Sunteți pe pagina 1din 19

Alimentaia copiilor sntoi.

Complement simplu
1) Evideniai necesarul de calorii/kg/24 ore pentru copilul nou-nscut sntos:
a) 130
b) 100-110
c) 120
d) 115
e) 90-100
2) Evideniai cte mese complementare n 24 ore necesit sugarul n vrst de 10-12 luni,
alimentat natural:
a) 5 mese
b) 4 mese
c) 3 mese
d) 4-5 mese
e) 1 mas
3) Care categorie de sugari au cea mai nalt necesitate de proteine i calorii la kg mas?
a) copiii colari
b) copiii sugari n vrst de la 0 pn la 6 luni
c) copiii sugari n vrst de la 6 pn la 12 luni
d) copiii noi-nscui
e) copiii precolari
4) Evideniai termenul optim, la care nou-nscutul trebuie s fie aplicat la sn:
a) imediat dup natere (n primele 30 minute)
b) la 2 ore dup natere
c) la 12 ore dup natere
d) la 6 ore dup natere
e) la 24 ore dup natere
5) Care este metoda uzual de calcul a volumului alimentar, necesar pentru 24 de ore copiilor
sugari:
a) metoda volumetric
b) formula Filatov
c) formula Zaiev
d) formula Tur
e) metoda caloric
6) Copiilor, alimentai cu formule de lapte-praf, complementul se indic:
a) la vrsta de 6 luni, ca i n alimentaia natural
b) la vrsta de 4 luni, indiferent de masa corpului
c) la vrsta de 4 luni, dac are anemie
d) dac copilul manifest foame i e mai mare de 4 luni
e) la vrsta de 4 luni, dac prezint interes pentru alte tipuri de hran (alimente) n afar de cea
lactat, pe care o primete
7) Evideniai frecvena alimentaiei sugarului n vrst de 6 luni, la alimentaie artificial:
a) de 6-7 ori n zi
b) de 6 ori n zi
c) de 5-6 ori n zi
d) de 5 ori n zi
e) la fiecare 3,5 ore
8) Evideniai necesitatea zilnic n calorii la kg mas/corp pentru copiii n vrst de 1,5-3 ani:
a) 115
b) 90
c) 105
1

d) 120
e) 110
9) Evideniai care este necesitile zilnice n calorii la kg mas/corp pentru copiii n vrst de 4-6
ani:
a) 105
b) 80
c) 110
d) 115
e) 95
10) Evideniai care este necesitile zilnice n calorii/kg mas/corp la copilul n vrst de 12-15 ani:
a) 95
b) 90
c) 80
d) 100
e) 60
11) Evideniai necesitatea n proteine / kg mas/corp pentru copiii n vrst de 1,5-3 ani:
a) 3,5 g/kg
b) 1,5 g/kg
c) 4-4,5 g/kg
d) 3,0 g/kg
e) 2,5 g/kg
12) Care din formulele adaptate enumerate este recomandat pentru alimentaia sugarului cu
intoleran la proteinele laptelui de vaci?
a) Nutrilon
b) NAN-
c) Alfare
d) Nestogen
e) Hipp HA1
13) Ce reprezint suplimentul?
a) un alt aliment, diferit de lapte (pireu de fructe, de ex.)
b) surplusul de mas corporal acumulat
c) formula de lapte, administrat n alimentarea mixt a sugarului
d) formula de lapte, administrat n alimentarea artificial a sugarului
e) terciul de cereale, administrat sugarului ncepnd cu vrsta de 6 luni
14) Metoda alternativ este utilizat:
a) n caz de diversificare a alimentaiei sugarului
b) n caz de alimentaie mixt a sugarului
c) n caz de alimentaie artificial a sugarului
d) n caz de alimentaie natural a sugarului
e) n alimentarea copilului precolar
15) Metoda complementar este utilizat:
a) n caz de alimentare artificial a sugarului
b) n caz de alimentare natural a sugarului
c) n caz de diversificare a alimentaiei sugarului
d) n caz de alimentare mixt a sugarului
e) n alimentarea copilului precolar
16) Selectai un semn sigur, care indic c sugarul nu primete cantitatea necesar de lapte:
a) copilul suge mult timp i des
b) copilul refuz s sug
c) copilul este nelinitit, agitat toat ziua
2

d) scaunele sunt scunde


e) curba ponderal este plat (cretere n mas mai puin de 500g/lun)
17) Indicai prin ce se explica avantajul alimentaiei cu lapte matern pentru dezvoltarea
neuropsihic adecvat a copilului:
a) prezena n laptele matern a polizaharidelor
b) prezena n laptele matern a leencefalinei, -endorfinei, meta-encefalinei
c) coninutul mrit al proteinelor serice
d) prezena de IgA- secretorie
e) prezena de P - casamorfin
18) Indicai vrsta minim, la care se recomand introducerea n alimentaia sugarului a pireului de
legume:
a) 6 luni
b) 7 luni
c) 5 luni
d) 8 luni
e) 9 luni
19) Indicai vrsta minim, la care se recomand introducerea n alimentaia sugarului a terciului de
cereale:
a) 6,5 luni
b) 5 luni
c) 3 luni
d) 7 luni
e) 6 luni
20)Indicai vrsta minim, la care se recomand introducerea n alimentaia sugarului a pireului de
fructe:
a) 2 luni
b) 3 luni
c) 6 luni
d) 7 luni
e) 3,5 luni
21) Indicai vrsta minim, la care se recomand introducerea n alimentaia copilului a crnii:
a) 6 luni
b) 7 luni
c) 5 luni
d) 8 luni
e) 4 luni
22) Indicai vrsta minim, la care se recomand introducerea n alimentaia copilului a sucului de
fructe:
a) 1 lun
b) 2 luni
c) 7 luni
d) 8 luni
e) 6 luni
23) Indicai vrsta minim, la care se recomand introducerea n alimentaia copilului a
brnzei/cacavalului:
a) 6 luni
b) 7 luni
c) 8 luni
d) 10 luni
e) 1 an
3

24) Indicai vrsta minim, la care se recomand introducerea n alimentaia copilului a petelui:
a) 4 luni
b) 5 luni
c) 6 luni
d) 7 luni
e) 8 luni
25) Indicai vrsta minim, la care se recomand introducerea n alimentaia copilului a glbenuului
de ou:
a) 2 luni
b) 4 luni
c) 7 luni
d) 8 luni
e) 6 luni
26) Indicai ncepnd cu ce vrst, conform recomandrilor OMS, se permite administrarea laptelui
de vaci integru:
a) vrsta de 6 luni
b) vrsta de 12 luni
c) vrsta de 2 ani
d) vrsta de 8 luni
e) vrsta de 3 luni
27) Selectai care este volumul alimentar, recomandat copilului n vrst de 4-6 luni, calculat
conform metodei volumetrice:
a) 1/5 din masa corpului
b) 1/6 din masa corpului
c) 1/7 din masa corpului
d) 1/8 din masa corpului
e) 1/9 din masa corpului
28) Selectai care este produsul, cu care de regul se recomand a ncepe diversificarea alimentaiei
sugarului:
a) sucul de fructe
b) pireul de legume
c) pireul de carne
d) biscuiii
e) glbenuul de ou
29) Selectaii care din produsele enumerate, conform recomandrilor OMS, nu este recomandat
sugarilor:
a) petele
b) cacavalul
c) untul
d) laptele de vaci
e) glbenuul de ou
30) Selectai care este gradul de hipogalactie, corespunztor deficitului de lapte matern egal cu 50%
din necesarul zilnic al copilului sugar:
a) gradul I
b) gradul II
c) gradul III
d) uoar
e) sever
31) Indicai ce prevede regimul alimentar adecvat al copilului n vrst de 7 luni, alimentat natural:
a) 5 alimentri cu formul adaptat, plus 2 alimentri complementare
4

b) 3 alimentri cu formul adoptat, plus 2 alimentri complimentare i ap


c) doar alimentare la sn la cerere
d) alimentare la sn la cerere, min. 5-6 ori/24 ore, inclusiv noaptea, plus 3 alimentri complementare
e) 2 alimentri cu formula adaptat, plus 3 alimentri complementare
32) Indicai cu cte calorii se suplimenteaz zilnic raia alimentar a mamei care alpteaz:
a) 200-400 kkal/24 ore
b) 700-1000 kkal/24 ore
c) 500 kkal/24 ore
d) nu se suplimenteaz
e) 1500 kkal/24 ore
33) Indicai ce se recomand pentru raia alimentar a mamei care alpteaz:
a)
coninutul lipidelor se suplimenteaz cu 11 g/kg n 24 ore
b)
coninutul proteinelor se suplimenteaz cu 11 g/kg n 24ore
c)
coninutul glucidelor se suplimenteaz cu 30%
d)
coninutul grsimilor nu se suplimenteaz
e)
coninutul glucidelor nu se suplimenteaz
34) Indicai care este valoarea energetic a colostrului n prima zi dup natere:
a) 1500 kkal/l
b) 1000 kkal/l
c) 900 kkal/l
d) 800 kkal/l
e) 670-700 kkal/l
35) Indicai care este valoarea energetic a laptelui matern matur:
a) 1500 kkal/l
b) 1000 kkal/l
c) 900 kkal/l
d) 800 kkal/l
e) 670-700 kkal/l
36) Indicai termenul, recomandat de OMS, pentru ablactarea (,,nrcarea) copiilor mici:
a) la vrsta copilului de 2 ani i mai mult
b) la vrsta copilului de 6 luni
c) la vrsta copilului de 1 an
d) la vrsta copilului de 10-12 luni
e) la vrsta copilului de 1,5 ani
37) Indicai ce volum de hran zilnic se recomand copilului n vrst de 18 luni:
a)
pn la 1000 ml/24 ore
b)
1200-1500 ml/24 ore
c)
1400-1500 ml/24 ore
d)
1100-1200 ml/24 ore
e)
1600-1800 ml/24 ore
38) Indicai frecvena alimentaiei copilului n vrst de 2 ani/24 ore:
a) de 6 ori
b) de 3 ore
c) de 5 ori (3 mese de baz i 2 gustri)
d) de 4 ori
e) de cte ori dorete copilul
39)Pn la ce vrst a copilului, conform OMS, se recomand de a continua alimentaia la sn,
paralel cu cea complementar:
a) pn la vrsta de 5-6 luni
b) pn la vrsta de 1 an
5

c) pn la vrsta de 2 ani i mai mult


d) pn la vrsta de 1 an i 2 luni
e) pn la vrsta de 1 an i 6 luni
Complement multiplu
1) Indicai de ce este necesar introducerea complimentului in alimentaia sugarului:
a) necesitile nutritive la o anumit vrst nu mai pot fi acoperite doar de laptele matern
b) copilul este interesat de alte tipuri de alimente
c) copilul are deja primii dini
d) copilul are mai mult de 4 luni
e) copilul are maturizarea fiziologic neuromuscular, digestiv, imun, reno-urinar necesar
consumrii produselor noi
2) Selectai caracteristicile cantitative privind ingredientele nutritive eseniale ale laptelui matern
fa de cele ale laptelui de vaci:
a) laptele matern conine mai puine proteine
b) laptele matern conine mai multe proteine
c) laptele matern conine mai multe glucide
d) laptele matern conine mai puine glucide
e) laptele matern conine mai puine lipide
3) Evideniai alimentele complementare de baz, administrate copilului sugar ncepnd cu vrsta de
6 luni:
a) brnza de vaci
b) sucul de fructe
c) pireul de legume
d) terciul de crupe
e) laptele de vaci
4) Evideniai ce recomandri sunt valabile pentru alimentaia nou-nscutului cu prematuritate de gr.
I:
a) aplicat la sn la cerere
b) alimentat prin sond cu lapte matern
c) aplicat la sn frecvent, nu mai puin de 8 ori n 24 ore, inclusiv noaptea
d) aplicat la sn de 6 ori n 24 ore
e) aplicat la sn fiecare 3 ore
5) Indicai care din formulele de lapte-praf enumerate sunt utilizate pentru calcularea volumului
alimentar n alimentaia artificial a copilului n prima sptmn de via:
a) V= (n-1) x 70, unde n-numrul de zile de via, v-volumul de lapte/zi
b) V= (n-1) x 80, unde n-numrul de zile de via, v-volumul de lapte/zi
c) 1/10 din greutatea corpului + 200, exprimat n ml
d) 1/5 din greutatea corpului, exprimat n ml
e) 1/6 din greutatea corpului, exprimat n ml
6) Selectai care din formulele lactate enumerate sunt predestinate copiilor nscui prematuri:
a) pre NAN
b) Hipp Pre
c) Nestogen 1
d) NAN 1
e) Alfare
7) Selectai care sunt afirmaiile corecte privind lactoza laptelui matern:
a) lactoza laptelui matern acoper 60% din necesarul energetic zilnic al sugarului
b) lactoza laptelui matern acoper 40% din necesarul energetic zilnic al sugarului
c) lactoza din laptele matern se digereaz la 90% n intestinul subire
d) lactoza laptelui matern favorizeaz flora intestinal condiionat patogen
6

e) lactoza laptelui matern mrete valoarea PH-ului intestinal al sugarului


8) Selectai care sunt afirmaiile corecte privind lipidele laptelui matern:
a) lipidele laptelui matern acoper 50% din necesarul energetic al sugarului
b) lipidele laptelui matern acoper 60% din necesarul energetic al sugarului
c) lipidele laptelui matern sunt intr-o concentraie mai mare n laptele anterior
d) laptele posterior este mai bogat n lipide
e) n compoziia lipidelor laptelui matern predomin acizii grai sturai
9) Evideniai condiiile de baz, necesare pentru introducerea complementului la sugarul alimentat
la sn:
a) sugarul a mplinit 6 luni
b) sugarul a mplinit 4 luni
c) sugarul e mai mare de 4 luni i are greutate sczut
d) sugarul e mai mare de 4 luni i pare flmnd dup mncare
e) sugarul a mplinit 6 luni,e sntos i manifest interes pentru alte tipuri de alimente
10) Indicai afirmaiile corecte, privind coninutul de fier din laptele matern:
a) laptele matern conine o cantitate de fier echivalent cu cea din laptele de vaci
b) laptele matern conine o cantitate de fier mai mare dect cea din laptele de vaci
c) concentraia fierului n laptele matern depinde de coninutul lui n organismul mamei
d) concentraia fierului n laptele matern nu depinde de coninutul lui n organismul mamei
e) fierul din laptele matern are o biodisponibilitate mai mare dect fierul din alte tipuri de lapte
11) Indicai care factori sunt implicai n declanarea reflexului prolactinei:
a) concentraia crescut de progesteron n sngele mamei
b) evacuarea complet a laptelui produs
c) alimentarea la sn a copilului i n perioada nocturn
d) excitarea receptorilor mamelonari
e) contactul fizic permanent ntre mam i copil (,,ochi la ochi, ,,piele la piele)
12) Indicai necesarul de ap al copilului n vrst de 6 ani (ml/kg/24 ore):
a) 100-110
b) 120-135
c) 90-100
d) 140
e) 80
13) Indicai caracteristicile alimentaiei adecvate a copiilor n vrst de 3-7 ani:
a) numrul de alimentaii/zi egal cu 5 (3 de baz i dou gustri)
b) volumul alimentar zilnic egal cu 1400-1800 ml
c) necesarul energetic egal cu 80 kcal/kg/ 24 ore
d) numrul de alimentri/zi egal cu 3
e) volumul alimentar zilnic egal cu 2000-2500 ml/24 ore
14)Indicai ce poate micora densitatea energetic a alimentaiei sugarului:
a) viscozitatea alimentelor complementare
b) laptele matern
c) lipidele
d) apa
e) frecvena alimentarii
15)Indicai numrul de mese, recomandat copiilor n vrst de 4-5 ani:
a) 3 mese/zilnic
b) 8 mese/zilnic
c) 3 mese/zilnic, plus 2 gustri
d) la dorina copilului
e) 5 alimentaii/zi
7

16)Indicai consecinele posibile ale alimentaiei neechilibrate a colarului:


a) obezitate
b) nanism
c) rahitism
d) anemie feripriv
e) retard ponderal i statural
17)Indicai care greeli n alimentaie pot cauza tulburri de nutriie la copii:
a) alimentare artificial neadecvat
b) utilizarea excesiv a unor produse
c) alimentare exclusiv la sn pn la vrsta de 6 luni
d) introducerea tardiv a alimentelor complementare
e) introducerea alimentelor complementare ncepnd cu vrsta de 6 luni
18) Evideniai care sunt avantajele laptelui matern fa de cel de vaci:
a) coninutul albuminelor mai mare dect cel al cazeinei
b) coninutul cazeinei mai mare dect cel al albuminelor
c) conine factori imuni de protecie
d) conine alfa-lactoz
e) conine beta-lactoz
19) Evideniai semnele, conform crora se apreciaz dac sugarul suge eficient:
a) face micri de sugere frecvente
b) face micri de sugere lente, cu pauze
c) se aude glutiia la fiecare 2-3 micri de sugere
d) sugarul ntrerupe suptul la 5-10 minute
e) sugarul adoarme la sn sau este satisfcut
20) Evideniai n care din patologiile enumerate ale mamei este contraindicat alimentaia la sn:
a) cancer mamar
b) insuficien renal acut
c) pneumonie acut
d) infecie respiratorie acut
e) infecia cu HIV
21) Evideniai condiiile necesare pentru introducerea complementului la sugarul alimentat natural:
a) vrsta sugarului - 6 luni
b) sugarul absolut sntos
c) vrsta sugarului - 4 luni
d) se administreaz cu linguria
e) la nceput se administreaz dup alptarea la sn
22) Evideniai condiiile ce impun indicarea alimentaiei mixte la copilul sugar:
a) copilul este agitat
b) copilul cu indice ponderal 0,9 la 1 lun dup natere
c) hipogalactie iremediabil la mam
d) absena mamei o anumit perioad a zilei
e) curba ponderal plat
23) Evideniai care din formulele lactate enumerate sunt din grupul celor adaptate:
a) Biolact
b) NAN-1, NAN-2, NAN- 3
c) Mal
d) Nestogen 1, Nestogen 2
e) laptele de vaci diluat cu ap n raportul 1:2
24) Evideniai care din formulele lactate enumerate nu conin lactoz:
a) Lailac
8

b) NAN -
c) NAN - o (acidofil)
d) Maliutca
e) O-LAC
25) Selectai formulele adaptate dietice (terapeutice):
a)
Mal
b)
Similac Isomil
c)
O-LAC
d)
Alfare
e)
NAN-1, NAN-2
26) Evideniai care din semnele enumerate reprezint incidente/accidente n cadrul alimentaiei la
sn:
a) regurgitaia
b) voma
c) colica abdominal a sugarului
d) enterocolita
e) refuzul temporar al snului
27) Evideniai care din produsele enumerate servesc ca surs recomandat de proteine pentru
sugar:
a) carnea
b) bulionul de carne
c) glbenuul de ou
d) albuul de ou
e) brnza/ cacavalul
28) Consumul insuficient de lipide la copii de vrst fraged poate cauza:
a) mbolnviri frecvente
b) aport sczut de energie
c) cretere ntrziat
d) hipovitaminoz (A,D,E,K)
e) retard neuropsihic
29) Consumul exagerat de lipide la copii de vrst fraged poate cauza:
a) apatie
b) cretere rapid
c) obezitate
d) diaree
e) vom
30) Consumul insuficient de glucide de ctre sugar poate cauza:
a) patologia sistemului nervos
b) reducerea rezervelor de glicogen
c) hipoglicemie
d) cretere ntrziat
e) pancreatit
31) Selectai care abiliti i particulariti de dezvoltare sunt necesare sugarului n vrsta de 6 luni
pentru introducerea hranei complementare:
a) micri de mestecare complexe
b) mucatul i mestecatul
c) apariia primelor micri de mestecare
d) deplasarea reflexului de vom de la centru spre rdcina limbii
e) suptul i nghiitul
32) Indicai care din problemele mamei sunt considerate factori nefavorizani n alimentaia la sn:
9

a) diabetul zaharat
b) IRA (infecia respiratorie acut)
c) infecia cu HIV
d) urgenele postpartum
e) cancerul mamar
33) Ce reprezint alimentaia complementar:
a) introducerea alimentelor noi la vrsta copilului de 6 luni
b) alimentaia copilului cu alte tipuri de lapte (formule de lapte)
c) alimentarea copilului cu lapte matern i un alt tip de lapte
d) obinuirea treptat a copilului sugar cu alte alimente dect laptele
e) diversificarea alimentaiei, recomandat pentru sugari ncepnd cu vrsta de 6 luni
34) Selectai ce se refer la factorii reglatori ai funciilor specifice umane, prezeni n laptele matern:
a) Calciul i Natriul
b) carnitina
c) taurina
d) acizii grai polinesturai
e) acizii grai saturai
35) Selectai avantajele coninutului proteic al laptelui matern fa de cel din laptele de vaci:
a) proteina laptelui matern este reprezentat majoritar de cazein
b) laptele matern conine mai multe proteinele serice
c) coninutul proteic al laptelui matern corespunde necesitilor copilului
d) proteina laptelui matern este parial reprezentat de - lactalbumin
e) proteina laptelui matern este parial reprezentat de - lactalbumin
36) Selectai care sunt condiiile de baz pentru iniierea i stimularea lactaiei:
a) alimentaia mbogit a mamei
b) aplicare la sn a nou-nscutului n prima or dup natere
c) aplicarea copilului la sn la cerere, inclusiv noaptea
d) administrarea de lichide suplimentare mamei
e) eliberarea maxim de lapte a snilor
37) Selectai care produse pot fi incluse n raia alimentar a copilului n vrst de 6 luni:
a) pireuri de legume i fructe
b) pete
c) pesmei
d) terciuri de cereale
e) suc de fructe
38) Indicai factorii, care pot cauza hipogalactie secundar:
a) plasarea frecvent a copilului la sn
b) plasarea rar a copilului la sn
c) poziionarea i aplicarea incorect la sn
d) patologiile extragenitale ale mamei
e) medicaia cu antibiotice
39) Indicai ce poate spori densitatea energetic a alimentaiei sugarului:
a) viscozitatea alimentelor complementare
b) laptele matern
c) lipidele
d) apa
e) frecvena alimentarii
40) Indicai de ce se va ine cont n selecia formulei de lapte pentru sugar:
a) de vrsta copilului
b) de masa corpului copilului
10

c) de starea sntii copilului sau anumite probleme de sntate


d) de analizele sngelui
e) de particularitile de dezvoltare ale copilului
41) Indicai care componeni ai laptelui matern fac parte din factorii reglatorii ai funciilor specifice
umane la nou-nscui i sugari:
a) factorii de cretere
b) enzimele
c) nutrienii eseniali
d) hormonii
e) microelementele
42) Indicai ingredientele alimentare, coninutul crora nu depinde de consumul i statutul
nutriional al mamei:
a) fierul
b) vitamina A, D
c) calciul
d) zincul
e) vitaminele gr. B
43) Selectai particularitile compoziionale ale colostrului privind ingredientele nutritive:
a) conine mai multe lipide ca laptele matern
b) conine mai multe proteine ca laptele matern
c) conine mai puine glucide ca laptele matern
d) conine mai multe glucide ca laptele matern
e) conine mai multe vitamine liposolubile
44) Selectaii factorii de protecie i imunomodulatori ai laptelui uman:
a) amilaza
b) imunoglobulin A secretorie
c) lizozimul
d) carnitina
e) interferonii
45) Indicai consecinele posibile ale deficitului de proteine n alimentaia copiilor de vrst fraged
i a celor precolari:
a) retard n dezvoltarea fizic
b) retard n dezvoltarea neuropsihic
c) scdere a rezistenei organismului la infecii
d) anemie
e) suprasolicitare funcional a sistemului renourinar
46) Indicai consecinele posibile ale excesului de proteine n alimentaia copiilor de vrst fraged
i a celor precolari:
a) suprasolicitare a sistemului digestiv
b) suprasolicitare metabolic
c) imunoreactivitate redus
d) anemie
e) suprasolicitare funcional a sistemului renourinar
47) Care sunt consecinele posibile ale consumului excesiv de glucide pe fondalul consumului redus
de proteine i lipide la copii:
a)
scdere a rezistenei organismului la infecii
b)
paratrofie
c)
manifestri alergice
d)
micorare a aportului nictemeral de calorii
e)
hiperglicemie
11

48) Indicai care din alimentele enumerate trebuie excluse din raia zilnic a copilului de vrsta
fraged (1-3 ani):
a) laptele de vaci
b) alimentele picante
c) mezelurile afumate
d) slnina de porc, untura de porc
e) supa de legume
49) Indicai afirmaiile corecte privind constituirea raiei alimentare a mamei care alpteaz:
a) necesitile energetice materne n perioada lactaiei nu se schimb, comparativ cu sarcina
b) necesitile energetice materne n perioada lactaiei sunt mai nalte dect la femeia nsrcinat
c) cantitatea de lapte matern secretat depinde direct de consumul alimentar al mamei
d) chiar i mamele care au un regim alimentar deficient, pot produce o cantitate adecvat de lapte
calitativ
e) necesitatea de proteine n raia femeii care alpteaz se mrete cu 8-11g/24 ore
50) Indicai caracteristicile alimentaiei copiilor n vrst de 7-12 ani:
a) numrul alimentailor egal cu 4/24 ore
b) volumul alimentar egal cu 1800-200 ml/24 ore
c) necesarul energetic egal cu 60-70 kcal/kg/24 ore
d) numrul de alimentaii egal cu 3/24 ore
e) volumul alimentar egal cu 1400-1500ml/24 ore
51) Indicai caracteristicile alimentaiei copiilor n vrst de 12-18 ani:
a) numrul de alimentri egal cu 3/24 ore
b) volumul alimentar egal cu 2000-2500 / 24 ore
c) necesarul energetic pentru biei egal cu 60 kcal/kg/24 ore, pentru fete-50 kkal/kg/24 ore
d) necesarul n proteine egal cu 1,2-1,5 g/kg/24 ore
e) necesarul n glucide egal cu 12-14 g/kg/24 ore
52) Indicai care din afirmaii, privind alimentaia copiilor n vrst de 1-3 ani, sunt corecte:
a) se recomand formule de lapte special adaptate, nu lapte de vaci integru
b) se recomand reducerea consumului de produse cu coninut sporit de sare, grsimi i zahr
c) alimentele se deosebesc de cele utilizate de adult prin calitate superioar, cantitate i consisten,
adaptate vrstei
d) necesarul zilnic (la kg/mas corp) n ap la copil e mai mare ca la adult
e) necesarul zilnic (la kg/mas corp) n ap la copil e mai mic ca la adult
53) Evideniai avantajele biologice ale laptelui matern fa de cel de vaci:
a) conine Ig A secretorie
b) conine o cantitate mai mare de Fe
c) asigur sugarului o imunitate pasiv prin coninutul de factori imunologici
d) conine factori de cretere (inclusiv hormoni)
e) proteinele laptelui matern nu alergizeaz organismul sugarului
54) Aplicarea corect la sn implic prezena urmtoarelor semne:
a) guria sugarului e larg deschis
b) buza inferioar e retrovers
c) sugarul apuc cu guria mamelonul i o mare parte din areol
d) o parte mai mare de areol se vizualizeaz deasupra
e) brbia copilului e distanat de sn
55) Alimentaia adecvat a sugarului se poate aprecia dup urmtoarele semne:
a) curba ponderal (ascendent, corespunztoare vrstei)
b) starea general (satisfctoare)
c) frecvena bolilor respiratorii
d) frecvena miciilor (mai mare de 6 n 24 ore)
12

e) starea copilului dup alimentare (satisfcut, linitit)


56) Alimentaia neadecvat a copilului poate avea ca consecin:
a) infecii respiratorii acute frecvente
b) rahitism
c) hipovitaminoze
d) anemie
e) retenia dezvoltrii fizice
57) Poziionarea corect la sn a sugarului implic urmtoarele semne:
a) corpul sugarului i capul lui sunt aliniate pe o dreapt
b) corpul copilului e ntors spre corpul mamei
c) mama susine tot corpul copilului, nu numai capul
d) corpul copilului e lipit de corpul mamei
e) mama susine snul cu o mn
58) Evideniai semnele, conform crora se poate suspecta c lactaia este insuficient:
a) sugarul crete n greutate sptmnal 150g
b) sugarul are o curb ponderal plat
c) sugarul are 5 micii n 24 ore
d) scaunul sugarului este instabil, neregulat
e) sugarul este agitat, mai ales dup alimentare, doarme prost
59) Evideniai care din urmtoarele afirmaii privind diversificarea alimentaiei sugarului snt
corecte:
a) diversificarea va ncepe la vrsta de 6 luni
b) diversificarea va ncepe numai dac sugarul este sntos
c) alimentul nou se va administra cu linguria
d) primul complement va fi preferabil pireul de legume
e) se introduc concomitent 2 sau mai multe alimente noi
60) Evideniai care din afirmaii sunt reguli de iniiere a alimentaiei artificiale la sugar:
a) formula lactat se va introduce n alimentaie numai cnd copilul este sntos
b) formula lactat nou se va introduce progresiv i treptat
c) nu se vor introduce simultan dou sau mai multe formule lactate noi
d) dac masa ponderal stagneaz n decurs de 1 sptmn, se va recurge la o alt formul lactat
e) se vor folosi de preferin formulele de lapte adaptate
61) Enumerai care sunt efectele adverse ale utilizrii laptelui de vaci n alimentaia sugarului:
a) suprasolicitarea osmotic renal
b) anemia carenial
c) alcaloza metabolic
d) gastroenteropatia alergic
e) distrofia
62) Evideniai conform cror criterii se clasific formulele lactate:
a) dup gradul de adaptare
b) dup vrsta, la care sunt indicate
c) dup sursa de glucide
d) dup tehnologia de producere
e) dup particularitatea compoziional
63) Evideniai avantajele formulelor de lapte adaptate fa de cele neadaptate:
a) glucidele sunt constituite practic exclusiv de ctre lactoz
b) au un nivel sczut de cazein i un coninut sporit de proteine din zer (serice)
c) conin acizi grai polinesturai n cantiti mai mari
d) sunt mbogite cu vitamine i microelemente, n special Fe
e) imit n ntregime componena laptelui matern
13

64) Evideniai dezavantajele formulelor de lapte adaptate fa de laptele matern:


a) proteina este alergizant pentru copil
b) conin mai puine proteine din zer
c) conin mai mult lactoz
d) sunt lipsite de factori antiinfecioi
e) conin cantiti sczute de beta-lactoglobulin
65) Evideniai consecinele alimentaiei dezechilibrate ale precolarului:
a) anorexie nervoas
b) retard fizic
c) distrofie
d) anemie feripriv
e) cretere staturo-ponderal adecvat
66) Indicai problemele copilului, considerate factori nefavorizani n alimentaia la sn:
a) refuzul snului de ctre copil
b) anomaliile de dezvoltare maxilo-facial (palatoschizis, gnatoschizis)
c) masa mic la natere
d) erorile de metabolism (fenilcetonuria, galactozemia)
e) prematuritatea sever
67) Selectai greelile n alimentaia sugarului, care pot conduce la tulburri de nutriie:
a) alimentare cu formule de lapte diluate excesiv
b) alimentare ndelungat la sn cu introducere tardiv a alimentelor complementare
c) alimentare cu formule lactate neadaptate
d) utilizare excesiv a sucurilor i ceaiurilor
e) introducere a alimentelor complementare ncepnd cu vrsta de 6 luni
68) Indicai consecinele introducerii tardive a complimentului n alimentaia sugarului:
a) retard n cretere
b) nutriie sczut
c) carene de micronutrieni (fier, zinc)
d) abiliti motorii de mestecare ntrziate
e) dezvoltare neuro-psihic ntrziat
69) Indicai consecinele introducerii precoce a complementului n alimentaia sugarului:
a) dezvoltarea fizic accelerat
b) scderea lactaiei i micorarea aportului de energie i substane nutritive de ctre copil
c) risc de infecie crescut, odat cu administrarea produselor care pot fi contaminate
d) risc crescut de boal diareic acut
e) risc crescut de alergie alimentar
70) Indicai de ce copiilor sugari nu se recomand administrarea laptelui de vaci integru sau n
diluii:
a) conine mai puin calciu i natriu
b) poate reduce cantitatea de lapte matern produs
c) conine mai puin fier, care are o biodisponibilitate redus, comparativ cu laptele matern
d) poate induce hemoragii gastro-intestinale
e) poate cauza alergie
71) Selectai caracteristicile cantitative ale microelementelor laptelui matern fa de laptele de vaci:
a) laptele matern conine mai mult Fier dect laptele de vaci
b) laptele matern conine mai mult Calciu dect laptele de vaci
c) laptele matern conine mai puin Calciu dect laptele de vaci
d) laptele matern conine mai puin Clor dect laptele de vaci
e) laptele matern conine mai puin Natriu dect laptele de vaci
72) Selectai care abiliti sunt de regul prezente i necesare la sugarul n vrst de 6-12 luni pentru
14

consumarea alimentelor complementare:


a) suptul i nghiitul
b) micri de mestecare complexe
c) curarea linguriei cu buzele
d) mucatul
e) micri laterale cu limba i mpingerea hranei ctre dini
73) Indicai prin ce se manifest rolul imunoprotector al laptelui matern:
a) asigur sugarului un ritm de cretere ponderal adecvat
b) micoreaz rspndirea i durata afeciunilor diareice
c) micoreaz riscul maladiilor autoimune (diabet zaharat tip I, colit ulceroas nespecific).
d) micoreaz riscul morii subite a sugarului
e) protejeaz de enterocolit necrotic
74) Din variantele listate, selectaii factorii de protecie i imunomodulatori ai laptelui uman:
a) prolactina
b) lactoferina
c) interleukina-6
d) Factorul Bifidum
e) ribonucleaza
75) Din variantele enumerate, selectaii factorii de protecie i imunomodulatori ai laptelui uman:
a) limfocitele T, B
b) macrofagii
c) anticorpii antivirus
d) imunoglobulinele de clasa A, M
e) calcitonina
76) Selectai afirmaiile corecte privind alimentaia mamei care alpteaz:
a) regimul alimentar al mamei ce alpteaz trebuie s fie adaptat la starea ei de nutriie
b) necesitile proteice ale femeii care alpteaz sunt crescute cu 11 gr/24 ore
c) mama care alpteaz necesit suplimentare obligatorie cu Ca, F, P, Mg Zn, K, Na i vitamine
d) creterea considerabil a consumului de lichide nu va afecta lactaia
e) necesarul de calorii al mamei care alpteaz va fi crescut cu 480-500 kkal/24 ore
77) Indicai care sunt restriciile n regimul alimentar pentru mamele care alpteaz:
a) nu exist nici un fel de restricii
b) se exclud alimentele cu potenial alergic (fructe exotice, ciocolat, miere)
c) se exclude usturoiul, condimentele puternice
d) se exclud alimentele, la care sugarul a manifestat reacii adverse
e) se consum cu precauie oule, petele i sucurile din fructe
78) Indicai factorii prin care se realizeaz rolul protector fa de infecii al alimentaiei cu lapte
matern:
a) laptele matern este bactericid
b) laptele matern este steril, spre deosebire de alte lichide, care pot conine ageni patogeni
c) laptele matern conine imunoglobulin A secretorie, care protejeaz de ageni patogeni la nivel de
mucoase
d) lactoferina din laptele matern concureaz pentru Fe cu bacteriile
e) laptele matern conine factori nespecifici de aprare (macrofagi, limfocite, interferoni,
interleuchine, etc.)
79) Indicai factorii declanatori ai reflexului oxitocinei:
a) aplicarea frecvent a copilului la sn
b) evacuarea complet din sn a laptelui produs
c) excitarea receptorilor mamelonari
d) aplicarea la sn ct mai precoce dup natere
15

e) aciunea factorilor emoionali pozitivi, legai de copil (imaginea lui, contactul fizic etc.)
80) Indicai recomandrile practice, menite s stimuleze reflexul de ocitocin oferite mamelor ce
alpteaz:
a) aplicarea ct mai frecvent la sn
b) alimentarea exclusiv la sn n primele 6 luni de via
c) aflarea permanent a mamei alturi de copil
d) stoarcerea laptelui rmas dup alimentarea sugarului
e) aplicarea i poziionarea corect la sn
81) Indicai recomandrile practice, menite s stimuleze reflexul de prolactin oferite mamelor ce
alpteaz:
a) aplicarea frecvent a copilului la sn, ziua i noaptea
b) evacuarea complet a laptelui produs din glanda mamar
c) aflarea permanent a mamei alturi de copil
d) poziionarea i aplicarea corect la sn
e) interzicerea administrrii altor alimente i lichide, dect laptele matern, n primele 6 luni de via
a sugarului
82) Selectai particularitile compoziionale ale colostrului fa de laptele matern matur:
a) colostrul este mai dens
b) colostrul are coninut de proteine mai mare
c) colostrul are concentraia de glucide mai mare
d) colostrul are concentraia de vitamin A mai mare
e) colostrul are coninut mai bogat n imunoglobuline
83) Indicai prin ce e important colostrul pentru copilul nou-nscut:
a) ofer nou-nscutului o cantitate suficient de nutrieni, concentrat ntr-un volum mai mic
b) este laxativ i ajut s se elimine mai uor meconiul, ce contribuie la prevenirea icterului
c) conine mai puine sruri minerale
d) conine leucocite i macrofagi, implicai n aprarea antiinfecioas
e) conine ntr-o concentraie mai mare imunoglobuline
84) Indicai caracteristicile proteinelor colostrului:
a) sunt reprezentate n special de albumine i globuline, similare cu proteinele plasmatice ale nounsutului
b) cazeina colostrului reprezint din coninutul proteic al colostrului
c) aminoacizii eseniali se conin ntr-o cantitate mai mare
d) majoritatea proteinelor se absorb integral n tractul intestinal al nou-nscutului
e) o bun parte din proteinele colostrului sunt reprezentate de imunoglobuline
85) Selectai afirmaiile corecte privind compoziia laptelui matern:
a) compoziia laptelui unei mame se potrivete n mod special propriului ei copil
b) laptele matern difer n funcie de vrsta mamei, perioada de dup natere, faza suptului
c) compoziia laptelui matern depinde ntru-totul de alimentaia mamei
d) coninutul de proteine este mai mare n primele zile dup natere
e) coninutul de lipide este mai mic n ,,laptele anterior
86) Indicai hormonii care stimuleaz lactogeneza:
a) ocitocina, prolactina
b) insulina
c) cortizonul
d) tireoidina, parathormonul
e) progesteronul
87) Selectai afirmaiile corecte privind tipurile de lapte matern:
a) laptele secretat n primele 4-5 zile dup natere se numete colostru
b) colostrul reprezint laptele matern secretat dup I lun de la natere
16

c) laptele de tranziie se secret n perioada de 5-14 zile dup natere


d) laptele matur poate avea o compoziie diferit, n funcie de faza suptului
e) laptele matern matur este produs ncepnd cu 2 sptmni dup natere
88) Indicai care tulburri nutriionale sunt ntlnite mai frecvent la vrsta pubertii:
a) carena de calciu
b) anorexia nervoas
c) distrofia
d) anemia carenial
e) modificrile patologice ale scheletului
89) Indicai prin ce se deosebete alimentaia adolescentului de cea a copilului mic, n vrst de 1-3
ani:
a) prin volumul zilnic de hran
b) prin diversitatea alimentelor
c) prin servirea estetic hrnii
d) prin cantitatea hrnii, administrat la o priz alimentar
e) prin necesitatea zilnic de calorii
90) Ce reprezint ,,dieta prudent, recomandat pentru copiii mai mari de 2 ani:
a) aport sczut de colesterol (sub 100 mg/1000 kcal/zi)
b) diet hipoalergic
c) diet cu nivel echilibrat de glucide (60% din aportul caloric zilnic), lipide (sub 30% din aportul
caloric)
d) diet vegetarian
e) diet cu cantitate redus de sare
1 Indicai particularitile tehnologice de preparare a alimentelor, recomandate pentru copiii de
vrst fraged:
a) se va utiliza doar carne slab
b) se va prefera modul de preparare ,,la aburi (pentru prjoale, perioare)
c) se vor prefera grsimile de calitate (uleiuri vegetale, unt, smntn proaspt)
d) se va utiliza maionez pentru sosuri
e) se vor exclude condimentele picante
92) Indicai ce produse se recomand a fi excluse din alimentaia copiilor n vrst de 1-3 ani:
a) condimentele picante
b) ceaiul concentrat
c) cafeaua
d) ciocolata
e) sucurile proaspete de fructe
93) Indicai ce tipuri de bucate se recomand a fi incluse n alimentaia copiilor n vrst de 1-3 ani:
a) supele de legume
b) budinca, chec-ul de cas
c) salatele din legume/fructe proaspete
d) salatele din legume fierte
e) carnea prjit
94) Indicai ce include supravegherea alimentaiei copiilor n instituiile precolare:
a) elaborarea raiei alimentare pentru fiecare grup de vrst n parte
b) supravegherea calitii i stocrii produselor alimentare
c) supravegherea tehnologiei preparrii bucatelor
d) aprecierea calitii bucatelor gata preparate
e) efectuarea examinrii medicale a angajailor blocului alimentar
Alimentaia copiilor sntoi
Complement simplu
17

1. C
2. C
3. D
4. A
5. A
6. A
7. D
8. B
9. B
10. E
11. B
12. C
13. C
14. B
1. A, E
2. A, C
3. C, D
4. A, C
5. A, B
6. A, B
7. B,C
8. A, D
9. A, E
10.
B, D, E
11.
B, C
12.
C, E
13.
A, E
14.
A, D
15.
C, E
16.
D,E
17.
A, B, D
18.
A, C, E
19.
B, C, E
20.
A, B, E
21.
A, B, E
22.
C, D, E
23.
B, C, D
24.
B, C, E
25.
B, C, D
26.
A, C, E
27.
A, C, E
28.
B, C, D
29.
C, D, E
30.
B, C, D
31.
C, D, E
32.
C, D, E
33.
A, D, E

15. D
16. E
17. B
18. A
19. E
20. C
21. B
22. E
23. A
24. E
25. C
26. C
27. C
28. B
Complement multiplu
34.
B, C, D
35.
B, C, D
36.
B, C, E
37.
A, D, E
38.
B, C, D
39.
B, C, E
40.
A, C, E
41.
A, B, D
42.
A, C, D
43.
B, C, E
44.
B, C, E
45.
A, C, D
46.
A, B, E
47.
A, C, E
48.
A, B,C, D
49.
B, D, E
50.
A, B, C
51.
A, B, C
52.
A, C, E
53.
A, C, D, E
54.
A, B, C, D
55.
A, B, D, E
56.
B, C,D, E
57.
A, B, C, D
58.
B, C, D, E
59.
A, B, C, D
60.
A, B, C, E
61.
A, B, D, E
62.
A, B, D, E
63.
A, B, C, D
64.
A, B, C, D
65.
A, B, C, D
66.
B, C, D, E

29. D
30. B
31. D
32. C
33. B
34. A
35. E
36. A
37. D
38. C
39. C

67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
92.
93.
94.

A, B, C, D
A, B, C, D
B, C, D, E
B, C, D, E
A, C, D, E
A, C, D, E
B, C, D, E
B, C, D, E
A, B, C, D
A, B, D, E
B, C, D, E
B, C,D, E
A, C, D, E
A, B, C, E
A, B, D, E
A, B, D, E
A, B, D, E
A, C, D, E
A, B, D, E
A, B, C, D
A, C, D, E
A, B, C, D
A, B, D, E
A, B, C, D
A, B, C, E
A, B, C, D
A, B, C, D
A, B, C, D

18

19