Sunteți pe pagina 1din 6
Str. Viitorului 161 – 163, sector 2, 020609 Bucuresti, Romania www.scoalacdavila.ro, contact@scoalacdavila.ro , telefon
Str. Viitorului 161 – 163, sector 2, 020609 Bucuresti, Romania www.scoalacdavila.ro, contact@scoalacdavila.ro , telefon

Str. Viitorului 161 – 163, sector 2, 020609 Bucuresti, Romania

www.scoalacdavila.ro, contact@scoalacdavila.ro , telefon / fax :+ 40 21 610 70 68

CONCURS DE ADMITERE

Sesiunea 26 mai 2012

Calificarea: ASISTENT MEDICAL GENERALIST

NOTA: Timpul efectiv de lucru este de 1,5 ore. Se acordă 10 puncte din oficiu. Se acordă 3 puncte pentru fiecare răspuns corect

Subiect I

(90 de puncte)

Scrieţi, pe foaia de examen, litera corespunzătoare răspunsului corect. Este corectă o singură variantă de răspuns.

Itemi despre educaţie pentru sănătate

1.

Anemia reprezintă:

a)

Scăderea valorii hemoglobinei

b)

Scăderea valorii calciului

c)

Scăderea numarului de trombocite

d)

Scăderea valorii fosforului

2.

Emfizemul pulmonar are una din cauze ale apariţiei:

a)

Fumatul

b)

Consumul de alcool

c)

Consumul de lipide

d)

Consumul de proteine

3.

Cistita este o boală care afectează:

a)

Vezica urinară

b)

Vezica biliară

c)

Plămânii

d)

Inima

4.

Anexita afectază:

a)

Ovarele

b)

Ureterele

c)

Vezica urinară

5.

Trichomonas vaginalis produce infecţii:

a)

Urinare

b)

Vaginale

c)

Biliare

d)

Digestive

6.

Meningita nu este produsă de:

a)

Lovituri

b)

Virusuri

c)

Bacterii

d)

Substanţe toxice

7.

Acneea poate fi prevenită prin:

a)

Stoarcerea coşurilor cu mâna

b)

Consumul de alimente prăjite în exces

c)

Tratamentul dermatologic avizat de medic

d)

Ştergerea feţei cu spirt medicinal

8.

Osteoporoza:

a)

Se datorează unui exces de calciu şi potasiu

b)

Apare în special la menopauză

c)

Afectează numai femeile

d)

Se datorează excesului de activitate fizică

9.

Pentru evitarea oboselii musculare trebuie avut în vedere

a)

Încălzirea muşchilor

b)

Masajul terapeutic

c)

Creşterea masei musculare

d)

Activitate fizică intensă doar o dată pe săptămână

10.

Cum se previne apariţia unui furuncul

a)

Se storc punctele negre să nu se transforme în furunculi

b)

Se evită infecţiile stafilococice

c)

Se folosesc emulsii şi creme hidratante

d)

Se administrează preventiv antibiotic

11.

Cataracta şi glaucomul au în comun:

a)

Apar la o vârstă înaintată

b)

Se manifestă prin opacifierea cristalinului

c)

Presupun creşterea tensiunii intraoculare

d)

Prezenţa unei miopii severe

12.

Caria dentară nu este produsă de :

a)

Consumul exagerat de dulciuri

b)

Infecţii ale cavităţii bucale

c)

Spălatul rar pe dinţi

13.

Litiaza biliară:

a)

Poate fi cauzată si de nerespectarea orelor de masă

b)

Se mai numeşte şi litiază renală

c)

Blochează căile respiratorii

d)

Este cauzată de consumul insuficient de lichide

14.

Aritmiile presupun:

a)

Creşterea tensiunii arteriale

b)

Scăderea tensiunii arteriale

c)

Fluctuaţii ale tensiunii arteriale

d)

Tulburări de ritm cardiac

15.

Leucemia presupune:

a)

Creşterea numărului de leucocite

b)

Creşterea numărului de eritrocite

c)

Asocierea cu alte forme de cancer

d)

Apariţia de tumori pe piele

16.

Gripa:

a)

Se tratează cu antibiotic

b)

Este sinonimă cu răceala

c)

Este produsă de un virus

d)

Se tratează prin vaccinare când apar primele sipmtome

17.

Insuficienţa renala nu presupune:

a)

Oprirea diurezei

b)

Transplantul renal

c)

Transplantul hepatic

d)

Acumularea de toxine în sânge

18.

Sifilisul :

a)

Este o boală produsă de o bacteria

b)

Se transmite chiar dacă se utilizează prezervativul

c)

Se manifestă prin inflamarea mucoasei intestinale

d)

Este o boală specific femeilor

19.

Fracturile:

a)

Sunt întinderi de ligamente

b)

Pot fi închise sau deschise

c)

Sunt deformări osoase

d)

Sunt ruperi ale ligamentelor

20.

Tumefierea presupune:

a)

Înnegrirea zonei afectate

b)

Umflarea zonei afectate

c)

Înroşrea zonei afectate

21.

Care dintre următoarele boli sunt specific sistemului reproducător:

a)

Gonoreea

b)

Cistita

c)

Stomatita

d)

Rinita

22.

Afecţiunea produsă de o ciupercă se numeşte:

a)

Micoză

b)

Viroză

c)

Sifilis

d)

SIDA

23.

Otita este o afecţiune care apare la nivelul :

a)

Ochiului

b)

Nasului

c)

Limbii

d)

Urechii

24.

Faringita este cauzată de :

a)

Ingerarea de substanţe periculoase

b)

Consumul excesiv de tutun

c)

Alimentatie necorespunzătoare

d)

Infecţii virale şi bacteriene

25.

Atrofia muscular presupune:

a)

Umflarea muşchiului afectat

b)

Ruperea unui muşchi

c)

Scăderea masei musculare

d)

Creşterea masei musculare

Itemi despre profesia de asistent medical

26.

Atitudinea unei persoane faţă de un consumator de droguri este:

a)

De respingere

b)

De teama

c)

De discriminare

d)

De respectare a măsurilor de protecţie faţă de infecţii

27.

Care din trăsăturile de caracter de mai jos sunt necesare unui asistent medical:

a)

Superficialitatea în activitatea desfăşurată

b)

Aroganţa

c)

Stăpânirea de sine

d)

Incăpăţânarea

28.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a infecţiilor o reprezintă:

a)

Spălarea mâinilor;

b)

Purtarea mănuşilor de protecţie;

c)

Purtarea halatului şi a măştii de protecţie;

29.

Alegeţi comportamentul corect pentru ajutarea unei persoane cu lipotimie (leşin):

a)

Pălmuim peste faţă;

b)

Ii masăm mâinile şi braţele;

c)

Aşezăm în poziţie de decubit (culcat) cu capul mai jos decat restul corpului;

d)

Stropim cu apă rece şi îi oferim un pahar cu apă.

30.

În cazul unui accident de circulaţie cu mai multe victime, ordinea de acordare a primului ajutor este următoarea:

a)

Intâi ajutăm copiii, apoi adulţii;

b)

Acordăm primul ajutor în ordinea apropierii de victimă;

c)

Primii care primesc ajutor sunt bătrânii;

d)

Trierea se face în funcţie de gravitatea stării victimei.

Str. Viitorului 161 – 163, sector 2, 020609 Bucuresti, Romania www.scoalacdavila.ro, contact@scoalacdavila.ro , telefon
Str. Viitorului 161 – 163, sector 2, 020609 Bucuresti, Romania www.scoalacdavila.ro, contact@scoalacdavila.ro , telefon

Str. Viitorului 161 – 163, sector 2, 020609 Bucuresti, Romania

www.scoalacdavila.ro, contact@scoalacdavila.ro , telefon / fax :+ 40 21 610 70 68

CONCURS DE ADMITERE Sesiunea 26 mai 2012 Calificarea: ASISTENT MEDICAL GENERALIST BAREM DE EVALUARE SI NOTARE

NOTA

Se acordă 10 puncte din oficiu. Se acordă 3 puncte pentru fiecare răspuns correct Nu se acordă punctaje intermediare, altele decăt cele prezentate.

Subiect I

(90 de puncte)

Se acordă câte 3 puncte pentru fiecare noţiune corectă.

30× 3 p = 90 puncte

1 – a

16 -c

2 – a

17- c

3 – a

18 - a

4 – a

19- b

5

– b

20- b

6 – a

21- a

7 – c

22- a

8

– b

23- d

9

– a

24 - d

10

– b

25 -c

11

– a

26- d

12

– d

27- c

13

– a

28- d

14– d

29- c

15

– a

30 -c