Sunteți pe pagina 1din 10

OLIMPIADA DE BIOLOGIE

FAZA LOCAL, 6 februarie 2016


CLASA a XI a
ALEGERE SIMPL:
La urmtorii itemi, este corect o singur variant de rspuns:
1. Potenialul de aciune:
A. se datoreaz activitii pompei de Na+/K+ care scoate K+ din celul;
B. are o pant descendent determinat de creterea permeabilitii membranei pentru K+ ;
C. are o amplitutdine mai mic la aciunea stimulilor subliminali;
D. are acelai aspect la toate celulele.
2. Inervaia senzitiv a fusului neuromuscular este realizat de:
A. prelungirile centrale ale neuronilor din ganglionii spinali;
B. fibre care fac sinaps n cordonul anterior cu neuronii gamma;
C. dendrite ale neuronilor din ganglionul trigeminal;
D. fibre care constituie calea eferent a reflexului miotatic.
3. Reflexele somatice care se nchid n punte sunt:
A. un reflex ce are pe calea eferent nervul VII;
B. reflexul lacrimal;
C. reflexul de vom;
D. masticaia i deglutiia.
4. Sunt efecte ale stimulrii simpatice, cu o excepie:
A. inhibarea secreiei sucurilor digestive;
B. crete fora de contracie a miocardulu;
C. contracia detrusorului;
D. slab secreie lacrimal.
5. Sunt afeciuni ale organelor de sim:
A. conjunctivitele, care se trateaz chirurgical;
B. otita intern, numit i labirintit;
C. zbala i ectima, care sunt micoze;
D. acneea vulgar, care apare la aduli.
6. Meningita poate fi cauzat de:
A. meningococul Koch;
B. bacilul West - Nile;
C. virusul Neisseria meningitidis;
D. meningococul Neisseria meningitidis .
7. Cu ce regiune se nvecineaz lateral hipogastrul?
A. periombilical;
B. epigastrul;
C. inghinal;
D. hipocondrul drept.
1

8. Depolarizarea celulelor gustative are la baz:


A. legarea substanelor chimice de molecule lipidice receptoare ;
B. apariia potenialului de repaus;
C. deschiderea unor canale ionice;
D. ptrunderea ionilor de K n celul.
9. Sistemul nervos simpatic, spre deosebire de cel parasimpatic, prezint:
A. distribuia fibrelor postganglionare limitat la cap i la viscere;
B. sinapse adrenergice la contactul cu efectorii vegetativi;
C. sinapse interneuronale n ganglionii juxtaviscerali i intramurali;
D. fibre preganglionare mielinice i postganglionare amielinice.
10. Identificai afirmaia corect referitoare la aria vizual primar:
A. prin distrugerea ei se instaleaz afazie vizual;
B. primete aferene prin nervul optic;
C. reprezint locul unde ncepe procesul de fuziune a imaginilor;
D. nici o afirmaie nu este corect.
11. Nervii rahidieni cervicali:
A. prezint, la nivelul rdcinii posterioare, neuroni somatici i vegetativi;
B. au o rdcin posterioar i una dorsal;
C. conin fibre mielinice parasimpatice;
D. sunt micti, pentru c au fibre somatice i vegetative.
12. Alegei afirmaia eronat:
A. neurilema este impermeabil pentru anionii proteici;
B. conductibilitatea este afectat n cazul alterrii mitocondriilor;
C. dendritele neuronilor din ganglionii spinali sunt mai lungi dect axonii corespunztori;
D. potenialul de receptor i potenialul de aciune semnific o depolarizare local, nepropagat a suprafeei
membranei.
13. Nervul optic:
A. este format din axonii neuronilor ganglionari;
B. conine fibre de la ambii ochi;
C. face sinaps n corpii geniculai laterali;
D. are originea real n stratul 8 al retinei.
14. Un individ care poart ochelari cu lentile biconcave:
A. are globul ocular mai scurt dect ochiul emetrop;
B. are punctul proximum mai aproape dect la ochiul normal;
C. nu percepe culorile;
D. are cristalinul aplatizat.
15. Celulele receptoare ale maculei otolitice:
A. descarc n permanen impulsuri;
B. sunt acoperite de membrana otolitic;
C. sunt receptori pentru micarea rectilinie;
D. toate rspunsurile sunt corecte.
16. Recetorii olfactivi:
A. sunt situai n esutul conjunctiv al mucoasei nazale;
B. au dendrite lungi, butonate;
C. sunt celule epiteliale;
D. au axoni care strbat un os pneumatic.
2

17. Papilele circumvalate:


A. formeaz un V la baza limbii;
B. sunt rare n mucoasa palatin;
C. percep gustul dulce;
D. se mai numesc i fungiforme.
18. Placa motorie este sinapsa realizat ntre:
A. fibrele aferente gamma i poriunea median a fusului neuromuscular;
B. fibrele gamma i fibrele musculare extrafusale;
C. fibrele eferente alpha i fibrele musculare extrafusale;
D. fibrele efernte alpha i tendoane.
19. Vibraiile sonore:
A. se amplific pe msur ce se ndeprteaz de fereastra rotund;
B. se amplific prin contracia muchiului nicovalei;
C. se transmit prin intermediul perilimfei din canalul cohlear;
D. cu frecven mic determin rspunsuri ale celulelor din vrful melcului.
20. Identificai afirmaia eronat referitoare la reflexul pupilar fotomotor:
A. este un reflex vegetativ parasimpatic;
B. aferena este reprezentat de nervul II;
C. eferena aparine nervului III;
D. constituie un reflex vegetativ simpatic.
21. Protoneuronul cii vizuale este reprezentat de:
A. celulele cu conuri i bastonae;
B. neuronii multipolari;
C. neuronii bipolari;
D. neuronii ganglionari.
22. Musculatura ciliar circular:
A. prin contracie dilat pupila;
B. este contractat de centrii mezencefalici;
C. se contract sub aciunea simpaticului;
D. prin contracie, aplatizeaz cristalinul.
23. Urmtorii nervi NU au n constituia lor fibre preganglionare:
A. faciali;
B. vagi;
C. glosofaringieni;
D. cardiaci.
24. Neuronii:
A. din faa anului Rolando sunt de tip senzitiv;
B. localizai inferior de anul Sylvius sunt de tip motor;
C. din partea posterioar a anului central sunt de tip senzitiv;
D. localizai la nivelul hipocampului au rol gustativ.

25. Nervul XII:


A. are nucleul senzitiv n bulb;
B. intervine n realizarea reflexelor de masticaie i deglutiie;
C. inerveaz muchii netezi multiunitari;
D. are originea aparent n anul retroolivar.
3

ALEGERE GRUPAT:
La urmtorii itemi rspundei cu:
A dac variantele 1,2,3 sunt corecte;
B dac variantele 1 i 3 sunt corecte;
C dac variantele 2 i 4 sunt corecte;
D dac varianta 4 este corect;
E dac toate variantele sunt corecte sau false.
26. Calea auditiv, spre deosebire de cea vizual:
1. are primul neuron n organul de sim;
2. are sinapse n metatalamus;
3. are conexiuni cu substana reticulat;
4. are deutoneuronul n encefal.
27. Identificai afirmaiile corecte despre calea vestibular:
1. protoneuronul se afl n ganglionul Corti;
2. are legtur cu nervii care coordoneaz micrile globilor oculari;
3. de la nucleii vestibulari pleac fibre spre paleocerebel;
4. are legturi cu neuronii somatomotori .
28. Planul transversal:
1. este singurul plan orizontal;
2. trece prin axul sagital i transversal;
3. este planul metameriei corpului;
4. mparte corpul n dou jumti simetrice.
29. Meningita:
1. este produs de virusul Herpes simplex, fatal n 50% din cazuri;
2. poate fi prevenit prin vaccinare;
3. debuteaz cu temperatur sczut i tendin accentuat de somn;
4. agentul infecios poate fi bacilul Koch.
30. Fasciculul Flechsig:
1. conduce sensibilitatea de control al micrii, de la membrele inferioare;
2. i are originea n ganglionul spinal;
3. se afl n cordonul lateral de aceeai parte cu originea;
4. se ncrucieaz la nivel medular.
31. Nervul oculomotor:
1. prin ramura sa vegetativ inerveaz fibrele circulare din iris i din corpul ciliar;
2. prin ramura sa somatic acioneaz asupra a trei perechi de muchi extrinseci ai globului ocular;
3. pune n aciune oblicul inferior i trei muchi drepi ai globului ocular;
4. are originea aparent pe faa dorsal a trunchiului cerebral.
32. Nervul trohlear (patetic):
1. este format din fibre motorii somatice;
2. are originea real n nucleul trohlearului din punte;
3. are originea aparent sub coliculii cvadrigemeni;
4. realizeaz contactul cu trunchiul pe faa anterioar.
33. Susbtana reticulat a trunchiului cerebral:
1. intervine n reglarea voluntar a respiraiei;
2. primete aferene de la cile sensibilitii exteroceptive i proprioceptive;
3. este bine reprezentat n jurul canalului ependimar;
4

4. intervine n motilitatea automat, stereotip, involuntar.


34. n alctuirea pedunculilor cerebeloi inferiori intr urmtoarele fascicule aferente:
1. bulbocerebelos;
2. vestibulocerebelos;
3. spinocerebelos direct:
4. fastigio vestibular.
35. Dendrite ale neuronilor din ganglionii de pe traseul unor nervi cranieni micti pot realiza sinapse cu:
1. celule epiteliale de tip senzorial;
2. celulele receptoare situate pe membrana bazilar;
3. receptorii gustativi de la nivelul mucoasei linguale;
4. celulele receptoare ale maculei otolitice saculare.
36. Prezint o adaptabilitate crescut, sensibilitile:
1. cutanat dureroas;
2. olfactiv;
3. kinestezic;
4. gustativ.
37. Identificai afirmaiile corecte:
1. muchiul ciliar este striat;
2. fibrele muchiului ciliar sunt dispuse radiar i circular;
3. procesele ciliare sunt formate din 7 8 ghemuri vasculare;
4. procesele ciliare produc umoarea apoas.
38. Stimularea receptorilor vestibulari din canalele semicirculare are loc :
1. la aplecarea capului;
2. n cazul sriturilor;
3. la aplecarea corpului n spate;
4. la rotirea corpului i a capului.
39. Calea optic realizeaz convergena la nivelul sinapselor:
1. dintre protoneuron i deutoneuron;
2. dintre protoneuron i receptori;
3. dintre neuronii bipolari i cei multipolari;
4. dintre celulele cu conuri i neuronii bipolari din foveea centralis.
40. De la deutoneuronul cii vestibulare pornesc fibre ctre:
1. neocerebel, pentru controlul echilibrului;
2. nucleii nervilor cranieni III, IV i VII.
3. corpii geniculai mediali;
4. talamus.
41. Identificai erorile referitoare la ramurile nervilor spinali:
1. cea dorsal este senzitiv:
2. cea ventral este motorie;
3. cea comunicant alb conine fibre postganglionare simpatice amielinice;
4. cea comunicant cenuie conine fibre visceromotorii.
42. Nucleul lacrimal:
1. este un nucleu vegetativ al punii;
2. are efect parasimpatic;
3. produce vasodilataie;
4. conine neuroni simpatici.
5

43. Arcul reflex miotatic cuprinde:


1. receptorul, reprezentat de organele tendinoase Golgi;
2. calea aferent format din terminaii nervoase senzitive anulospirale i n floare;
3. centrul reflex la nivelul sinapsei dintre neuronul senzitiv i cel intercalar;
4. calea eferent axoni ai neuronilor multipolari din cornul anterior medular.
44. Calea vegetativ eferent:
1. este format din fibre pre - i postganglionare;
2. are ganglioni vegetativi pe traseu;
3. are doi neuroni motori pe traseu;
4. conine neuroni viscerosenzitivi.
45. Fasciculul spinocerebelos Flechsig:
1. conduce informaii din jumtatea superioar a corpului;
2. urc prin cordoanele medulare laterale;
3. are al treilea neuron n cerebel;
4. are deutoneuronul n coarnele posterioare medulare.
CAUZ EFECT:
La urmtorii itemi rspundei cu:
A dac cele dou propoziii sunt adevrate i ntre ele exist relaia cauz - efect;
B dac cele dou propoziii sunt adevrate i ntre ele nu exist relaia cauz efect;
C dac prima propoziie este adevrat i a doua propoziie este fals;
D dac prima propoziie este fals i a doua propoziie este adevrat;
E dac ambele propoziii sunt false.
46. Nucleii mijlocii ai hipotalamusului au rol de integrare parasimpatic, DEOARECE hipotalamusul este
legat cu sistemul limbic i cu neocortexul.
47. Lezarea ganglionilor bazali determin hipertonia musculaturii DEOARECE n condiii de micare,
ganglionii bazali asigur repartiia echilibrat a comenzilor pentru musculatur.
48. Ramura comunicant alb conine fibre viscerosenzitive DEOARECE este o ramur mixt.
49. Fasciculul corticonuclear controleaz motilitatea involuntar DEOARECE aparine cilor extrapiramidale
cu origine cortical.
50. Inhibiia de stingere este o inhibiie condiionat DEOARECE apare dup numeroase aplicri doar ale
stimulului condiionat.
51. Fusurile neuromusculare, dei stimulate continuu, nu se acomodeaz, DEOARECE excitantul lor
permanent, n cazul musculaturii extensoare, este gravitaia.
52. Calea ascendent indirect faciliteaz activitatea analizatorilor DEOARECE menine tonusul cortical.
53. Receptorii din canalele cohleare sunt stimulai de sunete cu intensitatea de 15.000 cicli / sec DEOARECE
undele propagate se amplific pe msur ce se ndeprteaz de membrana ferestrei rotunde.
54. De la deutoneuronul cii vestibulare pornesc fibre ctre neocerebel DEOARECE acesta intervine n
coordonarea echilibrului.
55. Hipodermul conine glomerulii glandelor sudoripare DEOARECE este bogat vascularizat.
6

PROBLEME:
La urmtorii itemi, este corect o singur variant de rspuns.
56. Matei afl c noul su vecin are daltonism , hipermetropie i glaucom i vrea s afle mai multe date despre
aceste probleme ale vederii.
a. ce particulariti are daltonismul?
b. ce probleme de acomodare exist la ochiul hipermetrop?
c. care sunt manifestrile glaucomului?
A maladie genetic
punctum proximum
colorarea n alb sau cenuiu a
predominanta la femei este mai departe de
pupilei
25 cm de ochi
B imposibilitatea de a
punctum remotum
opacifierea cristalinului
percepe unele culori
este mai aproape de
6m de ochi
C maladie genetic
nu exist punctum
tulburri de vedere, pupile de
predominant la
remotum n
culoare galben-verzuie
brbai
acomodare
D imposibilitatea de a
acomodarea peste
scderea elasticitii
distinge culori
punctum remotum
cristalinului
complementare
este continu
57. Un grup de elevi din clasa a XI-a pleac ntr-o excursie n masivul Ceahlu. La un moment dat traseul
devine anevoios, iar Andrei, care are mai multa experien pe munte, continu de unul singur pentru a
identifica eventualele pericole. Dup ceva timp de la plecarea sa, colegii l strig i primesc, dup 3 secunde,
rspunsul favorabil c pot s vin i ei.
a) la ce distan de colegi se afl Andrei, dac se ia n considerare o vitez de propagare a sunetului de
300 m/s;
b) care este frecvena pe care o poate avea sunetul perceput de colegi?
c) cum se identific direcia de unde vine sunetul?

A.

a.
0,9 km

b.
200-10000 Hz

B.

450 m

1000-15000 Hz

C.

0,45 km

2000-3000 Hz

D.

900 m

20-20000 Hz

c.
prin direcia de propagare a
curentului de aer
prin diferena de intensitate a
sunetului care ajunge la cele
dou urechi
prin detectarea decalajului de
timp de la strigtul lor i
primirea rspunsului
prin detectarea decalajului de
timp dintre semnalele
acustice ce intr in cele dou
urechi

58. Un individ aude un zgomot necunoscut i ntoarce reflex capul spre sursa respectiv de zgomot. Undele
sonore caracteristice acestui zgomot au frecvena cuprins ntre 10.000 12.000 Hz i intensitatea de 60 70
dB.
a) care este localizarea centrului nervos n care se nchide acest reflex?
b) n ce poriune a melcului membranos vibreaz membrana bazilar pentru zgomotul recepionat?
c) unde este localizat deutoneuronul pentru calea auditiv?
7

A
B
C
D

a)
coliculii cvadrigemeni
mezencefal
trunchiul cerebral
nucleul ambiguu

b)
baza melcului
zona apropiat de helicotrem
mijlocul melcului
vrful melcului

c)
nucleii cohleari
ganglionul Corti
puntea lui Varoglio
al doilea etaj al
trunchiului cerebral

59. Un copil din clasa a VII-a, care poart ochelari cu lentile cilindrice, observ c bunicul lui, pentru a vedea
literele, ndeprteaz ziarul la 70 cm fa de ochi.
a) ce probleme de vedere are copilul?
b) de ce bunicul lui nu poate s citeasc dac ine ziarul la 20 cm fa de ochi?
c) care este ordinea corect a celulelor / structurilor prezente pe anumite poriuni de pe calea optic, de la
celulele receptoare i pn la proiecia cortical?

a)
defecte de sfericitate ale corneei

b)
razele focalizeaz n spatele retinei

glaucom

are nevoie de ochelari cu lentile


divergente

se formeaz mai multe focare

ax optic mai mic dect normal

astigmatism

cristalinul este prea bombat

c)
neuroni bipolari
deutoneuroni corpi
geniculai laterali
protoneuron
deutoneuron- corpi
geniculai externi
protoneuroni neuroni
ganglionari corpi
geniculai mediali
neuroni bipolari celule
multipolare - corpi din
metatalamus

60. La ieirea dintr-o sal de cinematograf, la trecerea de la ntuneric la lumin puternic, apare o senzaie de
lumin puternic, apoi se mbuntete vederea fotopic i cromatic.
a) prin ce se caracterizeaz adaptarea la lumin?
b) ce particulariti au receptorii pentru vederea fotopic, spre deosebire de cei pentru vederea scotopic?
c) care enun legat de calea vizual este adevrat?

A
B
C
D

a)
la nceput, cantitatea de pigmeni
fotosensibili este mare
retinenul i rodopsina converg n
scotopsine
ariile vizuale sunt bombardate cu
semnale
fotopsinele se descompun n
iodopsine i retinen

b)
pragul de excitabilitate este mare
sunt prezeni n foveea centralis
au sensibilitate mare
conin 3 tipuri de opsine

c)
deutoneuronii sunt n
retin
tractul optic are fibre de
la ambii globi oculari
protoneuronii
au
o
dendrit i un axon
nervii
optici
conin
dendritele
neuronilor
multipolari

NOT: TOATE SUBIECTELE SUNT OBLIGATORII! DURATA TIMPULUI DE LUCRU ESTE 3 ORE.
Punctajul maxim este 100 p: itemii alegere simpl sunt punctai cu 1 p, itemii alegere grupat sunt
punctai cu 2 p, itemii cauz efect sunt punctai cu 1p, iar problemele sunt punctate cu 3 p.
Se acord din oficiu 10p.

SUCCES!
8

NUME:
PRENUME:
COALA:
PROFESOR:

OLIMPIADA DE BIOLOGIE
FAZA LOCAL
6 FEBRUARIE 2016
CLASA a XI- a

ASOCIERE SIMPL
Fiecare item corect rezolvat este notat cu 1 punct.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
21.
22.
23.
24.
25.

7.
17.

8.
18.

9.
19.

10.
20.

34.
44.

35.
45.

ASOCIERE GRUPAT
Fiecare item corect rezolvat este notat cu 2 puncte.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
36.
37.
38.
39.
40.
41.

32.
42.

33.
43.

CAUZ EFECT
Fiecare item corect rezolvat este notat cu 1 punct.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
55.

53.

PROBLEME
Fiecare item corect rezolvat este notat cu 3 puncte.
56.
57.
58.

59.

Se acord 10 puncte din oficiu.

50.

54.

INSPECTORATUL COLAR JUDEEAN V A S L U I


TELEFON: 0235/311928
FAX: 0235/311715
e-mail: isjvaslui@isj.vs.edu.ro
website : http://isj.vs.edu.ro

OLIMPIADA DE BIOLOGIE
FAZA LOCAL
6 februarie 2016
CLASA a XI-a
BAREM DE CORECTARE I NOTARE

ALEGERE SIMPL
Fiecare item corect rezolvat este notat cu 1 punct.
1B
11 A
21 C

2C
12 D
22 B

3A
13 A
23 D

4C
14 B
24 C

5B
15 D
25 B

6D
16 D

7C
17 A

8C
18 C

9B
19 D

10 D
20 D

34A
44 A

35 B
45C

ALEGERE GRUPAT
Fiecare item corect rezolvat este notat cu 2 puncte.
26 D
36 C

46C

27C
37C

47B

28A
38C

48B

29C
39A

49E

30 B
40 D

50B

31B
41A

32B
42A

33C
43C

CAUZ EFECT
51A
52A
53E

54E

PROBLEME
Fiecare item corect rezolvat este notat cu 3 puncte.
56 C

57 B

58 A

59 A

Se acord 10 puncte din oficiu.

10

60 A

55B