Sunteți pe pagina 1din 13

3.

TAXA PE VALOAREA ADUGAT

3.1. Trsturile TVA, sfera e aplicare i persoane


impozabile

78

3.2. Baza i cotele de impunere

80

Obiectivele specifice unitii de nvare


Rezumat

88

Teste de autoevaluare

88

Rspunsuri la ntrebrile din testele de autoevaluare

89

Bibliografie minimal

89

Obiective specifice:
La sfritul capitolului, vei avea capacitatea:
s explici reglementrile privind T.V.A.;
s argumentezi modul de aplicare i de calcul al acesteia;
s corelezi obligaiile i drepturile contribuabililor cu T.V.A.-ul.
Timp mediu estimat pentru studiu individual: 4 ore

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

3.1. Trsturile TVA, sfera de aplicare i persoane impozabile


Taxa pe valoarea adugat reprezint un impozit indirect ce se aplic asupra
operaiunilor privind livrrile de bunuri, importul de bunuri, prestrile de servicii,
precum i asupra operaiunilor asimilate acestora.

n Romnia, taxa pe valoarea adugat s-a introdus de la 1 iulie 1993, pe baza


prevederilor Ordonanei Guvernului Romniei nr. 3/1992 privind taxa pe
valoarea adugat. n prezent taxa pe valoarea adugat este reglementat prin
Codul fiscal
Taxa pe valoarea adugat constituie un impozit indirect care are un randament

mai bun i capacitatea de a preveni evaziunea fiscal, deoarece n vederea


deducerii se solicit documente cu privire la mrfurile achiziionate.
n calitate de impozit indirect, taxa pe valoarea adugat combate procesul de
suprastocare i de realizare a produciei fr desfacere asigurat. Persoanele
impozabile sunt interesate s vnd producia i s colecteze tax din care s
scad taxa aferent bunurilor cumprate.
Taxa pe valoarea adugat contribuie la realizarea transparenei i a ncrederii
n raporturile dintre stat i agenii economici. Persoanele impozabile
achiziioneaz mrfurile pe baz de documente pentru a putea deduce taxa pe
valoarea adugat.
Valoarea adugat, n sensul aplicrii taxei n ara noastr, este echivalent cu
diferena dintre vnzrile i cumprrile unui produs de la acelai stadiu al
circuitului economic.
n sfera operaiunilor impozabile se cuprind operaiunile care ndeplinesc
cumulativ urmtoarele condiii:
a) operaiunile care constituie o livrare de bunuri sau sunt asimilate cu livrrile
de bunuri, sau o prestare de servicii, efectuat cu plat;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi n
Romnia;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana
impozabila;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor s rezulte din una din activitile
economice.
n sfera de aplicare a taxei pe valoarea adugat se ncadreaz i importurile in
Romania, daca locul importului este in tara.
De asemenea, se considera ca reprezint operaiuni impozabile si urmtoarele
operaiuni efectuate cu plata:
a) o achiziie intracomunitara de bunuri, altele dect mijloacele de transport noi
sau produse accizabile efectuate de o persoana impozabila ce acioneaz ca
atare sau de o persoana juridica neimpozabila care nu beneficiaz de
anumite derogri;
b) o achiziie intracomunitara de mijloace de transport noi efectuata de orice
persoana;
c) o achiziie intracomunitara de produse accizabile efectuata de o persoana
impozabila care acioneaz ca atare, sau de o persoana juridica impozabil.
Fiscalitate

78

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

Achiziiile intracomunitare de bunuri care ndeplinesc anumite condiii nu sunt


considerate operaiuni impozabile:
a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaz numai livrri de
bunuri sau prestri de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o
persoana neimpozabila;
b) valoarea totala a acestor achiziii intracomunitare nu depaete pe parcursul
anului calendaristic curent sau nu a depit pe parcursul anului calendaristic
anterior plafonul de 10.000 euro al crui echivalent n lei se stabilete prin
norme;
De asemenea, nu sunt considerate operaiuni impozabile in Romania:
a) achiziiile intracomunitare de bunuri a cror livrare in Romania ar fi scutita;
b) achiziia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unor operaiuni
triunghiulare de o persoana impozabila denumita cumprtor/revnztor
care ndeplinete anumite condiii.
Persoana impozabil este reprezentat de orice persoan, care desfoar de o
manier independent, indiferent de loc, activiti economice delimitate, oricare ar fi
scopul i rezultatul acestor activiti.

Prin activiti economice se delimiteaz activitile productorilor,


comercianilor, prestatorilor de servicii, inclusiv activitile extractive, agricole
i profesiilor libere sau asimilate, precum i exploatarea bunurilor corporale
sau necorporale n scopul obinerii de venituri cu caracter de continuitate.
De o manier independent, nu acioneaz angajaii sau orice alte persoane care
sunt legate de un angajator, printr-un contract individual de munc sau prin
orice alte instrumente juridice care creeaz un suport intre relaia angajatorangajat n ceea ce privete condiiile de munc, remunerarea muncii sau alte
obligaii ale angajatorului.
n cadrul persoanelor impozabile nu se cuprind instituiile publice pentru
activitile pe care le desfoar n calitate de autoriti publice, chiar dac
pentru desfurarea acestor activiti percep cotizaii, redevene si taxe sau
onorarii sau alte pli.
Instituiile publice pot fi considerate persoane impozabile pentru activitile
desfurate n calitate de autoriti publice, dar care sunt scutite pentru
activitile urmtoare: telecomunicaii, furnizarea de ap, gaze, energie
electric, energie termic i agent frigorific, transportul de bunuri i de
persoane, servicii prestate de porturi sau aeroporturi, livrarea bunurilor noi
produse pentru vnzare, activitatea trgurilor i expoziiilor comerciale,
depozitarea, activitatea organelor de publicitate comercial, activitatea
ageniilor de cltorie, activitatea magazinelor pentru personal, cantine,
restaurante i alte localuri asemntoare.

Fiscalitate

79

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

Sarcina de lucru 1
Prezentai pe scurt persoanele i operaiunile supuse TVA.

3.2. Baza i cotele de impozitare


Baza de impozitare a taxei pe valoarea adugat este format:
a) pentru livrrile de bunuri i prestrile de servicii, din tot ceea ce constituie
contrapartid obinut sau care urmeaz s fie obinut de furnizor sau
prestator, din partea cumprtorului, beneficiarului sau a unui ter, inclusiv
subveniile direct legate de preul acestor operaiuni;
b) preurile de cumprare sau, n lipsa acestora costul din momentul livrrii,
pentru preluarea de ctre persoane impozabile a unor bunuri achiziionate sau
fabricate de ctre acestea, pentru a fi utilizate n scopuri care nu au legtur cu
activitatea economic desfurat, sau pentru a fi puse la dispoziie altor
persoane fizice sau juridice, n mod gratuit, la bunurile constatate lips din
gestiune, precum si pentru achiziii intracomunitare;
c) suma cheltuielilor efectuate de persoana impozabil pentru executarea
prestrilor de servicii.
n baza de impozitare se mai cuprind:
a) impozitele, taxele, dac prin lege nu se prevede altfel, cu excepie taxa pe
valoarea adugat;
b) cheltuielile accesorii de natura: comisioanelor, cheltuielilor de ambalare,
transport i asigurare solicitate de ctre furnizor/prestator cumparatorului
sau beneficiarului.
n baza de impozitare nu se cuprind:
a) rabaturile, remizele, retururile, sconturile i alte reduceri de pre acordate de
furnizori direct clienilor;
b) sumele reprezentnd daune interese stabilite prin hotrre judectoreasc
definitiv, solicitate pentru nendeplinirea total sau parial a obligaiilor
contractuale, dac sunt percepute peste preurile sau tarifele negociate;
c) dobnzile percepute pentru dup data livrrii sau prestrii, pentru pli cu
ntrzieri;
d) valoarea ambalajelor care circul ntre furnizorii de marf i clieni, prin
schimb, fr facturare;
e) sumele achitate de furnizor sau prestator, in numele si in contul clientului si
care apoi se deconteaz;

Fiscalitate

80

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

Baza de impozitare se reduce, n urmtoarele situaii:


a) dac au fost emise facturi fiscale i, ulterior, operaiunea este anulat total
sau parial nainte de livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor, in condiiile
anularii totale si pariale a contractului de livrri sau prestare de servicii;
b) n cazul refuzurilor totale sau pariale privind cantitatea, calitatea, preurile
bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
c) n situaia n care rabaturile, remizele si celelalte reducerile de pre sunt
acordate dup livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
d) dac, contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate
ncasa din cauza falimentului beneficiarului, (ajustarea este permis
ncepnd cu data de la care se declar falimentul);
e) n cazul n care cumprtorii returneaz ambalajele n care s-a expediat
marfa pentru ambalajele care circul prin facturare.
La bunurile importate, baza de impozitare este format din valoarea n vam, la
care se adaug taxe, impozite, comision, alte taxe, exclusiv taxa pe valoarea
adugat.
n baza de impozitare, se mai cuprind cheltuielile accesorii cum ar fi:
comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport i asigurare care intervin pn
la primul loc de destinaie a bunurilor n Romnia, n msura n care aceste
cheltuieli nu au fost cuprinse n baza de impozitare (primul loc de destinaie a
bunurilor l reprezint cel care este stipulat pe documentul de transport care
nsoete bunurile la intrarea n ar).
n cazul n care suma ce reflecta baza de impozitare la import de bunuri se
exprima n valut se convertete n moned naional, n conformitate cu
metodologia stabilit.
Cota standard a taxei pe valoarea adugat n Romnia este stabilit prin lege i
se aplic asupra bazei de impozitare pentru operaiunile impozabile care nu
sunt scutite de tax pe valoarea adugat sau care nu sunt supuse cotei reduse a
taxei pe valoarea adugat. Cota redus a taxei pe valoarea adugat este de
asemenea reglementat i se aplic asupra bazei de impozitare, pentru
urmtoarele prestri de servicii i/sau livrri de bunuri:
a) servicii de acces in castele, muzee, case memoriale, monumente istorice,
monumente de arhitectur i arheologie, grdini zoologice i botanice,
trguri, expoziii si evenimente culturale, cinematografice;
b) livrarea de manuale colare, cri, ziare i reviste, cu excepia celor destinate
exclusiv sau in principal publicitii;
c) livrrile de proteze de orice fel i accesoriile acestora cu excepia protezelor
dentare;
d) livrrile de produse ortopedice;
e) medicamente de uz uman i veterinar;
f) cazarea n sectorul hotelier.
Cota aplicabil pentru un import de bunuri este cea aplicat n interiorul rii
pentru livrarea produselor.
A. Sunt scutite de la taxa pe valoarea adugat urmtoarele activiti de
interes general:

Fiscalitate

81

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

a) spitalizarea, ngrijirile medicale si operaiuni strns legate de acestea,


desfurate de uniti autorizate, indiferent de forma de organizare,
respectiv: spitale, sanatorii, centre de sntate rurale sau urbane, dispensare,
cabinete i laboratoare medicale, centre de ngrijire medical i de
diagnostic, baze de tratament i recuperare, staii de salvare i alte uniti
autorizate s desfoare astfel de activiti, pe lng aceste uniti. De
asemenea, sunt scutite serviciile de cazare, mas i tratament prestate
cumulat de ctre persoanele impozabile, autorizate s i desfoare
activitatea n staiuni balneoclimaterice i a cror contravaloare este
decontat pe baz de bilete de tratament, precum i serviciile funerare
prestate de unitile sanitare;
b) prestrile de servicii efectuate n cadrul profesiunii lor de ctre stomatologi
i tehnicienii dentari i livrarea de proteze dentare efectuat de ctre
stomatologi i de ctre tehnicieni dentari;
c) prestrile de ngrijire i supraveghere la domiciliu a persoanelor efectuate de
personal specializat cu exercitarea profesiunilor medicale i paramedicale;
d) transportul bolnavilor i persoanelor accidentate n vehicule special
amenajate n acest scop de ctre entiti autorizate;
e) livrri de organe, de snge i de lapte de provenien uman;
f) activitatea de nvmnt desfurat de unitile autorizate;
g) livrarea de bunuri realizate de cminele i cantinele pe lng instituii
publice, precum i prestrile de servicii i livrrile de bunuri strns legate de
acestea, efectuate de instituiile publice sau de alte entiti recunoscute;
h) prestrile de servicii i/sau livrrile de bunuri legate de asistena i/sau
protecia social efectuate de instituiile publice sau de alte entiti
recunoscute ca avnd caracter social;
i) prestrile de servicii i/sau livrrile de bunuri legate de protecia copiilor i a
tinerilor efectuate de instituiile publice, sau de alte entiti recunoscute ca
avnd caracter social;
j) prestrile de servicii i/sau livrrile de bunuri furnizate membrilor n
interesul lor colectiv n schimbul unor cotizaii fixe, conform statutului, de
organizaii fr scop patrimonial ce au obiective de natur politic,
sindical, religioas, patriotic, filozofic, filantropic, patronal,
profesional sau civic, precum i obiective de reprezentare a intereselor
membrilor, n condiiile n care aceast scutire nu provoac distorsiuni de
concuren;
k) servicii strns legate de practicarea sportului sau a educaiei fizice prestate
de organizaii fr scop patrimonial pentru persoanele care practic sportul
sau educaia fizic;
l) prestri de servicii culturale i/sau livrrile de bunuri legate nemijlocit de
acestea efectuate de instituii publice, precum i operaiile care intr n sfera
impozitului pe spectacole;
m) prestrile de servicii i/sau livrrile de bunuri efectuate de uniti ale cror
operaiuni sunt scutite (lit. a), f), k) cu ocazia manifestrilor destinate s le
aduc sprijin financiar i organizate n profitul lor exclusiv cu condiia ca
aceste scutiri s nu produc distorsiuni concureniale;
n) activitile specifice posturilor de radio si televiziune, altele dect activitile
de natura comerciala;
o) serviciile potale, precum si livrarea de bunuri aferente acestora;
Fiscalitate

82

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

p) prestrile de servicii efectuate de ctre grupuri independente de persoane, ale


cror operaiuni sunt scutite sau nu intra in sfera de aplicare a taxei.
B. Alte operaiuni scutite de tax pe valoarea adugat
a) servicii bancare i financiare:
- acordarea i negocierea de credite, precum administrarea creditului de ctre
persoana care l acord;
- acordarea, negocierea i preluarea garaniilor de credit, a garaniilor
colaterale pentru credite, precum i administrarea garaniilor de credit de
ctre persoana care acord creditul;
- orice operaiune legat de depozite i conturi financiare, inclusiv si alte
efecte de comer;
- emisiunea, transferul i/sau orice operaiuni cu moneda naional sau
strin, cu excepia monedelor sau a bancnotelor care sunt obiecte de
colecie;
- emisiunea, transferul i/sau orice alte operaiuni cu titluri de participare,
titluri de creane, cu obligaiuni si alte valori mobiliare;
- gestionarea fondurilor comune de plasament i/sau fondurilor comune de
garantare a creanelor efectuate de unitile constituite n acest scop;
b) operaiunile de asigurare i/sau reasigurare, precum i prestrile de servicii
aferente acestor operaiuni efectuate de persoanele care intermediaz astfel
de operaiuni;
c) jocurile de noroc organizate de persoanele autorizate, conform legii, s
desfoare astfel de activiti;
d) livrarea la valoarea nominala de timbre potale utilizate pentru asemenea
servicii;
e) arendarea, concesionarea i nchirierea de bunuri mobile, cu anumite
excepii;
f) livrarea de ctre orice persoana a unei construcii, a unei pri a acesteia si a
terenului pe care este construita;
g) lucrrile de construcii, amenajri, reparaii i ntreinere de monumente care
comemoreaz combatani, eroi, victime de rzboi i ale Revoluiei din
decembrie 1989;
h) transportul fluvial de persoane din Delta Dunrii i pe reele OrovaMoldova Nou, Brila-Hrova, Galai-Grindu;
i) valorificarea obiectelor i vemintelor de cult, religios, tiprirea crilor de
cult, teologice sau cu coninut bisericesc care sunt necesare practicrii
cultului, precum i furnizarea de bunuri asimilate obiectelor de cult;
j) livrarea de bunuri ctre Agenia de Valorificare a Activelor Bancare ca efect
al drii n plat, sau bunuri adjudecate de ctre agenia respectiv, cu
stingerea total sau parial a obligaiilor de plat ale unui debitor;
C. Sunt scutite de tax pe valoarea adugat persoanele impozabile a cror
cifr de afaceri anual declarat sau realizat este inferioar plafonului de 2
miliarde lei, denumit plafon de scutire, dar acestea pot opta pentru aplicarea
regimului normal de tax pe valoarea adugat.
Dac persoanele impozabile nregistrate fiscal realizeaz ulterior operaiuni sub
plafonul de scutire se consider c sunt n regimul special de scutire.
Fiscalitate

83

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

D. Operaiuni de import de bunuri si achiziii intracomunitare scutite de


TVA
n cadrul operaiunilor de import la care se acord scutire de tax pe valoarea
adugat se ncadreaz:
a) importul si achiziia intracomunitara de bunuri a cror livrare in Romania
este in orice situaie scutita de taxa pe valoarea adugata;
b) achiziia intracomunitara de bunuri a cror import in Romania este in orice
situaie scutit de taxa;
c) achiziia intracomunitara de bunuri pentru care persoana care cumpra
bunurile ar avea dreptul la rambursarea integrala a taxei care s-ar datora,
daca achiziia nu ar fi scutita;
d) importul definitiv de bunuri care ndeplinete condiia de scutire definitiva
de taxe vamale;
e) importul de bunuri de ctre misiunile diplomatice si birourile consulare care
beneficiaz de scutire de taxe vamale;
f) importul de bunuri de ctre forele armate ale statelor membre NATO pentru
uzul acestora sau al personalului civil nsoitor ori pentru aprovizionarea
popotelor sau cantinelor, in cazul in care aceste forte sunt destinate efortului
comun de aprare;
g) importul de bunuri de persoana care a exportat bunurile in afara comunitatii
pentru a fi supuse unor reparaii, transformare, adaptare, asamblare, daca
valoarea corespunde bunurilor exportate;
h) reimportul de bunuri in Romania efectuat de persoana care a exportat
bunurile in afara comunitatii in aceeai stare in care se aflau in momentul
exportului;
j) importul in porturi de capturi neprocesate sau conservate in vederea
comercializrii nainte de a fi livrate de persoanele care efectueaz pescuitul
maritim;
k) importul de gaze naturale prin sistemul de distribuie a gazelor naturale si
importul de energie electrica;
l) importul in Romania de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu
ter, atunci cnd livrarea acestor bunuri de ctre importator constituie o
livrare scutita;
m) importurile de aur efectuate de Banca Naionala a Romniei;
E. Scutiri pentru exporturi sau alte operaiuni similare pentru livrri
intracomunitare i pentru transportul internaional
n categoria scutirilor de aceast natur se cuprind:
a) livrrile de bunuri expediate sau transportate n afara comunitatii de ctre
furnizor sau de alt persoan n contul su;
b) livrri de bunuri expediate sau transportate n afara comunitatii de
cumprtorul care nu este stabilit n interiorul rii, sau de alt persoan n
contul su, cu excepia bunurilor transportate de cumprtorul nsui i
folosite la echiparea sau aprovizionarea ambarcaiunilor de agrement i
avioanelor de turism sau a oricrui mijloc de transport de uz privat;
c) prestrile de servicii legate direct de aspectul bunurilor sau de bunuri plasate
n regimuri vamale suspensive;
Fiscalitate

84

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

d) prestrile de servicii de transport, prestrile de servicii accesorii


transportului, precum si alte prestri de servicii legate direct de importul
bunurilor si a cror contravaloare este inclusa in baza de impozitare a
bunurilor importate;
e) prestrile de servicii asupra bunurilor mobile achiziionate, daca sunt plasate
in regim de perfecionare activa;
f) transportul intracomunitar de bunuri efectuat din si in insulele care formeaz
regiunile autonome: Azore, Madeira;
g) transportul International de persoane;
h) prestrile de servicii pentru navele aflate n proprietatea companiilor de
navigaie, care i desfoar activitatea n regimul special maritim sau
operate de acestea, precum i livrrile de nave n ntregul lor ctre aceste
companii;
i) livrrile de bunuri i prestrile de servicii n favoarea direct a misiunilor
diplomatice i oficiilor consulare, precum i a personalului acestora pe baz
de reciprocitate;
j) livrrile de bunuri i prestrile de servicii n favoarea reprezentanelor
internaionale interguvernamentale acreditate n Romnia sau intr-un stat
membru i ai acestora, n limitele i condiiile prevzute;
k) livrrile de bunuri netransportate in afara Romniei sau prestrile de servicii
efectuate in Romania, destinate uzului oficial al forelor armate ale statelor
strine NATO sau ale personalului civil care insoteste forele armate;
l) livrrile de bunuri transportate sau expediate ctre alt stat membru NATO
destinate uzului oficial al forelor armate ale altui stat;
m) livrrile de aur ctre Banca Naionala a Romniei;
n) livrrile de bunuri ctre organismele recunoscute care expediaz bunurile in
afara comunitatii ca parte a activitatii umanitare, caritabile sau de instruire.
F. Scutiri speciale legate de traficul internaional de bunuri:
a)
b)
c)
d)

livrarea de bunuri care sunt plasate n anumite regimuri vamale;


livrarea de bunuri efectuate in locaii din cadrul regimurilor vamale;
prestrile de servicii legate direct de operaiunile menionate;
livrrile de bunuri care se afla in regim vamal de tranzit intern.

Deducerile
Dreptul de deducere ia natere la momentul exigibilitii taxei.
Orice persoan impozabil nregistrat are dreptul s deduc taxa aferenta
achiziiilor daca acestea sunt destinate utilizrii in folosul urmtoarelor
operaiuni:
a) operaiuni taxabile;
b) operaiuni rezultate din activitati economice pentru care locul prestrii se
considera a fi in strintate;
c) operaiuni scutite de taxa;
d) operaiuni scutite de taxa de alta natura;
e) operaiuni privind transferul activelor sau a unei pri a acestora ca urmare a
unor operaiuni de divizare sau fuziune.
Orice persoan impozabil nregistrat ca pltitor de tax pe valoarea adugat
are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adugat pentru:
Fiscalitate

85

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

a) operaiunile privind acordarea, n mod gratuit, de bunuri ca mostre n cadrul


campaniilor publicitare, acordarea de bunuri n mod gratuit, n cadrul
aciunilor de sponsorizare, de mecenat i de protocol;
b) operaiunile privind transferul de bunuri, cu ocazia fuziunii i divizrii i
aportul n natur la capitalul social al unei societi comerciale;
c) operaiunile care reflect bunurile distruse, ca urmare a unor calamiti
naturale, bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, perisabilitile n
limitele prevzute de lege;
Nu poate fi dedus taxa pe valoarea adugat care se refer la:
a) sumele achitate in contul clienilor si care apoi se deconteaz acestora,
precum si taxa aferenta sumelor ncasate in numele si contul altei persoane
care nu sunt incluse in baza de impozitare a livrrilor;
b) pentru achiziiile de buturi alcoolice si produse din tutun.
n vederea exercitrii dreptului de deducere a taxei pe valoarea adugat,
persoan impozabil, trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
a) pentru deducerea taxei pe valoarea adugat datorat sau achitat aferent
bunurilor care i-au fost livrate sau urmeaz s fie livrate i pentru prestrile
de servicii sa dein cu facturi fiscale sau alte documente legal aprobate,
emise pe numele su, de ctre persoane impozabile;
b) pentru deducerea taxei pe valoarea adugat aferenta bunurilor importate sa
dein declaraie vamal de import sau un act constatator emis de organele
vamale si documentele privind plata taxei.
Persoana impozabil care a aplicat regimul special de scutire, respectiv cifra de
afaceri anual declarat sau realizat este inferioar plafonului de 2 miliarde lei
i ulterior trece la aplicarea regimului normal de tax pe valoarea adugat are
dreptul de deducere a taxei la data nregistrrii ca pltitor, dac sunt ndeplinite
urmtoarele condiii pentru:
a) bunuri de natura stocurilor, care se aflau la data la care persoana a fost
nregistrat ca pltitor de tax pe valoarea adugat;
b) bunuri de natura mijloacelor fixe care au fost achiziionate cu cel mult 90
zile anterior datei de nregistrare ca pltitor. n vederea exercitrii dreptului
de deducere se impune ca bunurile s fie folosite pentru operaiuni cu drept
de deducere i persoana impozabil s dein o factur fiscal sau document
legal aprobat.
Taxa pe valoarea adugat aferent bunurilor i serviciilor achiziionate,
destinate realizrii obiectivelor proprii de investiii, stocurilor de produse cu
destinaie special finanate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale se
deduce. Cu taxa pe valoarea adugat dedus pentru realizarea obiectivelor
proprii de investiii, se rentregesc obligatoriu disponibilitile pentru investiii.
Sumele deduse n cursul unui an fiscal pentru obiective proprii de investiii pot
fi utilizate numai pentru plile aferente acelui obiectiv de investiii.
Perioada fiscal pentru taxa pe valoarea adugat este luna calendaristic.
Orice persoan impozabil, nregistrat ca pltitor de tax pe valoarea adugat
care realizeaz, sau urmeaz s realizeze att operaiuni care dau drept de
deducere, ct i operaiuni care nu dau drept de deducere este denumit
persoana impozabila cu regim mixt.
Fiscalitate

86

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

Persoana care realizeaz att operaiuni pentru care nu are calitatea de persoan
impozabil, ct i operaiuni pentru care are calitatea de persoan impozabil
este persoan parial impozabil.
Determinarea TVA de plat
n situaia n care taxa pe valoarea adugat (TVAa) aferent bunurilor i
serviciilor achiziionate de o persoan impozabil, care este dedus ntr-o
perioad fiscal este mai mare dect taxa pe valoarea adugat colectat
aferent operaiunilor taxabile (TVAc), rezult o diferen, denumit suma
negativ a taxei pe valoarea adugat.

n cazul n care taxa pe valoarea adugat aferent operaiunilor taxabile,


exigibil ntr-o perioad fiscal, denumit taxa colectat este mai mare dect
taxa pe valoarea adugat aferent bunurilor i serviciilor achiziionate, dedus
n acea perioad fiscal, rezult o diferen denumit taxa pe valoarea
adugat de plat pentru perioada fiscal de raportare.

Dup determinarea taxei de plat sau a sumei negative a taxei pe valoarea


adugat pentru operaiunile din perioada fiscal de raportare, persoanele
impozabile trebuie s efectueze regularizrile prin decontul taxei pe
valoarea adugat.
Suma negativ a taxei pe valoarea adugat cumulat, n perioada fiscal de
raportare rezult din suma negativ a taxei pe valoarea adugat din perioada
respectiv, la care i se adaug suma negativ a taxei pe valoarea adugat
reportate din decontul perioadei fiscale precedente, dac nu a fost solicitat a fi
rambursat.
Persoanele impozabile nregistrate ca pltitori de tax pe valoarea adugat
trebuie s ntocmeasc i s depun lunar la organul fiscal, pn la data de 25 a
lunii urmtoare inclusiv, decontul privind taxa pe valoarea adugat.
Persoanele obligate la plata taxei pe valoarea adugat trebuie s achite taxa pe
valoarea adugat, potrivit decontului ntocmit, pn la data de 25 a lunii
urmtoare inclusiv.

Sarcina de lucru 2
Menionai modalitile de determinare a TVA.

Fiscalitate

87

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

Teste de autoevaluare
1. Dreptul de deducere a TVA ia natere:
a) n momentul nregistrrii taxei;
b) la data achiziiei produselor;
c) la momentul exigibilitii taxei.
2. Taxa pe valoarea adugat este un impozit:
a) indirect;
b) direct;
c) intermediar.
3. Cota standard de impunere a TVA n Romnia n acest moment este:
a) 19%;
b) 24%;
c) niciuna dintre cele de mai sus.
4. Orice persoan impozabil nregistrat are dreptul s deduc taxa aferenta
achiziiilor dac:
a) acestea sunt destinate unor operaiuni privind transferul activelor sau a
unei pari a acestora ca urmare a unor operaiuni de divizare sau
fuziune.;
b) se refer la achiziiile de buturi alcoolice i produse din tutun;
c) se re refer la sumele achitate n contul clienilor i care apoi se
deconteaz acestora.
5. Taxa pe valoare adugat se aplica:
a) numai n cotele standard stabilite prin lege;
b) n cote reduse aprobate de Ministerul Finanelor Publice;
c) n cote standard i n cote reduse.
6. Cazarea n sectorul hotelier este supus unei cote TVA:
a) standard, ca toate activitile economice;
b) redus;
c) nu este supus TVA.
7. Baza de impozitare a TVA este format din:
a) preurile de cumprare;
b) rabaturi;
c) daune.
8. n sfera de aplicare a taxei pe valoarea adugat se ncadreaz i:
a) importurile n Romania, dac locul importului este n ar;
b) importurile din Romania, dac locul importului este n ar;
c) exporturile i importurile.
9. n Romnia, taxa pe valoarea adugat s-a introdus n:
a) 1991;
Fiscalitate

88

Mihaela Nicolau

Taxa pe valoarea adugat

b) 1990;
c) 1992.
10. Taxa pe valoarea adugat constituie un impozit care are un randament mai
bun i capacitatea de a preveni evaziunea fiscal, deoarece:
a) are cote fixe, stabilite prin lege;
b) n vederea deducerii se solicit documente cu privire la mrfurile
achiziionate;
c) exist la nivel internaional.

Rspunsuri la ntrebrile din testele de autoevaluare


1. c; 2. a; 3. b; 4. a; 5. c; 6. b; 7. a; 8. a; 9. c; 10. b.

Bibliografie minimal
Popa, A.F.; Popa, N. (2008). Impozitele i taxele reglementate de Codul fiscal.
Bucureti: Contaplus. p. 7 205.
Vintil, G. (2006). Fiscalitate. Metode i tehnici fiscale. Bucureti: Economic.
p. 299-373.
*** H.G. 44/2004.
*** H.G. 1579/2007.
*** Lg. 571/22.dec.2003 privind Codul Fiscal.
*** Lg. 37/2007.
*** O.U.G. 155/2007.

Fiscalitate

89