Sunteți pe pagina 1din 16

GRILE 1. O societate comercial a nregistrat n perioada 1.01 31.12.

. urmtoarele cantiti de stocuri: 1100, 920, 2050, 1850, 880 buci. tiind c perioadele de aprovizionare au fost egale, stocul mediu al perioadei a fost: a) 1400 buc; b) 1453 buc; c) 1520,5 buc; d) 1240,5 buc. 2. tiind c viteza medie de rotaie a stocurilor n sectorul alimentar a fost de 10,4 zile i n condiiile nregistrrii unor vnzri medii zilnice de 22 450 mil. lei, stocul mediu nregistrat n sectorul alimentar a fost de: a) 233 480 mil. lei; b) 200 020 mil. lei; c) 252 480 mil. lei; d) 152 480 mil. lei; 3. tiind c profitul net al unei societi a fost de 44 976 mil lei, iar cifra de afaceri de 449 934 mil lei, ratele rentabilitii comerciale a fost de: a) 8,5 %; b) 10 %; c) 2 %; d) 18 %. 4. n anul 2004 stocul mediu al unei societi a fost de 623 860 lei, iar stocul final de 789 520 lei. Stocul iniial din 2004 a fost de: a) 652589 lei; b) 458 200 lei; c) 458200 lei; d) 789520 lei. 5. Dac veniturile din exploatare ale unei societi au fost de 301 743 310 mii lei, iar cheltuielile de exploatare au fost de 261 089 650 mii lei, rezultatul din exploatare a fost de: a) 40 653 660 mii lei; b) 50 734 210 mii lei; c) 30 278 922 mii lei; d) 75 449 934 mii lei. 6. Stocul iniial al unei societi, n anul 2004 a fost de 458 200 lei iar stocul final de 789 520 lei. Stocul mediu n 2004 a fost de: a) 652589 lei; b) 623860 lei; c) 458200 lei; d) 789520 lei. 7. tiind c stocul mediu, nregistrat n sectorul alimentar a fost de 560 890 mil. lei i n condiiile unei viteze medii de rotaie a stocurilor de 9 zile, desfacerea medie zilnic a sectorului alimentar a fost de: a) 60 480 mil. lei; b) 58 020 mil. lei; c) 42 480 mil. lei; d) 62 321 mil. lei. 8. tiind c profitul brut a fost de 32 126 mil lei, iar activele totale de 199 198 mil lei, rata rentabilitii economice a fost de: a) 16, 13 %; b) 20 %; c) 25 %; d) 15 %. 9. tiind c stocul mediu nregistrat n sectorul alimentar a fost de 233 480 mil. lei, n condiiile nregistrrii unor vnzri medii zilnice de 22 450 mil.

lei, viteza medie de rotaie a stocurilor a fost de: a) 10 zile; b) 7 zile; c) 13 zile; d) 15 zile. 10. Dac veniturile totale ale unei societi au fost de 302 224 233 mii lei, iar cheltuielile totale au fost de 270 097 915 mii lei, rezultatul brut al exerciiului a fost de: a) 40 653 660 mii lei; b) 50 734 210 mii lei; c) 30 278 922 mii lei; d) 32 126 318 mii lei. 11. O societate comercial a nregistrat n perioada 1.01 31.12. urmtoarele cantiti de stocuri: 1100, 920, 2050, 1850, 440 buci. tiind c perioadele de aprovizionare au fost egale, stocul mediu al perioadei a fost: a) 1398 buc; b) 1452,5 buc; c) 1520,5 buc; d) 1240,5 buc. 12. tiind c viteza medie de rotaie a stocurilor n sectorul nealimentar a fost de 20,5 zile i n condiiile nregistrrii unor vnzri medii zilnice de 40850 mil. lei, stocul mediu nregistrat n sectorul nealimentar a fost de: a) 837 425 mil. lei; b) 750 045 mil. lei; c) 250 458 mil. lei; d) 850 520 mil. lei. 13. tiind c profitul net al unei societi a fost de 44 976 mil lei, iar capitalul propriu de 239 088 mil lei, rata rentabilitii financiare a fost de: a) 20,2 %; b) 18,81 %; c) 9,5 %; d) 6,23 %. 14. n anul 2004, stocul mediu al unei societi a fost de 5635 mil lei, iar stocul final de 5870 mii lei. Stocul iniial n 2004 a fost de: a) 5400 mil lei; b) 6238 mii lei; c) 4582 mii lei; d) 7895 mii lei. 15. Dac veniturile din exploatare ale unei societi au fost de 473 681 590 mii lei, iar cheltuielile de exploatare au fost de 412 009 813 mii lei, rezultatul din exploatare a fost de: a) 40 653 660 mii lei; b) 50 734 210 mii lei; c) 30 278 922 mii lei; d) 61 671 777 mii lei. 16. n anul 2004, stocul iniial al unei societi a fost de 5400 mil lei, iar stocul final de 5870 mii lei. Stocul mediu n 2004 a fost de: a) 5635 mii lei; b) 6238 mii lei; c) 4582 mii lei; d) 7895 mii lei. 17. tiind c stocul mediu, nregistrat n sectorul nealimentar a fost de 785 652 mil. lei i n condiiile unei viteze medii de rotaie a stocurilor de 11 zile, desfacerea medie zilnic a sectorului nealimentar a fost de: a) 70 425 mil. lei; b) 75 045 mil. lei; c) 58 458 mil. lei; d) 71 423 mil. lei.

18. tiind c profitul net al unei societi a fost de 24 003 mil lei, iar cifra de afaceri de 289 709 mil lei, rata rentabilitii comerciale a fost de: a) 8,29 %; b) 13,25 %; c) 25 %; d) 15,80 %. 19. tiind c stocul mediu a fost de 837 425 mil. lei i n condiiile nregistrrii unor vnzri medii zilnice de 40 850 mil. lei, viteza medie de rotaie a stocurilor n sectorul nealimentar a fost de: a) 21 zile; b) 25 zile; c) 22 zile; d) 30 zile. 20. Dac veniturile totale ale unei societi au fost de 474 637 798 mii lei, iar cheltuielile totale au fost de 414 634 888 mii lei, rezultatul brut al exerciiului a fost de: a) 40 653 660 mii lei; b) 60 002 910 mii lei; c) 30 278 922 mii lei; d) 32 126 318 mii lei. 21. O societate comercial a nregistrat n perioada 1.01 31.12. urmtoarele cantiti de stocuri: 1600, 520, 1050, 850, 1000 buci. tiind c perioadele de aprovizionare au fost egale, stocul mediu al perioadei a fost de: a) 1400 buc; b) 1452,5 buc; c) 1520,5 buc; d) 930 buc. 22. tiind c viteza medie de rotaie a stocurilor n sectorul alimentar a fost de 10 zile i n condiiile nregistrrii unor vnzri medii zilnice de 25 450 mil. lei, stocul mediu nregistrat n sectorul alimentar a fost de: a) 233 480 mil. lei; b) 254 500 mil. lei; c) 252 480 mil. lei; d) 152 480 mil. lei; 23. tiind c profitul brut a fost de 60 002 mil lei, iar activele totale de 278 922 mil lei, rata rentabilitii economice a fost de: a) 15,7 %; b) 21,5 %; c) 9 %; d) 18,24 %. 24. n anul 2005, stocul mediu al unei societi a fost de 6835 mii lei, iar stocul final de 7800 mii lei. Stocul iniial n 2005 a fost de: a) 5635 mii lei; b) 6238 mii lei; c) 4582 mii lei; d) 5870 mil lei. 25. Dac veniturile din exploatare ale unei societi au fost de 623 844 369 mii lei, iar cheltuielile de exploatare au fost de 547 847 265 mii lei, rezultatul din exploatare a fost de: a) 40 653 660 mii lei; b) 50 734 210 mii lei; c) 75 997 104 mii lei; d) 61 671 777 mii lei. 26. n anul 2005, stocul iniial al unei societi a fost de 5870 mil lei, iar stocul final de 7800 mii lei. Stocul mediu n 2005 a fost de: a) 5635 mii lei; b) 6238 mii lei; c) 4582 mii lei; d) 6835 mii lei.

27. tiind c stocul mediu, nregistrat n sectorul alimentar a fost de 560 800 mil. lei i n condiiile unei viteze medii de rotaie a stocurilor de 10 zile, desfacerea medie zilnic a sectorului alimentar a fost de: a) 60 480 mil. lei; b) 56 080 mil. lei; c) 42 480 mil. lei; d) 62 321 mil. lei; 28. tiind c profitul net al unei societi a fost de 24 003 mil lei, iar capitalul propriu de 175 980 mil lei, rata rentabilitii financiare a fost de: a) 13,64 %; b) 20,35 %; c) 25 %; d) 15,85 %. 29. tiind c stocul mediu nregistrat n sectorul alimentar a fost de 254 500 mil. lei i n condiiile nregistrrii unor vnzri medii zilnice de 25 450 mil. lei, viteza medie de rotaie a stocurilor n sectorul alimentar a fost de: a) 10 zile; b) 15 zile; c) 22 zile; d) 12 zile. 30. Dac veniturile totale ale unei societi au fost de 632 042 366 mii lei, iar cheltuielile totale au fost de 557 738 522 mii lei, rezultatul brut al exerciiului a fost de: a) 40 653 660 mii lei; b) 60 002 910 mii lei; c) 30 278 922 mii lei; d) 74 303 844 mii lei. 31. Care dintre urmtoarele nu este funcie a firmei: a) comercial; b) financiar contabil; c) de negociere; d) de personal. 32. Printre activitile specifice aprovizionrii nu se nscrie: a) fundamentarea tehnico-economic a planului i programelor de aprovizionare; b) elaborarea de bilanuri materiale i energetice; c) alegerea furnizorilor; d) prelucrarea comenzilor. 33. Care dintre urmtoarele nu este criteriu de clasificare a formelor de vnzare? a) natura produselor vndute; b) modul i momentul stabilirii preului; c) natura i rolul intermediarilor; d) condiiile de cumprare. 34. Dezvoltarea ntreprinderii din punct de vedere al potenialului intern se va concretiza n: a) strategii de dezvoltare; b) strategii i planuri de potenare a atuurilor proprii; c) planuri de dezvoltare de ansamblu; d) identificarea oportunitilor de pe pia. 35. Identificai afirmaia adevrat: a) dup natura activitii, contul de profit i pierdere, se compune din: rezultatul din exploatare i rezultatul excepional; b) necesarul de finanare a ciclului de exploatare poate fi acoperit din surse proprii (fondul de rulment), surse atrase (pasive stabile) i surse mprumutate

(credite pe termen scurt); c) rezultatul din exploatare = venituri din exploatare + cheltuieli de exploatare; d) rezultatul brut al exerciiului = rezultatul financiar + rezultatul extraordinar. 36. Analiza ntreprinderii la nivel mezoeconomic i propune s: a) determine cum se poate maximiza venitul obinut n cadrul unei industrii, a unei regiuni sau a unui grup de ntreprinderi; b) clarifice n ce msur particip ntreprinderea la producia naional; c) clarifice cum poate proprietarul ntreprinderii s-i maximizeze venitul obinut din vnzarea produselor/serviciilor sale; d) clarifice participarea ntreprinderii la producia mondial. 37. Care dintre urmtoarele nu este trstur definitorie a ntreprinderii n contextul globalizrii ? a) calificare larg i instruire multipl a personalului; b) asumare de risc i fructificarea oportunitilor; c) descentralizare n organizarea muncii; d) scderea importanei cercetrii/inovrii. 38. Abordat ntr-o concepie sistemic ntreprinderea nu prezint urmtoarele trsturi: a) sistem complex; b) sistem tehnico-material; c) sistem nchis; d) sistem organizatorico-administrativ. 39. Micromediul este alctuit din: a) furnizori, prestatori de servicii, furnizori de for de munc, clieni, concureni, organisme publice; b) mediul geografic, demografic, economic, tehnologic, cultural, politic, juridic, natural, instituional; c) prestatori de servicii, furnizori de for de munc, clieni, mediul demografic; d) concureni, mediul demografic, organisme publice, furnizori de for de munc. 40. Relaiile pe care ntreprinderile le genereaz n contextul noii economii, n funcie de interesele lor sunt: a) relaii de vnzare-cumprare, relaii de transmitere, relaii de concuren i relaii de complementaritate; b) relaii de schimb, relaii de concuren, relaii de complementaritate i relaii de interferen; c) relaii de informare, relaii de schimb, relaii de concuren i relaii de cooperare; d) relaii de cooperare, relaii cu beneficiarii, relaii cu instituii i organisme de stat i relaii de schimb.

41. Care dintre urmtoarele nu este resurs financiar a ntreprinderii: a) bunurile materiale; b) capitalul propriu; c) capitalul lichid; d) bunurile financiare. 42. Resursele informaionale ale ntreprinderii ndeplinesc o serie de funcii. Care dintre urmtoarele nu se nscrie n aceast categorie? a) funcia de cunoatere; b) funcia decizional; c) funcia de reglare; d) funcia social. 43. Printre particularitile activitii de cercetare-dezvoltare nu se numr : a) influena factorului social; b) probabilitatea realizrii rezultatelor finale; c) efectele obinute sunt mai mici dect cele stabilite iniial; d) cercetrile nu au un caracter repetitiv. 44. Activitatea de marketing: a) nu este situat n centrul activitilor firmei moderne; b) impune existena unei legturi de credibilitate ntre firm, furnizori i clieni; c) nu presupune fuzionarea teoriei cu practica i a gndirii cu aciunea; d) nu const n analiza ocaziile ivite pe pia. 45. n comer i turism, producia auxiliar i de servire nu vizeaz urmtoarele activiti: a) activitatea de ntreinere i reparare a utilajelor, mainilor i echipamentelor de producie, precum i a instalaiilor necesare desfurrii n bune condiii a activitii firmei; b) transformarea materiilor prime i a materialelor n produse finite; c) asigurarea proceselor de munc din cadrul firmei cu obiecte de inventar, scule i dispozitive; d) activitatea de transport intern n cadrul firmei. 46. Care dintre urmtoarele nu este component a logisticii? a) transportul; b) depozitarea; c) ambalarea; d) canale de distribuie. 47. Identificai afirmaia adevrat: a) gestiunea previzional a resurselor umane reprezint un proces prin care o firm se asigur c va avea numrul i categoriile necesare de personal n locul corespunztor i la timpul dorit cu scopul de a realiza activitile planificate i de a obine un beneficiu pentru firm i pentru indivizii din care este compus; b) angajarea presupune cutarea i gsirea unor candidai pentru posturile vacante ale firmei prin selectarea celor mai potrivite persoane; c) recrutarea presupune alegerea, conform anumitor criterii, a celui mai potrivit candidat pentru ocuparea unui

anumit post n cadrul firmei; d) selecia presupune recrutarea i selecia de personal cu scopul de a gsi omul potrivit la locul potrivit 48. Analiza eficienei structurii organizatorice nu presupune: a) analiza critic a posibilitilor de realizare a obiectivelor oferite de structura organizatoric existent; b) elaborarea unor programe de aciune prin a cror aplicare practic se asigur redresarea sau ameliorarea performanelor; c) analiza concordanei dintre cerinele de funcionare exprimate de principiile generale ale structurii i modul lor de aplicare n cadrul firmei; d) analiza documentelor de formalizare a structurii organizatorice: regulamentul de organizare i funcionare, fia postului i organigrama. 49. Identificai afirmaia fals: a) descoperirea definete procesul prin care se constat existena unor legi, nsuiri sau fenomene necunoscute pn atunci, ale lumii materiale, obiectiv existente; b) invenia presupune rezolvarea tehnic a unei probleme din orice ramur a economiei, culturii, ocrotirii sociale sau aprrii rii, care prezint nouti i progres fa de stadiul cunoscut al tehnicii din ar i strintate; c) inovaia este procesul de dezvoltare i implementare a ideilor noi ntr-o ntreprindere; d) inovaiile nu sunt de produs (inclusiv servicii) i de proces. 50. Care dintre urmtoarele nu este etap n elaborarea unei strategii economice: a) analiza situaiei curente; b) elaborarea unui set de alternative strategice; c) examinarea perspectivelor pentru viitor; d) definirea sinergiei. 51. Finanarea ntreprinderii nu se poate face prin: a) contractarea de credite bancare; b) francizing; c) leasing; d) factoring. 52. Preul produselor nu se poate stabili pe baza urmtoarei metode: a) metoda mrimii capitalului disponibil; b) metoda competitiv; c) metoda venitului; d) metoda valorii. 53. Printre activitile specifice aprovizionrii nu se nscrie? a) fundamentarea tehnico-economic a planului i programelor de aprovizionare; b) prelucrarea comenzilor; c) elaborarea de bilanuri materiale i energetice; d) prospectarea pieei interne i externe de resurse materiale. 54. Identificai afirmaia fals: a) activitatea reprezint ansamblul proceselor omogene sau nrudite a cror realizare concur la atingerea obiectivelor de

gradul II; b) atribuia desemneaz un proces de munc precis conturat, care se execut periodic i uneori continuu, ce implic cunotine specializate i concur la realizarea unui obiectiv specific; c) activitatea de producie este situat n centrul activitilor firmei moderne; d) marketingul reprezint ntreaga afacere privit din punctul de vedere al rezultatului final, adic prin prisma clientului. 55. Funcia de personal nu cuprinde urmtoarele activiti: a) cercetare nevoilor i dorinelor clienilor; b) determinarea necesarului de personal; c) aprecierea, motivarea i promovarea personalului firmei; d) evaluarea activitii desfurate de personalului firmei. 56. Care dintre urmtoarele nu este trstur definitorie a ntreprinderii n contextul globalizrii ? a) realizarea de aliane; b) ierarhii flexibile; c) centralizare n organizarea muncii; d) producie flexibil. 57. Analiza ntreprinderii la nivel microeconomic i propune s: a) clarifice n ce msur particip ntreprinderea la producia naional; b) determine cum se poate maximiza venitul obinut n cadrul unei industrii, a unei regiuni sau a unui grup de ntreprinderi; c) clarifice participarea ntreprinderii la producia mondial; d) clarifice cum poate proprietarul ntreprinderii s-i maximizeze venitul obinut din vnzarea produselor/serviciilor sale. 58. ntreprinderea este investit cu o funcie social deoarece: a) n cadrul ei i desfoar activitatea un numr mare de indivizi, cu aspiraii i idealuri cnd convergente, cnd divergente; b) este alctuit dintr-un ansamblu omogen de subgrupuri i indivizi care urmresc o anumit finalitate; c) asigur stabilitatea locurilor de munc; d) este factor de moblitate i echilibru social. 59. Elementele macromediului sunt: a) mediul demografic, prestatori de servicii, furnizori de for de munc, clieni; b) concureni, mediul demografic, organisme publice, furnizori de for de munc; c) mediul geografic, demografic, economic, tehnologic, cultural, politic, juridic, natural, instituional; d) furnizori, prestatori de servicii, furnizori de for de munc, clieni, concureni, organisme publice. 60. Relaiile de complementaritate prezint dou forme: a) complementaritatea firmelor pe linia aprovizionrii i cooperarea ntre

ntreprinderi n domeniul produciei i distribuiei; b) vnzarea-cumprarea i transmiterea (recepia) de mesaje i informaii; c) cooperarea ntre ntreprinderi de acelai fel, cu acelai obiect de activitate i cooperarea ntre ntreprinderi aflate n poziii succesive ale fluxului bunurilor i/sau serviciilor; d) cooperarea pe orizontal i cooperarea pe vertical. 61. Inovarea nu presupune urmtoarea categorie de activiti: a) descoperirea; b) dezvoltarea experimental; c) studiul pieei; d) activiti conexe. 62. Resursele informaionale ale ntreprinderii ndeplinesc o serie de funcii. Care dintre urmtoarele nu se nscrie n aceast categorie? a) funcia de transmitere a cunotinelor i patrimoniului; b) funcia de mijloc de previziune; c) funcia de reglare; d) funcia operaional. 63. n cadrul ntreprinderii turistice, activitile de producie nu se refer la: a) procese auxiliare i de servire (procese de depozitare, procese de pregtire a activitii de prestare a serviciilor turistice); b) activiti de fabricare a produsului global turistic; c) activiti de producie propriu-zis (transformarea materiilor prime i a materialelor n produse finite); d) activiti de producie de tip manufacturier. 64. Printre activitile specifice aprovizionrii nu se nscrie: a) testarea credibilitii furnizorilor; b) negocierile ocazionate de ncheierea acordului de vnzare; c) negocierea i concretizarea relaiilor cu furnizorii alei; d) prospectarea pieei interne i externe de resurse materiale. 65. Prin alegerea furnizorilor nu se urmrete: a) asigurarea unui beneficiu potenial; b) dobndirea unui prestigiu; c) diminuarea riscurilor; d) preschimbarea bunurilor i serviciilor n bani. 66. Logistica reprezint: a) totalitatea aciunilor contiente ale angajailor unei firme de transformare a materiilor prime, materialelor sau a altor componente n produse; b) ultima frontier a economiilor legate de costuri i continentul neexplorat al economiei; c) o component principal a procesului de manipulare a mrfurilor; d) ansamblul organizaiilor i persoanelor care intervin n trecerea produselor de la productor la consumator.

67. Aprecierea personalului reprezint: a) cutarea i gsirea unor candidai pentru posturile vacante ale firmei prin selectarea celor mai potrivite persoane; b) o evaluare a angajatului, din punct de vedere al nivelului actual i, mai ales, de perspectiv al performanei pentru a permite decidentului s ia decizii ct mai obiective n ceea ce privete recompensarea, promovarea salariatului respectiv; c) recrutarea i selecia de personal cu scopul de a gsi omul potrivit la locul potrivit; d) o succesiune de ncadrri ale salariailor pe diferite posturi n aceeai ntreprindere. 68. Identificai afirmaia adevrat: a) dup natura activitii, contul de profit i pierdere, se compune din: rezultatul financiar i rezultatul excepional; b) rezultatul din exploatare = venituri din exploatare + cheltuieli de exploatare; c) rezultatul brut al exerciiului = rezultatul financiar + rezultatul extraordinar; d) ciclul financiar reprezint totalitatea operaiunilor care intervin ntre momentul transformrii monedei, a lichiditilor proprii sau mprumutate n bunuri i servicii pn cnd se recupereaz sumele bneti alocate iniial. 69. Totalitatea datelor, informaiilor, circuitelor i fluxurilor informaionale, procedurilor i mijloacelor de tratare a informaiilor existente n cadrul firmei formeaz: a) sistemul informaional al firmei; b) cultura firmei; c) funcia ntreprinderii; d) sistemul operaional al ntreprinderii. 70. Care dintre urmtoarele nu este component a strategii economice: a) examinarea perspectivelor pentru viitor, prin care se stabilesc obiectivele pe termen lung ale ntreprinderii; b) desfurarea resurselor reprezint acea component care precizeaz modul n care ntreprinderea i va utiliza resursele de munc, materiale i bneti pentru realizarea obiectivelor propuse; c) sinergia reprezint acea component a strategiei care definete modalitile de cretere a capacitii productive a fiecrei componente a unui ansamblu de activiti printr-o judicioas structurare i interaciune a acestora; d) stabilirea obiectivelor. 71. Funciunea financiar contabil cuprinde trei subfunciuni. Care dintre urmtoarele nu este subfuncie a funciei financiar contabile: a) financiar; b) contabil; c) de informatic; d) controlul financiar de gestiune.

72. Care dintre urmtoarele nu este resurs a ntreprinderii: a) resurse individuale; b) resurse materiale; c) resurse financiare; d) resurse informaionale. 73. Politica de aprovizionare nu este condiionat de urmtorul parametru: a) condiiile de cumprare; b) costul de vnzare; c) mrimea capitalului disponibil pentru a fi investit n stocuri; d) consumul pe perioade. 74. ntr-o accepiune sintetic, analiza diagnostic nu presupune: a) reperarea simptomelor; b) reperarea funcionalitilor unei ntreprinderi; c) cercetarea i analiza faptelor i responsabilitilor; d) identificarea cauzelor disfuncionalitilor. 75. Care dintre urmtoarele nu este component a strategiei economice: a) elaborarea unui set de alternative strategice; b) desfurarea resurselor reprezint acea component care precizeaz modul n care ntreprinderea i va utiliza resursele de munc, materiale i bneti pentru realizarea obiectivelor propuse; c) sinergia reprezint acea component a strategiei care definete modalitile de cretere a capacitii productive a fiecrei componente a unui ansamblu de activiti printr-o judicioas structurare i interaciune a acestora; d) stabilirea obiectivelor. 76. Care dintre urmtoarele nu este trstur definitorie a ntreprinderii n contextul globalizrii ? a) calificare ngust a personalului; b) relaii de colaborare cu alte firmei; c) realizarea de aliane; d) creterea importanei cercetrii/inovrii. 77. Analiza ntreprinderii la nivel macroeconomic i propune s: a) determine cum se poate maximiza venitul obinut n cadrul unei industrii, a unei regiuni sau a unui grup de ntreprinderi; b) clarifice n ce msur particip ntreprinderea la producia naional; c) clarifice cum poate proprietarul ntreprinderii s-i maximizeze venitul obinut din vnzarea produselor/serviciilor sale; d) clarifice participarea ntreprinderii la producia mondial. 78. Care dintre urmtoarele nu este ipostaz a ntreprinderii ? a) ntreprinderea ca organizaie; b) ntreprinderea ca sistem; c) ntreprinderea ca unitate economic de producie i repartiie; d) ntreprinderea ca finalitate.

79. Micromediul este alctuit din: a) concureni, mediul demografic, organisme publice, furnizori de for de munc; b) mediul geografic, economic, tehnologic, cultural, politic, juridic, natural, instituional; c) prestatori de servicii, furnizori de for de munc, clieni, mediul demografic; d) furnizori, prestatori de servicii, furnizori de for de munc, clieni, concureni, organisme publice. 80. ntreprinderile nu trebuie s dispun, n vederea funcionrii, de urmtorul capital: a) economic; b) uman; c) social; d) lichid. 81. Dezvoltarea ntreprinderii privit din punct de vedere al relaiilor cu mediul se concretizeaz n: a) strategii i planuri de potenare a atuurilor proprii; b) strategii de dezvoltare i planuri de dezvoltare de ansamblu; c) identificarea oportunitilor de pe pia; d) strategii i planuri de potenare a atuurilor concurenilor. 82. Gestiunea calitii producie reprezint: a) un concept al gestiunii economice care definete ca obiectiv esenial identificarea, evaluarea i compararea permanent a costurilor i eficiena economic a calitii; b) un concept complex care cuprinde ansamblul activitilor efectuate de o ntreprindere din momentul identificrii unei cerine de pia pn n momentul distribuirii ctre beneficiari a bunurilor solicitate; c) totalitatea aciunilor contiente ale angajailor unei firme de transformare a materiilor prime, materialelor sau a altor componente n produse, lucrri sau servicii cu o anumit valoare de pia, cu ajutorul diferitelor maini, utilaje sau instalaii; d) un proces destinat s transforme un set de elemente intrri ntr-un set specific de elemente ieiri. 83. Identificai afirmaia adevrat: a) componentele logisticii sunt transportul, stocarea i depozitarea; b) politica de aprovizionare este condiionat numai de mrimea capitalului disponibil pentru a fi investit n stocuri; c) aprovizionarea, n esen, include cumprarea resurselor materiale (materii prime, materiale, mrfuri, combustibili, energie, ap) i gestionarea stocurilor; d) firmele se pot aproviziona doar n cantiti egale la nceputul fiecrei luni. 84. Funcia de cercetare-dezvoltare nu cuprinde, n principal, urmtoarele activiti: a) cercetarea fenomenelor economice, sociale, politice ce-i pun

amprenta asupra pieelor i tehnologiilor comerciale; b) dimensionarea, profilarea i amplasarea reelei comerciale i turistice; c) organizarea raional a proceselor de munc n magazine, depozite, uniti de cazare; d) ntreinerea i repararea utilajelor, instalaiilor i echipamentelor. 85. n alegerea furnizorilor se opereaz cu o serie de criterii. Care dintre urmtoarele categorii de criterii nu se folosesc n alegerea furnizorilor ? a) criterii ce privesc produsele i livrrile; b) criterii ce ofer informaii despre situaia general a furnizorului; c) criterii ce privesc decizia cumprtorului; d) criterii ce caracterizeaz mediul n care funcioneaz furnizorul. 86. Desfacerea produselor nu se realizeaz prin: a) sisteme de distribuie; b) canale de distribuie; c) forme de vnzare; d) informarea consumatorilor. 87. Identificai afirmaia fals: a) gestiunea previzional a resurselor umane este denumit i planificare a resurselor umane, b) gestiunea previzional a resurselor umane const n proiectarea pe termen mediu i lung a nevoilor i resurselor de personal ale unei firme; c) identificarea ofertei interne de munc (efectivul disponibil) nu reprezint o etap a analizei previzionale; d) selecia presupune alegerea, conform anumitor criterii, a celui mai potrivit candidat pentru ocuparea unui anumit post n cadrul firmei. 88. Identificai afirmaia adevrat: a) ciclul de exploatare reprezint o succesiune de activiti ncepnd cu aprovizionarea n vederea formrii stocurilor necesare desfurrii procesului de producie pn la ncasarea plii de la clieni pentru mrfurile vndute sau serviciile prestate; b) dup natura activitii, contul de profit i pierdere, se compune din: rezultatul financiar i rezultatul excepional; c) rezultatul brut al exerciiului = rezultatul financiar + rezultatul extraordinar; d) rezultatul financiar = venituri financiare + cheltuieli financiare. 89. Identificai afirmaia fals: a) activitatea de marketing este situat n centrul activitilor firmei moderne; b) atribuia este o component de baz a unui proces de munc complex sau un proces de munc simplu ce contribuie la realizarea unui obiectiv individual; c) activitatea de marketing impune existena unei legturi de credibilitate ntre firm, furnizori i clieni; d)

activitatea de marketing presupune fuzionarea teoriei cu practica i a gndirii cu aciunea. 90. n raport cu nivelul de adaptare, strategiile economice nu sunt : a) strategii de consolidare; b) strategii la nivel de organizare superioar; c) strategii de afaceri la nivel de ntreprindere; d) strategii funcionale. 91. Care dintre urmtoarele nu este resurs financiar a ntreprinderii: a) mijloace informatice (reele de calculatoare); b) capitalul propriu; c) capitalul lichid; d) bunurile financiare. 92. Printre principalele atribuii ale subfunciei contabile nu se nscrie: a) asigurarea evidenei obiectelor de inventar, a echipamentelor de protecie; b) stabilirea preurilor i tarifelor; c) asigurarea evidenei mijloacelor fixe; d) organizarea lucrilor de inventar etc.. 93. Vnzarea este precedat de abordarea clientului i negocierea. Abordarea clientului se poate face prin: a) contact direct i contact indirect; b) coresponden; c) deplasarea clientului la unitatea operativ; d) cerere de ofert a unui client potenial. 94. Care dintre urmtoarele nu este etap n elaborarea unei strategii economice: a) analiza situaiei curente; b) elaborarea unui set de alternative strategice; c) examinarea perspectivelor pentru viitor; d) stabilirea obiectivelor. 95. Analiza ntreprinderii la nivel mondoeconomic i propune s: a) determine cum se poate maximiza venitul obinut n cadrul unei industrii, a unei regiuni sau a unui grup de ntreprinderi; b) clarifice n ce msur particip ntreprinderea la producia naional; c) clarifice cum poate proprietarul ntreprinderii s-i maximizeze venitul obinut din vnzarea produselor/serviciilor sale; d) clarifice participarea ntreprinderii la producia mondial. 96. Activitatea de cercetare-dezvoltare prezint, pentru o ntreprindere, unele riscuri. Care din urmtoarele nu se ncadreaz n aceast categorie? a) risc tiinific (soluia oferit nu corespunde exigenelor); b) risc economic (cheltuieli prea mari, efecte economice prea mici); c) risc social; d) risc de producie (rezultate neverificate, nefinisri, avarii deosebite).

97. Dezvoltarea tiinific const n: a) activitatea de exploatare a progresului obinut n tiin; b) crearea instrumentarului material i elaborarea procedeelor legate de utilizarea acestuia; c) creearea de bunuri i servicii necesare celorlalte activiti de inovare; d) efortul planificat i continuu de a schimba ntreprinderea spre a fi mai eficient i mai uman. 98. Care dintre urmtoarele nu este obiectiv al activitii de marketing? a) adaptarea ntr-un mod creativ la mediul extern; b) adaptarea profitabil la mediul n care opereaz; c) fructificarea i crearea oportunitilor de pia; d) procurarea surselor de finanare. 99. Dezvoltarea ntreprinderii din punct de vedere al potenialului intern se va concretiza n: a) strategii i planuri de potenare a atuurilor proprii; b) strategii de dezvoltare; c) planuri de dezvoltare de ansamblu; d) identificarea oportunitilor de pe pia. 100. Identificai factorii care nu sunt luai n considerare n amplasarea ntreprinderii: a) economici: costuri legate de: amplasare, construire, de funcionare, situaia local a potenialilor clieni i concureni, situaia climatului economico-social etc.; b instituionali; c) sociali: nivelul sociocultural al persoanelor ce vor fi angajate, asigurarea unor condiii de munc i via, riscul apariiei conflictelor etc.; d) internaionali.

RSPUNSURI CORECTE 1. b 2. a 3. b 4. b 5. a 6. b 7. d 8. a 9. a 10. d 11. a 12. a 13. b 14. a 15. d 16. a 17. d 18. a 19. a 20. b 21. d 22. b 23. b 24. d 25. c 26. d 27. b 28. a 29. a 30. d 31. c 32. d 33. d 34. b 35. b 36. a 37. d 38. c 39. a 40. b 41. a 42. d 43. a 44. b 45. b 46. d 47. a 48. b 49. d 50. d 51. b 52. a 53. b 54. c 55. a 56. c 57. d 58. a 59. c 60. a 61. a 62. a 63. d 64. b 65. d 66. b 67. b 68. d 69. a 70. a 71. c 72. a 73. b 74. b 75. a 76. a 77. b 78. d 79. d 80. b 81. b 82. a 83. c 84. d 85. c 86. d 87. c 88. a 89. b 90. a 91. a 92. b 93. a 94. d 95. d 96. c 97. a 98. d 99. a 100. d