Sunteți pe pagina 1din 60

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

CarolinaPLATON

SERVICIUL PSIHOLOGIC COLAR

Editura EPIGRAF Chiinu 2001

CZU 37.015.3 P70

5. Serviciul psihologic colar n Rusia ....................................... 24 <>. Serviciul psihologic colar n Moldova..............................25 | apitolul III. Componentele adaptrii colare ............................ 28 1. Elevul ......................................................................................28 2. Familia ....................................................................................31 3. coala..................................................................................... 36
1

Editat cu sprijinul Fundaiei SOROS-Moldova.

.ipiiolul IV. Orientarea colar i profesional ........................ 40 1. Noiuni generale ......................................................................40 2. Aspecte psihologice ale orientrii colare i profesionale ..41 !. Serviciile de orientare colar i profesional ............................ 50

Copyright O 2001: Editura EPIGRAF S.R.L. Drepturile rezervate.

.ipilolul V. Psihologul colar .......................................................55 1. C'mpul de intervenie al psihologului colar ......................... 55 2. Metode de investigaie ale psihologului colar ...................... 65 PARTEA a Il-a. ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar ..................................................... 71

Capitolul 1. Teste de personalitate ................................................. 71 1. Chestionar de personalitate F.P.I. (Forma B) 71 2. Chestionar de personalitate H. Eysenck (Forma A, Forma B) ............................................................... 82 3. Chestionar caracterologic (H. Leonhard, H. Schmieschek) 88 4. Chestionar caracterologic (T. V. Matalina) 94 5. Test de personalitate (G. Bontil) 102 6. Scala de anxietate (Spillberger) 107 Carolina Platon, 2001. 7. Scala de anxietate (J. Taylor) ISBN 9975-903-28-2 Coperta: Grigore Cornienco, 2001. 110 CUPRINS 8. Chestionar asupra nelinitii (Q.I.P.S.) Introducere ..................................................................................... 5 112 9. Scala de disperare (Scala H) I'ARTEAI. ASPECTE TEORETICE 113 ale serviciului psihologic colar ......................................................8 10. Chestionar de gnduri automate (Q.PA.) 115 ( 'apitolul I. Noiuni generale ........................................................... 8 11. Scala revizuit a fobiilor specifice copiilor (Ollendick) ..117 1. Privire retrospectiv ................................................................. 8 Capitolul II. Teste de orientare colar i profesional .............. 120 2. Principii, coninut i modaliti 1. V-ai ales bine profesia? (D. Supei) de organizare a serviciului psihologic colar 120 ...................................................................................................... 2. Chestionar dc delimitare a intereselor profesionale 11 (E.A. Klimov) < ;ipitolul II. Serviciul psihologic colar n diverse ............................................................................................... 12 ri ale lumii .............................................................. 15 3 1. Serviciul psihologic colar n Frana ...................................... 15 3. Diagnosticarea aptitudinilor comunicative 2. Serviciul psihologic colar n Elveia ..................................... 18 i organizatorice COS-1 ........................................................ 126 \, Serviciul psihologic colar n SUA ........................................ 19 4. Studierea intereselor profesionale ale elevilor ....................... 130 5. Studierea orientrii profesionale a viitorului pedagog 4. Serviciul psihologic colar n Slovacia .................................. 21

prin metoda autoaprecierii...................................................... 131 c trebuie s fie cunoscute i realizrile psihologiei colare din alte 6. Caracteristica orientrii emoionale a personalitii ri. (V.l. Dodonov) ...................................................................... 134 Un paragraf aparte este consacrat serviciului psihologic din 7. Testul tematic de apercepie (T.A.T.) ................................... 135 Moldova; snt abordate diverse probleme cu care se confrunt Capitolul III. Teste de inteligen i de cunotine ...................... 137 psihologii colari n activitatea lor cotidian. In lucrare snt analizate principalele aspecte care formeaz aria 1. Test de inteligen general ................................................... 137 de activitate a psihologului colar - adaptarea colar, abordat, de-a 2. Teste colare de dezvoltare mintal TUR-1/ TUR-2 .. lungul timpului, n modul cel mai diferit. 145 In primul rnd, n multe ri responsabilitatea pentru eecul Anexe ............................................................................................. 162 colar era atribuit elevului, "handicapului" lui. Indiferent de tipul Bibliografie selectiv .................................................................... 165 "handicapului" (insuficien intelectual, lene, lentoare etc), numai elevul era considerat responsabil de dificultile sale de adaptare la normele fixate de coal. Mai trziu, responsabilitatea s-a deplasat de la elev la coal, considerat numai sub aspect didactic, dinamica relaional educativ INTRODUCERE nefiind nc perceput ca element determinant al calitii de adaptare a elevului la coal. Ulterior, o dat cu recunoaterea aciunii Una dintre sarcinile fundamentale ale nvmntului este factorilor sociocconomici i socioculturali asupra reuitei colare, (kvvoltarea personalitii, crearea condiiilor optime de apare noiunea de "handicap cultural". valorificare a potenialului intelectual i creativ al fiecrui elev. Concomitent, graie abordrii psihanalitice, a aprut nc o n realizarea acestor obiective coala se confrunt cu numeroase schimbare pe scena colar: elevul "dispare" n faa copilului i toat dificulti, determinate, n mare msur, de aplicarea ineficient a recomandrilor de ordin psihologic n procesul de instruire i concepia examenului psihologic se modific. Psihologul caut s educaie. sesizeze att dinamica personal a copilului, ct i dinamica Serviciul psihologic colar nu este o achiziie recent. n relaional familial. Aceast abordare nu tinde s substituie testarea decursul deceniilor el a existat i s-a dezvoltat cu succes n clasic aplicat, ci mai curnd ncearc s mbogeasc interpretarea multe state, printre i ire cele din Europa Occidental i SUA. rezultatelor. O anumit experien n organizarea i activitatea n cele din urm, depistarea unor disfunctii familiale i influenta serviciilor psihologice a fost acumulat i n rile Europei lor asupra adaptrii colare introduce i convorbirea cu familia n Centrale i de Est (Ungaria, Polonia, Slovacia etc), unde examinarea psihologic a copilului "handicapat". Or, nelegerea funcioneaz sub forma unor centre de consultaii n cadrul elevului "obinuit" i a clcvului-"problem", calitatea asistenei sistemului public. psihopedagogice ncepe s coreleze cu luarea n considerare a n republicile ex-sovietice serviciile psihologice colare factorilor adaptrii colare: familiali, pedagogici, sociologici. Anume nc nu ,.i ;m gsit locul cuvenit n sistemul nvmntului sub aceste aspecte este abordat adaptarea colar n prezenta lucrare. public, iar cele i \ istente snt destul de contradictorii n n mod special este examinat una dintre componentele de baz stabilirea obiectivelor, sarcinilor, metodelor i formelor dc lle serviciului psihologic - cea de orientare colar i profesional. activitate. n lucrare snt analizate principalele metode de investigaie, este Analiza serviciului psihologic n cmpul educativ surprinde I | mimat cmpul de implicare a psihologului colar. prin (11 versitatea domeniilor dc intervenie, prin multitudinea O mare parte din prezenta lucrare o constituie modelele de instrumentelor i.liiiinistrate, prin pluralitatea rolurilor care i teste: de personalitate, de orientare colar i profesional, de revin unui psiholog. Bineneles, este o eroare s se cread c inteligen i aptitudini. Aceste teste reprezint principalele psihologul colar ar fi n m i .m s i asume aceste roluri n instrumente n . u 1 1 v itatea psihologului colar. totalitatea lor. Numai condiiile de n I I nc, personalitatea Lucrarea Serviciul psihologic colar va servi drept suport, n pj psihologului, formarea i competena sa definesc i impui i unul rnd, studenilor de la facultile de psihologie i psihopedagogie modalitatea de aciune. Totui, caracterul polimorf persist i . 1 K- universitilor din Moldova la nsuirea cursurilor Psihologie anume aceast complexitate demonstreaz necesitatea colar, l'uhologie pedagogic, Serviciul psihologic colar etc. Ea se serviciului psihologic colar i i confer valoare. uliescaz i specialitilor n psihologie, psihopedagogie i pedagogie Pornind de la o asemenea realitate, ne-am propus s Bre activeaz att n cadrul instituiilor universitare, ct i nemijlocit elucidm multitudinea problemelor abordate de psihologia pe letcn (instituii preuniversitare, centre specializate etc.). innd colar. Spectrul tematic al lucrrii cuprinde doar cele mai cont de orientarea practic a lucrrii, sperm s fie util unui cerc importante, dup prerea noastr, aspecte ale domeniului vizat, larg de I .ulic din diferite domenii ale tiinelor educaiei, tuturor aspecte cu un evident impact practic. celor interesai de sfera psihicului uman. Cititorul va gsi aici diverse abordri ale fenomenelor Autorul psihice i comportamentelor umane, diverse inteipretri ale esenei serviciului psihologic colar, diverse modaliti de soluionare a problemelor de ordin psihologic care, uneori, par a fi n disonan cu realitatea noastr. In acest sens, am considerat

PARTEA I
ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar
CAPITOLUL I NOIUNI GENERALE

1. Privire retrospectiv
Pentru prima dat problemele ridicate de coal s-au impus ateniei psihologilor din Anglia, la sfritul secolului al XlX -lea. n 1884 Galton, fondatorul primului laborator de antropometrie, i-a propus s studieze diferenele individuale de natur genetic. Pentru a "msura" diferenele psihologice dintre elevi, el a aplicat metode metrice i statistice, care foarte curnd au condus la metoda testelor mintale. n 1893 Sully, profesor de psihologie i logic la Colegiul Universitar din Londra, a creat primul laborator dc psihologie din Marea Britanic n 1883, pornind dc la lucrrile lui Sully i ale colegilor si, a fost creat Asociaia Britanic dc studiere a copilului, care avea drept obiectiv studiul normalului i patologicului la elevi. Asociaii asemntoare se implanteaz n ntreaga Anglie: n 1913 Burt a devenit directorul primului serviciu oficial dc psihologie colar, creat la Londra. Burt a elaborat o serie de teste individuale i colective pentru elevi .i a ntreprins o analiz diferenial a factorilor de importan major privind randamentul colar (programe, metode), personalitatea elevului ctc. n curnd, urmnd modelul serviciului lui Burt, n Anglia i Scoia snt create numeroase servicii de psihologie colar. Din 1920 se atest o sporire a interesului psihologilor pentru patologic, iar problemele specifice colii i elevului nomial se atenueaz, cednd n faa gravitii celor puse de prezena elevilor "anormali". La nivelul cercetrii i activitii practice a psihologului colar deficiena mintal, depistarea elevilor retardai sau a elevilor-"problem" devin 11 u mri prioritare. n aceeai perioad, n Frana, se atest o evoluie asemntoare. \ . 1 Ici, n 1894 Binet, cunoscut psiholog francez, creeaz Societatea {iber pentru studiul psihologic al copilului, iar peste trei ani el > leschide, ntr-o coal primar parizian, primul laborator francez de pedagogie. n 1904, la solicitarea Ministerului Instruciunii Publice, Ite c reat o comisie pentru elaborarea unui proiect privind nvmntul ipecial. n calitatea sa dc membru al comisiei create, Binet este nsrcinat .i stabileasc un program de examinare sistematic a deficienelor Intelectuale. Pentru a efectua aceste examinri, Binet, n colaborare cu Colegul su Simon, elaboreaz prima variant a renumitei Scri metrice , i inteligenei, finalizat n 1911. n Elveia, Claparede, autorul termenului ''psihologie colar ", \ i da impuls pedagogiei experimentale. n 1904 el public o seric de Irticole viznd psihologia copilului i pedagogia experimental. n 1906 < 'laparede inaugureaz

Seminarul de psihologie pedagogic, consacrat problemelor eseniale ale psihologici elevului. n 1912 el fondeaz la Oci leva coala tiinelor educaionale (actuala Facultate dc Psihologie |j tiine ale Educaiei), devenit celebr graie lui Piaget i echipei sale. n Belgia psihologia colar sc materializeaz prin crearea, n 19 !0, a unui laborator de pedagogic i psihologie, condus d e laduillc. \> tiv ilatca laboratorului se axa pe studiul elevului normal, pe depistarea del icienelor intelectuale i a cazurilor-problcm, desfurnd totodat i o munc de cercetare, informare i de colaborare cu profesorii i p.u inii. n Italia M. Montcssori ncearc s implanteze concepia lucrului Intcrdisciplinar n diagnosticul i tratamentul cazurilor de anomalie psihologic grav. i n Statele Unite preocuprile pentru psihologia colar au nu eput la sfritul secolului trecut. n 1891 Hali fondeaz prima revist . i insacrat psihologiei copilului i educaiei; iar ceva mai trziu, n 1896, W 1 1 u ier deschide la Universitatea din Pensilvania un centru de consiliere psihologic, orientat, n mare msur, spre problemele pedagogice; n I'11 (icscll creeaz Dispensarul din New-Haven, axat, de asemenea, pe]noblemele dezvoltrii copilului. Prin urmare, sfritul secolului XIX - nceputul secolului XX a fost marcat de un interes deosebit pentru probleme care ulterior vor constitui sfera de studiu pentru serviciul psihologic colar. Astfel, pe parcursul ctorva decenii, n diferite ri ale lumii au fost create servicii de psihologie colar, a cror necesitate este recunoscut de guverne, congrese i de toate organizaiile preocupate de progresul educaiei i al nvmntului. Conferina a Xl -a Internaional de instruciune public, ntrunit n 1948 din iniiativa UNESCO, s-a referit, n mod special, la dezvoltarea serviciilor de psihologie colar. In recomandrile redactate la nchiderea aceste i Conferine i destinate Ministerelor Instruciunii Publice din diverse ri se menioneaz c profesorul nu poate, din cauza multiplelor sale ocupaii, s cunoasc i s aplice pe deplin realizrile tiinelor psihologice. Din acest motiv se recomand ca: 1. Implicaiile psihologiei colare, cuprinznd i colaborarea profesorilor, s fie efectuate n conformitate cu indicaiile specialitilor. 2. Profesorul s se strduiasc s orienteze studiile fiecrui elev, recurgnd la rezultatele examenelor psihologice, interpretate dup sfaturile i indicaiile specialitilor. 3. Serviciile de psihologie colar s fie organizate astfel, nct s rspund, n special, urmtoarelor necesiti: depistarea copiilor retardai i a celor supradotai, readaptarea elevilor dificili, orientarea i selecia colar, controlul randamentului diferitelor metode pedagogice. 4. Psihologul colar s nu se limiteze la examinarea cazurilor individuale, ci s poat colabora cu profesorul n analiza randamentului metodelor pedagogice utilizate i n adaptarea acestor metode la dezvoltarea mintal a elevilor. 5. Pregtirea psihologilor colari s urmreasc nu numai achiziionarea de cunotine teoretice i a unui anumit numr de tehnici de examinare, ci i s cuprind cercetri personale; aceti psihologi s fac stagiu, mai ales, n cadrul serviciilor de consultri medico-pedagogice i de orientare colar. 6. Aceast pregtire s nu fie exclusiv psihologic, ci s cuprind i toate cunotinele pedagogice indispensabile, i stagiul n

instituiile de nvmnt, pentru a permite o colaborare fructuoas cu profesorii i cu familiile copiilor. 7. Formarea psihologilor specializai s se bazeze pe o vast I uTien practic i s fie confinnat printr-o diplom a unui institut ipecializat sau printr-un grad universitar. Aceste recomandri prezint succint justificarea serviciilor tpecializate de psihologie colar, rolul lor i principiile care trebuie s orienteze pregtirea specialitilor n domeniul dat. 2. Principii,

coninut i modaliti de organizare ;i serviciului psihologic colar


Dei organizaional serviciile de psihologie colar se gsesc nc inlr-o faz incipient n multe ri i va fi, bineneles, nevoie de un inumit timp pentru ca ele s devin instituii cu scopuri clar definite, pei fect integrate n ansamblul sistemului educativ, pot fi evideniate n u multe modaliti de organizare a lor. n rile anglo-saxone progresele psihologici colare s-au I Oncretizat, mai ales, prin creterea numrului clinicilor de orientare a 1i silului. Clinicile ofer, concomitent, servicii diagnostice, informative, terapeutice. Snt examinai toi copiii, ai cror prini (sau anumite instituii) solicit infonnaii i sfaturi n acest sens. Acestea snt deseori UOciate cu servicii de orientare colar i profesional, avndun scop ipropiat lor. Exist clinici specializate, de exemplu, clinica destinat li.ii'.nosticrii i tratamentului deficienelor atestate la nvarea citirii. La clinici, particulare sau publice, activeaz psihologi iniiai n psih latrie i antrenai n aplicarea testelor colective i individuale, ca i n llte metode de examen psihologic. Persoanele menionate posed i practica din nvmnt. Personalului i se adaug, dup caz, unul sau mai muli asisteni sociali (pentru legtura cu familia i pentru aplicarea masurilor terapeutice) i un stenograf (care noteaz reaciile verbale ale popii lor examinai i exercit eventual funciile de secretar al clinicilor). \ ' 1 1 vitatea unei clinici psihopedagogice, fiind nti de toate o munc n . i lup, presupune colaborarea strns ntre toi membrii personalului, i .n oi a li se cere, mai ales, devotament i dragoste fa de copii. n anii 1960-1970, n SUA a fost legiferat introducerea n colile medii a serviciilor consultative numite Guidance (din englez: a ghida, a t I I icnta, a conduce). n activitatea lor pot fi evideniate trei aspecte: l i i momic - evaluarea profesional; instructiv - acordarea ajutorului in alegerea disciplinelor accesibile; social - studierea personalitii i dirijarea dezvoltrii ei. De regul, Guidance include mai multe servicii: serviciul Eviden acumuleaz informaii despre fiecare elev, particularitile lui individuale; serviciul Informaie furnizeaz elevilor informaie n trei domenii: instructiv, personal, socioprofesional; serviciul Consultaie acord elevilor consultaii individuale i n grup; serviciul Control ine evidena rezultatelor programului", evidena succeselor, insucceselor i a problemelor absolvenilor colii, studiaz opinia elevilo r privind rolul serviciului Guidance nviata lor (Planchard, 1972). In cadrul aspectelor menionate, consilierii serviciilor lucreaz att cu elevii, ct i cu prinii, administraia colii, persoanele i organizaiile care au atribuie la activitatea colar.

Un rol important le revine profesorilor. Determinarea intereselor i posibilitilor elevilor la diferite discipline, elaborarea diferitelor programe, observarea elevilor, realizarea recomandrilor consilierilor - iat doar cteVa din sarcinile nemijlocite ale acestora. Iniial, n centrul ateniei serviciului psihologic al colilor din SUA sc afla funcia dc msurare i apreciere a aptitudinilor elevilor, iar sfera eforturilor psihologului colar era testarea. Introducerea pe scar larg a testrii n colile americane, mai ales a testelor dc inteligen, se baza pe ideea deosebirilor n dezvoltarea mintal a elevilor. Constatarea coeficientului de inteligen (I.Q. sau C.I.), conceput ca raport dintre vrsta mintal a elevului determinat prin testare i vrsta lui cronologic, permitea gruparea elevilor de aceeai vrsta n elevi cu inteligen superioar, medie i inferioar. Aceast grupare a stat la baza seleciei copiilor pentru diverse instituii de nvmnt. La nceputul anilor '70 tendina spre testare a luat amploare i n alte ri ale Occidentului. Ulterior, psihologii americani au conceput testarea drept component a unei arii mai largi a activitii serviciului psihologic colar, evideniind cteva niveluri de funcionare a acestuia. n faza incipient, la nivelul nti, n vederea depistrii elevilor care necesit o instruire special se efectueaz, dc regul, testarea. Nivelul doi include munca att cu elevii care necesit o instruire special, ct i cu cei care manifest doar deficiene moderate de instruire i de comportament. Nivelul trei prevede acordarea asistenei psihologice directe tuturor solicitanilor. Serviciul psihologic ncepe ca atare la treapta a doua, cnd psihologul trece de la calcularea i interpretarea punctajelor l a studierea psihopedagogic a elevului. Spre deosebire de rile anglo-saxone, n rile francofone s-a I >l i iervat mai curnd tendina de a integra, de la bun nceput, serviciul l r . ilu ilogic n cadrul colii i de a -i ncredina psihologului colar sarcini iu.I I variate dect munca de diagnosticare i cea terapeutic. n aceast ordine de idei, Frana a fost una dintre primele ri Oire a stabilit un statut oficial al psihologului colar. ntr -un articol al I 'nucetului de reform a nvmntului francez se meniona: "Paralel . u controlul pedagogic prevzut de lege, s-a introdus un control psihologic al elevilor, justificat prin necesitatea de a cunoate pai licularitile individuale ale copilului i evoluia sa psihologic, l' i n i necesitatea de a practica o bun orientare colar, de a aprecia \ flcacitatea metodelor educative, de a adapta programele la opacitile fiecrei vrste. Acest control este asigurat n colaborare u medicul colar de ctre psihologi colari, formai n instituiile universitare de psihologie " (Planchard, 1972). Principiile de organizare ale serviciului psihologic francez erau urmtoarele: psihologul colar trebuie s aparin corpului didactic; psihologul colar trebuie s posede o pregtire tiinific, .... liI matprintr-o diplom universitar. n cadrul experienei franceze, activitatea psihologului colar viza, in linii mari, trei direcii: 1. Soluionarea problemelor de inadaptare n condiiile mediului ..'/,//-. Se au n vedere cazurile-problem" sau copiii-problem". Rolul psihologului const n examinarea ct mai minuioas a elevilor il entai de profesor. Diagnosticul este urmat de o interpretare care \" rmite sugerarea msurilor eventuale de readaptare.

2. Orientarea colar i profesional. n aceast direcie toi li \ u pot solicita intervenia psihologului. Pornind de la caracteristicile IV i I I ui elev, se dau sfaturi cu privire la felul studiilor, metodelor, programelor care snt cele mai potrivite pentru ei. n realitate, aceste U 1 1 \ iti reprezint unul din aspectele individualizrii nvmntului. I Lucrri de pedagogie experimental propriu-zis. Prin acestea I neleg investigaiile privind crearea de instrumente de control al ....... I.micuului colar (teste pedagogice, scri colare) i anchete i itistice asupra problemelor care intereseaz practica colar, controlul metodelor de nvmnt, elaborarea tiinific a programelor, manualelor etc. Colaborarea psihologului cu profesorii este deosebit de necesar tocmai n acest grup de activiti. Psihologilor le revine sarcina de interpretare a datelor, iar cadrului didactic i se ncredineaz grija de a colecta aceste date, n acord cu prescripiile specialistului. O anumit experien de organizare i activitate a serviciilor psihologice a fost acumulat i n rile Europei de Est (Ungaria, Polonia, Slovacia etc). Aici majoritatea serviciilor psihologice funcioneaz sub forma unor Centre de rang raional /regional i snt parte component a sistemului nvmntului public. Bunoar, n Slovacia pn nu demult funcionau 46 de servicii psihopedagogice (raionale, oreneti, regionale), iar la circa 5 milioane de locuitori, conform datelor societii psihologilor, revin 1600 de specialiti calificai. Sarcina Consultaiilor raionale (oreneti) const n a consilia, a diagnostica elevii trimii de coal, de seciile de poliie i de alte instane. Concomitent, se elaboreaz programe de asisten psihologic pentru elevii cu manifestri de comportament antisocial, se examineaz toi copiii care intr n clasa 1, se realizeaz consultaii individuale etc. Consultaiile raionale (oreneti) activeaz, de regul, pentru cei ce au o vrst cuprins ntre 3-15 ani. Adolescenii ce au atins vrsta de 15 ani constituie cadrul de activitate al Consultaiilor r egionale. Acestea snt preocupate de orientarea profesional a elevilor, de organizarea cluburilor pentru adolesceni etc. Dirijarea tiinifico-metodic a Consultaiilor psihopedagogice din Slovacia este realizat de Institutul de Cercetri Psihologice i Patopsihologice ale Copilului n care activeaz 80 de specialiti n psihologie. n statele cx-sovietice serviciile psihologice colare nc nu i-au gsit locul cuvenit n sistemul nvmntului public, iar cele existente (Estonia, Rusia) snt, ntr-o anumit msur, contradictorii n determinarea obiectivelor, sarcinilor, metodelor i fonnelor de activitate. Din cele relatate rezult c argumentarea tiinific, organizarea i coninutul activitii serviciului psihologic colar (specifice n diferite state) este determinat att de concepiile psihologice acceptate n ara respectiv, ct i de obiectivele instruirii i educaiei, determinate de particularitile economice, culturale i politice.

CAPITOLUL II SERVICIUL PSIHOLOGIC COLAR N DIVERSE RI ALE LUMII I Serviciul

psihologic colar n Frana

I. I. ( rearea serviciului psihologic colar n Frana Aprut la interferena secolelor XIX-XX din necesitatea de a ! i lista i orienta elevii incapabili s-'i urmeze n mod normal studiile uite obligatorii, psihologia colar francez a cunoscut ulterior o 111 s de circa 30 de ani. Reimplantarea serviciilor de psihologic colar i datoreaz activitii lui Wallon, cunoscut psiholog francez. Numit i ii I )ii ceiei Educaiei Naionale, n 1944, n colaborare cu colegul "i I angevin, Wallon elaboreaz proiectul reformei nvmntului public n care pentru prima dat se traseaz sarcinile majore ale r il ii 'logici colare (Caglar, 1996): Controlul psihologic al elevilor, care presupune studiul dezvoltrii 11 H leristicilor individuale ale elevului, investigarea factorilor intelectuali, ivi, sociali, care detennin comportamentul lui. Evaluarea consecinelor psihologice ale aplicrii tehnicilor din .ilive. Studiul programelor: accentul este pus pe necesitatea de a liI ipla programele la aptitudinile proprii fiecrei vrste, aciune care n ui I I i/area criteriilor psihologice. Crearea corpului de psihologi colari care trebuie s fie i.tori de diplome de psihologie, eliberate de universiti i 1.1 uuoscute de stat. I 'roiectul prezentat nu i-a gsit realizare, ns, din 1944 Wallon < I Im redinat lui Zazzo, autorul renumitei Noua scar metric de ti(, formarea psihologilor colari. Primul psiholog colar a nceput s i exercite funciile la Grenoble, n 1945. Peste un an 74 de psihologi snt deja numii n colile din Paris, experiena lori cxtinzndu-se n provincii. nceputul anilor '60 se caracterizeaz printr-o renatere" a psihologului colar. Au fost create comisii medico -pedagogice, a cror preocupare era depistarea elevilor inadaptabili colar. Politica de integrare' a persoanelor cu handicap mintal, fizic i senzorial, de asemenea, face' apel la psihologul colar. Anii '70 se caracterizeaz prin organizarea structurilor de prevenire a inadaptrii colare, structuri n cadrul crora psihologul colar va1 juca un rol central. Este vorba de crearea claselor de adaptare care pot fi temporar frecventate de elevii cu dificulti i de constituirea grupelor, de asisten psihopedagogic. In anii '90 a fost definitivat organizarea reelei de asisten! specializat pentru elevii cu dificulti care vin s nlocuiasc grupele de asisten psihopedagogic. Psihologul colrii are un loc stabil n echip (alturi de un specialist n psihomotricitate i de un psihopedagog) i i canalizeaz activitatea spre prevenirea dificultilor colare, spre evaluarea eficienei msurilor individuale i colective aplicate elevilor n dificultate, spre integrarea social a celor cu handicap. Psihologul colar asigur de asemenea legturile cu organismele extracolare (instituii medico-psihologice, instituii

medico-cducativc, spitale etc.)' i particip la aciunile dc studiu i cercetare. Tot n acea perioad se contureaz clar i sfera de activitate a* psihologului colar, deosebind-o de cea a consilierului n orientarea colar. n acest context, efortul psihologului colar se direcioneaz spre observarea ct mai precoce posibil a elevului pentru a-i favoriza adaptarea la coala primar. Ct privete consilierii, considerai ca psihologi de gradul II, acetia i consacr eforturile orientrii colare i profesionale la ieirea din coala secundar. Aceast divizare a cmpului de intervenie dup grade de colaritate introduce n sistemul educativ francez dou categorii de psihologi. 1.2. Structura serviciilor de psihologie colar Grupele de asisten psihopedagogic create n 1976 snt afiliate administrativ directorului colii. Fiecare grup include n medic 1000 de elevi i este format din: psiholog colar, psihopedagog specialist n r lihomotricitate. n cadrul acestei echipe pluridisciplinare psihologul i i ilui se consacr observrii i orientrii elevilor, depistrii copiilor n iiu.iu dc eec colar, a celor care prezint perturbaii afective sau K luionale, punnd accent pe activitatea preventiv, pe asistena llu 'pedagogic, fr a neglija ns i a elimina aciunile curative, i' Ihologul colar ofer o susinere psihologic elevilor pe cale de i nilaptare pentru a-i ajuta s se menin n circuitul colar normal i |* nit ii a le ameliora echilibrul personal. Reelele de asisten specializat pentru copiii n dificultate tvlitr au nlocuit n anul 1990 grupurile de asisten psihopedagogic. Ib ioc tivul major urmrit de reele este de a suscita dorina elevilor de i nva i de a reui. Este vorba dc a favoriza ajustarea conduitelor moionale, intelectuale i corporale, eficiena n diverse activiti propuse de coal, renaterea la copil a stimei de sine. Aciunile de i i ale psihologului snt: examinarea i observarea psihologic a ului n strns colaborare cu profesorii i familia. Psihologiei colar ncadrat n circumscripiile departamentale invmntuluiprimar, ataat unei circumscripii, este responsabil |i un sector colar care nglobeaz un numr variabil de elevi (800-1(100) Un studiu recent indic un numr mai mare de psihologi colari ........ ncle de educaie prioritar". ( entrele medico-psihopedagogice nu depind de Ministerul i ilui aiei Naionale. Un numr mare de psihologi calificai n psihologia lliui a snt ncadrai n activitatea acestor centre. ( mirele de asisten psihopedagogic activeaz n regiunea puii lian i includ n echipele sale psihologi colari, medici i |Mlhotcrapcui. i i I' urmarea psihologului colar Formarea universitar prevede o instruire psihopedagogic, o i i. i n a de cel puin cinci ani i o diplom de psihologie colar asigurat l i lai ultile de tiine umane din Paris i din alte orae ale Franei. n Ci fost instituit Diploma de Stat n Psihologie colar. O solid mimare o precede: formarea pedagogic de
II

gradul I (2 ani), cel puin iui dc practic pedagogic, licena n psihologie (3 ani) i 1 an dc i" i.il i/are n psihologia colar. Formarea permanent se asigur de congresele i colocviile] internaionale, de colile de var, seminare i zilele de studii. Un rol deosebit] n acest context l joac Asociaia Francez a Psihologilor colari.
i

2. Serviciul

psihologic colar n Elveia

Autonomia de care se bucur cele 23 de cantoane ale confederaieij elveiene a generat independena sistemelor colare, i, n consecin, | variaia concepiilor psihologiei colare n diferite cantoane. n cele cej urmeaz este prezentat psihologia colar din cantonul Geneva. 2.1. Structura serviciului psihologic colar n cantonul Geneva nu exist servicii de psihologic colar la nivelul colii primare. Responsabilitile pentru copiii din acest ciclu i le asum serviciile medico-pedagogice (independente de coal) la solicitrile prinilor, profesorilor sau instituiilor sociale. Serviciul psihologic colar propriu-zis este instituit din 1962 la nivelul ciclului de orientare i reprezint o verig colar intermediar ntre coala primar i nvmntul secundar superior, care include copii ntre 12-15 ani. Psihologii ciclului de orientare au acelai statut ca i profesorii i depind pe plan administrativ de director i de decanul colii care, de asemenea, este psiholog. 2.2. Activitatea psihologului colar Activitatea psihologului colar n ciclul de orientare presupune exercitarea a dou roluri importante: rolul de expert-tehmeian i rolul de consultant clinic. A. Rolul de expert-tehnician In acest rol psihologul rspunde la solicitrile fonnulate de profesori i de autoritile administrative. Interveniile psihologului prevd trei mari categorii de probleme: examenul psihologic al elevului care prezint o tulburare specific de nvare; orientarea elevilor spre diverse secii n funcie de capacitile lor intelectuale, de motivaii i de caracteristicile psihologice; examenul elevilor strini, pentru a le facilita adaptarea i a le asigura orientarea, innd cont de posibilitile lor intelectuale i de cunotinele colare. B. Rolul de consultant clinic < ) parte important n activitatea psihologului se rezerv n nliiiiilor acordate prinilor, adolescenilor i tutelrii psihologice ..... iele cazuri pe parcursul ntregului an colar) a adolescenilor care H i mia di liculti minore de adaptare. La nivelul instituiei psihologul |i luliii de orientare particip la adunrile de clas i poate, la solicitrile Utili si H ilor, sjoacc rolul de consultant n problemele puse de un elev iu iii toat clasa.

minarea psihologului

I 'sinologul
"ini

este deintor al unei licene n psihologie (4 ani) i cel ni unei diplome postliccniale de specializare n: psihologia ihorii infantile, psihologia educaiei sau orientarea profesional (1 M) Muli psihologi posed i experien pedagogic.

I Ibinerea titulariatului (angajarea n calitate de titular) necesit o nul de "ncercare" de doi ani, perioad consacrat, n mare parte, H I I Jumtate din aceast perioad este rezervat serviciilor de I I oferite copiilor i adolescenilor, studiilor de caz etc. n acelai I I ajutorul pedagogilor, psihologul tuteleaz mici grupuri de elevi Ifi | u i vuit dificulti la limb sau matematic. I i H mrii permanente i se consacr circa o cincime (sau opt orc Ipliimn). Acest timp este rezervat seminarelor, conferinelor, litrilor, schimburilor interdisciplinare, "zilelor de studii".

I' Serviciul psihologic colar n SUA


l I oi marea psihologului In SUA statutul persoanei care activeaz n domeniul psihologiei i I M este strns legat de formarea lor. Astfel se disting cel puin trei I I ii de psihologi: psihologii colari profesionali - persoane care au acumulat 1 1 1 1 1 c generale i tehnice pentru a obine doctoratul n psihologia i I I . i doar ele snt n drept s poarte titlul de psiholog colar; specialitii n psihologia colar persoane care lucreaz ll!i 1 1 11 1 . i vegherea psihologilor colari. Ei au cel puin doi ani de pregl i re i i i n a n psihologia colar care prevede un program de cel puin 1000 de ore de practic supravegheat de un psiholog colar profesional dintre care cel puin 500 de ore ntr-o instituie colar. examinatori, tehnicieni, asisteni n psihologie i psihometri colar - alte categorii de personal care realizeaz, de regul, testri! sub supravegherea unui psiholog colar profesional.
i

examinarea elevilor la solicitarea profesorilor i prinilor; colaborarea cu profesorii pentru a nelege mai bine necesitii^ unor elevi, a ameliora condiiile de nvare efectund schimbrii] necesare n programe sau n climatul psihologic al clasei. Zona de activitate, cea mai reprezentativ, este "msurarej elevului", urmat de zonele "planificarea programelor" i "interven: pe lng elev". Conform unei anchete, realizate de Cook i PaticrsoJ (Caglar, 1996), psihologii din Nebrasca consacr 47% din tot timpu] lor testrii i interpretrii testelor, observrii elevilor i convorbirilor c ei; 20% - nsrcinrilor administrative; 15% - reuniunilor cu profesorii directorii i personalul auxiliar; 14% - interveniilor de diferit ordin iu.icrapii, intervenii n clas, sfat prinilor; 4% - evalurii 1.1 1 \ iiailor (controlul eficienei terapiei, alegerii i aplicrii testelor etc). Inlr-o situaie "ideal" ns psihologii din Nebrasca ar dori s li'ordc prioritate consultaiilor cu profesorii i cu personalul auxiliar, Ipi II evalurii activitilor. Aceast discordan ntre rolurile reale i liiliu ilc dorite confirm conflictul de rol n care este nchis psihologul ulm E de menionat de asemenea c jumtate din elevii trimii la . ii iile de psihologie colar nu au drept motiv principal probleme I|I nvare: doar 1 din 5 are dificulti de nvare, 1 din 6 are devieri i i 'iiiportament, 1 din 10 manifest tulburri de sntate mintal, 1 im I ' are dereglri de dezvoltare. I Serviciul

psihologic colar n Slovacia

i i Mi uctura organizaional a serviciului psihologic '< iiisiiltaia psihopedagogic (numit i consultaie educaional) l liluic una dintre cele mai importante direcii ale psihologiei aplicate lovacia. Creat n anii '60, consultaia psihopedagogic are cteva i. i . , iive: | wofilaxia i corecia dificultilor pedagogico-educaionale i a m 1 1n i 11 .inlentului delicvent; .oluionarea problemelor viznd orientarea profesional; dezvoltarea armonioas psihic i social a copiilor i mlulf.I iuilor. \iesle obiective snt realizate n cadrul urmtorului sistem: i i t o i i onsilier colar; consultaie psihopedagogic (CPP) raio .-./>< neasc); CPP regional. Instituiile menionate desfoar ii.ilc informaional, diagnostic, consultativ, metodic i editorial, l ducatorul-consilier reprezint veriga de baz a sistemului. De i ui acest post este numit un pedagog versat, cu calificare ii| Im in ilar n domeniul psihologiei i consilierii educaionale. El este i il< .' parte de ore (180-200 ore pe an) i primete un suplimen t la II iul lunar. Pe linia administrativ, educatorul -consilier este i donat directorului colii, iar pe cea profesional - CPP raionale. Direciile principale n activitatea educatorului-consilier snt ........ toatele: coordonarea activitii colii n problemele orientai profesionale;

3.2. Structura i funciile serviciului psihologic colar Centrele de psihologie colar pot funciona ca secii integrai ntr-un organism (Departamentul de Stat al Educaiei, instituie colar) public sau privat etc.) sau ca serviciu specializat, independent di coal. Unul sau mai muli psihologi colari pot deschide asemene; centre. Orice centru care ofer servicii de psihologie colar trebuie sj aib doar psihologi profesioniti i personalul de suport necesar vederea asigurrii serviciilor de calitate. Responsabilitatea profesional i administrativ revine unui psiholog colar profesional. Serviciile de psihologie colar se adreseaz instituiilor colari - de la coala primar pn la nvmntul superior - i trebuie s ofere, cel puin, unul din urmtoarele servicii: evaluarea psihologic i pedagogic a funcionrii elevilor l mediul colar (examene psihologice individuale, att n plan intelectual ct i n cel afectiv i social: convorbiri, observaii); intervenii pentru a ameliora dezvoltarea elevului, inserau lui n grup (terapie, consiliere, pedagogie special etc); intervenii pentru a facilita funcionarea serviciilor pedagogici i educative; ajutor prinilor, att n interiorul, ct i n exteriori] instituiilor colare;

consilierea elevilor i prinilor n alegerea formei de stud ulterioare a acestora (gimnaziu, coal medic de specialitate, coaj tehnico-profesional etc); informarea pedagogilor i prinilor privind activitatea CPP; acordarea ajutorului diriginilor n elaborarea caracteristicii^ elevilor, n studierea colectivelor colreti, n realizarea consultaiile individuale etc. n cazul imposibilitii unei investigaii profunde, educatorul consilier trimite elevul la CPP raional. De regul, pedagogul i asum funcia dc educatorconsilicr dup dorin i activeaz n acest domeniu n virtutea nclinaiilor sale. Consilierea psihologic ca atare ncepe doar la CPP raional (oreneti), care snt subordonate Direciilor Raionale de nvmnj Sarcina lor dc baz const n a consilia i a diagnostica elevii ndrepta! la CPP de coal, seciile dc poliie, de judecat etc. Concomitent, s] elaboreaz programe de asisten psihologic a elevilor cu manifestai antisociale, se investigheaz toi copiii care intr n clasa I, o atenii sporit acordndu-se celor care necesit o grij special. La dorin elevilor sau prinilor li se ofer i consultaii individuale. CPP raional lucreaz, de regul, cu copii ce au o vrst cuprins ntre 3-15 ani. j Adolescenii care au atins vrsta de 15 ani constituie cadrul d activitate al CPP regionale subordonate Direciilor Regionale d nvmnt. Aceste CPP se ngrijesc de orientarea profesional a elcviloi de organizarea cluburilor pentru tineret, de editarea matcrialelo metodice i tiinifico-practice pentru cducatoriiconsilieri i pentn consultaiile raionale. 4.2. Activitatea serviciului psihologic colar La Bratislava funcioneaz 5 consultaii raionale i una oreneasca (cu statut dc consultaie regional). Consultaia raional nr. 1, de exemplu, deservete copiii de 3i 14 ani dc la grdiniele, colile i orfelinatele din raion. Obiectivei principale snt: evaluarea maturitii colare, profdaxia i terapii nevrozelor, selectarea copiilor pentru colile auxiliare. n urmi examinrilor se elaboreaz caracteristica psihologic a copilului, I I H (eristic ce urmeaz s fie prezentat instituiei respective. n ire caz concret se analizeaz i se decide cota ajutorului ulterior Ihologic, psihoterapeutic, medical etc.). In statele Consultaiei snt inclui 6 profesioniti (4 psihologi i l " tlagogi) i doi lucrtori tehnici. La dispoziia lor snt puse 9 ibinetc amenajate confortabil. Pentru copii exist diverse jucrii. I |i i urc specialist acord anual consultaii unui numr de circa 100 i i'opii (normele nu snt fixe) nelund n consideraie consultaiile i (Miluirile repetate. < 77' oreneasc, cu tradiii din cele mai vechi n Slovacia i n IU nctivcaz 38 de persoane, inclusiv 28 de psihologi, include minatoarele subdiviziuni: probleme de dezvoltare profesional; probleme de instruire; probleme dc dezvoltare a personal itii; metodic.

Subdiviziunea "probleme de dezvoltare profesional" ui doneaz activitatea tuturor gimnaziilor, colilor medii de specialitate utli lonal-tchnice. mpreun cu educatorul, psihologul planificai i/ activitatea de orientare profesional, acordnd o atenie l i l a profesiilor "deficitare" pentru republic. n centrele 1 1 iii lonalc, afiliate seciilor de nvmnt, se ine o eviden strict, .....locurilor vacante, a planurilor de admitere n gimnazii, coli medii | n i I I luate etc., ct i a intereselor elevilor (cl.VIl -VIII) legate de i n a profesie, a reuitei lor la nvtur. Or, CPP dispune de o pi i informaie despre "cerere" i "ofert" cu privire la instruirea i ".ui a elevilor, organele de nvmnt avnd, n ultim instan, iluliialca s coordoneze i s dirijeze, ntr-o anumit msur, i n a elevilor n instituiile de nvmnt. Subdiviziunea "probleme de instruire" urmrete scopul de a I ' i l e \ n care, din anumite motive, nu pot sau nu vor s nvee. 1 II liectivele principale ale subdiviziunii "probleme de dezvoltare malitii" in de consilierea elevilor cu deficiene de Ilare i de comportament. O atenie sporit se acord celor 1 1 amine. Ivletodele snt variate: discuii, anchete, consultaii uill n l u a Ic i n grup (inclusiv cele anonime), iar n caz de necesitate iuw .ipaii detaliate. Subdiviziunea "metodic" lucreaz n special cu adolesceni dificili. Activitatea de baz este psihoterapia prin intermediul clubului adolescentin care funcioneaz sptmnal, conform unui prograri special. Fiecare psiholog are grupuri a cte 10-13 adolesceni. Activitate se centreaz pe dezvoltarea personalitii, a intereselor i aptitudinilor] In cursul verii activitatea cluburilor pentru adolesceni continu n taberd de munc i odihn. Furnizor al testelor i probelor psihodiagnostice este ntreprinderea Teste psihodiagnostice i didactice. Dirijarea tiinifico-metodic a CPP este realizat de Insitutul d Cercetri Psihologice i Patopsihologice ale Copilului, una din instituiil de baz, n care activeaz 80 de specialiti n psihologic. In ultimii ani ia amploare crearea consultaiilor psihologice i i instituiile de nvmnt superior. O astfel de consultaie funcioneaz n cadrul Universitii din Bratislava, unde se soluioneaz problemei ce in de adaptarea studenilor la studiile universitare, aplanare conflictelor de ordin relaional, prentmpinarea dificultilor i nvtur, rezolvarea problemelor sexuale. Consultaia servete i ca baz de studii pentru studeniipsihologi| care se specializeaz n psihologia colar i consultativ. n cadru acestei activiti se modeleaz diverse situaii de lucru cu clienii, I valorific tehnicile psihoterapiei, studenilor li se creeaz posibilitate real de a lucra cu oamenii.
1

5. Serviciul

psihologic n Rusia

n Rusia coexist dou tipuri de intervenie psihologic: 1 activitatea psihologului n interiorul instituiei colare; 2. activitatea psihologului la nivel de direcie raional de nvmnt, a crui obiectiv este de a ajuta colile din raion. 5.1. Serviciul psihologic n interiorul colii Intervenia psihologului, bazat eminamente pe o colaborare strnsa cu profesorii, are ca obiectiv principal elevul i problemele pe care le pune dezvoltarea neleas n globalitatea sa - personalitate,

inteligen, motivaie, relaii cu semenii i cu adulii, caracteristici particulare. Munca psihologului include: popularizarea realizrilor psihologiei, care prevede iniierea i i livului pedagogic, prinilor, elevilor n domeniul cunotinelor Psihologice; psihoprofilaxia are drept scop prentmpinarea apariiei i ..lui perturbri intelectuale de personalitate; < onsiliereapsihologic presupune ajutorul acordat prinilor, |trol< miilor, elevilor, n rezolvarea diverselor probleme de ordin i Ihologic. Deseori acetia contientizeaz existena unei probleme | Ihologice n urma activitii de popularizare i de profilaxie a iltnli teului; psihodiagnosticul const n efectuarea unor investigaii , Ihologice multilaterale asupra elevului. Rezultatele investigaiei |i tiu II It.igi lostice servesc drept fundament pentru iniierea unor programe ilt</\ olt aii ve sau educative; psihocorecia prevede eliminarea unor devieri n dezvoltarea i a elevului, ct i n dezvoltarea personalitii lui. . i viciul psihologic la nivel de raion psihologic raional asigur asistena psihologic tuturor l i l o i fiecare centru ntrunete mai muli specialiti n diverse u n 2-4 psihologi colari, un patopsiholog, un defectolog, un l i n i i i .ipeut, un pedagog. I u ufar dc serviciile ordinare oferite dc specialitii menionai, uliul raional organizeaz pentru profesor ii raionului seminare n mc dc psihopedagogie, psihologia copilului, psihologia mi ihi.ilti, psihologia grupului etc. . i \ k iul
I i iittul

psihologic colar n Moldova


1

In Moldova serviciul psihologic colar, n cadrul sistemului i| i n n u l u l u i public, a fost creat n 1990, prin instituirea funciei de i | o | > , i olar. Chiar de la bun nceput funcionarea acestui serviciu a i i im ir dc probleme. I u pi unul rnd, am putea evidenia dificultile de ordin adaptativ, li il i i Ir la etapa incipient, cauzate, n fond, de nsuirea i exersarea ..... p i ofesii. Dificultile de organizare in, n special, de lipsa unei ............... I n u c definite: coal - inspectorat raional-minister. Alte probleme apar i ca rezultat al posibilitilor financiare extre de reduse. S mai amintim i problemele ce in de remunerare, dura zilei de munc, concediul psihologului colar etc. Actualmente, obiectivul principal al serviciului psihologic coli este de a contribui maximal la dezvoltarea annonioas psihic i social a elevilor. Pentru a atinge acest obiectiv, psihologul colar acioneaz n urmtoarele direcii: psihoprofilaxie, psihodiagnoz, activitat colectiv i consultativ. In domeniul psihoprofilaxiei psihologul colar efectuea urmtoarele aciuni concrete: particip la nscrierea copiilo r n

clasa stabilete gradul lor de pregtire pentru coal, contribuie la facilitare! procesului de adaptare a elevilor la condiiile colii, stimuleaz creare n cadrul colii a unui climat psihologic favorabil, perfecioneaz formei de comunicare n colectivul de elevi i profesori, stimuleaz dezvoltare deprinderilor de comunicare, contribuie la prevenirea ocurilor dc natitf nevrotic i a suprasolicitrii psihologice a elevilor, analizeaz activitii planificate i concordana acestora cu particularitile de vrst i sarcinii actuale ale dezvoltrii elevilor. Psihodiagnoz prevede: studierea particularitilor psihologici (interese, aptitudini, nclinaii etc.) n scopul tratrii difereniale a fieciii elev, testarea copiilor (n caz de necesitate) n vederea stabiliri concordanei dintre dezvoltarea psihic i vrst, determinarea cauzelo disfunciilor psihice, realizarea diagnozei comunicrii elevilor cu aduli i semenii, evidenierea cauzelor psihologice ale comportamcntulu deviant. Activitatea corectiv include: elaborarea recomandrilor concrei viznd dezvoltarea eficient a personalitii elevilor la diferite etape d< vrst, valorificarea maxim a potenialitilor copiilor dotai, recuperare! devierilor dc ordin psihologic, asistena psihologic acordat elevi lor i situaii vitale critice. Psihologul colar acord elevilor consultaii individuale i de gruj n: probleme de instruire, probleme de dezvoltare, autodetenninar profesional, relaii cu adulii i cu semenii, autoeducare etc.; acord] consultaii administraiei colii n planificarea activitilor instructiv educative n funcie de particularitile de vrst ale elevilor i dc condiiile concrete dc instruire i educaie, acord consultaii educatorilor, prinilor ntr -o serie de probleme de ordin profesional i personal. In vederea asigurrii tiinifico-metodice a serviciului psihologic ulm au fost elaborate un ir de acte normative, materiale metodice, i a i tiinifice,programedepsihologie. . 1 Iuind perspectiva serviciului psihologic colar n Moldova, 1 1 1 mani c principiile generale de dezvoltare ale acestuia trebuie s ......idate la cele din rile avansate n acest domeniu. n aceast Ini i Ic idei, menionm dou aspecte de importan major pentru I sen ie iu: crearea unei structuri bine definite i pregtirea cadrelor, di o i asigurrii unei activiti coordonate i eficiente, o eventual lui a a serviciului psihologic ar putea include: psiholog colar -. oordonator la inspectoratele colare judeene/oreneti) -i u I il l iiniico-metodic de psihologie colar. I lirijarea, coordonarea, informarea i editarea constituie coninutul ii.iu ('cntrului, care definete direciile prioritare de dezvoltare a ..... ilui serviciilor psihologice, coordoneaz i dirijeaz activitatea huli I I oloi-coordonatori i colari, elaboreaz i adapteaz metodele 11 ele psihodiagnostice, elaboreaz programe psihocorective i i tli.it i ve, generalizeaz experiena dc munc a psihologilor colari, I I a programe de atestare i reciclare a specialitilor. I' 1 1 I I >logul-coordonator contribuie la implementarea programelor omandrilor elaborate de Centru; desfoar activitatea iu aional-pedagogic i metodic la nivel de jude/ora etc. i ferindu-ne la problema pregtirii cadrelor, menionm c in i tiinific a psihologilor colari trebuie s fie asigurat de IIIu| 1 1 de nvmnt superior.
i .
1

CAPITOLUL III COMPONENTELE ADAPTRII COLARE Adaptarea elevului la coal depinde de o multitudine de factorii i de interaciunea lor permanent. Anumii factori snt intrinseci, alii snt inereni diferitelor medii n care se afl elevul sau pe care va trebui s le nfrunte: familia, principala baz de "construire" a personalitii! coala, locul dc actualizare i dezvoltare a capacitilor sale intelectualei afective, sociale i de achiziii a cunotinelor; societatea, n care el val trebui s se integreze. Cercetrile realizate n diverse ri demonstreaz influena acestor factori asupra calitii colaritii elevul ui. n aceas ordine de idei, cunoaterea experienei franceze, materializat n lucrareB dc sintez privind psihologia colar, prezint un deosebit interes (CaglaB 1 9 9 6 ) .

Iu general, se consider c cu ct CI. obinut la Scara metric de n( este mai ridicat, cu att mai bune vor fi performanele II i .insele succesului colar. Un elev dotat cu un CI. de 1 2 0 , n ... ipiu, nu risc s eueze pe parcursul colaritii primare, pe cnd I I u n CI. mai mic de 9 0 se adapteaz mai greu ntr-o clas Iu .... ia I )c obicei, se admite ca un elev s aib un CI. cuprins ntre 1 i m medie) pentru a reui n ciclul primar.
1,11

' Vii.ipiabilitateasocial
1

1. Elevul
1.1. Nivelul intelectual Printre diversele forme de inteligen, inteligena verbal este cea care permite dc a stabili pronosticurile cele mai sigure ale reuite colare. Corelaiile dintre coeficientul de inteligen (n continuare C.fl sau I. Q . ) obinut la probele de inteligen verbal i rezultatele la nivcluH primar snt destul dc ridicate, oscilnd ntre 6 5 i 7 5 . Aceast relaiei dintre CI. i reuita colar a fost demonstrat n studiul lui Jadouillel ( 1 9 5 1 ) efectuat n Belgia. Studiul se baza pe CI. determinat cuajutoruB Scrii metrice de inteligen Binet-Simon la intrarea n coal ( 6 ani i la sfritul ciclului primar. Concluziile au fost urmtoarele: toi cleviil dotai cu un CI. dc 1 2 0 termin colaritatea fr retard; cei cu un C.lM mai mic dc 8 5 au un retard dc cel puin 2 ani; 5 0 % din elevii al crortl CI. este ntre 9 9 - 9 0 prezint un retard de 1 an. [btui, importana inteligenei generale n reuita colar nu II i atenueze influena definitorie a prinilor. ntr -adevr, un 1 aluat la intrarea n coala primar (la 6 ani) nu poate fi atribuit ......Ircgime ereditii. Chiland ( 1 9 8 8 ) amintete c CI. trebuie ulei al ca rezultant a interaciunii dintre potenialul psihologic i i i influena stimulativ sau, din contra, inhibitiv, a mediului iii il Astfel, graie influenei pozitive a familiei sale, un copil va i sc menin ntr-o clas normal i cu un coeficient mai mic 1 u i limp ce altul, dintr-o familie care nu- 1 influeneaz pozitiv, i i i chiar dac are un CI. de 1 1 0 . Ultimul caz denot c un bun i intelectual nu poate compensa fragilitatea sferei emoionale. I'llii i u n i a r e , n procesul adaptrii colare, interdependena factorilor n| i i u i i \ i , afectivi i sociali este evident.
1

npiIul obine statutul colar cnd maturitatea sa social i permite, ' pai ic, s stabileasc i s ntrein relaii cu semenii, fr a ' i c de a recurge la aduli i, pe de alt parte, s se conformeze i l i l i u instituiei colare. Copilul trebuie s poat s se adapteze ........ l i I crinele sociale ale celor trei comuniti care constituie n i ' i ui su (familia, grupul-clas, grupul de semeni) i s poat Imi < I uor adaptabil, de la o comunitate la alta. i n Uluia precolar (n diverse ri occidentale - "coala 1 lual. i i \ crig intermediar ntre celula familial i ''coala mare1', 1 1 li 1 nitul nvrii integrrii sociale. Pentru prima dat copilul I I situaia privilegiat pe care o ocupa n sinul familiei, pentru ................................ i opil printre ali copii la fel ca el. i Ipul dc relaii pe care l stabilete copilul cu educatoarea este I 1 l pe care l are cu prinii: chiar dac, n general, el transfer i din aloarei afeciunea ce o are pentru mam, mprind, de

aceast dat, sentimentul cu ceilali copii. Astfel, educatoarea reprezin' pentru copil un substitut matern. Din acest substitut face parte, ulterio i nvtoarea, care deine, prin funcia sa, i o autoritate creia copil trebuie s i se supun. Copilul nva "supunerea" colectiv anumii reguli (fie c este vorba de activiti de joc sau de elemente de activiti colare); adapteaz ritmul su celui al ansamblului grupului; se supun regimului. La 5 ani, graie interiorizrii consemnelor almia, copilul acced la autodisciplin i se arat capabil s duc la capt sarcina ntreprinsj El reuete, de asemenea, datorit promisiunii fcute altuia, s urmezd un plan, s reia activitatea abandonat pentru a o termina. Copilul devine capabil s-i menin obiectivele, s fie motorul aciunilor sal i s simt plcerea cnd i-a atins scopul, dei a avut de nfrunta anumite dificulti. Aceast plcere, numit de Buhler "finalizare sarcinilor" sau "rezolvarea problemelor", constituie un factoJ indispensabil pentru reuita copilului. Concomitent, n grupul de semeni, se instaleaz un nou tip dc relaii: cele de egalitate. Egocentrismul, n fonna descris de Piaget, caracterizeaz aceasd faz a dezvoltrii copilului i blocheaz deseori stabilirea veritabilelor relaii sociale i constituirea gnipelor durabile. Incapabil nc de a disting punctul su de vedere de cel al altuia, de a nelege bine regulile, copilu nc nu poate coopera pe deplin. La aceast vrst fiecare se joac i vorbete pentru sine i activitile sociale snt doar nite monologurJ colective, nite activiti solitare ntrerupte. Uneori au loc scurte interaciuni, care devin din ce n ce mai frecvente de la 4-5 ani. Totui, normele cer de la subiectul pe cale de socializare s-s trateze camarazii drept parteneri care au propriile lor interese i dorine. In consecin, el va trebui s fie din ce n ce mai capabil s se ralieze1 camarazilor si i s renune la reaciile personale, cnd ele nu concord cu realitatea grupului. Osterrieth (1989) expune opinia acceptat de specialiti prin care compar intrarea n coala primar cu o separare afectiv. E

drept c nvarea social acceptat cu greu n grdini devine obligatorie n coala primar, unde abaterile de la regul nu vor fi tolerate. n clas, elevul adopt n mod progresiv obinuinele sociale impuse de nvtor: respectarea ordinii, disciplinei, orarului. n pofida egocentrismului su, copilul trebuie s accepte de asemenea egalitatea n faa legii, confruntarea cu exigenele exterioare, competiia i comparaia cu ceilali > Iu a , gndirea progreseaz i ajut copilul n efortul su de I I I o l a icuulilc sociale ale clasei i grupului de semeni. La 7 -8 ani l i a i . a gndirii logice doteaz copilul cu capacitatea de a reine o n l i diversele sale aspecte, de a stabili o relaie de cauz i Declinul egocentrismului care-i permite s se situeze pe punctul piIne a l altuia, s sesizeze inteniile sale, va modifica profund luni i chiliilor sociale. Autonomia moral i cooperarea se afirm i > i 1 1 ajunge s respecte regulile (de joc sau de lucru n grup), s e ci importamentul su de "trior" caracteristic copilului mic. .......................1 1 I I elev capabil sase integreze n gmpul-clas i un camarad d i a mprti jocul cu semenii si. I iniilia
i p i u itatca copilului de a-i asuma rolul de elev depinde mult de i familial". Familia, prin caracteristicile psihologice i sociale, H i n v o i i /a sau, din contra, bloca adaptarea copilului la instituia
1

lipsurilor lor prezente, ca prbuire a ambiiilor lor. Duritatea cerinelor parentale va diminua relaia educativ, va agrava eecul colar al copilului. n unele cazuri, mecanismele de aprare puse n joc vor risca, prin rigiditatea i permanena lor, s instaureze o situaie conllictual sau chiar patogen, prejudiciabil pentru colaritatea copilului i dezvoltarea lui psihologic. B. Climatul afectiv familial. Pentru a se dezvolta armonios, copilul are nevoie de un climat familial afectuos, dc securitate i stabilitate, create de un cuplu familial unit. Prinii, legali printr-o relaie conjugal satisfctoare, pot utiliza autoritatea lor n educarea respectului fa dc reguli. Copiii crescui ntr-o asemenea atmosfer urmeaz, de regul, o colaritate fr probleme. n mod general, nvarea colar devine semnificativ pentru copil n msura n care el este asigurat de aprobarea i interesul purtat de prini vizavi de lucrul su. Studiul lui Chiland (1988) arat c, indiferent de nivelul profesional al prinilor, rezultatele obinute la coal snt mai bune cnd tatl i mama snt satisfcui dc propria lor munc, ntrein relaii familiale calde i deschise spic lumea exterioar, se intereseaz de timpul liber al copiilor i de munca lor, care devine obiect dc discuii, ocazie dc schimb de preri i sui sa de plceri mprtite. Copiii educai de tai respectuoi Fa de autonomia copilului, ncreztori n calitatea rezultatelor colare, generoi, gata s ncurajeze i de mame mai directive, dornice sa i vad copilul ameliorndu-i performanele, manifest o nun mare necesitate de a reui. Din contra, elevii cutai prea directivi i mame mai pasive, care, cxprimnd doar mici cerine i ncurajri fa dc copil, manifest o necesitate sczut de a reui. Anumite atitudini parentale snt recunoscute drept prejudiciabile pentru adaptarea colar: * atitudinea de abandon (cauzeaz sentimentul de inferioritate, de anxietate caic distrare o parte important din energia psihic pe care copilul ar trebui, n mod normal, s o investeasc n nvarea colar); anxietatea patern i matern (diminueaz securitatea copilului, ti inhib); supraprotecia parental, mai des cea matern (condamn copilul la o imaturitate afectiv care face adaptarea sa dificil); cuplul parental prea "matern" (suscit la copil reacii care pot lua amploarea unei fobii colare); ndeprtarea parental (genereaz tulburri ale ateniei, apariia instabilitii, nchiderii n sine sau refugiul n imaginar). Or, mediul familial, prin aciunea pe care o exercit asupra dezvoltrii psihoafective a copilului, asupra motivaiei nvrii are o influen determinant n devenirea sa colar. Acest mediu este elementul decisiv care influeneaz colaritatea. Conform unor autori reuita sau eecul colar al copiilor dotai cu un CI. cuprins ntre 99 95, retardul colar al celor cu un CI. ntre 94 -85, ar fi dependente, n cea mai marc msur, dc mediul familial. C. Stabilitatea grupului familial. Dup numeroi autori (Caglar, 1996), apariia tulburrilor comportamentale este mai puternic corelat cu existena nenelegerilor dintre prini dect cu divorul acestora, mai ales, cnd discordia familial implic i copilul. Alte studii arat c copiii prinilor divorai prezint deseori dificulti caracterialc sau afective diferite, n funcie dc nivelul dc dezvoltare atins n momentul divorului. Aceste dificulti au tendina s dispar

'lll

\ ii<> i i ea psihologic a familiei


i iwilul n imaginea parental. La naterea sa copilul este iul doi nclor contiente i incontiente ale prinilor si. ns, 1 1 . mic/iilor prinilor pe parcursul graviditii referitor la copilul i H esta din urm, la natere, dispare i apare copilul real. a 1 1 iretarea psihanalitic fora imaginaiei unor prini poate i i i n uI nou-nscutului. Fiind un loc de manifestare a dorinelor l l i i ulm prinilor, copilul se va vedea condamnat s realizeze i I I lorinele lor, s completeze lipsurile lor, s repare eecurile u i dc natere, destinul copilului poate fi deja trasat: unii copii i o I I i a s valorifice imaginea de sine a prinilor decepionai > i | a o l 'csional i social, fiind obligai s mbrieze profesia ....... ar fi dorit s o aib; ali copii vor trebui s tearg, prin . . l a i a deosebit, sentimentul dc inferioritate patern sau s ni matern, urmnd studiile la care mama a euat. Fora 11 nentale risc s lichideze dorinele reale ale copilului, iar i ....... l o l o i parentale refulate, a temerilor i speranelor acestora poate apsa prea greu asupra devenirii lui. Rezultatele colare sczute, apariia dificultilor de nvare ar putea genera o puternic anxietate la prini, fiind percepute ca repetare dureroas a eecurilor ntmpinate de ci n cursul propriei colariti, ca reflectare a slbiciunilor i
i

peste doi ani dup divor. Totui, dup anumii autori (Aro i Palosaari, 1992), dificultile caracterialc i afective, ntotdeauna mai accentuate la biei, ar putea s reapar. Tulburrile cauzate dc perturbrile din mediul familial (insecuritatea afectiv, frica dc abandon, tristeea, sentimentul culpabilitii, anxietatea, mnia) i comportamentele pe care le poate suscita (instabilitate, impulsivitate, pasivitate, fuga de realitate, atitudinea de dependen) au repercusiuni negative asupra activitii colare a copilului. Conform unor studii, aceste comportamente ar putea sta la originea dificultilor de aritmetic, manifestate de copii peste 2 ani dup divorul prinilor, ct i a CI. mai sczut dect cel al copiilor din familiile biparcntale. Din motivul unei responsabiliti crescute, disponibilitatea afectiv a mamei din familia monoparental scade, antrennd o substimulare cognitiv care aduce prejudicii copilului, n special celui de vrsta precolar (Amato,1993). D. Sntatea mintal a familiei. Psihiatrii au constatat c o mare parte din tulburrile colare snt rezultatele reaciilor copilului la atitudinile nevrotice parentale. La copiii unor prini psihotici se observ o tendin (10% din cazuri) de a reaciona printr-o hipermaturitate sau supernormalitate, manifestate printro hiperinvestiie colar i intelectual. 2.2. Statutul socioeconomic i sociocultural al familiei Cercetrile efectuate n diferite ri denot influena decisiv a factorilor sociali asupra reuitei colare. Deja la sfiritul clasei nti rezultatele colare ale elevului poart amprenta caracteristicilor culturale familiale. Durata, calitatea studiilor copilului depind, n marc parte, de originea sa social. A. Mediulsocioprofesionali CI. Influena mediului social asupra dezvoltrii intelectuale este foarte marc. Kagan, comcntnd rezultatele unei anchete longitudinale, pornind de la mica copilrie, inclusiv vrst adult, conchide c pn la vrst dc 2 ani, nivelul de studii al prinilor i gradul lordc inteligen snt indici prognostici ai dezvoltrii intelectuale a copilului de 10 ori mai siguri dect propriile rezultate ale copilului la test (dup H. Caglar, 1996). n Frana, de exemplu, ancheta asupra nivelului intelectual al copiilor dc vrst colar arat: Existena unei corelaii dintre CI. mediu al elevilor i ierarhia statutului profesional al tailor. Elevii care obin cel mai sczut CI. snt ieii din pturi socioprofesionalc inferioare: agricultori, muncitori, pe cnd C.l. mai ridicat este obinut de copiii ai cror tai au profesii intelectuale. Diferena dintre CI. mediu la extreme atinge 27 de puncte. Influena apartenenei Ia mediul urban sau rural. Scorurile mai mici snt atestate la copii din mediul rural. Existena unei corelaii negative ntre nivelul mediu de inteligen i mrimea familiei. Nivelul intelectual mediu al elevilor scade o dat cu creterea familiei. n general, elevii provenii din familiile numeroase (mai mult dc 3 copii) prezint un procent mai mare de repetenie (17% n ciclul primar fa de 8% la elevii provenii din familiile cu 1-2 copii). Rezultatele unui studiu longitudinal asupra a 66 de copii dintr-un cartier din Paris confirm i completeaz datele anchetei precedente:

n momentul intrrii n coala primar, distribuia CI. se face deja n favoarea elevilor ieii din medii socioculturale favorabile; evoluia CI. este diferit, n funcie de nivelul socioeconomic al familiei: CI. al elevilor care vin din pturi sociale defavorizate scade de-a lungul colaritii (chiar i copiii care la 6 ani au fost dotai cu un bun CI. nu pot menine nivelul lor intelectual i regreseaz); din contra, CI. al copiilor din pturile favorizate arc tendina de a crete; familia influeneaz major - pozitiv sau negativ - elevii al cror CI. se situeaz n zona medie (90-1 10). Interdependena variabilelor mediului familial - statut socioprofesional, componena familiei, aglomerarea locuinei, calitatea i continuitatea ngrijirii date copilului - va juca un rol decisiv pentru aceti elevi. B. Mediul sociocultural, statutul socioeconomic i reuita colar. Cercetrile privind influena mediului cultural i a condiiilor economice asupra eecului colar demonstreaz: gradul sczut al cotei de colaritate normal la elevii din mediile mijlocii i, mai ales, din cele defavorizate; descreterea cotei dc colaritate normal pe msura coborrii pe scara categoriilor socioprofesionalc, copiii cadrelor superioare care au putut termina coala primar n termenii fixai dc coal fiind dc 2 ori mai numeroi dect copiii salariailor agricoli sau muncitorilor; frecvena mai marc a "trecerii peste clas" la elevii din mediile favorizate: copiii cadrelor superioare snt de trei ori mai numeroi dect copiii salariailor agricoli i muncitorilor, care au putut termina ciclul elementar cu un an n avans (Caglar, 1996). n alte cercetri viznd repetenta n clasele pregtitoare din Frana, n 1979-1980, se constat c aceasta este cu mult mai frecvent printre copiii venii din medii defavorizate: cadre superioare-2,2%; funcionari - 9,3%; muncitori - 16,%; salariai agricoli - 26,3% . Influena statutului sociocultural familial se extinde i asupra timpului liber pentru a sc repercuta, indirect, asupra reuitei colare. Copiii sraci i ocup timpul liber cu activiti spontane, jocuri funcionale, care dezvolt aptitudinile fizice i motorii, pregtindu -i, ntr-o anumit msur, pentru via, dar care nu favorizeaz maturizarea intelectual. i invers, copiii claselor sociale superioare beneficiaz de activiti care stimuleaz aptitudinile perceptivintelcctuale i dispun de un cmp de experien extins att cu lumea fizic, ct i cu cea social. Energia lor psihic este canalizat spre activiti constructive, care favorizeaz achiziiile colare. La influena preponderent a mediul ui sociocultural familial unanim recunoscut, se adaug influena considerabil a condiiilor economice asupra colaritii copilului. n mediile mijlocii, dar mai ales n cele defavorizate, domnete aproape permanent un climat de preocupare. Prinii snt prea des preocupai de problemele materiale, uneori grave, i nu snt disponibili pentru copiii lor. Srcia raporturilor afective vine s fortifice efectele srciei culturale familiale. La acestea se mai adaug i nghesuiala, aglomerarea locuinei care risc s cauzeze anumite tensiuni i umbresc i mai mult atmosfera familiei. i, n cele din urm, malnutriia cantitativ sau/i calitativ cronic, somnul insuficient sau perturbat dc proastele condiii materiale snt prejudiciabile pentru echilibrul psihic al copilului, pentru dezvoltarea lui fizic, i, n consecin, pentru colaritatea sa.

3. coala
n ultimele decenii, cercetrile realizate n diverse ri au ncercat s sesizeze rolul colii n dificultile, deseori de nedepit, ntmpinate de colarul ciclului primar. Aceste cercetri au permis s fie relevai anumii factori pedagogici, care pot sta la originea repeteniei i a eecului colar observat. A. Calitatea condiiilor pedagogice. Studiul diferenial al progresului colar n funcie dc tipul colii frecventate, realizat de Zazzo, arat o cot foarte sczut de repetenie (2-3%) Ia elevii care beneficiaz de un material pedagogic abundent i de calitate, de o susinere pedagogic mai eficace, cum ar fi, dc exemplu, prezena studenilor-stagiari care creeaz acest material i dubleaz aciunea pedagogic a titularilor. n aceast ordine de idei, instituirea "zonelor de educaie prioritar" a permis aplicarea unui numr de msuri care contribuie la o diminuare a cotei dc repetare a clasei. Aceste msuri snt: flexibilitatea n aplicarea programelor; proiecte colare privind acordarea ajutorului n realizarea lucrului pentru acas, complementar aciunii profesorilor; recurgerea la personalul socioeducativ pentru a facilita raporturile coal familie; organizarea activitilor cxtracolare. Implementarea acestor msuri se nscrie n constatarea unei considerabile diminuri a cotei repeteniei. B. Programele i metodele. Cercetrile psihopedagogice franceze, ncepnd cu lucrrile lui Piagct asupra stadiillor dc dezvoltare cognitiv a copilului, pun n eviden decalajul existent ntre coninutul programelor i capacitile intelectuale ale majoritii elevilor. Astfel, cercetrile arat necesitatea pentru elev de a accede la stadiul gndirii formale pentru a fi capabil s asimileze
Serviciul psihologic colar 38

noiunile de subiect, obiect, atribut. S-a stabilit, de asemenea, c este nevoie de un CI. de 110 pentru a arma ritmul nvrii lecturii impuse de coal. Or, e lesne de neles ce se ntmpl n acest caz cu copiii dotai cu un CI. de 90-95 - limita inferioar a zonei dc normalitate. Studii mai recente relev existena relaiei dintre nvare i ritmul dezvoltrii copilului (nlime, greutate, coordonare senzoriomotoarc, sistem de comunicare nonverbal, limbaj etc) , la care se adaug influena sociocultural a familiei. n acelai timp ns, coala fixeaz o vrsta "normal" n raport cu toi elevii. Numeroi autori au semnalat i decalajul existent ntre practica colar actual i metodele indicate dc psihologia copilului i cercetrile psihopedagogice, care remarc necesitatea dc a le baza n coala primar, pe observaie i experimentare realizate dc elev. Mai ales metodele de nvare a lecturii au fost obiectele unor critici aprigi. Revard (1982) a realizat un studiu asupra procentajului de eec la lectur n 3 clase pregtitoare (6-7 ani), controlnd o seric de variabile: tip dc populaie, nivel sociocultural, competena nvtorului. Dup Revard, anume competena nvtorului este variabila cea mai important care explic procentajul eecului colar. C. nvtorul i relaia educativ. n abordarea psihanalitic (curent care a avut o influen destul dc marc n interpretrile psihologiei colare franceze) relaia educativ care se instaureaz ntre elev i profesor se nscrie ntr-un dublu registru: contient, cel al comunicrii interpcrsonale, i incontient, cel al afectelor i fantasmelor. Prin natura sa relaia pedagogic este o relaie transferenial. n relaia elev -nvtor, copilul retriete incontient experienele copilriei sale, legate de imaginile parentale, dar i dc conflictele mai recente. El va deplasa asupra persoanei nvtorului emoiile, sentimentele simite vizavi de imaginile parentale, va proiecta o parte din idealul su. Copilul care

percepe nvtorul ca un substitut al autoritilor familiale l va aborda cu atitudinile i comportamentele stabilite deja cu prinii. Repetarea conflictelor interne ale elevului n relaia pedagogic detennin natura transferului care poate fi pozitiv sau negativ. ns, oricare ar fi natura sa, elevul va suscita ntotdeauna fenomene de contra-transfer la pedagog. Aceste reacii afective incontiente ale nvtorului ca rspuns la transferul elevului se vor repercuta, la rndul lor, asupra relaiei pedagogice pentru a o consolida sau a o slbi. Are loc un proces circular incontient care influeneaz dezvoltarea personalitii copilului. Dar acesta nu este singurul pol influent n aceast relaie dual: nvtorul nva pe alii ceea ce este el. Anume gradul de maturitate afectiv a nvtorului va determina calitatea relaiei pe care o stabilete el cu elevul. Or, profesorul este confruntat cu 2 copii: elevul-copil, care i este ncredinat, i copilul refulat n el nsui. Deseori, instruirea profesorului, fr ca el s fie contient, poart amprentele transferului asupra elevului a propriei sale copilrii. i copilul care posed puterea de a ptrunde adultul n partea "arheologic" a persoanei sale, va "deranja" nvtorul imatur din punct de vedere afectiv, care nu va putea reaciona dect n mod defensiv. Relaia educativ risc atunci s se deruleze ntr -un mod conflictual, ntotdeauna defavorizant pentru copil. Multe blocaje, inhibiii colare se situeaz la acest nivel. Motivaiile incontiente ale alegerii profesiei pot, uneori, s constituie o alt surs de dificulti relaionale. Dc exemplu, nvtorul

care, prin alegerea profesiei sale, caut s evite confruntarea cu lumea adulilor poate recurge n mod excesiv la manifestri de autoritate pentru a-i masca sentimentul bazat de insecuritate sau, din contra, s adopte o atitudine de supraprotecie care-1 va confirma n poziia sa de adult. Morcau, bazndu-se pe un ir dc lucrri, analizeaz ceea ce poate "s fie jucat", la nivel imaginar, de profesor n cadrul relaiei pedagogice. Actul pedagogic pcnnitc nvtorului s triasc o imagine parental "bun", distribuind griji i atenie "elevilor-copii". Pornind de la aceast poziie imaginar de "bun printe", nvtorul nu poate concepe sarcina sa pedagogic dect prin consacrarea total a sa. El i rezerv dreptul de a cere o supunere total a elevilor autoritii sale. Dac cineva dintre elevi refuz aceast supunere, el risc s devin obiectul unei
Apr^TyTOREIiClale^^

iricsiviti incontiente din partea pedagogului. La nivelul cmpului educativ, aceasta se manifest ca o rigiditate a atitudinilor pedagogice liatliionale. "nainte de a merge la copil, trebuie s cobori n sine", i ecomand psihanalitii. Capacitatea profesorului de a guverna relaiile imaginare care se raport la personajele semnificative ale propriei sale copilrii (prini, educatori), de a controla contra -atitudinilc sale fa de elev depinde mult dc formarea sa, formare care, dup prerea psihanalitilor, trebuie s includ n mod necesar i incontientul.

CAPITOLUL IV ORIENTAREA COLAR I PROFESIONAL

1. Noiuni generale
Una din inovaiile pedagogice moderne care atrag tot mai mult atenia practicienilor este orientarea colar i profesional (O..P.). Aceast orientare a devenit necesar n urma diversificrii sporite a funciilor sociale i a diviziunii muncii; ca este eficace sub raportul valorificrii maxime a capacitilor individuale, gsindu -i aplicare att n folosul societii, ct i al individului. Orientarea colar i profesional este un sistem de aciuni i msuri n care un individ sau un grup dc indivizi este ajutat s -i aleag instituia de nvmnt, respectiv profesia, n concordan cu nclinaiile i aptitudinile proprii i cu cerinele sociale. Or, realizarea unei concordane maxime ntre structura i profilul personalitii, pe de o parte, i cerinele sociale, pc de alt parte, constituie obiectul orientrii colare i profesionale. O. Oprea (1992) definete termenul de orientare colar i profesional ca "ansamblu al aciunilor pedagogice prin care se determin posibilitile elevilor pentru o grup sau alta de discipline colare (umaniste, reale, tehnice etc.) n vederea opiunii pentru un nvmnt de grad mai nalt". < )rientarca profesional este definit ca "aciune sistematic de formare a premiselor psihologice care determin opiunea tinrultii pentru un profil profesional. corespunztor aptitudinilor i capacitilor sale". E. Planchard (1992) menioneaz, la rndul su, c orientarea colar nu se deosebete dc orientarea profesional dect n sensul c nu este direct legat de alegerea profesiei, ci comport un anumit numr de procedee metodice pentru a-l ajuta pe fiecare individ s se dezvolte ct mai bine prin anumite studii. Este, deci, anterioar orientrii profesionale propriu-zisc i i este subordonat. ( ) i icntarea colar i profesional se bazeaz pe cunoaterea i i paritilor individului (aptitudini, nclinaii, interese, aspiraii, atitudini, u n i h \ aii, trsturi de voin i caracter), pe specificul profesiunii. Acest l i p i , dup cum menioneaz E. Planchard (1992), presupune: cunoaterea situaiei economice a comunitii naionale i mici naionale; cunoaterea profesiunilor, a meseriilor i a cerinelor cerute de acestea; incidentele pe care le prezint profesia n dezavantajul persoanei: surmenaj, instabilitate, accidente etc. Printre caracteristicile actuale ale orientrii, autorii vizai n problem evideniaz urmtoarele: lrgirea coninutului noiunii de orientare colar i profesional; afirmarea caracterului educativ al orientrii; orientarea drept activitate continu; tendina de a transforma orientarea n autoorientare; constituirea unor sisteme naionale de orientare.

n primul rnd, am putea evidenia influena programelor de nvmnt asupra orientrii colare, n msura n care acestea respect sau nu cronologia medie dc dezvoltare intelectual a elevilor. Dezvoltarea intelectual a fost descris dc mai muli psihologi. De exemplu, Piagct o divizeaz n "stadii" - perioade ale dezvoltrii caracterizate prin nivelul i felul operaiilor intelectuale de care este capabil copilul i, n special, prin structura acestor operaii care stabilete ntre ele un echilibru provizoriu i parial. Au fost descrise mai multe stadii care jaloneaz dezvoltarea ntr-o ordine constant. ns vrsta de acces la un stadiu dat poate varia dc la un copil la altul.

2. Aspecte psihologice ale O..P.


Orientarea colar i profesional, problem deosebit dc complex, poate fi abordat din diverse unghiuri dc vedere: economic, sociologic, pedagogic, psihologic, acesta din urm constituind obiectul prezentei lucrri. In acest context, dei orientarea poate fi influenat dc diveri factori, la ora actual cele mai multe tangene cu orientarea colar o arc psihologia dezvoltrii i psihologia diferenial. 2.1. Psihologia dezvoltrii i orientarea

42

4 . 1 _________________________ ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

Serviciul psihologic smlar

Unul dintre stadiile descrise de Piaget prezint un mare interes pentru orientarea colar, deoarece el constituie o achiziie de o importan major, situndu-se la etapa n care se elaboreaz sau chiar se iau anumite decizii de orientare. E vorba de stadiul operaiilor formale, pe care unii copii l pot atinge la vrst de 11 ani, iar alii cu mult mai trziu. Acest stadiu se caracterizeaz anume prin faptul c operaiile intelectuale care pn atunci puteau fi aplicate doar asupra aciunilor reale sau reprezentrilor imediate ale acestor aciuni, acum sc pot aplica a supra propoziiilor, ipotezelor, enunurilor verbale. La acest stadiu gndirea copilului se poate deplasa de la posibil la real, i nu numai invers, cum era pn acum. Or, importana capacitii este evident: copilul ncepe s achiziioneze instrumente de gndire universale care vor putea fi aplicate nu numai asupra unui material concret, ci i asupra oricrui material sau chiar n absena lui. n aceast perioad programele i manualele propun exerciii care solicit gndirea formal. Specialitii consider c la vrst cnd utilizarea gndirii fonnale este astfel prezentat, exist suficiente motive de a crede c acei copii care nc nu au ajuns la acest stadiu al dezvoltrii, mai trziu vor accede la acest nivel operaional. Astfel, probabil, se explic faptul c mai muli copii medii sau mediocri devin din ce In CC mai slabi pe msur ce programele avanseaz. Lund n consideraie ulcea lui Piaget, conform creia cronologia stadiilor depinde mai ales dc mediul social care poate accelera, ntrzia sau chiar stopa apai iia unui stadiu, unii autori (Reuchlin, 1978) consider c handicapul colai al unor copii care se traduce i n orientarea lor colar, crete drept rezultat al caracterului anticipativ al exerciiilor educative ()i, incidenele alegerii programelor de nvmnt asupra orientrii colare pol fi foarte diferite, n funcie de faptul dac progresia lucrri k>i prevzute de programe respect sau nu cronologia medic dc dezvoltau- intelectual a copiilor. O alt consecin important pentru orientarea colar o are perioada n care toi copiii urmeaz acelai mvaamint (trunchiul comun). n multe ri ale lumii aceast perioada are tendina de a crete. Unul din motivele acestei tendine este dorina dc a nu sanciona, printr-o orientare colar prematur, copii de origine social modest, a cror dezvoltare poate fi mai lent. Totodat este clar c nceputul studiilor de specializare nu poate fi mult timp animat. Prin urmare, apare necesitatea stabilirii unui timp optim lund n calcul o totalitate de factori. Unul dintre acetia ar putea fi indicat de psihologie. Mai muli psihologi au menionat existena probabil a unui proces de difereniere a aptitudinilor. La primul nivel al dezvoltrii intelectuale acest proces vizeaz toate aspectele inteligenei, imprimnd diferenelor interindividuale un caracter general. Ulterior, anumite aspecte ale inteligenei se dezvolt mai mult la unii indivizi, altele - la alii. Rezult 0 difereniere interindividual care nu mai are un caracter general, unii indi vizi fiind mai api dect alii n anumite tipuri de operaii sau n tratarea anumitor coninuturi. Bineneles, orice orientare trebuie s in cont, att ct e posibil, de aceste superioriti sau inferioriti la scara individual. Ea n -ar trebui s intervin dect dup momentul cnd diferenierea aptitudinilor este perceptibil (Reuchlin, 1978). Cele expuse mai sus demonstreaz n ce sens i n ce limite psihologia vizeaz problemele de orientare colar la nivel de dezvoltare, ns orientarea poate fi tratat i la nivel de categorii individuale. 2.2. Psihologia diferenial i orientarea Orientarea prezentat la nivelul categoriilor individuale relev diferenele care pot fi atestate ntre aceste categorii i, prin urinare, ntre indivizi. A ti cum s interpretezi diferenele constatate la o anumit vrst, a cunoate gradul lor de stabilitate, valoarea lor predictiv, originea lor - iat doar cteva dintre sarcinile dificile la care se cer rspunsuri n cadrul orientrii. Dar aceste ntrebri pot fi puse doar pornind de la descrieri obiective ale diferenelor n cauz, utilizabile n orientarea colar i profesional. Instrumentele cele mai importante de descriere pe care orientarea le-a preluat de la psihologia diferenial snt testele.

Deseori, n opinia celor care utilizeaz testele n coal, acestea se prezint ca probe comparabile cu tehnicile pedagogice tradiionale de evaluare. Exist ns dou diferene importante ntre teste i probele colare, diferene care au consecine asupra modalitii de utilizare a lor n orientare. Una dintre aceste diferene vizeaz etalonarea materialului utilizat n teste, condiiile de aplicare a lor, metodele de apreciere a rspunsuri lor nelegerea ntrebrilor unui test poate constitui obiectul unei explicaii preliminare, care are drept scop eliminarea eventualelor ambiguit i de formulare i adaptarea ntrebrilor la nivelul copiilor pentru care este

Serviciul psihologic colar

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

44 destinat testul. Explicaiile privind sarcina care trebuie realizat, timpul rezervat pentru a o ndeplini snt aceleai pentru toi copiii. Deseori copilul este chemat s aleag un rspuns pe care l crede adevrat din cele care i se propun. In acest caz, acolo unde exist condiiile respective, prelucrarea testului poate fi realizat la calculator, care constat dc cte ori copilul a gsit rspunsul corect. De exemplu, n multe state aceast corecie automatizat permite profesorilor s obin date foarte detaliate: frecvena diferitelor tipuri de erori; procentajul reuitei la fiecare ntrebare n clas; nota global a fiecrui elev; distribuia acestor note etc. Etalonarea testelor, analiza lor cantitativ prezint un anumit interes n materie dc orientare. Testele ofer serii de rezultate comparabile. Deseori rezultatele snt dispuse n tablouri numerice (etaloane) care reflect modul de distrubuire a rspunsurilor, diferite grade de reuit n grupe de sute sau mii dc copii de un anumit nivel colar. Asemenea tablouri constituie o baz de referin cu mult mai exact dect rezultatele unei clase anumite n care este integrat un copil. Un profesor poate fi informat asupra nivelului clasei sale n raport cu ansamblul populaiei. Conform unor studii franceze (Rcuchlin, 1978), consilierii n orientarea colar i profesional, utiliznd aceleai teste n mai multe coli, au putut constata c deseori deciziile dc orientare prezentate de profesori se refereau la criterii de apreciere diferite dc la o coal la alta. Prin urmare, etalonarea (normalizarea), prima deosebire a testelor de procedeele colare tradiionale de evaluare, permite cunoaterea mai bun a semnificaiei unei observaii individuale n contextul unui numr marc de observaii camparabile. A doua deosebire a testelor de procedeele tradiionale pe evaluare este capacitatea lor dc a furniza informaii multilaterale privind fiecare copil, lrgind astfel baza obiectiv de informare i de evaluare. Cele menionate mai sus se refer n special la testele dc cunotine, care se aplic pc larg n multe ri ale lumii i, deocamdat, foarte puin n Moldova. O versiune a testelor de cunotine care pot furniza rezultate comparabile snt probele utilizate actualmente la noi n cadrul examenelor de bacalaureat. O alt categorie de teste, cu mult mai numeroase i care nu fac apel la cunotine, snt teslele de inteligen. Ele invit copilul s raioneze asupra unor date care i snt furnizate. Materialul testelor de inteligen este foarte variat prin forma i raionamentele solicitate. Prin urmare, testele permit includerea observaiilor colare i familiale ntr-im context mai larg, interpretarea corect i comple= tarea lor. ns aplicarea testelor are i anumite limite. Observaiile critice referitor la teste au vizat, n primul rnd, etalonarca lor strict, mai ales n ceea ce privete testele de cunotine. Deseori s-a contestat corectitudinea alegerii ntrebrilor incluse n test. S-a afirmat c forma rspunsurilor la alegere duce la verificarea doar a posedrii unui element dc cunotine i nu permite aprecierea calitilor care organizeaz i aplic aceste cunotine. Bineneles, criticilc snt, n mare msur, fondate, de aceea specialitii snt preocupai dc nlturarea acestor lacune. Se formuleaz ntrebri pentru care alegerea rspunsului exact nu depinde doar de un simplu efort dc memorie, dar rezult dintr-o seric dc comparaii i deducii. Deseori testele cu rspunsuri la alegere snt completate cu probe n care forma rspunsului este mai liber. Acestea snt necesare atunci cnd se cerc aprecierea calitii expresiei n limba matern sau ntr-o limb strin.

Totui, n interiorul acestui grup, pot fi evideniate subgrupuri mai omogene. Cele mai distincte snt probele verbale, care fac apel la limbaj, i cele nonverbale, care fac apel, de exemplu, la raionamente cu scrii de figuri. In cadrul probelor verbale pot fi evideniate subgrupe mai restrnse care formeaz categorii relativ mai omogene i snt deseori numite probe de aptitudini. Am putea califica n acelai context i chestionarele de interese probe de importan major n orientare. n aceste chestionare copiii snt ntrebai care activiti le plac mai mult, care mai puin. Analiznd corelaiile dintre rspunsuri, s-a constatat o mare stabilitate n felul n care aceste rspunsuri se organizeaz. De exemplu, n cercetrile franceze realizate asupra bieilor din ciclul mediu (Rcuchlin, 1978), rspunsurile s -au grupat ntr-un mod foarte coerent n urmtoarele categorii de interese: tiinifice, literare, tehnice, sociale etc. Aceste categorii, la rndul lor, s-au organizat n categorii mai mari care opun, de exemplu, interesul pentru persoane interesului pentru lucruri, interesele intelectuale cu interesele sportive etc. Este foarte important, n materie de orientare, ca observaiile colare s fie nsoite de observaii care vizeaz mai mult copilul dect elevul. Dc exemplu, un copil poate obine la un test de inteligen un rez ultat net superior celui obinut la coal, la probele dc cunotine. n acest caz, trebuie s presupunem c activitatea colar a copilului ntmpin anumite obstacole, cum ar fi condiiile familiale defavorabile, lipsa interesului fa de studii etc. Uneori aceste probleme pot rmne necunoscute pentru nvtor. Un copil dotat care obine numai rezultate medii sau mediocre, de regul, nu atrage atenia asupra sa n clas. Or, anume acesta poate fi dintr-un mediu familial defavorizat. Informaiile analitice asupra fomici inteligenei i a aptitudinilor pot fi de asemenea foarte utile. De exemplu, un copil a crui inteligen nonverbal este net superioar inteligenei verbale ar putea fi handicapat n ceea ce privete mnuirea limbii de un mediu defavoriza t. n acest caz dificultile colare necesit alte msuri dc recuperare i alt orientare. Cunoaterea intereselor extracolare ale unui copil ofer date foarte importante pentru orientarea lui. Ea poate sta la baza unei informri a copilului i familiei sale asupra perspectivelor lui colare i profesionale. I 'a poate constitui obiectul unei convorbiri mai detaliate privind motivaia acestor interese. O alt obiecie referitor la testele utilizate n orientare, n special la cele dc inteligen i aptitudini, este valoarea lor prognostic. Aceast valoare este deseori infinnat prin prezentarea unor cazuri particulare n care rezultatele testrii la o anumit dat nu au fost confirmate ulterior. O astfel dc abordare a problemei nu este convingtoare. ntrebarea trebuie pus la nivel dc grupuri destul de largi, i nu dc cazuri individuale. Au fost efectuate numeroase studii de verificare a valorii prognostice a testelo r i s-a constatat c acestea au furnizat rezultate diferite, dar, n general, acceptabile. De fapt, un pronostic fondat pe testele de inteligen general este mai valid dect unul bazat pe testele de aptitudini, iar un pronostic fondat concomitent pe procedeele colare tradiionale de evaluare i pe teste d rezultate bune etc. Contestarea testelor se refer i la originea diferenelor individuale. Chiar de la nceputurile sale, psihologia diferenial ncerca s explice motivul diferenelor aptitudinale, n fond, prin eritajul genetic al fiecnii individ. Dc aceea, testele erau menite s msoare" anume acest critaj genetic. Ulterior, o scrie dc afirmaii cu un caracter absolut contrar i, prin

Serviciul psihologic colar

46

47

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

urmare, dc asemenea unilateral, negau orice substrat genetic al diferenelor constatate ntre indivizi sau grupuri dc indivizi. Un exemplu pare a fi foarte elocvent n acest sens. Se tie c snt dou categorii de gemeni: monozigoi, care se dezvolt ntr-o placent i au un patrimoniu ereditar identic, fiind "acelai individ n dou exemplare" i dizigoi, care se dezvolt relativ independent unul de altul n stadiile embrionare. Diferenele dintre monozigoi snt atribuite n ntregime factorilor de mediu, pe cnd cele dintre bizigoi snt atribuite att diferenelor de constituie genetic, ct i diferenelor de mediu. Or, diferenele observate ntre dizigoi snt cu mult mai semnificative dect cele observate ntre monozigoi. Deci, este imposibil s ne imaginm un sistem de educaie i de orientare n care diferenele constituionale nu ar interveni, tot aa cum este imposibil ca orientarea s fie fondat numai pe aceste diferene constituionale. 2.3. Abordarea clinic n practica de orientare Din cele de mai sus rezult c practica de orientare la nivel individual nu poate fi redus la o serie de msuri care, realizate la un anumit moment al dezvoltrii, ar da informaii definitive asupra copilului i ar permite orientarea lui. Interesul prezentat dc probele etalonatc (nonnalizate) este indiscutabil. Dar rezultatele furnizate dc aceste probe constituie doar nite elemente ale unui ansamblu informaional cu mult mai larg, o bun parte a cruia nu poate fi sesizat cu ajutorul procedeelor nonnalizate. Este vorba despre informaii care pot fi obinute dc la copil, din familie, de la nvtori, din observaii asupra comportamentului copilului, asupra mediului su familial sau colar. Toate aceste elemente, aflate ntr-o interaciune complex, au sens doar dac snt abordate n perspectiva evoluiei lor: anume viaa copilului trebuie cunoscut, istoria influenelor la care a fost expus. Copilul trebuie cunoscut n multitudinea aspectelor sale, n experiena vieii sale. El nu reprezint n ochii psihologului doar un obiect pe care trebuie s-1 descrie. Acest copil este o persoan cu care psihologul stabilete relaii, o persoan care trebuie neleas i de care trebuie s fii neles, o persoan care poate juca n propria sa orientare un rol esenial. Nici un procedeu, orict de explicit ar fi, nu permite nelegerea perfect a integritii unei persoane. Psihologia relev legile generale ale comportamentului indivizilor. Dar efectele particulare ale acestor legi deseori ies din sfera metodelor de descriere, explicaie i previziune. Acelai lucru se poate spune i privitor la determinarea exact a mijloacelor care urmeaz a fi aplicate pentm a transfonna un individ, pentru a -i facilita dezvoltarea i integrarea social n anumite circumstane. Foarte multe depind n acest sens de arta psihologului. Atitudinea care permite psihologului s perceap interlocutorul su ca pe o personalitate unic i de a stabili cu el relaii interpersonale este calificat ca atitudine "clinic". Aceasta presupune utilizarea explicit a analogiilor prin intermediul crora clinicianul apropie ntr-un anumit fel cazul de care se ocup acum de alte cazuri deja cunoscute de el. Clinicianul poate utiliza tipologii cunoscute, care i permit s califice individul respectiv n anumite categorii ale unui anumit sistem de clasificare. El poate utiliza scheme pentru a reprezenta motivaiile, tendinele depistate la interlocutor. Fiecare dintre aceste analogii, tipologii i scheme i ofer posibilitatea de a integra datele privind interlocutorul, impresiile care rezult din contactul cu cl. Din ansamblul acestor modele se degaj o imagine a persoanei care trebuie neleas. Anume astfel poate fi reprezentat demersul numit intuiie elinic. Bineneles, astfel de demersuri conin i riscul erorii. Analogiile pot fi neltoare, iar tipologiile pot fi aplicate cu greu la problemele dc orientare. Nu poate fi exclus nici influena accentuat a personalitii psihologului care trebuie s poat

dirija, controla aceast influen. ns riscurile menionate snt inerente oricrei practici individuale. Viitorii specialiti n orientare trebuie s fie atenionai i antrenai s evite, n msura posibilitilor, acest risc. Atitudinea clinic este adoptat n timpul contactelor psihologului cu copilul. Ea nu se concretizeaz n nite tehnici particulare, ci mai cur nd orienteaz felul n care aceste tehnici snt aplicate i n care snt interpretate rezultatele lor. ns cel mai clar se manifest atitudinea clinic n timpul convorbirilor cu copilul. Exist diverse modaliti de a concepe convorbirile cu copilul, dup cum exist diverse tipuri de atitudine clinic. Una dintre aceste modaliti este convorbirea directiv. Aceasta const ntr-un schimb de informaii care se deruleaz sub dirijarea psihologului. Acesta i pune copilului ntrebri, ntr-o anumit msur structurate sau, cel puin, centrate pe anumite aspecte, cum snt: sntatea i aptitudinile fizice, rezultatele colare, inteligena general, aptitudinile speciale, dispoziiile, interesele, circumstanele particulare personale sau familiale. Dup informaiile oferite dc copil, psihologul, la rndul lui, furnizeaz copilului, familiei sau nvtorilor informaii privind perspectiva copilului. Aceast form de convorbire se caracterizeaz prin rolul activ al psihologului, prin pasivitatea copilului i prin faptul c schimbul de informaii se siUieaz n ntregime pe plan cognitiv, fr a implica afectivitatea copilului. La cealalt extrem a acestei forme de convorbire se situeaz convorbirea nondirectiv, recomandat de C.Rogers n teoria sa psihoterapeutic. Psihologul nu interogheaz subiectul, nu face aprecieri, nu-i propune explicaii sau soluii. El se limiteaz s-1 fac pe subiect s simt c este acceptat ca persoan responsabil, adoptnd n raport cu acesta o atitudine atent. Convorbirea devine un mijloc de a-1 face pe copil s neleag problema pe care el trebuie s o rezolve de sine stttor. O atitudine totalmente nondirectiv este de asemenea puin frecvent n practic. Ar fi o greeal s se confunde convorbirea psihoterapeutic cu cea de orientare. Bineneles, copilul ateapt de la psiholog informaii asupra sa i asupra activitii sale viitoare, informaii pe care el nc nu le poate descoperi cu propriile puteri. n convorbirea de orientare psihologul trebuie s evite orice extreme, meninnd o atitudine neutr, care asigur respectul i autonomia copilului, orientndu-1 spre decizie. Un exemplu elocvent n acest sens este analiza metodologic a procesului de consiliere, propus de Nepveu (Reuchlin, 1978), ale crui faze succesive corespund diferitelor forme de convorbire. n faza expresiei consilierul se strduiete s ctige ncrederea copilului, s-1 fac s se exteriorizeze, fapt care este deseori destul de dificil. Atitudinea este absolut nondirectiv i permisiv. Nici o ntrebare indiscret. Copilul nu trebuie s se simt obligat s vorbeasc, dar trebuie s simt interesul manifestat fa de el ca persoan i fa de ceea ce spune. n faza explorrii convorbirea devine un element de analiz. Centrul interesului este de asemenea copilul. Consilierul ghideaz convorbirea ntr-o manier foarte flexibil, respectnd spontaneitatea gndirii interlocutorului su, n msura n care acesta se refer la temele care par eseniale pentru nelegerea subiectului i a motivaiei sale. Procednd n acest mod, consilierul rmne neutru, evitnd orice judecat, presiune sau sugestie, dar fcndu-1 pe subiect s simt interesul su pentru nelegerea problemelor lui. Consilierul reia ceea ce zice subiectul pentru a rezuma, clarifica i a suscita eforturi de contientizare. Faza soluionrii i deciziei este ultima faz a ciclului care poate s se repete dc mai multe ori cu acelai copil. Este vorba de a oferi copilului i familiei sale o informaie asupra posibilitilor personale ale subiectului

Serviciul psihologic colar

46

47

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

(diagnostic) i o informaie asupra cilor oferite (prognoz de reuit i integrare). Diagnosticul este propus ca o ipotez care este deseori obiectul unui dialog. Se exclude, bineneles, orice fel de judecat moral, dc aprobare sau dezaprobare. Se insist asupra caracterului relativ de interpretare a rezultatelor examenului psihologic. n ceea ce privete informaia referitoare la contextul colar i profesional, social i economic, este necesar a-i asigura copilului un rol activ n recepionarca acestor informaii, n discutarea lor, rolul consilierului rmnnd esenial n ghidarea cercetrii informaiei de ctre copil.

asigur examinarea, informarea i orientarea, adaptarea colar. Germania Exist centre de informare i orientare pentru elevi, aduli i handicapai. n coal, O..P. este disciplin de nvmnt. Orientarea colar are ca scop prevenirea Italia
eecului colar, iar orientarea profesional a evoluat dc la selecie spre asisten social (inclusiv, tratament terapeutic). Se manifest tendina de mbinare a orientrii colare (n coal) cu orientarea profesional (n afara colii).

prin concurs. Personalul este constituit din cadre didactice cu specializri n O..P.
Personal specializat n O..P.

3. Serviciile de orientare colar i profesional


3.1. Structura serviciilor de orientare colar i profesional Organizarea pe larg a serviciilor dc O..P. se datoreaz avantajelor observate, mai ales, a celor sociale. Structura acestor servicii i modificrile ce au avut loc n ea au fost determinate de evoluia concepiei despic O..P. (Rcuchelin, 1978). n ultimele decenii ale secolului al XX-lca pe plan mondial s-au manifestat noi tendine privind orientarea colar i profesional. Ar putea fi menionate n aceast ordine dc idei: Trecerea de la selecia profesional la orientarea profesional i, de la aceasta, la orientarea colar i profesional; Conceperea O..P. ca proces educativ de durat n scopul autoorientrii tinerilor; Transferul accentului de pe selecia bazat pe aptitudini la orientarea bazat pe aptitudini; Orientarea tinerilor spre grupuri dc meserii sau profesii nrudite; Formarea unor cadre i instituii specializate pentru orientarea colar i profesional. nelegerea rolului i eficienei orientrii colare i profesionale necesit studierea att a elementelor ei componente (principii, coninut, etape, metode ), ct i a tipurilor de O..P. existente n diferite ri. Prezentm mai jos un tabel privind diferite sisteme de O..P. i formarea cadrelor cc deservesc aceste sisteme n diverse ri (Badea, 1991). Tara Anglia Sistemul de O..P. O..P. se realizeaz sub form de consultaii pentru elevi, profesori, prini. Orientarea colar se realizeaz n coal, iar orientarea profesional n afara colii, prin servicii ^specializate. O..P. se realizeaz n coal n procesul de nvmnt. O..P. se realizeaz n centrele de consiliere pentru elevi, prini i profesori; se mbin cu activitatea de O..P. integrat n procesul de nvmnt (de exemplu, cursuri profesionale opionale). Orientarea colar se realizeaz n coal i este obligatorie, orientarea profesional se realizeaz prin intermediul serviciilor specializate i este facultativ. Activitatea de baz a O..P. se realizeaz n coal sub form de asisten. Echipa de specialiti Formarea cadrelor Personalul specializat are studii superioare i specializare n O..P. Personalul specializat are licen n O..P. Japonia Polonia

O..P. este integrat n procesul de nvmnt Consilierul are specializare n i are ca scop informarea profesional i orientarea n funcie de aptitudini. Ca structuri mai importante se disting: cabinetele de consiliere profesional raionale subordonate inspectoratului colar, laboratoarele de psihologie a muncii din ntreprinderi. n coli rolul principal l au diriginii, care organizeaz informarea profesional i alte activiti extracolare. Personalul specializat are studii superioare. O..P.

SUA

Activitatea O..P. se desfoar sub form de consultaii pentru elevi, profesori i prini. Exist servicii specializate de trei tipuri: pentru culegerea datelor despre elev, pentru informarea asupra pieei muncii, pentru consilierea elevilor. Principiul de baz al ntregii activitii este: S ajutm individul s se ajute pe el nsui".

Consilieri colari cu licen n O..P.

Suedia Ungaria

O..P. se desfoar n procesul de nvmnt. In coal funcioneaz personal specializat n O..P. (profesori, consilieri i psihologi colari). dirigintelui, care organizeaz munca de ndrumare prin ora de diriginie. Un rol important revenea dirigintelui care organiza informarea profesional i alte aciuni educative.

Activitatea O..P. este integrat n procesul de Rolul principal revine nvmnt; nu exist servicii specializate n O..P.

Fosta URSS

Orientarea colar i profesional era integrat n procesul de nvmnt.

Belgia

Bulgaria

Canada

Un rol important revine dirigintelui, jpedagogilor. Personalul specializat are licen i specializare n O..P.

Din cele expuse mai sus putem desprinde urmtoarele concluzii: 1. n majoritatea rilor avansate exist un sistem de O..P; 2. Putem distinge patru tipuri de sisteme de O..P.: O..P. se realizeaz n coal sub form de consultaii pentru elevi i prini (Anglia, Frana, Canada, SUA, Suedia etc); O..P. se realizeaz n procesul de nvmnt, prin coninutul programelor i manualelor colare i al altor activiti educative (Bulgaria, Ungaria, fosta URSS); O..P. se realizeaz n afara colii, prin servicii specializate (Germania, Polonia etc); orientarea colar se realizeaz n coal, iar orientarea profe sional n afara colii, prin serviciile de plasare (Belgia, Elveia etc). 3. n majoritatea sistemelor personalul specializat are studii superioare, fie iniial n domeniul O..P, fie prin specializare ulterioar. 3.2. Coninutul i principiile orientrii colare i

Elveia

Personalul specializat: director, profesori, psiholog colar cu stagiu n O..P. Personalul specializat are diplom de consilier i este angajat

profesionale Referindu-ne la coninutul i principiile O..P., s menionm c orientarea colar se constituie din procedee educaionale, al cror scop este de a contribui la dezvoltarea intelectual i la formarea personalitii fiecrui individ. Dat fiind c pregtirea pentru o carier implic alegerea studiilor, a programelor i a colilor sau a altor centre de pregtire, devine

Frana

Serviciul psihologic colar

46

47

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

evident c orientarea profesional nu poate fi leparat de orientarea colar. n ancheta realizat din iniiativa UNESCO orientrii colare i se da sensul de coal pe msur". De fapt, orientarea colar nu vizeaz . leterminarea imediat a profesiunii viitoare. Este o orientare pe termen lung i exclusiv n materie colar. n aceast ordine de idei, psihologul, u i colaborare cu profesorii, prinii i medicul, are sarcina s gseasc 11111 egim colar care ar corespunde cel mai bine elevilor i s -i sftuiasc privitor la alegerea viitoarelor studii. Orientarea colar este deci o verig pregtitoare pentru orientarea profesional propriu-zis. O imagine mai concret despre munca cerut de aceast sarcin poate fi fcut 11111 ntindune experiena Franei n organizarea claselor de orientare", i . u apoi - n crearea ciclului de observare". Este vorba de clase puin numeroase, tar un program rigid, n care misiunea principal a

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 54

profesorilor este de a descoperi (prin intermediul activitilor colare, al exerciiilor speciale, al jocurilor etc.) aptitudinile, gusturile, modul de manifestare a inteligenei elevilor, pentru a determina ct se poate de exact felul dc studii care li s-ar potrivi n viitor: literare, tiinifice, tehnice. Aadar, conform experienei franceze, orientarea colar este justificat la terminarea colii primare (n Frana nvmntul primar este de 6 ani), adic ntre 12-13 ani, eficacitatea sa practic depinznd dc tipurile colare dc formaie postprimar. Ulterior, n multe ri a existat o puternic tendin de a diferenia regimurile colare la nivelul nvmntului secundar. Aceast tendin nu presupune o ierarhizare vertical a studiilor, ci o difereniere orizontal, cerut dc individualizarea pedagogic. n materie de exemplificare, mai ales pentru facilitarea orientrii colare, s-ar putea face referin la carnetul de trsturi individuale", care ar trebui s nsoeasc fiecare copil n timpul colaritii i s fie destul de detaliat, pentru a pennitc o orientare just. Practicarea testelor prognostice, convorbirile cu elevii i prinii, chestionarele alctuite special pentru a fi completate de profesori constituie doar unele din mijloacele menite s cunoasc mai bine personalitatea elevilor i genul de munc intelectual care le-ar corespunde.

CAPITOLUL V PSIHOLOGUL COLAR 1. Cmpul

de intervenie al psihologului colar 1.1.Clasa

La nivelul clasei interveniile psihologului colar vizeaz, n majoritatea cazurilor, solicitrile specifice emise de pedagogi, diriginte, direcie. Ele sc pot materializa n examene psihologice i pedagogice care, la rndul lor, ar putea include: Analiza psihologic a unei clase-prohleme ". Constatarea de ctre pedagog a unui slab randament colar asociat cu un comportament "specific" al elevilor (pasivitate, anxietate, agitaie) poate s-1 oblige s recurg la serviciile psihologului colar. ntrebrile care apar n aa caz snt urmtoarele: care este originea comportamentului observat; dac el este specific elevilor din clas sau este legat dc funcionarea gmpului; n ce caz se poate vorbi despre influena pedagogului n i nstalarea unui asemenea comportament? n astfel de situaii, examinarea cunotinelor colare, a nivelului intelectual sub aspectul su verbal i nonvcrbal poate fi nsoit de un examen aprofundat al personalitii, al mecanismelor dc aprare, puse n joc n faa dificultilor i a eecului, a atitudinilor adoptate vizavi de activitatea colar. Infonnaia privind mediul socioeconomic i sociocultural, compoziia familiei i starea sntii copiilor pot completa rezultatul examenelor psihologice, fapt ce va contribui la o mai bun nelegere a clasei-problem. n sfrit, o sociogram ar releva eventuala existen a liderilor i a influenei lor, a conflictelor dintre subgrupe etc. care pot canaliza energia elevilor n detrimentul nvrii. Interveniile psihologului, n majoritatea cazurilor, duc la o ameliorare sau chiar la dispariia factorilor de deteriorare a climatului clasei.

Serviciul psihologic colar

56

57

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

Analiza sociometric a unei clase "normale". Dei studiul relaiilor interpersonalc constituie un element indispensabil al nelegerii dinamicii unei "clase-problem", acesta poate, de asemenea, furniza informaii utile i vizavi de o clas "normal". Experiena arat c cunoaterea nivelului de coeziune al clasei i consolidarea, n caz de necesitate, a coeziunii micilor grupe permit ameliorarea randamentului colar al elevilor: energia psihic eliberat de dispariia tensiunilor poate fi investit n nvarea propriu-zis. Msurarea nivelului pedagogic al clasei. Cu ajutorul examenelor colective, psihologul poate evalua nivelul global de instruire al elevilor pentru un ansamblu de materii predate (nivel pedagogic mediu), poate analiza achiziiile i lacunele ntr-o disciplin concret (ortografie, calcul). Pornind de la profilul clasei stabilit, interpretat i comentat de psi holog, pedagogul, la rndul su, poate s individualizeze instruirea, prin a constitui grupe de munc bazate pe prile forte i slabe ale fiecrui elev. 1.2. Elevul Interveniile psihologului la nivel de elev vizeaz mai multe aspecte: 1. Prevenirea tulburrilor de inadaptare i de insucces colar Existena fazelor critice inerente dezvoltrii psihologice a copilului i derulrii colare implic intervenia sistematic a psihologului n anumite perioade dc vrsta a populaiei colare. Analiza cursului colar arat c dou etape cer de la elev un efort de adaptare extrem de important: intrarea n coala primar i trecerea de la coala primar la cea secundar. De-a lungul primului an al colii primare, elevul este confruntat cu o dubl exigen: una de ordin pedagogic, alta de natur psihologic. Lui i se cere: pe de o parte, s asimileze disciplinele de baz, iar, pe de alt parte, s demonstreze capacitatea de a se separa de mediul familial pentru a se insera n grupul semenilor i aptitudinea de a lucra autonom, respectnd regulile i disciplina clasei. Pentru a evita apariia dificultilor colare i a comportamentelor nedorite, psihologul i-ar putea concentra interveniile sale la nivelul activitilor de profilaxie. Este vorba de o munc de prevenire, considerat ca extrem de eficace. Or, studiile lui Zazzo (1966) atribuie, n mare msur, scderea cotei eecurilor colare (de la 50% la 20%), observat n 14 coli primare pariziene, activitii de prevenire aduse de echipele de psihologi colari. La nivel individual interveniile psihologului trebuie orientate n mod special asupra examenelor psihologice ale subiecilor din "grupul de risc". Aceste examene pot viza gradul sczut al nivelului intelectual, deficitul instrumental, imaturitatea afectiv, mediul familial puin stimulativ sau patogen. Primul bilan psihologic poate fi completat de o examinare mai profund a anumitor aspecte ale personalitii sau a funcionrii cognitive, de o convorbire individual sau familial, n funcie de caz, care ar mbogi datele deja obinute. n acelai context pot fi realizate i verificri periodice, care permit s se msoare eficiena msurilor pedagogice aplicate, s se evalueze evoluia psihologic i s se opereze, dac e nevoie, ajustrile necesare. 2. Examinarea elevului n dificultate sau n situaie de eec colar n aceast rubric pot fi incluse diverse categorii de elevi: A. Retardaii colari. Noiunea de retard" decurge din stabilirea unor norme colare n corespundere cu vrsta fiecrei clase (de ex emplu, 6,5-7 ani - clasa nti). Exist ns un procentaj de elevi normali care nu corespund exigenelor colare. n asemenea cazuri, psihologului i revine misiunea dc a cuta mai nti de toate cauzele acestui retard simplu" care, de obicei, snt: absenteismul, schimbarea localitii,

metodele pedagogice inadaptatc la personalitatea sau la modul de funcionare cognitiv a elevului, o relaie educativ de calitate proast. Ulterior, psihologul va propune msurile psihopedagogice susceptibile s reduc acest retard pentru a permite copilului, n cele mai bune cazuri, s urmeze o colaritate normal. B. Copiii "puin dotai". Este vorba, mai ales, de un eec global la elevii cu capaciti intelectuale subnormale, care au urmat primii ani de colaritate cu greu. n colaborare cu profesorul, psihologul stabilete pentru aceti elevi "puin dotai" un volum de material pentru a fi nvat, innd cont dc capacitile lor i dc ritmul dc achiziie a lor, de atitudinea lor fa de eec sau de succes. Verificrile sistematice permit s se unnreasc evoluia lor intelectual i afectiv, achiziiile lor colare i s se controleze eficacitatea msurilor psihopedagogice aplicate. C. Diminuarea succesului colar. Solicitarea unui examen individual este, uneori, adresat psihologului de ctre nvtori sau prinii elevului, la care se observ o diminuare a rezultatelor la nvtur. Aceast diminuare poate fi consecina unei deficiene de sntate (anemie, astenie, insomnie) sau expresia unei stri tensionate pe care o triete copilul (dificultate la integrarea n grupul-clas, schimbarea clasei), sau o manifestare a unei suferine (boala sau decesul unui printe, disocierea familial, naterea mai puin dorit a unui copil). Aceste circumstane traumatizante reduc energia necesar pentru investiia colar. Deseori, diminuarea rezultatelor colare este nsoit de diverse modificri ale conduitei. Copilul ncepe s manifeste un comportament cu totul inadaptat: crize subite i inexplicabile de plns, refuz de a merge la coal, de a mnca, manifestri de agresivitate, comaruri, nchistarea n sine. Problema pus n faa psihologului este de a deosebi o reacie la o situaie sau la stri traumatizante de tulburrile structurale organice. Aceste reacii pot fi considerate drept mecanisme de degajare, care mrturisesc despre criza pe care o triete actualmente copilul i de eforturile desfurate pentru a o stpni. Aceste stri reacionale snt tranzitorii. Depistarea lor precoce de ctre psihologul colar i aplicarea msurilor adecvate favorizeaz depirea crizei. In cazurile uoare, declanate, dc obicei, de evenimentele legate de viaa colar, o seric dc convorbiri cu psihologul colar constituie un ajutor real pentru copil. Concomitent, nvtorul, avertizat de ctre psiholog de starea elevului, va orienta propriile sale atitudini educative pentru a ajuta copilul s o depeasc i s-i gseasc echilibrul. n funcie de intensitatea unor stri reacionale, psihologul colar poate recomanda o psihoterapie n afar a colii. Cea mai mic suspiciune de tulburri structurale mai organizate necesit orientarea spre o consultaie specializat. D. Tulburri de personalitate. Deseori, coala relev incapacitatea unor elevi de a se adapta la acest nou cmp social sau inaptitudinea lor de a-i realiza sarcinile colare cerute din cauza unor trsturi de personalitate, dei arc un nivel intelectual nonnal. Solicitrile de examinare cele mai frecvente vizeaz: tulburrile structurale i cazurile grave de inadaptare. n primul caz, structura psihic se caracterizeaz printr-o lips de armonie, printr-un echilibru precar, structura rmnnd, totui, din punct de vedere calitativ, normal. Dczarmoniile menionate se pot referi la: Imaturitatea afectiv relevat printr-o scrie de comportamente: dependen excesiv de nvtor i utilizarea unor comportamente menite s capteze atenia lui; fric fa de nvtor i manifestarea unei atitudini de opoziie sau de supunere total; refuz sau dificultate de a stabili relaii cu semenii, resimii ca rivali i tendina de nchistare n sine;

Serviciul psihologic colar

56

57

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

Hiperemotivitatea caracterizat prin discordana reaciilor -bucurie, satisfacie, plcere, tristee, mnie, descurajare - vizavi de evenimentele declanatoare minime. Deseori, mecanismele de disimulare puse n funcie dc subiect sau de aciunea educativ a mediului mobilizeaz prea mult atenia i energia acestuia n detrimentul randamentului activitii colare; Inhibiia ntlnit mai frecvent la emotivi i timizi poate, n unele circumstane emoionale puternice (numeroase n viaa de elev), s suscite reacii de nelinite, mutism, lapsus de memorie, dificulti dc raionare. Aceste reacii, din cauza celor pe care le pot provoca n clas (rsetelc, batjocura colegilor, sanciunile profesorilor), risc s accentueze i mai mult hiperemotivitatea i timiditatea elevului, acesta vzndu-se prins ntrun cerc vicios; Opoziia impulsiv i imediat sau, din contra, gndit care se poate manifesta ntr-o multitudine de forme: pasivitate, nesupunere, indisc iplin, mnie, dezordine; Agresivitatea, care poate fi orientat mpotriva profesorului i manifestat sub forma unei opoziii sistematice sarcinilor colare propuse i regulamentului impus. Dar ea poate s se manifeste i mpotriva colegilor i s se exprime sub form de glume, tachinri, mbrncituri, prin deteriorarea bunurilor lor sau prin atacuri corporale. Uneori, anume i echizitele colare devin inta acestor atacuri: caiete boite, cri rupte, mobilier distrus; Sentimentul de inferioritate poate fi real sau imaginar, dar ntotdeauna coexistnd cu un ansamblu complex i variabil de agresivitate, dc culpabilitate, de supunere forat i de devalorizare a propriei persoane; Sentimentul de insecuritate i anxietate, de care unii elevi ncearc s se elibereze, adoptnd comportamente agresive, care nu lac dect s alimenteze sentimentul lor de culpabilitate; Cazuri grave de inadaptare, cnd elementele normale snt absente n structura psihic, ce apare ca tensionat i ru echilibrat. Simptomele (agresivitate, inhibiie, angoas, impulsivitate etc.) marcheaz alterrile precoce ale personalitii. Tulburrile de contact i de adaptare la realitate, proieciile fantasmatice ne fac s suspectm o organizare nevrotic sau chiar existena unei psihoze. n aceste cazuri se apeleaz la competena psihologului (de aici vine i necesitatea unei bune pregtiri psihopatologice a acestuia). Dei rolul psihologului n acest caz este doar unul intermediar, acest rol este dublu. Mai nti de toate, la nivel de prini, graie examenului clinic practicat i convorbirii cu prinii, psihologul i poate face pe acetia s contientizeze necesitatea unei consultaii specializate. Mai pot fi semnalate i cazurile unor elevi, a cror reuit colar nu se poate realiza dect n detrimentul unor aspecte ale personalitii. Puin jenani pentru profesori i prini, ci nu snt n general observai dect dup apariia unor simptome (dificulti de adormire, comaruri nocturne, conduite fobice sau obsesionalc), care semnaleaz organizarea nevrotic a personalitii. Apariia acestor simptome la o vrsta neobinuit, rigiditatea i permanena lor trebuie s incite psihologul colar s orienteze aceti subieci la o consultaie psihiatric. E. Deficienele intelectuale. Psihologul colar examineaz elevii semnalai de profesori ca inapi s urmeze un nvmnt normal din cauza posibilitilor lor intelectuale estimate ca insuficiente. Ca urmare a unei investigaii aprofundate psihologul poate orienta elevul spre o clas de integrare colar, o reeducare psihopedagogic sau o psihoterapie. 3. Orientarea colar i profesional Orientarea se face n baza:

examenelor psihologice individuale aprofundate, aplicnd probe de inteligen verbale i nonverbale, probe psihomotoare, teste de cunotine colare, probe de personalitate etc.; convorbirilor individuale cu elevul n scopul de a afla mai bine motivaiile sale, planurile privind viitorul profesional, gradul de maturitate, echilibrul emoional, autonomia sa; convorbirilor cu prinii n cursul crora psihologul caut s sesizeze caracteristicile mediului familial, eventualele lor repercusiuni asupra adaptrii colare: nivelul sociocultural al familiei, importana acordat de ctre prini studiilor copilului, culturii, reprezentrile lor despre coal, posibilitile financiare de a asigura studiile etc; rezultatelor colare obinute, observaiilor asupra compor tamentului colar relevat de profesor; rezultatelor examenelor psihologice ale elevului din momentul intrrii lui n coal, care vin s mbogeasc rezultatele actuale i s dea o imagine semnificativ a evoluiei psihologice i colare a copilului. 1.3. Familia Rolul familiei n inadaptarea colar este mare. Muli copii transpun n sfera colar problemele tare i au originea anume n familie. Deseori copilul poate utiliza eecurile sale colare pentru a perpetua o situaie conflictual familial care i asigur anumite beneficii secundare. Categoriile de copii care utilizeaz cmpul colar ca loc de expresie a problemelor personale sau a conflictelor familiale este ntr-adevr foarte larg. Cele mai frecvente par a fi situaiile cnd copilul este prizonierul atitudinilor parentale de supraprotecie. Pentru a pstra dragostea prinilor i securitatea de care arc nevoie, pentru a pstra supraprotecia de care se bucur, copilul poate alege calea nenvrii colare. n cele mai dese cazuri acetia snt: copiii unor prini care reacioneaz negativ sau agresiv la exigenele colii, cxpunnd copilul la un eec colar; copiii prea corcolii ai unor mame rmase singure, care i exprim indiferena fa de ruperea legturii conjugale prin grijile excesive vizavi de copil. n toate aceste situaii atitudinile parentale snt prejudiciabile dezvoltrii psihice a copilului, alegerea simptomului de nenvare fiind manifestarea unor beneficii secundare care poate conduce, din pcate, doar la limitarea copilului. Intervenia psihologului depinde mult de nelegerea cauzelor acestor eecuri sau dificultilor colare. Pentru aceasta psihologul trebuie s poat: s citeasc" cele nespuse de prini i copil, sentimentele acestora: culpabilitate, anxietate, agresivitate, indiferen; s identifice registrele reaciilor parentale: dramatizare, supraprotecie, pedeaps, supraestimarea rezultatelor colare; s discearn evenimentele semnificative ale vieii elevului i familiei sale i s estimeze influena pe care au putut s o aib ele asupra dezvoltrii psihologice a copilului i asupra situaiei sale colare. Un rol deosebit n cadrul interveniei psihologului revine comunicrii rezultatelor. Convorbirea consacrat comunicrii rezultatelor constituie o prelungire a examenului psihologic solicitat de prini. De fapt, este vorba nu de o comunicare, ci de o descoperire" de ctre prini a sens ului rezultatelor colare ale copilului lor. Funcia principal a psihologului const n a le facilita prinilor contientizarea manierei lor de a vedea copilul, dificultile lui colare sau comportamentale. Pentru unii prini, o convorbire bine dirijat poate constitui momentul dc schimbare a atitudinii fa de copil i chiar fa dc coal, ct i de nelegerea necesitii unui

Serviciul psihologic colar

56

57

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

ajutor pedagogic sau psihologic pentru copil sau, uneori, i pentru ei, prinii. Deseori motivul consultrii psihologului dc ctre prini este solicitarea unui sfat care, n cele mai dese cazuri, sc poate referi la: supravegherea lucrului pentru acas; pedepse i recompense; leciile particulare; educaia sexual etc. In alte cazuri, dorina dc a primi un sfat mascheaz solicitri cu mult mai profunde. De exemplu, o solicitare de ajutor personal, o nevoie de siguran, de revalorizare personal sau de deculpabilizarc vizavi de metodele educative" care au euat. Uneori poate fi vorba dc singurul mijloc gsit de prini pentru a aborda o problem conjugal. 1.4. Colaborarea cu profesorii Colaborarea cu profesorii este piatra unghiular a psihologiei colare. Ea constituie condiia indispensabil pentru integrarea psihologiei n cmpul educativ i a utilizrii depline a serviciilor pe care ca poate s le ofere. Aceast colaborare se poate face la diferite nivele: A. La nivelul elevului. Rezultatele examenului psihologic individual al oricrui elev, indiferent de originea solicitrii (familie, nvtor, administraie) sau rezultatele la testele colective care au reinut atenia psihologului, trebuie s fie explicate profesorului n tenneni clari, precii, evitnd terminologia strict psihologic sau psihanalitic rezervat specialitilor. De exemplu, comunicarea coeficientului de inteligen rar poate fi util. Comunicnd CI. (I.Q.) al elevului, psihologul risc s conserve copilul n situaia de eec, chiar de irecuperabilitate. Se consider mai preferabil s se vorbeasc n termeni de vrst mintal, cu condiia de a o raporta la vrst real a copilului, de exemplu, s se explice profesorului c elevul dc 10 ani care prezint la un test de inteligen o vrst mintal de 5 ani, a avut n 10 ani o dezvoltare intelectual de 5 ani. Altfel zis, acest elev face ntr-un an achiziii pe care un copil normal le realizeaz n 6 luni. Ar fi bine s se nuaneze semnificaia retardului mintal n funcie de vrst elevului: 3 ani de retard mintal la vrst de 6 ani las s se ntrevad un viitor mai sumbru dect un retard mintal de 3 ani la vr st de 12 ani. n primul caz, copilul a achiziionat ntr -un an ceea ce copiii normali achiziioneaz n 6 luni; n al doilea caz, copilul a fcut ntr -un an achiziiile pe care un copil nonnal le realizeaz n 9 luni. Este interesant, de asemenea, de a infonna pedagogul despre obstacolele ntmpinatc dc elev, depite sau nu, pentru a atinge acest nivel; despre reaciile copilului fa de reuit sau eec; despre trsturile personalitii; despre mediul familial. Toate acestea snt comunicate pedagogului n scopul dc a-1 ajuta s perceap i s neleag elevul, s adapteze mai eficient obiectivele i metodele educative la posibilitile elevului, s moduleze relaia pedagogic. O colaborare sntoas ar trebui s-i permit nvtorului s-i perfecioneze spiritul dc observaie, s-i mreasc sensibilitatea la diversele reacii ale elevilor. B. La nivelul clasei. Colaborarea pedagogului cu psihologul la acest nivel vizeaz mai mult experimentarea unei noi metode dc nvare, participarea acestuia la o cercetare pe care psihologul colar ar dori s o ntreprind. Savanii relev avantajele unei asemenea colaborri: interes sporit al nvtorului pentru profesia sa, meninerea flexibilitii gndirii graie discuiilor referitor la cercetare. Dup prerea specialitilor, pedagogul beneficiaz, n asemenea cazuri, de un mod de perfecionare profesional superior cursurilor sau prelegerilor privind psihologia copilului. Pe de alt parte, aceast colaborare ofer psihologului ocazia de a sonda realitatea colar. ns aceast colaborare necesit o veritabil munc de echip bazat pe un interes comun i constant pentru cercetarea realizat.

Prerea altor autori asupra colaborrii psiholog - profesor este mai pesimist. Unele cercetri realizate n mediul colar au artat existena unei rezistene puternice a pedagogilor fa de schimbare. Se presupune chiar c n spatele solicitrilor de intervenie psihologic s -ar ascunde ateptri care ar demonstra neputina operaional a psihologului. Dup prerea savanilor, posibilitatea pentru psiholog de a realiza o activitate eficient n coal se bazeaz pe necesitatea de a defini foarte exact statutul i funciile sale, evitnd totodat ideea dotrii psihologului cu puterea magic de a rezolva absolut toate problemele interne ale sistemului colar. 1.5. Cercetarea Psihologia colar nu poate fi redus la o tiin aplicativ. Prin funcia sa de cercettor, psihologul colar contribuie la avansarea cunotinelor n domeniul psihologiei i psihopedagogiei. n cadrul primelor cercetri n psihopedagogie psihologii colari au centrat investigaiile lor asupra studiului funciilor intelectuale solicitate de diverse discipline colare i asupra crerii testelor. Anume primei echipe de psihologi colari francezi, n colaborare cu Laboratorul dc psihobiologic a copilului condus de Zazzo, i se datoreaz reetalonarea testului de inteligen Binet-Simon care a devenit unul din principalele instrumente ale psihologilor. Continuarea lucrrilor acestor pionieri n psihologic a permis crearea sau reetalonarea altor teste. n aceast epoc, n mai multe ri (Elveia, Belgia, Frana) snt realizate cercetri consacrate analizei instrumentale a materiilor de nvmnt: lectur, calcul, vocabular, gramatic. Ulterior, centrul de interese pare a se deplasa asupra problemelor pedagogice puse dc deficienii mintali: elaborarea bateriei de depistare a deficienilor mintali; evidenierea factorilor de adaptare social i profesional a adolescenilor debili, studiul mediului social i familia l al deficienilor mintali. ntr-o perioad mai recent cercetrile se orienteaz spre studiul influenei mediului sociocultural asupra percepiei elevului de ctre profesor; asupra reuitei colare i influenei acesteia asupra percepiei elevului dc ctre prini i nvtori. Lucrrile privind influena factorilor de sex (al profesorilor i elevilor) asupra reprezentrii elevului de ctre profesor, evoluia motivaiei la copil demonstreaz deplasarea interesului psihologilor colari spre studiul personalitii elevului. Cercetrile actuale demonstreaz o abordare clinic a psihologiei n cmpul educativ. Accentul este pus pe imaginea de sine a copilului n raport cu eecul colar, reuita i imaginile sale parentale. Au fost create tehnici proiective specifice pentru realitatea colar. Actualmente abordarea sistemic n cmpul educativ a suscitat un curent de cercetri consacrate creaiei instrumentelor specifice acestei abordri.

2. Metodele de investigaie ale psihologului colar


Psihologul colar este mai nti de toate n serviciul colii i al elevului dc rnd. ns el este obligat s recurg la examinarea psihologic a elevilor inadaptai din cauza deficitului intelectual, a perturbrilor afective, caracterialc sau relaionale. Demersul su, n asemenea cazuri, ar putea fi cel al unui psiholog clinician. Or, instrumentele sale dc psihodiagnostic aparin att cmpului psihologiei colare, ct i celui al psihologici clinice. Principalele metode dc investigaie ale psihologului colar snt testele, convorbirile familiale i individuale. A. Testele

Serviciul psihologic colar

56

57

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

1. Scrile globale de inteligen. Cele mai utilizate n psihologia colar snt adaptrile i reviziile Scrii metrice de inteligen BinetSimon i WISC(Scara Wcchsler). Dintre adaptrile Binet-Simon putem meniona: Revizia Stanford, publicat de Terman. Rezultatele se exprim n vrsta mintal i poate fi calculat un CI. de tip Stern; Noua Revizie Stanford, elaborat de Terman i colaboratoarea sa Merrill care a ameliorat revizia precedent cxtinznd scara nspre nivelele inferioare (pn la 2 ani) i superioare (pn la adultul superior III) i mrind sensibilitatea scrii prin majorarea numrului dc probe; Noua Scar Metric de Inteligen (NEMI) de Zazzo care cuprinde un mozaic de itemi clasai dup dificultatea cresend conform unui ctalonaj care situeaz fiecare item la nivelul su de vrsta (vrsta minimal la care fizice (auditive, vizuale), copii - reprezentani ai diferitelor culturi) din cauza caracterului prea verbal al acestor teste. O utilizare suplimentar a unui test de performan, independent de vocabular, este foarte util. Dintre cele mai cunoscute teste de performan putem meniona: Cuburile Kohs. Metoda const n reproducerea unor modele mozaic desenate pe cte un cartona, folosind cuburi colorate. Testul permite a aprecia gndirea abstract, coordonarea videomotoare, organizarea spaial. Labirinturile Porteus. E vorba de o seric dc labirinte imprimate, de dificultate cresend. Copilului i se cere s parcurg fiecare labirint cu un creion, fr a reveni napoi. Se obine o vrst mintal i un CI. Testul este considerat de valoare pentru predicia adaptabilitii sociale. Scara de performan Arthur. n versiunea mai recent ca cuprinde cinci teste: Cuburile Kohs, Labirinturile Po rteus, Plana Scguin, Testul ablon Arthur, Completarea de Imagini Healy. 3. Testele de cunotine colare. Aceste probe se constituie din ntrebri care reprezint programele colare. Ele se pot referi la o disciplin sau la un ansamblu de discipline colare. n general, ele snt destinate pentru un anumit nivel colar (i nu vrst cronologic). n mediul colar testele de cunotine servesc, bineneles, pentru verificarea cunotinelor colare. Pot fi evideniate un ir de teste care permit msurarea nivelului copilului n lectur, ortografie, calcul, limbaj oral sau scris etc. 4. Testele de personalitate Chestionarele. Utilizarea lor n psihologia colar este destul de frecvent la vrstele mari i redus la vrstele mici din cauza riscului erorilor legate de lectura ntrebrilor i, evident, a rspunsurilor date. Aceste dou cauze pot genera la elev descurajare, blocaj sau opoziie. Snt cunoscute totui chestionarele de personalitate ale lui Parter i Cattell, aplicabile copiilor de 8-12 ani, care msoar 14 factori ai personalitii. Metodele proiective: - Testul Rorschach care poate fi de mare folos psihologului colar, mai ales la examinarea cazurilor grave de inadaptare; -Probele tematice. Ele se bazeaz pe principiul enunat n 1937 de Murray, autorul primului test de acest tip (T.A.T. - Test de Apercepie Tematic) de a prezenta subiectului plane reprezentnd personaje i de a -1 invita s povesteasc o istorie" pentru fiecare plan.

majoritatea copiilor reuesc la item). Rezultatul obinut de subiect este exprimat n vrsta mintal care, fiind mprit la vrsta cronologic, reprezint CI. Scara Wechslcr pentru copii (WISC) este foarte util pentru psihologul colar. Repartiia celor zece teste n scar verbal" i scar nonverbal" sau de performan permite calcularea a trei CI.: general, verbal i de performan. CI. obinut la WISC semnaleaz situarea elevului n grupul dc copii dc aceeai vrsta i indic dac elevul este inferior" sau superior" copilului mijlociu din grup. 2. Testele nonverbale i de performan. Utilizarea scrilor globale de inteligen de tip Binet pun un ir de probleme pentru anumite categorii de copii (elevii din familiile defavorizate, copii cu deficiene - Este bine cunoscut varianta pentru copii a lui Bellak - CAT. Proba este destinat copiilor n vrst de 3-10 ani. Ea este compus din 10 plane reprezentnd animale cu care copiii se identific uor. CAT permite evidenierea anumitor conflicte (rivalitate fraternal, fiic sau dorin dc a bate pe cineva), a mecanismelor de aprare, a tendinelor agresive, a angoasei. Testul relev de asemenea anumite preocupri privind naterea copiilor, raporturile parentale, locul pe care -1 ocup copilul n familie, identificrile. n baza acestor informaii, psihologul colar poate evalua mai bine cantitatea energici psihice disponibile pentru investiia colar. - Testul Patte Noire (Pat Neagr - P.N.) a lui Corman este bazat pe acelai principiu i vizeaz studiul dinamismului profund al personalitii. El se constituie din 18 plane care reprezint eroul" purceluul Pat Neagr n diferite situaii. Testul este aplicabil copiilor nccpnd cu vrst de 5 ani. - Testul de Frustralie Rosenzweig se bazeaz parial pe acelai principiu ca i T.A.T., dar are i unele diferene. n plan teoretic el se bazeaz pe teoria frustraici, care studiaz comporta mentul omului aflat n faa unui obstacol. n confonnitate cu direcia agresivitii, rspunsu rile subiectului pot fi clasificate ca extrapunitive, intrapunitive i apuni -tive. n conformitate cu tipul reaciei, se disting rspunsuri dc predominan a obstacolului, de aprare a Eu-lui i de soluionare a problemei. Varianta pentru copii a probei este destinat celor dc 4 -14 ani. - Testele de Completare. Subiectul trebuie s completeze un lan de asociaii, o fraz, o istoric al cror nceput l constituie stimulul. - Metoda de completare a istoriilor lui Thomas conine 14 istorii scurte ale cror sfirit este imaginat de copil. Primele apte se refer la conflictele contiente colare sau familiale; celelalte apte au ca tem visele, comarurile, dorinele, proieciile n viitor. -Fabulele lui Duss presupun inventarea de ctre copil a sfriUilui celor 10 fabule netenninate n care eroul (cu care se identific copilul) este plasat ntr-o situaie corespunztoare unui stadiu dc dezvoltare afectiv. Producia unui rspuns simbolic, apariia unei ezitri, a unei indispoziii indic, dup prerea autoarei, o fixare asupra complexului care constituie obiectul fabulei. - Testul povetilor de Royer se adreseaz copiilor n vrst de 4 -13 ani crora li se cere s completeze, verbal, 21 de istorii ghidate - Testul Desenul unui om de Machover este o metod proiectiv elaborat pe baza testului Goodenough menit s determine nivelul de dezvoltare intelectual la copii i adolesceni. Subiectului i se propune s deseneze, cu creionul, pe o fil de hrtie un om. n interpretarea testului autorul reiese din postulatul c desenul este expresia Eu -lui subiectului. O atenie deosebit se atribuie analizei diverselor detalii ale desenului:

de o serie de ntrebri. Temele, care reflect n general viaa animalelor snt regrupate n ase rubrici: traumatismul la natere, frustraiile afective, problemele motorii, echilibrul afectivo-sexual, anturajul apropiat i ndeprtat al copilului, motivele predominante.

Serviciul psihologic colar

68

69

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

mrimea lui, locul unde este situat pe fil, prezentarea prilor principale ale corpului etc. - Testul Desenul familiei de Corman este destinat studierii relaiilor intrafamilialc. Conform instruciunii, copilului i se propune s deseneze nu o familie" sau familia sa", ci familia aa cum i-o nchipuie" el. Interpretarea testului permite de a sesiza n ce mod copilul se situeaz n interiorul constelaiei familiale (sentimentul de abandon, de opoziie), existena eventualelor conflicte (rivalitate fraternal), sistemul de aprare, modele dc identificare. - Desenul colii reale i colii imaginare este un test relativ recent elaborat de Caglar. Copilul este invitat s deseneze succesiv o coal, pe urm coala visurilor sale pe care i-ar putea-o da o zn. Dup realizarea sarcinii copilul trebuie s inventeze o istorie, pornind de la desenul su. Prima parte a probei vizeaz expresia atitudinilor, sentimentelor, conflictelor legate de experiena colar. n partea a doua copilului i se d posibilitatea imaginar de a modela o coal n conformitate cu necesitile sale i cu dorinele incontiente. Desenul colii visurilor permite evidenierea conflictelor psihice interne ale copilului i calitatea activitii sale fanteziste. Actualmente proba este n curs de etalonare pentru copiii de 5-11 ani.
B. Convorbirea (ntreinerea) familial Convorbirea sau ntreinerea cu familia poate furniza informaii preioase pentru alegerea msurilor de rigoare. Convorbirea familial poate fi de investigaie (1) i de susinere (2). Convorbirea de investigaie permite: a contura sensul i importana inadaptrii colare a copilului n viaa familiei; a evalua investiia prinilor n colaritatea copilului, ateptrile, aspiraiile lor; a constata felul de susinere a copilului; a regsi soluiile deja ncercate de familie pentru a rezolva problema; a explora zonele de dezacord i utilizarea acestui dezacord de ctre familie; a descoperi rolul pe care familia l poate atribui copilului-problem (rolul de vinovat, de victim, Eu-1 ideal, Eu-1 negativ etc); a sublinia eforturile ntreprinse de familie pentru a rezolva problema i mai ales pentru a pune n eviden aspectele pozitive ale copilului, att n domeniul colar, ct i n cel extracolar. Aceast list a domeniilor de investigare a familiei, bineneles, poate fi completat. Anume ntrevederea familial i permite psihologului s simt ordinea i importana atribuit fiecrei dintre aceste rubrici. Totui, ideea de baz n jurul creia se organizeaz ntrevederea familial de investigaie este de a verifica dac tulburrile de nvare colar nu snt simptomul unei disfunciuni familiale. Convorbirea familial de susinere. Cnd elevul ru" nu este purttor al simptomului familiei i, n consecin, nu este necesar dc a modifica structura caracterial a membrilor ci, psihologul poate ntreprinde o serie de ntrevederi centrate asupra problemelor pe care le triete familia confruntat cu dificultile colare ale unuia dintre membrii si. Scopul principal al unor asemenea convorbiri familiale este de a ajuta familia s reajusteze atitudinile fa de anumite aspecte precise ale problemei colare: acceptarea reaciilor emoionale provocate de

nenvarea copilului, reevaluarea nivelului de aspiraii al prinilor, experimentarea unor noi moduri de ajutor acordat elevului n dificultate. C. Convorbirea individual 1. Convorbirea cu copilul Una din formele acestei convorbiri este convorbirea pretest. ntlnirea cu psihologul este un moment emoional pentru copilul n situaie de eec colar. Astfel, psihologului i revine misiunea de a crea un climat de securitate favorabil aplicrii testelor. Concomitent, psihologul deja se afl ntr-o situaie favorabil pentru a observa i a acumula informaie care ar rspunde la urmtoarele ntrebri: cc importan atribuie copilul examenului psihologic; care snt cerinele sale; ce comportamente adopt el fa de autoritate ntruchipat n persoana psihologului; cum evolueaz atitudinile i comportamentele sale. O alt fonn este convorbirea centrat pe copil. Obiectivele acestei convorbiri snt diverse: de acumulare a informaiei furnizate de elev vizavi de istoria" personal, coal, familie, relaiile intrafamiliale pentru a le putea compara cu cele furnizate de prini sau livrate la nivel incontient n desene sau povestiri n cadrul testelor dc personalitate. Convorbirea urmrete scopul de a evidenia punctul de vedere al copilului vizavi de problema care st la baza examenului psihologic. Convorbirea se organizeaz n jurul unor ntrebri -cheie: cum percepe copilul problema, cum o triete, ce evoluie prevede, ce mijloace (contiente sau incontiente) utilizeaz pentru a depi situaia. Acest tip de convorbire poate fi utilizat i pentru elevii fr probleme pentru a sesiza cum percepe fiecare copil colaritatea sa i cum o triete. Convorbirea de orientare are scopul de a evidenia motivaiile, planurile privind viitorul profesional, gradul de maturitate, echilibrul emoional, autonomia sa. 2. Anamnez Unii autori (Caglar, 1996) claseaz n seria convorbirilor individuale i anamnez, deoarece, de regul, la acest tip de convorbire se prezint mama. n cadrai anamnezei se obin informaii privind antecedentele natale, bolile, dezvoltarea, istoria" colar, situaiile de doliu" (evenimente ale vieii personale sau familiale care au stat la baza unei schimbri importante legate de o pierdere: schimbarea clasei, spitalizarea copilului sau a prinilor, decesul unei persoane apropiate), nivelul sociocultural i socioeconomic al familiei, relaiile intrafamiliale, reaciile i ateptrile prinilor privind colaritatea copilului. Depind o simpl reconstituire cronologic, psihologul va cuta s sesizeze sensul i s evalueze ponderea evenimentului semnificativ n viaa copilului. Iat de ce psihologul va atrage o atenie deosebit erorilor, impreciziilor, contradiciilor relevate n discursul prinilor, deoarece anume aceste distorsiuni snt revelatoare.

PARTEA A II-A
ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar (Instrumentarul psihologului colar)

Serviciul psihologic colar

68

69

ASPECTE TEORETICE ale serviciului psihologic colar

CAPITOLUL I TESTE DE PERSONALITATE 1. CHESTIONARUL DE PERSONALITATE FPI Forma B (F. Fahrenberg, H. Selg, R. Hampel) Chestionarul FPI este utilizat la diagnosticarea strilor i nsuirilor de personalitate n procesul de adaptare social i de reglare comportamental. Forma B a chestionarului conine 114 itemi i sc administreaz n grup sau individual (iar limit de timp) persoanelor cu nivel educaional i dezvoltare intelectual medie, capabile s surprind semnificaia itemi lor. Instruciuni: In paginile ce urmeaz vei gsi o serie de afirmaii asupra anumitor feluri de comportament, atitudini i interese (Formularul 1). Putei rspunde la aceste afirmaii prin da" sau nu ". Notai rspunsul dvs. la fiecare din ele n foaia de rspuns, punnd semnul x" n locul prevzut pentru aceasta (Formularul 2). Nu exist rspunsuri bune" sau rspunsuri proaste ". Rspundei aa cum se potrivete cel mai bine felului dvs. de a fi. Nu reflectai timp ndelungat asupra unei afirmaii, ci dai rspunsul ce v vine spontan. Bineneles, nu pot fi prevzute toate particularitile comportamentale ale persoanei. Poate de aceea unele afirmaii nu vi se vor potrivi. Totui, n toate cazurile gsii alternativa care pare s fie cea mai apropiat de dvs. i punei semnul x" n locul da " sau nu ". Formularul 1 CHESTIONARUL FPI-B 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 57. 58. Am citit indicaiile i snt gata s rspund sincer la fiecare ntrebare. Seara prefer s m distrez ntr-o companie vesel. Dac vreau s fac cunotin cu cineva, mi este greu s iniiez o conversaie potrivit. Deseori am dureri de cap. Uneori simt btile inimii pn n gt. mi pierd repede calmul, dar m calmez la fel de repede. Uneori rd la o glum indecent. Dac vreau s tiu ceva, caut s m informez mai curnd dintr -o carte dect s ntreb pe cineva. Prefer s nu intru ntr-o camer, dac nu snt sigur c apariia mea va fi neobservat. Pot s m nfurii att de tare, nct s sparg, spre exemplu, vesela. M simt jenat dac cineva m se uit la mine pe strad sau ntr-un magazin. Simt deseori pulsaii puternice n artere. Dac cineva mi-a fcut o mare nedreptate, i doresc o pedeaps pe msur. Cred c rul trebuie s fie rspltit cu bine, i eu acionez n acelai sens. Simt c ameesc i vd negru naintea ochilor dac m ridic b rusc din poziia culcat. Visez pe parcursul zilei mai mult dect este bine pentru mine. Uneori am pete roii pe gt sau pe fa. Cnd snt ntr-adevr furios, snt capabil s lovesc pe cineva.

Snt prudent cu oamenii care se poart mai prietenos dect m atept. 18. Dac trebuie s recurg la fora fizic pentru a-mi apra un drept, aa fac. 19. Pot nveseli o companie monoton. 20. M pierd foarte repede. 21. Nu m supr dac alii critic ceva legat de persoana mea sau de munca mea. 22. Deseori, chiar pe vreme cald, mi simt minile i picioarele reci. 23. n relaiile cu oamenii snt nendemnatic. 24. M simt de multe ori, fr temei, un om lipsit de noroc. 25. Uneori n-am nici o dorin s am vreo ocupaie. 26. De multe ori, fr s fi fcut vreo munc grea, am senzaia c nu pot respira, c nu-mi ajunge aer. 27. Am comis erori n via. 28. De multe ori am sentimentul c alii rd de mine. 29. mi fac plcere sarcinile care cer aciune rapid. 30. Dac m gndesc la cte am avut de nfruntat n via, nu snt ntru toml mulumit de soarta mea. 31. Deseori nu am poft de mncare. 32. n copilrie mi fcea plcere cnd ali copii erau pedepsii de prini sau de profesori. 33. De obicei iau repede decizii bune. 34. Nu spun ntotdeauna adevrul. 35. Urmresc cu plcere cum cineva caut ieire dintr -o ncurctur. 36. Cred c un cal care nu trage bine trebuie s simt biciul. 37. Nu regret pentru cele ntmplate n trecut. 38. Nu pot gsi un motiv care m-ar determina s bat pe cineva. 3 9. Aproape n fiecare sptmn ntlnesc pe cineva pe care nu-1 suport. 40. Uneori mi pare c nu snt bun de nimic. 41. Permanent m aflu ntr-o ncordare i mi-e greu s m relaxez. 42. Deseori am senzaia de vom i balonare. 43. Dac cineva i-a fcut un ru prietenului meu, snt alturi de el pentru a-1 ajuta s se rzbune. 44. De multe ori ntrzii la o ntlnire sau la serviciu. 45. Sincer vorbind, am chinuit multe animale. 46. Dac ntlnesc pe neateptate un vechi prieten, mi vine s-1 mbriez. 47. n situaii enervante sau de team mi se usuc n gur i -mi tremur minile. 48. Cteodat snt posomorit fr a ti cu adevrat de cc. 49. Cnd merg s m culc, adorm, de regul, n cte va minute. 50. mi face plcere s indic asupra greelilor altora. 51. Uneori m laud. 52. Am participat activ la organizarea unui cerc sau a unui grup. 53. Privesc deseori n alt parte a strzii, pentru a evita ntlnirea cu cineva cunoscut. 54. Din cnd n cnd m fac mare i tare" (o fac pe grozavul). 55. Snt o fire vioaie. 56. Cteodat m ndoiesc dac oamenii cu care vorbesc snt interesai ntr-adevr de ceea ce spun eu. 17. 59. Dac cineva m trateaz urt, nu m enerveaz acest lucru i nu m supr.

Serviciul psihologic colar

74

75

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

mi este greu s-i contrazic pe cunoscuii mei. Uneori m ngrijoreaz eventualitatea unui ghinion. Nu pot s-i sufr pe toi cunoscuii mei. De multe ori am gnduri de care ar trebui s-mi fie ruine. Nu tiu de ce, dar uneori a vrea s distrug, s fac ndri ceva. Deseori simt mpcare cnd aud c oamenilor care mi snt antipatici le merge ru. 66. Minilc i picioarele mele snt deseori agitate. 67. Prefer o sear consacrat unui hobby, dect s m aflu ntr -o companie vesel. 68. De cele mai multe ori comportamentul meu este mai bun n societate dect acas. 69. Deseori m grbesc s fac observaii, aprecieri pe care ar fi mai bine s nu le expun. 70. Nu-mi place s fiu n centrul ateniei. 71. Am puini cunoscui buni. 72. Observ adesea o micare involuntar a ochilor mei, o tresrire a feei sau a umerilor. 73. Dup o petrecere am adesea dorina s-i supr n vreun fel pe ali oameni. 74. Dac m gndesc la ntreaga suferin de pe pmnt, mi pare ru c m-am nscut. 75. Cine m insult i-a fcut rost de o palm. 76. Dac snt furios, spun lucruri necuviincioase. 77. mi place s adresez o ntrebare sau s rspund la ea n aa mod ca interlocutorul meu s se piard. 78. De multe ori amn ceva ce trebuie fcut imediat. 79. Nu este felul meu s spun glume i anecdote. 80. Greutile zilnice mi tulbur adesea linitea. 81. n anumite situaii snt cuprins foarte uor de emoii i simt o agitaie coiporal. 82. Fac parte, din pcate, din categoria persoanelor care se nfurie uor. 83. mi vine greu s vorbesc sau s explic ceva n faa unui grup mare de oameni. 84. Dispoziia, toanele mele se schimb frecvent. 85. Obosesc mai repede dect ali oameni. 86. Dac m supr sau am necazuri mari, simt un disconfort n ntreg organismul. 87. Snt adesea copleit de gnduri inutile. 88. Familia mea i cunoscuii m neleg cu greu. 89. Organismul meu are nevoie de mai mult de 8 ore de somn pentru a se reface cum trebuie. 90. Rostesc adeseori ameninri la care nu gndesc deloc serios. 91. De cele mai multe ori privesc cu ncredere n viitor. 92. mi bat joc cu plcere de ali oameni. 93. Deseori snt motivul dispoziiei proaste a altor oameni. 94. Aproape ntotdeauna am un rspuns adecvat situaiei. 95. Chiar dac ceva m scoate din srite, m linitesc, de cele mai multe ori, repede. 96. Fiind copil, manifestam interes pentru temele interzise. 97. Uneori mi face plcere s jignesc oamenii pe care i iubesc. 98. mi fierbe sngele, dac m pclete cineva. 99. Adesea m mustr contiina (am nclinaie spre o mare contiinciozitate). 100. Adesea m pierd n gnduri le mele. 60. 61. 62. 63. 64. 65.

101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114.

Uneori snt bucuros de paguba altora. M necjesc adesea prea repede din cauza altora. Vorbesc cteodat de lucruri n care nimic nu pricep. M simt deseori ca un butoi cu pulbere", gata s exploadez. Deseori m simt obosit, extenuat. mi face atta plcere s comunic cu ali oameni, nct folosesc orice ocazie s vorbesc deschis i cu un strin. Cu regret, adesea i apreciez prea repede pe ali oameni. Dimineaa, cnd m scol, am o dispoziie bun, care m face s cnt sau s fluier. Cnd trebuie s iau decizii importante, m simt nesigur chiar dup un timp ndelungat de gndire. n cazul unei dispute am tendina s vorbesc mai tare dect de obicei. Depesc destul de uor decepiile. Deseori mi muc buzele sau mi rod unghiile. M simt cel mai fericit atunci cnd snt singur. Cteodat mi este ntr-adevr dor de o emoie. Formularul 2

Foaie de rspuns Numele, prenumele ______________________ Data __________________ Vrsta ___________


Nr. Nr. Nr. Nr. Nr. Nr.

da nu
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. I I . 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

da nit
20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38.

da nu
39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57.

da nu
58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 74. 75. 76.

da nu
77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95.

da nu
96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114.

1 19.

Testul FPI conine 9 scale de baz la care, pentru a obine o imagine mai complet a personalitii celui investigat, autorii au mai adugat trei scale suplimentare. Descrierea scalelor Scala I - Nervozitate. Valoarea mare de testare indic disconfort psihosomatic (tulburri de somn, dureri i stri generale proaste, oboseal cu fenomene de epuizare, nelinite, instabilitate), stri de iritaie afectiv nsoite de tulburri vegetative i musculare manifeste. Valoarea mic arat prezena unor tulburri psihosomatice minore, rezonan afectiv sczut. Scala a H-a - Agresivitate spontan. Valoarea mare de testare indic un comportament impulsiv, sadic. n relaiile cu oamenii subiectul face glume de prost gust sau lipsite de sens, se bucur de necazul altora.

Serviciul psihologic colar

74

75

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

Este nestpnit, agitat, manifest nevoia de schimbare, setea de aventur, tendina spre exaltare - toate acestea reprezentnd tabloul imaturitii emoionale. Valoarea mic exprim tendina de agresiune spontan minim, stpnire de sine, comportare stabil. Scala a IH-a - Depresie. Valoarea mare de testare indic fluctuaie mare n dispoziii, prcvalnd ns strile depresive, tensionate, pesimiste. Subiectul este, n general, indispus, nemulumit, epuizat, irascibil, anxios, cu sentimentul unui pericol nedefinit, cu complexe de inferioritate adnc nrdcinate. Arc n permanen probleme, sentimentu l de culpabilitate, i face singur reprouri. Valoarea mare indic o dispoziie echilibrat, un raport emoional bun cu ceilali. Subiectul este relaxat, optimist, cu puine griji. Scala a IV-a - Emotivitate. Valoarea mare de testare denot o stare de instabilitate emotiv, iritabilitatc, tensiune. Subiectul este nerbdtor, nelinitit, tulburat chiar la dificulti minore, banale. Devine furios, apoi agresiv, cu aciuni de afect sau chiar acte violente. Valoarea mic indic stri de impulsivitate redus. Subiectul este calm, flegmatic, stpnit emoional, rbdtor. Scala a V-a - Sociabilitate. Valoarea mare de testare indic un subiect sociabil, activ, comunicativ i prompt Ia replic, el leag uor prietenii i are un cerc marc dc cunotine. Valoarea mic indic un subiect cu dorina de contact redus (care sc mulumete cu propria persoan), cu un cerc redus dc cunotine. Persoana este distant, ciudat, puin ntreprinztoare, taciturn. Scala a Vl-a Caracter calm. Valoarea mare de testare indic un subiect care are ncredere n sine, care nu poate fi enervat uor, nu se abate din drumul su, este rbdtor, optimist, energic. Valoarea mic indic un subiect iritabil, decepionat, suprcios, susceptibil, descurajat, pesimist. Scala a VH-a - Dominare. Valoarea mare de testare indic acte de agresiune fizic, verbal sau imaginar; tendine spre o gndire autoritar conformist; agresivitate n limita formelor convenionale de convieuire n societate. Valoarea mic indic tactul, tolerana, atitudinea ponderat a subiectului. Scala a VlII-a - Inhibiie. Valoarea mare de testare indic timiditate, inhibare n contactul cu alte persoane, incapacitate de contact, nelinite, tremurturi, paloare sau rocat, tulburri digestive. Valoarea mic indic dezinvoltur, ncredere n propriile puteri, disponibilitate de a aciona, abnegaie. Scala a IX-a - Fire deschis. Valoarea mare de testare indic un subiect cu spirit autocritic, atitudine dezinvolt, capacitate de a recunoate micile slbiciuni i defecte pe care le are, probabil, fiecare. Valoarea mic indic disimularea micilor slbiciuni i defecte, dorina de a produce o impresie bun, lipsa de sinceritate i spirit autocritic, atitudine dc automulumire a subiectului. Scala a X-a - Extraversiune - Introversiune. Valoarea mare indic sociabilitatea, nevoia de contact, degajarea, vioiciunea, impulsivitatea subiectului. Valoarea mic indic nesociabilitatca, calmul, rezervarea, constana, stpnirea, pasivitatea subiectului. scale FPI de particularitile de sex i vrsta, se recomand ca valorile brute FPI individuale s fie transformate n valori standard FPI conform tabelului ce urmeaz.

Scala a Xl-a - Labilitate emoional. Valoarea mare dc testare indic indispoziie sau dispoziie labil, tristee, iritabilitate, violen, agitaie, meditri inutile, sentiment de culpabilitate, apatie, dificulti dc contact. Valoarea mic indic o dispoziie stabil i echilibrat, degajare, calm, stpnirc dc sine, siguran de sine, capacitate de concentrare. Scala a XII-a - Masculinitate - Feminitate. Valoarea mare de testare indic o implicare activ n anumite situaii, optimism, caracter ntreprinztor, dispoziie echilibrat, puine neplceri fizice fr tulburri psihosomatice generale. Valoarea mic indic o atitudine de uoar rezerv, nencredere n sine, descurajare uoar, neplceri fizice i tulburri psihosomatice generale: n special pulsul neregulat, ameeli, mini i picioare reci, genunchi moi n cazul unor emoii, sensibilitate la schimbrile atmosferice. Analiza rezultatelor Analiza se realizeaz n dou etape. Mai nti se urmresc rspunsurile la itemi potrivit scalelor FPI 1 - FPI 12, aflndu-se astfel valorile brute individuale. (Fiecare rspuns al subiectului ce corespunde cu cel al scalelor de mai jos se egaleaz cu un punct). Scala FPI 1 - Nervozitate -17 itemi Da: 4, 5, 12, 15, 22, 26, 31,41, 42, 57, 66, 72, 85, 86, 89, 105. Nu: 49. Scala FPI 2 - Agresivitate - 13 itemi Da: 32, 35, 45, 50, 64, 73, 77, 93, 97, 103, 112, 114. Nu: 99. Scala FPI 3 - Depresie - 14 itemi Da: 16, 24, 27, 28, 30, 40, 48, 56, 61, 74, 84, 87, 88, 100. Nu:Scala FPI 4 - Emotivitate - 11 itemi Da: 6, 10, 58, 69, 76, 80, 82, 102, 104, 107, 110. Nu:Scala FPI 5 - Sociabilitate - 15 itemi Da: 2, 19, 46, 52, 55, 94, 106. Nu: 3, 8, 23,53,67,71,79, 113. Scala FPI 6 - Caracter calm - 10 itemi Da: 14, 21, 29, 37, 38, 59, 91, 108, 111. Nu:Scala FPI 7 - Dominare - 10 itemi Da: 13, 17, 18, 36, 39, 43, 65, 75, 90, 98. Nu: Scala FPI 8 - Inhibiie - 10 itemi Da: 9, 11,20,47, 60, 70,81,83, 109. Nu: 33. Scala FPI 9 - Fire deschis (sinceritate) - 13 itemi Da: 7, 25, 34, 44, 51, 54, 62, 63, 68, 78, 92, 96, 101. Nu:Scala FPI 10 - Extraversiune - Introversiune- 12 itemi Da: 2, 29, 46, 51, 55, 76, 93, 95, 106, 110. Nu: 20, 87. Scala FPI 11 - Labilitate emoional - 14 itemi Da: 24, 25, 40, 80, 83, 84, 85, 87, 88, 102, 112, 113. Nu; 4, 59. Scala FPI 12 - Masculinitate-Feminitale - 15 itemi Da: 18, 29, 33, 50, 52, 58, 65, 91, 104. Nu: 16, 20,31,47, 84. La etapa a Il-a, din raiuni practice i din cauza dependenei unor Profilul personalitii
Nr. scalei Valoarea brut Valorile standard

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 80

8 1

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

Tabel de transformare a valorilor brute n valori standard


Valoare brut I 2 0 1 3 1 . fa: 4 1 5 1 iti 6 7 8 1 1 9 10 11 1 12 1 Valorile standard dup scale

Scala FPI 8 - Inhibiie: cotele mari snt asociate cu cote similare pe scalele FPI 1, 3, 11 i cote mici pe scalele FPI 5, 12.

H * i
1 i 1 2 2 3 3 3 4 4 4 5 5 5 6 6 8 8 9 9 7 8 9 9
_

1 2 3 4 s 6 7 8 9 10 1I 12 13 14 13 16 17

1 4 4 5 5 6 7 7 8 8 8 8 9 9 9 9 9

1 3 3 4 4 4 5 5 5 6 7 6 8 7 8 7 8 9 9 9 9 8 8 8 9 9 9 -

3 1 4 1 5 1 6 2 7 2 7 3 8 3 8 4 9 9 9 5 5 6 7 8 9 -

1 2 3 4

3 3 4 5 5 6 6 6 7 7 8 7 8 8 9 9 9 9 9 9 -

2 3 4 4 5 6 7 7 8 8 8 9 9 9 - -

1 1 I .1 2 3 4 6 8 8 9 9 9 9 -

i
6 7 9 9 9 -

- - - -

- - -

Rezultatele obinute se marcheaz printr-un semn convenional (ccrcule, cruciuli etc.) n punctul corespunztor valorii standard i scalei respective. Unind cu linii drepte punctele marcate, vom obine imaginea grafic a profilului personalitii.

12

Testarea cu chestionarul FPI preconizeaz urmtoarele configuraii ale profilului personalitii. Scala FPI 1 - Nervozitate: cotele mari snt asociate cu cote similare la scalele FPI 3,4, 8, 11 i cote mici la scala FPI 12. Scala FPI 2 - Agresivitate: cotele mari snt asociate cu cote similare la scalele FPI 4, 7, 9, 10, 12. Scala FPI 3-Depresie: cotele mari snt asociate cu cote similare la scalele FPI 1, 4, 7, 8, 9, 11 i cote mici la scala FPI 12. Scala FPI 4 - Flexibilitate: cotele mari snt asociate cu cote similare pe scalele FPI 1, 2, 3, 7, 11. Scala FPI 5 - Sociabilitate: cotele mari snt asociate cu cote similare pe scala FPI 10 i cote mici pe scala FPI 8. Scala FPI 6 - Calm: apare ca fiind o scal independent, ea nu coreleaz cu nici una din celelalte scale. Scala FPI 7 - Dominare: cotele mari snt asociate cu cote similare pe scalele FPI 2, 3,4, 11.

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 82

83

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

Scala FPI 9 - Sinceritate: cotele mari snt asociate cu cote similare pe scalele FPI 2, 3, 11. Scala FPI 10 - Extraversie: cotele mari snt asociate cu cote similare pe scala FPI 5. Scala FPI 11 - Labilitate emoional: cotele mari snt asociate cu cote similare pe scalele FPI 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9 i cote mici pc scala FPI 12. Scala FPI 12 - Masculinitate: cotele mari snt asociate cu cote mici pe scalele FPI 1,3,8,11. 2. CHESTIONAR DE PERSONALITATE (H. Eysenck) Chestionarul dc personalitate Eysenck determin doi factori de baz: extraversiunea/introversiunea i nevrotismul. Primul factor c bipolar i reprezint caracteristica individual-psihologic a omului, extremele creia corespund orientrii personalitii la lumea exterioar (extraversiunc) sau la lumea interioar (introversiune). Se consider c extravertiii snt sociabili, impulsivi, flexibili i foarte adaptabili. Introvertiii, din contra, snt rezervai, pasivi, nesociabili i, deseori, ntmpin dificulti de adaptare social. Factorul al doilea - nevrotismul - reprezint nsuirea, starea ce caracterizeaz omul din punctul de vedere al stabilitii emoionale, anxietii etc. Acest factor este, de asemenea, bipolar i formeaz o scal la unul din polii creia se afl persoanele foarte stabile, adaptative, iar la cellalt pol - persoanele extrem de nestabile, nevrotice i nonadaptative. Majoritatea oamenilor se afl ntre aceti doi poli, mai aproape de centru. Intersecia acestor dou caracteristici bipolare permite raportarea destul dc clar a omului la unul din cele patru tipuri temperamentale. Instabilitate emoional (Nevrotism) melancolic coleric

8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46.

Introversiune Extraversiune
1 flegmatic

sangvin ic Stabilitate emoional

Chestionarul cuprinde 57 dc ntrebri la care subiectul trebuie s rspund prin cuvintele Da" sau Nu", n conformitate cu felul su de a fi. Testul poate fi aplicat att individual, ct i colectiv. Chestionar de personalitate Eysenck Instruciuni: Citii cu atenie fiecare ntrebare i rspundei prin da" sau nu ", n funcie de faptul dac coninutul ei corespunde sau nu cu felul dvs. de a fi. Este n interesul dvs. s nu pierdei prea mult timp la nici o ntrebare. Fii atent pentru a nu omite nici una din ntrebri. Nu exist ntrebri juste sau nejusle, prezentul chestionar reprezint doar o msur a modelului n care dvs. v comportai.

Formularul A 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Deseori dorii s fii n situaii care s v stimuleze? Avei frecvent nevoie dc prieteni care s v nveseleasc? Sntei o persoan care dc obicei nu-i face griji? V este greu s acceptai un refuz? V oprii pentru a v gndi nainte de a face ceva? Dac promitei ceva, ntotdeauna v inei dc cuvnt? Vi se schimb adesea dispoziia? 47. 48. 49. 50. 51.

n general, vorbii i acionai repede, fr a v opri pentru a reflecta asupra lucrurilor? V simii vreodat pur i simplu indispus, fr a avea un motiv serios? Ai face orice cnd sntei pus la ambiie? Sntei vreodat timid cnd dorii s vorbii cu o persoan dc sex opus dc care v simii atras? Vi se ntmpl s v pierdei, din cnd n cnd, cumptul i s v nfuriai? Acionai deseori la inspiraia de moment? V necjii adesea pentru lucruri pe care nu trebuie s le spunei sau s le facei? Preferai, de obicei, s citii n loc s v ntlnii cu ali oameni? Putei Ii jignit cu uurin? V place s ieii des n ora (la plimbare)? Vi se ntmpl s avei gnduri i idei care nu v-ar place s fie cunoscute de alii? V simii uneori plin de vioiciune, iar alteori apatic? Preferai s avei prieteni puini, dar alei? Deseori visai? Cnd oamenii ridic tonul la dvs., rspundei n acelai mod? Deseori avei sentimente de vinovie? Considerai c toate obinuinele dvs. snt bune i dezirabile? Dc obicei v putei destinde i petrece foarte bine cnd participai la o petrecere vesel? Credei despre dvs. c sntei foarte sensibil? Cei din jur v consider foarte vioi? Dup ce ai fcut un lucru important, vi se nfmpl deseori s avei sentimentul c ai fi putut s-1 facei mai bine? Cnd sntei cu ali oameni, sntei n majoritatea cazurilor tcut? Brfii cteodat?' Vi se nfmpl s nu putei dormi din cauza unor gnduri care v preocup? Dac dorii s v informai asupra unei probleme, preferai s aflai rspunsul din cri, n loc s discutai cu cineva despre acest lucru? Avei vreodat palpitaii sau o greutate la inim? V place genul de munc ce necesit mult atenie? Avei crize dc tremurturi i frisoane? Ai declara ntotdeauna la vam tot ce avei, dac ai ti c nu v -ar prinde niciodat? V displace s fii ntr-o societate n care oamenii joac feste unul altuia? Sntei o persoan iritabil? V place s facei lucruri n care trebuie s acionai rapid? V frmntai n legtur cu anumite lucruri ngrozitoare care s -ar putea nfmpl? Sntei lent i lipsit dc grab n felul dvs. de a v mica? Intrziai deseori la ntlnire sau la serviciu? Avei deseori comaruri? V place att de mult s discutai, nct intrai cu uurin n vorb i cu necunoscui? Simii deseori dureri? Dac nu v-ai afla mai mult timp printre oameni, v-ai considera nefericit? V considerai o persoan nervoas? Din toi oamenii pe care i cunoatei snt unii care categoric nu v plac? Considerai c avei suficient ncredere n dvs.? Putei fi cu uurin jignit cnd oamenii v gsesc defecte personale sau greeli n munc? V este greu s v distrai la o petrecere vesel?

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 82

83

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

52. 53. 54. 55. 56. 57.

Sntei frmntat de sentimente de inferioritate? V este uor s nviorai o petrecere plictisitoare? Vorbii cteodat de lucruri despre care nu deinei informaii suficiente? Sntei ngrijorat n legtur cu sntatea dvs.? V place s facei farse altora? Suferii de insomnie? Formularul B (poate fi utilizat pentru testarea repetat a aceluiai subiect)

41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40.

V place ca n jurul dvs. s fie agitaie? Avei vreodat sentimentul de nelinite c dorii ceva, dar nu tii ce anume? Avei aproape ntotdeauna un rspuns pregtit" cnd vi se adreseaz cineva? V simii uneori fericit sau trist fr vreun motiv real? De obicei stai retras la petreceri i reuniuni? n copilrie ntotdeauna fceai ceea ce vi se spunea imediat i fr murmur? Sntei cteodat morocnos? Cnd sntei antrenat ntr-o ceart, preferai s discutai pentru a o lichida sau s tcei, ateptnd s treac furtuna? Sntei capricios? V place s v aflai n societatea oamenilor? Avei frecvent insomnii din cauza grijilor? V suprai cteodat? Credei c sntei un om norocos? Vi se nfmpl frecvent s v hotri prea trziu? V place s lucrai singur? V simii deseori apatic i obosit fr vreun motiv serios? Sntei vioi? Rdei cnd auzii o glum necuviincioas? V simii adesea stul pn n gt"? V simii cel mai bine n hainele de toate zilele? Vi se ntmpl adesea s v fug gndurile cnd ncercai s rezolvai cu atenie un lucru? Putei s v formulai repede ideile? Rmnei adesea dus pe gnduri"? N-avei nici un fel de prejudeci? V plac pclelile, festele? V gndii frecvent la trecutul dvs.? V place foarte mult mncarea gustoas? Cnd sntei amrt, simii nevoia s vorbii cu un prieten despre problema dvs.? V mpotrivii colectei dc bani n scopul unei cauze bune? V ludai cteodat? Sntei susceptibil n anumite privine? Preferai s stai singur n loc s mergei la o petrecere? Vi se ntmpl vreodat s fii att dc agitat, nct s nu putei sta prea mult vreme pe scaun? V place s v planificai aciunile cu mult timp nainte? Avei ameeli? Rspundei ntotdeauna la o scrisoare ct mai repede posibil dup cc ai primit-o? Dc obicei putei rezolva lucrurile mai bine gndindu-v la ele singur, dect dac le discutai cu alii? Vi sc taie vreodat rsuflarea fr a fi efectuat o munc grea? Nu v deranjeaz s lsai lucrurile aa cum snt"? Sntei nervos?

Preferai s planificai munca sau s o executai efectiv? Vi se ntmpl cteodat s amnai pe mine ceea ce trebuie s facei astzi? V simii nelinitit atunci cnd v aflai n ascensor, avion, tunel? Cnd v mprietenii cu cineva, dvs. avei iniiativa? Avei dureri de cap violente? Avei, n general, convingerea c lucrurile se vor aranja de la sine i c, ntr-un fel sau altul, totul va iei bine pn la sfrit? Adormii greu la ora culcrii? Considerai c este necesar, n anumite situaii, s ascundei adevrul? Rostii cteodat primul lucru care v vine n minte? V frmntai mult dup o ntmplare neplcut? Sntei de obicei un om nchis" n raporturile cu ceilali, cu excepia prietenilor foarte apropiai? Intrai deseori n ncurctur din cauza c acionai fr s v gndii bine? V place s facei glume i s povestii anecdote prietenilor? Preferai s ctigai la jocuri dc noroc? V simii adesea nesigur pe dvs. n prezena superiorilor? Cnd ansele snt mpotriva dvs., sntei dc obicei de prere c merit s riscai? Avei frecvent crampe la stomac naintea unui eveniment important?

Tabelul de mai jos conine cheia rspunsurilor semnificative pentru factorii: sinceritate, extraversiune/introversiune, nevrotism. Fiecare rspuns al subiectului care corespunde cu cheia dc mai jos sc egaleaz cu un punct. Sinceritate: Da: 6, 24, 36. Nu: 12, 18, 30,42,48, 54. Extraversiune/introversiune: Da: 1, 3, 8, 10, 13, 17, 22, 25, 27, 39, 44, 46, 49, 53, 56. Nu: 5, 15,20, 29,32, 34, 37, 42,51. Nevrotism: Da: 2, 4, 7, 9, 11, 14, 16, 19,21,23,26, 28,31,33,35,38, 40, 43,45,47, 50,52,55,57. Modul de interpretare a factorului sinceritate Expresie numeric 0-3 4-6 7-9 Interpretarea sincer situativ nesincer*

* n cazul de fa este vorba doar despre gradul de sinceritate al rspunsurilor i nicidecum despre nesinecritate ca trstur de personalitate. Modul de interpretare a factorilor extraversiune/ introversiune i nevrotism
Introversiune considerabil moderat 1 -7 8-11 Stabilitate emoional ridicat medie 1 - 10 11 - 14 moderat 12- 18 Extraversiune considerabil 19-24

Instabilitate emoional ridicat foarte ridicat 15 - 18 19-24

3. CHESTIONAR CARACTEROLOGIC (H. Leonard, H. Schmieschek)

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 82

83

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

Chestionarul determin manifestrile caracterologice dominante. El este alctuit din 88 de ntrebri care, fiind clasate n 10 grupe (I -X), permit evidenierea unor trsturi accentuate" ale caracterului. Grupa I, cu 12 ntrebri, se refer la demonstrativitate. Grupa a Il-a, cu 12 ntrebri, se refer la hiperexactitate. Grupa a IlI-a, cu 12 ntrebri, se refer la hiperperseveren. Grupa a IV-a, cu 8 ntrebri, se refer la nestpnire. Grupa a V-a, cu 8 ntrebri, se refer la hipertimie. Grupa a Vl-a, cu 8 ntrebri, se refer la distimie. Grupa a VH-a, cu 8 ntrebri, se refer la ciclotimie. Grupa a VHI-a, cu 4 ntrebri, se refer la exaltare. Grupa a IX-a, cu 8 ntrebri, se refer la anxietate. Grupa a X-a, cu 8 ntrebri, se refer la emotivitate. Instruciuni: Vi se prezint un ir de afirmaii referitoare la caracterul dvs. Citii cu atenie fiecare afirmaie i rspundei prin da", dac ceea ce conine ea vi se potrivete, sau prin nu", dac nu vi se potrivete. Nu lsai nici o ntrebare fr rspuns. Chestionarul poate fi utilizat individual sau n colectiv. Subiecii nu snt presai sau invitai s lucreze repede. Timpul de lucru este liber, dar, n general, variaz ntre 30 i 60 de minute, n funcie de rapiditatea gndirii i de gradul de nelegere al fiecrui subiect. Se citete fiecare ntrebare i se rspunde imediat, la rnd. 1. n general sntei un om vioi i fr griji? 2. Sntei sensibil lajigniri? 3. V dau uneori repede lacrimile? 4. Dup ce ai terminat cu bine o treab oarecare, vi se ntmpl, totui, s v ndoii c ai fcut bine i nu avei linite pn nu v convingei nc o dat? 5. n copilrie ai fost ndrzne ca i ceilali copii de vrsta dvs.? 6. Dispoziia dvs. este schimbtoare - de la mare bucurie la deprimare? 7. De obicei, ntr-o reuniune amical, sntei n centrul ateniei celorlali? 8. Snt zile n care, fr vreun motiv evident, sntei indispus i iritat, nct este mai bine s nu vi se adreseze nimeni? 9. Credei c sntei o persoan serioas? 10. Sntei n stare s v entuziasmai puternic? 11. Sntei foarte ntreprinztor? 12. Uitai uor cnd cineva v-a jignit? 13. Sntei foarte milos? 14. Atunci cnd punei o scrisoare n cutie, obinuii s controlai cu mna, dac plicul a intrat? 15. Avei ambiia ca la locul de munc s facei parte din cei mai buni? 16. V este fric (sau v-a fost cnd erai mic) de furtun i de cini? 17. Cred despre dvs. unii oameni c sntei un pic pedant? 18. Dispoziia dvs. depinde dc ntmplrile prin care trecei? 19. Sntei ntotdeauna agreat, simpatizat de ctre cunoscuii dvs.? 20. Avei uneori stri de nelinite i de tensiune (ncordare) puternic? 21. De obicei v simii apsat de ceva, deprimat? 22. Ai avut pn acum crize de plns sau crize nervoase (oc)? 23. V vine greu s stai pe scaun un timp mai ndelungat? 24. Cnd cineva v-a fcut o nedreptate, luptai energic pentru interesele dvs.? 25. Sntei n stare s tiai un animal? 26. V supr faptul c acas perdeaua sau faa de mas snt puin cam strmbe i le ndreptai imediat? 27. Cnd erai copil, v era fric s rmnei seara singur n cas? 28. Vi se schimb des dispoziia fr motiv? 29. n activitatea dvs. profesional sntei totdeauna cel mai capabil? 30. V nfuriai repede?

31. 32. 33. 34. 35. 36. 37.

Putei fi, cteodat, cu adevrat exuberant, voios?

Putei uneori s trii un sentiment de fericire deplin? Dc obicei, spunei oamenilor n mod deschis prerea dvs.? Putei distra o societate, putei fi sufletul unei companii? V impresioneaz dac vedei snge? V place o activitate cu mare rspundere personal? Sntei nclinat s intervenii pentru oamenii crora li s -a fcut o nedreptate? 38. V este team s intrai singur ntr-o pivni, ntr-o camer ntunecoas? 39. Preferai activitile care trebuie fcute ncet i foarte exact celor care pot fi fcute repede i fr migal? 40. Sntei o persoan foarte sociabil? 41. La coal v plcea (v place) s recitai poezii? 42. Ai fugit vreodat de acas cnd erai copil? 43. Vi sc parc grea viaa? 44. Vi s-a ntmplat s fii att dc tulburat de conflicte sau necazuri, nct a fost imposibil s mai mergei la lucra? 45. S-ar putea spune despre dvs. c, n general, nu v pierdei prea repede buna dispoziie atunci cnd avei un insucces (cnd nu v reuete ceva)? 46. Dac v-a jignit cineva, facei primul pas spre mpcare? 47. V plac animalele? '48. V ntoarcei uneori din drum ca s v convingei c acas sau la locul dc munc totul este n regul i c nimic ru nu se poate ntmpl? 49. Sntei cteodat chinuit dc o fric inexplicabil c dvs. sau radelor dvs. li s-ar putea ntmpl ceva ru? 50. Credei c dispoziia dvs. depinde de starea vremii? 51. V-ar deranja cumva s v urcai pe o scen i s vorbii n faa unui public? 52. Cnd cineva v necjete tare i cu intenie, ai fi n stare s v ieii din fire i s v ncicrai? 53. V plac mult petrecerile? 54. V simii adnc descurajat cnd avei decepii? 55. V place o munc unde dvs. trebuie s organizai mult? 56. In mod obinuit urmrii insistent scopul pe care vi l-ai propus, chiar dac ntmpinai obstacole? 57. Poate s v impresioneze ntr-att un film tragic, nct s v dea lacrimile? 58. Vi se ntmpl s adormii cu greu pentru c v gndii la problemele cotidiene sau de viitor? 59. Fiind elev le-ai suflat colegilor sau i-ai lsat s copieze dup dvs.? 60. V-ar displace s trecei prin cimitir noaptea? 61. V ngrij ii n mod deosebit ca acas la dvs. fiecare lucru s aib un loc al lui? 62. Vi sc ntmpl dimineaa s v sculai prost dispus i necjit, stare care dureaz cteva ore? 63. Putei s v adaptai uor la situaiile noi? 64. Avei uneori dureri de cap? 65. Rdeidcs? 66. Fa de oamenii pentru care nu avei consideraie, v putei purta foarte prietenos, nct ci s nu observe adevrata dvs. prere despre ei? 67. Sntei o persoan vioaie, plin dc via? 68. Suferii mult din cauza nedreptii? 69. Sntei un prieten al naturii? 70. Avei obiceiul ca atunci cnd plecai dc acas sau mergei la culcare s controlai ntotdeauna starea unor lucruri (de exemplu, dac e stins aragazul, dac snt scoase din priz aparatele electrice, dac snt ncuiate uile etc.)?

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 82

83

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

71. 72. 73. 74. 75. 76.

77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88.

Sntei sperios? Vi se poate schimba dispoziia n urma consumrii alcoolului? Colaborai sau ai colaborat cu plcere n trecut la cercuri teatrale de amatori? V este uneori foarte dor de deprtri? Dc obicei privii viitorul cu pesimism? Vi sc poate schimba att de puternic dispoziia, nct s avei uneori un mare sentiment dc bucurie, pentru ca apoi s cdei ntr -o stare dc amrciune? V este uor s creai bun dispoziie ntr-o societate, reuniune? Dc obicei, rmnci mult vreme suprat? Sntei foarte puternic impresionat de suferina altor oameni? n mod obinuit, n caietele de coal scriei nc o dat o pagin, dac sc ntmpl s facei o greeal? Sc poate spune c, n general, cu oamenii sntei mai mult prudent i bnuitor dect ncreztor? Avei deseori vise cu situaii dc spaim? Sntei deseori terorizat de gndul c, fiind pe peronul unei gri, v putei arunca naintea trenului mpotriva voinei dvs.? n mod obinuit, devenii vesel ntr-un loc plcut? n general, v debarasai uor de problemele apstoare i nu v mai gndii la ele? Cnd consumai alcool devenii, de obicei, impulsiv? n discuii sntei mai degrab zgrcit la vorb dect vorbre? Atunci cnd trebuie s colaborai la o reprezentaie teatral, ai putea s v nsuii att de bine rolul, nct pe scen s uitai complet c sntei un altul?

La etapa a doua n Tabelul de sintez se noteaz valorile brute pentru fiecare grup (I-X). Aceste valori se multiplic prin coeficientul stabilit pentru fiecare grup, obinndu-se astfel un rezultat care poate varia de la 0 la 24. Cu ct acest rezultat este mai mare (adic se apropie de 24), cu att este mai mare i gradul de semnificaie a trsturii respective, marendu -se astfel direcia de accentuare" a personalitii. Tabelul de sintez
Grupa I II III IV V VI VII VIII IX X Nr. de ntrebri Valorile brute Coeficientul de nmulire Rezultat Procentaj

12 12 12 8 8 8 8 4 8

2 2 2 3 3 3 3 6 3 3

Analiza rezultatelor Analiza se efectueaz n dou etape. Mai nti se urmresc rspunsurile la ntrebri pentru fiecare dintre cele 10 grupe de trsturi (IX), conform cheii prezentate mai jos, aflndu-se, astfel, valorile brute individuale. 1. Grupa I - Demonstrativ Da: 7, 19, 22, 29, 41, 44, 63, 66, 73, 85, 88. Nu: 51. 2. Grupa a II-a - Hiperexact Da: 4, 14, 17, 26, 39, 48, 58, 61, 70, 80, 83. Nu: 36. 3. Grupa a IlI-a - Hiperperseverent Da: 2, 15,24, 34,37,56, 68, 78,81. Nu: 12, 46, 59. 4. Grupa a IV-a - Nestpnit Da: 8, 20, 30, 42, 52, 64, 74, 86. Nu:5. Grupa a V-a - Hipertim Da: 1, 11,23,33,45,55,67, 77 Nu:6. Grupa a Vl-a - Distimic Da: 9, 21,43, 75, 87. Nu: 31,53,65. 7. Grupa a VH-a - Ciclotim Da: 6, 18, 28, 40, 50, 62, 72,84. Nu:8. Grupa a Vlll-a - Exaltat Da: 10, 32, 54, 76. Nu: 9. Grupa a IX-a - Anxios Da: 16, 27,38,49, 60,71,82. Nu: 5. 10. Grupa a X-a - Emotiv Da: 3, 13,35,47,57, 69, 79. Nu: 25.

Coeficientul ajut i la compararea cantitativ a rezultatelor, ntruc t, prin nmulirea efectuat, se obin valori standard comparative. Valoarea 24 indic un procentaj simptomatic de 100%; valoarea 18 indic 75%; valoarea 12 indic 50%; valoarea 6 indic 25%. Cu referire la interpretarea rezultatelor, autorul chestionarului promoveaz ideea c se poate vorbi de o accentuare" n cazul n care numrul de rspunsuri semnificative depete 50%. Personalitile accentuate" nu snt patologice. Ele se caracterizeaz prin evidenierea unor trsturi pregnante de caracter. Descrierea accenturilor dup Leonhard 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Tipul demonstrativ: egocentrism, teatralism i demonstrativitate comportamental, autoapreciere neadecvat. Tipul hiperexact: punctualitate, acuratee i pedantism exagerat. Tipul lupe/perseverent: sensibilitate la obide i suprri, spirit rzbuntor, implicare emotiv dc lung durat n tot ce i sc ntmpl. Tipul impulsiv: impulsivitate sporit, control sczut asupra imboldurilor i tentaiilor. Tipul hipertim: dispoziie preponderent bun, spirit ntreprinztor, activism nalt. Tipul distimic: deprimare accentuat, centrarea ateniei asupra aspectelor sumbre ale vieii, inhibiie ideomotor. Tipul ciclotimie: alternare a fazelor hipertimice i distimiec. Tipul exaltat: trire intens, uneori nemotivat, a strilor de bucurie, fericire, satisfacie i alternarea frecvent a acestora cu strile dc tristee i disperare. Tipul anxios: predispuncre spre fobie, timiditate i anxietate exagerat. Tipul emotiv: sensibilitate, profunzime i finee a tririlor spirituale.

9. 10.

Chestionarul caracterologic a fost elaborat n baza binecunoscutelor 4. CHESTIONAR CARACTEROLOGIC (T.V. Matalina) teste de personalitate (Eysenck, Cattell, Leonhard etc). El cuprinde 60 dc itemi ce determin dou caracteristici ale personalitii adolescentului: extraversiunea/introversiunca i nevrotismul. Corapor -tarca acestora permite o eventual tipizare a caracterului i elaborarea n baza ci a

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 82

83

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

diverselor recomandri. Testul poate fi aplicat persoanelor ntre 12 -17 ani i i gsete o arie larg de utilizare i n orientarea colar i profesional. Instruciuni: Rspundei prin da" sau nu" la afirmaiile ce urmeaz. Scriei aceste rspunsuri n dreptul afirmaiei respective. Chestionar caracterologic 1. . V place s fie glgie i agitaie n jurul dvs.? 2. Deseori avei nevoie de prieteni care v-ar putea susine? 3. Reacionai prompt ntotdeauna cnd sntei rugat s facei ceva? 4. Vi se ntmpl deseori s fii iritat de ceva? 5. Vi se schimb deseori dispoziia? 6. V simii mai bine i mai plcut n lumea crilor dect n societatea semenilor? 7. Deseori diverse gnduri v mpiedic s adormii? 8. Procedai ntotdeauna aa cum vi sc spune? 9. V place s facei glume pe seama altora? 10. V simii vreodat necjit, fr vreun motiv serios? 11. Putei spune despre dvs. c sntei o persoan vesel, plin dc via? 12. Ai nclcat vreodat regulile dc conduit? 13. Sntei o persoan iritabil? 14. V place s le facei pe toate ct se poate dc repede? 15. V frmnt gndul c s-ar putea ntmpl anumite lucruri ngrozitoare? 16. Vi se poate ncredina orice secret? 17. V vine uor s nviorai o petrecere plictisitoare? 18. Avei vreodat palpitaii sau senzaia dc greutate pe inim? 19. Cnd v mprietenii cu cineva, manifestai primul iniiativa? 20. Ai minit vreodat? 21. Putei fi cu uurin jignit cnd oamenii v gsesc defecte personale sau greeli n munc? 22. Deseori glumii i povestii istorii hazlii prietenilor? 23. Deseori v simii obosit? 24. Mai nti v pregtii temele i apoi le facei pe toate celelalte? 25. De obicei sntei vesel i satisfcut de toate? 26. Sntei suprcios? 27. V place mult s comunicai cu semenii? 28. Dac cei apropiai v roag s-i ajutai n gospodrie, o facei ntotdeauna? 29. Avei deseori ameeli? 30. Se ntmpl s-i jenai pe alii prin aciunile i faptele dvs.? 31. V simii plictisit? 32. V ludai din cnd n cnd? 33. Cnd v aflai n societatea unor persoane necunoscute, sntei, de obicei, tcut? 34. Cnd sntei emoionat, vi se ntmpl s nu putei sta locului? 35. De regul, v este uor s luai o decizie? 36. Cnd lipsete profesorul de la ore, niciodat nu sntei glgios? 3 7. Deseori avei comaruri? 38. De obicei v putei destinde i v distrai foarte bine cnd v aflai ntr-o companie vesel? 39. Putei fi cu uurin jignit? 40. Brfii cteodat? 41. n general, vorbii i acionai repede, fr a ezita pentru a reflecta asupra lucrurilor? 42. Dac nimerii ntr-o situaie banal, v simii intimidat mult timp dup aceasta?

43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60.

V plac mult jocurile vesele i zgomotoase? Mncai ntotdeauna tot ce vi se ofer? Cnd sntei rugat s facei ceva, v este greu s refuzai? V place s mergei deseori n ospeie? Avei momente cnd nu v e drag viaa? Ai fost vreodat brutal cu prinii? Prietenii v consider vesel i plin dc via? V sustrageri deseori n timp ce v pregtii temele? Preferai, de obicei, s privii cum se distreaz o companie vesel fr a v implica activ? Dc obicei adormii cu greu cnd v chinuie diferite gnduri? Sntei absolut sigur c vei duce la bun sfrit lucrul ce vi s -a ncredinat? Uneori v simii foarte solitar? V simii vreodat timid, cnd sntei nevoit s intrai n vorb cu o persoan necunoscut? V dai seama de o eroare, cnd e trziu deja s mai ntreprindei ceva? Cnd cineva ridic vocea la dvs., rspundei n acelai mod? V simii uneori vesel sau trist fr motiv real? Considerai c este imposibil s v distrai din plin n societatea semenilor? Cnd acionai far a reflecta asupra lucrurilor, v nelinitii frecvent?

Prelucrarea rezultatelor I. Extraversiune (E): Da: 1,3,9, 11, 14, 17, 19,22,25,27, 30,35,38,41,43,46,49. Nu: 6, 33,51,55,59. II. Nevrotism (N): Da: 2,5,7, 10, 13, 15, 18,21,23,26, 29,31,34, 37,39, 42,45, 47, 50, 52, 54, 56, 58, 60. III. Minciun: Da: 8, 16, 24, 28, 36, 44. Nu: 4, 12, 20, 32,40, 48. Comportarea celor dou caracteristici dc baz (extraversiune i nevrotism) permite o clasificare n 32 dc tipuri caracterologice. Tabelul tipurilor caracterologice

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 82

83

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

Nelinitit, ncordat, nencreztor n sine, nesociabil, susceptibil. Se adapteaz greu. Solicit susinere i protecie. Nu prefer modul activ de via. Contemplativ, predispus spre cugetri filozofice. Dramatizeaz uor orice situaie. Tipul 5. E: 0-4; N: 4-8 Contemplativ, calm, docil, impasibil. Nu manifest interes fa de lumea nconjurtoare i, n consecin, nu obine succese deosebite. Predispus spre colizii interioare, deseori imaginate. Tipul 6. E: 0-4; N: 16-20 Vistor, sensibil, stpnit, echilibrat, timid n situaii necunoscute. Evit anturajul aglomerat. Nu crede n propriile puteri. Nu face panic, nu dramatizeaz lucrurile. Tipul 7. E: 0-4; N: 8-16 Modest, sfios, activ. Prefer s rmn neobservat. Prieten devotat i corect. Ajutor de ndejde, lipsit ns de capaciti organizatorice. De regul, nu este membru al unor grupri sau companii. Prefer prietenia n doi. Acord mult atenie relaiilor intcrpersonale. Tipul 8. E: 4-8; N: 0-4 Calm, sociabil. Fire predominant contemplativ, mai puin ntreprinztoare, indiferent fa de succese. Prefer s triasc ca toi". n relaii este cumptat, echilibrat. Evit conflictele. Tipul 9. E: 8-16; N: 0-4 Activ, plin dc via, sociabil, credul. n relaii nu este pretenios. Manifestnd rezisten redus n condiii dificile, este uor influcnabil i se las atras n grupuri asociale. Curios, predispus spre tot ce este nou. Nu este apt de apreciere i autoapreciere adecvate. TipullO.E: 16-20; N: 0-4 Tip artistic. i place s distreze o societate. Lipsit de suficient perseveren. Sociabil, superficial, echilibrat. Tipul 11. E: 20-24; N: 4-8 Activ, sociabil, rafinat, ambiios. Accept lesne distraciile nsoite de risc. Uneori nu alege prietenii i mijloacele de realizare a scopurilor. Deseori manifest egoism. Are aptitudini organizatorice. Norma pentru adolesceni de 12-17 ani: Extraversiune (E) 11-14 puncte, Nevrotism (N) - 10-15 puncte, Minciun - 4-5 puncte. Mai jos urmeaz descrierea verbal a particularitilor fiecrui tip. Tipul l.E:0-4; N: 0-4 Calm, panic, imperturbabil, rbdtor, stpn pe sine. n grup este modest. Nu-i impune prietenia, dar nici nu o respinge pe a altcuiva, ndrtnic i ambiios, cnd nelege c are dreptate. Tipul 2. E: 20-24; N: 0-4 Optimist, crede n succes. Impresionabil, vesel, sociabil, vorbre. Superficial, impasibil. Prefer s fie n centrul ateniei. Iart uor ofensele, conflictele le transform n glum. l tenteaz tot ce este nou . Se bucur dc simpatia tuturor. Tipul 3. E: 20-24; N: 20-24 Activ, ironic. Tinde s fie cu toat lumea pe picior de egalitate". Foarte ambiios. Fiind n dezacord cu prerea adulilor, se plaseaz n opoziie. Nu suport indiferena fa de propria persoan. Tipul 4. E: 0-4; N: 20-24 Tipul 12. E: 20-24; N: 8-16 Impresionabil, activ, lider nnscut. Bun organizator. Cu sentimentul propriei demniti bine dezvoltat. Deseori se amorezeaz. Se pasioneaz uor de oameni i evenimente. Tipul 13. E: 20-24; N: 16-20 Tip complex. Vanitos, energic, plin de via. De regul, este dominat de necesiti materiale. Se ded plcerilor cotidiene. Prin orice metode tinde s obin succes, s aib profit. Detest rataii. Sociabil, demonstrativ. Tipul 14. E: 16-20; N: 20-24 Autoritar, pedant, suspicios. Tinde spre poziia de lider. Savureaz orice situaie n care deine ntietate. Ironizeaz pe seama celor mai slabi. Despotic, rzbuntor, sfidtor. Predispus surmenajului. Tipul 15. E: 8-16; N: 20-24 Morocnos, pedant, suprcios, invidios, mereu nesatisfcut. Deseori excitat, posac, ursuz. n activitate este nencreztor n sine. n relaiile cu oamenii prefer s fie subordonat. Cedeaz n faa greutilor. In grup, n clas se izoleaz. Rzbuntor, nu are prieteni. Tipull6.E: 4-8; N: 20-24

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 82

83

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

Sensibil, suspicios, suprcios, tcut, stpnit. Pesimist, independent, cu spirit critic. Predispus spre o gndire generalizatoare. Deseori lipsit dc ncredere n sine. Tipul 17. E: 16-20; N: 4-8 Emotiv, entuziasmat, sociabil, plin de via. n relaiile cu cei din jur nu este selectiv. Naiv, copilros, nestatornic, fantezist. Se bucur de simpatia celor din jur. Nu pretinde spre poziii de lider. Prefer relaiile intim-amicale. Tipul 18. E: 4-8; N: 16-20 Tip empatic, predispus s-i susin pe cei mai slabi. Prefer relaiile intim-amicale. Dc regul, are dispoziie neutr, tinznd spre tonaliti minore. Timid, calm, modest, nencrezut n sine, contemplativ. n condiii dificile devine suspicios i ncordat. Tipul 19. E: 4-8; N: 4-8 Linitit, tcut, raional, meticulos, independent, consecvent, modest. Deseori detaat de realitate. Tipul 20. E: 16-20; N: 16-20 Tip practic, demonstrativ, deseori fals. Srac emoional. Incapabil de comptimire. Dispus spre confruntare. Perseverent n satisfacerea intereselor personale. Tipul21.E: 12-16; N: 8-12 Dotat, plin de via, energic. Tip artistic. Preferat al publicului, persoan plin de noroc". Uneori ns aceste caliti provoac efect negativ: obinuit din copilrie s le obin pe toate relativ uor, adolescentul nu-i formeaz deprinderea de a depi prin efort unele obstacole pentru a-i atinge scopul propus. Superficial. Abandoneaz uor lucrul nceput. Tipul 22. E: 8-12; N: 8-12 Pasiv-indiferent. ncrezut n sine. n relaiile cu cei din jur exigent i dur. Pedant, raional, rzbuntor. Deseori ncpinat. Indiferent fa dc opiniile altora. Rigid, prefer activitile monotone, cotidiene. Vocea inexpresiv. Tipul 23. E: 16-20; N: 8-12 Activ, sociabil, vioi. Cu spirit de iniiativ. Se pasioneaz uor, dar tie s se autodirijeze. Ambiios, prefer s fie lider. Manifest capaciti organizatorice. Se bucur de respectul celor din jur. Tipul 24. E: 12-16; N: 4-8 Activ, energic, echilibrat. Sociabilitate moderat. Are un cerc restrins de prieteni. i poate fixa sarcini pe care mai apoi le realizeaz. Nedispus spre confruntare. Vulnerabil. Tipul 25. E: 8-12; N: 4-8 Activ. Uneori exploziv, alteori vesel, mai frecvent nepstor. Lipsit de iniiativ, acioneaz dup indicaii. Inert n stabilirea contactelor sociale. Incapabil de triri emoionale profunde. Prefer activiti monotone. Tipul 26. E: 4-8; N: 8-12 Calm, echilibrat, rbdtor, pedant, ambiios. Arc scopuri bine definite. Respect principii riguroase. Vulnerabil. Tipul 27. E: 4-8; N: 12-16 Sensibil, melancolic-moderat. Devotat, apreciaz mult relaiile intim-amicale. Preuiete simul umorului. Uneori intr n panic, alteori este deprimat. Mai frecvent ns este calm i vistor.

Tipul 28. E: 8-12; N: 16-20 Melancolic, ambiios, suspicios, grav, perseverent. Predispus spre stri de tristee i anxietate. Are un cerc restrns de prieteni. Independent n luarea deciziilor principale, dar n viaa emoional subordonat persoanelor apropiate. Tipul 29. E: 12-16;N: 16-20 Exigent fa de cei din jur. Mndru, ncpinat, ambiios. Energic, sociabil. Predominat de o dispoziie combativ". Camufleaz eecurile. Ii place s fie n vzul tuturor. Tipul 30. E: 16-20; N: 12-16 Mndru, rzbuntor, tinde s domine. Energic, perseverent, calculat. Ferm n realizarea succeselor. Tipul31.E: 8-12; N: 12-16 Timid, indiferent, devotat. n anturajul celor apropiai manifest mult spirit de observaie i umor rafinat. Predispus ctre relaii confideniale. Evit situaiile periculoase. Nu suport tempoul impus din exterior. Ia decizii prompte. Deseori regret unele fapte i aciuni. Dc regul, sc acuz numai pc sine. Tipul 32. E: 12-16; N: 12-16 Ambiios, rzbuntor, energic, ndrjit. Eecurile nu -i reduc ncrederea n sine. Conflictogen. Nu cedeaz nici atunci cnd tie c nu are dreptate. N-are remucri. Lipsit de empatie. Pune pre pe aspectul informativ al comunicrii. Srac emoional. 5. TEST DE PERSONALITATE (G.Bonlil) Testul conine 76 de ntrebri, la care subiectul urmeaz s rspund prin cuvintele da" sau nu", dup cum acestea corespund felului de a fi al subiectului. Testul poate fi aplicat att colectiv, ct i individual. Instruciuni: Formularele pe care le-ai primit conin un ir de ntrebri la care urmeaz s rspundei. Citii flecare ntrebare cu toat atenia, pentru a nelege bine coninutul ei. Dac ceea ce conine ntrebarea se potrivete cu felul dvs. obinuit de a fi i de a aciona, subliniai cuvntul da" din marginea din dreapta a
1Q3__________________________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

formularului. Dac ntrebarea nu se potrivete cu felul dvs. de a fi, subliniai cuvntul nu". Test de personalitate 1. i-e fric de ntuneric? 2. i-c fric dc furtun? 3. i-e fric de ap? 4. i-e fric s treci printr-un tunel? 5. i-e fric s treci un pod peste o ap? 6. Cnd te afli pe o nlime, simi nevoia de a te arunca n gol? Te consideri fricos? Da Nn 8. Tc sperii n timpul nopii? 9. Auzi noaptea zgomote care tc nspimnt? 10. Eti mereu pornit pc ceart? 11. Visezi cteodat persoane care au decedat? 12. i rozi uneori unghiile aa de tare nct s te doar? 13. i se ntmpl s te blbi din pricina emoiei, fricii? 14. Poi s stai mult vreme fr s vorbeti'? 15. Ai avut sau ai vreun tic nervos? 16. i place s-i schimbi des ocupaia, activitatea?

Da Da Da Da Da Da

Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu

Da Da Da Da Da Da Da Da Da

Nu Nu Nu Nu Nu Nu Ii Nu

Serviciul psihologic colar ___________________________________________________________ 82

83

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

17. i se face observaie c eti distrat, neatent? 18. i place s stai mult vreme n acelai loc, s faci acelai lucru? 19. Plngi uneori din pricina piedicilor care i se pun n cale? 20. Cnd te doare ceva, plngi mai mult dect o fac celelalte persoane? 21. i se face ru cnd vezi snge? 31. De obicei, dormi bine? 32. tii ntotdeauna bine ceea ce vrei s faci? 33. Ii este greu s te hotrti, atunci cnd vrei s faci ceva? 34. Ai superstiii? 35. Ai vrut vreodat pn acum s fugi de acas? 36. Te-ai simit pn acum nclinat s fugi de acas? 37. Ai fugit vreodat pn acum de acas? 38. i-c fric uneori s traversezi o strad sau o pia larg? 39. i-e fric s stai singur ntr-o camer mic, nchis? Da 40. i-e fric de foc (incendiu)? 41. Ai avut pn acum dorina s dai foc? 42. Obinuieti s-i cercetezi cu atenie locuina, nainte de a te culca, s te convingi dac nu-i un ho? 43. Ii place s stai de vorb cu prietenii ti, s fii mereu n societatea acestora? 44. Ii place s stai mai mult singur? 45. Ceilali prieteni sau colegi se feresc de tine? 46. Te nfurii des? 47. Dc obicei, eti dominator, i place s dai ordine, s-i organizezi pe cei din jur? 48. n general, eti fericit, mulumit? 49. Uneori crezi c nu eti la fel ca ceilali? 50. Te gndeti uneori c nimeni nu te nelege? 51. i nchipui adesea c tu ai o alt via pe lng aceea de toate zilele? 52. i nchipui c ai fost un copil adoptat i i este greu s scapi dc acest gnd? 53. Ai gnduri care te obsedeaz, de care nu poi s scapi? 54. Eti deseori suprat de gndul c lucrurile din jurul tu nu snt n realitate? 55. Te mprieteneti greu cu cineva? 56. Te mustr uneori contiina c ai svrit fapte urte? D 57. Consideri c familia ta te iubete mai puin dect pe ceilali membri ai familiei? 58. Te gndeti uneori c nimeni nu te iubete? ASPECTE PRACTICE ale serviciului psil 105 59. i este greu s te obinuieti la locul tu de munc? 60. i este greu s trieti n linite acas la tine? 61. Familia se poart bine cu tine? 62. efii ti se poart bine cu tine? 63. Te gndeti deseori c cineva dorete s te urmreasc? 64. Eti nelinitit, uneori, la gndul c cineva vrea s-i fac un ru? 65. Te superi cnd cineva nu te las s faci ceea

Da Da Da Da Da Da Da Da Da Da Da Da Da
Da

Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nji Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu NU Mh Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu

22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Da Da Da Da Da Da Da Da Da
Da

Ai des dureri (de orice fel)? Da Nu Simi deseori c i se taie respiraia? Da Nu De obicei, te simi bine, puternic i sntos? Da Nu Cnd te scoli dimineaa, te simi nc obosit? Da Nu Te simi aproape mereu obosit? Da Nu Te plictiseti cea mai mare parte din timp? Da KPu Ai deseori dureri de cap? Da Nn Snt anumite feluri de mncare care i fac ru? Da Mi Snt mncruri pe care nu le poi mnca? Da Nu ce vrei tu? m Nu 66. i se ntmpl s spargi anumite lucruri, Nu atunci cnd te nfurii? Da 67. Te nfurii uneori pentru lucruri care nu au nsemntate? Da Nu 68. i-ai pierdut cunotina vreodat? Da Nu 69. i pierzi deseori cunotina? Da Nu 70. Simi uneori c vederea i se tulbur? Da Nu 71. i-ar plcea o meserie unde s-ar sacrifica/ucide animale? Da Nu 72. Ai dorit pn acum rul altuia? Da Nu 73. Ironizezi pe seama altora pn cnd i faci s plng? Da Nu 74. Simi cteodat plcerea s faci ru unei persoane? Da Nu 75. Ai simit uneori plcerea s faci ru unui animal? Da Nu 76. Ai avut vreodat dorina s furi? Da Nu

Prelucrarea rezultatelor Snt semnificative i se vor lua n consideraie numai rspunsurile nu" pentru itemii: 14, 18, 24, 31, 32,43,45,47, 48, 55, 57, 61, 62 i rspunsurile da" pentru toi ceilali itemi. n continuare se va releva numrul de itemi semnificativi pentru fiecare dintre cele opt trsturi conform tabelului 1. Tabelul 1 Emotivitate simpl (ntrebrile 1, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 19,20, 21, 34, 40); 2. Psihastenie, obsesii (ntrebrile 2, 3, 4, 5, 6, 25, 26, 32, 33, 36, 38,39, 40,41,42, 53); 3. Tendine schizoide (ntrebrile 27, 35, 43, 44, 46, 48, 49, 50, 51,52, 54); 4. Tendine paranoide (ntrebrile 35, 43, 44, 45, 47, 55, 56, 57, 58, 59, 60,61,62, 63,64, 65); 5. Tendine depresive i ipohondrice (ntrebrile 19, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 46); 6. Tendine impulsive i cpileptoide (ntrebrile 31,37,65, 66, 67, 68, 69, 70); 7. Tendine instabile (labilitate psihic) (ntrebrile 14, 15,16,17, 18, 35, 36); 8. Tendine antisociale (egocentrice) (ntrebrile 20, 71, 72, 73, 74, 75, 76). Cnd una i aceeai cifr nsoete mai multe trsturi, ea este semnificativ i urmeaz a fi luat n considerare la fiecare rubric a trsturilor respective. (De exemplu, ntrebarea 35 este semnificativ pentru trsturile 3, 4, 7). Dup analiza rezultatelor, pentru fiecare trstur se noteaz numrul corespunztor dc itemi semnificativi, indicai de ctre subiect (Tabelul 2). Acest numr se multiplic prin coeficientul stabilit pentru fiecare rubric, obinndu-se un numr care poate varia dc la 0 la 360. Cu att mai marc este gradul dc semnificaie a trsturii respective. 1.

Da Da Da Da Da

Da Da Da Da Da Da

lologi c colar

Da Pto Da Nu

Serviciul psihologic colar

104

Tabelul 2 Rubrici I 11 III IV V VI vn VIII Numrul de itemi Coeficient 28 24 30 20 26 36 52 52 Total

n limite optime (anxietatea util"), apare ca fireasc i imanent oricrei personaliti active. Pot fi delimitai unii parametri ai anxietii: anxietatea ca stare, numit situativ sau reactiv, i anxietatea ca particularitate stabil a personalitii. Anxietatea situativ apare ca reacie emoional la situaii stresante i prezint diferite grade dc intensitate i durat, caracterizndu -se prin triri subiective: nelinite, tensiune, nervozitate. Anxietatea stabil denot o pcimanent predispunere a subiectului spre a percepe ca amenintoare un larg diapazon dc situaii, reacionnd la ele printr-o stare de alarm.

Conform datelor experimentale (G. Bontil, 1971), s-a stabilit c toate valorile care trec de 120 indic tendine patologice. n asemenea cazuri se recomand o investigaie mai profund, folosind tehnici proiective de studiere a personalitii, precum i un examen psihiatric. 6. SCALA DE ANXIETATE (Spillberger) Testul reprezint o modalitate valid i informativ de studiere a anxietii care, detenuinnd n marc msur comportamentul subiectului, Formularul 1
Nu Afirmaii este aa 1 1 1 1 1 1 1 1 1
1

Scala anxietii situative Instruciuni: Citii atent fiecare afirmaie i, n funcie de faptul cum v simii n momentul de fa, bifai cifra respectiv din dreapta formularului 1. Nu pierdei prea mult timp cu nici o ntrebare, deoarece nu exist ntrebri corecte sau incorecte, chestionarul constituind doar o examinare a strii dvs. actuale.

Formularul 2
AproaAfirmaii 21. 22. 23. 24. Am o stare de satisfacie. Obosesc repede. Plng uor. A vrea s fiu la fel de fericit ca i alii. 25. Uneori pierd, deoarece nu iau decizia destul de repede. 26. 27. 28. M simt vioi. Snt calm, linitit. Eventualele dificulti m ngrijoreaz mult. 29. M ntristez mult din cauza unor fleacuri. 30. 31. 32. Snt destul de fericit. Le pun pe toate la inim. Nu am suficient ncredere n propriile puteri. 33. De obicei, m simt n siguran. 34. M strduiesc s evit situaiile critice i dificultile. 35. 36. 37. Snt trist. Snt mulumit. Orice fleac m poate distrage i m ngrijoreaz mult. 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 2 3 4 i 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 2 3 4 pe niciodat 1 1 Uneori 2 2 2 Deseori 3 3 3 Permanent

Cred c este aa 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

Aa este

Fr ndoial, aa este

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Snt calm. Nu m amenin nimic. Snt ncordat. M simt nctuat. M simt desctuat. Snt indispus. M nelinitesc eecurile posibile.

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

4 4 4
4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4

,L

4 4 4

8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Simt o stare de nelinite. Snt alarmat. Simt o satisfacie luntric. Am ncredere n propriile puteri. M enervez. Nu-mi pot gsi locul. Snt iritat. Nu simt nici ncordare, nici tensiune.

1 1 1 1 1
1

16. 17. 18. 19. 20.

Snt mulumit. Snt ngrijorat. Snt prea excitat i nu m simt n apele mele. Simt bucurie. Simt plcere.

1 1 1

Scala anxietii stabile Instruciuni: Citii atent fiecare propoziie i, n funcie de faptul cum v simii de obicei, bifai cifra respectiv din dreapta formularului 2. Nu pierdei prea mult timp cu nici o ntrebare, deoarece nu exist ntrebri juste sau nejuste, prezentul chestionar constituind doar o msur a strii dvs. obinuite. Prelucrarea rezultatelor

38.

Suport dureros dezamgirile i nu le pot da uitrii.

'''\\;

2 2 2

3 3 3

4 4 4

39. 40.

Snt un om cumptat. Grijile mi tulbur mult linitea.

Serviciul psihologic colar

110

111

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

Anxietatea reactiv (AR), sau situativ, se calculeaz din relaia: AR = El - E2 + 35, unde El este suma cifrelor bifate dc subiect {formularul 1) la ntrebrile: 3, 4, 6, 7, 9, 12, 13, 14, 17, 18; iar E2 -suma cifrelor bifate de subiect (formularul 1) la ntrebrile: 1,2,5,8, 10, 11, 15, 16, 19, 20. Anxietatea stabil (AS) se calculeaz dup aceeai formul: AS = E1 - E2 + 35, unde E1 este suma cifrelor bifate dc subiect (formularul 2) la ntrebrile: 22, 23, 24, 28, 29, 31, 32, 34, 35, 37, 38, 40; iar E2 - suma cifrelor bifate dc subiect (formularul 2) la ntrebrile: 21, 26, 27, 30, 33, 36, 39. Interpretarea rezultatelor: pn la 30 de puncte - anxietate sczut; 31 -45 dc puncte - anxietate moderat, mai mult de 46 dc puncte anxietate sporit. 7. SCALA DE ANXIETATE (.1. Taylor) Chestionarul este destinat examinrii gradului dc anxietate. El conine 50 de afirmaii, la care persoana examinat rspunde prin da" cnd coninutul afirmaiei corespunde felului su de a fi i prin nu" cnd nu corespunde. Testarea se face individual sau colectiv i dureaz 15 -30 de minute. Scala de anxietate 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. De regul, snt linitit i c greu s fiu scos din srite. Nervii mi snt dereglai nu mai mult dect la ali oameni. De obicei, dorm linitit. Rareori am dureri de cap. Rareori obosesc. Aproape ntotdeauna m simt destul de fericit. Am ncredere n propriile puteri. Aproape niciodat nu roesc. n comparaie cu prietenii, m simt destui de ndrzne. De obicei, ara dispoziie bun. Rareori am palpitaii sau o greutate pc inim. De obicei, minile mi snt calde. Snt timid, dar nu mai mult dect alii. Bineneles, mi lipsete ncrederea n propriile puteri. Uneori mi pare c snt de nimic. Periodic m cuprinde o nelinite att de accentuat, nct nu pot sta locului. Noaptea adorm cu greu. Nu-mi ajunge trie de caracter pentru a nfrunta dificultile. A vrea s fiu tot att de fericit cum snt, dup prerea mea, alii. Uneori mi pare c am n fa greuti pe care nu le-a putea nfrunta. Deseori visez. Observ c-mi tremur minile cnd ncerc s fac ceva. Somnul mi este nelinitit, adesea se ntrerupe. M nelinitesc mult posibilele eecuri. Uneori simt fric, chiar dac nu m amenin nimic. M concentrez cu greu asupra unei activiti sau nsrcinri. De obicei, lucrez cu o marc ncordare. Nimeresc uor n ncurctur. Aproape tot timpul snt ngrijorat din cauza cuiva sau a ceva. Snt predispus s iau totul n serios. Deseori plng. Deseori am stri de vom.

33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50.

M nelinitete mult propria sntate. Deseori m tem c voi roi. Situaia mea n mijlocul celor care m nconjoar m ngrijoreaz mult. Situaia material m ngrijoreaz mult. Uneori m gndesc la aa lucruri, despre care n-a vrea s vorbesc. Am avut perioade cnd grijile mi furau somnul. Uneori, cnd snt ntr-o ncurctur, transpir i m jenez mult. Chiar i n zilele rcoroase transpir repede. Cteodat snt att de agitat, nct nu pot adonni. Snt o persoan iritabil. Uneori m simt absolut inutil. Uneori mi pare c sistemul nervos mi-e dereglat i, din clip n clip, mi voi pierde cumptul. Deseori simt c ceva m nelinitete. Snt cu mult mai sensibil dect majoritatea oamenilor. Aproape tot timpul mi-e foame. Nu-mi plac schimbrile survenite pe neateptate. Viaa mea decurge aproape ntotdeauna ntr-o tensiune continu. Ateptarea ntotdeauna m enerveaz.

Prelucrarea rezultatelor a) Se calculeaz numrul rspunsurilor da" la afirmaiile 14-50. b) Se calculeaz numrul rspunsurilor nu" la afirmaiile 1 -13. c) Se calculeaz suma rezultatelor a" i b". Rezultatele sumare: 40-50 dc puncte denot un grad foarte ridicat dc anxietate; 25-40 dc puncte relev un grad ridicat de anxietate; 15-25 dc puncte indic un grad mediu (cu tendin spre un grad ridicat) de anxietate; 5-15 puncte denot un grad mediu (cu tendin spre un grad sczut) de anxietate. 8. CHESTIONAR ASUPRA NELINITII (Q.I.P.S.) Chestionarul evalueaz intruziunile cognitive sau nelinitile excesive fr suport real care constituie principalele simptome ale tulburrii dc anxietate generalizat. Este un chestionar care cuprinde 16 itemi pe care subiectul i evalueaz pe o scar de 5 puncte, dup cum urmeaz: 1 - deloc caracteristic; 2 - puin caracteristic; 3 -caracteristic; 4 foarte caracteristic; 5 - extrem de caracteristic. Instruciuni: V rugm s utilizai scara de 5 puncte pentru a exprima n ce msur fiecare din enunurile de mai jos corespund situaiei, strii dvs. (scriei numrul corespunztor n spaiul rezervat). 1. Dac nu am destul timp pentru a face totul, nu m ngrijorez. 2. Nelinitea m copleete. 3. Nu am tendina de a m ngrijora n legtur cu diverse lucruri. 4. Mai multe situaii m aduc n stare de nelinite. 5. tiu c nu ar trebui s m ngrijorez, dar nu pot s m stpnesc. 6. Cnd snt presat de timp, de persoane, m ngrijorez mult. 7. M ngrijorez permanent n legtur cu orice. 8. mi este uor s scap de gnduri nelinititoare. 9. ndat ce termin ceva de fcut, ncep imediat s-mi fac griji n legtur cu lucrurile pe care le mai am de fcut. 10. Nu m ngrijorez niciodat.

Serviciul psihologic colar

110

111

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

11. Cnd nu pot s fac nimic pentru a scpa de o grij, nu m mai agit n legtur cu aceasta. 12. Snt nelinitit de cnd m tiu. 13. mi dau seama c anumite subiecte m ngrijoreaz. 14. Cnd ncep s m ngrijorez, nu m pot liniti uor. 15. mi fac griji tot timpul. 16. M ngrijorez n legtur cu proiectele mele pn cnd acestea snt duse la bun sfrit. Cotare: Scorul la 5 itemi (1, 3, 8, 10, 11) trebuie s fie inversat pentru corectare. Apoi este suficient s se adune notele obinute la aci 16 itemi (limite: 16-80). Norme engleze: Valorile medii (abaterea standard) snt: subiecii nonanxioi- 43,81 (11,32) subiecii cu anxietate generalizat - 67,66 (8,86). 9. SCALA DE DISPERARE (Scala H ) Scala prevede msurarea pesimismului la depresivi, evaluarea potenialului suicidar, evaluarea schemelor cognitive disfuncionale al cror numitor comun este absena proieciei pozitive n viitor. Este o scal care reflect indirect intenia suicidar. Scala H Instruciuni: V rugm s atribuii fiecrei afirmaii din tabelul de mai jos caracteristicile de adevrat sau fals, notnd semnul X" n dreptul rubricii corespunztoare. Afirmaii Adevrat Fals 1. Atept viitorul cu speran i entuziasm. 2. Ar fi mai bine s renun, pentru c nu pot face ca lucrurile s mearg mai bine pentru mine. 3. Cnd ceva merge prost, mi amintesc c aceasta nu va dura mult. 4. Nu-mi pot imagina cum va fi viata mea peste 10 ani. 5. Am destul timp pentru a realiza ceea ce-mi

6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

17. 18. 19. 20.

doresc s realizez n plus. In viitor m atept s reuesc n ceea ce m privete pe mine. Viitorul meu mi se pare sumbru. Sper s am mai multe lucruri bune n via dect au n medie ceilali oameni. Nu am nici un rgaz i nu snt motive s cred c voi avea un viitor. Experiena mea trecut m-a pregtit perfect pentru viitor. Lucrurile neplcute apar n faa mea mai degrab dect cele plcute. Nu sper s am ceea ce mi doresc cel mai mult. Cnd m gndesc la viitor, m atept s fiu mai fericit dect acum. Lucrurile nu snt aa cum le doresc. Am ncredere n viitor. Nu am avut niciodat ceea ce am vrut, prin urmare, c caraghios s-mi doresc ceva, indiferent cc. Este cu totul improbabil s am o satisfacie real n viitor. Viitorul mi se pare vag i nesigur. M atept mai mult la momente bune dect la momente rele. Nu servete la nimic s caut s obin lucrurile pe care mi le doresc, pentru c, probabil, nu le mai pot obine.

Cotare: Se atribuie nota 1 la itemii 2, 4, 7, 9, 11, 12, 14, 16, 17, 18,20, dac acetia snt cotai ca adevrai. Se atribuie nota 1 la itemii 1,3,5, 6, 8, 10, 13, 15, 19, dac snt cotai ca fali. Norme: scoruri ntre 0-20; o valoare medie de 13 a fost gsit la subiecii care avuseser tentative de suicid. Norme engleze (media-abaterca standard) - subieci de control: 2,3 (1,8) - 4,45 (3,09) abaterea standard 3,65 4,83

Serviciul psihologic colar

110

111

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

-pacieni depresivi 7, 87 Norme franceze - subieci de control - subieci depresivi

(6,10) - 15, 29 (4,47) media 5,36 13,05

Q.RA. Instruciuni: Vei gsi n continuare o list de 30 de gnduri care pot apare n mintea oamenilor. V rugm s citii cu atenie fiecare gnd i s indicai cu ce frecven au aprut ele n mintea dvs. pe parcursul ultimei sptmni, fcnd un semn n csua corespunztoare frecvenei. Cotare: Scorul global al chestionarului este obinut pornind de la notele atribuite fiecnii item dc ctre subiect (limite: 30 -150). Cu ct scorul este mai ridicat, cu att subiectul arc mai multe gnduri automate negative. Norme engleze: -subieci de control: 34,9 (13,4) - 52,6 (18,6) - subieci depresivi: 82,5 (27,5) - 108, 8 (26,3) Norme franceze: - subieci de control: 46, 24 (11,97) - subieci depresivi 95,7 (23,35). 11. SCALA REVIZUIT A FOBIILOR SPECIFICE COPIILOR (Ollendick, 1983) Scala are drept obiectiv evaluarea fobiilor specifice copiilor de 9-12 ani: frica de anumite animale, de coal, de eec, de ntuneric etc. Instruciuni: Prezentm mai multe cazuri-situaii n care fetele i bieii au deseori fric. Citete atent fiecare din situaii i ncercuiete cifra care descrie cel mai bine frica pe care o simi: 1 -situaia nu provoac nici o fric; 2 - situaia provoac fric nesemnificativ; 3situaiaprovoac o fric semnificativ. Nu exist rspunsuri bune sau rele. Nu uita: trebuie s ncercuieti cifra l , 2 sau 3 din dreptul situaiei descrise, dup cum este indicat mai sus.

10. CHESTIONAR DE GNDURI AUTOMATE (Q.P.A.) Chestionarul dc gnduri automate (Q.RA.) vizeaz evaluarea coninutului negativ al monologului interior al subiecilor depresivi. Identificarea gndurilor automate negative permite modificarea lor interioar n cursul terapiei cognitive. Q.RA. este un chestionar ce cuprinde 30 dc itemi care evalueaz frecvena gndurilor automate n cursul sptmnii precedente pc o scar de 5 puncte: 1- deloc; 2 - uneori; 3 - destul de des; 4 - deseori; 5 ntotdeauna.

26. 27.

Un ho intr n cas. A cltori cu avionul.

1 1

2 3 2 3

28. 29.

A fi ntrebat pe neateptate de profesor. A avea rezultate proaste la coal.

1 1

2 3 2 3

Serviciul psihologic colar

____________________________

________________JJ8

119 _______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80.

De lilieci sau psri. A fi criticat de prini. Dc arme. A fi implicat ntr-o nvlmeal. De foc; a fi ars. A fi njunghiat sau rnit. A fi n mulime. De furtuni. A mnca ceva ce nu-i place. De motani. A pica la un examen. A fi lovit de un automobil. A fi obligat s merg la coal. A participa la jocuri zgomotoase n timpul educaiei fizice. A auzi prinii certndu-se. De camerele ntunecoase. A dansa n faa unui public. Dc furnici sau scarabei. A fi criticat dc alii. De persoanele care par bizare. Avedcasnge. A merge Ia medic. De cini necunoscui sau cu nfiare rutcioas. A trece prin cimitire. A fi avertizat. A-mi taia prul. De ap adnc sau de marc. Dc comaruri. A cdea dc la nlime. A fi electrocutat. A merge la culcare n ntuneric. A fi bolnav n main. A fi singur. A fi obligat s port hainele altora. A fi pedepsit de tata. A fi reinut la coal. A face greeli. A urmri filme strine. De zgomotul de siren. A face un lucru nou. A m molipsi de o boal grav. De spaiile nchise. De cutremure de pmnt. De o ar duman. De ascensoare. De locurile ntunecoase. A m sufoca. A fi nepat de o albin. Dc viermi sau melci. De guzgani sau oareci. A susine un examen.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 I 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ' 1 1 1

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

-biei 122,43 (25,81) - 126,04 (31, 26) Copii fobiei (7-12 ani): -fete 175,42(40,55) -biei 151,65 (28, 59).

CAPITOLUL II
TESTE DE ORIENTARE COLAR I PROFESIONAL 1 . V-AI ALES BINE PROFESIA? (D. Super) Care snt valorile dvs. profesionale? Profesia la care v-ai gndit (sau pe care o practicai) corespunde nclinaiilor, intereselor, aspiraiilor dvs.? Chestionarul dc mai jos v va ajuta s v cunoatei mai bine n acest sens. Pentru aceasta notai, n dreptul ntrebrii una din cifrele 5, 4, 3, 2 sau 1, n funcie de semnificaia pe care i-o atribuii fiecrei caracteristici profesionale descrise n afirmaiile de mai jos: 5 -foarte important; 4 important; 3 - mai puin important; 2 - puin important; 1 - nensemnat. Ce semnificaie are pentru dvs. profesia? 1. Care necesit mereu rezolvarea unor noi probleme. 2. In care trebuie s-i ajutai pe alii. 3. Care este retribuit mai avantajos. 4. La care munca este foarte variat. 5. Care presupune ndeplinirea sarcinilor n timpul unor deplasri. 6. Care sporete prestigiul dvs. 7. Care cere aptitudini artistice. 8. In care se lucreaz n echip. 9. Care ofer perspective de avansare. 10. In care v putei realiza dup propria dorin. 11. In care eful se poart la fel cu toi subalternii i are ncredere n ei. 12. Care asigur un mediu plcut pentru lucru. 13. Care ofer posibilitatea de a estima la sfritul fiecrei zile de munc realizrile nregistrate. 14. In care v-ai putea exercita autoritatea asupra altora. 15. In care se experimenteaz noi idei i sugestii. 16. n care se creeaz noi produse. 17. Unde rezultatele muncii dvs. s fie cunoscute. 18. n care eful s aib simul msurii n aprecieri i decizii. 19. Care este foarte solicitat i care ofer numeroase locuri de munc. 20. n care v-ai putea pune n valoare simul pentru frumos. 21 Care v-ar oferi posibilitatea de a lua decizii personale. 22. Cu largi posibiliti de avansare, cu obinerea unei retribuii corespunztoare. 23. Care solicit intens capacitatea de a rezolva probleme noi prin soluii nuanate. 24. n care v putei aplica aptitudinile de a conduce un colectiv. 2 5. Care se desfoar ntr-un local n care condiiile mediului ambiant s v asigure sntatea. 26. Care nu afecteaz modul de via dorit de dvs. 27. Care ofer posibiliti de a lega prietenie trainic cu colegii de munc. 28. n care importana muncii dvs. poate fi apreciat de alii. 29. n care nu facei permanent acelai lucru.

2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 1 2 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23

Cotare: Prevalarea fobiilor este determinat adunnd numrul itemilorcare au obinut nota 3. Scorni total reprezint intensitatea fricii la copil. Este dc ajuns s se sumeze scorul obinut la fiecare item. Norme engleze: Copii normali de 8-11 ani: - fete 137, 24 (39,41) - 146, 23 (44,32)

Serviciul psihologic colar

____________________________

________________JJ8

119 _______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

30. Care v d sentimentul c i putei ajuta pe alii. 31. n care ai putea contribui la bunstarea altora. 3 2. Care v permite s activai n diverse direci i. 33. n care ai putea fi admirat de alii. 34. n care s avei relaii bune cu colegii. 35. Care contribuie la asigurarea unui mod plcut de via. 36. n care avei posibilitatea de a munci ntr -un mediu plcut (bine iluminat, linitit, curat, spaios). 37. n care putei planifica i organiza munca altora. 38. Care solicit continuu capacitile dvs. intelectuale. 39. La care munca dvs. va fi retribuit astfel nct s v asigure un mod de via corespunztor dorinelor dvs. 40. n care depindei de ct mai puine persoane. 411 n care producei obiecte, lucrri de art. 42. n care s putei fi sigur c n cazul pierderii ei putei obine o alt profesie n cadrul aceleiai ntreprinderi. 43. n care eful c o persoan foarte politicoas. 44. n care s putei vedea rezultatele eforturilor dvs. 45. n care s putei contribui la elaborarea noilor idei. Prelucrarea rezultatelor Chestionarul cuprinde 15 factori. Fiecare din ei descrie o caracteristic esenial, specific unui ansamblu de profesii sau activiti, prin intermediul a 3 itemi. Astfel: 1. Altruism (2, 30, 31) - profesii care vizeaz lucrul cu oamenii i contribuie la ameliorarea vieii acestora: medicin, relaii umane, asisten social, nvmnt, comer etc. 2. Sim estetic (7,20,41) - profesii care pennit realizarea unor obiecte de art, artizanat etc. 3. Creativitate (15, 16, 45) - activiti care permit crearea unor noi produse, aplicarea noilor idei, inventarea lucrrilor noi: profesii tehnice, tiinifice, literare, organizatorice etc. 4. Stimulare intelectual (1,23,38) - activiti care ofer posibilitatea de a nva ceva nou i solicit o gndirc independent, reflecii abstracte. 5. Reuita obiectual (13, 17, 44) - activiti cu caracter executiv, finalizate prin produse concrete i care genereaz sentimentul dc satisfacie pentru buna executare a sarcinilor profesionale. 6. Independen (5,21,40) - ocupaii care pennit persoanei s lucreze dup propriul ci ritm i s aplice noi idei (concepii). 7. Prestigiu (6, 28, 33) - ocupaii cu un statut social ridicat care confer importan i impun respect. 8. Conducere (14, 24, 37) - profesii care ofer posibilitatea de a planifica i organiza munca altora. 9. Avantaje materiale (3, 22, 39) - valoare asociat unor munci cu remunerare mai avantajoas. Tendina dc orientare dup ctiguri materiale. 1O.Siguran (9, 19,42) - valoare asociat unor profesii care prezint certitudinea meninerii lor, asigurarea aceluiai tip de munc i garantarea veniturilor materiale. 11 .Ambiana muncii (12,25,36) - ocupaii n condiii bune de munc. 12.Relaii cu superiorii (11, 18, 43) - alegerea locului de munc n conformitate cu cadrele dc conducere din domeniul respectiv. 13.Relaii cu colegii de munc (8,27,34) - alegerea locului de munc dup criteriul unor relaii bune n colectivul de munc. 14.Modul de via (10, 26, 35) - valoare asociat unei aa activiti care permite a duce un mod de via corespunztor aspiraiilor

persoanei respective. Profesii cu program neregulat, care implic deplasri, cltorii etc. 15. Varietate (4,29,32) - profesii care permit diverse activiti (variate, nerepetative). Orientare spre satisfacii personale. Sc face totalul notelor acordate fiecrui factor la cei 3 itemi. Scorul poate varia de la 3 la 15. Apoi se stabilete ordinea ierarhic a factorilor. Primii 3 -5 din ci, la care se obine punctajul cel mai marc, reprezint domeniul dc activitate n care subiectul poate obine succes i sc poate realiza din punct de vedere profesional. 2. CHESTIONAR DE DELIMITARE A INTERESELOR PROFESIONALE (E. A. Klimov) PrezcnUil chestionar vizeaz cinci direcii de interese profesionale proiectate conform tipurilor de profesii clasificate de E. A. Klimov: 1) om - natur; 2) om - tehnic; 3) om - om; 4) om - semn grafic; 5) om imagine artistic. Chestionarul, care poate fi administrat att individul ct i n grup, conine 20 de perechi de allnnaii care servesc la delimitarea direciei de activitate profesional pentru care subiectul testat manifest cel mai marc interes. Instruciuni: Admitem c dup o pregtire profesional corespunztoare vei putea ndeplini orice munc. n cazul n care vi se va oferi posibilitatea s alegei ntre dou activiti propuse, pentru care dintre ele vei opta? Citii cu atenie fiecare dintre cele 20 de perechi de afirmaii ce urmeaz. Defecare dat alegei doar una din alternative , punnd semnul x" n spaiul respectiv din fia rspunsurilor. mi place: 1. a. S ngrijesc animalele. b. S deservesc maini, aparate. 2. a. S le fiu de ajutor celor bolnavi. b. S compun scheme i programe pentru tehnica dc calcul. 3. a. S urmresc calitatea ilustraiilor, picturii de afi, a discurilor, b. S controlez procesul de dezvoltare a plantelor. 4. a. S prelucrez diverse materiale (lemn, stof, metal, mas plastic), b. S fac reclam la mrfuri, s vnd mrfuri. 5. a. S discut despre articole i cri tiinifico-populare. b. S discut despre literatur artistic (piese de teatru, concerte). 6. a. S cresc animale de diferite rase. b. S-i ajut pe cei mai mici n realizarea diverselor activiti (instructive, sportive etc). 7. a. S reproduc desene, s acordez instrumente muzicale. b. S conduc diverse mijloace de transport (main, macara, tractor). 8. a. S comunic i s explic oamenilor informaia ce -i intereseaz (ntr-un birou de informaii sau de excursii), b. S fac prezentarea grafic a expoziiilor, vitrinelor, a unor cri sau spectacole. 9. a. S repar obiecte, locuine. b. S corectez greeli n texte, scheme, desene. 10. a. S tratez animale bolnave, b. S fac calcule. 11. a. S selecionez noi specii dc plante. b. S construiesc i s proiectez noi modele de mrfuri industriale. 12. a. S examinez disensiunile dintre oameni, s conving, s explic, s stimulez i s pedepsesc, b. S descifrez scheme, proiecte, s le analizez i s le pun n ordine. 13. a. S urmresc i s studiez activitatea artistic, b. S observ i s cercetez viaa microbilor. 14. a. S deservesc i s reglez utilaj medical, b. S acord oamenilor ajutor medical.

Serviciul psihologic colar

____________________________

________________JJ8

119 _______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

a. S descriu artistic evenimentele i fenomenele (reale sau imaginare). b. S fac descricri-rapoartc despre evenimentele i fenomenele cercetate. 16. a. S fac analize de laborator n spital, b. S examinez bolnavi i s-i tratez. 17. a. S zugrvesc obiecte i lucruri, interiorul locuinelor, b. S asamblez i s montez maini i aparate. 18. a. S organizez maruri turistice i exc ursii la muzee, teatre, b. S joc n spectacole, s iau parte la concerte. 19. a. S confecionez dup un plan piese, articole, produse finite, s construiesc cldiri, b. S execut desene tehnice, s reproduc schie de lucru, hri. 20. a. S protejez plantele de boli i vtmtori. b. S lucrez la maini cu taste (maini de dactilografiat, computere etc). Timpul de aplicare a chestionarului nu este strict limitat. Subiecii testai snt rugai s nu mediteze prea mult asupra afirmaiilor. De regul, testarea nu dureaz mai mult de 20-30 de minute. 15. Fia rspunsurilor 1 la 3b 6a 2 lb 4a 7b 9a 10a 11a 13b 16a 11b 14a 17b 19a 20a 3 2a 4b 6b 8a 4 2b 5a 5 3a 5b 7a 8b

De aceea rspunsul la ele va implica reproducerea comportamentului lor i manifestarea unor atitudini deja trite. Pentru studierea aptitudinilor comunicative snt proiectate ntrebri din urmtoarele sfere: interesul adolescentului pentru comunicare; acomodarea la un nou colectiv; reacia la rugmintea prietenilor i cunoscuilor; atitudinea fa de munc; contactul cu persoane necunoscute. n corespundere cu aceste direcii, au fost elaborate 20 de ntrebri. Pentru studierea aptitudinilor organizatorice snt utilizate ntrebri ce vizeaz urmtoarele sfere: capacitatea de orientare n situaii dificile; iniiativ, spirit ntreprinztor, perseveren, exigen; predispunere spre munca organizatoric; independen, spirit autocritic; stpnirc de sine, fermitate. Aceste sfere au generat 20 de ntrebri. Astfel, chestionarul COS - 1 cuprinde 40 de ntrebri dispuse ntr-o anumit consecutivitate. Chestionarul COS -1 Instruciuni: Citii cu atenie fiecare ntrebare i determinai-v propria prere sau atitudine n raport cu ea. Rspunsul trebuie s fie ,, da " sau nu ". Dac rspunsul exprimai la ntrebarea respectiv este afirmativ, atunci n csua corespunztoare acestei ntrebri pe fia rspunsurilor punei semnul (+), dac este negativ - semnul (-). 1. Avei muli prieteni cu care comunicai intensiv? 2. Deseori reuii s convingei prietenii s accepte propria dvs. prere? 3. Mult timp sntei necjit din cauza ofensei care v-a adus-o cineva dintre prieteni? 4. ntotdeauna v orientai cu greu ntr-o situaie critic? 5. Tindei s stabilii relaii de prietenie cu persoane noi, mai puin cunoscute? 6. V place munca social-util? 7. Este adevrat c e mai plcut i mai simplu s petrecei timpul n lumea crilor dect n societatea oamenilor? 8. Dac intervin dificulti n realizarea inteniilor dvs., v dezicei uor de ele? 9. Stabilii uor relaii cu persoane mult mai n vrsta dect dvs.? 10. V place s inventai i s organizai mpreun cu prietenii diferite jocuri i distracii? 11. V adaptai cu greu la o nou companie? 12. Deseori lsai pentru alt zi lucrul care trebuie fcut azi? 13. Stabilii uor relaii cu persoane necunoscute? 14. Tindei ca prietenii dvs. s acioneze conform prerii care o exprimai? 15. V acomodai cu greu ntr-un colectiv nou? 16.Este adevrat c nu apar disensiuni n relaiile dvs. cu prietenii atunci cnd acetia nu-i respect promisiunile sau obligaiile? 17. ntr-o situaie favorabil tindei s facei cunotin i s discutai cu o persoan necunoscut? 18. Deseori preluai iniiativa n rezolvarea unor probleme importante? 19. V enerveaz oamenii din jur i ai vrea s rmnei singur? 20. Este adevrat c, de regul, v orientai cu greu ntr -un anturaj necunoscut? 21. V place s v aflai permanent printre oameni? 22. V enervai dac nu reuii s terminai lucrul nceput? 23.ncercai o senzaie de incomoditate i disconfort atunci cnd trebuie s dai dovad de iniiativ pentru a face cunotin cu noi persoane? 24. Este adevrat c v obosete comunicarea cu prietenii? 25. V place s participai la jocuri colective?

12a 14b 16b 18a

9b 10b 12b 15a

13a 15b 17a 18b

19b 20b

Fia rspunsurilor este conceput astfel ca s se poat realiza un calcul rapid al semnelor x" din toate cele 5 colonie ce le cuprinde. Fiecare coloni reprezint o anumit direcie de interes profesional dispuse n urmtoarea ordine: 1. om - natur - toate profesiile legate de cultura plantelor, silvicultur i vitrit; 2. om - tehnic - toate profesiile tehnice; 3. om-om- toate profesiile din sfera de deservire a populaiei i cele care solicit comunicare intensiv; 4. om-semn grafic - toate profesiile ce in de calcule, cifre, litere, precum i profesiile din sfera muzicii. 5. om- imagine artistic - toate specialitile ce in de creaia artistic. Subiectului testat i se recomand s practice activiti profesionale care corespund tipului de profesii care a acumulat cele mai multe semne x". 3. DIAGNOSTICAREA APTITUDINILOR COMUNICATIVE I ORGANIZATORICE COS- 1 (V.V. Sineavski, B. A. Fedoriin) Aptitudinile comunicative i organizatorice snt factorii care asigur succesul n activitile de tipul om - om. Diagnosticarea nivelului loi de manifestare poate fi fcut cu ajutorul probei COS -1, elaborat n baza principiului de autoanaliz i autoapreciere a comportamentului subiectului testat ntr-o situaie sau alta. Coninutul probei preia o serie de situaii din experiena cotidian a adolescenilor.

Serviciul psihologic colar

____________________________

________________JJ8

119 _______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

26. Deseori dai dovad de iniiativ n rezolvarea problemelor prietenilor dvs.? 27. Este adevrat c v simii nesigur printre persoane necunoscute? 28. Este adevrat c doar foarte rar ncercai s demonstrai c avei 30. Ai muncit pe trm obtesc n clas sau n coal? 31.Tindei s reducei cercul de cunotine la un numr mic de persoane? 32. Este adevrat c nu ncercai s v argumentai prerea sau decizia, dac aceasta nu este imediat acceptat de prieteni? 33. V simii liber, degajat nimerind ntr-o companie necunoscut? 34. V ocupai cu plcere de organizarea diferitelor activiti pentru prietenii dvs.? 35. Este adevrat c nu v simii calm i sigur pe sine, cnd sntei nevoit s vorbii n faa unui mare grup de oameni? 36. Deseori ntrziai la ntlniri? 37. Este adevrat c avei muli prieteni? 38. Deseori sntei n centrul ateniei prietenilor dvs.? 39. Deseori, comunicnd cu persoane necunoscute, v jenai i v simii incomod? 40. Este adevrat c nu v simii sigur pe sine aflndu-v ntr-un grup numeros de persoane? Calcularea punctajului i interpretarea rezultatelor Aptitudinile comunicative: Da la itemii: 1, 5, 9, 13, 17, 21, 25, 29, 33, 37. Nu la itemii: 3, 7, 11, 15, 19, 23, 27, 31, 35, 39. Aptitudinile organizatorice: Da la itemii: 2, 6, 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34, 38. Nu la itemii: 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40. Coeficientul de evaluare (K) a aptitudinilor comunicative i organizatorice se exprim prin raportul dintre numrul de rspunsuri ce au coincis pentru fiecare compartiment n parte i numrul maxim de coincidene posibile - 20. Poate fi aplicat formula: K = m : 20 sau K = 0,05m, unde K este mrimea coeficientului de evaluare, iar m -numrul rspunsurilor ce au coincis cu tabelul de descifrare. De exemplu, la compartimentul Aptitudini comunicative au coincis 18 rspunsuri, iar la Aptitudini organizationale respondentul are 15 coincidene. Determinm c pentru aptitudinile comunicative coeficientul de evaluare K constituie 0,90 (K=0,05xl 8=0,90), iar pentru cele organizatorice 0,75 (K= 0,05x15=0,75). Indicii obinui prin aceste calcule pot varia de la 0 la 1. Rezultatele apropiate de 1 indic un nivel nalt al aptitudinilor comunicative sau organizatorice, iar cele apropiate de 0 denot un nivel sczut al lor. Coeficientul K comport caracteristica cantitativ, primar a rezultatelor. Pentru standardizarea calitativ a rezultatelor testrii se utilizeaz scalele de evaluare n care unui anumit diapazon al coeficientului K i corespunde o anumit not Q. Rezultatele obinute n urma testrii indic nivelul actual al aptitudinilor comunicative i organizatorice ale subiectului concret. Dac acestea snt inferioare nivelului mediu, nc nu putem considera c vor rmnc neschimbate. n condiiile unei activiti special orientate dezvoltrii lor sc poate obine un progres evident. Scala notelor aptitudinilor comunicative

dreptate? 29. Considerai c nu trebuie s depunei mare efort pentru a nveseli o companie puin cunoscut?
K Q Nivelul de manifestare a aptitudinilor comunicative

0,10-0,45 1 foarte sczut 0,46 - 0,55 2 sczut 0,56 - 0,65 3 mediu 0,66 - 0,75 4 nalt 0,76- 1,00 5 foarte nalt Scala notelor aptitudinilor organizatorice
K Q Nivelul de manifestare a aptitudinilor comunicative

0,20 - 0,55 0,56 - 0,65 0,66 - 0,70 0,71 - 0,80 0,81 - 1,00

1 2 3 4 5

foarte sczut sczut mediu nalt foarte nalt

4. STUDIEREA INTERESELOR PROFESIONALE ALE ELEVILOR Proba determin gradul de orientare al elevilor vizavi de viitoarea profesie: cine i pentru ce profesie opteaz, cine dintre ei nc nu s -a determinat n acest sens. Instruciuni: Citii atent i rspundei la ntrebrile care urmeaz. 1. 2. 3. 4. 5. Ce profesie te atrage? Care c coninutul activitii persoanelor care exercit aceast profesie? Ce te captiveaz mai mult n profesia vizat? Ce-i place n mod deosebit n profesia dat? Care este principalul izvor de informaie privind profesia n cauz? Despre cine din reprezentanii profesiei vizate ai putea povesti amnunit colegilor de clas? Ce cunotine i deprinderi trebuie s posede o persoan care opteaz pentru aceast profesie? Studierea cror discipline colare contribuie la pregtirea pentru ea? Ce trsturi de caracter trebuie s-i formeze omul care opteaz pentru aceast profesie? Cum pot fi ele dezvoltate? Care este atitudinea prinilor fa de opiunea ta profesional? Ce ajutor n pregtirea pentru viitoarea profesie ai vrea s primeti n cadrul cursurilor opionale, facultative, cercurilor etc? Ce discipline colare preferi (numete trei dintre ele)? Explic de Care este activitatea, ocupaia ta preferat n timpul liber?

6.

7. 8. 9. 10. ce. 11.

Analiza rezultatelor Rezultatele se prezint n forma unui tabel, grupnd elevii conform profesiei alese.
N. P.

Profesia aleas. Prin ce te captiveaz Profesor, vreau s nv copiii

Trsturi de caracter necesare Dragoste fa de copii, altruism

Disciplina preferat Istoria Matematica

Ocupaia preferat Lectura Sportul

Popa I. Manea S.

Aviator, vreau s zbor Brbie, fermitate

Rspunsurile la ntrebrile 10 i 11 permit determinarea influenei disciplinelor colare asupra opiunii profesionale a elevilor. ntrebrile anterioare evideniaz inteniile profesionale, factorii care influeneaz alegerea profesiei. Concomitent se poate trage concluzia despre gradul de seriozitate al elevului vizavi de viitorul su.

Serviciul psihologic colar

128

129

ASPECTE PRACTICE ale serviciului (psihologic colar

5. STUDIEREA ORIENTRII PROFESIONALE A VIITORULUI PEDAGOG PRIN METODA AUTOAPRECIERII Proba determin structura orientrii profesionale a viitorului pedagog. Instruciuni: Citii cu atenie i rspundei la ntrebri, marend, n spaiul rezervat prin da", nu" sau nu tiu". 1. Citii cri care vizeaz profesia de pedagog? 2. Ai avut intenia s mbriai o profesie tehnic? 3. Ai ndeplinit funcii de conducere? 4. Ai ncercat anterior s intrai la alte instituii superioare de nvmnt? 5. Ai avut ocazia s lucrai cu copiii? 6. Ai avut ocazia s participai la jocurile cu copiii? 7. Considerai c n procesul dc studiu la o facultate pedagogic ai putea descoperi c profesia de pedagog nu vi se potrivete? 8. Vei renuna, n acest caz, la studiile n instituiile cu profil 18. Frecventai cercurile i cursurile facultative care vizeaz disciplinele preferate de dvs.? 19. V planificai anticipat aciunile i comportamentul? 20. Fiind student al instituiei pedagogice, ai avea dorina s tutelai elevi? 21. V implicai cu plcere n jocuri, glume, distracii? 22. De obicei, cnd facei cunotin cu o persoan, manifestai primul iniiativa de apropiere? 23. Vrei s studiai neaprat la o universitate pedagogic? 24. Ai tins s v asumai o responsabilitate sporit n activitatea colectivului? 25. Avei muli prieteni i cunoscui? 26. Cunoatei lucrrile pedagogice ale lui J. J. Russo? 27. Cunoatei lucrrile pedagogice ale M. Montessori? 28. Prietenii v solicit deseori sfatul? 29. Preferai s v evideniai? 30. Frecventai deseori leciile publice viznd problemele educaionale? 31. Ai avut intenia s mbriai o profesie nepedagogic? 32. Preferai s petrecei o sear ntr-o companie necunoscut sau s rmnei singur acas? 33. Sntei numit deseori responsabil de jocuri i activiti? 34. V place s inventai jocuri, ocupaii, distracii? 35.Preferai s nu v asumai responsabilitatea pentru aciunile colectivului? 36. Simii satisfacie cnd v snt urmate sfaturile? 37. V place s glumii i s povestii istorii amuzante prietenilor dvs.? 38. V place s citii cri despre copii? 39. Lucrul sporete atunci cnd lucrai mpreun cu ali oameni sau cnd lucrai singur? 40. Vi s-au pstrat n memorie impresiile despre copiii pe care i-ai tutelat? 41. Deseori copiii v destinuie gndurile lor? 42. Deseori reuii s impuneri majoritii prerea dvs.? 43. Citii literatur pedagogic i psihologic benevol? 44. V place s dai sfaturi, s tutelai, s ajutai celor din jur? 45. Deseori reuii s procedai astfel ca oamenii s acioneze conform prerii dvs.? 46. Putei urmri concomitent aciunile ctorva juctori? 47. Preferai s v jucai cu copiii mici sau cu persoane de seama dvs.?

pedagogic? 9. Ai putea da instruciuni minuioase viznd activitatea educatorului? 10. Ai avut prilej ul s v manifestai n calitate de educator al cop i i lor de vrsta mic? 11. V-au sftuit profesorii din coal s v continuai studiile la o universitate pedagogic? 12. V place s lucrai singur? 13. ntlnii dificulti atunci cnd conversai concomitent cu mai multe persoane? 14. V place s citii cri despre nvtori, coal, educatori? 15. Dac n-ai fi intrat din prima ncercare la o universitate pedagogic, ai fi ncercat s intrai i la anul viitor? 16. V face plcere s v ocupai cu copiii? 17. V plictisesc relatrile copiilor adresate dvs.? 48. V place s comunicai cu mai multe persoane concomitent? 49. Cunoatei termeni care se refer la domeniul activitii pedagogice? 50. Considerai c instituiile pedagogice v ofer dreptul s lucrai numai n calitate dc pedagog? 51. V certai cu prietenii atunci cnd acetia i ignor obligaiile? 52. Avei neplceri din cauza c ai procedat ntr-un anumit mod fr a v gndi? 53.Dac prietenul dvs. nu s-a inut de cuvnt, cum trebuie s procedai: a) s-1 prevenii, b) s-1 pedepsii, c) s aflai cauza? 54. Preferai s v atingei scopul n relaiile cu oamenii? 55. V-au sftuit prietenii s v alegei profesia de pedagog? 56. Muli oameni v consider prieten? 57. Avei muli cunoscui printre profesori? 58. V onorai ntotdeauna promisiunile? 69. Recurgei la pedeaps i metode de constrngcre pentru a obine realizarea cerinelor dvs.? 60. Demult ai optat pentru profesia de pedagog? Prelucrarea rezultatelor 1. Interes pedagogic. Da: 1, 14, 15, 18,23,26, 27, 30,31,38, 43,49, 50,55,57, 60. Nu: 2, 4, 7, 8. 2. Activitate pedagogic: Da:5,6,9, 10, 11, 16,20,21,29,32,33,34,35,39,40,41,44,47. Nu: 17. 3. Aptitudini pedagogice: Da: 3, 12, 13, 19,24, 28, 36, 37, 42,48, 52, 53(c), 54, 56, 58, 59. Pentru a exprima rezultatele obinute n sistemul de 5 puncte, suma rspunsurilor care au coincis cu cheia" se va mpri la 4. 6. CARACTERISTICA ORIENTRII EMO IONALE A PERSONALITII (V.I. Dodonov) Capacitatea de a prognoza dezvoltarea interesului pedagogic poate ti determinat, comparnd orientarea emoional general a elevului cu structura emoional a interesului pedagogic care include: - triri altruiste care apar n baza necesitii de a ajuta ali oameni;

Serviciul psihologic colar

132

133

______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

triri comunicative condiionate de necesitatea de a comunica cu cei din jur; - triri praxice, generate de schimbarea genului de activitate, de succesele i insuccesele care intervin pe parcurs, de dificultile care o nsoesc. Aceste emoii exprim constanta afectiv imanent interesului. Ea este determinat, n cazul nostru, de specificul profesiei dc pedagog i, n lipsa ei, aceast activitate nu se poate desfura n mod eficient. Sc presupune c cu ct mai mult persoana concret prefer s triasc emoiile care compun constanta afectiv a unei profesii, cu att mai uor i se cultiv interesul pentru profesia dat. Or, cunoscnd coninutul constant al emoiilor unei anumite profesii, s -ar putea contribui la orientarea profesional a elevilor care ncearc dificulti n alegerea profesiei pentru suflet". Instruciuni: Citii atent descrierea tririlor emoionale enumerate n continuare (1-10). Raporlai-le la dvs. i stabilii o ierarhie a lor, plasndu-le dup gradul de preferin, adic n corespundere cu msura n care dorii s le trii. Astfel, notai mai nti numrul de ordine al descrierii care o preferai tuturor celorlalte, apoi numrul de ordine al descrierii ce v convine mai mult dintre toate cele rmase etc. In felul acesta continuai irul n funcie de descreterea importanei pe care o prezint pentru dvs. descrierea respectiv. In final fiecare elev obine o anumit fonnul" care prezint caracteristica sferei sale emoionale (de exemplu: 5,8,1,3,10,4,6,9,2, 7, unde tririle emoionale descrise n tabel snt reprezentate prin cifrele care le nsoesc, n ordinea descreterii importanei lor pentru elev). Ulterior, aceast fonnul" se va compara cu cheia" care exprim ordinea tririlor emoionale ce corespunde interesului pentru profesia de pedagog. Cheia 6 5 9 8 3 2 7 4 10 1

9.

Bucurie, bun dispoziie, simpatie, recunotin cnd comunici cu persoanele pe care le respeci, cnd vezi manifestarea prieteniei i a ajutorului reciproc, cnd singur te bucuri de ajutorul pe care i1 acord alte persoane. 10. Sentimentul plcut care nsoete procesul de percepere a naturii, a muncii, poeziei etc. 7. TESTUL TEMATIC DE APERCEPIE (T.A.T.) Aduli i copii Proba depisteaz coninutul reprezentrilor subiecilor testai vizavi de relaiile aduli i copii. Testul poate fi utilizat n procesul d e orientare a elevilor spre profesia de pedagog. Se vor utiliza 10 imagini ale testului tematic de apercepie. Instruciuni: Vi se propune o prob care pune la ncercare imaginaia dvs. Privii imaginile care reprezint aduli i copii, apoi rspundei la ntrebrile: Ce fac, ce simt, la ce se gndesc i despre ce vorbesc aceste persoane? ".

Analiza rezultatelor Experimentatorul atribuie fiecare rspuns al elevului la una sau la mai multe categorii standard. Categoriile rspunsurilor pozitive: I. Comptimire. Adulii i copiii se comptimesc reciproc, snt ateni, agreabili, se strduiesc s ndeplineasc dorinele celorlali. II. Colaborare. Adulii i copiii soluioneaz n comun diverse probleme, depesc anumite dificulti. III. ndrumare. Adultul se produce n rolul de nvtor, povuitor, protector, aprtor, conductor. Toate rspunsurile de tip pozitiv favorizeaz alegerea profesiei de nvtor. Categoriile rspunsurilor negative: I. nstrinare. Adulii i copiii nu colaboreaz, nu contacteaz i nu se observ reciproc. II. Conflict. Adulii i copiii tind spre scopuri diferite, intr n contradicie, urmresc interese personale. III. Ameninare. Adultul este perceput de copil ca izvor al pericolului, al neplcerilor. El pedepsete sau amenin, reprim voina copilului. La ntrebrile puse, pe lng enunuri pozitive i negative, pot fi i rspunsuri neutre, ambigue. IV. Refugiu. Subiectul pur i simplu enumera ceea ce vede n imagine, vorbete pe teme strine, glumete, refuz s rspund. Se calculeaz numrul de rspunsuri acumulate de subiect la fiecare dintre categoriile enumerate anterior. Dac majoritatea interpretrilor se nscriu n cadrul categoriilor pozitive, putem considera c el posed nclinaii spre profesia de pedagog.

Descrierea tririlor

emoionale 1. 2. 3. 4. Sentiment de neobinuit, de miraculos care se manifest ntr-un anturaj sau loc necunoscut. Sentiment de bucurie, de nerbdare la procurarea unor lucruri noi, satisfacie la gndul c n curnd numrul lor se va majora. nsufleire, bucurie, pasiune cnd lucrurile merg bine, cnd i dai scama c realizezi succese. Satisfacie, mndrie cnd poi demonstra propria ta valoare ca personalitate sau superioritatea fa de rivali, cnd cei din jur te admir. Lipsa hazardului, stare de satisfacie n momentele de odihn, n situaiile degajate. Sentiment de bucurie i satisfacie cnd reueti s faci ceva bun pentru oamenii dragi. Interes i profund satisfacie n procesul dc cunoatere a noului, a faptelor tiinifice curioase, a esenei fenomenelor. Bucurie atunci cnd sc confirm presupunerile dvs. Sentimentul riscului, al hazardului, senzaii puternice n momente dc pericol.

5.

6. 7.

8.

Serviciul psihologic colar

132

133

______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

CAPITOLUL III TESTE DE


INTELIGEN I CUNOTINE l.TEST DE INTELIGEN GENERAL Testul de fa este corelat cu cele mai cunoscute scale (SlanfbrdBinet, Terman, Wechsler). Testul se aplic persoanelor care au mai mult de 13 ani i poate fi administrat individual i colectiv. Instruciuni: Rspundei la ntrebrile testului (1-90), lucrnd ct se poate de repede, fr a neglija acurateea. Dac dorii, putei face calcule i scrie rezultatele pe o pagin separat. Nu meditai prea mult la o ntrebare. Srii-le pe cele care vi se par grele, pentru a v rentoarce la ele doar dac mai avei timp. Iat cteva exemple de ntrebri cu rspunsuri corecte: a) brbat este pentru biat aa cum femeie este pentru: (1) tnr; (2) copil; (3) doamn; (4) fat; (5) mulime .................. (4) b) ce numr urmeaz n seria de mai jos? 2 4 6 8 ...................................................................................... (10) c) Urmtoarele cuvinte pot fi aranjate pentru a forma o propoziie. Dac propoziia este adevrat, scriei, n spaiul rezervat, litera A. Dac propoziia este fals, scriei litera F. Nu copacii verzi niciodat snt .................................................. (F) (Cuvintele pot fi aranjate n propoziia Copacii nu snt niciodat verzi, care este fals). d) Care obiecte nu aparin mulimii de mai jos? (1) creion; (2) stilou; (3) pix; (4) pensul; (5) b ........................ (5) Lucrai mai departe n acelai fel Reinei c n alfabetul utilizat n probleme snt exclude literele A, A, I, , . Timp limit - 45 de minute. 1.
2.

14.

15.

16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27.

3. 4. 5. 6.

7. 8. 9.

10.

11. 12. 13.

Trompet este pentru cntat aa cum carte este pentru: (1) distracie; (2) citit; (3) muzic; (4) cuvinte; (5) relaxare. Automobil este pentru roat aa cum este cal pentru: (1) picior; (2) coad; (3) galop; (4) vagon; (5) condus. Ce numr urmeaz n seria de mai j os? 3 9 15 21 ...... Vac este pentru ur aa cum este om pentru: (1) grajd; (2) lapte; (3) cas; (4) ferm; (5) restaurant. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Care este al aptelea numr dup numrul aflat chiar naintea lui 6? Urmtoarele cuvinte pot fi aranjate pentru a fonna o propoziie. Dac propoziia este adevrat, scriei litera A. Dac propoziia este fals, scriei litera F. Arde lemnele pot nu uscate. La fel procedai i cu minatoarele cuvinte: Pe plutesc vapoarele niciodat ap nu. Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 1 3 5 7 ................ Urmtoarele cuvinte pot fi aranjate pentru a fonna o propoziie. Dac propoziia este adevrat, scriei A. Dac propoziia este fals, scriei F. O minge jucat fotbalul cu este. Neglijent nseamn (1) fr griji; (2) interzis; (3) neimportant; (4) grijuliu. Ion are 10 iei. Dac ar avea cu 3 lei mai puin, ar avea n jumtate ct Gicu. Cu cti lei are Gicu mai mult dect Ion? (a) 7 lei; (b) 4 lei; (c) 2 lei; (d) 13 lei. EI este pentru al lui aa cum ea este pentru: (1) mine; (2) al lor; (3) ai ei; (4) al ei; (5) al lui. Care obiect nu aparine mulimii de mai jos? (1) radio; (2) baterie; (3) televizor; (4) telefon.

Care cuvnt nu aparine mulimii de mai jos? (1) a vedea; (2) a auzi; (3) a mirosi; (4) a vorbi. Dac numai psri le au pene, care din urmtoarele afirmaii este adevrat: (1) Psrile cuibresc primvara (2) Toate penele snt uoare (3) erpii nu au pene Care cuvnt nu aparine mulimii dc mai jos? (1) arhitect; (2) constructor; (3) instalator; (4) doctor. Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 90 85 75 60 40 ................. Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 22 33 44 55 66 Botanist este pentru sociolog aa cum plante este pentru: (1) femei; (2) probleme; (3) societate; (4) sociologie. Dac o persoan este nnebunit, ea este: (1) ignorant; (2) maniac; (3) ocat; (4) tulburat. A este pentru hain aa cum fir este pentru: (1) cptueal; (2) radio; (3) funie; (4) plas; (5) metal. Igiena se practic pentru: (1) ap; (2) sntate; (3) porelan; (4) pioenie. Ce liter urmeaz n seria de mai j os? A C EGI Care numr n-ar trebui s fac parte din seria de mai jos? 1 19 8 5 145 127 Scriei litera la fel de deprtat de prima liter a alfabetului pe ct este de deprtat primul / de cel de-al doilea din cuvntul inegalabili. Care liter n-ar trebui s fac parte din seria de mai jos? AUQEOI /S. este pentru aa cum Q este pentru (a) H 0) FI (c) ^ (d) <f^ (e) ^ Urmtoarele cuvinte pot fi aranjate pentru a forma o propoziie. Dac propoziia este adevrat, scriei A. Dac propoziia este fals, scriei F. Distruge bombardamentul orae poate i nu oameni. Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 18 12 15 10 12 8 ..................... Urmtoarele cuvinte pot fi aranjate pentru a forma o propoziie. Dac propoziia este adevrat, scriei A. Dac propoziia este fals, scriei F. Dinii nu snt fali naturali dini. Dac A i B snt litere, scriei C numai dac 5 i cu 5 fac 10, n care caz nu scriei altceva dect litera D. este pentru ^y7! aa cum ~^ este pentru (a)^(b)^(c) J (d)(e)^

28.

29. 30.

31. 32.

33. 34. 35. 36. 37.

\^ este pentru ^ aa cum ^ este pentru (a)LUO) m (c)B )3(e)c? Ce numr n-ar trebui s fac parte din seria de mai jos? 2 6 17 18 54 162 ............ Ce liter urmeaz n seria de mai jos? A C F G ............... | este pentru |~j aa cum este pentru (a)</(b)\^(c)/>(d) f ](e) \^ Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 21 20 18 15 11
d

Serviciul psihologic colar

132

133

______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

38. 39. 40. 41. 42.

43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53.

Sud este pentru nord-vest aa cum vest este pentru: (a) nord; (b) sud-vest; (c) nord-est; (d) sud-est. Care numr n-ar trebui s fac parte din seria de mai jos? 2 4 100 38 20 7 Care cuvnt nu aparine mulimii de mai jos? (a) tristee; (b) melancolie; (c) regret; (d) doliu. Ce liter urmeaz n seria de mai jos? A C B D F E G .......................... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19. Scriei numrul care apare n seria de mai sus pe att de departe naintea lui 14 pe ct K este deprtat de F n alfabet. Dac toi oamenii au haine, atunci oamenii mari au (1) haine mari; (2) haine mai puine; (3) haine; (4) puine haine. Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 18 24 21 27 24 30 ... Nazitii au jefuit oraele prin: (1) arme; (2) mitraliere; (3) distrugere; (4) furturi; (5) bombardare. Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 66 63 57 45 ................ () este pentru o aa cum |] este pentru (a)D(b) (c)i (d) ||(e) o Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 2 96 7 18 5 .... Plan este pentru spaiu aa cum linie este pentru: (1) ptrat; (2) cerc; (3) unghi; (4) dreptunghi; (5) plan. Ci kilometri poate alerga un cine n 3 min., dac viteza lui este jumtate din cea a unei maini care merge cu 40 km pe or? Un canoe are ntotdeauna: (1) pnz; (2) ap; (3) vopsea; (4) lungime. Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 65 68 72 77 83 .................... Cte litere din rndul de mai jos snt n vecintatea unor vocale, dar dup R sau K? P A U L E G K A T L O I R Q O Z Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 2 A 9 B 6 C 13 D ................... Cte litere din seria de mai jos se afl naintea lui A? A B K M X J T T V C R R P L 20 de oameni pot spa 40 de gropi n 60 de zile. n cte zile pot spa 10 oameni 20 de gropi? Cte litere din rndul de mai jos se afl nemijlocit naintea unui numr impar i imediat dup un numr mai mare ca 6? Z 1 9 A 4 B 3 14 19 C 8 9 B 9 D 12 E 17 Presupunem c Soroca este n capul listei, iar Orhei este al cinc ilea, n timp ce Chiinu se afl pe list egal deprtat de ele. Dac oraul Cahul este nainte de Orhei i Bli este chiar dup Chiinu, care ora se afl pe locul al doilea pe list? (a) Soroca; (b) Bli; (c) Chiinu; (d) Orhei; (e) Cahul. Una dintre seriile de mai jos este n ordine invers fa de cealalt, cu excepia unui numr. Scriei numrul. Un sfat comprehensibil este: (1) rau; (2) comprehensibil; (3) inteligibil; (4) bun; (5) reprobabil. Care cuvnt nu aparine mulimii de mai jos? (1) un; (2) o; (3) nite; (4) ea. Care dintre cuvintele de mai jos este mai apropiat ca sens de cuvntul este? (1) a fi; (2) snt; (3) locuiete; (4) exist; (5) veste. Un mercenar este: (1) soldat; (2) trunchi; (3) detectiv; (4) vas.

64. 65. 66.

67.

68.

69.

70. 71.

72. 73.

74. 75. 76.

54. 55. 56. 57.

77.

78.

58.

79.

59. 60. 61. 62.

80.

81.

63.

82.

Plic este pentru pic aa cum stoc este pentru: (1) poc; (2) mic; (3) ac; (4) soc; (5) ap. Nenduplecat este opusul lui: (1) prost; (2) deosebit; (3) tolerant; (4) ncpinat. Jumtate din banii aflai n buzunarele unui copil plus nc un leu reprezint restul de la cumprturi. Dac el are n buzunar 15 lei, ct este restul? Care dintre cuvintele de mai jos are acelai sens ca i cuvntul democraie? (1) anarhie; (2) absolutism; (3) putere a poporului; (4) dinastie; (5) clas. Dac un tren are 3 minute ntrzierc i ntrzie n continuare cte 3 secunde pe minut, cte minute trebuie s mai mearg pentru a avea ntrziere de o or? Care dintre cuvintele de mai jos este mai apropiat ca sens de cuvntul terge? (1) permite; (2) elimin; (3) gustos; (4) curat. Fetele au ntotdeauna: (1) inimi bune; (2) haine; (3) chicoteli; (4) plete; (5) figuri. Un motociclist mcrgnd cu 30 km pe or se afl naintea altui motociclist care merge n acelai sens cu 50 km pe or. Ce distan n km se afl ntre cei doi motocicliti, dac pentru a-1 prinde din urm pe primul cel de-al doilea are nevoie de 15 minute? Suprare este foarte apropiat ca neles de: (1) alegere; (2) democraie (3) spiridu; (4) resentiment; (5) regret. Un automobilist parcurge o jumtate de drum cu 30 km pe or, iar cealalt jumtate cu 60 km pe or. Dac ntregul drum are 20 km, cte minute i trebuie automobilistului pentru a-1 parcurge n ntregime? ABD este pentru CBA aa cum QRT este pentru .... Dac 2 este A i 6 este C i 8 este D, iar 12 este F, cum ai scrie Beaded, folosind cifre n loc de litere? Cnd face sup, mtua Ana pune 1 pstaie de fasole la fiecare 2 boabe de mazre. Dac a pus n sup 300 de boabe de mazre i psti dc fasole, cte dintre ele snt boabe de mazre? Nici un cine nu poate cnta, dar unii cini pot vorbi. Dac ar fi aa, atunci: 1) unii cini pot cnta 2) toi cinii nu pot cnta 3) toi cinii nu pot vorbi. Nici un om nu este bun, dar unii oameni nu snt ri. Atunci: 1) toi oameni nu snt ri 2) nici un om nu este ru 3) toi oamenii nu snt buni. Rul Alb i Rul Verde au o lungime total de 850 km, iar Rul Verde este cu 250 km mai scurt dect Rul Alb. Ct de lung este Rul Alb? Sandu i Ion au participat la o serie dc concursuri. Sandu a pierdut 68 de lei la dou concursuri consecutive, pierznd cu 6 lei mai mult la al doilea concurs dect la primul. Totui, la al doilea concurs a pierdut cu 4 lei mai puin dect Ion. Ct a pierdut Ion la cel de -al doilea concurs? Ciorapii de dam au ntotdeauna: (a) fire de mtase; (b) culoare atrgtoare; (c) par fum; (d) greutate; (e) ochiuri dese. Ce numr urmeaz n seria de mai jos? 978675

Serviciul psihologic colar

132

133

______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

83. Un snop de banane are cu o treime mai multe banane dect un al doilea snop. Dac snopul mai mic are cu 3 banane mai puin dect primul, cte banane are primul snop? 84. [>TJ este pentru [J^J aa cum (jj^J este pentru (a) lijjl (b) 85.

Tabelul de coresponden ntre rezultatul Ia test i vrst mintal


2-94 9-109 16-124 23-138 30-153 37-168 44-183 51-197 58-212 65-227 72-242 79-256 86-271 3-96 10-111 17-126 24-140 31-155 38-170 45-185 52-199 59-214 66-229 73-244 80-259 87-273 4-98 11-113 18-128 25-143 32-157 39-172 46-187 53-202 60-216 67-231 74-246 81-261 88-275 5-100 2-115 19-130 26-145 33-159 40-174 47-189 54-204 61-218 68-233 75-248 82-263 89-278 6-103 13-117 20-132 27-147 34-162 41-176 48-191 55-206 62- 221 69-235 76-250 83-265 7-105 14-119 21-134 28-149 35-164 42-178 49-193 56-208 63-223 70-237 77-252 84-267 8-107 15-122 22-136 29-151 36-166 43-181 50-195 57-210 64-225 71-240 78-254 85-269

(+g) (c) (3JJ (d) gg) (e) [Sg]

Psrile nu pot dect s zboare i s sar, dar viermii se pot tr. Atunci: 1) psrile mnnc viermi 2) psrile nu se trsc 3) psrile se trsc uneori. 86. Cutiile au ntotdeauna (1) unghiuri; (2) form; (3) lemn; (4) sfori. 87. Care numr este cu att mai mare dect 10, cu ct el este mai mic dect diferena dintre 30 i 10? 88. Sandu are o colecie de timbre de dou ori mai valoroas dect a oricrui dintre cei trei colegi ai si. tiind c valorile coleciilor celor trei snt egale i c toi patru i-au vndut coleciile, a cta parte din ntreaga sum i-a revenit lui Sandu? 89. Pasre este pentai pete aa cum avion este pentru: (1) barc; (2) balen; (3) vapor; (4) plut; (5) submarin. 90. Cuvintele urmtoare pot fi aranjate pentru a forma o propoziie. Dac este adevrat, scriei A. Dac este fals, scriei F. Volum o carte bine definit nu are. Pentru a determina coeficientul de inteligen (I.Q. - pronunat ai chiu), se va proceda dup cum urmeaz: 1) Conform Tabelului rspunsurilor corecte, se va calcula numrul rspunsurilor corecte (un rspuns corect - 1 punct). 2) n Tabelul de coresponden ntre rezultatul la test i vrsta mintal se va afla vrsta mintal corespunztoare punctajului realizat. 3) Dac subiectul este mai tnr de 15 ani i jumtate, se va mpri vrsta mintal la vrsta cronologic (exprimat n luni). Dac subiectul are 15 ani i jumtate sau mai mult, se va mpri vrsta mintal la 186. 4) Rezultatul obinut se va nmuli cu 100. Cifra obinut este coeficientul de inteligen. De exemplu: Subiectul n vrst de 14 ani i 3 luni obine la test 60 de puncte (60 de rspunsuri corecte). Tabelul de coresponden ntre rezultatul la test i vrst mintal arat c 60 de puncte corespund unei vrste mintale de 216. Numrul 216 mprit la 171 (vrst n luni) este egal cu 1,26. nmulind acest numr cu 100, obinem 126. Prin urmare, persoana are un I.Q. egal cu 126 (bun). Tabelul rspunsurilor corecte 1(2), 2(1), 3(27), 4(3), 5(12), 6(F), 7(F), 8(9), 9(A), 10(1), ll(b), 12(4), 13(2), 14(4), 15(3), 16(4), 17(15), 18(77), 19(3), 20(4), 21(4), 22(2), 23(K), 24(8), 25(1), 26(Q), 27(c), 28(F), 29(9), 30(A), 31(D), 32(d), 33(d), 34(17), 35(0), 36(c), 37(6), 38(c), 39(7), 40(d), 41(1), 42(9), 43(3), 44(27), 45(4), 46(21), 47(c), 48(54), 49(5), 50(1), 51 (4), 52(90), 53(7), 54(10), 55(4), 56(60), 57(2), 58(c), 59(1), 60(3), 61(4), 62(4), 63(1), 64(4), 65(3), 66(8,5), 67(3), 68(1140), 69(2), 70(5), 71(5), 72(4), 73(30), 74(SRQ), 75(4-10-2-8-10-8), 76(200), 77(2), 78(3), 79(550), 80(1), 81(d), 82(6), 83(12), 84(d), 85(2), 86(2), 87(15), 88(2/5), 89(5), 90(A).

Distribuia punctajelor
I.Q. 140 i mai mult 131-140 111-130 91-110 71-90 Sub 71 Clasificare Excelent Superior Bun Normal Slab Inferior Procentaj 1% 3% 26% 42% 24% 4%

2. TESTE COLARE DE DEZVOLTARE MINTAL TUR- l /TUR-2 Testele TUR-1 i TUR-2 snt elaborate n baza unor criterii identice i msoar aceiai parametri. Ambele snt destinate estimrii rezultatelor colare i a facultilor mintale constituite n procesul de instruire. Testele se aplic elevilor de 13-15 ani i furnizeaz date despre acumulrile subiecilor la diverse grade de colaritate. Ele permit s se controleze evoluia elevilor sub raportul sporului de cunotine acumulate i a capacitii de a le folosi n situaii variate. TUR-1 Numele _________________ Prenumele _____________________ coala __________________ Clasa _________________________ Anul i data naterii _____________________________________ Data examinrii Subtestul 1 Iniiere Instruciuni: Urmeaz 20 de afirmaii logice n care lipsete cuvntul-cheie. Gsii acest cuvnt printre cele cinci varianle-sugestii a), b), c), d), e) enumerate dup fiecare afirmaie. Litera care l nsoete scriei-o n fia rspunsurilor, pe linioara corespunztoare. Exemplu: Cuvintele biografie" i ......... " au acelai sens. a) ntmplare; b) fapt eroic; c) via; d) carte; e) scriitor. Pentru aceast afirmaie cuvntul-cheie este via". n irul variantelor-sugestii el este nsoit de litera c). Deci, n fi, pe linia corespunztoare afirmaiei respective trebuie scris litera c). Timp limit - 9 minute. Primele litere ale prenumelui i numelui de familie se numesc ............... a) monogram; b) iniiale; c) autograf; d) index; e) anagram. Uman echivaleaz cu ....................... a) social; b) omenos; c) profesional; d) agresiv; e) dispreuitor. Totalitatea opi niilor despre natur i soci etate constitui e o ........... a) apreciere; b) iluzie; c) concepie despre lume; d) prere; e) erudiie. Cuvintele democraie" i .................... au acelai sens.

1.

2. 3.

4.

Serviciul psihologic colar

132

133

______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

5.

6.

7.

8.

9.

10. 11.

12. 13. 14.

15. 16.

17. 18. 19.

20.

a) anarhie; b) avangard; c) putere a poporului; d) clas; e) dinastie. tiina care efectueaz alegerea unor noi soiuri de plante i animale se numete ................. a) chimie; b) selecie; c) botanic; d) fiziologie; e) anatomie. Expunerea succint a coninutului unei cri, unei prelegeri, unui raport se numete ................. a) alineat; b) citat; c) rubric; d) fragment; e) conspect. Cunoaterea temeinic a uneia sau mai multor tiine i cultura vast se numete ....................... a) inteligen; b) perspicacitate; c) erudiie; d) talent; e) nfumurare. Lipsa interesului fa de lumea nconjurtoare i a poziiei de via active se calific drept ................... a) raionalism; b) pasivitate; c) sensibilitate; d) duritate; e) arogan. O culegere de legi care se raport la un anumit domeniu al vieii i activitii umane se numete .................... a) o rezoluie; b) un decret; c) o tradiie; d) un cod; e) un proiect. Antonimul cuvntului perfid" este .......................... " a) cinstit; b) contradictoriu; c) fals; d) amabil; e) hotrt. Dac o discuie se ncheie cu cedri reciproce din partea interlocutorului, e vorba de ................... a) o comunicare; b) o comunitate; c) un compromis; d) tratative; e) contradicii. Etica este o tiin despre ..................... a) psihic; b) moral; c) natur; d) societate; e) art. Cuvntul identic" este n opoziie cu cuvntul ...................... " a) analog; b) unic; c) impozant; d) diferit; c) izolat. Eliberarea de o dependen, de superstiii, egalare n drepturi este ............ a) lege; b) emigrare; c) concepie; d) aciune; e) emancipare. Opoziia este ................ a) o rezisten; b) un acord; c) o opinie; d) o politic; e) o decizie. Civilizaia este ..................... a) o formaiune; b) antichitate; c) producie; d) cultur; e) interaciune. Cuvintele prioritate" i ..................... " au acelai sens. a) invenie; b) idee; c) alegere; d) primat; e) ndrumare. Coaliie este .................... a) concuren; b) politic; c) ostilitate; d) discordan; e) uniune. Cuvintele altruism" i ............... " au acelai sens. a) dragoste pentru oameni; b) relaii; c) amabilitate; d) egoism; e) moralitate. Omul cu atitudine sceptic fa de progres este .................. a) democrat; b) radical; c) conservator; d) liberal; e) anarhist.

1. 2. . 4. 5. 6. 7.
S.

9. 10. 11. 12. I <. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Progresist - a) intelectual; b) avansat; c) abil; d) napoiat. Anulare - a) semnare; b) contramandare; c) comunicare; d) amnare. Ideal - a) reverie; b) viitor; c) polemic; d) perfeciune. Argument - a) dovad; b) nelegere; c) polemic; d) fraz. Mit - a) antichitate; b) creaie; c) legend; d) tiin. Imoral - a) stabil; b) dificil; c) neplcut; d) depravat. Analiz - a) eveniment; b) discuie; c) examinare, d) deprindere. Etalon - a) copie; b) form; c) baz; d) model. Sferic - a) alungit; b) rotund; c) gol; d) voluminos. Obtesc - a) liber; b) planificat; c) public; d) aprobat. Gravitaie - a) atracie; b) respingere; c) imponderabilitate; d) haos. Sentimental - a) poetic; b) sensibil; c) vesel; d) straniu. Extindere - a) furnizare; b) manifestare; c) extensiune; d) prezentare. Eficient - a) necesar; b) eficace; c) evident; d) deosebit. Moral - a) etic; b) dezvoltare; c) aptitudine; d) drept. Modificare - a) studiere; b) observare; c) schimbare; d) lucrare. Negativ - a) nereuit; b) neltor; c) nefavorabil; d) infim. Radical - a) fundamental; b) reciproc; c) napoiat; d) special. Subiectiv - a) practic; b) public; c) personal; d) camuflat. Agrar - a) local; b) economic; c) agricol; d) gospodresc.

Subtestul III Instruciuni: Fiecare nsrcinare a subtestului const din trei cuvinte. Primele dou se afl ntr-un anumit raport unul fa de altul, adic au o oarecare legtur ntre ele. Identificai acest raport. Printre variantele-sugestii a); b); c); d); e) gsii cuvntul ca re este legat n acelai fel de al treilea cuvnt. Scriei n fi, pe linioara corespunztoare, litera care l nsoete. Exemplu: Melodie - compozitor; avion - ? a) aeroport; b) zbor; c) constructor; d) combustibil; e) elicopter. Precum melodia e scris de compozitor, avionul este asamblat de constructor. Rspunsul corect este constructor" i este nsoit de litera c), care trebuie scris n fi, pe linioara respectiv. Timp limit - II minute. Verb - a conjuga; substantiv - ? a) a schimba; b) a fonna; c) a ntrebuina; d) a declina; e) a scrie. 2. Rece - cald; micare - ? a) inerie; b) repaus; c) molecul; d) interaciune; e) imponderabilitate. 3. Columb - cltor; cutremur de pmnt - ? a) explorator; b) formarea munilor; c) erupie, d) victime; e ) fenomen al naturii. 4. Termen - sum; factor -? a) diferen; b) numitor; c) produs; d) nmulire; e) numr. 5. Sclavagiti - burghezie; robi - ? a) ornduire sclavagist; b) burghezie; c) feudali; d) muncitori salariai; e) prizonieri. 6) Ferig - spor; pin - ? a) con; b) ac; c) plant; d) smn; e) brad. 7. Vers - poezie; povestire - ? a) carte; b) scriitor; c) propoziie; d) nuvel; e) proz. 1. 8. 9. 10. Muni - nlime; clim - ? a) relief; b) temperatur; c) natur; d) latitudine; e) vegetaie. Plant - tulpin; celul - ? a) nucleu; b) cromozom; c) albumin; d) ferment; e) diviziune. Bogie - mizerie; exploatare feudal - ?

Subtestul II Iniiere Instruciuni: In partea sting a foii urmeaz un ir de cuvinte. Pentru fiecare alegei sinonimul (cuvntul cu acelai sens). Dintre cele patru cuvinte a)... b).... c).... d)... alegei sinonimul potrivit. Scriei n fia rspunsurilor, pe linioara respectiv, litera care este sinonimul cuvntului dat. Exemplu: Secol - a) istorie; b) veac; c) eveniment; d) progres. Cuvntul veac" este sinonimul cuvntului secol". El este nsoit de litera b). Prin urmare, n fi, pe linioara respectiv, trebuie scris litera b). Timp limit - 5 minute.

Serviciul psihologic colar

132

133

______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

a) rani erbi; b) libertate personal; c) inegalitate; d) proprietate privit; e) ornduire feudal. 11. Start - fini; prolog - ? a) titlu; b) prefa; c) culminaie; d) aciune; e) epilog. 12. Fulger - lumin; gravitaie - ? a) piatr; b) micare; c) for de gravitaie; d) greutate; e) terra. 13. Ornduirea primitiv - ornduirea sclavagist; ornduirea sclavagist - ? a) capitalism; b) erbi; c) sclavagiti; d) stat; e) feudalism. 14. Roman - capitol; poezie - ? a) poem; b) rim; c) strof; d) ritm; e) gen. 15. Cldur-viabilitate; oxigen-? a) gaz; b) ap; c) plant; d) dezvoltare; e) respiraie. 16. Figur - triunghi; stare de agregare - ? a) lichid; b) micare; c) temperatur; d) ap; e) molecul. 17. Trandafir- floare; republic - ? a) stat; b) muncitori; c) capitalism; d) form de guvernare; e) rani. 18. Scderea presiunii atmosferice-precipitaii; anticiclon-? a) timp senin; b) ciclon; c) clim; d) umiditate; e) serviciu meteorologic. 19. Dreptunghi - plan; cub - ? a) spaiu; b) muchie; c) nlime; d) triunghi; e) faet. 20. Rzboi - moarte; ger - ? a) februarie; b) zpad; c) nghe; d) anotimp; e) fulgi. 21. Numeral - cantitate; verb - ? a) a merge; b) aciune; c) participiu; d) parte a vorbirii; e) a conjuga. 22. Nord - sud; precipitaii - ? a) pustiu; b) pol; c) ploaie; d) secet; e) clim. 23. Diametru - raz; circumferin - ? a) arc; b) segment; c) dreapt; d) cerc; e) linie. 24. Epiteliu - esut; aort - ? a) inim; b) organ; c) arter; d) ven; e) snge. 25. Ciocan - a bate; medic - ? a) a opera; b) a salva; c) a trata; d) a liniti; e) a comunica. Subtestul IV Clasificare Instruciuni: Fiecare nsrcinare a subtestului conine cte cinci cuvinte a)... b)... c)... d)... e)... Patru dintre ele au o particularitate comun, al cincilea, ns, este strin " acestei enumerri de cuvinte, este n plus. Gsii cuvntul n plus " i nscriei n fi litera ca re l nsoete. Exemplu: a) a merge; b) a sri; c) a dansa; d) a edea; e) a alerga. Patru cuvinte definesc stri de micare i numai verbul a edea" arat o stare de repaus. El este n plus". Deci, n fi, pe linioara corespunztoare trebuie scris litera d) care l nsoete. Timp limit - 8 minute. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. a) prefix; b) prepoziie; c) sufix; d) desinen; e) rdcin. a) dreapt; b) romb; c) dreptunghi; d) ptrat; e) triunghi. a) barometru; b) giruet; c) termometru; d) busol; e) azimut. a) sclavagist; b) rob; c) ran; d) muncitor; e) meseria. a) proverb; b) poezie; c) poem; d) nuvel; e) eseu. a) citoplasm; b) nutriie; c) cretere; d) iritabilitate; e) nmulire. a) ploaie; b) zpad; c) precipitaii; d) brum; e) grindin. a) triunghi; b) segment; c) lungime; d) ptrat; e) cerc. a) peisaj; b) mozaic; c) icoan; d) fresc; e) pensul.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

a) schi; b) roman; c) povestire; d) subiect; e) nuvel. a) paralel; b) hart; c) meridian; d) ecuator; e) pol. a) literatur; b) tiin; c) pictur; d) arhitectur; e) artizanat. a) lungime; b) metru; c) greutate; d) volum; e) vitez. a) bioxid de carbon; b) lumin; c) ap; d) amidon; c) clorofil. a) prolog; b) culminaie; c) informaie; d) deznodmnt; e) epilog. a) vitez; b) oscilaie; c) for; d) greutate; e) densitate. a) tristee; b) melancolie; c) regret; d) doliu; e) mahn. a) marf; b) ora; c) iarmaroc; d) gospodrie natural; e) bani. a) descriere; b) comparaie; c) caracterizare; d) poveste; e) alegorie. a) aort; b) ven; c) inim; d) arter; e) capilar.

Subtestul V iruri numerice Instruciuni: Fiecare punct al subtestului conine un ir de numere, care urmeaz unul dup altul ntr-o anumit ordine, respectnd o anumit legitate. Determinai legitatea n baza creia este format irul numeric respectiv (fiecare ir i are ordinea sa) i gsii numrul care l continu. Scriei numrul gsit n fi, pe linioara corespunztoare. Pentru a determina legitile irurilor numerice, recurgei la diverse operaii matematice: adunare, nmulire, mprire, scdere. Exemplu: 9, 7, 10, 8, 11, 9, 12 ... Acest ir respect urmtoarea legitate: mai nti se scade 2, apoi se adaug 3. Prin urmare, dup 12 va urma numrul 10. Acest numr se scrie n fi. Timp limit - 9 minute. 1) 6 2) 9 3) 2 4) 10 5) 1 6) 3 7) 15 8) 1 9) 1 10) 1 11) 1 12) 31 13) 174 14) 54 15) 301 Subtestul VI 9 1 3 12 3 4 13 2 2 4 2 24 171 19 294 12 7 5 9 6 6 16 4 5 9 6 18 57 18 49 15 1 6 11 8 9 12 8 10 16 15 13 54 14 44 18 5 8 8 16 13 17 16 17 25 31 9 18 6 11 21 1. 9. 10 18 18 11 32 26 36 56 6. 15 9. 8.

Generalizare Instruciuni: Urmeaz perechi de cuvinte. Ambele cuvinte din pereche posed aceleai particulariti eseniale i generale. Identificai le i le exprimai ntr-un rspuns exhaustiv. Scriei acest rspuns pe fi (1-19). Exemplul 1: Brad-pin Rspunsul corect este copaci coniferi". Integral, acest rspuns trebuie scris n fi. Exemplul 2: Ploaie - grindin Rspunsul corect este precipitaii". Acest cuvnt generalizator trebuie sens in fi. 1. Asia-Africa 2. Timp Umil - 9 minute. Botanic - zoologie

Serviciul psihologic colar

132

133

______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

3. 5. 7. 9. 11. 13. 15. 17. 19.

Feudalism - capitalism Gaz-lichid Copenhaga - Managua Grsimi-albumine Drzenie - curaj Canal - baraj Cer nnorat - precipitaii Alegorie-descriere Furtun-uragan

4. 6. 8. 10. 12. 14. 16. 18.

Poveste - balad Inim - arter Atom - molecul tiin-art Amper-volt Mozaic - art Sum - produs Clasicism-realism

9. 10. 11. 12.

Substane organice Cultur, gen de activitate Caliti pozitive ale caracterului Uniti de msur electrice

Substan, coninutul substanei Creaie Caliti ale caracterului, caliti, caracter Mrimi fizice, electricitate, uniti de msur

Vitamine, molecule coninutul celulei Etic, tiin For, vitejie Unitate, tiin

13. 14.

Fia rspunsurilor corecte pentru subtestele 1-5


Subtestul 1 Subteslul II 1. _ b ____ 1. b 2. _b _______ 2. b 3. ___ c 3. d 4. ___ c 4. a 5. _b _______ 5. c 6. 7. 8. 9. 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 . 20 . _e ____ ___ c _ b _d ______ ___ a _c ____ b _d ______ __ e a d _d ______ _e ____ _a _____ __ c __ 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. d c d b c a ___ b c ___ d a c a c c c Subtestul III 1. d 2. b 3. e 4. c 5. d 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. e 16. a 17. d 18. a 19. a 20. c 21. ______ b 22. ______ d 23. ______ a 24. c 25. c d e b a b e c e c Subtestul IV 1. b 2. a 3. e 4. a 5. a 6. 7. 8. 9. 10. c b b c d Subtestul V 1. 24 2. 3 [] 3. 4. 7 5. ___ 3 6 6. 24 7. 18 8. 64 9. 37 10. 49 11. 12. 13. 14. 15. 92 4
<;

Bazine de ap artificiale Art plastic, lucrri de art plastic Fenomen atmosferic Rezultat al operaiilor matematice Procedee literare Curent n art, stil artistic Cataclism

Bazin, rezervor de ap Art, creaie Clim, stare a naturii Operaii matematice, operaii cu numere Mod de exprimare Direcie, orientare literar Stihie

Ap, construcie Fresc, pictur Natur, ploaie Matematic Creaie, nuvel Literatuir, formulare Distrugeri

15. 16. 17. 18. 19.

_______ 15 4
Serviciul psihologic colar ____________________. --------------------------------- i -

TUR-2

11. b 12. b 13. d 14. c 15. b 16. b 17. d 18. d 19. d 20. c

Numele ______________ Prenumele -------------------------coala __________________ clasa ----------------------------------------- ' Anul i data naterii _______ --------------- . ---------------------------Data examinrii ___________________________ Subtestul 1 Iniiere Instruciuni: Urmeaz 20 de afirmaii logice n care lipsete cuvinlul-cheie. Gsii acest cuvnt printre cele cinci variante-sugestii a), b), c), d), e) enumerate dup fiecare afirmaie. Litera care l nsoete scriei-o n fia rspunsurilor, pe linioara corespunztoare. Exemplu: Cuvintele biografie" i .......... " au acelai sens. a) ntmplare; b) fapt eroic; c) via; d) carte; e) scriitor. Pentru aceast afirmaie logic cuvntul-cheie este via". n irul variantelor-sugestii el este nsoit de litera c). Prin urmare, n fi, pe linioara corespunztoare afirmaiei respective trebuie scris litera c). Timp limit 1.

j2 4

- 9 minute.

Rspunsurile corecte pentru subtestul VI


Nr. 1. 2. 3. 2 puncte Pri ale lumii Biologie, tiine despre natura vie Formaiune socialeconomic 4. 5. 6. 7. 8. Creaie oral, folclor Stare de agregare, stare a substanelor Organe ale circuitului sangvin Capitale Cele mai mici elemente componente ale substanelor 1 punct Continente tiin, obiect Societate, trepte de dezvoltare Literatur, creaie, nelepciune Substan, stare a corpurilor Organe interne, organe ale omului Orae Elemente; Substan Legend, mit, nchipuire Chimie organic Biologie, vase; Anatomie ri; insule Coninutul celulei 0 puncte Tri, ecuator, clim Natur

2. 3. 4. 5.

6. 7.

Evoluie este ........ a) ordine; b) timp; c) continuitate; d) ntmplare; c) dezvoltare. O atitudine luminoas, radioas fa dc via se numete .............. a) tristee; b) linite; c) optimism; d) sentimentalism; e) indiferen. Cuvintele antipatie i ........... au acelai sens. a) anturaj; b) simpatic; c) atitudine; d) bunvoin; e) unitar. Un stat independent n raport cu alte state este stat ................ a) suveran; b) panic; c) nedezvoltat; d) nfloritor; e) unitar. Enumerarea sistematic a unor obiecte (cri, tablouri etc.) constituie ........ a) o adnotare, b) un dicionar; c) manual; d) un catalog; e) un abonament. Un rspuns scurt i precis este un rspuns .............. a) elocvent; b) laconic; c) amnunit, d) spontan; e) complex. Migraia este............ a) dezvoltare; b) condiie; c) schimbare; d) strmutare; e) via.

Serviciul psihologic colar

132

133

______________ ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

8.

O persoan care se comport adecvat i respect msura n toate este......... a) comunicativ; b) obiectiv; c) tacticoas; d) competent; e) modest.

Un gnd interesant sau bine finisat, exprimat laconic, reuit, ager se numete... a) aforism; b) fragment; c) povestire; d) epos; c) dialog. 10. Universal nseamn ........... a) orientat; b) unitar; c) rspndit; d) util; e) multilateral. 11. Antonimul cuvntului unilateral" este ...... a) transparent; b) fragil; c) rspndit; d) util; e) multilateral. 12. O perioad de timp cu durata de 10 zile se numete ............... 13. Cuvintele autodirijare" i .......... au acelai sens. a) autonomie; b) lege; c) drept; d) progres; e) dependen. 14. Antonimul cuvntului stabil" este............. a) permanent; b) competent; c) continuu; d) variabil; c) rar. 15. Ansamblul tiinelor ce studiaz limba i literatura ce numete... a) logic; b) sociologie; c) filologie; d) estetic; e) filozofie. 16. O afirmaie nejustificat este .......... a) paradoxal; b) just; c) ambigu; d) ipotetic; e) greit. 17. Cuvintele autocratic" i ........... au acelai sens. a) totalitar; b) absolutist; c) democratic; d) suver an; e) forat. 18. Total" echivaleaz cu ........... a) parial; b) rar; c) integral; d) victorios; e) rapid. 19. Substituentul care are o valoare egal valorii obiectului substituit este ........ a) materie prim; b) echivalent; c) valoare; d) surogat; e) unitate. 20. Colaborare este .......... a) confruntare; b) agresiune; c) solidaritate; d) cooperare; c) tratative. 9. Subtestul I I Iniiere Instruciuni: In partea sting a foii urmeaz un ir de cuvinte. Pentru fiecare alegei sinonimul (cuvntul cu acelai sens). Dintre cele patru cuvinte a)... b).... c).... d)... alegei sinonimul potrivit. Scriei n fia rspunsurilor, pe linioara respectiv, litera care nsoete sinonimul cuvntului dat. Exemplu: Secol - a) istorie; b) veac; c) eveniment; d) progres. Cuvntul veac" este sinonimul cuvntului secol". El este nsoit de litera b). Prin urmare, n fi, pe linioara respectiv, trebuie scris litera b). Timp limit - 5 minute. 1. 2. Analogie - a) fenomen; b) ntmplare; c) nsuire; d) asemnare. Rentabil-a) echitabil; b) economicos; c) valabil; d) stabil.

Serviciul psihologic colar ______________________________________________

J56

157

ASPECTE PRACTICE ale serviciului psihologic colar

3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

A se adapta - a) a se acomoda; b) a se nva; c) a se mica; d) a se orienta. Ironic - a) moale; b) vesel; c) zeflemitor; d) veritabil. Simptom - a) caracter; b) sistem; c) dorin; d) particularitate. Privat - a) investit; b) motenit; c) particular; d) valoros. A compensa - a) a pierde; b) a investi; c) a spori; d) a despgubi. nfumurare - a) sensibilitate; b) timiditate; c) arogan; d) mndrie. Patrimoniu - a) civilizaie; b) privatizare; c) ar; d) motenire. Intelectual - a) versat; b) mintal; c) abil; d) separat. Absolut - a) autoritar; b) discutabil; c) separat; d) nelimitat. Sanciune - a) rzbunare; b) pedeaps; c) lege; d) crim. Discuie - a) opinie; b) polemic; c) conversaie; d) convingere. Utopic - a) irealizabil; b) ideal; c) valoros; d) perfid. Conservatism - a) rutin; b) independen; c) eroism; c) deprindere. Interpretare - a) discuie; b) tlmcire; c) lectur; d) comunicat. Nuan - a) imagine; b) sentiment; c) ton; d) calitate. Sentimental - a) poetic; b) vesel; c) sensibil; d) straniu. Abstract - a) practic; b) experimental; c) neescnial; d) teoretic. Absurd - a) exagerat; b) deplorabil; c) iraional; d) arbitrar.

Subtestul III Instruciuni: Fiecare nsrcinare a subtestului conine trei cuvinte. Primele dou se afl ntr-un anumit raport unul fa de altul, adic au o oarecare legtur ntre ele. Identificai acest raport. Printre varianlele sugeslii a)...; b)...; c)...; d)...; e)... gsii cuvntul care este legat n acelai fel de al treilea cuvnt. Scriei n fi, pe linioara corespunztoare, litera care l nsoete. Exemplu: Melodie - compozitor; avion - ? a) aeroport; b) zbor; c) constructor; d) combustibil; e) elicopter. Precum melodia e scris de compozitor, avionul este proiectat de constructor. Rspunsul corect este constructor", care este nsoit de litera c). Ea trebuie scris n fi, pe linioara respectiv. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Timp limit I I minute. Lumin - ntuneric, atracie - ? a) metal; b) molecul; c) respingere; d) interaciune; e) micare. rani erbi - robi; feudali - ? a) rege; b) sclavagiti; c) biseric; d) seniori; e) nobili. Verb - conjugare; substantiv - ? a) noiune; b) declinare; c) denumire; d) formare; e) declinare. Goldstrim - curent; unami - ? a) Japonia; b) catastrofa; c) furtun; d) val; e) clim. Ochi - vedere; nas - ? a) sim tactil; b) sim olfactiv; c) fa; d) gur; e) miros. Vest - est; secet - ? a) cldur; b) sud; c) pustiu; d) inundaie; e) tropice. Substantiv - obiect; verb - ?

a) a fugi, b) gerunziu; c) conjugare; d) aciune; e) nsuire. Ptrat - suprafa; cub - ? a) latur; b) diagonal; c) volum; d) muchie; e) perimetru. 9. Ari - sete; clase - ? a) rnime; b) stat; c) inegalitate; d) ar; e) pauperizare. 10. Raze - unde; segmente - ? a) diagonal; b) punct; c) dreptunghi; d) coard; e) linie. 11. Vers - poezie; nuvel - ? a) poveste; b) epos; c) liric; d) proz; e) dram. 12. nclzire - dilatare; fora de elasticitate - ? a) arc; b) interaciune; c) deformaie; d) corp; e) greutate. 3. Nuc copac; sclavagiti - ? a) robi; b) ornduire sclavagist; c) clas; d) exploatare; e) burghezie. 14. nceput - sfrit; armonie - ? a) haos; b) moral; c) anonim; d) grotesc; c) noiune. 15. Numr - fracie; stare de agregare -'? a) volum; b) molecul, c) fier; d) gaz; e) temperatur.. 16. Clim - clim continental; mamifere - ? a) temperatur, b) tropice; c) roztoare; d) insecte; e) maimu. 17. Cerc - circumferin; bil - ? a) sfer; b) spaiu; c) arc; d) raz; e) segment. 18. Cuvnt - liter; propoziie - ? a) conjuncie; b) raz; c) cuvnt; d) virgul; e) caiet. 19. Sclavagism - feudalism; feudalism - ? a) socialism; b) capitaliti; c) clase; d) capitalism; e) ornduire social. 20. Creterea presiunii atmosferice - cer senin; ciclon - ? a) precipitaii; b) soare; c) anticiclon; d) timp; e) nori. 21. Respiraie - bioxid de carbon; fotosintez - ? a) aer; b) oxigen; c) clorofil; d) lumin; e) frunz. 22. Ferestru - a tia; acumulator - ? a) a include; b) a transmite; c) a nclzi; d) a transfonna; e) a aduna. 23. Om-mulime; celul-? a) plant; b) fruct; c) microscop; d) a nclzi; d) nucleu; c) esut. 8.

ASPECTE PRACTICE ale serviciului ps ihologic colar Serviciul psihologic colar 158 159

1) 2) 3) 4) 5)

1
6) 7) 8) 9) 10) 11) * *v 12) 13) 14) 15) 24. 25.

5 3 1 6 2 1 11 128 1 255 3 47 92 256 1

9 7 4 8 4 4 12 64 3 127 4 39 46 37 2

13 6 3 11 6 8 10 32 7 63 8 32 44 64 4

17 7 6 13 12 13 13 16 13 31 17 26 22 31 7

21 9 5 16 14 19 9 8 21 15 33 21 20 16 28

25 7.... 8.... 18.... 28.... 26 14.... 4.... 31.... 7 58.... 17.... 10.... 25.... 33.... Subtestul VI Generalizare Instruciuni: Urmeaz perechi de cuvinte. Ambele cuvinte din pereche posed aceleai particulariti eseniale i generale. Identificai le i le exprimai ntr-un rspuns exhaustiv. Scriei acest rspuns n fi (1 - 19). Exemplu: Brad - pin. Rspunsul corect este "copaci coniferi". Integral, el trebuie nscris n fi. 1. Europa-Australia 3. Rinichi - stomac 5. Lisabona - Luanda 7. Nas - ochi 9. Intensitate - tensiune 11. Republic - monarhie 1 3 . Atelier - manufactur 15. Roman - povestire 1 7 . Temperatur - presiune atmosferic 2. 4. 6. 8. 10. 12. 14. 16. 18. 19. Timp limit - 9 minute. Lichid - solid mprire - scdere Feudalism - capitalism Algebr - geometrie Trdare - laitate Cutremur de pmnt - vrtej Bazin-canal Reform - revoluie Spor - smn Metafor - alegorie.

Ocean - adncime; clim - ? a) latitudine; b) umiditate; c) vegetaie; d) localitate; e) relief. Absolutism-democraie; relaii de pia-? a) gospodrie natur; b) comer; c) meteug; d) marf; e) industrie.

Subtestul I V Clasificare Instruciuni: Fiecare nsrcinare a subtestului conine cte cinci cuvinte a)... b)... c)... d)... e)... Patru dintre ele au o particularitate comun, al cincilea ns este strin " acestei enumerri de cuvinte, este n plus. Gsii cuvntul n plus " i nscriei n fi litera care l nsoete. Exemplu: a) a merge; b) a sri; c) a dansa; d) a edea; e) a alerga. Patru cuvinte definesc stri dc micare i numai verbul a edea" arat o stare de repaus. El e n plus". Prin urmare, n fi, pe linioara corespunztoare, trebuie scris litera d) care l nsoete. Timp limit - 8 minute. 1. a) virgul; b) punct; c) dou puncte; d) tireu; e) conjuncie. 2. a) glob; b) meridiane; c) pol; d) paralel; e) ecuator. 3. a) morfologie; b) sintax; c) punctuaie; d) ortografie; e) temiinologie. 4. a) micare; b) inerie; c) greutate, d) oscilaie; e) deformaie. 5. a) cerc; b) triunghi; c) trapez; d) ptrat; e) dreptunghi. 6. a) tablou; b) mozaic; c) icoan; d) sculptur; e) fresc. 7. a) muncitor; b) ran; c) rob; d) feudal; e) meseria. 8. a) legend; b) dram; c) comedie; d) tragedie; e) pies. 9. a) aort; b) esofag; c) ven; d) inim; e) arter. 10. a) Grecia; b) Italia; c) Frana; d) Brazilia; e) Polonia. 11. a) corp; b) suprafa; c) volum; d) greutate; e) vitez. 12. a) direcie; b) orientare; c) rut; d) azimut; e) busol. 13. a) rdcin; b) tulpin; c) frunz; d) stamin; e) floare. 14. a) cutremur; b) uragan; c) ploaie; d) vrtej de nisip; e) erupie vulcanic. 15. a) metafor; b) monolog; c) epitet; d) alegorie; e) parabol. 16. a) marf; b) ora; c) iarmaroc; d) gospodrie natural; e) bani. 17. a) cilindru; b) cub; c) poligon; d) sfer; e) paralelipiped. 18. a) proverb; b) fabul; c) zictoare; d) poveste; e) balad. 19. a) istoric; b) astrologie; c) biologie; d) astronomie; e) medicin. 20. a) alimentare; b) respiraie; c) excitabilitate; d) cretere; e) contiin. Subtestul V iruri numerice Instruciuni: Fiecare punct al subtestului conine un ir de numere, care urmeaz unul dup altul ntr-o anumit ordine, respectnd o anumit legitate. Determinai legitatea n baza creia este format irul numeric respectiv (fiecare ir i are ordinea sa) i gsii numrul care l continu. Scriei numrul calculat n fi, pe linioara corespunztoare. Pentru a determina legitile irurilor numerice, recurgei la diverse operaii matematice: adunare, nmulire, mprire, scdere. Exemplu: 9, 7, 10, 8, 11, 9, 12 ... Acest ir respect urmtoarea legitate: mai nti se scade 2, apoi se adaug 3. Prin urmare, dup 12 va urma numrul 10. Acest numr se scrie n fi. Timp limit i
II

Rspunsurile corecte pentru subtestele 1-5


Subtestul 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 1 e c e a d b d c a e c a a d c d b c b d Subtestul 11 1. d 2. b 3. a 4. c 5. d 6. c 7. d 8. a 9. d 10. b 11. d 12. b 13. c 14. a 15. a 16. 17. 18. 19. 20. c d c b c Subtestul 111 1. c 2. b 3. b 4. c 5. b 6. d 7. d 8. c 9. c 10. c 11. d 12. c 13. c 14. a 15. d 16. 17. 18. 19. 20. e a c d a Subtestul IV 1. e 2. a 3. e 4. c 5. a 6. c 7. d 8. a 9. b 10. d 11. a 12. e 13. d 14. c 15. b 16. 17. 18. 19. 20. b b e d c Subtestul V 1. 29 2. 12 3. 7 4. 21 5. 30 6. 34 7. 8 8. 2 9. 43 10. 3 11. 94 12. 14 13. 8 14. 4 15. 19 8

21. b 22. ______ e 23. ______ e 24. ______ b 25. a

Rspunsurile corecte pentru subtestul VI


Nr. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 2 puncte Pri ale lumii Stare de agregare, stare a substanei Organe interne Operaii matematice Capitale Ornduire social, formaiuni socialeconomice 7. Organe de sim Organe Descriere a feei. 1 punct Continente Substan, stare Organe, pri ale organismului Operaii Orae Epoci de dezvoltare ale statului 0 puncte ri Fizic Om, pri ale corpului Matematic ri, insule Clase

- 9 minute.

ASPECTE PRACTICE ale serviciului ps ihologic colar Serviciul psihologic colar 158 159

faa 8. Compartimente ale matematicii, tiine matematice, matematic 9. 10. 11. 12. 13. Caracteristici ale curentului electric Trsturi negative de caracter Forme de guvernare statal Cataclism Producie manual, Mrimi fizice, electricitate Caracter, nsuiri ale omului Conducere Fenomene ale naturii ntreprindere Fizic 16. Sentimente, ru Oprimare i libertate Distrugere. moarte Fabric, uzin 17. 18. 19. 15. Discipline colare, tiine coal 14.

mod de producie manual Bazine artificiale de ap Proz, lucrri n proz Caracteristici ale timpului Schimbri sociale Mijloace de nmulire Procedee literare Bazin Literatur, creaie literar Fenomene ale naturii Schimbri, inovaii nmulire Termeni literari Ap, construcie Naraiune Ciclon Eveniment, istorie Semine Presupunere, alegorie

SERVICIUL PSIHOLOGIC N MOLDOVA (structur i direcii de activitate) I. Psihologul colar (coli medii, licee) Direcii de activitate: psihoprofilaxie; psihodiagnostic; psihocerecie i dezvoltare; psihoconsiliere. II. Responsabil pentru probleme de psihologie (Direciile raionale/oreneti dc nvmnt) Atribuii: coordoneaz activitatea psihologilor colari; acord ajutor metodic psihologilor colari; popularizeaz realizrile psihologiei modeme. III. Responsabil pentru probleme de psihologie (Ministerul ' Educaiei i tiinei) Atribuii: definete direciile dc dezvoltare a serviciului psihologic colar; coordoneaz activitatea responsabililor pentru probleme de psihologic i a psihologilor colari; se ngrijete dc asigurarea tiinifico-metodic a serviciilor psihologice colare; coordoneaz programele de atestare a psihologilor colari. SERVICIUL PSIHOLOGIC N SLOVACIA (structur i direcii de activitate) I. Consilier psihopedagog (colar) Direcii de activitate: coordonarea activitii colii n problemele orientrii profesionale; consilierea elevilor n alegerea formei de studii (liceu, coal medie dc specialitate, coal tehnico-profesional); acordarea ajutorului (diriguiilor) n elaborarea caracteristicilor elevilor, n studierea colectivelor colreti, n realizarea consultaiilor individuale. II. Consultaie psihopedagogic raional Direcii de activitate: evaluarea maniritii colare; profilaxia i terapia nevrozelor; selectarea copiilor pcntni colile auxiliare. Echipa: 4-5 psihologi

1 -2 pedagogi, medici 1-2 lucrtori tehnici. III. Consultaie psihopedagogic regional Direcii de activitate: orientarea profesional; probleme de instruire; probleme dc dezvoltare a personalitii. Echipa: 30 psihologi 10 pedagogi, medici 4 lucrtori tehnici. Dirijarea tiinifico -metodic a serviciului psihologic este realizat dc Institutul de Cercetri Psihologice i Psihopatologice ale Copilului (80 specialiti n psihologie). SERVICIUL PSIHOLOGIC N FRANA (structur i direcii de activitate) I. Grupuri dc ajutor psihopedagogie
Echip psiholog colar psihopedagog specialist n psihomotricitate Sector colar 1000 de elevi Supunere administrativ directorul de coal

Atribuii: observaia i orientarea elevilor; depistarea i recontrolul copiilor n situaie de eec colar, dc perturbaii afective sau relaionale; aciuni curative; prentmpinarea inadaptrii colare; susinerea psihologic a elevilor pe calc de dezadaptare pentru a-i menine n circuitul colar normal i a le ameliora echilibrul personal. II. Circumscripii departamentale n nvtmntul primar (1000-4000 de elevi) psihologi colari pui la dispoziia inspectorilor din nvtmntul primar. III. Centre mcdico-psiliopedagogice psihologi specializai n psihologie clinic. IV. Centre dc ajutor psihopedagogie (regiunea parizian) echipe de psihologi colari, medici, psihoterapeui. SERVICIUL PSIHOLOGIC N SUA (structur i direcii de activitate) I. Clinici psihologice:

Serviciul psihologic colar

162

163

Anexe

particulare; publice. Direcii de activitate: ' diagnostic; terapie; informaie. II. Servicii de psihologie colar (n cadrul instituiei dc nvmnt) Direcii de activitate: evaluarea psihologic i pedagogic a funcionrii elevilor n mediul colar; intervenii n scopul ameliorrii, dezvoltrii elevului, ncadrarea lui n grup; examinarea elevilor la solicitarea profesorilor i prinilor; colaborarea cu profesorii n scopul nelegerii mai bune a necesitilor elevilor; intervenii pentru facilitarea funcionrii serviciilor pedagogice i educative; acordarea ajutorului prinilor, att n interiorul, ct i n exteriorul instituiilor colare.

3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

BIBLIOGRAFIE SELECTIV 1. 2.

20. 21.

Badea E., Fia colar, Bucureti, 1991. 22. Bencsch II., Atlas de la psvchologie, Paris, 1995. 23. Oprea O., Didactica nova, partea a II-a, Chiinu, 1992. 24. Ostcnicth P, Introduction a la psychologie de l 'enfant, Paris, 1989. 25. Pedinelli J. L., Introduction la psychologie clinique, Paris, 1994. 26. Peron R., Les enfants inadaptes, Paris, 1993. 27. Perron-Borelli M., Perron R., L'examen psychologique de 1'enfant, Paris, 1990. 28. Perron-Borelli M., Le dcveloppement mental: equipement, apprentissage el investissement, Paris, 1968. 29. Piaget .1., Biologie el connaissanec, Paris, 1967. 30. Piehot P. Les tests mentaux, Paris, 1998. 31. Planchard E., Cercetarea n pedagogie, Bucureti, 1972. 32. Planchard E., Pedagogie colar contemporan, Bucureti, 1992. 33. Platon C, Semionov S., Teste de inteligent i aptitudini, Chiinu, 1991. 34. Platon C, Semionov S., Teste de personalitate, Chiinu, 1993. 35. Platon C, Fia colar (recomandri metodice), Chiinu, 1993. 36. Platon C, Foca-Scmionov S., Ghid psihologic. colarul mic, Chiinu, 1994. 37. Platon C, Semionov S., Dezvoltarea mintal: examinare i stimulare, Chiinu, 1992. 38. Platon C, Semionov S., Dezvoltarea mintal: examinare i stimulare (Anex), Chiinu, 1992. 39. Platon C, Serviciul psihologic colar, n Psihologia nr.6, Bucureti, 1993. 40. Platon C. (coord.), Orientarea colar i profesional, Chiinu, 1994. 41. Podgoreki L., Stog L., nvm a vedea, memoriza, gndi..., Chiinu, 1992. 42. Prcvost C. M., La psychologie clinique, Paris, 1994. 43. Prevost C. M, Educalion elpsychotherapie, Paris, 1995. 44. Reuchlin M., L'orientalion scolaire et professionnelle, Paris, 1978. 45. Reuchlin M., Les inelhodes enpsyshologie, Paris, 1995.

Bolboceanu A., Cercetarea dezvoltrii intelectuale a elevilor de vrsta colar mic, Chiinu, 1991. Bontil G., Aptitudinile i msurarea lor, Bucureti, 1971. Bontil G., Culegere de teste psihologice de nivel i aptitudini, Bucureti, 1971. Bouvard M., Cottraux J., Protocoles ei echelles d'evaluation en psychiatrie et psvchologie, Paris, 1996. Caglar H., La psvchologie scolaire, Paris, 1996. Cottraux J., Blackburn I. M., Therapies cognitives des Irouhles de lapersonnalite, Paris, 1995. Doubrovina I. V, Un service depsychologie scolaire. en URSS, n Sovietskaia Pedagogika, nr. 1, 1986. Dubrovina T, Determinarea gradului de pregtire a copiilor pentru coal, Chiinu, 1992. Duche D.-J., La psychiatrie de l 'enfant, Paris, 1994. Fia colar, Institutul de tiine ale Educaiei, Bucureti, 1991. Frcud A., Le normal et lepatologique chez l 'enfant, Paris, 1968. Gilly M., Le conseiller psychologue dans l'enseignement elemenlaire, Paris, 1970. Ghidul medicului de orientare colar i profesional, Institutul dc tiine ale Educaiei, Bucureti, 1991. Hardy-Bayle M.-C, Le diagnostic en psychiatrie. Paris, 1994. Holbau I., Orientarea colar, Bucureti, 1976. Lafon R., Vocabulaire de psychopeclagogic et de psychiatrie infantile, Paris, 1991. Laveault D., Grcgoire .1., Introduction aux theories des tests en sciences humaines, Paris, Bruxelles, 1997. MitrofanN., Testarea psihologic a copilului mic, Bucureti, 1997. Niculescu-Maier t., Teste de aptitudini i perspicacitate. Bucureti, 1987. Olcron P, L 'Intelligence, Paris, 1994. 46. R ogers C, Test d'adapta tionpers onnelle, Paris, 1959. 47. R oea M., Metode de psihodia gnostic. Bucuret i, 1972. 48. Za zz o R. , Gi lly M ., V er ha R ad M

Serviciul psihologic colar

166

167

Serviciul psihologic colar

49.

., Nouvelle echeile metrique de I 'inlelligence, A. Colin-Bourrclier, 1966. Zprlan M., Eficiena cunoaterii factorilor dc personalitate n orientarea colar i profesional a elevilor, Cluj, 1990.

NOTE

La editura EPIGRAF au aprut:


1. Dicionar explicativ pentru toi, Alexci Palii 2. Mic dicionar de antonime, Elena Grosu 3. Dicionar de pleonasme, Elena Grosu 4. Dicionar de genuri i forme muzicale, Marina Moraru 5. Dicionar al limbii franceze: Similitudes et Contraires, Ala Bujor 6. Manual de limba francez (pentru liceu) Boussole I, II, Ala Bujor, Cezaria Vasilache 7. Cultura comunicrii, Alcxei Palii 8. Economia ocrotirii sntii, Constantin Eco... 9. Filmul. Valenele poeticului, Dumitru Olrescu 10. Romnia i Basarabia n anii celui de-al doilea rzboi mondial, Anatol Pctrcncu 11. Comentariu la Legea cu privire la faliment, Gheorghe Covaliu 1 2 . Teatrul Naional din Chiinu (1920-1935), Schi istoric, Lconid Ccmortan 13. Limba romn - cel mai dificil examen Ia BAC i admitere, Ion Melniciuc 14. Garda Financiar i Dreptul, Tudor Gladii, Mihail Ccban

EpigrafS.R.L. Chiinu tel./fax 22.85.87 E-Mail: epigraf@moldovacc.md Director: Oleg Bujor

Redactor: Elena Grosu Machetare


computerizat: Anaiol Tiniolin Bunde tipar 10 .05.2001. Coli de tipar 10,5. Format 84x108 1/32. Comanda 687 Firma Editorial-Poligrafic Tipografia Central, str. Florilor, nr. I, or. Chiinu, MD 2068, Republica Moldova Departamentul Activiti Editoriale, Poligrafie, Aprovizionare cu Cri