Sunteți pe pagina 1din 3

UNIUNEA

EUROPEANA

GUVERNUL
ROMANIEI

Fondul Social European Instrumente Structurale


POSDRU 2007-2013
2007-2013

GUVERNUL ROMANIEI
MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI
PROTECTIEI SOCIALE SI
PERSOANELOR VARSTNICE
OIRPOSDRU SV OLTENIA

Proiect cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor
Umane 2007- 2013
Investete n oameni!.
Axa prioritar: 6 Promovarea incluziunii sociale
Umane
2007Domeniul
major de intervenie: 6.3 Promovarea egalitii de anse pe piaa muncii
Investete
n oameni!.
Titlul proiectului:
Egalitate de anse pe piaa muncii din Dolj
Axa
prioritar:
6 Promovarea
incluziunii sociale
Contract POSDRU:
POSDRU/148/6.3/G/134192
Domeniul major de intervenie: 6.3 Promovarea egalitii de anse pe piaa muncii
Titlul proiectului: Egalitate de anse pe piaa muncii din Dolj
Contract POSDRU: POSDRU/148/6.3/G/134192

TEST DE EVALUARE COMPETENE ANTREPRENORIALE


Modulul 5 ACCESARE FONDURI. MANAGEMENTUL
RISCULUI. NEGOCIEREA

Data

---

Nume / Prenume
Cursant

---

Rezultat
Obinut

---

Semntura

---

Se citesc cu atenie ntrebrile i se ncercuiete litera aferent rspunsului corect.


Este posibil doar o singur variant de rspuns. Se acord un punct din oficiu
Timp de lucru: 40 minute
[1 punct fiecare rspuns corect]
1. Un plan de afaceri se bazeaz pe urmtoarele elemente?
a. un ntreprinztor;
b. mai multe activiti care consum resurse i care genereaz profit;
c. un mediu n care se desfoar aceste activiti, un ntreprinztor, mai multe activiti care
consum resurse i care genereaz profit.
2. CARE este coninutul unui plan de afaceri ?
a. Viziune, strategie, Istoric, management, resurse umane, activitatea curent, Analiza pieei,
Analiza costurilor de operare, Investiii necesare, Proiecii financiare, Anexe;
b. Viziune, Analiza pieei, Analiza costurilor de operare, Investiii necesare, Proiecii financiare,
Anexe;
c. Viziune, strategie, Istoric, management, resurse umane, activitatea curent, Analiza pieei.
3. Cele apte principii fundamentale ale managementului de proiect sunt:
a. Principiul angajamentului, Principiul succesului predefinit, Principiul eficienei/consistenei
interne/interdependenei, Principiul strategiei, Principiul controlului, Principiul canalului unic de
comunicare, Principiul mediului de lucru stimulativ;

Pagina |1

Furnizor formare profesionala Asociatia Dominou


ANTREPRENORIALE

COMPETENTE

b. Principiul angajamentului, Principiul succesului nedefinit, Principiul providenei, Principiul


strategiei, Principiul controlului, Principiul canalului unic de comunicare, Principiul mediului de
lucru stimulativ;
c. Principiul

implicrii

eficienei/consistenei

satisfacatoare,

Principiul

succesului

interne/interdependenei, Principiul

predefinit,

Principiul

strategiei, Principiul

controlului,

Principiul canalului unic de comunicare, Principiul mediului de lucru complex.


4. Managementul proiectelor se realizeaz prin parcurgerea urmtoarelor etape:
a. conceperea; planificarea/dezvoltarea ideii de proiect; declanarea proiectului/formarea echipei;
b. conceperea; planificarea/dezvoltarea ideii de proiect; declanarea proiectului/formarea echipei;
execuia; monitorizarea; nchiderea.;
c. declanarea proiectului/formarea echipei; execuia; monitorizarea; nchiderea.
5. Identificarea riscurilor se poate afla ntr-una din urmtoarele ipostaze:
a. Identificarea prematur a riscurilor caracteristic organizaiilor noi sau care urmeaz s se
infiineze.
b. Identificarea

recurent

riscurilor

caracteristic

organismelor

care

s-a

consolidat

managementul activitilor.
c. Identificarea iniiala a riscurilor caracteristic organizaiilor noi sau care nu i-au identificat
anterior riscurile, ntr-o manier structurat, Identificarea permanent a riscurilor caracteristic
organizaiilor n care s-a consolidat managementul riscurilor.
6. Gestionarea riscurilor se manifest prin:
a. Acceptarea, Monitorizarea, Evitarea riscurilor, Transferarea, Tratarea;
b. Acceptarea, Tratarea;
c. Monitorizarea, Evitarea riscurilor, Transferarea.
7. Tehnica politeii i a complimentrii presupune:
a. un comportament de acest tip n toate fazele procesului de negociere, respectiv din momentul
n care se ia legtura cu clientul pn n se semneaz contractul.;
b. un comportament de acest tip n fazele finale ale procesului de negociere, respectiv n
momentul cnd clientul semneaz contractul;
c. un comportament de acest tip n toate incipiente procesului de negociere, respectiv momentul
n care se ia legtura cu clientul.
8. Tehnica de negociere Intoxicarea statistic implic:
a. Oferirea de date si informaii statistice generale, referitoare la vreme, populaie pentru a
evidenia o puternic cultur general;
b. Influenarea convingerilor clientului prin intermediul datelor statistice referitoare la situaia
specific;

Pagina |2

Furnizor formare profesionala Asociaia Dominou


ANTREPRENORIALE

COMPETENTE

c. Date statistice previzionate, parte a unui proces de previziune bazat pe analiza de pia ce
poate sau nu fi regsit in cultura de specialitate.
9. Elementele care determin schimbarea sunt:
a. nvechirea produselor, mbuntirea condiiilor de munc;
b. Schimbarea tehnologic, Explozia cunoaterii;
c. Schimbarea tehnologic, Explozia cunoaterii, nvechirea produselor, mbuntirea condiiilor
de munc;
10.Elementele care frneaz schimbarea:
a. Mentaliti nvechite, Gradul redus de profesionalism, Schimbarea structurii forei de munc
b. Mentaliti nvechite, Blocaje mentale, Dezinteresul, Frica fat de nou, Teama de eec, Gradul
redus de profesionalism, Schimbarea structurii forei de munc.
c. Frica fat de nou, Teama de eec, Gradul redus de profesionalism.

Raspunsuri:
1. c
2. a
3. a
4. b
5. c
6. a
7. a
8. b
9. c
10. b

Pagina |3
Furnizor formare profesionala Asociaia Dominou

COMPETENTE ANTREPRENORIALE