecvat 57. Care dintre urmtoarele tipuri de valoare este cel mai utilizat n evaluarea pentru dispute maritale (conform Standardelor Internaionale de Evaluare): a) valoarea de pia b) valoarea de lichidare c) valoarea intrinsec d) nu exist o baz specificat n acest scop 58. Care sunt standardele de evaluare obligatorii pentru membrii ANEVAR, ncepnd cu 1 ianuarie 2004: a) standardele de evaluare elaborate de ANEVAR (SEV) b) Standardele Internaionale de Evaluare (IVS) c) Standardele Europene de Evaluare (EVS) d) oricare din cele de mai sus 59. Care dintre urmtoarele tipuri de valoare este utilizat n evaluarea ntreprinderii, n scop de achiziii strategice: a) valoarea de pia b) valoarea de investiie c) valoarea just d) costul de nlocuire net 9

60. Care dintre urmtoarele abordri ale valorii au n vedere principiul substituiei: a) abordarea prin comparaie de pia b) abordarea pe baz de active c) a) i b) d) a) sau b) 61. Cumprtorii strategici sunt dispui s plteasc pentru aciunile unei firme: a) mai mult dect investitorii financiari b) cel mult ct investitorii financiari c) att ct investitorii financiari d) nu este o informaie relevant i util pentru evaluator 62. Termenul activ din afara exploatrii se refer la: a) active care nu sunt necesare exploatrii b) active n conservare c) active subutilizate d) a) i b) 63. n evaluarea unei ntreprinderi, evaluatorul trebuie s-i foloseasc raionamentul profesional pentru: a) alegerea celor mai adecvate metode de evaluare b) utilizarea unor ipoteze credibile c) asigurarea coerenei ntre indicatorii utilizai d) toate cele de mai sus 64. n evaluarea unei ntreprinderi, NU este o eroare: a) omisiunea datei evalurii b) omisiunea declaraiei privind condiiile limitative c) omisiunea opiniei evaluatorului d) omisiunea metodei capitalizrii venitului 65. n evaluarea unei ntreprinderi, NU este o eroare: a) omisiunea definiiei tipului de valoare b) omisiunea valorii activelor din afara exploatrii, n evaluarea prin metoda DCF (fluxul de numerar actualizat) c) omisiunea declaraiei privind condiiile limitative d) omisiunea metodei activului net contabil 66. Pentru aciunile unei ntreprinderi, cumprtorii investiionali sunt dispui s plteasc: a) mai mult dect investitorii strategici b) cel mult ct investitorii strategici c) att ct investitorii strategici d) nu este o informaie relevant i util pentru evaluator 67. Un activ din afara exploatrii este: a) activul utilizat sub capacitatea proiectat b) activul supradimensionat c) activul nchiriat terilor d) activul supraevaluat n contabilitate 68. Existena unui activ din afara exploatrii genereaz: a) corecii asupra ratei de actualizare i de capitalizare 10

b) eliminarea veniturilor i cheltuielilor generate de acel activ, din previziunea fluxului de numerar c) nscrierea informaiilor n ipotezele i condiiile limitative d) toate cele de mai sus 69. n Standardele Internaionale de Evaluare, definiiile ipotezelor, condiiilor limitative i evaluatorilor sunt redate n: a) Codul Deontologic b) glosar c) Concepte i principii generale de evaluare d) Codul Deontologic i glosar 70. Definiia ratei rentabilitii, dat n GN 4 i GN 6, este: a) mrimea profitului (pierderii) i/sau modificrii valorii realizate sau anticipate a unei investiii, exprimat n procente din valoarea acelei investiii b) raportul procentual dintre profitul net curent i valoarea investiiei c) raportul procentual dintre profitul net din exploatare i valoarea investiiei d) raportul procentual dintre profitul brut total i valoarea investiiei 71. Teoria valorii are un postulat care precizeaz c: a) manifestarea valorii este condiionat de transferabilitatea proprietii b) valoarea este o trstur intrinsec a unei proprieti i nu reprezentarea asupra utilitii sale c) valoarea este expresia monetar a utilitii proprietii, pentru vnztori i cumprtori d) toate cele de mai sus 72. Cnd acioneaz pentru un potenial investitor (cumprtor), pentru a fi util clientului, expertul evaluator va propune: a) de regul, o valoare maxim b) de regul, o valoare minim c) conform standardului de evaluare a afacerii, o valoare situat ntre DCF (fluxul de numerar actualizat) i ANC (activul net corectat) d) nici un rspuns corect 73. Cnd acioneaz pentru un potenial vnztor, pentru a fi util clientului, expertul evaluator va propune: a) de regul, o valoare maxim b) de regul, o valoare minim c) conform standardului de evaluare a afacerii, o valoare situat ntre DCF (fluxul de numerar actualizat) i capitalizarea profitului d) nici un rspuns corect 74. Valoarea de investiie poate s fie egal cu valoarea de pia, numai dac: a) metodele aplicate sunt adecvate scopului evalurii b) ipotezele utilizate n estimarea ei ar fi acceptate de ctre toi participanii de pe pia c) nu se ine seama de metoda ANC (activul net corectat) d) se estimeaz corect rata de actualizare 75. Care din urmtoarele elemente, NU este activ din afara exploatrii: a) creane incerte b) portofoliul de titluri de plasament c) teren excedentar d) licene neutilizate 11

76. Principiul anticiprii arat c: a) valoarea se bazeaz pe anticiparea modificrilor legislative favorabile investitorilor b) valoarea se bazeaz pe percepiile participanilor pe pia asupra beneficiilor viitoare ale ntreprinderii / afacerii c) valoarea se bazeaz pe raportul cerere-ofert, anticipnd c preul unui bun variaz direct proporional cu cererea i n mod invers proporional cu oferta d) a i b 77. Principiul contribuiei arat c: a) valoarea unei pri a unei afaceri / ntreprinderi depinde de ct de mult contribuie aceasta la valoarea ntregului sau, n condiiile n care n-ar exista, ct de mult ar reduce valoarea ntregului b) valoarea unei pri a unei afaceri / ntreprinderi depinde de ponderea costurilor de nlocuire nete (CIN), n total CIN al ntregului c) valoarea unei pri a unei afaceri / ntreprinderi depinde de ponderea activului net de lichidare (ANL), n total ANL a ntregului d) nu este un principiu utilizat n evaluarea ntreprinderii 78. n abordarea prin pia, un principiu fundamental este principiul substituiei, care spune c: a) un investitor nu va plti mai mult dect valoarea estimat prin ANC (activul net corectat) b) un investitor nu va plti mai mult dect costul unui bun de substituie c) un cumprtor va plti cel mult valoarea estimat prin DCF (exclusiv activele din afara exploatrii) d) n abordarea prin pia, primordial este principiul anticiprii 79. Principiul substituiei cere ca ntreprinderile comparabile s fie: a) apropiate ca dimensiune i pia de aprovizionare b) s acioneze n aceeai ramur c) similare i relevante d) a) i b) 80. Principiul contribuiei arat c: a) valoarea unei pri a unei afaceri / ntreprinderi depinde de ponderea costurilor de reconstrucie n total cost de reconstrucie a ntregului b) valoarea unei pri a unei ntreprinderi depinde de ponderea valorii activelor din afara exploatrii n ANC c) valoarea unei pri a unei ntreprinderi / proprieti depinde de ct de mult contribuie aceasta la valoarea ntregului sau, n condiiile n care n-ar exista, ct de mult ar reduce valoarea ntregului d) valoarea unei pri a unei ntreprinderi depinde de ponderea valorii activelor din afara exploatrii, n ANC (activul net corectat) i n DCF (fluxul de numerar actualizat) 81. Analiza i separarea activelor din afara exploatrii va evidenia: a) activele din afara exploatrii, care nu genereaz venituri b) activele din afara exploatrii, care genereaz venituri c) mijloacele fixe aflate n conservare d) toate cele de mai sus 82. n evaluarea pentru divizare, se are n vedere: a) principiul contribuiei, care arat c valoarea unei pri a unei afaceri depinde, n condiiile n care acea parte n-ar exista, de ct de mult ar reduce valoarea ntregului b) principiul anticiprii, care spune c valoarea se bazeaz pe anticiparea modificrilor legislative favorabile investitorilor 12

c) d)

principiul substituiei, care spune c un investitor nu va plti mai mult dect valoarea estimat prin ANC (activul net corectat) toate cele de mai sus

83. Principiul substituiei cere ca o ntreprindere de substituie: a) s acioneze n domenii de activitate diferite i s aib o dimensiune apropiat b) s fie similar c) s fie relevant d) b) i c) 84. Ultima etap n procesul de evaluare este: a) prezentarea anexelor care au fundamentat valoarea b) prezentarea copiilor dup bilan, autorizaiile de funcionare, ridicrile topo etc. c) reconcilierea rezultatelor i estimarea valorii finale d) declaraia privind condiiile limitative i certificarea competentei evaluatorului 85. Care dintre elementele de mai jos nu este cuprins n definiia valorii de pia: a) vnztor hotrt i cumprtor hotrt b) tranzacie echilibrat c) la data evalurii d) o parte a acionat prudent i fr constrngeri 86. Pentru un investitor potenial, care solicit o rat de actualizare de 14%, identic cu rata uzual de pia, tipul de valoare calculat va fi: a) valoarea de pia b) valoarea de investiie c) valoarea de utilizare d) valoarea de lichidare 87. Metoda practicienilor apare n terminologia Standardelor Internaionale de Evaluare: a) numai n standardele europene b) da c) a aprut dup 1990 d) nu 88. Ce se nelege prin valoarea capitalului investit (VCI): a) valoarea ntreprinderii b) valoarea de pia a capitalului propriu, capitalului preferenial i a celui mprumutat (pe termen lung sau mprumuturi totale) c) activul net corectat d) a) i b). 89. O asociaie profesional a experilor evaluatori: a) promoveaz standarde profesionale de evaluare, asigur o uniformitate a calificrii i competenei n rndul membrilor si b) promoveaz standarde profesionale de evaluare, asigur o uniformitate a metodelor aplicate n rapoartele de evaluare, de ctre membrii si, inclusiv a unor metode recunoscute pe plan european (de exemplu: metoda practicienilor) c) ar trebui s insiste pe promovarea unor tarife minime, n lucrrile elaborate de membrii si i nu pe standarde profesionale d) nici un rspuns corect

13

DIAGNOSTICUL NTREPRINDERII
1. Lichiditatea general curent se calculeaz prin raportul dintre: a) active totale / datorii curente b) active totale / datorii totale c) active circulante / datorii curente d) active circulante / datorii totale Lichiditatea rapid (intermediar) se calculeaz prin raportul dintre: a) active totale / datorii totale b) stocuri plus creane / datorii curente c) stocuri plus creane / datorii nefinanciare d) creane plus disponibiliti / datorii curente Rata solvabilitii generale exprim raportul dintre: a) active totale / datorii curente b) active totale / datorii totale c) active imobilizate / datorii curente d) active totale / datorii bancare Rata autonomiei financiare este: a) capital permanent / capital propriu b) capital propriu / capital permanent c) capital propriu / capital social d) capital propriu / capital mprumutat Rata de finanare a stocurilor este: a) fond de rulment / stocuri b) stocuri / fond de rulment net c) capital social / stocuri d) datorii curente / stocuri Rata datoriilor este: a) datorii curente / active circulante b) datorii totale / active totale c) datorii totale / active imobilizate d) datorii totale / capital propriu Rata de rotaie a datoriilor (n nr. de rotaii) este: a) cifra de afaceri / datorii totale b) venituri din exploatare / datorii totale c) cifra de afaceri / datorii curente d) datorii totale / capital propriu Rotaia activelor circulante (nr. de rotaii) se calculeaz prin raportul dintre: a) cifra de afaceri / active circulante b) venituri din exploatare / active circulante c) cifra de afaceri / stocuri plus creane d) active circulante / capital propriu

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

14

9.

Rata rentabilitii costurilor este: a) profit net / capital social b) profit brut / capital propriu c) profit net / capital permanent d) profit net / cheltuieli totale

10. Pragul de rentabilitate (punctul critic al rentabilitii) este: a) cheltuieli fixe plus cheltuieli variabile / cheltuieli din exploatare b) cheltuieli fixe / cheltuieli variabile plus cheltuieli constante c) cheltuieli fixe totale / (pre unitar - cost variabil unitar) d) cheltuieli variabile totale / [1- (cheltuieli fixe totale + cheltuieli variabile totale)] 11. Fondul de rulment net propriu este: a) active totale active circulante b) active totale datorii totale c) capital propriu active imobilizate d) active totale active imobilizate 12. Rotaia activului total (n nr. de rotaii) este: a) active totale / cifra de afaceri b) cifra de afaceri / active totale c) active totale / capital propriu d) active totale / capital permanent 13. Durata medie de recuperare a creanelor (n zile) se calculeaz prin formula: a) 360 zile / media creanelor totale b) media creanelor totale / 360 zile c) (media creanelor totale / cifra de afaceri) 360 zile d) (venituri totale / media creanelor totale) 360 zile 14. Rata rentabilitii economice este: a) profit brut / capital permanent b) profit net / capital permanent c) profit net / capital propriu d) profit brut / capital social 15. Rata rentabilitii financiare este: a) profit brut / capital permanent b) profit brut / capital social c) flux de numerar actualizat net / capital permanent d) profit net / capital propriu 16. Fondul de rulment net permanent este: a) active imobilizate capital permanent b) active totale active imobilizate c) capital permanent active imobilizate d) capital social active necorporale 17. O rat a lichiditii generale (curente) de 1,6 semnific: a) ntreprinderea are disponibiliti de 1,6 ori mai mari comparativ cu datoriile curente b) ntreprinderea are active curente de 1,6 lei la 1 leu datorii curente c) ntreprinderea are o situaie satisfctoare a rentabilitii d) ntreprinderea are datorii curente de 1,6 ori mai mari comparativ cu activele curente 15

18. Necesarul de fond de rulment este: a) stocuri + creane + active de regularizare datorii curente pasive de regularizare b) active circulante datorii curente nefinanciare c) creane + disponibiliti datorii curente d) disponibiliti datorii curente 19. Trezoreria net este: a) active circulante datorii curente b) stocuri + disponibiliti datorii curente c) disponibiliti datorii curente d) FRN (fond de rulment net) NFR (necesar de fond de rulment) 20. La o ntreprindere industrial, care nregistreaz o cretere a stocurilor de produse finite i producie neterminat de dimensiuni mari, cifra de afaceri fa de veniturile din exploatare este: a) egal b) mai mare c) mai mic d) sunt posibile toate variantele de mai sus 21. Care indicator poate avea o mrime negativ: a) trezoreria net b) lichiditatea intermediar (rapid) c) a i b d) recuperarea creanelor 22. Viteza de rotaie a activelor curente poate fi exprimat n: a) numr mediu anual de rotaii b) durata n zile a unei rotaii c) ambii indicatori de mai sus d) nici unul dintre cei de mai sus 23. Care din nivelurile ratei lichiditii generale curente este cel mai bun: a) 0,5 b) 1 c) 1,5 d) 2 24. Viabilitatea unei ntreprinderi se refer la: a) capacitatea de a atrage investiii b) capacitatea de a distribui dividende c) capacitatea de a ptrunde pe pia d) rentabilitate i lichiditate 25. Convertind o rat a rentabilitii de 0,0575 n rat procentual, rezultatul este: a) 0,575 % b) 57,5 % c) 5,75 % d) 575 % 26. Capitalul permanent al unei ntreprinderi cuprinde: a) capital propriu plus mprumuturi pe termen scurt b) capital social plus mprumuturi pe termen lung c) capital propriu plus mprumuturi cu termen de rambursare mai mare de 1 an d) active totale minus datorii totale 16

27. Nivelul recomandat al ratei lichiditii generale (curente) este: a) 20 % b) 1,8 2 c) sub 1 d) nu exist un nivel recomandat 28. Prghia financiar exprim raportul dintre: a) capital propriu i total active imobilizate b) active imobilizate i active circulante c) active imobilizate i total active d) total active i capital propriu 29. Amortizarea imobilizrilor face parte din una din categoriile de cheltuieli de mai jos: a) cheltuieli fixe b) cheltuieli variabile c) cheltuieli anticipate d) nici una din categoriile de mai sus 30. Calcularea dinamicii produciei n preuri constante din evoluia acesteia n preuri curente, se face cel mai relevant cu: a) indicele general al preurilor de consum b) indicele general al produciei industriale c) indicele preurilor grupei de produse d) cursul de schimb valutar 31. Scopul analizei financiare n evaluare este s permit: a) urmrirea evoluiei n timp a echilibrelor i performanelor afacerii b) compararea cu afaceri similare c) ajustarea informaiilor financiare istorice d) toate cele de mai sus 32. Care din urmtoarele rate financiare este util n estimarea fondului de rulment net (capital de lucru net): a) lichiditatea general b) lichiditatea rapid c) rentabilitatea cifrei de afaceri d) FRN (fondul de rulment net) / cifra de afaceri 33. Ce reprezint X i Y n formula de mai jos (formula Du Pont): Profit net / X = Y / Venituri x Venituri /Active x Active /Capital propriu a) b) c) d) ambii termeni reprezint capitaluri proprii X = capital propriu i Y = profit net X = venituri i Y = profit net X = capital propriu i Y = cifra de afaceri

34. Scopul analizei financiare n raportul de evaluare este: a) s analizeze rezultatele financiare ale firmei b) s calculeze indicatorii de echilibru financiar c) s permit ajustarea informaiilor financiare istorice d) toate cele de mai sus 35. Care dintre activele urmtoare NU este activ curent: 17

a) b) c) d)

creane avansuri primite stocuri de materiale disponibiliti n valut

36. Principalele faze ale diagnosticului pentru evaluare sunt: a) pregtirea i distribuirea chestionarului, interviul i analiza informaiilor obinute b) obinerea documentelor, interviul i analiza informaiilor c) pregtirea diagnosticului, analiza documentelor i informaiilor, elaborarea concluziilor d) nici un rspuns corect 37. Analiza SWOT se bazeaz pe: a) 2 niveluri de analiz: firma i industria b) 3 niveluri de analiz: firma, industria i mediul extern c) un singur nivel de analiz: firma d) 5 niveluri de analiz: analiza juridic, tehnic, analiza comercial, analiza managementului i resurselor umane, precum i analiza financiar 38. Analiza i separarea activelor din afara exploatrii se realizeaz n cadrul: a) diagnosticului juridic b) diagnosticului tehnic (operaional) c) diagnosticului economico-financiar d) diagnosticului managementului 39. Cele 5 fore ale competiiei sunt: a) concurenii poteniali, rivalitatea intern, furnizorii, clienii i ameninarea produselor / serviciilor de substituie b) politica statului, aciunile managementului, furnizorii, clienii i ameninarea produselor / serviciilor de substituie c) concurena, rentabilitatea, barierele de intrare, furnizorii, clienii d) rivalitatea intern, barierele de intrare n ramur, puterea de negociere cu furnizorii, puterea de negociere cu clienii i pericolul produselor substituibile 40. Analiza calitii produselor i serviciilor se urmrete n: a) diagnosticul juridic b) diagnosticul comercial c) diagnosticul tehnic (operaional) d) nu prezint interes n evaluarea ntreprinderii 41. Puterea de negociere cu furnizorii prezint interes pentru evaluarea unei ntreprinderi: a) n cazul unei puteri de negociere reduse furnizorii pot impune preuri ridicate la materii prime, materiale, servicii b) n cazul unei puteri de negociere ridicate exista riscul de rupturi in aprovizionare c) n situaia unei puteri de negociere reduse exista riscul ridicat de apariie a unor produse de substituie d) acest aspect nu prezint interes in evaluarea ntreprinderii 42. Clientela unei firme este format din: 80% instituii bugetare i 20% SRL uri cu unic asociat. Aceasta reprezint: a) putere de negociere sczut cu furnizorii b) un risc datorat probabilitii ridicate de faliment a clienilor c) un punct slab datorit dependenei de instituiile bugetare d) un punct favorabil datorit meninerii unei cifre de afaceri constante

18

43. Analiza capacitii de producie i a gradului ei de utilizare se realizeaz n: a) diagnosticul juridic b) diagnosticul tehnic (operaional) c) diagnosticul management resurse-umane d) cadrul coreciilor din metoda ANC 44. Un grad de utilizare extrem de redus al capacitii de producie: a) reprezint o explicaie pentru o valoare mai ridicat a ANC, comparativ cuvaloarea capitalului acionarilor, calculat prin metoda DCF sau capitalizarea venitului b) reprezint o explicaie pentru o valoare mai ridicat a DCF comparativ cu capitalizarea venitului c) certitudine privind inexistena unor active necorporale d) explic un nivel redus de nzestrare tehnic a muncii (mijloace fixe pe salariat) 45. Aplicarea unui sistem de management al calitii va avea ca efect: a) diminuarea cheltuielilor de promovare b) reducerea ndatorrii firmei i implicit a AN contabil c) creterea cifrei de afaceri i a indicatorilor de eficien d) nu are influen asupra performanelor i judecii valorii 46. Analiza dimensiunii i structurii potenialului uman are n vedere: a) numrul de zile de grev b) dinamica numrului de salariai c) dinamica productivitii muncii d) dinamica salariului mediu 47. Analiza eficienei utilizrii potenialului uman are n vedere: a) evoluia ponderii personalului TESA b) evoluia productivitii muncii c) dinamica raportului mijloace fixe / numr de salariai d) dinamica mobilitii personalului 48. Analiza dimensiunii i structurii potenialului uman are n vedere: a) evoluiei numrului de zile de absene nemotivate i a salariului mediu net b) evoluia personalului TESA i neproductiv, numrul de greve, nemulumirile salariailor c) latura cantitativ i calitativ a ncadrrii ntreprinderii cu personalul necesar, dinamica i structura acestuia d) nu prezint interes n diagnosticului pentru evaluare 49. Analiza contractelor de asigurare se face n: a) diagnosticul juridic b) diagnosticul operaional c) diagnosticul management resurse-umane d) cadrul stabilirii ipotezelor pentru metoda DCF 50. Existena unor drepturi de proprietate intelectual este stabilit n cadrul: a) diagnosticului juridic i are inciden asupra ANC b) diagnosticului managementului resurselor umane i are inciden asupra ANC c) diagnosticului tehnic i are inciden asupra valorii prin DCF d) diagnosticului comercial i are inciden n abordarea prin pia 51. Existenta unui credit pe termen lung: a) va fi evideniat de diagnosticul juridic i diagnosticul tehnic i are inciden asupra valorii determinat prin DCF 19

b) va fi evideniat de diagnosticul juridic i diagnosticul managementului i are inciden asupra valorii determinat prin DCF c) va fi evideniat de diagnosticul juridic i economico-financiar i are inciden asupra valorii determinat prin DCF d) va fi evideniat de diagnosticul juridic i economico-financiar i are inciden asupra ANC 52. Existena unui activ n afara exploatrii va fi evideniat: a) n diagnosticul juridic i nu va avea relevan n metoda DCF b) n diagnosticul tehnic i va avea relevan n metodele bazate pe venit c) n diagnosticul economico-financiar i va avea relevan n estimarea ratei de actualizare d) n diagnosticul comercial i va avea relevan n ANC 53. Existena unor salarii mult peste media ramurii va fi evideniat n: a) diagnosticul management resurse umane i va avea impact asupra ANC b) diagnosticul management resurse umane i va avea impact asupra nivelului venitului care se capitalizeaz c) diagnosticul juridic i va avea impact asupra ANC d) diagnosticul comercial i va avea impact asupra metodei DCF 54. Existena unei dotri tehnologice depreciat funcional va fi evideniat n: a) diagnosticul juridic i va avea impact asupra ANC b) diagnosticul tehnic i va avea impact asupra ANC c) diagnosticul tehnic i va avea impact asupra ANC i valorii determinate prin DCF d) diagnosticul comercial i va avea impact asupra ratei de actualizare 55. Existena unor litigii n calitate de prt va fi evideniat n: a) diagnosticul juridic i va avea impact asupra AN contabil b) diagnosticul comercial i va avea impact asupra valorii determinate prin DCF c) diagnosticul juridic i va avea impact asupra ANC d) diagnosticul economico-financiar i va avea impact asupra valorii reziduale 56. Fora de munc excedentar va fi evideniat prin: a) evoluia numrului mediu de salariai b) evoluia ponderii personalului TESA c) evoluia corelat numr de salariai cifra de afaceri d) evoluia corelat numr de salariai profit 57. Prima etap n procesul de evaluare este: a) diagnosticul pentru evaluare b) prezentarea firmei evaluate i a consultantului c) definirea problemei (scopul evalurii, definirea tipului de valoare, data evalurii, condiii limitative etc.) d) sinteza rezultatului evalurii 58. Ultima etap n procesul de evaluare este: a) analiza SWOT b) coreciile asupra valorii (lipsa de control, lipsa de lichiditate) c) reconcilierea rezultatelor i estimarea valorii finale d) prezentarea anexelor care au fundamentat valoarea final 59. Data evalurii poate fi: a) data curent 20

b) o dat anterioar elaborrii raportului c) o dat ulterioar elaborrii raportului d) toate cele de mai sus 60. Analiza activelor din afara exploatrii, nchiriate terilor, se realizeaz n cadrul: a) diagnosticului juridic i diagnosticului economico-financiar b) diagnosticului juridic i diagnosticului tehnic c) diagnosticului management - resurse umane i diagnosticului economico-financiar d) diagnosticului management - resurse umane i diagnosticului comercial 61. O durat de recuperare a creanelor de 120 de zile, fa de media ramurii de 25 de zile: a) apare n diagnosticul financiar, prin calculul ratei Profit / CA i este confirmat de diagnosticul comercial, prin analiza clienilor ntreprinderii b) apare n diagnosticul financiar prin calculul ratei Creane / CA x 360 i este confirmat de diagnosticul comercial, prin analiza pieei de desfacere i a clienilor ntreprinderii c) apare n diagnosticul management resurse umane, prin calculul indicatorilor de conflictualitate i este confirmat de diagnosticul comercial, prin analiza pieei de desfacere i a clienilor ntreprinderii d) nu este o informaie relevant pentru evaluare afacerii 62. O durat de achitare a furnizorilor de 200 de zile, fa de media ramurii de 30 de zile: a) apare n diagnosticul financiar, n analiza pe baza punctului critic i este confirmat de diagnosticul comercial, prin analiza furnizorilor ntreprinderii b) apare n diagnosticul financiar, prin calculul ratei de eficien a costurilor i este confirmat de diagnosticul comercial, prin analiza pieei de aprovizionare i a furnizorilor ntreprinderii c) apare n diagnosticul financiar, prin calculul ratei Furnizori / CA x 360 i este confirmat de diagnosticul comercial, prin analiza pieei de aprovizionare i a furnizorilor ntreprinderii d) apare n diagnosticul management - resurse umane, prin calculul indicatorilor de dinamic i structur i este confirmat de diagnosticul comercial, prin analiza pieei de aprovizionare i a furnizorilor ntreprinderii 63. O brutrie are o capacitate de producie de 400 mii buci/an. Cheltuielile fixe sunt de 500 mii lei/ an, cheltuielile variabile de 3 lei pe bucat, iar preul de vnzare este de 5 lei pe bucat. Punctul critic al rentabilitii va fi de: a) 800 mii buci b) 125 mii buci c) 25 mii buci d) 250 mii buci 64. Estimarea unei creteri cu 10% a cifrei de afaceri n primul an de previziune, va determina n principiu: a) o cretere cu 10% a rentabilitii exploatrii (operaionale), datorit existentei unei componente variabile a cheltuielilor b) meninerea rentabilitii exploatrii (operaionale) din perioada anterioar (anul de baz) c) o cretere a rentabilitii exploatrii (operaionale), datorit existenei unei componente fixe a cheltuielilor d) permite o cretere a fluxului de numerar actualizat ca urmare a creterii creanelor 65. Ce reprezint X i Y n formula de mai jos: 21

X / Cap. propriu = Profit net / Y x CA / Cap. propriu a) b) c) d) X = cifra de afaceri (CA) i Y = Profit net X = Profit net i Y = CA ambii termeni reprezint CA X = lichiditatea general i Y = rentabilitatea financiar

66. Un nivel al lichiditii generale de 5,5 reprezint: a) o situaie favorabil a rentabilitii i performantelor afacerii b) un nivel asigurator, din prisma finanatorilor pe termen scurt c) o gestiune proast a activelor curente, din prisma acionarilor ntreprinderii d) b i c 67. Situaia unei firme arat o pierdere net de 200 mii lei i un capital propriu de minus 1.000 mii lei. Dac media ramurii prezint o rentabilitate financiar de 5%, vom considera c: a) firma are o situaie favorabil, pentru c rentabilitatea financiar este peste media ramurii b) firma are o rentabilitate financiar de 20%, peste nivelul ateptat de un investitor mediu c) apare paradoxul numerelor negative, n metoda ratelor d) a i b 68. Analiza n termeni de rate financiare este utilizat pentru : a) c este cerut de Ministerul Finanelor Publice, n anexele bilanurilor agenilor economici b) a fundamenta deprecierile din cauze externe ale activelor n abordarea bazat pe active c) a compara riscul relativ al ntreprinderii n cauz, de-a lungul timpului, cu cel al ntreprinderilor similare d) a dimensiona riscul financiar n estimarea ratei de actualizare, n abordarea bazat pe venituri 69. Analiza n termeni procentuali: a) este utilizat pentru a stabili tendinele i relaiile ntre conturile de venituri i cheltuieli ale unei ntreprinderi, de-a lungul timpului b) este utilizat pentru a compara riscul relativ al ntreprinderii n cauz, de-a lungul timpului, i n cel al ntreprinderilor similare c) permite compararea tendinelor relaiilor existente, de-a lungul timpului, ntre elementele de venituri i cheltuieli i ntre posturile de bilan, pentru ntreprinderea n cauz sau comparativ cu cele ale ntreprinderilor similare d) permite estimarea riscului specific de afacere i dimensionarea primei de risc n modelul CAPM 70. Analiza n termeni monetari: a) este utilizat pentru a stabili tendinele i relaiile ntre conturile de venituri i cheltuieli ale unei ntreprinderi, de-a lungul timpului b) este utilizat pentru a compara riscul relativ al ntreprinderii n cauz, de-a lungul timpului, i n cel al ntreprinderilor similare c) permite compararea relaiilor existente, de-a lungul timpului, ntre elementele de venituri i cheltuieli sau ntre posturile de bilan pentru ntreprinderea n cauz sau n raport cu cele ale ntreprinderilor similare d) st la baza previzionrii n termeni monetari a profitului net i a ratei de pia PER 71. Analiza situaiilor financiare ale ntreprinderii, evaluate n termeni monetari, procentuali i n termeni de rate financiare, faciliteaz: 22

a) nelegerea structurii financiare i a riscului investiiilor efectuate de ntreprindere b) nelegerea situaiilor financiare i a riscului investiiilor ntreprinderii c) nelegerea tendinelor vnzrilor pe grupe de produse i a riscului investiiilor efectuate de ntreprindere d) nelegerea situaiei economice, a riscului investiiei n ntreprindere i a perspectivelor de performan financiar viitoare 72. Existena licenelor, sistemelor i procedurilor necesare exploatrii reprezint: a) o dovad a unui management adecvat economiei de tranziie b) factori de constituire a unor active necorporale ale valorii unei ntreprinderi n exploatare c) surse ale profitului net estimat n metoda capitalizrii d) factori de constituire ai activelor necorporale de tipul fondului comercial, ntr-o ntreprindere n exploatare 73. ntre factorii economici, ce ar putea afecta ntreprinderea evaluat i pe care trebuie s-i ia n considerare evaluatorul, se numr: a) rata natalitii, gradul de ocupare al populaiei, dezvoltarea durabil b) rata de schimb valutar, rata inflaiei i rata dobnzii c) stabilitatea i coerena legislaiei, stabilitatea i securitatea geopolitic d) a i b

23

ABORDAREA BAZAT PE ACTIVE


1. n abordarea bazat pe active, terenul va fi tratat: a) pe baza valorii din contabilitate, actualizat b) pe baza valorii de profitabilitate c) pe baza costului de achiziie d) la valoarea lui de pia n abordarea bazat pe active, mainile, utilajele i instalaiile de lucru se estimeaz ntotdeauna, numai pe baza: a) valorii de pia b) valorii de nlocuire c) valorii de randament d) nici un rspuns corect Valoarea recuperabil a unitilor generatoare de numerar, conform IAS 36, este: a) valoarea de pia n general b) costul de nlocuire net c) cea mai mare valoare dintre valoarea de utilizare i valoarea de pia minus cheltuielile de vnzare d) valoarea de achiziie Abordarea bazat pe active este prioritar: a) la ntreprinderile care i continu activitatea b) la ntreprinderile n dificultate financiar c) la evaluarea ntreprinderii pe premisa lichidrii d) la ntreprinderile mici Portofoliul de aciuni deinute de o ntreprindere, ca active financiare, se trateaz n evaluare: a) ca active din afara exploatrii b) ca orice activ c) nu se include n evaluare d) sunt posibile toate variantele de mai sus Pentru evaluarea unui teren liber, metoda indicilor de actualizare este: a) adecvat b) neadecvat c) cea mai bun d) neaplicabil Cea mai adecvat metod de evaluare a unui program informatic de gestiune, este: a) costul de recreare minus deprecierea b) comparaia de pia c) capitalizarea profitului net alocat programului d) toate cele trei metode de mai sus Un proiect nefinalizat de cercetare tiinific fundamental, se evalueaz prin: a) cost

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8. 24

b) capitalizare (actualizarea venitului) c) comparaia de pia d) nu se evalueaz 9. Activele din afara exploatrii (n surplus fa de necesitile de exploatare) se evalueaz la: a) valoarea de pia b) valoarea de casare c) valoarea de lichidare d) valoarea realizabil net

10. Valoarea realizabil net a activelor din afara exploatrii este: a) preul estimat de vnzare costuri estimate de vnzare b) preul estimat de vnzare costuri estimate de vnzare eventualul impozit pe ctigul de capital din vnzare c) valoarea de pia d) valoarea de casare 11. Coreciile asupra valorii contabile a unor creane se fac pe baza unor: a) estimri asupra posibilitii de ncasare a lor b) reglementri / norme c) recomandri din standarde d) legislaii n vigoare 12. La ce valoare se evalueaz producia n curs de execuie: a) costul de producie b) valoarea de pia c) valoarea realizabil net d) preul estimat de vnzare al produselor finite rezultate minus cheltuielile estimate de finalizare a produciei minus cheltuielile de vnzare minus un profit aferent efortului de completare i vnzare 13. n accepiunea evalurii, deprecierea unui activ NU este rezultatul: a) trecerii pe cheltuieli a amortizrii acestuia b) pierderii de valoare ca efect al nvechirii componentelor sale c) pierderii de valoare din cauza neadecvrii funcionale d) pierderii de valoare determinat de aciunea diferiilor factori 14. Active din afara exploatrii sunt: a) cldirile din exploatare b) mainile i echipamentele de lucru c) staia de epurare a apelor uzate d) titlurile de participare 15. Disponibilitile bneti sunt active din afara exploatrii: a) n toate cazurile b) niciodat c) cnd se afl sub form de depozite la termen d) cnd sunt sub form de sold normal n conturile bancare 16. Un mijloc fix este un activ din afara exploatrii cnd este: a) utilizat ntr-o activitate auxiliar b) n conservare c) neamortizat d) amortizat integral i este nc necesar 17. Un activ din afara exploatrii este: 25

a) b) c) d)

terenul excedentar i construibil mijlocul fix amortizat i utilizat stocul normal de produse finite disponibilitile bneti n numerar

18. Metoda adecvat de evaluare a unei cldiri din proprietatea unei ntreprinderi, care este nchiriat pe termen lung unei firme, este: a) costul de nlocuire net b) devizul de cheltuieli actualizat c) capitalizarea venitului net din exploatare provenit din chirie d) valoarea de investiie 19. Pentru o ntreprindere care nu desfoar o activitate de import-export, un activ din afara exploatrii este: a) autoturismul utilizat de manager b) valuta din contul de la banc c) stocul produciei neterminate d) terenul din coproprietatea cu vecinul, aferent drumului de acces 20. n cazul aplicrii metodei ANC, nu se face corecie pentru: a) un teren liber i construibil b) disponibilitile n lei c) stocul de materii prime necesare fabricaiei d) certificatele de depozit la termen 21. Ce caracteristici trebuie s fie luate n considerare n evalurile profesioniste ale mijloacelor fixe mobile: a) fizice b) funcionale c) economice d) toate 22. Valoarea unei macarale care nu a fost utilizat n ultimii 15 ani este: a) valoarea de recuperare b) valoarea de lichidare c) influene externe (cererea efectiv de produse) d) valoarea de utilizare 23. Amortizarea prezentat n situaiile financiare ale unei societi, este: a) amortizare fiscal b) amortizare contabil c) amortizare accelerat d) amortizare degresiv 24. Capitalul permanent necesar exploatrii este utilizat n cazul evalurii: a) oricrei ntreprinderi b) ntreprinderilor n dificultate c) nu este o metod de evaluare d) nici unul din cele de mai sus 25. Cea mai credibil metod de evaluare a terenului este: a) extracia b) alocarea c) comparaia vnzrilor 26

d) tehnica rezidual 26. n accepiunea evalurii, durata de via util rmas estimat a unui mijloc fix este: a) durata de via util total minus vrsta efectiv b) durata de via util total minus vrsta cronologic c) cea determinat conform legii d) cea preluat din cataloage de specialitate 27. Evaluarea mijloacelor fixe are o importan deosebit n evalurile prin metode: a) bazate pe venit b) bazate pe cifra de afaceri c) bazate pe active d) bursiere 28. Cea mai adecvat metod de evaluare a unui hectar de teren intravilan, destinat construciilor de locuine individuale, este metoda: a) extraciei b) parcelrii i dezvoltrii c) capitalizrii rentei funciare (chiriei) d) rezidual 29. Costurile segregate nseamn: a) costurile directe i indirecte b) costurile unitare pentru componentele cldirii c) costurile separate ale cldirilor i ale terenurilor d) costul de reconstrucie i costul de nlocuire 30. n evaluarea cldirii unui hotel, abordarea bazat pe costul de nlocuire net este relevant: a) n toate situaiile b) numai pentru hotelurile de categorie inferioar c) n cazul construciilor recente i amplasate n zone n care pot fi construite hoteluri d) nu este o abordare convingtoare 31. Capitalul investit reprezint: a) capitalul propriu plus mprumuturile cu termen mai mare de un an b) capitalul social c) activul net corectat d) activele totale 32. n metoda ANC, cheltuielile de constituire sunt tratate astfel: a) sunt preluate la valoarea contabil b) sunt eliminate c) sunt preluate la valoarea corectat d) sunt actualizate prin indexare 33. Un bun mobil poate fi: a) un dispozitiv ce funcioneaz independent b) un subansamblu al unei instalaii c) o proprietate corporal d) toate cele de mai sus 34. Un bun mobil este o proprietate: a) imobiliar b) mobil corporal c) imobil corporal 27

d) oricare din cele de mai sus 35. Valoarea de utilizare a unui bun mobil, care funcioneaz ca o unitate generatoare de numerar, este: a) valoarea actualizat a fluxului de numerar viitor generat de acel bun b) preul solicitat de vnztor c) costul pltit de cumprtor d) nici unul din cele de mai sus 36. Fa de valoare, costul unui bun mobil poate fi: a) egal b) mai mic c) mai mare d) oricare din cazurile de mai sus 37. Costul de nlocuire a unui bun mobil este: a) costul de reproducie minus deprecierea b) costul de dislocare a acestuia de pe amplasamentul su c) costul componentelor nlocuite prin reparaie d) costul de nlocuire cu un activ echivalent, modern, cu aceeai utilitate 38. Pentru evaluarea unui bun mobil, inspecia este necesar pentru: a) identificare acestuia b) verificarea funcionrii c) verificarea parametrilor tehnici i a deprecierii d) toate cele de mai sus 39. Deprecierea unui bun mobil este: a) pierderea de valoare ca rezultat al vechimii b) pierderea de valoare din cauza neadecvrii funcionale c) pierderea de valoare din cauza subutilizrii d) toate cele de mai sus 40. Durata de via util a unui bun mobil este afectat de: a) regimul i mediul de lucru b) legislaia economic c) progresul tehnologic d) toate cele de mai sus 41. Deprecierea economic a unui bun mobil care are o greutate de 30 de tone, fa de un substitut care are o greutate de 27 de tone este: a) 10% b) 33,3% c) nu este o depreciere economic d) nici unul din cele de mai sus 42. Deprecierea funcional a unui bun mobil care produce 15 uniti/ zi, fa de un substitut care produce 17 uniti/ zi, este: a) 11,8% b) 13,3% c) nu poate fi cuantificat pe baza datelor din enun d) nici unul din cele de mai sus 43. Diminuarea cu 10% a produciei unui utilaj, cauzat de scderea cererii, este: a) efectul unui management slab b) efectul unui marketing necorespunztor c) o depreciere economic 28

d) nici unul din cele de mai sus 44. Cea mai probabil ordine de apariie a formelor de depreciere ale unui bun mobil este: a) fizic, economic, funcional b) fizic, funcional, economic c) funcional, fizic, economic d) ordinea este indiferent 45. n abordarea prin cost a unui bun mobil, elementele normale incluse n estimare sunt: a) costurile directe b) toate costurile directe i indirecte c) pre furnizor + taxe i impozite d) nici unul din cele de mai sus 46. Principiul de baz, aplicabil n determinarea costului de nlocuire a unui bun mobil, este: a) contribuia b) concurena c) substituia d) cea mai bun utilizare 47. Abordarea prin pia este adecvat n evaluarea bunurilor mobile, dac: a) bunurile mobile se vnd pe pia b) exist suficiente tranzacii cu bunuri mobile comparabile i informaii despre acestea c) piaa este a vnztorului d) piaa este a cumprtorului 48. Valoarea rezidual a unui mijloc fix mobil este dat de: a) b) c) d) preul obinut din cedarea activului la sfritul duratei lui de via util costurile estimate de cedare suma: a) + b) diferena: a) b)

49. n general, fa de valoarea de casare, valoarea rezidual a unui bun mobil poate fi: a) mai mic b) egal c) mai mare sau egal d) oricare 50. Valoarea de asigurare a unui bun mobil poate fi determinat prin: a) abordarea prin cost b) abordarea prin cost i abordarea prin pia c) abordrile prin: pia, venit i cost d) abordarea prin venit 51. Abordarea pe baz de active se bazeaz n special pe principiul: a) anticiprii b) substituiei c) orientrii spre viitor d) b i c 52. O firm nregistreaz n bilan, la disponibiliti, un depozit bancar de 4 mil. lei, pe termen de 1 an, cu rata anual a dobnzii de 25%. n evaluarea ntreprinderii, vom considera acest activ ca fiind: 29

a) activ care genereaz venituri, ce vor fi incluse n previziunea contului de profit i pierdere b) activ n afara exploatrii, cu valoarea de 4 mil. lei, realizabil imediat c) activ n afara exploatrii, cu valoarea de 5 mil. lei, realizabil la termen d) activ n afara exploatrii, cu valoarea de 4 mil. lei minus costurile bancare de lichidare a depozitului, realizabil imediat 53. Un stand de prob, utilizat 8 ore pe lun, ntr-o firm industrial aflat n exploatare, se va evalua prin abordarea pe baz de active, la: a) tipul de valoare este n funcie de scopul evalurii b) valoarea de pia c) activul net de lichidare d) cea mai mic valoare ntre a) i b) 54. n evaluarea mijloacelor fixe mobile, costul curent al unui activ modern echivalent, este: a) costul de reproducie b) costul de nlocuire c) valoarea de pia d) valoarea de exploatare continu 55. Avantajul amplasamentului este un activ necorporal: a) transferabil al afacerii b) neidentificabil al persoanei c) neidentificabil al afacerii d) nici un rspuns corect 56. Ce fel de activ este un contract de nchiriere avantajos: a) activ necorporal neidentificabil al afacerii b) activ necorporal separat c) este o proprietate intelectual d) nu este un activ 57. Conceptul de fond comercial (goodwill) este asociat, de obicei, cu: a) existena unui profit excedentar fa de cel normal b) clientela atras c) reputaia d) toate cele de mai sus 58. n evaluarea unui brevet de invenie, relevana abordrii prin cost este: a) mic b) satisfctoare c) bun d) nu intereseaz evaluatorul 59. n evaluarea reelei de distribuie, relevana abordrii prin cost este: a) mic b) satisfctoare c) bun d) nu intereseaz evaluatorul 60. Care dintre urmtoarele elemente NU reprezint proprietate intelectual: a) marca b) know-how-ul c) contractul de asigurare avantajos d) copyright-ul 30

61. Pierderea de fond comercial, pentru o afacere ce poate fi reamplasat, va fi: a) costul de reconstituire a fondului comercial iniial b) fondul comercial nainte de reamplasare minus fondul comercial dup reamplasare c) capitalizarea supraprofitului nainte de reamplasare d) a) sau c) 62. O firm nregistreaz n bilan, la disponibiliti, un plasament financiar la un fond de investiii operaional, la o valoare nominal de 8 mil. lei, pe termen de 1 an, cu o rat anual a dobnzii de 25%. n evaluarea ntreprinderii, acest activ este considerat ca fiind: a) activ care genereaz venituri ce vor fi incluse n previziunea contului de profit i pierderi b) activ n afara exploatrii, cu valoarea de 8 mil. lei, realizabil imediat c) activ n afara exploatrii, cu valoarea de 10 mil. lei, realizabil la termen d) activ n afara exploatrii, cu valoarea de 8 mil. lei minus costurile financiare de lichidare a plasamentului, realizabil imediat 63. O main de rectificat este utilizat 5-6 zile, lunar, pentru finisajele speciale ale anumitor produse realizate de o firm industrial operaional. Acest activ: a) este un activ din afara exploatrii i se va evalua prin metoda activului net de lichidare b) este un activ din afara exploatrii i se va evalua la valoarea realizabil net c) este un activ n exploatare i se va evalua la valoarea de pia d) nici un rspuns corect 64. n cadrul unei ntreprinderi, exist o proprietate imobiliar construit fr proiect i fr autorizaie de construire. Aceasta este o proprietate din afara exploatrii, pentru care exist pia de vnzare. Evaluatorul va evalua aceast proprietate: a) la valoarea de utilizare b) la valoarea realizabil minus cheltuielile de vnzare c) la valoarea pe pia minus cheltuielile necesare pentru obinerea autorizaiei minus cheltuielile de vnzare d) nici un rspuns corect 65. Concluziile analizei gradului de utilizare a capacitii de producie se reflect: a) n ANC, pentru c evideniaz existena unor active utilizate la 20-30% din capacitate i deci, aflate n afara exploatrii b) n corecia asupra multiplicatorului PER c) n estimarea amortizrii neinclus pe costuri i deci, influeneaz rata de eficien a cheltuielilor materiale d) nici un rspuns corect 66. Existena unor obligaii de mediu ale unei firme petrochimice: a) influeneaz concluziile diagnosticului management-resurse umane b) implic unele corecii asupra activelor circulante i deci, influeneaz ANC c) implic anumite corecii asupra datoriilor i deci, care influeneaz ANC d) aceast problem nu face obiectul evalurii 67. Un castel din proprietatea unei firme agricole, utilizat ca sediu administrativ, se va evalua: a) pe baza comparaiei directe b) pe baza costului de nlocuire net c) pe baza costului de reconstrucie d) pe baza valorii de vnzare forat 68. Dac o firm are un credit pe termen lung, la data evalurii (31.12.N), credit contractat la data de 30.12.N, n condiiile pieei, n evaluarea ntreprinderii: 31

a) se face o corecie asupra datoriilor b) fiind nregistrat n afara bilanului, va genera o corecie pozitiv asupra datoriilor purttoare de dobnzi c) influeneaz fluxul de numerar din exploatare d) influeneaz fluxul de numerar din finanare 69. Activele imobilizate prezentate n situaiile financiare, se regsesc la una din urmtoarele valori: a) just b) subiectiv c) de investiie d) de utilizare 70. Cea mai credibil metod n evaluarea unui teren liber, din proprietatea unei firme, este: a) tehnica rezidual b) capitalizarea rentei c) alocarea d) comparaia vnzrilor 71. Termenul active din afara exploatrii se refer la: a) active care genereaz venituri reduse b) active care nu sunt necesare sau sunt n surplus c) active subutilizate d) toate cele de mai sus 72. Fondul comercial (goodwill-ul) se poate estima: a) prin nsumarea costurilor anterioare b) ca mrime rezidual c) prin capitalizarea profitului normal d) nici un rspuns corect 73. Valoarea ntreprinderii, calculat prin metoda activului net corectat, este o valoare: a) pe baz minoritar b) pe baz de control c) fie pe baz minoritar, fie pe baz de control d) nici una 74. De obicei, metoda relevant de evaluare a unui brevet de invenie utilizat de titular, este: a) comparaia de pia b) costul de recreare c) capitalizarea supraprofitului d) actualizarea economiei de cheltuieli i / sau a economiei de redeven ipotetic 75. Clauza de neconcuren (necompetiie) se evalueaz numai prin: a) abordarea pe baz de cost b) abordarea prin venit c) abordarea prin pia d) toate cele trei abordri de mai sus 76. Un ANC negativ: a) evideniaz o greeal grav a evaluatorului b) poate fi compensat de un DCF pozitiv, n metoda practicienilor c) poate evidenia existena unor credite obinute cu garanii (active imobilizate ale ntreprinderii) supraevaluate 32

d) ANC nu poate fi negativ 77. Un indice de corecie de 0,75, aplicat asupra costului de nlocuire net a unei cldiri istorice din proprietatea unei afaceri, reprezint: a) un coeficient de ncredere al evaluatorului, n estimarea costului de reconstrucie a unei asemenea proprieti b) o corecie datorat unei uzuri semnificative a acelui activ c) o apreciere profesionist a raportului cerere-ofert, pe piaa proprietilor istorice d) nici un rspuns corect 78. n abordarea prin cost a unei proprieti imobiliare (teren + cldire), din cadrul unei afaceri reprezentnd o cas de vacan: a) valoarea proprietii se obine prin adugarea valorii estimative a terenului, la CIN al cldirii plus profitul antreprenorului b) valoarea proprietii se obine prin adugarea valorii estimative a terenului, la CIN al cldirii c) valoarea proprietii se obine prin adugarea valorii estimative a terenului, la costul de reconstrucie al cldirii, fiind vorba de un activ din afara exploatrii d) valoarea proprietii se determin pe baza valorii realizabile nete, fiind vorba de un activ din afara exploatrii 79. Abordarea bazat pe active: a) nu ine cont de activele necorporale b) ia n calcul toate activele necorporale mobile c) estimeaz toate activele (corporale i necorporale) i obligaiile, la valoarea just d) estimeaz toate activele (corporale i necorporale) i toate obligaiile, la valoarea de pia 80. Corectarea valorilor contabile, n metoda ANC: a) nu se refer la datoriile viitoare condiionate b) nu se face la activele necorporale c) nu se face la activele nchiriate terilor d) nu se refer la profitul deja realizat 81. n cadrul unei proprieti, terenul care poate fi considerat n exces este terenul: a) neconstruit din cadrul proprietii b) liber, situat la extremitile proprietii c) pe care sunt amenajate construcii provizorii d) care nu este necesar proprietii i care poate fi utilizat pentru dezvoltri ulterioare 82. Metoda de evaluare a terenului, care ia n considerare raportul ntre valoarea terenului i valoarea proprietii, este metoda: a) repartizrii (alocrii) b) extraciei c) parcelrii d) rezidual 83. Care din urmtoarele este o metod de evaluare a terenului: a) multiplicatorul chiriei brute b) capitalizarea rentei funciare c) costul de nlocuire net d) nici una din cele de mai sus 84. n cazul unei cldiri, modificarea standardelor de construcie, de-a lungul timpului, poate duce la apariia unei: a) reduceri a duratei de via b) deprecieri din cauze externe c) deprecieri funcionale 33

d) uzuri accentuate 85. n situaiile financiare, activele de natura stocurilor trebuie s fie prezentate la: a) valoarea de vnzare b) valoarea de achiziie c) minimul dintre cost i valoarea realizabil net d) valoarea contabil 86. Metodele de eviden ale stocurilor i implicit de nregistrare pe costuri ale acestora sunt: a) b) c) d) metode ale inventarului intermitent metode ale inventarului permanent metodele FIFO, Costul Mediu Ponderat metoda cantitativ valoric

87. Activele din afara exploatrii sunt: a) active care genereaz venituri reduse b) active subutilizate c) active amortizate integral d) active de natura locuinelor de serviciu 88. Diferenele ntre valoarea activelor evaluate de natura stocurilor i creanelor acestora se constituie n: a) fond comercial b) provizioane pentru deprecierea acestora c) ajustri ale acestora d) rezultate 89. Ajustrile elementelor de activ, constnd n stocuri i creane, se nregistreaz ca: a) rezerve din reevaluare b) alte rezerve c) cheltuieli/ venituri d) profit sau pierdere

34

ABORDAREA PRIN CAPITALIZAREA VENITULUI


1. Rata de capitalizare este mai mic dect rata de actualizare, cnd: a) venitul va fi constant, ca flux viitor b) venitul va crete cu o rat anual constant c) durata de previziune explicit este mare d) fluxul de numerar net (FNN), pentru acionari, este n descretere 2. Condiia de efectuare a unei corecii asupra elementelor de venit sau de cheltuieli, este: a) s fie posibil statutar / legal b) s fie fezabil tehnic / tehnologic c) variantele a) i b) cumulativ d) nici unul din cele de mai sus 3. n condiiile continurii activitii normale de exploatare, valoarea terminal se va determina, de obicei, prin: a) abordarea bazat pe active (ANC, ANL) b) capitalizarea fluxului de numerar net sau profitului net c) alegerea valorii mai mari, rezultat prin aplicarea metodelor a) i b) d) nici unul din cele de mai sus 4. Care din relaiile de mai jos este corect: a) valoarea capitalului acionarilor (VCA) > valoarea capitalului investit (VCI) b) VCI + credite pe termen lung = VCA c) VCA credite pe termen lung = VCI d) VCI credite pe termen lung = VCA 5. Profitul net anual corectat i reprezentativ poate fi cel: a) dintr-un an anterior sau o medie a anilor anteriori b) din anul anterior c) dintr-un an viitor d) oricare din variantele de mai sus 6. Rata de cretere perpetu (g) a unei forme de venit, n cazul metodei capitalizrii, poate fi estimat: a) la orice nivel b) ca fiind mai mare dect rata de actualizare c) ca fiind fluctuant anual d) ca fiind mai mic sau egal cu creterea estimat a produciei domeniului i/sau PIB 7. Coreciile asupra veniturilor i cheltuielilor se refer la: a) elemente excepionale b) modificri viitoare sigure c) ajustarea pentru a reflecta o situaie normal d) toate cele de mai sus 8. Previziunea fluxului de numerar (FN) este mai adecvat: a) n scenarii (pesimist, normal, optimist) b) n stadii (trepte) de evoluie c) ntr-o singur variant d) nici unul din cele de mai sus 35

9. Evaluarea mijloacelor fixe din afara exploatrii se va face la: a) activul net de lichidare b) valoarea de nlocuire c) valoarea de utilitate d) valoarea realizabil net 10. Semnificaia fluxului de numerar net la dispoziia acionarilor (FNNA), este: a) dividende distribuibile acionarilor b) resurse totale pentru dezvoltare c) rezerve d) nici una din cele trei semnificaii de mai sus 11. Semnificaia fluxului de numerar net la dispoziia capitalului investit (FNNCI), ar fi: a) dividende distribuibile acionarilor b) dividende distribuibile acionarilor i flux de numerar disponibil pentru plata serviciului datoriei c) rezerve plus profit net d) nici una din cele trei semnificaii de mai sus 12. Tipul de flux de numerar recomandat pentru evaluarea ntreprinderilor n dificultate financiar, dar redresabile, este: a) fluxul de numerar net la dispoziia acionarilor b) fluxul de numerar net la dispoziia capitalului investit c) fluxul de numerar brut d) marja brut de autofinanare 13. Investiiile previzionate n metoda DCF se refer la: a) active corporale b) active necorporale c) active financiare d) active corporale i necorporale 14. n perioada de previziune explicit, investiiile anuale, fa de amortizarea anual, de obicei, este: a) egal b) mai mic c) mai mare d) oricare din situaiile de mai sus 15. n perioada de previziune nonexplicit, investiiile anuale, fa de amortizarea anual, de obicei, este: a) egal sau puin mai mare b) mai mic c) mai mare d) oricare din situaiile de mai sus 16. Sensul corect de nelegere a investiiilor incluse n calcularea fluxului de numerar net, necesar aplicrii metodei DCF, este: a) de meninere b) de nlocuire c) investiie n mijloace fixe d) de susinere a cifrei de afaceri previzionate 17. Formula capitalizrii fluxului de numerar net este aplicabil: a) cnd fluxul de numerar net va crete n rate anuale diferite b) cnd fluxul de numerar net anual va fi constant sau va crete cu o rat constant 36

c) n orice situaie d) nu este aplicabil o astfel de formul 18. Cea mai uzual metod de evaluare a unei mrci de produs este: a) costul de nlocuire minus deprecierea b) capitalizarea supraprofitului generat de marc c) metoda economiei de redeven d) capitalizarea economiei de cheltuieli generate de marc 19. Un brevet de invenie generat intern i cu aplicabilitate la mai multe procese tehnologice din ntreprinderea titular, se evalueaz, de obicei, prin: a) capitalizarea economiei de costuri i/sau prin capitalizarea economiei de redeven generate de brevet b) costul curent de nlocuire c) comparaia de pia d) costul recrerii minus deprecierea 20. Modelul CAPM este utilizat pentru determinarea ratei rentabilitii: a) capitalului propriu b) capitalului mprumutat c) capitalului permanent d) companiilor care au un coeficient = 1 21. Diferena de mrime dintre rata de actualizare i rata de capitalizare este: a) venit brut vs. venit net b) pachet de control vs. pachet minoritar c) creterea sperat a venitului d) profit net vs. flux de numerar actualizat 22. Durata perioadei de previziune a fluxului de numerar trebuie s fie: a) 5 ani b) 10 ani c) durata unui ciclu economic d) pn la atingerea unui nivel normal i mentenabil pe termen lung al ratei rentabilitii capitalului investit 23. Care abordare este cea mai relevant, n evaluarea unei mrci: a) prin pia b) prin venit c) prin cost d) prin uzane 24. Costul mediu ponderat al capitalului trebuie s fie calculat: a) pe baza valorii contabile a componentelor capitalului investit b) pe baza structurii optime a capitalului investit, la valoarea de pia a componentelor c) pe baza structurii curente a capitalului investit d) oricare din cele de mai sus 25. n metoda DCF, valoarea realizabil net a activelor din afara exploatrii este redat sub form de: a) ncasri din vnzarea de active b) nu este luat n calcul c) flux de numerar net din afara exploatrii d) valoare terminal

37

26. n urmtorii 3 ani, firma SANTECH va nregistra urmtoarele rate de cretere a profiturilor: 20% (n anul 1), 30% (n anul 2) i 15% (n anul 3). Dup aceast perioad de cretere, firma are caracteristicile de profitabilitate i dezvoltare viitoare, asemntoare cu cele ale principalului su concurent, firma ECOTECH. Pe piaa de capital, PER-ul firmei ECOTECH este 10. n aceste condiii, tiind c profitul curent al firmei SANTECH este 100.000 euro, valoarea terminal a capitalurilor sale proprii, dup cei trei ani de dezvoltare, va fi de: a) b) c) d) 1.000.000 euro 1.790.000 euro 9.000 euro 1.200.000 euro

27. n cazul evalurii unei ntreprinderi care apeleaz la mprumuturi pe termen lung, rata de actualizare reflect: a) b) c) d) costul mediu ponderat al capitalului costul capitalului propriu costul capitalului tranzacionat pe piaa de capital costul unui plasament fr risc

28. n cazul evalurii unei ntreprinderi nendatorate, prin metoda DCF, rata de actualizare reflect: a) rata rentabilitii exploatrii b) rata nominal a dobnzii c) rata de baz fr risc d) costul capitalului propriu (acionarilor) 29. n previziunea fluxului de numerar NU se includ veniturile: a) din exploatare b) financiare c) din afara exploatrii d) nici un rspuns corect 30. n previziunea fluxului de numerar NU se includ veniturile: a) b) c) d) din exploatare financiare extraordinare din activitatea normal

31. n metoda capitalizrii fluxului de numerar net (FNN), valoarea capitalului investit (firmei) va depinde de urmtorii indicatori: a) FNN i rata de capitalizare b) FNN, rata de capitalizare i creditele totale c) FNN, rata de capitalizare, creditele bancare i valoarea de realizare net a activelor din afara exploatrii d) FNN, rata de capitalizare i creditele bancare pe termen scurt 32. Prin metoda capitalizrii fluxului de numerar net (FNN), poate rezulta: a) valoarea capitalului investit b) valoarea capitalului acionarilor c) valoarea unei aciuni d) fie valoarea capitalului acionarilor, fie valoarea capitalului investit

38

33. Pentru achiziionarea unui pachet de aciuni minoritar, optica unui investitor se bazeaz pe valoarea rezultat din: a) capitalizarea dividendelor estimate pentru o durat estimat de meninere a pachetului de aciuni b) capitalizarea dividendelor estimate i actualizarea ctigului din revnzare c) cursul aciunilor unor ntreprinderi din acelai domeniu de activitate d) valoarea patrimonial ce revine la o aciune 34. Din fluxul de numerar brut previzionat, n metoda DCF, nu se scad: a) dividendele disponibile pentru acionari b) investiiile necesare c) modificarea anual a fondului de rulment net (FRN) d) ratele de plat pentru creditele primite 35. Care este sensul corect al conceptului de cost de oportunitate al capitalului propriu: a) puterea de cumprare realizabil b) rata rentabilitii cerut de acionarii deintori de aciuni ordinare c) cea mai mare rentabilitate realizat n domeniul de activitate respectiv d) cea mai mic rentabilitate realizat n domeniul de activitate respectiv 36. n cazul evalurii unei ntreprinderi, care funcioneaz pe baza concesiunii unei resurse minerale, epuizabile n 6 ani, valoarea terminal a ntreprinderii se va calcula prin: a) capitalizarea profitului net b) capitalizarea FNN c) activul net de lichidare d) activul net corectat 37. Prin capitalizarea fluxului de numerar net la dispoziia acionarilor, se calculeaz: a) valoarea capitalului investit (firmei) b) valoarea capitalului acionarilor c) valoarea net a activelor corporale d) fondul comercial total al afacerii 38. Care din categoriile de risc, de mai jos, sunt specifice NUMAI ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotat: a) financiar b) investiional c) de lichiditate d) credibilitate a previziunilor 39. Care din categoriile de risc de mai jos, sunt specifice NUMAI ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotat: a) financiar b) investiional c) calitatea managementului d) credibilitate a previziunilor 40. Care din categoriile de risc de mai jos sunt specifice NUMAI ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotat: a) calitatea managementului b) poziia / segmentul de pia c) bariere de intrare pe o anumit pia d) toate cele de mai sus 41. Care din categoriile de risc de mai jos sunt specifice NUMAI ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotat: a) financiar 39

b) investiional c) poziia / segmentul de pia d) credibilitate a previziunilor 42. Care din categoriile de risc de mai jos sunt specifice NUMAI ntreprinderilor necotate, comparativ cu o ntreprindere cotata: a) financiar b) investiional c) diversificarea / flexibilitatea activitii d) credibilitate a previziunilor 43. Pentru estimrile care se fac ntr-o moned constant, rata de actualizare se va exprima n: a) termeni nominali b) termeni reali c) termeni nominali i/sau termeni reali d) nu are legtur cu noiunile de exprimare nominal i exprimare real 44. n ce stadiu de evoluie a unei ntreprinderi viabile se aplic metoda capitalizrii venitului: a) de dificultate financiar b) de redresare c) de cretere rapid d) de stabilitate economico-financiar 45. Dac n formula Gordon Shapiro, venitul previzionat n termeni nominali se capitalizeaz cu o rat nominal, iar venitul previzionat n termeni reali se capitalizeaz cu o rat real de capitalizare, valorile capitalului rezultat trebuie s fie: a) egale b) inegale c) apropiate ca mrime d) oricare variant de mai sus 46. Creterea medie anual pe termen lung a P.I.B.-ului este previzionat n: a) termeni nominali b) termeni reali c) n ambii termeni d) nici un rspuns corect 47. Valoarea unei ntreprinderi, calculat prin metoda DCF, crete cnd: a) se fac investiii b) se accelereaz viteza de rotaie a activelor circulante c) rata rentabilitii capitalului investit este > rata de actualizare d) rata rentabilitii are tendina de cretere 48. Valoarea unei ntreprinderi, calculat prin metoda DCF, se menine cnd: a) nu se fac investiii b) viteza de rotaie a activelor circulante nu se accelereaz c) rata rentabilitii capitalului investit este egal cu rata de actualizare d) rata rentabilitii se menine constant 49. Valoarea unei ntreprinderi, calculat prin metoda DCF, se diminueaz cnd: a) investiiile se diminueaz b) viteza de rotaie a activelor circulante se diminueaz 40

c) rata rentabilitii scade d) rata rentabilitii capitalului investit este mai mic dect rata de actualizare 50. Primul indicator care trebuie previzionat n aplicarea metodei DCF, este: a) volumul investiiilor necesare b) modificarea anual a fondului de rulment net c) cifra de afaceri d) creterea perpetu a venitului 51. n cazul evalurii unei afaceri de tip joint-venture, durata de previziune va fi: a) 5 ani b) 8 ani c) nu este necesar d) durata rmas a contractului 52. n cazul modelului CAPM de stabilire a costului capitalului propriu, coeficientul se aplic la: a) rata de baz fr risc b) rata rentabilitii pe piaa bursier c) prima de risc pe piaa bursier d) rata medie a rentabilitii unui domeniu 53. Metoda capitalizrii fluxului de numerar net se aplic n situaia: a) n care firma se afl n faza de stabilitate economic b) n care firma este n faza de declin c) n care firma este la nceputul activitii sale d) oricnd, indiferent de faza n care se afl firma 54. n previziunea fluxului de numerar net la dispoziia capitalului investit, NU se previzioneaz: a) modificarea anual a fondului de rulment net b) intrrile i ieirile de credite pe termen lung c) investiiile necesare d) cheltuielile generale ale ntreprinderii

55. n care tip de flux de numerar net (FNN), se previzioneaz intrrile i restituirile de credite pe termen lung: a) disponibil pentru investitori b) disponibil pentru acionari c) ambele tipuri de FNN d) nici unul din cele de mai sus 56. n care tip de flux de numerar net se previzioneaz investiiile necesare: a) disponibil pentru investitori b) disponibil pentru acionari c) ambele tipuri de FNN de mai sus d) nici unul din cele de mai sus 57. Calcularea valorii terminale a unei ntreprinderi nu este necesar cnd: a) durata de previziune explicit este foarte lung b) este necesar n toate cazurile c) FNN disponibil pentru acionari d) nici unul din cele de mai sus 58. Rata dobnzii la obligaiunile guvernamentale pe termen lung este o rat: a) nominal 41

b) real c) i nominal i real d) nici una din cele de mai sus 59. n cazul ntreprinderilor n dificultate, dar redresabile, rata de actualizare este: a) mai mic dect ar fi fost ntr-o situaie normal b) mai mare dect ar fi fost ntr-o situaie normal c) aceeai cu cea din situaia normal d) preluat de pe pia 60. Riscul sistematic, aferent stabilirii ratei de actualizare, se refer la: a) riscul de obinere a creditelor b) factorii de risc la nivel macroeconomic c) riscul pierderii oamenilor cheie d) riscul de nelichiditate 61. Un factor de risc sistematic este: a) modificarea cursului de schimb valutar b) riscul privind vocaia la credite c) riscul nediversificrii produciei d) riscul de nevnzare a aciunilor 62. Un factor de risc sistematic este: a) riscul privind vocaia la credite b) modificarea ratelor dobnzii c) riscul pierderii oamenilor cheie d) riscul nerealizrii previziunilor 63. Un factor de risc sistematic este: a) riscul modificrii volumului cererii de consum b) modificarea ratelor dobnzii c) modificarea cursului de schimb valutar d) toi cei trei factori de risc de mai sus 64. Investiia net de capital este finanat din: a) amortizare b) profit net, credite i aport de capital c) ambele surse de mai sus d) nici un rspuns corect 65. Investiia brut de capital este finanat din: a) amortizare b) profit net, credite i aport de capital c) ambele surse de mai sus d) nici un rspuns corect 66. Rata de actualizare vs. rata de capitalizare poate fi: a) ntotdeauna mai mare b) ntotdeauna mai mic c) egal sau mai mare d) ntotdeauna egal 67. Rata de capitalizare vs. rata de actualizare poate fi: a) ntotdeauna mai mare 42

b) ntotdeauna mai mic c) egal sau mai mic d) ntotdeauna egal 68. Este posibil ca rata de cretere perpetu a venitului (notat cu g) s fie mai mare fa de rata de actualizare: a) da b) nu c) uneori d) ntre ele nu exist o relaie de mrime 69. Limitele metodelor nscrise n abordarea prin venit sunt: a) se bazeaz pe previziuni care nu au o fundamentare controlabil b) nu sunt aplicabile ntreprinderilor neprofitabile c) necesit un aparat matematic complicat d) nu in cont de condiiile concrete ale economiei 70. Fluxul de numerar net (FNN) care va fi capitalizat, este: a) o medie aritmetic a FNN viitoare, preluate din previziunea fluxurilor de numerar b) un FNN al unui an reprezentativ c) un flux de numerar brut din exploatare d) un FNN contabil raportat n ultimul an 71. Cu ct durata de previziune explicit este mai mare, cu att ponderea valorii terminale actualizate n valoarea ntreprinderii va fi: a) mai mic b) mai mare c) nu este influenat d) fie mai mic, fie mai mare 72. Dac rata de capitalizare este 24 %, coeficientul multiplicator al venitului va fi: a) 1,24 b) 0,76 c) 4,16 d) 41,6 73. Ce informaii sunt utilizate pentru previziunea veniturilor: a) informaiile asupra veniturilor raportate de firm b) informaiile macroeconomice care au impact asupra creterii venitului c) informaiile furnizate de firmele concurente referitoare la inteniile lor d) toate cele trei categorii de informaii de mai sus 74. n evaluarea unui restaurant sau hotel care trebuie s fie modernizat, metoda adecvat de evaluare pe baz de venit, este: a) metoda capitalizrii profitului net realizabil n perioada modernizrii b) metoda capitalizrii profitului net din anul anterior modernizrii c) metoda fluxului de numerar actualizat d) metoda valorii la termen 75. Raportul procentual care reflect relaia dintre venitul anual i valoarea proprietii, se numete: a) rata de capitalizare b) rata a rentabilitii costurilor c) rata global d) rata de actualizare 43

76. Cnd valoarea de pia a unei proprieti libere se calculeaz prin metoda capitalizrii chiriei, forma chiriei care se capitalizeaz, este: a) chiria de contract b) chiria de pia c) chiria n surplus, fa de cea de pia d) chiria din ofertele de chirie 77. Profitul extraordinar, n metoda DCF, este inclus n: a) profitul total b) profitul curent c) nu este inclus i previzionat d) este inclus n mod distinct 78. Metoda fluxului de numerar actualizat face parte din: a) abordarea prin venit b) abordarea prin pia c) costul de nlocuire net d) abordarea pe baz de active 79. Urmtoarele forme de venit sunt de regul utilizate n evaluarea ntreprinderii prin metoda capitalizrii venitului: a) FNNA i FNNCI b) profitul net c) fluxul de numerar brut d) dividendele 80. Care dintre elementele urmtoare se refer la definiia capitalizrii: a) transformarea venitului n valoare b) transformarea ratei de cretere a profitului net n valoarea activelor redundante c) transformarea profitului n valoarea capitalului acionarilor d) a) i b) 81. Care din urmtoarele afirmaii este corect, n legtur cu estimarea ratei de capitalizare: a) att n abordarea prin venit, ct i n abordarea prin pia, rata de capitalizare este, n mod uzual, estimat ca inversul multiplicatorului corespunztor venitului avut n vedere b) att n abordarea prin venit, ct i n abordarea prin pia, rata de capitalizare este estimat, n mod uzual, calculnd costul capitalului pentru respectivul venit minus rata de cretere a venitului c) n abordarea prin venit, rata de capitalizare este estimat, n mod uzual, ca inversul multiplicatorului corespunztor venitului avut n vedere, iar n abordarea prin pia, rata de capitalizare se estimeaz calculnd costul capitalului pentru respectivul venit minus rata de cretere a venitului d) n abordarea prin venit, rata de capitalizare este estimat, n mod uzual, calculnd costul capitalului pentru respectivul venit minus rata de cretere a venitului, iar n abordarea prin pia, rata de capitalizare se estimeaz ca inversul multiplicatorului corespunztor venitului avut n vedere 82. Referitor la relaia rata de actualizare / capitalizare care afirmaie este corect: a) nseamn acelai lucru, fiind termeni interschimbabili b) rata de actualizare = rata de capitalizare minus rata de cretere a venitului c) rata de capitalizare = rata de actualizare minus rata de cretere a venitului d) nici un rspuns corect 44

83. Care este rata de actualizare pe baza urmtoarelor ipoteze (evaluarea unui pachet minoritar): - rata rentabilitii la obligaiunile de stat (20 de ani): 6,7% - prima de risc pe piaa bursier: 7,0% - coeficientul : 1,10 - prima de risc pentru lips de lichiditate: 35% - creterea anual pe termen lung a fluxului de numerar: 2,0% a) b) c) d) 15,9% 17,9% 19,9% 14,4%

84. Ce nivel al valorii poate rezulta din aplicarea metodei DCF: a) valoare pe baz minoritar b) valoare pe baz majoritar c) fie o valoare pe baz minoritar, fie pe baz majoritar d) nici unul dintre rspunsurile anterioare nu este corect 85. Rata anual de cretere a venitului: a) poate fi mai mare dect rata de actualizare b) poate fi cel mult egal cu rata de actualizare c) nu poate fi mai mic dect rata de cretere a sectorului sau a economiei d) nici un rspuns corect 86. Eliminarea din bilan i din contul de profit i pierdere a impactului activelor din afara exploatrii, se refer la: a) corecia pentru cheltuielile financiare aferente dobnzilor, la linia de finanare curent b) corecii aferente activelor din exploatare c) corecii pentru diferenele de curs valutar, la firmele care desfoar activitate de export d) nici un rspuns corect 87. Existena unui activ din afara exploatrii genereaz corecii asupra: a) veniturilor generate de acel activ b) cheltuielilor generate de acel activ c) ratei de actualizare / capitalizare utilizate d) a) i b) 88. n evaluarea activelor necorporale, este prioritar: a) abordarea prin costul de recreare b) abordarea prin venit c) abordarea prin pia d) nu este prioritar nici o abordare 89. Calculul valorii unui activ necorporal, pe baza formulei: VAN = ERMA x m ERMA = economia de redeven medie anual m = factor corespunztor unei rate de x % i perioade de y ani reprezint o tehnic bazat pe capitalizarea venitului reprezint o tehnic bazat pe actualizarea venitului reprezint o tehnic bazat pe metoda comparaiei directe este o formul incorect 45

a) b) c) d)

90. Ordinea cresctoare a nivelului ratei de rentabilitate, cerut de un investitor pentru componentele capitalului investit, este: a) fond de rulment net, active necorporale, active corporale b) active necorporale, active corporale , fond de rulment net c) fond de rulment net, active corporale, active necorporale d) rata de remunerare se refera exclusiv la capitaluri proprii i datorii 91. Metoda capitalizrii economiei de costuri n evaluarea activelor necorporale este o variant a: a) metodei costului de nlocuire b) metodei contribuiei la profit c) metodei IRS (Internal Revenue Services) de calcul a fondului comercial d) metodei DCF 92. Formula Gordon-Shapiro este utilizat n: a) estimarea ratei de actualizare pentru ntreprinderile necotate b) estimarea valorii unei ntreprinderi prin capitalizarea unei forme de venit, care va nregistra o cretere perpetu constant c) estimarea valorii terminale (metoda DCF), n condiiile unui flux de venit care va nregistra o cretere constant, n perioada de previziune non-explicit d) b i c 93. Formula Gordon-Shapiro este utilizat n: a) estimarea valorii terminale (metoda DCF) n condiiile unui flux de numerar care nregistreaz o cretere constant doar n perioada de previziune explicit b) estimarea ratei de actualizare pentru ntreprinderile necotate c) estimarea valorii terminale, n condiiile unui flux de numerar care nregistreaz o cretere constant, dup perioada de previziune explicit d) toate cele de mai sus 94. n situaia unei ntreprinderi recent nfiinate, evaluarea: a) se bazeaz exclusiv pe planul de afaceri al operatorului b) ar putea utiliza planul de afaceri al ntreprinderii, cu o examinare critic a importanei acestei surse de informaii i dup corecii adecvate c) se bazeaz exclusiv pe previziunile ntreprinderii, n primul an de previziune, dup care estimeaz cele 3 stadii de evoluie d) nu ia n considerare valoarea activelor necorporale 95. n evaluarea unei ntreprinderi n dificultate, dar redresabil, se recomand utilizarea: a) fluxului de numerar la dispoziia capitalului investit (FNNCI) b) fluxului de numerar la dispoziia acionarilor (FNNA) c) capitalizarea profitului net d) capitalizarea dividendelor 96. Care din urmtoarele relaii este corect: a) flux de numerar actualizat la dispoziia capitalului investit (FNNCI) < flux de numerar la dispoziia acionarilor (FNNA) b) Profit net > Cheltuieli de exploatare c) FNNA, de regul > Cifra de afaceri d) nici un rspuns corect 97. Care dintre urmtoarele informaii NU sunt cuprinse n formula de calcul a valorii ntreprinderii sau unor active necorporale separate, prin metoda capitalizrii fluxului de numerar: a) fluxul de numerar net 46

b) rata de capitalizare c) rata de cretere a fluxului de numerar net d) rata de rentabilitate economic 98. Care dintre urmtoarele informaii NU sunt implicate, direct sau indirect, n formula de calcul a valorii ntreprinderii sau unor active necorporale separate, prin metoda DCF: a) rata de actualizare i fluxul de numerar b) rata de capitalizare c) rata de cretere dup perioada explicit de previziune d) costul de nlocuire net al activelor necesare exploatrii 99. n elaborarea previziunilor, punctul de plecare l reprezint: a) evoluia pieei pe care opereaz ntreprinderea b) diagnosticul ntreprinderii c) ratele de profit realizate pe pia d) a) i b) 100. Valoarea calculat prin metoda DCF este afectat de durata de previziune explicit: a) da, pentru c o durat mai scurt determin o valoare terminal mai mare b) da, n condiiile n care previziunea nu se face n moned constant (termeni reali) c) da, n condiiile n care previziunea se face pe stadii d) nici un rspuns corect 101. n metoda DCF, investiiile previzionate sunt: a) investiii care asigur coerena ntre capitalul de lucru i cifra de afaceri previzionat b) investiii care au rolul de a asigura realizarea cifrei de afaceri previzionat c) investiii care ntotdeauna genereaz creterea productivitii muncii, prin nlocuirea vechilor mijloace fixe d) investiii care nlocuiesc activele din afara exploatrii 102. Pentru o ntreprindere care este scutit de plata impozitului pe profit i recurge la finanarea prin credite, costul creditului este: a) rata dobnzii x (1 TVA) b) rata dobnzii la creditele primite c) costul capitalului propriu d) rata dobnzii fr risc 103. O firm deine la 31.12.N un credit pe 5 ani. Valoarea rezidual a ntreprinderii se va estima, n mod normal, pe baza relaiei: a) FNN (N+5) / rata de capitalizare b) PN (N+5) / rata de capitalizare c) FNN (N+6) / rata de capitalizare d) nici un rspuns corect 104. n cazul modelului CAPM de estimare a costului capitalului propriu, diferena Rm Rf exprim: a) rata rentabilitii de baz (fr risc) b) prima de risc pe piaa de capital c) rata medie a rentabilitii financiare n ramur d) prima de control pentru lipsa de lichiditate 105. O valoare de pia estimat prin metoda DCF este corect cnd: a) are la baza exclusiv previziunile furnizate de managementul firmei 47

b) se utilizeaz dou scenarii de previziune cu rate de actualizare de 19%, respectiv 21% c) evaluatorul evideniaz i anexeaz bilanurile i programul de redresare destinat creditorilor d) previziunile sunt fundamentate pe analiza pieei 106. Creterea fondului de rulment net (FRN) determin: a) creterea fluxului de numerar din exploatare i implicit a valorii prin DCF b) scderea fluxului de numerar din exploatare c) creterea profitului net (PN) i implicit a fluxului de numerar din exploatare d) scderea PN i implicit, a fluxului de numerar din investiii 107. n cazul n care rata de actualizare este 20 %, rata de cretere perpetu a fluxului de numerar net este 3%, rata de capitalizare va fi: a) 20 % b) 23 % c) 17 % d) 19,7 % 108. Pentru companiile evaluate numai prin metoda DCF, rata de actualizare fa de RIR este: a) mai mare b) mai mic c) egal d) oricare din relaiile de mai sus 109. Costul mediu ponderat al capitalului (Cmpc), calculat pe baza structurii capitalului investit, pe de o parte, i pe baza rentabilitii cerute a categoriilor de active, pe de alt parte, este: a) egal b) diferit c) mai mare cel pe baza structurii capitalului investit d) mai mare cel pe baza rentabilitii normale a activelor

110. Dac evaluarea se face pe baza actualizrii / capitalizrii dividendelor, se poate aplica: a) prim de control b) discount pentru minoritate c) ambele d) nici o corecie 111. Rata de capitalizare (c) poate fi mai mare dect rata de actualizare, atunci cnd: a) rata de cretere g = 0 b) g este negativ (scderea venitului) c) g > c d) g > 0 112. Rata de actualizare i rata de capitalizare, preluate de pe piaa comparabilelor, sunt exprimate n termeni: a) nominali b) reali c) nominali i reali d) n nici una din cele dou exprimri 113. Valoarea ntreprinderii, calculat prin metoda DCF, este o valoare: a) pe baz minoritar b) pe baz de control 48

c) fie pe baz minoritar, fie pe baz de control d) nici una 114. Abordarea prin venit are ca fundament: a) principiul anticiprii b) principiul substituiei c) principiul cererii i ofertei d) toate cele trei principii 115. Abordarea prin venit este axat pe: a) teoria valorii-munc b) teoria utilitii c) ambele teorii d) pe nici una 116. Dac exist informaii suficiente i credibile, valoarea unui pachet minoritar se calculeaz prin: a) metoda capitalizrii dividendelor (modelul Gordon) b) DCF c) ANC d) capitalizarea profitului net 117. Dac venitul supus capitalizrii va avea o tendin de diminuare: a) rata de capitalizare (c) = rata de actualizare (k) b) k > c c) c > k d) c < k 118. n metoda capitalizrii venitului generat de un activ necorporal, schema evoluiei viitoare a venitului poate fi: a) o anuitate constant la infinit b) o anuitate cresctoare, cu o rat constant la infinit c) o anuitate descresctoare, cu o rat constant la infinit d) o anuitate constant, cresctoare sau descresctoare, pe durata de via util rmas 119. n metoda capitalizrii fluxului de numerar net normalizat (corectat), valoarea rezultat este pe baz: a) de control b) minoritar c) fie de control, fie minoritar d) nici o variant 120. Costul capitalului utilizat de o ntreprindere este reflectat de: a) rata de actualizare b) rata de capitalizare minus creterea perpetu a venitului c) rata de actualizare minus creterea perpetu a venitului d) rata de capitalizare 121. Calcularea n mod direct a modificrii anuale previzionate a fondului de rulment net (FRN), se poate face pe baza urmtoarelor rate financiare: a) rata lichiditii generale b) rata lichiditii rapide (imediate) c) numrul mediu anual de rotaie a stocurilor d) ponderea FRN n cifra de afaceri

49

122. Factorul de capitalizare este: a) un multiplu utilizat pentru convertirea venitului n valoare b) raportul 1/(1 + k), n care k este rata de actualizare c) un divizor utilizat pentru convertirea venitului n valoare d) nici una din cele trei variante de mai sus 123. Deosebirea ntre evaluarea unei ntreprinderi, n ansamblul ei, i evaluarea unui activ necorporal separat, prin metode bazate pe venit, se refer n primul rnd, la: a) durata rmas de via economic b) mrimea venitului supus actualizrii / capitalizrii c) riscul asociat cu o investiie ntr-o ntreprindere versus ntr-un activ necorporal separat d) a) + b) + c) 124. Un indice de corecie de 0,9, aplicat asupra valorii rezultate prin DCF, reprezint: a) un coeficient de ncredere al evaluatorului n scenariul construit b) o corecie datorat existenei unor active din afara exploatrii de 10% din ANC c) o apreciere profesionist a raportului cerere - ofert pe piaa fluxurilor de lichiditi d) nici un rspuns corect 125. Un indice de corecie de 1,25, aplicat asupra valorii rezultate prin capitalizarea profitului, reprezint: a) un coeficient de ncredere al evaluatorului, n scenariul construit pentru estimarea profitului net anual reproductibil (s-a optat pentru un an ulterior datei evalurii) b) o corecie datorat faptului c exist active redundante de 25% din ANC c) o corecie datorat faptului c raportul PER este situat cu 25% peste media ramurii d) nici un rspuns corect

126. Care din urmtoarele relaii este INCORECT: a) profit / rata de capitalizare = valoarea capitalului b) (profit minus rata de cretere g) / rata de capitalizare = valoarea capitalului c) profit x multiplicator = valoarea capitalului d) multiplicator = 1/ rata de capitalizare 127. Care din urmtoarele relaii este CORECT: a) FNN actualizat plus Val. terminal actualizat = Valoarea capitalului b) FNN capitalizat plus Val. terminal capitalizat = Valoarea capitalului c) FNN actualizat plus Val. terminal actualizat minus active din afara exploatrii = Valoarea capitalului d) FNN actualizat minus Val. terminal actualizat plus active din afara exploatrii = Valoarea capitalului 128. Care din urmtoarele relaii este INCORECT: a) flux de numerar net x multiplicator = valoare terminal b) (flux de numerar net minus rata de cretere g)/ rata de capitalizare = valoare terminal c) flux de numerar net/ rata de capitalizare = valoare terminal d) flux de numerar actualizat x 1/ rata de capitalizare = valoare terminal actualizat 129. n evaluarea unei ntreprinderi (ultimul an de previziune explicit = n), valoarea terminal se determin pe baza formulei: a) (profitul din anul n+1 x multiplicator) minus rata g de cretere dup n+1 b) (profitul din anul n+1 minus rata de cretere g)/ rata de capitalizare c) (flux de numerar actualizat din anul n+1 x 1/ rata de capitalizare) minus rata g de cretere dup n+1 d) nici un rspuns corect 50

130. Rata de capitalizare reflect relaia dintre valoarea ntreprinderii i: a) capitalul propriu investit b) venitul net anticipat dintr-un an reprezentativ c) ncasrile viitoare anuale d) patrimoniul net al ntreprinderii 131. Rata de capitalizare este: a) identic cu rata de actualizare b) o rat de rentabilitate a activelor c) o rat de venit d) o rat de cretere a venitului 132. Care din urmtoarele afirmaii, privind indicatorul PER, este adevrat: a) este sensibil la variaiile cursului bursier b) nu este afectat de practicile contabile creative (cosmetizare a profitului obinut de ctre ntreprindere) c) se aplic pentru societile care au pierderi d) reprezint rata rentabilitii capitalului investit 133. Valoarea de pia a capitalului investit este: a) capitalizarea bursier a firmei b) activul net corectat + credite pe termen lung c) valoarea de pia a capitalurilor proprii + valoarea de pia a mprumuturilor pe termen lung d) activul net corectat 134. n anul N de activitate, firma TERAP a obinut un profit curent net de 100 mil. USD. Investiiile (de meninere i dezvoltare a capacitilor de producie existente), ce au fost realizate de ntreprindere n acest an, s-au ridicat la suma de 175 mil. USD, n condiiile n care nivelul amortizrii echipamentelor existente trecut pe cheltuieli, a fost de 25 mil. USD. Aceste investiii au implicat o majorare a activelor curente nete cu 15 mil. USD i contractarea unei datorii suplimentare ctre banc, n sum de 80 mil. USD, la o rat de dobnd de 15%. n aceste condiii, care este nivelul fluxului de numerar disponibil pentru acionari, n anul N? a) 53 mil. USD b) 65 mil. USD c) 95 mil USD d) 15 mil. USD

51

ABORDAREA PRIN PIA


1. n abordarea prin pia, ntreprinderile comparabile trebuie s fie: a) asemntoare i n aceeai localitate b) similare i relevante c) identice i n aceeai ar d) cu acelai profit net Sursele uzuale de informaii, folosite n compararea ntreprinderilor, sunt: a) pieele organizate de valori mobiliare b) piaa de fuziuni i achiziii c) tranzaciile anterioare ale subiectului evaluat d) toate cele de mai sus n abordarea prin pia, ntreprinderea relevant rspunde la: a) dorinele i ateptrile cumprtorului probabil b) caracteristicile medii ale ntreprinderilor din aceeai ramur c) caracteristicile ntreprinderilor cotate d) cerina existenei unei piee active, pentru comparabilele similare selectate Abordarea prin pia folosete rata: a) pre / profit b) cifra de afaceri / numrul de salariai c) numrul de salariai / active imobilizate d) valoarea adugat / activ net Abordarea prin pia folosete ratele: a) pre / cifra de afaceri, pre / profit, pre / datorii b) pre / profit, pre / activ net, pre / imobilizri necorporale c) pre / cifra de afaceri, pre / profit, pre / activ net d) profit / cifra de afaceri, datorii / capital social Dac metoda de evaluare a unui pachet minoritar al unei ntreprinderi cotate este comparaia cu cursul recent de tranzacionare a unor pachete minoritare, la ntreprinderi similare cotate NU se va aplica: a) prima de control b) discount pentru lipsa de lichiditate c) discount pentru pachet minoritar d) b) i c) Investigarea tranzaciilor de pe pia se face prin: a) informaii de la vnztori i cumprtori b) analiza datelor statistice ale pieei c) informaii de la consultanii financiari d) toate cele de mai sus n metoda comparaiei directe, se ajusteaz, ntotdeauna, preul pentru: a) ntreprinderile comparabile, fa de cea de evaluat b) ntreprinderea de evaluat

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

52

c) ntreprinderile comparabile ntre ele d) nici unul din cele de mai sus 9. Dac procentajul de ajustare a valorii de baz este o diminuare cu 15 %, calculul poate fi simplificat prin multiplicarea valorii de baz cu: a) 1,15 b) 0,15 c) 0,85 d) 0,085

10. Dac prima de control este 35%, valoarea estimat prin capitalizarea dividendelor se ajusteaz cu: a) 0,65 b) 0,75 c) 1,35 d) 1,25 11. Pentru a determina valoarea unui pachet majoritar, care dintre urmtorii multipli NU sunt, n mod uzual, utilizai n abordarea prin pia: a) valoarea de pia a capitalului propriu / profit nainte de impozit i dobnzi (EBIT) b) preul aciunii / profit net pe aciune c) valoarea de pia a capitalului propriu / cifra de afaceri d) valoarea de pia a capitalului propriu / activ total (exclusiv active din afara exploatrii) 12. Care dintre urmtoarele surse de informaii sunt relevante pentru estimarea structurii capitalului investit al ntreprinderii (necesar pentru estimarea costului mediu ponderat al capitalului): a) situaiile financiare medii pe ramur (pe baza valorii contabile ale capitalurilor proprii i mprumuturilor pe termen lung) b) situaiile financiare medii pe ramur (pe baza valorii de pia a capitalului i datoriilor) c) rapoarte anuale de firm (RMA, Dun & Bradstreet) d) a) sau b) 13. Conform precizrilor din Standardele Internaionale de Evaluare (IVS), n abordarea prin pia: a. se iau n considerare numai vnzrile unor proprieti similare, tranzacionate pe o pia deschis b. se iau n considerare vnzrile i ofertele de vnzare ale unor proprieti tranzacionate pe o pia deschis c. se iau n considerare vnzrile unor proprieti similare, tranzacionate pe o pia deschis, ca i ofertele de vnzare ale unor proprieti similare d. se iau n considerare vnzrile unor proprieti similare, tranzacionate pe o pia deschis, vnzrile nregistrate de cabinetele notariale i ofertele de vnzare din presa de specialitate 14. n abordarea prin pia, raportul Pre / CA: a) este preferat fa de Pre / Profit i Pre / AN contabil, pentru c nu poate s fie niciodat negativ b) este preferat, pentru c este mai puin influenat de deciziile managementului, comparativ cu Pre / Profit c) este preferat, pentru c este mai puin influenat de inflaie, comparativ cu Pre / AN contabil d) toate cele de mai sus 53

15. Utilizarea ratei Pre / Profit: a) ncorporeaz ipotezele referitoare la riscul, creterea i rata de distribuie a dividendelor b) este preferat ratei Pre / AN contabil, pentru c apare mai frecvent n literatura de specialitate c) este util n fundamentarea coreciilor asupra activelor firmei d) este util doar n evaluarea ntreprinderilor mici 16. Dezavantajul utilizrii ratei Pre / AN contabil este: a) valoarea contabil poate fi influenat de deciziile managementului i ali factori (inflaia, sistem de contabilitate etc.) i deci, ratele nu sunt comparabile cnd politicile i practicile contabile sunt diferite b) rata nu poate avea o valoare negativ c) permite comparabilitatea ntre ri cu sisteme contabile diferite (utilizarea unor rate din ri dezvoltate, n evaluarea de ntreprinderi din ri n curs de dezvoltare) d) nu este relevant pentru firmele capital intensive 17. Abordarea prin pia: a) utilizeaz datele tranzaciilor nregistrate de cabinetele notariale b) se bazeaz pe raionamentul ce corespunde modului de gndire al participanilor pe pia c) este recunoscut de toate autoritile publice, valorile de pia fiind cele nscrise n bilanurile contabile ale agenilor economici i instituiilor d) b) i c) 18. n abordarea prin pia, folosirea multiplului curs/ cifra de faceri pe aciune, este adecvat cnd: a) ponderea cheltuielilor de exploatare n CA, este asemntoare b) valoarea activelor corporale este mic c) vnzrile ntreprinderii se fac cu plata n numerar d) toate rspunsurile de mai sus 19. n abordarea prin pia, un principiu fundamental este cel al substituiei, care spune c: a) un cumprtor nu va plti mai mult dect valoarea unui flux de numerar net similar, ca mrime i risc, cu fluxul de numerar net generat de firma evaluat b) un investitor va plti cel mult ANC al firmei evaluate c) un cumprtor nu va plti mai mult dect valoarea estimat prin DCF, la o rata de 21% d) n abordarea prin pia, primordial este principiul contribuiei 20. n abordarea prin pia, un principiu fundamental este cel al substituiei, care spune c: a) un cumprtor nu va plti mai mult dect valoarea estimat prin comparaia direct, avnd n vedere un nivel mediu n ramur, al raportului Pre / AN contabil b) un investitor nu va plti mai mult dect ANC plus valoarea realizabil net a activelor din afara exploatrii c) un investitor nu va plti mai mult dect valoarea unui flux de numerar similar, ca mrime i risc, cu fluxul de numerar net generat de firma evaluat d) toate cele de mai sus 21. Cnd impozitarea profitului firmei evaluate este diferit de impozitarea profitului comparabilelor, multiplul selectat va fi: a) pre / profit net pe aciune b) pre / profit brut pe aciune c) pre / (profit net pe aciune + amortizare pe aciune) d) pre / valoarea contabil a aciunii 54

22. n abordarea prin pia, n cazul utilizrii unei comparabile la care tranzacia s-a realizat n familie, evaluatorul trebuie s analizeze corecia care se impune pentru: a) caracteristicile fizice ale proprietii b) utilizare c) condiiile de vnzare d) condiiile pieei 23. n abordarea prin pia, folosirea multiplului curs/ profit net pe aciune (PER) este adecvat cnd: a) b) c) d) profitul net este sensibil mai mare fa de amortizare impozitarea venitului este aceeai nu sunt necesare investiii de dezvoltare toate rspunsurile de mai sus

24. n abordarea prin pia, folosirea multiplului curs/ profit brut pe aciune este adecvat cnd: a) profitul net este sensibil mai mare fa de amortizare b) cota de impozitare a venitului este diferit c) profitul brut este foarte mic d) a) i b)

55

ALEGEREA METODELOR DE EVALUARE. RECONCILIEREA REZULTATELOR. OPINIA EVALUATORULUI


1. Criteriile de stabilire a valorii finale sunt: a) precizia, calitatea informaiilor i raionamentul profesional al evaluatorului b) cantitatea informaiilor, data evalurii i tipul valorii estimate c) diferenele ntre rezultatele obinute d) competena evaluatorului, apropierea rezultatelor, valoarea real Valoarea capitalului acionarilor, estimat prin metoda fluxului de numerar net, trebuie s fie apropiat de: a) activul net corectat b) activul net de lichidare c) valoarea estimat prin capitalizarea profitului net contabil d) nici una din cele de mai sus Dac ANC = 6 mil. euro, valoarea calculat prin abordarea prin venit este 4 mil. euro, iar activul net de lichidare este 5 mil. euro, valoarea final propus va fi: a) 6 mil. euro b) 4 mil. euro c) o medie ponderat a celor trei valori d) 5 mil. euro Stabilirea valorii finale a unei ntreprinderi se face prin: a) ponderarea valorilor diferite obinute b) prezentarea unui interval de valori ntre minimul i maximul obinut din aplicarea metodelor de evaluare c) selectarea valorii aferente celei mai adecvate metode de evaluare d) precizarea unei valori minime Valoarea de pia a unei ntreprinderi vs. valoarea ei de investiie este: a) egal b) mai mic c) mai mare d) oricare din situaiile anterioare Activul net de lichidare vs. valoarea de pia, calculat prin metodele de capitalizare/ actualizare, poate fi: a) mai mic b) mai mare c) egal d) mai mic, egal sau mai mare Valorile diferite, obinute n urma unei evaluri, se reconciliaz prin: a) media aritmetic b) media ponderat c) eliminarea valorilor minime i maxime d) selectarea unei valori

2.

3.

4.

5.

6.

7.

56

8.

Reconcilierea valorilor rezultate dintr-o evaluare: a) se refer la ntreaga lucrare de evaluare b) este pasul final al procesului de evaluare c) att a), ct i b) sunt corecte d) nici un rspuns de mai sus nu este corect n exprimarea valorii de pia finale, este mai important: a) rezultatul din formulele financiare b) rezultatul din abordarea prin pia c) rezultatul din abordarea bazat pe active d) rezultatul din compararea cu alte rapoarte de evaluare

9.

10. Cea mai adecvat metod de evaluare a unui cabinet stomatologic, n scopul vnzrii acestuia, este: a) DCF b) capitalizarea fluxului de numerar net c) Activul Net Corectat d) metode combinate 11. Valoarea estimat a unei ntreprinderi este credibil cnd: a) s-au folosit cel puin patru metode de evaluare b) raionamentul evaluatorului s-a bazat pe informaii credibile c) raionamentul evaluatorului s-a bazat pe informaii verificate d) s-au folosit metodele de evaluare adecvate scopului evalurii 12. Cea mai adecvat metod de evaluare a unui teren agricol pentru exploataia vegetal, este: a) capitalizarea rentei funciare b) parcelarea c) extracia d) rezidual 13. n cazul unor ntreprinderi cu potenial adecvat de profitabilitate: a) valorile rezultate prin metoda ANC (activul net corectat) i prin capitalizarea fluxului de numerar la dispoziia acionarilor, vor fi apropiate b) valorile rezultate prin metoda ANC i AN contabil, vor fi apropiate c) valorile rezultate prin metoda AN contabil i capitalizarea profitului, vor fi apropiate d) valorile rezultate prin metoda ANC i ANL (activul net de lichidare), vor fi apropiate 14. n evaluarea ntreprinderilor mici, un element important n raionamentul evaluatorilor este: a) credibilitatea informaiilor financiar-contabile este redus b) structura capitalului investit este complex c) nu au fost operate reevalurile legale asupra mijloacelor fixe d) toate cele de mai sus 15. n evaluarea ntreprinderilor mici un element important n stabilirea ratei de actualizare este: a) necesitatea unor corecii pentru cheltuieli cu compensarea proprietarilor b) accesul dificil la surse de finanare c) structura capitalului investit este simpl d) nici unul din cele de mai sus 16. Valoarea capitalului acionarilor, calculat prin metoda ANC, este egal cu valoarea calculat prin actualizarea/ capitalizarea unei forme de venit: a) cnd metodele aplicate sunt adecvate scopului evalurii 57

b) cnd capitalul investit genereaz o rentabilitate egal cu costul capitalului investit c) cnd firma nregistreaz o cretere constant g, cel puin la nivelul creterii PIB d) cnd se estimeaz corect rata de actualizare / capitalizare 17. Metoda DCF poate fi utilizat pentru estimarea valorii de pia, atunci cnd: a) previziunea veniturilor reflect c ntreprinderea a ajuns la stabilitate (croazier) b) previziunea veniturilor reflect ateptrile i percepiile participanilor pe pia c) previziunea veniturilor reflect capacitatea ntreprinderii de a-i achita plile restante d) previziunea veniturilor reflect o rentabilitate corespunztoare 18. n contextul reconcilierii rezultatelor evalurii unei ntreprinderi, afirmaia c valoarea este subiectiv se traduce prin: a) valoarea este expresia unei selecii subiective, realizate de evaluator, a rezultatelor mai multor metode aplicate b) valoarea se refer la un anumit subiect (ntreprindere), la o anumit dat i n anumite circumstane c) valoarea poate fi diferit pentru diferii cumprtori i acelai subiect, dar piaa este alctuit din suma acestor decizii subiective d) este o afirmaie greit, doar preul este subiectiv 19. Reconcilierea rezultatelor nseamn: a) analiza unor rezultate alternative, pentru a ajunge la estimarea valorii finale b) selectarea unei valori ntre ANC i DCF c) utilizarea unor formule tehnice i financiare, pentru estimarea final a valorii d) realizarea unor teste de coeren, prin care evaluatorul elimin rezultatele unor metode insuficient fundamentate 20. Criteriile fundamentale, prin care evaluatorul ajunge la estimarea valorii finale, sunt: a) coerena, consistena i cantitatea informaiilor b) coerena, precizia i perioada de diagnostic c) adecvarea, precizia i cantitatea informaiilor d) scopul evalurii, data evalurii i condiiile limitative 21. n estimarea valorii finale, criteriul adecvrii se refer la coerena: a) fiecrei abordri cu scopul i destinaia raportului b) fiecrei metode, la condiiile limitative din raport c) fiecrei abordri, la cantitatea de informaii disponibile d) fiecrei abordri, la pregtirea evaluatorului 22. Precizia este un criteriu utilizat de evaluator n estimarea valorii finale i se refer la: a) faptul c opinia evaluatorului poate fi o cifr sau un interval ntre dou valori b) nivelurile pn la care se pot rotunji cifrele c) ncrederea evaluatorului n precizia uneia sau alteia dintre metodele aplicate d) gradul de ncredere al evaluatorului n autenticitatea, completitudinea i fundamentarea informaiilor utilizate 23. n evaluarea unei ntreprinderi, o eroare fundamental este: a) construirea unui scenariu n ipoteza preurilor constante i utilizarea unei rate de actualizare, ce incorporeaz o rat a rentabilitii fr risc, de 25% b) neaplicarea unei corecii pozitive (prima de control) asupra valorii DCF, pentru evaluarea unui pachet majoritar, la o firm necotat c) adugarea valorii activelor din afara exploatrii, la valoarea rezultat prin capitalizarea profitului net d) a) i b) 58

24. n evaluarea unei ntreprinderi, o eroare este: a) aplicarea unei prime de control asupra valorii capitalului acionarilor, rezultate prin capitalizarea fluxului de numerar net corectat, cnd scopul evalurii este pachetul majoritar al unei firme cotate b) includerea valorii realizabile net a activelor din afara exploatrii, n fluxul de numerar net din exploatare, n primul an al perioadei de previziune explicit (metoda DCF) c) construirea unui scenariu pe 5 ani, care, n estimarea ratei de actualizare, pornete de la o rat a rentabilitii fr risc corespunztoare rentabilitii la obligaiunile emise de stat, pe termen de 5 ani d) toate de cele de mai sus 25. Este o eroare, n evaluarea unei ntreprinderi: a) omisiunea metodei activului net contabil b) omisiunea aplicrii coreciei pentru lipsa de lichiditate, la o firma cotat la bursa de valori c) omisiunea aplicrii unei corecii asupra creditelor pe termen lung, contractate n condiiile pieei d) realizarea unei corecii negative, la activele necorporale separate, cu valoarea cheltuielilor de constituire 26. Un crematoriu pentru gunoaie, din patrimoniul unei afaceri (activ n exploatare), se va evalua: a) pe baza comparaiei directe b) prin costul de nlocuire net c) ca diferen ntre DCF i ANC (exclusiv acest activ) d) la activul net de lichidare 27. Cnd acioneaz n ipostaza de consultant pentru un potenial investitor, expertul evaluator va propune: a) valoarea de lichidare i valoarea de ipotecare, pentru a-l ajuta pe client s ia o decizie inteligent b) valoarea de asigurare i valoarea de pia, pentru a-l ajuta pe client s ia o decizie inteligent c) valoarea de investiie i valoarea de pia, pentru a-l ajuta pe client s ia o decizie inteligent d) valoarea prin DCF (fluxul de numerar actualizat) i prin ANC (activul net corectat), pentru a-l ajuta pe client s ia o decizie inteligent

59

COD DEONTOLOGIC. RAPORT DE EVALUARE. RAPORT DE VERIFICARE


1. Raportul de evaluare este un document care nregistreaz: a) instruciunile pentru o anumit misiune de evaluare b) tipul de valoare i scopul evalurii c) rezultatele analizei care au condus la opinia privind valoarea d) toate cele de mai sus Un raport de evaluare este bun, cnd: a) este fundamentat exclusiv pe datele puse la dispoziie de ntreprindere b) evaluatorul evideniaz autenticitatea unor documente juridice, puse la dispoziie de ntreprinderi c) fundamenteaz diagnosticul i previziunile pe analiza pieei d) utilizeaz un singur scenariu de previziune Dac evaluatorul are un interes n ntreprinderea de evaluat: a) trebuie s refuze lucrarea b) trebuie s declare acest lucru c) trebuie s menin confidenialitatea d) trebuie s acioneze neutru O deficien a raportului de evaluare este: a) neutilizarea datelor de la Bursa de Valori b) omisiunea includerii ipotezelor i condiiilor limitative c) omisiunea de a folosi instruciunile salariailor de la AVAS d) neluarea n considerare a opiniei acionarilor principali Expertul evaluator solicitat s determine valoarea de pia: a) se va baza pe informaiile puse la dispoziie de client b) se va situa pe poziia investitorului mediu c) va respecta metodologia de evaluare dat de stat d) va face o medie ntre valoarea pentru vnztor i valoarea pentru cumprtor O deficien a raportului de evaluare ar fi: a) neprecizarea sferei de extindere a investigaiilor b) rezultatele aplicrii metodelor de evaluare difer substanial c) independena premiselor n cele 3 abordri d) toate cele de mai sus Este lipsit de etic i profesionalism: a) emiterea unei opinii asupra valorii, fr o investigare i analiz complet a proprietii b) acceptarea unei lucrri a crei plat este exprimat n procente din valoarea rezultat c) colaborarea cu alt evaluator angajat independent pentru aceeai evaluare d) toate cele de mai sus Verificarea unui raport de evaluare se poate face: a) la cererea clientului

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

60

b) la cererea unei instane de judecat c) dac exist dubii asupra corectitudinii valorii estimate d) toate cele de mai sus 9. Integritatea evaluatorului nseamn: a) s realizeze o lucrare integral b) s fie onest i serios n limitele confidenialitii c) s nu se bazeze pe colaboratori d) s accepte numai informaii complete

10. Suntei consultat n legtur cu elaborarea unui caiet de sarcini pentru contractarea lucrrilor de evaluare. Apare ideea c pentru fiecare evaluare, s fie angajai doi evaluatori, iar dac valoarea estimat de evaluatori depete 5 %, s nu fie pltit contravaloarea lucrrilor de evaluare. a) respingei din start ideea b) propunei ca diferena acceptabil s fie 15 % i suntei de acord ca evaluatorii s nu fie pltii, dac diferena ntre valorile estimate depete aceast limit c) propunei ca n cazul n care diferena depete 25 %, evaluatorii s suporte costul medierii sau arbitrajului unei tere pri d) propunei s fie acceptai exclusiv membrii ANEVAR care au asigurare profesional 11. Competena evaluatorului: a) este dat de diplomele obinute b) este dat de vechimea n activitate c) este declarat n ofert d) este evideniat de recomandrile altor clieni 12. La verificarea rapoartelor de evaluare: a) se pun n eviden toate erorile b) se fac referiri la competena evaluatorului c) se analizeaz raportul de evaluare, n relaie cu misiunea i standardele profesionale d) se refac acele pri din raport care nu corespund 13. Un raport de evaluare bun: a) este redactat conform reglementarilor b) este conform cerinelor clientului c) d posibilitatea beneficiarului s neleag problema, faptele, logica i concluziile d) cuprinde numai datele culese de pe teren i verificate 14. Verificarea unui raport de evaluare presupune: a) modificarea valorii b) investigarea logicii, procedurilor i concordanei cu standardele de evaluare c) folosirea retrospectivei d) nici unul din cele de mai sus 15. Raportul de evaluare trebuie s conin: a) scopul evalurii b) baza de evaluare, ipotezele i condiiile limitative c) declaraia de certificare d) toate cele de mai sus 16. Evaluatorul poate s lucreze, n acelai timp, pentru dou sau mai multe pri interesate de rezultatul evalurii: a) niciodat b) ntotdeauna c) numai cu acordul n scris al prilor 61

d) este la latitudinea evaluatorului 17. n redactarea raportului de evaluare, expertul evaluator: a) va prezenta concluziile reale b) va evita s evidenieze incertitudinile, pentru a nu deruta clientul c) va prezenta numai elementele bazate pe documentele oficiale d) va prezenta rezultate care sunt dup dorina clientului 18. La stabilirea onorariului solicitat pentru evaluare, se are n vedere: a) valoarea ntreprinderii b) costul ntreprinderii c) volumul de munc necesar pentru realizarea misiunii d) veniturile generate de ntreprindere 19. Care din factorii de mai jos NU trebuie s influeneze onorariul solicitat de evaluator pentru un raport de evaluare: a) complexitatea evalurii b) valoarea estimat c) cheltuielile necesare evalurii d) timpul necesar pentru realizarea raportului de evaluare 20. O diferen acceptabil ntre dou valori ale aceleiai ntreprinderi / afaceri, este de: a) 5-20% b) 10-50% c) 40-50% d) sub 50% 21. Verificarea unui raport de evaluare are scopul: a) de a stabili consecvena i corectitudinea evaluatorului n funcie de scopul evalurii b) de a stabili consecvena i coerena concluziilor, cu standardele de evaluare, a informaiilor coninute n raport, cu alte informaii cunoscute c) de a stabili abilitatea evaluatorului n aplicarea procedurilor i standardelor recunoscute d) toate cele de mai sus 22. Evaluatorul verificator trebuie: a) s aib experien superioar fa de cea a autorului raportului de evaluare b) s aib experien superioar fa de cea a autorului raportului de evaluare i s fie membru acreditat ANEVAR c) s aib o experien, cel puin la nivelul autorului raportului de evaluare d) s aib o experien i calificare corespunztoare i s nu aib interese speciale n obiectul evalurii 23. Raportul de verificare: a) sprijin clientul n deciziile lui de vnzare, cumprare, nchiriere etc. b) ofer clientului o estimare corect i credibil a valorii proprietii / afacerii c) ajut clientul s obin un pre mai bun n negocierea pentru vnzare, cumprare, nchiriere etc. d) sprijin clientul pentru a verifica nivelul de pregtire i de competen al autorului raportului de evaluare 24. Dac ntr-un raport de verificare clientul solicit actualizarea valorii, evaluatorul verificator: a) va solicita o suma n plus pentru realizarea actualizrii 62

b) va preciza necesitatea unei noi evaluri c) va include un capitol distinct n raportul de verificare, cu o declaraie privind condiiile limitative d) a i c 25. Prin transparen, n raportul de evaluare, se nelege: a) comunicarea permanent cu clientul b) dezvluirea surselor de informaii pe care a fost fundamentat valoarea c) dezvluirea etapelor parcurse pentru estimarea valorii ntreprinderii d) comunicarea limitelor de competen sau a conflictelor de interese ale evaluatorului 26. Prin consisten, n raportul de evaluare, se nelege: a) fundamentarea raionamentului evaluatorului pe date relevante i exhaustive b) fundamentarea raionamentului evaluatorului pe informaii verificabile i relevante c) fundamentarea raionamentului evaluatorului pe date i informaii verificate i credibile d) fundamentarea raionamentului evaluatorului pe informaii exhaustive i verificabile 27. Prin coeren, n raportul de evaluare, se nelege: a) selectarea metodelor n funcie de scopul evalurii i corelarea indicatorilor inclui n cadrul formulelor de calcul b) selectarea metodelor n funcie de clientul evalurii i corelarea indicatorilor inclui n cadrul formulelor de calcul c) selectarea surselor de informaii n funcie de definiia valorii i corelarea indicatorilor inclui n cadrul formulelor de calcul d) selectarea definiiei valorii estimate n funcie de scopul evalurii i corelarea indicatorilor inclui n cadrul formulelor de calcul 28. ntr-un raport de evaluare, declaraia privind condiiile limitative se introduce pentru: a) a obine o prim de asigurare mai mic, de la firma de asigurare profesional b) a fundamenta valoarea de pia c) a proteja evaluatorul, a informa i proteja clientul i ali utilizatori d) a permite reconcilierea rezultatelor 29. Este lipsit de etic i profesionalism: a) acceptarea unei lucrri a crei plat este exprimat n numr de zile consultant x tarif / zi consultant b) lipsa de colaborare cu un alt evaluator membru ANEVAR, angajat independent pentru aceeai evaluare c) elaborarea n paralel, a dou rapoarte de evaluare, unul pentru vnztor i cellalt pentru cumprtor d) nici un rspuns corect 30. Verificarea unui raport de evaluare: a) necesit ntotdeauna consimmntul scris i prealabil al autorului raportului de evaluare b) necesit ntotdeauna consimmntul scris i prealabil al ANEVAR c) necesit ntotdeauna inspecia proprietii / afacerii d) nici un rspuns corect 31. Evaluarea retroactiv (la o dat anterioar elaborrii raportului) poate aprea: a) n cazurile n care se estimeaz valoarea unui prejudiciu trecut b) pentru asigurare, n cazul n care se estimeaz daunele produse ca urmare a manifestrii unui risc asigurat c) a) i b) 63

d) nici un rspuns corect 32. n raportul de evaluare, declaraia privind condiiile limitative se introduce pentru: a) a proteja evaluatorul b) pentru a informa i proteja clientul i ali utilizatori ai raportului c) n general nu se include o asemenea declaraie ntr-un raport de evaluare d) a) i b) 33. Care din urmtoarele caracteristici trebuie urmrite la verificarea unui raport de evaluare: a) adecvarea i relevana datelor utilizate b) modul de editare a raportului c) exprimarea condiiilor n care evaluatorul i-a desfurat munca d) nici un rspuns corect

64

LICHIDAREA NTREPRINDERII
1. n estimarea valorii de garantare a creditului ipotecar: a) se elimin elementele speculative b) se consider numai elementele ce se pstreaz pe termen lung c) se ia n considerare utilizarea curent i cele alternative d) toate cele de mai sus Obiectivele lichidrii societilor comerciale sunt: a) finalizarea operaiilor comerciale b) ncasarea creanelor c) plata datoriilor d) toate cele de mai sus La evaluarea stocurilor pentru lichidare, inspecia, identificarea, cuantificarea i estimarea gradului de depreciere sunt: a) necesare uneori b) obligatorii c) inutile d) nici unul din cele de mai sus n caz de lichidare, creanele nerecuperabile se evalueaz la: a) valoarea contabil b) un procent din valoarea contabil c) valoarea zero d) nici unul din cele de mai sus Valoarea de casare este: a) fr legtur cu valoarea de lichidare b) mai mare ca valoarea de lichidare c) limita inferioar a valorii activului net de lichidare, n absena valorilor negative d) nici una din cele de mai sus n cazul ntreprinderilor n dificultate i neredresabile, metoda de evaluare adecvat este: a) metoda fluxului de numerar actualizat b) metoda activului net de lichidare c) metoda capitalizrii profiturilor d) nici una din cele de mai sus Valoarea activului net de lichidare este estimat: a) numai cnd ntreprinderea este falimentar b) numai la cererea cumprtorului c) cnd proprietarul hotrte s nchid ntreprinderea d) pentru toate ntreprinderile neprofitabile n caz de lichidare, valoarea unei proprieti imobiliare este: a) ntotdeauna mai mare dect valoarea terenului b) cel puin egal cu valoarea terenului c) uneori mai mic dect valoarea terenului 65

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

d) cel mult egal cu valoarea terenului 9. n caz de lichidare, valoarea stocurilor: a) e mai mic dect valoarea contabil b) nu poate fi mai mic dect valoarea contabil c) poate fi i negativ d) e mai mic pentru c nu se acord garanie 10. n caz de lichidare, valoarea creanelor: a) este mai mic dect valoarea lor contabil b) nu poate fi mai mic dect valoarea contabil c) este zero, pentru c debitorii nu mai pot fi obligai s plteasc d) este mai mic, pentru c nu s-a ncasat la timp 11. Valoarea participaiilor la o alt societate, n caz de lichidare, este: a) proporional cu procentajul deinut b) proporional cu puterea de vot c) influenat de puterea de vot d) nesemnificativ la lichidare 12. n caz de lichidare, creditele contractate: a) se reevalueaz la data rambursrii b) se evalueaz la data lichidrii c) se negociaz separat cu banca creditoare d) se trec la datoria public 13. Conform standardelor de evaluare, activul net de lichidare este similar cu: a) valoarea de pia b) valoarea de vnzare forat c) valoarea de recuperare d) valoarea de casare 14. Faza preliminar a evalurii pentru lichidare, cuprinde: a) inventarierea metodelor de evaluare b) definirea sarcinilor i echipei de evaluare c) obinerea acceptului adunrii creditorilor d) inventarierea bunurilor 15. Evaluarea pentru lichidare este nscris n abordarea: a) bazat pe active b) bazat pe venit c) financiar d) prin comparaia vnzrilor 16. Separarea activitilor viabile, nseamn: a) divizarea managementului b) divizarea activelor c) asamblarea unor uniti viabile d) fuziunea serviciilor 17. La evaluarea pentru lichidare a instalaiilor, mainilor i echipamentelor aflate n stare de funcionare: a) se estimeaz valoarea de pia b) se estimeaz valoarea de casare c) se consider la cea mai bun utilizare 66

d) se consider i utilizarea existent 18. La evaluarea activitilor viabile: a) valoarea este dat de abordarea prin venit b) valoarea este dat de abordarea bazat pe active c) se consider numai valoarea activelor componente d) nu se ia n considerare fondul de rulment 19. Evaluarea pentru lichidare: a) consider cea mai bun utilizare a fiecrui activ b) consider cea mai bun utilizare n combinaie a activelor c) ine cont de hotrrile Adunrii Generale a Acionarilor/ Asociailor d) ine cont de deciziile judectorului sindic 20. La evaluarea unor utilaje tehnologice speciale: a) se ia n calcul numai valoarea de casare b) se compar cu preurile obinute la licitaiile recente c) se consider preurile oferite la cumprare, de furnizorii acestor utilaje d) se consult cataloagele de utilaje la mna a doua 21. Anumite activiti din ntreprinderea n lichidare sunt viabile, dac: a) nu au nevoie de investiii suplimentare b) au nevoie de fond de rulment c) au nevoie de management d) sunt acceptate la Registrul Comerului 22. Obligaiile speciale ctre salariai: a) nu se mai iau n considerare b) rmn s se achite dup finalizarea lichidrii c) se evalueaz la data lichidrii d) vor fi achitate de acionari 23. Veniturile nregistrate n avans, n cazul lichidrii: a) se restituie celor ce le-au constituit b) se impoziteaz i se trec la active c) se consider profit d) se anuleaz 24. Fondul comercial al societii n lichidare: a) se reevalueaz innd cont de cursul de schimb leu/dolar, la data evalurii b) rmne la valoarea contabil c) nu are valoare d) se mparte proporional ntre acionari/ asociai

67

MAJORARE DE CAPITAL SOCIAL


1. Capitalul social al unei societi comerciale reprezint: a) valoarea societii la un anumit nivel al preurilor b) suma valorii nominale a aciunilor / prilor sociale ce aparin acionarilor / asociailor c) valoarea investiiilor realizate de acionari / asociai d) a i b Capitalul social al unei societi comerciale poate fi majorat prin: a) aport n numerar b) aport n natur c) ncorporarea fondurilor proprii, profiturilor, diferenelor din reevaluare d) una din cile prezentate la pct. a, b i c Capitalul social al unei societi comerciale poate fi majorat prin: a) aport n creane asupra altor persoane juridice b) aport n natur c) ncorporarea rezervelor legale d) prin una din cile prezentate la pct. a, b i c n cazul majorrii capitalului social, dreptul de preemiune poate fi exercitat prin: a) aport n natur b) aport n numerar c) ncorporarea rezervelor legale d) n toate cazurile, conform Legii nr. 31/1990 Evaluarea aportului la capitalul social este obligatorie n cazul: a) aportului n numerar b) aportului n natur c) ncorporrii fondurilor proprii d) n toate cazurile

2.

3.

4.

5.

68

DISCONTURI. PRIMA DE CONTROL


1. Pentru determinarea discontului pentru un pachet minoritar sau a primei de control pentru un pachet majoritar, elementul esenial l reprezint: a) dac societatea este nchis sau deschis b) nivelul valorii (pe baz de control sau minoritar), estimat n procesul de evaluare c) structura acionariatului / asociailor d) nici un rspuns corect Prima de control pentru pachet majoritar poate fi determinat prin: a) majorarea valorii determinate prin metoda DCF, cu un procentaj bazat pe raionamentul i experiena evaluatorului b) capitalizarea surplusului de avantaje financiare obinute ca urmare a drepturilor derivate din deinerea pachetului majoritar c) capitalizarea dividendelor distribuite acionarilor d) nici un rspuns corect Valoarea unei aciuni pe baz de control, poate fi determinat prin: a) metoda DCF, dup corectarea contului de profit i pierdere b) metoda ANC c) metoda capitalizrii dividendelor distribuibile acionarilor d) prin metodele de la pct. a) i b) Mrimea discontului pentru nelichiditate este influenat de: a) mrimea participaiei pachet minoritar sau pachet majoritar b) structura activelor i gradul de lichiditate a acestora c) mrimea ntreprinderii d) toate elementele prezentate la pct. a), b) i c) Valoarea unui pachet minoritar de aciuni poate fi determinat prin: a) metoda capitalizrii dividendelor distribuibile acionarilor b) metoda comparaiilor cu valoarea de pia a unei aciuni cotate, emis de o ntreprindere comparabil c) metoda DCF, dup corectarea contului de profit i pierdere d) prin una din metodele de la pct. a i b Discontul pentru lipsa de control nseamn: a) o sum sau procentaj care reflect lipsa de control n repartizarea profitului net b) o sum sau procentaj care reflect lipsa de control n declanarea procedurii de faliment c) o sum sau procentaj care reflect lipsa unora sau a tuturor drepturilor de control Discontul pentru lipsa de lichiditate nseamn: a) o sum sau un procentaj care reflect faptul c rata lichiditii generale este mai mic de 1,5 b) o sum sau un procentaj care reflect faptul c rata disponibiliti / total active este mai mic de 2% c) o sum sau un procentaj care reflect lipsa de lichiditate a investiiei n firma evaluat 69

2.

3.

4.

5.

6.

7.

d) o sum sau un procentaj care reflect lipsa de decizie asupra fluxului de lichiditi generat de firma evaluat 8. Ordinea aplicrii disconturilor, asupra unei valori pe baz de control a aciunii unei ntreprinderi necotate, este: a) discont pentru minoritate i apoi discount pentru nelichiditate b) discont pentru nelichiditate i apoi cel pentru minoritate c) nu se aplic discont pentru nelichiditate d) orice ordine Dac se evalueaz un pachet majoritar, soluia cea mai adecvat este: a) calcularea valorii pe baze minoritare i aplicarea unei prime de control b) utilizarea unei metode de calculare n mod direct a valorii pe baz de control c) utilizarea metodei capitalizrii dividendelor d) oricare din cele dou variante de mai sus

9.

10. Care este diferena ntre valoarea unei aciuni evaluat din perspectiva vnzrii sale n cadrul unui pachet de control i valoarea unei aciuni evaluat din perspectiva vnzrii sale n cadrul unui pachet minoritar: a) prima de emisiune b) fondul comercial c) prima de control d) valoarea prezent a profitului renvestit 11. n evaluarea unui pachet minoritar, o corecie neadecvat se refer la: a) salariile managerilor/ proprietarilor b) impozitul pe profit c) amortizare d) nici una din cele de mai sus

70

EVALUARE PENTRU SITUAII FINANCIARE


1. Evaluarea n scopul ntocmirii situaiilor financiare are drept scop: a) estimarea valorii de pia a societii b) recunoaterea valorii activelor n bilanul contabil c) determinarea discontului pentru pachet minoritar, prin comparaie cu valoarea de pia a unei aciuni cotate, emis de o ntreprindere comparabil d) toate rspunsurile de mai sus 2. Pentru recunoaterea n bilan a activelor, acestea trebuie s ndeplineasc urmtoarele criterii: a) s aib un cost sau o valoare care poate fi evaluat() n mod credibil b) s genereze un flux de numerar viitor, fie direct, fie prin asociere cu alte active c) s aib o durat de via util cuantificabil d) toate criteriile de mai sus 3. Valoarea contabil a unui activ imobilizat este reprezentat de: a) costul de achiziie plus costurile necesare punerii n funciune b) valoarea de intrare rezultat n urma reevalurilor administrative c) valoarea amortizabil d) valoarea la care un activ este recunoscut dup ce se scade amortizarea cumulat i orice pierdere cumulat din amortizare 4. Valoarea de nregistrare n contabilitate a unui activ cumprat de la o societate unde a fost utilizat i amortizat parial, este dat de: a) valoarea contabil (rmas de amortizat) nregistrat la vnztor b) costul de achiziie plus costurile necesare punerii n funciune la cumprtor c) valoarea de intrare (amortizabil) nregistrat la vnztor d) valoarea determinat printr-un raport de evaluare, la data achiziiei 5. Valoarea de intrare (valoare amortizabil) poate fi modificat prin: a) investiii ulterioare b) reevaluare ca urmare a influenei inflaiei c) realizarea de reparaii care s reduc gradul de uzur fizic d) unul din cazurile a sau b 6. Deprecierea unui activ reprezint: a) pierderea de valoare cauzat de deteriorarea fizic b) pierderea de valoare cauzat att de deteriorarea fizic, ct i de modificrile n domeniul tehnologic, economic, comercial i juridic, n care ntreprinderea i desfoar activitatea c) valoarea cumulat a amortizrilor nregistrate conform legislaiei n vigoare 7. n accepiunea IAS 36, valoarea recuperabil a unui activ sau unitate generatoare de numerar reprezint: a) valoarea de pia a activului b) cea mai mare valoare dintre valoarea just minus cheltuielile de vnzare i valoarea de utilizare c) valoarea de nregistrare n contabilitate (valoarea amortizabil) 71

d) valoarea de vnzare forat 8. Cheltuiala realizat de ntreprindere cu achiziia unui mijloc fix reprezint, pentru aceasta: a) un activ corporal imobilizat n bilanul su contabil b) o cheltuial n cadrul contului su de profit i pierdere c) o resurs (element de pasiv) n cadrul bilanului su contabil d) o diminuare a capitalurilor sale proprii 9. ncasarea facturilor de la clienii ntreprinderii reprezint, pentru aceasta: a) o cretere a veniturilor sale totale b) o diminuare a creanelor sale c) o majorare a profitului din exploatare d) o scdere a cheltuielilor de exploatare 10. Contractarea unui mprumut de ctre ntreprindere reprezint pentru aceasta: a) o cretere a veniturilor sale financiare b) un activ n cadrul bilanului su contabil c) o resurs (element de pasiv) n cadrul bilanului su contabil d) o cretere a cheltuielilor sale de exploatare 11. Plata de ctre ntreprindere a ratelor de credit reprezint: a) o cheltuial n cadrul contului su de profit i pierdere b) o diminuare a resurselor sale mprumutate reflectate n cadrul bilanului su contabil c) o cretere a cheltuielilor sale financiare cu suma de plat d) o diminuare a capitalurilor proprii ale acesteia 12. Cheltuielile cu amortizarea reprezint: a) o ieire de numerar din trezoreria ntreprinderii b) alocarea sistematic a valorii depreciabile a unui activ, de-a lungul duratei de via util c) venituri pentru ntreprindere, ce asigur recuperarea capitalului investit n activele acesteia d) cheltuieli nregistrate n avans, de ctre ntreprindere, pentru recuperarea capitalului investit n activele sale 13. n accepiunea IAS 2 Stocuri, stocurile trebuie evaluate la: a) costul lor b) valoarea realizabil net c) valoarea just d) valoarea cea mai mic dintre cost i valoarea realizabil net 14. Pentru estimarea costului stocurilor de materii prime trecute pe consum, apelarea la metoda FIFO are ca efect (n condiii de inflaie): a) supraevaluarea cheltuielilor cu materiile prime ale ntreprinderii b) subevaluarea profitului din exploatare realizat de ctre ntreprindere c) reflectarea n bilanul ntreprinderii, a unei valori curente a stocurilor cu materii prime deinute de ntreprindere d) reflectarea n bilanul ntreprinderii, a costului istoric a stocurilor cu materii prime deinute de ntreprindere 15. Pentru reflectarea deprecierii activelor corporale deinute de ctre ntreprindere, apelarea la metoda de amortizare accelerat are ca efect: a) scderea resurselor ntreprinderii sub form de cash sau echivalente monetare 72

b) c) d)

diminuarea valorii juste a activelor amortizate creterea veniturilor din exploatare diminuarea valorii contabile a activelor amortizate

16. n cazul leasingului financiar, rata de plat: a) este considerat cheltuial de exploatare, pentru ntreprinderea care l-a contractat b) diminueaz valoarea contabil a activului luat n sistem de leasing financiar c) este integral deductibil din veniturile firmei d) este deductibil parial din veniturile firmei (partea reprezentat de dobnda de plat) 17. n accepiunea IAS 2 Stocuri, stocurile includ: a) materialele i consumabilele destinate utilizrii n producie b) producia aflat n curs de execuie c) terenurile i alte proprieti imobiliare deinute pentru a fi revndute d) toate cele de mai sus

73

JURIDIC
1. Ipoteca convenional: a) este valabil indiferent de forma sub care se ncheie b) este valabil dac n contract se menioneaz suma mprumutat c) trebuie s prevad n coninutul ei att suma mprumutat, ct i imobilul care garanteaz mprumutul d) poate avea ca obiect bunuri mobile i imobile, aflate n circuitul civil 2. Bunurile dobndite n timpul cstoriei: a) sunt comune indiferent de modul de dobndire b) pot fi bunuri proprii, n anumite condiii c) regimul juridic al acestora este stabilit de ctre soi d) doar cele obinute de soi, prin cumprare, sunt bunuri comune 3. n cazul construciilor fcute de o persoan, cu materiale proprii, pe terenul aparinnd altcuiva: a) proprietarul terenului poate fi obligat s devin proprietarul construciilor realizate b) constructorul poate fi despgubit, chiar dac proprietarul terenului nu dorete s devin i proprietarul construciilor c) constructorul, care tia ca nu-i aparine terenul, poate pretinde fie valoarea materialelor plus preul muncii, fie sporul de valoare dobndit de teren d) doar constructorul de bun-credin poate pretinde o despgubire, care poate reprezenta manopera i preul materialelor sau sporul de valoare 4. Pot face obiect al exproprierii pentru utilitate public: a) bunurile mobile i imobile aparinnd persoanelor fizice i juridice b) doar bunurile imobile aparinnd persoanelor fizice c) bunurile imobile aparinnd persoanelor fizice i juridice i cele aflate n proprietatea privat, aparinnd comunelor, oraelor i municipiilor d) orice fel de bunuri indiferent de regimul juridic 5. n cazul n care se vinde un teren pe care se gsete o construcie: a) nu este necesar form autentic a contractului de vnzare-cumprare b) contractul este valabil indiferent de forma actului c) forma autentic a contractului de vnzare-cumprare este necesar doar pentru vnzarea terenului d) dac se vinde printr-un act sub semntura privat, se dobndete doar proprietatea asupra construciei 6. n cazul ipotecrii succesive a aceluiai bun, are drept de prioritate: a) cel care i nscrie primul contractul la cartea funciar b) cel care a ncheiat primul contractul de ipotec c) contractul este nul deoarece bunul nu mai poate fi ipotecat d) creditorul a crui crean are valoarea cea mai mare 7. n cazul constituirii unui drept de superficie: a) acesta se pierde prin nstrinarea construciei b) este valabil doar cel care este constat printr-un nscris c) acesta se menine numai pe durata existenei construciei 74

d) acesta nceteaz prin vnzarea terenului 8. Contractul de locaiune ncheiat anterior vnzrii imobilului: a) nu trebuie respectat de noul proprietar b) este respectat de noul proprietar, doar dac este nscris n cartea funciar c) dac are o durat mai mare de 3 ani, trebuie nscris la cartea funciar pentru a fi respectat de noul proprietar al imobilului, pe ntreaga durat d) trebuie respectat doar dac are form autentic 9. Bunurile care fac parte din patrimoniul statului: a) pot fi vndute n condiii restrictive i doar prin licitaie public b) se pot vinde prin licitaie public numai cele din domeniul privat c) nu pot fi vndute, ipotecate sau concesionate d) doar cele din domeniul privat al statului pot fi vndute similar celor aparinnd persoanelor private 10. n cazul coproprietii obinuite: a) fiecare coproprietar poate vinde o parte din bun, fr acordul celorlali b) actele de administrare a bunului presupun acordul celorlali coproprietari c) fiecare coproprietar i poate vinde, n mod valabil, cota din dreptul de proprietate d) nstrinarea bunului fr acordul celorlali, este sancionat ntotdeauna cu nulitatea actului

75

INFLUENA FACTORILOR DE MEDIU


1. n cazul evalurii unei ntreprinderi a crei activitate afecteaz mediul, prin emisia de substane toxice n atmosfer, evaluatorul are obligaia: a) s aduc la cunotina conducerii ntreprinderii acest fapt b) s aprecieze (estimeze) modul n care acest fapt influeneaz valoarea ntreprinderii c) evaluatorul nu are nici o obligaie, acest aspect nu intr n domeniul su de activitate d) toate cele de mai sus Existena substanelor toxice sau periculoase reprezint factori de mediu ce pot afecta: a) valoarea de pia a ntreprinderii, cauzat de reducerea vandabilitii b) valoarea estimat pe baza activului net corectat, din cauza existenei unor obligaii extrabilaniere c) valoarea estimat pe baza venitului, din cauza reducerii fluxurilor de numerar d) toate cele de mai sus Responsabilitile evaluatorului fa de client, n relaie cu influena factorilor de mediu asupra valorii, sunt: a) declararea competenei fa de toate aspectele poteniale de mediu, care afecteaz valoarea proprietii b) menionarea rezultatelor investigaiilor realizate i a naturii celor de realizat c) nu are responsabiliti n acest domeniu d) punctele a) i b), cumulat n cazul evalurii unei ntreprinderi, a crei valoare este afectat negativ de factorii de mediu, riscurile asociate activitii sunt: a) mai mici dect n cazul ntreprinderilor ce nu sunt afectate de factorii de mediu b) mai mari dect n cazul ntreprinderilor ce nu sunt afectate de factorii de mediu c) factorii de mediu nu au influene asupra riscurilor d) nici una din cele de mai sus Influena factorilor de mediu asupra valorii este dat de: a) costurile directe necesare tratrii i remedierii b) costurile indirecte necesare gestionrii, calificrii personalului si taxelor ecologice c) influena costurilor directe i indirecte, precum i a riscurilor asociate i a pierderii de vandabilitate d) toate cele de mai sus

2.

3.

4.

5.

76

PROBLEME
1. Profitul net anual din exploatare corectat al unei ntreprinderi, pe o perioad nedefinit n viitor, este 100 mii. lei, rata de actualizare este 20%, iar rata anual de cretere perpetu a profitului net este 2%. Valoarea ntreprinderii calculat prin metoda capitalizrii profitului va fi: a) 555,6 mii lei b) 500,0 mii lei c) 454,5 mii lei d) 599,9 mii lei Profitul net anual din exploatare corectat al unei ntreprinderi, pe o perioad nedefinit n viitor, este 100 mii lei, rata de actualizare este 22%, iar rata anual de cretere perpetu a profitului net este 2%. Dac valoarea activelor necorporale este 100 mii lei, valoarea ntreprinderii prin metoda capitalizrii profitului va fi: a) 555,6 mii lei b) 500,0 mii lei c) 454,5 mii lei d) 600,0 mii lei Profitul net anual din exploatare corectat al unei ntreprinderi pe o perioad limitat (3 ani) este de 100 mii lei, rata de capitalizare este 20%, iar valoarea realizabil net a activelor la sfritul celor 3 ani este zero. Valoarea ntreprinderii prin metoda capitalizrii profitului va fi: a) 210 mii lei b) 500 mii lei c) 750 mii lei d) 599 mii lei Fluxul de numerar net actualizat la o rat de 20%, pe perioada explicit de previziune (3 ani), este 1 mil. lei. Afacerea nu va mai continua dup cei 3 ani, iar valoarea realizabil net a activelor, la sfritul perioadei explicite este de 500 mii lei. Valoarea ntreprinderii, prin metoda DCF, va fi: a) 1,289 mil. lei b) 1,500 mil. lei c) 0,711 mil. lei d) 0,868 mil. lei Fluxul de numerar net actualizat pe perioada de previziune explicit (1 an) este 1 mil. lei. Afacerea nu va mai continua dup perioada explicit, iar valoarea realizabil net a activelor, la sfritul perioadei explicite este de 800 mii lei. Rata de actualizare este 20%. Valoarea ntreprinderii, prin metoda DCF, va fi: a) 1,8 mil. lei b) 1,5 mil. lei c) 0, 7 mil. lei d) 1,667 mil. lei O tranzacie foarte apropiat de data evalurii arat c aciunile unei ntreprinderi s-au vndut cu 10 lei/aciune, n condiiile: 50% plata cash i 50% plata peste 1 an, fr dobnd. Conform definiiei valorii de pia, la o rat de actualizare de 20%, valoarea unei aciuni este: a) 9,167 lei/aciune b) 11,833 lei/aciune c) 10 lei/aciune 77

2.

3.

4.

5.

6.

d) 8,333 lei/aciune 7. O tranzacie foarte apropiat de data evalurii arat c aciunile unei ntreprinderi s-au vndut cu 5 lei/ aciune, n condiiile: 20% plata cash i 80% plata peste 1 an, fr dobnd. Conform definiiei valorii de pia, la o rat de actualizare de 20%, valoarea unei aciuni este: a) 5 lei/aciune b) 4,3333 lei/aciune c) 4,1667 lei/aciune d) 5,6667 lei/aciune O ntreprindere chimic deine un stoc de produse finite care a fost refuzat de client i care nu mai poate fi valorificat. Valoarea contabil a acelui stoc este de 1mil. lei, iar costurile de neutralizare a produselor respective sunt de 1,2 mil. lei. Corecia aplicat asupra valorii contabile a acelui stoc este de: a) minus 1 mil. lei b) minus 1,2 mil. lei c) minus 2,2 mil. lei d) plus 1,2 mil. lei O firm deine o crean nencasat n termen de 1 mil. lei, care va fi ncasat totui peste 1 an. Rata de actualizare utilizat pentru scenariul construit este de 20%, iar rata inflaiei prognozat de Guvern pentru anul urmtor este de 7%. Corecia asupra creanei n cadrul metodei ANC va fi: a) minus 333 mii lei b) minus 167 mii lei c) minus 500 mii lei d) plus 167 mii lei

8.

9.

10. Multiplicatorul PER la 5 ntreprinderi similare i relevante este: 3,1; 3,2; 3,3; 3,4; 3,5. Profitul brut al ntreprinderii evaluate este de 1 mil. lei. In condiiile unei cote de impozit pe profit de 16%, valoarea estimat prin metoda comparaiei directe va fi: a) 3,3 mil. lei b) 2,77 mil. lei c) 3,4 mil. lei d) 3,1 mil. lei 11. Multiplicatorul PER la 5 ntreprinderi similare i relevante este : 2,1; 2,2; 2,3; 2,4; 2,5. Profitul brut al ntreprinderii evaluate este de 1 mil. lei. In condiiile existentei unor active necorporale cu o valoare estimat de 0,5 mil. lei i reinnd c impozitul pe profit are o cota de 16%, valoarea estimat prin metoda comparaiei directe va fi: a) 2,8 mil. lei b) 2,3 mil. lei c) 2,43 mil. lei d) 3 mil. lei 12. Raportul Pre / AN contabil la 5 firme similare i relevante este: 2,1; 2,2; 2,2; 2,3; 8,0. Activul net contabil al firmei evaluate este de 10 mil. lei. Valoarea estimat prin metoda comparaiei directe va fi: a) 22 mil. lei b) 51 mil. lei c) ultima firm probabil i-a reevaluat activele imobilizate. Nu putem avea o indicaie a valorii prin comparaie 78

d) primele patru firme probabil nu i-au reevaluat activele imobilizate. Nu putem avea o indicaie a valorii prin comparaie 13. O firm a dat cu chirie un spaiu comercial, la un pre de 1 mil. i durata 1 an, n condiiile n care pe pia se nchiriaz spaii similare cu 1,5 mil. Aceast situaie implic (costul capitalului = 20%): a) o corecie cu minus 0,417 mil. lei asupra datoriilor b) o corecie cu plus 0,500 mil. lei asupra activelor circulante c) o corecie de minus 0,417 mil. lei asupra activelor necorporale d) o corecie de minus 0,500 mil. lei asupra cldirilor 14. O firm deine un contract de nchiriere avantajos pentru un depozit, pltind un pre de 1 mil. lei i durata 1 an, n condiiile n care pe pia se nchiriaz depozite similare cu 1,5 mil. lei. Aceasta situaie implic (costul capitalului = 10%): a) o corecie cu minus 0,454 mil. lei asupra valorii estimate prin DCF b) o corecie cu plus 0,5 mil. lei asupra cldirilor c) o corecie cu plus 0,454 mil. lei asupra activelor necorporale d) o corecie cu minus 0,5 mil. lei asupra cldirilor 15. Dac rata de capitalizare este de 18%, coeficientul multiplicator al venitului va fi: a) 55,5 b) 0,555 c) 5,55 d) 4,45 16. Care este rata de actualizare pe baza urmtoarelor informaii: - rata dobnzii la obligaiunile de stat: 5% - coeficientul beta: 1,1 - prima de risc pe piaa bursier 6% a) 11,6% b) 11,0% c) 11,5% d) nici un rspuns corect. 17. Care este valoarea terminal a unei ntreprinderi pe baza urmtoarelor informaii: - fluxul de numerar net n ultimul an al perioadei de previziune explicit = 1 mil. lei; - rata dobnzii la obligaiunile de stat: 4% - coeficientul beta: 1,4 - prima de risc pe piaa bursier: 6% - rata de cretere g = 2% a) 9,61 mil. lei b) 10 mil. lei c) 9,8 mil. lei d) 8 mil. lei 18. Profitul net anual reproductibil al unei ntreprinderi, pe o perioad nedefinit n viitor, este 500 mii lei. Rata de actualizare este 18%, iar rata medie anual de cretere a profitului este 2%. Dac valoarea realizabil net a activelor din afara exploatrii este 350 mii lei, valoarea ntreprinderii va fi de: a) 3,125 mil. lei b) 2,775 mil. lei c) 3,475 mil. lei d) nici un rspuns corect 79

19. Profitul net anual reproductibil al unei firme pe o perioada limitat n viitor (3 ani) este 500 mii lei, valoarea activelor necorporale este 500 mil. lei, valoarea net de realizare a activelor, n anul N+3, este de 500 mii lei, iar valoarea realizabil net a activelor din afara exploatrii de 500 mii lei. Valoarea ntreprinderii, la un cost al capitalului de 20%, va fi de: a) 2,396 mil. lei b) 2,896 mil. lei c) 3,296 mil. lei d) 1,843 mil. lei 20. n condiiile n care se evalueaz o firm necotat, de dimensiuni mici, care este rata de actualizare a fluxului de numerar net la dispoziia acionarilor (FNNA), tiind c: randamentul obligaiunilor guvernamentale pe termen lung = 6 % prima de risc pe piaa bursier = 5,5 % coeficientul al domeniului = 0,9 % prima de risc pentru ntreprinderi mici cotate = 5 % prima de risc specific pentru ntreprinderea necotat = 4 % creterea perpetu sperat a FNNA = 5 % a) b) c) d) 19,95% 14,95% 25,5% 19,5%

21. Dac o rat nominal a dobnzii este 10% i rata anual a inflaiei este 6%, rata real a dobnzii este: a) 4% b) 2% c) 3,77% d) 4,53% 22. Dac dividendul anual sperat / aciune este 15 lei i va crete cu 2 % pe an, iar cursul aciunii este 105 lei, costul capitalului propriu va fi: a) 14,2 % b) 16,2 % c) 12 % d) nu se poate calcula 23. Se cunosc urmtoarele informaii privind trei tranzacii cu ntreprinderi comparabile: ntreprinderea comparabil X Y Z Profit net corectat (mil.lei / an) 1,1 1,45 1,2 Pre de vnzare (mil.lei) 6,5 7,4 6,5 - corecia preului de vnzare pentru +5% condiiile tranzaciei - corecia preului de vnzare pentru +15% +10% deprecierea echipamentelor Indicator Pe baza informaiilor disponibile rezult o rat de capitalizare de: a) 19,6% b) 20,6% c) 19,9% d) 16,9% 80

RSPUNSURI
STANDARDE INTERNAIONALE DE EVALUARE
1-b 2-c 3-b 4-b 5- a 6-c 7-d 8-c 9-d 10 - b

11 - d

12 - a

13 - b

14 - a

15 - d

16 - a

17 - d

18 - c

19 - d

20 - d

21 - c

22 - d

23 - c

24 - d

25 - c

26 - d

27 - c

28 - c

29 - d

30 - b

31 - a

32 - b

33 - b

34 - c

35 - d

36 - b

37 - b

38 - d

39 - a

40 - c

41 - d

42 - a

43 - c

44 - a

45 - d

46 - d

47 - c

48 - b

49 - d

50 - d

51 - a

52 - a

53 - b

54 - a

55 - d

56 - c

57 - a

58 - b

59 - b

60 - c

61 - a

62 - d

63 - d

64 - d

65 - d

66 - b

67 - c

68 - b

69 - d

70 - a

71 - c

72 - a

73 - b

74 - b

75 - a

76 - b

77 - a

78 - b

79 - c

80 - c

81 - d

82 - a

83 - d

84 - c

85 - d

86 - a

87 - d

88 - b

89 - a

DIAGNOSTICUL NTREPRINDERII

1- c

2- d

3- b

4- b

5- a

6- b

7- a

8- a

9- d

10 - c

11 - c

12 - b

13 - c

14 - a

15 - d

16 - c

17 - b

18 - a

19 - d

20 - c

21 - a

22 - c

23 - d

24 - d

25 - c

26 - c

27 - b

28 - d

29 - a

30 - c

31 - d

32 - d

33 - b

34 - d

35 - b

36 - c

37 - d

38 - b

39 - d

40 - c

81

41 - a

42 - c

43 - b

44 - a

45 - c

46 - b

47 - b

48 - c

49 - a

50 - a

51 - c

52 - b

53 - b

54 - c

55 - c

56 - c

57 - c

58 - c

59 - d

60 - a

61 - b

62 - c

63 - d

64 - c

65 - b

66 - d

67 - c

68 - c

69 - c

70 - a

71 - d

72 - b

73 - b

ABORDAREA BAZAT PE ACTIVE


1- d 2- d 3- c 4- c 5- a 6- b 7- a 8- d 9- d 10 - b

11 - a

12 - d

13 - a

14 - d

15 - c

16 - b

17 - a

18 - c

19 - b

20 - b

21 - d

22 - a

23 - b

24 - c

25 - c

26 - a

27 - c

28 - b

29 - b

30 - c

31 - a

32 - b

33 - d

34 - b

35 - a

36 - d

37 - d

38 - d

39 - d

40 - d

41 - c

42 - c

43 - c

44 - b

45 - b

46 - c

47 - b

48 - d

49 - c

50 - b

51 - b

52 - d

53 - b

54 - b

55 - a

56 - b

57 - d

58 - a

59 - b

60 - c

61 - b

62 - d

63 - c

64 - c

65 - d

66 - c

67 - b

68 - d

69 - a

70 - d

71 - b

72 - b

73 - b

74 - d

75 - b

76 - c

77 - d

78 - d

79 - d

80 - d

81 - d

82 - a

83 - b

84 - c

85 - c

86 - c

87 - d

88 - c

89 - c

ABORDAREA PRIN CAPITALIZAREA VENITULUI

1- b

2- c

3- b

4- d

5- d

6- d

7- d

8- b

9- d

10 - a

82

11 - b

12 - b

13 - d

14 - c

15 - a

16 - d

17 - b

18 - c

19 - a

20 - a

21 - c

22 - d

23 - b

24 - b

25 - c

26 - b

27 - a

28 - d

29 - c

30 - c

31 - c

32 - d

33 - a

34 - a

35 - b

36 - c

37 - b

38 - c

39 - c

40 - c

41 - c

42 - c

43 - b

44 - d

45 - a

46 - b

47 - c

48 - c

49 - d

50 - c

51 - d

52 - c

53 - a

54 - b

55 - b

56 - c

57 - a

58 - a

59 - b

60 - b

61 - a

62 - b

63 - b

64 - b

65 - c

66 - c

67 - c

68 - b

69 - b

70 - b

71 - a

72 - c

73 - d

74 - c

75 - a

76 - b

77 - c

78 - a

79 - a

80 - a

81 - d

82 - c

83 - d

84 - c

85 - d

86 - d

87 - d

88 - b

89 - a

90 - b

91 - b

92 - d

93 - c

94 - b

95 - a

96 - d

97 - d

98 - d

99 - d

100 - d

101 - b

102 - b

103 - c

104 - b

105 - d

106 - b

107 - c

108 - c

109 - a

110 - a

111 - b

112 - a

113 - c

114 - d

115 - b

116 - a

117 - c

118 - d

119 - a

120 - a

121 - d

122 - a

123 - d

124 - d

125 - d

126 - b

127 - a

128 - b

129 - d

130 - b

131 - c

132 - a

133 - c

134 - d

ABORDAREA PRIN PIA


1- b 2- d 3- d 4- a 5- c 6- b 7- d 8- a 9- c 10 - c

11 - d

12 - b

13 - c

14 - d

15 - a

16 - a

17 - b

18 - d

19 - a

20 - c

21 - b

22 - c

23 - d

24 - d

83

ALEGEREA METODELOR DE EVALUARE. RECONCILIEREA REZULTATELOR. OPINIA EVALUATORULUI

1- a

2- a

3- d

4- c

5- b

6- d

7- d

8- c

9- b

10 - c

11 - d

12 - a

13 - a

14 - a

15 - b

16 - b

17 - b

18 - c

19 - a

20 - c

21 - a

22 - d

23 - a

24 - a

25 - d

26 - b

27 - c

COD DEONTOLOGIC. RAPORTUL DE EVALUARE. RAPORTUL DE VERIFICARE

1- d

2- c

3- b

4- b

5- b

6- d

7- d

8- d

9- b

10 - c

11 - c

12 - c

13 - c

14 - b

15 - d

16 - c

17 - a

18 - c

19 - b

20 - a

21 - d

22 - c

23 - d

24 - b

25 - b

26 - b

27 - a

28 - c

29 - c

30 - d

31 - c

32 - d

33 - a

LICHIDAREA NTREPRINDERII

1- d

2- d

3- b

4- c

5- c

6- b

7- d

8- c

9- c

10 - a

11 - c

12 - b

13 - b

14 - b

15 - a

16 - c

17 - c

18 - a

19 - b

20 - c

21 - a

22 - c

23 - a

24 - c

84

MAJORARE DE CAPITAL SOCIAL


1- b 2- d 3- b 4- b 5- b

DISCONTURI. PRIMA DE CONTROL

1- b

2- b

3- d

4- d

5- d

6- c

7- c

8- a

9- b

10 - c

11 - a

EVALUAREA PENTRU SITUAII FINANCIARE

1- b

2- d

3- d

4- b

5- d

6- b

7- b

8- a

9- b

10 - c

11 - b

12 - b

13 - d

14 - c

15 - d

16 - d

17 - d

JURIDIC

1- c

2- b

3- d

4- c

5- d

6- a

7- c

8- c

9- b

10 - c

INFLUENTA FACTORILOR DE MEDIU

1- b

2- d

3- d

4- b

5- c

PROBLEME
1- a 2- b 3- a 4- a 5- d 6- a 7- b 8- b 9- b 10 - b

11 - c

12 - a

13 - c

14 - c

15 - c

16 - a

17 - c

18 - c

19 - d

20 - a

21 - c

22 - b

23 - d

85