Sunteți pe pagina 1din 7

MICROECONOMIE 1.

Funcia cererii pentru telefoanele mobile N este Q= 200-P iar pentru oferta Q= 20+P, (unde Q reprezint cantitatea i p reprezint preul). La ce nivel al preului n aceast pia se va constata un exces de cerere pe piaa telefoanelor N A. mai mare dect 80 uniti monetare.; B. egal cu 80 uniti monetare; C. mai mare dect 90 uniti monetare; D. mai mic dect 90 uniti monetare; 2. Presupunem c oferta pentru produsul A este perfect elastic. Dac cererea pentru acest produs crete: A. preul i cantitatea de echilibru vor crete; B. preul i cantitatea de echilibru vor scdea; C. cantitatea de echilibru va crete dar preul nu se va modifica; D. preul de echilibru va crete dar cantitatea nu se va modifica. 3. n condiiile n care coeficientul elasticitii cererii n funcie de venit este mai mare dect 1 i venitul crete, ponderea cheltuielilor pentru marfa X n cheltuielile totale : A. va crete; B. se va reduce; C. ramne constant; D. nu se poate determina. 4. Fie funcia ofertei P = 3 + 2QO i funcia cererii P = 9 QC. a) Aflai preul i cantitatea de echilibru. b) Calculai coeficientul elasticitii cererii i al ofertei n funcie de pre n punctul de echilibru. c) Dac preul crete, ce se va ntmpla cu venitul total? A. B. C. D. (a. 7, 2; b. 3.5, 1.75; c. scade) (a. 7, 2; b. 3, 1.5; c. scade) (a. 3, 3; b. 0.5, 1.75; c. crete) (a. 7, 2; b. 3.5, 1.75; c. crete)

5. n situaia n care cererea pentru produsele agricole este inelastic: A. reducerea preurilor determin o cretere a veniturilor ncasate de productori; B. reducerea preurilor determin o reducere a veniturilor productorilor; C. creterea preurilor nu conduce la diferenieri n veniturile productorilor; D. procentul de reducere a preurilor este mai mic decat cel de cretere a cererii. 6. Modificarea preului unuia din bunuri, caeteris paribus, va determina: A. deplasarea paralel a liniei bugetului B. modificarea pantei liniei bugetului C. nu va modifica linia bugetului D. deplasarea paralel a liniei bugetului la dreapta. 7. Care dintre factorii de mai jos determin creterea sau scderea cantitii cerute la acelai nivel al preului (alegei varianta corect): a) posibilitile de stocare a bunurilor; b) preferinele cumprtorilor; c) costul produciei; d) evenimentele social-politice i naturale; e) modificarea preurilor altor bunuri; f) factori demografici; g) previziunile privind evoluia pieei. A. (b,d,e,f,g) B. (b,e,f,g) C. (a,b,c,e,f) D. (a,b,d,e,f,g)

8. Preul produsului A s-a redus de la 10.000 la 9.000 lei i, ca urmare, cantitatea cerut a crescut de la 70 la 75 uniti. Cererea este: A. inelastic; B. elastic; C. cu elasticitate unitar; D. nu poate fi determinat din informaia dat. 9. Alegei rspunsul corect dintre variantele A, B, C, D: a) Coeficientul elasticitii cererii pentru bunurile alimentare este mai mare pentru persoanele cu venituri mici. b) Cererea pentru pasta de dini Colgate este inelastic. c) Cererea pentru bunurile de strict necesitate este inelastic. d) n condiiile practicrii unor preuri mai sczute, maximizarea profitului este posibil numai n situaia unei cereri elastice. e) Elasticitatea cererii n funcie de pre este 2. La o cretere a preului cu 15%, cantitatea cerut se modific cu 40%. f) O perioad scurt de timp de la modificarea preului bunului A, imprim ofertei un caracter inelastic. g) Gradul de substituire al bunurilor reprezint un factor care nu determin elasticitatea cererii n funcie de pre. A. (a,c,d,f,g) B.(a,b,d,e) C.(a,c,d,f) D.(b,d,f,g)

10. Efectul de substituire const n: a) creterea preurilor la bunurile substituibile unui bun dat; b) creterea cantitii cerute din alte bunuri, ale cror preuri nu au crescut; c) reducerea venitului real i deci, orientarea consumatorilor spre bunuri inferioare; d) reprezint unul din cele dou efecte generale ale creterii preului unui anumit bun. A. (a,b) B. (a) C. (b,d) D. (c,d)

11. Alegei afirmaia fals : A. n general, cererea pentru bunurile de necesitate este mai puin elastic dect cererea pentru bunurile de lux. B. Dac preul i venitul sunt direct proporionale, cererea este elastic. C. perioad lung de timp de la modificarea preului bunului A imprim ofertei un caracter elastic. D. Dac preul pentru un bun principal crete, - caeteris paribus oferta de pe piaa bunului secundar va spori (i invers). 12. n cazul n care curba cererii pentru produsul A se deplaseaz la dreapta, iar preul pentru produsul B scade, se poate concluziona c: A. A i B sunt substituibile; B. A i B sunt bunuri complementare; C. A este un bun inferior, iar B este un bun superior; D. Ambele bunuri A i B sunt inferioare. 13. Preul unui bun este de 4.000 u.m., iar cantitatea cerut din acel bun este de 10.000 buci. La un moment ulterior previziunile pieei privind scderea preului bunului respectiv se ndeplinesc, astfel preul va fi de 3600 u.m. Care ar fi reacia cantitii cerute pentru a ne regsi n situaia unui bun cu cerere inelastic? A. crete cu mai puin de 10%; B. creterea cu mai mult de 10%; C. scade cu mai mult de 10%; D. creterea cu mai puin de 10% a cantitii cerute.

14. Presupunem c preul unui bun scade cu 10%, iar cantitatea cerut pentru o anumit perioad de timp crete cu 15%. n aceste condiii: A. veniturile ncasate scad; B. veniturile ncasate de productori cresc; C. veniturile nu sunt influenate n nici un fel; D. cheltuielile firmei cresc. 15. Dac o cretere a preului cu 50% antreneaz o cretere a cantitii oferite dintr-un bun economic de la 10 la 20 buci. S se calculeze coeficientul de elasticitate al ofertei.

A. .

B. ;

C. 1;

D. 2.

16. Alegei afirmaia fals : A. n general, cererea pentru bunurile de necesitate este mai puin elastic dect cererea pentru bunurile de lux. B. Dac preul i venitul sunt direct proporionale, cererea este elastic. C. perioad lung de timp de la modificarea preului bunului A imprim ofertei un caracter elastic. D. Dac preul pentru un bun principal crete, - caeteris paribus oferta de pe piaa bunului secundar va spori (i invers). 17. Alegei rspunsul corect dintre variantele A, B, C, D: a) Coeficientul elasticitii cererii pentru bunurile alimentare este mai mare pentru persoanele cu venituri mici. b) Cererea pentru pasta de dini Colgate este inelastic. c) Cererea pentru bunurile de strict necesitate este inelastic. d) n condiiile practicrii unor preuri mai sczute, maximizarea profitului este posibil numai n situaia unei cereri elastice. e) Elasticitatea cererii n funcie de pre este 2. La o cretere a preului cu 15%, cantitatea cerut se modific cu 40%. f) O perioad scurt de timp de la modificarea preului bunului A, imprim ofertei un caracter inelastic. g) Gradul de substituire al bunurilor reprezint un factor care nu determin elasticitatea cererii n funcie de pre. A. (a,c,d,f,g) B. (a,b,d,e) C. (a,c,d,f) D. (b,d,f,g)

18. Fie funcia ofertei P = 3 + 2QO i funcia cererii P = 9 QC. a) Aflai preul i cantitatea de echilibru. b) Calculai coeficientul elasticitii cererii i al ofertei n funcie de pre n punctul de echilibru. c) Dac preul crete, ce se va ntmpla cu venitul total? A. B. C. D. ( a. 7, 2; b. 3.5, 1.75; c. scade) (a. 7, 2; b. 3, 1.5; c. scade) (a. 3, 3; b. 0.5, 1.75; c. crete) (a. 7, 2; b. 3.5, 1.75; c. crete)

19. Utilitatea total coincide cu cea marginal: A. pentru prima unitate consumat; B. numai n cazul consumatorului iraional; C. la nivelul ultimei uniti consumate; D. la nivelul pragului de saturaie. 20. Potrivit legii utilitii marginale (legea lui Gossen): A. utilitatea unei uniti suplimentare dintr-un bun nu poate niciodat s creasc; B. utilitatea marginal trebuie s fie ntotdeauna negativ; C. utilitatea marginal trebuie s fie ntotdeauna pozitiv; D. utilitatea marginal poate crete la nceput, dar apoi trebuie s scad.

21. Curba de indiferen semnific: A. consum egal a dou bunuri; B. utilitate egal din consumul a dou combinaii de bunuri; C. venit egal al consumatorului; D. preuri egale a bunurilor consumate. 22. Consumatorul dispune de un venit de 80 u.m., cheltuindu-l pe cumprarea a 2 bunuri: bunul x la preul de 5 u.m. i bunul y la preul de 4 u.m. Care combinaie din cele indicate este inaccesibil? A. x=16, y=0 B. x=11, y=9 C. x=8, y=10 D. x=8, y=8. 23. Consumatorul dispune de un venit de 8 u.m. Preul bunul A este de 1 u.m., preul bunului B 0,5 u.m. Care dintre urmtoarele combinaii se afl pe linia bugetului? A. 8x+1y B. 7x+1y C. 6x+6y D. 5x+6y 24. Punctele la intersecia liniei bugetului cu axele coordonatelor semnific: A. Consumatorul nu-i cheltuiete tot venitul B. Consumatorul i cheltuiete tot venitul doar pentru un bun C. Consumatorul nu cheltuiete absolut nimic D. Sunt puncte imposibil de atins de ctre consumator. 25. Cnd cantitatea consumat dintr-un bun crete, utilitatea marginal pe care o aduce fiecare nou doz consumat: A. crete cu o rat descresctoare; B. crete cu o rat cresctoare; C. scade; D. rmne constant. 26. Un agent economic contracteaz un mprumut de 15000 lei pe care l va rambursa n trei trane anuale egale. Care va fi dobnda total pltit, tiind c rata anual a dobnzii este de 12% pe an? A. 3600 lei B. 1800 lei C. 5400 lei D. 1500 lei 27. Un agent economic depune la o banc o sum de 10.000 lei cu o rat a dobnzii de 5 %. Care va fi suma existent n banc dup 2 ani dac agentul economic nu execut retrageri din contul creat n aceast perioad? A. 11000 lei B. 1000 lei C. 11025 lei D. 500 lei 28. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false? A. Informaia, abilitatea ntreprinztorului, progresul tehnic sunt neofactori de producie. B. Corespunztor stadiilor fluxului circular al capitalului firmei, acesta mbrac trei forme: bani, bunuri-capital i respectiv marf. C. Deprecierea capitalului fix se datoreaz numai uzurii fizice. D. Factorii de producie reprezint resurse atrase i folosite n activitatea economic.

29. Capitalul circulant: a) se amortizeaz; b) este profund transformat n cursul procesului de producie; c) se nlocuiete dup mai muli ani de utilizare; d) are ca i component, printre altele, combustibilul. A (a,b) B (b,c) C (c,d) D (b,d)

30. Care din urmtoarele aspecte delimiteaz capitalul fix de cel circulant: a) numrul de cicluri de producie la care particip; b) locul de desfurare a activitii de producie; c) perioada dup care se nlocuiesc; d) modalitatea de transmitere a valorii sale asupra noului produs. A (a,d) B (c,d) C (a,c,d) D (b,c,d)

31. Capitalul tehnic consumat este egal cu: a) valoarea mijloacelor de producie consumate; b) capitalul fix utilizat plus capitalul circulant; c) capitalul circulant consumat plus capitalul fix folosit; d) capitalul circulant utilizat plus amortizarea capitalului fix. A. (b,c) B. (a,d) C. (c) D. (a)

32. Valoarea capitalului utilizat ntr-o firm este de 30.000 u.m. din care 16.000 u.m. reprezint capital circulant. Capitalul consumat fiind de 20.000 u.m., valoarea capitalului neamortizat dup un an este: A. 10.000 u.m.;

B. 12.000 u.m.;

C. 20.000 u.m.;

D. 18.000 u.m.

33. La o societate comercial se dau urmtoarele date: costuri materiale 89 mil.; capital circulant 45 mil.; salarii indirecte 10 mil.; costuri fixe 90 mil.; costuri variabile 52 mil. S se calculeze costurile materiale fixe i amortizarea:

A. 60 i 64;

B. 70 i 56;

C. 80 i 44;

D. 89 i 45.

34. Fiind dat relaia CTM = 20Q (CTM costul total mediu, Q producia), costul marginal al celei de-a cincea uniti de producie este: A. 200 B. 100 C. 4 D. 6

35. n componena costului fix se includ: a) cheltuielile cu salariile personalului administrativ; b) cheltuielile cu amortizarea capitalului fix; c) costurile cu energia pentru fabricaie; d) cheltuielile cu iluminatul general. A. (a,b,c) B. (a,b,d) C. (a,c,d) D. (b,c,d)

36. ntr-o firm producia nregistrat scade cu 40%. Cum se modific CFM? A. scade cu 60%; B. scade cu 40%; C. crete cu 66,66%; D. nu se modific.

37. Cnd volumul produciei este zero: a) costul fix este 0; b) costul variabil este 0; c) costul fix este mai mare dect costul variabil; d) costul variabil este mai mare dect costul fix. A (a,b,c) B (b,c,d) C (b,c) D (a,d)

38. S se calculeze CFM, pentru un nivel al produciei Q = 20, tiind c funcia costului total este: CT = 200 + 3Q + 2Q2. A. 1060 B. 200 C. 20 D. 10 39. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals: A. Concurena perfect presupune muli vnztori de produse standardizate; B. Concurena monopolistic presupune muli vnztori de produse omogene; C. Oligopolul presupune civa productori de bunuri standardizate sau difereniate; D. Monopolul presupune un singur produs pentru care nu exist substitute apropiate. 40. Pe piaa cu concuren perfect: A. Firma este un price taker, adic preia preul stabilit pe pia; B. Firma este un price maker, adic stabilete preul pe pia; C. Produsele firmelor sunt difereniate; D. Barierele de intrare sunt minime, iar cele de ieire de pe pia sunt maxime. 41. Care dintre condiiile urmtoare indic faptul c un bun este produs n condiii de concuren perfect: A. profiturile productorilor sunt mari; B. profiturile productorilor sunt mici; C. oferta total este inelastic; D. cererea individual este perfect elastic. 42. Curba cererii pe o pia cu concuren monopolistic este: A. perfect elastic; B. descresctoare; C. perfect inelastic; D. cresctoare. 43. Condiia de maximizare a profitului n cazul unei firme pe o pia cu concuren monopolistic este urmtoarea (Vmg este venitul marginal, Cmg costul marginal, P este preul, CM costul mediu, VT veniturile totale): A. Vmg = Cmg B. Cmg = P C. Vmg = CM D. VT s fie maxim. 44. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la monopol sunt adevrate: A. Exist mai multe firme productoare a unui produs specific; B. Exist o singur firm productoare, dar produsul are substitute apropiate; C. Nu exist competitori pe piaa relevant; D. Barierele de intrare sunt reduse.

45. ntre concurena monopolistic i cea perfect exist diferene privind: A. intrarea pe pia; B. numrul de vnztori i cumprtori; C. puterea de pia a competitorilor; D. omogenitatea produselor. 46. S presupunem c o firm are funcie a costului total de forma CT(Q) = 125 + 4Q2. Determinai cantitatea i preul care maximizeaz profitul total dac firma acioneaz pe o pia de monopol i funcia cererii este P = 100 Q. A. Q = 10, P = 90 B. Q = 20, P = 80 C. Q = 5, P = 95 D. Q = 15, P = 100 47. Care dintre urmtoarele pot fi considerate trsturile de baz ale bunurilor publice: A. se afl n proprietatea statului; B. se caracterizeaz prin non excluziune i non - rivalitate; C. se caracterizeaz prin rivalitate i excluziune; D. pot fi pozitive sau negative. 48. Care dintre urmtoarele soluii nu fac parte dintre cile de internalizare a externalitilor: A. practicarea unor amenzi pltite de productorul de externaliti negative; B. introducerea de taxe i impozite care s aduc costurile private la nivelul celor sociale; C. nchiderea firmelor productoare de externaliti pozitive sau negative; D. unirea productorului de externalitate negativ cu receptorul unui asemenea efect. 49. Care dintre urmtorii economiti a afirmat c problema externalitilor poate fi rezolvat, n anumite condiii, fr intervenie guvernamental: A. A.C. Pigou; B. Marshall; C. V. Pareto; D. R. Coase. 50. Dac o activitate economic se concretizeaz n producerea a dou bunuri, unul ce genereaz externaliti pozitive i altul care genereaz externaliti negative, consecinele pe pia vor fi urmtoarele: A. producie prea mare pentru bunul ce genereaz externaliti pozitive i o producie prea mic pentru bunul ce genereaz externaliti negative; B. producie prea mic pentru bunul ce genereaz externaliti pozitive i o producie prea mare pentru bunul ce genereaz externaliti negative; C. producie prea mic pentru ambele bunuri; D. producie prea mare pentru ambele bunuri.

Rspunsuri corecte la MICROECONOMIE: 1. D 2. C 3. A 4. A 5. B 6. B 7. B 8. A 9. C 10.C 11.B 12.B 13.D 14.B 15.D 16.B 17.C 18.D 19.A 20.A 21.B 22.B 23.D 24.B 25.C 26.A 27.C 28.C 29.D 30.C 31.B 32.A 33.C 34.A 35.B 36.C 37.C 38.D 39.B 40.A 41.D 42.B 43.A 44.C 45.D 46.A 47.B 48.C 49.D 50.B