Sunteți pe pagina 1din 40

Prof. Ec. Adriana Richiter Prof. Dr.

Cristina Antoaneta Ciungu


Conf. Univ. Diana Pociovliteanu Prof. Ec. Veronica Arjoca
ECONOMIE
SINTEZE. TESTE. REZOLVRI
1
2
Prof. Ec. Adriana Richiter Prof. Dr. Cristina Antoaneta Ciungu
Conf. Univ. Diana Pociovliteanu Prof. Ec. Veronica Arjoca
ECONOMIE
SINTEZE. TESTE. REZOLVRI
Pentru
Licee de toate profilurile
Bacalaureat
Admitere n nvmntul superior
3
Editura SITECH
Craiova, 2010
4
Refereni tiinifici: prof. univ. dr. Angela Rogojanu
lect. univ. dr. Liana Badea
Tehnoredactare: Andrada Stan
Coperta: Robert Lucaci
Corectura aparine autorilor.

2010 Editura Sitech Craiova
Toate drepturile asupra acestei ediii sunt rezervate editurii. Orice reproducere integral sau
parial, prin orice procedeu, a unor pagini din aceast lucrare, efectuate fr autorizaia
editorului este ilicit i constituie o contrafacere. Sunt acceptate reproduceri strict rezervate
utilizrii sau citrii justificate de interes tiinific, cu specificarea respectivei citri.
2010 Editura Sitech Craiova
All rights reserved. This book is protected by copyright. No part of this book may be
reproduced in any form or by any means, including photocopying or utilised any information
storage and retrieval system without written permision from the copyright owner.
Editura SITECH din Craiova este acreditat de C.N.C.S.I.S. din cadrul Ministerului Educaiei i
Cercetrii pentru editare de carte tiinific.
Editura SITECH Craiova, Romnia
Aleea Teatrului, nr. 2, Bloc T1, parter
Tel/fax: 0251/414003
E-mail: sitech@rdslink.ro
5
ISBN 978-606-530-901-2
6
CUPRINS
INTRODUCERE..............................................................................8
CAPITOLUL I .............................................................................11
CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL SU
RAIONAL....................................................................................11
1.1. ELEMENTE DE SINTEZ..........................................................................................11
A. NEVOI I RESURSE..............................................................................................11
B. CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL SU........................................................12
C. CEREREA............................................................................................................14
1.2. TESTE...................................................................................................................15
1.3. RSPUNSURI LA TESTE...........................................................................................27
7
INTRODUCERE

Conceput n conformitate cu exigenele programei colare
de economie clasa a 11-a i respectnd programa pentru examenul
de bacalaureat 2010, lucrarea de fa constituie un instrument
indispensabil elevilor care se pregtesc pentru examenul de
bacalaureat i pentru admiterea n nvmntul superior economic,
juridic, tehnic etc.
Totodat, ea poate reprezenta i un instrument de lucru
utilizat de ctre profesori n activitatea lor didactic.
Cartea este structurat n patru capitole, pentru fiecare tem
indicat n program fiind formulate teste ce vizeaz cunotinele
economice de baz i deprinderile de gndire economic pretinse
candidailor. Testele prezentate sunt nsoite de rspunsuri i
rezolvri integrale, avnd grade diferite de dificultate. Formulele de
calcul utilizate, dar i sinteza teoretic corespunztoare temelor este
prezentat la nceputul fiecrui capitol.
Elaborarea prezentei lucrri izvorte din dorina de a oferi
metode de rezolvare a problemelor economice i modele de teste,
care s vin n sprijinul elevilor ce se pregtesc singuri pentru
examene.
Avem convingerea c lucrarea confer candidailor un plus de
succes la examene.

AUTORII
8
Profesor Richiter Adriana
CAPITOLUL I
CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL
SU RAIONAL
1.1. Elemente de sintez:
A. Nevoi i resurse
B. Consumatorul i comportamentul su
C. Cererea
1. 2. Teste
1. 3. Rspunsuri la teste
9
10
CAPITOLUL I
CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL
SU RAIONAL
1.1. ELEMENTE DE SINTEZ
A. NEVOI I RESURSE
1. CONSUMUL - baza satisfacerii nevoilor
Felurile consumului: - consum productiv (intermediar);
- consum final.
2. NEVOILE - cerine sau aspiraii proprii oamenilor.
Clasificarea nevoilor:
I. Din punct de vedere al genezei:
nevoi primare (biologico-naturale);
nevoi secundare (sociale);
nevoi teriare (spirituale).
II. Dup gradul de dezvoltare economic:
nevoi inferioare (de baz, elementare, fundamentale);
nevoi superioare (elevate).
III. Dup nivelul la care se manifest:
nevoi individuale;
nevoi de grup;
nevoi sociale.
IV. Dup frecvena apariiei lor:
nevoi curente (zilnice);
nevoi periodice (sptmnale);
nevoi rare (lunare, anuale).
Sistemul nevoilor este dinamic, nelimitat i diversificat.
3. RESURSELE - baza sau suportul consumului.
Clasificarea resurselor:
I. Dup natura lor:
resurse naturale;
resurse umane;
resurse financiare.
11
II. Dup durata folosirii lor:
resurse neregenerabile (epuizabile);
resurse regenerabile.
III. Din punct de vedere al volumului:
resurse abundente;
resurse deficitare.
IV. Din punct de vedere al posibilitilor de recuperare:
resurse recuperabile;
resurse parial recuperabile;
resurse nerecuperabile.
Resursele sunt limitate att n mod absolut, ct i relativ.
Raionalitatea utilizrii resurselor maximizarea rezultatelor
ce se obin ntr-o activitate cu minimizarea consumului de resurse.
B. CONSUMATORUL I COMPORTAMENTUL SU
1. Bunuri sau utiliti mijloacele care satisfac nevoile
oamenilor.
Clasificarea bunurilor:
a) dup proveniena lor:
bunuri economice;
bunuri libere.
Servicii utiliti netangibile care satisfac nevoile de a
produce alte bunuri sau pe cele directe ale oamenilor.
Bunurile economice se clasific astfel:
a. dup provenien:
bunuri naturale;
bunuri produse.
b. dup gradul de prelucrare:
bunuri primare;
bunuri intermediare;
bunuri finale.
c. dup modul de consumare:
satisfactori;
prodfactori.
12
Marfa - bunul destinat schimbului, are dubl nsuire: utilitate
i valoare.
2. Utilitatea:
n sens general, capacitatea unui bun de a satisface o nevoie;
n sens economic, satisfacia resimit de un consumator
prin folosirea unei cantiti deterninate dintr-un bun.
Aprecierea utilitii are un caracter individual i subiectiv.
Legea utilitii marginale descrescnde (L.Gossen): Mrimea
intensitii unei plceri descrete progresiv pn la saturare, dac
respectiva plcere este satisfcut n mod continuu i nentrerupt.
a) Utilitate individual: U
1
, U
2
, ....., U
n
.
b) Utilitate total: U
T
= U
1
+ U
2
+ .....+ U
n
=

n
1 i
i
U
;
c) Utilitate marginal
X
U
U
T
mg

unde X = variaia absolut a unitilor consumate din bunul X


Starea de saturare: - U
T
cea mai ridicat i
- U
mg
este zero
3. Alegerea i raionalitate, cost de oportunitate;
Folosirea resurselor presupune un cost. Forme ale costului:
cost monetar (bnesc);
cost de oportunitate.
4. Comportamentul consumatorului
Consumatorul urmrete maximizarea satisfaciei prin
consumul unor bunuri, cu resursele bneti disponibile.
Structura bunurilor cumprate = optim, consumatorul este n
echilibru, cnd:
mg mg
x y
U x U y
P P
=
(x, y = bunurile achiziionate)
Consumatorul este n echilibru cnd pentru resursele date i
preurile bunurilor determinate, beneficiaz de cea mai mare utilitate.
13
C. CEREREA
1. Cererea poate fi:
individual;
de pia;
total.
2. Legea cererii
3. Elasticitatea cererii:
n raport cu preul
P
P
C
C
P
P
C
C
K
o
o o o
p / ec

,
_


n raport cu venitul
V
V
C
C
V
V
C
C
K
o
o o o
v / ec

,
_

Dup elasticitatea cererii n funcie de pre, bunurile


economice pot fi:
a) bunuri cu cerere elastic, cnd K
ec/p
>1
b) bunuri cu cerere inelastic, cnd K
ec/p
<1
c) bunuri cu elasticitate unitar, cnd K
ec/p
=1
d) bunuri cu cerere perfect elastic, cnd K
ec/p

e) bunuri cu cerere perfect inelastic , cnd K


ec/p
= 0 (cererea
= rigid)
14
1.2. TESTE
I . INDICAI RSPUNSUL CORECT:
1. Care trsturi sunt proprii nevoilor:
a) sunt nelimitate ca numr;
b) creterea unor nevoi, atrage diminuarea consumului;
c) nlocuirea nevoilor vechi, atrage apariia nevoilor noi..
2. De ce resursele se utilizeaz raional ?
a) pentru c resursele sunt abundente;
b) pentru a fi satisfcute cu aceleai resurse mai multe nevoi;
c) pentru c sunt nerecuperabile.
3. Utilitatea unui bun este dat de:
a) abundena sau raritatea lui;
b) aprecierea pe care i-o acord cel care l consum;
c) preul bunului respectiv.
4. Utilitatea economic marginal reprezint:
a) utilitatea primei doze consumat dintr-o serie de bunuri de
acelai fel;
b) numai primele doze consumate reprezint utiliti marginale;
c) utilitatea ultimei doze dintr-un bun, consumate.
5. Aprecierea utilitii economice are caracter:
a) pur obiectiv;
b) pur subiectiv;
c) obiectiv i subiectiv.
6. Dac ntr-un interval scurt, consumul scade, intensitatea nevoilor:
a) scade;
b) crete;
c) rmne neschimbat.
7. Un consumator adopt comportament economic raional dac:
a) achiziioneaz bunuri ntmpltor;
b) alege bunuri care fac obiectul publicitii;
c) alegerile sale se bazeaz pe criterii de eficien economic.
8. Alegerea bunurilor pe criterii de eficien economic presupune
compararea:
a) utilitii marginale cu preul unitar;
b) utilitii totale cu preul unitar;
c) utilitii n general cu preul unitar.
15
9. Cnd venitul consumatorului crete, n totalul consumului sporesc
ponderea achiziiilor pentru:
a) mbrcminte;
b) alimente sau alte bunuri care satisfac nevoi primare;
c) bunuri care satisfac nevoi superioare.
10. Ponderea cheltuielilor pentru consum este difereniat la menaje
datorit:
a) nivelului veniturilor;
b) vrstei;
d) oraelor n care triesc.
11. Utilitatea marginal este zero atunci cnd:
a) utilitatea total este maxim;
a) utilitatea total este zero;
b) utilitatea total este negativ.
12. Utilitatea marginal rezultat prin consumul unui anumit bun
este zero dac:
a) se consum o doz din bunul respectiv;
b) consumul corespunde strii de saturare;
c) se consum toate dozele din bunul respectiv.
13. Cnd preul unui bun scade, atunci:
a) venitul real crete;
b) venitul real scade;
c) venitul real nu se modific.
14. Un consumator care achiziioneaz dou bunuri atinge starea de
echilibru cnd:
a) utilitatea marginal este maxim;
b) utilitatea marginal este zero;
c) utilitile marginale ale bunurilor sunt proporionale cu
preurile lor unitare.
15.Consumul crete cnd eficiena economic:
a) sporete;
b) se diminueaz;
c) rmne nemodificat.
16. Un consumator utilizeaz patru doze dintr-un bun avnd
utilitile individuale: 10, 7, 3, 0. Consumnd ulterior nc 2 doze cu
utilitile -1, respectiv -2, atunci:
a) utilitatea total se reduce;
16
b) utilitatea total crete;
c) utilitatea total devine negativ.
17. Comportamentul unui consumator devine raional dac:
a) acesta accept s satisfac doar strictul necesar;
b) activitatea sa ine seama de principiul eficienei;
c) acesta achiziioneaz doar bunurile superioare.
18. Comparnd bunurile economice cu cele libere, primele sunt:
a) abundente;
b) mai ieftine;
c) rare.
19. Cu ct preul unei mrfi este mai mare, ea devine profitabil pentru:
a) productori;
b) cumprtori;
c) speculatori.
20. Cererea pentru un bun este ntr-o relaie invers cu:
a) numrul consumatorilor;
b) veniturile consumatorilor;
c) preul unitar.
21. Cererea pentru un bun este n relaie direct cu:
a) preul unitar;
b) venitul;
c) preul unitar al bunurilor substituibile.
22. Elasticitatea cererii reprezint:
a) modificarea cererii n funcie de factorii care o influeneaz;
b) modificarea cererii n funcie de preul de echilibru;
c) creterea cererii de bunuri libere.
23. Care din urmtoarele clasificri sunt corecte:
a) bunuri cu cerere elastic (K
ec/p
>1), cu cerere inelastic
(K
ec/p
<1), cu cerere de elasticitate unitar (K
ec/p
=1);
b) bunuri cu cerere elastic (K
ec/p
<1), cu cerere inelastic
(K
ec/p
>1), cu cerere de elasticitate unitar (K
ec/p
=1);
c) bunuri cu cerere elastic (K
ec/p
>1), cu cerere inelastic
(K
ec/p
<1), cu cerere de elasticitate unitar (K
ec/p
=0).
24. Cererea reprezint:
a) capacitatea cumprtorilor de a cumpra diverse bunuri;
b) toat cantitatea de bunuri de care au nevoie cumprtorii;
c) cantitatea total dintr-un bun ce poate fi cumprat la un
17
anumit pre, ntr-o perioada dat.
25. Utilitatea economic reprezint:
a) satisfacia resimit de un consumator prin folosirea unei
cantiti nedeterminate dintr-un bun;
b) satisfacia resimit de un consumator prin folosirea unei
cantiti determinate dintr-un bun;
c) satisfacia resimit de un consumator prin consumul a dou
uniti dintr-un bun.
26. Folosirea resurselor presupune totdeauna un cost. Formele
costului sunt:
a) costul de oportunitate i costul unitar;
b) costul monetar i costul unitar;
c) costul monetar i costul de oportunitate.
27. Cererea poate fi:
a) individual i marginal;
b) individual, total i marginal;
c) individual, de pia i total.
28. Un consumator are un buget de 100 u.m. pentru a achiziiona
cantiti diferite din bunurile A i B, ale cror utiliti marginale
(U
mg)
sunt date de relaiile U
mgA
=

8-x, U
mgB
= 16-y (x i y sunt
cantitile achiziionate i consumate din bunurile A, B). Preul
unitar este 5 u.m./ doz. Cantitile achiziionate i consumate din
bunurile A i B pentru ca acest consumator s-i realizeze echilibrul
sunt:
a) 14; 6;
b) 6; 14;
c) 26; 14.
29. Raportul utilitate marginal/ pre pentru bunul A este 0,1.
Preul unitar al bunului B este 1000 u.m. . La echilibru, utilitatea
marginal a bunului B este:
a) 100;
b) 10;
c) 1000.
30. Un consumator dispune de un buget de 108 , pentru a
achiziiona 2 bunuri A i B, cu preurile unitare 2, respectiv 3.
Utilitatea marginal pentru bunul A este dat de funcia U
mgA
=

1+x,
18
iar pentru bunul B este U
mgB
=

y-2 (x, y sunt cantitile
achiziionate din cele dou bunuri). S se determine programul de
consum care maximizeaz utilitatea total:
a) 15 ; 26;
b) 26; 15;
c) 25; 14.
31. Dac preul se reduce de la 20 u.m. la 8 u.m., cererea zilnic
crete de la 30 buc la 100 buc. Cererea n raport de pre este:
a) elastic;
b) inelastic;
c) unitar.
32. Dependena cererii n funcie de pre respect ecuaia C = 100-
2p. Dac preul crete de la 5 u.m. la 10 u.m., coeficientul de
elasticitate al cererii n raport de pre (K
ec/p
) este:
a) elastic;
b) inelastic;
c) unitar.
33. Un consumator dispune de un venit de 8 u.m., cu care dorete s
achiziioneze cantiti diferite din bunurile X i Y cu preurile Px =
1 u.m. i Py = 2 u.m.. Stabilii programul de consum raional, dac
utilitile marginale ale dozelor consumate sunt prezentate n tabel:
U
mg
Bunul
economic
Prima
doz
A doua
doz
A treia
doz
A patra
doz
A cincea
doz
x 15 12 9 5 1
y 10 8 6 4 1
a) 2x+4y;
b) 2x+2y;
c) 4x+2y.
34. Evoluia utilitii totale obinut de un consumator n funcie de
unitile consumate din bunul A, este redat n tabel:
Doze I II III IV V
UT(A) 5 15 22 30 45
Sporul de utilitate determinat de consumarea celei de-a IV-a
doze este:
a) 8;
19
b) 30;
c) 22.
35. Un consumator care dispune de un venit de 34 , dorete s
achiziioneze cantiti diferite din 2 bunuri A i B pentru a obine
utilitate maxim. Preurile bunurilor sunt P
A
=2 i P
B
=4. Utilitatea
marginal a primei doze din bunul A este 24, iar raia descresctoare
este egal cu 2. Utilitatea marginal a primei doze din bunul B este
100, iar raia descresctoare 10. Programul de consum raional este:
a) 3A+ 3B;
b) 7A+ 3B;
c) 3A+ 7B.
36. Programul de consum ce maximizeaz utilitatea total a unui
consumator este 3A+5B. Utilitile totale corespunztoare dozelor
consumate sunt prezentate n tabel:
Nr.
doze
1 2 3 4 5 6
U
T(A)
10 14 16 22 24 30
U
T(B)
6 20 24 32 40 42
Raportul preurilor unitare ale bunurilor A i B este:
a) 1;
b) 1/4;
c) 4/1.
37. Raportul dintre utilitatea marginal a bunului A i preul
acestuia este 0,1, iar preul bunului B este 100 u.m. Pentru a obine
utilitatea maxim, bunul B are utilitate marginal:
a) 10;
b) 1000;
c) 100.
38. Un consumator achiziioneaz cantiti diferite din 2 bunuri A i
B, obinnd o utilitate maxim de 47. Preurile celor dou bunuri
sunt: P
A
= 2 u.m. i P
B
= 6 u.m. , iar utilitile marginale
corespunztoare dozelor consumate sunt:
Nr. doze 1 2 3 4 5
U
mgA
8 5 3 1 0
U
mgB
12 10 9 6 2
20
Combinaia de bunuri care maximizeaz satisfacia
consumatorului este:
a) A+ B;
b) 3A+ 3B;
c) 5A+ B.
39. Raportul preurilor unitare a dou bunuri A i B este10/4. Ce
raport au utilitile marginale ale bunurilor respective?
a) 2/10;
b) 2/5;
c) 5/2.
40. Preului unitar al unui bun economic de 100 u.m., corespunde o
cantitate cerut de 250 buci. Scderea preului la 60 u.m.,
determin creterea cantitii cerute la 350 buci. Coeficientul de
elasticitate al cererii n raport cu preul este:
a) >1;
b) <1;
c) =1.
41. Creterea venitului de la 1500 u.m. la 2000 u.m. determin
creterea cantitii cerute pentru un bun economic de la 50 buci la
120 buci. Coeficientul de elasticitate al cererii n raport cu venitul
este:
a) > 1, cerere elastic;
b) < 1, cerere inelastic;
c) = 1, cerere unitar.
42. Preul produselor cu cerere de elasticitate unitar, K
ec/p
= 1, crete
de la 10 la 15 u.m., iar cererea iniial este 100 buci. Cum se
modific cererea?
a) scade cu 100 de buci;
b) crete cu 50 de buci;
c) scade cu 50 de buci.
43. Dac preul unitar al unui bun crete de la 1000 la 1200 , iar
cantitatea cerut scade de la 10000 buc. la 8000 buc., iar atunci
venitul total se modific astfel:
a) scade cu 400.000 ;
b) crete cu 400.000 ;
c) scade cu 9.600.000 .
21
44. Creterea preului unui bun economic cu 30%, determin
scderea volumului vnzrilor de la 2000 u.m. la 1500 u.m. Cererea
pentru respectivul bun este:
a) elastic;
b) inelastic;
c) de elasticitate unitar .
45. Coeficientul de elasticitate a cererii unui bun n funcie de pre
este egal cu 1. Dac cererea pentru bunul respectiv scade cu 25%,
cum se modific preul unitar?
a) scade cu 25%;
b) scade cu 75%;
c) crete cu 25%.
46. Scderea preului unitar unui bun economic cu 10%, determin
creterea veniturilor productorilor cu 5%. Coeficientul de
elasticitate al cererii n raport cu preul este:
a) 1,6; cerere elastic;
b) 0,6; cerere inelastic;
c) 16,6; cerere elastic.
47. Preul unui bun economic a crescut cu 15%, iar venitul
consumatorilor cu acelai procent. Coeficientul de elasticitate a
cererii n funcie de pre este cu 2,5, iar coeficientul elasticitii
cererii n funcie de venit este 0,4.
Modificarea relativ a cererii este:
a) 37,5% , scade;
b) 31,5% , scade;
c) 6% , crete;
48. Coeficientul de elasticitate a cererii n raport cu preul este 2,5,
cantitatea cerut scade cu 30%, atunci modificarea procentual a
preului de vnzare este:
a) 12%, crete;
b) 12%, scade;
c) 75%, crete.
49. Ca urmare a modificrii preului de vnzare cu 30%, cererea
crete cu 60%. Valoarea coeficientului de elasticitate a cererii n
funcie de pre este:
a) -2;
22
b) 2;
c) 1/2.
50. Un consumator are un venit de 120 u.m. i achiziioneaz mai
multe doze dintr-un bun. Preul unitar al bunului este 30 u.m., iar
utilitile individuale ale dozelor sunt: 22, 18, 14, 8, 5.
Nr. doze
(X)
1 2 3 4 5
U
i
22 18 14 8 5
Utilitatea total obinut n urma consumului este:
a) 54;
b) 67;
c) 62.
II. CARE DINTRE URMTOARELE AFIRMAII ESTE
ADEVRAT I CARE ESTE FALS?
1) Consumatorul raional este acea persoan care cheltuie tot
venitul de care dispune, ntr-o perioad determinat de timp.
2) Consumul este acea component a activitilor economice.
3) Pe msur ce cresc veniturile consumatorului, n totalul
consumului se reduc ponderea i volumul bunurilor de baz.
4) Utilitatea economic obinut n urma consumului unui
bun, are caracter obiectiv.
5) Autoturismul i benzina sunt bunuri substituibile.
6) Autoturismul i metroul sunt bunuri complementare.
7) Satisfacia obinut de un consumator, n condiii
determinate de timp i spaiu, prin folosirea unei doze date dintr-un
bun reprezint utilitatea economic.
8) Cu fiecare unitate n plus consumat, utilitatea total a unui
consumator, crete.
9) Cu fiecare unitate n plus consumat, utilitatea marginal
obinut de consumator, crete.
10) Satisfacia resimit de un consumator datorit ultimei
doze consumate, reprezint utilitatea marginal.
11) Cererea este expresia trebuinelor consumatorilor care se
manifest pe o pia, doar n funcie de pre.
23
12) Cererea pentru servicii, este de regul, inelastic, n
raport cu venitul.
13) Cererea pentru bunuri alimentare, este de regul, de
elasticitate unitar, n raport cu preul.
14) Cnd preurile cresc, ncasrile productorului
(vnztorului) cresc i ele.
15) Preul este suma de bani pltit productorului pentru a
compensa cheltuielile cu salariile.
16) Piaa reprezint locul de ntlnire a agenilor economici
grupai n vnztori (productori) i cumprtori (consumatori)
17) Consumul unei uniti suplimentare din acelai bun
determin diminuarea utilitii marginale, conform legii lui Gossen.
18) ntre pre i cerere este o relaie direct.
19) Pragului de saturare, i corespund utilitate total maxim
i utilitate marginal zero.
20) Cererii inelastice a unui bun, i corespunde un coeficient
de elasticitate a cererii n raport cu preul, supraunitar.
III. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII POTRIVII:
1) Utilitatea adiional pe care o aduce doza consumat n plus
este ......... , cnd nevoile de consum sunt integral satisfcute.
2) Un cosnumator raional alege bunurile pe criterii de ............
.................. .
3) Cnd raportul utilitate marginal / ........ ......... pentru n
bunuri achiziionate este identic, consumatorul a fcut alegerea cea
mai bun.
4) Un consumator cu venit disponibil redus, va aloca o mare
parte satisfacerii nevoilor ............
5) Creterea consumului menajelor este expresia .............
nivelului de trai.
6) Cnd veniturile consumatorilor cresc, cererea ............., iar
dac veniturile scad, cererea .......... .
7) Utilitatea n sens general reprezint capacitatea unui bun de
a satisface ....................... .
8) Cnd preul unui bun ., cererea se diminueaz.
9) Cnd preul unui bun scade, cererea ................. .
24
10) Dac preul unitar al unui bun crete, producerea lui
devine mai .................. pentru productor.
11) Dac cererea n raport de pre este .......................,
creterea preului unitar determin reducerea mai lent a cantitii
cerute.
12) Un bun cu cererea de elasticitate unitar, are coeficientul
de elasticitate a cererii n raport cu preul, ..... .
13) Raionalitatea activitilor economice decurge din
caracterul limitat al .............. .
14) Consumul unei uniti suplimentare din acelai bun,
determin .......................... utilitii marginale, n general.
15) Consumul unei uniti suplimentare din acelai bun
determin ................... utilitii totale, n general.
16) Economistul care a formulat legea descreterii utilitii
marginale, a fost ............. .
17) Relaia invers ntre pre i cerere, exprim
legea .................. .
18) Utilitate total maxim i utilitate marginal zero
caracterizeaz ......... .... .................. .
19) Bunurile a cror utilizare are loc numai mpreun, se
numesc ................ .............................. .
20) Bunurile care, n procesul utilizrii lor se pot nlocui unul
cu altul, se numesc ............. ........ .
IV. TEXTE DE COMENTAT
1. Piaa consumatorului de mas a suferit n anii 70 o
transformare de-a dreptul revoluionar. Piaa de mas a explodat,
transformndu-se dintr-o singur unitate omogen ntr-o serie de
piee segmentate, fragmentate, fiecare cu propriile sale necesiti,
gusturi i mod de via. Acest fapt a transformat industria american
n aa msur, nct aproape nu a mai fost de recunoscut; s-a produs
o schimbare uimitoare n producia de bunuri oferite
consumatorului
(Alvin Toffler, ocul viitorului, Editura politic, Bucureti, 1973)
2) n societatea de consum, clientul este rege. Specialitii n
marketing se strduiesc s vin n ntmpinarea gusturilor
25
consumatorului, pe care le analizeaz, le prevd, cu scopul de a
concepe cel mai bun produs i a fundamenta momentul oportun al
lansrii acestuia. ntr-o economie de pia, ceea ce d semnalul
produciei este cererea solvabil.
(Michel Didier, Economia-regulile jocului)
3) n vederea realizrii scopurilor urmrite, agenii
economici doresc s modifice diversele constrngeri (disciplina
pieei) n avantajul lor. Ei vor ncerca s influeneze preurile,
cheltuielile, deciziile consumatorului, precum i aciunile
colectivitii i ale statului. Acest lucru este valabil att n sistemul
pieei, ct i n sistemul planificat.
(J.K. Galbraith, tiina economic i interesul public)
4) Afirm c abordarea economic ofer un cadru unitar
valoros pentru nelegerea ntregului comportament uman, cu toate
c recunosc, desigur, c marea parte a comportamentului nu este
nc neleas, i c variabilele noneconomice, tehnicile i
descoperirile din alte domenii contribuie semnificativ la nelegerea
comportamentului uman....Mai degrab, ntregul comportament
uman poate fi vzut ca o serie de participani ce i maximizeaz
utilitatea pornind de la un set stabil de preferine i acumuleaz o
cantitate optim de informaii i alte intrri ntr-o varietate de piee.
(Gary S. Becker Comportamentul uman. O abordare economic)

5) Economia (...) reprezint tiina despre activitatea
omeneasc determinat de caracterul limitat al resurselor (de
raritatea bunurilor) i caracterul nelimitat al trebuinelor, a cror
satisfacere este scopul acestei activiti umane. Economia devine
astfel teoria alegerii- alegere nfptuit de subiectul economic din
mai multe variante posibile.
(Lionel Robbins, An Essay on the Nature and Significance of Economic
Science, London, 1932)
6)Teoria economic este tiina despre modul n care
oamenii i societatea nva s aleag, cu trecerea timpului, cu
ajutorul banilor sau fr participarea lor, acele resurse de producie
rare pentru producerea diferitelor mrfuri n prezent i n viitor -
ntre diferii oameni i diferite grupri ale societii
26
(Paul A. Samuelson, Economics, An Introductory Analysis, Mc Caraw
Hill Book INC, New York, Toronto, London, 1962)
7) A face economie nu nseamn nimic altceva dect a alege
(a opta) continuu ntre diferite posibiliti, iar economia (...) nu este
n fond dect tiina alternativei.
(Wilhem Ropke)
8)n studierea consumatorului se pleac de la premisa c el
este un agent economic raional, care n ceea ce ntreprinde, ine
seama de cerinele eficienei i urmrete ca prin achiziiile i
consumul efectuat s obin maximum de satisfacie: el are ca
obiectiv maximizarea satisfaciei sub constrngeri.
( Text preluat din Economie Aplicaii. Teste. Probleme. Rspunsuri,
I.Gavril, .a, Editura Economic , 2003)
1.3. RSPUNSURI LA TESTE
1-a; 2-b; 3-b; 4-c; 5-b; 6-b; 7-c; 8-a; 9-c; 10-a; 11-a; 12-b; 13-
a; 14-c; 15-a; 16-a; 17-b; 18-c; 19-a; 20-c; 21-b; 22-a; 23-a; 24-c;
25-b; 26-c; 27-c; 28-b; 29-a; 30-a; 31-a; 32-b; 33-c; 34-a; 35-c; 36-
b; 37-a; 38-b; 39-c; 40-c;41-b; 42-c; 43-a; 44-b; 45-c; 46-a; 47-b;
48-a; 49-b; 50-c.
28.
V= 100u.m.
mgA
U
= 8-x;
mgB
U
= 16-y;
Pu= 5 u.m./ doz
X=?; Y= ?

'

'

20 y x
y 16 x 8
100 y 5 x 5
5
y 16
5
x 8
8 + y = 36 y
2y = 28 => y = 14
x = 20 y = 20 14 = 6 => x = 6
Rspunsul corect este b
27
29.
mgA
U
/ PA= 0,1
PB= 1000 u.m.
mgB
U
= ?
B
mgB
A
mgA
P
U
P
U

1000
U
1 , 0
mgB

mgB
U
= 100
Rspunsul corect este a
30.
V= 108
P
A
=2
P
B
=3
mgA
U
= 1+ x;
mgB
U
= y- 2;
x=?
y=?
15 x 195 / x 13
216 y 6 x 4
21 y 6 x 9
2 108 y 3 x 2
3 7 y 2 x 3
108 y 3 x 2
4 y 2 3 x 3
108 y 3 x 2
3
2 y
2
1 x
108 P y P x
P
U
P
U
B A
B
mgB
A
mgA

'

'

'

+
+

'

'


26 y 78 y 3 108 y 3 30
15 x
108 y 3 x 2
+

'

+
Rspunsul corect este a
31.
P
o
= 20 u.m. P
1
= 8 u.m.
C
o
= 30 buc C
1
= 100 buc
28
K
ec/p
=
Co
C

P
Po

=
Co
Co - C
1

Po - P
Po
1
=
30
30 - 100

20 - 8
20
=
30
70

12 -
20
=
36
140
=
88 , 3
3,88 > 1 => cererea este elastic
Rspunsul corect este a
32.
C= 100- 2P
P
o
= 5 u.m.; P
1
= 10 u.m.
K
ec/p= ?
P
o
= 5 u.m. C
o
= 100-25=90 buc
P
1
= 10 u.m. C
1
= 100-210=80 buc
K
ec/p
=
Co
Co - C
1

Po - P
Po
1
=
90
90 - 80

5 - 10
5
=
90
10

5
5

K
ec/p
=
9
1
=> cererea este inelastic
Rspunsul corect esteb
33.
V = 8 u.m.
P
x
= 1u.m.
P
y
= 2u.m.
Bunul
economic
Prima
doz
A doua
doz
A treia
doz
A patra
doz
A cincea
doz
U
mg x
/ P
x
15 12 9 5 1
U
mg y
/ P
y
5 4 3 2
2
1
V = 8 u.m.
I(x) 1 u.m.
II(x) 1 u.m.
III(x) 1 u.m.
29
IV(x) + I(y) 3 u.m.
II (y) 2 u.m.
=8u.m.
Programul de consum raional este: 4x+2y
Rspunsul corect este c
34.
Rspunsul corect este a
35.
V= 34
PA= 2
PB= 4
A
P
mgA
U
:
2
24
;
2
22
;
2
20
;
2
18
;
2
16
;
2
14
;
2
12
.
B
P
mgB
U
:
4
100
;
4
90
;
4
80
;
4
70
;
4
60
;
4
50
;
4
40
;
4
30
.
DOZE I II III IV V VI VII
A
P
mgA
U
12 11 10 9 8 7 6
B
P
mgB
U
25 22,5 20 17,5 15 12,5 10
I(B) 4
II(B) 4
III(B) 4
IV(B) 4
V(B) 4
VI(B) 4
I(A) 2
II(A) 2
III (A) + VII (B) 6 => V= 34
Programul de consum raional este: 3A+7B
Rspunsul corect este c
30
36.
Programul de consum: 3A+5 B
A
P
mgA
U
=
B
P
mgB
U
mgB
U
mgA
U
=
B
P
A
P
=>
8
2
=
B
P
A
P
=>
B
P
A
P
=
4
1
Rspunsul corect este b
37.
PB=100u.m.
mgB
U
= ?
A
mgA
P
U
=
1 , 0
A
P
mgA
U
=
B
P
mgB
U
0,1=
100
U
mgB
=> U
mgB
= 0,1100=10
Rspunsul corect este a
38.
U
Tmax
= 47
PA= 2u.m.
PB=6 u.m.
Doze 1 2 3 4 5
A
mgA
P
U
4 2,5 1,5 0,5 0
B
mgB
P
U
2 1,66 1,5 1 0,33
I(A) U
mg
= 8
II(A) U
mg
= 5
I(B) U
mg
= 12
II(B) U
mg
= 10
III(A)+III(B) U
mg
= 3+9

U
T
= 47 (maxim)
31
3A + 3B programul care maximizeaz satisfacia
Rspunsul corect este b
39.
B
P
A
P
4
10

mgB
U
mgA
U

?
B
P
A
P
=
mgB
U
mgA
U
4
10
=
2
5
=
mgB
U
mgA
U
Rspunsul corect este c
40.
P
O
= 100 u.m. P
1
= 60 u.m.
C
O
= 250 buc C
1
= 350 buc
K
ec/p
= ?
K
ec/p
=
O
O
C
C C
1

O
O
P P
P

1
=
250
250 350

100 60
100

=
=
250
100

40
100

=
100
100
=1
Rspunsul corect este c
41.
V0= 1500 u.m.
V1= 2000 u.m.
C0= 50 buc
C1= 120 buc
<

1
2 1
5
7 0
5 0
1 5 0 0
5 0 0
5 0 1 2 0
5 0
1 5 0 0
1 5 0 0 2 0 0 0
V V
V
C
C C
V
V
C
C
K
0 1
0
0
0 1 0
o
v / c e
=
<

1
2 1
5
7 0
5 0
1 5 0 0
5 0 0
5 0 1 2 0
5 0
1 5 0 0
1 5 0 0 2 0 0 0
V V
V
C
C C
V
V
C
C
K
0 1
0
0
0 1 0
o
v / c e
cererea este inelastic
Rspunsul corect este b
32
42.
K
ec/p
=1
P0= 10 u.m.
P1= 15u.m.
% 150 100
100
15
Ip
C0= 100 buc
C= ? preurile cresc cu 50%.
K
ec/p
=1 cererea scade cu 50%
50 100
100
50
100 C % 50 C C
0 0 1
+
C
1
= 50 buc
Rspunsul corect este c.
43.
P
0
= 1.000
P
1
= 1.200
Q
0
= 10000 buc
Q
1
= 8000 buc
V= ?
P
0
Q
0
= 1.000 10.000 = 10.000.000
P
1
Q
1
= 1.200 8000 = 9.600.000
P
1
Q
1
P
0
Q
0
= 9.600.000 -10.000.000 = -400.000
Rspunsul corect este a
44.
P (%)= 30%
Q
0
= 2000 u.c.
Q
1
= 1500 u.c.
K
ec/p
=?
Cantitatea cerut se modific astfel:
2000
1500
=75%
Creterea preului cu 30%scderea cantitii cerute cu 25%.
1 8 , 0
6
5
% 30
% 25
K
p / ec
< cererea este inelastic
Rspunsul corect este b.
33
45.
K
ec/p
=1
C(%)= -25 %
P(%)= ?
K
ec/p
=1 i cererea scade cu 25%, conform legii cererii, preul
crete cu 25% .
Rspunsul corect este c.
46.
P(%)= -10 %
V(%)= 5 %
K
ec/p
=?
V= P Q
% 6 , 116 100
% 90
% 105
100
I
I
I
P
V
Q

P (%) = -10%
C (%) = 16,6%
1 6 , 1
% 10
% 6 , 16
P
C
K
p / ec
>


(%)
(%)
cerere elastic
Rspunsul corect este a.
47.
P (%) = 15%
V (%) = 15%
C (%) =?
P
1
= 115 % P
0
V
1
= 115 % V
0
,
K
e c/p
= 2,5
K
ec/ v
= 0,4
% 15 (%) P % 115 100
P
P 15 , 1
100
P
p
I
0
o
0
1
p


% 6 (%) C
% 15
(%) C
4 , 0
(%) V
(%) C
K
v / ec

% 15 (%) V % 115 100


V
V 15 , 1
100
V
V
I
0
0
0
1
V


34
% 5 , 37 (%) C
% 15
(%) C
5 , 2
(%) P
(%) C
K
p / ec


Cererea scade cu 31,5%.
% 5 , 31 % 6 % 5 , 37 (%) C +
Rspunsul corect este b.
48.
K
ec/p
= 2,5
C (%) = - 30%
P (%) = ?
C
1
= 70% C
O
I
C
=
0
1
C
C
100 =
0
0
7 , 0
C
C
100 = 70% => C(%) = -30%
K
ec/p
=
(%)
(%)
P
C

2,5=
(%)
% 30
P

P(%) =
5 , 2
% 30
=12%
Rspunsul corect este a.
49.
C (%) = 60%
P (%) = 30%
K
e c/p
= ?
C
1
= 160% C
O
P
1
= 70% P
O
K
ec/p
=
(%)
(%)
P
C


I
P
=
0
1
P
P

100
=
0
0
7 , 0
P
P
100 = 70% => P(%) = -30%
I
C
=
0
1
C
C

100
=
0
0
6 , 1
C
C
100 = 160% => C(%) = 60%
K
ec/p
=
(%)
(%)
P
C

=
% 30
% 60

= 2
Rspunsul corect este b.
35
50.
V= 120u.m.
Pu= 30u.m.
Ui: 22; 18; 14;8; 5
U
T
= ?
Cantitatea consumat: X =
Pu
V
=
. . 30
. . 120
m u
m u
= 4 doze
U
T
= 22+18+14+8 = 62
Rspunsul corect este c.
II. CARE DINTRE URMATOARELE AFIRMAII ESTE
ADEVRAT I CARE ESTE FALS?
1- F, 2-A, 3- F, 4- F, 5- F, 6-F, 7-A, 8- A, 9- F, 10- A, 11- F,
12- F, 13- F, 14- F, 15- A, 16- A, 17-F, 18- A, 19- F, 20- F.
III. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII
POTRIVII:
1- zero;
2- eficien economic;
3- pre unitar;
4- de baz;
5- sporirii;
6- crete; scade;
7- o nevoie;
8- crete;
9- se extinde;
10- rentabil;
11- inelastic;
12- unu;
13- resurselor;
14- descreterea;
15- creterea;
16- Gossen;
17- cererii;
18- pragul de saturare;
19- bunuri complementare;
20- bunuri substituibile.
36
IV. TEXTE DE COMENTAT
1) Problema: subordonarea ofertei fa de cerere
nainte de anii `70, exist o mare organizare a bunurilor
materiale, ca urmare a tehnicii produciei de mas;
era industrial are meritul de a se produce milioane de
uniti aproape identice;
sfritul standardizrii implic eliminarea masei
standardizate de bunuri;
cumprtorul are posibilitatea de a alege dintr-o mare
varietate de bunuri i servicii nestandardizate;
a avut loc o adaptare a ofertei pentru toi consumatorii;
productorii au observat o mare diversitate n cererile
consumatorilor i au adaptat produsele n vederea satisfacerii cererii;
factorii economici care au ncurajat tendina negrii
standardizrii:
consumatorii i-au sporit veniturile i au alocat pentru
consumul personal o sum mai mare de bani pentru cerinele lor
speciale
pe msur ce tehnica a devenit mai complex, costul
diversificrii a sczut.
2) Problema: oferta este subordonat consumului
relaia nevoi- cerere- ofert;
conceptul consumator- rege;
studierea pieei;
comportamentul consumatorului;
productorul induce noi nevoi;
lupta de concuren;
explicitarea conceptului de cerere solvabil .
3) Problema: enunarea principiilor fundamentale ale gndirii
economice i caracterizarea comparativ a sistemelor economice.
precizarea motivaiei productorilor,
menionarea modalitilor de calcul ale indicatorului
economic care relev raionalitatea activitii productorului,
precizarea coninutului conceptului de disciplin a pieei,
37
explicarea celor dou modaliti prin care productorul
obine avantajul economic,
argumentarea unui punct de vedere personal cu privire la
modalitile prin care productorul induce noi nevoi pe pia,
explicarea corelaiei ntre deciziile productorului, pe de o
parte, i aciunile colectivitii i ale statului, pe de alt parte,
ncadrarea n limita de spaiu precizat.
4) Precizarea problemei: analiza comportamentului uman;
abordarea economic cadru valoros i unitar pentru
nelegerea comportamentului uman;
comportamentul uman i variabilele noneconomice;
abordarea economic a comportamentului uman-
maximizarea utilitii;
comportamentul uman-comportamentul raional;
5) Problema economic: obiectul tiinei economice; economia-
teoria alegerii;
Analiza va cuprinde:
sistemul nevoilor;
activitatea economic;
resurse limitate i utilizarea raional;
tiina economic;
activitatea economic este determinat de relaia trebuine-
resurse;
scopul activitilor economice este satisfacerea nevoilor;
o decizie economic este expresia unei opiuni;
economia este teoria alegerii.
6) Problema economic: definiia tiinei economice
Analiza va cuprinde:
sistemul nevoilor;
activitatea economic;
resurse limitate i utilizarea raional;
tiina economic
38
teoria economic-teoria alegerii;
oamenii aleg, iar resursele ntrebuinate au finaliti diferite.
7) Problema economic: activitatea economic expresia unor opiuni;
Analiza va cuprinde:
sistemul nevoilor;
activitatea economic;
resurse limitate i utilizarea raional;
tiina economic
orice activitate economic este expresia unei opiuni, ntre
diferitele posibiliti existente;
tiina economic este tiin alternativ
8) Problema abordat: consumul i consumatorul raional;
consumatorul raional ine seama de principiul eficienei
economice;
programul de consum raional de bunuri implic
maximizarea satisfaciei agentului economic;
consumatorul care dispune de un venit (buget) limitat, este
raional dac n urma consumului obine maximum de satisfacie.
39
40