Sunteți pe pagina 1din 2

Ursul polar

Ursul polar este un mamifer mare, greutatea acestuia


ajungnd pn la 300-600 kg la masculi i 150-300 kg la
femele, nlimea la 1,8 m i lungimea la 3 m. Are o blan de
culoare alb. Ghearele mari i puternice sunt capabile s
doboare adversarii naturali. Are un strat de grsime sub
piele, care l ajut s se protejeze mpotriva frigului, aceast
caracteristic fiind ntlnit i la alte animale din tundra. Este
un nottor excelent. Capul poate ajunge la peste 40 cm
lungime, cu circumferina de aproximativ 30 cm. Au buze
extensibile, dintii sunt mai mici ca la celelalte specii, dar mai
ascutii, gtul mai puternic. Au buze extensibile adica nu sunt
ataate de gingii i pot culege fructe mici. Au mirosul bine
dezvoltat. Simte prada de la 30 de km deprtare. Urechile
sunt mici, externe, dar au auzul bine dezvoltat. Culoarea
blnii este albul, dar poate fi galbuie sau gri n timpul verii.
Este foarte calduroas, iar temperatura corpului rmne
neschimbat atunci cnd este foarte frig. Sistemul lor de
ncalzire este foarte eficient i de aceea uneori se tavalesc
prin zpada pentru a se racori. Labele din faa sunt folosite
pentru not fiind mari i membranate pentru a asigura
propulsia. Cele posterioare au rol de crm. Prezint gheare
neretractibile. Picioarele sunt mai mari dect la ceilali uri
(22 de cm laime) i au pr pe tlpi i ventuze pentru a le
conferi stabilitate pe ghea. Pe uscat nu alearg att de
repede ca rudele sale. n apa atinge 10 km/h vslind doar cu
labele posterioare, iar scufundat poate s stea pn la 5
minute. Precum oamenii se deplaseaz atingnd solul cu
clciele, dar i cu talpa i pot adopta o poziie bipeda ceea
ce i avantajeaz atunci cnd trebuie s observe pericolele, s
caute hrana sau sa lupte.