Sunteți pe pagina 1din 11

IV.

ANALIZA DE CALCUL OPERATIONAL

8. CALCULUL OPERAIONAL (Transformatele Laplace i Fourier) 8.1. Transformata Laplace Fie

f (x) : R + R

astfel nct are sens integrala improprie cu parametru

F(p) =

f ( x ) e px dx

(1)

Definiie. Dac are sens egalitatea (1), F se numete transformata Laplace a lui f i se noteaz i

L (f ( x )) .
Funciile f pentru care exist transformata Laplace se numesc funcii original (sau simplu, original), iar transformata Laplace F se mai numete funcia imagine (sau scurt imagine). poriuni Definiie. Funcia f(x): I R R (sau C), I interval mrginit sau nemrginit, este derivabil pe

d = a = x 0 , x1 , x 2 ,..., x n = b ,

dac

pentru

orice cu

interval

compact

[ a, b] I

exist

diviziune

a = x 0 < x1 < x 2 < ... < x j1 < x j < ... < x n 1 < x n = b,
astfel nct f(t) s fie derivabil pe fiecare interval

(x

j1 , x j i s existe limitele laterale

f ( x j1 + 0), f ( x j 0), f ( x + 0), f ( x 0), j = 1, n


reale i care satisface urmtoarele condiii: a. f(x) = 0 dac x <0,

Definiie. Se numete original o funcie f(x), real sau complex, definit pe mulimea numerelor

b. c.
s0

f(x) este derivabil pe poriuni,

s 0 exist numerele M > 0, 0 astfel nct


f (x ) M e
s0 x

(2)

Numrul

Mulimea funciilor original se noteaz cu O. Cazuri concrete. (d1) Funcia > 1 i

se numete indice de cretere al funciei f(x).

f ( x ) = e bx , cu b real sau complex va avea cretere exponenial putnd lua a = Reb, M x0 R


ntr-adevr,

f ( x )e ax = e (Re b ) x e ax = 1 M L(f ( x ))(p) = exp( bx ) =


Deci

( 1 )

0 e

bx px

dx =

0 e

(p b) x

dx =

1 pb

( 2 )

1 pb

pR

1 = exp( bx ) pb
p C.

, convergena integralei avnd loc pentru p > Reb dac

i Rep > Reb dac

Observaie.

Nu este greu s vedem c L este liniar. Utiliznd liniaritatea, rezultatul din d1 i relaiile lui Euler:

cos t =

1 i t e + e it 2 ,

sin t =

1 i t e e i t 2i

)
( 1 ) ( 2 )

obinem:

cos t = sin t =
pentru

1 1 1 p p i + p + i = 2 2 p + 2 1 1 1 = 2 p i p + i p 2 + 2

Re p > Im

Proprietile transformatei Laplace Este liniar; pentru constantele

L k1f1 ( x ) + k 2 f 2 ( x ) = k1L (f1 ( x )) + k (f 2 ( x )).

k1

k2

f (x) f (x) i originalele 1 i 2 are loc egalitatea

Pentru orice a>0 i f(x) original are loc egalitatea

L (f (ax )) =

1 p F a a

(3)

n care F(p) este imaginea funciei f(x). Dac a > 0 i f(x) original atunci

L (f ( x a )) = e ap L (f ( x ))
Dac f(x) este original i o constant atunci

(4)

L (e ax f ( x )) = F(p )
Teorema de derivare a originalului.

(5)

Dac funcia original f(x) este de n ori derivabil, cu derivatele continue atunci

L f ( n ) ( x ) = p n F( p) p n 1 f (0+ ) p n 2 f (0+ ) ... ... pf ( n 2 ) (0+ ) f ( n 1) (0+ )

(6)

Teorema derivrii imaginii. Dac

xf ( x ), x 2 f ( x ),..., x n f ( x ) sunt funcii original atunci derivnd egalitatea


F(p) = f ( x ) e px dx
0

n raport cu p, obinem formulele

F( n ) ( p ) =

( x ) n f ( x )e px dx , n = 0,1,2,...

(7)

Teorema integrrii originalului. Dac f este original atunci

x 1 L f ( t )dt = F(p) 0 p
Teoremele de integrare a imaginii.

(8)

f (x) Dac x este original atunci


p F(g)dg = L
Utiliznd teorema integrrii imaginii rezult

f (x) x

(9)

f (x ) F(g)dg = L x = 0

f ( x ) px e dx x p

(10)

i pentru p = 0 obinem

f (x ) dx = F(g )dg x 0 0

(11)

F
0

( n +1)

(g )dg = ( 1) n +1 x n f ( x ) e px dx
p

(12)

care pentru p = 0 devine

F
0

( n +1)

(g )dg = ( 1)

n +1

x
p

f ( x )dx
(13)

Pentru n = 0, egalitatea (13) devine


0

f (x )dx = F(q)dq = F(q) 0


0

(14)

8.2. Aplicaii. 1. S se arate c

sin 2 u u
2

du =

Soluie: Fie funcia

I( x ) =
creia s-i calculm transformata Laplace.

sin 2 xu u2

du

sin2 xu L ( I( x)) = L 2 0 u 1 1 = 2 L ( 1 cos 2 xu du ) 20u =


Deci

1 du =2 0u

L2 sin) xu du

= =

2 du 0 4 u2 + p2 p

1 1 1 p = 2 2 du 2 2 0 u p + p 4u 1 2 u =2arctg = . 2 0 p p 2p

L ( I( x ) ) =
i

2p 2

Trecnd la limit pentru x 1 obinem

sin 2 xu I( x ) = x = du 2 2 0 u

sin 2 xu u
2

du =

2. Integrai ecuaia diferenial, liniar, cu coeficieni constani i neomogen

y9 x ) 2 y( x ) y( x ) + 2 y( x ) = 5 sin 2 x

cu condiiile iniiale

y(0) = 1, y(0) = 1, y(0) = 1.

Soluie: Teorema derivrii originalului conduce la

L( y ( x) ) = p 3 Y ( p ) p 2 y (0) py (0) y (0) = = p 3Y ( p ) = p 2 p + 1 L( y ( x) ) = p 2 Y ( p ) py (0) y (0) = = p 2 Y ( p) p 1 L( y ( x) ) = pY ( p ) y (0) = pY ( p ) 1 L( y ( x) ) = Y ( p )

L( 5 sin 2 x ) =
i

10 p +4
2

Se obine ecuaia operaional

(p

2 p 2 p + 2 Y ( p) p 2 + p + 2 =

10 p +4
2

din care

Y ( p) =

1 1 5 1 1 p 2 + + + 3 p + 1 12 p 2 4 p 2 + 4 p 2 + 4

Funcia original corespunztoare, soluie a ecuaiei, are forma

y ( x) =

1 x 5 2x 1 1 e + e + sin 2 x + cos 2 x 3 12 4 4

3. Integrai ecuaia diferenial, liniar, cu coeficieni constani i neomogen

y( x ) + 4 y( x ) = sin y(0) = 1, y(0) = 0


Soluie: Ecuaia se mai poate scrie i

3x x sin 2 2

y( x ) + 4 y( x ) =
Ecuaia operaional are forma

1 ( cos 2x cos x ). 2

1 p p ( p 2 + 4) Y ( p) p = 2 p2 + 4 p2 + 1 ,
din care

Y ( p) =

1 p 5 p 1 p + 2 2 6 p +1 6 p + 4 2 p2 + 4 2

Utiliznd teorema derivrii imaginii se obine

2 4p 2 = L( x sin 2 x ) = 2 ( p + 4) 2 p + 4
y( x ) = 1 5 1 cos x + cos 2 x + x sin 2x. 6 6 8
0

iar

L(af ( x) + bg ( x))( p) = (af ( x) + bg ( x)e px dx = = a f ( x)e px dx + b g ( x)e px dx =


0 0

= aL( F ( x))( p) + bL( g ( x))( p).

8.3. Proprietile de omotetie

L(f (ax ))( p) =


L(f ( x ))(ap) =

1 p L(f (ax )) a a
1 x L f ( p), a > 0 a a

(1) i (2) pot fi exprimate mai simplu astfel:

f (ax ) =

1 p F a a 1 x F(ap) = f , a > 0 a a

Demonstraie:
L( f (ax ) )( p ) = f ( a )e px d = (cu x x
0

ax = t) =

1 a

f (t )e

p t a

dt =

1 p L ( f ( x )) . a a

L ( f ( ) )ap ) = ( e x ( f x)
0

dx apx cu = (

ax = = t)

1 a

0 f a e

pt

dt =

1 x L f (p). a a

8.4. Prima teorem de translaie Se folosete funcia unitate a lui Heaviside H(x)=0 pentru x < 0 i H(x) = 1 pentru x 0. Prima teorem de translaie

f ( x a )H( x a ) = e ap F(p), a > 0


ntr-adevr,

(1)

L( f ( x a ) H ( x a))( p ) =
0

= f ( x a )H ( x a )e pxdx= = (cu x-a = t) =


= e ap 0

0 H(t) f (t )e
dt = e
ap

p (t + a )

dt=

f (t )e

pt

f (t )e ptdt=

=e

ap

F ( p ), a > 0

Dac relaia (3) se folosete de la dreapta la stnga, trebuie inut cont c originalul H(x-a) = 0 pentru x < a i atunci, fr a mai utiliza funcia unitate avem:

e ap F(p) = f ( x a ).
A doua teorem de translaie
a f ( x + a ) = e ap F(p) f ( x )e px dx , a > 0 0

(2)

ntr-adevr, L( f ( x + a ))( p ) = f ( x + a )e pxdx = = f (t )e p (t a ) dt = 0 a

= e ap f ( x)e px dx e ap f ( x )e px dx.
0 0

Teorema de deplasare

e x f ( x ) = F(p + ), C
L e x f ( x ) (p) =

(3)

0 f (x )e

( p + ) x

dx = F(p + )

Din proprietatea a doua de omotetie i din teorema de deplasare, deci din (2) i (3), obinem:

e x f (x ) =

1 p+ F

(4)

Teorema de derivare a originalului

f ( x)( n ) = p n F ( p) p n 1 f (0 +) ... pf n 2 (0 +) pf ( n 1)(0 + )


valabil dac f C Demonstraie:
n

(5)

i are sens 0

L (f

(n)

( x ))(p).

L( f ( x ))( p) = f ( x)e px dx = + p f ( x)e px dx =


0

= f ( x)e px

= pF ( p ) f (0+)
Deci f(x) = p F(p) - f(0+) i pentru n = 1, (5) se verific. Pentru n = 2 avem:

f ( x ) = ( f ( x ) ) = pL (f ( x )) f (0+ ) = (innd cont de rezultatul pentru n = 1 obinem) = p 2 F(p) pf (0+) f (0+ ). Pentru n > 2 iterm acest procedeu.

Operaia de derivare n spaiul funciilor original se transform n operaia de nmulire cu p n spaiul funciilor imagine, abstracie fcndu-se de un polinom n p. Teorema derivrii imaginii n ipoteza c

xf ( x ), x 2 f(x),..., x n f(x) sunt funcii original se poate argumenta posibilitatea


F( p) = f ( x )e px dx
0

derivrii sub integral n raport cu p n relaia de definiie:

Obinem formulele:

n ( x )n f ( x ) = F ( ) ( p ),

n = 0,1,...

(6)

Deci i acestei operaii de derivare i corespunde operaia de nmulire cu x. Teorema integrrii originalului

Demonstraie: Fie Cum

f (t ) dt =

1 F ( p ), f C0 ( R+ ) p

(7)

g( x ) =

0 f (t )dt .
i g(0+) = 0 (din modul de definire a lui g).

f C 0 (R ), g C1 (R + )

g( x ) = pG (p) g (0+ ) = pG (p)

x L( g( x ) ) (p) = L( f ( x ) ) (p) = pG (p) = pL f ( t )dt (p) 0 Deci de unde se obine (7).

Teorema de integrare a imaginii

este dat prin relaia:

f ( x) = F ( q) dq p x
f (x) valabil cnd x este funcie original.
Demonstraie:

(8)

f ( x )e sx dx = f ( x ) sx s = p = f ( x )e sx dx = e dx = s = 0 0 x f ( x ) px f (x) = e dx = L (p). 0 x x

F(s)ds =

p 0

sin ax = d.
Din faptul c i din teorema de deplasare:

a p +a
2 2 , i

cos ax =
obinem:

p p + a2
2 cu p > 0

e x f ( x ) = F(p + )

ebx sin ax = ebx cos ax =

a ( p b) 2 + a 2 p b

, ,

( p b) 2 + a 2 a > 0, b R. e.
Se poate arta cu ajutorul teoremei de convoluie c

B( p, q ) =

( p ) (q ) , p, q > 0 ( p + q )
f (x) = F(q )dq p x

(9)

Cu ajutorul teoremei de integrare a imaginii:

putem calcula integrale de forma:

0
cu formula:

f (x)

dx

0
ntr-adevr,

f (x)

dx =

F(q )dq

f (x) = F(q )dq p x

se mai scrie

f (x)

e -px dx =

F(q )dq

Fcnd p = 0 obinem relaia cutat.

sin x =
a)

1 , p +1
2

atunci cu d avem: sin x

dx =

dp p2 +1

= arctgp

= 0 2

b) pentru a > 0, b > 0

ntr-adevr, avem:

e at e bt b dt = ln 0 t a

e at e bt 1 1 dp = dt = 0 p+a t p+b

= ln
Integralele lui Froullani

p+a p = a b = ln = ln . p+b p = 0 b a

1 t(e
0

at

e bt ) sin mtdt = a , b, m > 0

= arctg
1.

b a arctg , m m

2. 3.

cos at cos bt b dt = ln , a , b > 0 t a 1 ax a e sin bxdx = arctg , a > 0, b > 0. x b

Cu teorema de deplasare i faptul c

x n =

n! p n +1 , obinem c: n!

x n e x =

( p )

n +1

8.5. Transformata Laplace n calculul operaional a. Metoda general a calculului operaional const n urmtoarele: - dat o problem n spaiul original, o transpunem n spaiul imagine. Se fac calculele algebrice din spaiul imagine. Aplicnd inversa transformatei Laplace, sau mai comod, utiliznd tabelul f(x) = F(p) obinem soluia din spaiul original . Calculul operaional este calculul care utilizeaz transformata Laplace. b. Problema Cauchy pentru ecuaii difereniale liniare, cu coeficieni constani, rezolvat operaional.

Pentru simplificarea expunerii, prezentm lucrurile legate de ecuaia diferenial liniar de ordinul al doilea, avnd coeficienii constani:

a 0 x + a 1x + a 2 x = f ( t ), a 0 0, a 1 , a 2 R, f(x) x (0) = x 0 , x (0) = x1 , x 0 , x1 R.

-original, cu problema Cauchy:

Soluie: Utiliznd Transformata Laplace, din x(t)=X(p), f(t)=F(p), ecuaia (original) devine: operaional. De unde obinem X(p) i Exemple:
t x (0) = 1, x (0) = 1. 1. Fie ecuaia : x 5x + 6 x = e cu

(a 0 p 2 + a1p + a 2 )X(p) ( a 0 x 0 p + a 0 x1 + a1x 0 ) = F(p) numit ecuaia

x ( t ) = L --1 (X(p))( t ).

Artai c

x (t ) =

1 t 7 e 5e 2 t + e 3t 2 2

Soluie:

x = p2 X ( p) px(0) x (0) =p2 X ( p) + 1 p

et =

1 p 1

Ecuaia operaional este:

( p 2 5p + 6)X(p) = p + 6 + p 1 1

Descompunnd n fracii simple obinem:

X ( p) =
De unde:

5 7 1 + + p 2 2(p 3) 2(p 1)

1 t 7 3t e + e 5e 2 t . 2 2 x 4x + 4 x = sin t cu x (0) = 1, x (0) = 2. 2. x (t ) =

Soluie:

( p 2 4p + 4 )X ( p) = p 2 +

1 1+ p2

X ( p) =

21 1 3 4p + + + 2 2 25(p 2) 5(p 2) 25(p + 1) 25(p 2 + 1) 21 2 t 1 2 t 3 4 e + te + sin t + cos t 25 5 25 25

x (t ) =

3.

x 2x + 2 x = t , x(0) = -2, x (0) = 0. X ( p) = 1 1 5 p 1 4 + 2p 2p 2 2 ( p 1) 2 + 1 ( p 1) 2 + 1

Soluie:

x (t ) =

1 t 5 t + e cos t 4e t sin t 2 2 2

4.

x + 2x = e t ( 2 cos 2t + sin 2 t ) , x(0) = 0 (p + 2)X(p) = 2(p + 1) (p + 1) 2 + 4 + 2 (p + 1) 2 + 4

Soluie:

X ( p) =

( p + 1) 2 + 1

x ( t ) = e t sin 2t

5.

x = 3y 3x + 3z, y = x - t, z = -z, x(0) = x (0) = 0 y(0) = 0, y(0) = -1, z(0) = 1, z(0) = 0. p 2 X = 3( Y X + Z) , p 2 Y = X - Y - 1, p 2 Z = -Z + p de unde: 3(p 1) 3(p - 1) p X= 2 , Y= 2 2 , Z= 2 2 2 (p + 4)p p (p + 1)(p + 4) p +1

Soluie:

faz n care putem considera problema rezolvat aproape n totalitate (restul calculelor fiind de rutin i uzur). 8.6. Proprietatea transformatei Laplace a. Dac inegalitatea care exprim proprietatea de cretere exponenial este valabil pentru tripletul

( x 0 , a , M ) pentru orice a > a. . Notnd

= inf a , a fiind n tripletul ( x 0 , a , M ) , se numete L (f )(p) este

abscisa de convergen a funciei f.

suficient ca f s aib abscis de convergen R sau = i transformata are sens pentru


i g. b. Pentru

Din cele fcute pn acum rezult c pentru a exista transformata Laplace

p > n cazul p R i Re p > n cazul p C. Vom nota cu f , g abscisele de convergen pentru f p > = max f , g ,

are loc proprietatea de liniaritate

af + bg = aF ( p ) + bG ( p).

Aplicaii on-line: f. Identificai pe google documente pdf din acest capitol. b. Deschideti documentul corespunztor din mathworld.wolfram.com c. Trimitei tutorelui lucrarea cu atingerea solicitrilor din a. si b..